~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου  2014  :*** Εμφυτεύσιμο μικροτσιπ υπόσχεται αντισύλληψη κατά βούληση
  ,  

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έως το 2018 θα είναι έτοιμο προς χρήση το πρώτο εμφυτεύσιμο αντισυλληπτικό τσιπ, το οποίο μάλιστα θα ελέγχεται εξ αποστάσεως.  
Οι κλινικές δοκιμές του αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015 και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά θα διατεθεί στην αγορά σε πλήρως ανταγωνιστική τιμή.
Το τσιπ, διαστάσεων 20Χ20Χ7 χιλιοστών, είναι δημιούργημα της συνεργασίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και της εταιρείας MicroCHIPS και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

Η μικροσυσκευή θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, είτε στον βραχίονα, είτε στην κοιλιακή χώρα και θα απελευθερώνει μικρή ποσότητα ορμόνης καθημερινά επί 16 μέρες. Η σταδιακή αποδέσμευση της ορμόνης μπορεί να ελεγχθεί από τη γυναίκα μέσω ασύρματου τηλεχειριστήριου, εφόσον δεν επιθυμεί να συνεχίσει την αντισύλληψη.
Όπως εξηγεί ο Δρ Ρόμπερτ Φαρα του ΜΙΤ, «οι ορμόνες είναι αποθηκευμένες μέσα στο τσιπ σε ξεχωριστές μικροσκοπικές θήκες. Μια ασθενής ηλεκτρική εκκένωση, που προέρχεται από μια μικρή εσωτερική μπαταρία, λιώνει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό περίβλημα που συγκρατεί κάθε θήκη, απελευθερώνοντας έτσι κάθε μέρα 30 μικρογραμμάρια λεβονοργεστρέλης στο σώμα. Το τσιπ μπορεί να λειτουργεί έως 16 χρόνια και μετά να αφαιρεθεί ή και νωρίτερα, αν το επιθυμεί η γυναίκα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κι έχουν αναπτυχθεί και άλλα είδη αντισυλληπτικών τσιπ μέχρι σήμερα, όλα απαιτούν την απενεργοποίησή τους από γιατρό, σε περίπτωση η γυναίκα επιθυμεί τη διακοπή της αντισύλληψης. Το πρόβλημα αυτό λύνει η νέα μικροσυσκευή του ΜΙΤ.
«Η δυνατότητα να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί μια γυναίκα μόνη της τη συσκευή, τής παρέχει σημαντική ευκολία, όταν κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό της», σχολιάζει ο Δρ Φάρα.
Οι ερευνητές σκοπεύουν στην περαιτέρω βελτίωση του μικροτσιπ ώστε να είναι απολύτως ασφαλές, δηλαδή να μην είναι δυνατό να επέμβει κάποιος τρίτος, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας το, χωρίς η γυναίκα να το γνωρίζει.
«Στόχος είναι να μη μπορεί κάποιος στον ίδιο χώρο να αναπρογραμματίσει το εμφύτευμα. Χρειάζεται ασφαλής κρυπτογράφηση, που θα εμποδίσει τον οποιονδήποτε να παρέμβει στην ασύρματη επικοινωνία της συσκευής. Μόνο τότε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα δώσει έγκριση κυκλοφορίας», σημειώνει ο Δρ Φάρα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά για τη χορήγηση και άλλων φαρμάκων, εκτός των αντισυλληπτικών. Κάτι το οποίο ασπάζεται και ο Σάιμον Κάργκερ της εταιρείας συμβούλων Cambridge Consultants προβλέποντας «ένα μέλλον στο οποίο μια τεράστια γκάμα παθήσεων θα θεραπεύονται μέσω τέτοιων έξυπνων εμφυτευμένων μικροσυσκευών». 
in.gr
 
***  Φανατικοί τζιχαντιστές σχεδίαζαν να ανατινάξουν τον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο!
    


Τι αποκαλύπτει η «Le Parisien» - Οι γαλλικές αρχές έχουν στοιχεία ότι ομάδα της Αλ Κάιντα οργάνωνε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο στη γαλλική επικράτεια - Γιατί συζητείται να απαγορευτεί να Γάλλους πολίτες να επισκέπτονται τη Συρία και το Ιράκ
 
Την ανατίναξη του Πύργου του Άιφελ, του Λούβρου ακόμα κι ενός πυρηνικού εργοστασίου σχεδίαζαν φανατικοί ισλαμιστές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει υπό τον κατοχή της η γαλλική αστυνομία.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Le Parisien»,οι γαλλικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο... μάτι ιστορικά μνημεία της Γαλλίας και μάλιστα ήθελαν να τα κάνουν παρανάλωμα του πυρός! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν έπειτα από την αποκωδικοποίηση συνομιλίας Αλγερινού πολίτη  με υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ. Με τον τρόπο αυτό, το Παρίσι ενημερώθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν τζιχαντιστές.
Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση των Παρισίων πρότενε εξάμηνη ταξιδιωτική απαγόρευση στους πολίτες της με προορισμό την Συρία και το Ιράκ υπό το φόβο ένταξης νεαρών Μουσουλμάνων σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.  Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν δουν το φως της δημοσιότητας τα σχέδια των φανατικών ισλαμιστών.
Κατά την συνομιλία ενός αλγερινού χασάπη στη Βοκλούζ (νοτιοδυτική Γαλλία) και ενός υψηλόβαθμοου στελέχους της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, γινόταν αναφορά στα πολιτιστικά μνημεία της Γαλλίας τα οποία για τους τζιχαντιστές αποτελούν στόχο τρομοκρατικής επίθεσης. Οι δύο άντρες είχαν επικοινωνία τουλάχιστον επί ένα ένα χρόνο και, σύμφωνα με την «Le Parisien», ο αλγερινός χασάπης με το όνομα «Αλί Μ.», είναι πατέρας δύο παιδιών που τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσε στη Γαλλία.
Εκτός από ιστορικά μνημεία της Γαλλίας, οι τζιχαντιστές είχαν βάλει στο στόχαστρο  πυρηνικά εργοστάσια, φεστιβάλ ακόμα και νυχτερινά κέντρα.   
protothema
 
*** Αναδύθηκε το βυθισμένο βασίλειο του Cantre’r Gwaelod στην Ουαλία (video-εικόνες)
   ,  


Υπάρχει ένα ποίημα που μαθαίνουν τα παιδιά στην Ουαλλία, και μιλάει για το βυθισμένο βασίλειο του Cantre’r Gwaelod, το οποίο το κατάπιε η θάλασσα και χάθηκε για πάντα. Ενα ήσυχο βράδυ, ο μύθος λέει, κάποιος μπορεί να ακούσει τις καμπάνες της εκκλησίας του βασιλείου να χτυπούν.
Οταν φέτος η θάλασσα κάλυψε ένα τμήμα της δυτικής ακτής της Βρετανίας και αργότερα αναδύθηκε ξανά, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένα σπίτια και καλλιέργειες, ξεπρόβαλε μαζί και ένα πυκνό δάσος με προϊστορικούς κορμούς δέντρων. Ηταν σαν κάποιος να ρίχνει μια κλεφτή ματιά σε εκείνη την Ατλαντίδα της Ουαλλίας στην οποία αναφέρεται ο μύθος.

 
Το βυθισμένο αυτό δάσος του Μπορθ( Borth) δεν είναι κάτι καινούργιο. Βυθίστηκε πρώτη φορά πριν από 5.000 χρόνια, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μετά την τελευταία παγετώδη περίοδο. Μερικές φορές η παλίρροια ξεσκεπάζει κάποια τμήματά του, ενώ άλλες, η άμμος το καλύπτει για χρόνια. Οι πλημμύρες όμως και οι καταιγίδες που έπληξαν τη Βρετανία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, άλλαξαν εκ βάθρων τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι ερμηνεύουν το τοπίο: Για πρώτη φορά, λόγω της διάβρωσης, αποκαλύφθηκε ένα κανάλι θαλασσινού νερού που διασχίζει το δάσος και έχει μήκος μισό περίπου χιλιόμετρο, προσφέροντας έτσι ένα θησαυρό στοιχείων σχετικά με τις περιοχές που πιθανώς ζούσαν άνθρωποι.
«Θεωρούσαμε ότι ήταν απλά ένα αδιαπέραστο δάσος, ενώ τελικά ήταν ένα πολυσύνθετο ανθρώπινο περιβάλλον», λέει ο Μάρτιν Μπέιτς, γεωαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας Trinity Saint David, ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές στην παραλία του Μπορθ. Mελετώντας την περιοχή αυτή, ο Μπέιτς λέει πως ήταν σαν η φύση να μας στέλνει ένα μήνυμα: Οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές, τις οποίες οι κλιματολόγοι συνδέουν με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, έχουν προσφέρει ένα αρχαίο εργαστήριο για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντεπεξήλθαν στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής του παρελθόντος.
             Επειτα από προτροπή του Νίκολας Αστον, εφόρου των παλαιολιθικών και μεσολιθικών συλλογών του Βρετανικού Μουσείου και ειδικού στους προϊστορικούς ανθρώπους, ο Μπέιτς ξεκίνησε μία γεωφυσική μελέτη στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή της Βρετανίας, με σκοπό να χαρτογραφήσει κάθε κανάλι και ποτάμι που μπορεί να κρύβεται κάτω από το 10 μέτρων πάχους ίζημα. Κάποια από αυτά τα κανάλια, εκτιμά o Mπέιτς, μπορεί να περιέχουν ίχνη των πρώτων ανθρώπων, μιας και οι πηγές καθαρού νερού αποτελούσαν πάντα τόπους συγκέντρωσης. Από τη δεύτερη κιόλας επίσκεψη των επιστημόνων στο σημείο, στις 10 Μαΐου, ο Μπέιτς παρατήρησε κάποιες προεξοχές στην κατά τα άλλα επίπεδη επιφάνεια λάσπης. «Μοιάζουν με τις ανθρώπινες πατημασιές στο Μπορθ», είπε ο Μπέιτς στον Αστον. Τα ίχνη ανθρώπων και ζώων που έχουν βρεθεί στο Μπορθ χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν. Στον αρχαιολογικό χώρο του Χάισμπορο στο Νόρφολκ, τα ίχνη εκτιμάται ότι χρονολογούνται πριν από 900.000 χρόνια, από τότε δηλαδή που σε αυτά τα μέρη τριγυρνούσαν ακόμα μαμούθ και ιπποπόταμοι. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν έχουν βρεθεί στη Βρετανία τόσο παλιά ανθρώπινα κόκαλα και ίχνη. Είναι όμως δυνατόν κάτι τέτοιο;
        Συλλογή στοιχείων
Ενας αγώνας δρόμου ξεκίνησε μεταξύ των επιστημόνων με σκοπό να προλάβουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από το σημείο. Αλλοι χρησιμοποίησαν φωτογραμμετρία και δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα του αρχαιολογικού χώρου, άλλοι σκάναραν την περιοχή με σαρωτές λέιζερ, ενώ κάποιοι άλλοι αποκόλλησαν ένα κομμάτι ιζήματος βάρους 60 κιλών, στο οποίο βρέθηκε ένα αχνό ίχνος, με σκοπό να το αναλύσουν στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Βρετανίας. Πριν ακόμα κλείσει ένας μήνας, τα ίχνη είχαν πάλι εξαφανιστεί. «Αυτό που κατάφερε να διατηρηθεί για σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια, το πήρε πίσω η θάλασσα μέσα σε 10 ημέρες», λέει ο Αστον.
Οταν οι τρισδιάστατες φωτογραφίες έφτασαν στα χέρια του Αστον, έμεινε έκθαμβος. Οι πατημασιές, οι παλιότερες που έχουν εντοπιστεί εκτός Αφρικής, φαίνεται να ανήκουν στην οικογένεια των Ηοmo antecessor, ξαδέρφων των Homo erectus, που πιθανολογείται ότι εξαφανίστηκαν όταν οι Ηοmo heidelbergensis από την Αφρική εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία πριν από 500.000 χρόνια, εξηγεί ο Αστον. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνδρες είχαν ύψος 1,75 μ., ενώ το μικρότερο παιδί ήταν κάτω από ένα μέτρο.
«Μπορούμε να αναπαραστήσουμε το κλίμα και την κλιματική αλλαγή που συνέβη πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια», λέει ο Αστον. «Το μεγάλο μάθημα είναι ότι πρέπει να προσαρμοστούμε. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το κλίμα θα αλλάξει, πάντα άλλαζε, σήμερα όμως επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή».
Αγναντεύοντας την ακτή στο Μπορθ, ο Μπέιτς περιγράφει το πώς θα έμοιαζε η περιοχή πριν από 20.000 χρόνια, κατά την τελευταία παγετώδη περίοδο: Χίλια περίπου μέτρα πάγου και ξηράς εκτείνονταν κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας. Η στάθμη της θάλασσας ήταν 120 μέτρα χαμηλότερα από σήμερα. «Εκείνη την εποχή, θα μπορούσες να ταξιδέψεις με τα πόδια από τη Δανία μέχρι το Γιόρκσαϊρ», λέει ο Μπέιτς.
Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η θερμοκρασία αυξήθηκε απότομα κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου, και η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε καλύπτοντας από τις κατοικίες μέχρι και το δάσος του Μπορθ. Οι πληθυσμοί που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εκείνη την εποχή αποτελούν τους προϊστορικούς πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής.
«Ηταν ένα τραυματικό γεωλογικό γεγονός, και οι άνθρωποι το μετέτρεψαν σε παραμύθι για να μπορέσουν να το κατανοήσουν», λέει ο Τζέραλντ Μόργκαν, ιστορικός. Το αναδυόμενο δάσος του Μπορθ έγινε και πάλι μέρος της λαϊκής μας παράδοσης, λέει ο Μόργκαν στη σύζυγό του Ενιντ. Εχουν άραγε ακούσει ποτέ τους τις καμπάνες;
Η κ. Μόργκαν χαμογελά. «Γνώριζα κάποιον που τις είχε ακούσει», λέει.
 
 *** Πόσα θα δίνατε το 1932 για να αγοράσετε σπίτι σε αυτόν τον χωματόδρομο της Αθήνας;
Πατριάρχου Ιωακείμ 1932
 Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο της Αθήνας το 1931-32.
Η  περιοχή είναι ανερχόμενη, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στο παλάτι, αλλά ακόμη δεν έχει γνωρίσει την μεγάλη της αίγλη.
Ο χωματόδρομος  και τα συνηθισμένα έως φτωχά σπίτια φανερώνουν ότι οι κάτοικοι ως ένα βαθμό είναι μεσαίας οικονομικής δυνατότητας και κάποιοι μάλλον φτωχοί.
Σύντομα όμως η περιουσία τους θα αποκτήσει αξία.
Το πολύ σε είκοσι χρόνια εκεί θα μένει η αφρόκρεμα της διανόησης, της πολιτικής και τις καλλιτεχνικής ζωής της πόλης.
Οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες θα χτίσουν τα σπίτια τους και θα δώσουν, μαζί με γιατρούς και δικηγόρους, τεράστια οικονομική αξία στην περιοχή.
Το 1932 όμως που τραβήχτηκε η φωτογραφία, οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι της φτωχολογιάς, οι γιατροί και οι δικηγόροι ελάχιστοι και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σοβαρή οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα.
Άρα, δεν έχει φτάσει η ώρα που αυτή η γη θα αποκτήσει τεράστια αξία.
Το λεωφορείο όμως, δίνει σύντομη πρόσβαση στο κέντρο και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον που διακόπηκε από την λαίλαπα της κατοχής.
Ο χωματόδρομος είναι η Πλουτάρχου στη συμβολή με την Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι .
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια άλλη λήψη της οδού. Όλα τα σπίτια είναι διώροφα και διακρίνεται ο Λυκαβηττός ο οποίος έχει δεντροφυτευτεί και δεν έχει πυκνή βλάστηση.
Kolonaki 1910-19_ploutarhou
Εκατό χρόνια μετά οι πολυκατοικίες έχουν πάρει την θέση των μονοκατοικιών και η Βρετανική πρεσβεία έχει υψωθεί μαζί με την αξία της γης.
Η Πλουτάρχου σήμερα. Μόνο ο Λυκαβηττός έμεινε στη θέση του.     Η Πλουτάρχου σήμερα. Μόνο ο Λυκαβηττός έμεινε στη θέση του.
Η Πλουτάρχου σήμερα. Μόνο ο Λυκαβηττός έμεινε στη θέση του.
Προέλευση φωτογραφιών: Η Αθήνα μέσα στο χρόνο, Δέσποινα Δρεπανιά
Η τελική τεκμηρίωση έγινε από τον Στέφανο Ζάννο,  που κατοικεί στην περιοχή. Μας πληροφορεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε Οκτώβριο του 1931. Το λεωφορείο ανήκει στην γραμμή Γ των Αθηνών.
*** Ποια διάσημη ηθοποιός είναι το γυμνό μοντέλο που προκάλεσε την οργή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το 1985;
laskari_delos_paint


Ένοχοι και Αθώοι
Η κυρία της φωτογραφίας θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει καριέρα μοντέλου, καθώς σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε μέρος στα καλλιστεία και κέρδισε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ομορφιάς, πρωταγωνίστησε στην πρώτη της ταινία.
Η επιτυχία της και η αποδοχή από τον κόσμο ήταν τέτοια, που πλέον δεν αμφέβαλε για το επαγγελματικό της μέλλον. Ήταν βέβαιο πως θα γινόταν ηθοποιός.
Μια άλλη λήψη της συγκεκριμένης φωτογράφισης που έγινε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου.
Μια άλλη λήψη της συγκεκριμένης φωτογράφισης που έγινε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου στη Δήλο.
Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και ξεκίνησε τη λαμπρή της πορεία στον κινηματογράφο και το θέατρο.
Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε σημειώνουν επιτυχία ακόμη και σήμερα όταν προβάλλονται και είναι τόσο κωμωδίες και μιούζικαλ laskari_mykonos3όσο και κοινωνικά δράματα.
Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς, ενώ η ίδια έχει δηλώσει πως ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν το στήριγμά της.
Η ηθοποιός απασχόλησε κατά καιρούς τον τύπο και με την προσωπική της ζωή.
Η ομορφιά της, την έκανε ιδανικό μοντέλο για τους φωτογράφους, που την έχουν απαθανατίσει σε διάφορες φάσεις της καριέρας της και με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο.
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία η ηθοποιός αν και είναι 41 ετών, εντυπωσιάζει με το καλλίγραμμο σώμα της.
Το «σκηνικό»
Η φωτογράφιση της ηθοποιού έγινε το 1985 για λογαριασμό του ελληνικού Playboy.
Υπεύθυνος για το αποτέλεσμα ήταν ο διάσημος φωτογράφος Ντίνος Διαμαντόπουλος.
Οι γυμνές φωτογραφίες της ηθοποιού προκάλεσαν την οργή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως υποστήριξαν, δεν είχε δοθεί η απαραίτητη άδεια για τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου που αποτέλεσε το «σκηνικό».
Ωστόσο, η κυκλοφορία του περιοδικού έγινε κανονικά και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η ίδια η ηθοποιός ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή της, πως το ρεκόρ πωλήσεων που σημειώθηκε τότε δεν έχει σπάσει μέχρι σήμερα.
Εκτός από την «παράνομη» χρήση του χώρου, η ηθοποιός κατηγορήθηκε και για την αμοιβή, που φημολογήθηκε ότι άγγιξε τα 15 εκατομμύρια δραχμές, γεγονός που η ίδια έχει διαψεύσει λέγοντας πως δεν πληρώθηκε καθόλου και πως το μόνο που απαίτησε ήταν τα καλύτερα μέσα, ώστε η φωτογράφιση της να έχει άρτιο αποτέλεσμα.
playboy laskariΗ Δήλος
Η φωτογράφιση έγινε στο ιερό νησί του Απόλλωνα και η ηθοποιός πόζαρε σε μια αρχαία οικία της ρωμαϊκής εποχής.
Το νησί ήταν το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της αρχαιότητας και το κατοικούσαν άνθρωποι από κάθε γωνιά της Μεσογείου, οι οποίοι ήταν γνωστοί για την οικονομική τους άνεση, αλλά και τα “ελεύθερα ήθη” τους.
Αγαπούσαν την πολυτέλεια και αυτό αποτυπωνόταν στα πολυτελή σπίτια τους.
Ήταν διώροφα και τριώροφα, διακοσμημένα με τα ωραιότερα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο και αυλές, που φιλοξενούσαν μεγαλοπρεπή συμπόσια.
Οι κάτοικοι της Δήλου φρόντιζαν να γλεντούν την κάθε στιγμή και να εκφράζουν ελεύθερα τον ερωτισμό τους.
Με αυτό το σκεπτικό, ίσως η γυμνή φωτογράφιση της Ζωής Λάσκαρη δεν ήταν καθόλου απρεπής.
 
*** Οι αγιορείτικες βιβλιοθήκες  ..     Πολιτισμός / Άγιον Όρος
 
Εγκατεστημένη εξαρχής σε χωρική συνάφεια με το κελλί του, η προσωπική βιβλιοθήκη του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη αποτέλεσε τον πυρήνα της πλουσιότατης βιβλιοθήκης της Μεγίστης Λαύρας. Ακολουθώντας το παράδειγμά του και οι υπόλοιπες Μονές δημιούργησαν σημαντικές βιβλιοθήκες, που αρχικά στεγάζονταν συνήθως σε διαμερίσματα του καθολικού, ενώ αργότερα, καθώς ο αριθμός των βιβλίων μεγάλωνε, αλλά και για λόγους πυρασφάλειας, μεταφέρονταν σε άλλους χώρους, στις πτέρυγες και στους πύργους, συχνά μαζί με το σκευοφυλάκιο και το αρχείο.

bibliothiki
Βιβλιοθήκη της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα

Παρά τις επανειλημμένες αφαιμάξεις διά των οποίων εμπλουτίσθηκαν οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Δύσης και της Ρωσίας, οι βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους εξακολουθούν να διαθέτουν πολλά από τα ωραιότερα ελληνικά χειρόγραφα παγκοσμίως. Πέρα από την ποιότητα, το μέγεθος σε απόλυτους αριθμούς των χειρογράφων που φυλάσσονται στις βιβλιοθήκες του Αγίου Όρους υπολογίζεται σε περίπου 15.000, όταν οι δύο μεγαλύτερες συλλογές ελληνικών χειρογράφων της Ευρώπης, του Βατικανού και της Εθνικής Βιβλιοθήκης των Παρισίων, δεν ξεπερνούν και οι δύο μαζί τις 10.000.

Αλλά αν το μεγαλύτερο μέρος των αγιορείτικων χειρογράφων είναι ελληνικά, δεν είναι καθόλου αμελητέες και οι ξενόγλωσσες συλλογές. Τα περίπου 100 γεωργιανά περγαμηνά χειρόγραφα της Μονής Ιβήρων αποτελούν την μεγαλύτερη συλλογή γεωργιανών χειρογράφων παγκοσμίως εκτός Γεωργίας, ενώ ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.000, περγαμηνά και χαρτώα, τα σλαβικά χειρόγραφα που φυλάσσονται στις βιβλιοθήκες της σερβικής Μονής Χιλανδαρίου, της βουλγαρικής Μονής Ζωγράφου, της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος και σε άλλες βιβλιοθήκες μοναστηριών και σκητών. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός ρουμανικών χειρογράφων φυλάσσονται στις δύο ρουμανικές σκήτες του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Δημητρίου (Σκήτη του Λάκκου), καθώς και σε αρκετές βιβλιοθήκες μοναστηριών και κελλιών, ενώ δεν λείπουν και τα λατινικά και αραβικά χειρόγραφα.***  Ο Έλληνας που πήγε στην Κόλαση: Εξερευνώντας τον κρατήρα του Τουρκμενιστάν (εικόνες & video)

    

Η πρώτη επιχείρηση των ερευνητών στην «πύλη του Άδη» στο Τουρκμενιστάν έχει άρωμα Ελληνικό.
 Πριν από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, ένας κρατήρας από φωτιά άνοιξε στην έρημο του βόρειους Τουρκμενιστάν, πιθανά ως αποτέλεσμα γεώτρησης.
 Ο κρατήρας Νταρζάβα, ευρύτερα γνωστός ως η «πύλη της Κόλασης» καίει ακόμα και σήμερα, ένα σουρεαλιστικό χαρακτηριστικό σε ένα κατά τα άλλα άγονο τοπίο.
 Λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση του κρατήρα είναι άγνωστες, αλλά η ιστορία λέει ότι σοβιετικοί επιστήμονες έβαλαν φωτιά για να κάψουν δηλητηριώδη αέρια κάτω από μια εξέδρα γεώτρησης. Ίσως οι επιστήμονες υποτίμησαν την ποσότητα των καυσίμων που βρισκόταν κάτω από το Τουρκμενιστάν, το οποίο έχει το έκτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο.
   Πριν μερικούς μήνες, ο Ελληνικής καταγωγής Καναδός εξερευνητής και κυνηγός καταιγίδων Γιώργος Κουρούνης, σε αποστολή που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το National Geographic, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στα βάθη του κρατήρα, ο οποίος έχει βάθος 30 μέτρα και πλάτος 65 μέτρα.
       Εκεί συνέλεξε δείγματα εδάφους, ελπίζοντας να μάθει αν η ζωή μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις σκληρές συνθήκες-και ίσως ρίξει φως σχετικά με το αν η ζωή θα μπορούσε να επιβιώσει σε παρόμοιες συνθήκες κάπου αλλού στο σύμπαν.
      Με αφορμή την παρουσίαση της αποστολής του στο χθεσινό επεισόδιο της σειράς Die Trying του National Geographic Channel, ο Κουρούνης μιλάει για την εμπειρία του.     
«Το σημείο πάντα με γοήτευε. Η ιστορία πίσω από το πώς εμφανίστηκε ο κρατήρας ήταν τυλιγμένη στο μυστήριο, και δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν αυτό στη Γη. Είναι πολύ μοναδικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος με λάκκο καύσης μεθανίου που είναι σαν να εκτοξεύεται από το έδαφος σε υψηλή πίεση. Είναι συναρπαστικό, είναι εντυπωσιακό, και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε για αυτό το φαινόμενο» αναφέρει.
 Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ σημαντική αποθήκη φυσικού αερίου, που καίει για περισσότερα από 40 χρόνια. Όπως εξηγεί ο Κουρούνης «η ιστορία που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο είναι ελαφρώς διαφορετική από ότι έχουν διαπιστώσει οι τοπικοί γεωλόγοι.
 Ο κοινός αστικός μύθος του τόπου είναι ότι κατέρρευσε το 1971 και πυρπολήθηκε από τους σοβιετικούς επιστήμονες λίγο αργότερα. Αλλά έχω ακούσει από τους τοπικούς γεωλόγους του Τουρκμενιστάν, που ήταν εκεί για δεκαετίες, ότι η κατάρρευση μπορεί να συνέβη στη δεκαετία του '60 και ήταν σβηστός μέχρι το 1980. Δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβη.
 Και δεν υπάρχουν αρχεία. Προσπαθήσαμε να βρούμε παλιές αναφορές στο περιστατικό, αλλά το τμήμα γεωλογίας απλά δεν έχει τόσο παλιά αρχεία. Έτσι, μέρος της υπόθεσης εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο.»
 Όσο για το πώς προετοιμάστηκε για αυτή τη δύσκολη αποστολή εξηγεί: «Χρειάστηκα 1μιση χρόνο για τη προετοιμασία και το σχεδιασμό της αποστολής, για να πάρω την άδεια και να επανδρώσω την ομάδα μου.
 Επίσης είχαμε κάνει μεγάλη προετοιμασία. Είχαμε φτιάξει ένα σύστημα με σχοινιά σε τοπικό φαράγγι του ποταμού και εξασκούμασταν εκεί. Επίσης φορούσα ειδική στολή που ανακλά τη θερμότητα και αυτοδύναμη αναπνευστική συσκευή, ενώ χρειάστηκα και ειδικό εξοπλισμό γιατί ένα κανονικό σχοινί αναρρίχησης θα έλιωνε από την υπερβολική ζέστη. Παράλληλα βάζαμε φωτιά με εφέ στην περιοχή κάτω από τα πόδια μου, ώστε να προετοιμαστώ ψυχολογικά και να μην πανικοβληθώ μέσα στον κρατήρα.
 Όταν μπήκα μέσα πρώτη φορά και κοίταξα κάτω ήταν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η φωτιά και η ζέστη στρεβλώνει τον αέρα γύρω και το κύμα θερμότητας είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούσαμε να κοιτάξουμε κατ 'ευθείαν προς τον άνεμο. Προστατεύαμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας όταν βρισκόμασταν την άκρη του κρατήρα.»
 Flying Over Fire  : http://youtu.be/7L5sH3XzWXA At the Gates of Hell : http://youtu.be/mH_ge1bD2dQ  ,

 
 ***
 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-


~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-


~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-


~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-


  ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-


~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-

~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-

~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-

~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-

~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,

 Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-

~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , .- ~

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,

~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 

~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-

~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-  

~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,