~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  :

*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

***  Τι συμβαίνει στη Μεσσήνη;         
   
Δια της απουσίας τους έλαμψαν από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης οι Ι. Τσούσης και Γ. Παπαδόπουλος. Μέχρι εδώ θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ήταν μια τυχαία απουσία. Όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, οι δυο τους έδωσαν το «παρών» κατά τη συνεδρίαση της πλειοψηφίας, που προηγήθηκε εκείνης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Γ. Παπαδόπουλος έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα των αντιδημάρχων ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος, αρνούμενος να αποδεχθεί τον ορισμό του ως εντεταλμένο σύμβουλο Ανδρούσας.
Ο Ι. Τσούσης δεν έχει εκφράσει, τουλάχιστον δημόσια, τη διαφωνία του. Είχε επιδοκιμάσει, όμως, ειρωνικό σχόλιο του πατέρα του σε μέσο κοινωνικό δικτύωσης και, μάλιστα, στο λογαριασμό του δημάρχου Μεσσήνης.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δε γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Έχουμε, όμως, μεγάλη περιέργεια…
Χ.Χ. 
 
***  Το ΤΕΙ Καλαμάτας ανοίγει το δρόμο στους νέους της Μεσσηνίας         
           
Διημερίδα από αύριο για το ρόλο τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Αν θέλει να μιλήσει κάποιος με τη λογική του μέσου όρου, τότε δε θα έπεφτε και πολύ έξω αν περιέγραφε την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ως έναν παχύδερμο, γραφειοκρατικό, ξεχαρβαλωμένο και αντιπαραγωγικό μηχανισμό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια προβληματική φούσκα, πάνω στην οποία «χτίζεται» άτσαλα και απροσχεδίαστα η γνώση των νέων.
Επιπλέον, από τα διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι η ρουσφετολογία, η συναλλαγή με κάθε τρόπο, η ιδιοτέλεια και η αδιαφορία προς την κοινωνία αποτελούν κανόνα.
Από την άλλη, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, πάνω στις οποίες στηρίζεται ένα – παρ’ όλα ταύτα - σαθρό σύστημα γνώσεων. Λαμπρό παράδειγμα τέτοιας διαφορετικής ποιότητας είναι και οι δράσεις του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), με έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο επίκουρος καθηγητής, Αναστάσιος Κώτσιρας, να αναπτύξει-και το έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό-τις υδροπονικές καλλιέργειες.
Θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία μίλησαν τόσο ο κ. Κώτσιρας όσο και οι Χρ. Μουρούτογλου, καθηγητής Εφαρμογών και Κ. Δελής, επίσης καθηγητής εφαρμογών, ήταν η διημερίδα που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στο ΤΕΙ για το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι νέοι στην εξέλιξη- ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Ο τελευταίος, όπως τονίστηκε, με την κατάλληλη επιστημονική παρακολούθηση, νέες καλλιεργητικές μεθόδους και στροφή στην ποιότητα, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή περαιτέρω ανάπτυξης του νομού.
Όπως σημείωσε ο κ. Κώτσιρας, στην Ελλάδα, χώρα αγροτική, παραδόξως, ο πρωτογενής τομέας έχει συρρικνωθεί σε τεράστιο ποσοστό, Σχολίασε, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της κρίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις πως ήδη επιστρέφουν εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα, κυρίως νέοι. Η διημερίδα θα δείξει πώς μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα και να τον αναπτύξουν, παράγοντας προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά εκείνων που παράγουν άλλες χώρες.
Ο κ. Δελής, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η καταγραφή των ποικιλιών λαχανικών, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2020 και μετά δε θα επιτρέπεται η καλλιέργεια ποικιλιών που δεν είναι καταγεγραμμένες, άρα θα κινδυνεύσουν με οριστική εξαφάνιση ποικιλίες που, αν αξιοποιηθούν, θα οδηγήσουν στην παραγωγή προϊόντων που θα δίνουν καλύτερες τιμές.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το ΤΕΙ για τη γενετική καταγραφή των ποικιλιών των συκιών της Μεσσηνίας.
Στη διημερίδα θα γίνει παρουσίαση και της προσπάθειας του ιδρύματος να κριθεί ως διατηρητής παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.
Το ΤΕΙ έχει ήδη κάνει μεγάλη δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση και έχει τεκμηριώσει ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών είναι ξεκάθαρα πιο ωφέλιμες από τα υβρίδια, όχι μόνο από διατροφική άποψη, αλλά και σε ό,τι αφορά το κόστος και τον όγκο παραγωγής.
Τέλος, ο κ. Μουρούτογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΤΕΙ να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να αποτελέσει φορέα γνώσεων και πρακτικών που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι η διημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τριπτόλεμος», της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς», ενώ στο ίδιο πρόγραμμα, από 20 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2014, θα υπάρξει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση (50 ωρών) στους βασικούς τομείς που σχετίζονται με τις υδροπονικές καλλιέργειες και γενικά με τη γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος.
Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα σεμινάρια, αλλά και τις δράσεις του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας, μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας: http://www.teikal.gr/index.php/ydroponikes.
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 6/10/2014 και ώρα 13.00 μ.μ. ηλεκτρονικά στο e-mail: a.pantazi@neagenia.gr. Προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να είναι 24–40 ετών. Το κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο είναι 50 ευρώ.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Κώτσιρας ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου έχει οργανώσει και προτίθεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014−2015 αυτοδύναμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Γεωργία Ελεγχομένου Περιβάλλοντος - Υδροπονία / Master in Controlled Environment Agriculture – Soilless Culture».
 
***  «Ξεσκόνισμα» των πολεοδομικών μελετών στο Δήμο Καλαμάτας
 
  Εκτός από τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης, μετά την εισήγηση του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην προχθεσινή συνεδρίαση στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, υπό την προεδρία του δημάρχου Π. Νίκα, συζητήθηκαν, επιπλέον, τα εξής θέματα:Πολεοδομική Μελέτη Βέργας: Εγκρίθηκε η μελέτη των ρεμάτων από την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση των συναρμόδιων φορέων (Αρχαιολογία κ.λ.π) για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μελέτη διευθέτησης που απαιτείται και απεστάλη στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η γεωλογική μελέτη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ρεμάτων θα μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.Πολεοδομική Μελέτη Μικρής Μαντίνειας: Έχουν διαβιβασθεί στην Κτηματική Υπηρεσία τα διαγράμματα για τον καθορισμό αιγιαλού στο τμήμα που απαιτείται.Πράξη Εφαρμογής Πυκνοδομημένων Αν. Παραλίας: Βρίσκεται στη Περιφέρεια για κύρωση.Πράξη Εφαρμογής Αγίας Άννας: Δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος. Α.Π. - 
 
*** Με τον Πύργο Ελέγχου στην Καλαμάτα έχουμε εξέλιξη;          
   
Παρακολουθώντας τις εξαγγελίες των υπουργών για το νέο πολιτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, άκουσα ότι άμεσα θα εφοδιαστεί με τα κατάλληλα μέσα και ο πύργος ελέγχου του συγκεκριμένου αεροδρομίου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πολιτικό. Πέρα από τις «τοπικιστικές» και ανούσιες, κατά την άποψή μου, κόντρες, υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό... Ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Καλαμάτας λειτουργεί με παμπάλαιο μηχανολογικό εξοπλισμό για δεκαετίες.
Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ, πέρα από το πολιτικό αεροδρόμιο (που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι πτήσεις του), γίνονται καθημερινά δεκάδες πτήσεις ικάρων που εκπαιδεύονται, καθιστώντας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως ένα απο αυτά που έχουν πολύ μεγάλη κίνηση στον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Μήπως θα έπρεπε να δοθεί μια προτεραιότητα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;  Κ. Γαζ.  
 
***  Ο προαστιακός πρέπει να επαναλειτουργήσει στην Καλαμάτα
  Επιστολή για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο προς όλους τους φορείς Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης Επιστολή με τις σκέψεις και τις απόψεις της για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο απέστειλε σε πλήθος αποδεκτών η ομάδα «Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο», που δραστηριοποιείται μέσω του facebook επί τρία χρόνια και συγκεντρώνει περί τα 2.000 μέλη. Οι διαχειριστές της τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση με το σιδηρόδρομο. H επιστολή, με έμφαση στην άμεση επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια αναστολής των τακτικών δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό το εσφαλμένο της βεβιασμένης αυτής απόφασης και ορατές οι ζημίες για τη Δημόσια Περιουσία – πολύ περισσότερες από την εξοικονόμηση πόρων που επιχειρήθηκε τότε. Σοβαρές επιπτώσεις της αποκοπής της Πελοποννήσου από το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, εκτός από την απώλεια των προφανών πλεονεκτημάτων των σιδηροδρομικών μεταφορών, ήταν οι αναμενόμενες λεηλασίες και οι βανδαλισμοί των υποδομών του σιδηροδρόμου. Όλο αυτό το κινητό και ακίνητο σιδηροδρομικό υλικό που “εν μία νυκτί” εγκαταλείφθηκε πρόχειρα και επιπόλαια, συνιστά ανεκτίμητης αξίας δημόσια περιουσία, ακριβοπληρωμένη από τους Έλληνες πολίτες, ενώ παράλληλα αποτελεί και ανεκτίμητο κεφάλαιο της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γι’ αυτό εξάλλου το δίκτυο υπάγεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας από το υπουργείο Πολιτισμού από το 1983. Θεωρούμε πως είναι ώρα να αρθεί η αδικία που συντελέστηκε επιλεκτικά στην Πελοπόννησο, καθώς επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη ελληνική περιφέρεια από τα σχέδια «αναδιάρθρωσης» των σιδηροδρόμων προ 4ετίας, αλλά και διαχρονικά από τη γενικότερη κακοδιαχείριση των σιδηροδρόμων στη χώρα μας. Και η αρχή μπορεί να γίνει άμεσα με την επαναλειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Μεσσηνία, μια αδίκως κατηργημένη υπηρεσία με μεγάλη διεισδυτικότητα στο επιβατικό κοινό και με οικονομική βιωσιμότητα, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχει δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν άμεσα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα – ΤΕΙ – Μεσσήνη, καθώς η γραμμή έχει υποστεί ριζική ανακατασκευή προσφάτως και βρίσκεται σε κατάσταση κυκλοφορίας, αφού συχνά γίνονται εκδρομικά – τουριστικά δρομολόγια. Υπάρχουν έτοιμες κατασκευασμένες στάσεις κατά μήκος της διαδρομής και δύνανται να προστεθούν κι άλλες. Στο Μηχανοστάσιο της Καλαμάτας, το οποίο είχε ανακαινιστεί πλήρως λίγο καιρό πριν από την αναστολή λειτουργίας του, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αυτοκινητάμαξες προαστιακού τύπου ΜΑΝ-1, οι οποίες είναι πλήρως ανακαινισμένες, λειτουργικές και καθαρές. Η υπηρεσία εξυπηρετεί μεγάλο μέρος του μετακινούμενου πληθυσμού μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και σπουδαστών του ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως είχε αποδειχθεί ως το 2011 που λειτουργούσε κανονικά, συνεπώς μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη. Η τοπική εμποροπανήγυρη της Μεσσήνης, που λαμβάνει χώρα από 20 ως 28 Σεπτεμβρίου, είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει το νέο ξεκίνημα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Καλαμάτας, αφού αποτελεί πλέον παράδοση για τον κόσμο η μετάβαση «με το τρένο στο Νησιώτικο πανηγύρι», όπως έγινε και πέρυσι που η γραμμή επαναλειτούργησε με ανέλπιστη επιτυχία, αλλά δυστυχώς προσωρινά. Σε επόμενη φάση και με μικρής έκτασης εργασίες που αφορούν κυρίως στην αποκατάσταση των λεηλατημένων αυτόματων ηχοφωτεινών συστημάτων των ισόπεδων διαβάσεων, ο προαστιακός σιδηρόδρομος πρέπει να επεκτείνει τα δρομολόγιά του ως το Διαβολίτσι και κατόπιν ως την Κυπαρισσία. Σε αυτή τη φάση πιθανόν να έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο εγχείρημα, καθώς θα εξυπηρετεί κατά το βέλτιστο τρόπο τους κατοίκους των αντίστοιχων Δήμων στις καθημερινές μετακινήσεις τους προς και από την Καλαμάτα, καθώς και τους μαθητές. Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς η τουριστική εκμετάλλευση του δικτύου στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ομάδων ξένων τουριστών που αναζητούν μια εναλλακτική περιήγηση στα μαγευτικά τοπία και την πλούσια ιστορία της Πελοποννήσου». - 
 
***  Γνωριμία μαθητών με την Αρχαία Μεσσήνη μέσω ταμπλετών  
ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου Το ποσό των 38.572,80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα κοστίσει η «Υλοποίηση εφαρμογής και εκπαιδευτικών σεναρίων», της πράξης «Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη» του άξονα προτεραιότητας 1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους ΕΣΠΑ 2007 – 2013, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε χθες με την εταιρeία «ΒΑΝΙΔΗΣ Χ.ΙΩΑΝΝΗΣ- MESIA SUITE», ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την παροχή των υπηρεσιών στις 31 Μαΐου 2015. Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή, που θα υποστηρίζει τη δημιουργία, την υλοποίηση και την καταγραφή εκπαιδευτικών σεναρίων επισκέψεων στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Θα αποτελείται: α) από ένα περιβάλλον συγγραφής/σχεδίασης του εκπαιδευτικού σεναρίου της κάθε επίσκεψης, β) από μία ψηφιακή βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών σεναρίων και γ) από το περιβάλλον παρουσίασης μέσω του οποίου θα γίνεται διαθέσιμο το ψηφιακό περιεχόμενο στους μαθητές που θα επισκέπτονται το χώρο.Σκοπός Σκοπός είναι οι μαθητές να μπορούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας που προσφέρουν οι φορητές συσκευές (ταμπλέτες) να καθοδηγούνται στα εκθέματα και να αξιοποιούν την επίσκεψή τους στο μέγιστο βαθμό, δεδομένου ότι ακολουθούν τη διαδρομή που ο εκπαιδευτικός έχει επιλέξει για αυτούς ως βέλτιστη. Για κάθε σενάριο θα πρέπει να υπάρχει μία εισαγωγή που θα προσφέρει όλες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει ο μαθητής. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθεί το εκπαιδευτικό υλικό που έχει προετοιμαστεί από εκπαιδευτικούς. Το κάθε εκπαιδευτικό σενάριο θα χωρίζεται σε τρεις χρονικές φάσεις: -Πριν από την επίσκεψη Σε αυτή τη φάση το σενάριο θα προετοιμάζει τους μαθητές για την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο. Εδώ, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να εξετάσει τρόπους που θα προκαλέσουν την προσοχή των μαθητών και θα τους κάνει να ενδιαφερθούν για τα μνημεία ή τα ευρήματα του χώρου που θα επισκεφθούν. Θα πρέπει να θέσει ερωτήματα στους μαθητές τέτοια ώστε να εντοπίσει τις σχετικές γνώσεις που οι μαθητές ήδη κατέχουν. Έχοντας διαπιστώσει το γνωστικό επίπεδο της τάξης θα μπορεί να θέσει τα ερωτήματα που θα καλεστούν οι μαθητές να απαντήσουν μέσω της επίσκεψή τους. Τέλος, θα πρέπει να σχεδιάσει και οργανώσει την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο και να δώσει όλες τις πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σενάριο που έχει σχεδιάσει, ώστε οι μαθητές κατά την άφιξή τους στο χώρο του μουσείου να γνωρίζουν ήδη τι έχει οριστεί για αυτούς. -Επίσκεψη Οι μαθητές προμηθεύονται τις φορητές συσκευές και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο. Θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται για να απαντήσουν τα ερωτήματα που τους έχουν τεθεί πριν την επίσκεψή τους μέσα από την παρατήρηση των εκθεμάτων και των μνημείων. Με την ολοκλήρωση αυτή της διαδικασίας θα βρίσκονται πια σε θέση να εξηγήσουν τις απαντήσεις τους και, μάλιστα, επικαλούμενοι παρατηρήσεις τους στο πλαίσιο της επίσκεψης. -Μετά την επίσκεψη Έχοντας επιστρέψει στην τάξη μετά την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο κι έχοντας ολοκληρώσει πια το εκπαιδευτικό σενάριο που τους έθεσε ο εκπαιδευτικός, μπορούν να συζητήσουν αναλυτικότερα για τις λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού σεναρίου και τις απαντήσεις που πρότειναν μέσω των εκθεμάτων. Τα σενάρια που θα αναπτυχθούν μπορεί να αφορούν στην ακουστική του αρχαίου θεάτρου (φυσική), στη βίωση αθλημάτων της αρχαιότητας (φυσική αγωγή), στη διοργάνωση αγώνων αντιλογίας για θέματα που αφορούν στις σύγχρονες κοινωνίες (κοινωνικές επιστήμες), την ιστορία της πόλης της Μεσσήνης, τους κατοίκους της, την καθημερινή ζωή τους, τα σπίτια τους και τις δραστηριότητες τους, τα παιχνίδια των παιδιών της εποχής, τη μουσική, τη ζωγραφική κ.α. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής αναμένεται να σχεδιαστούν, να υλοποιηθούν και να αξιολογηθούν 20 εκπαιδευτικά σενάρια που θα καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές του αναλυτικού προγράμματος. 
 
***  Με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα θα ασχοληθεί κανείς;          
   
Νέα έντονα παράπονα, αυτή τη φορά από τις εργατικές εστίες της Αγίας Τριάδας, μας μετέφερε μητέρα που ζει στην περιοχή. Όπως μας είπε, τις τελευταίες ημέρες φοβούνται να βγάλουν τα παιδιά τους από το σπίτι, καθώς αγέλες σκύλων επιτίθενται σε κόσμο, ενώ κάθε βράδυ γίνεται χαμός από γαυγίσματα και ουρλιαχτά. Η ίδια επικοινώνησε με το Δήμο και της έδωσαν ένα τηλέφωνο της Φιλοζωικής, το κάλεσε, αλλά δεν απάντησαν ποτέ. Ύστερα της είπαν από το Δήμο ότι θα ενημερώσουν οι ίδιοι τη Φιλοζωική και περιμένει ακόμα... Κατέληξε λέγοντάς μας ότι λογικά το πρόβλημα θα λυθεί, όταν στη γειτονιά τους φθάσει το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας...
Φυσικά, τους τελευταίους μήνες είναι πάμπολλες οι καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα από όλες τις γειτονιές της πόλης, ενώ πρόσφατα γίναμε κι εμείς αυτόπτες μάρτυρες μια τέτοιας επίθεσης αδέποτων σκύλων. Το θέμα παίρνει μέρα με τη μέρα μεγάλες διαστάσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να μεριμνήσουν γι’ αυτό άμεσα.   Κ. Γαζ.  
 
***  Καταδικάσθηκαν νεαροί τσιγγάνοι για απόπειρα κλοπής στο Ασπρόχωμα         
           
Σε φυλάκιση 3 ετών έκαστος καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο νεαροί τσιγγάνοι, για απόπειρα κλοπής σε σπίτι στο Ασπρόχωμα. Στο εδώλιο κάθισε και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος, όταν τους αντιλήφθηκε, πυροβόλησε δύο φορές κατά του αυτοκινήτου τους. Το δικαστήριο απάλλαξε τον ιδιοκτήτη από τις κατηγορίες της απειλής και της παράνομης οπλοφορίας – οπλοχρησίας.
Οι δύο τσιγγάνοι ισχυρίσθηκαν ότι, επιστρέφοντας από Μεσσήνη, σταμάτησαν στο Ασπρόχωμα για σωματική τους ανάγκη. Ξαφνικά άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν το αυτοκίνητό τους «σκαγιασμένο» και το παμπρίζ σπασμένο. Έφυγαν τρέχοντας και κατήγγειλαν το περιστατικό  στην Αστυνομία.
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είχε πει τότε στους αστυνομικούς ότι άκουσε να σπάνε τα ξύλα από παράθυρο του ισογείου, πήρε το όπλο και βγήκε έξω. Είδε το αυτοκίνητο με αναμμένη μηχανή και πυροβόλησε. Τότε είδε τους δύο τσιγγάνους να βγαίνουν από το σπασμένο παράθυρο.
Χθες, ωστόσο, τα είπε λίγο διαφορετικά, καθώς δε θυμόταν αν τα ξύλα στο παράθυρο ήταν σπασμένα άλλη στιγμή, λέγοντας ότι μπορεί οι δύο τσιγγάνοι να βγήκαν από το πλάι του σπιτιού και όχι από μέσα.  Β.Β. 
 
***  «Έργο πνοής ο ανατολικός άξονας της Πελοποννήσου»         
   
«Κορυφαίο αναπτυξιακό έργο» χαρακτήρισε τον ανατολικό άξονα της Πελοποννήσου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την υπογραφή της απόφασης παράλληλης πολιτικής χρήσης του αεροδρομίου της Τρίπολης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Πελοπόννησος αποτελεί ένα διαμάντι του ελληνικού χώρου, με πρωτοφανή εκρηκτική ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες.
Συγκεκριμένα για τον ανατολικό άξονα «Κόρινθο – Επίδαυρο – Πόρτο Χέλι – Ναύπλιο – Λεωνίδιο- Κυπαρίσσι – Γύθειο – Αρεόπολη – Στούπα – Καρδαμύλη –Καλαμάτα», ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Πελοπόννησο και τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, αποφασίστηκε η συνεργασία μας για την κατασκευή του ανατολικού άξονα της Πελοποννήσου.  Θα συνδέσει ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και του πρωτογενούς τομέα». Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου για γρήγορη ετοιμασία του φακέλου του έργου.
Ο υπουργός Υποδομών έκανε, τέλος, αναφορά στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με αποτέλεσμα να διαθέτει η Πελοπόννησος πλέον ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
 
***  Μαρία Κατσανδρή: Η τέχνη δεν έχει χώρο για τραμπουκισμούς
 
Αισθάνομαι την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση, ας προσθέσω και την ευθύνη, να πω δύο λόγια για τη σχέση της Θεατρικής Διαδρομής και τη δική μου με «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή, σε διασκευή Σ. Φασουλή – Θ. Νιάρχου. Το 2012 που ήμουν με την ομάδα της Θεατρικής Διαδρομής αποφασίσαμε να ανεβάσουμε «Το Τρίτο Στεφάνι». Τηλεφώνησα στον κ. Νιάρχο και μετά την εκδηλωμένη του χαρά και το Πρώτο Ναι, διαβάσαμε όλοι μαζί το έργο και άρχισα να δουλεύω πάνω σ’ αυτό. Με δική μου πρωτοβουλία, γνωρίζοντας τη δυναμική της ομάδας, πρότεινα για εκείνη τη χρονιά να ανεβάσουμε δύο έργα. Όπως κι έγινε και «Το Τρίτο Στεφάνι» έγινε στόχος για τον επόμενο χρόνο. Λόγω ειλημμένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να βρίσκομαι εκεί τον επόμενο χρόνο. Παρέδωσα όλες τις σημειώσεις για «Το Τρίτο Στεφάνι» στον κ. Χαλκιά, περιμένοντας το ανέβασμά του. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω και πιστεύω πως το γνωρίζει και το κοινό της Καλαμάτας, είναι πως στις ανακοινώσεις της Θεατρικής Διαδρομής και μέσω του Τύπου και με συνεντεύξεις για το ρεπερτόριο της ομάδας και τα μελλοντικά σχέδια, ήταν και «Το Τρίτο Στεφάνι». Ήμουν παρούσα. Έχω μιλήσει κι εγώ σε συνέντευξη για «Το Τρίτο Στεφάνι». Μου έκανε, λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση, όταν έμαθα πως μια άλλη ομάδα θέλει να ανεβάσει το έργο. Υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι Άγραφοι Νόμοι που διέπουν το χώρο και είμαι σίγουρη ότι είναι γνωστοί στους πάντες. Όταν ένας θίασος ανακοινώνει ένα έργο, αυτό δεν αγγίζεται από κανέναν. Θεωρώ, επίσης, αδιανόητο να σπάνε οι άγραφοι αυτοί νόμοι για λόγους που δεν άπτονται επ’ ουδενί σ’ αυτό που λέγεται Θέατρο. Δεν είναι μόνο ζήτημα Αξιών, Ήθους, Αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα Δεοντολογικό εκ των ων ουκ άνευ. Η Τέχνη δεν έχει χώρο για κανενός είδους, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τραμπουκισμούς. Τους εξοβελίζει, τους ξεσκαρτάρει με το Ήθος και την ποιότητα που κάθε καλλιτέχνης έχει, όταν είναι. Με τιμή, Μαρία Κατσανδρή Ηθοποιός-Σκηνοθέτις - 

*** Μήλον της Έριδος «Το Τρίτο Στεφάνι» για τοπικά θεατρικά σχήματα         
           
Θεατρική πράξη… και Ήθος
Μπορεί η Καλαμάτα να είναι η «Πόλη του Χορού» (σύμφωνα με το σχέδιο Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, ενός προγράμματος που σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί από το Νοέμβριο του 1993 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος), αλλά για μένα είναι η «Πόλη του Θεάτρου».
Έζησα και συνέβαλα στην εξέλιξή του από τη γέννησή του, πριν ακόμα κι από τη γέννηση του ΜΕΘ και την ίδρυση του ΔΗΠΕΘΕ, και ό,τι επακολούθησε «θεατρικά» μέχρι σήμερα στην πόλη μας, με τους 8 θεατρικούς συλλόγους και το ΔΗΠΕΘΕ, να αποτελεί πανελλαδικά ένα στατιστικό ρεκόρ, διαμορφώνοντας ένα απαιτητικό θεατρόφιλο κοινό, που συμβάλλει μαζί με τα θεατρικά σχήματα στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολιτιστικού-κοινωνικού ιστού, που αντανακλά στο συνολικό κοινωνικό ιστό της πόλης μας.
Ανέφερα εν συντομία τη θεατρική ιστορία σχεδόν 40 χρόνων της πόλης μας, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι, για όσους ασχοληθήκαμε με το θέατρο αυτά τα χρόνια, το ζητούμενο ήταν, πάνω απ' όλα, το ήθος του καλλιτέχνη, το επίπεδο της θεατρικής πράξης που αγγίζει τα κοινωνικά πράγματα και συμβάλλει σ’ έναν τρόπο ζωής με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και αισθητική. Έτσι, λοιπόν, θα περίμενε κανείς, εμείς οι καλλιτέχνες, αναγκαστικά ως δακτυλοδεικτούμενοι, να οριοθετούμε τους στόχους των θεατρικών πράξεών μας, σύμφωνα με τους άγραφους ηθικούς νόμους που κουβαλά η συνολική διαδικασία της θεατρικής πράξης μέχρι το τελικό της αποτέλεσμα...
Με λίγα λόγια, απευθύνομαι συνολικά στο θεατρικό σχήμα ΣΥΝ-1, ότι η συγκεκριμένη απόφασή του να προχωρήσει στις διαδικασίες ανεβάσματος του «Τρίτου στεφανιού» του Κώστα Ταχτσή είναι αντιδεοντολογική, παρ’ όλο που ενημερώθηκε διεξοδικά από τη «Θεατρική Διαδρομή», ότι οι ανακοινώσεις, οι εργασίες και ο σχεδιασμός ανεβάσματος του ίδιου έργου από την ίδια έχουν αρχίσει πολύ πιο πριν από το ΣΥΝ-1 και υπάρχουν αποδείξεις, οι οποίες ήδη κατακλύζουν τα ΜΜΕ της πόλης μας.
Ελπίζω να σταματήσει σε αυτό το σημείο η εισαγωγή τέτοιων «ηθών» στην 40χρονη πορεία των θεατρικών πραγμάτων στην πόλη μας. Την ίδια επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο θα την κατέθετα ειλικρινά για οποιαδήποτε άλλη αντιδεοντολογική συμπεριφορά, απ’ όπου κι αν προερχόταν.
Βάσω Φιλιππίδου
Ηθοποιός
Απλά… ντόμπρα… σταράτα… και δεοντολογικά…
Μετά την ευτυχή συγκυρία της σκηνοθετικής συνεργασίας μου με τη «Θεατρική Διαδρομή», στη μεγάλη θεατρική παραγωγή της, «ΜΑΡΑ/ΣΑΝΤ», όπως αυτή καταγράφηκε στα ΜΜΕ (Τύπος, τηλεόραση, ραδιόφωνο) και το υπογράμμισε με το δικό του τρόπο το θεατρόφιλο κοινό της Καλαμάτας, ήταν φυσιολογικό να αναζητηθεί και από τα δύο μέρη (Θ.Δ. και δικό μου) η περίπτωση μιας νέας συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή αποφασίσθηκε, παραμονές της πρεμιέρας του «ΜΑΡΑ/ΣΑΝΤ» το Μάρτιο του 2014, βάζοντας ως στόχο μια νέα παραγωγή της Θ.Δ. «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, στη θεατρική διασκευή των Σταμάτη Φασουλή – Θανάση Νιάρχου. Μια παραγωγή που ήδη η Θ.Δ. είχε γνωστοποιήσει το 2012 (...υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτό) σε σκηνοθετική συνεργασία με την κα Μαίρη Κατσανδρή, στην οποία έδωσε την άδεια ανεβάσματος ο κ. Θανάσης Νιάρχος. Για κάποιους τεχνικούς λόγους η παραγωγή αυτή προσωρινά αναβλήθηκε... Τελικά, η Θ.Δ. αποφάσισε να προτείνει σε μένα την πραγματοποίησή της για την επόμενη θεατρική σεζόν (2014-2015). Παρέλαβα όλον το φάκελο της προετοιμασίας που έγινε κι άρχισα τη δική μου μελέτη και σχεδίαση... Η πρόεδρος της Θ.Δ., Μαρία Τούμπουρου, στην εκπομπή της κας Μαρίας Τομαρά και του κ. Βασίλη Ποτέα το Μάρτιο του 2014, στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Καλαμάτας, ανακοίνωσε και συζήτησε την απόφαση αυτή της Θ.Δ., γεγονός που ξαναγνωστοποιήθηκε από την ίδια την κα Τομαρά.
Την ίδια περίοδο με εντολή της Θ.Δ. ανακοίνωσα κι εγώ αυτήν την απόφασή της, σε συνέντευξή μου στο τηλεοπτικό κανάλι BEST και, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό...
Για λόγους που δε γνωρίζω, πρόσφατα πληροφορήθηκα από τον Τύπο της Καλαμάτας ότι ένα άλλο θεατρικό σχήμα της Καλαμάτας, το ΣΥΝ-1, σχεδιάζει να ανεβάσει τη συγκεκριμένη θεατρική διασκευή και, μάλιστα, πριν από τις ημερομηνίες που έκλεισε η Θεατρική Διαδρομή, τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο και το καλοκαίρι στο Θέατρο του Κάστρου…
Τα υπόλοιπα ανήκουν στη λεγόμενη στάση της θεατρικής δεοντολογίας που συνηθίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια στο Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο. Με απλά λόγια, με οποιονδήποτε τρόπο γνωστοποιηθεί η απόφαση κάποιου θεατρικού σχήματος, ή σκηνοθέτη, ή ηθοποιού, ότι αποφάσισε το ανέβασμα κάποιου θεατρικού έργου, με απόλυτο σεβασμό, τουλάχιστον μέχρι τώρα, γίνεται αποδεκτή!
Εν κατακλείδι, γνωρίζουν όλα τα θεατρικά σχήματα ότι οφείλουν να σέβονται αυτήν τη διαχρονική θεατρική δεοντολογία!    Με τιμή,      Κώστας Χαλκιάς     Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

*** «Δοκίμασε τα… σκουπίδια»          
   
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΩΝ «ΠΛΟΥΣΙΩΝ» ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
 «Δοκίμασε τα… σκουπίδια» 
 Ιδού ένα βιβλίο για να ταρακουνήσει τις επαναπαυμένες καταναλωτικές μας συνειδήσεις: «Taste the Waste». Το κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τα γερμανικά στα ελληνικά οι εκδόσεις Κέδρος, με αυτόν τον αγγλικό τίτλο, που μεταφράζεται «Δοκίμασε τα απορρίμματα» ή «Γεύσου τα άχρηστα»…
Οι δύο Γερμανοί συγγραφείς, Στέφαν Κροϊτσμπέργκερ (δημοσιογράφος) και Βάλεντιν Τουρν (σκηνοθέτης), καταγγέλλουν ότι τα μισά και πλέον από τα τρόφιμα στην Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια, την ώρα που ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από την πείνα! Μόνο στη Γερμανία πετιούνται σήμερα, εν μέσω κρίσης, έως 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Και αν όλοι οι Ευρωπαίοι πετούσαν κάθε χρόνο μόνο τα μισά κι αν δεν κατέληγαν στις χωματερές, οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές θα έπεφταν. Με αποτέλεσμα να μπορέσουν να χορτάσουν όλης της Γης οι πεινασμένοι.
Το βιβλίο των 326 σελίδων, σε μετάφραση Ανδρέα Κράουζε, είναι ένας συνδυασμός δοκιμίου και ρεπορτάζ με κινηματογραφική αφήγηση. Καταγράφει την εμπειρία του κινηματογραφιστή Τουρν, ο οποίος περιγράφει τα γυρίσματα του ομώνυμου ντοκιμαντέρ σε τέσσερεις ηπείρους και την ανάλυση του Κροϊτσμπέργκερ, ο οποίος διερευνά τα αίτια που οδηγούν στην πλανητική σπατάλη, δίνοντας στο τέλος προτάσεις για αυτό- περιορισμό και πολιτική παρέμβαση. Ήδη το βιβλίο ενεργοποίησε μια δημόσια συζήτηση στη Γερμανία μέσω οικολογικών οργανώσεων υποστήριξης του Τρίτου Κόσμου. Του Κόσμου οι κάτοικοι του οποίου… «ζηλεύουν» τις πλούσιες σε σκουπίδια χώρες της κρίσης, σε σχέση με τη δική τους θανάσιμη φτώχεια…
Μιλάμε για στοιχεία- σοκ:
-Ενώ πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στην πλανήτη είναι υπέρβαροι, η Ευρώπη πετάει κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια τόνους ψωμί, ποσότητα ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Ισπανίας.
-Το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές.
-Η συνειδητοποίηση της απάνθρωπης σπατάλης ανάγκασε τους νεαρούς ακτιβιστές στη Γερμανία να γίνουν «δύτες απορριμμάτων», βυθιζόμενοι στους κάδους των μεγάλων σούπερ μάρκετ, προκαλώντας τη οργή των αφεντικών. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, τα τρόφιμα παραμένουν ιδιοκτησία των υπεραγορών, ακόμη και όταν βρίσκονται στους κάδους για τα απορριμματοφόρα. Όποιος βάλει χέρι σε αυτά, διαπράττει το αδίκημα της κλοπής! Παράδειγμα; Η απόφαση του Πταισματοδικείου του Ντέμπελν της Σαξονίας που καταδίκασε δύο ακτιβιστές σε ποινή είκοσι ημερών φυλάκισης, εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα, γιατί αφαίρεσαν ληγμένα τυποποιημένα προϊόντα. Οι καταδικασθέντες επέλεξαν να εκτίσουν την ποινή τους για να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα της σπατάλης.
-Η βρετανική κυβέρνηση προτίμησε να μελετήσει το ζήτημα και τα ευρήματα ήταν τρομερά. Στα οικιακά σκουπίδια των Βρετανών καταλήγουν κάθε μέρα 13,2 εκατομμύρια ρώγες σταφύλι, 7 εκατομμύρια φέτες ψωμί, 5 εκατομμύρια πατάτες, 4 εκατομμύρια μήλα, 2,8 εκατομμύρια ντομάτες, 1, 6 εκατομμύρια μπανάνες, 1,3 εκατομμύρια μανιτάρια, 1,3 εκατομμύρια κεσεδάκια γιαούρτι, 1,2 εκατομμύρια λουκάνικα!
Από το παιχνίδι της πείνας δε θα μπορούσαν να λείπουν οι περιλάλητες «αγορές». Πώς; Κερδοσκοπώντας πάνω στην εξέλιξη των τιμών στα σιτηρά, εξηγούν οι συγγραφείς. Επικαλούμενοι έρευνα της Παγκόσμιας Αρωγής για την Καταπολέμηση της Πείνας εντοπίζουν ότι οι επενδυτικές κινήσεις στις προθεσμιακές αγορές ευθύνονταν για το 15% της αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε το 2008. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες στοιχηματίζουν στις τιμές των τροφίμων, ασκώντας με το κεφάλαιό τους αυξητικές πιέσεις στις τιμές, ώστε να φθάσουν την αξία για την οποία στοιχημάτισαν.
Όλα τα κεφάλαια του βιβλίου διαβάζονται σαν μυθιστόρημα. Μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι: Η τροφή είναι ζωή, η τροφή δεν είναι σκουπίδια, η ιστορία της αφθονίας, λιμός στο βασίλειο της αφθονίας, γιατί εξαφανίζονται τα ψάρια, τρώγοντας το φαγητό του φτωχού, γεμάτα ντεπόζιτα- άδεια πιάτα, αποθήκευση- μεταφορά- συσκευασία των τροφίμων, διανομή με κοινωνικά κριτήρια.
Τελικά, ένα βιβλίο «γροθιά στο στομάχι», που τελειώνοντάς το, σου δημιουργεί μια επιβεβλημένη ενοχή, γι’ αυτόν τον πολιτισμό των σκουπιδιών μας!
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ / του Κώστα Μαρδά

***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

~** Αναλυτικά το πρόγραμμα για το Europa League:

1ος όμιλος
Γκλάντμπαχ - Βιγιαρεάλ (20:00)
Απόλλων Λεμεσού - Ζυρίχη (20:00)

2ος όμιλος
Μπριζ - Τορίνο (20:00)
Κοπεγχάγη - Ελσίνκι (20:00)

3ος όμιλος
Παρτίζαν - Τότεναμ (20:00)
Μπεσίκτας Τουρκίας  - Αστέρας Τρίπολης (20:00)

4ος όμιλος
Ζάλτσμπουργκ - Σέλτικ (20:00)
Ντίναμο Ζάγκρεμπ - Άστρα Τζούρτζου (20:00)

5ος όμιλος
Αϊντχόφεν - Εστορίλ (20:00)
Παναθηναϊκός - Ντινάμο Μόσχας (20:00)

6ος όμιλος
Καραμπάκ - Σεντ-Ετιέν (19:00)
Ντίπρο - Ίντερ (20:00)

7ος όμιλος
Σταντάρ Λιέγης - Ριέκα (22:05)
Σεβίλλη - Φέγενοορντ (22:05)

8ος όμιλος
Λιλ - Κρασνοντάρ (22:05)
Έβερτον - Βόλφσμπουργκ (22:05)

9ος όμιλος
Γιουνγκ Μπόις - Σλόβαν Μπρατισλάβα (22:05)
Νάπολι - Σπάρτα Πράγας (22:05)

10ος όμιλος
Στεάουα - Όλμποργκ (22:05)
Ρίο Άβε - Ντινάμο Κιέβου (22:05)

11ος όμιλος
ΠΑΟΚ - Ντινάμο Μινσκ (22:05)
Φιορεντίνα - Γκινγκάμπ (22:05)

12ος όμιλος
Μεταλίστ - Τράμπζονσπορ (22:05)
Λέγκια - Λόκερεν (22:05)

Live όλη η δράση στα «αστέρια» του Champions League...
***  Στην  πρώτη αγωνιστικής των ομίλων του Champions League  αποτελέσματα :
Τρίτη  16/09/2014 :
 1ος όμιλοςΟλυμπιακός - Ατλέτικο Μαδρίτης 3-2.-
Γιουβέντους - Μάλμε 2-0

2ος όμιλος
Λίβερπουλ - Λουντόγκορετς 2-1
Ρεάλ Μαδρίτης - Βασιλεία 5-1

3ος όμιλος
Μονακό - Λεβερκούζεν 1-0
Μπενφίκα - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης   0-2

4ος όμιλος
Γαλατάσαραϊ - Άντερλεχτ 1-1
Ντόρτμουντ - Αρσεναλ 2-0
Τετάρτη 17/09/2014 :
5ος όμιλος Ρόμα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας   5 -1  , (4-0) .-  5΄,  31΄ Ζερβίνιο , 10΄ Ο Ιτούρμπε , 20΄ Μαϊκόν  , 50΄ αυτογκόλ Ιγκνασέβιτς , ,82΄  Μούσα ,
Μπάγερν Μονάχου – Μάντσεστερ Σίτι   1-0  , (0-0) .- , 91΄ Μπόατενκ

6ος όμιλος
Μπαρτσελόνα – ΑΠΟΕΛ  1-0   ,(1-0) .-  29΄ Πικέ ,
Άγιαξ – Παρί Σεν Ζερμέν  1-1    , (0-1) .- 14΄ Καβάνι  , 74΄ Σούνε ,

7ος όμιλος
Τσέλσι – Σάλκε     1-1  , (1-0) .- 11΄ Φάμπρεγκας , 62΄ Χούντελααρ ,
Μάριμπορ – Σπόρτινγκ Λισαβόνας    1-1   , (0-0).- 80΄ Νάνι  ,91΄ Λούκα Ζάχοβιτς

8ος όμιλος
Πόρτο – ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ   6-0    , (3-0) .- 6' , 33΄ , 57΄ Μπραϊμί , 38΄Μαρτίνεζ , 60΄  Λόπεζ , 76΄Αμπουμπακάρ ,
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Σαχτάρ Ντόνετσκ    0-0   , (0-0).-

*** Στα πρότυπα της Super League η παρουσίαση του Παμίσου Μεσσήνης (φωτογραφίες)

ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΙ «ΝΗΣΙΩΤΕΣ»-ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ 5ΕΤΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ -ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ Ο Πάμισος Μεσσήνης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες του νομού, με πολυετή παρουσία στις εθνικές κατηγορίες, ενώ παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για δεύτερη συνεχή χρονιά οι «Νησιώτες» θα επιδιώξουν ως φαβορί να αφήσουν πίσω τους το τοπικό ποδόσφαιρο, διεκδικώντας μια θέση στη Γ’ κατηγορία της ΕΠΟ. Το φετινό καλοκαίρι …τίναξαν την μετεγγραφική μπάνκα στον αέρα, αποκτώντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές, ενώ το επίπεδο και ο πήχης αναμένεται ν’ ανέβουν ακόμη ψηλότερα, με την εμπλοκή στα διοικητικά του επιχειρηματία Δημήτρη Αντωνόπουλου, ο οποίος αναμένεται το Σαββατοκύριακο γι’ αυτό το σκοπό στη Μεσσήνη. Η χθεσινή ημέρα ήταν ξεχωριστή για τον Πάμισο, καθώς παραμονές της πρεμιέρας της Α’ Τοπικής πραγματοποιήθηκε στο Ideal, στην κεντρική πλατεία της πόλης, η παρουσίαση της ομάδας, μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτινή, αισιόδοξη με προσδοκίες για το μέλλον… Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Παμίσου, Γιώργος Πετρουλάκης, τονίζοντας τα παρακάτω: Έχει καθιερωθεί να κάνουμε κάθε χρόνο αυτή την παρουσίαση, στα πρότυπα των ομάδων της Super League. Με τη δύναμη και βοήθεια του κόσμου καλούμαστε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Ο Πάμισος είναι ιστορική ομάδα, με πολύ βαριά φανέλα. Ως Δ.Σ. κάναμε το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε, με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες, σε μια δύσκολη εποχή για όλους. Επιλέξαμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι καλούνται με τη σειρά τους ν’ αποδείξουν στο γήπεδο ότι είναι οι καλύτερο. Διοικητικά ξέρετε ότι τρέχουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις και απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να μπει στην ομάδα ο Δημήτρης Αντωνόπουλος. Ο γνωστός επιφανής επιχειρηματίας απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά θα βρίσκεται στη Μεσσήνη το Σαββατοκύριακο, οπότε θα γίνουν οι διεργασίες για ν’ αναλάβει ο κ. Αντωνόπουλος, με άμεσο συνεργάτη τον παλιό διεθνή διαιτητή Ηρακλή Τσίκινη. Θα γίνει ένας σχεδιασμός 5ετίας, με στόχο να φτάσει η ομάδα όσο ψηλότερα γίνεται. Στη συνέχεια ο κ. Πετρουλάκης επιχείρησε μια σύντομη αποτίμηση της δικής του «θητείας», επισημαίνοντας τα παρακάτω: Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Μεσσήνης, τους επιχειρηματίες και τον κόσμο που στήριξε την προσπάθειά μας τα τελευταία 5 χρόνια. Αγωνιστικά είχαμε μια επιτυχημένη παρουσία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περυσινή σεζόν, όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής και συμμετείχαμε στο τουρνουά ανόδου διεκδικώντας μια θέση στη Γ’ Εθνική. Εκτός όμως από την ανδρική ομάδα γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στις ακαδημίες του Παμίσου, όπου επικεφαλής είναι ο Γιώργος Καπερώνης και συμμετέχουν περισσότερα από 100 παιδιά. Από την άλλη, έγιναν κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο σύλλογος, με τη βοήθεια του Δήμου Μεσσήνης. Ο Πάμισος είναι μια πολύ καλά οργανωμένο σωματείο, πρότυπο λειτουργίας για όλη τη Μεσσηνία. Πλέον έφτασε η ώρα η ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω, κατέληξε ο πρόεδρος των «πρασίνων», αφήνοντας το βήμα στο Δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας: Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο του Παμίσου Γιώργο Πετρουλάκη για την προσφορά του στην ομάδα και τη διοίκηση που κρατούν ψηλά τον ιστορικό σύλλογο της Μεσσήνης. Από την πλευρά μου θα επαναλάβω τη δέσμευση ότι θα διατηρούμε σε πολύ καλό επίπεδο τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο Πάμισος έχει ένα λαμπρό παρελθόν και πιστεύω ότι θα έχει και λαμπρό μέλλον. Έχω πληροφορηθεί τις εξελίξεις όσον αφορά τα διοικητικά, και εύχομαι στην ομάδα να επιτύχει τους στόχους της. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Τσώνης, πρόσθεσε: Η στήριξή μας απέναντι στον Πάμισο Μεσσήνης είναι δεδομένη. Εύχομαι στους ποδοσφαιριστές να είναι υγιείς και στην ομάδα καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα. Γνωρίζω τις εξελίξεις με τον καινούργιο επενδυτή και εύχομαι η ομάδα να έχει επιτυχίες. Όσον αφορά στον κ. Πετρουλάκη, είχε μια πετυχημένη 5ετία στην προεδρία της ομάδας. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας και πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΣΜ, Λεωνίδας Οικονομίδης τονίζοντας τα παρακάτω: Εκ μέρους της ΕΠΣΜ χαιρετίζω την αποψινή (σ.σ. χθεσινοβραδυνή) εκδήλωση–παρουσίαση της ομάδας του Παμίσου Μεσσήνης για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Πάμισος Μεσσήνης είναι από τις λίγες ομάδες του Νομού Μεσσηνίας που έχει τέλεια οργάνωση. Συγχαρητήρια στην ομάδα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ τοπικής την περασμένη σεζόν. Εύχομαι στον Πάμισο να επαναλάβει αυτή την επιτυχία και να πετύχει την άνοδο στη Γ’ εθνική. Ο Πάμισος Μεσσήνης είναι από τις λίγες ομάδες που συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΣΜ. Εύχομαι καλή αγωνιστική σεζόν. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Παμίσου Μεσσήνης παρουσίασε τους συνεργάτες του στο διοικητικό συμβούλιο και τους ποδοσφαιριστές που συγκροτούν το ρόστερ της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015. Ο κ. Πετρουλάκης ξεκίνησε από τους απόντες, οι οποίοι είναι οι εξής: Ηλίας Ηλιόπουλος, Νίκος Κατσίποδας (επαγγελματικές υποχρεώσεις), Φράνκο Μεμμά (τραυματίας), Αλέξανδρος Ρούτσης (σπουδές), Ανδρέας Σεϊτάι, Χρήστος Τρίψας (στρατευμένοι) Στη συνέχεια πέρασε στους παρόντες, με καίρια σχόλια για κάποιους: Κώστας Αργυρόπουλος (γιος του θρυλικού Ντίντη που αγωνίστηκε παλαιότερα στους «πράσινους» της Μεσσήνης), Γιάννης Βώλος, Φάνης Βλαχόπουλος, Παναγιώτης Δρακόπουλος, Πάρις Καλλιντέρης (παλιά καραβάνα που έπαιξε και παλαιότερα στον Πάμισο), Αντώνης και Γιάννης Καλογερόπουλος (είναι παιδιά του αείμνηστου Ν. Καλογερόπουλου που έχει βοηθήσει σημαντικά την ομάδα), Χρήστος Μανιάτης, Νίκος Πατσιώτης, Ραφαήλ Σταματόπουλος, Γιάννης Τρίψας, Νίκος Τριανταφυλλάκης, Δημήτρης Φιλόπουλος, Ηλίας Αλεξέεφ (προέρχεται από τον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης) και Γιάννης Μωράκης. Το τεχνικό τιμ αποτελούν οι Νίκος Γεωργακλής και Σπύρος Τσίκινης. Έφορος είναι ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νικόλαος Φύκιρης, Δημήτριος Γαλιάτσος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Νικολόπουλος, Χρήστος Καρύδης, Νίκος Ξενογιάννης, ο γραμματέας του Δ.Σ. Μεσσήνης Αλέξανδρος Τσοπανάκης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣΜ Νικόλαος Ρούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Παμίσου Γιώργος Καπερώνης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ομίλου ΟΤΕ Νομού Μεσσσηνίας Μιχάλης Γιαννίτσας, το μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού Ανάληψης Χαράλαμπος Πούπουζας και μέλη και φίλοι του Παμίσου Μεσσήνης. -Ο Πάμισος έχει προκριθεί στους «8» του κυπέλλου Μεσσηνίας και την Κυριακή θα μπει στη «μάχη» του πρωταθλήματος της Α’ Τοπικής, με πρώτο σταθμό τον εκτός έδρας αγώνα με τον Δωριέα Δωρίου. - 

***

 ***  *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3647     video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
 http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2062     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2086   video.- 
Σύνολον                                                        7795   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-    
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    643.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   228 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/ 
 ~ https://www.facebook.com/ancientmessini , Αρχαία  Μεσσήνη ….
                                                       
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  
~
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-~
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές  σημαντικών  θεμάτων και  ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html ,.-      
  Άρωμα  από  Μεσσηνιακό  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-

  ~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
  Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-