~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης  :
 Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  2012 .
Η κακοκαιρία σήμερα πλήττει το Νομό Μεσσηνίας

Το ποντικάκι μας στην ενημέρωση !
** Μεσσηνιακά και άλλα
***
«Μετεωρολογική βόμβα» θα πλήξει τη Μεσσηνία
***
Image

* Έως και τις λέμβους των ναυαγοσωστών, με εξεύρεση παράλληλα χώρου που θα στεγάσει τυχόν πλημμυροπαθείς, σκοπεύει να κινητοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μετεωρολογική βόμβα, όπως χαρακτήρισε ο δήμαρχος Παν. Νίκας την κακοκαιρία που πλήττει από χθες το τη Μεσσηνία.
* Για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων συνεδρίασε εκτάκτως χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, υπό την προεδρία του δημάρχου και σκοπός της σύσκεψης ήταν η λήψη προληπτικών μέτρων, η ετοιμότητα και ο συντονισμός των υπηρεσιών και φορέων για την αντιμετώπιση τυχόν επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με βάση τις σημερινές μετεωρολογικές προβλέψεις.
~** Μετεωρολογική βόμβα
* Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Νίκας είπε πως έχει μηνύματα τόσο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και από ερασιτέχνες μετεωρολόγους για «μετεωρολογική βόμβα» και πρόσθεσε πως το γραφείο του θα είναι ανοιχτό, πως έχει προβλεφθεί συνεργασία μεταξύ Δήμου και εθελοντικών οργανώσεων για τη μεταφορά τυχόν πληγέντων, μίλησε για την ανάκληση αδειών του προσωπικού και τη στελέχωση όλων των μηχανημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι τα τετρακίνητα οχήματα του Δήμου έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Κατά τη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας, του Αστυνομικού Τμήματος, του Δασαρχείου, της ΔΕΥΑΚ και των εθελοντικών οργανώσεων, δόθηκε έμφαση στον καθαρισμό των σχαρών των αγωγών ομβρίων, διαδικασία που ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Νίκας, από την Κυριακή.
* Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, προβλήματα αναμένεται να προκληθούν στην περιοχή των Ακοβιτίκων, της Δυτικής Παραλίας, όπου υπάρχουν και καταπατήσεις ρεμάτων στην περιοχή νότια της Φαρών έως την Ανάσταση, στην περιοχή του Πολυκλαδικού, στο νεκροταφείο και στο τέρμα της οδού Καλλιπατείρας.
* Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Νίκας, μέχρι αύριο. - Χ.Χ. Θάρρος  Καλαμάτας 2012 .-

***
Σε πανελλαδική απεργία σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
* ImageΣυγκέντρωση το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο
* Να δοθεί ισχυρό «παρών» στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης και ο γραμματέας Παναγιώτης Στέφανος.
* Κάλεσαν να συμμετάσχουν όλοι στην απεργία, καθώς και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, στις 10.30, έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου.
* Κινητοποίηση
* Σύμφωνα με τον κ. Τσώνη, η απόφαση για πανελλαδική απεργία ελήφθη μετά από συνεδρίαση και απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ.
* Αφού αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, έκανε λόγο για απειλές και εκβιασμό της τρόικας, υποστηρίζοντας πως κινδυνεύει άμεσα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
 * Για τη μείωση του κατώτατου μισθού, ανέφερε πως για νέους κάτω των 30 ετών ο μισθός θα φτάσει 470 ευρώ μεικτά, ενώ αν ψηφισθεί η μετενέργεια στις συλλογικές συμβάσεις, «θα οδηγηθούμε σε κόλαση».
* Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις από ΔΕΚΟ και Τράπεζες, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής φαίνεται να διασώζεται ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά δε γνωρίζουν για πόσο. Και συμπλήρωσε: «Βαδίζουμε προς τον όλεθρο. Ούτε στην Ουγκάντα γίνονται αυτά τα πράγματα. Ξεκινάμε με την απεργία σήμερα και την Πέμπτη συνεδριάζει και πάλι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, ώστε να συζητήσει για συνέχιση των κινητοποιήσεων».
* Κάλεσμα
* Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος σημείωσε: «Η χώρα παραλύει. Αυτοί που λέγονται πρωθυπουργοί και υπουργοί θα γραφτούν με μελανά χρήματα στην ιστορία της Ελλάδας. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορεί να ζήσει καμία οικογένεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου υπάρχει ένα στοίχημα: είτε ανατρέπεται αυτή η πολιτική είτε παραδινόμαστε στη μοίρα μας. Πρέπει να ξεκινήσει πάλι ένα απελευθερωτικό μέτωπο, τύπου Κατοχής. Διάβαζα ότι κάποιοι τοπικοί βουλευτές λένε ότι δε θα ψηφίσουν. Τα ίδια μας έλεγαν και την άλλη φορά. Καιρός να ρίξουν τα προσωπεία. Χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός». - Β.Β.  πηγή : εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-
***
Αναλώνεται συνεχώς σε κόντρες επί προσωπικού
* ImageΈχασε το ρόλο του το Περιφερειακό Συμβούλιο
* Το ρόλο του φαίνεται πως έχει χάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στις τελευταίες – τουλάχιστον – συνεδριάσεις η πλειοψηφία αναλώνεται σε αντιπαραθέσεις επί προσωπικού με την ελάσσονα μειοψηφία, οι οποίες αρκετές φορές ξεφεύγουν από τα όρια, ενώ η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είναι παντελώς απούσα.
* Όσο δε για τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, οι πλευρές των κ.κ. Γόντικα και Πετράκου με κάθε ευκαιρία προκαλούν την πλειοψηφία, η οποία, δυστυχώς, συνεχώς ανταποκρίνεται και χάνει την ψυχραιμία της.
* Η συνεδρίαση από την αρχή μέχρι το τέλος πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ μεγάλη ένταση και αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου με τον επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» κ. Πετράκο.
~* Επίσης, με την ενασχόληση του κ. Τατούλη με την εφημερίδα «Ελευθερία» και το δημοσιογράφο Γιάννη Σινάπη.
* Κατά τα λοιπά, που θα έπρεπε να είναι και τα πιο σημαντικά, για το θέμα του λιγνιτωρυχείου σε Χωματερό και Φαλάνθη ανακοινώθηκε πως μετά από αίτημα της Περιφέρειας δόθηκε δίμηνη παράταση για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

* Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων στο Μελιγαλά. Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ντροπιαστικό τον τρόπο συγκρότησης και το θεσμικό πλαίσιο της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, ενώ ζήτησε να γίνει σύσκεψη με το Δήμο για τη συνδιαμόρφωση κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία της.
* Ιδιαίτερα σημεία της συνεδρίασης, εκτός των αντιπαραθέσεων που αναφέραμε παραπάνω, αλλά χωρίς σε αυτά να δοθεί ιδιαίτερη σημασία – αν και έπρεπε-,  ήταν η αναφορά του επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», Λάμπρου Μπούκλη, ότι τον πληροφόρησαν πως η Δημοτική Αρχή Πύλου – Νέστορος του υπέδειξε άλλη έκταση από την πραγματική και η καταγγελία του γιατρού του Μελιγαλά κ. Σακελαριάδη, ότι ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς δεν επέτρεψε την εγκατάσταση μηχανήματος που μετρά τους ρύπους για πυρηνελαιουργεία.
~* Λιγνιτωρυχεία
* Η ένταση ξεκίνησε από την αρχή, όταν η κα Νικολάκου ζήτησε προ ημερήσιας διάταξης να τεθεί το θέμα των λιγνιτωρυχείων, με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας αντέδρασαν στην ξαφνική εισαγωγή στη συνεδρίαση σοβαρών θεμάτων, με τον κ. Πετράκο να μιλάει για «κολπάκια» και τον κ. Τατούλη από την πλευρά του να λέει ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν  μπορεί να τρομοκρατηθεί από κανέναν και κανείς δεν μπορεί να ασκεί ατομική τρομοκρατία».
* Στην τοποθέτησή της η κα Νικολάκου αναφέρθηκε σε πρώην βουλευτή που κατά τη συγκέντρωση των κατοίκων την Κυριακή απαξίωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ άλλος φορέας να αποκαλεί τον επενδυτή κουκουλοφόρο. Μίλησε, επίσης, για παραπληροφόρηση του κόσμου από Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τον κ. Πετράκο, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος είπε ότι η πλειοψηφία δεν έχει λάβει ακόμα θέση για τα λιγνιτωρυχεία, η δε παράταξή του είναι αντίθετη και κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλλει να αλλάξουν γνώμη.
* Ο κ. Νίκος Γόντικας κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι έθεσε το θέμα για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ παίρνοντας το λόγο ο κ. Πετράκος «άναψε τα αίματα» περισσότερο, λέγοντας ότι η οργή του λαού ανάγκασε την κα Νικολάκου να παίξει μια υψηλού επιπέδου θεατρική παράσταση. Την κατηγόρησε για απουσία από τη συνέλευση των κατοίκων, λέγοντας πως ακόμα η περιφερειακή αρχή δεν έχει πάρει θέση για το θέμα. Μάλιστα, καταλήγοντας είπε ότι «όποιος είναι υπέρ ή μασάει τα λόγια του, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του επενδυτή, και όποιος ξεκάθαρα λέει όχι, είναι υπέρ των πολιτών και τη Μεσσηνίας».
Ο κ. Μπούκλης είπε ότι επισκέφθηκε την περιοχή, την οποία του έδειξε ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Καφαντάρης, αλλά συνέχισε: «Από την Καλαμάτα τού είπαν ότι ο χώρος που του έδειξαν δεν ήταν ο αληθινός. Αν αυτό έχει συμβεί, λυπάμαι, αλλά δε θα έχει μόνο πολιτική διάσταση το θέμα».
* Αρκετά αργότερα, ο κ. Πετράκος μετέφερε δήλωση του αντιδημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Βασιλόπουλου ότι δεν είναι αληθές αυτό που είπε ο κ. Μπούκλης.
Λάδι στη φωτιά έπεσε ακόμα περισσότερο, όταν η κα Νικολάκου είπε ότι ο κ. Πετράκος έχει σοβαρό πρόβλημα και πως η ίδια έχει παρατηρήσει ότι δεν παίρνει το λόγο στο συμβούλιο, αν πρώτα δεν πάρει εντολές από το τηλέφωνο. Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Πετράκου, ο οποίος της είπε: «Κόφτο αυτή τη στιγμή» και να συνεχίσει: «Το θράσος της κυρίας είναι απύθμενο».
* Δεν τον χάρισε φυσικά η κα Νικολάκου, η οποία του ανταπάντησε: «Ποιος είστε εσείς που θα μου πείτε πότε θα απαντήσω; Ποιος είστε εσείς που θα μου πείτε οτιδήποτε; Πρέπει να καταλάβετε ποια είναι η θέση σας, μοναχικός καβαλάρης είστε».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω, όταν ο κ. Τατούλης, κλείνοντας τη συζήτηση για το θέμα αυτό, είπε ότι δημοσιογράφοι συγκεκριμένων μέσων γυρίζουν από χωριό σε χωριό και τρομοκρατούν, ενώ βγαίνουν με πρωτοσέλιδους τίτλους και μιλούν για τον «Τατούλη και την παρέα του».
* Στη συνέχεια αποκάλεσε τον κ. Πετράκο αργόμισθο, που δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει,  λέγοντας κιόλας ότι είναι αποσπασμένος σε βουλευτή στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, είπε ότι όλους αυτούς που κάνουν ότι ενδιαφέρονται, τους έχει δει σαν λαγούς να φεύγουν από την αίθουσα του συμβουλίου όταν είναι να ψηφίσουν.
~* Πυρηνελαιουργεία
 Για τη λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων στο Μελιγαλά, αρχικά τοποθετήθηκαν παράγοντες της περιοχής και ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, ζητώντας να κλείσουν.
* Ο γιατρός της περιοχής κ. Σακελαριάδης έκανε λόγο για ζήτημα δημόσιας υγείας και αύξηση στην περιοχή των αναπνευστικών προβλημάτων και του καρκίνου του λάρυγγα. Κάλεσε το συμβούλιο να προσέξει την υγεία των πολιτών, ενώ τόνισε ότι τοποθετήθηκε μηχάνημα μέτρησης της ρύπανσης που είναι ακατάλληλο.
Εξήγησε πως επιθεωρητής Περιβάλλοντος τους ενημέρωσε, όταν τον ρώτησαν, ότι δεν τοποθετήθηκε μηχάνημα μέτρησης ρύπων, αλλά όζοντος. Όταν ρώτησαν γιατί, πήραν την απάντηση πως δεν τους το επέτρεψε ο αντιπεριφερειάχρης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Επίσης, ο ίδιος είπε πως έχει γίνει δέκτης μηνυμάτων από τρίτους πως ο κ. Αλευράς τού συστήνει να μη μιλάει πολύ, γιατί μπορεί να βρει τον μπελά του.
* Ο περιφερειάρχης παίρνοντας το λόγο κάλυψε τον κ. Αλευρά, λέγοντας πως αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη όλων των ενεργειών του, για να προσθέσει πως άκουσε με ελαφρά τη καρδία να του ρίχνουν ευθύνες και ένα γιατρό να αναφέρεται σε επιστημονικά θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση.
Ένταση υπήρξε και μεταξύ της κας Νικολάκου και του κ. Σακελαριάδη, όταν η πρώτη του είπε ότι του απαγορεύει να αφήνει υπονοούμενα και εκείνος απάντησε ότι κανείς δε θα απαγορεύσει στους κατοίκους να φροντίζουν για την υγεία τους.
* Λίγο αργότερα, παίρνοντας το λόγο ο κ. Αλευράς, χαρακτήρισε ψευδή όσα είπε ο γιατρός και απαράδεκτα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντί να μας δίνετε εύσημα, μας κατηγορείτε κιόλας».
~* Αντιπαραθέσεις
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε άλλη μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τατούλη με τον Πετράκο. Ο περιφερειάρχης τον χαρακτήρισε επικίνδυνο και ο κ. Πετράκος τού είπε ότι λέει συνεχώς τις ίδιες σαχλαμάρες και γελοιότητες, ενώ τον ρώτησε αν έχει να πει τίποτα σοβαρό.
* Και αφού η διαδικασία προχωρούσε, η κα Νικολάκου παρενέβη, υποδεικνύοντας στον πρόεδρο του Περιφερειακού να απαιτήσει από τον κ. Πετράκο να ανακαλέσει ότι ο περιφερειάρχης λέει γελοιότητες. Ο κ. Πετράκος δεν ανακάλεσε, αφού για να γίνει αυτό ζήτησε να ανακαλέσει και ο κ. Τατούλης όσα έχει πει γι’ αυτόν. Τελικά, ο πρόεδρος του Σώματος του αφαίρεσε το λόγο. ~ Λίγο αργότερα, η κόντρα ξεκίνησε εκ νέου, με τον κ. Πετράκο να λέει στον κ. Τατούλη πως δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι αποσπασμένος, κάτι που έχει γίνει απόλυτα νόμιμα, ενώ ρώτησε τον κ. περιφερειάρχη να ενημερώσει πόσους μισθούς εισπράττει.
  ~ Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, παρεμβαίνοντας σε νέα ενασχόληση του κ. Τατούλη με το δημοσιογράφο Γ. Σινάπη, ο κ. Μπούκλης κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τού είπε πως αν πάει στην ανοικτή συνέλευση των κατοίκων για τα λιγνιτωρυχεία, θα φάει γιαούρτια. Ο κ. Τατούλης, επιτέθηκε εκ νέου στο δημοσιογράφο, αποκαλώντας τον «δειλό», πως είναι «γνωστός», πως «τρομοκρατεί τον κόσμο» και κάνοντας λόγο για αποκάλυψη από τον κ. Μπούκλη, πως εκβιάσθηκε.- της Β.Β. -

***
Όχι στο λιγνιτωρυχείο βροντοφώναξαν κάτοικοι & φορείς
Image
* Τρανταχτό ήταν το «όχι» που φώναξαν το πρωί της Κυριακής, από το παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Χωματερό, κάτοικοι της περιοχής και φορείς που συγκεντρώθηκαν μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαζικών Φορέων της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή, για τρίτη φορά μέσα σε λίγα χρόνια.
* Το «παρών» έδωσαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί οι οποίοι κατοικούν εκεί, εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, οπότε θα συζητηθεί το θέμα έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία «Couvra Holdings Ltd» για την εξόρυξη λιγνίτη από οικόπεδο 477 στρεμμάτων.
~* Ποιοι μίλησαν
* Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν, και δεν ήταν λίγοι, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη «επένδυση». Η αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Πελαγία Λευτάκη- Αρβανίτη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φαλάνθης Κων. Κυριόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού Διον. Κοσμάς, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημ. Δράκος, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θαν. Πετράκος, ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. Δημ. Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεων. Φιλιππόπουλος, ο τέως δήμαρχος Κορώνης Θοδ. Σαλαντής, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Άγγ. Κωτσιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτ. Παναγιωτόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Μωρακέας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος Τάσος Τσορώνης, ο τέως δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου και πρώην υπηρεσιακός παράγοντας της ΔΕΗ Γ. Γιαννούτσος, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Παν. Χαλβατσιώτης, η γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ Γιώτα Καλογεροπούλου, οι τέως δήμαρχοι Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος και Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, ο εκπρόσωπος των   Οικολόγων Πράσινων Στέφανος Κουνιάδος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Δημ. Σιψάς, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακριτοχωρίου Βασ. Τσώνης και οι κάτοικοι Βασ. Λυμπέρης, Αναστ. Αρβανίτης και Γ. Στρατέας, τάχθηκαν ενάντια της προσπάθειας καταστροφής του τόπου. 
* Κατά της «επένδυσης» τάχθηκαν με επιστολές και ανακοινώσεις τους οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Λαμπρόπουλος, το Μανιατάκειο Ίδρυμα και ο Σύνδεσμος Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια».
~* Θεμ. Αποστολίδης
* Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Θεμ. Αποστολίδη, ο οποίος ξεκίνησε με αναδρομή στο παρελθόν και τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί δύο φορές για αντίστοιχες επενδύσεις. Ανέφερε ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως NATURA και η Κορώνη ως πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής, αναφέροντας και τις δυσμενείς επιπτώσεις από την «επένδυση». Θα απαξιωθούν όλες οι επενδύσεις από το Βασιλίτσι έως το Ριζόμυλο, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα χαθεί το νερό. «Θα μας θεωρούν τη Σπιναλόγκα της Μεσσηνίας, αφού τα προϊόντα μας θα έχουν κάρβουνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι «εδώ είναι το Βατοπέδι και να ψαχτεί». Κάλεσε δε τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής να δωρίσει στο Δήμο Πύλου - Νέστορος τα 1.800 στρέμματα της ΛΑΡΚΟ, «προκειμένου να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι αναψυχής».
* Έθεσε το ερώτημα προς κυβέρνηση και περιφερειάρχη αν θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε Κερατέα, διευκρίνισε ότι «η αντίδραση είναι για να μην υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών μας, μα πιο πολύ για την αξιοπρέπειά μας». Για τον Π. Τατούλη, σημείωσε ότι «η περιοχή τον έστειλε εκεί» και πρόσθεσε ότι «αν θέλει επενδύσεις, υπάρχει και το λιγνιτωρυχείο στο Αθήναιο, 12 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη».
~* Ι. Αργυράκης
* Ο μοναδικός που παραβρέθηκε από πλευράς της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ο Ι. Αργυράκης, δηλώνοντας πως παραβρίσκεται ως ενεργός πολίτης με την παρουσία του να έχει προσωπικό, πολιτικό και αυτοδιοικητικό στοιχείο. Υπερασπίστηκε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να δοθεί τεκμηριωμένη απάντηση με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά και να υπάρχει η άποψη των κομμάτων, που θα έπρεπε να είχε εκφραστεί αν η ΜΠΕ υποβαλλόταν κανονικά στο υπουργείο για το σύνολο της έκτασης και όχι για το τμήμα της. Τέλος, επισήμανε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αποτελείται μόνο από Μεσσήνιους, ενώ μετά από αποδοκιμασίες των παρισταμένων, σημείωσε ότι μια επένδυση πρέπει να έχει θετικό ισοζύγιο σε όλα τα επίπεδα, κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, που από τη συγκέντρωση προκύπτει ότι δεν υπάρχει.

***
Ελπίδες για την Ολυμπία Οδό από τον Μαγκριώτη χθες
Image
* Ελπίδες για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού γέννησε χθες η απάντηση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Ι. Μαγκριώτη, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Λαμπρόπουλου.
* Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, το πρόβλημα εντοπίζεται στα κωλύματα που επικαλούνται οι ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν το έργο. Ανέφερε ότι τους έχει γίνει πρόταση από το υπουργείο, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει απάντηση.
 * Ο υφυπουργός παρουσίασε και την εναλλακτική λύση που υπάρχει, λέγοντας πως από το καλοκαίρι κατατέθηκε πρόταση προς τον επικεφαλής της Task Force και τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που προωθήθηκε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Τα μηνύματα είναι θετικά. Πριν από δέκα ημέρες μάς ήρθε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την οποία μας ζητούν στοιχεία χρηματοοικονομικά για τα τέσσερα έργα παραχώρησης, πρωτίστως για την Ολύμπια Οδό, για να δουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από εγγύηση μέρους του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με πολύ χαμηλό και συμφέρον επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε το Μεσσήνιο βουλευτή: «Δεν αφήνουμε το χρόνο να δουλεύει υπέρ των τραπεζών».
* Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο στη διέλευση από τον Καϊάφα, λέγοντας πως εξετάζεται η ανατολική χάραξη, που είναι κοστοβόρα. Ο κ. Λαμπρόπουλος αντέτεινε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η «μηδενική λύση» και πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστεί το τμήμα του δρόμου έως την Τσακώνα, που διέρχεται από τη Μεσσηνία.     
* Κατέθεσε δε και τη βούληση των βουλευτών Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας για την ολοκλήρωσή του, ενώ ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς τις τράπεζες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Υπογράμμισε δε, ότι «αν αυτό το έργο δεν γίνει τώρα, δε θα γίνει ποτέ. Η ευθύνη είναι τεράστια για όλους μας και, κυρίως, της σημερινής κυβέρνησης που διαχειρίζεται το θέμα τώρα». Χ.Χ. -

***
Αυξάνουν τα αιτήματα βοήθειας σε παιδιά & οικογένειες

***
Image
* Προσπάθεια δημιουργίας δικτύου φορέων που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών σε οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κρίση στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο αντίστοιχων δικτύων που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και αλλού, έχουν  αρχίσει τα Παιδικά Χωριά SOS.
* Χθες, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη συνάντηση εργασίας (η πρώτη είχε γίνει προ διμήνου), κατά την οποία, όπως μας είπε ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Στέργιος Σιφνιός, παρουσιάστηκε το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας.
* Η συνάντηση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, μετά από συμφωνία όλων των συμμετεχόντων, προκειμένου να προκύψει προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα αναλάβει να «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στην ίδια συνάντηση ο κάθε φορέας θα παρουσιάσει και τα δικά του στοιχεία γύρω από τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, και ο κ. Σιφνιός πρόσθεσε ότι μολονότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά στοιχεία για τη Μεσσηνία, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των περιστατικών. Όπως μας εξήγησε, «ως Παιδικά Χωριά SOS θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει αύξηση, που οφείλεται στη δυσχερή οικονομική κατάσταση». Φέρνοντας δε ως παράδειγμα την Αττική, είπε πως υπάρχει 100% αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια μέσα στο 2011, με μια ραγδαία αύξηση μετά το καλοκαίρι.             
~* Στόχοι - Αντικείμενο δραστηριότητας 
Στόχοι και αντικείμενο δραστηριότητας του δικτύου που προτάθηκε να συσταθεί,  είναι:
-Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
-Η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για την καλύτερη προώθηση παροχής φροντίδας
-Ο επιστημονικός προσδιορισμός των αιτημάτων και των αναγκών του συγκεκριμένου πληθυσμού.
-Η κοινή εκπαίδευση και απόκτηση τεχνογνωσίας των στελεχών των φορέων.
-Ο κοινός σχεδιασμός δράσεων για την άμεση κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει  κάθε φορέας.
-Η κοινή συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης, παροχής εκπαίδευσης συμβουλευτικής και υποστήριξης  σε τοπικό επίπεδο.
-Η δημοσιοποίηση των ενεργειών του Δικτύου, η οργάνωση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας με τη συνεργασία  εθελοντικών ομάδων.
-Η παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
-Η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα δίκτυα με συναφές αντικείμενο.
* Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, το Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο, τη Διεύθυνση Πρόνοιας,  οι Τρίτεκνοι της Μεσσηνίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Μεσσηνίας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, της Μητρόπολης Μεσσηνίας, των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Καλαμάτας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης και των Παιδικών Χωριών SOS.

***
Φιλιατρά
* ImageΜικροπωλητής τραυματίστηκε από δημοτικό υπάλληλο
* Ξεκίνησε, τις προηγούμενες μέρες, η καθιερωμένη παντριφυλιακή εμποροπανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά. Το πανηγύρι εκτείνεται στον πεζόδρομο και τους δρόμους που οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας, στην οποία βρίσκεται η ιερά και θαυματουργή εικόνα του πολιούχου και προστάτη των Φιλιατρών και της Τριφυλίας.
* Το πανηγύρι θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και έχει μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων, σε ελκυστικές τιμές, λειτουργούν σουβλατζίδικα με λαχταριστά κρεατικά, ενώ υπάρχουν πάγκοι με γλυκίσματα, λουκουμάδες, παστέλι, σάμαλι, καθώς και παγωτό μηχανής. Στη, δε, πλατεία της πόλης έχει στηθεί και λειτουργεί λούνα - παρκ για τους μικρούς και μεγαλύτερους.
* Η κίνηση τις πρώτες μέρες είναι υποτονική, αλλά όλοι ελπίζουν πως, όσο πλησιάζει η μέρα του εορτασμού, το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής, θα αυξηθεί.
* «Μελανό» σημείο στην εμποροπανήγυρη και τον εορτασμό αποτελεί, ωστόσο, ο τραυματισμός του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μικροπωλητών Νεκτάριου Ντόλιου, από δημοτικό υπάλληλο, ευτυχώς χωρίς κίνδυνο για τη ζωή του. Το επεισόδιο συνέβη το βράδυ της Κυριακής και όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος, Σταμάτης Μέλος: «Ξαφνικά εμφανίστηκε στο χώρο κάποιος κύριος ως υπάλληλος του Δήμου, πήγε σε κάποιον πάγκο και είπε ότι έχει υπερβεί το όριο, πενήντα πόντους παραπάνω από την προβλεπόμενη θέση που είχε χαραγμένη ο Δήμος. Όταν πήγε ο αντιπρόεδρος και του είπε “ποιος είναι και από πού είναι;”, πήρε ένα σίδερο (σ.σ. ο δημοτικός υπάλληλος), άρχισε να φωνάζει και τον χτύπησε στο κεφάλι».
* Ο τραυματισμένος αντιπρόεδρος του Συνδικάτου μετέβη στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και του έγιναν δύο ράμματα στο κεφάλι. Όπως σημείωσε ο κ. Μέλος μιλώντας στο «Θ», τόσο ο τραυματίας αντιπρόεδρος όσο και το Συνδικάτο δεν προέβησαν σε υποβολή μήνυσης κατά του δημοτικού υπαλλήλου για το συμβάν: «Δε δώσαμε συνέχεια, για να λήξει το θέμα. Δε θέλουμε με μηνύσεις να αναστατώσουμε μια πόλη που μας φιλοξενεί. Πιστεύουμε ο δήμαρχος να πράξει τα προβλεπόμενα».
* Για, δε, το ξεκίνημα της εμποροπανήγυρης, είπε: «Υπάρχει μεγάλη κρίση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν έχει να ψωνίσει ακόμη και πράγματα που είναι πρώτης ανάγκης. Πλέον, το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι οι προσευχές μας στο Θεό, όπως μας καταντήσανε». Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα πως όσο περνάνε οι μέρες θα υπάρξει κίνηση, τονίζοντας τις χαμηλές τιμές και τα καλά προϊόντα που διατίθενται! Η.Γ. -

***
Για την οδό Εθνικού Σταδίου
Διαμαρτυρία γονέων και διευθυντών σχολείων
* Έγγραφο απέστειλαν προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οδό Εθνικού Σταδίου.
Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα εξής: «Η σχέση μας με το συγκρότημα 10ου Δημοτικού Σχολείου και Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας μάς υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε καθημερινά την οδό Εθνικού Σταδίου. Έχουμε έτσι διαπιστώσει ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, στο τμήμα της που αντιστοιχεί στο συγκρότημα και στον εφαπτόμενο προς αυτό 7ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό.
* Στο τμήμα αυτό, το πλάτος της οδού μειώνεται σημαντικά και περιορίζεται ακόμα περισσότερο λόγω της υπερβολικής ανάπτυξης άγριων – παρασιτικών φυτών στα απέναντι οικόπεδα.
* Αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία, ιδιαίτερα κατά τις ώρες έναρξης – λήξης των μαθημάτων, οπότε δημιουργούνται ακόμα και κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών, δασκάλων και γονέων.
* Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη βλάστηση στα συγκεκριμένα οικόπεδα, τα οποία σημειωτέον παραμένουν ακαθάριστα επί πολλά χρόνια, αποτελεί καταφύγιο για κάθε είδους παρασιτικά ζώα, με αποτέλεσμα να αποτελούν αυτά εστία μόλυνσης της περιοχής.
* Εξ όσων γνωρίζουμε, η σημαντική αυτή έκταση (περίπου 3000 τ.μ.) αποτελεί Κ.Χ. και είναι ιδιοκτησία του Δήμου, ο οποίος μπορεί να προβεί σε καθαρισμό και διαμόρφωσή της.
* Ζητάμε, λοιπόν, να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες που, όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και θα εξωραΐσουν την περιοχή, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερο οικονομικό κόστος.
* Κάτι τέτοιο θα έχει θετικές συνέπειες και για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους πολυπληθείς επισκέπτες του Εθνικού Σταδίου».

***
Ερώτηση Δημήτρη Κουσελά
Για τις αυξήσεις στα διόδια
* Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων, ζητώντας να διαμορφωθούν οι τιμές διοδίων σε ανάλογα επίπεδα με τις εξελίξεις στο εισόδημα και τις οικονομικές δυνατότητες των χρηστών των μεγάλων οδικών αξόνων.
* «Η αναγγελία αυξήσεων στις τιμές των διοδίων από 1.2.2012 στους μεγάλους οδικούς άξονες στο σύνολο, σχεδόν, της επικράτειας, ειδικά στη σημερινή συγκυρία», σχολιάζει, «θεωρείται πρόκληση και προκαλεί εύλογες διαμαρτυρίες στους χρήστες των συγκεκριμένων οδικών αξόνων.
* Με την καταφανώς εύλογη εξαίρεση στο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου Κορινθου-Πατρών, όπου δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι εργασίες ώστε να μιλάμε για “αυτοκινητόδρομο”, οι διερχόμενοι από τους σταθμούς διοδίων των μεγάλων οδικών αξόνων, λ.χ. Αθηνών- Κορίνθου, Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας κ.λπ., καλούνται να πληρώσουν αυξημένες τιμές διοδίων, διότι τούτο προβλέπεται από τις αντίστοιχες συμβάσεις παραχώρησης στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους οδικούς άξονες.
* Μέχρι πρότινος, ωστόσο, γινόταν λόγος για επαναδιαπραγμάτευση του υπουργείου με τους παραχωρησιούχους, με στόχο τη μείωση της τιμής των διοδίων, ώστε να ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση του εν λόγω οδικού δικτύου, η πορεία και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων, αλλά και τα νέα οικονομικά και εισοδηματικά δεδομένα».

***
Γαργαλιάνοι
«Χίλια ευχαριστώ» στο 1ο Νηπιαγωγείο!
* Να που στις δύσκολες μέρες της κρίσης, της θλίψης, της μιζέριας, του ωχαδερφισμού, υπάρχει ελπίδα! Ελπίδα για λίγη ανθρωπιά, για σεβασμό και κατανόηση, για αλληλεγγύη! Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με αισθήματα και ευαισθησίες!
* Ένα τέτοιο φωτεινό, λαμπρό και τρανό παράδειγμα προς μίμηση είναι η καθαρίστρια του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων, η κυρία Γεωργία! Η εν λόγω καθαρίστρια, η οποία καθαρίζει και τις μισές αίθουσες του 2ου Δημοτικού, δεν έχει πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες, όπως φυσικά και πολλές άλλες καθαρίστριες σε άλλα σχολεία.
 ~ Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν την εμπόδισε να δείξει την ανθρωπιά της και να πει «χίλια ευχαριστώ» στις νηπιαγωγούς Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, Μαριάντζελα Πετροπούλου και Παναγιώτα Σκουτέρη, αλλά κυρίως στους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου, για την κατανόηση που εμπράκτως της δείχνουν και αφήνουν τις τάξεις τους όσο γίνεται πιο καθαρές!
* Μάλιστα, τους άφησε και γράμμα με τις ευχαριστίες! Οι μικροί μαθητές για να την ευχαριστήσουν, δείχνοντας το σεβασμό τους και την ευγνωμοσύνη τους, της έγραψαν το δικό τους γράμμα, αναφέροντας: «Κυρία Γεωργία, ευχαριστούμε για το γράμμα. Υποσχόμαστε ότι θα αφήνουμε την τάξη μας πάντα καθαρή. Σε αγαπάμε πολύ. 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων».
* Το γράμμα το έγραψαν μόνα τους τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, με κεφαλαία γράμματα, επειδή τους είναι πιο εύκολα στη γραφή. Ένα αντίστοιχο γράμμα έγραψαν στην καθαρίστρια και τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος. Παράλληλα, έφτιαξαν ζωγραφιές, τις οποίες και της χάρισαν ως δώρο!  Η.Γ. -
***
Νάντια Γιαννακοπούλου
Διαφορές στις τιμές των ίδιων προϊόντων  μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών Ευρωζώνης
* Στις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των ίδιων προϊόντων μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών Ευρωζώνης «στέκεται»με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου.
~ Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:
* «Ενώ η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις “συμπιέζονται” όλο και περισσότερο, ενώ η φορολογία είναι η βαρύτερη των τελευταίων ετών, τη χαριστική βολή στα ελληνικά νοικοκυριά δίνει η ανεξέλεγκτη ακρίβεια.
[…] Ο συνδυασμός της κατακόρυφης πτώσης αποδοχών και της αντίστοιχης αύξησης των τιμών των αγαθών έχει οδηγήσει την καταναλωτική δύναμη του μέσου νοικοκυριού στα επίπεδα του 2001.
* […] Επιπροσθέτως, επιβαρυντικός παράγοντας είναι η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές. Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές (πρώτες ύλες, καύσιμα κ.α.) κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην κερδοσκοπία και την ακρίβεια και μάλιστα εν μέσω κρίσης και πρωτόγνωρων μειώσεων εισοδήματος, καθώς οι ίδιες πολυεθνικές πωλούν τα ίδια προϊόντα στη χώρα μας ακριβότερα μέχρι και 96,5% σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.
* […] Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας που κατακλύζουν την ελληνική αγορά;
-Ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα;
-Σε ποιο στάδιο παραγωγής και πώλησης προϊόντων εντοπίζονται οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές συγκεκριμένων εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων;».

***
Δήμος Τριφυλίας
Προσλήψεις κοινωνικού λειτουργού,  μουσικών και καλλιτεχνών
* Την πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού, μουσικών και καλλιτεχνών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην τελευταία συνεδρίασή του.
* Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 2/2012 απόφαση της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ για την πρόσληψη ενός υπαλλήλου ειδικότητας Τ.Ε. Κοινωνικού Λειτουργού, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Γαργαλιάνους, με σύμβαση ορισμένου χρόνου έως τις 30 Ιουνίου 2012, μειοψηφούντος του κ. Κουκούμη, ο οποίος ψήφισε λευκό. Η πρόσληψη κρίθηκε απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος, μετά τη γραπτή παραίτηση της υπαλλήλου που υπηρετούσε στους Γαργαλιάνους, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία της με την Επιχείρηση.
* Το αίτημα θα υποβληθεί στο ΑΣΕΠ, κατ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3812/2009, ως κατεξοχήν αρμόδιο φορέα για την υλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων.
* Επίσης το Σώμα, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε και ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 3/2012 απόφαση της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ σχετικά με την πρόσληψη ενός δασκάλου ζωγραφικής με σύμβαση έργου για ένα έτος, για το Εικαστικό Εργαστήρι, ενός δασκάλου κεραμικής με σύμβαση έργου για ένα έτος για το Εικαστικό Εργαστήρι και τριών δασκάλων μουσικών οργάνων (πιάνου, κιθάρας και μπουζουκιού) με σύμβαση έργου μέχρι 30 Ιουνίου 2012, για το Δημοτικό Ωδείο, μειοψηφούντος του κ. Κουκούμη, ο οποίος ψήφισε λευκό.
* Σημειώνεται πως το Ωδείο λειτουργεί κατά τη σχολική περίοδο και γι’ αυτό αποφασίστηκε η πρόσληψη τριών δασκάλων μουσικών οργάνων με σύμβαση μίσθωσης έργου μέχρι 30 Ιουνίου. Το, δε, Εικαστικό Εργαστήρι λειτουργεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων, και γι’ αυτό αποφασίστηκε η πρόσληψη δασκάλων ζωγραφικής και κεραμικής τέχνης, με σύμβαση μίσθωσης έργου για ένα έτος. Το αίτημα για τις προσλήψεις θα υποβληθεί στο ΑΣΕΠ.  Η.Γ. -

***
Κυπαρισσία
Την πίτα τους έκοψαν οι τρίτεκνοι της Τριφυλίας
* Με ευχές και ελπίδες για, πραγματικά, καλή χρονιά με υγεία έκοψαν την πίτα τους οι τρίτεκνοι της Τριφυλίας το απόγευμα του Σαββάτου στο «Εν Πλω», στην παραλία Κυπαρισσίας. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας εξέφρασαν τη χαρά τους για τη συμμετοχή στην εκδήλωση τρίτεκνων οικογενειών από ολόκληρη την Τριφυλία, κάτι που δυναμώνει το Σύλλογο και τη διεκδίκησή του για την πλήρη εξομοίωσή τους με τους πολύτεκνους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ανάγκες που έχουν, τις διεκδικήσεις τους από την Πολιτεία, καθώς και για τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα της περιοχής που εμπράκτως στηρίζουν το Σύλλογο και τις τρίτεκνες οικογένειες.
* Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε το μέλος του Συλλόγου και εκ των υπευθύνων στην Τριφυλία, Ελευθερία Νικολοπούλου, η οποία και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά και ευχαρίστησε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που στήριξαν με προσφορές τους την εκδήλωση.
* Ακολούθως, την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχήθηκε η χρονιά «να είναι πλούσια, από το Θεό ευλογημένη».
* Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Κορομηλάς, ευχήθηκε σε όλους «καλή χρονιά και με λιγότερες εκπλήξεις, γιατί όλες οι εκπλήξεις που έρχονται είναι δυσάρεστες».
* «Καλή χρονιά σε όλους μας! Και ευχόμαστε, όλες οι ευχές που ακούμε, έστω σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, να εκπληρωθούν», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης.
* Στη συνέχεια, ο κ. Κορομηλάς προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο, από τις χειροποίητες δημιουργίες της Ελευθερίας Νικολοπούλου, στο Μητροπολίτη.
* Όλες και όλοι απόλαυσαν το απόγευμά τους με καφέ, γευστικότατα γλυκίσματα και χαλαρή συζήτηση, ενώ τα μικρά παιδιά διασκέδασαν με τραγούδια, χορούς και κλόουν! Τα τρία φλουριά έτυχαν, αντίστοιχα, στον Αλέξανδρο Πανταζόπουλο από την Κυπαρισσία, με δώρο ένα κινητό τηλέφωνο προσφορά της «Wind», την Παναγιώτα Σπυροπούλου, με δώρο ένα γεύμα στο εστιατόριο «Πέτρινο Μπαλκόνι», προσφορά του καταστήματος και τη Σοφία Λιακάκη – Καναβού, με δώρο ένα σετ ηχεία υπολογιστή, προσφορά της «Ηλεκτρονικής Τριφυλίας – Λαμπρόπουλος».
***
Αστυνομική υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας
Έκοψαν την πίτα τους, διασκέδασαν  και το χάρηκαν με την ψυχή τους!
* Τη δική τους ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση για το νέο έτος πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας με τις οικογένειές τους.
* Στο φιλόξενο χώρο του εστιατορίου «Ακρογιάλι» στο Καλό Νερό έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, γευμάτισαν, συζήτησαν, διασκέδασαν και το χάρηκαν με την ψυχή τους! Ήταν μια πολύ καλή αφορμή και ευκαιρία, παράλληλα, να «φύγουν» από τα καθημερινά, αλλά και να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και δύσκολα της εργασίας τους, εξαιτίας της αυξανόμενης παραβατικότητας που παρουσιάζεται και στην περιοχή.
* Την πίτα ευλόγησαν ο ιερέας του Καλού Νερού Κώστας Βλάμης και ο παπά-Γιάννης Γεωργιόπουλος, δίδοντας τις ευχές τους στους αστυνομικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Τους συναδέλφους του καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος τους ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, ενώ ζήτησε από τους διοικητές να προσέχουν τους υπαλλήλους, επειδή δεν τους δείχνουν προσοχή και φροντίδα από πουθενά αλλού.
* Ευχόμενος υγεία σε όλους έκοψε την πίτα ο διοικητής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας, αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Λάνος, προτρέποντας τους διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Παναγιώτη Σώκα και του Τμήματος Τροχαίας Σωτήρη Ξινό να δώσουν διήμερο ρεπό στον τυχερό!
* Ευχές έδωσε στους αστυνομικούς υπαλλήλους και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ενώ αναφέρθηκε στη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Δήμου στο δύσκολο έργο τους.
* Τυχερή της εκδήλωσης, στο κομμάτι της οποίας βρέθηκε το φλουρί, ήταν η Ιωάννα Μπαρδούτσου του Α.Τ. Κυπαρισσίας. Εκτός από το συμβολικό δώρο, το αρχαίο νόμισμα της πόλης της Κυπαρισσίας, θα απολαύσει και δύο ημέρες ρεπό! 
***
Που οφείλει 300.000 στην ΕΑΣ
Επίσχεση εργασίας στην «Ελαιουργική»
* Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν απλήρωτοι εργαζόμενοι της Ελαιουργικής, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η κατάσταση της συγκεκριμένης συνεταιριστικής οργάνωσης έχει προκαλέσει ανησυχία και στο χώρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπου επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η Ελαιουργική οφείλει στην Ένωση περίπου 300.000 ευρώ για εμπορεύματα που έχει πάρει.
* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης, σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα, σημείωσε στο «Θ» ότι μίλησε με το διευθυντή της Ελαιουργικής, ο οποίος του απάντησε πως η οργάνωση λειτουργεί και ότι υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που δεν κάνουν επίσχεση.
* Ο κ. Κοζομπόλης πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελαιουργική, που έχει ρίξει πλέον το βάρος των δραστηριοτήτων της στην εμπορία και τις εξαγωγές, μέχρι τώρα τηρεί τη συμφωνία που έχει κάνει με την ΕΑΣ, για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους της.
***
Ετοιμότητα δήλωσαν όλοι οι φορείς

Έκτακτη συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου για κακοκαιρία
* Σε επιφυλακή βρίσκεται από χθες όλος ο Νομός Μεσσηνίας για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μετά τα έκτακτα δελτία καιρού που εκδόθηκαν.
* Νωρίς χθες το πρωί, στο Διοικητήριο, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο, όπου τονίστηκε από όλους τους φορείς ότι υπάρχει ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν.

~* Ρέματα
* Το Συντονιστικό Όργανο συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, ο οποίος ενημέρωσε για τα έκτακτα φαινόμενα που αναμένονταν στη Μεσσηνία, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι κάποιες πληροφορίες μιλούν για εκδήλωση έντονων φαινομένων τοπικά και ιδιαίτερα για την περιοχή της Βέργας.
* Ετοιμότητα για αντιμετώπιση προβλημάτων δήλωσε ο Δήμος Καλαμάτας, αλλά και ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Ρουτζούνης δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο Ακρογιάλι, ενώ από την Περιφερειακή Ενότητα ζήτησε να προγραμματισθεί άμεσα καθαρισμός του ρέματος Καρυοβούνι.
* Σε διασπορά μηχανημάτων έχει προχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης, όπως είπε η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας Τζίνα Μαραβά, ενώ σε επιφυλακή είναι και τα μηχανήματα στον Ταΰγετο, όπως είπε ο υπεύθυνος του κλιμακίου της ΔΕΚΕ κ. Νανόπουλος.
~* Ετοιμότητα
* Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας σημείωσε ότι έχουν γίνει καθαρισμοί αρκετών χειμάρρων και ποταμών, παρατήρησε όμως πως πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ρέματα που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές, όπως το ρέμα «Δράκος» στη Στούπα.
* Ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών κ. Παντζής είπε ότι η ομάδα του θα είναι σε επιφυλακή όλη την περίοδο που θα εξελίσσονται έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ανέφερε ότι υπάρχουν εκπαιδευμένοι εθελοντές σε ζητήματα πλημμύρας. Παράλληλα, είπε ότι σε περίπτωση που «φουσκώσει» ο Νέδοντας, πρέπει να κλείνουν οι πεζογέφυρες και να εκκενώνεται η γύρω περιοχή.
* Σε επιφυλακή βρίσκεται ο εθελοντικός σύλλογος ΓΑΙΑ, σύμφωνα με την κα Χριστίνα Κωνστάντιου, σημειώνοντας ότι έχουν προειδοποιηθεί για πολύ υψηλά κύματα στην περιοχή από τον Αγιο Νικόλαο Μάνης έως την Τραχήλα.
* Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Αλευράς ζήτησε απ’ όλους να βρίσκονται σε επιφυλακή, ευχόμενος να μη σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

***
Ένσταση από το Δήμο Καλαμάτας
Στην αρμόδια επιτροπή για το τεχνικό πρόγραμμα
*Στην Τρίπολη μετέβη αργά χθες το ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, προκειμένου να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, αλλά και να υποβάλει ένσταση στην επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία απορρίφθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας.
* Όπως είπε στους δημοσιογράφους, το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ό,τι προβλέπει και ο νόμος. Πρόσθεσε δε ότι σέβεται τους θεσμούς, αλλά θα ζητήσει την όσο το δυνατόν συντομότερη συζήτηση της ένστασης, που θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα στείλει τις απόψεις της η Περιφέρεια.
*Εκτίμησε ότι δε θα χρειαστούν περισσότερες από 15 ημέρες για τη διατύπωση των απόψεων της Περιφέρειας, πρόσθεσε ότι έχει υποβληθεί ένσταση από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμα και σημείωσε ότι αν υπάρξει καθυστέρηση, «δε θα έχουμε λεφτά ούτε για μισθοδοσία».        

***
Χθες, πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας
Βάρκες βούλιαξαν στην Καλαμάτα, πλημμύρισε σπίτι στον Άγιο Ανδρέα
*Σπασμένα κλαριά και κορμοί δέντρων, αλλά και βουλιαγμένες βάρκες στο λιμάνι της Καλαμάτας, ήταν χθες το ο απολογισμός των ισχυρών νοτιάδων που έπληξαν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
* Η κακοκαιρία και οι έντονοι άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν κλαριά δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης, και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως από τις το πρωί έως τη μετά το συνεργεία της Πυροσβεστικής είχαν επέμβει σε οκτώ περιπτώσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση επικίνδυνων αιωρούμενων αντικειμένων.
* Στο λιμάνι της Καλαμάτας η κατάσταση ήταν απογοητευτική. Αρκετά πλεούμενα δέχθηκαν την οργή της θάλασσας. Κάποια από αυτά παρασύρθηκαν από τα αγκυροβόλιά τους και βούλιαξαν, ενώ άλλα προσέκρουσαν στις προβλήτες που ήταν δεμένα, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές ζημιές.
* Στο μόλο η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς η δύναμη των κυμάτων τον «κουκούλωνε» και η κυκλοφορία ήταν αδύνατη, ενώ προσπάθειες να περισώσουν ό,τι μπορούσαν κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες των σκαφών.
* Από καθαρή τύχη δε, δε θρηνήσαμε θύματα, όταν ο αέρας παρέσυρε στο δρόμο λαμαρίνες από το κτήριο των πρώην κυλινδρόμυλων «Ευαγγελίστρια».
* Ζημιές προκλήθηκαν από τα μανιασμένα κύματα και στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ανδρέα, σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νικ. Φύκιρης. Τα κύματα ξεπέρασαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις και πλημμύρισαν σπίτι που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, το οποίο πλημμυρίζει κάθε φορά που υπάρχουν τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. 
***
Σιδηρόκαστρο
Nα ονομαστεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας «Αλεξοπούλειον»
Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε η Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου Τριφυλίας για την ονομασία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ως «Αλεξοπούλειον». Το ψήφισμα εστάλη στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την 6η Διοίκηση Υ.Π.Ε, το Δήμο Τριφυλίας, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, τους Μεσσήνιους βουλευτές και τον Τύπο.
Στο ψήφισμα, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σιδηροκάστρου Πάνος Μητρόπουλος και τα μέλη Αθανασία Χατζητοπαλούδη και Κυριάκος Λιακάκης, έχει ως εξής:
«Το Σιδηρόκαστρο, γενέτειρα του αείμνηστου ευεργέτη ολόκληρης της Τριφυλίας Γεωργίου Θ. Αλεξόπουλου, καλεί: Όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σεβαστούν τη γραπτή εις τη διαθήκη του επιθυμία και όλοι μαζί να αποτίσουμε, ως οφείλουμε, ελάχιστο φόρο τιμής, ονομάζοντας το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας “Αλεξοπούλειον”. Την άποψη αυτή έχει σύσσωμος η κοινωνία του πρώην Δήμου Αυλώνος. Καλούμε το υπουργείο, την Περιφέρεια, το Δήμο Τριφυλίας, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να επιβραβεύσουν με τη στάση τους τέτοιου είδους δωρεές στην κρίσιμη περίοδο που περνά η πατρίδα, η κοινωνία, η οικογένεια, ο απλός πολίτης και να τιμήσουν, έστω και καθυστερημένα, τη μοναδική προσφορά του Μεγάλου αυτού Ανδρός, για την οποία όλοι εμείς πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες».
Η.Γ.
***
Αιτήσεις για την κοινωφελή εργασία
Περί τα τέλη Φεβρουαρίου
* Προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης στον τοπικό Τύπο, θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», που έχει τον κύριο λόγο στη διαδικασία των προσλήψεων.
* Η προκήρυξη θα αναρτηθεί, επίσης, από τους συμμετέχοντες φορείς σε πίνακα ανακοινώσεων, καθώς και στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς»: www.olivetreeroute.gr.
Προκειμένου να υποβληθεί αίτηση συμμετοχής, χρειάζονται συγκεκριμένα δικαιολογητικά:
-Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.
-Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ του/της συζύγου στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.
-Οι ωφελούμενοι αγρότες, με ατομικό εισόδημα έως 10.500 ευρώ το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2010 έως 31-12-2010), οφείλουν να προσκομίσουν από τον ΟΑΕΔ βεβαίωση εγγραφής σε ειδικό μητρώο.
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο
-Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον οικείο Δήμο
-Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, οποιοδήποτε πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας (π.χ. πιστοποιητικό κατάστασης χηρείας του μονογονέα ή δικαστική απόφαση κ.λπ.)
-Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο για το οικονομικό έτος 2011 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν υποχρεούται ο ωφελούμενος να υποβάλει φορολογική δήλωση, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ
-Βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ από την οποία να προκύπτει ποσοστό αναπηρίας (αφορά μόνο ανέργους που ανήκουν στην ομάδα ΑμεΑ).
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσκομίζονται σε πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα.
Για συγκεκριμένες ειδικότητες που θα ορίζονται στην προκήρυξη, οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν κατά περίπτωση και επιπλέον δικαιολογητικά, όπως τίτλο σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ ή λοιπές βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά ή επαγγελματικές ταυτότητες κ.λπ.

***
Καλαμάτα
Πάμε για παράταση της αναστολής λειτουργίας των πρωταθλημάτων
* Το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας και οι πληροφορίες που υπήρχαν, κάποιες εκ των οποίων ενδεχομένως και να ήταν κατευθυνόμενες, έδειχναν ως ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο επανέναρξης των πρωταθλημάτων της Β΄ και Γ΄ Εθνικής το προσεχές Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο  ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ αντιθέτως όλα δείχνουν ότι οδεύουμε για νέο «κενό» Σαββατοκύριακο, χωρίς δράση στις δύο μικρές επαγγελματικές κατηγορίες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
* Η απεργία των ποδοσφαιριστών με αφορμή το ασφαλιστικό πρόγραμμα εξακολουθεί να υφίσταται και δεν έχει υπάρξει πρόοδος επί του θέματος από τις αρμόδιες αρχές, ενώ τα χειρότερα ήρθαν χθες με τη στάση του ΟΠΑΠ απέναντι στην Ένωση Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Από την πλευρά του Οργανισμού υπήρξαν μόνο αόριστες υποσχέσεις, αναφορές στις δυσκολίες της εποχής και της εξεύρεσης χρημάτων, και δεν έπεσε στο τραπέζι η επίσημη πρόταση που τόσο πολύ περίμενε το Δ.Σ. της Ένωσης. Αυτή η εξέλιξη την υποχρέωσε να αναβάλει το προγραμματισμένο για σήμερα Δ.Σ., ορίζοντάς το για την Πέμπτη στις μ.μ. Όλα, πάντως, δείχνουν ότι μονάδα με θαύμα θα επιστρέψουν οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές στα γήπεδα το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η προγραμματισμένη για σήμερα απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έβαλε ένα επιπλέον εμπόδιο, και όπως αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε, ο χρόνος ορισμού των παιχνιδιών – διαιτητών είναι ελάχιστος, εάν βρεθεί βεβαίως η χρυσή τομή.
~* Θέλει τους Μεσσήνιους φιλάθλους  στον Πύργο η διοίκηση του Πανηλειακού
* Και μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις να έχουν επηρεάσει τον κόσμο που ασχολείται με τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα, όμως η προγραμματισμένη αναμέτρηση του Πανηλειακού με την Καλαμάτα ενδιαφέρει ιδιαίτερα, κρύβοντας το μεγάλο πελοποννησιακό ντέρμπι του παρελθόντος. Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν αρκετά, κάποια εκ των οποίων ίσως συνεχίσουν να γράφονται. Εμείς δεν πήραμε θέση, όμως η τοποθέτηση του ΤΑΠ Πανηλειακός σχετικά με τη χορήγηση εισιτηρίων στους φιλάθλους της Μαύρης Θύελλας, την οποία μας έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Σκούρας, ξεδιαλύνει τα πράγματα…
* «Ουδέποτε ο Πανηλειακός αρνήθηκε ή πρόκειται να αρνηθεί τη χορήγηση εισιτηρίων σε φιλάθλους της Καλαμάτας που επιθυμούν να έρθουν στον Πύργο για το ματς των δυο ομάδων. Οποτεδήποτε ζητηθούν εισιτήρια, θα παραχωρηθούν ευχαρίστως! Γιατί εμείς θέλουμε και την παρουσία φιλάθλων της Καλαμάτας σε ένα τέτοιο μεγάλο ματς! Και πιστεύουμε ότι και η δική τους παρουσία θα βοηθήσει στη δημιουργία ωραίας ποδοσφαιρικής ατμόσφαιρας ενός γνήσιου ντέρμπι ανάμεσα στις δυο ομάδες. Όσο, λοιπόν, περισσότεροι παρευρεθούν, τόσο καλύτερα. Και θα τους φιλοξενήσουμε ευχαρίστως στο Στάδιο Πύργου. Άλλωστε, και οι φίλαθλοι του Πανηλειακού, όπως προσέρχονται σε κάθε εκτός έδρας αγώνα της ομάδας μας, έτσι αναμένεται να έχουν πολυάριθμη παρουσία και στον αγώνα του β' γύρου στην Καλαμάτα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, από τη δική μας πλευρά κανένα πρόβλημα για την παρουσία φιλάθλων της Καλαμάτας στο προσεχές μεταξύ μας ματς. Καλοδεχούμενοι!
Εκ του ΤΑΠ Πανηλειακός»
~* Πρόβλημα η έλλειψη λεωφορείων
* Πράγματι οι φίλαθλοι της Καλαμάτας επιθυμούν διακαώς τη μετακίνησή τους στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Ηλείας για το γειτονικό ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής, όμως έχουν ένα επιπλέον εμπόδιο να ξεπεράσουν. Το πρώτο είναι, ως γνωστόν, ο ορισμός της προσεχούς αγωνιστικής, που κανείς δε γνωρίζει πότε θα διεξαχθεί, αλλά προέκυψε ένα ακόμη με την έλλειψη – διάθεση λεωφορείων. Ένα πρόβλημα, γραφειοκρατικού περισσότερο χαρακτήρα, καθιστά δύσκολη την εύρεση – χορήγηση λεωφορείων για τη μετακίνηση των Μεσσήνιων φιλάθλων, που υπολογίζεται πως θα είναι κάμποσες εκατοντάδες. Κι αυτό, γιατί μέχρι τις προάλλες περισσότερα από 200 άτομα ζητούσαν πληροφορίες και ήθελαν να γραφούν στις λίστες για την εκδρομή στον Πύργο.
~* Γυμναστής ο Βανικιώτης…  πίτα για τη «μεγάλη ομάδα» την Παρασκευή
* Στο φύλλο της Κυριακής αναφέραμε τη διαφαινόμενη πρόσληψη γυμναστή, όχι του κ. Μιχαλόπουλου, που είχε προ ημερών «παίξει» για τη θέση, κάτι που  επιβεβαιώθηκε χθες μέσω της παρουσίας του Στάθη Βανικιώτη στην προπόνηση της ομάδας. Ο μέχρι πρότινος προπονητής του Πανθουριακού και γυμναστής στο παρελθόν της Καλαμάτας ανακοινώθηκε από το ΤΑΠ και έκανε την πρώτη του προπόνηση στο χώρο πίσω από τη νότια κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου. Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν ν’ ανέβει η ένταση, ίσως ρόλο έπαιξε και το άγνωστο της επόμενης ημέρας, όμως θετική εξέλιξη αποτέλεσε η παρουσία όλων των παικτών, που σήμερα θα προπονηθούν στον Κορδία. Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν ότι την Παρασκευή το απόγευμα στις θα βρεθούν και εκτός γηπέδου, αφού οι πληροφορίες θέλουν το ΤΑΠ να κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο «Βεργίνα Παλλάς».

***
Πριν 94 χρόνια
- Ο χολός Φεβρουάριος εισήλθεν με κάποιον πείσμα εφέτος εις την τροχιάν του χρόνου. Με βροχήν και με ψύχος. Και για το πείσμα μάλιστα μας εκόμισε γύρω στα βουνά και τα χιόνια.
- ΧΘΕΣ αφθονία κρεάτων εις τα κρεοπωλεία. Ιδίως μικροί αμνοί και χοίρεια. Αλλά αι τιμαί σταθεραί. Οκτώ δραχμάς ο αμνός και επτά το χοίρειον. Η αθρόα εμφάνισις κρέατος επέφερε και την μείωσιν των τιμών των άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
- ΑΚΟΜΗ δεν ετελείωσε το μέτρημα των εισπραχθέντων χρημάτων κατά την εορτήν της Υπαπαντής. Υποτίθεται δε ότι αι εφετειναί εισπράξεις είναι ικανοποιητικαί. Ίσως δε και ανώτεραι των περυσινών και εις χρήματα και εις κηρόν.
- ΤΡΕΙΣ άγνωστοι μετά του Ιω. Μπλάνα εκ Νησίου επιτεθέντες κατά του Παναγ. Βασιλοπούλου κατοίκου Μαδαίνης του αφήρεσαν 250 δραχμάς. Οι δράσται συνελήφθησαν, επελήφθη δε των δεόντων η Αστυνομική Υποδιεύθυνσις Μεσσήνης.
- Ο Κων/νος Δ. Νικολόπουλος ετραυμάτισεν εις το πρόσωπο ελαφρώς τον Νικήταν Ν. Μουραφέτη εν τω καπνοκοπτηρίω δι’ ασημάντους λόγους.
- ΚΑΤΑ τον παρελθόντα μήνα Φεβρουάριον απέθανον εις την πόλιν μας 45 εν όλω άτομα εξ ων 6 εκ φυματιώσεως, εν ω κατά τον αυτόν μήνα του 1916 απέθανον 35 άτομα εξ ων 5 εκ φυματιώσεως.
Πηγή "Θάρρος " 2012 .-
 

ANAΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2012   :
  ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/1-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερότητας στην ενημέρωση , Η Ελληνική γλώσσα , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 .-  
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/2012.html , Ελλαδα - Ευρώπη και Ελευθερία 2012 , Tετάρτη 01/02/2012 .-                    
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/02/1-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  , Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου  2012 .-
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  , Παρασκευή 3/02/2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/4-5-2012.html , Aυτό  το Σαββατοκύριακο  στην ενημέρωση  4 και 5  Φεβρουαρίου  2012  .- 
 ** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/6022012.html , Ελεύθερες Θέσεις ...Σκέψεις ....Απόψεις κ.λ.π.6/02/2012 .-
 ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/7-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html , Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 , Το σημερινό διακύβευμα είναι η εθνική ταυτότητα και η ελευθερία μας .-


**