~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019

ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . 
Κυριακή 03-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~

                                                 ΔΑΦΝΗ  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 

                                     ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

~*  Η ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΙΕΡΗ ,  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ .-
~* ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ , ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΟΡΦΩΝΕΙ !
~* ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ , ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ , ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ !!
~* ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ , ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟ ... ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΙ΄ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΑ !


~**  3 Μαρτίου- Γιορτή σήμερα: Των Αγίων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου

~   Τη μνήμη των  τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας.  Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.).
Ήταν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ως Χριστιανοί διαβλήθηκαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους συνέλαβε και τους βασάνισε σκληρά. Όμως οι Μάρτυρες, αφού παρουσιάσθηκε σε αυτούς ο Κύριος και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος, έγιναν υγιείς.  Μέσα στη φυλακή οι τρεις νέοι δεν έχασαν ούτε το θάρρος ούτε την πίστη τους. Αντιθέτως εξακολούθησαν να λατρεύουν τον Ένα και Αληθινό Θεό. Με το κήρυγμά τους και το παράδειγμα που προσέφερε το ήθος, η αντοχή και το θάρρος τους, οδήγησαν πολλούς συγκρατούμενους τους στην αληθινή πίστη. Ο Ασκληπιόδοτος πληροφορήθηκε την Χριστιανική δράση των τριών κρατουμένων και την επίδραση που ασκούσαν στους φυλακισμένους ειδωλολάτρες και διέταξε να τους οδηγήσουν και πάλι ενώπιόν του. Ο ηγεμόνας τότε άρχισε να κολακεύει τον Άγιο Κλεόνικο, για να αρνηθεί την πίστη του Χριστού, υποσχόμενος δώρα και τιμές. Ο Άγιος όμως αφού γέλασε, χλεύασε την αρρώστια των ειδώλων. Και ενώ ετελείτο θυσία, με προσευχή κατέρριψε το είδωλο της Αρτέμιδος. Αμέσως ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να βασανισθούν. Τότε ο Κύριος εμφανίσθηκε στους τρεις νέους και στο πλήθος των ειδωλολατρών, οι οποίοι παρακολουθούσαν το μαστίγωμα των Χριστιανών, έχοντας στο πλευρό Του τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο. Οι τρεις Χριστιανοί αξιώθηκαν της θαυματουργικής ιάσεως των τραυμάτων τους, ενώ πολλοί ειδωλολάτρες που είδαν το θαύμα, βαπτίσθηκαν Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος όμως όχι μόνο δεν άλλαξε στάση, αλλά διέταξε να αποκεφαλισθούν όλοι οι νεοφώτιστοι Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος και οι ειδωλολάτρες, τυφλοί από οργή, διέταξαν τους δημίους να περιχύσουν τους τρεις Μάρτυρες με καυτή πίσσα. Όμως, νέα θαυματουργική ενέργεια από τη Θεία Χάρη δεν επέτρεψε οι πιστοί νέοι να πάθουν το παραμικρό, ενώ η καυτή πίσσα έπεσε και κατέκαψε τους δημίους. Όμως, ο σκληρόκαρδος ηγεμόνας δεν μπορούσε να δει την αλήθεια, η οποία παρουσιαζόταν μπροστά στα μάτια του. Έτσι, πρόσταξε την σταυρική καταδίκη του Ευτροπίου και του Κλεονίκου και τη φυλάκιση του Βασιλίσκου. Οι δύο νέοι πέρασαν την τελευταία νύχτα της ζωής τους προσευχόμενοι. Και πάλι ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά τους, για να τους ενθαρρύνει. Στις 3 Μαρτίου του 308 μ.Χ., ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος κοσμήθηκαν με τους στέφανους της αγιότητας και του μαρτυρίου διά του σταυρικού τους θανάτου. Ο Βασιλίσκος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή, όπου και πέθανε μετά από μερικά χρόνια, κερδίζοντας την αιώνια ζωή. Περισσότερα για τον Άγιο Βασιλίσκος μπορείτε να διαβάσετε στις 22 Μαΐου όπου επαναλαμβάνεται η μνήμη του. Απολυτίκιο: Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Το τρίστοιχον άθροισμα, των Αθλητών του Χριστού, Ευτρόπιον μέλψωμεν, συν Βασιλίσκω ομού, τον θείον Κλεόνικον ούτοι γαρ της Τριάδος, το υπέρθεον κράτος, άθλοις υπερφυέσιν, ωμολόγησαν πάσιν η πάντοτε πρεσβεύουσι, σώζεσθαι άπαντας.
~**  Θα έρθει η Παναγία στην απολογία μας ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού

~  Διηγήσεις π.Στεφ.Αναγνωστόπουλου Ενθυμούμαι μία θεία η οποία είχε την καλή διάθεση να πλένει τους κεκοιμημένους και τους νεκρούς, και ακόμα και αυτούς τους ζητιάνους τους εγκαταλελειμμένους σε οποιοδήποτε μέρος της πόλεως, αρκεί να την φώναζαν. Μέσω του συζύγου της, ήξερε ορισμένες φορές, και αντιλαμβανόταν τον θάνατον αυτών των ανθρώπων, τους έπλενε, τους καθάριζε, τους ετοίμαζε, έτοιμοι για να τους κηδέψουν την επομένη μέρα.
Ξέρετε κάποτε μου είπε ένα μυστικό της. – Έχει κοιμηθεί τώρα αυτή. Δεν πρόκειται να μας ακούσει, ούτε και να υπερηφανευτεί γι’ αυτό που θα πούμε.  – Μια φορά που προσηύχετο, την ανέβασε ο Θεός στο ταβάνι! Η αμοιβή για τους κεκοιμημένους. Για την περιποίηση αυτή. Η αμοιβή για τους γέροντες και τις γερόντισσες που είναι κατάκοιτες. Αυτό είναι το μάθημα. Διότι όταν τους ξέπλενε, έλεγε τους Χαιρετισμούς. Να το θυμάστε αυτό. Και υπάρχουν και μερικές ψυχές οι οποίες λένε και ομολογούνε σήμερα, ότι τους Χαιρετισμούς φροντίζουν να τους λένε όλη την ημέρα, όποτε ευκαιρούν και όποτε τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μέσα στην πληθώρα βέβαια των υποχρεώσεων που έχει μια μητέρα μέσα σένα σπίτι και σε μια οικογένεια. Είθε όλοι σας ως γυναίκες, κυρίως σε σας απευθύνομαι, και τις μικρές και τις μεγάλες, να της μοιάσετε, και θα έχετε αμοιβή και καλήν απολογία μπροστά στο φοβερό βήμα του Χριστού, διότι σύμφωνα με το μ’ αυτό που θα ύστερα οι ψάλτες μας εδώ, θα απαγγείλουν και που το διαβάζετε και σεις στα σπίτια σας, το «Άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε, αγνή Παρθένε», θα έρθει η Παναγία στην απολογία μας ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού, και θα σταθεί συνήγορος και θα μας υπερασπιστεί για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή. Αυτή την αιώνια ζωή, μέσω της αγάπης μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που φαίνεται και με την απαγγελία των Χαιρετισμών, είθε να την αξιωθείτε όλοι σας, και μαζί με σας, και μεις.
***   «Έφυγε» ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννης Μπεχράκης 
Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο διάσημος έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.
Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες μέσω του προφίλ του στο Facebook.
Σύμφωνα με όσα γράφονται, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο την οποία έχασε το βράδυ του Σαββάτου.
«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο» έλεγε ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.
Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.
Στη διάρκεια της καριέρας του έχει καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  in.gr "  " ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΕΥΓΕΙ " .- 

***   Βίνα Σέργη: Η Καλαματιανή ηθοποιός που ζει το όνειρό της 
Μια ξεχωριστή ιστορία είναι αυτή της Βίνας Σέργης, η οποία αποφάσισε συνειδητά να αφήσει τις σπουδές της (είχε εισαχθεί στο Χημικό Αθηνών) και να κυνηγήσει το όνειρό της!
Η Βίνα ξεκίνησε από μια κοιτίδα της υποκριτικής που λειτουργεί εδώ και χρόνια στη πόλη μας και δεν είναι άλλη από την Πειραματική Σκηνή. Εκεί, λοιπόν, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το θέατρο και από τότε κατάλαβε ότι αυτό θέλει να κάνει.
Μόλις μετακόμισε στην Αθήνα, καθώς εισήχθη στο Χημικό, αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αφοσιωθεί στην υποκριτική, σπουδάζοντας στη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά», ενώ, αν και νέα στο χώρο, έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις, και συνεχίζει…
 Κοιτάζοντας το βιογραφικό σας είδαμε ότι ξεκινήσατε το θέατρο από μικρή στην Καλαμάτα. Πείτε μας για αυτό…
Ξεκίνησα το Θέατρο από μικρή. Όταν ήμουν 15 χρόνων γράφτηκα στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας χωρίς να έχω ιδέα τι πρόκειται να κάνω εκεί - χωρίς καν να έχω δει θεατρική παράσταση προηγουμένως.
Θυμάμαι με μάγεψε όλος αυτός ο κόσμος αμέσως. Οι πρόβες, τα γέλια, οι έρωτες, οι φιλίες, οι δάσκαλοι, η πρώτη επαφή με τον κόσμο που σε παρακολουθεί από κάτω, τα φώτα, η πανέμορφη σκηνή στο Κάστρο της Καλαμάτας, οι περιοδείες στα γύρω χωριά. Ήταν μαγεία.
Όλα αυτά στάθηκαν η αφετηρία για να το κυνηγήσω και στην Αθήνα.
Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρώτους καλλιτέχνες - δασκάλους (Λέττα Πετρουλάκη, Χριστίνα Δίμιζα, Γιώργος Πασσάκος κ.ά.) που συντέλεσαν, χωρίς να το γνωρίζουν, στο να βρω το δρόμο που αργότερα θα ακολουθούσα στη ζωή μου.
 Και τελικά περάσατε στο Χημικό, αλλά το «μικρόβιο» δεν έφυγε;
Στα 18 μου ήρθα στην Αθήνα έχοντας περάσει στο Χημικό και ταυτόχρονα γράφτηκα σε μια θεατρική ομάδα του Δήμου που ανήκα. Συνέχισα, λοιπόν, να παίζω σε παραστάσεις εντός και εκτός Αθηνών μέχρι που πήρα την απόφαση να δώσω εξετάσεις σε Δραματική Σχολή και έκανα παύση στο Χημικό. Αυτή ήταν η επανάσταση απέναντι στον εαυτό μου και απέναντι σε μια κοινωνία που μας θέλει γιατρούς και επιστήμονες.

***  Κιτριές: Οι διαρρήξεις σπέρνουν φόβο και τρόμο 
Οργανώνονται οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων για τις επόμενες κινήσεις τους
Μια ημερίδα – εκδήλωση που θα ευαισθητοποιήσει και θα κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για το θέμα της εγκληματικότητας επιδιώκουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας και ήδη έχουν ξεκινήσει συναντήσεις σε  οργανωτικό επίπεδο.
Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Ασπροχώματος, Αντικαλάμου, Πλατέος, Αριοχωρίου, Αλωνίων, Ασπροπουλιάς, Άμμου, Άριος, Θουρίας, Αρφαρών, Βρωμόβρυσης, Αγίου Φλώρου, Πηδήματος, Σπερχογείας, Μικρομάνης, Αμφείας, Άνθειας, Αιθαίας, Αγρίλου και Σταματινού έχουν λάβει αποφάσεις στα Τοπικά τους Συμβούλια και πριν από δύο εβδομάδες οργάνωσαν κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά τους, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
 Ουσιαστικές λύσεις
Μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν στις 14 Φεβρουαρίου οι πρόεδροι μαζί με κατοίκους των περιοχών τους, το προηγούμενο Σάββατο είχαν νέα συνάντηση σε στενό κύκλο, προκειμένου να συζητήσουν οργανωτικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν λάβει, με βάση και όσα συμφώνησαν με τον αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας και την εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Μάλιστα, έχουν συνεχίσει τις επαφές τους με φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με την παραβατικότητα συγκεκριμένων ομάδων και ανηλίκων, καθώς στόχος τους δεν είναι απλώς να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, η οποία θα λειτουργήσει ως χύτρα ταχύτητας, όπου θα εκτονωθούν λεκτικά και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς ουσιαστικές λύσεις.
 Διευρυμένη συνάντηση
Επιθυμούν να οργανωθεί μια διευρυμένη ουσιαστική συνάντηση, όπου συμμέτοχοι δε θα είναι μόνο η Αστυνομία και η Εισαγγελία, αλλά και άλλοι σχετικοί φορείς.
Η πρόταση της διοργάνωσης μιας ημερίδας στην περιοχή συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των διαμαρτυρόμενων με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ενώ σύμμαχο σε αυτό βρήκαν και την εισαγγελέα Πρωτοδικών, η οποία χαρακτήρισε το θέμα μείζον και δεσμεύτηκε να συμβάλει όπως μπορεί.
Οι πρόεδροι έχουν συντάξει και αποστείλει σε όλους τους φορείς, μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού, ψήφισμα το οποίο περιγράφει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθημερινότητά τους από την παραβατικότητα. Καταλήγουν, δε, σε προτάσεις που αφορούν και στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταστολής.
Κυρίως ζητούν να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της παραβατικότητας, με την άμεση συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας, αλλά και να ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, στην κατεύθυνση της αποτροπής τόσο των αστικών όσο και των αγροτικών αδικημάτων.
Της Βίκυς Βετουλάκη 


Δεν έχουν αφήσει σπίτι για σπίτι στις Κιτριές
Η κατάσταση με τις διαρρήξεις σε σπίτια στις Κιτριές δείχνει να έχει ξεφύγει, με κατοίκους που επικοινώνησαν με το «Θάρρος» να δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Όπως μας είπαν, λοιπόν, τα σπίτια που έχουν κλαπεί είναι δεκάδες και κάποια, μάλιστα, δύο και τρεις φορές.
Φαίνεται, δε, οι δράστες να παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες, καθώς μπαίνουν την ώρα που αυτοί λείπουν, ενώ όπως σχολίασαν, έχουν παρατηρήσει κάποιες ύποπτες κινήσεις στην περιοχή.
Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι κάποιος άφησε ένα ρούχο έξω από την πόρτα ενός σπιτιού, ενώ σε άλλο σπίτι πέταξαν πέτρες, σημάδια που αφήνονται για να δουν οι ανεπιθύμητοι εισβολείς αν υπάρχουν άνθρωποι μέσα.
Τέλος, σε ερώτηση αν η Αστυνομία γνωρίζει τα περιστατικά, μας είπαν ότι κάποια από τα θύματα κατήγγειλαν τις κλοπές, αλλά πολλά όχι, διότι θεωρούν ότι δε θα κάνει κάτι. Π.Μπ.

***  «Ο χορός και η φαντασία θα βρουν την άπλα τους» αύριο με το ΜΕΣΚ 
Η ετήσια συνάντηση μελών και φίλων του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας διοργανώνεται αύριο το μεσημέρι, στη 1.30, στο κέντρο «Στεφανής» στην Τερψιθέα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, στο πλαίσιο και του εορτασμού της τρελής Αποκριάς! «Η μουσική υφαίνει και ο χορός σε κύκλους μπαίνει…», σημειώνεται στο κάλεσμα του ΜΕΣΚ, ενώ η δραστήρια πρόεδρός του, Σόνια Τουρκολιά, τονίζει σχετικά: «Ο χορός και η φαντασία θα βρουν την άπλα τους…»!
Τη μουσική ποιότητα εγγυώνται τα μέλη της ορχήστρας Γιάννης Παυλόπουλος, Ιορδάνης Κουζηνόπουλος, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και Γιάννης Γευγελής, ενώ για το γλέντι η απόλυτη εγγύηση είναι οι άνθρωποι, τα μέλη και οι φίλοι του ΜΕΣΚ!   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο καιρός  σήμερα  Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 3/3/2019 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με λίγες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒA διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Εκλογές ανάδειξης συνέδρων του Κινήματος Αλλαγής 
Αυτήν την Κυριακή 3/3 θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων για το δεύτερο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, από τις 8.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.
Στη Μεσσηνία ειδικότερα, θα διεξαχθούν σε κάθε καλλικράτειο Δήμο ως εξής:
-Καλαμάτα: Διοικητήριο- αίθουσα «Α. Κουμουνδούρος»
-Μεσσήνη: Δημαρχείο
-Πύλος: Δημαρχείο
-Οιχαλία: Δημαρχείο
-Τριφυλία: Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.

***  Θέτουν σε κίνδυνο ζωές 
Ποδηλάτισσα χθες το πρωί στον περιμετρικό της Καλαμάτας, χωρίς καν να κόψει ταχύτητα, στρίβει σε διασταύρωση με φανάρια, «εννοείται» με κόκκινο!
Το έχουμε ξαναγράψει: ορισμένοι ποδηλάτες θεωρούν ότι δρόμοι, ποδηλατόδρομοι και πεζοδρόμια είναι δικά τους και δεν πρέπει να υπολογίζουν τίποτα και κανέναν.
Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και την ακεραιότητα συνανθρώπων τους.   Β.Β. 

***  Τριφυλία: Ο Σ. Μπακούρος υποψήφιος συνδυασμού με προοδευτικό πρόσημο 
Ο Σωτήρης Μπακούρος φέρεται ότι θα είναι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας ως επικεφαλής συνδυασμού με προοδευτικό πρόσημο.
«Μέλη και στελέχη κομμάτων, όπως το ΚΙΝ.ΑΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και κινήσεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, αυτοδιοικητικές προσωπικότητες και άνθρωποι που μετέχουν σε συλλογικότητες, συζητούν για την εκλογική προοδευτική σύμπραξη με στόχο την αλλαγή στο Δήμο. “Ούτε εμμονικά σύνδρομα, ούτε και αδιέξοδα στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά στο Δήμο Τριφυλίας”, σημειώνεται χαρακτηριστικά, “χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς ουτοπικές προσεγγίσεις, αλλά με έντιμη διάθεση εκλογικής συνεργασίας”», αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ» στις 21 Φεβρουαρίου.
Θυμίζουμε ότι, από τις αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στο φύλλο του «Θ» στις 7 του μήνα αναφέραμε: «Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε, έγιναν αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις πολιτών του ευρύτερου χώρου που περιγράφεται ως δημοκρατικός και προοδευτικός και ήδη από το Δεκέμβριο ήταν έντονες οι διεργασίες συγκρότησης συνδυασμού με ισχυρή υποψηφιότητα δημάρχου.
Στη διάρκεια των συζητήσεων τέθηκαν πολλά ονόματα αξιόλογων αυτοδιοικητικών και πολιτικών στελεχών που θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας αλλαγής στο Δήμο Τριφυλίας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Φιλιατρά δύο είναι οι επικρατέστεροι ως υποψήφιοι στους οποίους κατάληξαν: ο επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινότητας Φαρακλάδας, τέως διευθυντής καταστήματος Παραρτήματος ΕΑΣ Μεσσηνίας στην Κυπαρισσία και τέως πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του ’80, Σωτήρης Μπακούρος και ο παιδίατρος, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γραμματέας της δημοτικής οργάνωσης Κυπαρισσίας και η πρόταση υποψηφιότητάς του έχει τα χαρακτηριστικά της ανανέωσης και της αλλαγής».
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε πολύ καλό κλίμα, και μεταξύ των δύο προταθέντων και μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία. Μάλιστα, ακόμη και τότε που στην περιοχή κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια ότι τάχα δεν υπήρχε κοινός τόπος και δε θα προέκυπτε συνεργασία με συγκρότηση συνδυασμού με προοδευτικό πρόσημο, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ είχαμε τονίσει στο «Θ»: «Διατεθειμένα και αποφασισμένα να μην απεμπολήσουν εύκολα το προσωπικό και πολιτικό τους δικαίωμα στην προοπτική συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Τριφυλίας με αξιώσεις νίκης και αλλαγής, με συνδυασμό που θα έχει σαφέστατο και ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, φέρονται πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του πολιτικού χώρου που περιγράφεται ως δημοκρατικός και προοδευτικός στην Τριφυλία».
Οι εξελίξεις είναι αυτές που έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως το ρεπορτάζ και ό,τι και όσα έχουμε αναφέρει! Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, Σωτήρης Μπακούρος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας ως επικεφαλής συνδυασμού με προοδευτικό πρόσημο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και αυτές τις μέρες η υποψηφιότητά του να «επισημοποιηθεί», με το “timing” της ανακοίνωσης να συναποφασίζεται από τον ίδιο και τα μέλη που μετέχουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία συγκρότησης συνδυασμού με προοδευτικό πρόσημο.

***   Ενημέρωση Κοσμόπουλου και παρουσίαση πέντε νέων υποψήφιων 
Για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξωστρέφεια της Καλαμάτας, ενημέρωσε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά», Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε ακόμη πέντε νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Ειδικότερα, τη Γεωργία Γαρδελίνου, που είναι εκπαιδευτικός στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, την οικονομολόγο, με μεγάλη καριέρα σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, Κλεοπάτρα Γεωργουλοπούλου-Ρεντζέπη, τη Μαρία Κουράκλη που ασχολείται με τις οικιακές εργασίες, τον Αλέκο Κουταβά που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και την πολιτική επιστήμονα Σταυρούλα Μπεσσή.
 ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά από τον κ. Κοσμόπουλο: «Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές). Αυτό θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί με την παρουσία της στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες, μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και τη Διπλωματία των Πόλεων. Για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψα στις Βρυξέλλες, όπου είχα την ευκαιρία να λάβω πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς συναντήθηκα με σημαντικά στελέχη τόσο της Επιτροπής των Περιφερειών όσο και της Γενικής Διεύθυνσης EAC.
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Ο πρόεδρος της ΕτΠ, Karl - Heinz Lambertz (Bέλγος), τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί κάποιος με τους πολίτες του είναι με το άνοιγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αυτό οδηγεί σε νέες και περισσότερες ευκαιρίες (συνεργασία, τουρισμός, εμπόριο, κινητικότητα). Επισήμανε πως μια πόλη σαν την Καλαμάτα θα ωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή της σε δίκτυα πόλεων μεσαίου μεγέθους ή σε δίκτυα που οργανώνονται γύρω από σχετικές θεματικές δράσεις (όπως είναι ο ιστορικός τουρισμός ή η αγροτική ανάπτυξη). Προσφέρθηκε, μάλιστα, το γραφείο του να προμηθεύσει λεπτομερείς πληροφορίες για αυτά τα δίκτυα και να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους για να κινηθεί ο μηχανισμός (να κυλήσει η μπάλα όπως χαρακτηριστικά είπε).
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας με χαρτοφυλάκιο τα ευρωπαϊκά θέματα, Christophe Rouillon, μιλώντας ακριβώς με το ίδιο πνεύμα, τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας για κάθε πόλη της Ε.Ε και γνωρίζοντας ότι είμαι υποψήφιος δήμαρχος, είχε την καλοσύνη να αναφερθεί σε μερικές δράσεις που έκανε ο ίδιος για να εκλεγεί.
Ο κ. Heijo Hofer, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Πόλεων και Κοινοτήτων και μέλος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Ρηνανίας Παλατινάτου, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διοικητική ικανότητα του Δήμου να συνδεθεί με άλλες πόλεις. Η οργάνωση ενός Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Πρότεινε επαφή με τον Dr Martin Nutzenberger (DstGB Brussels) που θα φανεί πολύ χρήσιμος στην καθιέρωση μιας πρώτης διοικητικής σύνδεσης με γερμανικές πόλεις, καθώς έχει πολλές ιδέες και γνωριμίες. Πρότεινε, επίσης, χαρτογράφηση των ελληνικών πόλεων που είναι αδελφοποιημένες με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να ανταλλάσσονται καλές πρακτικές και να διευρυνθούν οι επαφές.
 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Α.C
Πολιτισμός
Ο κ. Sylvain Pasqua πρότεινε 4 τρόπους να αυξηθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της Καλαμάτας στο χώρο του πολιτισμού:
-ο Δήμος μπορεί να αιτηθεί πόρους από το Leader σε σχέση με το δίκτυο των μεσαίου – μεγέθους πολιτιστικών και δημιουργικών πόλεων. Θυμίζω ότι στις 30/08/2017 αναδείξαμε το γεγονός ότι η Καλαμάτα ανήκει στις 168 επιλεγμένες πόλεις της Ευρώπης που συμπεριλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων.
-τοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν εύκολα να συνδεθούν με κάποιο από τα 25 ευρωπαϊκά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Creative Europe= Δημιουργική Ευρώπη. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να έρθουν σε επαφή με το συντονιστή και να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή (ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει να καλυφθεί το έξοδο).
-η Καλαμάτα μπορεί να γίνει μέλος του δικτύου των υποψήφιων πόλεων ECOC που δεν πήραν τον τίτλο.
-τα πολιτιστικά κτήρια μπορούν να υποστηριχθούν μέσα από πιλοτικά σχέδια για την κινητικότητα καλλιτεχνών (σε συντονισμό του Ινστιτούτου Γκαίτε και της γαλλικής Alliance) που θα γίνει πακέτο του νέου προγράμματος μετά το 2021.
 Αθλητισμός
Ο κ. Yves Lelostecque περιέγραψε την αλματώδη αύξηση της ευρωπαϊκής υποστήριξης στον αθλητισμό από το τίποτα πριν από το 2014, στα 19 εκατομμύρια το 2014, στα 45 το 2018, στα 59 το 2019 και στα 65 το 2020 μέσα από τα προγράμματα Erasmus+. Η κατηγορία του προγράμματος που μπορεί να αφορά, σε πρώτη φάση, την Καλαμάτα είναι η χρηματοδότηση του επονομαζόμενου Αθλητισμού Βάσης (grassroot project), που χρηματοδοτείται με 60.000 ευρώ και έχει ρυθμό επιτυχίας 50%. Οι συνθήκες είναι αρκετά απλές: Τρεις εταίροι από διαφορετικές χώρες (πολύ ανοιχτές συμμετοχές όπως σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Δήμοι κ.τ.λ.) επεξεργάζονται ένα καίριο θέμα (διαφθορά, βία στον αθλητισμό, κοινωνική ένταξη, βελτίωση της υγείας και σωματικής δραστηριότητας…). Εξήγησε, επίσης, πως είναι γρήγορο κι εύκολο να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες ανάμεσα στις 23 και 30 Σεπτέμβρη που είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. Ή να παρακολουθήσουν το ετήσιο αθλητικό φόρουμ ή την ημέρα πληροφόρησης του αθλητισμού.
 Εθελοντισμός
Ο κ. Μιχάλης Μοσχοβάκος τόνισε το γεγονός ότι όταν πρόκειται για πολιτικές για τη νεολαία, η Ευρώπη επιδιώκει τη σύνδεση σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό διατίθενται πολλές ευκαιρίες για τους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων. Τα σημαντικότερα στοιχεία της πολιτικής για νέους είναι οι οργανισμοί νεολαίας, τα κέντρα νέων και νέων εργαζομένων. Στην Ελλάδα η πρακτική του νέου εργαζόμενου (που είναι κοντά σε δάσκαλο έξω από τάξη) δεν υπάρχει ακόμα (η Ολλανδία είναι ένα καλό παράδειγμα όπου η διαδικασία αυτή γίνεται από το Δήμο). Οι Δήμοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, όπως την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την εγκαθίδρυση κέντρων νέων, την προώθηση της κινητικότητας, κεντρικές δράσεις για όλες τις γενιές. Προγράμματα αλληλεγγύης θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλληλεγγύης. Εξάλλου, το Erasmus+ χρηματοδοτεί κινητικότητα, στρατηγικές συνεταιρισμού και κεντρικές δράσεις.
 Εκπαίδευση ενηλίκων
Η κα Χρυστάλλα Πετρίδου εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στις δράσεις του Erasmus+, διευκρινίζοντας κυρίως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κεντρικών έναντι των αποκεντρωμένων δράσεων.
ΔΡΑΣΗ (Key Actions) 1. Υποστηρίζει μόνο την κινητικότητα των εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων.
ΔΡΑΣΗ (Key Actions) 2. Υποστηρίζει στρατηγικές συμμετοχές ανάμεσα σε τρεις (3) οργανισμούς (Δήμοι, Πανεπιστήμιο, επαγγελματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα) είτε για προώθηση της καινοτομίας είτε για ανταλλαγή νέων πρακτικών.
ΔΡΑΣΗ (Key Actions) 3. Αφορά δράσεις της κεντρικής κυβέρνησης.
Όλοι οι επίτροποι τόνισαν: Την αφθονία των ευκαιριών που έχουν οι Δήμοι να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να τα διεξάγουν με ευρωπαίους εταίρους. Τη σημασία δημιουργίας ενός γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων μέσα στο Δήμο για να γίνουν κατανοητές οι ευρωπαϊκές διαθέσιμες ευκαιρίες, οι προτεραιότητες της Ευρώπης, η μεθοδολογία των εφαρμογών, αλλά πρώτα και κύρια να υπάρξει δικτύωση με ιδρύματα και εταίρους ώστε να προχωρήσει ο Δήμος σε επιτυχή προγράμματα.
Γενικό Συμπέρασμα: Εξωστρέφεια της Καλαμάτας με πρωτοπόρες δράσεις του Δήμου για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Προοπτική της πόλης που θα της επιτρέψει να εδραιώσει ταυτόχρονα τη μοναδικότητα της ταυτότητάς της.
Επομένως: μπροστά με όραμα ή στασιμότητα παντού;
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει, όχι μόνο το εκλογικό σώμα, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τους κόλπους της σημερινής Δημοτικής Αρχής, είναι αν η Καλαμάτα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει μπροστά ή αν τα οράματα εμποδίζουν τη διαχείριση της καθημερινότητας όπως υποστήριζε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ο κ. Δήμαρχος. Εμείς, πάντως, τον θεωρούμε τυχερό που κληρονόμησε, για παράδειγμα, το όραμα του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη για τη δημιουργία του Μεγάρου Χορού και κατάφερε να το υλοποιήσει.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη πρέπει να προχωρήσει ΜΠΡΟΣΤΑ με νέο όραμα για τον 21ο αιώνα. Εμείς ονειρευόμαστε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της».

***   Πέθανε ο Φαίδων Γεωργίτσης 
Πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης, σε ηλικία 80 ετών.
Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα 21 Ιανουαρίου 1939. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960.
Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά.
Στο θέατρο είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το 1972 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ τη δεκαετία του '90 συμμετείχε σε καθημερινές σειρές όπως το «Καλημέρα Ζωή».
Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και εν συνεχεία παντρεύτηκε την Μπέτσυ, με την οποία έκανε δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα. cnn.gr

***  Μαθητές από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας πρεσβευτές της Ελληνικής Γλώσσας 
Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν 11 μαθητές του 1ου Λυκείου Καλαμάτας με τους δύο συνοδούς- καθηγητές τους στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, οπότε ταξίδεψαν στην Ιταλία και ειδικότερα στη Νάπολη, όπου και πραγματοποιήθηκε διημερίδα - γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Εκεί, οι μαθητές της Β’ Λυκείου παρουσίασαν μια εργασία για τη σχέση του ελληνικού με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Να σημειωθεί ότι συνολικά ήταν να ταξιδέψουν στην Ιταλία 24 παιδιά, αλλά το κόστος της εκδρομής δεν τους επέτρεψε να μεταβούν, κι αυτό ήταν κάτι που στενοχώρησε τους συμμαθητές τους και τους συνοδούς, παρότι υπήρξε βοήθεια από τη Μητρόπολη, την Περιφέρεια και το Δήμο.
Εμείς βρεθήκαμε στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και μιλήσαμε με τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές για αυτή την εμπειρία, «εμπειρία ζωής» όπως τη χαρακτήρισαν.
 Καθηγητές-συνοδοί
Η φιλόλογος Άννα Καπράλου, που ήταν η μία από τις δύο συνοδούς, παρατήρησε πως εμπνευστής της συμμετοχής ήταν ένας μαθητής που βρήκε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την εκδήλωση. Όταν μετέφερε την πρόταση στο σχολείο, η Διεύθυνση αποφάσισε να υπάρξει συμμετοχή μαθητών στη διημερίδα-γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη, όπου συμμετείχαν κλασσικά ιταλικά σχολεία, πέντε ελληνικά σχολεία, ενώ μέσω Skype μέχρι και μαθητές από την Αφρική, όπου υπάρχουν σχολεία της ομογένειας. Πρόσθεσε, δε, ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά παιδιά, αλλά, δυστυχώς, για οικονομικούς λόγους δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν.
Μιλώντας για τη διημερίδα, η κα Καπράλου ανέφερε ότι οι μαθητές έπρεπε να παρουσιάσουν μια εργασία με θέμα το πώς ο ελληνικός πολιτισμός συντέλεσε στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού. Μια εργασία που οι μαθητές ετοίμασαν μόνοι τους και, μάλιστα, πηγαίνοντας στο σχολείο τις Κυριακές, με τις δύο καθηγήτριες να έχουν απλά καθοδηγητικό ρόλο.
Όσο για τα οφέλη από το εν λόγω ταξίδι, είπε ότι κέρδισαν πάρα πολλά, μιας και σε τέτοιες εκδηλώσεις τα παιδιά, εκτός του ότι αποκτούν υπευθυνότητα, έρχονται σε επαφή με άλλους μαθητές, Έλληνες και μη, κάτι απαραίτητο, πρόσθεσε, στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης που ανήκει στην πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία τα παιδιά θα ενταχθούν στο μέλλον.
Για την ίδια ήταν πολύ σημαντικό που οι μαθητές ασχολήθηκαν βαθύτερα με την ελληνική γλώσσα, είδαν ξένους μαθητές να απαγγέλουν, μεταξύ άλλων, «Ερωτόκριτο» ή να μιλούν Αρχαία Ελληνικά και έτσι αντιλήφθηκαν την ακτινοβολία της γλώσσας μας.
Κλείνοντας θέλησε να μας πει ότι τέτοιες συμμετοχές είναι απαραίτητες σε ένα σχολείο, αφού δίνουν ερεθίσματα σε ένα μαθητή να προβληματιστεί, ενώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια εκδρομή δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Μιλώντας για το ταξίδι η δεύτερη συνοδός, Θεοδώρα Δημητρακοπούλου, που σύμφωνα με την κα Καπράλου ήταν εκείνη που «έβγαλε» όλο το πρόγραμμα στην Ιταλία και θέλησε να την ευχαριστήσει γι’ αυτό, είπε ότι ήταν μια μεγάλη εμπειρία για όλους. Ένα ταξίδι εκπαιδευτικό, που ανταποκρίθηκε στους στόχους του, μιας και υπήρξε μια γενικότερη περιήγηση σε μουσεία και χώρους, όπου τα παιδιά κέρδισαν πράγματα. Ήταν, δε, ο ορισμός της εκπαιδευτικής εκδρομής, όπως παρατήρησε.
Αυτό που τόνισαν αμφότερες οι καθηγήτριες είναι ότι όταν ο εκπαιδευτικός δώσει ερεθίσματα, το παιδί θα διοχετεύσει όλη του την ενέργεια σε αυτά. Όταν αυτά απουσιάζουν, η ένδεια καλύπτεται με άλλους τρόπους.

Ο λόγος στους μαθητές
Φυσικά, μετά τους καθηγητές- συνοδούς μιλήσαμε και με τους μαθητές που ταξίδεψαν στην Ιταλία. Όλοι χαρούμενοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από το ταξίδι.
Ο Γιάννης Σκιάνης, που ήταν ο μαθητής που εντόπισε το πρόγραμμα, ανέφερε ότι το βρήκε ψάχνοντας τις δράσεις Λυκείων της χώρας και έκανε την πρόταση στο σχολείο, με τους καθηγητές και το διευθυντή να είναι θετικοί στην ιδέα της συμμετοχής. Έτσι δημιούργησαν μια ομάδα που δούλεψε για την εργασία που τελικά παρουσιάστηκε στη Νάπολη, για να συμπληρώσει ότι θα ήθελαν να παρουσιαστεί και στην Καλαμάτα.
Όσο για τη διημερίδα, είπε ότι ήταν πολύ ωραία, αφού οι μαθητές από την Καλαμάτα γνώρισαν και άλλα παιδιά, έμαθαν πράγματα που δεν ήξεραν και γενικά ήταν πολύ εποικοδομητική.
«Ερχόμασταν στο σχολείο κάθε Κυριακή», παρατήρησε ο Νίκος Βαμβακάς. Όπως είπε ακόμη, ο κάθε μαθητής είχε ενταχθεί σε μια ομάδα και είχαν αναλάβει έναν τομέα, όπως τις θετικές επιστήμες, τη φιλοσοφία κ.λπ., ενώ μετά έγινε συρραφή όλων.
Μιλώντας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη διημερίδα, είπε ότι οι μαθητές μιλούσαν για την εργασία και πίσω προβαλλόταν ένα σχετικό βίντεο.
Όλο αυτό, σχολίασε ο Νίκος, ήταν μια μοναδική εμπειρία και όλοι οι μαθητές αποκόμισαν κάτι, και από το ταξίδι και από την εργασία, αφού για να τη γράψουν έψαξαν και έτσι πολλά πράγματα «τους έμειναν».
Η Βικτώρια Μπακόγιωργα πρόσθεσε ότι η κάθε παρουσίαση διαρκούσε 15 λεπτά κι έτσι παρουσίασαν τα σημαντικότερα σημεία της εργασίας τους, ενώ ανέφερε ότι στην εκδήλωση μίλησαν και για τη δουλειά των μαθητών που τελικά δεν κατάφεραν να μεταβούν εκεί.
Όσο για την εμπειρία, τη χαρακτήρισε «πολύ ωραία», εξηγώντας ότι και τα παιδιά του 1ου Λυκείου ήρθαν πιο κοντά, αφού χρειάστηκε να δουλέψουν αρκετές ώρες μαζί, και είδαν πολλά μέρη και διαφορετικές κουλτούρες.
Ενδιαφέρουσα φάνηκε στην Καλλιόπη Μπελιά η ιδέα να μιλήσουν για την ελληνική γλώσσα σε μιαν άλλη χώρα και γι’ αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με την εργασία. Η ίδια ανήκε στην ομάδα που αναφερόταν στις αξίες των αρχαίων Ελλήνων και την απήχηση που έχουν ακόμα και σήμερα.
Η ακύρωση της συμμετοχής μαθητών λόγω του κόστους έδωσε την ευκαιρία στη Σταυρούλα Κρόμπα να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Όπως είπε, η εμπειρία ήταν πολύ ωραία, ενώ, αν και μαθήτρια της Θετικής κατεύθυνσης, της άρεσε που ασχολήθηκε με την ελληνική γλώσσα.
Για την επιλογή της κάθε Κυριακή να πηγαίνει σχολείο, από το να κάνει κάτι άλλο, απάντησε η Ανδριάνα Αθανασοπούλου, λέγοντας πως ήταν κάτι πολύ όμορφο, αφού περνούσε περισσότερο χρόνο με τους συμμαθητές της και όλοι μαζί έκαναν κάτι δημιουργικό.
Όλοι μαζί, λοιπόν, δούλεψαν για μια εργασία που τους έμαθε πολλά πράγματα, με την Ανδριάνα να θεωρεί ότι όλη αυτή η γνώση θα τους βοηθήσει και στα φιλολογικά μαθήματα.
Πρώτη φορά ταξίδεψε στο εξωτερικό η Άννα Δεδούση, όπου γνώρισε ένα νέο τόπο που τον είχε φανταστεί πολύ διαφορετικό. «Μοιάζει πολύ με την Ελλάδα, αλλά διαφέρει κιόλας», σχολίασε, ενώ αυτό που της άρεσε πολύ είναι ότι συνδέθηκε με τους συμμαθητές της και εκεί γνώρισε άλλα παιδιά.
Η Σοφία Μαστρογιαννοπούλου σημείωσε ότι όλη αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική, αφού έμαθε ακόμα καλύτερα τι σημαίνει συνεργασία και πόσο σημαντική είναι.
Ο Θοδωρής Γαλακούτης παρατήρησε ότι τα παιδιά από την Ιταλία είχαν άλλον τρόπο σκέψης, κάτι που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Δε συγκρίνονται οι απλές εκδρομές με αυτό που ζήσαμε, είπε η Νατάσα Παπαδοπούλου, αφού ήταν καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ήταν βαρετή.
 Οι μαθητές
Ιωάννης Σκιάνης Μωυσής
Αθανασοπούλου Ανδριάνα
Δεδούση Άννα
Μπελιά Καλλιόπη
Μπακόγιωργα Βικτωρία
Γαλακούτης Θεόδωρος
Βαμβακάς Νικόλαος
Γεωργουλόπουλος Δημήτριος
Παπαδοπούλου Νατάσα
Μαστρογιαννοπούλου Σοφία
Κρόμπα Σταυρούλα
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Κατάσταση "μόνιμης" έκτακτης ανάγκης από τη δημοτική αρχή Νίκα 
Είναι βέβαιο ότι η περίοδος των βροχοπτώσεων είναι χαρακτηριστικό μετεωρολογικό γεγονός της περιοχής μας σε ετήσια βάση, όπως και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.  Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως σε δομημένες περιοχές του Δήμου μας.  Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας που ήταν σε εξέλιξη, αυτό της νέας εισόδου από Θουρία Νοσοκομείο, Ασπρόχωμα και αυτό που εκτρέπει επίσης τα νερά της Παναγίτσας στο Νέδοντα, διακόπτονται. Η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν μελετηθεί με επάρκεια και υπάρχουν ατέλειες στο σχεδιασμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος σε ερώτησή μας.
Περιττό να θυμίσουμε εδώ ότι και τα δύο αυτά έργα υπερβαίνουν τα 3.5 εκ. ευρώ και ήταν σε προτεραιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτό της Φαρών που δημιουργήθηκε μετά την ανάπλαση του ενός πεζοδρομίου.
Αμφισβητείται επίσης από το δήμαρχο η επάρκεια του ποταμού Νέδοντα, να δεχθεί τους υδάτινους όγκους των ομβρίων από άλλες λεκάνες απορροής.
 Δεν πέρασε  λοιπόν πολύς καιρός και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του δήμου Καλαμάτας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο Δήμαρχος για να επιταχυνθούν τα έργα αποκατάστασης με συνοπτικές διαδικασίες.  Το ίδιο βέβαια έγινε και με την αστοχία της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο, με την έκτακτη δήθεν ανάγκη για δύο συνεχόμενα εξάμηνα μέχρι και σήμερα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε φορά που βρέχει στην Καλαμάτα, όπως έγινε  και τα προηγούμενα χρόνια.
Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτής της εξέλιξης είναι γνωστά. Προχειρότητα στην κατασκευή των τεχνικών έργων με τη "σφραγίδα" του Δήμου μέχρι και τη διεξαγωγή των εγκαινίων και των εκλογών και μετά πάλι καταρρεύσεις και αστοχίες. Παγιώνεται συνεπώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί στην ουσία αναστέλλει νόμους και διατάξεις και εφαρμόζει μια πολιτική απαλλαγής ευθυνών αφενός λόγω καιρικών συνθηκών και αφετέρου εκτελούνται σοβαρά τεχνικά έργα με συνοπτικές διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις.  Παράλληλα έχει απαξιωθεί η πρόληψη και η συντήρηση σε όλα τα τεχνικά έργα. Είτε αντιπλημμυρικά, είτε οδικά.
Βεβαίως δεν υπάρχουν πουθενά εγκεκριμένες και θεωρημένες οι ειδικές μελέτες για τα έργα αυτά με αποτέλεσμα να καταρρέουν με την πρώτη μεγάλη νεροποντή.
Η συνέχεια είναι γνωστή.  Συντηρήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, να μετατρέπονται λόγω έκτακτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες με ταλαιπωρία και  σοβαρούς κινδύνους για όλους μας.
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

***   Πένθη, Νίκος Ι. Ζερβής 
Η κοινωνία της Καλαμάτας μας έγινε φτωχότερη με την εκδημία του αγαπητού μας και εκλεκτού συμπολίτη Νικ. Ι. Ζερβή.
Γνήσιος Καλαματιανός, γεννημένος το 1927, δεν έπαψε να ζει και να κινείται γύρω από τα ιστορικά δεδομένα της πόλης μας. Έβγαλε το Γυμνάσιο Καλαμάτας και εργάσθηκε ως ασφαλιστικός πράκτορας της «Εθνικής». Παντρεύτηκε τη Φόνη Αλ. Γκασιάμη και απέκτησαν τρία παιδιά: Τον Βασίλη, τον Γιάννη και την Ελένη, τη γνωστή μας Βιβλιοθηκάριο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης.
Η κοινωνική του προσφορά υπήρξε μεγάλη. Ασχολήθηκε με την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της Καλαμάτας. Μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και της Εταιρείας Μεσσηνιακών και Αρχαιολογικών Σπουδών και γενικός γραμματέας της Λαϊκής μας Βιβλιοθήκης. Το συγγραφικό του έργο υπήρξε πληθωρικό.
Συνέγραψε χρονολόγιο της ιστορίας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Μελέτες και εργασίες του για την Καλαμάτα έχουν δημοσιευθεί στα Μεσσηνιακά Γράμματα και στα Πελοποννησιακά. Χρονογραφήματα και μεταφράσεις στη «Νέα Εστία» και στην «Ευθήνη». Άρθρα και ιστορικά κείμενα στον τοπικό μας Τύπο και κυρίως στην εφημερίδα «Θάρρος», με την οποία συνεργαζόταν δημοσιογραφικά από το 1950.
Ιστορικές και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στα Περιοδικά της Καλαμάτας: «Διδαχή» - «Ιθώμη» - «Σύνδεσμος» - «Έκφραση» και την Περιηγητική της Αθήνας.
Συνέγραψε την εξάτομη ιστορία της «Γερμανικής Κατοχής στη Μεσσηνία», που αποτελεί έκδοση μνημειώδη και μοναδική. Μια ιστορική αναφορά στην καταραμένη Ιταλο-Γερμανική Κατοχή (1940 – 1945), πραγματική κληρονομιά της ιστορίας του τόπου μας, αφού καλύπτει τα σκληρά χρόνια της Κατοχής – της Αντίστασης και της απελευθέρωσής μας.
Ο Νίκος έφυγε απ’ τη ζωή. Όμως, των ανθρώπων τα καλά έργα και οι κοινωνικές προσφορές είναι διαμάντια που λάμπουν και πέραν του τάφου.   Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  Πετράκος για Ταΰγετο 
Η  έκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή της Αλαγονίας του ΙΓΜΕ επιβεβαιώνει  τα όσα είχα δηλώσει μετά την επίσκεψη μας στις 31 Ιανουαρίου στον Ταΰγετο. Είχα δηλώσει μεταξύ των άλλων  τότε :
«Η καταστροφή είναι μεγάλη γιατί εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα αποστραγγιστικό έργο ,κανένα έργο διευθέτησης των ορεινών υδάτων και γενικότερα κανένα έργο προστασίας. Μονίμως γίνονταν "μπαλώματα" και μπαζώματα και στον εθνικό δρόμο και στο εσωτερικό δίκτυο. Δεν χρηματοδοτήθηκαν τα αναγκαία έργα ούτε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1998 και του 2007..." .
Μετά την έκθεση -  μελέτη αυτή του ΙΓΜΕ αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες των κ. Τατούλη  Νίκα και Δέδε είναι πολύ μεγάλες  όπως  και των πολιτικών δυνάμεων που τους έχουν στηρίξει και τους στηρίζουν . Έχουν το πολιτικό θάρρος να τις αναλάβουν η θα συνεχίσουν να κοκορομαχούν και  να ρίχνει ευθύνες ο ένας στον άλλον;

***   Πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τρόπο σκέψης για τα αδέσποτα ζώα 
Αδέσποτα ζώα: ένα σοβαρό πρόβλημα με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές παραμέτρους, το οποίο παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις και για το οποίο δε φαίνεται να υπάρχει λύση στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α’15/02.02.12) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Β΄32/11.02.14), οι Δήμοι της χώρας έχουν συνοπτικά τις παρακάτω υποχρεώσεις:
Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 1). Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.
Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους (άρθρο 9 παρ. 2).
Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 12).
Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 3).
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή αν χρειάζεται (άρθρο 9 παρ. 4) και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp. (άρθρο 17α, παρ. 2).
Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν (αρ. 9, παρ. 9) και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp. (άρθρο 17α, παρ. 2).
Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανση τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ σκληρή. Σύμφωνα με τη ΠΦΠΟ, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια, νούμερο που ερμηνεύεται απόλυτα αν αναλογιστεί κανείς ότι από ένα θηλυκό σκυλί μπορούν να γεννηθούν από απόγονο σε απόγονο μέχρι και 60.000 ζώα. Ο μεγάλος αριθμός των ζώων χωρίς στέγη οφείλεται αποκλειστικά στην εγκατάλειψη κατοικιδίων από τους ιδιοκτήτες τους, που παράλληλα παραλείπουν να τα στειρώσουν. Η στείρωση αποτελεί «παρέμβαση» στο ζώο, αλλά ταυτόχρονα υποχρέωσή μας. Η έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας έχει οδηγήσει στην τρομακτική αύξηση των αδέσποτων ζώων που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, στην πείνα και τη δίψα και στην επικινδυνότητα του «δρόμου» γενικότερα.
Και εδώ είναι ακριβώς που έρχεται το ερώτημα, πώς να διαχειριστούμε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που οι ίδιοι εμείς έχουμε δημιουργήσει; Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της, αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της: είτε αυτοί λέγονται άνθρωποι που έχουν την ανάγκη των συνανθρώπων τους είτε αυτά είναι ζώα  που ζουν αδέσποτα γιατί κάποιοι δεν είχαν την ωριμότητα και την παιδεία να αναλάβουν τη σοβαρή υποχρέωση της υιοθεσίας τους και με την πρώτη δυσκολία τα πέταξαν με απίστευτη ευκολία στο δρόμο.
Εκτός, λοιπόν, από τις υποχρεώσεις των Δήμων, στο άρθρο 5 του νόμου αναγράφονται λεπτομερώς και οι υποχρεώσεις  των ιδιοκτητών του εκάστοτε δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς και είναι πολλές.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η επιστημονική κοινότητα, σύλλογοι κτηνιάτρων και φιλοζωικές οργανώσεις τονίζουν ότι η δημιουργία κυνοκομείων δεν έχει επιφέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, βοηθά στο να μεγαλώνει ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται στο δρόμο, γιατί οι ιδιοκτήτες τους εφησυχάζονται γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται και, επομένως, δεν τους λείπει τροφή και φροντίδα. Πόσο λάθος, όμως, κάνουν… Και σαν μην έφτανε αυτό, τα κυνοκομεία ανά την Ελλάδα έχουν μεταλλαχθεί σε αποθήκες ψυχών! Είναι λάθος να πιστεύεται ότι τα δημοτικά κυνοκομεία είναι για να «αποθηκεύουμε» τα ζώα. Τα κυνοκομεία έχουν αποτύχει, όπου και αν έχουν δοκιμαστεί, γιατί η συντήρησή τους απαιτεί κονδύλια που οι Δήμοι δεν μπορούν να διαθέσουν (περίπου 6.000 ευρώ το μήνα κατά συντηρητικές εκτιμήσεις). Αυτό έχει ως συνέπεια τα ζώα αυτά να φυλακίζονται, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να στειρώνονται και χωρίς να δίνεται καμία λύση στο πρόβλημα.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η πρόταση των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων είναι η αντικατάσταση των δημοτικών κυνοκομείων με δημοτικά κτηνιατρεία. Για το σχηματισμό τους απαιτείται ένα σχετικά μικρό ποσό (περίπου 20.000 ευρώ για ένα μέτριου μεγέθους κτηνιατρείο), ενώ τα καθήκοντα που επιτελούν αφορούν στη στείρωση, την περίθαλψη και την επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο βασανιστικός εγκλεισμός των ζώων.
Σύμφωνα με το νόμο, ορίζονται αρμόδιες Αρχές για την προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους και τη Διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, καθώς και Αρμόδιες Αρχές Εφαρμογής και Ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η Πολιτεία, λοιπόν, έχει καθορίσει τον τρόπο που εφαρμόζει την πολιτική διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχε έως τώρα την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τη νομοθεσία και τις διαδικασίες που η ίδια θεσμοθέτησε και που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Η Πολιτεία μπορεί να επιβάλει τους προβλεπόμενους ελέγχους και να εφαρμόσει τα πρόστιμα στους παραβάτες ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Μόνο τότε μπορεί να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι το ζώο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι που όταν βαρεθούμε πετάμε στα σκουπίδια. Γιατί το πρόβλημα των αδέσποτων είναι, κυρίως, ζήτημα νοοτροπίας. Και πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.  Της Ειρήνης Σαμπάνη

***  1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας 
Μελετώντας την παγκόσμια Ιστορία, πέραν των μοναδικών υλικών αλλά και πνευματικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας που εύκολα θα διαπιστώσει κανείς και θα θαυμάσει, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει και να μη σταθεί σκεπτικός, αλλά και προβληματισμένος, για γεγονότα τα οποία, από την αντίθετη πλευρά, προκάλεσαν, προκαλούν και θα συνεχίζουν να προκαλούν την προσοχή της ανθρωπότητας. Ανθρώπινα θύματα και όχι μόνο, καταστροφή περιβάλλοντος, ζημιές εγκαταστάσεων και απώλεια αγαθών, ψυχική και πνευματική καταρράκωση, συνοδεύουν κυρίως καταστροφικούς σεισμούς, ενεργά ηφαίστεια, πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοθύελλες, κατολισθήσεις, μεγάλα μεταφορικά, βιομηχανικά ατυχήματα κ.ά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπινων απωλειών από την πιο πρόσφατη ιστορία, οι πλημμύρες στη Χανάν της Κίνας το 1887, που κόστισαν τη ζωή σε 900.000 ανθρώπους, ο κυκλώνας και τα παλιρροιακά κύματα στο ανατολικό Πακιστάν το 1970, που συνοδεύτηκαν από 500.000 θύματα, ο σεισμός στην Τουρκία το 1976 με 4.000 θύματα, η έκρηξη ηφαιστείου και οι κατολισθήσεις που ακολούθησαν το 1985 στην Κολομβία, που στοίχισε τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους και άλλα πολλά αντίστοιχα γεγονότα. Σε αυτά, δυστυχώς, τα γεγονότα συμμετέχει και η Ελλάδα, με τελευταίο και ίσως από τα πιο σκληρά στην ιστορία της, εκείνο της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής το 2018, που κόστισε 100 ανθρώπινες ζωές και τεράστιες υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές.
Σε κάθε περίπτωση, η έννοια της καταστροφής συνδέεται με κάθε γρήγορη ή αργή εξέλιξη ενός φαινομένου οπουδήποτε, το οποίο προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις και ειδικότερα απώλειες ζωής, υγείας, περιουσίας των πολιτών, αγαθών, παραγωγικών πηγών και υποδομών. Και βέβαια, η πιθανότητα εκδήλωσης μιας από τις παραπάνω καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης περιγράφεται απόλυτα από την έννοια του κινδύνου.
Σήμερα, όλα τα πολιτισμένα κράτη συνεργάζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πληροφορίες, παρέχουν βοήθεια στα πληγέντα κράτη στοχεύοντας στη μείωση των συνεπειών και την ανακούφιση των πληγέντων από την καταστροφή και όλα αυτά, κάτω από την ομπρέλα της αρμόδιας υπηρεσίας που καλείται διεθνώς Πολιτική Προστασία (Civil Protection). Η Πολιτική Προστασία της χώρας αποβλέπει στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, προκαλούμενες από φυσικά ή τεχνολογικά αίτια (χημικά, βιολογικά, πυρηνικά ατυχήματα), αλλά και καταστάσεις που προκύπτουν από ανθρώπινη υπαιτιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ολέθριων συνεπειών.
Στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία συνδέεται άμεσα με το Γενικό Σχέδιο «Ξενοκράτης», το οποίο αναφέρεται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης. Σκοπός του Σχεδίου σε γενικές γραμμές είναι η λήψη των ενδεικνυόμενων προπαρασκευαστικών και προληπτικών μέτρων, η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση συμφορών από φυσικά, τεχνολογικά ή άλλα αίτια και η παροχή συνδρομής στον πληγέντα πληθυσμό, με συντονισμένη αξιοποίηση των Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Αρμόδιος φορέας για την αντιμετώπιση όλων των φάσεων προετοιμασίας, κινητοποίησης και συντονισμού δράσης της πολιτικής προστασίας είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Η αποστολή της επικεντρώνεται στη μελέτη, στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και στο συντονισμό της δράσης για την πρόληψη, την ετοιμότητα, την ενημέρωση και την αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Το δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει ειδικευμένα στελέχη τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ, Ένοπλες Δυνάμεις, ΟΑΣΠ, υπηρεσίες της Περιφέρειας, και των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ και ΕΜΥ, κυρίως για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Επιπλέον, στα σχέδιά της συμπεριλαμβάνονται εθελοντικές οργανώσεις, ειδικευμένοι εθελοντές, ενώ σε περιπτώσεις γενικών καταστροφών, όπου η καταστροφή εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις περιφέρειες της χώρας, εντάσσονται πολίτες με ειδικές γνώσεις και εμπειρία και πάσης φύσεως μέσα, που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τους αντίστοιχους χειριστές τους.
Αναμφισβήτητα στις μέρες μας, με τα σύγχρονα μέσα μετάδοσης των ειδήσεων, όλοι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες σοβαρών καταστάσεων και γεγονότων με τραγικά αποτελέσματα. Οι ακραίες αυτές καταστάσεις δεν προειδοποιούν πότε και πού θα συμβούν και τι συνέπειες θα επιφέρουν. Κανένα κράτος δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί ότι διαθέτει τέλειο μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, γιατί ο κίνδυνος είναι απρόοπτος! Δυστυχώς, η τραγωδία στο Μάτι Αττικής έμελλε να δείξει με τον πιο σκληρό τρόπο τις αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ταυτόχρονα, όμως, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο, αποτελεσματικότερο μηχανισμό, με γρηγορότερα αντανακλαστικά, καταργώντας έτσι την υφιστάμενη πλέον Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αντικαθιστώντας αυτήν με την αυτοτελή Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και πάλι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Μένει να αποδείξει στο μέλλον, όντως, την αλλαγή στον ευαίσθητο αυτόν τομέα της Πολιτικής Προστασίας, οποτεδήποτε και οπουδήποτε χρειαστεί.
Μήπως, τελικά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, δηλαδή μια ενδυνάμωση όσον αφορά στη λειτουργία και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων και αναβάθμιση του επιχειρησιακού τομέα και όχι μονομιάς αντικατάσταση αυτής και σχεδιασμό εκ βάθρων, οδεύοντας σε άγνωστα μονοπάτια;
Σίγουρα, όμως, σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να στελεχωθεί επιχειρησιακά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους στον τομέα, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία, προέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες. Άλλωστε, ως γνωστόν, το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας και την υπηρεσία της οποίας η αποστολή ταυτίζεται απόλυτα σε κάθε επίπεδο, με αυτήν της Πολιτικής Προστασίας. Ασφαλώς, η επιχειρησιακή ετοιμότητα μπορεί να τονωθεί και να ενισχυθεί επιπλέον με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων στον επιχειρησιακό τομέα εθελοντών, μιας και ο εθελοντισμός ως θεσμός έχει προσφέρει τα μέγιστα όπου έχει αναμειχθεί, πάντα όμως υπό τη σωστή καθοδήγηση και συνεργασία των επαγγελματιών του είδους.
Μήπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έπρεπε να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό για ταχύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων; Η ιστορία, το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα συνεχίσει να γράφεται και να δίνει απαντήσεις…
Βασίλης Καπέλιος
Επίτιμος Αρχηγός Π.Σ., στρατηγός ε.α., υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο»

***


*** Αθλητική ενημέρωση :

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Τεντόγλου – Απίστευτο άλμα στα 8,38 μ. 
Κάνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ξανά ιστορία για την Ελλάδα, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης.  Ο 20χρονος έλληνας αθλητής έκανε άλμα 8.38 μέτρων στην 5η του προσπάθεια και πέρασε πανηγυρικά στην πρώτη θέση του τριπλούν, για να κατακτήσει το δεύτερο σερί χρυσό του μετάλλιο, μετά και το ευρωπαϊκό του ανοιχτού στίβου στο Βερολίνο.  Το μετάλλιο του Τεντόγλου ήταν το 3ο της ελληνικής αποστολής στη Γλασκώβη, μετά τα ασημένια του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος και της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν, και το πρώτο χρυσό της χώρας μας στη διοργάνωση στους άνδρες (στις γυναίκες έχει και η Νίκη Ξάνθου από το 2002 στη Βιέννη).  Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με άκυρη προσπάθεια, έκανε 8.12μ στη δεύτερη, αλλά αμέσως μετά ο Σουηδός Τόμπιας Νίλσον Μοντλέρ έκανε 8.17μ και πέρασε πρώτος. Ο Έλληνας αθλητής συνέχισε με στόχο το μεγάλο άλμα, έκανε άκυρη την 3η προσπάθεια και «προσγειώθηκε» στα 8.16μ στην 4η.  Έτσι τα έδωσε όλα στην 5η και ξεδιπλώνοντας το μεγάλο ταλέντο του έκανε 8.38μ, που τον οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Σουηδός Τόπιας Νίλσον Μοντλέρ με 8.17μ (ατομικό ρεκόρ) και το χάλκινο ο Σέρβος Στραχίνια Γιοβάντσεβιτς με 8.03μ (εθνικό ρεκόρ). 
*** ΣΗΜΕΡΑ ,...Κυριακή 03-03-2019 :
Για την Super League   στο ποδόσφαιρο 
* ΟΦΗ - ΑΕΛ Λάρισσα  0-0 .-^
* ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών - Πανιώνιος 3-0 .-^
* ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ Λαμία 1964  1-1  .-^
* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  0-2 .- ^
* ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - Παναιτωλικός  3-0 .-^

*** ΣΉΜΕΡΑ ,.. Για την Football League , στο ποδόσφαιρο : 
~ Α.Ε. Καραϊσκάκη  Άρτας - ΑΟΚ Κέρκυρα    1-0 , .- ^(9' Τζιώρας)
~ Α.Ε. Σπάρτης - Απόλλων Λάρισσας  0-2 .-^  (59' Σκούπρας , 89' Λουκάο)
~ Αήττητος Σπάτων - Αιγινιακός 1-0 .- ^ (40' Λύρας πεν) 
~ Ηρακλής 1908 - Παναχαϊκή  0-0 .-^

*** Σήμερα , .. στην Γ΄ Εθνική  ποδόσφαιρο , στον 8ο  Όμιλο :
Παναργειακός -  Α.Ο. Εικοσιμίας  7-0 .- ^
 (7'-11'-42' Μπουρλάκης, 24' Καδάς, 27' Μπουντόπουλος, 74' Συρεγγέλας, ?)
ΑΟΚ Ζάκυνθος - Α.Ε. Λέρνας  1-0 .- ^
Ένωση  Πανασπροπυργιακού - Αμβρυσσέας Διστόμου 2-0 .-^  (25' Καραλής, 28' Σταύρου)
Α.Ε. Ερμιονίδα - Α.Ο. Υπάτου    0-4 .-^  (3' Καρλός, 30' -76΄ Ντελέκος ,86' Καράι )
Π.Σ. Καλαμάτας - Πάμισος Μεσσήνης 1-0.- ^  (Πινδώνης το 1-0 για την Καλαμάτα στο 56'. )
Παναρκαδικός - Α.Ο. Μανδραϊκός  2-0 .-^ (66' Τσιώλης, 75' Τρέσας  )
Α.Ο. Καστορίου - Ένωση Λέρνας  1-0 .- ^  (59' Μεζίνι)

Βαθμολογία 8ου Ομίλου Γ΄ Εθνικής


6ος όμιλος
 Διαγόρας Ρόδου – Πανηλειακός 1-0 (57' Χατζησάββας).-^ 
  Φοίβος Κρεμαστής – Θύελλα Ραφήνας 0-0 .-^ 
Αστέρας Αμαλιάδας – Πανμοβριακός 0-5 .-^ (10'-21'-22' Παναγάκης, 50' Πρίφτης, 73' Αγγελής)
  ΠΑΟ Βάρδας – Νίκη Τραγανού 1-0 (21' Γούρμος) .-^ 
Παλληνιακός – Διαγόρας Βραχνεΐκων 0-0  .- ^
Παναιγιάλειος – Αχαρναϊκός 1-0 .- ^
7ος όμιλος (18η αγωνιστική)
ΤΕΛΙΚΟ Θύελλα Καμαρίου – Αιολικός 1-2 (71' Ζανελάρι / 1' Ποτουρίδης, 83' Λαλάς) .- ^
Άγιος Ιερόθεος – Χαραυγιακός 3-2 (6', 13', 77' / 50' ) .- ^
Άγιοι Ανάργυροι – Πανθηραϊκός 1-1 (45+ Βιδάλης / 50' Γαϊδαρτζής) .- ^
ΠΑΣ Κόρινθος – Ηλυσιακός 1-1 (14' ) .- ^
Απόλλων Ερέτριας – ΑΟ Χαλκίς 0-1 (52' Παναγιωτόπουλος πεν) .- ^
Καλλιθέα – Αιγάλεω 1-0 (80' ) .- ^ 
~** Στους  υπόλοιπους αγώνες των Ομίλων 
1ος όμιλος
Απόλλων Παραλιμνίου-ΑΕ Καλαμπακίου 3-1
Νέστος Χρυσούπολης-Πανσερραϊκός 3-0
Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Αλέξανδρος Κιλκίς 0-2
Ορφέας Ξάνθης-Άρης Αβάτου 0-0
Ασπίδα Ξάνθης-Αετός Ορφανού 0-0
ΠΑΟ Κοσμίου-Κεραυνός Πέρνης 0-2
Καβάλα-Εθνικός Σιδηροκάστρου 5-0
2ος όμιλος
ΠΑΟ Κουφαλίων-Αγροτικός Αστέρας 0-0
Εδεσσαϊκός-Μελιτέας Μελίτης 3-0
ΑΣ Γιαννιτσά-Ολυμπιακός Κυμίνων 2-0
Νίκη Αγκαθιάς-Βέροια 0-0
Μακεδονικός-Άρης Παλαιοχωρίου 1-1
Ερμής Αμυνταίου-Αλμωπός Αριδαίας 1-4
ΠΟ Τρίγλιας-ΑΠΕ Λαγκαδά 2-0
3ος όμιλος
Μακεδονικός Φούφα-Ναυπακτιακός Αστέρας 1-1
Σούλι Παραμυθιάς-Μακεδονικός Σιάτιστας 1-0
Θρίαμβος Σερβιανών-Γρεβενά Αεράτα 5-0
Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας-Αχέρων Καναλακίου 0-1
Τηλυκράτης Λευκάδας-ΑΕ Λευκίμμης 0-3
Κρόνος Αργυράδων-ΑΟ Φλωριάδας 3-0 α.α.
Ρεπό: Θεσπρωτός
4ος όμιλος
ΑΟ Σελλάνων-ΑΣ Μετέωρα 1-0
Ολυμπιακός Βόλου-Αστέρας Ιτέας 1-0
Πιερικός-Οικονόμος Τσαριτσάνης 0-0
Θησέας Αγριάς-ΓΣ Αλμυρού 1-1
Φωκικός-Νίκη Βόλου 0-1
ΑΟ Στυλίδας-Αχιλλέας Νεοκαισάρειας 1-1
Αναγέννηση Καρδίτσας-Απόλλων Μακρυχωρίου 0-3 α.α.

5ος όμιλος
Ατρόμητος Πειραιά-Ατσαλένιος 1-3
ΟΦ Ιεράπετρας-ΑΟ Παλαιόχωρας 5-1
ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ-ΑΟ Επισκοπής 1-1
Προοδευτική-Ιωνικός 0-0
Γιούχτας-Εθνικός 1-1
Κερατσίνι-Αμπελακιακός 1-0
Ρεπό: ΑΕ Νεάπολης
*** Σήμερα  για το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ΕΠΣΜεσσηνίας :
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ  21η  αγωνιστική  :
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑ  0-3 .- ^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου - Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  4-0 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  1-1 .-
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά (18:30)  -
Α1 ΄ ΤΟΠΙΚΟ  20η αγωνιστική :
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας  2-0 .-
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού - ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας  0-1 .-
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου  2-0 .-
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ/ΗΡΑΚΛΗΣ 0-3 .-
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης (18:30)  -
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  Α΄ ΟΜΙΛΟΣ 19η αγωνιστική :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - ΑΚΡΙΤΑΣ Καλαμάτας  2-0 .- ^
ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΠΑΠΑΦΛΈΣΣΑΣ  Άμφειας  2-2 .-^
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ  1-0 .- ^
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας  0-0 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ Β΄ ΟΜΙΛΟΣ 19η αγωνιστική :
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας - ΔΟΞΑ Καλαμάτας 3-0 .- ^
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγωνίας ΑΝΑΒΟΛΗ .-^
ΑΕΚ Καλαμάτας - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας  0-3 .- ^
ΑΠΣ. ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ - ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  0-3 .-^
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ-14 ΕΠΣΜεσσηνίας 15η αγωνιστική:
Αστέρας Αρφαρών -Αίαντας Καλ.  0-4 .- ^
Πάμισος Μεσσήνης - Α.Ο. Ερμής Καλαμάτας   1-4 .- ^
Δαναός -Παναθηναϊκός Καλ.
Α.Σ. Πανθουριακός - Πράσινα Πουλιά  3-0 .- ^
Ηρακλής  Καλ.  - Α.Ο. Κυπαρισσίας
ΑΠΣ Άρις - Εράνη Φιλιατρών

*** ΧΘΕΣ , ..  Για την Super League   στο ποδόσφαιρο , για Σήμερα Σάββατο 0-2-03-2019 :
ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης  - ΑΕΚ Αθηνών  2-0 .-  ^
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη   0-0 .- ^

*** Για την Football League , στο ποδόσφαιρο σήμερα 02-03-2019 Σάββατο :
Βόλος Ν.Π.Σ.  -  Χανιά /Κισσαμικός 1-4.-^
Ηρόδοτος - Δόξα Δράμας  0-0 .-  ^
Πλατανιάς - Απόλλων Πόντου  3-1 .-  ^
Τρίκαλα 1963 - Εργοτέλης  1-1 .- ^

*** Σήμερα 02-03-2019  για την Super League  στο ποδόσφαιρο  γυναικών :
Πανσεραϊκός - Ατρόμητος Αθηνών   0-2 .- ^

*** Στο ποδόσφαιρο  U-19  Super-League  σήμερα Σάββατο :
Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός  0-4 .- ^   
Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός  4-0 .- ^
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη  2-4 .-^
ΟΦΗ - ΑΕΛ Λάρισσα  1-1 .- ^
Άρις Θεσ/νίκης - ΑΕΚ Αθηνών  0-0  .- ^
Λεβαδειακός - Λαμία 1964   0-2 .-^
Ατρόμητος Αθηνών - Πανιώνιος  2-0   .- ^
 Κυριακή : Παναθηναϊκός -ΠΑΟΚ  0-1 .- ^

*** Στην Γ΄Εθνική  σήμερα και στον 8ο  Όμιλο :
Α.Ε. Πελλάνας Καστορίου - Α.Ε. Αστέρας Βλαχιώτη  1-2 .- ^
~* Για τον 3ο όμιλο / 21η αγων . : Κρόνος Αργυράδων - Α.Ο Φλωριάδες  3-0 .- ^
~*Για 4ο όμιλο /21 αγων . : Αναγέννηση Καρδίτσας - Απόλλων Μακριχωρίου  0-3 .- ^

***  Για την Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ ανδρών , σήμερα Σάββατο  :
Κολοσσός Ρόδου - Ηφαιστος Λήμνου 60-78 ,.(27-38) .-^
Τα δεκάλεπτα : 12-15 ,15-23 , 14-16  , 19-24 .-^ 
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Χολαργός 80-73 , (37-31) .-^
Τα δεκάλεπτα :18-17 , 19-14 , 29-15, 14-27 .- 
Περιστέρι -  Κύμη   94-93  , (39-45) .-^
Τα δεκάλεπτα :17-31 ,22-14 , 20-20 , 21-15 .-^ 
ΑΕΚ Αθηνών - Προμηθέας Πάτρας  83-62 , (42-40 ) .- ^
Τα δεκάλεπτα :21-18 , 21-10 , 19-25 , 22-9 .- ^ 
Πανιώνιος Γ.Σ. - Λαυρίου  101- 91 , ( 56-40) .-
Τα δεκάλεπτα :30-16 , 26-24 , 23-28 , 22-23 .- ^ 
ΚΥΡΙΑΚΗ  03-03-2019
Ρέθυμνο - Παναθηναϊκός  75-87 , (36-50) .- 
Τα δεκάλεπτα : 15-24 , 21-26 , 21-16 ,  18-21 .- ^ 

***  Για  την Α2 στο Ελληνικό μπάσκετ ανδρών  Σήμερα Σάββατο :
ΑΣΚ Ιπποκράτης - Απόλλων Πάτρας  84-71.-^
Κόροιβος Αμαλιάδας -  Α.Σ.  Ευρώπη Πευκοχωρίου  70-68.-^
Α.Σ. Διαγόρας Δρυομιδέων  - Μαρούσι 84-68 .- ^
Αμύντας - Α.Σ. Καρδίτσας   62-71 .- ^
Α.Ο. Ιωνικός Νικαίας - Γ.Σ. Ερμής Αγιάς  113-83 .- ^
Εθνικός Πειραιώς - Α.Ε. Ψυχικού  63-83 .- ^
Ηρακλής Θεσ/νίκης - Α.Σ. Καστοριάς  72-56 .- ^
Καβάλα - Χαρίλαος Τρικούπης  69-60 .- ^

***  Για την Α1 γυναικών στο μπάσκετ σήμερα Σάββατο :
Νίκη Λευκάδας  - Α.Ο. Σπόρτινγκ  66- 44.-^
ΚΥΡΙΑΚΗ 03-03-2019 :
Α.Ο. Πρωτέας Βούλας - Γ.Σ. Πανιώνιος  62-58 .-^
Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου - Ολυμπιακός Πειραιώς 65-106 .-^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Ηρακλής   104-62 .-^
Αθηναϊκός - Εσπερίδες Καλλιθέας 56-73 .-^
Α.Ο. Δάφνη Αγίου Δημητρίου - ΓΑΣ Καλύβια Θορικού  -

*** Για την Α1 Στο βόλεϊ ανδρών σήμερα 02-03-2019 18η αγωνιστική :
Χαλκίδα - Παναθηναϊκός  Ακυρώθηκε .- ^
Εθνικός Αλεξανδρούπολης - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης 0-3 σετ .-^
Ηρακλής Θεσ/νίκης 2015 - ΜΓΣΑΕ Κομοτινής  3-0 σετ .- ^ 
Φοίνικας Σύρου - Ολυμπιακός Πειραιώς  3-2  σετ .- ^
Παμβοχαϊκός - ΑΕΚ Αθηνών   - 

*** Για την Α1 στο βόλεϊ γυναικών σήμερα  Σάββατο 18η αγωνιστική:
ΑΟΝ Παναξιακός - Ολυμπιακός 0-3 σετ .- ^
Α.Ο. Ηλισιακός - Γ.Σ  Ηλιούπολης 3-0 σετ .- ^
Α.Ο. Θήρας - Α.Ο. Μαρκόπουλου  3-1 σετ .-^
ΑΣΠ Κόρινθος - Αίας Ευόσμου  1-3 σετ .- ^
ΑΣΠ Θέτις - ΑΟΦ Πορφύρας 3-0 σετ .- ^
Μακεδόνες Αξιού - Άρις Θεσ/νίκης  1-3 σετ .- ^
ΚΥΡΙΑΚΗ  03-03-2019 :
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Γ.Σ. Πανιώνιος   3-0  σετ .-^

*** Σήμερα Σάββατο 02-03-2019 , για το Χαντ μπολ Στην Α1 κατηγορία ανδρων  για την 19η αγωνιστική :
Γ.Σ. Δράμας 86 - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης 25-36 .- ^
Ολυμπιακός Π. - Ξάνθη 28-18 .- ^
Αεροπόρος Έσεσσας - Άρις Νίκαιας  27-20 .- ^
Αύριο 03-03-2019 :
ΑΣΕ Δούκας  - ΑΕΣΧ Πυλαίας  24-25 .- ^
ΠΑΣ Φοίβος Συκεών - Φίλιππος  Βέροιας  19-19   .-  ^
ΑΕΚ Αθηνών - Διογένης Άργους  - 

*** Για το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας :
Σάββατο 02-03-2019 :
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ 21η  αγωνιστική :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-4 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών 2-0 .- ^
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ -  Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  0-2  .- ^
Α1  ΤΟΠΙΚΟ , 20η  αγωνιστική :
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  0-0 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ 1ος  όμιλος , 19η αγωνιστική :
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου - ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ   1-3  .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  2ος Όμιλος /17η και 18η αγωνιστική :
Κεραυνός Καλαμάτας - ΠΑΟ Καλλιθέας  1-1  .- ^ [17ης  αγωνιστική] .-
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ   2-0 .-^
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας - ΔΟΞΑ Καλαμάτας   -

~  ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2019  : 
1.- ARFARA NEWS ,  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας και σχόλια .  Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ! ~* ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html . -                                                                         2.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ~*  Η ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΙΕΡΗ ,  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .                                                                                          3.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .  Κυριακή 03-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-                                        4 .-        

~  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2019  :                                       1.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html .-             2.- ARFARA NEWS -2- Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας ,. Παρασκευή  01  Φεβρουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/02/arfara-news-2.html .-                           3.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/02/arfara-news-02-2019.html  .- 
4.-  . ARFARA GREECE ..  Αλήθειες που δεν λεγόντουσαν ...και το ξεπούλημα της Ελλάδας μας  ...από τους .... :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/02/blog-post.html .-
  **    31.-  ARFARA NEWS, Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας. Τρίτη 26-02-2019,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html  .-                                                              32.- ARFARA NEWS ,Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 27-02-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news_27.html     .-                        
33.-    ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 28-02-2019  .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/02/arfara-news_28.html .- 

~  ***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από