~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....
~

ΤΑ  ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ για την Σωτηρία μας !
ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  
**  ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ (Σάββατο του Λαζάρου )
Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου.
Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ.ι΄, 38-40, Ιωαν.ιβ΄, 1-3) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Λίγες μέρες πρό του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος, οπότε είπε στους μαθητές του πάμε τώρα να τον ξυπνήσω. Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου που ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει το τάφο του.
Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγές έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο τετραήμερος νεκρός μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του. (Ιωαν. ια΄,44)
Η αρχαία παράδοση λέγει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε το επίγειο βίο του στην Κύπρο το έτος 63 μ.Χ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».
Το έτος 890μ.Χ. μετακομίσθηκε το ιερό λείψανό του στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέοντα το σοφό, ο οποίος συνέθεσε τα ιδιόμελα στον εσπερινό του Λαζάρου: Κύριε, Λαζάρου θέλων τάφον ιδείν, κλπ
Χαρακτηριστικό της μετέπειτας ζωής του Λαζάρου λέγει η παράδοση, ήταν ότι δεν γέλασε ποτέ παρά μια φορά μόνο όταν είδε κάποιο να κλέβει μια γλάστρα και είπε την εξής φράση: Το ένα χώμα κλέβει το άλλο.
Η Ανάσταση του Λαζάρου επέτεινε το μίσος των Εβραίων που μόλις την έμαθαν ζήτησαν να σκοτώσουν τον Λάζαρο και το Χριστό.
Αυτή τη μέρα δεν γίνονται μνημόσυνα με κόλλυβα, σε ανάγκη μόνο απλό Τρισάγιο.

** ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ :
~ Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.
Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».
Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται.... - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
** Μεγάλη ΔΕΥΤΕΡΑ :
α/  Ι.Χ=Πάγκαλος Ιωσήφ και  β/ παραβολή Άκαρπου συκής
Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε την ανάμνησή του (Γεν. 37 - 50).
Ήταν ο μικρότερος γιός του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έρριξαν σ' ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.
Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ' αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.
Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνηση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.
Επίσης, σήμερα μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως Ματθ. 21:19, Μαρκ. 11:13). Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών. Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.
Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει πως την ώρα που ο Κύριος επιτίμησε τη συκή και ξηράθηκε, κατέπεσαν αμέσως τα καταπράσινα φύλλα της και την επόμενη μέρα ξεράθηκε και η ρίζα της (Μαρκ. 11:21). Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δεν ζητούσαν να μάθουν την βαθύτερη έννοιά του, αλλά είχαν την απορία «πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;» (Ματθ. 21:20). Πρώτη φορά είχαν δει τιμωρία της άψυχης φύσεως.
Ο Κύριος παίρνοντας αφορμή από την απορία των μαθητών, χωρίς να εξηγήσει την συμβολική σημασία του θαύματος, τους δίδαξε για τη μεγάλη δύναμη της πίστεως, η οποία όταν συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί να κατορθώσει αφάνταστα πράγματα. Τους είπε: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἂρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται·» (Ματθ. 21:21). Αυτή την πίστη θέλει η Εκκλησία μας να μεταδώσει και σε μας.
Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται...» οι ακολουθίες της Μ. Δευτέρας έως Τετάρτης λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».
Η ξηρανθείσα συκή Ο πάγκαλος Ιωσήφ Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται.... Ο πάγκαλος Ιωσήφ
**  Μ.  ΤΡΙΤΗ  : Παραβολή των 10  δέκα Παρθένων
Κατά την Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία.
Επίσης μας καλεί, φέρουσα ενώπιό μας και τη παραβολή των ταλάντων, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.
Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Μια από αυτές, τη σημερινή των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου. Επειδή έχει πολλή δόξα η παρθενία (πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα!) και για να μη βρεθεί κάποιος που κατορθώνει αυτό το μεγάλο έργο, αλλά παραμελεί τα άλλα και ιδίως την ελεημοσύνη, προβάλλει αυτή τη παραβολή. Τρέχει πολύ γρήγορα η νύκτα της παρούσης ζωής, έτσι οι παρθένες όλες νύσταξαν και κοιμήθηκαν, δηλαδή πέθαναν, γιατί ο θάνατος λέγεται και ύπνος. Καθώς κοιμόντουσαν, στη μέση της νύχτας ακούσθηκε μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Να ΄τος ο Νυμφίος, έρχεται! Βγείτε όλες να Τον προϋπαντήσετε!». Τότε οι φρόνιμες παρθένες που είχαν φροντίσει να έχουν άφθονο λάδι, συνάντησαν τον Νυμφίο και μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες. Αυτές κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης. Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες που δεν είχαν αρκετό λάδι, όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι εύκολο να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς. Αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές, γατί ενώ κατόρθωσαν το δυσκολώτερο, την ''παρθενία'', παραμέλησαν το ευκολώτερο γιατί ήταν ανελεήμονες καρδιές.
Όποιος λοιπόν κατορθώσει μια αρετή - έστω μεγάλη - αλλά δε φροντίσει και για τις άλλες και ιδίως την ελεημοσύνη, δε μπορεί να μπει μαζί με το Χριστό στην αιώνια ανάπαυση και γυρίζει πίσω ντροπιασμένος. Και τίποτα δεν είναι πιό λυπηρό και πιο ντροπιαστικό από μια "παρθένο" που νικιέται απ' τον έρωτα των χρημάτων.

**  Μ. ΤΕΤΕΡΤΗ  :
Ανάμνηση γεγονότος Κυρίου με μύρο από μια γυναίκα πόρνη...
Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.
Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.
Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, που πήρε την ονομασία πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

**  Μ. ΠΕΜΠΤΗ  :
Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου, Του Μυστικού Δείπνου του Κυρίου..  παραδόσεως σ' εμάς υπό του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα .
Κατά τη Μεγάλη Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση: Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου, Του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ' εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.
Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ' όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους».
Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ' όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.
Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.
Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιέστε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.
Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί. Αναχωρεό μόνος Του και, γονατίζοντας, προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας Του σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά το δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.
Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και τον φέρνουν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος των άλλων ο Πέτρος τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή και αρνείται και αυτός ότι είναι μαθητής Του.
Εν τω μεταξύ ο θείος διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στο Θεό για να πεί εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε. Από 'κει και πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ως το πρωϊ.

** Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  :
Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο• και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.
Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.
Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

** Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ  :
Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στο Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε· και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης». Αυτά αφού είπαν στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.
**  ΚΥΡΙΑΚΗ - ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ  :
 
 
 Οι γυναίκες οι οποίες παραβρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στον ενταφιασμό του Κυρίου, δηλαδή η Μαρία η Μαγδαληνή και οι υπόλοιπες, όταν επέστρεψαν από το Γολγοθά στην πόλη, ετοίμασαν αρώματα και μύρα για να αλείψουν το σώμα του Ιησού· και την επομένη μέρα απείχαν από κάθε δραστηριότητα λόγω της αργίας του Σαββάτου. Κατά το βαθύ όρθρο, όμως, της Κυριακής, η οποία ονομάζεται από τους Ευαγγελιστές «πρώτη Σαββάτου» και «μια Σαββάτων», δηλαδή πρώτη μέρα της εβδομάδος, μετά από τριάντα έξι σχεδόν ώρες από τη νέκρωση του ζωοδότη Λυτρωτή, έρχονται με νεκρώσιμα αρώματα στον τάφο. Και ενώ σκέπτονταν τη δυσκολία της αποκυλίσεως του λίθου από την είσοδο του τάφου γίνεται σεισμός φοβερός· και Άγγελος με αστραπηφόρα όψη και χιονόφωτη στολή, αφού αποκύλισε το λίθο και κάθισε πάνω σ’ αυτόν, έκανε τους φύλακες να τρομάξουν και τους έτρεψε σε φυγή. Οι γυναίκες, στο μεταξύ, αφού μπήκαν στον τάφο και δε βρήκαν το σώμα του Ιησού, βλέπουν δυο Αγγέλους λευκοφορεμένους, με αντρική μορφή, οι οποίοι αφού τους φανέρωσαν την ανάσταση του Σωτήρα, τις στέλνουν για να αναγγείλουν στους μαθητές την χαρούμενη είδηση. Σε μικρό χρονικό διάστημα φθάνουν στον τάφο ο Πέτρος με τον Ιωάννη, αφού έμαθαν τι έγινε από τη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως ήδη ειπώθηκε, αλλά μπαίνοντας μέσα βρίσκουν μόνο τα σάβανα. Γι’ αυτό ανέρχονται όλοι στη πόλη με χαρά, κήρυκες της ανάστασης του Χριστού, τον οποίον και είδαν πραγματικά ζωντανό πέντε φορές κατά τη σημερινή γιορτή.
Αυτή την χαρμόσυνο Ανάσταση γιορτάζοντας σήμερα ασπαζόμαστε μεταξύ μας τον εν Χριστώ ασπασμό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη διακοπή της πρώτης έχθρας ανάμεσα σ’ εμάς και το Θεό και τη διαλλαγή του Θεού προς εμάς για άλλη μια φορά, διαλλαγή που έγινε φανερή με το πάθος του Σωτήρος. Και η εορτή ονομάζεται Πάσχα, έχοντας έτσι το ίδιο όνομα με το Πάσχα των Εβραίων, το οποίο, στη γλώσσα τους σημαίνει διάβαση• διότι ο παθών και αναστάς Ιησούς μας διεβίβασε από την κατάρα του Αδάμ και τη δουλεία του διαβόλου στην ελευθερία και μακαριότητα. Και αυτή η μέρα της εβδομάδος, κατά την οποία έγινε η Ανάσταση του Χριστού, η οποία είναι η πρώτη από τις υπόλοιπες μέρες, επειδή, αφιερώθηκε στην τιμή του Κυρίου ονομάστηκε από το όνομα Του Κυριακή, και σ’ αυτή μετατέθηκε από τους Αποστόλους η αργία και η ανάπαυση της εορτής του Σαββάτου του παλαιού νόμου.

~***  Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απόψε στην ΕΡΤ 
Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος μιλά εφ’ όλης της ύλης απόψε Μεγάλη Τρίτη στις 22.15, καλεσμένος στην εκπομπή «ROADS» στην ΕΡΤ 1.
Όπως πάντα, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις του, πόσω μάλλον σε μια συζήτηση μ’ έναν καταξιωμένο δημοσιογράφο όπως ο Πάνος Χαρίτος.  Κ. Γαζ.

~***    Το τροπάριο της Κασσιανής- «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις…» 
Η χορωδία της Υπαπαντής το έτος 1965 Από αριστερά προς τα δεξιά: Α σειρά όρθιοι: Κλείδωνας Παν., Νικητάκης Γεώργ., Κλείδωνας Γεώργ., Πετρόπουλος Νίκος, Χαριτόπουλος Παν., Μαρίνος Περ., Παπαδόπουλος Διον., Κανέλλης Γεώργ., Πανταζόπουλος Ηλ., Γραμμένος Παν., Μαυρέας Σπύρος Β΄ σειρά όρθιοι: Μουτεβελής Ανδρέας, Άγνωστος, Καλαμαράς Γεώργ., Πανταζόπουλος Παν., Παρασκευάς Γιάννης, Άγνωστος Γ΄ σειρά όρθιοι: Κούμανης Γεώργ., Σαρακινός Γιάννης, Ηλιόπουλος Παύλος, Καρράς Στάθης, Πυλής Βασ., Δημητρακόπουλος Γεώργ., Μαρ
Η Κασσιανή ονομάζεται και Εικασία ή Ικάσια. Είναι η γνωστή νεάνιδα από ευγενή οικογένεια του Βυζαντίου, την οποία δεν παντρεύτηκε ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος (829-842), λόγω του ότι έδειξε σ’ αυτόν παρρησία, ευστροφία και ετοιμότητα πνεύματος.
Στην γνωριμία τους, της παρατήρησε ότι «εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα», υπονοώντας την Εύα, και εκείνη του έδωσε την απάντηση ότι «και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείτω» υπονοώντας την Παναγία.
Τότε ο Θεόφιλος επέλεξε ως σύζυγο τη Θεοδώρα, η οποία έμεινε στην Ιστορία, διότι μετά το θάνατο του συζύγου της αποκατέστησε τις εικόνες και έληξε η διαμάχη της Εικονομαχίας, που είχε για 150 χρόνια συγκλονίσει την Εκκλησία. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού γιορτάζεται έκτοτε η Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Η Κασσιανή, μετά την ατυχία της με τον Θεόφιλο, απεσύρθη σε μοναστήρι, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της.
Διακρίθηκε για την ικανότητά της στην ποίηση και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στον ορθόδοξο κόσμο.
Δικό της είναι το τροπάριο της Μεγάλης Τρίτης, που επίσης συνοδεύεται από το θρύλο ότι ο Αυτοκράτορας επισκέφθηκε το μοναστήρι της και εκείνη κρύφτηκε για να μην τον συναντήσει, ξεχνώντας στο γραφείο της τον περίφημο αυτό ύμνο, που τον συνέθετε τότε.
Ο Αυτοκράτορας τον διάβασε και τον συνέχισε γράφοντας: «Εύα το δειλινόν κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα τω φόβω εκρύβη…».
Βεβαίως, η ποιήτρια Κασσιανή δεν έχει καμία σχέση με την αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Χριστού και περιγράφει στο ποίημά της.
Το περίφημο αυτό ποίημα που έγραψε η Κασσιανή αναφέρεται σε κάποια γυναίκα αμαρτωλή της εποχής του Χριστού, την οποία και περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στην Καινή Διαθήκη κεφ. 7, στίχοι 37-38: «και ιδού γυνή εν τη πόλει ήτις ην αμαρτωλός και επιγνούσα ότι ανάκειται εν τη οικία του φαρισαίου κόμισασα αλάβαστρον μύρου. Και στάσα οπίσω παρά του πόδας αυτού τοις δάκρυσι και ταις θριξί της κεφαλής αυτής εξέμασε και κατεφίλει τους πόδας αυτού και ήλειφε τω μύρω».
Η Κασσιανή, εμπνεύστηκε απ’ αυτό το γεγονός και άφησε να ξεσπάσει στην ποιητική της πένα όλος αυτός ο ψυχικός πόνος. Κάθε πρόταση και μια αίτηση συγγνώμης για τ’ αμαρτήματα.
Τότε πολλοί θαύμασαν τον οίστρο του ποιήματος, κυρίως μελωδοί.
Πρώτος που επιχείρησε τη μελοποίησή του ήταν ο Κοσμάς ο Μελωδός ή Αγιοπολίτης, ο οποίος έγραψε τους περισσότερους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.
Ακολούθησε ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο οποίος υπολογίζεται ότι έγραψε χίλια κοντάκια.
Εν συνεχεία, ο Ιωάννης Δαμασκηνός και ο Μάρκος ο επίσκοπος Υδρούντος επί αυτοκρατορίας του Λέοντος Σοφού, που διακρίθηκε σαν υμνογράφος.
  Υμνογράφοι της τελευταίας εκατονταετίας
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολήθηκαν με τη μελοποίηση του τροπαρίου της Κασσιανής. Ο Καντακουζινός, ο Μάντζαρος, ο Ρούγκας, ο Παπαποστόλου, ο Γλυκοφρύδης, ο Αινιάν, ο Νικ. Χατζηαποστόλου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ελ. Γιαννίδης, ο Γ. Γεωργίου και ακόμα οι δικοί μας Καλαματιανοί: Γεώργιος Θεοφιλόπουλος και Μιχάλης Παπασταθόπουλος.
Όμως, αυτή που επικράτησε και καθιερώθηκε σε όλη την Ελλάδα είναι του Πολυκράτη.
Σ’ αυτή την μελοποίηση έδωσε ο συνθέτης όλη του την ψυχή και το μεγαλείο της μουσικής σύνθεσης, για τετράφωνη χορωδία. Επτά αρμονικές παραλλαγές και οι σχετικές τους, δείχνουν τις ικανότητες του μεγάλου συνθέτη.
xorodia ypapantis 1928.jpg
  Η Κασσιανή στον τόπο μας
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το τροπάριο της Κασσιανής είναι άρρηκτα δεμένο με τις χορωδίες της πόλης μας. Έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για εμάς, γιατί η μελοποίηση του τροπαρίου αυτού εψάλη το 1934 από τη μεικτή χορωδία της Υπαπαντής του Σωτήρος, υπό τη μαεστρία του Κωνσταντίνου Λίβα, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Πολυκράτη και εις τον οποίον είχε αφιερώσει τη σύνθεση αυτή.
Για εμάς, λοιπόν, ιδιαίτερα, το τροπάριο της Κασσιανής απ’ τις χορωδίες αποτελεί και μια γιορτή, η οποία εκδηλώνεται στη συνέχεια και με συνεστίαση των μελών της χορωδίας.
  Το τροπάριο της Κασσιανής…τελευταία φορά…
Το έτος 2015, τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, όσοι παρευρέθηκαν στο Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος είχαν την ευτυχία να ακούσουν -για τελευταία φορά- το περίφημο αυτό τροπάριο απ’ την τετράφωνη χορωδία του Ναού. Μια απόδοση ευρωπαϊκής μουσικής ανεπανάληπτη, που δε θα ξανακουστεί στην πόλη μας.
Δεν είναι δυνατόν ν’ αποδοθούν με άλλον τρόπο οι υπέροχες αυτές συνθέσεις.
Τα πάθη του Χριστού της Μ. Εβδομάδας είναι θεία μυσταγωγία, που μόνο η τετράφωνη χορωδία μπορεί να αποδώσει.
Το τροπάριο της Κασσιανής –το σήμερον κρεμάται επί ξύλου της Μ. Πέμπτης – ο επιτάφιος θρήνος – ακόμα και τα Αναστάσιμα.
Υπήρξε μέγα λάθος η απόφαση του μητροπολίτη μας κ. Σαββάτου να καταργήσει την τετράφωνη χορωδία. Πρέπει να γνωρίζει ότι πλήγωσε κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος των Καλαματιανών. Έσβησε μια ιστορία χορωδιών που ξεκινά απ’ το 1895 και για τους Καλαματιανούς είχε γίνει βίωμα πλέον.
Βασίλης Ι. Μανιάτης
65χρόνια με τις Χορωδίες

 Υ.Γ. Πληροφορώ τους φίλους Καλαματιανούς και κυρίως τους θιασώτες της ευρωπαϊκής τετράφωνης χορωδιακής υμνωδίας ότι, για λόγους ιστορικούς, έχει γυριστεί αναμνηστικό «ντοκιμαντέρ» από το γράφοντα με τη συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού «Best», το ιστορικό της Κασσιανής και ακούγεται το τροπάριο το οποίο ψάλλει η πρώην χορωδία της Υπαπαντής σε σύνθεση Πολυκράτη και με μαέστρο τον Θεόδ. Μουτεβελή.
Βρίσκεται στο «youtube», επεισόδιο αρ. 23, με ένδειξη «Παλιά Καλαμάτα, Βασίλης Ι. Μανιάτης».
Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Επεισόδιο 22 & 23 : https://youtu.be/_EJxvPF_-tg  .-
Μαρίζα Κωχ - Τὸ τροπάριον τῆς Κασσιανῆς : https://youtu.be/sVOnX7VzjFs .-

~ ***  Τα πηγάδια της Καλαμάτας 
 
 
Το σημερινό δημοσίευμα είναι αφιερωμένο σε μία μερίδα αναγνωστών, φίλων της παλιάς Καλαμάτας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις τοποθεσίες και τα ονόματα των πηγαδιών απ’ όπου υδρεύονταν οι παλιοί Καλαματιανοί.
Είναι γνωστό ότι πριν έρθει το νεράκι το 1938 από το Πήδημα, ο καλαματιανός κόσμος υδρευόταν από τα πηγάδια.
Υπήρξε δε ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί τα χρόνια εκείνα δεν μπορούσε να ελεγχθεί η καθαρότητα του νερού, που ήταν εκτεθειμένο σε διάφορες μικροβιακές μολύνσεις, ενώ ήταν μικρή η επάρκεια για την ατομική υγιεινή.
Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους και το θέμα μας είναι οι τοποθεσίες των πηγαδιών της πόλης.
Πριν προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα, πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι, εκτός από τα δημοτικά πηγάδια, υπήρχαν και πολλά ιδιωτικά. Και δεν είναι υπερβολή να γράψουμε πως οι πλούσιες οικογένειες είχαν τα δικά τους πηγάδια, από τα οποία υδρεύονταν μόνον αυτές.
  TO ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΚΗ
Αυτό βρισκόταν μέσα στον Πύργο των Αλεξάκηδων δυτικά της εκκλησίας της Υπαπαντής.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΑΛΗΦΡΑΓΚΗ
Βρισκόταν στην οδό Αναγνωσταρά, πίσω από την Εμπορική Τράπεζα.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Βρισκόταν μέσα στον Πύργο που είχε χτίσει στη
συνοικία Υπαπαντής.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΑΡΑΠΑΛΗ
Βρισκόταν στην κάτω πλατεία, δυτικά. Το μεγάλο πηγάδι της οδού Υπαπαντής (Καφενείο Ταβουλαρίδη) σκεπάστηκε το 1910 για να περάσει το τραμ.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΛΙΜΝΑΣ
Αυτό βρισκόταν στη θέση της σημερινής μας Ιεράς Μητρόπολης. Με τον ερχομό του αιμοβόρου Ιμπραήμ, το 1825, οι περίοικοι έριξαν μέσα τα χαλκώματά τους και την καμπάνα του Αγίου Νικολάου (μετέπειτα Εφεσίων), για να τα περισώσουν από τις λεηλασίες.
Αυτό βεβαιώνεται από επιστολή του δημάρχου Ιωάννη Κυριακού (1841) προς τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, από τον οποίο ζητούσε να στείλει στην Καλαμάτα συνεργείο εκκαθάρισης πηγαδιών.
  Η ΠΗΓΑΔΑ ΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΑ
Αυτή βρισκόταν στον πύργο του ΒΔ της Μονής Καλογραιών.
  ΤΑ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΗΓΑΔΙΑ
Βρίσκονταν ΑΔ της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων (βλέπε φωτό).
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Φλαρίου)
Αυτό ήταν το μισό έξω στην οδό Αριστοδήμου, για να υδρεύεται ο κόσμος, και το άλλο μισό στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.
  ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΕΒΟΝΤΑ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Βρισκόταν κοντά στο διοικητήριό του, ανατολικά της Υπαπαντής.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΒΡΑΚΟΠΗΓΑΔΟ
Βρισκόταν στο περιβόλι του Κούλογλη.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΒΡΑΧΜΑΝ
Βρισκόταν στην οδό Υπαπαντής, όπου σήμερα είναι το κτήριο της Φιλαρμονικής.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΙΔΑΚΟΥ
Βρισκόταν στο επάνω μέρος του Μεσσηνιακού γηπέδου
 ΤΟΥ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Βρισκόταν στο δυτικό μέρος του στρατοπέδου μας (πρώην). Για ιστορικούς λόγους αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Γκρίτζαλης μαζί με τον Μητροπέτροβα και τον Α. Τζαμαλή επαναστάτησαν έναντι της τυραννίας των Βαυαρών της Βασιλείας του ΌΘωνα, και οι μεν Ιωάννης Γκρίτζαλης και Τζαμαλής τουφεκίστηκαν το 1834, ο δε Μητροπέτροβας δικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Ο Αμβρόσιος Φραντζής, ιστορικός, τους χαρακτηρίζει στρατιωτικούς ήρωες.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΜΠΟΓΡΑΚΟΥ
Βρισκόταν  στο δεξί μέρος της οδού Νέδοντος, όπου σήμερα βρίσκεται η ψαραγορά.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΒΑ
Βρισκόταν στο τέρμα της οδού Νέδοντος βορινά, όπου υπήρχε και ο νερόμυλος του Κουτίβα.
  ΤΟΥ ΚΑΚΟΤΥΛΗΜΕΝΟΥ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Βρισκόταν πέρα από τους στρατώνες.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ
Στην οδό Ασκληπιού, λίγο πιο πάνω από την εκκλησία των Ταξιαρχών.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΛΙΑ
Βρισκόταν μέσα στον Πύργο του, στην παλιά συνοικία της Υπαπαντής.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΤΕΑ
Βρισκόταν στο δυτικό μέρος της εκκλησίας της Αναλήψεως.
  ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Το έλεγαν και μαγγανοπήγαδο. Βρισκόταν στο κάτω μέρος της πύλης του στρατοπέδου.
  ΠΗΓΑΔΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
Της Διαμαντοπούλου, του Καλαμαρά, του Γεωργόπουλου, του Μαστρογιαννόπουλου, του Μπαλή, του Βεργινάδη κ.ά.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΣΟΥ
Βρισκόταν στην οδό Λακωνικής.
  ΤΟ ΜΑΓΚΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΕΑ
Βρισκόταν στην οδό Αρτέμιδος, δυτικά της πόλης. Λέγεται ότι είχε το καλύτερο νερό.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΜΗΛΙΑΝΙΤΗ
Βρισκόταν κι αυτό κοντά στο στρατόπεδο.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ
Είχε μεγάλο περιβόλι.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΚΕΑ
Βρισκόταν πάνω από το γήπεδο του Μεσσηνιακού.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΧΑΛΙΝΑΣ
Βρισκόταν Φαρών και Λακωνικής.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΜΠΡΕΔΗΜΑ
Βρισκόταν στα δικαστήρια, οδός Χρυσάνθου Παγώνη.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΕΑ
Βρισκόταν στην οδό Μούρτζινου Τρουπάκη.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Κοντά στη σημερινή πλατεία Ελευθερίας.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΡΑΔΕΟΥ
Βρισκόταν στη συμβολή Βύρωνος και Ζουμπούλη.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΡΕΤΣΕΠΗ
Βρισκόταν δυτικά της πόλης.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΣΜΑΗΛΟΥ
Βρισκόταν Ταξιαρχών και Αβίας.
  ΤΟ ΣΠΑΝΟΥ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Δυτικά από τους παλιούς στρατώνες.
  ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΠΗΓΑΔΟ
Βρισκόταν στο άκρο της δυτικής Καλαμάτας, μέσα στον περίβολο της εκκλησίας του Σωτήρος.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ… ΧΑΡΧΑΛΑ
Βρισκόταν στην πλατεία των Παλαιών Κρεοπωλείων και είχε ονομαστεί έτσι λόγω του θορύβου που έκανε το μάγκανο.
  ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
Ήταν στην οδό Ακρίτα.
  ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΚΟΡΔΙΑ
Βρισκόταν στον οικισμό Δημ. Κορδίας.
Ευνόητο είναι ότι όλα τα περιβόλια της περιοχής μας είχαν πηγάδια, γιατί χρειάζονταν άφθονο νερό. Και βέβαια, το ελληνικό μυαλό είχε επινοήσει το μάγκανο. Μια σιδερένια κατασκευή που εφαρμοζόταν στο στόμιο του πηγαδιού (βλέπε φωτό). Μία τροχαλία, με αλυσιδωτούς τενεκέδες για νερό, ανεβοκατέβαινε και τα δοχεία νερού άδειαζαν στην παρακείμενη δεξαμενή. Ένα άλογο ή ένα γαϊδουράκι γύριζε συνεχώς το μοχλό της κατασκευής.
Υπήρχε τα χρόνια εκείνα και νόμος ο οποίος δεν επέτρεπε τη διάνοιξη πηγαδιού σε ακτίνα κυκλική 120 μέτρων του άλλου.
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
~***  Πάνω και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κόστισαν οι αυτοκινητόδρομοι 
Πάνω από το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων διαμορφώνεται ο τελικός απολογισμός για τους πέντε αυτοκινητόδρομους, που, πέρα από τις γκρίνιες και τις πολιτικές μικροψυχίες, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αλλάζουν το χάρτη της χώρας και παραδίδουν στους χρήστες ένα υπερσύγχρονο και ασφαλές δίκτυο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, άνω των 600 χιλιομέτρων.
Με εξαίρεση το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, που θα κατασκευαστεί σε δεύτερο στάδιο για να «κουμπώσει» με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, υπολογίζεται ότι τα έργα που σχεδιάστηκαν πριν από 18 χρόνια και κινδύνευσαν να τιναχθούν στον αέρα την περίοδο της κρίσης, απορρόφησαν συνολικούς πόρους που προσεγγίζουν 11 δισ. ευρώ. Είναι, όμως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εν αντιθέσει με τα κλασικά δημόσια έργα που ο πραγματικός λογαριασμός χανόταν τις περισσότερες φορές σε συμπληρωματικές συμβάσεις, συμβάσεις «σκούπα» και ατελείωτες «ουρές», είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε τι πραγματικά κόστισαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών που παρουσιάζουμε σήμερα, περίπου 8 δισ. είναι τα χρήματα που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο, από τα οποία 2,5 δισ. είναι εθνικοί πόροι και τα υπόλοιπα η κοινοτική χρηματοδότηση.
Σε 2,8 δισ. ανέρχονται αντίστοιχα τα κεφάλαια ιδιωτών και τραπεζών που συμπληρώνουν το σύνθετο πάζλ του χρηματοοικονομικού μοντέλου των οδικών έργων. Μολονότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει απροσδιόριστο, πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έχει εκτιμήσει ότι ανήλθε στα 9,2 δισ. ευρώ.
Στην αύξηση των δαπανών για τους αυτοκινητοδρόμους συνέβαλε τα μέγιστα η παράταση του χρόνου κατασκευής. Λόγω της αναστολής των εργασιών πάγωσαν τα έργα το 2011 περίπου για 2,5 χρόνια και επιπλέον 6 μήνες την περίοδο των capital controls.
Το κόστος ανέβασαν, επίσης, οι απαλλοτριώσεις, που υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν στα 600 εκατ. ευρώ, με ακριβότερο κομμάτι εκείνο της Κοιλάδας των Τεμπών, όπου για 14 χιλιόμετρα πληρώθηκαν 80 εκατ. ευρώ!
Στον Μορέα, τον κεντρικό άξονα της Πελοποννήσου, 110 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν για 205 χιλιόμετρα και αντίστοιχα για την Κορίνθου-Πατρών για 120 χιλ. δόθηκαν 230 εκατ. ευρώ, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται οι απαλλοτριώσεις για το Πάτρα-Πύργος (90 εκατ. ευρώ), που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Περί τα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι απορρόφησαν οι απαλλοτριώσεις στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Γιάννενα), μήκους 180 χλμ. και αντίστοιχα στον Ε65 (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) των 80 χλμ.
Στο μεγάλο λογαριασμό θα πρέπει να προστεθούν οι αποζημιώσεις που δόθηκαν τμηματικά στους εργολάβους με την έναρξη των έργων (π.χ. 68,7 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο Μορέας και άλλα 90 εκατ. ευρώ η Ολυμπία Οδός για καθυστέρηση στην έναρξη της παραχώρησης 2007-2008) και στη συνέχεια σε άλλες δύο δόσεις: για «να αναστήσουν» τα εργοτάξια στις αρχές του 2014 και πέρσι για να τελειώσουν τα έργα. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων που έχουν διατεθεί σε παραχωρησιούχους και κατασκευαστές από την έναρξη των έργων υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ, αλλά ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει ακόμη. Στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο –Γιάννενα) το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να συνεχίσει να αποζημιώνει τον εργολάβο (ΓΕΚ-Τέρνα) για όσο διάστημα καθυστερεί η έναρξη της λειτουργίας των πλευρικών διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη, αλλά και στο μετωπικό σταθμό της Χαλκίδας, που επίσης δε λειτουργεί εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων.
  Το ορόσημο της 31ης Μαρτίου
Τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις, η Ε.Ε. έθεσε ως ημερομηνία ορόσημο την 31 Μαρτίου του 2017, για να παραδοθεί στους χρήστες το σύνολο των αυτοκινητόδρομων. Ο στόχος αυτός ήταν μεν αδιαπραγμάτευτος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιστραφεί η κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά εκ των συνθηκών ελαστικός, καθώς για πιο σύνθετα τμήματα των έργων που συνδέονται με καθυστερήσεις σε απαλλοτριώσεις, Αρχαιολογία και γειτνίαση με το σιδηρόδρομο, όπως στην Κορίνθου-Πατρών, με τη σύμφωνη γνώμη τους, δόθηκε περιθώριο να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2017.
Της Μαριάννας Τζάννε    ΠΗΓΗ: newmoney

~***  Ορκωμοσία καινούργιου υπαλλήλου στο Δήμο Καλαμάτας 
Ορκίσθηκε χθες ενώπιον του δημάρχου Π. Νίκα και ανέλαβε υπηρεσία ως υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας ο Βασίλειος Λυγίζος, κλάδου ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων - Οδηγών.
Ο νέος υπάλληλος προσελήφθη ως επιτυχών σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που είχε προκηρύξει ο πρώην Δήμος Άριος και θα απασχοληθεί στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος είναι καθολικός διάδοχος του προαναφερθέντος πρώην Δήμου.
Ο νέος υπάλληλος τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών,

~***   Αλλάζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
Ολοκληρώθηκαν εχθές όπως είχε προαναγγελθεί, οι παρεμβάσεις-εργασίες στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Πρόκειται για αρχιτεκτονικού τύπου παρεμβάσεις που έρχονται να προσθέσουν στην αισθητική του χώρου και να τον καταστήσουν πιο φιλόξενο και αξιοπρεπή. Σημειώνεται ότι το κόστος της παραπάνω δαπάνης προέρχεται από δωρεά του εφοπλιστή κ.Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ο Διοικητής και τα μέλη του Δ.Σ του Γ.Ν.Μεσσηνίας εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον κ.Μαρτίνο για την ευγενική του χειρονομία.

~***  Κακοποιοί «χτύπησαν» χθες το σπίτι του προέδρου της Μαραθόπολης με δύο ανήλικα παιδιά μέσα
Με απύθμενο θράσος δρουν κακοποιοί τις τελευταίες μέρες στη Μαραθόπολη και χθες το πρωί «χτύπησαν» στο σπίτι του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργου Μίγγα, κι ενώ μέσα ήταν τα δύο ανήλικα ανηψάκια του.
Γύρω στις 10.00 το πρωί άγνωστοι δράστες παραβίασαν πίσω πόρτα του σπιτιού, το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε κεντρικό σημείο του χωριού, απ’ όπου διέρχονται συνέχεια αυτοκίνητα και κυκλοφορεί κόσμος, και μπήκαν στο εσωτερικό, ψάχνοντας για τη λεία τους. Δεν είχαν αντιληφθεί ότι εντός ήταν άνθρωποι, τα δύο ανήλικα παιδιά. Ούτε και τα παιδιά, που ήταν σε ένα από τα δωμάτια, αντιλήφθηκαν πως μπήκαν κάποιοι.
Ένα άλλο παιδάκι, έξω από το σπίτι, φώναξε στα δύο παιδάκια για να παίξουν. Τα ανηψάκια του προέδρου απάντησαν και τότε οι κακοποιοί συνειδητοποίησαν πως μέσα στο σπίτι ήταν παιδιά και ετράπησαν σε φυγή. Είχαν προλάβει, δε, να κάνουν άνω-κάτω τα δωμάτια.
Προχθές το βράδυ, λίγο μετά τις 8.00, κακοποιός ή κακοποιοί επιχείρησαν να παραβιάσουν σπίτι απέναντι από τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Μαραθόπολη. Ο ιδιοκτήτης άκουσε θόρυβο, ο οποίος προερχόταν από παράθυρο και προσέγγισε το σημείο για να δει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας στο παράθυρο ήρθε αντιμέτωπος με τον επίδοξο διαρρήκτη, ο οποίος με αστραπιαίες κινήσεις ετράπη σε φυγή, χωρίς ο ιδιοκτήτης να καταφέρει να δει το πρόσωπό του.
Τα αλλεπάλληλα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων στη Μαραθόπολη έχουν αναστατώσει τους κατοίκους και έχει σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς όλοι φοβούνται το επόμενο «χτύπημα»...
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

~*** Συνελήφθη χθες στην Καλαμάτα 43χρονος "τσαντάκιας- ποδηλάτης" 
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 43χρονος ημεδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, έξι ναρκωτικά δισκία, τρίφτης και συσκευή καπνίσματος κάνναβης και δύο σουγιάδες.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω προανάκρισης, προέκυψε ότι ο 43χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από την 30.3.2017 έως την 8.4.2017, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, σε τρεις  περιπτώσεις, αφαίρεσε τσάντες ημεδαπών γυναικών, που περιείχαν χρήματα, κινητό τηλέφωνο, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.
Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -15,20- ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα και είδη ένδυσης, καθώς και ένα ποδήλατο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.  

~*** Ο Φιλοζωικός αναζητά άτομα να υιοθετήσουν τα σκυλιά που επιτέθηκαν σε γυναίκα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
 
Σοκ είχε προκαλέσει πριν λίγο καιρό η είδηση ότι μια γυναίκα δέχθηκε επίθεση από δυο σκυλιά στην οδό Ηρώων.
Η γυναίκα είχε τραυματιστεί σοβαρά, ενώ να θυμίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης των σκύλων είχε οδηγηθεί στο αυτόφωρο.
Επίσης με εισαγγελική εντολή έγινε οριστική αφαίρεση των ζώων που παραδόθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας και από τότε αυτά διατίθενται προς υιοθεσία.
Η Κανέλλα Καλαποθαρέα πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Καλαμάτας (Φ.Ο.Κ.) απευθύνει έκκληση μέσω του zoosos.gr ώστε να βρεθεί ο εκπαιδευτής σκύλων ή γνώστης της φυλής Cane Corso που θα ήθελε να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση δύο σκυλιών τα οποία ο ιδιοκτήτης τους με την αδιαφορία του κατέστησε επιθετικά, αφού ποτέ δεν τα κοινωνικοποίησε.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα δύο ζώα, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ηλικίας περίπου ενάμιση έτους, μόλις βγήκαν από την αυλή του σπιτιού τους να επιτεθούν σε μια περαστική γυναίκα στις 13 Μαρτίου 2017 στην οδό Ηρώων μέσα στην πόλη της Καλαμάτας και να δαγκώσουν και να κόψουν ένα κομμάτι από τον μυ του ποδιού της παθούσας, η οποία χειρουργήθηκε για να επουλωθεί το σοβαρό τραύμα.
Σε βάρος του ιδιοκτήτη των ζώων, που συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατατέθηκε μήνυση και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί εντούτοις με εισαγγελική εντολή έγινε οριστική αφαίρεση των ζώων που παραδόθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με την κα Καλαποθαρέα ούτε ο Δήμος Καλαμάτας ούτε ο Φ.Ο.Κ. έχει υποδομές για την φιλοξενία των συγκεκριμένων ζώων που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ώστε να μάθουν να συμβιώνουν και με άλλους ανθρώπους.
Ήδη η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας έχει συνεδριάσει τρεις φορές για να αποφασίσει τι θα απογίνουν τα ζώα. Γι’ αυτό και επείγει η μεταφορά τους από τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας τους σε καταλληλότερο μέρος. Ο Δήμος Καλαμάτας δεσμεύεται για την στείρωση και τον εμβολιασμό τους, αφού ούτε γι' αυτό δεν είχε φροντίσει ο ιδιοκτήτης τους, εντούτοις επείγει να βρεθεί εκείνος ο οποίος με υπευθυνότητα θα θελήσει να τα αναλάβει για να τα βοηθήσει.
Όπως πολλές φορές έχουμε πει οι ανεύθυνοι κηδεμόνες ζώων είναι η πηγή των αδέσποτων και των περισσότερων προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την συμβίωση μας με τα ζώα, τα οποία μόνο υφίστανται και δεν επιλέγουν. Αν μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε με τον Φ.Ο.Κ. μέσω facebook.

 ~***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Δικηγόροι και Πολιτικοί Μηχανικοί παίζουν για ιερό σκοπό την Μ. Τρίτη στη Μεσσήνη 
Αγώνα μπάσκετ φιλανθρωπικού χαρακτήρα διοργανώνουν τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και οι Μηχανικοί - ΤΕΕ Μεσσηνίας...
Ο αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ των ομάδων καλαθοσφαίρισης του Δικηγορικού Συλλόγου και των Μηχανικών στις 7μ.μ.  το βράδυ, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μεσσήνης.
Το σύνολο των εσόδων από την εκδήλωση θα διατεθεί υπερ του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλαμάτας
Ο φιλανθρωπικός αγώνας αποτελεί συνέχεια των δράσεων των δυο συλλόγων, που αποδεικνύουν, για ακόμα μια φορά τις κοινωνικές τους ανησυχίες. 

*** Λευκή ισοπαλία στο ματς ΔΣ Καλαμάτας – ΔΣ Ρεθύμνου, χθες στο «Π. Γεωργανάς» 
Ισόπαλο χωρίς γκολ έληξε το ματς μεταξύ των ομάδων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του αντίστοιχου Ρεθύμνου, που διεξήχθη χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς» και ήταν για την 3η αγωνιστική του 33ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Δικηγορικών Συλλόγων.
Τη συνάντηση σφύριξε ο Βασίλης Σακκάς που είχε βοηθούς τις Φωτεινή Χέλη και Σταυρούλα Μπότη.
  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Λεωνίδας Μούργος): Αθανασόπουλος, Ορφανός, Κοντούλης, Αλεξόπουλος, Νικολακέας, Φωτεινάκης, Τσιγάρος, Πετρόπουλος, Δρακόπουλος, Καρμοιράντζος, Γεωργακόπουλος.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Μπακόπουλος, Κουρμούλης, Ραπτάκης, Αργυρόπουλος, Γεωργαλής, Πετροπουλάκος, Κατσούλης, Αντωνίου, Σταρράς, Τζέτζος, Κυραμάριος
 
***  ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   53-72  .-^
Τα δεκάλεπτα: 12-18, 28-32, 38-53, 53-72
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σώμος-Τσαρούχα-Γεωργιάδης
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (Βαγγέλης Αγγέλου): Γκίκας 4, Φαγέ 9 (1), Ντίκερσον 2, Τζόουνς 13 (2), Μουρ 4, Παπαντωνίου 9 (1), Τζάξεν, Γερομίχαλος 4, Τόντιτς 7 (1), Σαρικόπουλος 1.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 10 (1), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 14 (2), Μάντζαρης 3 (1), Γκριν 8, Μπιρτς 3, Γιανγκ 7, Παπαπέτρου 7, Ουότερς 5, Αγραβάνης 4, Αθηναίου.
*** ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   74-101  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 23-32, 41-55, 57-80, 74-101
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης, Βαρδάλος, Κάρδαρης
ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Κώττας 8, Χριστοδούλου 5, Άρνολντ 11 (1), Φιτζπάτρικ 14 (1), Λέμον 11, Ραζής 5, Σάφτενααρ 3 (1), Τάλτον 2, Καμπερίδης 5 (1), Παναρετάκης, Θεοδωρίδης 1, Γιαννόπουλος 9 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9, Φελντέιν 14 (3), Χαραλαμπόπουλος 8 (2 τρίπ., 6 ριμπ.), Μπουρούσης 19 (1), Καλάθης 10 (11 ασ.), Ρίβερς 1 (0/4 σουτ), Τζέιμς 19 (1), Μποχωρίδης, Φώτσης, Παππάς 2, Γκιστ 8, Γκάμπριελ 11.
 
**Σε αναμετρήσεις για την 25η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Σάββατο, 8 ΑπριλίουΛαύριο - Άρης 75-70
Κύμη - Απόλλων Πάτρας 76-70
ΑΕΚ - Κολοσσός Ρόδου 82-81
Τρίκαλα - Δόξα Λευκάδας 74-68
ΠΑΟΚ - Κόροιβος 75-66
Ρέθυμνο - Παναθηναϊκός 74-101
Προμηθέας Π. - Ολυμπιακός 53-72

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 49
. Παναθηναϊκός 49
3. ΑΕΚ 44
4. ΠΑΟΚ 39
. Άρης 39
6. Κολοσσός Ρόδου 37
. Ρέθυμνο 37
8. Λαύριο 36
9. Τρίκαλα 35
. Προμηθέας Πατρών 35
11. Κύμη 33
12. Κόροιβος Αμαλιάδας 32
13. Απόλλων Πατρών 31
14. Δόξα Λευκάδας 29
 ~

 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .- 
~*Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5463  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3543  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.542  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ