~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Παρασκευή 05-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~ **   5 Απριλίου- Γιορτή σήμερα: Εορτή του Αγίου Γεωργίου από την Έφεσο

~  Τη μνήμη του  τιμά σήμερα, 5 Απριλίου, η  μας. Ο Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος εγεννήθηκε από Σάμιο πατέρα στη Νέα Έφεσο το 1756 μ.Χ. Ακολούθησε τον έγγαμο βίο και απέκτησε τέκνα. Όμως, κατά τον Ιούλιο του 1798 μ.Χ., ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης, παρασύρθηκε στον Ισλαμισμό και αρνήθηκε τον Χριστό. Επειδή για την πράξη του αυτή ένιωσε ντροπή, αφού απεκήρυξε τον Ισλαμισμό, έφυγε από την Έφεσο και ήλθε στη Σάμο.
Κατά το διάστημα της απουσίας του οι Χριστιανοί άρχισαν να χτίζουν ναό στην Έφεσο, αφού πρώτα έλαβαν την σχετική άδεια από την Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι, φέροντες βαρέως ότι ανεγειρόταν ναός των Ορθοδόξων και μάλιστα με βασιλική άδεια, διέβαλαν τους Χριστιανούς ότι εφόνευσαν τον Γεώργιο ως αποστάτη της πίστεώς τους και έκρυψαν το λείψανό του στα θεμέλια του ανεγειρόμενου ναού. Όμως ο Γεώργιος ευρέθηκε αργότερα και οδηγήθηκε με τη βία στην Έφεσο, όπου οι Τούρκοι τον επίεζαν να επανέλθει στην μωαμεθανική θρησκεία. Κατόρθωσε όμως να φυγαδευτεί και πάλι στη Σάμο, όπου συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στην φυλακή. Με τη διαμεσολάβηση όμως των Δημογερόντων της Σάμου τον άφησαν πάλι ελεύθερο. Εν τω μεταξύ οι ταραχές και οι ανωμαλίες στην Έφεσο συνεχίζονταν. Τότε ο Γεώργιος, αφού μετανόησε και ήλθε στον εαυτό του, έλαβε την απόφαση του μαρτυρίου. Απεμάκρυνε την οικογένειά του, για την προφυλάξει από τον φανατισμό των Τούρκων, και παρουσιάσθηκε ενώπιον του Τούρκου ιεροδικαστού, στον οποίο ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Οι Τούρκοι τότε άρχισαν τις κολακείες και τις απειλές. Και όταν είδαν την σταθερότητα του Αγίου στην πατρώα ευσέβεια, τον αποκεφάλισαν. Ήταν το έτος 1801 μ.Χ., ημέρα Παρασκευή. Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το ιερό του λείψανο και το ενταφίασαν με ευλάβεια στον τάφο του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου.  Απολυτίκιον Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης. Προκαθάρας τοις ρείθροις των δακρύων Γεώργιε, την ψυχήν και το σώμα, εγκρατεύθης πανεύφημε· και πόθω Χριστού πυρποληθείς, εχώρησας γενναίε πεποιθώς, προς αγώνάς τε και άθλους μαρτυρικούς, και νομίμως ενήθλησας. Δόξα τω παράσχοντί σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω αφθαρσία εις αιώνας σε δοξάσαντι.
~**   Ξύλο απελέκητο

~  Φαντασθείτε, ότι μια ηλιόλουστη μέρα κάνετε περίπατο στο δάσος. Και μπροστά σας βλέπετε ένα , ένα κορμό δένδρου. Αυθόρμητα σάς έρχεται η σκέψη: -Αχ! να το είχα για το τζάκι μου!
Κάνει για φωτιά.
Με τα λόγια αυτά δείχνετε ότι, η μόνη άξια πού τού προσδίδετε είναι ότι κατάλληλο είναι μόνο για φωτιά.
Όμως. Ένας καλός και άξιος τεχνίτης, βλέποντάς το, κούτσουρο ακατέργαστο, Θα έκανε μια πολύ διαφορετική σκέψη. Θα σκεπτόταν, τι Θα μπορούσε να φτιάξει με ένα τέτοιο ξύλο απελέκητο! Γραφείο; Βιβλιοθήκη; Έπιπλο σκαλιστό κομψοτέχνημα;
Σημασία δεν έχει, τι είναι το κούτσουρο αυτή τη στιγμή, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα! Σημασία έχει τι Θα μπορούσε να γίνει!
* * *
Με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο μάτι, βλέπει και ο Θεός τον αμαρτωλό, τον άνθρωπο – ξύλο απελέκητο.
Ο Χριστός, είναι ο μεγάλος τεχνίτης! Στο Ευαγγέλιο λέγει: «Γιατρό χρειάζονται όχι οι υγιείς – αυτοί δεν έχουν ανάγκη το γιατρό, αλλά οι άρρωστοι».
Με άλλα λόγια ο Χριστός, δεν μας βλέπει σαν κούτσουρα, ξύλα για φωτιά, αλλά σαν υλικό πολύτιμο στα χέρια Του για το οικοδόμημά Του!
* * *
Έτσι πρέπει να βλέπουμε και εμείς τούς εχθρούς μας.
‘Εκείνους πού μάς πληγώνουν με τα λόγια τους.
‘Εκείνους πού μάς συκοφαντούν.
‘Εκείνους πού μάς κατατρέχουν. Γιατί όσο και αν με τα έργα τους χύνουν στις ψυχές μας το δηλητήριο της κακίας τους, δεν παύουν να είναι δημιουργήματα τού Θεού, πολύτιμο υλικό στα χέρια τού Δημιουργού, για το χτίσιμο της Βασιλείας Του.
Γι’ αυτό σάς συμβουλεύω. Στην προσευχή σας να λέτε:
«Κύριε λυπήσου τον, συγχώρεσέ τον, φύτεψε μέσα του τον φόβο Σου».
Και να μη το ξεχνάτε ποτέ.
Τον άλλο έχομε χρέος να τον αγαπάμε, όχι γι’ αυτό πού είναι αυτή την στιγμή, τώρα, (=γεμάτος πάθη και κακία!), αλλά για το τι μπορεί να γίνει ( =αληθινό στολίδι της βασιλείας τού Θεού) με τον δικό του αγώνα και με την βοήθεια τού Θεού!.   (Ομιλία εις την Α’ επιστολή , Ιωάννου ) Μετ. Α.Μ. 
***  Το Βραβείο Πολυδούρη 2019 στη Μαρία Ζαγκλαρά και στον Αργύρη Σταυρόπουλο 
Το Βραβείο Ποίησης έτους 2019 στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη απονέμεται εξ ημισείας, σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας επιτροπής, στη Μαρία Ζαγκλαρά για την ποιητική συλλογή «Η καρδιά ήταν μόνο το πρόσχημα», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «κουκούτσι» και στον Αργύρη Σταυρόπουλο, για την ποιητική συλλογή «Αυτοεξόριστος εντός μου», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «24 γράμματα».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής,  η Μαρία Ζαγκλαρά γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και Μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως αρχαιολόγος, ενώ παράλληλα σπουδάζει στους τομείς της Ψυχολογίας και της Λογοτεχνίας. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ο Αργύρης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Βασαρά Λακωνίας το 1965. Ποιήματα του, που τα πιο πολλά υπέγραφε ως Οινούντιος, έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς. Ζει και εργάζεται στη Σπάρτη.
 Η βράβευση ΙΑ΄ Πολυδούρεια
Η επίδοση του βραβείου θα γίνει στην εκδήλωση «ΙΑ΄ Πολυδούρεια» αύριο Σάββατο, 6 Απριλίου, και ώρα 19.00, που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Γιώτας Αργυροπούλου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η Γεωργία Ψαραδέλλη και μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Τη διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

***   Άνεργη μητέρα απειλούσε να αυτοκτονήσει από την ταράτσα του Δημαρχείου Καλαμάτας 
Η ανεργία είναι μια πραγματικότητα, ως μια από τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία τσακίζει ζωές και συνειδήσεις, καταρρακώνει τον άνθρωπο και τον οδηγεί σε αλλόκοτες πράξεις. Δεν μπορείς να αγνοήσεις την ανεργία.
«Μην του μιλάτε, είναι άνεργος / τα χέρια στις τσέπες του / σαν δύο χειροβομβίδες», γράφει σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καρούζος. Μία αντανάκλαση των στίχων του  υπήρξε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας. Μητέρα ανέβηκε στην ταράτσα του κτηρίου και απειλούσε να πηδήξει στο κενό. Η πρώτη πληροφορία που μεταδόθηκε ήταν ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη πράξη απελπισμένη από την ανεργία και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ζήσει με αξιοπρέπεια τα τέσσερα παιδιά της.
Η ιστορία είχε – ευτυχώς - αίσιο τέλος, μετά την παρέμβαση και ειδικού διαπραγματευτή της Αστυνομίας.
Η αιτία που η γυναίκα δεν μπορούσε να βρει δουλειά ήταν αποτέλεσμα μιας δικαστικής εκκρεμότητας, από μια απλήρωτη οφειλή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διοριστεί κάπου, αφού το ποινικό της μητρώο δεν ήταν καθαρό.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά η εν συνεχεία ποινική καταδίκη της δημιούργησε γύρω της μια… εργασιακή θηλιά.
Το τραγικό στην όλη ιστορία είναι ότι, αν και για την ποινή της έχει δοθεί χάρη, το… τέρας της  γραφειοκρατίας δεν έχει σβήσει το παρελθόν της.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας προέβη σε άμεσες κινήσεις, επικοινωνώντας τόσο με το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και με την Προεδρία της Δημοκρατίας, στην προσπάθεια να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες χάριτος και η γυναίκα να καταφέρει να βρει μια δουλειά.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  ΣΉΜΕΡΑ Παρασκευή 5/4/2019 προβλέπεται άστατος.            
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.
Από τις απογευματινές ώρες και μετά θα ενισχυθεί ο κυματισμός στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον ΝΑ άνεμο.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αυξητική τάση τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να πέσει και λασποβροχή.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Λάδι και ελιές εκτός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ! 
Καμία δέσμευση για αποζημιώσεις στις ελιές λόγω της κλιματικής αλλαγής 
 Το 2019 η μελέτη για αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ 
 Στοιχεία αναφορικά με τα ποσά αποζημιώσεων που έχει χορηγήσει το τελευταίο διάστημα ο ΕΛΓΑ έδωσε στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου από την Άρτα.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα agrotypos.gr, τόνισε ότι οποιαδήποτε ποσά δοθούν σε ελαιοπαραγωγούς πρέπει να είναι σύννομα, ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα κίνδυνο προστίμων από την Ε.Ε.
«Να παραβλέψουμε τις προϋποθέσεις του νόμου και να καταβάλουμε ίσως κάποιες αποζημιώσεις και έπειτα από τέσσερα χρόνια να καλούμαστε με ανακτήσεις να τις γυρίσουμε πίσω; Όχι! Σωστά κάνετε και θέτετε την αγωνία των αγροτών εκεί της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης.
«Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, στις 13/12/2018 ο ΕΛΓΑ αποφάσισε και ανέθεσε τη διενέργεια διαγωνισμού -είναι σε πλήρη εξέλιξη- για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Η τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού ήταν το 2011, αλλά δεν είχε σκοπό την αλλαγή ή μάλλον τη συμπλήρωση των ασφαλιστικών κινδύνων. Η τροποποίηση είχε να κάνει καθαρά με θέματα οικονομικών εισφορών.
Άρα, εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αναλογιστική μελέτη, ώστε να υπαχθούν κι άλλα αίτια στον ΕΛΓΑ κι άλλοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, λέει ο νόμος. Γιατί, όντως, πολλές καλλιέργειες, πολλές ασθένειες δεν υπάγονται -κακώς δεν υπάγονται- στην αποζημίωση του ΕΛΓΑ. Το 2019 θα είναι έτοιμη η αναλογιστική μελέτη», πρόσθεσε.
 Για τις αποζημιώσεις
«Θέμα διαθεσίμου δεν υφίσταται για τον ΕΛΓΑ», σημείωσε ο υφυπουργός, για να προσθέσει ότι «απόδειξη είναι ότι η ροή των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων είναι συνεχής. Για το 2017 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τις ζημιές για το 2018 μέχρι τώρα έχει καταβάλει 46 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, θέμα διαθεσίμου δεν υφίσταται για τον ΕΛΓΑ.
Να θυμίσω, βέβαια, εδώ ειρήσθω εν παρόδω ότι στο παρελθόν καταβάλλονταν αποζημιώσεις εν είδει επιδοτήσεων χωρίς εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνει δάνεια ο ΕΛΓΑ και να έχει υποστεί το παθητικό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έπαιρνε δάνεια για να καλύψει όχι προσήκουσες, όχι νόμιμες ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τα γνωστά πακέτα.
Ο σχεδιασμός του Οργανισμού είναι οι πληρωμές να πραγματοποιούνται κάθε μήνα με ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο, Ιούλιο του 2019, ώστε να έχουν εκκαθαριστεί οι ζημιές του 2018. Τι έχουμε πετύχει; Έχουμε πετύχει η εκκαθάριση των ζημιών να γίνεται σε έξι με οκτώ μήνες.
Όμως, υπάρχουν πολλές ζημιές -το λέτε στην ερώτησή σας- οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως είναι η παρατεταμένη ανομβρία στην ελιά ή στα εσπεριδοειδή. Εδώ υπάγονται τα ΠΣΕΑ, εφόσον όμως πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, τις οποίες εν τάχει τις παραθέτω: πρώτον, ότι η παραγωγή του έτους ζημιάς παίρνει τουλάχιστον 30%, δεύτερον, να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, τρίτον τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και τέταρτον, να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Συνεπώς, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταβάλει αυτό το ποσό που σας ανέφερα, το 1.700.000 ευρώ και αναμένεται νέα πληρωμή εντός του 2019. Δεύτερον, για τις ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, υπάγονται με τις προϋποθέσεις που ανέφερα στα ΠΣΕΑ και στη δευτερολογία μου θα σας αναφέρω τι κάνει εν όψει κλιματικής αλλαγής το υπουργείο, τι έχει κάνει ο ΕΛΓΑ, αλλά και για τα έργα τα οποία ρωτάτε», κατέληξε απευθυνόμενος στον Γιώργο Στύλιο.

***  «Πράσινο φως» για ένταξη στο ΕΣΠΑ δυο σημαντικών έργων της Μεσσηνίας 
Βελτίωση και οδοφωτισμός σε Φιλιατρά -Γαργαλιάνους και 7η επαρχιακή οδό 
 Δύο σημαντικά έργα για τη Μεσσηνία πήραν το «πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο χθες το βράδυ, καθώς αποφασίστηκε η υποβολή για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεχής δουλειά από τις δομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η απόλυτή μας αφοσίωση στους στρατηγικούς μας στόχους, παρά τις τεχνικές δυσκολίες και τα εμπόδια που υπερβαίνουμε κάθε φορά με σκληρή εργασία, έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.
Το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται το 2023, θα έχει βρει την Πελοπόννησο με νέες υποδομές και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πρώτες θέσεις της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το καταφέραμε στο πρόγραμμα που έκλεισε το 2016: ήμασταν τελευταίοι διαχρονικά και βρεθήκαμε στην πρώτη τριάδα. Η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος, έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης και απομόνωσης, βρίσκει το δρόμο της και αναδιατυπώνει τη θέση της στην Ελλάδα και τον κόσμο ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Όσοι τόσα χρόνια έμειναν άπραγοι και δεν μπόρεσαν να συνεισφέρουν τίποτε σε αυτήν την εξέλιξη, ας μείνουν στη μικρή τους μιζέρια. Η Πελοπόννησος συνεχίζει μπροστά και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί, μαζί με τους πολίτες της Πελοποννήσου. Αυτά τα έργα ανήκουν σε εκείνους».
 Πρώτο έργο
Το πρώτο έργο έχει να κάνει με τη «Βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά-Πύλος-Μεθώνη, τμήμα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός», ενώ είναι συνολικού προϋπολογισμού 30.426.150 ευρώ.
Σε αυτό περιλαμβάνεται η βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης του κύριου οδικού άξονα της εθνικής οδού «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος - Μεθώνη», συνολικού μήκους 8,836 χλμ. και άρχεται με τη σύνδεση της Επ.Ο. Φιλιατρών - Κορυφασίου μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου.
Ακολούθως βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η συνέχεια της υφισταμένης Ε.Ο. έως την είσοδο των Γαργαλιάνων, ολοκληρώνοντας έτσι το τμήμα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι.
Περιλαμβάνονται, επίσης, ο οδοφωτισμός εννέα (9) ισόπεδων κόμβων στα τμήματα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός, καθώς και απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ΟΚΩ.
Η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνολικού έργου, αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διέλευσης της δυτικής Μεσσηνίας. Το προτεινόμενο έργο για να εξυπηρετήσει με επάρκεια τους υφιστάμενους και μελλοντικούς φόρτους κατατάσσεται στην κατηγορία ΑΙΙ με ταχύτητα σχεδιασμού 80-90 χλμ./ώρα και εφαρμοστέα διατομή τη β2σ.
 Δεύτερο έργο
Το δεύτερο έργο είναι η «Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (τμήματα Μεσσήνη - Εύα και Εύα – Λάμπαινα)», συνολικού προϋπολογισμού 9.050.000 ευρώ.
Περιλαμβάνεται η βελτίωση και αναβάθμιση της 7ης επαρχιακής οδού Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συνολικού μήκους 8,410 χλμ., στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα.
Ειδικότερα:
-Στο τμήμα Μεσσήνη – Εύα η παρέμβαση ξεκινά από τη συμβολή του κόμβου της περιφερειακής οδού Μεσσήνης με την 7η επαρχιακή οδό στη Χ.Θ. 0+000, κατευθύνεται βόρεια και καταλήγει στην αρχή της Παράκαμψης Εύας στη Χ.Θ. 5+652,41, δηλαδή έχει συνολικό μήκος 5.652,41 μέτρα
-Στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα η παρέμβαση ξεκινά από το τέλος της παράκαμψης Εύας, ακριβώς μετά τη γέφυρα στο ρέμα Λιγίδη, στη Χ.Θ. 0+100 κατευθύνεται βόρεια, στη Βαλύρα και καταλήγει στο τέλος του νέου ισόπεδου κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη (στη συμβολή με την 22α επαρχιακή οδό εντός της Λάμπαινας) στη Χ.Θ. 2+858,00, δηλαδή έχει συνολικό μήκος 2.758 μέτρα.
Περιλαμβάνονται, επίσης, απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ΟΚΩ.
Η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο ότι θα αυξηθεί σημαντικά η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων.
Επίσης, λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνολικού έργου, αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσσήνης με τη βελτίωση και αναβάθμιση της 7ης επαρχιακής οδού της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Το έργο από την αρχή έως το τέλος είναι πλήρως λειτουργικό, καθώς στα εν λόγω τμήματα γίνεται βελτίωση της υπάρχουσας οδού, με μικρή μεταβολή της οριζοντιογραφικής χάραξης και αλλαγή της τυπικής διατομής της (τυπική διατομή μεγαλύτερου πλάτους κυκλοφορούμενης οδού), ώστε να ικανοποιούνται οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής κυκλοφορίας, ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής και η βελτίωση της απορροής της ανάντη περιοχής και αποστράγγισης της οδού.

***   Αναβαθμισμένο με τη στήριξη της Περιφέρειας το Blue Line ετοιμάζεται να κατακτήσει και τα διεθνή ύδατα! 
Με μεγάλο στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας που θα γίνει στην Κροατία σε λιγότερο από δύο μήνες το Blue Line ξεκίνησε χθες το ταξίδι του από τη μαρίνα της Καλαμάτας... Με ήδη πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό, στα έμπειρα πλέον χέρια του καπετάνιου του Γιώργου Δρακόπουλου και στο ενθουσιώδες (ερασιτεχνικό) πλήρωμά του το σκάφος του Αιόλου ετοιμάζεται να ζήσει ένα μαγικό αγωνιστικά 2019. Κι αυτό γιατί με τη στήριξη της Περιφέρειας, με σκοπό να ταξιδέψει το σύνθημά «Μυθική Πελοπόννησος» εντός και εκτός θαλασσίων υδάτων, αλλά και της γνωστής αεροπορικής εταιρείας Aegean που βοήθησαν στην ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού του σκάφους ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά…
Με αφορμή την χθεσινή καθέλκυση του ιστιοφόρου ο πρόεδρος του Αιολου, Χάρης Βγενής, ο κυβερνήτης του σκάφους, Γιώργος Δρακόπουλος και το μέλος του πληρώματος, Ντίνος Χρυσομάλλης, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα ανέφεραν τα παρακάτω:
Χάρης Βγενής: «Μια ευχάριστη ημέρα για τον σύλλογό μας και το τμήμα αγωνιστικής ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας η σημερινή, καθώς το σκάφος που χρησιμοποιεί η αγωνιστική ομάδα του συλλόγου όπως και η σχολή εκπαίδευσης καθελκύεται μετά από τη χειμερινή συντήρηση και ετοιμάζεται για το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει εντός και εκτός ελλαδικού χώρου, μετά τη δεύτερη πανευρωπαϊκή νίκη της ομάδας πέρυσι στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κύπρου, οι στόχοι έχουν ανέβει πιο ψηλά.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση επίσης να ανακοινώσουμε ότι, σε αυτό το όμορφο και δύσκολο ταξίδι προς την επιτυχία, γιατί μέσα στο φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα είναι και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Α/Θ στην Κροατία, θα ταξιδέψουν μαζί μας η Περιφέρεια Πελοποννήσου που διαχρονικά στηρίζει όλες τις δράσεις του συλλόγου μας και τους ευχαριστούμε που μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνουμε κι εμείς πρεσβευτές του brand name «Mythical Peloponnese» και να το ταξιδέψουμε ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίσης θα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Aegean Airlines που πίστεψε στο πρόγραμμα της ομάδος για φέτος και τους έχουμε μαζί μας. Τους ευχαριστούμε θερμά.
Στην βράβευση της πανελλήνιας κατάταξης της ΕΙΟ πριν από λίγο καιρό το σκάφος Α/Θ του συλλόγου μας βραβεύτηκε μαζί με άλλα δυο σκάφη για τις διακρίσεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα σε 720 σκάφη που αποτελούν τον ελληνικό στόλο. Είμαστε χαρούμενοι που αθλητές του συλλόγου θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν από τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατί σε όλους τους αγώνες που θα λάβουμε μέρος, φέτος, θα τοποθετείται ενημερωτικό περίπτερο με τα φυλλάδια και το υλικό της καμπάνιας «Mythical Peloponnese» και θα ταξιδέψουμε το μήνυμα παντού, ώστε όλοι συντεταγμένα πίσω από ένα brand name να αναδείξουμε την Πελοπόννησό μας».
Αντωνία Μπούζα: «Ένα όμορφα ταξίδι για την Μυθική Πελοπόννησο και το σκάφος του «Αιόλου» ξεκινάει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι είναι μια εξαιρετική ιδέα να προβάλουμε και να διαφημίσουμε το brand name της Μυθικής Πελοποννήσου, διότι όπως ξέρουμε το σκάφος αυτό θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας κι όλο αυτό είναι πολύ θετικό για την περιοχή μας και την προσπάθεια που κάνουμε να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μυθικής Πελοποννήσου και να ενισχύσουμε τον ναυταθλητισμό και ναυτοτουρισμό.
Σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύουμε στις ενέργειες και στη δυναμική που έχουν οι άνθρωποι όταν είναι όλοι μαζί και παλεύουν για τον ίδιο στόχο και σκοπό. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να ενεργοποιήσουμε όλες τις υγείες δυνάμεις του τόπου μας για το κοινό καλό και την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο».
Γιώργος Δρακόπουλος: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι φέτος γιατί έχουμε πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις και μας στηρίζουν ως συνδιοργανωτής του αγωνιστικού προγράμματος η περιφέρεια Πελοποννήσου και μεγάλοι χορηγοί όπως η Aegean Airlines. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί πέρα από τη βαριά αγωνιστική χρονιά που περιλαμβάνει το Παγκόσμιο και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, που για μας είναι στόχος η κατάκτηση της πρώτης θέσης, έχουμε και μια συνέχεια τουλάχιστον 5-6 χρόνων σε κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο λόγω αυτής της τονωτικής βοήθειας που δεχθήκαμε φέτος».
Ντίνος Χρυσομάλλης: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί απ’ ότι βλέπουμε αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουμε η οποία είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν είμαστε επαγγελματίες, είμαστε ερασιτέχνες ιστιοπλόοι. Χαιρόμαστε πολύ που μας στηρίζει η «Μυθική Πελοπόννησος» για την οποία θα γίνουμε πρεσβευτές τουρισμού».

***  Ζούμε Μαζί… 
Ιδιαίτερα επιτυχημένο ήταν το σεμινάριο Tellington Method για άλογα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο κέντρο ιππασίας στους Χράνους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις «απαλές πινελιές/αγγίγματα» της τεχνικής από την Manuela Paradeiser και μάλιστα για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, η Αυστριακή εκπαιδεύτρια εφάρμοσε αρχικά τη μέθοδο στους ίδιους, καθώς ούτως ή άλλως δεν αφορά μόνο τα άλογα, αλλά επίσης τους ανθρώπους και άλλα κατοικίδια ζώα.
 Τα οφέλη της Tellington TTouch στην συμπεριφορά των αλόγων εντυπωσίασαν τους μαθητευόμενους, αρκετοί από τους οποίους είχαν έρθει από άλλους νομούς της Πελοποννήσου. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός κτηνιάτρου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Κόρινθο, όπου εξειδικεύεται στα άλογα. Η παρουσία του ίδιου, αλλά και των υπολοίπων στο σεμινάριο, φανερώνει την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν, τη διάθεσή τους να μάθουν ακόμα περισσότερα και να έρθουν πιο κοντά με τα άλογα.
 Και φυσικά η συμβίωση με τα ζώα από μόνη της μας μαθαίνει πολλά, όπως υπογραμμίζει και η Ίρις που πριν πολλά χρόνια άφησε τη δουλειά της κοινωνική λειτουργού στη Γερμανία για να ζήσει σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας το όνειρό της μαζί με τα αγαπημένα της άλογα, βάζοντας το δικό της λιθαράκι ώστε να τα αγαπήσει και να τα σεβαστεί περισσότερο και ο κόσμος της περιοχής.
 **
Μια τέλεια μέρα στο χώρο φιλοξενίας του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας ήταν όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου:
Σήμερα είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τους εθελοντές της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Μεσσηνίας- Hellenic Rescue Team Messinias , ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ και μερικούς μαθητές απο τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
 Περάσαμε πολύ ωραία, χορέψαμε, διασκεδάσαμε και πάνω απ’ όλα ενημερωθήκαμε εμείς και τα παιδιά από τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης και ενημερώθηκαν από εμάς τα παιδιά και οι διασώστες.
Ήρθαμε αντιμέτωποι με παιδιά που δεν φοβόντουσαν να ακουμπήσουν τα ζώα, να τα χαϊδέψουν, να τα ταΐσουν και να παίξουν μαζί τους.
 Τα σκυλούνια μας το καταχάρηκαν και δεν σταμάτησαν να παίρνουν σειρά για να τα χαϊδέψουν τα παιδιά.
Να ευχαριστήσουμε επίσης τη Τζίνα Πετροπούλου απο το φεστιβαλ ντοκιμαντερ Καλαμάτας και τον Σταθόπουλο Κωνσταντίνο (εικονολήπτης).
Ήταν μία ημέρα χαράς και ηρεμίας, καθώς αντικρύζοντας μία τέτοια εικόνα, πήραμε ελπίδες ότι μπορεί η κατάσταση να διορθωθεί, να μην υπάρχουν στο μέλλον τόσα αδέσποτα στο δρόμο και πάνω απο όλα να μην κακοποιούνται τόσα ζώα.
 Να ευχαριστήσουμε τις δασκάλες των παιδιών που οργάνωσαν αυτή την επίσκεψη και που με τη σημερινή επίσκεψη τους, τα παιδιά θα έχουν να θυμούνται μία χαρούμενη και γεμάτη αγάπη μέρα.
Είναι όλα θέμα ευαισθητοποίησης, σεβασμού και αγάπης.
 Και πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε τις εθελόντριές μας που με τόσο κόπο δημιούργησαν μία τόσο χρωματιστή και όμορφη μέρα.

**
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και των νέων παιδιών κυρίως, αποτελεί ελπίδα ότι τα αδέσποτα θα μειωθούν στο μέλλον.
 Μέχρι να γίνει όμως αυτό, το πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό (και) στην περιοχή μας. Γι’ αυτό και ο Φιλοζωικός έχει πάντα ανάγκη από τροφές, είδη πρώτης ανάγκης και οικονομική βοήθεια για τις εκατοντάδες των αδέσποτων που φιλοξενεί ή φροντίζουν οι εθελοντές του.
 **
Πολλές όμορφες ζωγραφιές, αρκετές από την Καλαμάτα και ευρύτερα τη Μεσσηνία, συγκέντρωσε ο φετινός παιδικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε για το λογότυπο του Penny Marathon 2019. Οι αγώνες δρόμου και ποδηλασίας αφιερωμένοι στα αδέσποτα θα διεξαχθούν και αυτή τη φορά στην Καλαμάτα στις 21 Ιουλίου. Εγγραφείτε και προετοιμαστείτε!
***   Σήμερα βιβλιοπαρουσίαση και αύριο κλειστή κωπηλασία για τη Μυρτώ! 
Με την Μυρτώ και φέτος στο επίκεντρο, αλλά (κλειστή, δηλαδή “στατική” κωπηλασία) αντί για τρέξιμο στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, θα πραγματοποιηθούν οι φετινές σκυταλοδρομίες που διοργανώνουν για 4η χρονιά ο Ακρίτας και ο Πέτρος Παπαδόπουλος.
Χθες, παρουσία της 3ης Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στην κωπηλασία, Ελπίδας Γρηγοριάδου, δόθηκε στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τις λεπτομέρειες της διπλής εκδήλωσης που περιλαμβάνει σήμερα στις 12 μ. την παρουσίαση του βιβλίου «Η νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά» που έχουν γράψει οι Εύα Πετροπούλου Λιανού και Μυρτώ Παπαδομιχελάκη (η εικονογράφηση είναι της Βιβής Μαρκάτου) για την κοπέλα σύμβολο τραγωδίας και ταυτόχρονα ελπίδας και θα ολοκληρωθεί αύριο (12 μ.-4 μ.μ.) με το αγωνιστικό μέρος.
Η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, τόνισε ότι «Για 4η χρονιά η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας συνδιοργανώνει τον με τον ΓΣ Ακρίτα τους αθλητικούς αγώνες κοινωνικού σκοπού, Relays. Είμαστε δίπλα σε αυτές τις σημαντικές διοργανώσεις οι οποίες έχουν μια διττή κατεύθυνση και την ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στον Αθλητισμό αλλά και γενικότερα και την υλοποίηση κάποιων κοινωνικών στόχων.
Είμαστε δίπλα σε αυτές τις σοβαρές προσπάθειες από την πρώτη στιγμή, θεωρούμε ότι συμβάλλουν και στην επισκεψιμότητα στον τόπο μας αλλά και γενικότερα στην κατεύθυνση των νέων μας στον αθλητισμό με ό,τι θετικά συνεπάγεται αυτό. Γι’ αυτό και στηρίζουμε ανελλιπώς αυτές τις πρωτοβουλίες. Το ότι αυτή την διοργάνωση συνεπικουρεί και ο Σύλλογος Ολυμπιονικών για εμάς είναι πολύ θετικό και περνάει πολύ θετικά μηνύματα στους συμμετέχοντες και στα νέα παιδιά».
Ο πρόεδρος του ΓΣ Ακρίτας, Πέτρος Παπαδόπουλος, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνέχιση της διοργάνωσης, που εκτός των άλλων δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος την κωπηλασία και ταυτόχρονα το έναυσμα «να κινητοποιηθούν δυνάμεις από την πόλη μας και να κάνουμε ένα τμήμα κωπηλασίας -που σε όλη την Πελοπόννησο δεν υπάρχει- καθώς έχουμε κωπηλάτες Ολυμπιονίκες σε πανελλαδικό επίπεδο!», ενώ συνέχισε ευχαριστώντας «εκτός από την Περιφέρεια και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά που συνδιοργανώνουμε όλοι μαζί φέτος, για έναν ιερό σκοπό, αυτή την αθλητική δράση! Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ο οποίος είναι, και η γυναίκα του, από την πρώτη ημέρα ως άνθρωπος δίπλα στην Μυρτώ.
Σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις στα εκπαιδευτήρια Μπουγά ξεκινούν στις 12 μ.
Το Σάββατο ο καιρός δεν θα είναι καλός, αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί καθώς είναι κλειστός ο χώρος και προσφέρεται ώστε τον κόσμο να απολαύσει το υπέροχο θέαμα.
Η κλειστή κωπηλασία γίνεται με έξι εργόμετρα, με προτζέκτορα σε μια οθόνη θα υπάρχουν 6 κωπηλατικά, όπου μικροί και μεγάλοι σε 4αδες που θα συμπληρωθούν την ίδια ημέρα, σε παρείστικο στυλ σε πρωτοποριακή και καινοτόμο ιδέα θα τραβήξουν κουπί για την Μυρτώ.»
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ελπίδα Γρηγοριάδου τόνισε από την πλευρά της: «Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους η πόλη και τα παιδιά θα γνωρίσουν την κωπηλασία. Πρόκειται για ένα δύσκολο, αλλά πανέμορφο άθλημα. Βλέποντας τον Μεσσηνιακό Κόλπο πιστεύω πως μπορεί να ανοίξει ένα τμήμα κωπηλασίας και να προχωρήσει. Ένα άθλημα που φέρνει πολλές επιτυχίες και σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Επίσης είναι πολύ όμορφο που θα συνδυάσουμε εδώ την κωπηλασία με την εκδήλωση για την Μυρτώ»
Τέλος, ο Γιάννης Πλάγος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συντονιστής εθελοντικών δράσεων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, ανέφερε: «Το σχολείο μας δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στον εθελοντισμό θέλοντας να ενεργοποιήσει τα παιδιά και τις οικογένειες τους σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα όπως ευπαθείς ομάδες, περιβάλλον, ζώα, πολιτισμός και δεν θα μπορούσαμε να μην συγκινηθούμε από την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου να συνδιοργανώσουμε τις δυο αυτές μέρες την παρουσίαση του βιβλίου της Μυρτώς και τους αγώνες κλειστής κωπηλασίας. Τα παιδιά στο σχολείο έχουν ευαισθητοποιηθεί πολύ γι’ αυτό το ζήτημα και με πρωτοβουλία τους έχουν φτιάξει ένα λεύκωμα με ευχές, ζωγραφιές και σκέψεις για την Μυρτώ, όπως δύο μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου που έγραψαν: “Αγαπητή Μυρτώ δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολη έγινε η ζωή μετά το ατύχημα, αλλά μην τα παρατάς. Σε θεωρώ το πιο δυνατό άτομο στον κόσμο. Μην σταματάς να μας εκπλήσσεις με τις δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή σου. Είσαι η ηρωίδα μας”». Χ.Ε.
***  Περιύβριση νεκρού: Από το νεκροταφείο, στο σκουπιδότοπο της Βαλύρας η σορός 
Σε δεύτερο βαθμό καταδικάσθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ένας 61χρονος για περιύβριση νεκρού, όσον αφορά στο περιστατικό που είχε συμβεί το 2013 στη Βαλύρα.
Τόσο πρωτόδικα όσο και από την εκδίκαση της έφεσής του ο 61χρονος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή.
Σε φυλάκιση ενός έτους με 3ετή αναστολή για την ίδια υπόθεση έχει κριθεί ένοχος και καταδικάσθηκε ένας 73χρονος.
Η μακάβρια ιστορία αποκαλύφθηκε, όταν μια Ρομά εντόπισε στο σκουπιδότοπο της Βαλύρας ένα χάρτινο κιβώτιο. Έκπληκτη είδε να περιέχει τη μισή σορό ενός άνδρα.
 Μια ημέρα νωρίτερα
Τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από περίπου 11 χρόνια ταφής σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Βαλύρας, οικογένεια ειδοποιήθηκε από τον ιερέα πως πρέπει να προχωρήσουν σε εκταφή του πατέρα τους, καθώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα χώρου. Η οικογένεια ανταποκρίθηκε στο αίτημα και συνεννοήθηκε με τον 73χρονο, με τον οποίο ήταν γνωστοί, για την εκταφή, καθώς, όπως τους είπε, γνώριζε τον 61χρονο που κάνει τέτοιες εργασίες.
Κανονίστηκε, λοιπόν, η ημέρα της εκταφής, ενώ η οικογένεια τον εφοδίασε με τα απαραίτητα (κυτίο φύλαξης οστών κ.λπ.).
Μία ημέρα νωρίτερα, όμως, από την προγραμματισμένη ο 73χρονος ειδοποίησε την οικογένεια ότι μαζί με τον 61χρονο, καθώς βρήκαν νωρίτερα χρόνο, προχώρησαν σε εκταφή και φύλαξη των οστών στο οστεοφυλάκιο.
 Στα σκουπίδια
Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ειδοποίησε την οικογένεια και έκπληκτοι ενημερώθηκαν ότι μία Ρομά είχε πάει στο σκουπιδότοπο της Βαλύρας ψάχνοντας για σίδερα. Εκεί εντόπισε ένα χαρτοκιβώτιο και όταν το άνοιξε, βρέθηκε μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα: είδε τη μισή σορό ενός άντρα, από τη μέση και πάνω.
Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία ανακάλυψε την ταυτότητα του νεκρού και η οικογένεια αναγνώρισε το δικό της άνθρωπο.
Ο 61χρονος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι έκανε κανονικά την εκταφή και τοποθέτησε τα οστά σε οστεοθήκη. Σε ερώτηση, ωστόσο, της Έδρας πώς εξηγεί ότι μέλη του νεκρού βρέθηκαν στο σκουπιδότοπο, δήλωσε άγνοια.
Ο 73χρονος, όταν είχε δικασθεί, είχε επίσης υποστηρίξει ότι η εκταφή έγινε κανονικά, αλλά στεκόταν σε μακρύτερο σημείο, καθώς δεν άντεχε να βλέπει, και την εργασία ολοκλήρωσε ο 61χρονος.
Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 61χρονο για περιύβριση νεκρού και του επέβαλε 10 μήνες φυλάκισης.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Αυξήθηκαν το Μάρτιο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου 
Αυξημένες ήταν το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες της Αστυνομίας. Από πέντε που ήταν το Φεβρουάριο, το Μάρτιο αυξήθηκαν σε 13.
Συνολικά το Μάρτιο, από υφιστάμενες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, συνελήφθησαν συνολικά 543 άτομα και ειδικότερα: Ένα για ανθρωποκτονία, ένα για ληστεία, 65 για κλοπή και απόπειρες, 57 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 15 για παράβαση του νόμου περί όπλων, ένα για απάτη, 106 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, έξι για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα για παράβαση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, οκτώ για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, 10 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, εννέα για ΓΟΚ, ένα για πλαστογραφία, 133 για ΚΟΚ, 13 για ενδοοικογενειακή βία, 54 για καταδιωκτικά έγγραφα και 62 για διάφορα αδικήματα (κατ’ έγκληση διωκόμενα, υγειονομικού κανονισμού κ.λπ.).
 Εξιχνιάσεις
Εξιχνιάσθηκαν: Μία υπόθεση ανθρωποκτονίας, 3 υποθέσεις ληστειών, 170 υποθέσεις κλοπών και απόπειρες διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων κ.λπ., 6 υποθέσεις απάτης, 51 υποθέσεις για ναρκωτικά, 18 υποθέσεις για όπλα, 2 υποθέσεις για πλαστογραφία, 7 υποθέσεις για λαθρεμπόριο, 4 υποθέσεις για προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και μία υπόθεση για εκβίαση.
 Κατασχέσεις
Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Μάρτιο κατασχέθηκαν: ηρωίνη 972,2 γραμμάρια, κοκαΐνη 254,3 γραμμάρια, 531 δενδρύλλια κάνναβης, χασίς 1084,82 γραμμ., 3,7 γραμμ. άλλες ναρκωτικές ουσίες (βουπρενορφίνη, μεθαμφεταμίνη κ.ά.) 170 ναρκωτικά χάπια, 5 τσιγαριλίκια κάνναβης, 7 πιστόλια, 16 κυνηγετικά όπλα, 143 φυσίγγια διαφόρων τύπων, 6 ξίφη, ξιφολόγχες, μαχαίρια, σπάθες, σουγιάδες κ.λπ., 4 πιστόλια τύπου REPLICA, 4 κροτίδες, 11 πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων, 18 κίβδηλα νομίσματα, 957,7 γραμμ. λαθραίου καπνού, 281 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 683 κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι, 4 οχήματα, 10 κινητά τηλέφωνα, χρηματικό ποσό 659,24 ευρώ, διάφορα αρχαία αντικείμενα και μια ξύλινη εικόνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καλλιεργητικός εξοπλισμός και διάφορα προϊόντα παραεμπορίου.
Τέλος, το Μάρτιο κλάπηκαν απ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου 42 οχήματα και βρέθηκαν 17.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  To καλοκαιρινό Pop-Up του «Funky Gourmet» στην Costa Navarino 
Γαστρονομική εμπειρία
 Μια νέα άφιξη ενισχύει φέτος το καλοκαίρι τη γαστρονομική εμπειρία στην Costa Navarino. To Funky Gourmet θα λειτουργήσει ως Pop-Up εστιατόριο, σε ένα μοναδικό χώρο με θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου, από τις 8 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, ένα εστιατόριο βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin θα ανοίξει τις πόρτες του εκτός Αθηνών. To Navarino Bay, η δεύτερη περιοχή της Costa Navarino, θα φιλοξενήσει το εστιατόριο στο νέο, υπόσκαφο golf club. Με ανεμπόδιστη θέα στο ηλιοβασίλεμα και τον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου, οι επισκέπτες του Funky Gourmet θα περιηγηθούν σε ένα δίωρο ταξίδι avant-garde ελληνικής & μεσσηνιακής κουζίνας, απολαμβάνοντας το μενού γευσιγνωσίας των πολυβραβευμένων σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου.
Η συνεργασία με την Costa Navarino αποτέλεσε το έναυσμα για τους δύο σεφ να μελετήσουν τη μεσσηνιακή γαστρονομική κουλτούρα. Παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τη φρέσκια παραγωγή της Μεσσηνίας αναδεικνύονται με avant-garde τεχνικές, μεταμορφώνοντας ένα δείπνο σε μια πρωτοποριακή και αντισυμβατική εμπειρία.
Το μενού στο Funky Gourmet ζωντανεύει μέσα από χρώματα, αρώματα και γεύσεις που συνθέτουν έναν απολαυστικό, διαδραστικό καμβά για όλες τις αισθήσεις και ανεβάζουν τη μεσσηνιακή κουζίνα σε νέα γαστρονομικά ύψη.
Οι σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος ανέφεραν σχετικά: «Δε θα μπορούσαμε παρά να αδράξουμε την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μενού που βασίζεται στα φρέσκα συστατικά της εύφορης μεσσηνιακής γης. Πιστεύουμε πως η μεσσηνιακή διατροφή έχει έναν κομβικό ρόλο στην ελληνική γαστρονομική κληρονομιά».
Η Costa Navarino και το Funky Gourmet, με κοινή φιλοσοφία την υψηλή ποιότητα και αισθητική της γεύσης και της φιλοξενίας, μοιράζονται με τον ίδιο ενθουσιασμό την πραγματοποίηση του καλοκαιρινού Pop-Up του εστιατορίου.
Οι επισκέπτες του Navarino Dunes στην Costa Navarino, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 21 χώρους εστίασης, συναντώντας ελληνικές, μεσογειακές και διεθνείς κουζίνες, σε συνδυασμό με τα αγνά συστατικά που καλλιεργούνται στους λαχανόκηπους των εστιατορίων και με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες της Costa Navarino.
 Πληροφορίες
Λειτουργία: Το Pop-Up εστιατόριο του Funky Gourmet θα λειτουργήσει από τις 8 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου, και θα είναι ανοικτό για δείπνο Δευτέρα-Σάββατο 19.00-00.00, με τελευταία κράτηση στις 21.30.

***  Τα κτήρια του ΟΣΕ… 
    
Μπορεί η ιστορία με το τρένο για τους… γνωστούς λόγους να χάθηκε για τη Μεσσηνία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα κτήρια των υποσταθμών πρέπει να βρίσκονται στα μαύρα τους τα χάλια.
Επαναλαμβάνουμε, για πολλοστή φορά, ότι η κατάσταση στο κτήριο του Ασπροχώματος είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτη. Σίγουρα οι αρμόδιοι θα πρέπει να δράσουν, γιατί αρκετές εστίες μόλυνσης έχουν "φυτρώσει" γύρω γύρω από την Καλαμάτα.  Α.Π.

***  Η «κοψιά» και το θαύμα 
Η συγκυρία ή κοψιά, που λέμε, μπορεί κάποιες φορές να υπερβούν το ανέφικτο.
Η νόμιμη εταιρεία στοιχήματος stoiximan.gr έδινε την περασμένη Κυριακή για το ματς Ασπρόπυργος – Καλαμάτα απόδοση 251 στο 5-0. Α, στο ημίχρονο η απόδοση ήταν 176 για σκορ 4-0. Κ
αι, ω του θαύματος, «κάθισαν» και τα δύο αποτελέσματα.
Να έχεις την έμπνευση και τα χρήματα να ποντάρεις και να γίνεις πλούσιος εν μια νυκτί.
Δημήτρης Γιατράκος

***  Κατεβαίνει αυτόνομα στις περιφερειακές εκλογές η «Πελοπόννησος Οικολογική» 
Η «Πελοπόννησος Οικολογική» αλλάζει όνομα και γίνεται «Πράσινη Πελοπόννησος», μα δεν αλλάζει τις αρχές και τις αξίες της, με τις οποίες θα διεκδικήσει αυτόνομα την Περιφέρεια Πελοποννήσου για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με επικεφαλής τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου.
Σύμβολό μας το «π», μια σταθερά άρρητη και υπερβατική, όπως υπερβατικοί είμαστε κι εμείς. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο με χάρακα και διαβήτη, μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε σταθερά, άρρητα και υπερβατικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον της Πελοποννήσου.
Καλούμε μαζί μας όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου που
πιστεύουν:
•Ότι το νόμιμο δεν είναι και ηθικό
•Ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού
•Ότι τα μεταλλαγμένα δεν έχουν καμία θέση στην Πελοπόννησο
•Στη μεταλιγνιτική εποχή
•Ότι ο σιδηρόδρομος έχει λόγο και ρόλο στην Πελοπόννησο
Ότι απειλή για την Πελοπόννησο αποτελεί:
-Η κλιματική αλλαγή
-Η ερημοποίηση
-Η λειψυδρία
-Η διάβρωση
-Που δεν πιστεύουν το παραμύθι ότι με τις εξορύξεις θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
Θεωρούμε ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και μειωμένων προϋπολογισμών και χρηματοδοτήσεων πρέπει να υπάρχει απόλυτη αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων υποδομής και το κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να αποδίδει τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία. Τα έργα υποδομής πρέπει να είναι συνδυαστικά και όχι σε αποσπασματικά, με στόχο να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση των θεμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η Μεσογειακή διατροφή, η Βιολογική Γεωργία και τα Πιστοποιημένα Προϊόντα είναι οι 3  άξονες που μπορεί και πρέπει να εστιάσει ο αγροτοδιατροφικος κλάδος στην Πελοπόννησο για να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Από την άλλη και όσον αφορά στον τουρισμό, οφείλουμε  πλέον να μιλήσουμε για «τουριστική αποκέντρωση», «τουριστικούς συνεταιρισμούς» και συνεργατική οικονομία (sharing economy). Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν, το οποίο θα έχει προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι η μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και η διασύνδεση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, τουρισμού και αγροδιατροφής.
Η σύνδεση Αγροδιατροφής με τον τουρισμό είναι απαραίτητη στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας, προκειμένου ο τουρισμός να συνδυαστεί με τη γαστρονομία και να αναχθεί η γαστρονομία σε εμπειρία για τον ταξιδιώτη, μέσω της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, της αναβίωσης των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και της συμμετοχής των επισκεπτών σε δραστηριότητες που βασίζονται σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της περιοχής που επισκέπτονται.
 Τι ΔΕ θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου
•Δε θα χρησιμοποιήσουμε φυλλάδια αφίσες πανό και οτιδήποτε χαλάσει την αισθητική την δική μας και των πολιτών της Πελοποννήσου.
•Δε θα κάνουμε επισκέψεις σε πόλεις και χωριά γιατί δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών της Πελοποννήσου.
•Δε θα κάνουμε επισκέψεις σε φορείς, συλλόγους, υπηρεσίες, γιατί δεν υποτιμούμε την νοημοσύνη των πολιτών της Πελοποννήσου.
•Δε θα συμμετέχουμε στην «μάχη της καρέκλας» σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, επετείους.
•Δε θα συμμετέχουμε στην «μάχη της φωτογραφίας» σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, επετείους.
 Τι θα κάνουμε
Θα συνεχίσουμε να είμαστε η «ήρεμη δύναμη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με προτάσεις με οδηγό πάντα τις αρχές μας και τις αξίες μας. Για να ξεπεράσουμε την οικονομική - και όχι μόνο  κρίση - δε χρειαζόμαστε τόσο τα χρήματα όσο όραμα και στρατηγική για το μέλλον. Χρειάζεται οι αυτο-διοικητικοί να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για το αύριο και όχι μόνο για το σήμερα να πάψουν να είναι απλοί διαχειριστές μια κατάστασης αλλά να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θα επηρεάσουν θετικά τον μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα αποφασίζουμε για το αύριο.
Αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, τότε επιλέγουμε μια φωτογραφία  από σχολείο της Μυτιλήνης στη Λέσβο και την αφιερώνουμε στους πολίτες της Πελοποννήσου.

***   Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας ανοίγει τις πόρτες του σε όλους… 
Το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας αποτελεί πρότυπο, σημείο αναφοράς, αλλά και αυτόνομο πολιτιστικό πυρήνα για την πόλη και όλη τη Μεσσηνία, προσφέροντας στους μαθητές εκτός από το συμβατικό πρόγραμμα των Γυμνασίων-Λυκείων την ευκαιρία για καλλιτεχνική έκφραση και εκμάθηση μουσικής «από το μηδέν», χωρίς δηλαδή να απαιτούνται προηγούμενες σπουδές ή γνώσεις. Οι υπεύθυνοι του σχολείου μας προσκαλούν να το γνωρίσουμε καλύτερο μέσα από την «ανοικτή ημέρα»...
Παράλληλα με τις ενημερώσεις που γίνονται σε Δημοτικά Σχολεία για μαθητές της Στ’, την προσεχή Κυριακή 7 Απριλίου 10 π.μ.-1 μ.μ. και σε συνέχεια της περυσινής πολύ επιτυχημένης Open Music Day, οι πόρτες του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας θα ανοίξουν και πάλι για 2η συνεχή χρονιά για το κοινό «με στόχο να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» το οποίο λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια», όπως εξήγησε η διευθύντρια Τρισεύγενη Πουλοπούλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης, τονίζοντας ότι: «Είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς που θα υποδεχθούμε παιδιά, γονείς, φίλους του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας για να γνωρίσουν από κοντά το ιδιαίτερο και πολυσύνθετο σχολείο μας, το οποίο αριθμεί 276 παιδιά και 72 εκπαιδευτικούς.
Την Κυριακή 7 Απριλίου από τις 10 μέχρι τη 1 το μεσημέρι το κοινό της Καλαμάτας θα μπορέσει να πάρει πληροφορίες και να ξεναγηθεί σε όλους τους χώρους του Μουσικού Σχολείου, όπως είναι οι αίθουσες γενικής και μουσικής παιδείας, το αμφιθέατρο, η αίθουσα σίτισης και οι ιδιαίτερες αίθουσες όπου γίνεται και μια διαφοροποιημένη διδασκαλία για τα μαθήματα της ιστορίας, της βιολογίας, στην αίθουσα προβολών κ.α.. Θα ξεναγηθούν από τους μαθητές μας, από τους καθηγητές, αλλά και από τους αποφοίτους.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους μαθητές μας, τους καθηγητές, τους γονείς, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το Σύλλογο Αποφοίτων, για τη συμβολή τους σε όλη αυτή τη διαδικασία και σε όλη αυτή τη γιορτή που θα γίνει την Κυριακή» κατέληξε κα Πουλοπούλου.
Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής του σχολείου Διονύσης Κοτταρίδης, ανέφερε τα παρακάτω:
«Ανοικτό, λοιπόν, Μουσικό Σχολείο την Κυριακή 7 Απριλίου, 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς, αλλά και όλο το κοινό της Καλαμάτας θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία που γίνονται τα μουσικά μαθήματα και τα μαθήματα γενικής παιδείας και βέβαια έχουμε πολλές μουσικές εκπλήξεις σε κάθε γωνιά του σχολείου από το υπόγειο μέχρι τον 2ο όροφο. Σε αυτούς τους χώρους όλοι οι επισκέπτες μας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μαθήματος και οργάνων, τη διαδικασία μιας πρόβας ενός φωνητικού ή οργανικού συνόλου και βέβαια θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καθηγητές, ακόμα και με μαθητές και να λύσουν όλες τις απορίες τους για το πώς γίνεται ένα μάθημα, πώς γίνεται ένα σύνολο και ό,τι άλλο μπορεί ο καθένας να σκεφτεί.
Πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι η δράση αυτή του σχολείου μας απευθύνεται κυρίως στους γονείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους να εγγραφούν του χρόνου στην Α’ Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2019-2020, να δουν τις λεπτομέρειες και πώς γίνονται τα μαθήματα της γενικής και της μουσικής παιδείας.
Επίσης, απευθύνεται σε όλο το κοινό που μπορεί να ‘ρθει να γνωρίσει το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, ακόμα κι αν δεν έχει κάποια άμεση σχέση με την εκπαίδευση και τα παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο» τόνισε ο κ. Κοτταρίδης και «έκλεισε» λέγοντας: «Σας περιμένουμε όλοι με χαρά την Κυριακή 7 Απριλίου από 10 μέχρι 1 το μεσημέρι σε αυτή την όμορφη γιορτή»…
Τέλος, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, Κέλλυ Δημητρούλια, εξήγησε ότι «ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας βρίσκεται δίπλα σε κάθε δράση που διοργανώνει το σχολείο. Γίνεται πάρα πολύ σπουδαίο έργο εδώ και πραγματικά οι περισσότεροι πολίτες το έχουν γνωρίσει. Ευκαιρία λοιπόν για όλους εσάς που δεν έχετε γνωρίσει το τι γίνεται εδώ να έρθετε αυτή την Κυριακή να σας ξεναγήσουμε όλοι μαζί, οι γονείς, οι μαθητές, οι καθηγητές, οι απόφοιτοι, θα είμαστε εδώ να σας φιλοξενήσουμε για λίγες ώρες. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς «παντρεύει» αυτό το σχολείο την γενική παιδεία και τη μουσική παιδεία και να γνωρίσετε το κλίμα που επικρατεί, τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ και τους μαθητές που φοιτούν».
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***  Ο Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα στην Καλαμάτα 
Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο Στ. Θεοδωράκης.
Το δε πρόγραμμα του επικεφαλής του «Ποταμιού», με το βαν του κόμματος, έχει ως εξής:
12.30: Συνάντηση  με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο
13.30: Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο "Elite"
15.00: Συνάντηση  με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο δημαρχείο της πόλης.
Τον Σταύρο Θεοδωράκη θα συνοδεύουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές και στελέχη του «Ποταμιού». 

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ ,... Για το Ευρωμπάσκετ   Euroleague :
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 78-75,(41-41).-^
Τα δεκάλεπτα : 20-20 ,21-21, 10-18 , 27-16 .-^
ΜΠΑΓΕΡΝ  Μονάχου -  ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ  84-77,(44-35)
Τα δεκάλεπτα : 26-20 , 18-15 , 29-18 , 11-24 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ 94-74,(45-44).-^
Τα δεκάλεπτα : 20-28, 25-16 ,30-12, 24-18 .-^
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΧΙΜΚΙ Μόσχας  83-74 ,(44-33).-^
Τα δεκάλεπτα : 21-32 , 23-11 , 10-15 , 29-16 .-^

*** ΧΘΕΣ ,... Για το Ευρωμπάσκετ   Euroleague τελευταία 30ης αγωνιστικής της  κανονικής περιόδου :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  82-78,(40-44) .-^
Τα δεκάλεπτα :17-21 , 23-23 , 15-22, 27-12 .- ^
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ  101-95 ,(42-53).-^
Τα δεκάλεπτα : 24-20 , 18-33 , 32-16, 27-26    .-^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ 87-67 , (49-36) .-
Τα δεκάλεπτα : 23-21, 26-15 , 17-20 , 19-11 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Γκιστ 23 , Τόμας 17 , Καλάθης 11 , Παπαπέτρου 12 , Κίλπάτρικ 7 , Παπαγιάννης 6 , Βουγιούκας 5 , Λάκφορντ 4 , Μήτογλου 2 , Λεκαβίτσιους 0 , Λοτσέσκι 0 .- ^
ΡΕΑΛ  Μαδρίτης - Κάουνο ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ   86-93, (37-46) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 27-25 , 10-21 ,  23-20 , 26-27.-^

***  Έτσι, τα ζευγάρια των playoffs που ξεκινούν στις 16 Απριλίου είναι τα: 
Φενέρμπαχτσε-Ζαλγκίρις 
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπασκόνια 
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός 
Αναντολού Εφές-Μπαρτσελόνα 
*** Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  :

***  Euroleague: Το πρόγραμμα των playoffs – Πότε παίζουν Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ
Ανακοινώθηκε επίσημα από την Euroleague το πρόγραμμα των playoffs και οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τη Ρεάλ Μαδρίτης! ~

 ~ Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συνέχισε το... σερί των παρουσιών του στα playoffs της Euroleague που κρατάει από το 2011 μέχρι και σήμερα αδιάκοπα και θα αναμετρηθεί και πάλι, όπως και πέρσι, με τη Ρεάλ Μαδρίτης για μια θέση στο Final-4. Η διαφορά είναι πως στα φετινά playoffs, το πλεονέκτημα της έδρας των έχουν οι Ισπανοί.
Για αυτόν τον λόγο, η σειρά θα αρχίσει από τη Μαδρίτη στις 17 Απριλίου, με τον αγώνα που θα γίνει στις 22:15 το βράδυ. Το game 2 θα γίνει ξανά στο «Wiznik Center», στις 19 Απριλίου εκ νέου στις 22:15.   Τη Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου, η σειρά έρχεται στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ, όπου στις 21:00 ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα υποδεχθεί τους Ισπανούς. Αν χρειαστεί τέταρτος αγώνας στη σειρά, αυτός θα γίνει και πάλι στο ΟΑΚΑ τη Μεγάλη Πέμπτη στις 26 Απριλίου, στις 21:00. Σε περίπτωση που η σειρά πάει σε Game 5, αυτό θα γίνει στη Μαδρίτη στις 30 Απριλίου, την Τρίτη του Πάσχα, στις 22:00 αν και για τον τελευταίο αγώνα η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε πως δεν είναι δεδομένη η ημέρα και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

***  Στο -2 έριξε την ποινή του Ολυμπιακού το ΑΣΕΑΔ
Το ΑΣΕΑΔ περιόρισε από το -6 στο -2 την ποινή του Ολυμπιακού για την αποχώρηση από τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. 
~Μετά από σχεδόν δύο μήνες, το ΑΣΕΑΔ απεφάνθη για την υπόθεση της αποχώρησης του Ολυμπιακού στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Η πρωτόδικη τιμωρία του αθλητικού δικαστή για αφαίρεση έξι βαθμών στους «ερυθρόλευκους» μετατράπηκε σε -2. 
Το δευτεροβάθμιο όργανο αποφάσισε να δικάσει με βάση το δίκαιο της ΕΟΚ (κι όχι του ΕΣΑΚΕ όπως συνέβη σε πρώτο βαθμό). 

Μετά τη μετατροπή της τιμωρίας σε -2, οι αφαιρεθέντες βαθμοί του Ολυμπιακού είναι συνολικά οκτώ (μαζί με το -6 για την αποχή από το ματς πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ), ενώ υπάρχει και ένας μηδενισμός. Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής: 
1. Παναθηναϊκός 41 20-1 
2. ΑΕΚ 37 16-5 
3. Προμηθέας 35 14-7 4. ΠΑΟΚ 35 14-7 
5. Περιστέρι 35 14-7 
6. Ήφαιστος Λήμνου 32 11-10 
7. Ολυμπιακός 31 19-2 
8. Χολαργός 31 10-11 
9. Άρης 27 6-15 
10. Πανιώνιος 27 6-15 
11. Λαύριο 27 6-15 
12. Κύμη 26 5-16 
13. Κολοσσός 24 3-18 
14. Ρέθυμνο 24 3-18

***

   ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019 :
1.-ARFARA NEWS , Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !   :https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
2.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 02 -04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html.-
3.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 03-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 04 04 -2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
5.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 05-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 :
1.- ARFARA NEWS ,  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας και σχόλια .  Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ! ~* ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html . - 
2.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ~*  Η ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΙΕΡΗ ,  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .
3.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Κυριακή 03-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .- 
4 . ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Δευτέρα 04-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-
5.-ARFARA NEWS -2-  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news-2.html   .- 
6.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 05-05-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
7.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Τετάρτη 06-03-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-
8.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας , Πέμπτη 07-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/03/arfara-news-07-03-2019.html .  
9.- ARFARA NEWS ,Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 08-03-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/03/news.html .- 
10.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 09-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
11.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Κυριακή 10-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
12 .-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Καθαρή Δευτέρα 11-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ! Καλές Απόκριες ...  :
 https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_11.html .- 
  13.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 12 -03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news_12.html  .-
14.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 14-03-2019 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/news-14-03-2019.html .-
15.-ARFARA NEWS , Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 14-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news_14.html .-
16.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 15-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
17.-ARFARA NEWS , Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 16-03-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news_16.html .-
18.-ARFARA  NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 17-03-2019,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .! ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ :https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_17.html .- 19.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Δευτέρα 18-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .- 
20.-ARFARA NEWS  -2-  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 18-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ΟΜΟΡΦΗ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ , ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ , για όλους  μας : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/03/arfara-news-2.html .-
 21..- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 19-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .- 
22.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 20 -03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
23.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 21-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news_21.html  .-
24.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 22-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news_21.html .-
 25.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 23-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_23.html .- 
 26.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 24-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news_23.html  ..-  
 27.-Arfara News  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 25-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/arfara-news_25.html .-  
28.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 26-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news_26.html .-
 29.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 27-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news_27.html  .-
 30.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Πέμπτη 28-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news-28-03-2019.html  .-
31.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Παρασκευή 29-03-2019 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_29.html.-
32~* ΤΟΠΙΚΕΣ  ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ...ΒΙΝΤΕΟ ...κ.π.α.  [συνέχεια] ΠΕΡΙΟΧΉΣ Δήμου ΑΜΦΕΙΑΣ (πρώην)  Παρασκευή 25- Ιανουαρίου  2019  αναδημοσίευση 28-03-2019 :  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/01/blog-post.html .-
33~** ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Παρασκευή 29-03-2019 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_29.html.-
34.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 30-03-2019.Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/03/arfara-news_30.html   .- 
35.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Κυριακή 31-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/03/arfara-news_31.html .-
~** 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2019  :
1.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html .-   
 2.- ARFARA NEWS -2- Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας ,. Παρασκευή  01  Φεβρουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/02/arfara-news-2.html .- 
**    31.-  ARFARA NEWS, Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας. Τρίτη 26-02-2019,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html  .- 
32.- ARFARA NEWS ,Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 27-02-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news_27.html     .-  
33.-    ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 28-02-2019  .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/02/arfara-news_28.html .- 

~** ***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από