~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 ...

~Δεν έχει κουδούνι η αρετή να την γνωρίζης με το κουδούνισμα. Το κουδούνι της αρετής είναι η ανοχή, η μακροθυμία, η υπομονή. Αυτά είναι τα στολίδια του μοναχού και παντός χριστιανού.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)


 ~ 14 Αυγούστου
Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μιχαίου του προφήτου. Μάρτυρος Μαρκέλλου (1) επισκόπου Απαμείας Συρίας. Μάρτυρος Ουρσικίου του Τριβούνου και Λουκίου του στρατιώτου. Νεομάρτυρος Συμεώνος του Τραπεζουντίου (†1653)•.
(1) Ο ιερομάρτυς Μάρκελλος, έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α` , του Μεγάλου. Καταγόταν από την Κύπρο, στην οποία και έλαβε κοσμικό αξίωμα, καθώς του ανατέθηκε η διοίκηση του νησιού. Κατά την διάρκεια των κοσμικών του καθηκόντων, προσπάθησε να είναι πάντα δίκαιος, κάτι πού εξέπληξε τους πάντες στο νησί. Αργότερα έγινε ιερέας και έπειτα Επίσκοπος Απαμείας της Συρίας. Ως ποιμενάρχης ήταν δίκαιος και προσπαθούσε να βρίσκεται συνέχεια κοντά στα προβλήματα του ποιμνίου του. Αναδείχτηκε δε θερμός ζηλωτής της πίστεως, ανεγείροντας πολλές εκκλησίες και γκρεμίζοντας συγχρόνως πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς. Σ` ένα μάλιστα από αυτούς, ο οποίος δεν γκρεμιζόταν με τίποτα, έριξε αγιασμένο νερό και αμέσως ο ναός αυτός, πού ήταν αφιερωμένος στον Δία, πήρε φωτιά και εξαφανίστηκε. Με αφορμή το γεγονός αυτό τον συνέλαβαν και τον έριξαν στην κάμινο. Μ` αυτόν λοιπόν τον τρόπο ο άγιος Μάρκελλος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.~
Σήμερα 14/08/2017 εορτάζουν:
Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου, Προφήτης Μιχαίας, Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας, Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος
 

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π....
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
 
Η Ελληνίδα Παναγία
(+) Μοναχός Μωϋσής, Αγιορείτης
Σήμερα είναι μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης. Για τους πιστούς εορτάζει η ουράνια μητέρα τους. Αισθανόμεθα μπροστά της παιδιά της, αφού ο Χριστός, κατά τον απόστολο Παύλο, μας ονόμασε αδέλφια του. Ανεξάρτητα από την ηθική ποιότητα, τη μορφωτική κατάσταση και την κοινωνική καταξίωση του καθενός, υπάρχει χώρος στην καρδιά του για την Παναγία.
Παναγία σημαίνει ότι είναι πάνω απ’ όλους τους αγίους. Κατά τον έξοχο δογματικό θεολόγο άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, εμείς οι ορθόδοξοι μετά την Αγία Τριάδα τιμάμε την Υπεραγία Θεοτόκο, την πάναγνη Παναγία. Ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Αγιορείτης και μεγάλος θεολόγος άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, λέει πως δεν υπάρχουν λόγοι να υμνήσουμε το άφθαστο μεγαλείο της Θεοτόκου, το ύψος στο οποίο έφθασε η ανθρώπινη φύση.
Η Παναγία τιμάται από τους ορθόδοξους και δεν λατρεύεται, όπως μας κατηγορούν οι προτεστάντες, οι οποίοι αγνοούν τη Θεοτόκο. Η Παναγία μάς συνδέει με το πρόσωπο του Υιού της. Είναι η κλίμακα, η γέφυρα, η μεσίτρια, η πρέσβειρα όλου του ανθρωπίνου γένους προς τον Φιλάνθρωπο Θεό. Συνεχώς είναι δεομένη, έχει υψωμένα τα χέρια της για εμάς. Χαίρεται να συνδράμει. Οι παλαιοί Αγιορείτες λένε πως ό,τι ζητήσει η Παναγία από τον Χριστό, της το κάνει. Γι’ αυτό ζητούμε συνεχώς τις ακοίμητες πρεσβείες της. Είναι η μητέρα του Θεού και των ανθρώπων.
Είναι αλήθεια πως η Παναγία είναι το ιερότερο, σεμνότερο, ωραιότερο, τιμιότερο, καθαρότερο,
ταπεινότερο και πιο σιωπηλό γυναικείο πρόσωπο
. Είναι όλο αγάπη, καλοσύνη, συμπόνια, συμπάθεια και κατανόηση. Παρακαλεί και δεν προκαλεί, περιμένει και δεν βιάζεται, μιλά με τη σιωπή της, με το παράδειγμά της. Δεν φωνάζει, δεν απειλεί, δεν τρομάζει, δεν πιέζει ποτέ κανένα. Είναι μάνα και καταλαβαίνει, πόνεσε και συμπονά, γνωρίζει να ελπίζει και να μην κουράζει με βίαιες διορθωτικές κινήσεις.
~ Γι’ αυτό είναι τόσο τιμημένη και αγαπημένη. Χιλιάδες τα ονόματά της, οι εκκλησίες της, οι εικόνες της. Εικόνες παλαιές και νέες, με χρυσά και ασημένια πουκάμισα, πολλά καντήλια, αφιερώματα και τάματα. Στο Άγιον Όρος, που ωραία ονομάζεται “Περιβόλι της Παναγίας”, έχουμε εξήντα θαυματουργές θεομητορικές εικόνες. Όλη η Ελλάδα είναι πλημμυρισμένη από τη χάρη της. Στην Τήνο η Μεγαλόχαρη, στην Πάρο η Εκατοπυλιανή, στον Έβρο ή Κοσμοσώτειρα, στο Βέρμιο η Σουμελά, η Ξενιά στη Μαγνησία, η Εικοσιφοίνισσα στη Δράμα, η Μολυβδοσκέπαστη στην Κόνιτσα, η Ολυμπιώτισσα στην Ελασσόνα, η Σκαφιδιά, η Κρεμαστή και η Βλαχέρνα στην Ηλεία, η Σπηλιά, η Δεμερλιώτισσα, η Κορώνη και η Πελεκητή στα Φαναριοφάρσαλα, η Δεξιά, η Ελεούσα, η Φανερωμένη, η Παναγούδα και η Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, η Μεγάλη Παναγία στη Θήβα, η Μεγαλοσπηλιώτισσα και η Μακελλαριά στα Καλάβρυτα, η Τρυπητή στο Αίγιο, η Προυσιώτισσα στο Καρπενήσι, η Μαυριώτισσα στην Καστοριά, η Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα, η Φανερωμένη στη Λευκάδα, η Μαλεβή και η Έλωνα στην Κυνουρία, η Φανερωμένη στη Σαλαμίνα, η Βουλκανιώτισσα και η Δημιοβίτισσα στην Καλαμάτα, της Αγιάσου στη Μυτιλήνη, η Φανερωμένη στην Ύδρα, η Χρυσολεόντισσα στην Αίγινα, της Αγάθωνος, της Δαμάστας, του Δαδιού και της Αντινίτσας στη Φθιώτιδα, η Φανερωμένη στη Χαλκίδα, η Εικονίστρια στη Σκιάθο και πολλές άλλες.
Μία δέηση στην Αθωνίτισσα και Ελληνίδα Παναγία για σεμνότητα, ταπείνωση και μετάνοια των Νεοελλήνων θα ωφελούσε πιθανότατα σημαντικά με ανάλογες προσωπικές κινήσεις.

14 Αυγούστου: Εορτή του Αγίου Προφήτου Μιχαίου
Τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Μιχαίου τιμά σήμερα, 14 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο προφήτης Μιχαίας έζησε στην Ιερουσαλήμ το 748 – 696 π.Χ., επί των βασιλέων Ιωάθαμ, Άχαζ και Εζεκίου. Ανήκε στη φυλή του Ιούδα και γεννήθηκε στη Μορασθή, γι’ αυτό και ονομάσθηκε και Μορασθίτης.
Ο Μιχαίας, σχεδόν σύγχρονος με τον προφήτη Ησαΐα, είναι έκτος από τους μικρούς λεγόμενους προφήτες. Η προφητεία του αποτελείται από επτά κεφάλαια. Στα πρώτα τρία, προαναγγέλλει την καταστροφή της Σαμάρειας.
Στα επόμενα δύο μιλάει για την έλευση του Μεσσία και στα δύο τελευταία ελέγχει το λαό του Ισραήλ, που για να εξιλεωθεί ζήτα να κάνει διάφορες θυσίες στο Θεό, ενώ ο Μιχαίας του υπενθυμίζει το πραγματικό καθήκον που έχει στο Θεό, με την εξής ερώτηση:
«Τί Κύριος εκζητεί παρά σου αλλά η του ποιείν κρίμα και αγαπάν έλεον και έτοιμον είναι του πορεύεσθαι μετά Κυρίου Θεού σου;» (Μιχαίας, στ’ 8). Δηλαδή, τι ζητάει από σένα ο Θεός, παρά μόνο να είσαι δίκαιος, ευσπλαγχνικός και πρόθυμος να πορεύεσαι σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου του Θεού σου;
Μια διαχρονική υπενθύμιση, που ανταποκρίνεται φυσικά και στους ανθρώπους της εποχής μας. Γενικά, το βιβλίο του Μιχαία, που γράφηκε στην εβραϊκή, διακρίνεται για τη γλαφυρότητα και τη σαφήνεια των φράσεων του.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Μιχαίας, λόγω του ότι ήταν σφοδρός ελεγκτής των παρανομιών του Αχαάθ, βασιλιά του Ιούδα, καταδιώκετο απ’ αυτόν και σωζόταν φεύγοντας στα όρη. Αλλά όταν βασίλευσε ο γιος του Αχαάβ Ιωράμ, συνελήφθη απ’ αυτόν, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του, κρεμάστηκε και έτσι θανατώθηκε. Το δε σώμα του περισυνέλεξαν οι συγγενείς του και το έθαψαν στη Μορασθή, κοντά στο πολυανδρίο Ενακείμ.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως ορός περίοπτον, και εμφανές αληθώς, προείδες εν Πνεύματι, την Εκκλησίαν Χριστού, Μιχαία θεόπνευστε, όθεν οι ευρηκότες, εν αύτη σωτηρίαν, βαίνουσιν ως προέφης, εν ταίς τρίβοις Κυρίου, γεραίροντες προφήτα, την πάνσεπτον μνήμην σου.
Απολυτίκιο Προφήτου Μιχαίου - 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   : https://youtu.be/1YP9SoTgffo  .-


***  Η πρόγνωση του καιρού σήμερα Δευτέρα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 14/8/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες απογευματινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, προς τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 10.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Τιμούν την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα» 
Με ευλάβεια μα και λαμπρότητα τιμούν το Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών. Χιλιάδες πιστοί, από τα Φιλιατρά και όλη την Τριφυλία, αναμένεται να συρρεύσουν αύριο παραμονή και μεθαύριο ανήμερα της εορτής της Παναγίας στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη Της και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα. Αύριο το απόγευμα θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου και θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Μεθαύριο το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. «Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Αγρίλη (Ο.Φ.Α.). Στον παραλιακό δρόμο του Αγρίλη, διεξάγεται και φέτος η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Οι πιστοί, την παραμονή, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι, κάνοντας τη βόλτα τους, όπως επίσης - και την παραμονή καθώς και ανήμερα της εορτής - να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους στα καταστήματα του Αγρίλη.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το αίμα της Θεοτόκου – Μια αληθινή ιστορία
«Βρισκόμαστε στα 1922. Η επανάσταση του ’17 στη Ρωσία έχει οριστικά επιβληθεί.
Οι ερυθροί παρτιζάνοι (κομμουνιστές αντάρτες ) νίκησαν τους λευκούς (τσαρικούς αντάρτες) και επέβαλαν νέα τάξη πραγμάτων, καταργώντας έθιμα και παραδόσεις.
~  Στο χωριό Τοργίνσκ, πολύ κοντά στην πόλη Νερτσίνσκ, έκλεισαν τον ενοριακό ναό και κάρφωσαν με σανίδες τις πύλες του. Ήταν ένας ναός φημισμένος σ’ όλη την περιοχή Ζαμπαϊκάλ, για μια θαυματουργή εικόνα της Θεομήτηρος, την οποία τιμούσαν όχι μόνο οι κοζάκοι, αλλά και οι ξένοι.
Ο ναός πανηγύριζε στις 8 Ιουλίου. Πλήθος πιστών συνέρεε απ’ όλη την περιοχή. Μετά την Παράκληση, έβγαιναν όλοι από τον ναό και λιτάνευαν την ιερή εικόνα στα γύρω χωριά. Τώρα όμως δεν γίνεται πια λιτανεία, γιατί η νέα εξουσία έχει σφραγίσει την Εκκλησία.
Εκείνη τη χρονιά είχε πέσει φοβερή ξηρασία στην περιοχή Ζαμπαϊκάλ. Η γη άνοιξε από τη ζέστη, και στέρεψαν οι πηγές, τα ποτάμια και τα πηγάδια. Τα φύλλα των δέντρων κιτρίνισαν και μαράθηκαν σαν να είχε περάσει φωτιά. Τα σπαρτά στους κάμπους ξεράθηκαν.
Πλησίαζε η 8η Ιουλίου, που άλλοτε πανηγύριζε η Παναγία του Τοργίνσκ. Την παραμονή, στη λαϊκή συνέλευση του Τοργίνσκ, οι ασπρογένηδες γέροι κοζάκοι άκουγαν σκυθρωποί το Στέφανο Καμένστσικώφ, πρώην κόκκινο παρτιζάνο και τώρα γραμματέα του χωριού να φλυαρεί:
– Λοιπόν σύντροφοι, -είπε συμπερασματικά- ο γραμματέας , πιστεύετε πως έχουμε ξηρασία, επειδή απαγόρευσε η εργατική εξουσία να λιτανεύεται η εικόνα της Παναγίας! Επειδή απαγόρευσε στους ελεεινούς παπάδες να ζαλίσουν το λαό, κι επειδή κάρφωσε με σανίδες την εκκλησία!
– Ακριβώς! Συμφώνησαν όλοι.
– Στέφανε! φώναξε ένας παλιός επίτροπος του ναού Τοργίνσκ. Εφέτος επιθυμούμε να λιτανεύσουμε την εικόνα της Παναγίας στους αγρούς μας. Τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί. Ζήτησε λοιπόν την άδεια από τους υπεύθυνους.
– Καλά σύντροφοι. Αφού επιμένετε τόσο πολύ, θα ενεργήσω σύμφωνα με την επιθυμία σας. Πάντως μην περιμένετε βροχή. Έτσι θα καταλάβετε στην πράξη ότι Θεός δεν υπάρχει.
Η αίτηση έγινε από τον γραμματέα, και η απάντηση ήρθε θετική από τα μέλη της G.Ρ.U. Η χαρμόσυνη είδηση, πως θα πανηγυρίσουν και πάλι όπως τα παλιά καλά χρόνια και θα λιτανεύσουν τη θαυματουργή εικόνα στους αγρούς για να βρέξει, διαδόθηκε σαν αστραπή.
Την επομένη το πρωί πλήθος λαού είχε κατακλύσει το ναό και το γύρω χώρο. Κατέφθασαν όλοι ντυμένοι στα γιορτινά τους, ενώ οι κωδωνοκρουσίες συμπλήρωναν τον εορταστικό τόνο της ημέρας. Μοναδική παραφωνία αποτελούσε η παρουσία των πρακτόρων της G.Ρ.U. με τα κασκέτα και το ειρωνικό τους ύφος.
Σε λίγο λευκογένειοι κοζάκοι βγήκαν απ’ το ναό κρατώντας το βαρύ κιβώριο με την εικόνα της Θεοτόκου. Ακολουθούσαν οι ιερείς με τα χρυσοποίκιλτα άμφια τους.
Ο λαός γονάτισε. Όλων τα μάτια ήσαν δακρυσμένα. Η μεγάλη εικόνα με τα πολύτιμα πετράδια και τα ακτινοβόλα μάτια της Θεοτόκου περνούσε μπροστά από τους πιστούς.
Κάποια στιγμή αυτά τ’ ακτινοβόλα μάτια συναντήθηκαν με το βλοσυρό βλέμμα του Καμένστσικωφ και τον συγκλόνισαν. Ένοιωσε πως τον κοίταζαν στα μύχια της ψυχής του. Έκανε όμως τον αδιάφορο. Διόρθωσε το κασκέτο του κι άρχισε να καπνίζει.
Η Παράκληση είχε αρχίσει, και ο πολιός π. Ιωάννης πρόφερε αργά και καθαρά τις αιτήσεις:
– Δός υετόν τη διψώση γη, Σώτερ!
Πόσο λαχταρούσαν άνθρωποι και φύση την ευεργετική βροχούλα! Ο ανυπόφορος καύσωνας την ώρα εκείνη έφθανε μέχρι τρέλλας. Οι ιερείς ράντιζαν με το αγιασμένο νερό το κιτρινισμένο σιτάρι και την κατάξερη γη.
~   Μέχρι το βράδυ λιτάνευσαν την εικόνα της Θεοτόκου σ ’όλα τα χωράφια κι έκαναν αδιάκοπες παρακλήσεις, ενώ το πλήθος ακολουθούσε ακούραστο σε λόφους, σε δρόμους, σε πλαγιές.
Ο Καμένστσικωφ, καβάλα στ’ άλογό του, χαμογελούσε ειρωνικά. Κάποια στιγμή πέταξε το τσιγάρο και μουρμούρισε θυμωμένος:
– Θα σας δείξω εγώ ποιος είναι ο Χριστός και η Παναγία σας.
Τώρα η λιτανεία πλησίασε στα σπίτια του χωριού Τοργίνσκ. Στη μέση ακριβώς βρισκόταν το σπίτι του Καμένστσικωφ. Στην πόρτα περίμενε ευλαβικά η ηλικιωμένη μητέρα του.
– Γριά! Της φώναξε. Μην τολμήσεις να βάλεις στην αυλή μας αυτή την τσιγγάνα!
– Τι λόγια είναι αυτά, Στέφανε! Τρελάθηκες; Διαμαρτυρήθηκε εκείνη.
Στο μεταξύ παρουσιάστηκαν στον ουρανό συννεφάκια, που διαρκώς μεγάλωναν. Κάποια στιγμή ο ιερέας στάθηκε για τη συνηθισμένη δέηση. Τότε ο Στέφανος, κατακόκκινος, έτρεξε κοντά του φωνάζοντας:
– Φτάνει πια η κωμωδία! Σύντροφοι, κυκλώστε αυτή την παλιοκασέλα! Τώρα θα σας δείξω πως δεν υπάρχει Θεός και Παναγία.
Και λέγοντας αυτά, έπιασε τον π.Ιωάννη από τα γένεια και τον έσπρωξε με ορμή. Ο λευκασμένος λευίτης κυλίστηκε στη γη, ενώ ο χρυσός σταυρός που κρατούσε γλίστρησε από το χέρι του. Ο Καμένστσικωφ κλώτσησε με τη μπότα του το σταυρό κι ύστερα τράβηξε το καυκασιανό του σπαθί και χτύπησε μ’ όλη του τη δύναμη το πλαίσιο της εικόνας.
Ο κόσμος ταράχτηκε. Μεσολάβησε μια στιγμή, και ύστερα ακούστηκαν κραυγές:
– Αίμα, αίμα
– Θαύμα, θαύμα!
Ο Στέφανος κοίταξε τριγύρω αγριεμένος. «Γιατί φωνάζουν;» αναρωτήθηκε.
– Στέφανε! Φώναξε έξαλλη η μητέρα του. Αμαρτία θανάσιμη! Κοίτα τη Δέσποινα!
Έριξε μια ματιά στην εικόνα και πάγωσε. Από το δεξί μάγουλο της Θεοτόκου έτρεχε αίμα σταγόνα-σταγόνα. Έτρεχε προς τα κάτω και πορφύρωνε το ασημένιο της πουκάμισο.
Ξαφνικά, σαν με ξένη φωνή, φώναξε ο ίδιος ο Καμένστσικωφ:
– Δάκρυα, δάκρυα!
Από τα μεγάλα μάτια της Παναγίας έτρεχαν μεγάλα, καθαρά σαν διαμάντια δάκρυα. Κι αμέσως άρχισε να πέφτει από τον ουρανό η ευλογημένη βροχή.
Τρείς ημέρες έβρεχε συνέχεια. Η ποτιστική βροχή έπεφτε ακατάπαυστα στη διψασμένη γη, κι εκείνη ρουφούσε με απληστία το ζωογόνο νερό. Την τέταρτη μέρα ανέτειλε στον ουρανό ένας ολόλαμπρος ήλιος. Έλαμψε δείχνοντας στους ανθρώπους το θαύμα της ζωής και της ανακαινίσεως.
Η Παναγία του Τοργίνσκ είχε κάνει το θαύμα της. Τα μέλη της G.P.U., ταπεινωμένα για το πάθημά τους, σφράγισαν και πάλι την εκκλησία και απήγαγαν την ιερή εικόνα σε μια μακρινή πόλη.
Το μεγαλύτερο όμως θαύμα συντελέστηκε στον Καμένστσικωφ, τον άθεο εκείνο μπολσεβίκο. Η Παναγία με το αίμα και το δάκρυ της πότισε την άπιστη αλλά διψασμένη ψυχή του, κι εκείνη δεν άργησε να καρποφορήσει την πίστη και τη μετάνοια».
Από το βιβλίο «Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας» – Ιεράς Μονής Παρακλήτου

***  Δεκαπενταύγουστος: Πως ήταν η Παναγία στην εμφάνιση;
~  Η Κυρία Θεοτόκος κατά τον έξω χαρακτήρα και ήθος του σώματος ήτο σεμνή και σεβάσμια κατά πάντα, ολίγα και απαραίτητα λαλούσα, ήτο ογλήγορος εις το υπακούειν και ευπροσήγορος, ετίμα όλους και επροσκύνει, είχε το μέγεθος του σώματος μέσον και σύμμετρον, δεν επαρουσιάζετο εις κάθε άνθρωπον, ήτο μακράν από τόν γέλωτα και έξω από κάθε ταραχήν και θυμόν.
~  Το χρώμα του θεοδόχου Της σώματος ήτο όμοιο με το χρώμα του σιταριού.
Είχε ξανθάς τάς τρίχας της κεφαλής, είχεν οφθαλμούς πολλά ωραίους, χρωματισμένους με θείαν σεμνότητα, ωραισμένους με κόρας οξείς και όμοιας με τήν ελαίαν και καλλυνομένας με βλεφαρίδας φαιδροπρεπείς.
Είχε τα οφρύδια μαύρα, κυκλικώς σχηματισμένα.
Είχε τήν μύτην ομαλήν και ευθείαν.
Τα πανάμωμα χείλη Της ήτον ανθηρά, λάμποντα κοσμίως με ερυθρόν χρώμα και γέμοντα από την των λόγων γλυκύτητα.
Είχε το ιεροπρεπές πρόσωπον ολίγον μακρύ, είχε τάς θεοδόχους χείρας Της μακράς και τούς δακτύλους των χειρών μακρούς με λεπτότητα.
Ήτο ανυπερήφανος και είχε ταπείνωσιν υπερβάλλουσαν, εφόρει ρούχα φυσικώς χρωματισμένα, καθώς δηλούται από το άγιον μαφόριον, αυτόχροον υπάρχον.
Και δια να ειπούμεν καθολικώς, η Κυρία Θεοτόκος ήτο κατά τα εξωτερικά μέλη του σώματος γεμάτη τόση θείαν χάριν και σεβασμιότητα, ώστε όπου όστις έβλεπεν Αυτήν, ελάμβανε εις την ψυχήν του κάποιον φόβον και ευλάβειαν και χωρίς να Τήν ηξεύρη προτύτερα, εγνώριζεν από μόνον τόν εξωτερικόν χαρακτήρα Της ότι Αύτη αληθώς εστί Μήτηρ Θεού.
Και ο Αρεοπαγίτης θείος Διονύσιος, από την πολλήν αγάπην που είχε πρός τόν Χριστόν, ακούσας ότι έζη σωματικώς η πανάμωμος Μήτηρ Αυτού, επήγε να Την ιδεί, και λοιπόν βλέπων τήν θείαν θεωρίαν και τήν θαυμάσιαν και βασιλικήν ωραιότητά Της, ίδών δε και τούς Αγγέλους ισταμένους τριγύρω Αυτής και Τήν εδορυφόρουν ως βασίλισσαν, ακούσας δε και τα ουράνια λόγια εκ του αγίου στόματός Της, εξέστη ομολογήσας ότι και μόνος ο σωματικός Αυτής χαρακτήρ και το είδος Της Τήν εμαρτύρουν ως εστί Μήτηρ Θεού κατ” άλήθειαν.
Μεγαλείον και εξαίρετον ήτο εις μόνην τήν Θεοτόκον, διότι θεόθεν ήτο δεδωρημένον, ίνα γεννηθή εν τη Παλαιά Διαθήκη Παιδίον θήλυ κατ” επαγγελίαν, και μάλιστα εκ της στείρας, της θεοπρομήτορος Άννης.
Γνωστόν όμως έστω ότι η Κυρία Θεοτόκος, δια τα μεγαλεία ως Της έδωκεν ό Θεός, εσυνερίζετο τρόπον τινά και εφιλοτιμείτο να αγωνίζεται και Αυτή μετά τήν Ανάληψιν του Υιού Της με προσευχάς, με γονυκλισίας και με κάθε είδος ασκήσεως.
Όθεν λέγεται λόγος ότι, από τάς συχνάς γονυκλισίας, όπου η Θεοτόκος εποίει, εβαθούλωσαν αι πλάκαι, επάνω εις τας οποίας τα γόνατα έκλινεν.

***  Τα ραβασάκια της… δυστυχίας και του "ωχαδερφισμού" 
Τις προηγούμενες ημέρες οι τοπικές εφημερίδες δημοσίευσαν ένα μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων, που είχε "τσιμπήσει" η Οικονομική Αστυνομία και το μαζί με αυτή κλιμάκιο, να μην έχουν κόψει αποδείξεις και να έχουν εργαζόμενους ανασφάλιστους.
Φυσικά, μπροστά σε  μια τέτοια είδηση οι περισσότεροι από εμάς νιώσαμε ικανοποίηση, μια και διαπιστώσουμε ότι οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους λειτουργούν κι έτσι δεν πληρώνουν φόρους μόνο τα "κορόιδα" οι μισθωτοί. Η είδηση, δε, συνοδεύτηκε με διάφορους φανταχτερούς τίτλους.
Μετά από το παραπάνω γεγονός, συναντήθηκα με έναν από τους επαγγελματίες που είχαν "κρεμαστεί στα μανταλάκια". Με έκπληξη διαπίστωσα  ότι ήταν ένα νέο παιδί, συνιδιοκτήτης του χώρου εστίασης που εργάζεται και μάλιστα στη θέση του σεφ! Επιπλέον, δε, η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη διότι το συγκεκριμένο μαγαζί θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα στο είδος του και ποτέ δεν είχα διαπιστώσει κάτι…παράνομο στη λειτουργία του.
Ο λόγος του ήταν καθαρός και ξάστερος. "Στον έλεγχο που έγινε στο μαγαζί, ημέρα Σάββατο, από τα δεκάδες γεμάτα τραπέζια η υπηρεσία ελέγχου βρήκε και δύο όπου δεν είχαμε κόψει αποδείξεις. Αυτό δεν με πείραξε. Όταν πέρασαν και στο εσωτερικό του μαγαζιού ζήτησαν να δουν τον πίνακα εργαζομένων κι αν αυτοί είναι ασφαλισμένοι. Τη συγκεκριμένη ημέρα είχαν γίνει κάποιες ελάχιστες αλλαγές στο πρόγραμμα με τις βάρδιες και οι ελεγκτές θεώρησαν ότι αυτό είναι παράνομο και, επομένως, οι δύο εργαζόμενοι που είχαν αλλάξει βάρδια ήταν ανασφάλιστοι. Αυτό σημαίνει πρόστιμο 21.000 ευρώ! Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε μαζί με το λογιστή της εταιρείας μας ότι η διαδικασία είναι καθ' όλα νόμιμη, συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια και σε όλους τους ελέγχους που είχαμε δεχτεί, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Ο κύριος όμως επέμενε και έκοψε το πρόστιμο, αγνοώντας το σχετικό Νόμο. Βέβαια, όταν θα έρθει το χαρτί στο ΙΚΑ Καλαμάτας, θα δοθούν από την πλευρά μας εξηγήσεις και απ' ότι μας είπαν, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί τους, το θέμα θα λήξει. Εμείς, όμως, μέχρι να γίνουν όλα αυτά - όποτε γίνουν μια και ζούμε στην Ελλάδα - θα κουβαλάμε τη…ρετσινιά του ΄μπαταχτσή', του 'παράνομου'. Κι αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί οι υπηρεσίες δίνουν στη δημοσιότητα καταστάσεις και… ραβασάκια, δημιουργούν εντυπώσεις, όταν όλα αυτά είναι λάθος".
Ο λόγος του ήταν χειμαρρώδης. Έβλεπα ότι τον…έπνιγε το δίκιο του. Συνέχισε. "Θεωρώ ότι όπως λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να θέλουν να σε κάνουν απατεώνα. Δεν θέλουν σωστούς επαγγελματίες".
Ο Σπύρος, έτσι είναι το όνομα του συνομιλητή μας, μας μίλησε και για την ταλαιπωρία του με τις δημοτικές υπηρεσίες της Καλαμάτας. "Μέχρι το 2016 πληρώναμε τα όποια τέλη για τη χρήση του δημόσιου χώρου τον Οκτώβριο. Ποτέ δεν μας είχαν ενημερώσει, ότι ισχύει κάτι άλλο, Ξαφνικά, πριν από δύο χρόνια, μας εστάλη ένα έγγραφο από το δήμο Καλαμάτας, το οποίο μας ειδοποιούσε ότι επειδή δεν είχε πληρώσει τα τέλη χρήσης μέχρι το Μάιο, θα πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο περισσότερο από 2.000 ευρώ. Έτσι ψυχρά, χωρίς καμία ειδοποίηση. Τους εξηγήσαμε ότι αν μας είχαν στείλει μια ειδοποίηση, το ποσό θα είχα καταβληθεί κανονικά, αλλά αυτοί δεν καταλάβαιναν τίποτα. Περιέργως, κάποια καταστήματα που λειτουργούν δίπλα από εμάς, πληρώνουν ακόμα τον Οκτώβριο! Αναγκαστήκαμε να πάμε στα δικαστήρια, και, τελικά, πληρώσαμε το μισό ποσό. Κι όλα αυτά γιατί ο δήμος Καλαμάτας δεν έχει τον…επαγγελματισμό να στείλει έγκαιρα μια προειδοποίηση. Σκοπός τους, δηλαδή, δεν είναι να συνεργαστούν με τον επαγγελματία, αλλά να τον "πνίξουν" στα χρέη".
Με τον Σπύρο μιλήσαμε και για άλλα πολλά. Για έναν Νομό που δεν έχει γαστρονομική προσωπικότητα, για πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν του τόπου του, για τα λεμόνια Αργεντινής που αναγκάζεται να αγοράσει 1,60 ευρώ το κιλό (!) - απουσία εθνικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα.
Στο τέλος, ο καθένας μας πήρε το δρόμο του, αλλά κράτησα  στο μυαλό μου σαν ευχή, την υπόσχεσή του: Όποια εμπόδια και να συναντήσουμε δεν το βάζουμε κάτω. Δουλεύουμε με επαγγελματισμό και ποιότητα…
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Κατερίνα Κασιούμη, η καλλιτεχνική διευθύντρια που όταν μιλούσε για την Καλαμάτα έκλαιγε 
Την Κατερίνα Κασιούμη είχα τη χαρά να γνωρίσω λίγες μόνο ώρες πριν φύγει από την Καλαμάτα. Τότε δεν ήταν γνωστό ότι θα αποχωρήσει, ωστόσο η αινιγματική της απάντηση σε ερώτηση για το σχεδιασμό του 24ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας «άνοιγε την πόρτα της εξόδου». Ειδικότερα, είχε πει: «Θα ήθελα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, αλλά όχι απαραίτητα με εμένα. Εγώ δεν έχω κάνει κάποια συζήτηση για το αν θα συνεχίσω. Απλά για μένα ο χορός ήταν πάντα μια φιλοσοφία, που ανακαλύπτω και μέσα από τη διοίκηση τώρα. Νομίζω ότι δε θα είναι πολύ καλό να παραμείνω σε αυτή τη θέση».
Βέβαια, για να φτάσουμε σε αυτή την απάντηση, είχε προηγηθεί μια συνέντευξη, όχι όμως προγραμματισμένη, αφού είναι αλήθεια ότι θέλησα να τη συναντήσω για δύο λεπτά, όπως της είχα πει στο τηλέφωνο, και αυτή αμέσως δέχθηκε.
Όταν βρέθηκα στο Ζουμπούλειο, όπου στεγάζεται η Σχολή Χορού, η κα Κασιούμη είχε συναντήσεις επί συναντήσεων, αφού μόλις είχε ολοκληρωθεί το φεστιβάλ και έπρεπε να διευθετηθούν όλες οι υποχρεώσεις.
Αφού, λοιπόν, έφτασε η στιγμή για τη συνάντηση των δύο λεπτών που είχα ζητήσει, αναζήτησε ένα γραφείο για να μιλήσουμε. Τα δύο πρώτα που άνοιξε ήταν κατειλημμένα και έτσι φτάσαμε σε ένα τρίτο γραφείο, στην άκρη του οποίου υπήρχε ένα ράντζο…
«Συγγνώμη για το χώρο», μου είπε, «αλλά εδώ κοιμάμαι»… (περίεργο για μια γυναίκα που έχει τέτοια θέση να κοιμάται εδώ, σκέφτηκα…).
Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να καταλαβαίνω ότι θα μιλούσα με έναν ξεχωριστό άνθρωπο, έναν άνθρωπο που αναφερόταν στην Καλαμάτα και έκλαιγε. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των 55 λεπτών (τόσο τελικά κράτησε η συνάντηση) τρεις φορές χρειάστηκε να διακόψουμε, αφού η πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια ξέσπασε σε λυγμούς, λυγμούς χαράς, αγάπης, αλλά και παραπόνων.
Ξεκινώντας τις ερωτήσεις- που προφανώς δεν υπήρχαν κάπου γραμμένες, αφού δεν είχαμε κανονίσει συνέντευξη- παρατηρούσα την απλότητα αλλά και την ευθύτητά της στις απαντήσεις.
Δεν είναι συνηθισμένο και πολλές φορές είναι απαγορευμένες σε καλλιτεχνικούς και εκτελεστικούς διευθυντές ερωτήσεις του στυλ «Θεωρείτε ότι το φεστιβάλ κοστίζει πολύ;», «Τι προσφέρει στην πόλη σε τέτοιες δύσκολες εποχές» ή «Θα έπρεπε να μειωθούν τα έξοδα;»,
Ερωτήσεις απλές, που περνούν από το μυαλό όλων, αλλά όταν τις απευθύνεις σε «διευθυντές», στην καλύτερη μπορεί να παρεξηγηθείς.
Οι ερωτήσεις, όμως, τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ρεαλιστικές. Ίσως αυτό να ήταν που έκανε ξεχωριστή την κα Κασιούμη, και ίσως ήταν αυτό που την έκανε να φύγει από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι βρέθηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα να αναλάβει τη διοργάνωση του 22ου Φεστιβάλ Χορού. Τότε ουσιαστικά ήταν σαν να έπαιρνε στα χέρια της μια βόμβα (είχε ελάχιστο καιρό να το διοργανώσει, λόγω της ξαφνικής παραίτησης της κας Μαραγκοπούλου), η οποία είτε θα έσκαγε και θα διαλύονταν τα πάντα είτε θα την εξουδετέρωνε και θα συνέχιζε.
Εκ του αποτελέσματος πέρυσι φάνηκε ότι κατάφερε να την εξουδετερώσει, παρά την κριτική που της ασκήθηκε. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, κατά την καθιερωμένη παρουσίαση του Φεστιβάλ στο υπουργείο Πολιτισμού, τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα του πολιτισμού να τη ρωτούν για το «φτωχό και υποβαθμισμένο» πρόγραμμα κ.ο.κ.
Τελικά, το περσινό φεστιβάλ, έστω και την τελευταία στιγμή, έγινε, όπως και το φετινό. Μάλιστα, φέτος θύμιζε τα παλιότερα χρόνια, ενώ το μέλλον διαγράφεται πολύ πιο αισιόδοξο, αφού έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα επόμενα έτη.
Παρά, λοιπόν, τα θετικά για το μέλλον μηνύματα, η κα Κασιούμη επέλεξε να φύγει…
Επιστρέφοντας, λοιπόν, στη συνάντηση που είχα μαζί της στο Ζουμπούλειο, θα μεταφέρω και κάποια λόγια της πρώην καλλιτεχνικής διευθύντριας που δε γράφηκαν στη συνέντευξη και ίσως πρέπει να γραφούν, ώστε να προβληματίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα του πολιτισμού, και όχι μόνο, στην πόλη.
  Αναγνωρισιμότητα
Όταν τέθηκε η ερώτηση για το αν η Καλαμάτα ξέρει τι είναι το Φεστιβάλ Χορού, αν το έχει παρακολουθήσει και, τελικά, αν γίνεται για λίγους, η ίδια είχε πει: «Για μένα δε γίνεται για συγκεκριμένο κόσμο, αφού όταν κάνεις κάτι για συγκεκριμένο κοινό, τα χρήματα θα πρέπει να έρχονται από το ειδικευμένο αυτό κοινό. Όμως, όταν το χρήμα είναι δημόσιο, θα πρέπει να αφορά στην πόλη. Εγώ, από την πλευρά μου, προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν πέτυχα και την καλύτερη εποχή».
Μιλώντας για τα έξοδα και τα έσοδα του φεστιβάλ, είχε αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει η μικρότερη δυνατή απόκλιση, κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το κρεβάτι της ήταν στο Ζουμπούλειο. Θα μπορούσε να απαιτήσει να της πληρώνουν ξενοδοχείο, κάτι που όμως δεν έκανε. Όπως είχε πει, «δεν είναι σωστό ένας καλλιτεχνικός διευθυντής να στοιχίζει πάρα πολλά λεφτά τη σήμερον ημέρα», συμπληρώνοντας ότι είχε πατέρα γιατρό και θεωρεί άδικο η ίδια να παίρνει περισσότερα χρήματα από αυτόν και γενικότερα από ένα γιατρό.
Ο, δε, λόγος που «μπλέχθηκε» με το φεστιβάλ, ήταν επειδή η αποχώρηση της κας Μαραγκοπούλου ήταν πολύ βίαιη. Κι επειδή γνώριζε ήδη τη Σχολή, θεώρησε ότι έπρεπε να συνεχίσει, ώστε να δοθεί μέλλον στους μαθητές. «Πρέπει να στηριχθεί και μπορεί να γίνει και με λιγότερα χρήματα, απλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά και να λυθούν κάποια πρακτικά προβλήματα», για τα οποία είχε σχολιάσει ότι δεν ήταν «κάτι το τρομερό».
Επίσης, είχε παραδεχθεί ότι αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ότι πολλοί δεν ήξεραν την ύπαρξη του φεστιβάλ, καθώς και της Σχολής Χορού, αναφέροντας ως παράδειγμα κάποιους που εργάζονταν στο Μουσείο και όλο απορία αναρωτήθηκαν για την παρουσία της, καθώς και των μικρών χορευτών της Σχολής, στο πλαίσιο μιας παράστασης που θα δινόταν εκεί.
  Το φιλοξενούμενο φεστιβάλ
Στην ερώτηση αν το φεστιβάλ έρχεται και φεύγει από την πόλη κάθε χρόνο, η κα Κασιούμη είχε απαντήσει ότι είναι κάτι που ισχύει και η ίδια προσπάθησε με συνεχόμενες επισκέψεις στην πόλη να το αλλάξει. Όπως είχε πει, γνωρίζοντας στον κόσμο ότι υπάρχει η Σχολή Χορού στην πόλη, αυτό βοηθά το χορό, κάτι που έπρεπε να γίνεται πολύ περισσότερο και ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δουλευτεί αρκετά καλά.
Είχε, δε, προσθέσει ότι ξεκίνησε σωστά, αλλά ακολούθησε ένα «γκάπ» που είχε σχέση με τον προγραμματισμό, που διαφέρει ανάμεσα στη χώρα μας και το εξωτερικό. «Αυτό είναι που κουράζει έναν καλλιτεχνικό διευθυντή» είχε σχολιάσει και η ίδια προσπαθώντας να μη συμβεί, κουράστηκε πάρα πολύ.
  Πράγματα που δεν της άρεσαν και φάνηκε ότι την είχαν στενοχωρήσει…
Μιλώντας για το 23ο Φεστιβάλ, η κα Κασιούμη είχε αναφέρει ότι ήταν πολύ ευχαριστημένη, αλλά θα μπορούσαν ορισμένα πράγματα να είναι καλύτερα, για να προσθέσει ότι βασιζόμαστε πολύ στο ταλέντο, στην ευστροφία και στη δύναμη ψυχής.
Επίσης, είπε πει ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνονται πιο καθαρά τεχνικά, ώστε να διευκολύνεται η διοργάνωση, όπως και η χρήση των διαφορετικών χώρων.
Μιλώντας για τις αρμοδιότητές της, μας είχε πει ότι έπρεπε να καλύψει πολλές τρύπες που υπήρχαν, τρύπες αγάπης για την πόλη, όπως τις είχε χαρακτηρίσει, που ήταν δύσκολο να καλυφθούν, μιας και η ίδια ζούσε στην Αθήνα.
Αυτές δε γινόταν να καλυφθούν μόνο από ένα άτομο, ενώ υποστήριξε ότι για να λειτουργήσει όλο αυτό χρειάζεται αγάπη και όχι να λειτουργεί κάποιος σαν δημόσιος υπάλληλος.
Ενδεικτικά, είχε αναφέρει ότι μια Κυριακή που ήταν σε εξέλιξη το Φεστιβάλ η Σχολή Χορού ήταν κλειστή, αφού δεν υπήρχε κάποιος εργαζόμενος. Έτσι η ίδια απαντούσε στο τηλέφωνο, ώστε να δίνει πληροφορίες, κάτι που είχε πει ότι δεν είναι φυσιολογικό.
Βέβαια είχε δικαιολογήσει τους υπάλληλους, αφού σε κάποιους υπερφορτώθηκαν αρμοδιότητες, κάποια στιγμή κουράστηκαν και έψαχναν τρόπο να αμυνθούν. Από την άλλη, υπήρχαν 2-3 υπάλληλοι που δούλευαν άπειρες ώρες και, όπως είχε πει, χάρις σε αυτούς «βγήκε» το 23ο Φεστιβάλ, ενώ πάντα το τηλέφωνο του δημάρχου ήταν ανοιχτό για την ίδια. Όπου τον χρειάστηκε, μεσολάβησε, ακόμη και σε πράγματα που δεν ήταν καν δουλειά του.
Αυτό, βέβαια, όπως είχε πει, ήταν κάτι καλό, αφού καταργείται η διοίκηση, ενώ στη συνέχεια δεν καταμερίζεται ούτε η ευθύνη και ούτε το έργο, έτσι υπάρχουν δύο απολήξεις: ή σε χαρακτηρίζουν συγκεντρωτικό και απόλυτο, αφού δεν μπορείς αλλιώς να ελέγξεις τα πράγματα, ή γίνεσαι τελείως χαλαρός και προκύπτει το μπάχαλο.
Αυτό που ήθελε να σταματήσει γενικότερα στη χώρα μας είναι κάποιου η αγάπη και το μεράκι να καταπατείται και κάποιος άλλος, πιο εγωιστής, να επωφελείται, έτσι συνήθως τη δουλειά την κάνει ένας αφανής ήρωας.
Στην Καλαμάτα, όπως είχε πει, δούλεψε πολύ σκληρά: στην αρχή επί οκτώ χρόνια ως δασκάλα στη Σχολή, στη συνέχεια επί τέσσερα χρόνια ως διευθύντρια και, τέλος, άλλα δύο ως διευθύντρια του φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ που, όπως είχε αναφέρει, την έκανε γνωστή, κάτι που την είχε προβληματίσει, αφού πριν κανείς δεν την ήξερε στην πόλη.
Παράλληλα, αυτό που είχε παρατηρήσει η ίδια από την αρχή είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια καθαρότητα, μια ισορροπία και μια συμφιλίωση της ίδιας της πόλης. Έτσι είχε αναφέρει ότι σε κάποιους ανθρώπους που είχαν δουλέψει σκληρά για το φεστιβάλ, θα έπρεπε αυτό να τους αναγνωριστεί. Επίσης, θα έπρεπε κάποιοι καινούργιοι άνθρωποι με υγιή προσέγγιση και με δουλειά να μπουν σε αυτό, ώστε να βοηθηθούν και οι παλαιότεροι «που σκοτώνονταν στη δουλειά», αλλά και οι νέοι να εκπαιδευτούν.
  Το χαλί κάτω από την πόρτα και τα αντικλείδια
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κα Κασιούμη είχε μιλήσει πολλές φορές γενικά, λόγια όμως που σίγουρα δε λέγονταν τυχαία από την ίδια και «κάτι ήθελε να περάσει». Έτσι, μιλώντας για καλύτερη οργάνωση και μικρότερο κόστος, είχε πει ότι αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να μην τραβάμε το χαλί κάτω από την πόρτα. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, έχει σημασία να μπορείς να δώσεις το κλειδί σε έναν άνθρωπο και αυτός να στο επιστρέφει χωρίς να κάνει 10 αντικλείδια, σεβόμενος την εμπιστοσύνη που θα του έχεις δείξει.
  Το μέλλον που έγινε παρελθόν και οι στιγμές συγκίνησης
Στο ερώτημα το τι θα κάνει στο μέλλον, είχε τότε πει ότι τη νοιάζει μόνο το παρόν και αυτό που είχε σημασία για την ίδια ήταν: ό,τι κάνει, να το κάνει καλά. Είχε ακόμη επισημάνει ότι θέλει να φύγει από την πόλη με αγάπη και να κλαίει από χαρά και όχι επειδή θα της είχαν φερθεί άσχημα. Μάλιστα, είχε σχολιάσει ότι δε θα ήταν πολύ καλό να παραμείνει στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας, αφού «θα έκαιγε» την πρόθεσή της, συμπληρώνοντας πως ήταν πολύ δύσκολα αυτά τα δύο χρόνια, κι ενώ φέτος όλοι πίστευαν ότι όλα θα γίνουν άψογα, δεν έγιναν, αφού υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα που δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν.
Επίσης, είχε πει ότι θεωρούσε άδικο και λάθος να συνεχίζει να πιέζει κάποιος δικούς της ανθρώπους που ήταν κοντά της, ώστε να γίνουν όλα τέλεια.
Για το αν θα άφηνε την πόλη, είχε πει ότι όσο αυτή τη χρειάζεται δε θα το κάνει, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει ο τρόπος που θα τη βοηθά, ώστε έτσι να έχει ισορροπία και στη δική της τη ζωή, αφού η βάση της είναι στην Αθήνα.
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας, στην αίθουσα μπήκε μια συνεργάτιδά της. Όταν τη ρώτησα τι τελικά θα κάνει η κα Κατερίνα, μου απάντησε ότι «προσπαθούμε να τη μεταπείσουμε».
Κάτι, τελικά, που δεν κατάφεραν και όπως αθόρυβα ανέλαβε τη διεύθυνση του φεστιβάλ, έτσι αθόρυβα την άφησε…
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  6.294.000 ευρώ για έργα στο δήμο Καλαμάτας 
Στα 6.294.000 ευρώ διαμορφώνεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας σύμφωνα με το σχέδιο που διαβιβάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης. Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο που προβλέπεται στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αυτό της κατασκευής του ανοιχτού θεάτρου στα βόρεια της Κεντρικής Αγοράς με κόστος που φτάνει τα 998.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας αναλογεί ποσό 5.624.000 ευρώ, στη Δημοτική Ενότητα Άριος 186.300 ευρώ, στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών 238.578 ευρώ και στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας 245.503 ευρώ.
  Στα 64.512.000 ευρώ ο προϋπολογισμός
 Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου Καλαμάτας για το 2018 δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του δήμου. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα διαβιβαστεί προς την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας για γνωμοδότηση (συνεδρίαση στις 24/8) και προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας (συνεδρίαση στις 28/8) για έγκριση εισήγησης. Ακολούθως, θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή (συνεδρίαση στις 29/8) και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αποσταλεί προς έγκριση στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

*** Τα Κίτρινα Ποδήλατα στην Καλαμάτα- Κερδίστε προσκλήσεις 
Στην Καλαμάτα θα βρεθούν την Τετάρτη τα Κίτρινα Ποδήλατα για να δώσουν μια συναυλία στο χώρο του ΝΟΚ, η επιλογή του χώρο δεν είναι τυχαία αφού το τμήμα σκάκι του συλλόγου διοργανώνει τη συναυλία.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ στην προπώληση και 13 στην είσοδο της συναυλίας, που θα ξεκινήσει στις 21:00.
  Το «Θάρρος» προσφέρει σε δύο τυχερούς διπλές προσκλήσεις για τη συναυλία της Τετάρτης.
Για να δηλώσετε συμμετοχή γράψτε πιο κάτω στο «Προσθήκη νέου σχολίου» το ονοματεπώνυμό σας.
Τα "Κίτρινα Ποδήλατα" επιστρέφουν στην Καλαμάτα (συνέντευξη στις 16 Δεκεμβρίου στο Θάρρος)

***  Ένα σχόλιο για τη συναυλία της Βιεννέζικης Ορχήστρας στην Αρχαία Μεσσήνη 
Τη βραδιά της Πανσελήνου στις 7 Αυγούστου απολαύσαμε τη βελούδινη ορχήστρα εγχόρδων της Βιέννης Young Masters Ensemble. Οι άριστοι νέοι μουσικοί ερμήνευσαν με εντυπωσιακή ακρίβεια και πάθος έργα των Piccinni, Vivaldi, Boccherini, Mozart, Bartok, Bloch, Briccialdi και Skalkotas.
Αυτή η μοναδική βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά έπαιξε στην Αρχαία Μεσσήνη ορχήστρα από το εξωτερικό, αποδόθηκε σαν επιτυχία του Δήμου Μεσσήνης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της περιοχής.
Καθώς στο δίγλωσσο πρόγραμμα της Αυστριακής Πρεσβείας αναφέρεται μαζί με το Δήμο Μεσσήνης και ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου Κατσουλίδη, ως οι ουσιαστικοί οργανωτές με καταλυτική παρουσία στην όλη διοργάνωση, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
•Η πρεσβεία εμπιστεύτηκε στο Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου την πραγματοποίηση της εκδήλωσης χάρις της γνωριμίας του Σάκη Θεοδωρόπουλου και του υλικού που επιδείξαμε από τις προηγούμενες εκδηλώσεις μας.
•Ο Σύλλογός μας υπέβαλε τεχνικό αίτημα στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το οποίο έγινε αποδεκτό - για πρώτη φορά δόθηκε χορηγία για εκδήλωση στο Δήμο Μεσσήνης. Επομένως, η χορηγία Καρέλια έγινε με επιμέλεια δική μας, κάτι που δεν αναφέρθηκε ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, ο Δήμος Μεσσήνης δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ.
• Υποστηρίξαμε την όλη οργάνωση ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, για
παράδειγμα: α. με αλλεπάλληλα email στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου έως β. ακόμα και την εκπαίδευση του κοινού από τον ηθοποιό Κώστα Χαλκιά για να μη
δημιουργηθεί ο παραμικρός θόρυβος την ώρα της συναυλίας.
•Ευχαριστίες αξίζουν στην ομάδα ηχοληψίας, που αναγνώρισε το υψηλό μουσικό επίπεδο και δούλεψε με στόχο να αναδειχτεί ο ήχος από κάθε μουσικό όργανο.
•Επίσης, ευχαριστίες στη διαχειρίστρια της σελίδας μας για τις αναρτήσεις στο Facebook στη σελίδα των Φίλων, διότι το θέατρο γέμισε από τις πληροφορίες και όχι από τις ελάχιστες αφίσες, που αναρτήθηκαν την τελευταία στιγμή από το Δήμο και τα banners της πλατείας που ανέβηκαν μόλις την προηγούμενη της συναυλίας.
•Η βραδιά αυτή στέφθηκε με επιτυχία, μακάρι να καταφέρουμε να διοργανώσουμε και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις στη Μεσσήνη!
Πάνω απ’ όλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας σε αυτή την υπέροχη βραδιά!
Δημήτρης Δημητρόπουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη»

*** Εδώ οι καλές απολύσεις! 
Τι κι αν μέσα σε ένα διήμερο 450 άνθρωποι βρέθηκαν και μάλιστα με ντροπιαστικό τρόπο στον δρόμο, ο νέος ισχυρός άνδρας του ελληνικού Τύπου -και με τη βούλα πλέον- γλίτωσε τις όποιες διαμαρτυρίες μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις για επαναπρόσληψη.
Αυτό που συνέβη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη είναι άνευ προηγουμένου: απέλυσαν 450 ανθρώπους μέσα σε ένα διήμερο και μάλιστα με ντροπιαστικό τρόπο, όπως λέει και η Έλενα Ακρίτα, ενώ ταυτόχρονα γλίτωναν και τις όποιες διαμαρτυρίες δίνοντας αόριστες υποσχέσεις για επαναπρόσληψη.
«Νάτα τα ωραία!» έγραψε η κ. Ακρίτα την Πέμπτη το μεσημέρι. Τις απολύσεις μας από τον ΔΟΛ θα παραλάβουμε από το θυρωρείο σήμερα και αύριο. Εάν κάποιος συνάδελφος είναι π.χ. άρρωστος, ο Διαχειριστής θα του τη στείλει με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι και θα τη θυροκολλήσει - για να το μάθουν και οι γείτονες ότι μας απέλυσαν.
Όταν η νομική υπηρεσία πρέπει να εκτελέσει μια απόλυση, χρησιμοποιεί και αυτόν τον τρόπο. Της διαπόμπευσης. Πρέπει να διασφαλίσει ότι ο παθών έλαβε γνώση του εξωπετάγματός του από μια επιχείρηση, ώστε να μην έχει πλέον καμιά υποχρέωση απέναντί του από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά…

*** Εγκαύματα στα πόδια από ζεστό νερό για τον Γιώργο Κατρούγκαλο 
Ατύχημα με καυτό νερό που έπεσε στα πόδια του προκαλώντας του εγκαύματα  είχε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.  Παρ' όλα αυτά ο Υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας δεν πτοήθηκε και συνέχισε κανονικά τις επισκέψεις του στο νομό , έστω και με κατ’ ανάγκην «εκκεντρική» εμφάνιση , καθώς το ατύχημα τον ανάγκασε να φοράει «σαγιονάρες» για να μην υποφέρει… 

*** Αναχώρησαν αρκετοί μετανάστες από την Καλαμάτα 
Αναχώρησαν για τη Φιλιππιάδα, προχθές, 37 μετανάστες από το κτήριο της πρώην Σχολής Νοσηλευτικής, τους οποίους ο δήμος Καλαμάτας φιλοξένησε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή του δελτίου Τύπου που στάλθηκε, αλλά πραγματικότητα. Στο κτήριο της πρώην Νοσηλευτικής παρέμειναν, πλέον, 29 μετανάστες.  Α.Π. 

*** Βασιλική Πιερρακέα: Η Καλαματιανή που ταΐζει τους Μιλανέζους μουσακά 
Στην ήσυχη Via Clusone στο Μιλάνο, η Βασιλική Πιερρακέα, έχει στήσει τον δικό της γευστικό παράδεισο. Το εστιατόριο Vasiliki Kouzina δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο στην πόλη της μόδας, είναι ένας ναός γεύσης, που συστήνει την ελληνική κουζίνα στους καλοφαγάδες Ιταλούς.
Έχοντας εξερευνήσει την Ελλάδα από γωνιά σε γωνιά κι έχοντας γνωρίσει τους καλύτερους παραγωγούς της χώρας μας, πήρε πριν από κάποια χρόνια την απόφαση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ονειρευόταν ν’ ανοίξει έναν χώρο εστίασης σε μια πόλη που φημίζεται για το καλό φαγητό της, στο Μιλάνο.
 Σήμερα, στην ήσυχη Via Clusone, το ένα αυτοκίνητο καταφθάνει μετά το άλλο. Η Vasiliki Kouzina δεν είναι απλά το εστιατόριο που έφερε έναν νέο αέρα στην πόλη, αλλά ο χώρος που έχει κερδίσει την εκτίμηση τόσο της τοπικής υψηλής κοινωνίας, όσο και των καλοφαγάδων. Άνθρωποι της μόδας και επιχειρηματίες περνούν την πόρτα της για να δοκιμάσουν γεύσεις που ο ιταλικός τύπος σχολιάζει με τη χαρακτηριστική φράση «Il gusto perfecto!»
H Βασιλική Πιερρακέα διευκρινίζει: «Και να φανταστεί κανείς ξεκίνησα να μαγειρεύω επαγγελματικά πριν από τέσσερα χρόνια όταν συνειδητοποίησα ότι η κουζίνα είναι ο ζωτικός μου χώρος. Η κουζίνα, είναι σαν τον βυθό της θάλασσας. Μαγικός και μυστηριώδης. Είναι ένα μέρος που μπορούμε να ανακαλύψουμε μοναδικά πράγματα».
Θα αναρωτηθεί κανείς, στην Ιταλία με ελληνικές γεύσεις; Κι όμως, η δυναμική και ονειροπόλα Βασιλική τόλμησε και πέτυχε. Και τώρα οι Ιταλοί μιλούν για εκείνη και το φαγητό της. «Όπου κι αν πάω κουβαλώ την Ελλάδα μέσα μου. Το φαγητό είναι εικόνα, γεύση, μνήμη. Έχω ακόμα μέσα στη μύτη μου τις μυρωδιές του κυριακάτικου τραπεζιού. Δεν τελειώνει, δεν «στεγνώνει» αυτή η ανάμνηση. Υπάρχει σε ό,τι κουβαλάω. Πώς θα μπορούσε να μην αχνίζει στις κατσαρόλες μου το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι ή τα ντολμαδάκια; Μέχρι και τώρα κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι τα χέρια της μητέρας μου να τα μαγειρεύουν. Τέτοιες μνήμες με ενέπνευσαν και δημιούργησα τη «Vasiliki Kouzina», λέει η ίδια.
  Ποια είναι η Βασιλική Πιερρακέα
pierakea-1.jpg
 Γεννημένη στην Καλαμάτα από οικογένεια ναυτικών πηγαίνει στην Πάτρα προκειμένου να σπουδάσει οικονομικά. Μια ερωτική απογοήτευση, όμως, θα την κάνει να πάρει το πλοίο και να περάσει απέναντι στην Ιταλία. Η ομορφιά της χώρας και το ταμπεραμέντο των ανθρώπων την κάνουν να την ερωτευθεί. Αφού θα περιηγηθεί σε τόπους και γεύσεις, ανοίγει με περίσσιο ελληνικό θάρρος το δικό της εστιατόριο. Η συνεργασία της άλλωστε με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και με τον μετρ της καλαισθησίας και της κουλτούρας Νεκτάριο Ντάλλα, θα αναδείξει το εστιατόριο της σε ένα από τα κορυφαία της ιταλικής πόλης.
 Η «Vasiliki Kouzina» προσφέρει μια επιλογή από ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, με στόχο την προώθηση της ελληνικής κουζίνας στο Μιλάνο. Τα ράφια είναι γεμάτα από ελληνικά προϊόντα και οι κατσαρόλες αχνίζουν συνταγές της Μεσογείου. Γεύσεις ελληνικές, φτιαγμένες με σεβασμό στην παράδοση, αλλά με τη δέσμευση να προσφέρουν αισθητική και γαστρονομική αξία. Κοκκινιστά, ντολμάδες, γίγαντες, φρέσκα ψάρια, χόρτα αχνιστά κι άλλα καλούδια.
 «Οι πρώτες μου γαστρονομικές εμπειρίες γεννήθηκαν στο ταβερνείο του παππού μου», παραδέχεται ξεδιπλώνοντας την προσωπική της ιστορία η Βασιλική. «Ήμουν μικρό κοριτσάκι όταν οι μυρωδιές και οι γεύσεις με παρακίνησαν ώστε να ανακατευτώ με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες». Ο παππούς ήταν ο εμπνευστής και ο μέντορας της. «Ακόμη θυμάμαι τα οικογενειακά τραπέζια τις Κυριακές. Μαγεία. Σπουδαίος άνθρωπος ο παππούς μου. Συνήθιζε να λέει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να ταξιδεύεις. Ο ένας είναι να γυρίσεις τον κόσμο κι ο άλλος να καθίσεις ακίνητος γύρω από ένα τραπέζι παρατηρώντας το».
Τα πιάτα του εστιατορίου της κρύβουν νοσταλγία και βάζουν τον γευστικό πήχη ψηλά. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό να κάνεις τα δικά του γευστικά λανσαρίσματα σε μια πόλη που παινεύεται για το καλό της φαγητό. Η Βασιλική Πιερρακέα πάντως τα κατάφερε. Το εστιατόριο όχι μόνο έχει κερδίσει τα επαινετικά σχόλια των Ιταλών, αλλά συγκαταλέγεται και στα τοπ στέκια της πόλης. Το να φάμε σαν Έλληνες, «Greci piace mangiare», βρήκε την πλήρη του έκφραση. «Οι Ιταλοί αναγνωρίζουν την καλή γεύση», λέει. «Εξάλλου αγαπούν τη χώρα μας και την απλότητα στα πάντα, μέχρι και το φαγητό. Αναγνωρίζουν την αλήθεια και την επιζητούν. Τρελαίνονται για μουσακά, χταπόδι, αβγοτάραχο και φάβα. Γεύονται τα πιάτα μας και ονειρεύονται πότε θα επιστρέψουν για διακοπές στα νησιά μας, τα οποία και λατρεύουν».
Η Βασιλική Πιερρακέα νοιώθει το Μιλάνο σαν δεύτερο σπίτι της και αισθάνεται πρέσβειρα της γευστικής μας κουλτούρας. Με τους Ιταλούς άλλωστε υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Θεωρεί ότι οι δυο λαοί γειτονεύουν και στη γεύση και ότι η υψηλή γαστρονομία βασίζεται στην καλή πρώτη ύλη, στην απλότητα των φαγητών, στο διακριτικό σέρβις και κυρίως στο συναίσθημα που δημιουργεί ένα πιάτο. Όσο για το τι μαγειρεύει η ίδια στο σπίτι της; Φαγητά που παραπέμπουν στην κουζίνα της μαμάς της ή του παππού της: «Καγιανά, κοτόσουπα, μπάμιες με ρύζι ή χταπόδι κοκκινιστό. Στην κουζίνα μου ενώνεται το χθες με το σήμερα. Οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων “ζευγαρώνουν” στο τώρα. Ένα κοτόπουλο στο φούρνο, για παράδειγμα, μπορεί να συνδυαστεί με μια μακαρονάδα φτιαγμένη, όπως θα τη φανταζόταν ένας Ιταλός. Μάλλον, ένας καλοφαγάς Ιταλός». Η Vasiliki Kouzina μάς έπεισε τελικά ότι η γνωστή ρήση «una fatsa, una razza» είναι πέρα για πέρα αληθινή.
  Vasiliki kouzina, Via Clusone 6, 20135, Μιλάνο, Ιταλία, www.vasilikikouzina.com  της Μαρίας Λεμονιά

***  “Τάφρος” της ΔΕΥΑΤ παραλίγο να «καταπιεί» αυτοκίνητο… 
“Τάφρος” της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης σε κεντρικό δρόμο της Κυπαρισσίας παραλίγο να «καταπιεί» αυτοκίνητο την Παρασκευή το βράδυ. Στην οδό Λαμπροπούλου, κάτω από την πλατεία, το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης. Συνεργείο της ΔΕΥΑΤ πήγε στο σημείο και με χωματουργικό μηχάνημα έσκαψαν επί του οδοστρώματος για την αποκατάσταση της βλάβης και μετά το πέρας των εργασιών σκέπασαν με χώματα το σημείο. Ωστόσο, αργότερα το μεσημέρι σημειώθηκε ξανά βλάβη και το νερό έτρεχε σχηματίζοντας λίμνη. Συνεργείο της ΔΕΥΑΤ μετέβη ξανά στο σημείο όπου και έκανε εργασίες. Το βράδυ, σε εκείνο το σημείο του δρόμου, με ελλιπή φωτισμό και, όπως έλεγαν κάτοικοι που είδαν το συμβάν, ελλιπή σήμανση για τις εργασίες που είχαν εκτελεστεί, αυτοκίνητο «πάτησε» στο σκαμμένο τμήμα – που ήταν σκέτη γλίτσα από το νερό – με συνέπεια η “τάφρος” παραλίγο να το «καταπιεί» αφού από τη δεξιά του πλευρά και οι δύο ρόδες έπεσαν μέσα στην “τάφρο”. Ευτυχώς που η οδηγός κινούνταν με ελάχιστα χιλιόμετρα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Για να βγει το αυτοκίνητο από την “τάφρο” χρειάστηκε οδική βοήθεια με γερανό. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση και σχολιάστηκε καυστικά από κατοίκους της πόλης είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που το αυτοκίνητο είχε «βυθιστεί» στην “τάφρο” και παράλληλα είχε διακοπή (για πολλοστή φορά) η υδροδότηση στην πλατεία και την πόλη, ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και άλλοι παράγοντες της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας απολάμβαναν στην πλατεία τη συναυλία με την Αρετή Κετιμέ σα να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, παρότι στο συμβάν ήταν λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία…
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Κυπαρισσία: «Σταγόνα» νερό από τις διακοπές, ξεχειλίζουν από οργή οι κάτοικοι 
  Τις τελευταίες μέρες μεγάλο τμήμα της πόλης της Κυπαρισσίας έμεινε χωρίς νερό, από αλλεπάλληλες βλάβες που σημειώθηκαν στο δίκτυο και οι οποίες – από τη ΔΕΥΑΤ – αποδίδονται στην υψηλή πίεση. Δηλαδή, νερό υπάρχει και μάλιστα πολύ και εξαιτίας αυτού το παλιό και με καρκινογόνες  αμιαντοσωλήνες δίκτυο «τινάχτηκε» στον αέρα και από τα σπασίματα σε διάφορα σημεία του στην περιοχή της πλατείας, έγινε τις προηγούμενες μέρες σαν «σουρωτήρι».  Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες της Κυπαρισσίας, χωρίς νερό, ξεχειλίζουν από οργή καθώς τα προβλήματα που έχουν προκληθεί είναι τεράστια. Προβλήματα και συνέπειες σε επιχειρήσεις και οικίες. Στη ζωή των κατοίκων και τη λειτουργία της πόλης. Είναι γεγονός πως το συνεργείο της ΔΕΥΑΤ διαρκώς κατέβαλλε προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών, είναι όμως επίσης γεγονός ότι το πρόβλημα δε λύθηκε με μιας και οι προηγούμενες μέρες ήταν εφιαλτικές στην Κυπαρισσία για κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες. Οι επιχειρήσεις πέριξ της πλατείας και στην Αποβάθρα δε μπορούσαν καλά- καλά να λειτουργήσουν και οι κάτοικοι κι επισκέπτες δε μπορούσαν ούτε να πλυθούν και να πιουν νερό. Χθες, μάλιστα, η κατάσταση ξέφυγε πέραν κάθε ορίου καθώς Σάββατο,  πριν το Δεκαπενταύγουστο με  φουλ κίνηση, η βλάβη που σημειώθηκε στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Λαμπροπούλου, «μπλόκαρε» όλη την πόλη. Το νερό κόπηκε ξανά και μαζί με το νερό διεκόπη και η κυκλοφορία οχημάτων σε τμήμα της οδού 25ης Μαρτίου που είναι ο δεύτερος κεντρικότερος δρόμος της πόλης. Κάτοικοι και επαγγελματίες αδυνατούσαν να κατανοήσουν πως και γιατί σημειώθηκαν οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης στην κορύφωση της θερινής περιόδου και λίγες μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο, αφού, όπως έλεγαν, ίσα ίσα που από τη στιγμή που υπάρχει κίνηση και μεγαλύτερη κατανάλωση δε θα είχε τόσο μεγάλη πίεση το νερό αλλά η πίεση στο δίκτυο θα έπεφτε.  Ό,τι κι αν συνέβη ή συμβαίνει, για το οποίο ζητούν απαντήσεις κάτοικοι και επαγγελματίες, γεγονός είναι ότι σημειώθηκαν βλάβες και οι βλάβες προκάλεσαν προβλήματα τα οποία συνεργείο της ΔΕΥΑΤ κατέβαλλε προσπάθεια να αποκαταστήσει. Όταν τελείωναν με τη μία βλάβη, μετά από λίγο σημειωνόταν καινούργια. Αναρωτούνται, επίσης, γιατί όταν παρουσιάζεται μια βλάβη σε κάποιο σημείο του δικτύου, για να αποκατασταθεί αυτή, γίνεται διακοπή της υδροδότησης σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, και μεγάλο τμήμα της πόλης και όχι σε τμήμα του αγωγού του συγκεκριμένου δικτύου. Τέλος, αναρωτιούνται αν υπάρχουν ανά αγωγούς, δίκτυα και διαδρομές, βάνες ή βαλβίδες ρύθμισης και διακοπής της υδροδότησης.  του Ηλία Γιαννόπουλου

 ***  Οι δραχμολάγνοι βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας 
Κάποιοι καλοθελητές ή αφελείς εθελοντές προπαγανδίζουν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Για να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, είτε είναι αφελείς, είτε είναι δέσμιοι της ιδεολογίας τους, είτε υπηρετούν ξένα συμφέροντα, είτε έχουν προσωπικά συμφέροντα. Όσοι κινούνται από προσωπικό συμφέρον, έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και, επιστρέφοντας στη δραχμή, θέλουν να γίνουν πλούσιοι.
Δηλαδή, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πολιτών, που θέλουν τη δραχμή. Ειδικότερα:
Η πρώτη κατηγορία είναι οι αφελείς μέχρι βλακείας. Αυτοί πείθονται απ’ όσα λένε οι δραχμολάγνοι. Έχουν πειστεί ότι το ευρώ κάνει κακό στην οικονομία μας, γι’ αυτό πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή. Με νόμισμα τη δραχμή και κάνοντας διαρκώς υποτιμήσεις, θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε όσους παράγουν ομοειδή προϊόντα. Αλλά, αν θα μπορέσουμε με τη δραχμή, γιατί δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε με το ευρώ; Διότι, λένε, θα μπορούμε να κάνουμε υποτιμήσεις στη δραχμή και έτσι τα προϊόντα μας θα γίνονται φθηνότερα, δηλαδή ανταγωνιστικά. Όμως, δε μας λένε ότι οι υποτιμήσεις πλήττουν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους κ.τ.λ. Δηλαδή, τις κατώτερες οικονομικά ομάδες.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ιδεολόγοι. Αυτοί ήταν και είναι κατά του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), του καπιταλισμού. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και κάποια άλλα κομματίδια της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς. Οι λόγοι της αντίθεσης προς το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή είναι ιδεολογικοί. Ζητούν την επιστροφή στο έθνος-κράτος, που έχει πλήρη εθνική κυριαρχία και, ασφαλώς, εθνικό νόμισμα. Όλοι αυτοί, δεξιοί και αριστεροί, δε μας εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή. Επιπλέον, αν υπολογίσουν τα τριακόσια και πλέον δισεκατομμύρια που έχουμε λάβει από την Ε.Ε., τότε είναι απορίας άξιον, γιατί επιθυμούν κάτι τέτοιο. Μήπως για να πολεμήσουν τον καπιταλισμό ή για να βολοδέρνουμε όλοι στην φτώχεια μας;
Η τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που υπηρετούν ξένα συμφέροντα. Από την αρχαιότητα είναι γνωστοί οι Εφιάλτες. Ο πρώτος Εφιάλτης πρόδωσε τους Έλληνες, δείχνοντας το μονοπάτι στους Πέρσες. Έκτοτε, στο διάβα του χρόνου, υπήρξαν αρκετοί Εφιάλτες. Οι περισσότεροι ξεπουλήθηκαν για τα αργύρια. Άλλωστε, αυτά σταύρωσαν και το Χριστό. Για τα αργύρια, σήμερα, κάποιοι υποστηρίζουν την Αμερική, κάποιοι τη Ρωσία, κάποιοι αγωνίζονται για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ευρώ. Όλοι αυτοί, αν ήξεραν το κακό που προκαλούν στη χώρα τους, μάλλον δε θα υπηρετούσαν ξένα συμφέροντα.
Η τέταρτη κατηγορία είναι αυτοί που κινούνται από προσωπικό συμφέρον. Υπάρχουν κάποιοι, που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Τώρα, ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 340 δραχμές. Αν γυρίσουμε στη δραχμή, την επόμενη ημέρα, 1 ευρώ θα αντιστοιχεί σε 600-700 δραχμές. Σε δύο-τρεις ημέρες, 1 ευρώ θα αντιστοιχεί σε 1.000 δραχμές. Σε δύο-τρεις μήνες, 1 ευρώ θα αντιστοιχεί σε 2.000-3.000 δραχμές κ.ο.κ. Όσοι, λοιπόν, έχουν χρήματα στο εξωτερικό, δηλαδή ευρώ, θα γίνουν πάμπλουτοι. Και θα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα, αφού 1 ευρώ θα αντιστοιχεί σε 10-20-30… 100 φορές μεγαλύτερη αξία (σε δραχμές) από τη σημερινή. Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι η οικονομία μας θα καταρρεύσει. Και για να ορθοποδήσει κάπως θα χρειαστούν 5-6-10 χρόνια.
Όλοι οι Έλληνες χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να πούμε την αλήθεια στον εαυτό μας και στους άλλους. Δηλαδή:
Πρώτον, η Ελλάδα δε χρεοκόπησε λόγω ευρώ. Η Ελλάδα χρεοκόπησε από την αλόγιστη πολιτική που ακολουθήθηκε από το 1981 και μετά. Χρεοκόπησε γιατί δεν έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αρκεί να λεχθεί, ότι το κράτος από το 2000 έως το 2010 χρηματοδότησε με 220 δισεκατομμύρια τις συντάξεις (το κράτος, όχι τα ασφαλιστικά σημεία).
Δεύτερον, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ ισχυροποιεί τη χώρα. Βέβαια, η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει στην πολιτική ενοποίηση, που θα εξασφάλιζε τη χώρα. Παρά ταύτα, η συμμετοχή στην Ε.Ε. προσδίδει στη χώρα πολιτική, οικονομική, γεωστρατηγική ασφάλεια. Μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θα έκαναν οι Τούρκοι αν δεν ήμαστε μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ;
Επομένως, όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ευρώ, μάλλον αγνοούν τη θέση της Ελλάδας και τους συσχετισμούς δύναμης στην περιοχή μας. Επιπλέον, βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας.
Άρα, η συμμετοχή της χώρας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στον ισχυρό πυρήνα του ευρώ θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα όλων των Ελλήνων. Αυτό είναι το συμφέρον όλων των Ελλήνων και της Ελλάδας.
  Κάθε Κυριακή με Θάρρος
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
   *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.
marantosp@gmail.com

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Στην ΑΕΚ ο Ντελρόι Τζέιμς, ανανέωσε και ο Μαυροειδής
Αποκτήθηκε ο νεαρός ΑγραβάνηςΣτην ΑΕΚ ο Ντελρόι Τζέιμς, ανανέωσε και ο Μαυροειδής
~  Μέσω Τwitter, η ΑΕΚ ενημέρωσε για την υπογραφή συμβολαίου με τον Ντελρόι Τζέιμς. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επέκτασης συνεργασίας με τον Δημήτρη Μαυροειδή για έναν ακόμη χρόνο και την προσθήκη του 19χρονου, Γιάννη Αγραβάνη, στα «κιτρινόμαρα» ντύνεται και Ο 30χρονος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ.
Η «Ένωση» προσθέτει στη φροντ λάιν της ένα σκόρερ, ο οποίος σε 16 συμμετοχές με τη φανέλα της τουρκικής Μπεστ Μπαλικεσίρ είχε μέσο όρο 14,7 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ ανά αγώνα.
Ο Τζέιμς, ύψους 2.03, θα είναι το βασικό τεσσάρι της «βασίλισσας» τη νέα σεζόν.
Νωρίτερα, η ΑΕΚ είχε ανακοινώσει πως ο Μαυροειδής θα παραμείνει «πύργος» της ΑΕΚ για 3η διαδοχική χρονιά.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν νέο μονοετές συμβόλαιο, μετά το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων.
Η «Ένωση» ανακοίνωσε την παραμονή του διεθνή σέντερ, καθώς και μία κίνηση για το μέλλον με τη σύναψη συμφωνίας για τα επόμενα 5 χρόνια με τον 19χρονο Γιάννη Αγραβάνη.
Η σχετική ανακοίνωση της ΚΑΕ ΑΕΚ αναφέρει: «Η ΑΕΚ Β.C. ανακοινώνει, ότι τη φανέλα της ΑΕΚ για 3η συνεχόμενη χρονιά θα φορέσει ο Δημήτρης Μαυροειδής.
Ο έμπειρος σέντερ (32 χρ., 2μ12) υπέγραψε σήμερα (09/08) νέο συμβόλαιο έως το τέλος της περιόδου. Συμβόλαιο με τη «Βασίλισσα» διάρκειας 5 (3+2) ετών υπέγραψε σήμερα ο διεθνής Γιάννης Αγραβάνης (19 χρ., 1μ.99), ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στον Δούκα».
Newsroom ΔΟΛ

***  Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Εθνική Νέων Ανδρών στο πόλο! 
Νέα μεγάλη επιτυχία για την ελληνική υδατοσφαίριση, καθώς η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών, που διεξήχθη στο Βελιγράδι.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό και νίκησε την Κροατία στα πέναλτι με 5-3. Η κανονική διάρκεια έληξε 7-7, με την ελληνική ομάδα να προηγείται 7-6 και να ισοφαρίζεται, μόλις δύο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη.
Ωστόσο, οι παίκτες του Τεό Λοράντου βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και επικράτησαν στα πέναλτι, ολοκληρώνοντας την ανατροπή, καθώς στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, οι Κροάτες βρίσκονταν σταθερά μπροστά στο σκορ.
Είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία Εθνικών ομάδων, μετά το 2001 στην Κωνσταντινούπολη και στον τελικό κόντρα στη σημερινή αντίπαλό της. Σε τελικό έχει φτάσει άλλες δύο φορές, όπου κατέκτησε το ασημένιο, το 1995 στη Γαλλία (ηττήθηκε από την Ουγγαρία) και το 2011 στην Κροατία (ηττήθηκε πάλι από την Κροατία).
Τα οκτάλεπτα: 1-2, 1-2, 2-1, 3-2.
Το χάλκινο κατέκτησε η Σερβία, που νίκησε στον μικρό τελικό την Ουγγαρία 12-11.   protothema.gr

***

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5782   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3672   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3669  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.113   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ