~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση 15/02/2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση 15/02/2012 :
Τετάρτη  15 Φεβρουαρίου  2012 .
Η ΧΕΛΟΝΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ !
ΣΕ ΤΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ  Η ΕΛΛΑΔΑ  ;???
Το ποντικάκι στην ενημέρωση !
***Reuters: Εξετάζεται αναβολή της βοήθειας χωρίς χρεοκοπία
***Κάρολος Παπούλιας: Ποιός είναι ο Σόιμπλε;

 * “Έχουμε χρέος όλοι να βάλουμε πλάτη για να περάσουμε την κρίση. Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φιλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την περηφάνια να υπερασπιστούμε όχι μόνο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης”.
Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας “ξέσπασε” για τη σημερινή παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά της διεξαγωγής εκλογών στη χώρα.
~* Σόιμπλε: Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε: “Παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι, ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές;».
Κάλεσε μάλιστα την ελληνική ηγεσία, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν πίσω από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Σαμαράς: Εκλογές, αλλιώς χάος
Η απάντηση από τον κ.Σαμαρά ήρθε το βράδυ: “Το λέω παντού, το λέω και στους δανειστές μας: Μετά το PSI πρέπει να γίνουν εκλογές για να διασφαλιστεί η πολιτική ομαλότητα, διαφορετικά θα έχουμε ακυβερνησία και θα σπάσει η κοινωνική συνοχή”.
Την παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν τηρηθεί η δέσμευση για κάλπες, το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας.
Στο στόχαστρο της τρόικας οι ελληνικές κάλπες
Το πρωί το “Capital.gr” είχε μεταφέρει τις σχετικές πληροφορίες σε ρεπορτάζ με τίτλο “Στο στόχαστρο της τρόικας οι εκλογές”.
Μεταξύ άλλων:
“Eπανέρχεται το γνωστό, από τις προηγούμενες εβδομάδες, θέμα της μετάθεσης των εκλογών. Από Βρυξέλλες και Βερολίνο έρχονται πληροφορίες ότι η διεξαγωγή εκλογών μέσα στην άνοιξη και το ενδεχόμενο μη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης μετά απ΄ αυτές, δεν εγγυάται την δρομολόγηση του οικονομικού προγράμματος και την τήρηση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται ΄μήνα τον μήνα΄.
Από κυβερνητικό παράγοντα μάλιστα επιβεβαιώνεται πληροφορία σύμφωνα με την οποία αποφεύχθηκε στο παρά πέντε αίτημα ΄αίτημα΄ τμήματος των δανειστών να υπογράψουν ΄έγγραφες δεσμεύσεις΄ όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων – συμπεριλαμβανομένων της Αλ. Παπαρήγα και του Α. Τσίπρα!”.
~ Στελέχη της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους προκειμένου να καθυστερήσει μέρος ή ακόμη και όλο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, κατορθώνοντας παρόλα αυτά να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία, δηλώνουν πηγές της ΕΕ.
~ Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αναβολή μπορεί να διαρκέσει μέχρι η χώρα να διεξάγει εκλογές, που αναμένονται τον Απρίλιο, αναφέρουν οι πηγές της ΕΕ.
~ Ενώ τα βασικά στοιχεία του πακέτου, το οποίο ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ, υπάρχουν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιημένοι για το ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί επαρκώς στη συμφωνία.
~ Επίσης, αναφέρει το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο ότι το επίπεδο χρέους/ΑΕΠ της χώρας, το οποίο βρίσκεται τώρα στο 160%, θα διαμορφωθεί στο 120% μέχρι το 2020 μέσω της συμφωνίας, όπως απαιτείται από την Τρόικα.
~ «Υπάρχουν προτάσεις για καθυστέρηση του ελληνικού προγράμματος ή και για διάσπασή του, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, αλλά δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
~ «Θα εξετάσουν όλες τις επιλογές. Υπάρχουν πιέσεις από διάφορες χώρες για να «παγώσει» η βοήθεια μέχρι να υπάρξει πλήρης δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία ίσως να μην έλθει μέχρι να διεξαχθούν εκλογές», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.
~ Οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν για την αναβολή του προγράμματος, ενώ η Γερμανία είναι η πιο «σκληρή», καθώς υποστηρίζει ότι η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί μόνο μετά από τις εκλογές.
~ Ένα μεγάλο πρόβλημα για το διαχωρισμό του πακέτου βοήθειας είναι το εάν οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι πρόθυμοι να υπογράψουν μια ανταλλαγή ομολόγων εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κράτος ίσως δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις μελλοντικές λήξεις ομολόγων.
~ Ως αποτέλεσμα, σχολιάζει πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό να καθυστερήσει ολόκληρο το δεύτερο πακέτο βοήθειας μέχρι τις ελληνικές εκλογές, «όταν και όλοι ελπίζουν για μεγαλύτερη δέσμευση και διευκρινίσεις».
~ «Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, το οποίο θα ήταν σκέτη σπατάλη», τονίζει πηγή της ευρωζώνης.
~ Προσθέτει ωστόσο πως έχουν μείνει ακόμη χρήματα από το πρώτο πρόγραμμα, οπότε «θα μπορούσαμε να το κάνουμε», αναφερόμενος στο πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι συζητήσεις για το β΄ πρόγραμμα (συμπεριλαμβανομένου και του PSI), το οποίο είναι μέρος του πακέτου, θα μπορούσαν να αναβληθούν μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση».
~** DJ: Σε αρχικό στάδιο η ιδέα για αναβολή του προγράμματος
* Ορισμένοι από τους πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν το πακέτο διάσωσης της χώρας για μετά τις εκλογές του Απριλίου μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση της κατάστασης.
* Για να καλυφθούν οι απαιτήσεις από τα ομόλογα του Μαρτίου των 14,4 δισ. ευρώ υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ένα δάνειο-γέφυρα, αναφέρει το πρακτορείο.
* Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πάντως ότι η σκέψη αυτή δεν έχει ευρεία στήριξη στις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης και προς το παρόν δεν βρίσκεται καν στο στάδιο της επίσημης πρότασης.
* Η ιδέα φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι από κάποιους από τους επίσημους πιστωτές με αξιολόγηση ΑΑΑ και δεν αναμένεται να εξεταστεί σοβαρά μέχρι οι υπουργοί της Ευρωζώνης να αξιολογήσουν το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας και τις εγγυήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα υλοποιηθούν.
* Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα δάνειο γέφυρα προς την Ελλάδα.

~*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και άλλα :

Ο Σαμαράς φαίνεται πως επιλέγει Μεσσηνία

* Image«Πλην βουλευτών κανείς δεν έχει το ΟΚ για υποψήφιος»
* Άμεσα αρχίζουνκαι - στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας οι διεργασίες για την κομματική προετοιμασία εν όψει των εθνικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους όλων των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος στη χώρα.
* Κατά τη συνάντηση τέθηκε, όπως αναμενόταν, το μέγα θέμα συγκρότησης των ψηφοδελτίων σε κάθε νομό. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους προέδρους ότι η Επιτροπή που έχει αναλάβει το χειρισμό του θέματος, υπό την προεδρία του γραμματέα του κόμματος κ. Λυκουρέντζου, έχει συγκεντρώσει πολλά βιογραφικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το ενδιαφέρον υποψηφίων είναι πολύ μεγάλο.
* Πάντως, σε όι αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο, όπως φαίνεται, η μία περιφέρεια που θα επιλέξει να είναι υποψήφιος είναι τελικά η Μεσσηνία.
~ Εκλογές
* Ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, για τη συνάντηση, σημείωσε ότι έγινε μια πολύ μεγάλη συζήτηση και ο κ. Σαμαράς κάθισε μαζί τους για περισσότερες από τρεις ώρες.
* Το πρώτο που τέθηκε είναι το ζήτημα των εκλογών, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Μαντάς, έχουν οριοθετηθεί πλέον για τον Απρίλιο. Το μόνο που μένει είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Βέβαια, αίτημα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτές να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, αφού εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη ανάγκη που υπάρχει, προκειμένου να εκφρασθεί ο κόσμος.
* Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε ακόμη πώς έφτασε στο «ναι» του μνημονίου, ενώ μίλησε για τις διαγραφές βουλευτών, χωρίς ωστόσο να θεωρείται «κεραυνός εν αιθρία», αφού όλοι είχαν προειδοποιηθεί, σε περίπτωση που δεν ακολουθούσαν την κομματική γραμμή. Επίσης, έδωσε στους προέδρους των ΝΟΔΕ κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να κινηθούν τα στελέχη προς τον κόσμο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις, καθώς και περιφερειακές συνδιασκέψεις. Τέλος, επισήμανε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμο και άμεσα θα πραγματοποιηθεί γι’ αυτό συνδιάσκεψη του κόμματος.
~ Υποψήφιοι
* Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, σήμερα το βράδυ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, ώστε να γίνει ο πρώτος σχεδιασμός κινήσεων των τοπικών στελεχών. Ο κάθε σχεδιασμός ΝΟΔΕ θα τεθεί υπόψη του κ. Σαμαρά, ενώ θα αρχίσει και προγραμματισμός περιοδειών. Μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα θα προγραμματίσει και ο κ. Σαμαράς, αφού πρώτα, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ολοκληρώσει κύκλο επαφών και προγραμματισμένων συναντήσεων στο εξωτερικό.
* Σε όι αφορά τους υποψηφίους, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε ότι στα χέρια του κ. Λυκουρέντζου υπάρχει πληθώρα βιογραφικών και θα επιλεγούν οι καλύτεροι. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, πλην των βουλευτών, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του υποψήφιο και σε κανέναν ο ίδιος δεν έχει δώσει τέτοια διαβεβαίωση.
* Βάσει καταστατικού, σε κάθε νομό ποσοστό 10% των υποψηφίων μπορεί να επιλεγεί από τα μέλη του κόμματος, κι αυτό για τη Μεσσηνία σημαίνει ένας υποψήφιος. Επ’ αυτού, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί πώς θα γίνει και αν θα είναι με κάλπη ή άλλον τρόπο.

***
Μελέτη 1,8 εκ. ευρώ για το σιδηρόδρομο που έχει κλείσει
Image
* «Έργα – φαντάσματα» φαίνεται πως συνεχίζουμε να κυνηγάμε. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χθεσινή δημοσιοποίηση διαγωνισμού για τη σύνταξη μελέτης κανονικοποίησης και αναβάθμισης (!) της σιδηροδρομικής γραμμής Αλφειού – Κυπαρισσίας – Καλαμάτας, προεκτιμώμενης αμοιβής ύψους 1.836.768 ευρώ, με τα τεύχη δημοπράτησης να αναφέρουν ως έτος λειτουργίας το 2030 (!).
Η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή έχει καταργηθεί, τουλάχιστον, εδώ και ένα χρόνο, όπως άλλωστε και αυτή της Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας, για τον… εκσυγχρονισμό της οποίας μάλιστα ελάχιστα πριν καταργηθεί δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ! Τα μηχανοστάσια έχουν μεταφερθεί, το προσωπικό έχει μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες και σε πολλά σημεία του δικτύου έχουν σημειωθεί κλοπές υλικών, ακόμα και ραγών.
Παρά ταύτα, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ θέλουν να βλέπουν το έργο ως «χαραμάδα» φωτός σε ένα σκοτεινό τοπίο για το μέλλον του σιδηροδρόμου.

Να αυξηθεί η ταχύτητα…
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χθεσινή ανακοίνωση διενέργειας διαγωνισμού της ΕΡΓΟΣΕ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Θάρρος», καλούνται οι ενδιαφερόμενοι μελετητές μέχρι τις 6 Απριλίου 2012 να καταθέσουν τις προσφορές τους. Η μελέτη, όπως αναφέρεται, χρηματοδοτείται από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
Το έργο κανονικοποίησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλφειού – Κυπαρισσίας – Καλαμάτας αποτελεί μέρος του τμήματος 3 του Διευρωπαϊκού Άξονα 29 από την Πάτρα έως την Καλαμάτα. Η ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. έχει χωρίσει το τμήμα 3 σε δύο επιμέρους τμήματα: Το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Αλφειός - Ολυμπία και το τμήμα Αλφειός – Κυπαρισσία – Καλαμάτα.
Για το πρώτο τμήμα, έχει ήδη εκπονηθεί η προμελέτη, ενώ με το διαγωνισμό αυτό προβλέπεται να ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης κανονικοποίησης για το δεύτερο τμήμα.
Στόχος όπως αναφέρεται είναι:
-Να γίνει κανονικοποίηση (μετατροπή από μετρική σε κανονικού εύρους) της υφιστάμενης γραμμής.
-Να γίνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της χάραξης, ειδικά στις περιοχές που παρατηρείται έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο, εξαιτίας του οποίου εφαρμόζονται μικρές ακτίνες καμπυλότητας.
-Να αυξηθεί η ταχύτητα μελέτης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρόνου της συνολικής διαδρομής, με ταυτόχρονη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης των επιβατών (σ.σ.: η μεταφορά επιβατών, όπως προείπαμε, έχει σταματήσει εδώ κι ένα χρόνο!).
Τα δε βασικά γεωμετρικά στοιχεία που προβλέπονται είναι μονή γραμμή κανονικού εύρους (1,435 μ.) με ηλεκτροκίνηση και ταχύτητα μελέτης 160 km/h! Το μήκος δε των έργων είναι 118 χλμ.

Όταν ξηλώθηκαν προσωπικό και εξοπλισμός…
Εκπληκτικά είναι και τα όσα αναφέρονται στο τεύχος δημοπράτησης της μελέτης. Εκεί, γίνεται λόγος ακόμα και για το νέο δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, λες και η ΕΡΓΟΣΕ ζει σε άλλη διάσταση και δεν έχει αντιληφθεί ότι το «ηπιότερο» που μπορείς να πεις για το συγκεκριμένο οδικό έργο είναι πως έχει «παγώσει». Η δε μελέτη σκοπιμότητας που θα επικαιροποιηθεί θα περιλαμβάνει στοιχεία για την εικοσαετία 2030-2050 (!), αφού ως έτος λειτουργίας της γραμμής ορίζεται το 2030!
Στο τεύχος δημοπράτησης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Η διερεύνηση νέων λύσεων από τον ανάδοχο, στις δυσμενείς περιοχές, όπου καταγράφονται εξαιρετικά μειωμένα οριζοντιογραφικά – μηκοτομικά χαρακτηριστικά, θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της χάραξης της νέας γραμμής από τον υφιστάμενο σιδηροδρομικό διάδρομο. Για το λόγο αυτό, θα γίνουν σε αυτή τη φάση προτάσεις βελτιστοποίησης της χάραξης, καθώς και του παράπλευρου – κάθετου οδικού δικτύου, σε εντοπισμένα τμήματα της υφιστάμενης γραμμής σε επίπεδο προωθημένης αναγνωριστικής μελέτης, με υδραυλική θεώρηση, χωρίς εξέταση εναλλακτικής λύσης, σε προεκτιμώμενο μήκος 18 χλμ.:
-1ο Τμήμα: Από Σ.Σ. Καλού Νερού (Χ.Θ 32+300) έως την ευρύτερη περιοχή Σ.Σ. Κοπανακίου (περί την Χ.Θ 19+300), εκτιμώμενου μήκους 12 χλμ.
-2ο Τμήμα: Από την ευρύτερη περιοχή μετά τον Σ.Σ. Μελιγαλά (περί την Χ.Θ. 209+000) έως τον Σ.Σ. Βαλύρας (Χ.Θ. 215+300), εκτιμώμενου μήκους 6 χλμ.
Εκτός των τμημάτων που θα μελετηθούν στην 1η αυτή φάση, η υπόλοιπη γραμμή θα χωροθετείται κατά κανόνα εντός του υφιστάμενου διαδρόμου.
[… Για τον ακριβέστερο προσδιορισμό της αρχής της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στοιχεία από τη “Μελέτη αναβάθμισης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας-Πύργου-Ολυμπίας”. Στο τμήμα όπου η νέα γραμμή θα συναρμόσει με την υφιστάμενη μετρική γραμμή και συγκεκριμένα από τον Σ.Σ. Ζευγολατιού έως τον Σ.Σ. Καλαμάτας και το λιμάνι, η γραμμή θα είναι μεικτού εύρους. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η κίνηση των συρμών από και προς Καλαμάτα και στους 2 άξονες: Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα (μετρική) και Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα (κανονικού εύρους). Επιπλέον, θα είναι δυνατή η προσέγγιση στο μηχανοστάσιο και των δύο τύπων συρμών για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης» (σ.σ. περιττό να  σημειώσουμε ότι το μηχανοστάσιο Καλαμάτας έχει ξηλωθεί).
Επίσης, «θα ληφθούν υπόψη οι μελέτες άλλων μεγάλων οδικών και μη έργων, που επηρεάζουν ή επηρεάζονται από την παρούσα μελέτη και ειδικά του νέου αυτοκινητόδρομου: Πύργος – Καλό Νερό - Τσακώνα και Κόρινθος - Τρίπολη – Καλαμάτα, που είναι ήδη σε στάδιο κατασκευής».

***
Στην Πελοπόννησο
Image* Στα ίχνη κυκλώματος γιατρών, φαρμακοποιών το ΣΔΟΕ
Το κουβάρι ενός απίστευτου κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων από γιατρούς, με πανάκριβα φάρμακα να περνούν από τα ράφια των φαρμακείων και στη συνέχεια να επιστρέφονται σε εταιρείες, διαφορετικές από τις παρασκευάστριες ή τις φαρμακαποθήκες που αρχικά τα διακίνησαν, προκειμένου να εξαχθούν στη Γερμανία, ξετυλίγει το ΣΔΟΕ. Ενδεικτικό του μεγέθους είναι ότι μόνο ένας φαρμακοποιός, ο οποίος εντοπίστηκε στην Τρίπολη, και μόνο με ένα φάρμακο, έχει ζημιώσει με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο κατά 760.000 ευρώ.
Η σύλληψη της κομπίνας είναι απλή. Ο γιατρός γράφει τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός την εκτελεί. Ασθενής που χρειάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει ασθενής, είναι «μιλημένος» από το γιατρό και ουδέποτε παραλαμβάνει το φάρμακο που είναι γραμμένο στη συνταγή.

* Ο φαρμακοποιός κολλάει το κουπόνι στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου, όμως το κουτί με το φάρμακο το κρατά στα συρτάρια του. Έτσι, το ασφαλιστικό ταμείο πληρώνει στο φαρμακοποιό την αξία του φαρμάκου, το φάρμακο μένει «κέρδος» σε αυτόν, ο οποίος στη συνέχεια το προωθεί σε εταιρεία που, με τη σειρά της, το εξάγει στη Γερμανία. Από την Τρίπολη…
Όλοι στο κύκλωμα κερδίζουν, στο μερίδιο που τους αναλογεί, εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ελληνικού Δημοσίου, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, γιατροί του οποίου φέρονται να γράφουν συνταγές-μαϊμού με το τσουβάλι σε συνεργασία με φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.
Την άκρη του νήματος που φαίνεται να οδηγεί σε ένα κύκλωμα μεγάλων διαστάσεων άρχισε να ξετυλίγει το ΣΔΟΕ από την Τρίπολη, όταν έκανε έλεγχο σε ένα φαρμακείο. Ψάχνοντας, διαπίστωσε εικονικές συνταγογραφήσεις για πανάκριβα φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια εξάγονταν στη Γερμανία. Το φαρμακείο έκανε τις εικονικές πωλήσεις από τη μια και από την άλλη έκοβε πιστωτικό για επιστροφές φαρμάκων. Οι εταιρείες, από τις οποίες είχε γίνει η προμήθεια των φαρμάκων, όμως, ήταν διαφορετικές από την εταιρεία στην οποία επιστρέφονταν ως αδιάθετα τα φάρμακα. Ερευνώντας την εταιρεία-αποδέκτη των φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι, μέσω Κύπρου, προχωρούσε σε εξαγωγές των σκευασμάτων στη Γερμανία.
«Μέχρι στιγμής έχουμε πιάσει μια παρανυχίδα ενός κυκλώματος με απροσδιόριστες ακόμα διαστάσεις, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» λέει στα «Νέα» στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Στο κόλπο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται δεκάδες φαρμακεία της Πελοποννήσου, αλλά το κύκλωμα έχει πανελλαδική δράση.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον 30 ατόμων που θεωρούνται εμπλεκόμενα στην υπόθεση, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή από τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου και της Γερμανίας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Σε πρώτη φάση, πάντως, σε δέκα φαρμακεία της Τρίπολης έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ενός εκατομμυρίου ευρώ.

~ Απόσπασμα από την εφημερίδα «Τα Νέα»
(ρεπορτάζ: Έλενα Λάσκαρη), 14/2/2012

***
Παζάρι Κοπανακίου
Image* Αντέχει εδώ και 100 χρόνια
Για τους Κοπανακαίους είναι το καμάρι τους. Το μοναδικό παραδοσιακό παζάρι στο νομό που γίνεται Κυριακή. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα ως ζωαγορά. Σήμερα, συγκεντρώνει παραγωγούς αγροτικών προϊόντων από τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του ποντιακή αγορά ρούχων, ειδών προικός και εργαλείων, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το χαρακτήρα της ζωοπανήγυρης. Άνθρωποι από όλη τη Μεσσηνία έρχονται εδώ για τις εβδομαδιαίες αγορές τους κι άλλοι, ως επισκέπτες, για να περιηγηθούν στο χρώμα και την ενέργειά του. Από το παζάρι ζουν στο Κοπανάκι τουλάχιστον άλλα εξήντα επαγγέλματα. Άλλοτε έδρα του Δήμου Αετού, το Κοπανάκι ανήκει πλέον στο Δήμο Τριφυλίας.
* Στη μακροχρόνια πορεία του, το παζάρι έχει «δει» πολλές εθνικές κρίσεις κι ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Αυτό είναι το στοίχημα τώρα για τους κατοίκους του χωριού: Όχι μόνο να κατορθώσουν να το διασώσουν στο τοπίο της ύφεσης, αλλά και να του δώσουν νέα ώθηση. Ξεκίνησα την επίσκεψή μου από την περιοχή όπου πωλούνται ζώα. Κάποτε, διατίθεντο εδώ και άλογα, μουλάρια, αγελάδες. Τώρα, θα βρούμε κυρίως αμνοερίφια και πουλερικά.
Οι έμποροι είναι κατηφείς. Παρά τον καλό καιρό, λίγος κόσμος έχει έρθει στο Κοπανάκι για το παζάρι. Δε θέλουν να μου μιλήσουν. Δεν έχουν διάθεση.
«Πέσατε σε περίοδο στενοχώριας», μου λένε. «Αφήστε μας εμάς, τι να σας πούμε; Τα βλέπετε. Ακίνητα τα πράγματα. Να πάτε στους παραγωγούς που δεν πουλάνε ούτε ντομάτα!».
Ο Ηλίας Σταλίμερος πουλάει κότες και γαλοπούλες. Έρχεται από το γειτονικό Βασιλικό. «Είναι δύσκολα τα πράγματα κι όσο πάνε δυσκολεύουν πιο πολύ», μου λέει. «Εγώ, πάντως, επιμένω. Αυτό που θα ήθελα, είναι να μας δοθεί η άδεια και από το Δήμο Καλαμάτας να πουλάμε ζώα στη Λαϊκή. Θα ωφεληθεί και ο Δήμος και το εμπόριο. Ας μας δώσουν μια ευκαιρία, αντί να μας κόβουν κλήσεις».
Στο κέντρο, στους δρόμους με τα φρούτα και λαχανικά, οι παραγωγοί δεν είναι πιο αισιόδοξοι.
«Συμμετέχω στην αγορά του Κοπανακίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χρόνο με το χρόνο τα πράγματα πάνε και χειρότερα, η κίνηση όλο και λιγοστεύει», παρατηρεί ο Γιάννης Ασσιούρας, παραγωγός από την Τρίπολη. «Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως παραγωγός είναι αυτό της διάθεσης του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι. Είναι τεράστια η διαφορά στην τιμή. Στο σημείο που έχει φτάσει η οικονομία, δύσκολο είναι να ανακάμψει η αγορά. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Από τη στιγμή που κόβουνε λεφτά απ’ όλο τον κόσμο, πώς να επιβιώσουμε κι εμείς;».
Όσο το πρωινό προχωρά, όμως, ο κόσμος όλο και πληθαίνει.
Σε διπλανούς πάγκους, ο Νικόλαος Ξενούλης από τον Άρι και ο Δημήτρης Κεμπεράς από την Τρίπολη, διαθέτουν τα προϊόντα τους και σχολιάζουν την κατάσταση. 
«Έρχομαι εδώ δεκατρία χρόνια», λέει ο Δημήτρης Κεμπεράς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η κίνηση πέφτει συνεχώς. Λίγος κόσμος έρχεται, πολύ συγκρατημένα παίρνουν μόνο τα απαραίτητα. Δε υπάρχει χρήμα, δεν υπάρχει ρευστότητα. Διαθέτω τα προϊόντα μου σε διάφορες αγορές στην Ελλάδα και, δυστυχώς, παντού συναντώ την ίδια κατάσταση. Δε βλέπω φως, τίποτα, χάλια».
«Η οικονομική καταστροφή για εμάς, δεν είναι μόνο ότι δεν ψωνίζει ο κόσμος, αλλά και ότι όλο και περισσότεροι κάνουν αυτή τη δουλειά, γιατί είναι ένα επάγγελμα το οποίο ήταν ανεξέλεγκτο πάντα», σημειώνει η Γεωργία Παναγιωτοπούλου, παραγωγός από την Κυπαρισσία. Όλος ο κόσμος, ειδικά όταν δεν έχει άλλο επάγγελμα, ειδικά εδώ που είναι αγροτική περιοχή, το πρώτο που θα κάνει είναι να πάρει ό,τι μπορεί από την οικογένειά του, το δεύτερο κάποιοι να κλέψουν και το τρίτο να πάνε να πουλήσουν στη Λαϊκή Αγορά προϊόντα δήθεν δικά τους αλλά στην ουσία αγορασμένα. Αυτό είναι ένα παραεμπόριο που λειτουργούσε όλα τα χρόνια στη Λαϊκή. Άνθισε ήδη από την πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ που υπήρχε μια φαινομενική ελευθερία με τα λεφτά. Σε όλες τις Λαϊκές του Νομού Μεσσηνίας, εκτός από αυτή της Καλαμάτας η οποία είναι ελεγχόμενη και πρέπει οι παραγωγοί να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το παραεμπόριο οργιάζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι και αυτό που δημιούργησε την κρίση στον κλάδο μας».
Μου λέει ότι από το Δεκέμβριο του 2011 παρατηρεί μείωση έως και 60%.
Αν είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και έλεγχοι, θα ήταν πιο ευνοϊκά τα πράγματα για τον κλάδο σας; τη ρωτάω.
«Σήμερα δε μας ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Το λέμε μόνο φιλολογικά», απαντά. «Αν δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο που δεσμεύει οικονομικά τη χώρα, θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αλλά είναι παγίδα, να θεωρούμε ότι θα σωθεί η κατάσταση αν κυνηγήσουν το παραεμπόριο στις λαϊκές αγορές. Πιο θετικό για εμάς, στην παρούσα φάση, θα ήταν να πετάξουμε τις ταμειακές μηχανές και να ελεγχόμαστε φορολογικά με άλλον τρόπο. Είναι τουλάχιστον γελοίο να έχουν οι παραγωγοί ταμειακές μηχανές στις Λαϊκές Αγορές -και το λέω εγώ που έχω ταμειακή από το 2004».
Ο πρώην δήμαρχος Αετού, Δημήτρης Δριμής, μιλά με αγάπη για το παζάρι. «Το παζάρι για εμάς τους Κοπανακαίους, για εμάς τους κατοίκους της περιοχής, είναι εμπορικό, είναι πολιτισμικό, είναι κοινωνικό γεγονός», λέει. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση, η μεγαλύτερη συνάθροιση ανθρώπων, εμπόρων, που γίνεται στο νομό κάθε Κυριακή, δηλαδή 52 μέρες το χρόνο. Δίνει μια διέξοδο στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Μάλιστα, είχαμε σχεδιάσει, είχαμε δημοπρατήσει και μάλλον ολοκληρώνεται τώρα μια πρότυπη ζωαγορά», προσθέτει.
Εν τω μεταξύ, μπήκαμε στη δίνη της κρίσης, τα πράγματα δυσκόλεψαν, αντιτείνω.
«Το παζάρι, όμως, θα αντέξει», υπογραμμίζει. «Πιθανά σε κάποιες περιπτώσεις η κρίση να βοηθά το παζάρι. Εδώ το κοινό βρίσκει ποικιλία προϊόντων σε πιο φθηνές τιμές. Από αυτή την άποψη θα μπορούσε και να ενισχυθεί».
«Το παζάρι έχει μεγάλο παρελθόν και μπορεί να έχει και μέλλον, αν αξιοποιηθούν κάποια πράγματα», σημειώνει ο πρόεδρος Κοπανακίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος. «Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες και ελπίζω να μπορέσουμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, γιατί έχει προοπτική. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά τώρα παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προβολή του παζαριού του Κοπανακίου. Δεδομένης της κρίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η μειωμένη κίνηση που βλέπετε σήμερα, είναι ενδεικτική της κρίσης. Παλαιότερα, εδώ, κάθε Κυριακή, είχε το διπλάσιο κόσμο. Στο Κοπανάκι, για το παζάρι, έρχονται πολίτες από όλη τη Μεσσηνία. Από Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, από Μελιγαλά, από χωριά κοντά στην Καλαμάτα. Δεν είναι μόνο αυτοί που έρχονται για να ψωνίσουν, αλλά και επισκέπτες για να δουν το παζάρι και τη ζωαγορά, να περιηγηθούν».
«Είναι λίγος ο κόσμος που έχει μείνει πλέον στα χωριά μας», συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Μόνιμους κατοίκους έχει το Κοπανάκι γύρω στα 700 άτομα. Υπήρξαν εποχές που μετρούσε πάνω από 2.000 κατοίκους. Έχουν αρχίσει να ερημώνουν τα χωριά. Οι νέοι είναι λιγοστοί. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Απλώς, εδώ, επειδή έχουμε το παζάρι κάθε Κυριακή, υπάρχουν 60-70 επαγγέλματα στο Κοπανάκι, μαγαζιά που κινούνται γύρω από το παζάρι. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι ανάσα ζωής».

***
Αντιδήμαρχοι
Image* Μείωση από 2013 αν δε βρεθούν 35 εκ. ευρώ
Περίπου 35 εκατ. ευρώ αναζητεί το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να τηρήσει τη δέσμευσή του προς την ΚΕΔΕ και να μη μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων. Η σχετική διάταξη, παρά τις διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία ώρα μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, πέρασε τελικά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου για το μνημόνιο 2, ωστόσο θα επιχειρηθεί να μην περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.
* Πάντως, πηγές του ΥΠΕΣ διαβεβαίωναν μέσω της aftodioikisi.gr ότι η συγκεκριμένη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους δημάρχων και περιφερειαρχών θα καταργηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, ότι ακόμη κι αν δεν εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια, η μείωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από την 1η/1/2013.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ συναντάται με εκπροσώπους της τρόικας για την περικοπή των 115 (ΚΑΠ, συμβασιούχοι) συν 140 (ΣΑΤΑ) εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι ακόμη σαφές αν τα 35 εκατ. ευρώ από τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων περιλαμβάνονται στα 115 εκατ. ή πρόκειται για πρόσθετη μείωση των κονδυλίων για την Αυτοδιοίκηση.

***
Μανώλης Μάκαρης
* Image"Τελείωσαν οι ενεργές εφημερίες στο νοσοκομείο"
Από τις αρχές του Φεβρουαρίου αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε η δραστική περικοπή των εφημερευόντων ιατρών σε μια σειρά ειδικότητες, ερήμην της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Μεσσηνίας και ερήμην του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, καμία μέρα του μήνα δεν υπάρχουν πλέον σε ενεργό εφημερία ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος και ψυχίατρος. Επίσης, δεν υπάρχει ενεργός εφημερία στην ειδικότητα του ορθοπαιδικού μετά τις 9.00 μ.μ. το βράδυ. Παράλληλα, στις παθολογικές κλινικές δεν υπάρχει παθολόγος σε ενεργό εφημερία την επομένη της γενικής εφημερίας.
* Αν δούμε τον αναλυτικό κατάλογο των εφημερευόντων ιατρών ανά ειδικότητα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά.
Να υπενθυμίσουμε ότι η εφημερία αποτελεί την υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, που ως στόχο έχει την ετοιμότητα όλου του συστήματος υγείας για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Όπως ξέρουμε, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών ή ατυχημάτων που εμφανίζονται σε επείγουσα βάση. Οι ειδικότητες που αναφέρθηκαν προηγουμένως σαφώς και είναι απαραίτητες για τη σωστή διεξαγωγή της εφημερίας. Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα: ασθενής προσέρχεται με αιμορραγία ανωτέρου πεπτικού συστήματος – γαστρορραγία. Η σωστή αντιμετώπιση είναι η άμεση γαστροσκόπηση για την εξακρίβωση της αιτίας και η άμεση ενδοσκοπική θεραπεία. Η παρουσία, λοιπόν, του γαστρεντερολόγου είναι απαραίτητη. Παρόμοια παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν και για τις υπόλοιπες ειδικότητες που πλέον δεν έχουν ενεργό εφημερία στο Νοσοκομείο.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι για το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, που απευθύνεται σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα εφημέρευσης τα οποία θεωρούνται ασφαλή. Οι εφημερίες του Φεβρουαρίου και των μηνών που θα ακολουθήσουν απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ασφαλείς.
Στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα η δημόσια υγεία βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των περικοπών. Σαφώς και πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών και στο χώρο της υγείας, αλλά από την άλλη μεριά δεν πρέπει να γίνει περιορισμός στις εφημερίες κρίσιμων για την υγεία του πληθυσμού ειδικοτήτων.
Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να σταθεί σύμμαχός μας στις δύσκολες στιγμές που ζούμε και όλοι μαζί να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη μείωση των ουσιωδών και απαραίτητων παροχών στην υγεία.

Μανώλης Μάκαρης
Καρδιολόγος, αντιπρόεδρος
Νοσοκομειακών Ιατρών Μεσσηνίας

***
Πολίτες της Τριφυλίας
Image* Στο πλευρό Κουσελά και Βουδούρη
Στο πλευρό του Δημήτρη Κουσελά αλλά και του Οδυσσέα Βουδούρη τάσσονται οι πολίτες της Τριφυλίας, όσον αφορά στη στάση τους κατά την ψηφοφορία του Μνημονίου 2!
Οι συμπατριώτες και συνδημότες των βουλευτών εκφράζουν μέσα από το «Θ» την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για το λαό και τη χώρα, τονίζοντας πως έπραξαν, ο καθένας από την πλευρά του και όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, το καθήκον τους.

  Θυμίζουμε πως ο κ. Κουσελάς τάχθηκε θετικά «επί της αρχής» στη νέα δανειακή σύμβαση και διαφώνησε – διαφοροποιήθηκε, δηλώνοντας «παρών» για τα εργασιακά, δηλαδή τα μέτρα που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και αφορούν στη μείωση του κατώτατου μισθού, στην περαιτέρω μείωση των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, στην κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, ενώ ο κ. Βουδούρης καταψήφισε στο σύνολό της τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στις συζητήσεις τους, οι πολίτες της Τριφυλίας σημειώνουν την πλήρη διαφωνία τους με την απόφαση του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, να αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο του Κινήματος στις προσεχείς εκλογές τον κ. Κουσελά και να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον κ. Βουδούρη. Κάνουν λόγο για άδικες και λανθασμένες αποφάσεις, που συρρικνώνουν το κόμμα, απομακρύνοντάς το ακόμη περισσότερο από την κοινωνία, την οποία οι δύο βουλευτές εξέφρασαν με τη στάση τους.
Μάλιστα, προσθέτουν πως αυτό που συνέβη είναι εξωπραγματικό: Ο κ. Κουσελάς δε διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και παραμένει μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αποκλείστηκε, με απόφαση του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο των προσεχών εκλογών! «Αν αυτό δεν είναι “τρελό”, τότε ποιο είναι;», όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. «Πού και πώς να σταθεί αξιοπρεπώς ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία χωρίς τον Κουσελά; Είναι ποτέ δυνατόν να μην είναι υποψήφιος πάλι ο πρώτος (τρεις φορές) σε ψήφους και προσφορά βουλευτής;», αναρωτιούνται. «Καλά έκαναν και μακάρι να μην είχαν ψηφίσει ούτε το πρώτο Μνημόνιο! Έχουν το θάρρος της γνώμης τους και ψήφισαν με βάση τη συνείδησή τους και τις ανάγκες του λαού», μας είπε κάτοικος τοπικής κοινότητας της Τριφυλίας.
Εμείς ρωτήσαμε χθες πολίτες της Τριφυλίας να μας πουν πώς κρίνουν τη στάση των δύο βουλευτών, τις αποφάσεις του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε βάρος τους, καθώς και το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στη Μεσσηνία, και παρουσιάζουμε τις απόψεις τους:

Δήμητρα Νικολοπούλου: «Θεωρώ ότι είναι θετική η στάση των δύο βουλευτών, γιατί υποστηρίζουν τον εργαζόμενο και τον πολίτη και την ίδια την Ελλάδα, για να μην έρθει σε καταστροφή η χώρα. Άρα, έχουν ήθος και σέβονται τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου δεν ήταν καθόλου σωστή. Πρέπει να αναθεωρηθεί και δε νομιμοποιείται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις».
Νίκος Κουσελάς: «Πολύ σωστά έπραξε ο Δημήτρης Κουσελάς. Ψήφισε θετικά στο PSI και τη δανειακή σύμβαση και διαφοροποιήθηκε στα εργασιακά. Τάχθηκε υπέρ των εργαζομένων που δεν αντέχουν άλλα βάρη, αλλά και υπέρ της σύμβασης για να μη χρεοκοπήσουμε. Είναι έντιμη και καθαρή πολιτική θέση και τη στηρίζουμε, όπως στηρίζουμε και τον ίδιο. Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση του προέδρου. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι σε ένα στέλεχος με τόσους αγώνες και τόση προσφορά στο Κίνημα και τον τόπο».
Αριστείδης Κούβελας: «Κατ’ αρχάς, τη στάση του κ. Κουσελά την κρίνω πολύ σωστή, διότι συμφώνησε να μη χρεοκοπήσουμε και δε συμφώνησε με τα μέτρα στα εργασιακά. Μέτρα που μας θίγουν όλους και μας πλήττουν βαριά. Ο κ. Βουδούρης, που τα καταψήφισε όλα, έτσι έκρινε, έτσι έπραξε. Νομίζω ότι είναι λάθος η απόφαση του Παπανδρέου, έχουν προσφέρει και μπορούν να προσφέρουν πολλά ακόμη. Είναι λάθος και εις βάρος του, και το κόμμα με τέτοια όσο πάει και γίνεται ασθενέστερο».
Αντώνης Κίζηλης: «Η άποψη του κάθε βουλευτή και του κάθε υπουργού να είναι αυτόνομος και να λειτουργεί όπως αυτός κρίνει για το καλό του τόπου και των πολιτών, είναι δικαίωμα και υποχρέωσή του. Όσο για τη στάση των βουλευτών μας εδώ, αν θεώρησαν πως έπρεπε να πράξουν για το καλό του τόπου όπως έπραξαν, πολύ καλά έκαναν. Ο Γιώργος ο Παπανδρέου, κατ’ εμέ, δεν έπρεπε να πάρει τέτοιες αποφάσεις διαγραφής και αποκλεισμού, γιατί έτσι κάνει τους βουλευτές να μην έχουν ελευθερία να δουλέψουν για το καλό του τόπου…».
Γιάννης Κωνσταντόπουλος, παραιτηθείς, προ καιρού, γραμματέας της Συντονιστικής της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κυπαρισσίας: «Πιστεύω ότι ο κάθε βουλευτής, πέρα από τον πολιτικό του φορέα, εκφράζει και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που τον ψήφισε. Ως εκ τούτου, έπρεπε να λάβει υπόψη του και τον κόσμο, τι λέει ο ψηφοφόρος και σε τι κατάσταση βρίσκεται οικονομικά η κοινωνία. Άρα, πιστεύω ότι η έκφραση των δύο βουλευτών ήταν μία έκφραση των πολιτών που τους εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους. Ως βουλευτές, τη συγκεκριμένη στιγμή, πέρα από την κομματική πειθαρχία, έλαβαν υπόψη τους τον κόσμο. Πιστεύω ότι είχαν δίκιο με τη στάση τους στην ψηφοφορία της Βουλής. Και ο κάθε βουλευτής πρέπει να μην εκφράζει μόνο την προσωπική ή κομματική άποψη, αλλά και την άποψη των ψηφοφόρων του.
Έχω την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ακρωτηριάζεται, και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στους δύο βουλευτές, αλλά και στους άλλους βουλευτές του Κινήματος που ουδέποτε δήλωσαν ότι είναι εκτός Κινήματος και ουδέποτε δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν στις αρχές του. Η απόφαση του προέδρου νομίζω ότι ήταν εν θερμώ, για τον έλεγχο της κατάστασης της Κ.Ο. Έχω την άποψη ότι θα πρυτανεύσει στην πορεία για τις εκλογές η λογική και πιστεύω ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο, γιατί εκφράζουν την κοινωνία. Πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο ο Δημήτρης Κουσελάς, όπως και οι άλλοι βουλευτές. Πιστεύω ότι, μετά από τρεις επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις, θα είναι πλήγμα για το Κίνημα και τη Μεσσηνία αν δεν είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Κουσελάς. Το ίδιο, βέβαια, και για τον Οδυσσέα Βουδούρη».

*Προσπαθήσαμε να ζητήσουμε και την άποψη του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

***
Μιχ. Αντωνόπουλος
* Image"Τίθεται θέμα βιωσιμότητας της ΕΑΣ"
* Άκρως σοβαρή χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας το μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης Μιχάλης Αντωνόπουλος, κάνοντας λόγο ακόμη και για θέμα βιωσιμότητας.
«Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας, για να ζητήσουν τα χρήματά τους. Το κυρίαρχο, βέβαια, είναι ότι δε βλέπουν από τη μεριά της διοίκησης μια κίνηση όσον αφορά στον τρόπο εξυγίανσης, μια μελέτη βιωσιμότητας που είναι υποχρεωτικό να γίνει. Δε βλέπουν να αντιστρέφεται το κλίμα, δε βλέπουν συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να μπει η οργάνωση σε ένα πρόγραμμα, για να πουν ότι σε 5 μήνες π.χ. θα έχουμε πάρει αυτά τα λεφτά».

* Αναφερόμενος στο νέο συνεταιριστικό νόμο, που προβλέπει μετατροπή των ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιους συνεταιριστικούς οργανισμούς ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει: «Η απόφαση για τη μετατροπή έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί. Πρέπει να γίνουν πράγματα, γιατί χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ένωση δε θα έχει αυτή τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Για να γίνει, όμως, μετατροπή, πρέπει να υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας και να πάει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Γιατί η Ένωση, όπως και η πλειοψηφία των Ενώσεων, έχει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δηλαδή, αν μια συνεταιριστική οργάνωση δεν είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται. Για τη μετατροπή, έχουν δώσει χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μπορεί να δοθεί μια 6μηνη παράταση. Όμως, επειδή τις οργανώσεις τις έχουν πνίξει τα χρέη, και αυτή την εποχή δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσουν δάνειο ή χάρισμα ούτε ένα λεπτό, τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Ενώσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, λόγω συγκυρίας, και χρηματοδότησης που δεν υπάρχει. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να έρθουν χρήματα. Θα μπορούσε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτών που συμμετέχουν. Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι ξέρω, η διοίκηση επεξεργάζεται ένα τρόπο να φέρει χρήματα με κάποιες εισφορές. Μπορεί η Ένωση να παρέχει υπηρεσίες στους παραγωγούς και να τις τιμολογεί».
Για τη θέση του γενικού διευθυντή που έμεινε κενή, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Νίκου Σαρδέλη: «Πρέπει να αναπληρωθεί η θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι στο επόμενο συμβούλιο θα είναι θέμα. Αν αναλάβει ένας διευθυντής, θα τρέξει κάποια πράγματα. Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης δεν είναι μια τυχαία θέση και η Ένωση δεν μπορεί να δουλέψει μόνο με το συμβούλιο και τον πρόεδρο. Υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να μπουν σε σειρά».
Για τις οφειλές της Ελαιουργικής: «Η Ελαιουργική, που μας χρωστάει κάπου 300.000 ευρώ, έχει επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα και οι εργαζόμενοί της προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξουν χρήματα, θα πάνε σε αυτούς και όχι στην ΕΑΣ, αφού οι εργαζόμενοι προηγούνται».

***
Πριν 94 χρόνια
- ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή 200 δραμίων άρτου προς 1,20 κατ’ οκάν και 1,40 δραμίων αλεύρων προς 1,48 κατ’ οκάν.
- ΥΠΟ του Πλημμελειοδικείου κατεδικάσθησαν επί αισχροκερδεία ο Ευστάθιος Πυλώτης εκ Πύλου εις 5ήμερον φυλάκισιν και 100 δρχ. χρηματικήν ποινήν.
- Η Αστυνομική Υποδιεύθυνσις Ολυμπίας αναφέρει, ότι μετεφέρθη εκείσε θανατηφόρως τραυματισμένος υπό του αγροτικού ταχυδρόμου Μεγαλουπόλεως – Ανδριτσαίνης Π. Θανασοπούλου ο Αντώνιος Κωστής καραγωγεύς κάτοικος Μεγαλουπόλεως. Ο τραυματισθείς οδηγών το τετράτροχόν του και εν κραιπάλη διατελών έπεσεν υπό τους τροχούς αυτού οίτινες διέρρηξαν την κεφαλήν του.
- ΤΗΝ παρελθούσαν Κυριακήν ετελέσθησαν εν Γαργαλιάνοις οι γάμοι του Προέδρου του Γεωργικού Ταμείου Οσμάναγα Βούρλα μετά της δεσποινίδος Καλυψώς Παπαχριστοφίλου. Παρέστησαν κατά τους γάμους αντιπρόσωποι Συνεταιρισμών Μεσσήνης, Καλαμών, Πυλίας, Τριφυλίας και Ολυμπίας. Παράνυμφος παρέστη τη εντολή του Γεωργικού Κέντρου ο Χρήστος Τερζάκης.
- ΑΠΟΨΕ υπό του θιάσου θα παιχθή η επιθεώρησις «Λίγ’ απ’ όλα» περιλαμβάνουσα τα εκλεκτότερα νούμερα των επιθεωρήσεων με 24 τραγούδια.
Πηγή εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-
 

~** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
 ** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/02/11-12-2012.html , Αυτό το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 ,-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/11-12-2012.html , Αυτό το Σαββατοκύριακο στην ενημέρωση 11 και 12  Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/12-2012.html , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 12  Φεβρουαρίου  2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-13-2012.html , Μετά την ψηφοφορία του 2ου Μνημονίου Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου  2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/14-2012.html , Σκέψεις  ...Θέσεις ...Απόψεις και πολλά άλλα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου  2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/15-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   , Τετάρτη  15 Φεβρουαρίου  2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/02/15022012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση 15/02/2012 .-