~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Η Εφημερίδα μας Κυριακή εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  εκλογών 25  Ιανουαρίου  2015 :*** Ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς στην Πύλο (φωτογραφίες )         
      
 
Λίγα λεπτά πριν τις 8:30 το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε στην Πύλο, μαζί του υπήρχαν αρκετά στελέχη της Νέα Δημοκρατίας από τη Μεσσηνία.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας.
Σήμερα, αποφασίζουμε εάν θα πάμε μπροστά με δύναμη, με ασφάλεια, με σιγουριά, ή αν θα πάμε σε περιπέτειες.
Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Είμαι αισιόδοξος, γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της Πατρίδας μας.
Θα νικήσουμε».   Φωτο: Κώστας Καραλής 

 ~** ΓΚΑΛΟΠ πρίν εκλογές 24-01  //  25/1/2015 : http://youtu.be/ADj9jMbgn00 ,   
    
 
 
 
 
 
 
 
 
***  Ενδιαφέρουσα ψηφοφορία          
     
Δε γνωρίζω αν τα όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια προδικάζουν το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Όμως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ψηφοφορία που διοργανώνει η ιστοσελίδα in.gr, με το ερώτημα: «Την επομένη των εκλογών πιστεύετε ότι η χώρα θα είναι πολιτικά πιο σταθερή ή πιο ασταθής».
Έτσι, χθες το μεσημέρι, από τους 906 που είχαν εκφράσει τη γνώμη τους, οι 415 ή 45,81% είχαν ψηφίσει πως θα είναι πιο σταθερή, ενώ οι 430 ή το 47,46% είχαν ψηφίσει πως θα είναι πιο ασταθής. Το υπόλοιπο 6,73% ή 61 άτομα δήλωσαν πως δεν ξέρουν – δεν απαντούν.
Εκείνο που θα είχε δε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα ήταν να διεξαχθεί η ψηφοφορία λίγες ημέρες μετά τις εκλογές…    Χ.Χ.  

***  Εκλογές 2015: Οι πολίτες επιλέγουν σήμερα το… χρώμα της αυριανής ημέρας         
     
197.982 ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Χωρίς ακρότητες ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος στο νομό
Στις 7.00 το πρωί άνοιξαν σήμερα οι κάλπες των πιο σημαντικών εθνικών εκλογών των τελευταίων ετών και στα 465 εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας καλούνται να προσέλθουν οι ψηφοφόροι.
Χθες, τελευταία ημέρα προετοιμασίας, έμειναν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και το Τμήμα Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.


 
   Ψηφίζουμε
Οι ψηφοφόροι της Μεσσηνίας μέχρι σήμερα στις 7.00 το απόγευμα θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε 85 υποψηφίους, που συμμετέχουν σε 16 ψηφοδέλτια κομμάτων.
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Όσοι δε διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο.
Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.
Οι εκλογείς μπορεί να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 σήμερα Κυριακή από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Για τη Μεσσηνία θα λειτουργήσει και ένα εκλογικό τμήμα για ετεροδημότες, στο 1ο Λύκειο Καλαμάτας, για εγγεγραμμένους στη Β΄ Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, για τη δική μας εκλογική περιφέρεια οι εκλογείς μπορούν να βάζουν μέχρι δύο.
 
 Εκκρεμότητες
Και χθες, μέχρι αργά το απόγευμα, στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας παρουσιάζονταν δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι αναλάμβαναν καθήκοντα, προκειμένου να παραλάβουν από τους Δήμους τον εκλογικό σάκο του τμήματος που έχουν διορισθεί.
Για όσους δικαστικούς αντιπροσώπους, τακτικούς και αναπληρωματικούς, δεν ανέλαβαν καθήκοντα χθες το βράδυ, έγινε κλήρωση μεταξύ των αναπληρωτών για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
Σε επιφυλακή βρισκόταν χθες και το Τμήμα Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κυρίως για ενημέρωση και διευκρινίσεις σε αντιπροσώπους που παρέλαβαν τον εκλογικό σάκο και είτε είχαν κάποιες απορίες  για τη διαδικασία και το εκλογικό υλικό είτε τους έλειπε υλικό.
Σήμερα το βράδυ, περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, αναμένεται να φθάσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τα πρώτα αποτελέσματα συνδυασμών από τα πιο μικρά εκλογικά τμήματα, κυρίως της περιφέρειας του νομού.
Πριν από τα μεσάνυχτα, δε, αναμένεται να υπάρχει διαμορφωμένη εικόνα των ποσοστών των κομμάτων στη Μεσσηνία και ίσως να υπάρχει εικόνα για τους υποψηφίους που εκλέγονται.
  Σημαντικές αλλαγές στα εκλογικά τμήματα
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι είναι ότι στις σημερινές εκλογές  τα τμήματα θα είναι λιγότερα, σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου και, ως εκ τούτου, θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουν έγκαιρα πού θα ψηφίσουν, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν.
Ο λόγος της αλλαγής είναι ότι το Μάιο του 2014 στήθηκαν τρεις κάλπες, δηλαδή κάθε ψηφοφόρος ψήφισε τρεις φορές, και για να μην υπάρξει συνωστισμός και μεγάλη καθυστέρηση, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε καθένα από αυτά ήταν μειωμένος. Έτσι, λοιπόν, χρειάστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων.
Στη σημερινή αναμέτρηση, όμως, που θα λειτουργεί μόνο μία κάλπη, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει μειωμένος ο αριθμός των εγγεγραμμένων κάθε εκλογικού τμήματος, κι έτσι μειώθηκε και πάλι ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων.
  «Γερασμένο» το εκλογικό σώμα
Με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει ένα «δώρο» στους λάτρεις των στατιστικών, παρουσιάζοντας την κατανομή και τις μεταβολές του εκλογικού σώματος σε αριθμούς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
Κατά την Ε' Αναθεώρηση του 2014 το εκλογικό σώμα αποτελείται από 96.772 άνδρες και 101.210 γυναίκες, κάτι που σημαίνει σύνολο 197.982 ψηφοφόρων. Μεταβολές ως προς τη σύνθεση είχαμε μεταξύ των εκλογών του 2012 και της τελευταίας καταγραφής πληθυσμού. Ειδικότερα, οι άνδρες ήταν 99.244, γεγονός που σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 2.472 και οι γυναίκες 103.368, που μεταφράζεται σε μείωση 2.158. Στο σύνολο ο εκλογικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 4.630 ψηφοφόρους.
Μεγαλύτερη υπήρξε η μείωση, αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με το 2009. Στις εκλογές εκείνου του έτους ο πληθυσμός των ανδρών ήταν 101.343, μείωση το 2014 κατά 4.571 και των γυναικών 105.932, μείωση κατά 4.722. Ο συνολικός αριθμός φτάνει στους/στις 9.293. Η Μεσσηνία, δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία έχασε περίπου 10.000 ψηφοφόρους.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά είναι 2.038 άνδρες και 1.997 γυναίκες, που μεταφράζεται σ’ ένα σύνολο 4.015 ψηφοφόρων. Βεβαίως, το συγκεκριμένο θα ήταν μεγαλύτερο, αν το υπουργείο δεν κωλυσιεργούσε (σ.σ. σκόπιμα;) και έδινε το "πράσινο φως" για να ψηφίσουν 100.000 νέοι και νέες 18 ετών σε όλη την Ελλάδα.
Η ηλικιακή κατανομή του εκλογικού σώματος στη Μεσσηνία έχει ως εξής: 18 έως 23 ετών- 11.081, 24 έως 29- 13.157, 30 έως 35- 15.993, 36 έως 41-15.603, 42 έως 47- 16.882, 48 έως 53- 17.338, 54 έως 59- 18.208, 60 έως 65 17.336, 66 έως 70 -14.993 και 71+ -57.541.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα γενικότερα στοιχεία, μειωμένο κατά 26.210 άτομα θα είναι το εκλογικό σώμα σε σχέση με εκείνο των βουλευτικών εκλογών του 2009, ενώ περίπου το 1/5 όσων θα κληθούν στις κάλπες είναι άνω των 71 ετών, οι οποίοι δεν υποχρεώνονται από το νόμο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Επίσης, το 1/3 του εκλογικού σώματος έχει ξεπεράσει τα 60, ενώ η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα είναι από 42-47 ετών (1.003.743 ψηφοφόροι).
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα ψηφίσουν ή, σωστότερα, θα κληθούν να ψηφίσουν -η αποχή προβλέπεται αυξημένη καθώς δε δόθηκε χρόνος ώστε να γίνουν αιτήσεις ετεροδημοτών- 9.808.760 άτομα (4.747.883 άντρες και 5.060.877 γυναίκες), ενώ το 2009 το εκλογικό σώμα αποτελούνταν από 9.834.970 άτομα. Στους εκλογικούς καταλόγους των βουλευτικών εκλογών του 2012 ήταν εγγεγραμμένοι 9.850.802 ψηφοφόροι, ωστόσο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είχαν ενσωματωθεί τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 273.941 άτομα, εκ των οποίων 224.272 είναι νεαροί, ηλικίας από 18-21 ετών. Οι υπόλοιποι είναι άτομα που τα τελευταία χρόνια έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια.
  Τα ξένα ΜΜΕ  για τις εκλογές στην Ελλάδα
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα», αναφέρει η γερμανική Tageszeitung.
Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, με τη σειρά που επιλέγει να παρουσιάσει τα δημοσιεύματα:
«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο: «Σε περίπτωση νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο θα προβάλλουν αντίσταση. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρώ;».
Η δεύτερη σελίδα της εφημερίδας του Μονάχου φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον προεκλογικό αγώνα και τα μετεκλογικά σενάρια με τίτλο: «Η κληρονομιά των Ελλήνων». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Όλα δείχνουν προς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».
Η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει σε σχόλιό της: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανακουφίσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, πολλοί Έλληνες θα απελπιστούν τόσο που θα στραφούν στην ακροδεξιά ή ακόμα και τους φασίστες».
Η γαλλική Liberation επισημαίνει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην Ε.Ε. να σκεφτούν. Η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δε θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται πάντως μια επανάσταση. Όσο πλησιάζει στην εξουσία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει είναι μια συνετή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, καθώς και μια προσεκτική ενίσχυση της κατανάλωσης, που είναι απολύτως απαραίτητη».
  New York Times
Δύο μεγάλα άρθρα των New York Times είναι αφιερωμένα στις εκλογές στην Ελλάδα. Το πρώτο αναφέρεται στην προεκλογική περίοδο και την εκστρατεία φόβου, καθώς «εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί, υπό τον έλεγχο της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, προσφέρουν στους Έλληνες καθημερινά τρομακτικές ιστορίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αν ο κ. Τσίπρας επικρατήσει. Η νίκη του θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που μια χώρα της ευρωζώνης θα καθοδηγείται από μια μη - συστημική κυβέρνηση και αρθρογράφοι προειδοποιούν σε τακτική βάση ότι οι ιδέες και η απειρία του θα μπορούσαν να έχουν ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα».
Το δεύτερο άρθρο-ανάλυση αναφέρεται στις «άπειρες ιστορίες δυστυχίας έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης -  ανάμεσά τους ιστορίες  αυτοκτονιών και νοικοκυρών που στράφηκαν στην πορνεία. Ακούγοντας όλα αυτά, η μόνη έκπληξη με την αναμενόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πήρε τόσο καιρό σε ένα κόμμα εναντίον της λιτότητας για να έρθει στο προσκήνιο».
«...Αν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει τον αποφασιστικό λόγο για τις εξελίξεις, επιμένει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου δε θεωρείται πλέον στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες μια ολοκληρωτική καταστροφή», συνεχίζει η εφημερίδα.
«Για τους Έλληνες, ωστόσο, θα βύθιζε τη χώρα σε ύφεση και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθήσει μια πιο συνετή πορεία από τη ριζοσπαστική πλατφόρμα του κόμματός του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, το 61%, επιζητούν συμβιβασμό στις συνομιλίες με την τρόικα και το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι τα αριστερά διαπιστευτήριά του θα του δώσουν την ευχέρεια να ζητήσει περισσότερη υπομονή.
Ένα άλλο ερώτημα είναι αν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες πραγματικά εννοούν όσα σκληρά λένε για την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε σε ομιλία της στο Νταβός ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τεράστιο  χρέος της. Αλλά φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των οικονομολόγων στην Ευρώπη ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όμως, το αν οι Έλληνες “αξίζουν” την τιμωρία της λιτότητας μετά από χρόνια ασωτίας, όπως πολλοί στη βόρεια Ευρώπη εξακολουθούν να υποστηρίζουν, δεν είναι η σωστή ερώτηση. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει και η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά και να αποφευχθεί μια πολιτική καταστροφή που θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας ή όποιος κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη, ανώδυνη έξοδος από τα προβλήματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Γερμανία και η τρόικα πρέπει να καταλάβουν ότι η δογματική και αναποτελεσματική εμμονή τους στη λιτότητα θα προκαλέσει περισσότερη δυστυχία και απόγνωση - και μια πιο ριζοσπαστική απάντηση την επόμενη φορά».
  Υποχρεωτική ψήφος – τι προβλέπεται για την αποχή
Με φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος τιμωρείται ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Γι’ αυτό όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία με τα οποία να δικαιολογούν την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία.
Σημειώνεται ότι επί της ουσίας ο νόμος είναι ανενεργός και ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί κυρώσεις σε πολίτες που δεν πάνε να ψηφίσουν.
Εκείνοι, πάντως, που δικαιολογούνται να μην ψηφίσουν είναι οι εκλογείς που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό και όσοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν λόγω της μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Επίσης, δικαιολογείται να μην ψηφίσουν υπάλληλοι του Δημοσίου, υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, λόγω σοβαρής υπηρεσιακής ανάγκης, καθώς και όσοι δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Των Βίκυ Βετουλάκη      Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Ήρεμα η εκλογική διαδικασία στην Τριφυλία (φωτογραφίες)         
        
 
 
 
Ήρεμα και χαλαρά κυλά η εκλογική διαδικασία στην Τριφυλία. Βεβαίως, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα υπάρχει μόνο ένα μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, ενώ κάποια κόμματα δεν έστειλαν επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων και σίγουρα αυτά δε θα φτάσουν για όλους τους εκλογείς. Η προσέλευση του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική και όσο περνά η ώρα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στα εκλογικά τμήματα δεν είναι τόσο εμφανής η παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων κομμάτων, παρά μόνον σε ελάχιστες περιπτώσεις, ούτε και υπάρχουν αντιπαραθέσεις ή έστω λεκτικές αντεγκλήσεις.    Η.Γ.

***   Φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Τριάδα (φωτογραφίες) 

 
  Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το βράδυ σε διαμέρισμα στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Τριάδας. Η φωτιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής και όχημα της ΔΕΗ. Το συμβάν αναστάτωσε την ήσυχη γειτονιά, ενώ δεν κινδύνεψε κάποιο γειτονικό σπίτι αφού η επέμβαση ήταν άμεση. - 

*** Προφυλακίστηκε ο τσιγγάνος για τις κλοπές, ελεύθερη η σύζυγός του

Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες αργά το απόγευμα, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 37χρονος τσιγγάνος που συνελήφθη προχθές από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μέλη της οποίας έκλεβαν σπίτια και αυτός προωθούσε τα κλοπιμαία. Η δε 35χρονη γυναίκα του μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσίας της δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Υπενθυμίζεται πως το ζευγάρι κατηγορείται ότι έδινε εντολές σε ομοφύλους τους, έκαναν διάρρηξη σπιτιών στη Μεσσηνία και πωλούσε τα κλοπιμαία στην Αθήνα. - 

***  Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης          
      
Ανακοινώνεται ότι, λόγω χιονοπτώσεων - παγετού, στο παρακάτω οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών  αλυσίδων:
 -Από το 28ο χλμ έως το 42ο χλμ της Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.

*** Ξεκινά το διεθνές σεμινάριο: ”Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης”          
       
Μπορεί η σημερινή ημέρα να ανήκει στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αφού ασκήσει πρωί τα εκλογικά της δικαιώματα, έχει δουλειά και, μάλιστα, σοβαρή.
Κι αυτό, γιατί ξεκινά από την Καλαμάτα, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την υποστήριξη φορέων του τομέα, διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης».
Το σεμινάριο αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών του ελαιοκομικού τομέα στην τέχνη της σύνθεσης πολυποικιλιακών ελαιολάδων που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.
Εκπαιδευτές του σεμιναρίου είναι ο Dr. Richard Gawel (Αυστραλία) και ο Dr. Antonio Lauro (Ιταλία). Ο Richard Gawel είναι επί σειρά ετών επικεφαλής της επιτροπής κριτών του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Αυστραλίας, και συμμετέχει ως κριτής στους αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ιαπωνίας, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Υπήρξε ο πρώτος ακαδημαϊκός που δίδαξε την επιστήμη της γευσιγνωσίας στο University of Adelaide. Συνεργάζεται με αυστραλιανές εταιρείες και παραγωγούς για τη δημιουργία πολυποικιλιακών ελαιολάδων.
Ο Antonio Giuseppe Lauro είναι γευσιγνώστης ελαιολάδου από το 1995 και επικεφαλής της Ομάδας Prim’Olio της Καλαβρίας της Ιταλίας.  Είναι επικεφαλής της επιτροπής κριτών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου: Νέα Υόρκη, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, και Αργεντινή. Είναι επιστημονικός σύμβουλος της περιφέρειας της Καλαβρίας της Ιταλίας στον τομέα του ελαιολάδου, έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για το ελαιόλαδο και έχει εκτενές συγγραφικό έργο.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ιταλικά με διαδοχική διερμηνεία, ενώ η παρακολούθηση προϋποθέτει βασικές γνώσεις γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Ημερομηνίες και τόπος διεξαγωγής: Καλαμάτα 25 – 26 Ιανουαρίου (Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, ΤΕΙ Πελοποννήσου), Χανιά 28 – 29 Ιανουαρίου (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων), Αθήνα 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου (Orange Grove – Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα).  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο αναποφάσιστος         
     
«Ξαναχτύπησε» ο φίλος της στήλης ο οποίος είχε και στο παρελθόν απορία για το τι θα πρέπει να ψηφίσει, δεδομένου ότι είχε φίλους και γνωστούς σε τουλάχιστον δύο ψηφοδέλτια. Αυτή τη φορά έδειχνε αποφασισμένος, έχοντας καταλήξει στην επιλογή του ψηφοδελτίου, αλλά αναποφάσιστος ως προς τους υποψηφίους και θέλησε πάλι βοήθεια. Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι τέτοιου είδους επιλογές γίνονται μόνο με υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και πάλι δε θέλησε να με ακούσει, οπότε επαναλήφθηκε ό,τι είχε γίνει και την προηγούμενη φορά, κλείνοντας το τηλέφωνο, αφού, κατά τα φαινόμενα, δεν κατάφερα να του δώσω απάντηση στο ερώτημά του.  Χ.Χ. 

*** Αθλητική  Εφημερίδα  :

 
***  Η κοπή της πίτας του Αστέρα Αρφαρών!
Σ' εξαιρετική ατμόσφαιρα στο εξοχικό κέντρο "Ο Μύλος", στο Πήδημα, πραγματοποίησε την κοπή της πίτας του ο Αστέρας Αρφαρών, ενώ ακολούθησε και δείπνος προσφορά του Παναγιώτη Δημόπουλου, ιδιοκτήτη του του εν λόγω γνωστού εξοχικού κέντρου.
"Το παρών" έδωσε η ο πρόεδρος Γιώργος Μπούρας, η διοίκηση, ο προπονητής της ομάδας Στάθης Βανικιώτης και βέβαια οι παίκτες του συλλόγου. Απουσίαζαν μόνο οι Ζέππος, Βαλτασάρος για προσωπικούς οικογενειακούς λόγους και ο νεοαποκτηθείς πορτιέρο Τάσος Χριστόπουλος, ο οποίος με τον Τάκη Μαθιό θα δώσουν μεγάλη μάχη για την θέση του βασικού τερματοφύλακα των "κυανολεύκων".
Τέλος, το τυχερό φλουρί έπεσε στον Κώστα Φέστα (ΦΩΤΟ πάνω δεξιά) εκ των αρχηγών του Αστέρα Αρφαρών.


*** Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Σάββατο 24 Ιανουαρίου  2015

Νίκη Βόλου-ΠΑΟΚ 0-3 (α.α.)

Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1
(54΄ Κλέιτον - 75΄ Τσάβες)

Κέρκυρα-Βέροια 4-0
(5΄, 17΄ Μαρκόβσκι, 22' αυτ. Βεργώνης, 85΄ Κόντος)

Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 2-0
(3΄ Σανκαρέ, 56΄ Μπαράλες)

Παναθηναϊκός-Καλλονή 1-0
(78΄ Μπεργκ)

Πανθρακικός-Λεβαδειακός 1-0
(19΄ Ντιγκινι)

ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-3
(29 πέν. Ντομίνγκες, 74' Φορτούνης, 88' Μήτρογλου)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015
17:15 Παναιτωλικός-Ατρόμητος
19:30 Πλατανιάς-Εργοτέλης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 48
2. ΠΑΟΚ 46
3. Παναθηναϊκός 40
4. Αστέρας Τρίπολης 35
5. Παναιτωλικός 31 -19αγ.
6. Βέροια 30
7. Ατρόμητος 29 -19αγ.
8. Ξάνθη 28
. ΠΑΣ Γιάννινα 28
10. Κέρκυρα 25
11. Καλλονή 24
12. Πλατανιάς Χανίων 22 -19αγ.
13. Πανθρακικός 21
. Λεβαδειακός 21
15. Πανιώνιος 16
16. ΟΦΗ 14
17. Εργοτέλης 12 -19αγ.
18. Νίκη Βόλου 7

* Στον ΟΦΗ έχει επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών

***


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         4026   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2312    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 328   video.- 
Σύνολον                                                     8666  βίντεο   .-

~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3348.-   
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   346 
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    834. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   300 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 359 ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τρίτη  6 Ιανουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/6-2015.html .-
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/07-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πολιτικά Ειδησιογραφία  07 και 08/01/2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/07-08012015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/09-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πολιτική  (οι)   Παρασκευή  09/01/2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/09012015.html  ,-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση   Σάββατο  10  Ιανουαρίου  2015   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/10-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή   11  Ιανουαρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/11-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 10 και 11 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/10-11-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης 12 Ιανουαρίου 2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/01/12-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  13  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-
~  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 {ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΕΙΟΡΙΤΗΣ } :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/13-2015.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/14-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Πέμπτη  15  Ιανουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/15-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  , Παρασκευή   16  Ιανουαρίου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/16-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα  μας  Σάββατο  17  Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/17-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  18  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/18-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 17 και 18 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/17-18-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  19  Ιανουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/19-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  20  Ιανουαρίου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  21  Ιανουαρίου   2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/21-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/22-2015.html .-
~Δημοσκοπήσεις Βουλευτικών εκλογών 25-01-2015 Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/25-01-2015-22-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/21-2015.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/23-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/24-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 24 και 25 Ιανουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/24-25-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  εκλογών 25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .-
~