~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 :
Η χάρις της μετανοίας, όπου ενεργείται εις αυτούς όπου αγωνίζονται, είναι κληρονομιά πατροπαράδοτος. Είναι συνάλλαγμα και αντάλλαγμα θείον, όπου δίδομεν γην και λαμβάνομεν ουρανόν. Ανταλλάσσομεν ύλην λαμβάνοντες πνεύμα. Ο κάθε ιδρώτας, ο κάθε πόνος, η κάθε άσκησις δια τον Θεόν μας είναι αλλαγή συναλλάγματος. Αφαίρεσις αίματος, εισροή Πνεύματος.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
~ 9 Δεκεμβρίου
Ο Ευαγγελισμός της Συλλήψεως της αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου. Προφήτιδος Άννης της του Σαμουήλ μητρός. Μαρτύρων Βάσσης, Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου. Οσίου Στεφάνου του νεολαμπούς (1).
(1)Ο όσιος Στέφανος του νεολαμπούς, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε τον 8ον αιώνα. Ανατράφηκε με ευσέβεια και υπήρξε θερμός αγωνιστής υπέρ της Ορθοδοξίας, κατά τους διωγμούς επί του βασιλιά Θεόφιλου. Στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, ο πατριάρχης Μεθόδιος χειροτόνησε τον Στέφανο πρεσβύτερο και τον κατάταξε στον κλήρο της αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης. Όταν πέθανε ο πατέρας του, κληρονόμησε μεγάλη περιουσία την οποία διέθεσε σε φιλανθρωπίες. Κατοικούσε στο ναό του Αγίου Αντύπα, όπου εισέρχονταν πλήθος ανθρώπων, όλων των τάξεων, για να ακούσουν το θείο λόγο του. Απεβίωσε όταν συμπλήρωσε το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του. ~

Σήμερα 09/12/2016 εορτάζουν:

Σύλληψη της Αγίας Άννης, Δικαία Άννα η προφήτιδα Μητέρα του προφήτη Σαμουήλ, Άγιος Σωσίθεος
~   Ἦχος δ’.
~  Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης εἰσακούων Θεός, παρ᾽ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτοὺς σαφῶς, ὑπισχνεῖται θεόπαιδα· ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι᾽ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
~* Απολυτίκιο Σύλληψης Αγ. Άννης - 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/ZPPcaRe2ypM  .-


Αγία Άννα  Αγία Άννα  Αγία Άννα  Αγία Άννα
~  Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.
Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαίο. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.
Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.
Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.
~
Όσιος Πατάπιος

Όσιος Πατάπιος
 
Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων
 
Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λ....
 
Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος
 
Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς
 
Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός
 
Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας

Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας
 
Προφήτης Σοφονίας

Προφήτης Σοφονίας
 
Αγία Μυρώπη

Αγία Μυρώπη
 
Προφήτης Αββακούμ

Προφήτης Αββακούμ
 
***  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Καλαμάτα- Όλο το πρόγραμμα 
Απόψε η φωταγώγηση του δέντρου της πλατείας
Παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Οι εκδηλώσεις είναι πολλές και σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και σε τοπικά διαμερίσματα του Δήμου.
Το πρόγραμμα παρουσίασε ο δήμαρχος Καλαμάτας μαζί με τον πρόεδρο της «Φάρις», Θανάση Ηλιόπουλο, καθώς και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Στην αίθουσα βρέθηκαν και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που βοηθούν ώστε να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις.
Ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι είναι τιμή του να είναι ανάμεσα σε όλα αυτά τα άτομα, άτομα που θα προσφέρουν στην πόλη χαρά αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε.
Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει και στις φετινές εκδηλώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ελπίδα του η πόλη μας φέτος να γίνει το κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων και πέρα από τα όριά της.
Κάλεσε δε όλα τα παιδιά, αλλά και όσους αισθάνονται παιδιά, απόψε να βρεθούν στην κεντρική πλατεία, όπου στις 8.00 θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Καλαμάτας.
Πράξεις αλληλεγγύης από το Δήμο
Πέρα, όμως, από όσα θα πραγματοποιηθούν, ο Π. Νίκας μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γιαννόπουλο ενημέρωσαν για το κοινωνικό πρόσωπο που θα επιδείξει και φέτος ο Δήμος. Γι’ αυτό το λόγο 200 αδύναμες οικογένειες, που έχουν επιλεγεί μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, θα λάβουν κρέας, ενώ το συσσίτιο του Δήμου θα παραμείνει ανοιχτό και ανήμερα των Χριστουγέννων καθώς και την Πρωτοχρονιά.
Κλείνοντας έκαναν έκκληση προς τον κόσμο, αν έχει κάποιον στο μυαλό του που πραγματικά θεωρεί ότι έχει ανάγκη, να ενημερώσει την Πρόνοια, ώστε να βρουν παρέα και φαγητό αυτές τις ημέρες αγάπης και γιορτής.
Από την πλευρά του, ο «άνθρωπος κλειδί» στο κομμάτι των εκδηλώσεων, πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι είναι όλα έτοιμα για τις φετινές εκδηλώσεις και κεντρικό μήνυμα είναι το «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα», κάτι που από την πλευρά της «Φάρις» είναι το ζητούμενο, αφού στόχος είναι η πόλη να είναι και χριστουγεννιάτικος προορισμός.
Σχετικά με το στολισμό της, είπε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και φέτος έγινε προσπάθεια να ανακαινιστεί, ενώ στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ήρθε να προστεθεί το χριστουγεννιάτικο χωριό που έχει στηθεί στο σταθμό του ΟΣΕ.
Επισήμανε ακόμη ότι από σήμερα θα είναι ανοιχτά και τα σπιτάκια, που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην πλατεία και διατίθενται σε φορείς και συλλόγους.
Εκδηλώσεις θα υπάρξουν και στο Ιστορικό Κέντρο, αλλά και στην παραλία, όπου αύριο το βράδυ θα φωταγωγηθεί το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο καράβι.
Κλείνοντας κι αυτός από την πλευρά του ευχαρίστησε τους εργαζομένους στη «Φάρις», αλλά ειδικά τους συλλόγους και τα μέλη τους που εθελοντικά συμμετέχουν στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρασκευή 9│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
19.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
19.40 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια από την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
20.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
20.30 Εορταστική Συναυλία «Μέχρι το τέλος του κόσμου» με τους "Twoins" Γιάννη Τσότρα - Σταύρο Τσότρα – Αλεξάνδρα Θεογιάννη
 Σάββατο 10│Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*11.00 «Παίζουμε, τραγουδάμε και δημιουργούμε» με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
 Λιμάνι - Κεντρική Προκυμαία
20.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΡΑΒΙΟΥ Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
 Τετάρτη 14│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*19.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη χορωδία και την ορχήστρα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Λαζάρου
 Πέμπτη 15│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜεΑ Μεσσηνίας «H ΥΠΟΜΟΝΗ» παρουσιάζει τα έργα των παιδιών του, διάρκεια έως και 30/12
Παρασκευή 16│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
17.00 1ο Santa fun Καλαμάτας
 Κεντρική Αγορά Καλαμάτας
18.00 Γιορτινή εορταγορά τοπικών προϊόντων Ταϋγέτου με κεράσματα και ζωντανή μουσική
 Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*20.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική-νεανική χορωδία του Γιώργου Σκλήκα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ακρίτας»
Σάββατο 17│Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
* «Χριστουγεννιάτικο bazaar» από το Σύλλογο ατόμων με εμπειρία καρκίνου «Ξαναρχί-ΖΩ», έως και 19/12
*10.00 Χριστούγεννα με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
*10.00 «Παιζώ-δρομος αλληλεγγύης» από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, διάρκεια έως και 18/12
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
*18.00 «Οι Έλληνες συναντούν τους Έλληνες»
Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Evο ce esu” και ”Mana”, διάρκειας 40’ και 20’ αντίστοιχα, προβολή βιντεοκλίπ και συναυλία με μουσικούς από τα ελληνόφωνα χωριά της Ελλάδος του Salento (Κάτω Ιταλία)
Κυριακή 18 │ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα Παιδικά Χωριά SOS
*Χριστουγεννιάτικο bazaar και ενημέρωση από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, διάρκεια έως και 31/12
*11.30 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική-νεανική χορωδία του Γιώργου Σκλήκα
*12.00 Κεράσματα από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας
*12.15 Θεατρική αφήγηση παραμυθιού «Τα μαγικά Χριστούγεννα του πρασινούλη και η χώρα των καλικάντζαρων», από τη Γιώτα Φλέσσα
*13.00 Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες για παιδιά από το Σύλλογο Χορού Physical
Ιστορικό Κέντρο – Πλατεία Αγ. Αποστόλων
12.00 «Παραδοσιακά Χριστούγεννα…», ελληνικοί χοροί, έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Ταϋγέτου και παραδοσιακά χειροποίητα κεράσματα από: Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, τις Τοπικές Κοινότητες και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας, Καρβελαίων, Λαδαίων, Νέδουσας, Πηγών, Αρτεμισίας και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας
 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
19.00 «Ανέτειλας Χριστέ…» Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και μελωδίες με τις χορωδίες:
-«Χόρευμα» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Σιάχου
-Α' ΚΑΠΗ
-Παραδοσιακή Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
-Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμάτας
-Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου
-Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας
-Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας
 Δευτέρα 19│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*9.00 «Επαναχρησιμοποιώ και στολίζω», βιωματικό εργαστήρι για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
19.00 «Οι Έλληνες συναντούν τους Έλληνες», συναυλία με μουσικούς από τα ελληνόφωνα χωριά της Ελλάδος του Salento (Κάτω Ιταλία) Συμμετέχουν: Rocco De Santis τραγούδι και κιθάρα, Mattia Manco, ακορντεόν, Alessandro Chiga κρουστά
 Σάββατο 19│ Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας / Αίθουσα Συναυλιών
20.00 Χριστουγεννιάτικη συναυλία των τάξεων Μαρίας Παπαπετροπούλου και Βίκης Βασιλειάδη
Tρίτη 20│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
* «Χριστουγεννιάτικο bazaar» από τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - Οικοτροφείο «Θάλπος Ι», διάρκεια έως και 22/12
Τετάρτη 21 │ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
* «Το σπιτάκι των Τριτέκνων», χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, γλυκίσματα και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, διάρκεια έως και 24/12
* 9.00 «Επαναχρησιμοποιώ και στολίζω», βιωματικό εργαστήρι για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
 Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
20.30 «Μνήμες Δωδεκαημέρου», παραδοσιακά κάλαντα, τραγούδια και χοροί του Δωδεκαημέρου
Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας - Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
21.00 "Ring Christmas Bells" Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του συνόλου εγχόρδων «Flex» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε επιμέλεια Ηλέκτρας Βεζύρογλου και του γυναικείου φωνητικού συνόλου «Μελίφωνο», σε διδασκαλία και διεύθυνση Ιβάν Μάτζαρη
 Πέμπτη 22 │ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
*18.00 Παράσταση θεάτρου σκιών με το μικρό καραγκιοζοπαίκτη Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας
 Παρασκευή 23 │Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Καλλιτεχνικές Σχολές της «Φάρις»
19:00 & 21:00 "Mικρές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες"
Δημοτική Σχολή Χορού & Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
20.00 Εγκαίνια έκθεσης «Χριστουγέννων χρώματα»των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου
 Σάββατο 24 │ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
11. 00 «Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι» Χριστουγεννιάτικο δρώμενο, κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Μαντινείας και το Σύλλογο «Οι φίλοι της παράδοσης»
11.00 Γιορτάζουμε στα παραμυθόσπιτα με την παρέα του Αϊ Βασίλη
13.00 Χριστουγεννιάτικη συναυλία από το μουσικό τμήμα του Καλλιτεχνικού Στεκιού
 Δευτέρα 26 │ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
10.00 Λούνα Παρκ από τους Ναυτοπρόσκοπους Καλαμάτας
*Χριστουγεννιάτικο bazaar, κεράσματα, ενημέρωση από το Σύλλογο Οικογένειας και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (διάρκεια έως και 31/12)
Τετάρτη 28 │Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
12.00 Συναυλία με τους «Brass and Friends», Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας - Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
 Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»
18.00 Χριστουγεννιάτικα Κινούμενα Σχέδια, από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας │ Κατάλληλα από 2 ετών και άνω │ Είσοδος ελεύθερη
 Πέμπτη 29 │ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
* «Χριστουγεννιάτικο bazaar» από τα Παιδικά Χωριά SOS
Παρασκευή 30 │Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
11.00 Αφήγηση παραμυθιού – παιδαγωγικές δραστηριότητες από την Έφη Αγγελοπούλου, εθελόντρια-εμψυχώτρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας
12.00 Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
 Σάββατο 31│Δημοτικο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
11.00 Γιορτάζουμε στα παραμυθόσπιτα με την παρέα του Αϊ Βασίλη
12.00 Αφήγηση του παραμυθιού «Η θυγατέρα του Μάγου της άσπρης πέτρας», από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας
 Σάββατο 31│ Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
12.30 Θεατρική αφήγηση παραμυθιού «Το μαγεμένο ρολόι της Πρωτοχρονιάς», δρώμενο – παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους, από τη Γιώτα Φλέσσα
23.30 «2017 ευχές» Υποδοχή του νέου έτους
Ιανουάριος
Κυριακή 8 │Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας
11.30 Όρνιθες του Αριστοφάνη Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚαλαμάτας, διασκευή- σκηνοθεσία- σκηνικά, κοστούμια-φωτισμοί Κώστας Κατσουλάκης, μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, χορογραφία: Μαρία Λαδά, παίζουν: Βραχάτη Νάστια, Γιαννακοπούλου Εύη, Κατσιμίχας Γιάννης, Λαδά Μαρία, Πασσάς Κωνσταντίνος, Τσαπόγας Γεώργιος
Μουσικός: Παναγιώτης Κουραμπάς
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Σάββατο 10 │ ΑΡΦΑΡΑ
18.30 - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Αναγέννηση» και το Σύλλογο Κυριών Αρφαρών
 Κυριακή 11 │ Μ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
18.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, χορούς από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππος», γιορτινά τραγούδια και μανιάτικα κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Μαντίνειας
 ΒΕΡΓΑ
19.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, γιορτινά τραγούδια και κεράσματα από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας
 Παρασκευή 16 │ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
19:00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και λιχουδιές από το Σύλλογο Γυναικών «Η Αγία Κυριακή»
ΘΟΥΡΙΑ
20.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θουρίας
 Σάββατο 17 │ΑΡΙΣ
18.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
 ΠΛΑΤΥ
19.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, χορούς και κεράσματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους της κοινότητας
 ΑΡΙΟΧΩΡΙ
20.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
 Κυριακή 18 │ ΛΑΙΙΚΑ
19.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες, κάλαντα από τη χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Λαιΐκων σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαιίκων
 Πέμπτη 29 │ ΒΕΡΓΑ
11.00 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας και αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών:
στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
Στα παραμυθόσπιτα
Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά με δημιουργίες των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας
 Στα Δεντρόσπιτα
Εορταγορά με δημιουργίες από χειροτέχνες κατά τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό:
Μαγικός Σταθμός του Αϊ Βασίλη, παραμυθούπολη, παγοδρόμιο, καρουζέλ, ρόδα, το τρένο του Αϊ- Βασίλη, εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους και πολλά δρώμενα
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016
Διοργάνωση: Όψεις Πολιτισμού – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας
21, 22/12 ώρα 21.00
“La Cocinera” (η μαγείρισσα)
23/12, ώρα 21.00
«Οι σιδεράδες»
26/12, ώρα 15.30 και 27/12, ώρα 12.00 και 15.30
«Το καράβι με το φόβο»
29/12, ώρα 21.00
«Με αγάπη… Μάγια Μελάγια»
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  «Παγώνουν» οι κεραίες απέναντι από το νοσοκομείο 
Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι στον Αντικάλαμο, αλλά ανησυχούν διότι αυτές μπαίνουν στο κτήριο παροχής υπηρεσιών υγείας
 Επί μήνες οι κάτοικοι στον Αντικάλαμο αγωνίζονταν να πείσουν τους αρμοδίους ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονταν σε διώροφη οικία απέναντι από την πύλη των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Στην προσπάθειά τους κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί συνέδραμαν, ενώ άλλοι αδιαφορούσαν. Ο Δήμος Καλαμάτας, δε, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι έτσι, οι κεραίες παρέμεναν αγέρωχες στη θέση τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής συνέχιζαν, όμως, να ανησυχούν, διαπιστώνοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης, αμφισβητούσαν τους ισχυρισμούς για κεραίες χαμηλής όχλησης, ισχυριζόμενοι ότι εβδομαδιαίως στην οικοδομή καταναλώνονται 1000 κιλοβατώρες ρεύμα.
Όταν κατάλαβαν ότι με τα λόγια δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αποφάσισαν να περάσουν σε πιο δραστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι, ίσως, κάποιοι πίστευαν ότι δε θα είχαν πλέον αποθέματα ψυχικού σθένους. Αποφάσισαν να καταθέσουν, κατ' αρχήν, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Στις 11 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και τις προηγούμενες ημέρες καθαρογράφηκε η απόφαση.
Το δικαστήριο δικαίωσε κατά απόλυτο τρόπο τους κατοίκους, αφού, μεταξύ άλλων, σημειώνεται στο σκεπτικό ότι "απαγορεύει προσωρινά τη λειτουργία του σταθμού βάσης και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκαταστήσει (σ.σ. η εταιρεία ) στο μισθωμένο χώρο του πρώτου ορόφου και της ταράτσας της κείμενης στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης οικοδομής, έναντι του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο τοπικό διαμέρισμα Αντικαλάμου".
Σε περίπτωση, μάλιστα, μη συμμόρφωσης, με την απόφαση απειλεί και με ποινή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασής της.
Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία (COSMOTE) έθεσε αίτημα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με στόχο την ενίσχυση της ραδιοκάλυψης στους εσωτερικούς χώρους του.
Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση, αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό, "έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιορισμένη προσβασιμότητα στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της εν λόγω εταιρείας στο νοσοκομείο, δεδομένου του μεγάλου όγκου συνδρομητών που διαθέτει (εργαζόμενοι, ασθενείς, επισκέπτες), που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και έχουν επιτακτική ανάγκη της χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει εσωτερικό δίκτυο κεραιών που θα ενισχύσει το σήμα και θα διασφαλίσει την πλήρη προσβασιμότητα σε όλες τις υπηρεσίες τελευταίας γενιάς που διαθέτει.
Η προτεινόμενη λύση θα συμφωνεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και καλής λειτουργίας, η δε εταιρεία θα αποζημιώνει ετησίως το νοσοκομείο για τη διευκόλυνση που θα της παρέχει (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο για το ποσό των 3.000 ευρώ).
Επίσης, στο πλαίσιο της καλής μας συνεργασίας προτίθεται να εγκαταστήσει με δικές της δαπάνες ένα εσωτερικό δίκτυο υπηρεσιών wi-fi ή άλλη αντίστοιχη υπηρεσία τεχνολογίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εργαζομένων, των ασθενών και των επισκεπτών, αναβαθμίζοντας έτσι το γενικότερο πλαίσιο εξυπηρέτησης στο νοσοκομείο μας».
Βέβαια, όλα τα παραπάνω διαβάζονται ως… αγαθά και καλώς καμωμένα, αλλά οι κάτοικοι είναι σε… αναμμένα κάρβουνα και πάλι!
  Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***  Στη Μεσσήνια Ασημίνα Αρβανιτάκη το Όσκαρ της επιστήμης 
Η Ελληνίδα φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας «Αρίσταρχος» στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter του Καναδά, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο "New Horizons in Physics" (Νέοι Ορίζοντες στη Φυσική) στη λαμπερή (σε μυαλά αλλά και εντυπώσεις) βραδιά των Όσκαρ της Επιστήμης, Break through Prize 2016.
Πρόκειται για μια δικαίωση και μια αναγνώριση στο πρόσωπο της Αρβανιτάκη, που γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας και το μυαλό της την εξόπλισε, ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα κάτοχος έδρας στο κορυφαίο Ινστιτούτο της Βόρειας Αμερικής. Δε θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το προσωνύμιο "Ελληνίδα Αϊνστάιν των καιρών μας».
Η Ελληνίδα φυσικός τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο "New Horizons in Physics" για το 2017 ως μια αναγνώριση για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει.
  Σκοτεινή ύλη και λαμπρό μυαλό
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη ασχολείται με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις. Η απονομή των βραβείων έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια, όπου, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα φυσικός και άλλοι πέντε επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο "New Horizons" που αφορά νέους πολλά υποσχόμενους επιστήμονες και μοιράσθηκαν ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με καθηγητή έναν άλλο Έλληνα φυσικό, τον Σάββα Δημόπουλο. Το 2014 εντάχθηκε στο καναδικό Ινστιτούτο Perimeter, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε τη νέα έδρα θεωρητικής φυσικής "Αρίσταρχος", με χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
"Το Perimeter επέλεξε την Ασ. Αρβανιτάκη ακριβώς, επειδή είναι μια τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός, που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα παραδείγματα για τον έλεγχο της θεμελιακής φυσικής, χρησιμοποιώντας πειράματα ακριβείας. Ελπίζουμε ότι η βράβευσή της θα εμπνεύσει και άλλους να είναι εξίσου φιλόδοξοι και οραματιστές" δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, διακεκριμένος φυσικός Νιλ Τούροκ.
"Είναι τιμή μας που υποστηρίζουμε την έρευνα νεαρών καινοτόμων επιστημόνων όπως η Ελληνίδα φυσικός μέσω της συνεισφοράς μας στο Ινστιτούτο Perimeter" δήλωσε ο συμπρόεδρος και διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.
  Η Ελληνίδα Αϊνστάιν οπλοστάσιο στο όραμα
του Ελληνοκαναδού ομογενούς Μιχάλη Λαζαρίδη
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη σκοπεύει να αφιερώσει την πενταετή θητεία της στην προώθηση του δικού της έργου αιχμής και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων στην Ελλάδα. Εκτός από πρώτη γυναίκα ερευνήτρια κάτοχος έδρας στο Ινστιτούτο Perimeter είναι πλέον και ένας από τους καλύτερα χρηματοδοτούμενους ακαδημαϊκούς στον Καναδά.
"Το μόνο που μπορώ να πω, ως κάποιος που προέρχεται από ένα μικρό χωριό στην Ελλάδα, αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν ονειρεύτηκα" έχει πει η Ελληνίδα ερευνήτρια. "Το μόνο πράγμα που μπορώ ειλικρινά να πω είναι ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για το προνόμιο να γίνω μέρος της ομάδας που προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια τέτοια ώρα ανάγκης" συμπλήρωσε.
"Η Ασημίνα είναι μία εξαιρετική φυσικός" έχει πει από την πλευρά του ο Nιλ Τούροκ, διευθυντής του Perimeter Institute. "Οι ιδέες της γεφυρώνουν τη θεωρία και το πείραμα με νέους και δημιουργικούς τρόπους. Πρόκειται για ένα σπάνιο ταλέντο, σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ, σε μία περίοδο που ο τομέας βρίσκεται στο κατώφλι επαναστατικών εξελίξεων. Χάρη στην υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ασημίνα θα έχει την ευκαιρία να επιδιώξει σημαντικές ανακαλύψεις".
Υπογραμμίζεται ότι το Perimeter Institute το ίδρυσε το έτος 1999 ο Ελληνοκαναδός ομογενής Μιχάλης Λαζαρίδης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε εφεύρει το Blackberry και χρηματοδότησε το Ινστιτούτο Perimeter με αρχικό ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
  Από την Κόκλα Μεσσηνίας
στην κορυφή των επιστημών
Αμφότεροι οι γονείς της ήταν καθηγητές, ο μεν πατέρας της μαθητικός, η δε μητέρα της φιλόλογος. Της Ασημίνας της άρεσαν πιο πολύ τα Μαθηματικά, αν και με τα Φιλολογικά, όπως είπε, "δεν τα πήγαινε άσχημα" σημειώνει ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Καλμούκος.
"Μου άρεσαν πολύ τα αυτοκίνητα και σκεπτόμουν να γίνω μηχανικός αυτοκινήτων, σας μιλώ για τρέλα" είπε η Αρβανιτάκη που τελικά την κέρδισε η Φυσική, γιατί "αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι, κι όχι γιατί το πώς θα κάνω τα πράγματα να δουλεύουν όπως θέλω".
  Τα Όσκαρ της Επιστήμης
Τα βραβεία Breakthrough Prize αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοσιότητα και κύρος στην επιστημονική κοινότητα. Στη φετινή, πέμπτη χρονιά τους, τα επιστημονικά Βραβεία Breakthrough, ή αλλιώς Όσκαρ της Επιστήμης έκαναν 14 επιστήμονες ανά τον κόσμο πιο "πλούσιους" κατά 25 εκατομμύρια δολάρια.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια με ένα κόκκινο χαλί που τίμησαν στελέχη της Silicon Valley και αστέρες τόσο της βιομηχανίας του θεάματος όσο και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 2012 με βασικό χρηματοδότη το Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και σήμερα συγχρηματοδούνται και από τον Σεργκέι Μπριν της Google, αλλά και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook.
  Αυτοί που βραβεύθηκαν φέτος
Ήδη από τον Μάιο έχει ανακοινωθεί το βραβείο ύψους 3 εκατ. δολαρίων που απονεμήθηκε στην πολυμελή ερευνητική κοινοπραξία LIGO, καθώς είναι η πρώτη που ανίχνευσε για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύματα. Το ένα εκατομμύριο θα μοιρασθούν τα τρία βασικά θεωρητικά "μυαλά" της κοινοπραξίας (οι φυσικοί Κιπ Θορν και Ρόναλντ Ντρέβερ του Caltech και ο Ράινερ Γουάις του ΜΙΤ), ενώ τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια θα μοιρασθούν σε 1.012 επιστήμονες.
Το βραβείο φυσικής “New Horizons” (ύψους 100.000 δολαρίων) απονεμήθηκε στους θεωρητικούς φυσικούς: Ασημίνα Αρβανιτάκη, Peter Graham, Surjeet Rajendran, Simone Gombi, Xi Yin και Frans Pretorius.
Στο πεδίο της θεμελιώδους Φυσικής, τρία εκατομμύρια δολάρια θα μοιρασθούν οι φυσικοί Τζόζεφ Πολτσίνσκι (από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα) για την έρευνά του πάνω στον "ορίζοντα γεγονότων" των μαύρων οπών και οι Άντριου Στρόμινγκερ και Κάμραν Γουάφα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τη συμβολή τους στη θεωρία της κβαντικής βαρύτητας και των χορδών.
Το βραβείο Breakthrough για τα Μαθηματικά, ύψους 3 εκατ. δολ., δόθηκε στον Ζαν Μπουργκέν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, για τις μελέτες του πάνω στη γεωμετρία των πολυδιάστατων χώρων, καθώς και για τις νέες τεχνικές του στην επίλυση των μερικών διαφορικών εξισώσεων.
Επιπλέον, στον τομέα των Επιστημών της Ζωής απονεμήθηκαν πέντε βραβεία ύψους 3 εκατ. δολ. το καθένα (στο γενετιστή Στέφεν Έλετζ από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο μοριακό βιολόγο Χάρι Νόλερ Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, στον αναπτυξιακό βιολόγο Ρόελαντ Νούσε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Καλιφόρνια, στο βιολόγο Γιοσινόρι Οσούμι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο και η λιβανική καταγωγής γενετίστρια Χούντα Γιαχία Ζόγκμπι από το Κολλέγιο Ιατρικής Μπέιλορ του Τέξας).
Επιπλέον, η βραδιά αναγνώρισε και τίμησε με ένα εκατομμύριο δολάριο έξι νέους ερευνητές για τα επιτεύγματά τους στη φυσική και στα μαθηματικά, ενώ απονεμήθηκε και ένα εφηβικό βραβείο για ένα πρωτότυπο επιστημονικό βίντεο.
arvanitak.jpg
ΜΟΤΟ
«Έχω δουλέψει σε μέρη όπως το Berkeley, Stanford, επισκέπτομαι το CERN κάθε καλοκαίρι, αλλά το Perimeter ήταν ένας από τους οργανισμούς όπου ένιωθα ως ερευνητής ότι οι δυνατότητες μου ήταν ατελείωτες. Αν είχα μια ιδέα στο κεφάλι μου και ήθελα πραγματικά να κάνω κάτι, κάποιος θα με βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό. Νιώθω ότι το περιβάλλον εδώ είναι απλά μεθυστικό» έχει πει η Ασημίνα Αρβανιτάκη, που κάνει την ομογένεια, αλλά και εμάς, υπερήφανους
 Το Perimeter ιδρύθηκε στο Γουότερλου του Οντάριο το 1999 και έκτοτε βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στις έρευνες πάνω στη νέα Φυσική. Η έδρα της Ασημίνα Αρβανιτάκη φέρει το όνομα του Αρίσταρχου, του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου, ο οποίος πρώτος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος και συγχρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Perimeter και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στόχος είναι, αφενός, να υποστηριχθεί η πρωτοποριακή έρευνα της Ελληνίδας φυσικού πάνω στη φύση του σύμπαντος και, αφετέρου, να ενισχυθούν οι δεσμοί του Ινστιτούτου με την Ελλάδα στο επίπεδο της έρευνας και της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης νέων επιστημόνων
 «Το χωριό του μπαμπά μου είναι η Κόκλα Μεσσηνίας κι εκεί ζούσα μέχρι 14 ετών. Πήγαινα στο Λύκειο στο Κοπανάκι, το οποίο απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Κόκλα και κατόπιν πήγαμε στην Κυπαρισσία, όπου τώρα είναι το πατρικό μου, εκεί μένουν οι γονείς μου" έχει πει η Αρβανιτάκη σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον "Εθνικό Κήρυκα" της Νέας Υόρκης
 «Αυτά που αντιλαμβανόμαστε με το οπτικό μας πεδίο είναι το 5% του Σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε δει μόνο μέσω της βαρύτητας. Περίπου το 25% είναι η σκοτεινή ύλη και τη λέμε σκοτεινή, διότι δεν αλληλοεπιδρά με το φως και γι’ αυτό και δε φαίνεται. Είναι ένα είδος ύλης που έχουμε δει μέσα από τη βαρυτική της επίδραση στην κίνηση των ουράνιων σωμάτων» συμπλήρωσε η γυναίκα που θέλει να ανακαλύψει το προφανές. Γιατί ο κόσμος που είναι γύρω μας είναι όπως τον βλέπουμε  
ΠΗΓΗ: CNN Greece / Λουκάς Καρνής

***  Το “1ο Santa Fun” Καλαμάτας στις 16 Δεκεμβρίου 
Το “1ο Santa Fun” θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, στις 5.00 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, αφιερωμένο στα παιδιά με αυτισμό.
Διοργανωτές είναι το Τμήμα Στίβου του ΑΟ Ακρίτας Καλαμάτας και ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι το «Θάρρος».
Μάλιστα, οι διοργανωτές καλούν μικρούς και μεγάλους «σε μια υπέροχη βόλτα στο κέντρο της πόλης», με μουσική, χορό, κεράσματα, ενώ ντυμένοι όλοι με στολές Αϊ- Βασίλη θα δίνουν έναν τόνο μοναδικό.
Εγγραφές και παραλαβή στολής γίνονται στο κατάστημα αθλητικών ειδών Cosmos (κεντρική πλατεία Καλαμάτας), ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση δώρων.

*** Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 9/12/2016 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη  τιμή της και θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το /kalamata.meteoclub.gr/

***  Συνελήφθησαν δύο άτομα για ηρωίνη 
Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, μία (1) 37χρονη και ένας 47χρονος υπήκοος Αρμενίας, γιατί κατείχαν ηρωίνης βάρους 6,3 γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

*** Διάγγελμα Τσίπρα: Εκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου 
Μίνι κοινωνικό πακέτο, με στόχο να καταδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης αλλά και να στείλει μήνυμα στους εταίρους της χώρας, τη στιγμή που παραμένει σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και Αθήνας για το ελληνικό πρόγραμμα, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και με συνεχείς αναφορές στην πρόνοια της κυβέρνησης για τους πλέον ασθενείς, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε:
- την άμεση καταβολή ειδικού βοηθήματος σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα επωφεληθούν περίπου 1.600.000 συνταξιούχοι ενώ το ύψος του επιδόματος θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της σύνταξης. Έτσι, όσοι εισπράττουν συντάξεις κοντά στο όριο των 800 ευρώ θα λάβουν επίδομα ύχους 300 ευρώ ενώ υψηλότερα ποσά, ακόμη και πάνω από το ύψος της μηνιαίας τους σύνταξης, θα λάβουν όσοι εισπράττουν συντάξεις χαμηλότερες των 800 ευρώ.
- την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα. Ο κ. Τσιπρας ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ παραμένει σε ισχύ, ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί όσο τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν υπό τη μεταναστευτική πίεση.
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε μία συγκυρία που, όπως προαναφέρθηκε η εξέλιξη της αξιολόγησης κρέμεται σε μία κλωστή, έρχεται να πυροδοτήσει νέα σενάρια για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ειδικά από τη στιγμή που ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έθεσε ζήτημα εκλογών σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Νωρίτερα σήμερα, από τη Βουλή, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων άμεσα προκειμένου να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018.
kathimerini.gr

***  Έκλεψε τις κάμερες, αλλά άφησε τα αποτυπώματα 
Μπορεί να έκλεψε την κάμερα και το κλειστό κύκλωμα που κατέγραφε την πράξη του, όμως άφησε τα αποτυπώματά του και αυτά αναγνωρίσθηκαν.
Ο λόγος για έναν 34χρονο Αλβανό ο οποίος τον Ιούνιο του 2013, παραβίασε παράθυρο συσκευαστηρίου αγροτικών προϊόντων στο Λιμενάρι Φιλιατρών και έκλεψε την κάμερα καταγραφής και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της επιχείρησης, αξίας 1200 ευρώ.
Από τα αποτυπώματα που άφησε όμως ταυτοποιήθηκε και από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, σχηματίσθηκε σε βάρος του δικογραφία για κλοπή.

***  12 χρόνια κάθειρξη για την αργομισθία του Ν. Φλαούνα στο Υπουργείο Γεωργίας 
Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάσθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην διευθυντής της Νότιας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ) Νίκος Φλαούνας, από το Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόντρα».
Ο κ. Φλαούνας αντιμετώπιζε κατηγορίες με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, για αργομισθία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρχικά, η δίκη είχε ορισθεί να διεξαχθεί στο Εφετείο της Καλαμάτας, όμως μετά από αίτημα του κατηγορούμενου, καθώς τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί την Αθήνα, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάσθηκε εκεί.
  Αργομισθία
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το 2010 είχε αποφανθεί ότι από το 1996 έως και το 2010, δηλαδή επί 14 χρόνια, ο κατηγορούμενος λάμβανε μισθό ως δημόσιος υπάλληλος, χωρίς να παρουσιάζεται στην εργασία του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ως διοικητικός υπάλληλος με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το 1989 μεταφέρθηκε, ως πλεονάζον προσωπικό από την ΑΓΡΕΞ στο Υπουργείο Γεωργίας και τοποθετήθηκε, στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου. Τον Ιούλιο του 1996, μετακινήθηκε λόγω υπηρεσιακών αναγκών στη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης, του ίδιου Υπουργείου.
Όπως όμως προέκυψε από την έρευνα που έγινε, ο κ. Φλαούνας δεν παρουσιάσθηκε και δεν εργάστηκε στην Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης, δεν υπέγραψε ποτέ στα παρουσιολόγια της Διεύθυνσης, δεν συνέταξε ποτέ έγγραφα, ούτε υπέβαλε ποτέ αιτήσεις για χορήγηση κανονικής άδειας.
Παρά ταύτα μισθοδοτείτο κανονικά καθ' όλο το διάστημα αυτό, έχοντας περιέλθει έτσι σε κατάσταση αργομισθίας.
  Κι άλλες εξελίξεις
Το δικαστήριο της Αθήνας, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Για την 12ετή κάθειρξη που του επιβλήθηκε το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους καταβολής εγγύησης 10.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του.
Πάντως, η καταδίκη του πρώην υπαλλήλου του Υπουργείου, αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων τις επόμενες ημέρες, καθώς από τη αρχή της έρευνας της υπόθεσης, είχαν εκφρασθεί ερωτηματικά για τις ευθύνες άλλων υπαλλήλων, αλλά και πολιτικών προσώπων  στην υπόθεση.  Β.Β.

***

**** Αθλητική ενημέρωση :

****ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ :
  Europa League  στο ποδόσφαιρο :
 Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016 
Κόνιασπορ - Γάνδη  0-1 ,(0-0) .-^
  Μπράγκα - Σαχτάρ   2-4 ,(1-2) .-^
  Βιγιαρεάλ - Στεάουα  2-1 ,(1-0) .-^
   Καραμπάγκ - Φιορεντίνα   1-2,(0-0) .- ^ 
   ΠΑΟΚ - Σλόβαν Λίμπερετς  2-0 ,(1-0) .-^ 
 Οσμάνλισπορ - Ζυρίχη  2-0 , (0-0) .- ^
 ΣΑΣΟΥΑΝΑ-ΓΚΕΝΚ   -  Αναβλήθηκε
 ΑΣΤΡΑ Τζούρτζου-ΡΟΜΑ   0-0  ,(0-0) .-
ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΕΣΝ- ΑΟΥΣΤΡΙΑ Βιένης 3-2   ,(1-2) .-
ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-ΣΕΝΤ ΤΕΤΙΕΣ  2-3   ,(2-0) .-
ΡΑΠΙΝΤ Βιένης- ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μπιλμπάο    , (0-0) .-
ΑΛΚΜΑΡ- ΖΕΝΕΤ  2-2   , (2-0) .-
ΖΟΡΙΑ  -ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ Γιουν. 1-2    , (0-0) .-
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.- ΝΤΑΝΤΑΛΚ 2-1     ,(2-1) .-
ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   0-1   , (0-1) .-
ΜΑΪΝΤΣ- ΓΚΑΜΠΑΛΑ  2-0   ,(2-0)  .-
ΓΙΑΝΚ ΜΠΟΪΣ –ΑΣΤΑΝΑ  3-0   , (0-0) .-
ΑΠΟΕΛ-ΟΣΦΠ   2-0   ,(1-0) .- 
 ΝΙΣ-ΚΡΑΣΝΟΣΤΑΡ         2-1   , (0-0) -
ΣΑΟΥΘΑΠΤΟΝ-ΧΑΠΟΕΛ Μπέρ Σαβά   1-1  , (0-0) .-
ΣΤΑΝΤΑΡ Λιέγης – ΑΓΙΑΞ   1-1  , (0-1) .-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΘΕΛΤΑ   0-2  ,(0-1) .-
ΙΝΤΕΡ – ΣΠΑΡΤΑΚ Πράγας   2-1      , (1-0) .-
ΣΑΛΣΜΠΟΥΡΓΚ-ΣΑΛΚΕ    2-0      ,(1-0) .-
Νίκη-πρόκριση ΠΑΟΚ επί της Σλόβαν και «βοήθεια» από Φιορεντίνα
Συνοπτικά το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής:1ος ΟΜΙΛΟΣ Φέγενορντ - Φενέρμπαχτσε 0-1 (22΄ Σόου)   Ζορία Λουχάνσκ - Μάντσεστερ Γ. 0-2 (48΄ Μχιταριάν, 88΄ Ιμπραϊμοβιτς)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) 4-1-1 8-6 13 -ΦΑΣΗ «32»Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) 4-0-2 12-4 12 -ΦΑΣΗ «32»-------------------------------------------Φέγενορντ (Ολλανδία) 2-1-3 3-7 7Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία) 0-2-4 2-8 22ος ΟΜΙΛΟΣ Γιούνγκ Μπόις - Αστάνα 3-0 (63΄ Φρέι, 66΄ Ορό, 71΄ Σικ)ΑΠΟΕΛ – Ολυμπιακός 2-0 (20΄αυτ. Ντα Κόστα, 83΄ Ντε Καμάργκο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 4-0-2 8-6 12 -ΦΑΣΗ «32»ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 2-2-2 7-6 8 -ΦΑΣΗ «32»-------------------------------------------Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 2-2-2 7-4 8Αστάνα (Καζακστάν) 1-2-3 5-11 53ος ΟΜΙΛΟΣ Μάιντς - Καμπάλα 2-0 (30΄ Χακ, 40΄ Ντε Μπλάσις)Αντερλεχτ - Σεντ Ετιέν 2-3 (21΄ Κίπτσιου, 31΄ Στάντσιου - 62΄,67΄ Σέντερλουντ, 74΄ Μονέ Πακέ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Σεντ Ετιέν (Γαλλία) 3-3-0 8-5 12 -ΦΑΣΗ «32»Άντερλεχτ (Βέλγιο) 3-2-1 16-8 11 -ΦΑΣΗ «32»-------------------------------------------Μάιντς (Γερμανία) 2-3-1 8-10 9Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν) 0-0-6 5-14 0
4ος ΟΜΙΛΟΣ

Αλκμααρ - Ζενίτ Αγ.Πετρ. 3-2 (7΄ Ριένστρα, 43΄ Χαπς, 68΄ Τάνκοβιτς - 58΄ Τζουλιάνο, 80΄αυτ. Βάιτενς)Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ντάνταλκ 2-1 (21΄ Μπεν Χάιμ, 38΄ Μίσα - 27΄αυτ. Ντάσα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ζενίτ Αγίας Πετρ.(Ρωσία) 5-0-1 17-8 15 -ΦΑΣΗ «32»Άλκμααρ (Ολλανδία) 2-2-2 6-10 8 -ΦΑΣΗ «32»-------------------------------------------Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 2-1-3 7-9 7Ντάνταλκ (Ιρλανδία) 1-1-4 5-8 4
5ος ΟΜΙΛΟΣ

Πλζεν - Αούστρια Βιένης 3-2 (44΄ Χοράβα, 73΄,84΄ Ντούρις - 19΄πεν. Χολτσχάουζερ, 40΄ Ρότπιλερ)Άστρα Τζούρτζιου - Ρόμα 0-0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ρόμα (Ιταλία) 3-3-0 16-7 12 -ΦΑΣΗ «32»Άστρα Τζούρτζιου (Ρουμανία) 2-2-2 7-10 8 -ΦΑΣΗ «32»--------------------------------------------Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 1-3-2 7-10 6Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 1-2-3 11-14 56ος ΟΜΙΛΟΣ Ραπίντ Βιένης - Αθλ. Μπιλμπάο 1-1 (72΄ Ζοέλιντον - 84΄ Σαμπορίτ)Σασουόλο – Γκενκ Αναβλ.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 3-1-2 10-11 10 -ΦΑΣΗ «32»Γκενκ (Βέλγιο) 3-0-2 11-9 9 -ΦΑΣΗ «32»--------------------------------------------Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 1-3-2 7-8 6Σασουόλο (Ιταλία) 1-2-2 9-9 5
7ος ΟΜΙΛΟΣ

Σταντάρ Λιέγης - Αγιαξ 1-1 (85΄ Ραμάν - 27΄ Ελ Γκάζι)Παναθηναϊκός - Θέλτα Βίγκο 0-2 (4΄ Γκουϊντέτι, 77΄πεν. Ορεγιάνα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Άγιαξ (Ολλανδία) 4-2-0 11-6 14 -ΦΑΣΗ «32»Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 2-3-1 10-7 9 -ΦΑΣΗ «32»Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 1-4-1 8-6 7ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 0-1-5 3-13 1
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Κονιασπόρ - Γάνδη 0-1 (90+4΄ Κουλιμπαλί)Μπράγκα - Σαχτάρ Ντόνετσκ 2-4 (43΄ Στοϊκοβιτς - 22΄,62΄ Κριβτσόφ, 39΄,66΄ Τάισον)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 6-0-0 21-5 18 -ΦΑΣΗ «32»Γάνδη (Βέλγιο) 2-2-2 9-13 8 -ΦΑΣΗ «32»---------------------------------------------Μπράγκα (Πορτογαλία) 1-3-2 9-11 6 Κόνιασπορ (Τουρκία) 0-1-5 2-12 1
10ος ΟΜΙΛΟΣ
Καραμπάχ - Φιορεντίνα 1-2 (73΄ Ρεϊνάλντο, 89΄ Βούκτσεβιτς - 60΄ Βετσίνο, 76΄ Κιέζα)ΠΑΟΚ - Σλόβαν Λίμπερετς 2-0 (29΄ Ροντρίγκες, 67΄ Πέλκας)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Φιορεντίνα (Ιταλία) 4-1-1 15-6 13 -ΦΑΣΗ «32»ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 3-1-2 7-6 10 -ΦΑΣΗ «32»---------------------------------------------Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 2-1-3 7-12 7Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 1-1-4 7-12 4
12ος ΟΜΙΛΟΣ

Οσμανλισπόρ - Ζυρίχη 2-0 (73΄ Ντελάτζ, 89΄ Ερντάλ) Βιγιαρεάλ - Στεάουα Βουκ. 2-1 (15΄ Σανσόνε, 88΄ Τριγκέρος - 55΄ Ακίμ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Οσμανλισπόρ (Τουρκία) 3-1-2 10-7 10 -ΦΑΣΗ «32»Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 2-3-1 9-8 9 -ΦΑΣΗ «32»---------------------------------------------Ζυρίχη (Ελβετία) 1-3-2 5-7 6Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 1-3-2 5-7 6


 Νέα... ευρωσφαλιάρα στον Παναθηναϊκό από τη Θέλτα
***  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΘΕΛΤΑ 0-2  , (0-1) .- ^
Τα  γκολ :  Το γκολ του Γκουϊντέτι στο 4΄ και το πέναλτι του Ορεγιάνα στο 76΄ χάρισαν τη νίκη με 2-0 στην Θέλτα
Διαιτητής: Αντρίς Τρεϊμάνις (Λετονία)
Κίτρινες: Γουακάσο
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ.Ουζουνίδης): Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Ιβανόφ, Χουχούμης, Ζέκα, Λουντ (83΄ Κουτρουμπής), Εμποκού, Γουακάσο, Βιγιαφάνιες (70΄ Λέτο), Ρινάλντι (60΄ Ιμπάρμπο)
ΘΕΛΤΑ (Ε.Μπερίσο): Ρούμπεν, Μάγιο, Καμπράλ, Ρονκάλια, Τζόνι, Ραντόγια, Βας (63΄ Ντίας), Ερνάντεθ, Μπονγκοντά, Γκουιντέτι (90΄ Γκόμεζ), Ορεγιάνα (82΄ Σίστο)

Στους «32» του Europa ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, «αντίο» με ήττα ο ΠΑΟ
***  ΠΑΟΚ-Σλόβαν Λίμπερετς  2-0 (1-0) .- ^
Τα  γκολ : (29΄ Ροντρίγκες, 67΄ Πέλκας)
Διαιτητής: Μάρινερ (Αγγλία)
Kiτρινες κάρτες: Πέλκας, Κρέσπο, Μάτος, Ρόντριγκες - Εκπάϊ, Ποκόρνι, Σίκορα, Φόλπρεχτ.
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς (82' Μαλεζάς), Κάνιας, Τσίμιροτ, Πέλκας (80' Σακχοφ), Κάμπος, Ροντρίγκες και Αθανασιάδης (71 Κουλούρης).
Σλόβαν Λίμπερετς: Ντουμπράβκα, Μπρέιτε, Καραφιάτ (46' Μπαρτλ), Κουφάλ, Φόλπρεχτ (80' Κουμπίσκιν), Κομλιτσένκο, Σέβτσιλ, Βουχ, Μπάρτοσακ, Εκπάι (65' Σίκορα) και Ποκόρνι.

Ο ΑΠΟΕΛ πήρε τη νίκη και την πρωτιά από τον Ολυμπιακό
***   ΑΠΟΕΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  2-0 , (1-0) .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάρλος Ντελ Σέρο (Ισπανία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Αλεξάνδρου - Ντα Κόστα, Βιάνα
 ΑΠΟΕΛ (Τόμας Κρίστιανσεν): Βάτερμαν, Καρλάο, Εφραίμ (59' Γιαννιώτας), Μπερτόλιο (67' Ορλάντι), Αλεξάνδρου, Βινίσιους, Σωτηρίου (80' Ντε Καμάργκο), Μιλάνοφ, Μοράις, Μερκής, Αλωνεύτης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Ντε Λα Μπέγια (76' Μανθάτης), Ντα Κόστα, Βιάνα, Μαρτίνς (66' Ανδρούτσος), Ρομαό, Ελιουνούσι, Σεμπά, Φορτούνης (76' Ντομίνγκες), Ιντέγε.

****  Euroleague  στο μπάσκετ Πέμπτη 08/12/2016  , 11η  αγωνιστική :
Νικάει και με απουσίες η ΤΣΣΚΑ, εύκολα η «Φενέρ»
ΑΡΜΑΝΙ Μιλάνου -ΤΣΣΚΑ  64-79 .- ^
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  87-72 .- ^

***  Σίγουρα 14η η Ελλάδα στην κατάταξη της UEFA   Τι προβλέπει το νέο Champions League
Η πρόκριση του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League, προσέθεσαν βαθμούς στην Ελλάδα που διατηρεί με σιγουριά πλέον 14η θέση στην κατάταξη της UEFA.
Η 15η Κροατία και η 16η Αυστρία (αποχαιρέτησαν Αούστρια, Ραπίντ Βιέννης και Σάλτσμπουργκ) δεν έχουν πλέον εκπρόσωπο, ενώ η 17η Ρουμανία έχει μοναδική ομάδα την Άστρα.
Σύμφωνα με το πλάνο της UEFA, προτίθεται από τη σεζόν 2018/19 oι τέσσερις πρώτες ομάδες από τις τέσσερις πρώτες χώρες της φετινής βαθμολογίας nα μπουν απευθείας στα γκρουπ του Champions League (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία).
Μαζί τους, από δυο θα έχουν η 5η (Ρωσία) και η 6η (Γαλλία), ενώ από μια (τον πρωταθλητή) οι χώρες 7-12 (Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τουρκία, Ελβετία). Συν 4 ομάδες από τα προκριματικά και μαζί τους ο πρωταθλητής Ευρώπης και ο κάτοχος του Europa League.
Αγνωστο παραμένει το με ποιο τρόπο θα προκρίνονται μέσω των πλεϊ οφ. O δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος, ή δεν θα λαμβάνει μέρος καν ή θα ξεκινάει τις υποχρεώσεις τους από τον πρώτο προκριματικό του Champions League.

*** Euroleague στο μπάσκετ  11η αγωνιστική
Παρασκευή 09/12/2016 :
Παναθηναϊκός
Παναθηναϊκός - Γαλατάσαραϊ  85-58 .- ^Europa League
Τα δεκάλεπτα : 20-13, (39-31) ,64-45 ,85-58 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πατέρνικο (Ιταλία), Ζαμοΐσκι (Πολωνία), Πέτεκ (Σλοβενία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13, Νίκολς 9 (1), Ρίβερς 14 (2), Τζέιμς 13, Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 4, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 14 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 14.
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ (Εργκίν Αταμάν): Σμιθ 9, Πρέλντζιτς, Μίτσοφ 6, Τάιους 6, Κορκμάζ 5 (1), Τόμσον 6, Σιλμπ 15 (3), Αράρ 2, Γκιουλέρ 8, Ντίμπλερ, Κοκσάλ 1.
VIDEO:
~ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ  85-58     11η  αγωνιστική  09/12/2016: https://youtu.be/tO0hGEl89Z4 .-

Ο Ολυμπιακός «έπνιξε» την Ούνιξ στο... Καζάν-ι του ΣΕΦ
Ολυμπιακός - Ούνικς Καζάν  86-59  , (43-28).-
 Τα δεκάλεπτα : 24-16 , (43-28) ,68-42 ,86-59 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκαρθία Γκονζάλεθ (Ισπανία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Χιμένεθ (Ισπανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 15, Μπιρτς 5, Γιανγκ 5, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 10, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 11 (1), Παπανικολάου 12, Μάντζαρης 5 (1), Χάκετ 2, Λοτζέσκι 15 (1), Αθηναίου.
ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΆΝ (Εβγκένι Πασούτιν): Τζόνσον 3, Αντίποφ, Λάνγκφορντ 25 (3), Στολ 2, Παρακχούσκι 4, Κόλομ 4, Κλιμένκο 3, Βορόνοφ, Πανιν 3 (1), Καϊμακόγλου 6, Ουίλιαμς 9.
VIDEO :
~ΟΣΦΠ-ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ 86-59  11η  αγωνιστική  09-12-2016: https://youtu.be/lqwOJbaX56I .-

Αναντολού Εφές - Μπαρτσελόνα  72-68 ,(36-28) .- ^
Τα δεκάλεπτα: 21-15, 36-28, 54-45, 72-68 .-
Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 5 (1), Χάνεικατ 4, Μπαικάν, Μπαλμπάι 2, Μπράουν 7(1), Οσμάν 9(2), Γκεγίκ, Κορκμάζ, Γκρέιντζερ 16(2), Όμιτς 6, Ερτέλ 14(2), Ντάνστον 9
Μπαρτσελόνα (Μπαρτζώκας): Ράις 22(4), Χολμς 5(1), Ντόελμαν 8(2), Ντόρσεϊ, Κλαβέρ 4, Βεζένκοφ, Έρικσον, Πένο, Όλεσον 7(1) , Κόπονεν 6(2), Ρένφρο 8(2), Τόμιτς 8

Μπασκόνια - Νταρουσάφακα 72-52 ,(27-13) .-

Πρόγραμμα, αποτελέσματα:
Τετάρτη, 7/12/2016

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 70-85
Πέμπτη, 8/12/2016
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 87-72
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 64-79
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 96-91           
Παρασκευή, 9/12/2016
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 72-68
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Γαλατασαράι (Τουρκία) 85-58
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία) 88-59
Μπασκόνια (Ισπανία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 73-52

Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις και τις νίκες για τον Παναθηναϊκό
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 10-1 21
Φενερμπαχτσέ 8-3 19
Ρεάλ Μαδρίτης 8-3 19
Ολυμπιακός 7-4 18
Μπασκόνια 7-4 18
Αναντολού Εφές 6-5 17
Παναθηναϊκός 6-5 17
Μακάμπι Τελ Αβίβ 5-6 16
----------------------------------
Μπαρτσελόνα 5-6 16
Νταρουσάφακα 5-6 16
Αρμάνι Μιλάνο 4-7 15
Ερυθρός Αστέρας 4-7 15
Ζαλγκίρις 4-7 15
Μπάμπεργκ 3-8 14
Ούνιξ Καζάν 3-8 14
Γαλατασαράι 3-8 14

Εντός έδρας «περίπατοι» για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών, έχει ως εξής:Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
ΚΓ Λευκάδας 17.00 Δόξα Λευκάδας-Λαύριο Μάνος-Διαμαντής-Ξενικάκης (Μητσόπουλος)
Βενετόκλειο 17.00 Κολοσσός Ρόδου-Απόλλων Πάτρας Ψαριανός-Δεσλής-Αναστόπουλος Α. (Βιτζηλαίος)
Αλεξάνδρειο 17.00 Άρης-Κύμη Καρακατσούνης-Τζαφλέρης-Ταρενίδης Στ. (Δροσόπουλος)
ΔΚΓ Ήλιδας 17.00 Κόροιβος-Τρίκαλα Σχινάς-Πουρσανίδης Κ.-Σκούτας (Παπαδόπουλος Γ.)
ΔΑΚ Τόφαλος 17.00 Προμηθέας Π.-ΠΑΟΚ Πουρσανίδης Γ.-Ανδρικόπουλος-Μαλαμάς (Θεοδωρόπουλος)
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
ΣΕΦ 18.00 Ολυμπιακός-Ρέθυμνο Βαρδάλος-Παπαθανασίου-Ζαχαρής (Ορφανός)
ΟΑΚΑ 21.30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ Πηλοϊδης-Αναστόπουλος Π.-Μπήτης (Καρούσης/Δούκας)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
==========
Β. Αγ. Ν-Η ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΠΟΝΤΟΙ
1. Ολυμπιακός 18 9 9-0 4-0 5-0 738-599
2. ΑΕΚ 17 9 8-1 4-0 4-1 722-575
. Παναθηναϊκός 17 9 8-1 5-0 3-1 736-565
4. ΠΑΟΚ 14 9 5-4 3-1 2-3 689-695
. Αρης 14 9 5-4 2-3 3-1 670-643
. Ρέθυμνο 14 9 5-4 4-0 1-4 696-674
7. Κολοσσός Ρόδου 13 9 4-5 4-1 0-4 638-659
. Προμηθέας Πατρών 13 9 4-5 3-1 1-4 659-677
. Κύμη 13 9 4-5 4-1 0-4 648-677
10. Απόλλων Πατρών 12 9 3-6 3-2 0-4 621-681
11. Δόξα Λευκάδας 11 9 2-7 2-3 0-4 643-709
. Κόροιβος Αμαλιάδας 11 9 2-7 1-2 0-5 687-804
. Τρίκαλα 11 9 2-7 2-2 0-5 579-699
. Λαύριο 11 9 2-7 2-3 0-4 630-699  

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  :
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016 19:00 NOVASPORTS 1
Αναντολού Εφές - Μπαρτσελόνα
Euroleague
 19:30 OTE Sport 7
Ντινάμο Δρέσδης - Καρλσρούη
Γερμανία δεύτερη κατηγορία
20:00 ΕΡΤ1 Παναθηναϊκός - Γαλατάσαραϊ  85-58 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 20-13, (39-31) ,64-45 ,85-58 .-
Euroleague
 21:30 OTE Sport 1
Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Χόφενχαϊμ
Γερμανικό Πρωτάθλημα
21:45 NOVASPORTS 3
Ντιζόν - Μαρσέιγ
Γαλλικό Πρωτάθλημα
21:45 NOVASPORTS 2
Ολυμπιακός - Ούνικς Καζάν 86-59 .-^
Europa League
 21:45 OTE Sport 2
Μάλαγα - Γρανάδα
Ισπανικό Πρωτάθλημα
22:00 NOVASPORTS 5
Μπασκόνια - Νταρουσάφακα  72-52 .-^
Europa League
 22:30 NOVASPORTS 1
Σετούμπαλ - Εστορίλ
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
 ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :
  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .-  
 65~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 :
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-

 ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html . -
~  Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  : 
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016   :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/news-28-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 29 Νοεμβρίου  2016: 
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-29-2016.html .- 
67 ~   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :  

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30  Νοεμβρίου 2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-30-2016-30-1-62.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30- Νοεμβρίου  2016 :

  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/news-30-2016-video-30112016-httpsyoutu.html .-
-------------------------------------------
~  ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:

~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-02-2016-2.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  03 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-03-2016-3.html  .-

~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-04-2016-3122016-super.html .-   
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-08-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-09-2016.html .-
~

~* ** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5080 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3257   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3254 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 591  βίντεο   .-  

 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-