~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 .
~~ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εορτάζει: Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια εκοιμήθη ο Αγιορείτης γέροντας Παϊσιος

~ Του Γιώργου Θεοχάρη
12 Ιουλίου 1994 και ώρα 11:00 το πρωϊ. Ο ταπεινός παραδίδει το πνεύμα του εις χείρας Θεού ζώντος. Εκεί που προορίζονταν, εκεί που οραματίζονταν μία ολόκληρη ζωή…              24 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα χωρίς τη Θεία μορφή του, τους απλούς και θεόπνευστους λόγους του, τις παρηγορητικές συμβουλές του .
Ένας γέροντας που μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων που τον συνάντησαν και συνεχίζει να εμπνέει όλους όσους διαβάζουν μέχρι σήμερα τους λόγους του από τα δεκάδες συγγράμματα που έχουν γραφεί για την οσιακή μορφή του.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΥ  ΕΚΑΝΕ Ο ΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ MEGA CHANNEL 

Ένα πνευματικό ανάστημα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα.Διορατικός, ασκητικός, ταπεινός. Το τρίπτυχο των αρετών του.
Στο λιτό κελλί του, μέσα στο δάσος της Παναγούδας στο , έχουν καταφύγει χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστήμονες έσπευαν να τον δουν για να εξηγήσουν το ανεξήγητο! Διότι ο Θεός είναι αδύνατο να εξηγηθεί με τη λογική και τα μαθηματικά της επιστημονικής γνώσης. Η βαθύτητα των διδαχών του δεν ερμηνεύονται ούτε κι από γνωστούς κορυφαίους πανεπιστημιακούς που έφευγαν αναπαυμένοι και έκπληκτοι από τον φωτισμένο γέροντα.
Στη παρακάτω φωτογραφία: Ο γέροντας Παϊσιος κι η Αγία Ευφημία που τον επισκέφθηκε στο κελλί του στο

Απλοί άνθρωποι, φοιτητές αλλά και επιστήμονες, όπως προαναφέραμε, ζητούσαν απαντήσεις στα προβλήματα τους, στις θλίψεις και στα αδιέξοδά τους. Να ξεπερδέψουν το κουβάρι της σκέψης τους και να βρουν λύση ήθελαν. Και την έβρισκαν στον γέροντα.
«Όλοι εδώ έρχονται λυπημένοι» είχε δηλώσει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο πατέρας Αρσένιος που σήμερα ζει στο κελλί του γέροντα Παϊσιου και για κάποιο διάστημα τον διακονούσε.
«Και έφευγαν όλοι χαρούμενοι, αυτό τα λέει όλα νομίζω» τονίζει.
Όταν τον ρώτησα για τον λάκο που βρίσκεται δεξιά του κελλιού, μου είπε ότι αυτόν τον λάκο τον έσκαψε ο ίδιος ο γέροντας Παϊσιος διότι ήθελε να ταφεί εδώ αλλά στη συνέχεια άλλαξαν πολλά πράγματα …..τα οποία δεν μπορούμε να τα πούμε.«Είδα τον γέροντα Παϊσιο να ίπταται»

Ο Καθηγητής Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, το 2009 μου είχε μιλήσει στο αφιέρωμα που έκανα για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και πραγματικά με συγκλόνισε.
Δεν τα παίξαμε όλα όσα είπε τότε για τον γέροντα Παϊσιο για να μην θεωρηθεί ως προτροπή από το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας προς την ανακήρυξη του ως ΑΓΙΟΣ .
Σήμερα λοιπόν στην μνήμη του γέροντα Παϊσιου αποκαλύπτω τη συγκλονιστική μαρτυρία που μου έδωσε ο καθηγητής κ. Τσελεγγίδης.
Βαθιά συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια μου είπε ότι, μετά την κοίμησή του μέσα στο Αγιο Ορος, καθώς πήγαινε στο κελλί του, είδε τον γέροντα Παϊσιο να ίπταται .
Διευκρινιστική ερώτηση: Εννοείται πριν κοιμηθεί; Οχι μετά την κοίμησή του σας λέω.
Εξεπλάγη. Και μου λέει επίσης, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά.
Ο γέροντας Παϊσιος είχε πνευματικό τέκνο του τον κ. Τσελεγγίδη για πολλά χρόνια.
Επίσης, άλλος επιχειρηματίας που μίλησε στο αφιέρωμα είχε αποκαλύψει ότι ο γέροντας Παϊσιος του έλεγε τη ζωή με λεπτομέρειες του κάθε μήνα που πήγαινε να τον δει.

Το χειρόγραφο- του στη μητέρα του Ευλαμπία που αγαπούσε ιδιαίτερα


«Μίλαγε στις καρδιές των ανθρώπων, οχι σαν ένας μάγος…» μου είχε εξηγήσει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, κ.Νικόλαος, που όπως μου ανέφερε στο αφιέρωμα, έζησε μαζί του στο κελλί του στη Παναγούδα για έξι μήνες.
Εν τω μεταξύ, εξίσου σημαντική είναι κι μαρτυρία ενός μοναχού που πήγαινε στο .Μία μέρα είχε πάνω από 100 ανθρώπους για να δει. Πήρε τον δίσκο και άρχισε να κερνάει ο γέροντας.Φτάνει λοιπόν σε έναν νεαρό άνδρα, ηλικίας γύρω στα 30-35 ετών, πέρνει το λουκούμι από τον δίσκο και το βουτάει στο χώμα και του το προσφέρει! Εμεινε έκπληκτος ο νεαρός. Γιατί αυτό γέροντα; του λέει. «Γιατί εσύ δίνει στα παδιά ναρκωτικά», απαντά ο γέροντας Παϊσιος. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν έμπορος ναρκωτικών ουσιών. Τελικά τον πήρε μέσα. Και έτσι άλλαξε τη ζωή του και ήρθε κοντά στον Χριστό.
Αυτό το έζησε ο ίδιος ο μοναχός και ρώτησε τον γέροντα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και του λέει. «π. Ιωσήφ, πόσο λυπήθηκα για αυτή την ψυχή που καταστρέφει χιλιάδες παιδιά. Αλλά αν ήξερες τι όμορφη ψυχή έχει αυτός ο άνθρωπος και τώρα που μετανόησε και αν την καλλιεργήσει μπορεί να γίνει και Αγιος…..!»

Τι μας διδάσκει η ζωή του χαρισματούχου

Ένας απλός άνθρωπος που ξεκίνησε από την Κόνιτσα, ο Αρσένιος κατά κόσμον.. Απόφοιτος μόλις τρίτης δημοτικού!Κι όμως η βαθύτητα των διδαχών του παραπέμπει σε έναν επιστήμονα τοτυ Θεού!
Ξυλουργός στο επάγγελμα. Αυτό έκανε μέχρι να κληθεί για να υπηρετήσει στο στρατό.
Όταν του παραγγελλόταν να κατασκευάσει κάποιο φέρετρο, ο ίδιος, συμμεριζόμενος την θλίψη της οικογένειας, αλλά και τη φτώχεια της εποχής, δεν ζητούσε χρήματα.
Από τότε είχε την ελεημοσύνη, ως ευλογία ο μακαριστός.

Ασυρματιστής ,ήταν η ειδικότητά του στον στρατό

Επόμενο βήμα: Μοναχός και «Ασυρματιστής του Θεού». Μάλιστα, ο Γέροντας φέροντας ως παράδειγμα την κατά τη στρατιωτική του θητεία αυτή ιδιότητα, απάντησε σε κάποιον που αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής ότι οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Τι μας διδάσκει η ζωή του γέροντα; Οτι ο αυριανός γέροντας Παϊσιος μπορεί να είναι και ένας από εμάς, αρκεί με την ασκητική ζωή του να συγκινήσει τον Θεό.
Ο γέροντας Παϊσιος ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Δεν ήθελε τιμές και δόξες, μου είχε πει το πνευματικό του τέκνο, ο γέροντας Χριστόδουλος Αγγελόγλου που με βοήθησε σημαντικά να κάνω το τηλεοπτικό αφιέρωμα στο MEGA. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών, όπως και έγινε και τη φετινή χρονιά.


Αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου

Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου προχώρησε στις 13 Ιανουαρίου 2015 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.
Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην καί β) προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, διά ψήφων κανονικῶν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Ἀβραμίδην, διακονοῦντα ἐν Παρισίοις, Βοηθόν Ἐπίσκοπον παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Μητροπολίτῃ Γαλλίας κυρίῳ Ἐμμανουήλ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ρηγίου.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 13ῃ Ἰανουαρίου 2015
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

~ ** 13 Ιουλίου: Εορτή του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου
~Τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Σαββαΐτου τιμά σήμερα, 13 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ανεψιός του Ιωάννου Δαμάσκηνου ο Στέφανος, γεννήθηκε στη Δαμασκό το 725 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Θεόδωρο Μανσούρ και ήταν αδελφός του Ιωάννου Δαμάσκηνου.
*  Σε ηλικία δέκα ετών, ο Στέφανος εισήχθη από το θείο του στη Λαύρα του Αγίου Σάββα, όπου για 15 χρόνια εκπαιδεύτηκε πολύ καλά στη μοναχική ζωή. Μετά το θάνατο του θείου του, αποσύρθηκε στην έρημο και εντρυφούσε ακόμα περισσότερο στη μελέτη του λόγου του Θεού.
Εκεί ασχολήθηκε και με την ποίηση, στην οποία διακρίθηκε και αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Εκκλησίας μας.
Ο Στέφανος, ότι δημιουργούσε με το ταλέντο που του έδωσε ο Θεός, το αφιέρωνε στη δόξα του Θεού και όχι στο θαυμασμό των ανθρώπων. Διότι τον ενέπνεαν τα λόγια της Αγίας Γραφής, που λένε: «Παν ότι αν ποιήτε εν λόγω η εν έργω, πάντα εν ονόματι Κυρίου Ιησού, ευχαριστούντες τω Θεώ και πατρί δι’ αυτού» (Προς Κολασσαείς, γ’ 17).
Δηλαδή, κάθε τι που κάνετε με λόγο ή με έργο, όλα να τα πράττετε για να αρέσετε στον Κύριο Ιησού και για τη δόξα Του, ευχαριστούντες μέσω Αυτού το Θεό και Πατέρα, που τόσο πολύ μας αγάπησε.
Ο Στέφανος, αφού κόσμησε την Εκκλησία με τα ποιήματα του, πέθανε ειρηνικά το 794 μ.Χ. (κατά άλλους το 807 μ.Χ.).
Η μνήμη του Οσίου Στεφάνου επαναλαμβάνεται και στις 28 Οκτωβρίου. Για ποιόν λόγο υπάρχει διπλή μνημόνευση του Οσίου Στεφάνου, δεν γνωρίζουμε. Ίσως σήμερα να εορτάζουμε την Ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου και στις 28 Οκτωβρίου την κυρίως μνήμη του.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως θείον στεφάνωμα, την αρετήν εσχηκώς, λαμπρώς εστεφάνωσας, την Εκκλησίαν Χριστού, εν λόγοις και πράξεσι, συ γαρ ως ιεράρχης, και σοφός θεηγόρος, θείων ασμάτων λύρα, Πάτερ Στέφανε ώφθης, διό ταίς σαίς φαιδρότησιν, ημάς στεφάνωσαν.
Απολυτίκιο Αγ. Στεφάνου του Σαββαΐτου - 13 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/6w_SpEimEdc .-

*** Πού βρίσκεται σήμερα το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού; – Είναι στην Ελλάδα

~ Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, λέγεται ότι δώρισαν οι Παλαιολόγοι τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και το ακάνθινο στεφάνι.
Τα Άχραντα Πάθη του Χριστού είναι τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, το ακάνθινο Στεφάνι, τη Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
Η ιστορία της Μονής αρχίζει με τον Όσιο Λεόντιο, ο οποίος υπήρξε και ο κτήτορας της Μονής. Ο Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασιά. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Ήταν υιός του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου.
Μετά το θάνατο της μητέρας του έγινε μοναχός.
Γύρω στα 1415 – 1420, φεύγει από Άγιο Όρος και έρχεται στο όρος Κλωκός άνω του Αιγίου και στη θέση, που σήμερα είναι το «Παλαιομονάστηρο» με τον απότομο βράχο και την αφιλόξενη γη, όπου κάνει το ασκηταριό του.
Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων ιδρύεται μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450.
Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του οσίου Λεοντίου ήταν μεγάλος και δωρίζουν στην Μονή τα Άχραντα Πάθη του Σωτήρος Χριστού δηλαδή τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, τον ακάνθινο Στεφάνι, την Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, τα καρφιά, τα οποία σώζονται άθικτα μέχρι σήμερα.
Η αρχική αυτή Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1500 και 1620. Μετά τη δεύτερη αυτή καταστροφή κτίζεται η Μονή στη σημερινή επίπεδη τοποθεσία κοντά στον Σελινούντα, επ’ ονόματι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και γίνεται πλέον γνωστή σαν Μονή των Ταξιαρχών. Καταστρέφεται και πάλι το έτος 1772 από τους Τουρκαλβανούς κατά τα Ορλωφικά.
Σε διάστημα τριών ετών – δηλαδή το 1775 κτίζεται η σημερινή μορφή της Μονής. Από το σχέδιο του B.G. Barsky, γνωρίζουμε την προγενέστερη μορφή της Μονής. Το καθολικό της είναι Σταυρόσχημο, τετρακίονο, καμαρωτό, με οκταγωνικό τρούλο και μαρμαροσκάλιστα παράθυρα, ενώ στολίζεται με αγιογραφίες των Δ.Κ.Φάνελλη, Α. Μανέλη και Ι. Οικονόμου.
Οι Πνευματικοί Θησαυροί Μονής:
«Τα Άχραντα Πάθη»
Aποτελούν θησαυρό και καύχημα της μονής. Δώρο των Θωμά και Δημήτριου Παλαιολόγων στον κτήτορα της μονής, ανιψιό τους, Όσιο Λεόντιο. Μέσα σε υστεροβυζαντινό κιβώτιο φυλάσσονται μεγάλα τεμάχια τίμιου ξύλου, ακάνθινου στεφάνου, χλαμύδας, λίθων από τον Πανάγιο τάφο.
Η Κάρα Του Οσίου Λεοντίου
Κιβώτια επιχρυσωμένα, ξύλινα έχοντας μέσα μικρότερες λειψανοθήκες, με λείψανα: Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονος, του Αγ. Χαραλάμπους, μέρος της κάρας του Αγ. Ξενοφώντος, του Αγ. Γεωργίου, Παντελεήμονος, Βασιλείου, Μαρίνης, Αρτεμίου. Λείψανα Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, μέρος της κάρας Αγ. Κυριακής, Αγ. Στεφάνου, μέρος της χείρας Αρέθα κ.λ.π. Ολα αυτά τα ιερά λείψανα είναι προσφορά πλούσιων μεγάλων μονών σε λείψανα, όπου η κάθε μία εμπιστευόταν μικρό μέρος του θησαυρού της στη μονή των Ταξιαρχών, ιδιαίτερα μετά από κάθε καταστροφή της μονής.
Xρυσοκέντητα Άμφια Και Καλύμματα
Μεγάλης αξίας είναι τα ιερά άμφια κληρικών όλων των βαθμών που φυλάσσονται στην έκθεση της μονής. Η ιδέα της περισυλλογής ήταν του αειμνήστου Μητροπολίτη Καλαβρύτων της Αιγιαλείας, Αγαθονίκου και πρόκειται για:
Μια θαυμάσια αρχιερατική στολή του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’.
Tο Ωμοφόριο και επιμάνικα Nεοφύτου, ωμοφόριο Μεθόδου Μητροπολίτη Αγκύρας, επιμάνικα Παλαιών Πατρών Θεοφάνη., κλπ.
Επιτάφιος του κεντητή Αρσενίου (1589-90). Παρουσιάζει το Χριστό νεκρό επάνω σε σινδόνι την Θεοτόκο να κρατεί στην αγκαλιά της την κεφαλή του Χριστού και δίπλα τους οι δύο Μαρίες να θρηνούν, καθώς επίσης και τον Ιωάννη, τον Ιωσήφ και Νικόδημο. Η εικονογραφική αυτή σύνθεση παρουσιάζει μεγάλη φυσικότητα και έμμετρη λειτουργική επιγραφή.
Ο επιτάφιος της κεντήτριας Δέσποινας (1685).
Το πιο αξιοθαύμαστο από τα χρυσοκέντητα άμφια της μονής είναι το επιτραχήλιο της κεντήτριας Kοκώνας (1807), όπου απεικονίζει 33 πρόσωπα και τον Χριστό ευλογώντας όπως Αγ. Τριάδα, πεντηκοστής, σταύρωσης κ.λ.π..
Συλλογή σταυρών και ευαγγελίων
Η συλλογή σταυρών της μονής Ταξιαρχών είναι η αρχαιότερη και ιδιαίτερα αξιόλογη. Χαρακτηριστικά αυτών, το μεταλλικό πλαίσιο, τα οξυκόρυφα τοξύλλια, οι στριφτοί κιονίσκοι, οι πολυεδρικοί κόμβοι, τα διακοσμητικά στοιχεία γύρω απ΄τις κεραίες. Στη μονή φυλάσσονται: χρυσοσκάλιστο ενεπίγραφο ευαγγέλιο 1785, ευαγγέλιο αφιερωμένο από τον Αθηνών Προκόπιο 1889 κλπ.

*** 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ανοίγει η αυλαία με δύο έξοχες παραστάσεις 
«Το έχουμε στην καρδιά μας το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γιατί μεγαλώσαμε μαζί του, ανακαλύψαμε, παραξενευτήκαμε, εκστασιαστήκαμε, λατρέψαμε χορογράφους, χορευτές και ιδέες, που δίνουν νόημα και αξία σ’ αυτό που ονομάζουμε πηγαία έκφραση.
Την εποχή που ο σύγχρονος χορός έκανε ασθμαίνοντας τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα, η Καλαμάτα μάς άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στην καρδιά των εξελίξεων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που φέτος γίνεται είκοσι τεσσάρων ετών, δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αποκαλύψει τη δυναμική και την ποιότητά του. Χαιρόμαστε που το φεστιβάλ συνεχίζει με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Λίντα Καπετανέα, συνιδρύτρια της ομάδας Rootless Root, η οποία μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει το όραμα για ένα φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών, αλλά και να το εξελίξει".
Ο παραπάνω πρόλογος είναι ένα απόσπασμα από κείμενο του περιοδικού "Αθηνόραμα" για το σπουδαίο αυτό πανευρωπαϊκό καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο και υιοθετούμε απόλυτα.
Η μεγάλη ημέρα έφτασε, λοιπόν, και το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από σήμερα στις 8.00 το βράδυ περιμένει τους φίλους του για να τους… ταξιδέψει σε χώρους και τόπους μυστικούς…
 Δυναμικό ξεκίνημα με Οlivier de Sagazan και Compania Sharon Fridman
   20.00
Olivier de Sagazan Transfiguration
Μεγάρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο
(η παράσταση επαναλαμβάνεται το Σάββατο 14 Ιουλίου)
  Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, θάβοντας έτσι τον εαυτό του, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως του κρύβει το φως και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.
  21:00
Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Inhancutilitatem του Josef Nadj με την παρουσία του καλλιτέχνη.
Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού
 Ο Josef Nadj καταπιάνεται με την κυανοτυπία, αυτόν τον πρόδρομο της φωτογραφίας και μας αποκαλύπτει, μέσα από τις αποχρώσεις του μπλε και τη μυστηριακή πλευρά της φύσης, ένα μεθυστικό αντικείμενο περισυλλογής.
  22.00
Compania Sharon Fridman Free Fall
Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
(η παράσταση επαναλαμβάνεται το Σάββατο 14 Ιουλίου)
Ο Sharon Fridman δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για πέντε επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το Free Fall, μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Κοκαΐνη και χασίς είχαν αλλοδαποί στο Φραγκοπήγαδο 
Ούτε το χώρο που τους είχε διαθέσει η εκκλησία της περιοχής για να μένουν σεβάστηκαν πέντε αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ στο σπίτι βρέθηκε και κοκαΐνη.
Οι τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν την ίδια στιγμή από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ενώ οι άλλοι δύο ομοεθνείς τους αναζητούνται.
  Ναρκωτικά
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχαν πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών από τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς, οι οποίοι διέμεναν στην περιοχή Φραγκοπήγαδο. Έτσι, την Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι που έμεναν.
Σε αυτό βρήκαν ποσότητες κοκαΐνης βάρους 56,4 γραμμαρίων, ποσότητες κάνναβης βάρους 30,8 γραμμαρίων, 5 ναρκωτικά δισκία, ένα αεροβόλο πιστόλι, το χρηματικό ποσό των 4.410 ευρώ, ως προερχόμενο από την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία των ναρκωτικών, όπως σακουλάκια κ.λπ.
  Aναζητούνται άλλοι δύο
Εντός σπιτιού εκείνη τη στιγμή βρέθηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 22, 28 και 31 ετών.  Στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι δύο ομοεθνείς τους, 30 ετών ο καθένας, οι οποίοι αναζητούνται.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου τους ασκήθηκε δίωξη και τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν. Και οι τρεις ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα το πρωί.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, για τον εντοπισμό και σύλληψη και των άλλων δύο ατόμων. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Με δυο σπουδαίες εκδηλώσεις γιορτάζουν απόψε τα «100» τους χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και ΓΣΕΕ

Τιμά την ιστορία και το παρελθόν το απόγευμα… γιορτάζει το βράδυ με Σαββόπουλο και Φαραντούρη στο λιμάνι!
    Ξεχωριστή μέρα τιμής αλλά και ευθύνης για το μέλλον είναι η σημερινή για το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Μαζί με αυτό του Βόλου είναι τα πιο ιστορικά όλης της Ελλάδος και φέτος συμπληρώνει τα 100 του χρόνια, τα οποία συμπίπτουν και με τη συμπλήρωση 100 ετών της ΓΣΕΕ. Απόψε, με δύο σπουδαίες εκδηλώσεις, αλλά και δράσεις για τους εργαζομένους, θα εορταστούν τα εκατοστά γενέθλια τόσο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας όσο και της ΓΣΕΕ.
Από νωρίς σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα από τις 10.00 μέχρι και τις 5.00 το απόγευμα, εξειδικευμένοι νομικοί - σύμβουλοι του ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα απαντούν αφιλοκερδώς σε προσωπικά ερωτήματα εργαζομένων και ανέργων, σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, κ.ά.), τα εργασιακά δικαιώματα και ζητήματα
απασχόλησης.
Το απόγευμα οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου θα τιμηθεί η «ζωντανή» ιστορία του, καθώς ιδρύθηκε στις 16 Μαΐου του 1918. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 και το κοινό θα υποδεχθεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο πρόεδρος τη ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, που θα βρίσκεται σήμερα στην Καλαμάτα με μεγάλο κλιμάκιο της ΓΣΕΕ.
Εν συνεχεία ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, και πρώην μέλος του Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, θα μιλήσει με θέμα «100 χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγής Κουμάντος έχει γράψει βιβλίο με την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στην πόλη της Καλαμάτας.
Επίσης, ομιλία με θέμα «Το μέλλον της Εργασίας στη χώρα μας» θα απευθύνει στην εκδήλωση ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τιμητική βράβευση παλιών συνδικαλιστικών στελεχών, εκλεγμένων προέδρων και μελών προηγούμενων διοικήσεων, μέχρι το 1995, που βρίσκονται στη ζωή. Οι 27 συνδικαλιστές που θα τιμηθούν είναι οι: Πέτρος Τσαπραλής, Γιώργος Μπένος, Αντώνης Βιδάλης, Αλέξανδρος Μπακής, Παναγιώτης Θεοδώρου, Παναγιώτης Κορομηλάς, Παναγής Κουμάντος, Χαράλαμπος Λαζαρακόπουλος, Αλέξανδρος Τσαρμπόπουλος, Αναστασία Τριανταφύλλου, Γιάννης Μπούρας, Ελένη Τριανταφυλλίδη, Παναγιώτης Τσουμπράκος, Παναγιώτης Κατσαμπάνης, Γιάννης Χιώτης, Γιάννης Λυριτζής, Γρηγόρης Φουρναράκος, Χρήστος Γιαννουλέας, Περικλής Κολόζης, Γιάννης Μασουρίδης, Τάσος Κατσαρός, Γεώργιος Κώτσαρης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Δημητρόπουλος, Γεώργιος Τσέκερης, Παναγιώτης Ψυλάκης, Γεώργιος Φράγκος.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 9.00 το βράδυ στο λιμάνι, από τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη, εκδήλωση η οποία εντάσσεται και στον πανελλήνιο εορτασμό για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ και χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ’ αυτή.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Τι ισχύει για τις ξαπλώστρες στην παραλία 
Οι παραλίες της Ελλάδας «πνίγονται» κάθε χρόνο σε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τι πραγματικά ισχύει; Ποια τα δικαιώματα των λουόμενων; Με τη βοήθεια της ιστοσελίδας dikaiologitika.gr δίνονται ορισμένες απαντήσεις, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ισχύει και τι όχι.
  1. Πώς παραχωρείται η χρήση αιγιαλού και παραλίας;
Οι αιγιαλοί και παραλίες είναι, βάσει του Συντάγματος, δημόσιοι (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστοι. Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους Δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης χώρου μπροστά από μια τουριστική επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) μπορεί να γίνεται απευθείας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέσω δημοπρασίας από το Δήμο.
  2. Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;
Όχι. Ακόμα κι αν μια επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).
  3. Υπό ποιους όρους επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;
Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε: πρέπει να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες δεν επιτρέπεται… να είναι «η μία επάνω στην άλλη»: ένα τυπικό σετ (ξαπλώστρα – ομπρέλα – τραπεζάκι) πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει χώρο 5 τετραγωνικών μέτρων.
  4. Μπορούν οι ξαπλώστρες να φθάνουν στο κύμα;
Όχι. Υποχρεωτικά πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από την τελευταία σειρά από ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα.
  5. Σε μια μεγάλη παραλία μπορούν να υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις σε «ομπρελάδες»;
Ναι. Αλλά πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. έκαστος και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (και συνολικά να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας). Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.
  6. Τα εστιατόρια «επάνω στο κύμα» είναι παράνομα;
Ναι. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  7. Τι ισχύει για τις καντίνες;
Μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις (λ.χ. κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία).
  8. Επιτρέπονται περιφράξεις επάνω στην άμμο;
Κατηγορηματικά όχι. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του αγαθού. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος, όπως οι πακτώσεις με τσιμέντο.
  9. Τι ισχύει για τη μουσική;
Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στο δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.
  10. Τι ισχύει για το φωτισμό;
Πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.
  11. Αυτά ισχύουν για όλες τις παραλίες;
Ναι, εκτός από τις παραλίες των προστατευόμενων περιοχών (Natura), όπου υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση ισοπέδωσης των αμμοθινών και ο υποχρεωτικός καθημερινός καθαρισμός τους.
  12. Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να καταγγείλει παρανομίες στη χρήση μιας παραλίας;
Τυπικά υπεύθυνοι είναι ο Δήμος αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες). Αυτοψίες πρέπει να πραγματοποιούν και οι δύο για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, επομένως ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε από τους δύο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, επειδή οι μισθώσεις παραλιών γίνονται κατά κανόνα σε τοπικούς επιχειρηματίες, είναι ίσως σοφότερο να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λ.χ. ηχορρύπανση) ενδέχεται να εμπλέκεται και η Αστυνομία. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μέσα θαλάσσιας αναψυχής, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ορίζει και τους ειδικούς όρους λειτουργίας τους.

*** Επιτέλους, ας γίνει κάτι στην Πλατεία Αμφείας… 
Έχουμε γράψει δεκάδες φορές για το σιντριβάνι στα Παπλωματάδικα, αλλά, δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, δε λειτουργεί, ενώ τα τέσσερα παρτέρια γύρω του είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Τα δε δέντρα σε αυτά δεν μπορούν να σταθούν όρθια, ενώ ένα έσπασε κιόλας.
Είχαμε γράψει και στο παρελθόν ότι, σύμφωνα με γείτονες, τα δέντρα δεν μπορούν να ριζώσουν, καθώς μερικά μόλις εκατοστά από το χώμα υπάρχει τσιμέντο.
Επίσης, από τα παραπάνω παρτέρια έχουν φύγει τα μάρμαρα.
Καλό θα είναι, επομένως, να σταματήσουν οι αποσπασματικές αποκαταστάσεις στο σημείο και να βρεθεί μια και καλή λύση. Π.Μπ.

*** Πρεμιέρα των «Βατράχων» σε μια μαγευτική θεατρική ατμόσφαιρα 
Σε μια μαγευτική θεατρική ατμόσφαιρα στο Κάστρο Καλαμάτας έγινε η πρεμιέρα των «Βατράχων» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής.
Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και απέδωσαν όλη τη μαγεία του αρχαίου κείμενου που διδάχτηκαν από τη Δέσποινα Δρεπανιά, η οποία τα καθοδήγησε με πολλή αγάπη και έμπνευση. Η υπέροχη μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη, σε συνδυασμό με το επιβλητικό σκηνικό του Βενετσάνου Μπαλόπουλου, τις μάσκες και τα κοστούμια της Κατερίνας Μηλιαρέση, τις εντυπωσιακές χορογραφίες της Ναυσικάς Πέππα –Τριαντάρη, ενθουσίασαν το κοινό που διέκοπτε με έντονο χειροκρότημα κάθε σκηνή του έργου.
«Τα ενθουσιώδη και συγκινητικά σχόλια των θεατών στο τέλος της παράστασης γέμισαν την καρδιά μας ικανοποίηση και χαρά, που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε για μια ακόμα φορά, μέσα από ένα πολύ δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον αρχαίο κείμενο του Αριστοφάνη, μια παράσταση υψηλής αισθητικής και ποιότητας.
Την παράσταση αφιερώνουμε στο Γιώργο Τσαγκάρη, μιας και φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατό του και ευχαριστούμε θερμά τον ανηψιό του Δημήτρη Αρσενόπουλο, που μας προσέφερε τη μουσική.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές, τη θεατρική ομάδα και όλους όσοι βοήθησαν να στηθεί το έργο αυτό.
Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας!
Σας περιμένουμε μέχρι το Σάββατο 14/7 στο Κάστρο, την Κυριακή στην Αρχαία Μεσσήνη (ώρα 19.00) και στο Διαβολίτσι την Παρασκευή 20/7, ώρα 21.00» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη της Πειραματικής.
Να σημειωθεί πως για την Αρχαία Μεσσήνη θα δρομολογηθεί πούλμαν για τη μετακίνηση των θεατών από και προς Καλαμάτα (κόστος 10 ευρώ, είσοδος ελεύθερη στον αρχαιολογικό χώρο).
Δηλώστε θέση στα τηλ. 2721082864, 6977437279, 6971540945.

***  «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στη Μάνη 
Την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, επέτρεψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των γύρω περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, και ζητούσαν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του.
Η πρώτη ήταν η από 26.3.2012 απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 55,30 MW στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Η δεύτερη ήταν η από 30.3.2012 απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 47,9 MW στη θέση Προφήτης Ηλίας - Μακρυλάκκωμα - Τρυπιτή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με συνέπεια να είναι μη νόμιμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
 Ωστόσο, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) στην υπ' αριθμ. 1469/2018 απόφασή του αναφέρει ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει μεταξύ των ρητών απαγορεύσεών του την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση -υπό προϋποθέσεις- βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων.
  Η δικαστική απόφαση αναφέρει ακόμη ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα του 1993, ερμηνευόμενο υπό το φως του ειδικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην επίδικη περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/ΕΚ) και της Ελληνικής νομοθεσίας (νόμος 3851/2010) είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, ενώ απέρριψε και όλους τους άλλους ισχυρισμούς τους.  ΠΗΓΗ: www.lifo.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Συζήτηση για την αναδιοργάνωση της πλατείας 23ης Μαρτίου με απορίες και ερωτήματα 
Ο Δήμος Καλαμάτας επρόκειτο να διοργανώσει χθες βράδυ δημόσια συζήτηση του θέματος «Αναδιάταξη – αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου Καλαμάτας», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, βασικοί στόχοι της ανάπλασης της ιστορικής πλατείας 23ης Μαρτίου και του περί αυτήν χώρου είναι οι εξής:
Α. επίτευξη της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της άμεσης περιοχής
Β. αύξηση των περιοχών κίνησης των ευάλωτων χρηστών
Γ. αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου περιφερειακά της πλατείας
Δ. αισθητική αναβάθμιση για τόνωση εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της περιοχής
Ε. βελτίωση της άνεσης της κυκλοφορίας των πεζών.
Το κύριο ζητούμενο της εν λόγω μελέτης αφορά στην ανάδειξη της περιοχής της πλατείας και στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους κατοίκους της πόλης. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της διατιθέμενης στους πεζούς επιφάνειας της πλατείας 23ης Μαρτίου και των πεζοδρομίων.
Για το λόγο αυτό μειώνεται το διαθέσιμο οδόστρωμα κίνησης των οχημάτων επί της οδού Σταδίου, από την οδό Νέδοντος έως τον κυκλικό κόμβο με την οδό Υπαπαντής, με διατήρηση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των οδών 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής και Σταδίου και με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών.
Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα σε δημόσια παρέμβασή της η αρχιτέκτονας του ΕΜΠ, Τόνια Κουζή, είχε αμφισβητήσει την όλη διαδικασία, εκφράζοντας σειρά αποριών - ερωτημάτων:  "Η πρώτη και πιο σημαντική απορία είναι γιατί μια Δημοτική Αρχή -όχι φιλικά προσκείμενη στη διαδικασία εκπόνησης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών– μπαίνει στη διαδικασία να διεξάγει έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την παραπάνω αστική ενότητα και δύο χρόνια μετά την απονομή των βραβείων, προχωρά στην εκπόνηση μιας προμελέτης με απευθείας ανάθεση σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Η δεύτερη απορία έχει να κάνει με το βαθμό σπουδαιότητας του αστικού αυτού τμήματος και την ενδεχόμενη κατάταξή του στα “αξιόλογα τεχνικά έργα” όπως αυτά με σαφήνεια ορίζονται στο “Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων” που δημοσιεύεται το 2011 από το ΥΠΕΚΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αμέσως δε προκύπτει και η επόμενη ερώτηση, αν δηλαδή η πόλη της Καλαμάτας δεν έχει κανένα αξιόλογο τεχνικό έργο, αφού όλα τα τεχνικά έργα ακολουθούν άλλες, πλην των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος της πόλης απλά να νοικοκυρεύεται.
Η τρίτη και εξόχως σοβαρή απορία είναι γιατί σπαταλήθηκαν τα έστω και ελάχιστα χρήματα διεξαγωγής του προαναφερόμενου διαγωνισμού -αμοιβές τριών βραβείων και ενός επαίνου / αμοιβές κριτικής επιτροπής/ εργατοώρες μηχανικών και άλλων υπαλλήλων του τεχνικού τμήματος- με προαποφασισμένο αποτέλεσμα την καθολική απόρριψη των προτεινόμενων μελετών ως ανεπαρκείς, όπως καταδεικνύει και η επιλογή της αναγκαιότητας μιας κάποιας μελετητικής εταιρείας.
Η επόμενη απορία έχει να κάνει με τη σωστή προετοιμασία φακέλου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και το βαθμό στον οποίο η ίδια η διαδικασία απαξιώνεται από τη στιγμή σύνταξης του κειμένου της προκήρυξης…".  Α.Π.

*** Ο καιρός σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα  Παρασκευή 13/7/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.8 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Πρωτοπόρος η Καλαμάτα στην ψηφιακή εποχή, με συμφωνία για δίκτυο 5G 
Θετικά για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και διαχειριστή, τον οποίον θα επιλέξει ο Δήμος, σχετικά με την ανάπτυξη ασύρματου δικτύου 5G στην Καλαμάτα, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του προχθές.
Το συμφωνητικό συνεργασίας περιγράφει το γενικό πλαίσιο, τους στόχους και τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό δίκτυο 5G στην πόλη, που θα αποτελέσει την αφετηρία για τη μετέπειτα σταδιακή μετατροπή της σε μία πρότυπη πόλη 5G-Ready.
Αντικείμενο της προγραμματικής συμφωνίας είναι η προετοιμασία και υλοποίηση δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στην Καλαμάτα. Στο πλαίσιο του έργου και με βάση τη διαθεσιμότητα τεχνολογικών λύσεων, θα δοκιμαστεί η παροχή λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Σχετικές προγραμματικές συμβάσεις θα υπογράψουν οι τρεις επιλεγέντες Δήμοι Καλαμάτας, Ζωγράφου και Τρικάλων. Η υπογραφή θα γίνει σε επίσημη τελετή στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρουσία της πολιτικής του ηγεσίας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της βράβευσης της Καλαμάτας με πρώτη πανελλήνια διάκριση στο πλαίσιο του 3ου ετησίου Συνεδρίου «Sm@rt Cities - Digit@l Citizens» (6 και 7 Ιουνίου) με βασικό θεματικό άξονα: «Think Sm@rt: Οι Ελληνικές Πόλεις μπροστά στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».
Η διάκριση για την Καλαμάτα ανέφερε ότι αυτή «αναδεικνύεται ως Τιμώμενη Πόλη για το σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη υλοποίηση περιβάλλοντος ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών στους δημότες και τις επιχειρήσεις μέσω ευρυζωνικών δικτύων και κινητών επικοινωνιών».
Με την εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου 5G θα δημιουργηθεί ελκυστικό οικονομικό κλίμα για την πόλη και τις επιχειρήσεις και θα προκύψουν μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

*** Προσλαμβάνονται διμηνίτες στην καθαριότητα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας 
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σε έκτακτη συνεδρίαση προχθές, προσλαμβάνονται 15 εργάτες καθαριότητας, 7 οδηγοί και 3 χειριστές βαρέων μηχανημάτων για εργασία 2 μηνών.
Η απόφαση αυτή είναι η φυσιολογική εξέλιξη της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, με την οποία απολύθηκαν εργαζόμενοι των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που είχαν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και έμεναν στην Υπηρεσία με συνεχείς παρατάσεις.
Ο δήμαρχος, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πρώτον ευχαρίστησε τους εργαζομένους στην Καθαριότητα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και θα καταβάλλουν ολόκληρη τη θερινή περίοδο, ώστε να διατηρείται η πόλη και ο Δήμος καθαρός.
Τόνισε, επίσης, ότι «η πολιτική των παρατάσεων τελικώς απέδωσε εξαιρετικά αρνητικό κοινωνικό αποτέλεσμα, γιατί οι εργαζόμενοι έλαβαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και, ύστερα από μία τριετία αβεβαιότητας, απολύθηκαν, με ανατροπή κάθε οικογενειακού προγραμματισμού.
Αυτό ας αποτελέσει δίδαγμα και η μόνη πολιτική που μπορεί και πρέπει να υπάρξει είναι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ και - το κυριότερο - η ανάπτυξη και προσφορά θέσεων εργασίας μέσω του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να υπάρξει μεγάλος προβληματισμός, διότι χιλιάδες άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις για πρόσληψη στην Καθαριότητα με πολύ χαμηλούς μισθούς και αυτό έγινε λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας».

***  Μπορείς να φυλακίσεις το κορμί μου...οχι όμως τη σκέψη μου...ούτε το πνεύμα μου...τη ψυχή μου..Συρματοπλέγματα και κάγκελα δεν εχουν δύναμη να τη περιορίσουν..να την εγκλωβίσουν...να τη σταματήσουν...Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής, είχε πει ο Αριστοτέλης, 2500 χρόνια πριν, θέλοντας να τονίσει ότι, ο ανδρείος άνδρας είναι αυτός που δε φοβάται τον τιμημένο θάνατο..! Όσοι θυσιάζονται για την Πατρίδα, η θυσία έχει αξία και ο αγώνας τους στέφεται με δάφνες. Όσων όμως η θυσία τελείται κατά την διάρκεια ενός  προδομένου εξ’ αρχής αγώνα, με σχεδόν προδιαγεγραμμένη έκβαση, παίρνει μεγέθη ασύλληπτα και ξεπερνά κάθε ηρωικό φραγμό.Αδέλφια η ιστορία του Εθνους μας είναι μακραίωνη κι ένδοξη...Τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδούμε..και συγνώμη γι αυτό που θα πώ ,αλλά οφείλουμε να το  κάνουμε και σε αυτούς που μας τα βάζουν..Ο Λαός μας, προορίζεται να ζήσει και να μεγαλουργήσει...Νυν υπέρ πάντων αγών..ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ..ΗΤΑΝ ..ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ...ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ EVROS .GR ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΙΔΙΑ !!!!!  : ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ & ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.. : https://youtu.be/mJk0ZRm7ni4  .-

~*** ΤΑ ΜΥΣΤΗΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ :  Συμβουλές για να απολαύσουμε τις πιο νόστιμες ντομάτες από τον κήπο μας. Ποιες ποικιλίες επιλέγουμε, τι φροντίδα θέλουν,  κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και πώς τις προστατεύουμε από ασθένειες και έντομα.
Κείμενα/Παρουσίαση: Κώστας Λιονουδάκης
Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Άρης Μπασιάς
Αρχισυνταξία/Εκτέλεση Παραγωγής: Μιχάλης Κουλιέρης
Παραγωγή: Τα Μυστικά του Κήπου
Μουσική: Alionn
Μάθε περισσότερα για την ντομάτα: https://www.mistikakipou.gr/ennea-mis...
Ντοματίνια: https://www.mistikakipou.gr/nostima-n...
Ντομάτα σε γλάστρα: https://www.mistikakipou.gr/ntomata-k...
Ντοματίνια σε γλάστρα: https://www.mistikakipou.gr/tomatinia...
Αντιμετώπιση της τούτα: https://www.mistikakipou.gr/tuta-ntom...
Αντιμετώπιση ξηρής κορυφής: https://www.mistikakipou.gr/xiri-kori...
Αντιμετώπιση βρωμουσών: https://www.mistikakipou.gr/vromouses...
Θειάφι: http://www.mistikakipou.gr/pente-mist...
Θειοχαλκίνη: http://www.mistikakipou.gr/theioxalki...
Στείλε τις δικές σου ερωτήσεις στα "Μυστικά του Κήπου" (info@mistikakipou.gr) ή στη σελίδα μας στο Facebook.
https://www.mistikakipou.gr
https://www.facebook.com/mistikakipou/
Ντομάτα: 7 μυστικά για την καλλιέργειά της - Τα Μυστικά του Κήπου https://youtu.be/cw_Kj7VWETA  .-

~***  Η Αυτογνωσία οδηγεί στη Θεογνωσία..Και μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά τον εαυτό μας αν δεν εχουμε εγωισμό..Γιατί ο εγωισμός μας κάνει να έχουμε λανθασμένη ιδέα..να μεγαλοποιούμε τις ικανότητές μας και να μη παραδεχόμαστε την ατέλειά μας...Το ''ξέρεις ποιος είμαι εγω ?'' κλασικό ρητό εγωιστη..και ποιος νομίζεις πως είσαι? τα πτυχία δε σε κάνουν άνθρωπο...ούτε τα χρήματα...ούτε η μόρφωση..έχουμε δοξα τω θεω μπόλικους παρα-μορφωμένους απο το πολύ διάβασμα..χιχιχι.Μόνο όταν παραδεχτείς την ατέλειά σου θα αντιληφθείς τις πραγματικές ικανότητές σου και θα εχεις σαφή γνώση του εαυτού σου!Το να θες να γνωρίσεις τον εαυτο σου πρέπει να εχει ως σκοπό την εξουδετέρωση των πνευματικών αδυναμιών σου..πχ.. αλαζονείας..φθόνο..φιλαυτία..κενοδοξία...και να ενδυναμώσεις τα υγιή στοιχεία της προσωπικότητάς σου...την αγάπη..το σεβασμό..τη τιμιότητα...τη μακροθυμία..κτλ. Πότε εχει νόημα η αυτογνωσία ?οταν θελεις να φτάσεις να γνωρίσεις το θεο...και να εχεις προσωπική κοινωνία μαζί του!ο εγωισμός δύσκολα ξεριζώνεται..βγάζει βαθειες ρίζες..και σ αυτο χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Κυρίου...αλλά κι ενος πνευματικού πατέρα..Ενας εγωιστής ποτέ δε μπορεί να προσευχηθεί...εγκάρδια..Δε μπορεί να αναπαυθεί στο θέλημα του θεου...ούτε μπορεί να βιάσει τον εαυτό του στο πνευματικό αγώνα..Ολα τα κάνει και ζητάει όπως τον βολεύουν..Ελα όμως που η βασιλεία των ουρανών θέλει αγώνα..να μη χαρίζεσαι στον εαυτό σου..αλλά να τον βιάζεις με τη προσευχή...Η Βασιλεία των Ουρανών βιάζεται και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν...Δεν είπε κληρονομούν,αλλά.. αρπάζουν. Αν δεν βιάσεις τον εαυτό σου, πως θα καταφέρεις ενα κερδοφόρο αγώνα?Οταν προσεύχεσαι εγκάρδια ...προσφέρεις στο θεο την ατέλειά σου..με πίστη κι εμπιστοσύνη..κι Εκείνος σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις που πάσχεις..κάθε αδυναμία σου και με τη βοήθειά Του να τη γιατρέψεις...Η αυτογνωσία του αμαρτωλού τελώνου τον οδήγησε να ζητήσει το θεο και να ικετεύσει την απαλλαγή του απο τα σφάλματα της ψυχής του..Αρα οταν καταφέρεις την τελεια αυτογνωσία συνειδητοποιείς  πως ολα εξαρτώνται απο το θεο κι εσυ τον εχεις ανάγκη οσο κανέναν άλλο!!!! Ο άσωτος υιος έπρεπε να σπάσει τα μούτρα του για να έλθει σ'εαυτόν...και με την αυτογνωσία να επιστρέψει στην αγκαλιά του Πατέρα...Η αυτογνωσία του εκατόνταρχου τον εκανε να βλέπει πως δεν ήταν άξιος να δεχτεί τον Κύριο σπίτι του...και βλέπουμε τον Πέτρο να ομολογεί ..Εξελθε απ εμου ,οτι ανηρ αμαρτωλός ειμί Κύριε..κατανόησε το μεγαλείο του Κυρίου και την αμαρτωλότητα τη δική του...Πάτερ ημων λέμε καθημερινά...που σημαίνει πως είμαστε τέκνα του Ιδίου Πατέρα...κι αδέλφια μεταξύ μας..να το θυμόμαστε σε ολα οσα λέμε και πράττουμε...Μάλλον σας κουράζω..καλύτερα να ακούσετε τον αγαπημένο μου π. Αθανάσιο ,ωστε να ωφεληθείτε πραγματικά... :))~***  ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ-Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ  :!

~*** ΛΟΙΠΟΝ...ΚΑΛΗΣΠΕΡΕΣ ΔΡΟΣΕΡΕΣ ...ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ..!ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΝ ΑΚΟΥΓΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΜΑΤΟ Μ.Μ.Μ...ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο Π. ΔΑΝΙΗΛ ΝΑ ΜΗ ΚΟΜΠΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ..ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΜΟΓΕΛΑΩ..ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ..ΚΑΙ ΝΑ ΣΙΓΟΨΙΘΥΡΙΖΩ..ΠΕΣΤΑ ΠΑΤΕΡ...ΠΡΟΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΑΝ...ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ.ΚΙ ΑΥΤΟΣ...ΕΝΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ..ΕΝΑΣ ΦΙΛΗΣ...ΑΥΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ..ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΜΥΔΡΗΣ ΦΥΣΙΚΑ..ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ..ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ...ΗΘΙΚΑ..ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ...ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ...ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ...ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΥΝΝΕΦΟ..ΟΙ    ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΜΟΥ  ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΟΙΚΤΟ... ΚΑΙ   ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ..ΠΑΕΙ ΚΙ  ΑΥΤΗ  ,ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ..ΧΙΧΙΧΙ..  ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ,ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙ ΑΥΤΟ..!!!! ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΝΑΣΑΣ...ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΘΡΕΥΕΣΤΕ..ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΤΕ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ..ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΩΞΑΤΕ ΦΥΛΕΣ ΚΙ ΕΘΝΗ..ΠΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΚΑΤΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ...ΚΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ..ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΤΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ,ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΦΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ..ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΧΘΟΥ ΞΕΝΩΝ ΛΑΩΝ..ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ...ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΕΧΑΣΑΝ..ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ...ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΕΛΛΑΔΑ..ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΑΡΤΙΔΑ..ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ..ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ..ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ..ΠΥΡΓΟΙ...ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΥΤΙ..:))) ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ...!!!!!!!!!!🇬🇷 , Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ-Π. ΔΑΝΙΗΛ : https://youtu.be/OunUT3epWM0 .-

~ *** Όλα τα ψάρια που προέρχονται από περιβάλλον ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να θέσουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία μας. Κυρίως γιατί εκτρέφονται με συνδυασμό συνθετικών τροφών που μπορεί να αποτελείται από καλαμπόκι, πουλερικά (!), χοιρινό κρέας, βιταμίνες, αντιβιοτικά (διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό )και άλλα, τα οποία σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα προορίζονταν ως τροφή για οποιοδήποτε είδος ψαριού. Ο τύπος τοξικότητας που ανιχνεύτηκε στον σολομό ιχθυοτροφείου σίγουρα έχει συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, συνδέεται με τον αυτισμό και τη μειωμένη αντιληπτικότητα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και του μεταβολισμού...Μας λεει ενας γνωστός γιατρός!!! Συνεπώς αν θέλετε να φάτε σολωμό ψάξτε άγριο...ναι..αυτόν που πάει κόντρα στο ρεύμα...Είναι και παράδειγμα για εμας τους χριστιανούς αυτό το ψάρι ,οπως και η πέστροφα...Ενας αληθινός χριστιανός οφείλει να παει κόντρα με την άπιστη και διεφθαρμένη κοινωνία...κόντρα στην απιστία και αθεία που κάποιοι διαλαλούν ως πρόοδο..να μη παρασυρθεί απο το ρεύμα της εποχής αλλά να μείνει ενα ζωντανό ψάρι σαν αυτά της θαυμαστής αλιείας που έπιασε ο Κύριος ημων Χριστός ,Ιησούς στη λίμνη Γεννησαρέτ....και να  διαδίδει το μήνυμα της αγάπης Του... ,   ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ  : https://youtu.be/LDv2ZvN5fHI  .-

***ΕΓΓΟΝΑΚΙΑ Νο1  10/07/2018 : https://youtu.be/tjQh-DgZ1tQ .-
** ΕΓΓΟΝΑΚΙΑ Νο2  10/07/2018 :  https://youtu.be/erJkS2Txfoc .- 

*** Αθλητικά Νέα  :

*** Πανευρωαπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Πύλος! 
Αγώνα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Fleet Race Class J70 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Πύλος. Η μεγάλη διεθνής διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 21 Ιουλίου και θα φέρει στην Μεσσηνία δεκάδες κορυφαίους ιστιοπλόους. Η προβολή της διοργάνωσης συνδέεται εμφατικά με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, εξάπτοντας την φαντασία των συμμετεχόντων και των συνοδών των ξένων αποστολών.
Το πρωτάθλημα διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Eurosaf σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, με τη συμμετοχή και του Νέστορα Πύλου, που καλλιεργεί το άθλημα στην περιοχή.

  ***

~***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :   
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018.  ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .- 
~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .  - 
~* ARFARA 2  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Πέμπτη  05  ΙΟΥΛΙΟΥ 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA    ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07  Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  08- Ιουλίου 2018 . : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*  Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 , ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  , ΒΙΝΤΕΟ από εκδηλώσεις και ΟΜΙΛΙΕΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  , : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara-08-2018-video-1.html  .-   
~**  ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  09 Ιουλίου 2018 . : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
  
~* arfara ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης.
ΤΡΊΤΗ 10  Ιουλίου 2018  : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 11 Ιουλίου  2018:  http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 12 Ιουλίου 2016   :
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_12.html .-
~ * ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_13.html .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6427  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas          stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
Σύνολον                                  14.445    βίντεο   .-