~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ για όλους μας -Θέματα υγείας Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ  για  όλους  μας -
Θέματα  υγείας  ,
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου  2014  :


 1 ***  Παναγιώτης Νταγιόπουλος: Ο χειρουργός από την Καλαμάτα που διακρίνεται διεθνώς (βίντεο)         
   Ο διακεκριμένος χειρουργός Παναγιώτης Νταγιόπουλος στην εκπομπή «Ζήσε με υγεία» ανέλυσε την μέθοδο της αρθροπλαστικής γόνατος και μας εξήγησε την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επέμβασης και το πόσο συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών οι οποίοι προηγουμένως ήταν καταδικασμένοι να ζουν με πόνο και αναπηρία.  Η μαρτυρία της κας Ευγενίας Παναγιωτοπούλου επιβεβαίωσε τα παραπάνω, αφού εξήγησε στην εκπομπή με λεπτομέρεια το πόσο ανώδυνη και αναίμακτη είναι η αρθροπλαστική γόνατος, αλλά το πιο σημαντικό, η ασθενής του κου Νταγιόπουλου τόνισε τη ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση και βάδιση ακριβώς μετά την επέμβαση.
Video : Ο Παναγιώτης Νταγιόπουλος ( Χειρούργος Ορθοπαιδικός ) στο www.Zougla.gr , http://youtu.be/tIqztGDzUqI .-

Βιογραφικό Απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ιατρός Π. Γ. Νταγιόπουλος πραγματοποίησε την ειδίκευσή του στη Χειρουργική Ορθοπαιδική & Τραυματολογία αρχικά στο νοσοκομείο Guy’s & St. Thoma’s στο Λονδίνο και στο Γ.Ν. Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”. Στη συνέχεια, εξειδικεύθηκε στην κλινική ATOS στη Χαϊδελβέργη και στο νοσοκομείο A. Mignot στις Βερσαλίες, στη χειρουργική του κάτω άκρου. Εργάσθηκε για περισσότερο από δυόμιση χρόνια στη Λυόν, η οποία λαμβάνει στην ορθοπαιδική κοινότητα μια ευδιάκριτη θέση στη χειρουργική του γόνατος, τη «Χειρουργική Σχολή Γόνατος της Λυόν» (Lyon School of Knee Surgery). Αυτό οφείλεται τόσο στην παρουσία και εργασία στα νοσοκομεία της πόλης μερικών από των σημαντικότερων χειρουργών γόνατος που εμπλούτισαν την ορθοπαιδική με νέες χειρουργικές τεχνικές, όσο και στην συστηματική προσέγγιση και ανάλυση των παθήσεων του γόνατος από μια ευρύτερη ομάδα ορθοπαιδικών που εκπαιδεύτηκαν έκτοτε εκεί.Ο ΠΓ Νταγιόπουλος εξειδικεύεται Στη χειρουργική του γόνατος & του ισχίου, τόσο στην επανορθωτική χειρουργική των ενηλίκων (ολική αρθροπλαστική γόνατος με σύγχρονες μεθόδους μικρής ή ελάχιστης επεμβατικότητας, ολική αρθροπλαστική ισχίου, μερική ή ήμι- αρθροπλαστική γόνατος, οστεοτομίες γόνατος, κλπ) Στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων (ρήξη και αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μερική ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, βλάβες των μηνίσκων, συρραφή των μηνίσκων, μεταμόσχευση των μηνίσκων, βλάβες του χόνδρου, σύνθετες συνδεσμικές κακώσεις, κλπ). Στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων της ποδοκνημικής (αρθροσκόπιση, χόνδρινες βλάβες, κλπ) Αλλά κυρίως στις βλάβες της επιγονατίδας, της κακώσεις της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης (εξάρθρωμα επιγονατίδας, βλάβες του χόνδρου της επιγονατίδας, αποκατάσταση έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου, δυσπλασία της τροχιλίας, τροχιλιοπλαστική, κλπ), τα οποία αποτελούν και την κύρια εξειδίκευση και πεδίο ενδιαφέροντος του D. Dejour. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων και ομιλιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο, κυρίως, στο εξωτερικό. www.zougla.gr .-- 

2 *** Η έκθεση στον ήλιο επιβραδύνει την αύξηση του βάρους :
 
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση των συμπτωμάτων διαβήτη τύπου 2, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε σε ποντίκια, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.
Επιστήμονες από το Εδιμβούργο, το Σαουθάμπτον και την Αυστραλία διαπιστώνουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes», ότι ποντίκια τα οποία είχαν ταΐσει και στη συνέχεια εξέθεσαν στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) κατανάλωσαν λιγότερη τροφή.
Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται από τον οργανισμό με την έκθεσή του στον ήλιο, δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στην αντίδραση των πειραματόζωων, επεσήμανε η μελέτη.
Πάντως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η ηλιοφάνεια επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο και τον άνθρωπο. Τονίζουν, ακόμη, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφυλακτικότητα, διότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα με σώμα που καλύπτεται από γούνα και δεν εκτίθενται συχνά σε έντονη ηλιοφάνεια.
Τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα, όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Οι επιδράσεις της θεραπείας με υπεριώδη ακτινοβολία συνδέονται με το νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα ύστερα από την έκθεση στον ήλιο.
Όταν μια κρέμα που περιέχει αυτήν την ουσία εφαρμόζεται στο δέρμα των ποντικιών, έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε από επιδημιολογικές μελέτες ότι όσοι εκτίθενται στον ήλιο ζουν περισσότερα χρόνια απ’ όσους ζουν υπό σκιά. Μελέτες όπως αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο μπορεί ο ήλιος να μας ωφελήσει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μοναδική ασθένεια που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την έκθεση στον ήλιο».
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Σέλει Γκόρμαν του Ινστιτούτου για τα Παιδιά «Telethon» στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η ηλιοφάνεια είναι σημαντικό στοιχείο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
«Υποδηλώνουν (τα αποτελέσματα) ότι η τακτική έκθεση του δέρματος στον ήλιο, σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά» προσθέτει.
Ωστόσο, ο δρ Κόλιν Μίτσι, παιδίατρος και πρόεδρος της επιτροπής διατροφής του Royal College of Paediatrics and Child Health, εξηγεί ότι είναι ήδη γνωστό πως η υπεριώδης ακτινοβολία έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό και συνδέεται με τις φλεγμονές, τις ενδορφίνες, την κακοήθεια και τον μηχανισμό των στεροειδών ορμονών, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί έκπληξη πως αυτό το είδος ακτινοβολίας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το «μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία».
«Εγείρει σημαντικά ερωτήματα για εμάς τους ανθρώπους: είναι η επίδραση ίδια στα παιδιά μας και σε εμάς κι αν ναι, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και στην αποφυγή της λήψης υπερβολικής ποσότητας φαρμάκων; Ενδεχομένως αυτό που χρειάζεται να είναι λίγος ήλιος» υποστηρίζει ο Μίτσι.   Χ.Λ.

3 *** Τα καρύδια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
 
Νέα εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια πιθανόν να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών ενδεχομένως να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ, καθώς και με την καθυστέρηση της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε σημαντική βελτίωση στην ικανότητα μάθησης, τη μνήμη, τη μείωση του άγχους και στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων έπειτα από κατανάλωση δίαιτας εμπλουτισμένης σε καρύδια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλή περιεκτικότητα των καρυδιών τόσο σε αντιοξειδωτικά συστατικά όσο και σε α-λινολενικό οξύ ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από την εκφυλιστική διαδικασία που παρατηρείται συνήθως στη συγκεκριμένη νόσο, όπου η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες κυριαρχούν.
Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν πως η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καρυδιών με τη γνωσιακή λειτουργία.
Πηγή: www.neadiatrofis.gr    ,  Χ.Λ.

4 ***  Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου (ή ορθοκολικού) εμφανίζουν μια τάση μείωσης στα άτομα άνω των 50 ετών, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια σταδιακή αύξησή τους στους νεότερους μεταξύ 20 έως 49 χρόνων και ιδίως σε όσους είναι κάτω των 35, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι τα επόμενα 15 χρόνια πάνω από ένας στους δέκα καρκίνους στο κόλον (το κεντρικό τμήμα του παχέος εντέρου) και σχεδόν ένας στους τέσσερις στον ορθόν (το τελευταίο τμήμα του πριν από τον πρωκτό) θα διαγνωστούν σε ασθενείς κάτω των 50 ετών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας - Χιούστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Surgery», σύμφωνα με τo Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, ανέφεραν ότι οι ολοένα συχνότερες προληπτικές εξετάσεις (ιδίως η κολονοσκόπηση) έχουν συμβάλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη σταδιακή μείωση των περιστατικών ορθοκολικού καρκίνου (με ρυθμό περίπου 1% ετησίως μετά το 1975).
Ωστόσο, καθώς ο προληπτικός έλεγχος δεν θεωρείται σήμερα αναγκαίος στους ανθρώπους έως 50 ετών, παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες και μάλιστα τα περιστατικά περιλαμβάνουν συνήθως καρκίνους σε πιο προχωρημένη μορφή και άρα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους. Η ετήσια αύξηση των περιστατικών είναι της τάξης του 2% για τα άτομα 20 έως 34 ετών και 0,40% για τους ανθρώπους 35 έως 49 χρόνων.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 2020 και το 2030 στις ΗΠΑ θα υπάρξει μια μείωση κατά 23% και 41% των περιστατικών αντίστοιχα για τα άτομα άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα μια αύξηση κατά 38% και 90% αντίστοιχα μεταξύ των ατόμων 20 έως 34 ετών.
Πρόκειται για μια «ανησυχητική τάση» που υποχρεώνει τους επιστήμονες να ερευνήσουν σε βάθος τις αιτίες που τα νεαρά άτομα είναι ολοένα και περισσότερο επιρρεπή στον καρκίνο του εντέρου. Και ενδεχομένως μελλοντικά να αλλάξουν και οι σημερινές κατευθυντήριες οδηγίες για την προληπτική κολονοσκόπηση από την ηλικία των 50 ετών και έπειτα.
Πάντως, οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κατεργασμένο κρέας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ   Χ.Λ.

5 ***  Η οστεοπόρωση είναι πρόβλημα και των ανδρών   
Λανθασμένα υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως η οστεοπόρωση είναι ουσιαστικά πρόβλημα μόνο των γυναικών. Μια νέα επιστημονική έρευνα από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης επισημαίνει ότι, όσον αφορά στην υγεία των οστών, οι άνδρες κάποιας ηλικίας είναι επίσης το ασθενές φύλο.
Η μελέτη αναφέρει ότι κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης συμβαίνουν σε έναν στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς ο πληθυσμός της Γης γερνάει εξαιτίας δημογραφικών λόγων. Μεταξύ 1950 - 2050 προβλέπεται ένας δεκαπλασιασμός των ανδρών άνω των 60 ετών, δηλαδή της ομάδας υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση.
Η έκθεση, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έμπελινγκ, ο οποίος ηγείται του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης, προειδοποιεί ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνδρες θα δυσκολεύονται να ζήσουν μια αυτόνομη ζωή χωρίς πόνους και εξάρτηση από τη βοήθεια των άλλων.
Η έρευνα τονίζει ότι ήδη σήμερα ένας μεγάλος αριθμός των ανδρών με οστεοπόρωση δεν λαμβάνει ούτε τη σχετική διάγνωση ούτε την κατάλληλη θεραπεία. Το ένα τρίτο των συνολικών καταγμάτων ισχίου διεθνώς συμβαίνει σε άνδρες, με το ποσοστό θνησιμότητας να φθάνει το 37% κατά το πρώτο έτος μετά το κάταγμα. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο των γυναικών, γεγονός που σημαίνει ότι ένας άνδρας κινδυνεύει σαφώς περισσότερο από μια γυναίκα να πάθει θανάσιμο κάταγμα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι επειδή η οστεοπόρωση υποδιαγιγνώσκεται και δεν θεραπεύεται σε πολλούς άνδρες, αυτοί θα κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από αναπηρία ή πρόωρο θάνατο εξαιτίας οποιουδήποτε κατάγματος. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι καθώς οι κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας εστιάζουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, η οστεοπόρωση λειτουργεί ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς η απειλή της υποτιμάται.
Ο καθηγητής Τζον Κάνις, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, δήλωσε ότι «η πιθανότητα να πάθει ένας άνδρας άνω των 50 ετών κάταγμα στη ζωή του λόγω οστεοπόρωσης φθάνει το 27%».
Η έκθεση προβλέπει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025 ο συνολικός αριθμός καταγμάτων στους άνδρες θα αυξηθεί κατά 34%, φθάνοντας σχεδόν το 1,6 εκατ. ετησίως. Στην Ε.Ε. το κόστος αντιμετώπισης των καταγμάτων άγγιξε τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 και αναμένεται να φθάσει τα 15,5 δισ. το 2025. Επισημαίνεται ότι τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης έχουν σημαντική επίπτωση στην παραγωγικότητα των ανδρών ηλικίας 50 - 65 ετών, οδηγώντας σε απώλεια αρκετών ωρών εργασίας.
Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά πιο αδύναμα και ευάλωτα σε κάταγμα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου καθώς και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον εν λόγω κίνδυνο.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες άνω των 70 ετών να παίρνουν κάθε ημέρα τουλάχιστον 1.200 mg ασβεστίου, αρκετή βιταμίνη D μέσω έκθεσης στον ήλιο ή διατροφικών συμπληρωμάτων και να κάνουν ασκήσεις με βαράκια τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 30 - 40 λεπτά.  Χ.Λ.

6 *** Πρωτεΐνη από σακχαρότευτλα ως υποκατάστατο αίματος 
Μια φυτική πρωτεΐνη που υπάρχει στα σακχαρότευτλα (απ’ όπου παράγεται η ζάχαρη) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως υποκατάστατο του αίματος, βοηθώντας έτσι να αντιμετωπιστεί η έλλειψή του που υπάρχει παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες. Πάντως, η προοπτική για κάτι τέτοιο παραμένει μακρινή, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της.
Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αρκετά όμοια με την αντίστοιχη πρωτεΐνη στα φυτά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στη φυτική πρωτεΐνη, ώστε να τη μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.
Αν αυτό όντως γίνει πραγματικότητα, τότε η «ζαχαρένια» πρωτεΐνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αντί για αίμα στις μεταγγίσεις που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε ένα νοσοκομείο, όταν κάποιος ασθενής έχει χάσει πολύ αίμα, καθώς επίσης σε μακροχρόνιους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με χρήση αίματος σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τη Νελίντα Λέιντα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η «αιμοσφαιρίνη» του σακχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% έως 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Η εν λόγω πρωτεΐνη έχει δομή παρόμοια με την ανθρώπινη και συμπεριφέρεται με παρεμφερή τρόπο, όσον αφορά στη μεταφορά του οξυγόνου.
Μια εναλλακτική λύση, πέρα από τη μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ανθρώπινη, θα ήταν -μέσω γενετικής τροποποίησης- να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά για να παράγουν ανθρώπινου τύπου αιμοσφαιρίνη αντί για τη δική τους αντίστοιχη πρωτεΐνη.
Αρχικά αναμένεται να γίνουν δοκιμές σε πειραματόζωα και, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δοκιμές σε ανθρώπινους ιστούς. Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα την όλη ιδέα, αλλά προειδοποίησαν ότι, σε κάθε περίπτωση, τυχόν υλοποίησή της θα πάρει αρκετά χρόνια.   Χ.Λ.

7 ***  Ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους βρεφών  :
Περί τα 6,3 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από το 40% απ' αυτά είναι νεογέννητα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, o άμεσος θηλασμός μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση μπορεί να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους βρεφών. «Αυτό μεταφράζεται σε 500.000 παιδικούς θανάτους κάθε χρόνο ή σε περισσότερους από 1.500 κάθε μέρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNICEF Ηλίας Λυμπέρης, επισημαίνοντας ότι «με αυτόν τον απλό και φυσικό τρόπο, θα μπορούσε να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα παγκοσμίως κατά 25-30%».
Κατά την ολοκλήρωση της εφετινής εβδομάδας μητρικού θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), οι πλέον ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αποτελέσει «επένδυση για μια ζωή».
Ο διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Χρούσος Γεώργιος τονίζει κατά τη διάρκεια επιστημονικού συμποσίου στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών, ότι «πλέον έχει αποδειχθεί και γενετικά ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να είναι 100% θετικός για την υγεία του νεογνού».
Από τη μεριά της, η παιδίατρος Ερασμία Γιατράκου, αναλύοντας τις εξαιρετικά σημαντικές ανοσολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, εξηγεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων, στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού, ενώ παρατηρείται επίσης αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση. Προστατεύει ακόμη από γαστρεντερικές διαταραχές το αναπνευστικό σύστημα του μωρού, προλαμβάνει ουρολοιμώξεις, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες, καθώς επίσης και σοβαρές μορφές ιλαράς. «Εκατομμύρια χρόνια πειραμάτων από τη φύση είναι δύσκολο να αναπαραχθούν στο εργαστήριο» τονίζει η κα Γιατράκου.
«Δεν μιλάμε για ένα βιολογικό προϊόν, αλλά για ένα εξατομικευμένο φάρμακο». Με αυτά τα λόγια και στο ίδιο μήκος κύματος η παιδίατρος Μαρία Δασοπούλου, επιμελήτρια στο Νοσοκομείο Παίδων, κάνει λόγο για 268 πρωτεΐνες οι οποίες εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η μη λήψη του από το νεογνό συνδέεται και με την αύξηση της τάσης παχυσαρκίας κατά την ενήλικη ζωή του.
Μέσω του θηλασμού, η μητέρα εξασφαλίζει για το παιδί της ιδανική αύξηση, ανάπτυξη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία, σύμφωνα με τη Φανή Πεχλιβάνη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών. Η κα Πεχλιβάνη επισημαίνει, επίσης, τα σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το παιδί αλλά και για την ίδια τη μητέρα, αφού έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται η αυτοεκτίμησή της και μειώνονται οι τάσεις κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το μητρικό γάλα ως το «Κέρας της Αμάλθειας».
Η υπεύθυνη διευθύντρια Β' Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Φανή Ανατολίτου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα γάλακτος για τα άρρωστα και πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των γυναικών στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας πολιτισμός μητρικού θηλασμού.
«Να γίνει ο μητρικός θηλασμός μόδα» λέει o Ηλίας Λυμπέρης, εκ μέρους της UNICEF, καθώς μεταξύ όλων των άλλων «ενισχύοντας τον δεσμό μητέρας-παιδιού, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και δημιουργεί εξυπνότερα παιδιά».
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Λυμπέρης, η UNICEF, πέρα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης επιστημόνων, επαγγελματιών και πολιτών, αφενός εφαρμόζει τον θεσμό των «φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομείων» σε μαιευτήρια που προωθούν τον μητρικό θηλασμό και αφετέρου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη World Alliance for Breastfeeding Action, για τη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Μάρκετινγκ εκ μέρους εταιρειών και νοσοκομείων στο θέμα της προώθησης υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος.

8 ***  Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος  :
Όλοι έχουμε αισθανθεί αγωνία, αβεβαιότητα, φόβο στη σκέψη ενός διαγωνίσματος, μιας επαγγελματικής συνέντευξης, ή στο πρώτο ραντεβού. Αυτή η αντίδραση, ως ένα σημείο, είναι υγιής, γιατί μας κάνει να είμαστε προσεκτικοί, προετοιμασμένοι και να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.
Όταν όμως αυτές οι ανησυχίες κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, τότε μετατρέπονται σε άγχος, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σκεφτούμε λογικά. Οι ανησυχίες σχετίζονται με πράγματα που έχουν ήδη συμβεί, που συμβαίνουν τώρα ή που μπορεί να συμβούν. Επίσης, έχουν να κάνουν με τους φόβους μας για συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις.
Καμιά φορά είναι ευκολότερο να μείνουμε με τον φόβο παρά να κάνουμε κάτι για αυτό. Για παράδειγμα, ανησυχώ για ένα διαγώνισμα, θα διαβάσω συστηματικά για να το περάσω ή θα αγχωθώ τόσο πολύ, ώστε να μην μπορώ να συγκεντρωθώ και να αποτύχω;
• Σωματικά: Έντονος στομαχόπονος και πονοκέφαλος, ναυτία, αϋπνίες.
• Ψυχολογικά: Αισθήματα φόβου, ευερεθισμού και έντονης ανησυχίας. Δυσκολία στη συγκέντρωση, αδυναμία χαλάρωσης και ενασχόλησης με την καθημερινότητα. Σκεφτόμαστε αρνητικά και γινόμαστε ανήμποροι, απαισιόδοξοι, με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας μπορεί να αναπτύξουμε εμμονές (ελέγχουμε πολλές φορές αν κλειδώσαμε την πόρτα). Κάποιοι μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.
• Κοινωνικά: Επίδραση στη δουλειά, στις σχέσεις, στη διασκέδαση.
Όταν αυτά τα συμπτώματα γίνονται έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κάποιων διαταραχών του άγχους, όπως φοβίες (π.χ. αγοραφοβία), κρίσεις πανικού, ψυχαναγκαστική διαταραχή (έμμονες ιδέες), ψυχοσωματικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αναγκαία.
Τι μπορώ να κάνω;• Μιλήστε σε κάποιον φίλο, συγγενή ή σε κάποιον ειδικό.
• Αντιμετωπίστε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί μέσω της νοερής απεικόνισης. Έχοντας φανταστεί μια αγχώδη κατάσταση, είστε καλύτερα προετοιμασμένος.
• Γράψτε τις ανησυχίες σας σε ένα χαρτί σε προτάσεις και όχι ερωτήσεις. Έπειτα από λίγο καιρό θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν αβάσιμες.
• Κάντε μια λίστα με τις ανησυχίες σας με σειρά προτεραιότητας και αρχίστε να τις αντιμετωπίζετε μία-μία, ξεκινώντας από τη λιγότερο «φοβερή». Έτσι, θα αρχίσετε να αποκτάτε και αυτοπεποίθηση.
• Γίνετε διεκδικητικοί.
• Αρχίστε να ελέγχετε τις ανησυχίες σας, φανταστείτε ότι τις βάζετε μέσα στο συρτάρι του γραφείου σας και το ανοίγετε όποτε εσείς θέλετε.
• Ακολουθήστε μεθόδους χαλάρωσης, κάντε γιόγκα ή διαλογισμό.
• Γυμναστείτε.
• Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες, για παράδειγμα η καφεΐνη συνιστά διεγερτικό και εντείνει τον στομαχόπονο και τους πονοκεφάλους.
• Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να ανησυχείτε για κάτι, επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο, διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.   Πηγή:  www.govastileto.gr

9 *** ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΗΜΟΠΟΙΗΣΗ :
 Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος - Υπεύθυνος κέντρου εξωσωματικής Αθηνών  Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Βασίλης Αθανασίου,  έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Ζήσε με υγεία» και έδωσε απαντήσεις για ένα θέμα που στις μέρες μας απασχολεί πολλά ζευγάρια: Την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο γιατρός Βασίλης Αθανασίου μας εξηγεί τους βασικούς λόγους που επηρεάζουν την γονιμότητα.
Η μαρτυρία-κατάθεση ψυχής της Μαρίας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς μετά από πολλές προσπάθειες και ταλαιπωρίες κατάφερε να μείνει έγκυος και να αποκτήσει δυο υγιέστατα δίδυμα μωράκια, πάντα με την βοήθεια και τις συμβουλές του γιατρού Βασίλη Αθανασίου.
Ο Βασίλης Αθανασίου ( Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Υπευθ. κέντρου εξωσωματικής Αθηνών ) στο Zougla.gr  Βίντεο :  http://youtu.be/Qflbil2_5V0  ,.-

Βιογραφικό Ο Δρ. Αθανασίου Βασίλης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ειδικευθής στη Μαιευτική και Γυναικολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Αγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ιατρική Σχολή το 1994, όπου εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στις νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας.
Έχει μετεκπαιδευθεί στη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική στο Hopital Universite Cantonal de Fribourg της Ελβετίας, στο Centre Europeene Universite de Perigeux της Γαλλίας και στο Monash University of Melbourne στην Αυστραλία.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου:
• ΠΕΓΑΕ,
• ΠΕΓΕΧ,
• ESHRE
• Fertility Society της Αυστραλίας
• Eπιστημονικoύ Συμβουλίου του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».
Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα υπογονιμότητας, δύναται να αντιμετωπίσει με συνέπεια και ήθος το κάθε περιστατικό υπογονιμότητας, εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά έγκυρες μεθόδους.
Ο κος Αθανασίου είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου     Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής "Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών"
Λεωφ. Κηφισίας 5 ΤΚ 15125 - Μαρούσι   Τηλ. 2106859502 & 2106859500 Fax. 2106859503
e-mail: info@ivfathenscenter.gr    ,  www.ivfathenscenter.gr

10 *** Καλά νέα για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών
 
Με τα εμφράγματα κυριολεκτικά να «θερίζουν», όλοι συμφωνούν ότι η υγεία της καρδιάς είναι πρωταρχικής σημασίας.
Ευτυχώς, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, πολλές φορές οι ασθενείς σώζονται και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νέα stents. Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ) Ι. Καλλικάζαρος, οι νεότερες ουσίες που καλύπτουν τα νεότερης γενιάς DES stents, καθώς και η μείωση του πάχους του πλέγματός τους μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά της επαναστένωσης, χωρίς, ωστόσο, να την εξαλείψουν. «Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν τα λεγόμενα βιοαποροφούμενα stents, στα οποία, τόσο το πολυμερές, όσο και το πάχος του πλέγματός τους, δεν προδιαθέτουν για θρόμβωση, εξασφαλίζοντας, όμως, ανοικτό το αγγείο, παρά την πλήρη απορρόφησή τους, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με το neadiatrofis.gr, στο Συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά και στη διαρκή επέκταση της χρήσης διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδος, σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδος. Ένας στους 3 ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής δεν υποβάλλεται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας, παρά το ότι αυτό αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Η κύρια αιτία, για την οποία η χειρουργική επέμβαση δεν πραγματοποιείται, είναι ο υψηλός χειρουργικός κίνδυνος, λόγω του ότι αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζουν παράλληλα κι άλλα προβλήματα υγείας. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επινόηση νέων διαδερμικών μεθόδων και τεχνικών, που να επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδοαγγειακά, χωρίς τη διενέργεια χειρουργικής θωρακοτομής, σε αυτούς, ακριβώς, τους ασθενείς.
Από το 2007, οπότε εφαρμόσθηκε κλινικά η πρώτη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας, ο αριθμός των ασθενών που θεραπεύεται με αυτή τη μέθοδο αυξάνεται διαρκώς. Στη χώρα μας πραγματοποιείται από την έναρξη της εφαρμογής της μεθόδου αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία σε διάφορα Κέντρα. Επιτυγχάνει μείωση των θανάτων έως και 26%, συγκριτικά με την συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος και παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

11 ***  Τροφές «ασπίδα» κατά του καρκίνου των ωοθηκών  :
Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού, εσπεριδοειδών φρούτων και των χυμών τους σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 170.000 γυναικών για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που κατανάλωναν συστηματικά τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, και ειδικότερα φλαβονόλες (τσάι, κόκκινο κρασί, μήλα, σταφύλια) και φλαβανόνες (εσπεριδοειδή, χυμοί εσπεριδοειδών), είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.
Ενδεικτικά, φάνηκε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού καθημερινά σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 31%.
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει την επίδραση της συστηματικής κατανάλωσης φλαβονοειδών στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, που αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες.
Κλείνοντας, σχολιάζει πως οι κυριότερες πηγές των συγκεκριμένων φλαβονοειδών βρέθηκαν να είναι το μαύρο τσάι, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τρόφιμα που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή μιας γυναίκας, τονίζοντας πως ακόμη και μικρές αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

12 ***  Μεσογειακή διατροφή για γερή καρδιά
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει εξαιτίας κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος στην Αμερική. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων, ιδίως των ανδρών, πλήττεται από παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις διατροφικές συνήθειες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ελαιόλαδου, μη επεξεργασμένων δημητριακών και άλλων προϊόντων ολικής άλεσης, μέτρια κατανάλωση ψαριού, κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πιθανώς έχει προστατευτική δράση ως προς τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παρά τα σημαντικά οφέλη όμως της διατροφής αυτής για την υγεία, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 33% των ανδρών και 43% των γυναικών) έχει εγκαταλείψει τη Μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες έχουν αντικαταστήσει τη Μεσογειακή διατροφή με ένα «Δυτικό» τρόπο διατροφής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, άλατος και άλλων «επικίνδυνων» διατροφικών παραγόντων για την υγεία.
Για την προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος είναι επομένως σημαντικό να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, επιλέγοντας τρόφιμα μέσα από την πλούσια ποικιλία που μας προσφέρει η Μεσογειακή διατροφή.   Επιμέλεια: X.M. 

13 *** Έρευνα: Ο καφές κάνει καλό στο συκώτι
 Οι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια στο αλκοόλ πρέπει να πίνουν και μερικά φλιτζάνια καφέ, λένε ερευνητές από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα τριών ενζύμων, τα οποία σχετίζονται με τα προβλήματα στο ήπαρ.
Μάλιστα, η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ έφερνε το ίδιο αποτέλεσμα, κάτι το οποίο κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι καφές περιέχει κάποια ουσία που προστατεύει το συκώτι.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές προστατεύει και από άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού.   Επιμέλεια: K.T.

14 *** Φυτικές ίνες και σακχαρώδης διαβήτης
 Οι φυτικές ίνες είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη διατροφή όλων μας, αλλά ο ρόλος τους γίνεται ακόμη πιο σημαντικός στη διατροφή των ατόμων που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου. Οι επιδράσεις των φυτικών ινών στα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, φαίνεται να είναι ευεργετικές.                                                                                   Είναι επίσης ευρύτατα γνωστό ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση ή διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Και αυτό γιατί η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορα αίσθημα κορεσμού και μας κρατά για πολλή ώρα χορτάτους, ενώ παράλληλα μειώνεται η επιθυμία του οργανισμού για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων.
Πηγές φυτικών ινών
Φυτικές ίνες βρίσκουμε σε υψηλές ποσότητες στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ακατέργαστα δημητριακά (ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, κλπ), τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.                      
Φυτικές ίνες υπάρχουν και στα Sweet & Balance από τη ΓΙΩΤΗΣ, μία ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) που περιέχει φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και έχει περιορισμένα λιπαρά και θερμίδες. Περιέχει γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό stevia που έχει φυσική γλυκιά γεύση, δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρέχει θερμίδες.
Τα επιδόρπια χαμηλού ΓΔ συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς απελευθερώνεται αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, αποφεύγοντας τις απότομες μεταγευματικές αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλό ΓΔ.
Ενδεικτικά η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τα προϊόντα Sweet & Balance συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα:
   ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΑΝΑ 100 ΓΡ. ΕΤΟΙΜΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
 
Sweet & Balance επιδόρπιο γάλακτος με γεύση βανίλια
 
3,4 γρ.
Sweet & Balance μίγμα για κέικ
5,3 γρ.
Sweet & Balance μιλφέιγ
4,1 γρ.
Sweet & Balance κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση βανίλια
 
3,6 γρ.
Sweet & Balance κρέμα καραμελέ
6,1 γρ.
 
Sweet & Balance σοκολάτα
11,9 γρ.

health.in.gr

 16  ***  Στη διατροφή των διαβητικών χωρούν και τα γλυκά!
Τα γλυκά μέχρι πρόσφατα ήταν ενοχοποιημένα και άρα αποκλεισμένα από το διαιτολόγιο των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί της υγείας πρεσβεύουν ότι η στέρηση και ο αποκλεισμός (π.χ. πλήρης αποκλεισμός από γλυκά, ζάχαρη κλπ) δεν βοηθούν στη διαχρονική συμμόρφωση, ενώ τις περισσότερες φορές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Είναι γεγονός ότι τα επιστημονικά δεδομένα της σύγχρονης διατροφής εξελίσσονται ταχύτατα και η βιομηχανία τροφίμων, ανταποκρινόμενη σε αυτές τις αλλαγές, καινοτομεί προσφέροντας νέα προϊόντα με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους διαβητικούς.
Η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ, βασιζόμενη στη μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία της και ακολουθώντας τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, έχει δημιουργήσει τη νέα γενιά επιδορπίων Sweet & Balance. Έχοντας ένα ισορροπημένο διατροφικό προφίλ, είναι κατάλληλα και για διαβητικούς και μπορούν να χορηγηθούν στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου μειωμένων σακχάρων με την κατάλληλη καθοδήγηση και σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού ή διατροφολόγου.
Τι σημαίνει «ισορροπημένο διατροφικό προφίλ»; Τα προϊόντα Sweet & Balance είναι η πρώτη ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, με φυσικό γλυκαντικό από το φυτό stevia, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λίγες θερμίδες και περιορισμένα λιπαρά, ενώ κάθε πρόταση Sweet & Balance είναι μια δυνατή γευστική εμπειρία.
Τα επιδόρπια Sweet & Balance συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, γιατί χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μιλφέιγ, Κέικ, Μousse σοκολάτας, Kρέμα καραμελέ, τούρτα Cookies & Cream, Τσηζκέικ είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις Sweet & Balance. Απίστευτες επιλογές που κάνουν την ισορροπημένη διατροφή πραγματική απόλαυση!
health.in.gr
 
 
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ       
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3770    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2205     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2 198   video.- 
Σύνολον                                                        8173    βίντεο   .-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2625   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    699.–
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   257 .-
~** http://www.twitter.com/stamos01/ 260/194/8 ,

***
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014 :
~** Άρωμα  ενημέρωσης στην εφημερίδα  μας  Σάββατο  01  Νοεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
  : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .- 
~ Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 01 και 02 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/01-02-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης η Εφημερίδα μας Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/02-2014.html .- 
~  Άρωμα  ενημέρωσης ,  η Εφημερίδα  μας  , Δευτέρα  03 Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/03-2014.html ,.-  
~   Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  05 Νοεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-  
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  06 Νοεμβρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html  ,.
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Αγιάζι  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης   Παρασκευή   07  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/07-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Σάββατο  08  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/08-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Κυριακή   09  Νοεμβρίου  2014   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/09-2014.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/08-09-2014.html ,.-
~  Αγιάζι  ενημέρωσης Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html ,.-
~  ΥΓΕΙΑ για όλους μας -Θέματα υγείας Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-
~