~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 σας ενημερωνουμε

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 σας ενημερωνουμε  :
Το ποντικάκι μας τα λέει ! :
*** Πύρινος εφιάλτης στον Αχλαδέρι της Εύβοιας , η μεγάλη  φωτιά κοντά στη Ι. Μονή του Αγίου Αντωνίου .. Φωτιές  εκδηλώθηκαν και σε περιοχές της Βοιωτίας ....

*** Έφυγε από τη ζωή μετά από επέμβαση ανοικτής καρδιάς και σε ηλικία 82 ετών ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε τη σελίνη ( το φεγγάρι ) ο ΝΙΛ  ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ .- Ο πρώτος Αμερικανός  αστροναύτης που στις  20  ΙΟΥΛΙΟΥ 1969 , Περπάτησε  , πατώντας το πόδι του στο φεγγάρι .. !!

~** Καλημέρα μια φωτεινή Κυριακή να έχεις με πολλά χαμόγελα : http://youtu.be/pbkCWczQYJA  ,
~

~*** ΝΕΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ!!!ΔΕΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!!! :
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
http://youtu.be/gOw3RVfbMq0  . ,


~*** Πλημμύρες έρχονται...να σας πνίΞουμε!!! Παλιοδωσίλογοι και προδότες του Έθνους ...  :

~ Ισοδύναμα γιούχα.

~ Μία εξομολόγηση και εφτά μετάνοιες έκανε

το θλιβερό υποκείμενο, γνωστός και ως Χασάπης,

ενώπιον της γερμαναρούς.

"Ουδείς αναμάρτητος" έκραξε.

"Συγχώρεση ζητώ κυρά μου"

Ο μεγαλύτερος εξευτελισμός και η ολοκληρωτική ταπείνωση

είναι η Τιμωρία σου "αντιμνημονιακέ" Γιωργάκη Σαμαρά...

Η προτελευταία...

Την τελευταία θα την εισπράξεις από ΕΜΑΣ.

Σύντομα, με τόκο και με ισοδύναμο της αρεσκείας σου!!!

>…………

Οποιοι υποστήριξαν πως πήγε Βερολίνο/Παρίσι

ως ικέτης και επαίτης...κοιμούνται βαθιά.

Ως Υπάλληλος παρουσιάστηκε στις προϊστάμενες αρχές,

τρικλίζοντας από τη μεθυστική προσφορά που έκανε

για να σώσει τη χεσμένη καρέκλα του:

Δύο κόλες χαρτί.

Στη μιά είχε "τυλίξει" την Ελλάδα και

στην άλλη Πολίτες, Ανθρώπους, Θύματα, Κορόϊδα.

Η τρεχάλα συνεχίζεται...

Αντοπάριστοι Κεντέρηδες γίναμε για να τρέχουμε 2,5 χρόνια

πίσω από σωτηρία και "αξιοπιστία"...

πίσω από δόση και πακέτο...

πίσω από Νου-Δουλικούς Χασάπηδες,

πρασινολησταρχαίους και σκατοΔημαροαλήτες.

Ποιό είναι το ισοδύναμο της...τρεχάλας και του αγγουριού;;

Οι...μπουνιές!!

"Ελειωσε ο πάγος" πανηγυρίζουν αγκαλίτσα

μνημονιακή Συγκυβέρνηση και καθεστωτικά ΜΜΕ.

Ετοιμαστείτε, Καθάρματα.

Πλημμύρες έρχονται...να σας πνίΞουμε!!

Κροκόδειλοι;;

Ε Μ Ε Ι Σ!!!

.....................................................

Μη μου μιλάτε άλλο για...ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
Το...Δρόμο δείξτε μου.
Αλλιώς...Σκασμός.  Δημήτριος Ζ  ***

 

~*** ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΙΝΩΪΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 1660-1400πρινΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 
~ Ένα σημαντικό μινωικό κτίριο που χρονολογείται ανάμεσα στα 1.600 - 1.400 πριν. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Γαϊδουροφάς στην Ανατολή Ιεράπετρας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για ένα σημαντικό κτίριο το οποίο με τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανασκαφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έπαυλη.
Να σημειωθεί, πως για την περιοχή κάνει λόγο στο ημερολόγιο του ο Άρθρουρ Έβανς όταν περνώντας από το σημείο το 1898, διαπίστωσε πως στο χώρο και παρά τις επιχώσεις, υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.
Η ανασκαφή γίνεται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί και χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη χρηματική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με επικεφαλής τον λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Παπαδάτο, και υποδιευθυντή τον Γεραπετρίτη αρχαιολόγο Κωστή Χαλικιά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Στο διάστημα των έξι εβδομάδων που διήρκησε η φετινή πρώτη ανασκαφική περίοδος, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασκάψουν μέχρι το δάπεδο το εσωτερικό δύο δωματίων. Το κτίριο διασώζει όλες τις επιχώσεις του, δεν έχει υποστεί μεταγενέστερη σύληση και το κυριότερο, οι ένοικοι το εγκατέλειψαν μετά την καταστροφή του χωρίς να πάρουν μαζί τους τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Τα αίτια καταστροφής και οι λόγοι εγκατάλειψης του κτιρίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα και περαιτέρω στοιχεία αναμένεται να προκύψουν με την πρόοδο της ανασκαφής.
~ Τέτοιες επαύλεις υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Κρήτης αλλά έως τώρα έχουν καταγραφεί και ανασκαφεί μόνο σε πεδινές περιοχές, σε υψόμετρο έως 400 μέτρα, όπου παραδοσιακά σχετίζονται με την αγροτική καλλιέργεια. Αντίθετα, το κτίριο στην Ανατολή βρίσκεται πολύ υψηλότερα, και αποτελεί το δεύτερο υπό ανασκαφή κτίριο σε τόσο μεγάλο υψόμετρο μετά από εκείνο στη Ζώμινθο από τους Γιάννη και Έφη Σακελαράκη.
«Με αυτήν την ανασκαφή προσπαθούμε να καταλάβουμε τη σημασία των βουνών για τη μινωική οικονομία, δηλαδή τους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που εκμεταλλεύονταν οι Μινωίτες σε αυτά τα υψόμετρα. Επίσης, ο δεύτερος στόχος μας είναι να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι γινόταν στη Μινωική Ιεράπετρα όπου τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Παρά τη διαχρονική σημασία της πεδιάδας της Ιεράπετρας, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τη θέση του μινωικού οικισμού, και δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε κάποιου είδους διοικητικό ή ακόμα και ανακτορικό κέντρο, όπως αυτά που έχουν ανασκαφεί σε γειτονικές θέσεις, στα Γουρνιά, στο Μακρύ Γιαλό και στο Μύρτο. Γι' αυτό και αναζητούμε έμμεσα στοιχεία στα βουνά ελπίζοντας ότι η ανασκαφή στην Ανατολή θα μας τα προσφέρει», τόνισε ο επικεφαλής της ανασκαφής κ. Γιάννης Παπαδάτος.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας που επισκέφτηκε την ανασκαφή, δήλωσε εντυπωσιασμένο και τόνισε: «Η ανασκαφή στο Γαιδουροφά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή της Ιεράπετρας. Είναι σημαντικό ότι η ανασκαφή αφορά τη Μινωική περίοδο και ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Επίσης, η έντονη δραστηριότητα ανασκαφών στην περιοχή αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού τις διαδικασίες για τη δημιουργία Μουσείου στην πόλη μας».
(cretalive.gr)

~***Αύγουστος 1974: Εάλω το Ριζοκάρπασον :
~ «Άρξομαι δε από των προγόνων πρώτον’ δίκαιον γαρ αυτοίς και πρέπον δε άμα εν των τοιώδε την τιμήν ταύτην της μνήμης διδόσθαι…» Μτφρ: Θα Αρχίσω από τους προγόνους μας. Δίκαιο και σωστό σε τέτοια ώρα να τους κάνωμεν την τιμή της μνήμης…. Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος Βιβλ. Β κεφ 36.  Για τριάντα πέντε χρόνια φυλάνε Θερμοπύλες, κρατάνε ζωντανό το ανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού. Οι Εγκλωβισμένοι, οι Ριζοκαρπασίτες και οι άλλοι εγκλωβισμένοι, άντεξαν και αντέχουν, όσοι έμειναν, την τούρκικη κατοχή. Αν και ο ρήτορας Περικλής, κατά τον Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη απευθυνόταν προς τους Ελεύθερους Αθηναίους και τους ζητούσε να μην ξεχνούν τους προγόνους τους και να τους τιμούν, εμείς χωρίς να διαθέτουμε ίχνος ρητορικής, θα πρέπει να υπομνήσκουμε αλλά και να ιστορούμε τις νεώτερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Ριζοκαρπάσου. Πρέπει να τιμούμε έστω και δια των λόγων μας, αφού τα έργα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτα τους σύγχρονους πολιορκημένους.
Με την έναρξη της τούρκικης εισβολής βρήκε, σχεδόν όλους, τους στρατεύσιμους (κληρωτούς και έφεδρους) νέους Ριζοκαρπασίτες να υπηρετούν στις Ακράδες. Οι εναπομείναντες κάτοικοι προσπαθούσαν με τα κυνηγετικά τους να φυλάνε το χωριό. Τη δεύτερη μέρα τις εισβολής 21 Ιουλίου τουρκικά αεροπλάνα πολυβόλησαν το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς που βρισκόταν ανατολικά του χωριού στην τοποθεσία Ταμαθκιός. Το ίδιο επαναλήφθηκε ύστερα από μια βδομάδα, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους στρατιώτες που το επάνδρωναν.
Το απόγευμα της 13ης Αυγούστου τα τάγματα που έδρευαν στις Ακράδες, το 291 Τάγμα Πεζικού και το 395 Τάγμα, που αποτελούντο, το μεν πρώτο από κληρωτούς και το δεύτερο ολόκληρο σχεδόν από εφέδρους της Καρπασίας, πήραν εντολή να εγκαταλείψουν την Καρπασία. Το δύο τάγματα ήταν την ημέρα εκείνη ακροβολισμένα γύρω από τα τούρκικα χωριά της περιοχής και σκοπό είχαν να μην επιτρέψουν στους τουρκοκύπριους να επιτεθούν σε ελληνοκυπριακά χωριά. Η εμπειρία των προηγούμενων ημερών έδειξε ότι τα τάγματα αυτά δεν είχαν τη δύναμη να καταλάβουν τα τρία τουρκοκυπριακά χωριά Πλατανισσό, Γαληνόπορνη και Γαλάτεια διότι ήταν εξοπλισμένα σαν αστακός.
Οι διοικούντες τότε την Εθνική Φρουράγια να καταφέρουν μια “ομαλή οπισθοχώρηση” είχαν διαδώσει μεταξύ των στρατιωτών ότι άρχισε στη Λεμεσό αποβίβαση ελληνικών στρατευμάτων και ότι τα τάγματά μας πρέπει θα μετακινηθούν από την Καρπασία για να ενισχύσουν τη γραμμή της Μιας Μηλιάς μέχρι να μπορέσει ο ελληνικός στρατός να αναπτυχθεί και να αναλάβει δράση.
Οι κάτοικοι των χωριών της Καρπασίας βλέποντας τις δυνάμεις της ΕΦ να τους εγκαταλείπουν άρχισαν να αντιλαμβάνοντα τι τους περίμενε. Κανένας όμως δεν εγκατάλειψε τον τόπο του.
Η αποχώρηση της ΕΦ σήμαινε και το τέλος της Ελευθερίας της Καρπασίας. Την επόμενη, 14 Αυγούστου, εκδηλώθηκε η β’ φάση της τούρκικης εισβολής. Οι Τούρκοι μεθοδευμένα άρχισαν σιγά – σιγά να κινούνται προς ολοκληρωτική κατάληψη της Καρπασίας.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου από φόβο, εγκατέλειπαν τις νύκτες τα σπίτια τους και κοιμούνταν έξω στους αγρούς. Οι νεαρές κοπέλες προσπαθούσαν να ντυθούν όσο πιο ατημέλητα μπορούσαν φοβούμενες την προστυχιά και την επιθετικότητα των Τούρκων.
Στις 19 του μήνα ένα στρατιωτικό όχημα με Τούρκους στρατιώτες έφτασε στην κεντρική πλατεία, στα καφενεία του Ριζοκαρπάσου. Η πρώτη τους ενέργεια ήταν να τοποθετήσουν μια τούρκικη σημαία στον ιστό του ΘΟΙ. Μόλις τελείωσαν το κατόρθωμά τους, αφού μάζεψαν όλους τους Ριζοκαρπασίτες που ήταν στα καφενεία της πλατείας, τους είπαν ότι αν κάποιος τολμήσει και κατεβάσει τη σημαία θα μαζέψουν αμέσως 15 νεαρά παιδιά και θα τα εκτελέσουν στην πλατεία. Γι’ αυτό το λόγο οι ηλικιωμένοι του χωριού φοβούμενοι μήπως κανένας νεαρός δοκιμάσει να την κατεβάσει, αποφάσισαν μεταξύ τους να φυλάνε τη σημαία. Συνεχίζοντας οι Τούρκοι, ζήτησαν από όλους τους Ριζοκαρπασίτες να τους παραδώσουν τα κυνηγετικά τους όπλα και αεροβόλα. Αφού τα μάζεψαν τους παρότρυναν “να πάνε στα σπίτια τους, να ασχολούνται με τις δουλειές τους και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα” δήθεν, τους είπαν. Τέλος κρατώντας μια λίστα γραμμένη με τα ονόματα πέντε Ριζοκαρπασιτών τους αναζήτησαν. Βρήκαν τους τέσσερις και επειδή δεν έβρισκαν τον πέμπτο πήραν ένα ξάδελφό του και έφυγαν.
Έξι η ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας 26 Αυγούστου, δεκάδες τουρκικά άρματα μάχης και στρατιώτες που έφτασαν από το δρόμο της Γιαλούσας αλλά και της Γαληνόπορνης, περικύκλωσαν το Ριζοκάρπασο από τις τέσσερις πλευρές. Στις 8 η ώρα ένα αυτοκίνητο άσπρο Vocxol Viva έκανε το γύρο του χωριού και με τηλεβόα καλούσαν τους κατοίκους του χωριού να μεταβούν όλοι στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου. «Σε πέντε λεπτά κλησία γιατί εν να πεχτήτε». Όλος ο κόσμος, μικροί, νέοι, γέροι, φοβισμένοι έτρεξαν αμέσως να παρουσιαστούν, αφήνοντας τις πόρτες τους ξεκλείδωτες, για να μην τους τις σπάσουν όντας βέβαιοι ότι θα μπουν μέσα Τούρκοι στρατιώτες. Όντως κατά την απουσία τους οι εισβολείς πέρασαν από όλα τα σπίτια ληστεύοντας τα και καταστρέφοντας κυρίως τα ραδιόφωνα, το μόνο μέσο μονόδρομης πια επικοινωνίας με τις ελεύθερες περιοχές.
Αιχμαλωσία
Οι Ριζοκαρπασίτες φοβισμένοι μαζεύτηκαν όλοι στη δυτική πλευρά της πλατείας του Αγίου Συνεσίου όπου τους περίμεναν Τούρκοι στρατιώτες. Χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες. Στις γυναίκες έδωσαν εντολή να πάνε στην πιο κάτω πλατεία, εκεί που ήταν η καντίνα του Ασιήκκη. Στις ηλικιωμένες γυναίκες επέτρεψαν να πάνε στα σπίτια τους.
Αφού οι στρατιώτες παρατάχθηκαν μπροστά από τους άνδρες, οι Τούρκοι αξιωματικοί προφανώς για να εκφοβίσουν τους Ριζοκαρπασίτες έδιναν συνεχώς στους στρατιώτες παραγγέλματα. Ακολούθως διέταξαν όσους άνδρες έφεραν μαχαιράκια να τα πετάξουν μπροστά. Και επειδή σχεδόν όλοι οι Ριζοκαρπασίτες είχαν σαν συνήθειά τους να μεταφέρουν πάντοτε μαζί τους ένα μικρό μαχαιράκι (τσιακκί), ένας σωρός από μαχαιράκια σχηματίστηκε μπροστά από τους Τούρκους στρατιώτες. Και ενώ μόλις είχε τελειώσει διαδικασία, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι Τούρκοι αξιωματικοί έδωσαν τότε εντολή στους στρατιώτες τους να διαλυθούν.
Αρχηγός της τουρκικής επιχείρησης κατάληψης του Ριζοκαρπάσου, ο τουρκοκύπριος Τζιαφέρης από τον Άγιο Ανδρόνικο. Με τρεις αστέρες (λοχαγός) στο πέτο, εμφανίστηκε ο γνωστός σε όλους τους Ριζοκαρπασίτες άλλοτε φθαρτοπώλης. Ήταν ο άνθρωπος της ΤΜΤ που αλώνιζε όλα τα ελληνοκυπριακά χωριά της περιοχής συλλέγοντας πληροφορίες και κατασκοπεύοντας τον κόσμο χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι την πώληση κολοκασιού και άλλων φθαρτών με το γνωστό παλιό μικρό φορτηγάκι του χρώματος πράσινου ανοιχτού. Ενδεικτικό αυτής του της ιδιότητας ήταν το γεγονός ότι γνώριζε όλους του ενήλικες Ριζοκαρπασίτες με τα ονόματά τους αλλά και τις ηλικίες τους. «Εσού Γιάννη ποδά ο γιος σου ποτζεί, εσού Σάββα ποδά τζαι γιος σου ποδά».Το νόημα της φράσης ήταν: «Παρότι και οι δύο είχαν ηλικία πάνω από 55, εσένα Γιάννη σου κάνω χάρη και δε σε συλλαμβάνω αιχμάλωτο, τον γιο σου όμως τον συλλαμβάνω, ενώ εσένα Σάββα δεν σου κάνω χάρη και σε συλλαμβάνω και σένα και το γιο σου» διότι προφανώς για κάποιο λόγο τον Σάββα τον είχε στη λίστα του.
Μετά από πάροδο αρκετών ωρών οι Τούρκοι χώρισαν όλους τους άρρενες ηλικίας 16 έως 55 ετών για να τους συλλάβουν ενώ τους υπόλοιπους τους επέτρεψαν να πάνε στα σπίτια τους δίνοντας εντολή στους άντρες να παρουσιάζονται μια φορά την ημέρα σε Τούρκους ψευδοαστυνομικούς. Τότε έφτασαν 15 λεωφορεία, με μαύρες κουρτίνες στα παράθυρα, όπου σ’ αυτά επιβιβάστηκαν τριακόσιοι Ριζοκαρπασίτες. Με τούρκους στρατιώτες συνοδούς ξεκίνησαν για τις Ακράδες. Προτού ξεκινήσουν, ο συγχωριανός μας Ζανέττος πέρασε το μήνυμα να γράψουν όλοι τα ονόματά τους για να τα δώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ο οποίος τους συνόδεψε μέχρι τις Ακράδες. Εκεί τους έκλεισαν όλους σε ένα ντολ της ΕΦ. Εκεί μέσα κανονικά μπορούσαν να μείνουν 30 άτομα. Οι Ριζοκαρπασίτες αιχμάλωτοι ήταν περισσότεροι από 250, οι πιο πολλοί αιχμάλωτοι από οποιοδήποτε χωριό. Επειδή οι τουαλέτες ήταν έξω από το ντολ τους έβαλαν ένα κουβά σε μια γωνιά και τους είπαν: Προσέξτε, αν γεμίσει ο κουβάς και χυθούν τα ούρα σας έξω θα σας βάλουμε να τα γλύψετε. Για τον φόβο των Ιουδαίων ένας Ριζοκαρπασίτης, ο Πακλαβατζής, έβγαλε το πουκάμισό του και το έβαλε από κάτω για να μη λερωθεί το πάτωμα. Εκεί διανυκτέρευσαν μια νύκτα. Όσοι το πρωί αποτόλμησαν και ζήτησαν να πάνε στις τουαλέτες ήλθαν πίσω ξυλοκοπημένοι.
Το πρωί, αφού τους φόρτωσαν πάλι σε λεωφορεία, τους μετέφεραν σε περιοχή της Καντάρας. Σε ένα ανοικτό χώρο, τους κατέβασαν και ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες έστηναν τα οπλοπολυβόλα τους και τα γέμιζαν με πυρομαχικά ένας Τούρκος αξιωματικός μιλούσε στον ασύρματο με ανώτερούς του. Κάποιος που γνώριζε τούρκικα αντιλήφθηκε ότι θέμα της συζήτησης ήταν η μη ύπαρξη χώρου για να τους φυλακίσουν. Προφανώς, και λόγω της μαζικής σύλληψης αμάχων, δεν είχαν κατάλληλο χώρο για να τους κλείσουν, και συζητούσαν ανοικτά πλέον την περίπτωση εκτέλεσής τους. Ήδη εκσκαφείς είχαν αρχίσει την διάνοιξη λάκκων. Προτού αρχίσουν το μακάβριο έργο τους, ένα στρατιωτικό τζιπ με αξιωματικούς των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού έφτασε σαν θεόπεμπτο εκεί. Η συνομιλία γινόταν πλέον στα αγγλικά. Οι αξιωματικοί των ΗΕ με έντονο ύφος απαιτούσαν να σταματήσουν αμέσως τη διαδικασία της εκτέλεσης. Τελικά οι Τούρκοι αξιωματικοί ενέδωσαν στην εμμονή των αξιωματικών των ΗΕ και αφού συνομίλησαν στα αγγλικά με τη βάση τους στα Άδανα, αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή να σταματήσει αμέσως η διαδικασία και οι αιχμάλωτοι Ριζοκαρπασίτες μεταφέρθηκαν στη κατεχόμενη Λευκωσία στο γκαράζ του Παυλίδη.
Άξια αναφοράς δύο περιστατικά που συνέβησαν κατά την πορεία προς το άγνωστο. Μέσα σε κάθε λεωφορείο υπήρχαν και δύο Τούρκοι στρατιώτες. Κάνοντας στάση σε ένα χωριό για να πάρουν νερό, κάποιοι επιστρέφοντας σήκωναν τα παγούρια τους επιδεικτικά και έπιναν νερό για να προκαλούν ασφαλώς τους αιχμαλώτους Ριζοκαρπασίτες. Σε μια άλλη περίπτωση, σ’ ένα άλλο λεωφορείο, δύο αμούστακα παιδιά Τούρκοι στρατιώτες, μοίρασαν το νερό τους στους αιχμαλώτους και όχι μόνο, αλλά σε μια περίπτωση που έκαναν στάση, κατέβηκαν και οι δύο, αφήνοντας τα όπλα τους μέσα στο λεωφορείο, για να κόψουν χαρούπια και να δώσουν στους νηστικούς για δυο μέρες Ριζοκαρπασίτες να φάνε.
Μέσα στο γκαράζ Παυλίδη συνενώθηκαν και με άλλους αιχμαλώτους. Σύνολο περίπου 1000 άτομα. Οι συνθήκες διαμονής αθλιότατες. Η τροφή που έπαιρναν ήταν 4-5 μαύρες ελιές και ένα αντίερο (αντίδωρο) ψωμί όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Πολλοί από τους αιχμαλώτους φύλαγαν τα ελιοκόκκονα και τα έκαναν κομπολόι. Στο γκαράζ Παυλίδη παρέμειναν για μια βδομάδα. Μετά τους μετέφεραν στην Παλαίστρα όπου και εκεί είχε αιχμαλώτους και από άλλα χωριά. Εκεί μπήκαν μια μέρα μέσα Τούρκοι στρατιώτες με σκοπό να διαλέξουν κάποιους. Αρκετοί, νομίζοντας ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους προσφέρθηκαν από μόνοι τους να παρουσιαστούν. Όταν μετά από μερικές ώρες επέστρεψαν, όσοι προσφέρθηκαν προηγουμένως και δεν τους διάλεξαν, δόξαζαν το Θεό. Δόξαζαν το Θεό γιατί οι Τούρκοι ξυλοκόπησαν τους άλλους τόσο άγρια που δεν μπορούσαν να περπατήσουν. Σε μια άλλη περίπτωση ήλθαν γύρω στις μια τα μεσάνυχτα και κρατώντας μια λίστα διάλεξαν 30 άτομα. Έκτοτε αυτά τα άτομα δεν τα ξανάδε κανένας. Απ’ αυτούς δεν ήταν κανένας Ριζοκαρπασίτης.
Μετά από μιάμιση βδομάδα μετάφεραν τους νεαρούς κυρίως, στις φυλακές του Σεραγίου όπου μέσα σε κάθε κελί 2Χ2 μέτρα έβαζαν 6 άτομα που ούτε να σταθούν δεν μπορούσαν, ενώ τους μεγάλους αφού τους έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια και τα μάτια τους με μαύρο πανί, τους έβαλαν σε λεωφορεία πάλι για να αντιληφθούν ύστερα από μερικές ώρες ότι βρισκόταν στα αμπάρια πλοίου. Όταν βγήκαν ξανά στη στεριά έμαθαν ότι βρίσκονταν στα Άδανα.
Εν τω μεταξύ η λέξη εγκλωβισμένοι είχε πια γίνει συχνοαναφερόμενη. Εγκλωβισμένοι στην Κερύνεια, εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη, εγκλωβισμένοι στην Καρπασία. 20.000 χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στα χωριά της Καρπασίας 2.500 περίπου στο Ριζοκάρπασον. 250 οι αιχμάλωτοί του και άλλοι 200 περίπου στρατιώτες έφεδροι και κληρωτοί. Το δράμα και η αγωνία των εγκλωβισμένων ήταν: Ποια η τύχη των αιχμαλώτων τους; Ποια η τύχη των στρατιωτών τους. Ζούσαν άραγε, ή είχαν την τύχη αυτών, που όπως μεταδιδόταν από τα ραδιόφωνα, εκτελέστηκαν ομαδικά ή χάθηκαν στις μάχες. Και στην αντίπερα όχθη; Οι στρατιώτες και οι αιχμάλωτοι το ίδιο αναρωτιόνταν. Τι ν’ απόγιναν άραγε οι δικοί τους; Τους πήραν αιχμάλωτους, τους σκότωσαν, βίασαν τις μανάδες και τις αδελφές τους; Κατάμαυρος ο πόνος ασφυκτικό το αλίμονο.
Μετά από δύο περίπου μήνες άρχισε η σταδιακή απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Πρώτα οι ασθενούντες, μετά οι φοιτητές και οι καθηγητές και τέλος προς τα τέλη Οκτωβρίου οι υπόλοιποι. Οι περισσότεροι από τους Ριζοκαρπασίτες αψηφώντας την κατοχή, προτίμησαν να επιστρέψουν εγκλωβισμένοι στο χωριό τους κοντά στους δικούς τους, αντί στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού. Εκεί έμελλε, όσοι άντεξαν, να ζουν μέχρι σήμερα.
Ένα νεκρό στρατιώτη έθαψε το Ριζοκάρπασον, πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν τα οστά του και τέσσερις αγνοούμενους αναζητεί.
Οι συνθήκες διαβίωσης
Για χρόνια μετά τη δύση του ήλιου όλο το χωριό ήταν σε κέρφιου. Κλεισμένοι όλοι μέσα στα σπίτια. Τους απειλούσαν ότι αν τους έβρισκαν έξω θα τους τουφέκιζαν. Χαρακτηριστική η περίπτωση Ριζοκαρπασίτισσας που έχασε από αρρώστια το μικρό παιδί της γιατί δεν μπορούσε τη νύκτα να ζητήσει από κανένα βοήθεια.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία εκτός της περιμέτρου του χωριού.
Τους άρρενες μέχρι 45 χρόνων τους υποχρέωναν να παρουσιάζονται στους ψευδοαστυνομικούς κάθε μεσημέρι όπου υπέγραφαν. Όσοι επέστρεψαν από αιχμαλωσία τους υποχρέωναν να δίδουν το παρόν τους τρεις φορές την ημέρα. Επίσης τους οδηγούσαν σε καταναγκαστικά έργα, όπως για παράδειγμα κοπής πετρών από το λατομείο του Ιωάννη Θρασυβούλου (Πελλόγιαννου), αλλά και για να καθαρίζουν τους δρόμους.
Τους έκλεβαν τα κοπάδια. Συγκεκριμένα ένας είχε 300 πρόβατα και του άφησαν μόνο 150. Όταν μετά από λίγες μέρες εξαφανίστηκε ξανά το κοπάδι του για να του επιτρέψουν να το βρει πλήρωσε στον τούρκο λοχία 30 λίρες.
Και επειδή κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις εποίκων που φέρθηκαν πολύ ανθρώπινα και φιλικά προς τους Ριζοκαρπασίτες.
Στο μεταξύ η ροή των εποίκων είχε αρχίσει. Τούρκοι, Κούρδοι, Λαζοί και λοιποί άρχισαν να καταλαμβάνουν τα σπίτια όσων έμειναν στις ελεύθερες περιοχές. Άνθρωποι με κοινωνικότητα τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω από τη δική μας. Με αναχρονιστική κουλτούρα και εντελώς αμαθείς. Δεν ήξεραν τι θα πει οτιδήποτε ηλεκτρικό, από φώτα, ψυγεία μέχρι πλυντήρια. Κάποιοι χρησιμοποίησαν τα ερμάρια για ψυγεία. Μαθημένοι να τρώνε χάμω έκοβαν τα πόδια των τραπεζιών για να χαμηλώσουν. Κανένας δεν ήξερε τι θα πει μηχανοκίνητο όχημα. Ποτέ τους δεν ξανάδαν τέτοια πράγματα. Δεν ήξεραν τι θα πει σπορά ή τι είναι το μπάνιο και τουαλέτα.
Φθάσαμε στον Αύγουστο του 1975 και στην υπογραφή της ανθρωπιστικού περιεχομένου συμφωνίας, γνωστή ως “3η της Βιέννης”. Η συμφωνία αυτή μεταξύ άλλων προνοούσε: “Όσοι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν στις ελεύθερες περιοχές της νήσου και θέλουν, μπορούν ελεύθερα να μεταβούν στις κατεχόμενες….”- Μας ανάγκασαν δηλαδή να δεχθούμε να πάνε να κατοικήσουν οι τουρκοκύπριοι μέσα στα δικά μας σπίτια.- “Όσοι Ελληνοκύπριοι, κάτοικοι της Καρπασίας βρίσκονταν στις ελεύθερες περιοχές, όσοι δηλαδή ήταν αιχμάλωτοι ή έφεδροι στρατιώτες και απολύθηκαν, μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους….” Συμφωνήθηκε επίσης να έχουν οι εγκλωβισμένοι οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελαν, δασκάλους, σχολεία, γιατρούς και λοιπά, ώστε να διάγουν μια ομαλή ζωή. Ακόμα συμφωνήθηκε ότι όσοι από τους Ελληνοκύπριους που θα παρέμεναν στις κατεχόμενες περιοχές θα μπορούσαν να πάνε όποτε θέλουν και χωρίς καμία πίεση στις ελεύθερες περιοχές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τήρησε πάλι με κάθε ευλάβεια τη συμφωνία. Οι Τούρκοι όμως εφάρμοσαν μόνο όσα τους αφορούσαν και τους συνέφερε. Έτσι 8,031 Τουρκοκύπριοιμετέβησαν στα κατεχόμενα και 130 θέλησαν να παραμείνουν στις ελεύθερες περιοχές. Επιτράπηκε επίσης και σε 300! περίπου Ελληνοκύπριους να πάνε στην Καρπασία και να συνενωθούν με τις οικογένειές τους. Αμέσως μετά όμως, τέθηκε σε εφαρμογή το δόλιο σχέδιο των Τούρκων για εξαναγκασμό των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων να φύγουν από τα σπίτια τους. Ούτε γιατρούς επέτρεψαν να πάνε εκεί για περίθαλψή τους, ούτε δασκάλους και καθηγητές για να λειτουργήσουν τα δημοτικά και γυμνάσια. Αναίτιοι ξυλοδαρμοί, κλοπές περιουσιών, περιορισμοί στην καλλιέργεια των κτημάτων τους. Τους επιτρεπόταν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους όσα βρισκόταν μέσα σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων μόνο γύρω από το χωριό και αυτό μετά από γραπτή άδεια των ψευδοαστυνομικών, κάθε φορά που ήθελαν να πάνε στους αγρούς.
Από τον πρώτο χρόνο της κατοχής οι Τούρκοι απαγόρευσαν τη λειτουργία του Γυμνασίου. Το κτήριο του Γυμνασίου κατασχέθηκε το χρησιμοποιούν για να στεγάζουν τα παιδιά των Τούρκων εποίκων του δημοτικού. Αιτία, του καλά σχεδιασμένου αυτού γεγονότος, ήταν πολλοί Ριζοκαρπασίτες να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, η να στείλουν τα παιδιά τους στις ελεύθερες περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους. Το δημοτικό υπολειτουργούσε για αρκετά χρόνια χωρίς σχολικά βιβλία, ενώ μετά όταν επέτρεψαν την έλευσή τους, περνούσαν από λογοκρισία και τους αφαιρούσαν πολλές σελίδες οι οποίες γιατί δήθεν περιείχαν δυσφημιστικά κεφάλαια για την Τουρκία..
Με την έναρξη της εγκατάστασης των εποίκων άρχισαν οι εκβιασμοί, οι κακομεταχειρίσεις, οι ληστείες και οι δολοφονίες. Πάνω από 15 Ριζοκαρπασίτες δολοφονήθηκαν βάναυσα, ή κάηκαν ζωντανοί από τους έποικους για να ληστευθούν ή από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ή γιατί τόλμησαν και έδωσαν μαρτυρίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Καμία αξία δεν είχε η ζωή ενός ελληνοκύπριου μπροστά στους έποικους. Ούτε ακόμα και οι τουρκοκύπριοι “αστυνομικοί” δεν μπορούσαν να επιβληθούν στους έποικους. Οι έποικοι καταλάμβαναν ανενόχλητοι τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων.
Στα πρώτα χρόνια της κατοχής κανένας γιατρός δεν υπήρχε στο χωριό. Πολύ δύσκολα τους δινόταν άδεια να πάνε στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου για θεραπεία. Αργότερα μια τουρκοκύπρια γιατρός επισκεπτόταν από τη Γιαλούσα όπου εγκαταστάθηκε, το Ριζοκάρπασον και εξέταζε ασθενείς χρεώνοντάς τους 15 λίρες εκτός τα φάρμακα.
Ο περιορισμένος χώρος δεν μας επιτρέπει να περιγράψουμε τα βάσανα και πάθη των εγκλωβισμένων. Μπορούμε όμως να τα πούμε συνοπτικά. Ζούνε υπό τούρκικη κατοχή.
Μέχρι το 1979 δεν επέτρεψαν σε κανένα εγκλωβισμένο να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές.
Η μόνη επικοινωνία που είχαν οι εγκλωβισμένοι με τις ελεύθερες περιοχές ήταν τα γραπτά μηνύματα που αντάλλασαν μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Για να στείλεις ένα μήνυμα, στο οποίο μπορούσες να γράψεις μόνο 15 λέξεις και να πάρεις απάντηση, περνούσαν σχεδόν δύο μήνες. Μόνο μετά το 1996 άρχισε τηλεφωνική επικοινωνία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου των Ηνωμένων Εθνών.
Τα Ηνωμένα Έθνη μεταφέρουν τρόφιμα από τις ελεύθερες περιοχές για τους εγκλωβισμένους κάθε βδομάδα.
Στο Ριζοκάρπασον παρέμεινε μόνο ένας ιερέας που λειτουργούσε εναλλάξ στον Άγιο Συνέσιο, στον Απόστολο Ανδρέα και στην Αγία Τριάδα της Γιαλούσας. Η ήχηση της καμπάνας απαγορεύεται.
Από το 1996 οι κατοχικές αρχές άρχισαν να επιτρέπουν στα μέλη των οικογενειών των εγκλωβισμένων που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές να επισκέπτονται τα σπίτια τους για μια μόνο μέρα.
Μόνο μετά το 1997 οι Τούρκοι επέτρεψαν στους ελληνοκυπρίους εγκλωβισμένους να χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα αλλά με προκαθορισμένο δρομολόγιο και να επισκέπτονται της ελεύθερες περιοχές.
Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ήταν απλά μια ανάσα ζωής. Ο αριθμός σήμερα των εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασον είναι 261 άτομα, στην πλειονότητά τους πάνω από 75 χρόνων. Η επαναλειτουργία του Γυμνασίου ύστερα από μακρόχρονα διαβήματα των Ριζοκαρπασιτών και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν επίσης μια αναλαμπή. Μια αναλαμπή διότι ως διαφαίνεται με τη λήξη της νέας χρονιάς οι 22 μαθητές του γυμνασίου θα γίνουν 12.
Αν παρ’ ελπίδα δεν υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση σύντομα, δυστυχώς, το Ριζοκάρπασον έχει ημερομηνία λήξης.
Εμείς οι Ριζοκαρπασίτες ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθεί ποτέ κανένας Κύπριος πρόεδρος, που να αγνοήσει τους αγώνες και τα μαρτύρια των εγκλωβισμένων Ριζοκαρπασιτών. Πιστεύουμε ότι δε θα βάλει την υπογραφή του σε λύση που να παραγράφει το ανατολικότερο και ζωντανό μέχρι σήμερα κομμάτι του Ελληνισμού.
Αιωνίως Ριζοκαρπασίτης
22/8/2008
Αναδημοσίευση με τη συγκατάθεση του διαχειριστού από την ιστοσελίδα Ριζοκάρπασον


~*** Νέο φορολογικό: Θα εκπίπτουν όλες οι δαπάνες, νέοι συντελεστές από 25% έως 45%
~ Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
~ Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.
Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική… παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Επίσης θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μέσω συναλλαγών με μετρητά να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.Πιο αναλυτικά, επί της ουσίας ως «αφορολόγητο» όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου, εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.Οι δαπάνες θα… εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.~ Το πλαίσιοΣτο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.

~~ Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φτάνει στο 45%.
Μειώνεται ο φόρος
Ισχυρό κίνητρο για την απαίτηση των αποδείξεων
Οι αποδείξεις θα αποκτήσουν εκ νέου… αξία, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν φόρο. Κι αν υπάρχει η ανησυχία ότι με τη μαζική συλλογή αποδείξεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα έχουν υψηλό αφορολόγητο όριο στο νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, ο αντίλογος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πως από την άλλη πλευρά όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις για όλες τις πράξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν το σύνολο του αναλογούντος ΦΠΑ.
Όπως εξηγούν, με το νέο σύστημα θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος, καθώς η αύξηση του δηλούμενου τζίρου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλη.
Ειδικότερα, προκειμένου το κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων να είναι ισχυρό και όλοι οι επιτηδευματίες να υποχρεωθούν να κόβουν αποδείξεις, η πρόταση για την καθιέρωση του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης προβλέπει ότι ο ελάχιστος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογουμένου θα ανέρχεται στο 25%,
Δηλαδή θα είναι υψηλότερο από τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που είναι 23%. Έτσι ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό δέλεαρ να ζητά αποδείξεις με δεδομένο ότι με την έκδοσή τους θα πληρώνει ΦΠΑ από 13% έως 23%, αλλά θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος τουλάχιστον 25%.
Ακόμη και επιτηδευματίες που συνηθίζουν να έρχονται σε συμφωνία με πελάτες προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και, σε αντάλλαγμα, να μειώνουν τα τελικά ποσά πληρωμής αφαιρώντας τον ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν πλέον, με το νέο σύστημα να κόβουν αποδείξεις.
Υπουργείο Οικονομικών
Μπόνους για την κάρτα αποδείξεων και το πλαστικό χρήμα
Με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες των φορολογουμένων.
«Μπόνους» θα παίρνουν όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους.
Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η υλοποίηση του συστήματος «έσοδα μείον έξοδα» να συνδυαστεί με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες των φορολογουμένων.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους πολίτες επιλέγουν για τις αγορές τους το «πλαστικό χρήμα» ή προμηθευτούν και χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων, θα δίνεται ως μπόνους είτε η επιστροφή μικρού μέρους από το ποσόν της αγοράς είτε η μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στο προϊόν ή στην υπηρεσία.
Το σχέδιο
Παράλληλα, θα προχωρήσει το σχέδιο για διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές με μετρητά να καταγράφονται και να αποστέλλονται αυτόματα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η έκδοση της «κάρτας αποδείξεων» από τις τράπεζες ξεκίνησε από τις αρχές του 2012, αλλά οι καταναλωτές τής … γύρισαν την πλάτη.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν από τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους ότι οι φορολογούμενοι δεν προμηθεύονται την κάρτα, αφού πέραν όλων των άλλων ατόνησε και το «κίνημα» των αποδείξεων και δεν προχώρησαν την αρχική σκέψη για στήριξή της μέσω διαφημιστικής καμπάνιας.
Τώρα και με την προοπτική να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από την επόμενη χρονιά, σκέφτονται να την… πριμοδοτήσουν για να πετύχουν ευρεία χρησιμοποίησή της.

Οι κινήσειςΠιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις:Παροχή κινήτρων προς τους πολίτες για την πραγματοποίηση συναλλαγών με τη χρήση της κάρτας αποδείξεων είτε μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή της επιστροφής ενός ποσοστού της αξίας των συναλλαγών σε όσους φορολογούμενους θα έχουν χρησιμοποιήσει κάρτες για να εξοφλήσουν τις αγορές τους.Στόχος του υπουργείου είναι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών να διενεργείται μέσω καρτών, ώστε οι πληρωμές τους να καταγράφονται από τα συστήματα POS και τα στοιχεία των αποδείξεων να αποστέλλονται είτε άμεσα είτε μέσω των τραπεζών στη ΓΓΠΣ.Τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη ΓΓΠΣ.Ετσι, ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές με μετρητά θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο. [Κώστας Τσαχάκης, www.ethnos.gr]
~***

~*** ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ  :

~ ΙΟΝ ΑΕ Βιομηχανίας & εμπορίου κακάο και σοκολάτας. Παράγει σοκολάτα (πχ αμυγδάλου, Break), σοκολατίνια (πχ noisetta), καραμέλες, κακάο, γκοφρέτες (σοκοφρέτα, Derby), πραλίνα φουντουκιού. Μέρος του κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές. Απασχολεί περίπου 1000 εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στο Νέο Φάληρο, στην Άρτα, στην Παλλήνη (Interia, που παράγει την πραλίνα φουντουκιού Nucrema) και στο Μαρκόπουλο (Mabel) http://www.ion.gr, http://www.interia.gr/.

~ ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ http://www.jotis.gr Παράγει παιδικές τροφές, φρουτόκρεμες, βρεφικές κρέμες (η μόνη εταιρεία που ανταγωνίζεται τις ξένες πολυεθνικές σε αυτόν τον τομέα), ρόφημα σοκολάτας, κακάο, σοκολατίνια (Βlue, Differs), σοκολάτες σε ξυλάκι (Caotonic), κουβερτούρα, τρούφα, γκοφρέτες, πραλίνα φουντουκιού για επαγγελματική χρήση, ανθό ορύζης και αραβοσίτου, φρουί ζελέ, κρέμες ζαχαροπλαστικής, άλευρα, φαρίνα, μείγματα για τούρτες, μείγματα για γλυκά (garni, παγωτό κτλ) και φαγητά (κρέπες,πουρέ, μπεσαμέλ κτλ) και πολλά άλλα.... Είναι η μοναδική ουσιαστικά αξιόλογη βιομηχανία που παράγει πουρέ στιγμής μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Knoor. Παράγει επίσης τα παιδικά ροφήματα Caotonic και Hemo. Απασχολεί περί τους 300 εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στην Αθήνα.
BINGO http://www.bingo.gr Παράγει γκοφρέτες στο εργοστάσιό της στο Γέρακα με τα σήματα Amaretti, Serenata, ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ, Triplo και πραλίνα φουντουκιού(Family). Απασχολεί 250 εργαζόμενους.
BOLERO ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. http://www.bolero.com.gr/ Παράγει σοκολάτες, σοκολατάκια, γκοφρέτες, πουράκια, καραμέλες, μαρμελάδες κ.ά στο εργοστάσιό της στην Κομοτηνή απασχολώντας 150 περίπου εργαζόμενους.
~  ΛΑΒΔΑΣ http://www.lavdas.gr Παράγει κυρίως καραμέλες (ζελεδάκια, σκληρές κτλ) αλλά και σοκολατίνια (ελίτσες, μαργαρίτες κτλ), τρούφες και σοκολατίνια με την εμπορική ονομασία GENEVA. Απασχολεί περί τους 80 εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο.
OSCAR http://www.oscar-sa.gr/ Παράγει σοκολατάκια,εποχιακά προϊόντα σοκολάτας, σοκολάτες με σήματα ηρώων (Barbie, Bob sponge κτλ), σοκολατάκια χύμα και άλλα προϊόντα σοκολάτας στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο απασχολώντας 80 εργαζόμενους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α. Κ. ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑ «ΑΣΤΗΡ» Α.Ε. http://www.astir.com.gr/ Παράγει σοκολατάκια, εποχιακά είδη για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, κουβερτούρα, τρούφα με το εμπορικό σήμα ΑΣΤΗΡ-Astir στο εργοστάσιό της στον Ταύρο όπου απασχολεί 40 εργαζόμενους.
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κουφετοποποιϊα http://www.hatziyiannakis.gr/ Παράγει κουφέτα και σοκολατάκια χύμα στα εργοστάσιά της στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη απασχολώντας 50 εργαζόμενους. Ας δούμε τις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας.
ASTOR ΑΣΤΟΡ σοκολατοποιϊα http://www.astorchocolate.gr Παράγει σοκολάτα,τρούφα, νιφάδες σοκολάτας, διακοσμητική σοκολάτα και fondue στο εργοστάσιό της στον Ταύρο απασχολώντας 20 περίπου εργαζόμενους.
ΜΠΟΧΤΣΑΤΖΙΟΓΛΟΥ CHOCOTIME http://www.chocotime.gr/ Παράγει σοκολάτες και σοκολατίνια με σήματα γνωστών παιδικών ηρώων όπως της Disney και εποχιακά είδη. Απασχολεί 30 εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο ενώ εξάγει σημαντικό μέρος της παραγωγής της.
MAX Perry http://www.maxperrychocolates.gr/, Δεληγεωργάκης (Διδυμότειχο), Melbon (Μοσχάτο), VISO http://www.viso.gr, RITOS FOOD στο Κιλκίς http://www.ritosfood.com/, Cacao Lambert http://www.cacaolambert.gr, Μαρκίδης http://www.markidis.com.gr
Μεγάλη σοκολατοβιομηχανία είναι και η πρώην Σοκολατοβιομηχανία Παυλίδου η οποία από το 2004 έπαψε να υπάρχει και πλέονομάζεται Kraft Foods Ελλάς, θυγατρική της αμερικανικής Kraft. Παράγει σοκολάτες (Lacta, Παυλίδου Υγείας, Παυλίδης γεμιστές), σοκολατάκια (Gioconda), πραλίνα φουντουκιού (Merenda),κουβερτούρα και τις γκοφρέτες Lila Pause και Kiss ενώ εισάγει γκοφρέτες (Love it γκοφρέτα, γκοφρετάκια υγείας, γκοφρέτα 3bit-αντιθέτως η σοκολάτα 3bit παράγεται στην Ελλάδα), σοκολάτες (Παυλίδης Γεύσεις Ελλάδος, παρά το λογότυπο είναι εισαγόμενες!, Milka, Toblerone) και το κακάο. http://www.kraftfoods.gr


~*** ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦYΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ
Οι Έλληνες δεν γίνανε διάσημοι
δια της χριστιανοσύνης.
Ο αιρετικός χριστιανισμός
έφερε στους Έλληνες το σκότος.
Όλοι οι λαοί του κόσμου
αναρωτιούνται και θαυμάζουν,
ποιοί ήταν οι δάσκαλοί τους;
Πώς γίνεται,
οι αρχαίοι Έλληνες
τόσα πολλά να ξέρουν;
Ο λόγος
που οι αρχαίοι Έλληνες
γνώριζαν τόσα πολλά,
υπέροχα προχωρημένοι,
μέσα σε όλα πρώτοι, πρώτοι (!!!)
ήτανε,
γιατί είχαν μεγάλη εκτίμηση,
σεβασμό, βαθιά αγάπη
για ολόκληρη την Φύση,
για το σύμπαν,
και την όμορφη Σελήνη!!!
Αλλά και η Φύση
τους αντάμειβε
υπέροχα,
με τον ίδιο τρόπο
μαζί και η Σελήνη,
που είναι η δροσιά
του Ουρανού
και το χτένισμα του Ήλιου.
Το Ουράνιο τόξο,
η σφραγίδα της Νεφέλης.
Αναρωτιούνται
πώς γίνεται μια χούφτα Έλληνες
να κατακτήσουνε όλο τον κόσμο;
Σε παλικαριά,
τέχνη,
επιστήμη
και εξυπνάδα.
Ήτανε γιατί είχανε την βοήθεια,
από του Ήλιου την λαμπάδα!!
Της Υπερδυναμικής Φύσεως
την προστασία,
κι όλου του σύμπαντος.
Πάντα σύμμαχος τους ήτανε
η Θάλασσα,
ο Αέρας,
ο Ήλιος,
Ο Ουρανός με τα Άστρα.
Η ομίχλη καμιά φορά
τους χάιδευε
τα κουρασμένα στήθια
Πάντα οι Έλληνες πίστευαν
στην Ζωντανή την Ύπαρξη.
Και όχι στην ανυπαρξία!
Πάντα στις εκστρατείες τους
οι πρώτες τους δυνάμεις
ήτανε
οι Υπερδυνάμεις
της Ιερής της Φύσης
σύμμαχος το Διάστημα!!!
Οι συψυχία των ηρώων,
του Ηρακλή,
του Ηφαίστου
τα Σιδερένια Μπράτσα!!
μετά οι αρχηγοί
και οι στρατιώτες όλοι.
Αλλά μέσα στον Νου τους
και στην σκέψη,
πάντα γάργαρο*
το πνεύμα των Θεών
και των Ηρώων,
έκανε δράση!
Για Σκέψου!
Εδώ η Θεά Αθηνά
μετακινούσε βουνά
κι εμείς
δεν θα νικήσουμε τον Ξέρξη;
Ποτέ τους δεν είχαν το θράσος
να τους υπακούσει η Φύση.
Οι Έλληνες ήταν πάντα γνώστες
της Φύσεως.
Και υπάκουοί της!...
Ποτέ δεν ήταν υπάκουοι
στους βαρβάρους,
ανίδεους,
και αναιδέστατους.
Κι εάν από την απερισκεψία τους
πάθαιναν μερικές ζημίες,
και μέσα στη θάλασσα
έχαναν ολίγες ψυχές…
Ποτέ τους
δεν τιμώρησαν την θάλασσα,
όπως οι Πέρσες,
μαστιγώνοντάς την τριακόσιες φορές.
Και να της πετάνε
πέτρες και κλωτσιές.
Στου Ελλήσποντου τα ιερά στενά,
το έκανε αυτό
Ο Μέγας Ξέρξης,
όταν ο Άγριος Ποσειδώνας
θύμωσε!!!
Η θάλασσα φούντωσε,
του σάρωσε τις γέφυρες
στόλο, πλοία και υπηρέτες.
Γαϊδούρια......
γαϊδουριά και ελέφαντες.
Τότε ο Ξέρξης
πήρε μια μανία
και διάταξε να τιμωρήσουνε
την θάλασσα.
Μαστιγώνοντας την
τριακόσιες φορές.
Μωρέ νιοώνιοώ..
και τον γράφει η ιστορία
φιλόσοφο και μέγιστο θεό!
Κάτι τέτοιοι διοικούνε
την Ελλάδα σήμερα...
Επειδή
τον προσκυνούσαν
όλοι οι λαοί,
είχε και την απαίτηση
να τον προσκυνάει
η Φύση,
η Θάλασσα,
ο Ποσειδώνας
και ο Έλληνας!
Ο Ξέρξης ξέχασε
κι επήγε με ασέβεια,
να διασχίσει
της Έλλης τα ιερά στενά.
-Πού πας βρε, ασεβή;
Του λέει ο Ποσειδώνας:
-Ετούτα τα νερά
είναι στοιχειωμένα!!!!
-Εδώ μέσα
κοιμάται ήρεμα
η Έλλη η Παρθένα!!!!.
Έλληνα,
όσο σε δαμάζει
η ξεχωριστή
Αγάπη της Φύση,
σε διευθύνει το Φως
το Αληθινό του Απόλλωνα!!
Μην στηρίζεσαι σε συμμάχους,
και προπαντός σε πρόβατα.
Όλοι οι τυφλοί λαοί
σε ζηλεύουν.
Την δική σου τύφλωση
από ανέκαθεν γυρεύουν.
Φυλάξου, Έλληνα.
Είσαι Μόνος σου,
Εσύ, η Φύση,
ο Απόλλωνας,
η Σελήνη,
και ο Ποσειδώνας!!
Την Μάνα σου
την έχουν περικυκλώσει
οι οχτροί,
απ’ την καρδιά μέχρι την κορφή...
Τώρα ,
δεν είναι μόνο οι οχτροί
από την ανατολή.
Είναι από όλα τα σημεία
του ορίζοντα!!!!

Εάν τα καταφέρεις τώρα,
που σε έχει εγκαταλείψει
ο Ήλιος
και τα βγάλεις πέρα,
θα είναι του Δια το μεγάλο θαύμα!!!!!
( Σταύρος Σιταράς (Ομηρίδης )
© Copyright, 2003 573 120 γάργαρος-η-ο(επιθ.) =που κελαρύζει καθώς τρέχει,
καθαρός, διαυγής. Κελαρύζω= ο ήχος του νερού που τρέχει. Μουρμούρισμα. Μία είναι Ελλάδα,
Ένας είναι ο Ήλιος,
Ένας είναι ο Δίας!!!!
Γιατί να έχομεν τόσα πολλά κόμματα,
Τόσες πολλαίς σημαίες,
Τόσες πολλαίς αιρέσεις,
Τόσες πολλαίς ιδέες......
Τόσους πόλους τεμπέληδες ξενομανείς...
Όταν τους αρέσουνε οι ιδέες και τα κράτη
που υποστηρίζουνε,
ανοιχτός είναι ο δρόμος
και να παν να φύγουνε....
Τους προδότες πια δεν τούς αντέχομε.....
Μόνο Λεωνίδαις θέλουμε!!!!!!!!
Και μανές να γεννάνε Μπουμπουλίνες!!!!! Σταύρε,
Καλό είναι νά άλλάξεις τίς λέξεις πού έχω σημειώσει μέ κόκκινο.
Μέ τίς καλύτερες ευχές μου για υγεία και μακροημέρευση.
Χρήστος Γ. Τζέλιος Γοργω Μαρκελλα Νικου
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ,ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ,ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ , ΤΗΝ ΖΩΗ ..ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ!!! Αγαπητή Μαρκέλλα: Σας παρακαλώ να τα πείτε αυτά σε μερικούς Εθνικούς
Στην Νέα Υόρκη!!!!! Ευχαριστώ Σταύρος
Οι μόνοι πραγματικοί άνθρωποι, με το τέλειο νόημα του ανθρωπισμού,
ήταν οι αρχαίοι Έλληνες !!!!!!!
Όλοι οι υπόλοιποι λαοί ήταν και είναι βάρβαροι και επιπόλαιοι....
ΤΟ
ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ
History's Turning Points - BC 0480 Battle of Salamis
http://www.youtube.com/watch?v=IVmYxlxaZAM&feature=related ,

 ~*** Αναζητώντας τα κρυμμένα μυστικά της αρχαίας Δίκαιας :
~ Ιστορική πόλη της αρχαιότητας στα γεωγραφικά όρια της Θράκης και μια από τις 4 πόλεις-κράτη της περιοχής μας, μαζί με τη Μαρώνεια, τη Στρύμνη και τα Άβδηρα. Πρόκειται για την αρχαία πόλη της Δίκαιας, που βρισκόταν στην παραλιακή ζώνη της Ροδόπης, μόλις 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σημερινού οικισμού του Φαναρίου, στα δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον αείμνηστο καθηγητή αρχαιολογίας Γεώργιο Μπακαλάκη στο πλαίσιο συστηματικής επιφανειακής έρευνας στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Τα έτη 1971-1972 ο κ.
Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων σήμερα, προχώρησε στην πρώτη ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο, τόσο στην πόλη όσο και στο νεκροταφείο. Στην αρχαία πόλη αποκαλύφτηκαν τμήματα του τείχους και των οικείων, ενώ στο νεκροταφείο από την ανασκαφική έρευνα σε 4 ταφικούς τύμβους ήρθαν στο φως περίπου 45 ταφές σε πήλινες ή λίθινες σαρκοφάγους, σε αγγεία, αλλά και καύσεις. Έκτοτε και για τέσσερις δεκαετίες περίπου οι ανασκαφικές δραστηριότητες στον αρχαιολογικό χώρο της Δίκαιας είχαν σταματήσει. Κατά καιρούς οι φύλακες αρχαιοτήτων της περιοχής παρέδιδαν στην ΙΘ’ Εφορεία τυχαία επιφανειακά ευρήματα, όπως το τμήμα πήλινης κλίνης ή θρόνου, το τμήμα κνήμης ανδρικού αγάλματος ή και νομίσματα. Το 2010 και 2011 η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τη συνδρομή και εθελοντών πραγματοποίησε επιφανειακή έρευνα με στόχο τον εντοπισμό της διασποράς επιφανειακών ευρημάτων και κατ’ επέκταση την οριοθέτηση της χώρας της Δίκαιας. Μόλις πριν από ενάμισι μήνα ανέλαβε να συνεχίσει το ανασκαφικό έργο στο σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο της Θράκης, επιχειρώντας να ανακαλύψει πολλά από τα μυστικά που παρέμεναν κρυμμένα για 2.500 χρόνια περίπου.

~ Η υπεύθυνη της αρχαιολογικής σκαπάνης, η αρχαιολόγος κ. Μαρίνα Τασακλάκη ανέλαβε να καθοδηγήσει με την εμπειρία της το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό και τοπικοί φορείς, όπως ο δήμος Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο, η 29η Ταξιαρχία Πεζικού και η Λέσχη LIONS «ΟΡΦΕΑΣ Κομοτηνής» συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Η αρχή έγινε στις 15 του προηγούμενου μήνα και οι εργασίες ανασκαφής ολοκληρώθηκαν για φέτος στις 10 του τρέχοντος. Πέραν του έργου της μετακίνησης, ο δήμος Κομοτηνής ανέλαβε να διαθέσει 3 εργαζομένους για τις ανάγκες των ανασκαφών, που μαζί με τους εθελοντές φοιτητές του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, τους εθελοντές των LIONS και άλλους Κομοτηναίους, συνέστησαν μια πολύ δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων, που δεν άργησε μάλιστα να εξελιχτεί σε παρέα. Το ευχάριστο κλίμα μεταξύ των ατόμων, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον αρχαιολογικό χώρο της Δίκαιας, σε συνδυασμό με το ζήλο και την όρεξη που διέθετε ο καθένας τους χωριστά, αποτελέσαν τα βασικότερα εφόδια που έπαιρναν μαζί τους σε κάθε εξόρμηση που έκαναν, καθημερινά στις 7.30 το πρωί, που αναχωρούσαν από την Κομοτηνή.
Τα ευρήματα που προέκυψαν από το ανασκαφικό έργο
Το αποτέλεσμα των εργασιών κατά τον ένα μήνα της διάρκειάς τους ήταν η ανακάλυψη νομισμάτων και σημαντικών ευρημάτων κεραμικής, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου π.χ. αιώνα-αρχές του 5ου, αλλά και ενός αποθέτη-απορριμματικού λάκκου, ο οποίος ήταν γεμάτος με όστρεα. Αυτά ήρθαν να προστεθούν στα σπουδαία ευρήματα, που είχαν έρθει στο φως πριν από 40 χρόνια, από την ανασκαφική έρευνα του κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλου, ευρήματα που είχαν να κάνουν επίσης με μια ιδιαίτερα πλούσια κεραμική, η οποία προερχόταν από τα εργαστήρια της Ιωνίας, της Αττικής, της Θάσου, των Αβδήρων, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από εργαστήρια της περιοχής.
Οι προϋποθέσεις για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ
Από το 1990 και ύστερα οι αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους γίνονται ανασκαφικές εργασίες, είναι κυρίως χώροι οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, ώστε να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για να ενταχθεί όμως στο ΕΣΠΑ ένα έργο, πρέπει να έχει κάτι να αναδείξει. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος δεν έχει ανασκαφεί επαρκώς, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένταξη στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Απώτερος στόχος, μετά από τις εργασίες που γίνονται σήμερα, είναι η ανακάλυψη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που θα αναδείξουν το χώρο και, σε συνδυασμό με την αποπεράτωση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων, θα επιτρέψουν την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Άμεσος στόχος η συστηματική ανασκαφική έρευνα κάθε χρόνο
Άμεσος στόχος όμως είναι να καταρτιστεί ένας προγραμματισμός, που θα περιλαμβάνει συστηματική ανασκαφική έρευνα κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό απαιτείται πάντοτε η συνδρομή των τοπικών αρχών και φορέων, ούτως ώστε το εγχείρημα να συνεχιστεί και να αποφέρει απτά αποτελέσματα. Εξάλλου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δίκαιας, όπως υπογράμμισε η κ. Τασακλάκη, προσφέρεται για την ανάδειξη και τη συμβολή του κατ’ επέκταση στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής. «Είναι καταρχήν ένας χώρος, ο οποίος έχει άμεση σχέση με το Φανάρι, που είναι ένας τουριστικός προορισμός», επισήμανε, «και μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες». «Για να γίνει όμως συστηματική η ανασκαφική έρευνα», συνέχισε, «χρειάζονται και οικονομικοί πόροι και η συνδρομή με προσωπικό. Με το τοπικό τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας του Πανεπιστημίου νομίζω ότι έχουμε βρει ένα δρόμο συνεργασίας, οπότε θα συνδράμει σε αυτό, και το ίδιο ελπίζουμε και για το δήμο Κομοτηνής, που μέχρι τώρα ήταν πάντοτε θετικός».
 κ. Τασακλάκη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επίσης το Στρατό για την καίρια συνδρομή του κατά την διάρκεια των εργασιών, ιδιαίτερα τον απερχόμενο διοικητή της 21ης Ταξιαρχίας, κ. Θεόδωρο Πανά, και τον Συνταγματάρχη, κ. Χρήστο Γκασούδη. Καταλήγοντας, επισήμανε πως η φετινή ανασκαφή «δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνδρομή και τη βοήθεια των παραπάνω φορέων», ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει παρόμοια στήριξη και το επόμενο καλοκαίρι.
~ Η διαδρομή της αρχαίας Δίκαιας στο χρόνο: από τον 6ο π.χ. αιώνα και τις πρώτες αναφορές, ως το Βυζάντιο που χάνονται τα ίχνη της στην ιστορία.
Η Δίκαια για πρώτη φορά μνημονεύεται στις αρχές του 5ο αι. π.Χ. από τον Ηρόδοτο, στην περιγραφή της πορείας του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας, ως «πόλις ελληνίς» που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαρώνεια και τα Άβδηρα, κοντά στη λίμνη Βιστωνίδα.
Η θέση της, αργότερα στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ., χωροθετείται λεπτομερέστερα από τον γεωγράφο Στράβωνα, που περιγράφει ότι βρίσκεται ανατολικά, στην νότια παρυφή της λίμνης και συγκεκριμένα στον μυχό κάποιου κόλπου, ο οποίος χρησίμευε ως λιμάνι, συνδέοντας παράλληλα τη διάνοιξη ενός στομίου με τον Ηρακλή και τον όγδοο άθλο του. Την ίδια εποχή ο Ψευδο-Σκύλαξ μας πληροφορεί επίσης ότι μεταξύ των Αβδήρων και της Δίκαιας, και μάλιστα δυτικά της τελευταίας, έρρεε ο ποταμός Κουδητός. Οι πληροφορίες των γραπτών πηγών είναι, ωστόσο, φειδωλές σχετικά με την καταγωγή των πρώτων κατοίκων και την ίδρυση της αποικίας της Δίκαιας. Από τον Στέφανο Βυζάντιο μόνο, τον 6ο αι. μ.Χ., μαθαίνουμε ότι μυθικός ιδρυτής της ήταν ο Δίκαιος, ο γιος του Ποσειδώνα. Σημειωτέον πως ο πληθυσμός της, με βάση την έκταση των ερειπίων, έχει υπολογιστεί από τον καθηγητή Σαμσάρη σε 1.000 κατοίκους.
Η πρώιμη φάση της ιστορίας της Δίκαιας φωτίζεται από τη νομισματοκοπία της και τις πληροφορίες που προκύπτουν από τους φορολογικούς καταλόγους της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η έκδοση νομισμάτων σε άργυρο και ήλεκτρο, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου π.χ. αιώνα, σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα, δείχνουν ότι η πόλη ήδη από τα μέσα του αιώνα τελούσε υπό το καθεστώς της πόλεως – κράτους. Με τη νομισματοκοπία της Δίκαιας πρώτη φορά ασχολήθηκε ο May, ο οποίος διέκρινε δύο σειρές αργυρών νομισμάτων. Στα νομίσματα της πρώτης περιόδου-διπλοί στατήρες, τρίτες και τριώβολα-διακρίνεται σαφής εξάρτηση από την Θάσο, ενώ σε εκείνα της δεύτερης- στατήρες, δραχμές, τριώβολα και τριημιωβόλια- παρατηρείται στροφή προς την Μαρώνεια, πιθανώς ως συνέπεια της υπαγωγής της Θάσου στην Περσική κυριαρχία. Ως οπισθότυπο, τα νομίσματα της πρώτης ομάδας φέρουν έγκοιλο τετράγωνο, ενώ της δεύτερης προτομή ταύρου ή πετεινού και συντομογραφία του εθνικού. Στην εμπρόσθια όψη των περισσοτέρων νομισμάτων κυριαρχεί ο εικονογραφικός τύπος του Ηρακλή. Πρόκειται μάλιστα για την πρωιμότερη παράσταση προτομής Ηρακλή, αλλά και ήρωα γενικότερα σε νόμισμα. Η επιλογή του μυθικού ήρωα δεν είναι τυχαία, καθώς παραπέμπει στον γνωστό θρακικό άθλο του, την εξουδετέρωση δηλαδή των ανθρωποβόρων αλόγων του βασιλιά Διομήδη.
Κατά την περίοδο των περσικών πολέμων φαίνεται πως έχει την ίδια τύχη με τις υπόλοιπες ελληνίδες πόλεις και υπάγεται στην περσική κυριαρχία. Στον 5ο π.χ. αιώνα η κατάσταση στον βορειοελλαδικό χώρο γενικότερα αλλάζει, καθώς αυξάνεται ολοένα το αθηναϊκό ενδιαφέρον για την περιοχή. Αμέσως μετά το τέλος των περσικών πολέμων γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. «Δίκαια παρ’ Άβδερα» αναγράφεται στους φορολογικούς καταλόγους της, προφανώς για να αποφευχθεί η σύγχυση με την ομώνυμη πόλη του Θερμαϊκού κόλπου. Οι σχέσεις με την Αθήνα πριν τα περσικά επιβεβαιώνονται από τις εισαγωγές της κεραμικής, ενώ τις εμπορικές σχέσεις των πόλεων της Αιγαιακής Θράκης και ειδικότερα της Δίκαιας με τον ανατολικό-ιωνικό χώρο επιβεβαιώνουν επίσης τα ανασκαφικά ευρήματα. Ορισμένες ενδείξεις υποδηλώνουν τις ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις της Σάμου με τα θρακικά παράλια μετά την ιωνική επανάσταση. Στον 4ο π.χ. αιώνα η πόλη συνεχίζει τη νομισματική της παραγωγή με την έκδοση χάλκινων νομισμάτων, με κεφαλή νεαρού ανδρός προς τ’ αριστερά και προτομή ταύρου. Η μετέπειτα ιστορία της πόλης παραμένει άγνωστη, η επιβίωσή της όμως μέχρι τους υστερο-ρωμαϊκούς αλλά και τους βυζαντινούς χρόνους συνάγεται έμμεσα από τις αναφορές των Ψευδοσκύλακα, Στράβωνα και Πλίνιου και άμεσα από την εύρεση νομισμάτων. [Πηγή: Θ. Σταμούλης, Παρατηρητής της Θράκης, erroso.blogspot.gr]

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012 :

~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή  10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος  ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  ., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας Γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/19-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 : ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/20-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/22-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/23-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/24-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή 24 Αυγούστου Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/25-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Σαββατο 25 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 σας ενημερώνουμε .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
  ~*** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 26 Αυγούστου 2012 .-
**