*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα :
*** Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Μια περιφέρεια, ένας πλανήτης» (φωτογραφίες)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Costa Navarino το δεύτερο συνέδριο του ellines.com, που συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είχε τίτλο «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», με σημαντικές κυβερνητικές παρουσίες και ομιλητές διακεκριμένους Έλληνες του εξωτερικού.
Το συνέδριο συντόνισε ο εκδότης – διευθυντής της Real News, Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ παρευρέθησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Μαυραγάννης και Αθλητισμού κ. Ανδριανός, η πρέσβειρα της Αυστραλίας και ο πρέσβης της Κίνας, καθώς και αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την περιφέρεια.
Ελλάδα και Ελληνισμός
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Χατζηνικολάου μίλησε για τον ελληνισμό, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα επιχειρούσε όπως ο ελληνισμός, θα ήταν από τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες, αν η Ελλάδα ήταν σαν τον ελληνισμό θα ήταν αξιοκρατία και αν η Ελλάδα ζούσε σαν τον ελληνισμό, θα ήταν το κύτταρο της δημιουργικότητας και της αλληλεγγύης.
Ανέφερε, επίσης, ότι η διάκριση μεταξύ Ελλάδας και ελληνισμού είναι η αληθινή κρίση και πρέπει να μπει τέλος στο διαζύγιο που έχουν πάρει οι Έλληνες με το κράτος τους. «Η λεγόμενη νέα Ελλάδα, που όλοι προσμένουμε να δούμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την Ελλάδα που επιστρέφει στους ανθρώπους της», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις Περιφέρειες, είπε ότι σήμερα η ανάπτυξη ξεκινά από αυτές, αλλά, δυστυχώς, ζουν στις σκιές ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και βαθύτατα αναποτελεσματικού. «Η Πελοπόννησος είναι όντως ένας πλανήτης μόνος της», σχολίασε αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νομού.
Πλουσιότερο ΕΣΠΑ
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν μπόρεσε, παρά την επιθυμία του, να παραστεί στο συνέδριο.
Στο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι βασικό όνειρο είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας του Έλληνα:
«Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να το ξεπερνάς».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς το πράξη προσφοράς σε μια Ελλάδα που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. «Αρκετά έχουμε κλάψει πάνω στο χυμένο γάλα. Οι λαοί δικαιούνται να χάνουν, εκείνο που δε δικαιούνται είναι να μένουν στην αποτυχία» παρατήρησε.
Ο ίδιος μίλησε ακόμη για τον αναπτυσσόμενο τουρισμό, ανακοινώνοντας πως, σύμφωνα με τα προχθεσινά τελευταία στοιχεία, οι αεροπορικές αφίξεις στη Μεσσηνία σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά 44% και οι τουρίστες κατέκλυσαν το νομό, με αποτέλεσμα πλέον η Καλαμάτα να αναγνωρίζεται ως διεθνής προορισμός.
Για την οικονομία της Ελλάδας, σημείωσε ότι το 2014 μπορεί να είναι η πρώτη χρονιά ανόδου.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένο οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες να είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με το τρέχον. Ανακοίνωσε δε ότι θα αλλάξει ο ρόλος των ΠΕΠ σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς πλέον δεν έχουν μόνο τεχνικά έργα, αλλά και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και κοινωνικής ανάπτυξης. Μάλιστα, είπε ότι οι νέοι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές του 2014 θα έχουν αυξημένο ρόλο και ευθύνες. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, σχολίασε, ο υπουργός, είναι οι νέοι αιρετοί να έχουν διαχειριστική επάρκεια.
Ειδικά για την Πελοπόννησο, τόνισε πως ήταν η πρώτη στην οποία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Απομένει να γίνει η χωροθέτηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη βοήθεια όλων θα προχωρήσουν τα έργα, καθώς «είναι θέμα πολιτισμού και στήριξης της ανάπτυξης».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η διυπουργική του ΣΔΙΤ θα συνεδριάσει για την προώθηση του έργου της μαρίνας Ναυπλίου.
Διακεκριμένοι Έλληνες
Τον κατάλογο των βασικών ομιλητών του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο οποίος έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα.
Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι τα πανεπιστήμια είναι μηχανές οικονομικής ανάπτυξης και ανέπτυξε ζητήματα βιοτεχνολογίας.
Ακολούθως, μίλησε η κα Άρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D., πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ), με καταγωγή από την Αμπελίστρα Κάμπου της Δυτικής Μάνης. Η κα Σιμοπούλου μίλησε για τη διατροφή, τονίζοντας ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της ζωής μας και πως ακόμα και οι αλλαγές στη διατροφή των ζώων επηρεάζουν τη δική μας.
Μιλώντας για τη Μεσογειακή διατροφή, είπε ότι σε μελέτη που έχει κάνει για τα έλαια αποδείχτηκε ότι τα άριστα είναι το αγουρέλαιο της Κρήτης και το ελαιόλαδο από την Ανδρούσα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο φυτό αντράκλα και στα διατροφικά της πλεονεκτήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, σε σύγκριση με το σπανάκι, το σινάπι και το μαρούλι, έχει 5-6 φορές περισσότερα ω3 από τα υπόλοιπα, καθώς και σημαντικές αντικαρκινικές ουσίες. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι από κότες που τρέφονταν με αντράκλα, πήρε αυγά, τα οποία αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντική ποσότητα ω3, ενώ τα άλλα αυγά είχαν πολύ λιγότερη και ανέβαζαν τη χοληστερίνη.
Διαστημική Καλαμάτα
Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον κ. Κώστα Μακρή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών Μακρής από την Αυστραλία και καταγωγή από το Λυγουριό.
Ξεκίνησε φτωχός, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να είναι από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της Αυστραλίας και ένας από τους λίγους Έλληνες που προσκλήθηκαν από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.
Τόνισε δε, πως θέλει να κάνει έργα στην Ελλάδα, αλλά, δυστυχώς, δεν τον προσέγγισε κανείς, ενώ αντίθετα «χτύπησε αυτός πόρτες».
Συνεχίζοντας κατέκρινε την τακτική στην Ελλάδα να συλλαμβάνονται επιχειρηματίες για χρέη, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα πληρώσουν τα χρέη της Ελλάδας και δεν είναι δυνατόν να τους φέρονται έτσι.
Η κα Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου (Μ. Βρετανία), η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή για τη συμβολή της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και του δέρματος, κατάγεται από το Μουζάκι και μίλησε για τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Αναφέρθηκε στην ελληνική διατροφή και τη μεγάλη της θεραπευτική αξία, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους νέους. Έκανε ακόμη λόγο για φόβο των νέων να μείνουν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες Ελλήνων στο εξωτερικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να μας δοθούν ευκαιρίες να δημιουργήσουμε στη χώρα μας», και προσθέτοντας ότι ακόμα και ξένοι επιστήμονες θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Επίσης, η κα Νικολακοπούλου παρατήρησε ότι πρέπει να διορθωθεί το μάρκετινγκ στην Ελλάδα, καθώς τα προϊόντα μας δεν είναι γνωστά στο εξωτερικό.
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους νέους αγρότες και τη γεωργία γενικότερα, να δοθούν κίνητρα και να εφαρμοσθούν νέες τεχνολογίες, καθώς «διαφορετικά σε λίγο δε θα τα παράγει κανείς».
Ο Μεσσήνιος Περικλής Παπαδόπουλος, διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Hose στην Καλιφόρνια – ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA (ΗΠΑ), μίλησε για την τεχνολογία του διαστήματος και το διαστημικό τουρισμό.
Όπως σημείωσε, το 2014, ίσως και τα Χριστούγεννα, η Virgin θα κάνει τις πρώτες πτήσεις στο διάστημα. Για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα υπογράμμισε ότι είναι ένα μοναδικό σημείο εκτοξεύσεων είτε από αεροδρόμιο είτε και έξω από το λιμάνι.
Οι εκτοξεύσεις στο διάστημα γίνονται πάντα προς ανατολάς και χρειάζεται ελεύθερη απόσταση 1.000 χλμ. Η Ελλάδα είναι το μόνο σημείο της Ευρώπης που διαθέτει αυτά τα προσόντα.
«Μπορεί να είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στο διαστημικό τουρισμό, αλλά δεν μπορείς να έχεις διαστημικό τουρισμό χωρίς συμβατικό τουρισμό και τις υποδομές του και η Μεσσηνία τις έχει», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια παρουσίασε την πρώτη ελληνική διαστημική αποστολή, το δορυφόρο Λ sat, το Φεβρουάριο του 2013, ο οποίος θα μείνει σε τροχιά γύρω από τη γη ένα χρόνο, αλλά την ελληνική ομάδα.
Η κα Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια και συντονίστρια Leader στην Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αχαΐας, μίλησε για την αξιοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών μέσα από τα προγράμματα Leader. Το νέο πρόγραμμα, όπως είπε, θα αναπτύξει όσα δεν είχαν τα προηγούμενα, και θα καλυφτεί το σύνολο των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας, με μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης.
Ο ιδρυτής του ellines.com, της Πρώτης Διαδικτυακής Χώρας στον κόσμο, Χρήστος Μπάρλας, με καταγωγή από την Αρκαδία, ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, ενώ υποσχέθηκε ότι το ellines.com θα συνεχίσει να ανακαλύπτει Έλληνες που διακρίνονται.
Κλείνοντας το συνέδριο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε πως αποδείχθηκε πως οι Έλληνες μπορούν να δημιουργούν μια δική τους εικόνα για τη χώρα τους.
Εξέφρασε τη χαρά του που η Πελοπόννησος έχει μπει μπροστά σε αυτό, τονίζοντας ότι η μόνη ελπίδα αυτού του τόπου είναι οι ίδιοι οι πολίτες τους και η προσπάθεια όλων μας.
«Πιστεύουμε ιδιαίτερα στην αυτάρκεια της Περιφέρειάς μας. Για εμάς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πράγματι ένας πλανήτης. Για το φυσικό της πλούτο. Την τουριστική της δυναμική. Τα αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία στην τυποποίηση και τη σημαντική έρευνα γύρω από πιλοτικά προϊόντα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, που κουβαλούν στην πλάτη τους την τοπική οικονομία. Μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα είμαστε σε θέση, στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που έχει αφήσει η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει ασφαλώς να κάνει με το κορυφαίο ζήτημα ρευστότητας στην αγορά, προσφέροντας κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις που αυτήν τη στιγμή πραγματικά “καίνε” τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας», σημείωσε εμφατικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Τέλος, τόνισε πως η «βία του λαϊκισμού είναι η πιο επικίνδυνη, αφού τη βρίσκεις παντού, ως άκρο, ακόμη και μέσα στο αυτοχαρακτηριζόμενο κέντρο».
Το συνέδριο συντόνισε ο εκδότης – διευθυντής της Real News, Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ παρευρέθησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Μαυραγάννης και Αθλητισμού κ. Ανδριανός, η πρέσβειρα της Αυστραλίας και ο πρέσβης της Κίνας, καθώς και αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την περιφέρεια.
Ελλάδα και Ελληνισμός
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Χατζηνικολάου μίλησε για τον ελληνισμό, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα επιχειρούσε όπως ο ελληνισμός, θα ήταν από τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες, αν η Ελλάδα ήταν σαν τον ελληνισμό θα ήταν αξιοκρατία και αν η Ελλάδα ζούσε σαν τον ελληνισμό, θα ήταν το κύτταρο της δημιουργικότητας και της αλληλεγγύης.
Ανέφερε, επίσης, ότι η διάκριση μεταξύ Ελλάδας και ελληνισμού είναι η αληθινή κρίση και πρέπει να μπει τέλος στο διαζύγιο που έχουν πάρει οι Έλληνες με το κράτος τους. «Η λεγόμενη νέα Ελλάδα, που όλοι προσμένουμε να δούμε, δεν είναι τίποτε άλλο από την Ελλάδα που επιστρέφει στους ανθρώπους της», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις Περιφέρειες, είπε ότι σήμερα η ανάπτυξη ξεκινά από αυτές, αλλά, δυστυχώς, ζουν στις σκιές ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και βαθύτατα αναποτελεσματικού. «Η Πελοπόννησος είναι όντως ένας πλανήτης μόνος της», σχολίασε αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε νομού.
Πλουσιότερο ΕΣΠΑ
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν μπόρεσε, παρά την επιθυμία του, να παραστεί στο συνέδριο.
Στο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι βασικό όνειρο είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας του Έλληνα:
«Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να το ξεπερνάς».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς το πράξη προσφοράς σε μια Ελλάδα που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. «Αρκετά έχουμε κλάψει πάνω στο χυμένο γάλα. Οι λαοί δικαιούνται να χάνουν, εκείνο που δε δικαιούνται είναι να μένουν στην αποτυχία» παρατήρησε.
Ο ίδιος μίλησε ακόμη για τον αναπτυσσόμενο τουρισμό, ανακοινώνοντας πως, σύμφωνα με τα προχθεσινά τελευταία στοιχεία, οι αεροπορικές αφίξεις στη Μεσσηνία σημείωσαν αύξηση ρεκόρ κατά 44% και οι τουρίστες κατέκλυσαν το νομό, με αποτέλεσμα πλέον η Καλαμάτα να αναγνωρίζεται ως διεθνής προορισμός.
Για την οικονομία της Ελλάδας, σημείωσε ότι το 2014 μπορεί να είναι η πρώτη χρονιά ανόδου.
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένο οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες να είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με το τρέχον. Ανακοίνωσε δε ότι θα αλλάξει ο ρόλος των ΠΕΠ σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς πλέον δεν έχουν μόνο τεχνικά έργα, αλλά και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και κοινωνικής ανάπτυξης. Μάλιστα, είπε ότι οι νέοι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές του 2014 θα έχουν αυξημένο ρόλο και ευθύνες. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση, σχολίασε, ο υπουργός, είναι οι νέοι αιρετοί να έχουν διαχειριστική επάρκεια.
Ειδικά για την Πελοπόννησο, τόνισε πως ήταν η πρώτη στην οποία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Απομένει να γίνει η χωροθέτηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη βοήθεια όλων θα προχωρήσουν τα έργα, καθώς «είναι θέμα πολιτισμού και στήριξης της ανάπτυξης».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η διυπουργική του ΣΔΙΤ θα συνεδριάσει για την προώθηση του έργου της μαρίνας Ναυπλίου.
Διακεκριμένοι Έλληνες
Τον κατάλογο των βασικών ομιλητών του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος, Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο οποίος έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα.
Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι τα πανεπιστήμια είναι μηχανές οικονομικής ανάπτυξης και ανέπτυξε ζητήματα βιοτεχνολογίας.
Ακολούθως, μίλησε η κα Άρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D., πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ), με καταγωγή από την Αμπελίστρα Κάμπου της Δυτικής Μάνης. Η κα Σιμοπούλου μίλησε για τη διατροφή, τονίζοντας ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της ζωής μας και πως ακόμα και οι αλλαγές στη διατροφή των ζώων επηρεάζουν τη δική μας.
Μιλώντας για τη Μεσογειακή διατροφή, είπε ότι σε μελέτη που έχει κάνει για τα έλαια αποδείχτηκε ότι τα άριστα είναι το αγουρέλαιο της Κρήτης και το ελαιόλαδο από την Ανδρούσα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο φυτό αντράκλα και στα διατροφικά της πλεονεκτήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, σε σύγκριση με το σπανάκι, το σινάπι και το μαρούλι, έχει 5-6 φορές περισσότερα ω3 από τα υπόλοιπα, καθώς και σημαντικές αντικαρκινικές ουσίες. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι από κότες που τρέφονταν με αντράκλα, πήρε αυγά, τα οποία αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντική ποσότητα ω3, ενώ τα άλλα αυγά είχαν πολύ λιγότερη και ανέβαζαν τη χοληστερίνη.
Διαστημική Καλαμάτα
Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον κ. Κώστα Μακρή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών Μακρής από την Αυστραλία και καταγωγή από το Λυγουριό.
Ξεκίνησε φτωχός, φτάνοντας αυτή τη στιγμή να είναι από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες της Αυστραλίας και ένας από τους λίγους Έλληνες που προσκλήθηκαν από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.
Τόνισε δε, πως θέλει να κάνει έργα στην Ελλάδα, αλλά, δυστυχώς, δεν τον προσέγγισε κανείς, ενώ αντίθετα «χτύπησε αυτός πόρτες».
Συνεχίζοντας κατέκρινε την τακτική στην Ελλάδα να συλλαμβάνονται επιχειρηματίες για χρέη, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα πληρώσουν τα χρέη της Ελλάδας και δεν είναι δυνατόν να τους φέρονται έτσι.
Η κα Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου (Μ. Βρετανία), η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή για τη συμβολή της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και του δέρματος, κατάγεται από το Μουζάκι και μίλησε για τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Αναφέρθηκε στην ελληνική διατροφή και τη μεγάλη της θεραπευτική αξία, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους νέους. Έκανε ακόμη λόγο για φόβο των νέων να μείνουν την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες Ελλήνων στο εξωτερικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να μας δοθούν ευκαιρίες να δημιουργήσουμε στη χώρα μας», και προσθέτοντας ότι ακόμα και ξένοι επιστήμονες θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Επίσης, η κα Νικολακοπούλου παρατήρησε ότι πρέπει να διορθωθεί το μάρκετινγκ στην Ελλάδα, καθώς τα προϊόντα μας δεν είναι γνωστά στο εξωτερικό.
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους νέους αγρότες και τη γεωργία γενικότερα, να δοθούν κίνητρα και να εφαρμοσθούν νέες τεχνολογίες, καθώς «διαφορετικά σε λίγο δε θα τα παράγει κανείς».
Ο Μεσσήνιος Περικλής Παπαδόπουλος, διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Hose στην Καλιφόρνια – ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA (ΗΠΑ), μίλησε για την τεχνολογία του διαστήματος και το διαστημικό τουρισμό.
Όπως σημείωσε, το 2014, ίσως και τα Χριστούγεννα, η Virgin θα κάνει τις πρώτες πτήσεις στο διάστημα. Για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα υπογράμμισε ότι είναι ένα μοναδικό σημείο εκτοξεύσεων είτε από αεροδρόμιο είτε και έξω από το λιμάνι.
Οι εκτοξεύσεις στο διάστημα γίνονται πάντα προς ανατολάς και χρειάζεται ελεύθερη απόσταση 1.000 χλμ. Η Ελλάδα είναι το μόνο σημείο της Ευρώπης που διαθέτει αυτά τα προσόντα.
«Μπορεί να είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στο διαστημικό τουρισμό, αλλά δεν μπορείς να έχεις διαστημικό τουρισμό χωρίς συμβατικό τουρισμό και τις υποδομές του και η Μεσσηνία τις έχει», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια παρουσίασε την πρώτη ελληνική διαστημική αποστολή, το δορυφόρο Λ sat, το Φεβρουάριο του 2013, ο οποίος θα μείνει σε τροχιά γύρω από τη γη ένα χρόνο, αλλά την ελληνική ομάδα.
Η κα Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια και συντονίστρια Leader στην Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αχαΐας, μίλησε για την αξιοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών μέσα από τα προγράμματα Leader. Το νέο πρόγραμμα, όπως είπε, θα αναπτύξει όσα δεν είχαν τα προηγούμενα, και θα καλυφτεί το σύνολο των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας, με μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης.
Ο ιδρυτής του ellines.com, της Πρώτης Διαδικτυακής Χώρας στον κόσμο, Χρήστος Μπάρλας, με καταγωγή από την Αρκαδία, ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, ενώ υποσχέθηκε ότι το ellines.com θα συνεχίσει να ανακαλύπτει Έλληνες που διακρίνονται.
Κλείνοντας το συνέδριο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε πως αποδείχθηκε πως οι Έλληνες μπορούν να δημιουργούν μια δική τους εικόνα για τη χώρα τους.
Εξέφρασε τη χαρά του που η Πελοπόννησος έχει μπει μπροστά σε αυτό, τονίζοντας ότι η μόνη ελπίδα αυτού του τόπου είναι οι ίδιοι οι πολίτες τους και η προσπάθεια όλων μας.
«Πιστεύουμε ιδιαίτερα στην αυτάρκεια της Περιφέρειάς μας. Για εμάς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πράγματι ένας πλανήτης. Για το φυσικό της πλούτο. Την τουριστική της δυναμική. Τα αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία στην τυποποίηση και τη σημαντική έρευνα γύρω από πιλοτικά προϊόντα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, που κουβαλούν στην πλάτη τους την τοπική οικονομία. Μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα είμαστε σε θέση, στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που έχει αφήσει η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει ασφαλώς να κάνει με το κορυφαίο ζήτημα ρευστότητας στην αγορά, προσφέροντας κεφάλαια κίνησης και εγγυήσεις που αυτήν τη στιγμή πραγματικά “καίνε” τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας», σημείωσε εμφατικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Τέλος, τόνισε πως η «βία του λαϊκισμού είναι η πιο επικίνδυνη, αφού τη βρίσκεις παντού, ως άκρο, ακόμη και μέσα στο αυτοχαρακτηριζόμενο κέντρο».
Της Βίκυς Βετουλάκη
*** Η Πύλος τιμά την 186η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου
Η 186η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου τιμάται σήμερα στην Πύλο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων,στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες των συμμαχικών δυνάμεων θα μεταφερθούν σε πομπή στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρη. Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία θα προστεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Με τη λήξη της δοξολογίας, κλήρος, αρχές και κοινό θα μεταβούν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικ. Ζαχαριά, με τίτλο: «Η διαχρονικότητα και τα μηνύματα της μάχης του Ναυαρίνου», η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων, συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στο λιμενοβραχίονα και επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, όπου θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 6.00 το απόγευμα με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Τιμές θα αποδώσει η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ ,Θα είναι δε επισκέψιμη στο κοινό τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων,στις 9.30 το πρωί, οι σημαίες των συμμαχικών δυνάμεων θα μεταφερθούν σε πομπή στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δ. Καφαντάρη. Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία θα προστεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Με τη λήξη της δοξολογίας, κλήρος, αρχές και κοινό θα μεταβούν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα ψαλθεί επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικ. Ζαχαριά, με τίτλο: «Η διαχρονικότητα και τα μηνύματα της μάχης του Ναυαρίνου», η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων, συγκέντρωση εκπροσώπων Πρεσβειών, Α/ΓΕΝ και Δήμου Πύλου-Νέστορος στο λιμενοβραχίονα και επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων, όπου θα αναπεμφθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 6.00 το απόγευμα με εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Τιμές θα αποδώσει η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ ,Θα είναι δε επισκέψιμη στο κοινό τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.
*** Η εικόνα που βλέπουν οι τουρίστες στη νέα Μύκονο
Θεωρητικά, οι τουρίστες μιας πόλης επισκέπτονται και το Μουσείο της. Αν η φωτογραφία μύριζε, θα πέφτατε κάτω από την μπόχα, αφού κάποιοι προτιμούν αντί για τις τουαλέτες να ουρούν εκεί.
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε φταίνε οι εργαζόμενοι στο Μουσείο. Π.Μπ.
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε φταίνε οι εργαζόμενοι στο Μουσείο. Π.Μπ.
*** Υποψηφιότητα Π. Μαντά (;) για την Περιφέρεια
Κρατήστε την πληροφορία, μας έλεγαν χθες τα «Παραπολιτικά». Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, έχει «κλειδώσει» στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, με υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Π. Τατούλη ή άλλο πρόσωπο που θα στηρίξει το Μαξίμου. Για να δούμε... Α.Π.
*** Με αιχμηρό αντικείμενο τραυμάτισαν 31χρόνο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστου δράστη, οποίος χθες το βράδυ, στην Κυπαρισσία , με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου, τραυμάτισε στον ώμο 31χρονο αλλοδαπό υπήκοο Ρουμανίας. Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας.
*** Ναυαρίνο: Οι επιστολές των τριών ναυάρχων
Η θυσία του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826 είχε συγκινήσει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή χριστιανική κοινή γνώμη. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας πιέζονταν να πάρουν συγκεκριμένη θέση στο ελληνικό ζήτημα. Η Ελληνική Επανάσταση θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι που δεν έβλεπαν αρνητικά η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.
Στις 6 Ιουλίου 1827 (24 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο) οι τρεις Δυνάμεις υπέγραψαν στο Λονδίνο μια συνθήκη για τη δημιουργία ενός ελληνικού αυτόνομου κράτους υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου, που τα σύνορά του θα έφταναν μέχρι τη γραμμή του Αμβρακικού και Παγασητικού κόλπου.
Η απόρριψη του σουλτάνου
Αλλά ο σουλτάνος απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση των τριών Δυνάμεων, η Ελλάδα έπρεπε να μείνει για πάντα βιλαέτι του. Στο βάθος οι Έλληνες επαναστάτες, που και εκείνοι δεν επιθυμούσαν την αυτονομία αλλά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ένιωθαν ότι ο σουλτάνος με την άρνησή του έπαιζε το παιχνίδι τους.
Οι πρεσβευτές των τριών Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη γνωστοποίησαν στην Υψηλή Πύλη την απόφαση των κυβερνήσεών τους για το ελληνικό ζήτημα.
Στο μνημόνιο που επέδωσαν στους Τούρκους αναφερόταν ότι οι τρεις Δυνάμεις μάταια αγωνίστηκαν επί έξι χρόνια (1821-1827) για να πείσουν την Πύλη να κάνει ειρήνη με τους Έλληνες, ότι «εξαιτίας των δυστυχημάτων της ανθρωπότητας και των ζημιών του εμπορίου όλων των εθνών το ελληνικό ζήτημα αφορούσε πλέον ολόκληρη την Ευρώπη» και ότι αν η Τουρκία «απέρριπτε» την πρότασή τους «και δεν διέτασσε τη διακοπή των εχθροπραξιών μέσα σε δεκαπέντε μέρες», είχαν πάρει την απόφαση να επιβάλουν εκείνες την ειρήνευση προς χάρη της ασφάλειας του εμπορίου και της ησυχίας στην Ευρώπη.
Αλλά η Πύλη απέρριψε κατηγορηματικά τη συνθήκη του Λονδίνου δηλώνοντας ότι «θα επιμένει ως τη συντέλεια των αιώνων» ότι η Ελλάδα είναι τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι τρεις στόλοι
Αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Έντουαρντ Κόδριγκτον και γαλλικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Ερίκ Δεριγνί, στους οποίους ενώθηκε στη συνέχεια και μοίρα του ρωσικού στόλου υπό τον υποναύαρχο Λόνγκιν Χέιδεν (Ολλανδός στην υπηρεσία του τσάρου), διατάχτηκαν να επιβάλουν στην έσχατη ανάγκη «με τη βία» την απόφαση των τριών Δυνάμεων για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ελλάδα. Από την Αλεξάνδρεια είχε αποπλεύσει ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος με κύριο στόχο να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση κυριεύοντας την Ύδρα και άλλα επαναστατημένα νησιά.
Από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας εξήλθαν 92 πλοία, από τα οποία 51 ήταν πολεμικά και τα υπόλοιπα φορτηγά με κατεύθυνση τη νότια Ελλάδα. Ανάμεσα στα φορτηγά ήταν και τέσσερα με αυστριακή σημαία.
Στο λιμάνι του Ναυαρίνου είχε συγκεντρωθεί ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, όταν στις 8 Οκτωβρίου 1827 εισήλθε στον ίδιο χώρο ο ενωμένος στόλος των τριών Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, με επικεφαλής τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον και ύστερα από λίγο άρχισε μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της εποχής.
Επιστολές τριών ναυάρχων
Την ίδια μέρα της ναυμαχίας, μόνο λίγο μετά το τέλος της, οι τρεις ναύαρχοι ενημέρωσαν συνοπτικά τις κυβερνήσεις τους για τη μάχη και το νικηφόρο για τις τρεις Δυνάμεις αποτέλεσμα που ενίσχυσε οπωσδήποτε την Ελληνική Επανάσταση και συνέβαλε στο αίσιο τέλος της.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από τις τρεις επιστολές, των ναυάρχων Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν προς τις κυβερνήσεις τους, ενώ η ναυμαχία μόλις έχει τελειώσει. Από τις επιστολές μαθαίνουμε σπάνιες λεπτομέρειες εκείνης της ναυμαχίας πριν από 186 χρόνια.
Ο σερ Έντουαρντ Κόδριγκτον προς τον κ. Στράτφορντ Κάνινγκ
«Κύριε, έχω την τιμή να πληροφορήσω την Εξοχότητά σας ότι οι συνάδελφοί μου, ο Κόμης Χέιδεν και ο Ιππότης ντε Ρινί (Δεριγνί) συμφώνησαν μ’ εμένα για την ανάγκη να εισέλθουμε σ’ αυτό το λιμάνι, ώστε να πείσουμε τον Ιμπραήμ Πασά ν’ αποσυρθεί στην Αλεξάνδρεια ή σε κάθε περίπτωση να σταματήσει τον βάρβαρο πόλεμο της εξόντωσης που συνέχισε και μετά την εδώ επιστροφή του.
Οι ενωμένες ναυτικές μοίρες (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) εισήλθαν περί τις δύο η ώρα σήμερα το απόγευμα. Αν και υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις προετοιμασίας για μάχη, η "Ασία", η "Τζένοα" και η "Αλβιών" υποχρεώθηκαν να αγκυροβολήσουν ανάμεσα στα τουρκικά πλοία και ο Μοχάρεμ Μπέη (Αιγύπτιος) μου έστειλε μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση: Αλλά στις βάρκες του "Ντάρτμουθ" που πλησίαζαν ένα από τα πολεμικά πλοία, ορισμένοι του ξένου πληρώματος πυροβόλησαν με μουσκέτα, στους πυροβολισμούς, όπως ήταν φυσικό, ανταπάντησαν οι δικοί μας από θέση άμυνας».
Γράμμα του υποναυάρχου Δεριγνί προς τον κόμη κύριο Γκιγιεμινό «Σιρέν»
«Ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε. Σας στέλνω έναν απολογισμό της επίθεσης. Μεταξύ μας οι τρεις Ναύαρχοι συνεννοηθήκαμε για την ανάγκη να έλθουμε στο Ναυαρίνο να κάνουμε έκκληση στους Τούρκους Διοικητές να σταματήσουν. Κατέστρεφαν στην ξηρά. Εισήλθαμε λοιπόν στο Ναυαρίνο λέγοντας ότι θα περιμέναμε το πρώτο χτύπημα. Αυτό ρίχθηκε εναντίον μιας ακάτου του "Ντάρτμουθ" όπου ένας νέος ναύτης σκοτώθηκε από μια σφαίρα. Η πρώτη κανονιά ρίχθηκε εναντίον μας και σκότωσε έναν άνδρα. Τότε ήμουν σε πολύ κοντινή απόσταση από μια Αιγυπτιακή φρεγάτα. Η ναυαρχίς "Ασία" είχε βρεθεί επίσης κοντά στο τουρκικό πλοίο του Καπετάν Μπέη. Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνω 26 νεκρούς επί του πλοίου "Σιρέν", 37 τραυματίες, όλοι βαριά».
Ο ναύαρχος κόμης Χέιδεν προς την Αυτού Εξοχότητα τον Απεσταλμένο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη
«Κύριε. Είναι από το λιμάνι του Ναυαρίνου όπου σας γράφω αυτές τις γραμμές και μετά μια τρομερή μάχη, που οι Τούρκοι μάς υποχρέωσαν να δώσουμε.
Ο κ. Κόδριγκτον δίνει λεπτομέρειες στον Πρεσβευτή της Βρετανικής Μεγαλειότητος. Πιστεύω ότι είναι ανώφελο να τις επαναλάβω. Δεν γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει η μέρα αύριο, αλλά υπάρχει κάθε λόγος να ελπίζουμε ότι θα εξέλθουμε του Ναυαρίνου, αφού πρώτα δώσουμε στους Τούρκους και τον Ιμπραήμ ένα πολύ σκληρό μάθημα. Η σύγκρουση διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Μια φρεγάτα παραδόθηκε σ’ ένα από τα πλοία της Αυτού Μεγαλειότητος. Σ’ αυτή τη ναυμαχία, που δεν προκαλέσαμε εμείς, η σημαία του Αυτοκράτορος στέφθηκε με τιμή». Πηγή: enet.gr
Στις 6 Ιουλίου 1827 (24 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο) οι τρεις Δυνάμεις υπέγραψαν στο Λονδίνο μια συνθήκη για τη δημιουργία ενός ελληνικού αυτόνομου κράτους υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου, που τα σύνορά του θα έφταναν μέχρι τη γραμμή του Αμβρακικού και Παγασητικού κόλπου.
Η απόρριψη του σουλτάνου
Αλλά ο σουλτάνος απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση των τριών Δυνάμεων, η Ελλάδα έπρεπε να μείνει για πάντα βιλαέτι του. Στο βάθος οι Έλληνες επαναστάτες, που και εκείνοι δεν επιθυμούσαν την αυτονομία αλλά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ένιωθαν ότι ο σουλτάνος με την άρνησή του έπαιζε το παιχνίδι τους.
Οι πρεσβευτές των τριών Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη γνωστοποίησαν στην Υψηλή Πύλη την απόφαση των κυβερνήσεών τους για το ελληνικό ζήτημα.
Στο μνημόνιο που επέδωσαν στους Τούρκους αναφερόταν ότι οι τρεις Δυνάμεις μάταια αγωνίστηκαν επί έξι χρόνια (1821-1827) για να πείσουν την Πύλη να κάνει ειρήνη με τους Έλληνες, ότι «εξαιτίας των δυστυχημάτων της ανθρωπότητας και των ζημιών του εμπορίου όλων των εθνών το ελληνικό ζήτημα αφορούσε πλέον ολόκληρη την Ευρώπη» και ότι αν η Τουρκία «απέρριπτε» την πρότασή τους «και δεν διέτασσε τη διακοπή των εχθροπραξιών μέσα σε δεκαπέντε μέρες», είχαν πάρει την απόφαση να επιβάλουν εκείνες την ειρήνευση προς χάρη της ασφάλειας του εμπορίου και της ησυχίας στην Ευρώπη.
Αλλά η Πύλη απέρριψε κατηγορηματικά τη συνθήκη του Λονδίνου δηλώνοντας ότι «θα επιμένει ως τη συντέλεια των αιώνων» ότι η Ελλάδα είναι τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι τρεις στόλοι
Αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Έντουαρντ Κόδριγκτον και γαλλικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Ερίκ Δεριγνί, στους οποίους ενώθηκε στη συνέχεια και μοίρα του ρωσικού στόλου υπό τον υποναύαρχο Λόνγκιν Χέιδεν (Ολλανδός στην υπηρεσία του τσάρου), διατάχτηκαν να επιβάλουν στην έσχατη ανάγκη «με τη βία» την απόφαση των τριών Δυνάμεων για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ελλάδα. Από την Αλεξάνδρεια είχε αποπλεύσει ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος με κύριο στόχο να καταπνίξει την Ελληνική Επανάσταση κυριεύοντας την Ύδρα και άλλα επαναστατημένα νησιά.
Από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας εξήλθαν 92 πλοία, από τα οποία 51 ήταν πολεμικά και τα υπόλοιπα φορτηγά με κατεύθυνση τη νότια Ελλάδα. Ανάμεσα στα φορτηγά ήταν και τέσσερα με αυστριακή σημαία.
Στο λιμάνι του Ναυαρίνου είχε συγκεντρωθεί ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, όταν στις 8 Οκτωβρίου 1827 εισήλθε στον ίδιο χώρο ο ενωμένος στόλος των τριών Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, με επικεφαλής τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον και ύστερα από λίγο άρχισε μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της εποχής.
Επιστολές τριών ναυάρχων
Την ίδια μέρα της ναυμαχίας, μόνο λίγο μετά το τέλος της, οι τρεις ναύαρχοι ενημέρωσαν συνοπτικά τις κυβερνήσεις τους για τη μάχη και το νικηφόρο για τις τρεις Δυνάμεις αποτέλεσμα που ενίσχυσε οπωσδήποτε την Ελληνική Επανάσταση και συνέβαλε στο αίσιο τέλος της.
Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από τις τρεις επιστολές, των ναυάρχων Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν προς τις κυβερνήσεις τους, ενώ η ναυμαχία μόλις έχει τελειώσει. Από τις επιστολές μαθαίνουμε σπάνιες λεπτομέρειες εκείνης της ναυμαχίας πριν από 186 χρόνια.
Ο σερ Έντουαρντ Κόδριγκτον προς τον κ. Στράτφορντ Κάνινγκ
«Κύριε, έχω την τιμή να πληροφορήσω την Εξοχότητά σας ότι οι συνάδελφοί μου, ο Κόμης Χέιδεν και ο Ιππότης ντε Ρινί (Δεριγνί) συμφώνησαν μ’ εμένα για την ανάγκη να εισέλθουμε σ’ αυτό το λιμάνι, ώστε να πείσουμε τον Ιμπραήμ Πασά ν’ αποσυρθεί στην Αλεξάνδρεια ή σε κάθε περίπτωση να σταματήσει τον βάρβαρο πόλεμο της εξόντωσης που συνέχισε και μετά την εδώ επιστροφή του.
Οι ενωμένες ναυτικές μοίρες (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) εισήλθαν περί τις δύο η ώρα σήμερα το απόγευμα. Αν και υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις προετοιμασίας για μάχη, η "Ασία", η "Τζένοα" και η "Αλβιών" υποχρεώθηκαν να αγκυροβολήσουν ανάμεσα στα τουρκικά πλοία και ο Μοχάρεμ Μπέη (Αιγύπτιος) μου έστειλε μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση: Αλλά στις βάρκες του "Ντάρτμουθ" που πλησίαζαν ένα από τα πολεμικά πλοία, ορισμένοι του ξένου πληρώματος πυροβόλησαν με μουσκέτα, στους πυροβολισμούς, όπως ήταν φυσικό, ανταπάντησαν οι δικοί μας από θέση άμυνας».
Γράμμα του υποναυάρχου Δεριγνί προς τον κόμη κύριο Γκιγιεμινό «Σιρέν»
«Ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε. Σας στέλνω έναν απολογισμό της επίθεσης. Μεταξύ μας οι τρεις Ναύαρχοι συνεννοηθήκαμε για την ανάγκη να έλθουμε στο Ναυαρίνο να κάνουμε έκκληση στους Τούρκους Διοικητές να σταματήσουν. Κατέστρεφαν στην ξηρά. Εισήλθαμε λοιπόν στο Ναυαρίνο λέγοντας ότι θα περιμέναμε το πρώτο χτύπημα. Αυτό ρίχθηκε εναντίον μιας ακάτου του "Ντάρτμουθ" όπου ένας νέος ναύτης σκοτώθηκε από μια σφαίρα. Η πρώτη κανονιά ρίχθηκε εναντίον μας και σκότωσε έναν άνδρα. Τότε ήμουν σε πολύ κοντινή απόσταση από μια Αιγυπτιακή φρεγάτα. Η ναυαρχίς "Ασία" είχε βρεθεί επίσης κοντά στο τουρκικό πλοίο του Καπετάν Μπέη. Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνω 26 νεκρούς επί του πλοίου "Σιρέν", 37 τραυματίες, όλοι βαριά».
Ο ναύαρχος κόμης Χέιδεν προς την Αυτού Εξοχότητα τον Απεσταλμένο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη
«Κύριε. Είναι από το λιμάνι του Ναυαρίνου όπου σας γράφω αυτές τις γραμμές και μετά μια τρομερή μάχη, που οι Τούρκοι μάς υποχρέωσαν να δώσουμε.
Ο κ. Κόδριγκτον δίνει λεπτομέρειες στον Πρεσβευτή της Βρετανικής Μεγαλειότητος. Πιστεύω ότι είναι ανώφελο να τις επαναλάβω. Δεν γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει η μέρα αύριο, αλλά υπάρχει κάθε λόγος να ελπίζουμε ότι θα εξέλθουμε του Ναυαρίνου, αφού πρώτα δώσουμε στους Τούρκους και τον Ιμπραήμ ένα πολύ σκληρό μάθημα. Η σύγκρουση διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Μια φρεγάτα παραδόθηκε σ’ ένα από τα πλοία της Αυτού Μεγαλειότητος. Σ’ αυτή τη ναυμαχία, που δεν προκαλέσαμε εμείς, η σημαία του Αυτοκράτορος στέφθηκε με τιμή». Πηγή: enet.gr
*** Τρία νέα έργα για την Υγεία στη Μεσσηνία
Τρία νέα σημαντικά έργα στον τομέα της Υγείας στο Νομό Μεσσηνίας παίρνουν πια το δρόμο της υλοποίησης, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και την υπογραφή του περιφερειάρχη Π. Τατούλη για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.302.805,20 ευρώ και ειδικότερα: Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτηρίου των Εξωτερικών Ιατρείων-Διοίκησης του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας, π/υ 1.246.407,20 ευρώ. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση εξοπλισμού και υποδομών του Γ.Ν Καλαμάτας, π/υ 1.749.398 ευρώ. Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Πρωτοβάθμιας εντός οικισμού Πεταλιδίου του Δήμου Μεσσήνης, π/υ 307.000 ευρώ. Με αφορμή τις αποφάσεις ένταξης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία των έργων Υγείας στη Μεσσηνία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με το σχεδιασμό και τη μεθοδικότητά μας, αλλά και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Κατσίβελα και το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιο Μπέζο, ωριμάσαμε κρίσιμα έργα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη Μεσσηνία και τα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ». Τα τρία παραπάνω έργα αποτελούν ώριμες και ολοκληρωμένες προτάσεις που υπέβαλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας ύστερα από τη δημιουργική συνεργασία που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας. Όσον αφορά στην αναδιαρρύθμιση του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο που θα καταστήσει κτηριακά και ηλεκτρομηχανολογικά το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα σύγχρονο, λειτουργικό, και φιλόξενο. Σημειώνεται ότι η μελέτη του συγκεκριμένου έργου αποτελεί δωρεά της οικογένειας του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Η δεύτερη πρόταση, που αφορά στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του Γ.Ν Καλαμάτας, περιλαμβάνει το πρωτοποριακό και καινοτόμο υποέργο της Διοίκησης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος που αναφέρεται στην εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης με εξοικονόμηση πόρων σε ετήσια βάση της τάξεως των 350.000 - 400.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα σε κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, ενώ θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, το τρίτο έργο αφορά στην κατασκευή νέου Περιφερειακού Ιατρείου στο Πεταλίδι, σε οικόπεδο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης. Υπενθυμίζεται ότι το Π.Ι. Πεταλιδίου αποτελεί το τρίτο νέο κατά σειρά περιφερειακό ιατρείο στη Μεσσηνία που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, ύστερα από αυτά της Μεθώνης και του Βλαχόπουλου επιβεβαιώνοντας έτσι την καθοριστική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι τρεις ανωτέρω πράξεις έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ήδη ενταγμένων έργων στον Τομέα της Υγείας για τη Μεσσηνία. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης -
*** Γιατί αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του «Νέου Επιμελητηρίου» από την τελευταία συνεδρίαση
Να παραιτηθεί ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Σ. Σαραντέας, για απρεπή συμπεριφορά και δυσφήμηση του θεσμού, αλλά και ο β΄ αντιπρόεδρος Θεόδ. Μπομπόνης, λόγω δεοντολογίας και αρνητικών σχολίων που επιδέχεται ο θεσμός, ήταν τα αιτήματα που έθεσαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τα μέλη του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο», προτού αποχωρήσουν. Στην κοινή τους δήλωση χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, που δε βοηθά καθόλου στην ομαλή λειτουργία του θεσμού, τη συμπεριφορά που επιδεικνύεται με αφορμή «τα τελευταία γεγονότα και την αδιάλλακτη στάση του προεδρείου να μη θέτει τα θέματα που υποβάλλουμε στο Συμβούλιο και θεωρούνται μείζονος σημασίας για το μέλλον του θεσμού. Ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την απαράδεκτη στάση του γ.γ. κ. Σαραντέα για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν εις βάρος του θεσμού». Όπως αναφέρουν, «η επιμονή του προεδρείου για την εκλογή α΄ αντιπροέδρου δημιουργεί ερωτηματικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που και ο συνάδελφος κ. Αναστ. Χριστόπουλος έθεσε προ ημερησίας θέμα για την περίπτωση του β΄ αντιπροέδρου κ. Μπομπόνη Θεόδωρου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από τις 28.02.2013 και έχει διαγραφεί από το Ταμείο Ο.Α.Ε.Ε. με αριθμό πρωτοκόλλου 1304790, σύμφωνα με έγγραφα του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας. Ο κ. Μπομπόνης επίσης, όπως είναι γνωστό, διατηρεί τις θέσεις του ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας και του Επιμελητηρίου στο ΙΚΑ και στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Για εμάς είναι αντιδεοντολογικό και θέμα ηθικής τάξης ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Μπομπόνης Θεόδωρος να έχει νομίμως συνταξιοδοτηθεί και να διατηρεί την καρέκλα του, τη στιγμή που οι επαγγελματίες - μέλη αγωνιούν και μάχονται μέσα στη συνεχιζόμενη κρίση, κάποιοι να διοικούν αυταρχικά και δικτατορικά και άλλοι να κατέχουν παράτυπα θέσεις και αξιώματα». Σε άλλο σημείο, αναφέρουν: «Στην προηγούμενη κρίση, λόγω του μεγάλου αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί, είχαμε αποδεχθεί το αίτημα του κ. Καραμπάτου και των συμβούλων του για τη διατήρηση του θεσμού, συμμετείχαμε στη διοίκηση και ενώ αρχίσαμε τις διαδικασίες για την αξιολόγηση του προσωπικού και τα οικονομικά της ΕΤΑΠ, ο κ. Καραμπάτος έντεχνα και παρασκηνιακά με τη συνδρομή των κυρίων Μανιάτη και Κωστόπουλου, που παραμένουν σε αυτό το μόρφωμα και διατηρούν τις καρέκλες τους, κατάφεραν να μας απομακρύνουν και να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε έρευνα ή προσπάθεια εξυγίανσης του Επιμελητηρίου […] Ο κ. Καραμπάτος δε μας πείθει με την παραίτηση του από το Δ.Σ., οι ρίζες του παλαιού συστήματος που δημιούργησε ο ίδιος είναι βαθιές και δεν μπορεί να “νίπτει τα χείρας του” ως Πόντιος Πιλάτος. Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη των μελών του Επιμελητηρίου πρέπει να λάβουν τέλος». -
***
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ενημέρωση :
Π.Σ . ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Α.Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΗΣ 4-0, (0-0)-^ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ριγανάς, Τριανταφυλλάκης, Καντούτσης, Σκαρλάτος, Τσόπελας, Τσιμικλής, Καραχάλιος, Μπελεβέτης, Οντσβόνγκ, Πούτσι, Καλαντζής.
ΑΕ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ Ραχιώτης, Παπανίκου, Παναγιώτου, Αβραμίδης, Κακκαβάς, Κυριάκης, Κούσος, Σκερλετίδης, Μπαλάφας, Κόλιν, Μαργαρίτης. -
*** ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 0-0 .- ^
*** ΒΕΡΟΙΑ - ΑΡΗΣ 0-1 (0-0) .-
Τα γκόλ : 61΄ Ουντόζι ,Οι συνθέσεις:
Κάρτες : 12 κίτρινες , 3 κόκκινες !!!!
ΒΕΡΟΙΑ (Στέφαν Στόικα): Αναστασόπουλος, Γεωργιάδης, Αμαραντίδης, Ορέστες, Σισοκό, Καλτσάς, Μπαργκάν, Σιόντης (85΄ Σεγούντο), Όστοϊτς (75΄ Ντα Κόστα), Μπεν, Μρντάκοβιτς (65΄ Ζεζίνιο).
ΆΡΗΣ (Ζόραν Μιλίνκοβιτς): Διούδης, Ψυχογιός, Μαργαρίτης, Πουλίδο, Έλσνερ, Οικονομόπουλος, Παπαδόπουλος (46΄ Αγκάνθο), Ηρακλής, Ιμπέ (60΄ Σταυρόπουλος), Ουντότζι (82΄ Αγγελούδης), Τάτος.
*** ΠΑΟ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 1-2 (0-1) .- ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Τα γκόλ : 18΄Ζεκίνια , 75΄Ρομέου , 67΄Φιγκερόα .-
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλος - Λαδάκης, Σέρεμετ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες, Κλωναρίδης (61' Ντίνας), Μαρινάκης (82' Αμπέιντ), Νάνο, Σίλντενφελντ, Πράνιτς, Ατζαγκούν (51' Φιγκερόα), Ζέκα, Μπεργκ.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Άκης Μάντζιος): Σέρεμετ, Παπαγεωργίου, Ντιόγκο, Μίκουλιτς, Εμπόου, Σαρακατσάνος, Λαδάκης, Μπαϊκαρά (92' Καθάριος), Ρομέου, Κάσες (86' Χρήστου), Ζεκίνια (79' Χασομέρης).
*** ΟΦΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΣ 1-1 .-
Τα γκόλ : 28΄ Διαμαντάκος , 41΄ Παπάζογλου .
Ο διαιτητής Καμπάξης (Ευβοίας) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Βερόν, Εντουάρντο Ζε - Καρντόσο, Ρομάνο, Αθανασίου
ΟΦΗ (Σα Πίντο): Δασκαλάκης, Βερόν (56' Εντουάρντο Ζε), Τριποτσέρης, Ζόρο (68' Ζβασίγια), Γκαλέτι (46' Κουτσιανικούλης), Παπάζογλου, Καλαϊτζιτς, Περογαμβράκης, Μπούρμπος, Φραγκουλάκης, Μιλιάζες.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Πετράκης): Αθανασίου, Πίτσος, Τζανακάκης, Σαρρής, Πελέ (90' Κοζορώνης), Ρομάνο, Μεχία, Καρντόσο, Μπαντιμπανγκά (74' Μπουχαλάκης), Χαντί (89' Χαλκιαδάκης), Διαμαντάκος.
*** ΑΠΟΛΛΩΝ Αθηνών -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-1 .-
Τα γκόλ : 7΄ αυτογκόλ Μπόγιοβιτς , 73΄ Μελισσας .-
Διαιτητής: Α.Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Κίτρινες: Δεληζήσης, Άλβαρεζ - Μπικέ, Κούσας
Οι συνθέσεις:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Μπάμπης Τεννές): Τζόρβας, Χατζηζήσης, Δεληζήσης, Αλβαρεζ, Παντελιάδης, Κόρμπος (78΄ Ζουέλα), Καμαρά, Τσοκάνης (65΄ Μπάρκογλου), Γκουέλα, Διαμάντης (52΄ Εγκον), Φαρινόλα.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Ράφαελ, Κούσας, Καμαρά (87΄ Καλογέρης), Μελισσσάς, Γοδόι (60΄ Μπελόν), Τζούνιορ, Σφακιανάκης (46΄ Θεοδωρίδης), Γκάλο, Μπακάκης, Μπικέ, Μπόγιοβιτς.
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 :
* *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS 2013.-
Τα γκόλ : 18΄Ζεκίνια , 75΄Ρομέου , 67΄Φιγκερόα .-
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλος - Λαδάκης, Σέρεμετ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες, Κλωναρίδης (61' Ντίνας), Μαρινάκης (82' Αμπέιντ), Νάνο, Σίλντενφελντ, Πράνιτς, Ατζαγκούν (51' Φιγκερόα), Ζέκα, Μπεργκ.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Άκης Μάντζιος): Σέρεμετ, Παπαγεωργίου, Ντιόγκο, Μίκουλιτς, Εμπόου, Σαρακατσάνος, Λαδάκης, Μπαϊκαρά (92' Καθάριος), Ρομέου, Κάσες (86' Χρήστου), Ζεκίνια (79' Χασομέρης).
*** ΟΦΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΣ 1-1 .-
Τα γκόλ : 28΄ Διαμαντάκος , 41΄ Παπάζογλου .
Ο διαιτητής Καμπάξης (Ευβοίας) έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Βερόν, Εντουάρντο Ζε - Καρντόσο, Ρομάνο, Αθανασίου
ΟΦΗ (Σα Πίντο): Δασκαλάκης, Βερόν (56' Εντουάρντο Ζε), Τριποτσέρης, Ζόρο (68' Ζβασίγια), Γκαλέτι (46' Κουτσιανικούλης), Παπάζογλου, Καλαϊτζιτς, Περογαμβράκης, Μπούρμπος, Φραγκουλάκης, Μιλιάζες.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Πετράκης): Αθανασίου, Πίτσος, Τζανακάκης, Σαρρής, Πελέ (90' Κοζορώνης), Ρομάνο, Μεχία, Καρντόσο, Μπαντιμπανγκά (74' Μπουχαλάκης), Χαντί (89' Χαλκιαδάκης), Διαμαντάκος.
*** ΑΠΟΛΛΩΝ Αθηνών -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-1 .-
Τα γκόλ : 7΄ αυτογκόλ Μπόγιοβιτς , 73΄ Μελισσας .-
Διαιτητής: Α.Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Κίτρινες: Δεληζήσης, Άλβαρεζ - Μπικέ, Κούσας
Οι συνθέσεις:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Μπάμπης Τεννές): Τζόρβας, Χατζηζήσης, Δεληζήσης, Αλβαρεζ, Παντελιάδης, Κόρμπος (78΄ Ζουέλα), Καμαρά, Τσοκάνης (65΄ Μπάρκογλου), Γκουέλα, Διαμάντης (52΄ Εγκον), Φαρινόλα.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Ράφαελ, Κούσας, Καμαρά (87΄ Καλογέρης), Μελισσσάς, Γοδόι (60΄ Μπελόν), Τζούνιορ, Σφακιανάκης (46΄ Θεοδωρίδης), Γκάλο, Μπακάκης, Μπικέ, Μπόγιοβιτς.
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 :
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/10/01-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Δευ και Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/02-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/10/03-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ Γράφοντας Παρασκευή 04- Οκτωβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/04-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/10/05-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/05-06-10.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατο -Κύριακο Σαββατο 05 Οκτωβρίου και Κυριακή 06 -10-2013.-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/10/05-06-10.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατο -Κύριακο Σαββατο 05 Οκτωβρίου και Κυριακή 06 -10-2013.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/10/06-2013.html , Το κανάλι της Ενημέρωσης Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://ar fara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/10/07-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html , ΕΠΙΛΟΓΕΣ γιά όλους μας Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/10/09-2013.html , ΟΜΟΡΦΑ και Ωραία γιά όλους μας επιλέγοντας και Διαλέγοντας Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/10/14-2013.html , ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Βίντεο-Φωτογραφίες Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/10/15-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/10/16-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/10/17-2013.html , Το καναλι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/10/18-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/10/19-2013.html .
Το κανάλι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/10/20-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/10/19-20-21-2013.html , Αθλητικό Τριήμερο 19 , 20 και 21 Οκτωβρίου 2013.-