~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  ,  Σάββατο  1 Δεκεμβρίου  2012  :
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ   γιά όλους μας !
 
Καλό Χειμώνα  και  όμορφες  γιορτές  να έχουμε όλοι μας!   :


~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html   Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (1) .-

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (2) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
 ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html   , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .- 
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html  ,   ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα  26 Νοεμβρίου  2012 ,.-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html  , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (7).-


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
*** Η Μπέσσυ Μάλφα στην "Ε": "Aγαπώ την Καλαμάτα, μεγάλωσα με Καλαματιανούς" :
Η Μπέσσυ Μάλφα στην "Ε": "Aγαπώ την Καλαμάτα, μεγάλωσα με Καλαματιανούς"
* "Αγαπώ την Καλαμάτα, τρώω μόνο ελιές και λάδι καλαματιανό και μεγάλωσα με Καλαματιανούς" μας λέει η γνωστή ηθοποιός Μπέσσυ Μάλφα, τονίζοντας ότι ανυπομονεί να έρθει στην Καλαμάτα με την καινούργια της παράσταση. Πρόκειται για τη μαύρη κωμωδία "Killer" στην οποία υποδύεται έναν ...σίριαλ κίλερ!
Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλάει για τον ρόλο, αλλά και για το χιούμορ που όποιος το διαθέτει "επικοινωνεί πιο εύκολα" όπως λέει.

- Ηταν εύκολη η μεταμόρφωση για μια γοητευτική γυναίκα (που την έχουμε συνηθίσει σε άλλους ρόλους) σε killer;
"Οχι, εύκολη δεν ήταν από τεχνικής απόψεως, αλλά από πνευματικής απόψεως επειδή έχω κάνει κάποια έρευνα γενικότερα για τους σίριαλ κίλερ και έχω διαβάσει και πάρα πολλή ψυχολογία, υπήρχε από μεριάς μου μια σχετική προετοιμασία.
Ως προς το πρακτικό μέρος του πράγματος τώρα, δεν καμώνομαι τίποτα, δεν παριστάνω κάτι, είμαι ο εαυτός μου, σχεδόν άβαφη, με ένα αντρικό κοστούμι, μαζεμένο το μαλλί. Πιστεύω όμως πολύ στην εσωτερική μεταμόρφωση και νομίζω ότι το κέρδισα το στοίχημα σ' αυτή την παράσταση".
- Ηταν πρόκληση για εσάς αυτός ο ρόλος;
"Τεράστια! Οχι τόσο στο να υποδυθώ έναν άντρα, αλλά στο να υποδυθώ τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, ο οποίος είναι ένας σίριαλ κίλερ αλλά λόγω της αγάπης ".
- Γιατί επιλέξατε μια μαύρη κωμωδία;
"Γιατί τις λατρεύω αυτές τις κωμωδίες και γιατί έχω πολύ μαύρο χιούμορ ως άνθρωπος και ταυτίζομαι πολύ εύκολα με τις μαύρες κωμωδίες. Ξορκίζουν το κακό, έχουν κάθαρση, ανατροπές, είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Γενικά ό,τι αντιμετωπίζουμε με χιούμορ -κι όχι με αγένεια, έχει διαφορά- φτάνει σε υψηλά πνευματικά επίπεδα. Και σ' αυτό το έργο κάνουμε πλάκα με το θάνατο".
- Επικοινωνεί εύκολα με τους γύρω του αυτός που χρησιμοποιεί το κυνικό χιούμορ;
"Ναι, γιατί όλοι εκτιμούν το χιούμορ, αρκεί να μην είσαι θρασύς και αγενής και να μην πληγώνεις τους άλλους. Οι άνθρωποι που σαρκάζουν τα πράγματα και αυτοσαρκάζονται νομίζω ότι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επικοινωνίας. Πρέπει βεβαίως να έχουμε την αντιληπτικότητα για το πόσο μπορεί ο άλλος που έχεις απέναντί σου να το καταλάβει το χιούμορ και να μην προσβληθεί ή να μην πληγωθεί, να μην το πάρει προσωπικά".
- Γενικά θέλετε να δοκιμάζετε διαφορετικά είδη στη δουλειά σας, να κάνετε πειραματισμούς;
"Ναι πολύ, γιατί με ενδιαφέρει η ανθρώπινη ύπαρξη και γιατί θεωρώ ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να ξεφύγουμε από τη μαϊμού και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε με τον εαυτό μας ο καθένας".
- Η εποχή, με όλες τις δυσκολίες της, έχει ανάγκη από "ανατρεπτικά" πράγματα στην τέχνη;
"Το λέω σε όλες μου τις συνεντεύξεις πια, ότι μια χώρα σώζεται από την τέχνη και τον πολιτισμό της, από την παιδεία της. Βεβαίως υπάρχει αισθητική στην τέχνη, αλλά έχει να κάνει πάρα πολύ με τον κάθε δημιουργό. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει λογοκρισία γενικότερα γιατί νοήμονες είμαστε και μπορούμε να κάνουμε επιλογές και όσα μας προσβάλλουν να μην τα λαμβάνουμε υπόψη μας καν. Πάντως οι δημιουργοί πρέπει να εκφράζονται. Αλλωστε δεν μπορεί να γίνει επανάσταση χωρίς την ανατροπή".
- Σας τρομάζει η εποχή μας;
"Με θυμώνει, δεν με τρομάζει. Τα περιμένω όλα από την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά ναι, με θυμώνει και εκεί μπαίνει σε δοκιμασία ο εαυτός μου για το πόσες αντιστάσεις έχω, πόσο είμαι πιστή στις ιδέες μου και να μην γίνω κι εγώ βίαιη όπως είναι τα πράγματα γύρω μου. Γιατί θεωρώ ότι πρέπει να επιτεθούμε σ' αυτούς που μας έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα και όχι να φάμε ο ένας τον άλλον. Θα τους βόλευε ένας νέος εμφύλιος".
- Τηλεόραση φέτος δεν έχει. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;
"Δεν έχει δόξα τω Θεώ και δεν μου λείπει καθόλου. Φοβάμαι ότι αν έκανα τηλεόραση φέτος θα ήμουν αναγκασμένη όπως όλοι να κάνω φοβερές εκπτώσεις και τελικά να πέσει η ποιότητα. Εντάξει, όλοι κάνουμε στα οικονομικά ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά πόσο πάτο να φτάσει κανείς;".
- Εκτός από αυτήν την παράσταση, τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;
"Αυτό που επιθυμώ είναι να έχω την υγεία μου κι εγώ και οι άνθρωποι της οικογένειάς μου και του περιβάλλοντός μου και να μπορώ να διατηρώ το πνεύμα μου καθαρό".
- Η παράσταση θα πάει και επαρχία;
"Ναι βέβαια, θα ξεκινήσουμε περιοδεία πολύ σύντομα και ανυπομονώ να έρθουμε και στην Καλαμάτα. Αλλωστε έχω δεσμούς με την πόλη, γιατί είναι η Γιούλικα (Σκαφιδά) από εκεί που είναι ένα πλάσμα που το λατρεύω, γιατί είναι και ο Πάνος Μιχαλόπουλος που επίσης είναι αγαπημένος μου. Η κουμπάρα μου είναι από την Καλαμάτα επίσης, τρώω μόνο ελιές και λάδι καλαματιανά. Λατρεύω τους ανθρώπους της γιατί μεγάλωσα με Καλαματιανούς -στην πολυκατοικία που έμενα στην Πλατεία Βικτωρίας έμενε η οικογένεια Λύγουρη που τους αγαπώ πολύ".
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Μουσική κωμωδία με "μαύρο" χιούμορ, με την Μπέσσυ Μάλφα σε έναν ανατρεπτικό ρόλο, τον ρόλο του "killer" Πάου Μόιρα, ενός νεκροθάφτη που τον κατηγορούν ότι έχει διαπράξει… 157 φόνους. Eχει διαπράξει, όμως, όλους αυτούς τους φόνους; Ή ήταν ο λάθος άνθρωπος, στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή; Και μάλιστα τόσες πολλές φορές; Πού βρίσκεται η αλήθεια; 
Το έργο με τον τίτλο "Killer" των Γκιλιέμ Κλούα και Χαβιέρ Μέστρες, μιλάει για την αγάπη, αυτή που όλοι χρειαζόμαστε αλλά συνήθως δεν έχουμε τον τρόπο να τη διεκδικήσουμε ή να την προσφέρουμε. Ο ήρωας του έργου, ένας serial killer τη βρίσκει μέσα από δύσβατο δρόμο, διαταραχή ψυχής και αλλόκοτη συμπεριφορά, τη βρίσκει όμως και αυτό έχει σημασία. Καταφέρνει να μετατρέψει την ψυχή του από μαύρη σε γενναία και να βρει τη λύτρωση μέσα από την αγάπη! Ολα αυτά δοσμένα με χιούμορ (μαύρο στην προκειμένη περίπτωση) και μουσική -πολύ σημαντικά στοιχεία- και ένα υπέροχο goth σκηνικό με τους κατάλληλους φωτισμούς. Μια εκπληκτική μπάντα που συμμετέχει με ρόλους - έκπληξη στο έργο, συντελεί επίσης ώστε η ανατρεπτική αυτή μουσική παράσταση να κάνει το κοινό να περάσει μιάμιση ώρα ευχάριστα και να θέλει φεύγοντας να αγαπήσει ξανά και ξανά!
Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρχαδάκης, μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Δημήτρης Ψαρράς, σκηνικά - κoστούμια: Μυρτώ Αναστασοπούλου,
μουσική, ενορχηστρώσεις, επιμέλεια ορχήστρας: Γιώργος Χατζής, φωτογραφία: George Omiros Christakos.
Παίζουν οι μουσικοί: Θανάσης Τσαουσέλης πλήκτρα, Γιάννης Καραχάλιος τύμπανα, Αποστόλης Παπαπέτρος κοντραμπάσο, Αχιλλέας Στέλιος κιθάρες. 
Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ, φοιτητικό - μαθητικό: 14 ευρώ.
Πληροφορίες - κρατήσεις: Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, www.faust.gr, info@faust.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , τηλ.: 210 3234095 begin_of_the_skype_highlighting ΔΩΡΕΑΝ 210 3234095 end_of_the_skype_highlighting .-

*** Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας: Εμβολιάστηκαν χθες ανασφάλιστα παιδιά  :
Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας: Εμβολιάστηκαν χθες ανασφάλιστα παιδιά
* ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗ Β. ΚΑΡΕΛΙΑ
Εμβολιασμός ανασφάλιστων παιδιών πραγματοποιήθηκε χθες στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας, με τη βοήθεια εθελοντών παιδιάτρων και επισκεπτριών υγείας. Μεταξύ αυτών ήταν και μωρά που εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά.
Η παιδίατρος - εθελόντρια Γαρυφαλλιά Χιώτη επεσήμανε ότι «φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Καλαμάτα για τον εμβολιασμό παιδιών» και σημείωσε πως «υπάρχει ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί από εθελοντική βοήθεια από όλους τους ανθρώπους. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν τόσα πολλά φάρμακα και τόσα πολλά εμβόλια».
Η κ. Χιώτη ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν οικονομικά σε αυτήν την προσπάθεια, όπως η Βίκυ Καρέλια και όσους έχουν προσφέρει φάρμακα από το φαρμακείο του σπιτιού τους, τονίζοντας πως «είναι πολύτιμα, ανεκτίμητα».
Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν παιδιά και στην Καλαμάτα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, δεν έχουν ταμείο και δεν έχουν τα φάρμακά τους. Η γιατρός παρατήρησε πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν ξαναγυρίσει παλιές αρρώστιες στα παιδιά κι εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα.
Στο χώρο του ιατρείου βρέθηκε και η Βίκυ Καρέλια, που προσέφερε 5.000 ευρώ για την αγορά εμβολίων.- Γιάννης  Σινάπης .-

*** Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ο Τατούλης :
Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ο Τατούλης
* "Το νερό και ο υδροφόρος ορίζοντας αποτελούν δημόσιο αναλογιστικό αγαθό για όλους τους πολίτες» σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και πρόσθεσε «να μη διανοηθούν να προβούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, με πρόφαση τους μνημονιακούς στόχους, γιατί η ενέργεια αυτή θα αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια αποδόμησης του σκληρότερου πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας". Στον αντίποδα, υπάρχουν λύσεις αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα η δημιουργία οικονομιών κλίμακος, η μόχλευση της οικονομίας και η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
JESSICA
Ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης Jessica, σημείωσε τα προβλήματα εμπέδωσης και ενσωμάτωσης της φιλοσοφίας του από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν αναλάβει την ευθύνη διαχείρισής του. «Το ενδιαφέρον μας δεν εστιάζεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αφού συνδυάζει τις δημόσιες επενδύσεις με την ιδιωτική πρωτοβουλία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι παρά τα προβλήματα η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους έχουν ήδη ώριμα σχέδια προς ένταξη.
Στα πλαίσια του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση όλων των ειδών αποβλήτων παρουσιάστηκε η επένδυση διαχείρισης αποβλήτων ελαιουργείων και λυμματολάσπης, με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμου. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της επένδυσης αυτής, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι θα μεταφέρει τεχνογνωσία στη χώρα, θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας, θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και θα συμμετάσχει στο ποσοστό παραγόμενου βιοκαυσίμου της χώρας προκειμένου να φτάσει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Αναφορά έγινε επίσης από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την ενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με διαδικασία ΣΔΙΤ . «Δαπανήθηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 115 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου το οποίο είναι αυτή τη στιγμή ανενεργές. Θα έχει προσανατολισμό μεταφορικό και τουριστικό, θα ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα είναι περιβαλλοντικά ιδιαίτερα φιλικό». Για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη συμφωνία με το Υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους, ενώ θετική ήταν υποδοχή του από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους.

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

*** Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών: Πρωταθλητής στην αύξηση των χρεών ο Τατούλης :
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών: Πρωταθλητής στην αύξηση των χρεών ο Τατούλης
* Πρωταθλήτρια στην αύξηση των χρεών προς ιδιώτες αναδεικνύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς... κατάφερε να τα πενταπλασιάσει μέσα σε ένα 9μηνο: Από 1.701.589 ευρώ τα εν λόγω χρέη έφτασαν τα 8.344.357 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, που αφορά τη Μεσσηνία, είναι το ύψος των χρεών του Δήμου Τριφυλίας, τα οποία έφτασαν τα 4,5 εκ. ευρώ.
Το κύριο χαρακτηριστικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το ότι η αύξηση είναι συνεχόμενη και διαρκής, καθ' όλο το 9μηνο, όπως φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία: Το Δεκέμβριο του 2011 ήταν 1.701.589 ευρώ, τον Ιούλιο του 2012 ανέβηκαν στα 5.485.754 ευρώ, τον Αύγουστο πήγαν στα 7.171.080 ευρώ και το Σεπτέμβριο σκαρφάλωσαν στα 8.344.357 ευρώ!
Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται η εξέλιξη των χρεών των υπόλοιπων Περιφερειών, από τις οποίες μόνο η Κρήτη δεν εμφανίζει οφειλές.
Περιφέρεια Δεκέμβριος 2011 Σεπτέμβριος 2012
Πελοπόννησος 1.701.589 8.344.357
Αν.Μακεδονία-Θράκη 1,831.133 2.652.751
Αττική 29.945.019 8.603.613
Βόρειο Αιγαίο 937.665 14.992
Δυτική Ελλάδα 21.449.725 19.333.345
Δυτική Μακεδονία 10.069.287 1.734.407
Ηπειρος 17.094.526 17.817.265
Θεσσαλία 470.209 2.789.557
Ιόνια Νησιά 1.255.198 810.773
Κεντρική Μακεδονία 9.162.015 3.429.211
Νότιο Αιγαίο 640.015 915.416
Στερεά Ελλάδα 3.274.705 1.885.663
Τα χρέη των δήμων της Μεσσηνίας προς ιδιώτες (εκτός του Δήμου Πύλου-Νέστορος που δεν έχει στείλει στοιχεία) εμφανίζουν την ακόλουθη εξέλιξη:
Δήμος Δεκέμβριος 2011 Ιούλιος 2012 Αύγουστος 2012 Σεπτέμβριος 2012
Δυτικής Μάνης 818.320 529.423 496.314 427.061
Καλαμάτας 1.149.145 710.761 865.739 1.144.098
Μεσσήνης 2.153.281 762.770 857.072 705.987
Οιχαλίας 1.287.987 1.069.045 1.041.956 995.935
Τριφυλίας 3.621.602 4.871.267 4.668.094 4.597.844 .-

*** Το πόρισμα των ορκωτών
 λογιστών για την ΕΑΣ :
Το πόρισμα των ορκωτών
 λογιστών για την ΕΑΣ
*  Επιταγές έληγαν, αντικαθίσταντο και δεν πληρώνονταν· αγαθά πωλούνταν χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξασφάλιση για την είσπραξη των χρημάτων· επιδοτήσεις προκαταβάλλονταν αλλά δεν επιστρέφονταν ούτε συμψηφίζονταν για την πληρωμή οφειλών προς την οργάνωση: Τέτοιες παρατυπίες και πράξεις, που χρειάζονται διερεύνηση, αποκάλυψε ο διαχειριστικός έλεγχος που διενήργησαν οι ορκωτοί ελεγκτές στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Ενέργειες και παραλείψεις που έφεραν την οργάνωση ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στον γκρεμό. 
Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν που οδήγησαν το Δ.Σ. της Ενωσης στην απόφαση να καλέσει σε απολογία τους διευθυντές όλων των καταστημάτων και να θέσει σε αργία το διευθυντή του καταστήματος της Μεσσήνης.
Η "Ε" παρουσιάζει σήμερα μερικά μόνο από τα τρανταχτά σημεία του ελέγχου.

Στα γενικά συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν: 

"Αρκετές περιπτώσεις επιταγών - γραμματίων οι οποίες: Είτε επιστρέφουν και αντικαθίστανται από τους πελάτες με άλλες επιταγές σε άλλη ημερομηνία. Είτε επιστρέφουν και οι πελάτες πληρώνουν με μετρητά τις επιταγές. Είτε επιστρέφουν και οι πελάτες αδυνατούν να τις αντικαταστήσουν ή να τις πληρώσουν". Διαπιστώνουν ότι "δεν υπάρχει ισχυρός μηχανισμός είσπραξης των απαιτήσεων της Ενωσης". Καταγράφουν αναλυτικά πως "υπάρχουν αρκετά, παλιά, μικρά και μεγάλα, ακίνητα υπόλοιπα. Πελάτες πληρώνουν τιμολόγια της ίδιας ημέρας χωρίς να πληρώνουν τα παλιότερα υπόλοιπα. Σε πελάτες η Ενωση πουλάει και τιμολογεί χωρίς να εισπράττει, να δέχεται επιταγές ή γραμμάτια, χωρίς να έχει οποιαδήποτε εξασφάλιση. Σε πελάτες η Ενωση εμφανίζεται να πληρώνει μετρητά χωρίς να προκύπτει από τη συνήθη συναλλακτική δραστηριότητα μεταξύ τους. Σε παραγωγούς η Ενωση προκαταβάλλει επιδοτήσεις χωρίς να της επιστρέφεται άμεσα, ούτε να συμψηφίζεται με άλλες πληρωμές προς αυτήν". 
Επισημαίνουν ότι "χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός, ίσως και σε κεντρικό επίπεδο, ο οποίος να δραστηριοποιείται συνεχώς, να ελέγχει την πιστωτική πολιτική από τα υποκαταστήματα και να είναι υπόλογος μόνο στη διοίκηση της Ενωσης".
Σύμφωνα με τον έλεγχο των υπολοίπων των πελατών της ΕΑΣ Μεσσηνίας κατά την περίοδο 1/1/2008 - 15/10/2012. "από την ανάλυση των ανοικτών υπολοίπων των λογαριασμών των πελατών, όλων των υποκαταστημάτων, στις 15/10/2012 διαπιστώθηκε ότι το σύνολο της απαίτησης ανέρχεται σε 4.074.345,65 ευρώ".
Τα υπόλοιπα των γραμματίων και των επιταγών ανά υποκατάστημα είναι συνολικά 1.529.298,73 ευρώ. Και αναλύονται ως εξής: Εδρα - κεντρικό 683.626,68 ευρώ. Μεσσήνη 403.781,18 ευρώ. Γαργαλιάνοι 57.638,01 ευρώ. Φιλιατρά 229.570,86 ευρώ. Κυπαρισσία 153.082 ευρώ. Μελιγαλάς 1.600 ευρώ.

Εδρα - κεντρικό
Στις διαπιστώσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων:
"Διακόσιοι πενήντα τέσσερις πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 975.927,71 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2008 και προηγούμενα. Για αυτά τα υπόλοιπα υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις από 24 πελάτες για ανοικτό υπόλοιπο απαιτήσεων 14.271,17 ευρώ. Για 230 πελάτες με υπόλοιπο απαιτήσεων ποσού 961.656,54 ευρώ δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις καταγράφεται μεταξύ άλλων: 
"Σε 11 πελάτες του κεντρικού διαπιστώσαμε επιστροφή επιταγών ή γραμματίων του είτε με κάλυψη μετρητών, κάλυψη με άλλο αξιόγραφο, είτε χωρίς κάλυψη. Για τους πελάτες αυτούς το συνολικό ποσό είναι 69.894,61 ευρώ". 
Ενδεικτικά, από τις περιπτώσεις που αναφέρονται: "Το υπόλοιπο του πελάτη (…) Α.Ε., ποσού 31.649,70 ευρώ αφορά ανεξόφλητες τιμολογήσεις πριν από την 17/6/2011 έως το Σεπτέμβρη του 2912. Αξιόγραφα εισπρακτέα: μια επιταγή σφραγισμένη λήξεως 29/6/2012 ποσού 3.000 ευρώ. Συνολική περίοδος πίστωσης τουλάχιστον 16 μήνες".
Στον πίνακα με τα γραμμάτια εισπρακτέα σε καθυστέρηση, όπου το συνολικό ποσό από το 1996 έως το 2011 είναι 412.605,83 ευρώ, περιλαμβάνεται μια ΑΕΒΕ με συνολικό ποσό 350.000 ευρώ, από 50.000 ευρώ, τις ακόλουθες ημερομηνίες: 30/6/2011, 31/7/2011, 31/8/2011, 30/9/2011, 31/10/2011, 30/11/2011 και 31/12/2011.
Υποκατάστημα Γαργαλιάνων
Στις διαπιστώσεις σημειώνεται: "Τριάντα οκτώ πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 16.946,61 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2008 και προηγούμενα. Για τα υπόλοιπα αυτά δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις. Επτά πελάτες με συνολικό ποσό 20.595,83 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2011. Για τα υπόλοιπα αυτά δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις: "Για τον πελάτη (…) στις 27/8/2012 επιστράφηκε η επιταγή ποσού 3.000 ευρώ που είχε παραληφθεί στις 14/3/2012 με ημερομηνία λήξης την 20/8/2012. Δεν αντικαταστάθηκε, ούτε εισπράχτηκε. Στις 29/8/2012 επιστράφηκε η επιταγή ποσού 3.000 ευρώ, ως διαμαρτυρημένη, που είχε παραληφθεί στις 14/3/2012 με ημερομηνία λήξης την 30/6/2012. Δεν αντικαταστάθηκε ούτε εισπράχτηκε".
Υποκατάστημα Μεσσήνης
Στις διαπιστώσεις: "Τριάντα δύο πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 20.423,35 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2008 και προηγούμενα. Για αυτά τα υπόλοιπα υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων μόνο από 1 πελάτη για υπόλοιπο απαιτήσεων 57,20 ευρώ. Για 31 πελάτες με υπόλοιπο απαιτήσεων ποσού 20.366,15 ευρώ δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Οι ορκωτοί επισημαίνουν: "Στο συγκεκριμένο κατάστημα διαπιστώσαμε περισσότερο συχνά το φαινόμενο της επιστροφής επιταγών στη λήξη τους, είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά. Συνήθως, η επιστροφή συνοδευόταν με αντικατάσταση των επιταγών ή και καταβολή μετρητών. Ομως, η συγκεκριμένη πρακτική είχε σαν αποτέλεσμα να μετατίθενται ημερολογιακά οι πληρωμές (αν δεν καταβαλλόταν μετρητά) και ο χρόνος της πίστωσης να επιμηκύνεται υπέρμετρα.
Οσον αφορά έναν πελάτη σημειώνεται: "Στη χρήση 2012 και συγκεκριμένα στις 4/10/2012 επιστρέφεται απλήρωτη επιταγή Νο 07693284-2 Εμπορικής Τράπεζας λήξεως 30/6/212 και ποσού 28.000 ευρώ, η οποία είχε παραληφθεί στις 26/4/2011. Η επιταγή αυτή αντικαθίσταται από α) δύο γραμμάτια ποσού 5.000 ευρώ το καθένα
και λήξεως 31/7/2012 και 30/10/2012 αντίστοιχα και β) μια επιταγή Νο 07693284-2 Εμπορικής Τράπεζας λήξεως 31/1/2013 και ποσού 18.000 ευρώ. Προσοχή: Από τον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι η επιταγή του ποσού των 18.000 ευρώ έχει ίδιο αριθμό με εκείνον της προηγούμενης επιταγής των 28.000 ευρώ. Οι επιταγές αφορούν τον ίδιο λογαριασμό του δικαιούχου και δεν είναι δυνατόν η τράπεζα να εξέδωσε μπλοκ
επιταγών για τον ίδιο λογαριασμό με τον ίδιο αριθμό. Ο δικαιούχος του λογαριασμού δεν είναι ο πελάτης (…)- φυσικό πρόσωπο, αλλά η εταιρεία (…) Ο.Ε.".


Υποκατάστημα Μελιγαλά
Στις διαπιστώσεις: "Τέσσερις πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 5.760,92 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2009. Για τα υπόλοιπα αυτά δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις: "Ο πελάτης (…) τιμολογείται συνολικά για το 2010 με το ποσό των 10.315,05 ευρώ και πληρώνει ποσό 1.200 ευρώ. Το 2011 εξακολουθεί να τιμολογείται συνολικά με το ποσό των 11.017,37 ευρώ και πληρώνει τον 11ο μήνα του 2011 το ποσό των 2.311,41 ευρώ και τον 7ο μήνα του 2012 το ποσό των 1.880,07 ευρώ. Αυτή είναι και η τελευταία κίνηση του λογαριασμού του και το υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 15.940,34 ευρώ".

Υποκατάστημα Φιλιατρών
Στις διαπιστώσεις: "Είκοσι ένας πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 42.884,47 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2008 και προηγούμενα. Για τα υπόλοιπα αυτά υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων μόνο από έναν πελάτη για υπόλοιπο απαιτήσεων 80,10 ευρώ. Για 20 πελάτες με υπόλοιπο απαιτήσεων ποσού 42.804,37 ευρώ δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις: "Ο πελάτης (…) εμφανίζει υπόλοιπο ποσού 14.351,66 ευρώ, το οποίο αφορά ανείσπρακτες τιμολογήσεις προηγούμενα από το 2010 κι ενώ ο πελάτης κινείται κανονικά (γίνονται τιμολογήσεις με αντίστοιχες εισπράξεις. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν εισπράξεις για το προηγούμενο υπόλοιπο".
Υποκατάστημα Πύλου
Στις διαπιστώσεις: "Τριάντα πέντε πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 12.700,72 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2008 και προηγούμενα. Για 4 πελάτες υπάρχουν εκχωρήσεις - επιδοτήσεις με υπόλοιπα 843,06 ευρώ. Για τους υπόλοιπους 31 πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 11.857,66 ευρώ δεν έχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις: "Ο πελάτης (…) παρά το γεγονός ότι έχει υπόλοιπο από το 2008 ποσό 4.649,19 ευρώ, εμφανίζεται το 2010 και συγκεκριμένα στις 31/12, ότι λαμβάνει μετρητά έναντι επιδότησης ποσό 1.500 ευρώ. Ο πελάτης πέρα από κάποιες τιμολογήσεις, τις οποίες και πληρώνει, δεν καλύπτει το υπόλοιπό του, που έχει ανέλθει πλέον στο ποσό των 6.149,19 ευρώ και είναι ακίνητο από τις 17/7/2012".
Υποκατάστημα Κυπαρισσίας
Στις διαπιστώσεις: "Πενήντα δύο πελάτες με συνολικό υπόλοιπο 63.474,21 ευρώ είναι ακίνητοι από το 2008 και πριν. Για αυτά τα υπόλοιπα υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων μόνο από δύο πελάτες για υπόλοιπο απαιτήσεων 207,07 ευρώ. Για 50 πελάτες με υπόλοιπο απαιτήσεων ποσού 63.272,14 ευρώ δεν υπάρχουν εκχωρήσεις επιδοτήσεων - εξασφαλίσεις".
Στις ιδιαίτερες περιπτώσεις: "Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πελάτης (…) με υπόλοιπο 37.634,46 ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται ως ακολούθως: Το υπόλοιπο του πελάτη πριν τη χρήση 2011 είναι ήδη 26.285,20 ευρώ. Το 2011 τιμολογείται από τον 1ο έως τον 4ο μήνα συνολικό ποσό 15.267,83 ευρώ, ενώ από τον 5ο μέχρι τον 7ο μήνα εκδίδονται τιμολόγια ύψους 7.777,89 ευρώ. Οι αντίστοιχες εισπράξεις γι’ αυτές τις τιμολογήσεις και για το υπόλοιπο πριν το 2011 είναι συνολικού ποσού 10.334,16 ευρώ (πληρωμές τον 11ο και 12ο μήνα). Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκε μεγαλύτερο χρεωστικό υπόλοιπο, από 26.285,20 ευρώ σε 37.634,46 ευρώ (οι πωλήσεις προς τον πελάτη συνεχίζονταν, ενώ είχε ήδη μεγάλο ανεξόφλητο ποσό)".

***  Κηδεύεται σήμερα η Μαίρη Μπούτου :
Κηδεύεται σήμερα η Μαίρη Μπούτου
*  Πέθανε σε ηλικία 77 ετών και κηδεύεται σήμερα Σάββατο η Μαίρη Μπούτου, σύζυγος του αείμνηστου τ. υπουργού Γιάννη Μπούτου.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 11 το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού, ενώ η ταφή της θα γίνει στις 3.15 το μεσημέρι στον οικογενειακό τάφο στο Μελιγαλά.

***  Επενδυτές για ξενοδοχεία στο λιμάνι
* Ενδιαφέρον από επενδυτές για την κατασκευή ξενοδοχείων στο λιμάνι της Καλαμάτας, στους μύλους και στο πρώην "Levi’s" ("Shopping City"), ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο ένας επενδυτής είναι Ελληνας και ο άλλος ξένος. Πληροφόρησε, επίσης, πως ξεμπλοκάρει η ιδιοκτησία Γυφτέα, το παλιό ξενοδοχείο "America" στη Ναυαρίνου που είχε ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται.
"Ο δήμος συνηγορεί για αναπτυξιακά έργα", επεσήμανε ο δήμαρχος.

***  Δέκατος ξένος τεχνικός στη "Μαύρη Θύελλα": Απ’ τον Ζέκοβιτς στον Γέφτοβιτς! :
Δέκατος ξένος τεχνικός στη "Μαύρη Θύελλα": Απ’ τον Ζέκοβιτς στον Γέφτοβιτς!
*  Ο «NOTOSPORT» ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ
Ο Ζόραν Γέφτοβιτς είναι ο δέκατος ξένος προπονητής που θα καθίσει στον πάγκο της «Μαύρης Θύελλας», έχοντας μάλιστα... βαριά κληρονομιά, καθώς οι προηγούμενοι Γιουγκοσλάβοι τεχνικοί την οδήγησαν σε σημαντικές επιτυχίες και ανόδους.
Το «Notosport» θυμίζει σήμερα στους αναγνώστες τους εννέα προηγούμενους που άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο βοήθησαν την ασπρόμαυρη ομάδα να κάνει ένα βήμα παραπάνω στη 45χρονη πορεία της στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΜΙΛΑΝ ΖΕΚΟΒΙΤΣ
Ο... δάσκαλος απ’ το Μαυροβούνιο        Ο Μαυροβούνιος Μίλαν Ζέκοβιτς ήταν ο πρώτος ξένος προπονητής που κάθισε στον πάγκο της «Μαύρης Θύελλας», τη σεζόν 1971 - ΄72 και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση της ανόδου στην Α’ Εθνική για πρώτη φορά.- Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, κέρδισε 4 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ήταν παρών και στο μουντιάλ του 1954 στην Ελβετία με τους ενωμένους, τότε, Γιουγκοσλάβους.-  Οι παλαίμαχοι της Καλαμάτας τον θυμούνται με νοσταλγία καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στα αποδυτήρια και του άρεσε οι ομάδες του να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Ενα από τα μεγάλα λάθη του Λυκούργου Γαϊτανάρου ήταν ότι δεν τον εμπιστεύθηκε την επόμενη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Επέστρεψε στη δεύτερη παρουσία της ασπρόμαυρης ομάδας στην Α’ Εθνική το 1974 αλλά το υλικό που είχε στα χέρια του ήταν ποιοτικά υποδεέστερο και δεν κατάφερε να τη σώσει από τον υποβιβασμό.-  Ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος του ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται πια εν ζωή, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Δεκεμβρίου 1993.
ΜΙΛΕΝΤΣΕ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ
Ο αυστηρός καθηγητής...        Ο Σέρβος Μιλέντσε Πέτροβιτς διαδέχτηκε τον Ζέκοβιτς στην τεχνική ηγεσία της «Μαύρης Θύελλας» οδηγώντας την ασπρόμαυρη ομάδα στην πρώτη της παρουσία στην Α’ Εθνική.-  Εδινε μεγάλη σημασία στην πειθαρχία, την οποία θεωρούσε ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας και ήταν πολύ σκληρός με τους ποδοσφαιριστές, στους οποίους... έβγαζε το λάδι στις προπονήσεις.-  Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα αλλά σαν προπονητής έκανε ακόμα μεγαλύτερο όνομα στη Σερβία, δουλεύοντας επί σειρά ετών στις μικρές Εθνικές ομάδες. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε το προσωνύμιο του καθηγητή.
ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ
Θύμα των απαιτήσεων...          Ο Αργεντίνος νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα πέρασε για μερικούς μήνες από τον πάγκο της Καλαμάτας στο ξεκίνημα της σεζόν 1991 – ’92.
Η... πέτρα του σκανδάλου «Μπουμπλής», ενός από τα μεγαλύτερα που συντάραξαν το ελληνικό ποδόσφαιρο, ήρθε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε μία χρονιά με απαιτήσεις, τις οποίες είχε δημιουργήσει η πορεία πρωταθλητισμού της προηγούμενης σεζόν που τερματίστηκε άδοξα στο Αιγάλεω λόγω του... σφαγέα Ζάχαρη και των γνωστών γεγονότων.
Στην Καλαμάτα προσπάθησε να επιβάλει ένα διαφορετικό αγωνιστικό στυλ αλλά το γεγονός ότι η ασπρόμαυρη ομάδα έχασε την επαφή με τις θέσεις ανόδου τον οδήγησε στην... έξοδο. Στα αξιοσημείωτα ότι αντικαταστάθηκε από το Νίκο Χρηστίδη, τον οποίο είχε... διαδεχτεί!
ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΚΟΚΟΤΟΒΙΤΣ
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα       Ο Σέρβος Ντράγκαν Κοκότοβιτς συνέχισε την παράδοση ανόδων των προπονητών από τη Γιουγκοσλαβία, οδηγώντας την Καλαμάτα στην Α’ Εθνική το καλοκαίρι του 1995.- Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ήρθε αρκετές φορές σε κόντρα, έως και σε ρήξη, με αρκετούς από τους τότε ποδοσφαιριστές αλλά τα κατάφερε χάρη στη στήριξη που είχε για μεγάλο διάστημα από τη διοίκηση του Σταύρου Παπαδόπουλου. - Προερχόμενος από τη... μεγάλη των «πλάβι» σχολή ήταν και αυτός λάτρης της σκληρής πειθαρχίας, οι Ελληνες παίκτες ωστόσο του καταλογίζουν ότι με τους συμπατριώτες του Μουφ και Μιλόγεβιτς που είχαν εξίσου επιτυχημένη παρουσία, δεν ήταν το ίδιο αυστηρός. Οπως και να έχει κατάφερε να συνδυάσει το όνομά του με μία άνοδο.
ΜΠΟ ΠΕΤΕΡΣΟΝ
Εφερε τη… ζώνη και μεγάλες νίκες!       Ο Μπο Πέτερσον μπορεί σαν όνομα να μην εντυπωσίασε αρχικά το φίλαθλο κοινό της Μεσσηνίας, στην πορεία όμως αποδείχθηκε ο πιο καινοτόμος από όλους τους ξένους τεχνικούς που κάθισαν στον πάγκο της Καλαμάτας, καθώς ήταν εκείνος που έφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το 1996 το κλασικό 4-4-2 με τέσσερις αμυντικούς στην ευθεία!
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι με αυτόν στο... τιμόνι η «Μαύρη Θύελλα» πέτυχε σπουδαίες νίκες κόντρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά και τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία της εκτός έδρας συντρίβοντας με 5-2 τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.
Του άρεσε πολύ να εμπιστεύεται νεαρούς με ταλέντο αλλά την... πάτησε από έναν συμπατριώτη του ατζέντη, ο οποίος έφερε στην Καλαμάτα Σουηδούς ποδοσφαιριστές χωρίς την έγκριση του Πέτερσον!
ΖΑΪΡΖΙΝΙΟ
«Μπορούμε να  πάρουμε πρωτάθλημα»!     Ο Ζαϊρζίνιο ήταν το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε ποτέ από τον πάγκο της «Μαύρης Θύελλας», λόγω της παρουσίας του στη θρυλική Εθνική Βραζιλίας του Πελέ που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό.-  Στην Καλαμάτα ήρθε το 1997 και έμεινε μόνο σε 14 αγώνες, χάνοντας τους 13 από αυτούς! Γεννημένος πρωταθλητής ζητούσε από τους παίκτες του πάντα το καλύτερο και είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του ομιλία υποστήριξε ότι η κατάκτηση του τίτλου είναι εφικτή!
ΓΙΑΤΣΕΚ ΓΚΜΟΧ
Λατρεία για την…πολωνική αλεπού!        Η πολωνική… αλεπού των πάγκων δεν κατάφερε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία για περισσότερο από μένα εξάμηνο και απολύθηκε μετά από… νίκη!
Αιτία η διαφωνία με το Σταύρο Παπαδόπουλο πάνω σε μεταγραφικά ζητήματα, καθώς οι απαιτήσεις του για ενίσχυση τη χειμερινή περίοδο της σεζόν 1998 –‘ 99 κρίθηκαν υπέρογκες.
Ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο που τον αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Σχεδόν κάθε βράδυ είχε ποδοσφαιρική διάλεξη με φιλάθλους σε γνωστό παραθαλάσσιο ουζερί.
ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΑΜΟΡΙΝ
Σε ρυθμό σάμπας…       Ο Βραζιλιάνος Εντουάρντο Αμορίν ήρθε για πρώτη φορά την άνοιξη του 1998 και δεν πρόλαβε να σώσει την Καλαμάτα από τον υποβιβασμό. Την επόμενη χρονιά διαδέχτηκε τον Γκμοχ περίπου στα μέσα της σεζόν και οδήγησε την Καλαμάτα στην άνοδο.
Ακολουθούσε μεθόδους άγνωστους για το ελληνικό ποδόσφαιρο, παραμελώντας αρκετά τη φυσική κατάσταση και ήθελε να έχει ποδοσφαιριστές τεχνίτες, τους οποίους εμπιστευόταν.
Σαν ποδοσφαιριστής είχε κερδίσει πρωτάθλημα Βραζιλίας με την Κορίνθιανς αλλά και Κόπα Λιμπερταδόρες, το αντίστοιχο Τσάμπιονς Λιγκ της Λατινικής Αμερικής.
ΕΛΒΙΟ ΜΑΝΑ
Ο εργάτης…          Ο Ελβιο Μάνα πανηγύρισε και αυτός άνοδο με τη «Μαύρη Θύελλα» πριν από δύο χρόνια, όταν κατέκτησε με την ασπρόμαυρη ομάδα τον τίτλο στον 6ο όμιλο της Δ’ Εθνικής.
Πραγματικός εργάτης, δούλεψε αρκετές φορές στο τεχνικό τιμ της Καλαμάτας και συνεργάστηκε με αρκετούς από τους ξένους τεχνικούς που αναφέραμε πιο πριν, τόσο σαν βοηθός, όσο και σαν ποδοσφαιριστής.  [Του Σωτήρη Παρτσαλά]

*** Α' Τοπική Μεσσηνίας: Παιχνίδια για όλα τα γούστα στη 10η αγωνιστική :
Α' Τοπική Μεσσηνίας: Παιχνίδια για όλα τα γούστα στη 10η αγωνιστική
* ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ Α.Ο. ΦΑΡΑΙ
Το ένα τρίτο του πρωταθλήματος της Α' τοπικής συμπληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με τη διεξαγωγή της 10ης αγωνιστικής. Οι ομάδες που βρίσκονται στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας παίζουν στην έδρα τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως έχουν και εύκολο έργο. Οσον αφορά τους δύο πρωτοπόρους, ο Μεσσηνιακός φιλοξενεί την σκληροτράχηλη Αβία, ενώ ο Ολυμπιακός Καλαμάτας παίζει με το Δώριο που έχει πλέον νέο προπονητή στον πάγκο του τον Αντώνη Μαυρέα. Από εκεί και πέρα η Κυπαρισσία θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες όμως δεν θα έχει εύκολο έργο απέναντι στον Αστέρα Αρφαρών, ενώ το Φαραί υποδέχεται την πάντα υπολογίσιμη Ομόνοια.- Από εκεί και πέρα κρίσιμο ματς όσον αφορά την παραμονή στην κατηγορία θα γίνει στο "Π. Μπαχράμης" μεταξύ του Αίαντα και της ουραγού Μεθώνης, ενώ στο Διαβολίτσι ο τοπικός ΑΟΔ θα φιλοξενήσει τον ανεβασμένο Τέλλο Αγρα σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση.
Ο Απόλλωνας Καλαμάτας θα προσπαθήσει να επανέλθει στις επιτυχίες μετά από αρκετές αγωνιστικές, όμως το ίδιο θέλει και το Ασπρόχωμα που βρίσκεται σε δεινή θέση. Τέλος, η Σπερχογεία δεν θέλει και νέο στραβοπάτημα στην έδρα της κόντρα στον Απόλλωνα Πεταλιδίου που δεν τα καταφέρνει καλά μακριά από την έδρα του.-
Ας δούμε αναλυτικά τα τελευταία νέα των 16 ομάδων:
ΑΙΑΝΤΑΣ - ΜΕΘΩΝΗ
Τρεις αγωνιστικές αγνοεί την ήττα ο Αίαντας και θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει σήμερα τη Μεθώνη για να ανέβει στο βαθμολογικό πίνακα. - Η ομάδα του Γιάννη Σακελλαρόπουλου θα προσπαθήσει να συνδυάσει αποτέλεσμα με καλή εμφάνιση και ύστερα από αρκετό καιρό να εκμεταλλευτεί την έδρα της.- Κανένας βέβαια δεν έχει διάθεση υποτίμησης της Μεθώνης που έχει δείξει ότι παλεύει όλα τα παιχνίδια. -  Απόντες θα είναι οι Περιβολάρης και Φατούρος, όμως επανέρχεται ο Μασουρίδης.
Από την άλλη η Μεθώνη μετά την Αβία δίνει δεύτερο συνεχόμενο ματς στην Καλαμάτα και καλείται να πάρει αποτέλεσμα, αν θέλει να μη χάσει την επαφή της με τις ομάδες που μάχονται για την παραμονή. Είναι ένα παιχνίδι που αν βρεθεί στην καλή της μέρα μπορεί να το κερδίσει ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να αποσπάσει ισοπαλία. Ο ΑΟΜ στα περισσότερα παιχνίδια παίζει καλά, αλλά δεν μπορεί να το συνδυάσει με καλά αποτελέσματα. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει σίγουρα είναι η αμυντική του λειτουργία.- Ο προπονητής Παναγιώτης Βλαχόγιαννης θα έχει στη διάθεση του τους Νικολόπουλο και Κοσυφολόγο και έτσι μοναδική απουσία θα είναι ο Κόσοβα.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ
Ο Μεσσηνιακός στην έδρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα και φιλοδωρεί με πολλά γκολ τις αντίπαλες ομάδες, έχοντας κάνει το 5 στα 5. Αυτό θέλει να κάνει και απέναντι στην Αβία προσφέροντας παράλληλα ωραίο θέαμα στους φίλους του. Οι "πράσινοι" βρίσκονται στην πρώτη θέση μαζί με τον Μεσσηνιακό και θέλουν να συνεχίσουν με νίκες, προκειμένου να αποσπαστούν το συντομότερο δυνατό στη βαθμολογία. Βέβαια κάθε ματς θέλει προσοχή και αυτό τονίζει επανειλημμένως στους παίκτες του ο Δημήτρης Τσάκωνας που έχει πληθώρα επιλογών για τη συγκρότηση της 11αδας. Ο Η. Τσουλάκος είναι τραυματίας και δεν μπορεί να αγωνιστεί, όμως τη θέση του θα πάρει ο στρατευμένος Νιάρχος που θα πάρει άδεια από τη μονάδα του.
Ετοιμοπόλεμος είναι και ο Κουρεντζής, όμως ο Γ. Καλογερόπουλος ενδέχεται να προφυλαχθεί μιας και αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στο γόνατο.- Η Αβία από την άλλη το… καθήκον της το έκανε τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές παίρνοντας ισάριθμες νίκες με ομάδες που ήταν στα μέτρα της. Ετσι θα πάει δίχως άγχος να αντιμετωπίσει τον Μεσσηνιακό, γνωρίζοντας πως είναι πολύ δύσκολο να έχει βαθμολογικό όφελος από αυτό το ματς. Η ψυχολογία πάντως είναι στα ύψη και το σημαντικό είναι να παρουσιαστεί ανταγωνιστική απέναντι στον μεγάλο της αντίπαλο. Ο Λούγκα έχει τεθεί νοκ άουτ λόγω τραυματισμού, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Κατσαράκη, Χανδρινού και Βασιλείου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΔΩΡΙΟ
Σε εκπληκτική κατάσταση βρίσκεται ο Ολυμπιακός Καλαμάτας το τελευταίο διάστημα και με τις συνεχόμενες νίκες έχει βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Μεσσηνιακό. Εκεί θέλει να παραμείνει και μετά το πέρας της 10ης αγωνιστικής, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να κερδίσει το Δώριο. Στόχος της ομάδας των Φασουλή, Γρηγορόπουλου είναι να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και να το συνδυάσουν αυτό με νικηφόρο αποτέλεσμα. Βέβαια ο Δωριέας θέλει μεγάλη προσοχή γιατί πάντα μια αλλαγή προπονητή λειτουργεί ευεργετικά σε μια ομάδα, ενώ διαθέτει και πολύ ποιοτικό ρόστερ.
Ολοι οι παίκτες είναι στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας, εκτός φυσικά από τους Πουλάκο και Θεοδωρόπουλο.- Στον αντίποδα το Δώριο θέλει να κάνει μια νέα αρχή έχοντας πάντως πολύ δύσκολη αποστολή. Ο Αντώνης Μαυρέας στο ντεμπούτο του στον πάγκο θα προσπαθήσει να αλλάξει την ψυχολογία των παικτών του και να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη ή την ισοπαλία. Ο Δωριέας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και θέλει πάση θυσία βαθμό ή βαθμούς για να απομακρυνθεί από εκεί.- Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Δικαίου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ενώ υπολογίζεται κανονικά ο Κουκούτσης.
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
Να κερδίσει τον Τέλλο Αγρα θα επιδιώξει το Διαβολίτσι για να αποκτήσει αξία το μεγάλο διπλό στη Σπερχογεία. Ο ΑΟΔ πήρε τα πάνω του από το θρίαμβο στη Σπερχογεία και στην έδρα του θέλει μόνο το τρίποντο απέναντι σε μια ομάδα του ίδιου βεληνεκούς όπως ο Αγρας. Ετσι θα παίξει με επιθετική διάθεση και θα προσπαθήσει να πετύχει ένα γρήγορο γκολ για να κάνει το έργο του πιο εύκολο.
Η ομάδα του Σωτήρη Δημάκη βρίσκεται τρεις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και θέλει να αυξήσει αυτή τη διαφορά.- Οι Κυριόπουλος και Κρεμύδας αποθεραπεύτηκαν και υπολογίζονται και έτσι ο μόνος που θα λείψει θα είναι ο Ζάγουρας.- Ο Τέλλος Αγρας προέρχεται από την σπουδαία νίκη επί της Κυπαρισσίας και το ηθικό των παικτών βρίσκεται στα ύψη.- Η ομάδα των Γαργαλιάνων παλεύει όλα τα παιχνίδια και έχει δείξει πως ξέρει να παίρνει αποτελέσματα και εκτός έδρας. Αλλωστε το Διαβολίτσι είναι μια ομάδα στα μέτρα των "ερυθρολεύκων" που θα αναζητήσουν τη νίκη ή την ισοπαλία.- Ο Γεωργακόπουλος επιστρέφει από τιμωρία, ο Ανδρώνης λογικά θα δώσει το "παρών", ενώ ίσως αγωνιστεί για λίγο διάστημα ο Τηλεμάχου.
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το Ασπρόχωμα αγνοεί τη νίκη εδώ και αρκετές αγωνιστικές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.- Πάντως την προηγούμενη αγωνιστική έκανε καλή εμφάνιση και έφτασε κοντά στο διπλό αλλά ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις από το Πεταλίδι. Σήμερα κόντρα στον Απόλλωνα θα τα δώσει όλα για το τρίποντο, μιας και βρίσκεται σε δεινή θέση. Σίγουρα όμως έχει πολύ δύσκολο έργο με βάσει τη δυναμική του Απόλλωνα, που γίνεται δυσκολότερο χάρις στις απουσίες που υπάρχουν. Ο Μουράτι είναι τιμωρημένος και φυσικά θα λείψουν οι Φίλιος (στρατευμένος), Παναγιωτόπουλος (τραυματίας) και Εκμετζίδης (έχει σταματήσει).- Επιστρέφει πάντως από τιμωρία ο Κονταξής και θα βρίσκεται στη διάθεση του Νίκου Μουλατσιώτη.- Ο Απόλλωνας Καλαμάτας δεν βρίσκεται κι αυτός σε καλή κατάσταση και μετά τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα έχει βρεθεί πολλούς βαθμούς πίσω από την κορυφή της βαθμολογίας.- Ως εκ τούτου η νίκη αποτελεί μονόδρομο για το συγκρότημα του Ηλία Μαστορέα που είχε θέσει εξ αρχής υψηλούς στόχους. - Το πρόβλημα που καλείται να λύσουν οι Απολλωνιστές έχει να κάνει με το γκολ, μιας και δεν σκοράρουν εύκολα παρότι δημιουργούν πολλές ευκαιρίες. Οι στρατευμένοι Μπαστακός, Βαβαρούτσος και Κουκέας θα λείψουν, όπως και ο Δ. Πολυμενέας που δεν ακολουθεί το τελευταίο διάστημα τις υποχρεώσεις της ομάδας. Οι Μερκούρης και Χ. Παπαγεωργίου αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, όμως λογικά θα αγωνιστούν.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
Νίκη και μόνο νίκη είναι το σύνθημα που επικρατεί στο στρατόπεδο της Κυπαρισσίας εν όψει του αγώνα με τον Αστέρα Αρφαρών, μετά την ήττα στους Γαργαλιάνους από τον Τέλλο Αγρα.
Ο ΑΟΚ έμεινε τρεις βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση και θα προσπαθήσει να επανέλθει το συντομότερο σε αυτή. Ετσι στην έδρα του δεν έχει κανένα περιθώριο για βαθμολογική απώλεια και θα παίξει με επιθετικές βλέψεις από το πρώτο λεπτό για τη νίκη.- Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος δεν υπολογίζει στους Ντουγερόγλου και Μοροσάνου και φυσικά στον Ερκιου που αποτελεί παρελθόν. Γυρίζει πάντως ο Ντάβι και θα πάρει θέση στην επίθεση.- Ο Αστέρας Αρφαρών προέρχεται από τρεις σερί ήττες, με συνέπεια να χάσει αρκετές θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα. Το έργο των "κυανόλευκων" θα είναι αρκετά δύσκολο αύριο στην έδρα της Κυπαρισσίας, όμως δεν υπάρχει άγχος και οι παίκτες θα τα δώσουν όλα για να πάρουν το καλύτερο δυνατό.-  Ο Ηλίας Καπόγλης ξεπέρασε τον τραυματισμό του και επανέρχεται στην 11αδα, όμως σημαντική απώλεια είναι ο νεαρός Χριστόπουλος που έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού.
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
Δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι για την Σπερχογεία που μετά την απρόσμενη ήττα από το Διαβολίτσι, δεν βλέπει άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης στην αναμέτρηση με τον Απόλλων Πεταλιδίου. Οι "Ταύροι" θα επιδιώξουν να είναι πιο ουσιαστικοί στην επίθεση και παράλληλα να βελτιώσουν τη λειτουργία τους στην άμυνα μιας και δέχονται εύκολα γκολ.- Είναι ένα παιχνίδι στα μέτρα τους και τα πάντα εξαρτώνται από αυτούς, με μοναδικό σκοπό το τρίποντο για να ανέβουν στη βαθμολογία. Τα προβλήματα πάντως δεν λείπουν για τον τεχνικό Τάσο Χατζηαγγελή με τους Στέφανο, Παπανικολόπουλο, Μούστο και Αλεξόπουλο και το μόνο θετικό είναι ότι επανέρχεται ο Σίνος.-  Από την άλλη ο Απόλλωνας δεν τα πάει τόσο καλά εκτός έδρας, έχοντας μόνο μία ισοπαλία σε τέσσερις αγώνες και σίγουρα θα έχει δύσκολο έργο αύριο στη Σπερχογεία.- Οι "κυανόλευκοι" πάντως θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να πάρουν βαθμό ή βαθμούς αφού βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. -Οι Πουλής και Ξαρχάκος δεν υπολογίζουν στον τραυματία Πετρόπουλο και αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Μποζίκα.
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΟΜΟΝΟΙΑ
Να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να προσθέσει τρεις ακόμη βαθμούς στο ενεργητικό του θα προσπαθήσει το Φαραί μετά την εκτός έδρας ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλαμάτας. Η ομάδα από τα Γιαννιτσάνικα θέλει να βρίσκεται κοντά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και γι' αυτό το Δευτεριάτικο ματς με την Ομόνοια είναι ένα από αυτά που πρέπει να κερδίσει και μπορεί να το κάνει αρκεί να παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητες της. Στα θετικά είναι πως δεν υπάρχουν απουσίες για τον Κώστα Κλάδη, μιας επέστρεψε από την ιδιαίτερη πατρίδα του και ο Κορρέτα, ενώ και ο στρατευμένος Βόλος εξασφάλισε άδεια.- Οσον αφορά την Ομόνοια την προηγούμενη αγωνιστική έχασε από τον Ολυμπιακό Καλαμάτας και θέλει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα στο εκτός έδρας ματς με την Ομόνοια, αφού δεν έχει ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημα. Πάντως θα πρέπει να δείξει καλό πρόσωπο για να τα καταφέρει και ειδικά στο αμυντικό κομμάτι εκεί που έχει διαπιστωθεί πως έχει πρόβλημα. Ο Ντόκο δεν συμμετέχει στις υποχρεώσεις της ομάδας και δεν υπολογίζεται, όμως εξέτισε την ποινή του και επιστρέφει ο Βαβαρούτσος και ίσως αγωνιστεί και ο Ντανταβασίλης.
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές
Σάββατο
Αίαντας - Μεθώνη    Γήπεδο "Π. Μπαχράμης", 3 μ.μ. Νίκας, Κατσάς, Λουκάς
Μεσσηνιακός - Α.Ε. Αβίας  Γήπεδο Μεσσηνιακού, 3 μ.μ. Τουρλομούσης, Λάμιας, Κότσαρης
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Δώριο  Γήπεδο ΚΤΕΛ "Γ. Λουκαρέας", 3 μ.μ. ηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Κασκάνης
Α.Ο. Διαβολιτσίου - Τέλλος Αγρας Γ'ήπεδο  Διαβολιτσίου, 3 μ.μ. πλάνας, Αδαμόπουλος, Βρυώνης
Ασπρόχωμα - Απόλλων Καλαμάτας ΑΘΛΗΤΙΚΟ    κέντρο ΕΠΣΜ, 6 μ.μ.
Κυριακόπουλος, Καραπιπέρης, Γκούμας 
Κυριακή
Κυπαρισσία - Αστέρας Αρφαρών     Γήπεδο Κυπαρισσίας, 3 μ.μ.  Αλεξέας, Αδαμόπουλος, Βρυώνης
Σπερχογεία - Απόλλων Πεταλιδίου  Γήπεδο Σπερχογείας, 3 μ.μ.  Σκόρδος, Κασκάνης, Β. Γιαννέτσος
Δευτέρα
Α.Ο. Φαραί - Ομόνοια  Γήπεδο "Π. Μπαχράμης", 6 μ.μ.  Μπλάνας, Λάμιας, Κότσαρης
~*  Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ    (σε 9 αγώνες)
1. Μεσσηνιακός 20
-. Ολυμπιακός Καλαμάτας 20
3. Κυπαρισσία 17
4. Α.Ο. Φαραί 15
5. Τέλλος Αγρας 14
6. Αστέρας Αρφαρών 13
-. Α.Ε. Αβίας 13
8. Απόλλωνας Καλαμάτας 12
-. Α.Ο. Διαβολιτσίου 12
10. Ομόνοια 10
-. Αίαντας 10
-. Σπερχογεία 10
13. Δώριο 9
-. Απόλλωνας Πεταλιδίου 9
15. Ασπρόχωμα 8
16. Μεθώνη 5     
Επιμέλεια: Κώστας Ηλιόπουλος

***

*** ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2012 :
~ ** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 18 Νοεμβρίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/19-2012.html , Το Δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 19 Νοεμβρίου 2012 .-
~** ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/20-2012.html , Το αγιάζι στη ενημέρωση Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της Αθλητικής Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 .-
~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html   Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (1) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (2) .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/22-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/a.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012  , AΘΛΗΤΙΚΗ παρουσίαση  .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/23-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 : ΚΑΛΟ Σ/Κ γιά όλους μας !!!
 ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html   , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .- 
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/25-2012.html , Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στην ενημέρωση .-
~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html  ,   ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα  26 Νοεμβρίου  2012 ,.-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_26.html , Το αγιάζι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/27-2012.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/28-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html  , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (7).-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/t-29-2012.html  ,  Το   αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/30-2012.html ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 .-

~* http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/12/1-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 .-

~* http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html  , Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012  , Ημερήσια εκδρομή στην Πάτρα εορτασμός Αγίου Ανδρέα 30/11/2012 .-  
~** *  

***