~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Κυριακή  23 Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....
~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  σ΄ όλους τους Εορτάζοντας !!!....

Η κάθε θλίψις όπου μας γίνεται, είτε εξ ανθρώπων, είτε εκ δαιμόνων, είτε εξ αυτής της ιδίας μας φύσεως, πάντοτε έχει κλεισμένον εντός της το ανάλογο κέρδος. Και όποιος την απερνά δι' υπομονής λαμβάνει την πληρωμήν. ενταύθα τον αρραβώνα εκείθεν το τέλειον. Χρεία λοιπόν της υπομονής, καθάπερ άλας εν φαγητώ, διότι άλλος δρόμος δεν είναι του να κερδίσωμεν, να πλουτίσωμεν, να βασιλεύσωμεν. Αυτόν τον δρόμον ο Χριστός μας τον χάραξε. Και ημείς, όσοι τον αγαπούμεν, οφείλομεν δι' αγάπην Του να ακολουθούμεν... Χωρίς πειρασμόν δεν γνωρίζονται αι αγνές ψυχές, δεν φαίνεται η αρετή, δεν διακρίνεται η υπομονή. Χωρίς πειρασμούς αδύνατον η υγεία της ψυχής να φανή...
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 
 
 ~ Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα- 23 Απριλίου και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του.
Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα (Δευτέρα της Δικαινησίμου).
Ο Αγ. Γεώργιος είναι πολιούχος: Γερακαρού Θεσσαλονίκης, Εράτυρα Κοζάνης, Βεύη Φλώρινας, Σουφλί, Γουμένισσα Κιλκίς, Νεμέα, Νεάπολη Ηλείας, Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, Μελίσσια Αττικής, Καματερό Αττικής..... Ι.Μ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ(Βουλγαρικό) Αγίου Όρους , Ι.Κ. Αγίου Γεωργίου (Καρτσωναίϊκα) ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ στο Άγιον Όρος ...
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ
Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της. Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του. Γι’ αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη και ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.
Ομολογητής
Από την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο ο Διοκλητιανός, το 283 μ.χ., η Χριστιανική Εκκλησία μεγάλωσε πάρα πολύ, γιατί επικρατούσε ειρήνη. Οι Χριστιανοί πήραν πολλές δημόσιες θέσεις, έκτισαν πολλούς και μεγάλους ναούς, διάφορα σχολεία και οργάνωσαν την διοίκηση και τη διαχείριση των εκκλησιών και της φιλανθρωπίας.
Ο Διοκλητιανός αρχικά εργάστηκε για την οργάνωση του κράτους του. Προσέλαβε στρατηγούς για βοηθούς του που τους ονόμασε αυτοκράτορες και Καίσσαρες κι αφού πέτυχε να υποτάξει τους εχθρούς του κράτους και να σταθεροποιήσει τα σύνορα του, στράφηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Δυστυχώς, στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής Θρησκείας για να ανορθώσει την ειδωλολατρία.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, κάλεσε τους βοηθούς του Καίσσαρες το 303 μ.χ. και τους στρατηγούς στην πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους σε τρεις γενικές συγκεντρώσεις. Ανάμεσα τους βρισκότανε και ο 28χρονος Γεώργιος, που διακρίθηκε πολλές φορές στους πολέμους.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν όλοι, για να πάρουν αποφάσεις για την εξόντωση και τον αφανισμό της Χριστιανικής πίστης. Πρώτος μίλησε ο Διοκλητιανός και επέβαλε σε όλους ν’ αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική Θρησκεία από το Ρωμαϊκό κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος σηκώθηκε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Και διακήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής Θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.
Μόλις τέλειωσε, όλοι συγχυστήκανε μ’ αυτή την ομολογία του και προσπάθησαν να τον πείσουν να μετανοήσει, για όσα είπε, καταπραΰνοντας έτσι και τον Διοκλητιανό. Αλλά ο Γεώργιος ήταν σταθερός και με θάρρος διακήρυσσε την Χριστιανική του πίστη.
Στη φυλακή
Οργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξε να τον κλείσουν στην φυλακή κα να του περισφίγξουν τα πόδια στο ξύλο και αφού τον ξαπλώσουν ανάσκελα, να βάλουν πάνω στο στήθος του μεγάλη και βαριά πέτρα.
Το άλλο πρωί ο Διοκλητιανός διέταξε να του παρουσιάσουν τον Γεώργιο για να τον ανακρίνει .
Και πάλι αυτός έμεινε ακλόνητος στην ομολογία του και παρ’ όλες τις κολακείες και τις υποσχέσεις του αυτοκράτορα διακήρυττε την πίστη του και μιλούσε για τους ουράνιους θησαυρούς. Ο Διοκλητιανός οργίστηκε από τα λόγια του και διέταξε τους δήμιους να δέσουν τον Άγιο σε ένα μεγάλο τροχό για να κομματιαστεί το σώμα του.
Μάλιστα ειρωνεύτηκε την ανδρεία του Αγίου και τον κάλεσε να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Γεώργιος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωνε να δοκιμαστεί και δέχτηκε με ευχαρίστησε να υποστεί το φοβερό αυτό μαρτύριο, που χώριζε σε μικρά λεπτά κομμάτια ολόκληρο το σώμα του, επειδή γύρω γύρω από τον τροχό υπήρχαν μπηγμένα κοφτερά σίδερα, που μοιάζανε με μαχαίρια. Πραγματικά μόλις ο τροχός κινήθηκε τα κοφτερά σίδερα άρχισαν να κόβουν το σώμα του. Τότε ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό που έλεγε : «Μη φοβάσαι, Γεώργιε, γιατί εγώ είμαι μαζί σου» και αμέσως ένας άγγελος ελευθέρωσε τον Άγιο, λύνοντας τον από τον τροχό και θεραπεύτηκε όλο το καταπληγωμένο σώμα του.
Ο Γεώργιος αφού απέκτησε το θαυμάσιο παράστημά του, με όψη αγγελική, παρουσιάστηκε στον Διοκλητιανό που είχε πάει με άλλους να κάνει θυσία. Μόλις τον είδαν έμειναν όλοι έκθαμβοι και απορημένοι. Μερικοί δε ισχυριζόντουσαν ότι είναι κάποιος που του μοιάζει και άλλοι ότι είναι φάντασμα.
Καθώς όμως σχολιάζανε το γεγονός, εμφανίστηκαν μπροστά στον βασιλιά δύο από τους αξιωματικούς του, ο Πρωτολέ οντας και ο Ανατόλιος (βλέπε 23 Απριλίου) με χίλιους στρατιώτες και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Ο Διοκλητιανός θύμωσε τόσο που έγινε έξαλλος και διέταξε να τους σκοτώσουν, πράγμα που έγινε αμέσως.
Έπειτα διέταξε να γεμίσουν αμέσως ένα λάκκο με ασβέστη και νερό και αφού ρίξουν μέσα τον Γεώργιο, να τον αφήσουν μέσα 3 μέρες και 3 νύχτες, έτσι που να διαλυθούν και τα κόκκαλα του.
Πραγματικά οι δήμιοι ρίξανε τον Άγιο στον ζεματιστό ασβέστη και κλείσανε το στόμα του λάκκου. Μετά από τρεις μέρες ο Διοκλητιανός έστειλε στρατιώτες να ανοίξουν το λάκκο. Με μεγάλη τους έκπληξη όμως βρήκαν τον Γεώργιο όρθιο, μέσα στον ασβέστη και προσευχόταν. Το γεγονός εντυπωσίασε και προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό στο λαό, που φώναζε: «Ο Θεός του Γεωργίου είναι μεγάλος». Ο Διοκλητιανός ζήτησε εξηγήσεις από τον Γεώργιο, που έμαθε τις μαντικές τέχνες και πως τις χρησιμοποιεί. Ο Γεώργιος τότε του απάντησε ότι τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα της θείας χάρης και δύναμης και όχι μαγείας και γοητείας.
Ο Διοκλητιανός οργισμένος διέταξε να του φορέσουν πυρακτωμένα παπούτσια με σιδερένια καρφιά και τον εξαναγκάσουν να περπατά. Ο Άγιος προσευχόταν και περπατούσε χωρίς να πάθει τίποτα. Πάλι διέταξε να τον φυλακίσουν και σκέφτηκε να φωνάξει του άρχοντες για να συσκεφτούν τι έπρεπε να κάνουν στον Γεώργιο. Αφού τον δείρανε τόσο πολύ με μαστίγια και καταπλήγωσαν όλο το σώμα του Αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, που έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιο να λάμπει σαν Άγγελος. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό οφειλόταν στις μαγικές του ικανότητες. Γι’ αυτό κάλεσε τον μάγο Αθανάσιο για να λύσει τα μάγια του Γεωργίου.
Αβλαβής από το δηλητήριο
Ήλθε, λοιπόν ο μάγος Αθανάσιος, κρατώντας στα χέρια του δύο πήλινα αγγεία, όπου υπήρχε δηλητήριο. Στο πρώτο αγγείο το δηλητήριο προξενούσε τρέλα, ενώ στο δεύτερο τον θάνατο.
Αμέσως οδήγησαν τον Άγιο στον Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιο. Ο βασιλιάς διέταξε να του δώσουν να πιει το πρώτο δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο του πρώτου δοχείου, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε , λέγοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμον τι πίωτιν, ου μη αυτούς βλάψει, θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!
Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ο βασιλιάς διέταξε να του δώσει ο μάγος και το δεύτερο αγγείο. Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθει το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό το θαύμα. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επειμένει ότι για να μην πεθάνει ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια, αφού γονάτισε μπροστά στον μάρτυρα, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και φόνευσαν τον Αθανάσιο αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα, που ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό. Και ο σκληρός και άκαρδος Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένη να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.
Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου
Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ’ όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής. Σαν ξημέρωσε διατάχτηκαν οι στρατιώτες από τον ο Διοκλητιανό να παρουσιάσουν μπροστά του τον Άγιο. Πραγματικά ο Άγιος βάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφτασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρισε ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.
Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.
Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο του Μάρτυρα μαζί με αυτό της μητέρας του Αγίας Πολυχρονίας και το μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση.
ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Μεγάλη τιμή και ευλογία για την τοπική Εκκλησία και την κωμόπολη της Αγριάς συνιστά η έλευση Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ροτόντα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26/4/2015, στις 6μ.μ. στην Αγριά, στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Δημοκρατίας & Νικολάου & Ελένης Πορφυρογένη (μπροστά στο Δημαρχείο), από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριαδος κ. Ιγνάτιο, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του πιστού λαού. Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, όπου, το ιερό Λείψανο τεθεί προς προσκύνηση.
Το τίμιο λείψανο θα παραμείνει στον Ναό μέχρι την Πέμπτη 30/4 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στον Οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΣΤΕΡΙΑ – ΑΓΡΙΑΣ. Το τίμιο λείψανο θα παραμείνει στο Παρεκκλήσιο μέχρι 2/5.


Κυριακή του Θωμά
Τη μνήμη του Αγίου και Αποστόλου Θωμά τιμά αύριο, 23 Απριλίου, η Εκκλησία μας.
Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον όπου ήταν συνηγμένοι.
Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του.
Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του.
Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του. Την ομολογία του Θωμά οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν σωτήριο. Και πραγματικά οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που την απευθύνουν στον Χριστό εκζητώντας ταπεινά το έλεός Του.
Το γεγονός ότι ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους Μαθητές Του, φαίνεται ότι ήταν οικονομία Θεού, για να γίνη πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθή κάθε είδους αμφιβολία.
Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος.
Απολυτίκιο:
Ήχος βαρύςΕσφραγισμένου του μνήματος η ζωή εκ τάφου ανέτειλας Χριστέ ο Θεός, και των θυρών κεκλεισμένων, τοις Μαθηταίς επέστης η πάντων ανάστασις, πνεύμα ευθές δι’ αυτών εγκαινίζων ημίν, κατά το μέγα σου έλεος.
Βίντεο , Απολυτίκιο Κυριακής του Θωμά : https://youtu.be/JXjAP_mno4k ,

~ 23 Απριλίου
Αγίου Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου (†303). Μαρτύρων Αθανασίου του από «μάγων», Ανατολίου, Γλυκερίου του γεωργού, Δονάτου και Θερινού, εκ Βουθρωτού (Ηπείρου) και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου, Ουαλερίου. Νεομαρτύρων Γεωργίου του Κυπρίου, του εν Πτολεμαΐδι (†1752) και Λαζάρου Βουλγάρεως, του εν Περγάμω (†1802). ~
Άγιος Γεώργιος Άγιος Γεώργιος - Χρήστος Στύλος© Άγιος Γεώργιος Ο τάφος του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα Άγιος Γεώργιος (Aνάγλυφη πλάκα) - έτος 1820 μ.Χ. (Eργαστήριο Tήνου) - Mονή Aγίου Παύλου, Άγιον Όρος  Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός και Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος 
Στις 23/04/2017 εορτάζουν:
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, Κυριακή του Θωμά, Άγιοι Γεώργιος, Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και Μιχαήλ από τη Σαμοθράκη, Άγιος Νικήτας ο Νέος Ιερομάρτυρας, Άγιος Γλυκέριος ο γεωργός, Άγιος Γεώργιος ο Κύπριος ο Νεομάρτυρας
 ~   Ἦχος δ’.
~    Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~* Απολυτίκιον Αγίου Γεωργίου : https://youtu.be/kjd6HXqghis .-

~
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
 
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
 
Ανάσταση του Λαζάρου

Ανάσταση του
~
Άγιος Γεώργιος Άγιος Γεώργιος Άγιος Γεώργιος Άγιος Γεώργιος - Πιστό αντίγραφο εικόνας του Εμμανουήλ Τζάνε, του 17ου αιώνα μ.Χ. - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr)

***  Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί: "ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ"...

~   Ο Οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποιεί με νέα του έκθεση ότι ο κίνδυνος για έναν νέο πυρηνικό πόλεμο είναι πάρα πολύ κοντά, για πρώτη φορά, μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» πριν από 26 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNIDIR), εννέα μόνο κράτη διαθέτουν πάνω από 15.000 πυρηνικά όπλα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γενική καταστροφή, δηλαδή έναν πραγματικό πυρηνικό όλεθρο.
Συγκεκριμένα αναφέρει η έκθεση «Η απειλή πυρκαγιάς πυρηνικού πολέμου το 2017 είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη μετά από 26 χρόνια, δηλαδή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως».
Συνολικά, εννέα κράτη - οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ - διαθέτουν πάνω από 15.000 κεφαλές και συνεχίζουν να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων.
Ο κύριος παράγοντας που απειλεί την έκρηξη του πυρηνικού πολέμου είναι οι πολύ άσχημες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και του πολέμου στη Συρία. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία προγραμμάτων τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο δεύτερος παράγοντας που δημιουργεί φόβους για πυρηνικό όλεθρο είναι η ένταση μεταξύ Βορείου Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία οδηγεί και τη Βόρειο Κορέα σε περαιτέρω ανάπτυξη των πυρηνικών της όπλων.
Η μελέτη καταλήγει ότι δεν προβλέπεται μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου σε καμία χώρα, και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς «Οποιαδήποτε αποδυνάμωση της πυρηνικής ομπρέλας των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προωθήσει την περαιτέρω εκστρατεία από τους αντιπάλους και τους συμμάχους τους». Η «πυρηνική αποτροπή» των ΗΠΑ όχι μόνο δεν λειτουργεί, αντιθέτως κάνει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο και τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, λέει επιλογικά η έκθεση.

***  Σε «λευκό κλοιό» από τα χιόνια Απρίλη μήνα η Καλαμάτα! (φωτογραφίες)
  
 
 
Ο Μάρτιος έχει το «όνομα» αλλά  ο …Απρίλης είχε τη χάρη, όπως φαίνεται τελικά. Μια εβδομάδα μετά το Πάσχα και μια πριν τη Πρωτομαγιά, η Καλαμάτα βρίσκεται σε «λευκό κλοιό» από τα χιόνια που έφτασαν μέχρι το Καλάθι και την Άνω Βέργα στον Ταϋγετο! Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Κώστα Μενούνο η απότομη πτώση της θερμοκρασίας που στο Κέντρο της Καλαμάτας έφτασε τους 8.1c έδωσε ένα όμορφο «πασπάλισμα» στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Ανω Βέργα, Καλάθι, Πελενίτσα. Το πρωτόγνωρο σκηνικό του καιρού πάντως δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολύ, καθώς από αύριο ο καιρός βελτιώνεται , ο υδράργυρος θα επιστρέψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, και οι Μεσσήνιοι θα μπορούν να προετοιμάζονται σιγά σιγά για τα καλοκαιρινά τους μπάνια… και όχι για σκι…

***  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: Ένας ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ κάθε ώρα ! Η πιο ΔΙΩΚΟΜΕΝΗ θρησκεία σήμερα...

~  Μία αποκάλυψη, που δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση, έκανε ο Καρδινάλιος Ντόναλντ Γουέρλ την Πέμπτη, κατά την ομιλία του συμπόσιο με θέμα τις διώξεις των Χριστιανών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Καρδινάλιος δήλωσε ότι «Σχεδόν ένας Χριστιανός σκοτώνεται κάθε ώρα σε όλο τον κόσμο μόνο λόγω της πίστης του. Οι αναφορές δείχνουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια χριστιανοί σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν από σωματική βία, σύλληψη, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο απλώς και μόνο επειδή ζουν και εξασκούν μια πίστη που δεν είναι αποδεκτή από τους ηγέτες σε εκείνο το μέρος του κόσμου».
Όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο εν λόγω συνέδριο κάπου 9.000 χριστιανοί έχουν σκοτωθεί παγκοσμίως το 2016. Το 2015 είχαν σφαγιαστεί περίπου 7.100, δηλαδή το επόμενο έτος οι διώξεις-σφαγές αυξήθηκαν κατά 20%. Παρόλο που στη Δύση ο Χριστιανισμός είναι επικρατούσα θρησκεία, παγκοσμίως ο Χριστιανισμός συνεχίζει να είναι η πιο διωκόμενη θρησκεία, ιδίως στη Μέση Ανατολή που το Ισλάμ κυριαρχεί.
Ο Ντόλαντ Γουέρλ τόνισε ότι ο τόπος που διώκονται κυρίως οι Χριστιανοί, είναι ο ίδιος από τον οποίο ξεκίνησε ο Χριστιανισμός ενώ η έκθεση σημειώνει το εξής, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ότι «οι αντιδράσεις των χριστιανών στις διώξεις είναι σχεδόν πάντα μη βίαιες και, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν περιλαμβάνουν τρομοκρατικές πράξεις».
Παρά ταύτα, στη Δύση όποιος αντιδράσει σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή είναι ισλαμοφοβικός, φασίστας και ξενοφοβικός...

***  Συνεδριακός τουρισμός και Καλαμάτα: «Η… κότα που γεννά χρυσά αβγά περιμένει τον κόκορά της…» 
Δηλώσεις στο «Θάρρος» του υπευθύνου του ξενοδοχείου Elektra Spa, Κ. Ανδριανόπουλου
 Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι ο συνεδριακός τουρισμός είναι άκρως αλληλεπιδραστικός για μια πόλη ή περιοχή με μοναδικά θετικά στοιχεία. Απαιτεί, βέβαια, ένα υψηλού επιπέδου υπόβαθρο από τη χώρα υποδοχής, ταυτόχρονα όμως συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας μιας περιοχής.
Είναι λογικό, ένας χώρος ο οποίος προτιμάται για τη διεξαγωγή συνεδρίων, να μετέχει προνομιακά στο πολιτιστικό «προϊόν», μιας και δίνει τη δυνατότητα σε κοινό, κατοίκους και επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα ανθρώπινα επιτεύγματα και τις καινοτομίες.
Τα τελευταία χρόνια, συνηγορία μιας σειράς παραγόντων (εθνικός δρόμος, ανάπτυξη αεροδρομίου), ο συνεδριακός τουρισμός στην Καλαμάτα αρχίζει να περνά από το… εμβρυακό στάδιο σ' αυτό της βαθμιαίας ανάπτυξης.
Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με το δήμαρχο ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, αναπληρωτής καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Κωνσταντίνος Κυλιντηρέας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι καθηγητές ενημέρωσαν τον κ. Νίκα ότι θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα, μεταξύ 8 και 11 Ιουνίου, το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας, το οποίο θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες σύνεδροι. Ήδη έχουν κλεισθεί 450 δωμάτια, ενώ αναζητούνται κι άλλα.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας για την επιλογή της Καλαμάτας και επισήμανε ότι το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας.
Από τα παραπάνω και μόνο καταλαβαίνει κάποιος την αξία ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού.
  Κώστας Ανδριανόπουλος
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις στο «Θάρρος» του Κ. Ανδιανόπουλου, υπευθύνου του ξενοδοχείου "Elektra Spa". Όπως μας είπε, "στην προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και άμβλυνση των ακμών της ζήτησης μεταξύ χαμηλής και υψηλής περιόδου, ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά επιτυχίας.
Τόσο η πόλη της Καλαμάτας με τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν πολυδύναμα συνεδριακά κέντρα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας (κυρίως με το συνεδριακό κέντρο της Costa Navarino), διαθέτουν όλα τα εφόδια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αυξήσουν σημαντικότατα το μερίδιο στη συνεδριακή αγορά.
Είναι ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία για την περιοχή η συνύπαρξη των προϋποθέσεων (λ.χ. κλίμα, οδική πρόσβαση κι εγγύτητα με την Αθήνα, πολιτιστικά μνημεία κ.ά.), αλλά και των ικανοποιητικών υποδομών (λ.χ. αεροδρόμιο, νέοι οδικοί άξονες, ξενοδοχειακή υποδομή κ.ά.) κι απομένει να γίνει πλήρης εκμετάλλευσή τους.
Οι μήνες αιχμής της συνεδριακής ζήτησης είναι κύρια οι Μάιος - Ιούνιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος και δευτερευόντως οι Απρίλιος, Νοέμβριος. Δυστυχώς, μετά τον εξαιρετικό – από άποψη διοργάνωσης συνεδρίων – περσινό Μάιο και Ιούνιο, η εφετινή συνεδριακή περίοδος δείχνει σαφέστατα πιο υποτονική, ιδιαίτερα όσο αφορά στο Μάιο 2017.
Οι αιτίες μπορούν να εντοπιστούν στην περιοδικότητα της ζήτησης ανά περιοχή, αλλά και στην ερασιτεχνική αντιμετώπιση κι αποσπασματική προβολή της συνεδριακής αγοράς εν γένει, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί το σημαντικότατο εμπόδιο της έλλειψης ικανού αριθμού διαθέσιμων κλινών.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάληψη κοινών συντονισμένων δράσεων προβολής και προώθησης του συνεδριακού προφίλ της περιοχής - με πρωτοβουλία κι ευθύνη των ίδιων των επαγγελματιών - φαντάζει μονόδρομος. Η ανάγκη μελέτης των τάσεων και αναγκών της αγοράς και σχεδιασμού των απαραίτητων δράσεων και παρεμβάσεων είναι πασιφανής.
Κατά τη γνώμη μου, καμία “επιτροπή τουριστικής προβολής από υπηρεσιακά στελέχη” δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνώση της αγοράς των εξειδικευμένων επαγγελματιών και στελεχών στον ιδιωτικό τομέα. Ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε την εθελοντική συμβολή και βοήθειά τους προς τον τόπο τους. Αν όχι τώρα, πότε;».
  Τουρισμός Υγείας
Πρόσθεσε, δε, ότι "μια ακόμη μορφή τουρισμού, που δεν έχει αποκτήσει ακόμη στην περιοχή το μερίδιο που της αναλογεί, είναι ο Τουρισμός Υγείας. Η προβολή και προώθηση του υπάρχοντος ιατρικού δυναμικού, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο.
Διαθέτοντας ήδη ιδιωτικές μονάδες παροχής ιατρικής φροντίδας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, αλλά και άριστες υποδομές προσβασιμότητας (αεροδρόμιο και οδικοί άξονες), θα έπρεπε ήδη να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε δυναμικότερη συμμετοχή στην εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά του Τουρισμού Υγείας».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  ΒΟΜΒΑ από HURRIYET !  Καμία προσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν αλλά σύγκρουση...

~  Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο από τη Hurriyet τράβηξε την προσοχή μας.
Ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πως η πρόσφατη (το Μάρτιο) συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν ήταν μία αποτυχία, καθώς δεν υπήρξε η εξομάλυνση που η Άγκυρα επιθυμούσε. Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός πως η Μόσχα δεν ήρε τις κυρώσεις προς την Τουρκία, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου 2015.
Στις 3 Μάιου οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο Σότσι με σκοπό από την πλευρά της  Τουρκίας να υπάρξουν ρωσικές επενδύσεις στη χώρα, κάτι που χρειάζεται όμως και τη σύμφωνη γνώμη του Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για αγορά S-400 παρόλο που είναι ασύμβατα με τα ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα που ήδη έχει, χωρίς μάλιστα οι Ρώσοι να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να τους τα δώσουν (λόγω του Συριακού).
Σκεφτείτε πως αυτά γράφονται στην Hurriyet που εδώ σταματά την ανάλυση. Eμείς πάλι ψάξαμε περαιτέρω το ζήτημα και το αναλύουμε λίγο ακόμα.
Βλέπετε η στάση της Άγκυρας στο Συριακό έχει εξαγριώσει το Κρεμλίνο. Η στάση κατά του Άσαντ, η κάλυψη των τρομακρατών του ISIS (και η ενίσχυση στο παρελθόν με πετρέλαιο), η στάση στο Κουρδικό και η πρόσφατη επίθεση φιλίας στον Τραμπ, δείχνουν στον Πούτιν πως:
Α) Ο Ερντογάν δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική για συμμαχία με τον Πούτιν.
Β) είναι αναξιόπιστος συνομιλητής καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να φτύσει το Κρεμλίνο για χάρη του Λευκού Οίκου και τούμπαλιν.
Πάντως αξίζει να τονιστεί πως η τελευταία παράγραφος του τουρκικού άρθρου τονίζει πως η ρωσική πίεση σε θέματα τουρισμού και εμπορίου εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την τουρκική οικονομία.

***   Τοποθετήσεις διευθυντών του Δήμου Καλαμάτας
Με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 13 Απριλίου, τέθηκε σε ισχύ ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησής του, καθώς – μεταξύ άλλων – καταργήθηκε η Διεύθυνση Παιδείας και συγχωνεύθηκαν πολλά Τμήματα, δεδομένης της σημαντικής μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων.
Σε συνέχεια της θέσεως σε ισχύ του νέου ΟΕΥ, ο δήμαρχος προέβη με αποφάσεις του στην τοποθέτηση διευθυντών ως εξής:
1) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ:
Γαρατζιώτης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού - Οικονομικού, με βαθμό A΄
2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
Ηλιοπούλου – Μπασιαδάκη Γεωργία του Γεωργίου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού - Οικονομικού, με βαθμό A΄
3) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ:
Βαρβουτσή Αικατερίνη του Ιωάννη, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, με βαθμό A΄
4) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ :
Τζαμουράνης Βασίλειος του Νικολάου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ3 Πολιτικών Μηχανικών, με βαθμό A΄
5) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ:
Κουράκλη Παναγιώτα του Νικολάου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ6 Τοπογράφων Μηχανικών, με βαθμό A΄
6) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ:
Στεφανόπουλος Στέφανος του Παναγιώτη, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ Κοινωνιολόγων με βαθμό A΄
7) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
Λιοντήρης Ιωάννης του Μιχαήλ, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ9 Γεωπόνων, με βαθμό A΄
8) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ & ΟΧΗΜΑΤΩΝ:
Παπαδόπουλος Ιωάννης του Αθανασίου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ Περιβαλλοντολόγων, με βαθμό A'
9) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠ :
Αγρίου Σταυρούλα του Νικολάου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, με βαθμό A΄.
10) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ:
Πετρόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ23 Δημοτικής Αστυνομίας, με βαθμό A΄, ως Αναπληρωτής Διευθυντής.
Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις προϊσταμένων Τμημάτων.

***  BOMBA στα ΘΕΜΕΛΙΑ της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ! Σχέδιο Ανάκαμψης που επηρεάζει και την Ελλάδα(;)...

 Oι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, μαζί με τα μακρο-οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως το μέλλον είναι αισιόδοξο. Αυτό ισχυρίστηκε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας Μουράτ Κετινκάγια (Murat Çetinkaya), στις 20 Απριλίου.

Ο τραπεζίτης παρουσίασε στοιχεία στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και σε ιδιώτες επενδυτές στην Ουάσινγκτον με σκοπό να τους πείσει πως η κατρακύλα της τουρκικής λίρας θα σταματήσει και πως η χώρα είναι ευκαιρία για επενδύσεις.
Τόνισε πως εντός του 2017 οι εξαγωγές της Τουρκίας θα διογκωθούν  και πως το τελευταίο τέταρτο του 2016 υπήρξε ρυθμός ανάπτυξης 3,5%, ενώ το υπόλοιπο του 2016 ήταν σε ύφεση.
Πάντως αξίζει να τονιστεί πως ανέφερε ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάρτιο του 2017 έφτασε σε ιστορικό υψηλό (8ετίας) με ποσοστό 11,29% κάτι που ανησυχεί τους επενδυτές, διότι η αγοραστική δύναμη των Τούρκων (τεράστια αγορά) μειώνεται συνέχεια.
Τέλος οι επενδυτές ζήτησαν να μάθουν το σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος που φτάνει τα 7 δις δολάρια μόνο για το 2017.
Ο Τραπεζίτης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί σύντομα.
Eμείς πάντως σας παρουσιάζουμε σε πίνακα τις τελευταίες εκτιμήσεις των Γερμανών για την τουρκική οικονομία.


***  Πέρασε στην ιστορική μνήμη… το «Άξιον Εστί» από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας 
Το «Άξιον Εστί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τη σύμπραξη Χορωδίας και Λαϊκής Ορχήστρας, απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, κατά την εορταστική συναυλία της για το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821, που δόθηκε το βράδυ της 24ης Μαρτίου 2017, στο κατάμεστο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με δωρεάν είσοδο.
Σολίστ ήσαν: Ψάλτης: Κώστας Σιάχος. Λαϊκός τραγουδιστής: Γιάννης Θωμόπουλος. Αφηγητής ήταν ο Γιώργος Τσαπόγας, υπεύθυνη για την προετοιμασία της χορωδίας η Σοφία Τσόγκα, ενώ τη μουσική διεύθυνση είχε ο Κώστας Νικολέας.
Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα στοιχεία αυτής της συναυλίας ήταν πως για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε από Φιλαρμονική ολόκληρο το «Άξιον Εστί», ενώ ο Ψάλτης ακολούθησε το βυζαντινό μουσικό δρόμο.
Η εκδήλωση προκάλεσε τα ευμενή σχόλια όσων την παρακολούθησαν, ενώ πολυάριθμοι ήταν και οι πολίτες που δεν κατάφεραν να την απολαύσουν λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Οι… παραπονούμενοι θα έχουν την ευκαιρία, όμως, πολύ σύντομα, να την παρακολουθήσουν, αφού υπήρξε μέριμνα και η εκδήλωση αποτυπώθηκε σε βίντεο.

***   Απατεώνες παριστάνουν τους εφοριακούς στην Καλαμάτα 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι προσεγγίζονται από άγνωστα άτομα που ζητούν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή.
Όπως είπαν στο “Θάρρος" θύματα απάτης, ένα ζευγάρι κυκλοφορεί στην πόλη και παριστάνει τους εφοριακούς. Έτσι καταφέρνει να αποσπά χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες. Προσοχή λοιπόν.   Π.Μπ.

***  Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή: «Οι Περιφέρειες είναι αρμόδιες για τους ελέγχους στην αγορά» 
Στην εκάστοτε Περιφέρεια ανήκει η αρμοδιότητα και η έκδοση εντολής για διενέργεια ελέγχων στην αγορά της κάθε περιοχής. Αυτό μας διευκρινίσθηκε χθες από το γραφείο του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Θ» ότι τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο δεν διενεργήθηκε κανένας έλεγχος από τα μεικτά κλιμάκια της Μεσσηνίας, καθώς δεν προβλέπεται εργασία τους πέραν του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Ωστόσο, το τραγελαφικό της ιστορίας είναι πως από το γραφείο του γενικού μάς μετέφεραν πως έχουν ενημερωθεί από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ότι και έλεγχοι έγιναν και αποτελέσματα υπάρχουν για τις εν λόγω δύο ημέρες, ενώ αυτά θα ανακοινωθούν προσεχώς.
  Δεν έγιναν
Ωστόσο, χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πληροφορίας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δε διενεργήθηκε κανένας έλεγχος τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο από τα μεικτά κλιμάκια, ενώ είναι άξιο απορίας τι αποτελέσματα θα παρουσιασθούν, αν μεταφέρθηκαν σωστά από το γραφείο του γενικού όσα τους είπε η αντιπεριφερειάρχης.
Πάντως, πέραν του ότι δεν αφορά ιδιαίτερα τους καταναλωτές ποιος έχει ή όχι την αρμοδιότητα, το μέγα ζήτημα είναι ότι έλεγχοι στην εορταστική αγορά μετά τη Μεγάλη Πέμπτη δεν έγιναν.
Από το γραφείο του γενικού γραμματέα μάς διευκρινίστηκε ότι  οι έλεγχοι στην αγορά από τα μεικτά κλιμάκια γίνονται με ευθύνη των Περιφερειών, ενώ στις 27 Μαρτίου, με εγκύκλιό του, ζητήθηκε η εντατικοποίησή τους για την πασχαλινή περίοδο.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ ! Η ΤΟΥΡΚΙΑ συνεχίζει να στέλνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία...

~  Η Τουρκία παρά τις προειδοποιήσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία συνεχίζει να βοηθάει τους τζιχαντιστές στη Συρία.
Ένα νέο βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα στο οποίο φαίνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την «ανθρωπιστική βοήθεια» για την παράνομη διακίνηση όπλων στην περιοχή.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, ο Συριακός Στρατός βρήκε σακούλες με αλεύρι από την Τουρκία γεμάτες με τη γνωστή εκρηκτική ύλη C4.
Στο βίντεο δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι σακούλες ήταν εξ αρχής ανοιγμένες ή εάν ήταν κλειστές, όμως η Τουρκία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ο καλύτερος τρόπος γι αυτή να προωθεί το παράνομο εμπόριο όπλων.
Βίντεο :  Turkey supplying C4 explosives to Syrian Terrorist organizations  , https://youtu.be/24YAX79aYkU  .-
~  Μην ξεχνάμε το σκάνδαλο του 2014 σχετικά με το ρόλο της ΜΙΤ στην προμήθεια όπλων στη γειτονική Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Το σκάνδαλο ξέσπασε την 1η Ιανουαρίου 2014, όταν έγινε ανώνυμη κλήση προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Adana, ισχυριζόμενος ότι ορισμένα φορτηγά έφθασαν στη Συρία και έφεραν όπλα και τις δύο ημέρες. Παρά την έρευνα της Τσεχικής Χωροφυλακής στις 19 Ιανουαρίου, η αναζήτησή τους κόπηκε από τον Διοικητή της Adana Hüseyin Avni Coş, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα φορτηγά ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ). Ο εισαγγελέας που διέταξε την έρευνα, καθώς και πολλοί από τους στρατιώτες της χωροφυλακής που την διεύθυναν, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε αρχικά ότι το φορτίο των φορτηγών ήταν «εθνικό μυστικό», αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι τα φορτηγά μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στον πληθυσμό του Τουρκμενιστάν στη Συρία. Πολλοί επικριτές της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν ότι τα φορτηγά στην πραγματικότητα προμηθεύουν όπλα σε ομάδες ανταρτών που πολεμούν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Στις 29 Μαΐου 2015, η εφημερίδα Cumhuriyet κυκλοφόρησε το υλικό της έρευνας, επιβεβαιώνοντας ότι τα φορτηγά όντως μετέφεραν όπλα.

***  Τουριστική προβολή… 
Ξεκίνησαν, όπως διαβάζουμε, οι εργασίες και θα ολοκληρωθούν σύντομα για τη διαμόρφωση χώρου τουριστικής προβολής στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, με είσοδο από τον πεζόδρομο Αριστομένους. Η διαμόρφωση γίνεται ύστερα από μελέτη των αρχιτεκτόνων του Δήμου. Το Γραφείο αυτό θα αντικαταστήσει το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης στο Ιστορικό Κέντρο. Κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, εκτός του προαναφερθέντος Γραφείου στο ιστορικό Δημαρχείο, θα λειτουργήσουν Γραφεία Τουριστικής Υποστήριξης στην κεντρική προκυμαία του λιμένα Καλαμάτας και στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».  Α.Π. 

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Al Jazeera: "Η CIA χρηματοδοτεί την FSA για τη μη εύρεση λύσης στη Συρία"...

~   Μια απίστευτη αποκάλυψη έκανε το Al Jazeera, καθώς όπως μαθαίνουμε από ρεπορτάζ τον Ιανουάριο του 2017 η CIA δωροδόκησε οργανώσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ώστε να μην συμμετάσχουν στης συνομιλίες για ειρήνη στην Αστάνα, στις οποίες συμμετείχαν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (αντίπαλοι του Άσαντ) και οι ΗΠΑ δεν παραβρέθηκαν στις συνομιλίες.
Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, η Ουάσιγκτον με τη στάση της οδηγεί τη Συρία σε ολοκληρωτική καταστροφή ενώ η Μόσχα δεν θα δεχθεί να υπάρξει ειρήνη εάν δε λάβει διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές (FSA και ΗΠΑ).
Αφορμή για την αποκάλυψη αυτή ήταν η δήλωση ανθρώπων του FSA στο Al Jazeera ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει στην περιοχή, καθώς αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι αλληλοσυγκρουόμενα.

***  Ο καιρός  σήμερα  Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Κυριακή 23/4/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ! Αίμα για να το βγάλουμε, αίμα για να το κρατήσουμε...

~  Την ικανοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, προκάλεσε η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για "εξοντωτική υπερφορολόγηση" και "θλιβερές επιδόσεις της Κυβέρνησης", ενώ επίθεση εξαπέλυσαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης. "Πυρά" και από Κικίλια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 ανήλθε σε 3,9% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι σε ευρώ ήταν 6.937 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η επίδοση προκάλεσε φυσικά την ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και τα "πυρά" της αντιπολίτευσης, με πρώτη την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως ακριβώς αυτή η επίδοση οδηγεί στις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Η δήλωση Τζανακόπουλου
Για το θέμα έκανε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος: "Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016.
Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα  είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από 8 φορές δηλαδή πάνω από τον σχετικό στόχο.
Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας.
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει:
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά αν όχι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο.
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν.
Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα. Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για:
- τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
- τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
- την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
- τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
- την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
- την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;
Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;
Βεβαίως αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της.
Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.
Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα".
Κικίλιας: "Προδιαγεγραμμένη η πορεία της χώρας"
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το ζήτημα:
«Εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα:
- Στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δις μόνο για το 2016.
- Στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
- Σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Με αυτήν την Κυβέρνηση, η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη:
- Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση.
- Η χώρα χρειάζεται μια άλλη Κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων».
Αντίδραση ΠΑΣΟΚ
Παρέμβαση έκανε η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συνεδρίαση του Ενιαίου πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα τόνισε: "Δυστυχώς για τη χώρα το υψηλό πράγματι πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δεν συνδέεται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό.
Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ.
Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Θέμα όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ Τσιπρα είναι πραγματικά θλιβερές. Αυτές οι επιδόσεις έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δις ευρώ και αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις κ το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων".
Επίθεση και από Σταύρο Θεοδωράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πήρε τη σκυτάλη από τη Φώφη Γεννηματά και με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: "Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις".
Το ΚΚΕ από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζει ως επιτυχία τα ματωμένα πλεονάσματα των περικοπών και της φοροληστείας, κρύβοντας ότι η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη βουλή.
Στην ουσία κάνει αυτό που έκανε παλιότερα η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους σήμερα αλλάζει ρόλους, ώστε από κοινού να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική χρεοκοπίας του λαού".  newsit

***   City branding και αναζήτηση αφηγήματος 
Σύντομο σχόλιο για τη διεκδίκηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» από την Καλαμάτα
Πρωί Κυριακής, άνοιξη στην Καλαμάτα. Η ημέρα, με καθαρή και διάφανη ατμόσφαιρα, είναι ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσεις τη μικρομελαγχολία μιας άδειας Κυριακής. Στην Καλαμάτα η ζωή είναι εύκολη και ήρεμη, το βουνό είναι δίπλα στη θάλασσα, οι αποστάσεις είναι μικρές και χάρη στο νέο αυτοκινητόδρομο, την αναβάθμιση του αεροδρομίου και κάποιες μεγάλες τουριστικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή, η πόλη έχει ανέβει πολύ τουριστικά. Την ίδια στιγμή συναντάς κι εδώ τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι μικρές και μεγάλες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, υψηλή ανεργία και πολλές πολλές καφετέριες. Τη χρονιά που μας πέρασε η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της μικρής μας πόλης σημαδεύτηκε από δύο μεγάλα γεγονότα. Το ένα ήταν η διεκδίκηση του τίτλου της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και, όπως είναι γνωστό, επικράτησε η Ελευσίνα. Στην Καλαμάτα το νέο μαθεύτηκε με απογοήτευση για κάποιους, για άλλους με ανακούφιση. Η Δημοτική Αρχή είχε πάρει πολύ ζεστά το θέμα, αν και αντιμετωπίζει τα θέματα του πολιτισμού εν γένει ως βοηθητικά της τουριστικής ανάπτυξης που, όπως είπαμε, τώρα τελευταία είναι στο φόρτε της. Επί των ημερών της δεν προωθείται κάποια ιδιαίτερη πολιτιστική ατζέντα ή όραμα, αλλά εκδηλώσεις όπως οι Λευκές και Κόκκινες Νύχτες (νύχτες μεγάλων εκπτώσεων στα καταστήματα), το νεοσύστατο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και το Καλαματιανό Καρναβάλι.
Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το νέο για την υποβολή υποψηφιότητας, ακούστηκε λίγο σαν ανέκδοτο, προσωπικά είχα την εντύπωση ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας είχε ατονήσει (ποιος θυμάται λ.χ. ποια ήταν πέρσι η πολιτιστική πρωτεύουσα;) και η μεγάλη επιφύλαξη, όσο τιμητικός και να είναι ο τίτλος, ήταν πού θα βρεθούν τόσα λεφτά τη σήμερον ημέρα και σε ποιον θα έρθει στο τέλος ο λογαριασμός.
Μετά τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις, στήθηκε ο μηχανισμός διεκδίκησης του τίτλου. Αν και στο Δήμο λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» (για θέματα πολιτισμού, μετεξέλιξη της πάλαι ποτέ Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας), κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθεί νέα δομή, το Γραφείο Υποψηφιότητας, η οποία στελεχώθηκε με προσωπικό εκτός Δήμου και στη βάση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Όλο αυτό το διάστημα, ο πολιτικός διάλογος ήταν έντονος και με σημειολογικό ενδιαφέρον για όποιον είχε τη διάθεση να παρακολουθεί τα ρεπορτάζ στον τοπικό Τύπο, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων, τις δηλώσεις υπευθύνων κ.λπ. (ο πολιτικός διάλογος στο Δήμο, όπου και παντού στη χώρα, δε λειτουργεί τόσο συνεργατικά και συναινετικά, όσο αντιπαραθετικά, κλείνει η παρένθεση). Πολλά θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς για διάφορες πλευρές του θέματος, ας μην μπούμε όμως σε λεπτομέρειες, άλλωστε σε ποιον αρέσουν τα περσινά ξινά σταφύλια; Δυο σκέψεις μόνο πάνω στο βασικό περίγραμμα της ιστορίας.
  Τι είν' η πόλη μας;
Στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας, είναι κομβικό για κάθε υποψήφια πόλη να χτίσει προφίλ και ταυτότητα. Μ' αυτήν την ταυτότητα θα συνδέσει στη συνέχεια το πολιτιστικό της πρόγραμμα. Για την Καλαμάτα τα βασικά στοιχεία αυτοπροσδιορισμού είναι η κήρυξη στην πόλη της επανάστασης του 1821, ο σεισμός το 1986, η ομορφιά του φυσικού τοπίου και η «φήμη της ευτυχισμένης πόλης». Αυτά τα χαρακτηριστικά παρουσιάζονται στο κείμενο της πρότασης που υποβλήθηκε και παρουσιάζονται στο δημόσιο διάλογο ως τα κύρια στοιχεία ταυτότητας της πόλης και αποτελούν, με διάφορες παραλλαγές, το μοτίβο της υποψηφιότητας. «Η κεντρική ιδέα που έχει υιοθετήσει το Kalamata:21 είναι η Καλαμάτα αναδύεται (Kalamata rising). Τα παραδείγματα της ελληνικής επανάστασης και του σεισμού έχουν αποδείξει ότι αποτελεί επαναλαμβανόμενο μοτίβο για την Καλαμάτα να υψώνει το ανάστημά της και να ανταπεξέρχεται στις κρίσεις. Και ήρθε η στιγμή ακόμη μία φορά η Καλαμάτα να ανατείλει». Χωρίς αμφιβολία τα στοιχεία είναι σοβαρά κι έχουν ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα όμως είναι κάπως λειψά, αποσπασματικά, σχηματικά, χωρίς άμεση συνέχεια και σύνδεση, απουσιάζουν πολλοί ενδιάμεσοι κρίκοι που θα δημιουργούσαν πιο συνεκτικό αφηγηματικό ιστό, απουσιάζει η διερεύνηση πέρα από το προφανές, η νοηματοδότηση, η έκθεση. Για παράδειγμα, πώς από το 1821 φτάνει κανείς στο 1986 κι από εκεί στο 2016 χωρίς άλλους ενδιάμεσους σταθμούς; Κι αν ήρθε τώρα η στιγμή να ανατείλει ξανά η πόλη, σε ποια κρίση ακριβώς ανταπεξέρχεται;
Το αφήγημα επίσης δε συνδέεται με κανέναν τρόπο, έχω τη γνώμη, με την πραγματικότητα. Κάθε φορά που στην πρόταση γίνεται μια αναπόφευκτη αναφορά στην κρίση ή σε οποιαδήποτε δυσάρεστη, προβληματική αλλά υπαρκτή συνθήκη ζωής, αυτό συνοδεύεται με ένα «αλλά» για να αμβλύνει τις εντυπώσεις όσον αφορά στην πόλη μας. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ως μέρος της πραγματικότητας που ζει όχι μόνο η χώρα, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης δεν έχουν ξεκάθαρη θέση στο όραμα και την πολιτική του Καλαμάτα:21. Ναι, η πόλη είναι «ήσυχη, ασφαλής, εύκολη», αλλά η ζωή δεν είναι διαφήμιση, οι νέοι φεύγουν γιατί δουλειές δεν υπάρχουν, η πόλη «βουλιάζει τα τριήμερα από κόσμο», αλλά τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Κι αν αύριο έρχονταν βάρκες με πρόσφυγες στα δικά μας παράλια; κ.ο.κ. Απ' όσα διαβάζαμε στον Τύπο και ακούγαμε να κυκλοφορούν, όταν ο Poka-Yio ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το Μάιο 2016 (στη θέση της προηγούμενης διευθύντριας Έλενας Πέγκα), προσπάθησε να παρέμβει στο θέμα του περίφημου αφηγήματος αναζητώντας ΤΟ πρόβλημα της πόλης, που θα έχτιζε το αίτημά της για τον τίτλο. Όμως, άγγελος-εξάγγελος μας ήρθε από μακριά, όλα αυτά πρέπει να ακούστηκαν τουλάχιστον σαν κινέζικα στους περισσότερους, κάποιοι να πληγώθηκαν συναισθηματικά στο όνομα της μικρής μας πόλης και, πάντως, όσοι κατάλαβαν να μην είχαν ουδεμία διάθεση για ανατροπή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η κατάσταση είχε πλέον διαμορφωθεί και ακολουθήθηκε η ίδια λίγο-πολύ γραμμή αφηγήματος. Τελευταία παρατήρηση: αν τα βασικά στοιχεία ταυτότητας είναι πολύ περιοριστικά επιλεγμένα, κατά τα λοιπά το αφήγημα χρησιμοποιεί πολλά μετανεωτερικά στοιχεία προκειμένου να δεθεί το σύνολο και να πάρει μορφή. Γίνεται μια διαρκής αναφορά σε συναισθήματα, στη «δική μας αλήθεια» και μια προσπάθεια γοητείας και όχι πειθούς. Στο κατεξοχήν κομμάτι που αφορά την πολιτιστική πολιτική και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι πολλές, πολύτροπες, ενδιαφέρουσες. Προσπαθούν να εξειδικεύσουν καλλιτεχνικά το χαλαρό αφήγημα αλλά δεν μπορούν να στοιχηθούν ευθέως μαζί του, σαν να δημιουργείται ένα πρόγραμμα χωρίς κοινά συστατικά αναφοράς και ενοποιητικά σημεία.
Η ανακύκλωση στη θέση της δημιουργίας δεν είναι βέβαια μόνο χαρακτηριστικό της πρότασης της Καλαμάτας αλλά σημείο των καιρών και της ρευστής ταυτότητας που επιφυλάσσουμε στους εαυτούς μας σήμερα. Ο κορυφαίος κοινωνιολόγος Ζίγκμουτ Μπάουμαν έχει αναλύσει την ανασφάλεια της επιλογής στην εποχή μας: «Στην πραγματικότητα, εάν το νεωτερικό 'πρόβλημα της ταυτότητας' ήταν πώς να κατασκευάσουμε μια ταυτότητα και να τη διατηρήσουμε συμπαγή και σταθερή, το μετανεωτερικό 'πρόβλημα της ταυτότητας' είναι πρωτίστως πώς να αποφύγουμε την προσήλωση και να διατηρούμε ανοικτές επιλογές. Στην περίπτωση της ταυτότητας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, το σύνθημα της νεωτερικότητας ήταν η δημιουργία. Στη μετανεωτερικότητα το σύνθημα είναι η ανακύκλωση... Συλλογίζεται κανείς την ταυτότητα όταν δεν είναι βέβαιος για το που ανήκει. Με άλλα λόγια, όταν δεν είναι σίγουρος πώς να τοποθετηθεί μέσα στην ολοφάνερη πληθώρα από στυλ και πρότυπα συμπεριφοράς, και πώς να βεβαιωθεί ότι ο περίγυρος του θα αποδεχόταν αυτή την τοποθέτησή του ως σωστή και πρέπουσα, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν πώς να πορευτεί η καθεμιά δίπλα στην άλλη. 'Ταυτότητα' είναι ένα όνομα που δίνεται στη αναζήτηση της διαφυγής από την αβεβαιότητα» (Από τον Προσκυνητή στον Τουρίστα – ή μια Σύντομη Ιστορία της Ταυτότητας, μετ. Δ. Καψάλη, respublica.gr). Το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε είναι μια ταυτότητα όχι μόνο εξωραϊσμένη αλλά εντελώς αβαρής και ένα όραμα ιδεολογικά νεκρό που συμφωνεί περισσότερο με το τουριστικό προφίλ που προωθείται από ιδιώτες επενδυτές (αναμενόμενο, είναι η δραστηριότητά τους) και αποτελεί, όπως φαίνεται, και το επίσημο όραμα της Δημοτικής Αρχής, παρά με την πραγματική ζωή.
  Βάζω την πόλη – βάζεις τα χρήματα;
Στη χρηματοδότηση του προγράμματος, σε συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, ο Δήμος συμμετείχε με 5 εκατ., δηλ. δε θέλησε να βάλει και πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η Επιτροπή αξιολόγησης σχολίασε με νόημα ότι καλό μεν να είσαι συντηρητικός στα οικονομικά σου, ωστόσο δε νοείται πραγματική δέσμευση, χωρίς την οικονομική δέσμευση (ισχύει και στην κανονική ζωή). Η περιορισμένη οικονομική προθυμία του Δήμου απηχεί, έχω τη γνώμη, τη σημασία που δίνει στον πολιτισμό γενικά αλλά και μια συλλογιστική σύμφωνα με την οποία, εάν η Καλαμάτα έπαιρνε το χρίσμα, ο Δήμος θα είχε συνεισφέρει τη μέγιστη υπηρεσία δημιουργώντας επιτυχημένο brand κ.λπ., οπότε τα υπόλοιπα ας τα βάλουν οι άλλοι, το Υπουργείο, η Περιφέρεια...
  Δημοτικές δομές σε κρίση λειτουργίας
Την ίδια ώρα που η πόλη προετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλου προϋπολογισμού και επικαλείται γι' αυτό τις υπάρχουσες δημοτικές δομές και υποδομές, πολλές απ' αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού επιβιώνει ευτυχώς ακόμα, χωρίς όμως να έχει διευθετηθεί το καίριο θέμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης (επί θητεία κι όχι προσωρινά), ούτε το θέμα του ορισμού Φορέα Λειτουργίας του Μεγάρου Χορού και αντιμετώπισης των δαπανών συντήρησης.
Από την άλλη μεριά, το ΔΗΠΕΘΕ, το πρώτο κατά σειρά ίδρυσης από το δίκτυο περιφερειακών θεάτρων της χώρας, υπολειτουργεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κι αυτό σίγουρα κόστισε πολλούς πόντους στην υποψηφιότητα της πόλης γιατί όταν το κλιμάκιο των αξιολογητών ήρθε στην Καλαμάτα για επιτόπια επίσκεψη, το μεν Φεστιβάλ Χορού ήταν ακέφαλο, το δε Μέγαρο Χορού, άδειο. Αντίστοιχα, η «Φάρις», η υπηρεσία πολιτισμού του Δήμου, αξιολογήθηκε ως διοικητικά ανεπαρκής κι αντί να προβλέπεται η ενίσχυση, η εξειδίκευσή της κ.λπ., ο Δήμος χρησιμοποιεί outsourcing τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης, όσο και στο μοντέλο διοίκησης του Καλαμάτα:21, εάν έπαιρνε τον τίτλο. Δεν είναι παράλογο; Όλα τα παραπάνω πιθανότατα δεν κομίζουν γλαύκας εις Καλάμας, αλλά οι χαμένες ευκαιρίες για την πόλη που αγαπάμε αφήνουν πάντα δυσάρεστη γεύση, δεν είναι τα μεγάλα άλματα που προσδοκά κανείς, αλλά αργά και σταθερά βήματα προς τα πάνω, έμπρακτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς που έχουν ήδη δημιουργηθεί, δέσμευση με ειλικρίνεια σε νέες ιδέες και προτάσεις που θα τις υλοποιήσουμε γιατί αποδεχόμαστε ενσυνείδητα τον σκοπό τους κι όχι ως μέσο για κάτι άλλο, τίποτα περισσότερο δηλ. από κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να έχουν νόημα όλες αυτές οι ιστορίες. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΒΕΡΙΝ ΚΕΛΙΔΩΝΑ
Πηγή: ifo.gr

*** ΒΙΑ και ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ στο Παρίσι μία ημέρα πριν τις εκλογές... (ΒΙΝΤΕΟ)
 
~ Δεκάδες Γάλλοι μέλη συνδικάτων και άλλων πολιτικών σχηματισμών διαδήλωσαν σήμερα, λίγες ώρες πριν τις Γαλλικές εκλογές, διαμαρτυρόμενοι για την «πολιτική μεταμφίεση» όπως την αποκαλούν, δηλαδή το προεκλογικό «μασκάρεμα» των κομμάτων πριν τις εκλογές, το οποίο φεύγει μόλις οι εκλογές τελειώσουν.
Στη διαδήλωση έγιναν επεισόδια καθώς διαδηλωτές χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες καπνού με την αστυνομία να απαντάει με δακρυγόνα.
Οι διαδηλωτές ήθελαν να δηλώσουν την απόρριψή τους προς όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και στα προγράμματά τους, λίγο πριν την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών, οι οποίες περιελάμβαναν περίπου 70 ομάδες και οργανώσεις.
Οι διαδηλωτές ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες των χαμηλότερων εισοδημάτων της γαλλικής κοινωνίας.
Βίντεο : France: Clashes erupt during Paris march day before election , https://youtu.be/c8sViN9TuRc  .-

***


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη σερί χρονιά ο Πετρούνιας
Θριάμβευσε στους κρίκους
~  Στο «πάνθεον» της ενόργανης γυμναστικής ανήκει πλέον ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης των κρίκων, αναδείχθηκε για τρίτη διαδοχική φορά πρωταθλητής Ευρώπης (σ.σ. μετά το Μονπελιέ 2015 και την Βέρνη 2016), καθώς στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο Κλουζ της Ρουμανίας το 2017 , βαθμολογήθηκε με 15.433 (σ.σ. συντελεστής δυσκολίας στην άσκηση 6,3), πήρε με άνεση την πρώτη θέση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
~ Πρόκειται για σπάνιο επίτευγμα, καθώς μόλις τρεις γυμναστές έχουν καταφέρει κατι ανάλογο. Οι Σοβιετικοί Γιούρι Τιτόφ (1957, 1959, 1961) και Μιχαήλ Βορονίν (1967, 1969, 1971) και ο Ιταλός ρέκορντμαν Γιούρι Κέκι, ο μοναδικός που έχει στην συλλογή του τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους (1990, 1992, 1994, 1996).
~* Η προσπάθεια που του έδωσε το χρυσό:
Βίντεο :ΚΛΟΥΖ 2017: Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι), τελικός ευρωπαϊκού , https://youtu.be/NteUZUfwYE4  .-
~* Η απονομή του χρυσού μεταλλίου:
Βίντεο 2 :  ΚΛΟΥΖ 2017: Απονομή χρυσού μεταλλίου στον Λευτέρη Πετρούνια , https://youtu.be/CtZ2uU2cJE8  .-
~  Εξαιρετική ήταν η εμφάνιση του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, στο Κλουζ. Στην πρώτη του παρουσία στη διοργάνωση, κατάφερε να προκριθεί ως 8ος στον τελικό των κρίκων, μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια κι εκεί πλέον κατάφερε να συγκεντρώσει 14,666 βαθμούς και να πάρει την 6η θέση.
~**  Αυτή είναι η κατάταξη στον σημερινό τελικό των κρίκων:
 1. Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15.433
2. Τούλοχ (Μ. Βρετανία) 15,066
3. Ραντιβίλοβ (Ουκρανία) 15.033
4. Νταβντιάν (Αρμενία) 14.858
5. Τσολάκ (Τουρκία) 14.833
6. Κωνσταντίνιδης (Ελλάδα) 14.666
7. Τοβμασιάν (Αρμενία) 14.666
8. Λάνκιν (Ρωσία) 14.466

 *** Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί της 29ης αγωνιστικής  της Super League. και Αποτελέσματα :

 ΚΥΡΙΑΚΗ 23/4/2017
  ΑΕΛ-Ξάνθη  1-0  , (1-0) .- ^
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Βοηθοί: Γρεβένης (Χαλκιδικής), Μερκενίδης (Μακεδονίας)
4ος Διαιτητής: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)
Τα  γκολ :  24΄Αναστασόπουλος ,
ΑΕΛ (Αντρέ Πάους): Θεοδωρόπουλος, Ναβάρο, Φάρκας, Γκόλιας, Αναστασόπουλος, Ναζλίδης, Βαρέλα, Αβραάμ, Αγκάνοβιτς, Φατιόν, Ντέλετιτς .-
Ξάνθη (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Καρασαλίδης, Γουάλας, Ντε Λούκας, Λουσέρο, Πιτσέλι, Βασιλακάκης, Λάζιτς, Γιουνές.
Στον πάγκο των «βυσσινί» κάθονται οι: Ξενοδόχοφ, Μονιάκης, Κουτσιανικούλης, Καπος, Μασούρας, Ικάουνιεκς, Λαμπρόπουλος.
Στον πάγκο της ακριτικής ομάδας βρίσκονται οι: Ζαρόπουλος, Παπαγεωργίου, Τριάδης, Σολτάνι, Μεχία, Ράνος, Φλίσκας.

 Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 1-0  , (0-0) .- ^
Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
Βοηθοί: Βλάσσης (Λασιθίου), Φωτόπουλος (Αθηνών)
4ος Διαιτητής: Αντωνίου (Αθηνών)
Τα  γκολ : 86΄Μολίνς ,
Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος – Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Ευαγγέλου, Χουλτ – Ζέκα, Κουρμπέλης, Μπουμάλ, Εμποκού – Κλωναρίδης, Μπεργκ
Στον πάγκο: Κοτσόλης, Χατζηγιοβάνης, Μαρινάκης, Λουντ, Μολίνς, Μέστο, Βλαχοδήμος
Ατρόμητος: Θεοδωράκης – Κυριακίδης, Φυτανίδης, Ζησόπουλος, Κατράνης – Μανιάτης, Μπάγκα – Ούμπιντες, Τόνσο, Ντιγκινί – Ντάουντα.
Στον πάγκο: Γκορμπούνοφ, Κοντοές, Νάτσος, Βασιλείου, Πλατέλλας, Λημνιός, Μπρίτο

  Βέροια-Αστέρας Τρίπολης  4-3  , (4-2) .- ^
Διαιτητής: Σέζος (Κιλκίς)
Βοηθοί: Δημητριάδης (Μακεδονίας), Καραβασίλης (Καβάλας)
4ος Διαιτητής: Αγγελάκης (Μακεδονίας)
Τα  γκολ :  4΄Μανιάς , 8΄ Μανιάς , 10΄Λίνάρδος , 15΄Καπετάνος , 21΄Λινάρδος , 37΄Σαρμπόγκ ,
Η Βέροια ξεκινά με Καντιμοίρη, Βασιλαντωνόπουλο, Μπαλάφα, Αντονιάν, Τόμας, Καλί, Ασίγκμπα, Λινάρδο, Μίλιεβιτς, Καπετάνο, Σαρπόνγκ.
Και οι 11 του Αστέρα Τρίπολης είναι Αθανασιάδης, Γιαννούλης, Μπέρτος, Τριανταφυλλόπουλος, Σελίν, Τσουκαλάς, Ιγκλέσιας, Μάσα, Λούις, Ιωαννίδης, Μανιάς.

  Πλατανιάς-ΠΑΟΚ  1-3  , (0-2) .- ^
Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτικής Αττικής)
Βοηθοί: Κουράκης (Ηρακλείου), Γεωργακόπουλος (Πειραιά)
4ος Διαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου)
Τα  γκολ : 4΄Ουάρντα ,  8΄  ο Κάμπο
Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Καρυπίδης, Μπανανά, Μαραγκός, Κάργας, Στάθης, Μουνάφο, Γιορέντε, Ντεβέσα, Γιακουμάκης, Μικαλάι
Στον πάγκο: Σωτηρίου, Αποστολόπουλος, Βιτάλι, Γουνδουλάκης, Στανισλάβλιεβιτς, Μενδρινός, Παπανικολάου
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Κίτσιου, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ, Κάμπος, Ουάρντα, Κλάους
Στον πάγκο: Μπρκιτς, Πρίγιοβιτς, Ενρίκε, Μαλεζάς, Κάτσε, Πόύγγουρας, Πέλκας

  Ηρακλής-Παναιτωλικός  2-1  , (0-1) .- ^
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
Βοηθοί: Ποντίκης (Πρέβεζας), Πασχάλης (Ηπείρου)
4ος Διαιτητής: Κουτσιαύτης (Άρτας)
Τα  γκολ : 30΄ Ρόσα ,
Ηρακλής (Σάββας Παντελίδης): Χουάντερσον, Σαραμαντάς, Αργυρόπουλος, Στάμου, Τζανετόπουλος, Ιντζόγλου, Αγγελόπουλος, Λεοζίνιο, Κούρος, Μοντέιρο, Περόνε
Στον πάγκο του «Γηραιού»: Γιαννίκογλου, Καραγκούνης, Πασάς, Ζιαμπάρης, Γροντής, Ηλιάδης, Μπαστακός
Παναιτωλικός (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Παπάζογλου, Κούσας, Μύγας, Ρότσα, Μπράβο, Λόπες, Ρόσα, Κλέσιο, Ρέι, Μουνιός

  Κέρκυρα-Πανιώνιος  1-0  , (1-0) .- ^
Διαιτητής: Γιαννουλάκης (Χανίων)
Βοηθοί: Κωσταράς, Κολοσιώνης (Αιτωλοακαρνανίας)
4ος Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)
Τα  γκολ : 26΄Επστάϊν ,
 Κέρκυρα: Κουτζαβασίλης, Γκομές, Ιωάννου, Βενέτης, Ντιόγκο, Σιόντης, Επστάιν, Ανδρεόπουλος, Κέβιν, Σπίνουλας, Τουράμ
Πανιώνιος: Γιαννιώτης, Τασουλής, Μούκταρης, Κόρμπος, Μασούρας, Βλάχος, Μπεν, Σαββίδης, Γκιοάτα, Ταπόκο, Γεσίλ

  Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 5-0 , (3-0 ) .- ^
Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)
Βοηθοί: Γκάγκας (Λάρισας), Αναστόπουλος (Αρκαδίας)
4ος Διαιτητής: Σκουλάς (Θεσσαλίας)
Τα  γκολ : 21΄Μάριν , 24΄Ντα Κόστα  , 29΄Ντε Λα  Μπέγια ,
Ολυμπιακός (Tάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια, Ρομαό, Μαρτίνς, Μάριν, Φορτούνης, Σεμπά, Ανσαριφάρντ.
Στον πάγκο είναι οι Λεάλι, Μπουχαλάκης, Καρντόσο, Τσόρι, Ελιουνούσι, Καμπιάσο, Ανδρούτσος
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Κούτρης, Μπέριος, Μιχαήλ, Μπουκουβάλας, Κοζορώνης, Γαρουφαλιάς, Κοροβέσης, Νικολιάς, Βιδάλ, Γιάκος.
Στον πάγκο είναι οι Περιστερίδης, Καρανίκας, Μαυροπάνος, Ναδάλες, Μαμπουλού και Μασούρας.

  Λεβαδειακός-ΑΕΚ  0-2  , (0-0) .- ^
Διαιτητής: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Λάμπρου (Ανατολικής Αττικής), Νικολαΐδης (Μακεδονίας)
4ος Διαιτητής: Τζοβάρας (Φθιώτιδας)
 Τα  γκολ:
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Βράνιες, Βινίσιους, Γαλανόπουλος, Γιόχανσον, Βάργκας, Μπακασέτας, Αραβίδης, Πέκχαρτ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Δημήτρης Φαράντος): Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Τριποτσέρης, Ουόν, Μεντί, Νιασέ, Καραχάλιος, Καραμπουέ, Σουμπίνιο, Λάτσι, Σίλβα
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους οι: Μοσχονάς, Μαχαίρας, Ζεζίνιο, Καλτσάς, Κουλιμπαλί, Βούρος, Σένκα.
Αναπληρωματικοί για την "Ένωση" οι: Ανέστης, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Μπακάκης, Χριστοδουλόπουλος, Αλμέιδα, Αραούχο.

***  Β' Εθνικής 2016-17 στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
~** Τα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής:
 Αιγινιακός - Πανελευσινιακός  0-0  .- ^ {13-04-2017}.-
Λαμία-Πανσερραϊκός 3-1 .-^ {Σάββατο 22-04-2017}.-
Αρης-Αγροτικός Αστέρας     2-0 .- ^
Απόλλων Σμύρνης-Καλλονή   4-0 .- ^
ΟΦΗ-Αχαρναϊκός   3-0 .- ^
Πανελευσινιακός-Κισσαμικός   2-1 .- ^
Τρίκαλα-Αιγινιακός   5-0 .- ^
Σπάρτη-Καλλιθέα   2-1 .- ^
Χανιά-Αναγέννηση Καρδίτσας  24/4

***   Για την Γ΄ εθνική 3ος όμιλος στο ποδόσφαιρο  :
Ερμιονίδα - Αχαϊκή  4-0 .- ^
Παναργειακός - Αιολικός   1-0 .- ^
Παναρκαδικός - Τσικλητήρας Πύλου 1-0 .- ^
ΠΑΟ Βάρδας- Α.Ο. Θήβας  0-2 .- ^
ΠΑΟ Λουτρακίου -Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο 0-0 .- ^
Φωστήρας- Δόξα Μεγαλόπολης  3-0 .- ^
Χαλκίδα -Α.Ο. Ζευγολατιού  2-0 .- ^
Ρεπό: Παναχαϊκή

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ΕΠΣΜ :
Σάββατο  22-04-2017 :
Α΄ Τοπικό  27η αγωνιστική
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΕΡΑΝΗ   4-1  .- ^
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  3-0  α.α. -^
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  0-2 .- ^
Α.Ε.ΑΒΙΑΣ-Α.Ο.ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-1 .- ^

Ά1΄ Τοπικό  26η αγωνιστική
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ-Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  3-2 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ-ΑΙΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ  0-0 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΧΩΡΑΣ -Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ  2-2 .- ^

Β΄ Τοπικό  1ος όμιλος  25η αγωνιστική
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ-Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  0-2 .- ^
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 2-0 .- ^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-Α.Ε. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ   5-2 .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΥΤΗ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ
Β΄ Τοπικό  2ος όμιλος   22η αγωνιστική
ΑΠΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ- Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ  1-0 .- ^
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ -ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  3-2 .- ^

~** ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ 7ος όμιλος
ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3-2  .- {2η φάση 19/04/2017} .-

Κυριακή  23 Απριλίου 2017  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α  Τοπικό :
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ -Α.Ο. ΜΥΛΤΙΑΔΗΣ   1-1 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ   2-5  .- ^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  3-4 .- ^

Α1  Τοπικό  :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1-3 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ   4-0 .- ^
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Β΄ Τοπικό  1ος  όμιλος :
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ  1-2 .- ^
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ  0-1 .- ^

 Β΄  Τοπικό  2ος όμιλος :
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ -ΑΣ. ΦΥΤΕΙΑΣ   3-2 .- ^
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ-ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ  1-3 .- ^
Α.Ο.ΦΥΤΕΙΑΣ-Α.Ο.ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ  7-0 .- ^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Α.Ο.ΠΑΤΙΣΤΑΣ  3-3 .- ^

*** 
  ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
 
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  :  Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-18-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/news-21-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας , ARFARA  NEWS Σάββατο 22 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-22-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Κυριακή  23 Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-23-2017.html .- 
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5506  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3560   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3556  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.619  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


 ~