~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 .
~


 
 
 
~ Αυτή είναι η απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά – Ολόκληρο το κείμενο

~  Στη δημοσιότητα έρχεται το πλήρες κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών που κατήργησε το νόμο του Νίκου Φίλη.
*  Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης… στη ιστοσελίδα που ακολουθεί :
~ ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 16  Απριλίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~**  Έκπτωτος ο μουφτής του Διδυμότειχου
~ Οριστικά έκπτωτος με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κηρύσσεται ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου, Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμετ. Ο Μουφτής παύθηκε από τη θέση του με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για απλή συνέργεια σε υπόθεση απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
*  Ο Τοποτηρητής Μουφτής είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Τελικά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ´αριθμόν 869/2018 απόφασή της (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου, εισηγητής Δημήτρης Μακρής απέρριψε την αίτησή του. Στην απόφαση τονίζεται ότι ο Μουφτής ή ο Τοποτηρητής Μουφτείας παύονται από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης-όπως στην προκειμένη περίπτωση- που αποτελεί και κώλυμα διορισμού τους για τις θέσεις αυτές.
Ο Σερίφ Δαμαδόγλου είχε διοριστεί τον Οκτώβριο του 1996 ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή.
Το 2013 με αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με τριετή αναστολή για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ο λόγος της «καρατόμησης»
Η υπόθεση αφορούσε στο ότι αν και γνώριζε το ψευδές περιεχόμενο δηλώσεων που υπέβαλε ο αδερφός του για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες, εν τούτοις δεν εναντιώθηκε στην υποβολή τους. Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο αδερφός του, ενώ τελικά η επίμαχη επιδότηση δεν καταβλήθηκε γιατί έγινε αντιληπτή η προσπάθειά τους από τις αρμόδιες αρχές.
Το Συμβούλιο Χαρίτων είχε απορρίψει στις 12 Μάιου 2017 είχε την αίτηση απονομής χάριτος που είχε υποβάλλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σερίφ Δαμάδογλου Μεμέτ.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει στο σκεπτικό της ότι «ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον Τοποτηρητή Μουφτείας από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα , δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους , που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους».
Η ρύθμιση αυτή τονίζουν οι σύμβουλοι επικρατείας : « αποσκοπεί στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών, με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα, συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους ».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επέβαλε στο Μουφτή τα έξοδα της δικαστικής δαπάνης του Δημοσίου, τα οποία ανέρχονται στα 460 ευρώ.


*** Το κρουαζιερόπλοιο “Serenissima” στην Καλαμάτα 
Σήμερα θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας – εκτός προγραμματισμού - το κρουαζιερόπλοιο “Serenissima”, το οποίο θα αποπλεύσει στις 19 του μήνα.
Το σκάφος φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων και σ’ αυτό θα επιβαίνουν 80 άτομα, από τα οποία τα 75 είναι Βρετανοί και πλήρωμα 52 ατόμων.
Το πλοίο θα έλθει από τα Κύθηρα και επόμενος προορισμός του θα είναι η Πύλος. Στο λιμένα Καλαμάτας θα παραμείνει από τις 6.30 σήμερα το πρωί μέχρι τις 10.00 τo βράδυ της 19ης του μήνα, ώστε οι τουρίστες που θα επιβαίνουν σε αυτό να περιηγηθούν τα αξιοθέατα.

 *** ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Η Διασκέδασή μας θα γίνει σε ένα μικρό χωριό της Λακωνίας «ΚΟΝΙΔΙΤΣΑ» Μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία   και  κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για πολλά άτομα και υπό τους ήχους της ζωντανής ορχήστρας προβλέπεται να περάσουμε μια πολύ ευχάριστη ημέρα με χορό και τραγούδι. Τα διάφορα εδέσματα όπως σουβλάκι, λουκάνικο κ.α θα διατίθενται από ανθρώπους του συλλόγου. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: Αρχικά θα κατευθυνθούμε προς Αθήνα, στο ύψος της Μεγαλόπολης θα παρακάμψουμε δεξιά για να πάρουμε την καινούργια Εθνική οδό προς Σπάρτη. Μετά τα διόδια της Πελάνας, θα στρίψουμε δεξιά και αφού περάσουμε από το χωριό Πελάνα μετά από λίγα χιλιόμετρα θα καταλήξουμε στο χωριό «ΚΟΝΙΔΙΤΣΑ». Στην επιστροφή θα γίνει στάση για καφέ στην Μεγαλόπολη. ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ:09:45 Π.Μ ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:10€   .- 

***  ΣτΕ: Ελεύθερη εφεξής η κυκλοφορία προσφύγων στην επικράτεια
 Αντίθετα, οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό
 ~ Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα.
Αναλυτικότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα επίμαχα έξι νησιά.Κατόπιν αυτού, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, δημοσίευσαν την υπ΄ αριθμ. 805/2018 απόφασή του, με την οποία ακυρώθηκε η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου. Το ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός, να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο.Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.Τα έξι αυτά νησιά, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.Εξάλλου, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 (σε εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου) οι οποίες (διατάξεις) «ερμηνευμένες υπό το φώς της Σύμβασης της Γενεύης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.
Τέλος, αναφέρεται ότι εφόσον δεν προκύπτουν οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά την 20ή Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.
Παράλληλα, η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη, καθώς 1) απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύριων υπηκόων.Στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης, ανατρέχουν από χθες και όχι από την 20η Μαρτίου 2016.Μελετά την απόφαση το υπουργείο Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΤο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι θα μελετήσει την απόφαση 805/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, «κατά το σκεπτικό και το διατακτικό της».«Ήδη στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, υπάρχει σχετική διάταξη (άρθρο 7 που αντιστοιχεί στο άρθρο 7 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ), η οποία ρυθμίζει το θέμα» υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

***  Κρυφές δημοσκοπήσεις – κόλαφος για Καμμένο και κυβέρνηση
 Οι πολίτες στέλνουν επίσης μηνύματα στο Μαξίμου ότι η υπόθεση των εθνικών θεμάτων, με τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή τους, ειδικά από τον κ. Καμμένο, κάνει μεγάλη ζημιά αντί να φέρνει όφελος
~  Καμμένο χαρτί είναι για το Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος καθώς πλέον τον θεωρούν μεγάλο «βαρίδι» που ωστόσο δεν μπορούν να ξεφορτωθούν. Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού, από συνεργάτες του οι οποίοι γνωρίζουν από μετρήσεις της κοινής γνώμης, είναι εξαιρετικά απογοητευτικές.
Οι πολίτες όχι μόνο δείχνουν παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας, αλλά και δείχνουν ότι κατηγορούν συλλήβδην την κυβέρνηση για αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική.Οι πολίτες στέλνουν επίσης μηνύματα στο Μαξίμου ότι η υπόθεση των εθνικών θεμάτων, με τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή τους, ειδικά από τον κ. Καμμένο, κάνει μεγάλη ζημιά αντί να φέρνει όφελος. Πλήττει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προκαλεί αποσυσπείρωση αντί να φέρνει παλαιούς και νέους ψηφοφόρους πιο κοντά με βάση τις αγωνίες για την εξέλιξη των μετώπων με τα Σκόπια, αλλά κυρίως με την Τουρκία. Το in.gr ρώτησε δημοσκόπους, επίσης, για το ποιοι ευνοούνται από την κυριαρχία των εθνικών θεμάτων στην επικαιρότητα. Ποιοι «τσιμπάνε» ποσοστά στην κοινή γνώμη από το πολεμικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.Οι απαντήσεις εκπλήσσουν κυρίως ως προς τη σκοπιμότητα των κινήσεων Καμμένου. Αν δηλαδή ο στόχος του με τις πατριωτικές κορώνες είναι να διασωθούν πολιτικά οι ΑΝΕΛ, κάνει μεγάλο λάθος. Οι μετρήσεις δείχνουν μεν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα, και αγωνία για τον εξ Ανατολών κίνδυνο, όμως, αυτό το συναίσθημα δεν το καρπώνεται ο Πάνος Καμμένος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.Μάλιστα, όπως λένε οι ερευνητές, αυτοί που τσιμπάνε είναι οι «γνήσιοι» υπερπατριώτες, δηλαδή οι Χρυσαυγίτες που κερδίσουν 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες.Γνήσιοι εννοείται με την έννοια της μόνιμης ρητορείας με πατριδοκάπηλο χαρακτήρα που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή από τότε που κυριάρχησε στον ακροδεξιό χώρο.         
Σκοπιμότητες
Για τον Πάνο Καμμένο οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν έχει σταθερές απόψεις κι ότι κυριαρχείται από σκοπιμότητες οι οποίες και χαράσσουν κάθε φορά τη στρατηγική που ακολουθεί.Ούτε βεβαίως η κυβέρνηση κερδίζει, παρ’ ότι σε κρίσιμες περιόδους για τη χώρα οι πολίτες έχουν την ανάγκη να κρατηθούν από την κυβέρνησή τους. Εκτιμούν ότι οι παλινωδίες αποτελούν καθημερινό στοιχείο για την παρούσα κυβέρνηση κι ότι η έλλειψη εθνικής γραμμής συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, κάνει ζημιά στη χώρα. Κάτι που κατά κύριο λόγο το χρεώνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και λιγότερο στα κόμματα της αντιπολίτευσης.Ισως τα ευρήματα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση να αποτελούν και την αιτία για την απομόνωση του υπουργού Αμυνας. Η «εξαφάνισή» του από την επίσκεψη στο ακριτικό Καστελόριζο, η στάση του πρωθυπουργού να δίνει πρωτοβουλίες στον Φώτη Κουβέλη και στον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκη δείχνουν την οργή για τον κ. Καμμένο. Αν και από χθες υπήρξε εκνευρισμός και για τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας για τα όσα είπε περί ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο.Οργή υπάρχει και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου ο οποίος αντιλαμβάνεται το «άδειασμα» από το Μαξίμου, αλλά έχει πάντα στα χέρια του το πιο ισχυρό χαρτί. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την πλειοψηφία που εξασφαλίζει στην κυβέρνηση… μέχρι τέλους.

***  Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δε φοβάται κανέναν
«Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
~  Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δε φοβάται κανέναν» αλλά και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε πως οι γείτονες δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες . «Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες δεν ακολουθούν τα πιστεύω των ανθρώπων . Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές αλλά και επιθετική στάση από την πλευρά των γειτόνων» είπε για να προσθέσει.«Θέλω από αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο να περάσω ένα μήνυμα, μήνυμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα », σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει. «Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών μας. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο».Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και τα προγράμματα, τόνισε ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο προσθέτοντας ότι πλέον μπορούμε να σχεδιάζουμε το νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.Αναφερόμενος στην επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα 8 χρόνια μετά την έναρξη την μνημονίων, στέκεται όρθια και ξεπερνά τις δυσκολίες.
«Δεν έχω έρθει για να βγάλω κάποιο διάγγελμα αν και θα μπορούσα γιατί αυτό το φόντο δεν το βλέπεις πουθενά», επεσήμανε .Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από το μνημόνιο θα βρίσκεται στο νησί. Αφήνουμε πίσω τα δύσκολαΟκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, τόνισε ο κ. Τσίπρας «φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (…) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας»Ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο.«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και  έστειλε προς την Άγκυρα λέγοντας «με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.

***   Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ορκωμοσίες σήμερα στα Τμήματα της Καλαμάτας 
Τα πτυχία τους θα λάβουν σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθώς και Φιλολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας.
Η πρώτη ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 3.00 μετά το μεσημέρι, ενώ μια ώρα αργότερα η δεύτερη. Π.Μπ.

*** Μετατρέπεται το επόμενο διάστημα σε ξενοδοχείο και καφέ το Πανελλήνιο 
Εντός της εβδομάδος και μετά την αδειοδότηση από το υπουργείο Ναυτιλίας, θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του πάρκου του «Πανελληνίου», το οποίο θα αναπτυχθεί νότια του γνωστού καταστήματος. Το πάρκο αυτό θα έχει φωτισμό, καθιστικά, βρύσες, WC για το κοινό. Επίσης, θα κατεδαφισθεί παρακείμενο παράνομο κτίσμα. Θα είναι μία ευρύτερη περιοχή αναψυχής, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της Καλαμάτας από τουριστική άποψη και ο Δήμος θα το αναδείξει.
Το νέο πάρκο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Τα έξοδα δημιουργίας του θα καλυφθούν από χορηγό και όχι από τον προϋπολογισμό του Δήμου ή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Το σημαντικότερο, όμως, της παραπάνω είδησης από το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής είναι η συνέχεια: "Σημειώνεται ότι στο κατάστημα του 'Πανελληνίου', που θα φέρει και πάλι το όνομα αυτό, εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης, προκειμένου ο όροφος να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο και το ισόγειο ως καφετέρια.
Έτσι, λοιπόν, ένα από τα πλέον ιστορικά κτήρια στην Καλαμάτα, έπειτα από ένα διάστημα "ανυποληψίας",  αποκτά και πάλι… ζωή. Οι εργασίες, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαμόρφωσή του και η νέα χρήση του κτηρίου κατά το ήμισυ ως ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το  λεύκωμα “Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974”, των Αναστασία Μηλίτση-Νίκα και Σταυρούλας Βερράρου για τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Μεσσηνίας, το "Πανελλήνιο" χτίστηκε το 1904 από τον εμποροβιομήχανο Γεώργιο Ι. Στασινόπουλο.  Πρωτολειτούργησε ως ψυχαγωγικό κέντρο το 1909 από τους Νίκο Παπαδέα και Γεώργιο Φραγκούλη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνσή του ο Βασίλης Κουτσομανιώτης, και μετά το 1952 η οικογένεια Μαυροειδή.
Ο χώρος αυτός λειτουργούσε άλλοτε ως καφενείο ή εστιατόριο και άλλοτε ως αίθουσα χορού και μπιλιάρδου, ενώ συχνά φιλοξενούσε αξιόλογα μουσικά και θεατρικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Γι' αυτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έσφυζε από ζωή. Ήταν κυριολεκτικά το «στέκι» των Καλαματιανών.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Μοντέρνος «κοριός» εμφανίζεται στη δικογραφία – Ο οποίος δεν είναι της εποχής… Δράκου
Εκπλήξεις φέρνει η δικογραφία για τον «κοριό»
   Από την αρχή είχαμε γράψει ότι η υπόθεση παρακολούθησης με τεχνικά μέσα του γραφείου της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, θα πάει μακριά. Και είναι σίγουρο πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσίασε αμέσως μετά το Πάσχα σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», η δικογραφία πλέον από τις αστυνομικές Αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση ολοκληρώθηκε σε κάθε επίπεδο και σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για μια δικογραφία που περιλαμβάνει αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία, που τουλάχιστον θα… συζητηθούν!
  Προσδιορίσθηκε χρονικά
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πράγματι, όπως είχε γράψει το «Θ», από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος ο κοριός είναι παλαιότερης κατασκευής και συμβατικής τεχνολογίας. Δεν είναι, δηλαδή, ψηφιακός. Φέρει, όμως, ξεκάθαρα στοιχεία που τον τοποθετούν χρονικά στο πρόσφατο παρελθόν! Και ειδικότερα στα τελευταία χρόνια.
Σίγουρα, πάντως, δεν είναι από την εποχή του αιρετού νομάρχη Δημήτρη Δράκου «ή και παλιότερα», όπως υποστήριξε στη συνέντευξή του ο περιφερειάρχης. Άλλωστε, ο κ. Δράκος δεν είχε ποτέ υπολογιστή στο γραφείο του, όπως άλλωστε και μετά ο πρώτος αντιπεριφερειάρχης του κ. Τατούλη, Χρήστος Μαλαπάνης, ο οποίος παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο πρώτος υπολογιστής στο κεντρικό γραφείο του 4ου ορόφου τοποθετήθηκε όταν αντιπεριφερειάρχης ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης  Αλευράς, ενώ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως όταν το 2014 ανέλαβε καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη η κα Αλειφέρη, δεν υπήρχε υπολογιστής στο γραφείο και τοποθετήθηκε μετά.
  Ενδιαφέροντα στοιχεία
Η δικογραφία περιλαμβάνει κι άλλα πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας και την περιορισμένη εμβέλεια του «κοριού», το ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση της μπαταρίας που έφερε κ.ά.  Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται από την πλευρά της αντιπεριφερειάρχη να ορισθεί τεχνικός σύμβουλος, προκειμένου να υπάρξει και δικό του πόρισμα για το μηχάνημα που βρέθηκε «φυτεμένο» στον υπολογιστή του γραφείου της κας Αλειφέρη.
Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε και να μάθουμε για την «καυτή» ιστορία του κοριού, ενώ δεν αποκλείονται και επίσημες ανακοινώσεις.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Απόψε η παρουσίαση του βιβλίου για τα γλυπτά ταφικά μνημεία του νεκροταφείου της Καλαμάτας 
Σημαντικά γλυπτά ταφικά μνημεία του νεκροταφείου της Καλαμάτας και τις εύπορες οικογένειες στις οποίες ανήκαν, παρουσιάζει το καινούργιο βιβλίο της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα, προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Μεσσηνίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο “Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870-1940”, θα γίνει σήμερα στις οκτώ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τον καθηγητή και υπεύθυνο του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη, την ίδια την ερευνήτρια και συγγραφέα, την Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Λακωνίας και τον Παναγιώτη Λαμπρινίδη, γλύπτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις».
Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και τα ΓΑΚ - Αρχεία Μεσσηνίας, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Κοντοθανάσης.
Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση για τη βιβλιοπαρουσίαση, “το βιβλίο Οδηγός του Κοιμητηρίου Καλαμάτας έχει στόχο να δείξει ότι ο ιερός χώρος του Κοιμητηρίου δεν είναι μόνο τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και συλλογικής μνήμης. Συγκεκριμένα, μέσα από 95 γλυπτά μνημεία του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αναδεικνύεται η ταφική γλυπτική του Κοιμητηρίου της πόλης, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Νεοκλασικισμού, που ήθελε μνημεία επηρεασμένα από την κλασική αρχαιότητα και διακοσμημένα με τυποποιημένα μοτίβα, σύμβολα της πίστης σε μιαν άλλη ζωή.
Παράλληλα, μέσα από φωτογραφικά πορτρέτα και νοσταλγικές αφηγήσεις των “ιστοριών” των ενταφιασμένων στα συγκεκριμένα ταφικά μνημεία ατόμων, ζωντανεύει ένα κομμάτι της καλαματιανής αστικής κοινωνίας και διαφαίνεται η στάση τους απέναντι στο θάνατο και η θρησκευτικότητά τους γενικότερα, όπως ο τρόπος που κατευόδωναν τους προσφιλείς νεκρούς τους, οι φιλανθρωπίες τους σε ναούς, μονές και φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα “ψυχικά” τους (μνημόσυνα και λειτουργίες), η συνήθειά τους να ιδρύουν κοινωφελή ιδρύματα κ.ά. Πρόκειται για πράξεις που αποσκοπούσαν όχι μόνο στη σωτηρία της ψυχής τους, αλλά και στο να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη τους”.
Κατά την ομιλία του ο κ. Θέμελης θα παρουσιάσει το θέμα “Το κίνημα του Νεοκλασικισμού”, η κα Μηλίτση το θέμα “Το Κοιμητήριο Καλαμάτας τόπος συλλογικής μνήμης. Τόπος των “απόντων”, η κα Γαβαλά το θέμα “Τα νεοκλασικά ταφικά μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας 1870-1940” και ο κ. Λαμπρινίδης το θέμα “Η δημιουργία των νεοκλασικών ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου Καλαμάτας (Νεοελληνική γλυπτική - Τηνιακή μαρμαρογλυφία)”.

*** Τη γλίτωσε 29χρονος που τον μήνυσε η μάνα του για ληστρική κλοπή 
Την παράκληση της μάνας να συγχωρέσουν το γιο της άκουσαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας και έτσι χθες μετέτρεψαν την κατηγορία της ληστρικής κλοπής εναντίον της σε παράνομη βία και έπαυσαν τη δίωξη.
Πρωτόδικα ο 29χρονος, που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, είχε καταδικασθεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για ληστρική κλοπή και του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 5 ετών.
  Ζήτησε να μην τιμωρηθεί
Σε αντίθεση με το πρώτο δικαστήριο, όπου είχε μιλήσει για βίαιη συμπεριφορά από το γιο της τα τελευταία χρόνια, χθες η μητέρα του κατηγορουμένου καταθέτοντας προσπάθησε να «γλυκάνει» τα όσα έγιναν, όμως παραδέχθηκε ότι τη χτύπησε.
Για την ημέρα εκείνη, τον Αύγουστο του 2013, είπε ότι ο γιος της τής είχε δώσει την κάρτα ανάληψης της τράπεζας, όπου μπαίνουν τα χρήματα από το επίδομα που λαμβάνει. Καθώς είχε ξοδέψει μέσα σε λίγες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, είχε κάνει ανάληψη τα τελευταία 150 ευρώ, εκ των οποίων έπειτα από ανάγκες για το σπίτι είχαν περισσέψει 40 ευρώ, τα οποία του ανήκαν.
Η μητέρα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο γιος της άρπαξε το πορτοφόλι, όταν αρνήθηκε να του δώσει τα χρήματα, κι όταν επιχείρησε να του το πάρει, άρχισε να τη χτυπάει. Προσπάθησε πολλές φορές να παρουσιάσει τα πράγματα πιο ήπια, λέγοντας πως ήταν μια απλή διαμάχη και ότι τον έχει συγχωρήσει και δε θέλει να τιμωρηθεί.
  Αρνήθηκε
Στην απολογία του ο 29χρονος αρνήθηκε, όπως και πρωτόδικα, ότι χτύπησε τη μητέρα του. Παραδέχθηκε ότι γύρισε θυμωμένος στο σπίτι όταν δε βρήκε τα λεφτά στην τράπεζα, ζήτησε τα χρήματα από τη μητέρα του και λογομάχησαν. Ανέφερε, δε, αρκετές φορές ότι δεν την πείραξε και πως όταν του έδωσε τα χρήματα που του ανήκαν, έφυγε.
Τέλος, είπε ότι πλέον μένει μαζί με τον πατέρα του στο χωριό, απασχολείται σε αγροτικές εργασίες και έχει καλές σχέσεις με τη μητέρα του. Μάλιστα, ύστερα από αίτημα της εισαγγελέως, έγινε κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, όπου η μητέρα επέμεινε ότι τη χτύπησε, αλλά ότι ο γιος της ήθελε να πάρει μόνο τα λεφτά που του ανήκαν.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ανήλικοι τσιγγάνοι είχαν «ρημάξει» κλειστή κεραμοποιία στον Αντικάλαμο 
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τέσσερις περιπτώσεις κλοπής σε επιχείρηση κεραμοποιίας στον Αντικάλαμο, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση. Οι κλοπές έγιναν κατά το διάστημα από 26/2/2018 έως 24/3/2018 και για αυτές σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ανήλικων τσιγγάνων, ενός 17χρονου και δύο 14χρονων.
Στις 26 Φεβρουαρίου, βραδινές ώρες, παραβίασαν μεταλλική πόρτα αποθήκης και αφαίρεσαν καλώδια απροσδιόριστης αξίας. Στις 3 Μαρτίου επέστρεψαν και παραβίασαν πόρτα χώρου, απ’ όπου αφαίρεσαν απροσδιόριστο αριθμό χάλκινων καλωδίων. Στις 18 Μαρτίου έσπασαν την κάμερα καταγραφής στο προαύλιο και μετά την αφαίρεσαν. Τέλος, στις 24 Μαρτίου έσπασαν ξύλινη πόρτα αποθήκης και πήραν χάλκινα καλώδια απροσδιόριστης αξίας.

*** Ολοκληρώνεται η ανάκριση για την ΕΑΣ Μεσσηνίας 
Ολοκληρώνεται ο κύκλος των ανακρίσεων για την υπόθεση της ΕΑΣ Μεσσηνίας κατά το χρονικό διάστημα 2009-2011, όσον αφορά στη διαχείριση και την εξασφάλιση πιστώσεων.
Κλήθηκαν πλέον σε απολογία και τα τελευταία μέλη που υπηρετούσαν τότε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν απαγγελθεί σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου, καθώς και σε δύο υπηρεσιακούς παράγοντες, τον τότε γενικό διευθυντή της Ένωσης και την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι η απιστία σε βάρος της ΕΑΣ κατά την είσπραξη εσόδων, τελεσθείσα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν τον τότε πρόεδρο και το Δ.Σ., με τους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες ενώπιον της δικαιοσύνης, είναι το πώς επιταγές δε σφραγίστηκαν και μετατράπηκαν σε συναλλαγματικές και τι οικονομική ζημιά υπήρξε για την ΕΑΣ και τη διασφάλιση των εσόδων της.
Το ύψος της ζημιάς που καταλογίζεται ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του κύκλου των ανακρίσεων, ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει στον εισαγγελέα  Εφετών, ο οποίος θα αποφασίσει για την τύχη του. Β.Β.

***  Μήνυμα Πολιτισμού
 Στου καιρού το ρέμα…
 Η είδηση είναι γνωστή εδώ και λίγες ημέρες: Την προσεχή Δευτέρα 23 λήγοντος, ο Μανώλης Μητσιάς με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη καταθέτουν στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας την επιτυχημένη συναυλία «Ο Γκάτσος που αγάπησα», την οποία παρακολούθησα πέρυσι στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού «Παρνασσού» και θεωρώ πως είναι ό,τι σημαντικότερο μουσικό γεγονός έλαχε στον Πολιτισμό μας τα τελευταία χρόνια. Στοιχείο, άλλωστε, που οδήγησε την παράσταση και στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Από μια άποψη, είναι κρίμα που η αίθουσα που επιλέχτηκε για την εκπληκτική  μουσική μυσταγωγία είναι πολύ μικρή για το μέγεθος του Γκάτσου, αλλά και του σπουδαίου ερμηνευτή Μητσιά. Ενός καλλιτέχνη που εξακολουθεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα να υπερασπίζεται τα «πιστεύω του» και να παθιάζεται όταν καλείται να ερμηνεύσει το έργο που έχει αφήσει παρακαταθήκη σε όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες ο μέγιστος Αρκάς ποιητής, μεταφραστής και στιχουργός.
Θεωρώ ότι η παράσταση που ετοιμάζεται με οργανωτική φροντίδα της συντρόφου του Γκάτσου Αγαθής Δημητρούκα, θα προσφέρει στους τυχερούς που θα σπεύσουν ένα δίωρο Πολιτισμού. Και ταυτόχρονα, θα τους δώσει την ευκαιρία για μια μουσική κάθαρση, καθώς ό,τι ακούγεται από τα ιδιωτικά ραδιόφωνα είναι από ασήμαντα έως σκουπίδια.
Πριν από μερικά χρόνια, παρακολουθώντας –Δεκαπενταύγουστο- τον Μητσιά στο προαύλιο του σχολείου της Ασσέας, μαζί με την Άσπα, τον Πέτρο Τσώνη και την κόρη του Μαρία (που  μαθαίνω ότι προοδεύει στις σπουδές της στο μπελκάντο και την όπερα), ακούσαμε τον Μητσιά να λέει στο πυκνό ακροατήριο: «Όσο ζω και μπορώ, θα έρχομαι εδώ, γιατί θεωρώ χρέος μου να τιμώ το μεγάλο δάσκαλο Νίκο Γκάτσο. Θεωρώ καθήκον μου να προσπαθώ να απλώσω το έργο του ποιητή στη νεολαία που σήμερα υποφέρει από τραγούδια “μιας χρήσης” ή υπερβολικού “ροζ”».
Και μόνο γι’ αυτό το μήνυμα αξίζει το χειροκρότημα. Όσο για το πρόγραμμα της συναυλίας; Διαθέτει ό,τι σημαντικότερο γράφτηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια, από τους μεγάλους Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Θεοδωράκη, Ανδριόπουλο, Μούτση, Κηλαηδόνη, και συγγνώμη αν μου διαφεύγει κάποιος άλλος. Βέβαια, ο Μητσιάς ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία και άλλους σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Άκης Πάνου και ο Θάνος Μικρούτσικος, αλλά, βλέπετε, αυτοί οι δύο δεν ευτύχησαν να βρεθούν μέσα στο μαγικό κόσμο του Γκάτσου.
Κατά τα άλλα, φοβάμαι πως τα μηνύματα από τις «πρώιμες» μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν σε Ηλεία και Αρκαδία, δείχνουν πως θα έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά στο μέτωπο των πυρκαϊών. Αλλά, γενικά, η συμπεριφορά του καιρού –για μέσα Απρίλη- στοιχειοθετεί ένα τοπίο πολύ τραβεστί: Τη ζέστη ακολουθεί βροχόνερο με αφρικανική λάσπη, δυνατός άνεμος από την Εσπερία παίρνει τη σκυτάλη και οι μετεωρολόγοι δείχνουν να βραχυκυκλώνονται για τα καλά. Τα μάτια μας ανοιχτά!
  Γιώργος Αρκουλής

*** Οι κακοί Αμερικανοί Νο 2
 Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ μού θύμισε την προ πενταετίας συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επικείμενη και τότε επέμβαση των Αμερικανών στη Συρία λόγω της χρήσης χημικών. Έγραφα: «Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Τρίτη οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζανη στην κεντρική πλατεία. Διαμαρτυρήθηκαν για την επικείμενη επέμβαση των Αμερικανών στη Συρία και την υποθετική χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Δεν πιστεύω να συμφωνούν πολλοί με τους προσεχείς βομβαρδισμούς των Αμερικανών λόγω της χρήσης χημικών στο βρώμικο εμφύλιο πόλεμο, θα θεωρούσα δε τη συγκέντρωση απαραίτητη αν στα δύο χρόνια του εμφυλίου είχαμε ανοίξει, έστω μια φορά, το στοματάκι μας να φωνάξουμε για όσα συμβαίνουν εκεί. Ο εμφύλιος μετρά ήδη 140.000 χιλιάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχος πληθυσμός, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Εμείς, όμως, όλο αυτό το διάστημα τίποτε, άκρα του τάφου σιωπή. Και ξαφνικά με το που ακούμε ότι οι ‘’δολοφόνοι των λαών Αμερικανοί’’ ετοιμάζονται να επέμβουν, μας ’πιασαν οι ευαισθησίες μας, τα επαναστατικά αντανακλαστικά μας και ετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες. Δηλαδή, σύντροφοι, για να καταλάβω, αν τελικά οι Αμερικανοί καθίσουν στ’ αυγά τους θα γυρίσουμε στα σπίτια μας; Θα γυρίσουμε ήσυχα στα καφενεία για Τσάμπιονς Λιγκ και ευρωμπάσκετ; Και οι 140.000 χιλιάδες νεκροί; Τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες; Οι τουμπανισμένοι από τα χημικά; Θα τους διαγράψουμε από το μυαλό μας; Εικονική πραγματικότητα; Χωρίς κακό Αμερικανό μούγκα;».
Άλλαξε τίποτε σ’ αυτά τα πέντε χρόνια; Για μας τους καλοζωισμένους όχι, γι’ αυτούς πολλά, διπλασιάστηκαν οι νεκροί, οι πρόσφυγες και οι τουμπανιασμένοι από τα χημικά. Τους θυμόμαστε κάθε φορά που οι κακοί Αμερικανοί απειλούν να επέμβουν, διαφορετικά Τσάμπιονς-Λιγκ και Άγιος ο θεός.  Γιώργος Κυριακόπουλος

*** Μάθε για τον καρκίνο του μαστού. Το 10% των γυναικών θα νοσήσει από αυτόν
~  Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης περισσότερο από το 10% του γυναικείου πληθυσμού θα παρουσιάσει τη νόσο και μάλιστα οι μισές από αυτές σε ηλικία νεότερη των 65.
 Αυτό που επίσης είναι γεγονός είναι η αλματώδης αύξηση των γνώσεών μας σχετικά με τη νόσο και η μεγάλη βελτίωση στην αντιμετώπισή της. Χάρη στις εξελίξεις της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας, σχεδόν το 85% των ασθενών θα επιβιώσουν πέραν της δεκαετίας, ποσοστό αδιανόητο λίγες δεκαετίες πριν.
 Είναι επομένως απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση των ιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού. Και εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής επικοινωνία μεταξύ τους, από τη στιγμή μάλιστα που στη διάγνωση και τη θεραπεία εμπλέκονται επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ένα συναρπαστικό, συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο.
 Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), προχωρά στη διοργάνωση του  5ου  Διεθνούς Συνεδρίου της,  που θα διεξαχθεί στις 10-11 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC στην Αθήνα.
Σκοπός του είναι η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και η διευκόλυνση της επικοινωνίας των ιατρών μεταξύ τους αλλά και με τους ασθενείς . Θα δοθεί βήμα σε νεότερους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συνεδέλφους για να μας ενημερώσουν σχετικά με τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της διαγνωστικής προσέγγισης και της θεραπείας που αφορούν όλες τις συνεργαζόμενες ειδικότητες.
 Η θεματολογία περιλαμβάνει ολόκληρο το εύρος της διάγνωσης και της θεραπείας, από τη μελέτη των γονιδίων που προδιαθέτουν στη νόσο, τα διαγνωστικά μέσα για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής του μαστού, την ακτινοβολία και τη συστηματική θεραπεία.
 Για πρώτη φορά φέτος και σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» θα ακουστεί δυνατά και η φωνή των ασθενών. Θα μάθουμε τι ζητούν οι ασθενείς από τα Κέντρα Μαστού, τους ιατρούς, το λοιπό προσωπικό, τα Νοσοκομεία και την Πολιτεία.
 Θα συζητηθούν επίσης τα θεραπευτικά διλήμματα που θέτει το γονιδιακό προφίλ του όγκου στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αλλά και οι βλάβες που ακροβατούν μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας. Επίσης βάρος θα δοθεί και στην ανάγκη προσαρμογής της θεραπείας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όγκου και της ασθενούς – δηλαδή στην εξατομίκευση της θεραπείας, όπως η προεγχειρητική συστηματική θεραπεία σε τριπλά αρνητικούς όγκους, η προεγχειρητική ορμονική θεραπεία σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους και η διάρκεια της ορμονικής θεραπείας μετεγχειρητικά.
 Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί βεβαίως στα χειρουργικά θέματα, όπως η αλληλεπίδραση μετεγχειρητικής ακτινοβολίας και αποκατάστασης του μαστού, οι εξελίξεις στη χειρουργική της μασχάλης, η ογκοπλαστική χειρουργική, η μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και θηλής, η χρήση των ADM κλπ.
 Η As. Prof. de Boniface θα μιλήσει για τη μελέτη SENOMAC, δηλαδή τη μελέτη που διερευνά τη δυνατότητα παράληψης του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς με θετικό φρουρό λεμφαδένα.
 Ο S. Kummel θα παρουσιάσει τις χειρουργικές τεχνικές που άπτονται της στοχευμένης λεμφαδενεκτομής σε περιπτώσεις προεγχειρητικής χημειοθεραπείας (targeted axillary dissection).
 Και ο R. Kronenewett  θα μας εισάγει στα μυστικά των γονιδιακών υπογραφών στον καρκίνο του μαστού.
Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  αναμένεται και η εναρκτήρια ομιλία που θίγει ένα θέμα ταμπού: τη σεξουαλικότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ποιά είναι άραγε η επίπτωση της θεραπείας, τόσο της τοπικής (πχ μαστεκτομή), όσο και συστηματικής (που μεταβάλλει το ορμονικό προφιλ) στην αντίληψη της ασθενούς για τον εαυτό της, όπως και στο σύντροφό της;

*** Ρινοπλαστική: Μπορεί να με απαλλάξει από την εποχιακή ρινίτιδα;
~  Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εαρινής αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να προσφέρει η ρινοπλαστική σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία στους ανθρώπους με ανατομικά προβλήματα στη μύτη. Η λύση που δίνεται  συνήθως με τη φαρμακευτική αγωγή δεν οδηγεί στην εξάλειψη του προβλήματος. Μάλιστα, η έντονη ανάγκη να μειώσουν οι ασθενείς τις ανυπόφορες, πολλές φορές, επιπτώσεις της, οδηγεί σε παρατεταμένη χρήση των φαρμάκων, με αντίθετα από τα επιθυμητά αποτέλεσμα.
«Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σε κάποιον που είναι επιρρεπής σ’ αυτές και ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχό τους είναι η αποφυγή της αιτίας που τις προκαλεί. Η εαρινή ρινίτιδα, ειδικότερα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων είναι η κυρίως ένοχη, οπότε οι αλλεργικοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουν την έκθεση σ’ αυτή ακόμα κι όταν ζουν στην πόλη. Έτσι καταφεύγουν στη λήψη φαρμάκων, τα οποία αφενός δεν εξαλείφουν απόλυτα τα συμπτώματα και αφετέρου δεν αντιμετωπίζουν την αιτία αυτών των συμπτωμάτων. Ορισμένοι, μάλιστα, ασθενείς και συνήθως αυτοί που ταλαιπωρούνται και από άλλες αλλεργίες που προκαλούν ρινική συμφόρηση, λαμβάνουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα φάρμακα, υπερβάλλουν δηλαδή στη χρήση τους, με κίνδυνο να εμφανίσουν φαρμακευτική ρινίτιδα», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Οι περισσότερες αλλεργίες έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. Εάν ένας γονέας είναι αλλεργικός, το παιδί αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κατά  50% να αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία (είτε την ίδια, είτε σε άλλο αλλεργιογόνο), ποσοστό που αυξάνεται στο 75% εάν και οι δύο γονείς του είναι αλλεργικοί. Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν πλήθος συμπτωμάτων. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις είναι ήπιες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση και καταρροή, κνησμό, υγρά μάτια και κεφαλαλγίες. Υπάρχουν ωστόσο και σοβαρότερες αντιδράσεις, οι οποίες είναι όμως σπάνιες.
Η αποφυγή της αιτίας που προκαλεί ειδικά την εαρινή αλλεργία είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Η μόνιμη αντιμετώπιση όμως έρχεται μέσω της ανοσοθεραπείας ή αλλιώς απευαισθητοποίησης σε συνδυασμό με τη ρινοπλαστική. Η ανοσοθεραπεία αντιμετωπίζει στη ρίζα το πρόβλημα καθώς βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα έναντι του παράγοντα στον οποίο είναι αλλεργικός και έτσι να μην εκδηλώσει συμπτωματολογία. «Αφού γίνουν τα αλλεργικά τεστ,  με έναν πολύ απλό τρόπο – στο δέρμα του χεριού των ασθενών που θέλουν να μάθουν σε τι είναι αλλεργικοί – βρίσκουμε το αλλεργιογόνο που είναι υπεύθυνο για την αλλεργία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Κατόπιν επιλέγουμε την ανοσοθεραπεία η οποία μπορεί να είναι πόσιμη ή ενέσιμη και ουσιαστικά το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην αντιμετώπιση της αλλεργίας έχει γίνει!», υποστηρίζει ο Δρ. Μοιρέας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζουν και ανατομικές ανωμαλίες που εντείνουν ακόμη περισσότερο τα συμπτώματά τους. Στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφικές και οιδηματώδεις ρινικές κόγχες που συχνά οδηγούν σε ρινορραγίες, μικρά σε μέγεθος ρουθούνια, μορφώματα της μύτης που μπορεί να δυσχεραίνουν την αναπνοή όπως ρινικοί πολύποδες που φράσσουν τη μύτη και δεν αφήνουν χώρο για τη διέλευση του αέρα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης.
«Η χειρουργική επέμβαση δεν θεραπεύει την εαρινή αλλεργία (αυτό το πετυχαίνει η ανοσοθεραπεία) αλλά διευκολύνει την αναπνοή. Εκτελείται δηλαδή για τη διεύρυνση των ανοιγμάτων από τα οποία θα περάσει ο αέρας στη ρινική αναπνοή. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αλλεργιών, οι ρινικές κόγχες -οι μακρόστενοι σχηματισμοί, που ο ρόλος τους είναι η εφύγρανση, η θέρμανση και το φιλτράρισμα του αέρα που εισέρχεται στη μύτη- διογκώνονται και εκφυλίζονται προκαλώντας δυσκολία στη δίοδο του αέρα. Οι ασθενείς αυτοί τείνουν να έχουν σοβαρότερο πρόβλημα συγκριτικά με τους μη αλλεργικούς ασθενείς, πρόβλημα που ενδεχομένως να απαιτεί χειρουργική επέμβαση για τη επίλυσή του, ώστε να καταστεί καλύτερη η αναπνευστική λειτουργία. Ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν όσοι έχουν παράλληλα κι άλλα ανατομικά προβλήματα», διευκρινίζει ο Δρ. Μοιρέας και προσθέτει: «Η λειτουργική ρινοπλαστική, δηλαδή η επέμβαση που επικεντρώνεται στη λειτουργία της μύτης και όχι μόνο στην αισθητική, μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της αλλεργίας πιο ανεκτά, αφού μπορεί να διορθώσει οποιοδήποτε πρόβλημα συμβάλει στην επιδείνωση τους και να βελτιώσει την αναπνοή. Τέτοια προβλήματα είναι η σύμπτωση ρινικών βαλβίδων, το στραβό διάφραγμα, η υπερπλασία των ρινικών κογχών, οι πολύποδες στη μύτη. Από την άλλη πλευρά, οι ρινικές αλλεργίες δεν επηρεάζουν την έκβαση της αισθητικής ρινοπλαστικής,  ούτε οι αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα της μύτης επηρεάζουν και περιορίζουν την αλλεργική ρινίτιδα. Γι αυτό συνιστούμε πάντα σε αυτού του είδους τα προβλήματα συνδυασμό επέμβασης με ανοσοθεραπεία».
Φυσικά, εάν η λειτουργική ρινοπλαστική εκτελεστεί από μη εξειδικευμένο χειρουργό και δεν γίνει σωστά, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη αναπνοή, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της συνυπάρχουσας αλλεργίας.
«Το ιστορικό και η πλήρης κλινική εξέταση με την καταγραφή του εσωτερικού της μύτης σε υπολογιστή, που θα καθοδηγήσει τον χειρουργό και θα αναδείξει και το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και η τρισδιάστατη προσομοίωση του αναμενόμενου αποτελέσματος που θα αποτυπώσει τις προσδοκίες του ασθενή, οδηγούν σε μια συνδυασμένη θεραπεία λειτουργικής ρινοπλαστικής και ανοσοθεραπείας, που είναι απολύτως αναγκαία για την εξασφάλιση του άριστου αποτελέσματος», καταλήγει ο Δρ. Μοιρέας.

*** Πού ποντάρει ο Ερντογάν με τις πρόωρες εκλογές
 Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τη συμμαχία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονται από 50-60%
~ Αλεξάνδρα Φωτάκη
Μπορεί Ερντογάν και Μπαχτσελί να επικαλούνται για την κήρυξη των πρόωρων εκλογών την εφαρμογή του νέου συντάγματος και την απόδοση στον πρόεδρο του συνόλου των εξουσιών που προβλέπονται μετά την συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο οι λόγοι είναι μάλλον πιο σύνθετοι.Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τη συμμαχία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονται από 50-60%, κάτι που το 2019 ίσως να έχει ανατραπεί πλήρως, με διάφορους παράγοντες να συντελούν σε αυτή την κατεύθυνση. Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε αρχικά και το κόμμα της «κεμαλικής» αντιπολίτευσης, CHP, με τον πρόεδρό του, ωστόσο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να υπογραμμίζει ότι οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», κάτι που ωστόσο μάλλον δεν θα γίνει, αφού η ίδια κατάσταση θα ισχύει και κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.Η σπουδή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος των γκρίζων λύκων, του ΜΗΡ, την οποία υιοθέτησε ο Ρ.Ερντογάν και ανακοίνωσε την απόφαση του για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018 έχει συγκεκριμένους λόγους που την υπαγορεύουν και την καθιστούν έως και «υποχρεωτική» για την επιβίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή.ΟικονομίαΜπορεί η τουρκική οικονομία να παρουσιάζει ανάπτυξη, ακόμα και το 2017, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα και η «φούσκα» απειλεί να «σκάσει». Το έλλειμμα στα οικονομικά, ο πληθωρισμός, και τα χρέη του δημοσίου τομέα αυξάνουν συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, δεν δείχνουν να σταματούν.Η αβεβαιότητα στην οικονομία της Τουρκίας μεγαλώνει, ενώ απειλείται να αποδειχθεί σε μία φούσκα με καταστροφικές συνέπειες για τα ποσοστά της συμμαχίας Ερντογάν – Μπαχτσελί, απειλώντας την κυριαρχία του «Σουλτάνου».      
Αφρίν και Συρία
Αυτή την περίοδο το «εθνικό» (έως εθνικιστικό) φρόνημα στην Τουρκία παραμένει αρκετά υψηλό, δεδομένων των επιτυχιών στο Αφρίν, σε μία εκστρατεία η οποία πραγματοποιήθηκε στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της «κάθαρσης» των συνόρων από τις «απειλές» των κουρδικών δυνάμεων του ΡΚΚ και του YPG.Η κατάληξη ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφής, με δεδομένο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αντιδρούν στις συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις. Η εξαιρετικά ρευστή και ασταθής κατάσταση στη Συρία, επίσης, απειλεί την Τουρκία. Οι ΚούρδοιΣτην παρούσα φάση και όσο ισχύει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μεγάλος αριθμός ηγετικών στελεχών και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, μεταξύ των οποίων και Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο ΡΚΚ.Ωστόσο η δυναμική του HDP, παρά το όποιο πλήγμα υπέστη μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2015 -16 με το ΡΚΚ, εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος αντίπαλος που φτάνει περίπου το 10% στις δημοσκοπήσεις και ίσως σε περίοδο ομαλότητας να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο…Επί του παρόντος οι ισχυρότεροι και πλέον εμφανείς λόγοι για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών εστιάζονται στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο είναι σίγουρο ότι ο Ρ. Ερντογάν θέλει πάση θυσία να εξασφαλίσει την κυριαρχία του και την επόμενη πενταετία, χωρίς κανέναν αστάθμητο παράγοντα να τον απειλεί, με το αναθεωρημένο σύνταγμα που θα ισχύσει αμέσως μετά τις εκλογές να του δίνει απεριόριστες εξουσίες για τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΧΘΕΣ : Για το Φαϊναλ φορ στο Ευρωμπάσκετ σήμερα 1ος αγώνας Euroleague , Playoffs:
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΚΙΜΚΗ Μόσχας  98-95 , (46-54) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 25-34 , 21-20 , 26-21 , 26-20 .- ^


~ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΡΕΑΛ Μαδρίτης 95-67 , (46-30) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 26-13 , 20-1731-14,  18-23 .- ^


 *** ΣΗΜΕΡΑ : Τετάρτη 18-04-2018 :
ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ   82-73 , (43-26) .-
Τα  δεκάλεπτα : 21-11 , 22-15 , 22-26 , 17-21 .-^

~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  
κ.α. 72-72 ,(38-32Παράταση : 78-87 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-12 , 15-20 , 18-21 , 16-19 , Ο.Τ. : 6-15 .-
Ολυμπιακός: ΜακΛιν, Μπράουν, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς, Τιλί, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Ρόμπερτς, Ουίλτζερ, Τόμπσον. Ζαλγκίρις: Ντέιβις, Πάνγκος, Τουπάν, Ούντριχ, Γιανκούνας, Σάγιους, Μιλάκνις, Μίσιτς, Ουάιτ, Καβαλιάουσκας, Βαλίνσκας, Ουλανόβας.
Τετάρτη, 18 Απριλίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 21:15 78-87.- (0-1) .-
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 82-73.- (1-0) .-
 
~ **  ΑΥΡΙΟ , Πέμπτη 19-04-2018  2οι αγώνες :
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΚΙΜΚΙ Μόσχας
Τα  δεκάλεπτα :
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΡΕΑΛ Μαδρίτης
Τα  δεκάλεπτα :
 
*** Μετά από 33 χρόνια κρεμάει τη σφυρίχτρα του ο Γιώργος Γεωργουλέας 
Την Ευρωπαϊκή του σφυρίχτρα "κρέμασε" στην Άγκυρα της Τουρκίας ο Γιώργος Γεωργουλέας. Ο Μεσσήνιος κορυφαίος διαιτητής, με περισσότερες από 100 διεθνείς αγώνες στο ενεργητικό του, σφύριξε για τελευταία φορά στην Ευρώπη στον δεύτερο τελικό του CEV Cup Ανδρών ανάμεσα στην Άνκαρα και την Μπελογκόριε.
Μάλιστα, πριν την έναρξη του αγώνα η Αντιπρόεδρος της CEV, Μπανού Τσαν και ο πρώην διεθνής διαιτητής Νιχάτ Ερμινάχ, τίμησαν τον Έλληνα ρέφερι για την προσφορά του στο άθλημα, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους Τούρκους φιλάθλους.
«Η αλήθεια είναι πως συγκινήθηκα. Οι Τούρκοι συνάδελφοι και οι διοργανωτές του τελικού με τίμησαν και οι Τούρκοι φίλαθλοι με χειροκρότησαν. Πραγματικά ένιωσα μεγάλη συγκίνηση» ήταν το πρώτο σχόλιο του Γιώργου Γεωργουλέα στο volleyball.gr.
Ο Έλληνας ρέφερι, όπως αποκάλυψε, με το τέλος της φετινής σεζόν θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση. «Μετά από 33 χρόνια στη σκάλα του διαιτητή ήρθε η ώρα να σταματήσω. Θα παραμείνω στον χώρο βέβαια και ως παρατηρητής θέλω να βοηθήσω τους νεότερους συναδέλφους».
Μετά από 33 χρόνια στα γήπεδα υπήρξαν καλές και κακές στιγμές, όμως ο Γεωργουλέας κρατάει μόνο τις θετικές αναμνήσεις. «Αναμφίβολα δεν θα ξεχάσω ποτέ τους δύο τελικούς του CEV Cup που σφύριξα το 2013 και το 2018. Έχω κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τις ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια του βόλεϊ και ιδιαίτερα με τους συναδέλφους από όλη την Ευρώπη» σχολίασε ο Γιώργος Γεωργουλέας και αναφέρθηκε στο επίπεδο διαιτησίας στην Ελλάδα, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό.
«Δεν είναι προσωπική μου επιτυχία αλλά όλων των Ελλήνων διαιτητών που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν την ίδια αναγνώριση και στην Ελλάδα. Η Ελληνική διαιτησία αποτελεί "brand name" υψηλής αξίας στο εξωτερικό».
Κλείνοντας, ο Γιώργος Γεωργουλέας ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν κατά την διάρκεια της καριέρας του, ξεκινώντας από τον αδερφό του Σπύρο. «Πρώτα απ'όλα ευχαριστώ τον αδερφό μου Σπύρο, παλιό αθλητή και προπονητή του βόλεϊ που με έφερε στον χώρο και μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ. Επίσης τους συναδέλφους διαιτητές στην Ελλάδα, από τους παλιότερους που με δίδαξαν, τους σύγχρονους που συνεργαστήκαμε άψογα και τους νεότερους που με βοήθησαν στους αγώνες που διαιτητεύσαμε μαζί. Για τη φετινή χρονιά οφείλω να ευχαριστήσω στον Πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργο Καραμπέτσο, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ. Βασίλη Αντωνούλη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας της CEV Λουτσιάνο Γκάσπαρι για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες, τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

*** Έγραψε ιστορία στο «Marathon des Sables» o Βασίλης Κουμανάκος
Ο Καλαματιανός υπέρ-αθλητής έγινε ο 8ος Έλληνας που τερμάτισε διασχίζοντας 250χμ. στην έρημο της Σαχάρα σε 5 ημέρες! 
    Με περίσσευμα ψυχής και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του προπονητή του, ο Καλαματιανός Βασίλης Κουμανάκος (που μόλις πριν δυο χρόνια άρχισε να ασχολείται με τους αγώνες δρόμου) έγραψε ιστορία στο φημισμένο και έναν από τους πιο δύσκολους μαραθωνίους δρόμους του κόσμου τον «Marathon de Sables» . Διασχίζοντας συνολικά περισσότερα από 250χμ κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες σε 6 ημέρες κατάφερε να είναι ο 8ος έλληνας στην ιστορία που τερματίζει στον συγκεκριμένο αγώνα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ημέρα πριν το 4ο και δυσκολότερο σκέλος του αγώνα που αφορούσε 82 χλ σε μια ημέρα, ο Βασίλης αντιμετώπισε γαστρεντερικές διαταραχές και ήταν άρρωστος, αλλά η πολύ μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου, καθώς έλαβε 9 σελίδες mail από φίλους και γνωστούς που «παρακολουθούσαν» από μακριά τον αγώνα του, τον ώθησαν να προχωρήσει και να ξεπεράσει και τις όποιες δυσκολίες… Μαζί του κατάφερε να τερματίσει και ο έτερος «Καλαματιανός» , ο βρετανός Mark Todd. Μαζί οι δυο τους ακολούθησαν για περισσότερο από ένα χρόνο σκληρή προετοιμασία στην περιοχή της Καλαμάτα η οποία απέδωσε καρπούς. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε και τυπικά σήμερα, με το φιλανθρωπικό etape, μόλις λίγες ώρες πριν.. Λίγους μήνες πριν αναχωρήσουν για το Μαρόκο, είχαν μιλήσει στο «Θάρρος» γι’ αυτό τους το εγχείρημα… Πλέον «νικητές» τους περιμένουμε για να μας περιγράψουν αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία τους.

***

~~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
 ~**  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Παρασκευή 06 Απριλίου 2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Σάββατο  07  Απριλίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .- 
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 08 Απριλίου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-  Κυριακή ΠΑΣΧΑ -Αγίας Ανάστασης του Κυρίου μας !  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ  ! 
 ~**STAMOS-DYNAMI , http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/.../6-2018.html = ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ περιοχής Αρφαρών - Μεσσηνίας και Πελοποννήσου 2018 s.n.s. stamos01 Arfara ...

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 09 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τρίτη 10 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-

~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018
: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_13.html .- 
 

~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14   Απριλίου 2018 
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή  15 -04-2018 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_14.html .-  

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 16  Απριλίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 17 Απριλίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_17.html .- 
~ **
 

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ