~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  30  Σεπτεμβρίου  2014   :
*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

*** Κραυγές… και ψίθυροι για την τύχη των αθίγγανων         
           
Ο Π. Νίκας πήρε το όπλο του
Απάντηση στην παρέμβαση Μαντά, ξεκαθάρισμα σχέσεων με Τατούλη
 Τα παρελκόμενα της σύσκεψης την περασμένη Παρασκευή για το θέμα της κατεδάφισης του παράνομου οικισμού αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα και η προοπτική μετεγκατάστασής τους στην Μπιρμπίτα απασχόλησαν και χθες την τοπική πολιτική επικαιρότητα.
Μετά τις δηλώσεις διαφόρων, αλλά και την ανακοίνωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και θεματικού αντιπεριφερειάρχη, Π. Μαντά, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, πήρε... και πάλι το όπλο του.
Για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε χθες το μεσημέρι: «Το πρόβλημα πλέον εκεί έχει γίνει μια κακοφορμισμένη πληγή. Υπάρχουν ζητήματα πολύ σοβαρά, όχι μόνο με την κοινωνική γαλήνη, αλλά και με την υγεία των κατοίκων.
Ο Δήμος Καλαμάτας δεν κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων εδώ και μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αποδεδειγμένα κινδυνεύουν από τα καλώδια της ρευματοκλοπής, τα οποία διέρχονται κάτω από τα σκουπίδια.
Η Πολεοδομία μας, ύστερα από μία εργώδη προσπάθεια, τα χαρακτήρισε όλα αυτά τα παραπήγματα ως αυθαίρετα, διότι αυθαίρετα είναι, παραπήγματα επί των δημοτικών δρόμων και επί των ιδιοκτησιών και ζήτησε από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης, δηλαδή από το κράτος, από την κυβέρνηση, την κατεδάφισή τους.
Μετά τη σύσκεψη στην Εισαγγελία, η οποία έγινε την Παρασκευή μέσα σε μία καλή, πράγματι, ατμόσφαιρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βάρος – δυστυχώς – δεν είναι απολύτως πάνω στο Δήμο Καλαμάτας, και λέγω δυστυχώς, διότι το κράτος έπρεπε να έχει λύσει το θέμα εδώ και χρόνια, αποφασίσαμε μεθαύριο Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, να συγκαλέσουμε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για να πάρει αυτό αποφάσεις όσον αφορά στη διαδικασία κατεδάφισης. Η διαδικασία κατεδάφισης προτείνεται να γίνει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, το πρωί.
Προτείνεται για όσους θέλουν να μετακινηθούν, γιατί είναι και κάποιοι οι οποίοι έρχονται εκεί στην περιοχή του Πολυκλαδικού από τη Λάρισα, από το Βόλο, είναι έμποροι, περιφερόμενοι, να πάνε στην Μπιρμπίτα να μείνουν. Η Μπιρμπίτα είναι μία κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα, η οποία είναι εν λειτουργία, έχει άδειες, έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό περίπου των 3 εκατ. ευρώ.
Εκεί να πάνε, και οι συνθήκες προφανώς δε θα είναι χειρότερες απ’ την περιοχή στην οποία διαμένουν σήμερα, αφού λάβουμε υπόψη και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν σ’ αυτή την περιοχή.
Υπάρχει αντίδραση από το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος βέβαια δεν αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται για τους μόνιμους κατοίκους της Αγίας Τριάδος».
«Να διαλέξει κουστούμι ο κ. Μαντάς»
Σχετικά με τη στάση που έχει τηρήσει τελευταία και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας και, ταυτοχρόνως, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος ανέφερε: «Από τον αγαπητό πρόεδρο της Νομαρχιακής, τον κ. Μαντά, υπέστην μία αναίτια και αναιτιολόγητη επίθεση, η οποία εμπεριείχε και ψεύδη και συκοφαντίες, λέγοντας ότι εγώ έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον περιφερειάρχη, λες και αγνοούσε όλα αυτά τα πολιτικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν με τον κ. Τατούλη και για κανένα από τα οποία δεν έχει πάρει θέση.
Του είπα, και θα το λέω συνέχεια: ή θα είναι πρόεδρος της ΝΟΔΕ ή θα είναι στη μισθοδοσία του περιφερειάρχη. Να διαλέξει ένα από τα δύο. Μισθοδοτούμενους συκοφάντες εγώ δεν πρόκειται να ανεχθώ στην τρίτη θητεία μου. Δεν το ανέχτηκα ποτέ».
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποστήριξε πως ζητεί την παραίτηση του κ. Μαντά από τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας «με την ιδιότητα ενός δημάρχου ο οποίος θέλει να απαντήσει σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος φοράει δύο κουστούμια. Άλλα θέλω να πω με τη μία του ιδιότητα, άλλα θέλω να πω με την άλλη του ιδιότητα».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Για να μην ξεχνάτε ότι αυτή την κατασκήνωση την έχει φτιάξει η Νέα Δημοκρατία και την εγκαινίασε ο υπουργός Εσωτερικών που την είχε χρηματοδοτήσει, ο μακαρίτης ο Νάκος. Και ειλικρινά εξεγείρομαι, όταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ βγαίνει και λέει ότι ο χώρος αυτός – ακόμη υπάρχει η ταμπέλα στην εθνική οδό – είναι μόνο για ζώα, όταν υπάρχουν 30 άνθρωποι, τώρα, που ζουν μέσα σ’ αυτόν το χώρο. Ποιος τον κατάντησε, αλήθεια, έτσι;».
«Κανένα προσωπικό θέμα με τον περιφερειάρχη»
Αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, ο κ. Νίκας σχολίασε: «Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον περιφερειάρχη. Έχω μόνο πολιτικές διαφωνίες, που όσο είμαι δήμαρχος θα τις διακηρύσσω. Με ενδιαφέρει το συμφέρον του λαού τον οποίον εκπροσωπώ».
Αναρωτήθηκε δε: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου δεν πρέπει να μιλήσει για τα σκουπίδια; Δεν πρέπει να ζητήσει πληροφόρηση, αν μη τι άλλο: πόσο θα κοστίσουν, ποια είναι η εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρει ο κάθε Δήμος; Όταν το ρωτώ, είναι θέμα προσωπικό; Γιατί, δεν το ρωτώ με ευγένεια;
Να μην πούμε ότι έχουμε στείλει 5 έγγραφα για να μας στείλουν μια μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, τα γνωστά compact, τα οποία σαπίζουν σε αποθήκες στην Καλαμάτα - είναι η προμήθεια του Αγγελόπουλου - για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων; Προτιμούν να τρώνε τα ποντίκια μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, αντί να υποστηριχθεί μία προσπάθεια η οποία γίνεται από το Δήμο Καλαμάτας;».
Ο κ. Νίκας συμπλήρωσε αναφορικά με τον περιφερειάρχη: «Για τον άνθρωπο δεν έχω κανένα πρόβλημα και για την προσωπικότητά του, αλλά τα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούμε δεν μπορεί να μην τα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Α.Π.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΜΑΝΤΑ«Ο κ. Νίκας έχει χάσει την ψυχραιμία του»
Συνέχεια στην κόντρα του με το δήμαρχο Καλαμάτας δίνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς.
Σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση υποστηρίζει: «Η συνεχιζόμενη στοχοποίησή μου, με ανήκουστους χαρακτηρισμούς, από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας, φανερώνει την απώλεια ψυχραιμίας και την παντελή έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων εκ μέρους του.
Όπως μου επιβάλλει η ηθική και πολιτική μου αναφορά, δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Νίκα σε αυτήν την προσωπική του στρατηγική, την οποία, άλλωστε, προέβλεψα στην ανακοίνωσή μου δύο μέρες πριν.
Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, τα διαπιστευτήριά μου τα καταθέτω καθημερινά στους πολίτες, από την πρώτη στιγμή με ανιδιοτέλεια, τιμώντας απόλυτα τους θεσμούς που υπηρετώ».
Α.Π.
Απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου
 Αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν ανάγκη από συναίνεση και βαθιά εθνική ενότητα, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας επιμένει να διχάζει επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τη θέση ενός δήθεν «Σωτήρα».
Για μία ακόμη φορά σήμερα ο κ. Νίκας χρησιμοποιώντας την προσφιλή του μέθοδο αναλώθηκε σε ύβρεις και προσβολές απέναντι σε θεσμικά όργανα της Αιρετής Περιφέρειας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην μοναξιά που ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του.
Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης έχουν την ευθύνη να χαράσσουν στρατηγική αναπτυξιακών πολιτικών για το σύνολο της Πελοποννήσου. Αυτή την ευθύνη δεν την υπηρετείς με μεγαλοστομίες, επικοινωνισμούς και οχλαγωγίες. Αλλά με συνέπεια, αποτέλεσμα και διαφάνεια. 
*** Τελείωσαν οι εγγραφές και ξεκινούν οι μετεγγραφές, τα νέα μέτρα του Υπουργείου          
           
Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι εγγραφές των νέων φοιτητών σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Όπως σε όλα τα περιφερειακά ιδρύματα της Ελλάδας, έτσι και στην Καλαμάτα το νούμερο των φοιτητών που ζήτησαν μετεγγραφή είναι τεράστιο. Ένα νούμερο που μόνο προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Παιδείας, αφού τα μεν κεντρικά ιδρύματα υποδοχής αδυνατούν να απορροφήσουν την τεράστια εισροή φοιτητών, τα δε περιφερειακά «βλέπουν» τους νέους φοιτητές να ζητούν μετεγγραφή.
Ο κύριος λόγος, πάντως, που ζητούν μετεγγραφή οι φοιτητές είναι οικονομικός.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην Καλαμάτα για να εγγραφούν βρέθηκαν 1.088 άτομα.
  Τα νούμερα μιλούν… από μόνα τους
Στην Καλαμάτα έχουμε τα εξής νούμερα σε εγγραφές και μετεγγραφές:
  ΤΕΙ Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ Καλαμάτας)
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων: Εγγράφηκαν 143 από τους συνολικά 154 εισακτέους, ενώ ζητούν μετεγγραφή οι 97.
  Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων: Εγγράφηκαν 164 από τους συνολικά 178 εισακτέους, ενώ ζητούν μετεγγραφή 23 (το νούμερο είναι μικρό, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα σε κεντρικό Ίδρυμα).
  Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Κατεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Εγγράφηκαν 154 από τους 175 εισακτέους και δε ζητά μετεγγραφή κανείς, αφού το Τμήμα είναι μοναδικό και δε δίνεται αυτή η δυνατότητα.
  Κατεύθυνση Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας: Εγγράφηκαν 161 από τους 175 εισακτέους και ζητούν μετεγγραφή 82.
  Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: Εγγράφηκαν 195 από τους 200 εισακτέους, ενώ μετεγγραφή ζητούν 93.
  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήματα Καλαμάτας)
Τμήμα Φιλολογίας: Εγγράφηκαν 149 από τους 154 εισακτέους και ζητούν μετεγγραφή περίπου 90 άτομα.
  Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: Εγγράφηκαν 122 από τους 126 εισακτέους και ζητούν μετεγγραφή γύρω στους 80.
Ενέργειες υπουργείου
Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες των κοινωνικών κριτηρίων ή είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.
Δεν προβλέπεται αναδρομικότητα
Όσοι επιτυχόντες του 2013-14 έχουν αδερφό/ή που σπουδάζει ή ανήκουν στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων έχουν το δικαίωμα της μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού/ής. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στην Περιφέρεια των γονέων τους ή στην πόλη φοίτησης του αδερφού/ής, μπορούν να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ στη μόνιμη κατοικία των γονέων τους.
Εκτός η κατηγορία του 10%
Τα παραπάνω αναφέρονται στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές τη οποία και αποκαλύπτει το news.gr. Στην πρόταση δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ για τους πολύτεκνους των προηγούμενων ετών αν και ο αριθμός τους είναι μικρός και παρά τις ερωτήσεις που κατέθεσαν πολλοί βουλευτές για το ζήτημα και τις διαδοχικές επιστολές της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.
Επίσης το Υπουργείο βάζει «φρένο» στις αξιώσεις για μετεγγραφές των φοιτητών της κατηγορίας του 10% αφού ορίζεται στο κείμενο που έχουμε στη διάθεσή μας ότι της διαδικασίας εξαιρούνται οι επιτυχόντες οι οποίοι έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγουμένων της εισαγωγής τους ετών.
Δεν είναι δυνατές οι μετεγγραφές από Αθήνα σε Πειραιά και αντίστροφα
Στην πρόταση του Υπουργείου διευκρινίζεται ότι πόλη είναι το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους Δήμους κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, το κάθε ένα εκ των οποίων νοείται ως μία πόλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά θέσης επιτυχίας από Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι του Πειραιά σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι των Αθηνών και αντιστρόφως.
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στο Τμήμα εισαγωγής τους θα κληθούν μέσα στον Οκτώβριο (ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία), να υποβάλουν αίτηση μεταφοράς θέσης εισαγωγής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Λειτουργικής Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Προκειμένου να προβούν στην ανωτέρω ηλεκτρονική υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ταυτοποιηθούν σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προσκομίζοντας το δελτίο της Αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους ώστε να δημιουργήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας με τον οποίο θα υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.
3. Οι αιτούντες συνδέονται, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή και χρησιμοποιώντας τον 8-ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας που έλαβαν, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση. Η αίτηση αυτή επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει.
4. Ο αιτών έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης. Στην περίπτωση που βρεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις, ο αιτών χάνει το δικαίωμα μεταφοράς θέσης και οι αιτήσεις του διαγράφονται από το ηλεκτρονικό σύστημα.
5. Ο αιτών δηλώνει τα ακόλουθα:
α) Την κατηγορία στην οποία ανήκει.
β) Την προτίμησή του για την αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσεως εισαγωγής του ή αν πρόκειται για περισσότερες από μια αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα ανά Περιφέρεια την σειρά προτίμησης σε όλες αυτές.
γ) Τέλος, συμπληρώνει το τηλέφωνό του, την πλήρη ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνσή του.
6. Ο αιτών τη μεταφορά θέσης έχει τη δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης της αίτησής του, προκειμένου να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση οριστικοποιείται με την επιλογή «υποβολή αίτησης». Χωρίς την οριστική υποβολή της αίτησης δεν χορηγείται αριθμός πρωτοκόλλου και η ηλεκτρονική αίτηση είναι άκυρη.
7. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής, οι αιτούντες οφείλουν να εκτυπώσουν την αίτησή τους, στην οποία αναγράφεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου που έλαβε και αποδέχονται να προσκομίσουν, στο Ίδρυμα υποδοχής τους, τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τα όσα δήλωσαν.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
 Α) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ:
1)Πιστοποιητικό/πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του 2014
2) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
3) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων.
Β) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ:
1)Πιστοποιητικό/πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του 2014.
2) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
3) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων.
Γ.α) ΜΕ ΑΔΕΛΦΟ Η ΑΔΕΛΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ/ΤΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1γα) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 53 του Ν.4264/2014
1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του 2014.
2) Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής, από την οποία να προκύπτει ότι ο/η αδελφός/αδελφή είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν.4009/2011 (195 Α΄) ή την Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας των γονέων του σε περίπτωση που έχει επιλεγεί η Περιφέρεια μόνιμης κατοικίας γονέων.
3) Υπεύθυνη Δήλωση του/της αδελφού/αδελφής που είναι ενεργός φοιτητής ότι δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. Στην ίδια Υπεύθυνη Δήλωση, θα δηλώνεται υπεύθυνα ότι φοιτά σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας και ότι αυτή η πόλη είναι οποιαδήποτε πόλη εκτός του νομού της μόνιμης κατοικίας.
4) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
Γ.β) ΟΡΦΑΝΟΙ
1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που να έχει εκδοθεί εντός του 2014 από την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει: i) ο θάνατος του/των γονέων και, ii) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.
2) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
3) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέα ή του αιτούντα σε περίπτωση που είναι ορφανός και από τους δυο γονείς.
Γ.γ) ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ Η ΤΕΚΝΑ Η ΑΔΕΛΦΙΑ Η ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1 γγ) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 53 ΤΟΥ Ν. 4264/2014
1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που να έχει εκδοθεί εντός του 2014, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.
2) Πιστοποιητικό αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί πριν την 1.9.2011 επ' αόριστον ποσοστό αναπηρίας, από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ή από Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και Ελληνικής Αστυνομίας, δεν απαιτείται εκ νέου εξέταση από τις τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.
3) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
4) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων.
Γ.δ) ΤΕΚΝΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του 2014.
2) Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα που φονεύθηκε ή κατέστη ανίκανος.
3) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
4) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων.
Γ.ε) ΠΟΛΥΔΥΜΑ ΤΕΚΝΑ
1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός του 2014, από το οποίο να προκύπτει η ίδια ημερομηνία γέννησης των πολύδυμων τέκνων.
2) Αντίγραφο της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γ.Ε.Λ. ή των ΕΠΑ.Λ. του έτους υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου του/των άλλου/άλλων πολύδυμου/πολύδυμων αδελφού/αδελφών.
3) Εκτυπωμένη την ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράς θέσεως εισαγωγής.
4) Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας γονέων.
Έλεγχος των δικαιολογητικών
1. Οι πίνακες των αιτουμένων τη μεταφορά θέσης αποστέλλονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τις Σχολές ή Τμήματα / Εισαγωγικές Κατευθύνσεις /Προγράμματα Σπουδών υποδοχής, ανά κατηγορία. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που τα τμήματα παραλάβουν τους πίνακες των αιτουμένων τη μεταφορά θέσης, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων. Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες.
2. Οι Γραμματείες των Τμημάτων υποδοχής, αφού παραλάβουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, προβαίνουν σε αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης των δικαιούχων.
3. Με απόφαση του Προέδρου/Προϊσταμένου του Τμήματος, συστήνεται μη αμειβόμενη τριμελής Επιτροπή, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το διδακτικό ή το διοικητικό προσωπικό, με σκοπό τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των δικαιολογητικών εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.
4. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος του Α.Ε.Ι. ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου/Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α. και οι Γραμματείες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή των δικαιούχων, ζητούν από αυτούς να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης διαγραφής τους από το Τμήμα προέλευσης και παράλληλα ζητούν από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης την υπηρεσιακή αποστολή του φακέλου, όπου περιλαμβάνεται και βεβαίωση διαγραφής τους.
5. Οι μεταφερόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24). (news.gr)   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 ***  Κατάληψη χθες στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, καθώς και στο 2ο Γενικό Λύκειο (φωτογραφίες)         
     
Ποινικό παράπτωμα, κινδυνεύουν και οι γονείς απαντά ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   
Νέος κύκλος καταλήψεων ξεκίνησε χθες στο σχολικό συγκρότημα των 1ου και 2ου Επαγγελματικών Λυκείων Καλαμάτας στην οδό Κρήτης και στο 2ο Γενικό Λύκειο.
Στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ οι μαθητές έθεσαν ως αιτήματα να επαναλειτουργήσει η ειδικότητα των ηλεκτρονικών που έχει καταργηθεί, να τοποθετηθούν καθαροί πίνακες καθώς οι υφιστάμενοι είναι ζωγραφισμένοι με γκράφιτι και δεν μπορούν να διαβάσουν τι γράφεται, να βελτιωθεί η αισθητική του σχολείου τους, ενώ αξίωσαν την κατάργηση του Νέου Λυκείου.
Ανέφεραν, επίσης, πως δεν έχουν έρθει βιβλία ούτε της γενικής κατεύθυνσης ούτε των ειδικοτήτων, καθώς και πως υπάρχει σωλήνας αποχέτευσης που περνά μέσα από τις αίθουσες.
Υποστήριξαν, δε, πως επιδιώκουν διάλογο με τους καθηγητές τους, αρκεί αυτός να μη γίνει υπό το καθεστώς απειλών, αλλά υπό ήσυχες συνθήκες.
Σχεδόν ίδια ήταν τα αιτήματα των μαθητών και στο 2ο Γενικό Λύκειο. Οι μαθητές εκεί παρέδωσαν εγγράφως τα αιτήματά τους στο διευθυντή, Θ. Σταυριανόπουλο, και διεκδικούν να μην πληρώνουν την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων. Ανέφεραν πως δεν έχουν παραλάβει όλα τους τα βιβλία, πως υπάρχει ζήτημα υγρασίας στις αίθουσες, ζήτησαν να τοποθετηθούν τέντες στις τάξεις, αλλά και κουρτίνες, καθώς με τον ήλιο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, θέλουν να φτιαχτεί το γήπεδο, αλλά και να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού, όπως ανέφεραν, το 48% των μαθητών έμειναν μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβριο και το 13% έμεινε στην ίδια τάξη.
Σχολίαζαν, δε, πως με το νέο σύστημα οι μαθητές που «μένουν» στην ίδια τάξη είναι λιγότεροι από αυτούς που «περνούν».

Ι. Πλατάρος: «Ποινικό παράπτωμα»
Στο σχολικό συγκρότημα στην οδό Κρήτης βρέθηκε και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Πλατάρος. Ο κ. Πλατάρος ανέφερε πως καλούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών να τους πιέσουν, ώστε να σταματήσουν οι καταλήψεις, καθώς πρόκειται για ποινικό παράπτωμα. Εκτός από τους μαθητές, κινδυνεύουν κι αυτοί να τιμωρηθούν από το νόμο για πλημμελή εποπτεία ανηλίκου.
Αφού χαρακτήρισε τις καταλήψεις ως παράνομο μέσο άσκησης πίεσης, ανέφερε πως οι ενέργειες αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα και πρόσθεσε πως ούτως ή άλλως οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα αιτήματα των μαθητών, απάντησε πως δεν τα γνωρίζει και του γίνονται γνωστά από τους δημοσιογράφους.
  
Θ. Σταυριανόπουλος
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 2ου ΓΕ.Λ. Καλαμάτας, Θ. Σταυριανόπουλος, σχολίασε τα αιτήματα των μαθητών, λέγοντας πως, ενώ διαμαρτύρονται για την προμήθεια των ξενόγλωσσων βιβλίων, δεν καταγγέλλουν την παραπαιδεία των Αγγλικών. Χαρακτήρισε κάποια από τα αιτήματα ανακριβή και αναληθή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει υγρασία, καθώς έγιναν οι σχετικές εργασίες, αλλά και πως όλοι οι μετεξεταστέοι για το Σεπτέμβριο «πέρασαν» τις τάξεις.
Αναφερόμενος στα της μεταρρύθμισης του σχολικού συστήματος, είπε πως πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες, ενώ θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία και πως δεν μπορούν οι 10 να αγνοούν τους 150 και να κλειδώνουν με αλυσίδα το σχολείο. «Πήραμε το μήνυμα, καλό θα είναι να τελειώσει σήμερα ό,τι έγινε», σημείωσε καταλήγοντας.
Τριμελής αντιπροσωπεία των μαθητών, συνοδευόμενη από τον κ. Σταυριανόπουλο, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Πλατάρο. Η συνάντηση, όπως πληροφορηθήκαμε, έγινε σε ζεστό κλίμα και ο διευθυντής τούς ενημέρωσε πως θα συναινέσει, όπου μπορεί, για τα αιτήματά τους.   
Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγιναν απόπειρες καταλήψεων και στα 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 3ο  Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας και 4ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 

*** Τραυματισμός 24χρονου μοτοσικλετιστή στο κέντρο της Καλαμάτας 

Σοβαρά τραυματίστηκε το βράδυ της Κυριακής στο ύψος περίπου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ένας 24χρονος μοτοσικλετιστής, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε έφυγε από την πορεία της, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, και φέρεται να προσέκρουσε σε κάδο απορριμμάτων και σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο 24χρονος διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Τρίπολης. - 

***  Μπλόκα και φωτιές για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
 
Αναβρασμός επικρατεί στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή.
Σχεδόν από τα ξημερώματα, πριν καν ακόμα μεταβούν εκεί αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα, είχαν συγκεντρωθεί στη Λ. Μεσογείων, όπου άναψαν φωτιές σε λάστιχα και έκλεισαν μέρος του κατερχόμενου ρεύματος, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία. Συγκεκριμένα οι Ρομά έχουν στήσει μπλόκα με φωτιές στις τρεις εισόδους του καταυλισμού του Χαλανδρίουως απάντηση οι Ρομά στις Αρχές στην πρόθεση των τελευταίων να προχωρήσουν σήμερα στην κατεδάφιση 12 σπιτιών.
Συνολικά στον χώρο πίσω από το νομισματοκοπείο φιλοξενούνται 75 οικογένειες Τσιγγάνων, σε 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων, που ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς κατάληψης από τους Ρομά τα 18 τελευταία χρόνια, ενώ ο καταυλισμός μετρά περισσότερα από 40 χρόνια ύπαρξης στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στα Μέγαρα, στη θέση Κονδύλι του όρους Πατέρα.
Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας. 
Υποστηρίζουν δε ότι η κατεδάφιση των κατοικιών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μεταστέγαση του πληθυσμού σε άλλο χώρο και τα ασφαλιστικά μέτρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται σε ισχύ.
Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ανεξαρτήτως των συνεπειών  και ζητούν από την πολιτεία, εφόσον επιθυμεί τη μετοίκηση τους, να εξασφαλίσει σε αυτούς και τις οικογένειες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Σε μια τελευταία προσπάθεια να  αναστείλουν την κατεδάφιση, κατέθεσαν σχετική αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο.
O εισαγγελέας που παρέλαβε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης που προέβλεπε την κατεδάφιση, δήλωσε αναρμόδιος, και παρέπεμψε το θέμα στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών Παναγιώτα Φάκου. Σχετικά με την τύχη του καταυλισμού, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταραχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».
«Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ρομά πρέπει να μεταφερθούν με έναν βιώσιμο τρόπο.
Ο κ. Ρούσσος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίησή του, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων. 
protothema.gr ,   Νews.gr- 'Ενταση στην Μεσογείων


***  Η Αγγελική Νικολούλη «ταξίδεψε» τους Καλαματιανούς στα άδυτα του αστυνομικού ρεπορτάζ (φωτογραφίες και βίντεο)          
     
  
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες βράδυ η αγαπημένη δημοσιογράφος μικρών και μεγάλων Αγγελική Νικολούλη, για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο.
Το κατάστημα Public ήταν γεμάτο κόσμο από νωρίς και όταν η ειδική στο αστυνομικό ρεπορτάζ έφθασε στο χώρο καταχειροκροτήθηκε.
Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε για την πορεία της μέχρι τώρα ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο βιβλία της.
Για αυτή τα βιβλία της αποτελούν κάτι πολύ πιο σημαντικό από την εκπομπή της,  αφού όπως εξήγησε τα γραπτά είναι κάτι που μένουν και ήδη έχουν ξεκινήσει να αποτελούν βοηθήματα για τις διωκτικές αρχές.
Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι η φετινή της εκπομπή θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου με νέες υποθέσεις, αφού δυστυχώς το καλοκαίρι είχαμε πολλές εξαφανίσεις.
Στο τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε ερωτήσεις από μικρούς και μεγάλους και δε δίστασε να απαντήσεις από μια ερώτηση που αφορούσε μια παλιά υπόθεση που είχε ασχοληθεί μέχρι και σε ερώτηση ενός κοριτσιού, ενώ μετά υπέγραψε τα βιβλία της και φωτογραφίστηκε με όποιον της το ζήτησε.  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας    Αγγελική Νικολούλη Καλαμάτα
Video:    http://youtu.be/FE7f1hFtRbU ,.

***  Το κυνήγι της ουράς μας…

 Η κατάσταση που επικρατούσε χθες όλη την ημέρα στα περισσότερα τραπεζικά καταστήματα της πόλης, με ουρές ανθρώπων στα τμήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, αλλά και στο εσωτερικό των τραπεζών, αποτυπώνει καθαρά την εικόνα στην οποία βρισκόμαστε όλοι μας. Από τη μια πλευρά παίρνουμε και από την άλλη τρέχουμε να ικανοποιήσουμε τα συνεχή τηλεφωνήματα των εταιρειών για καθυστερήσεις πληρωμών σε δάνεια (στεγαστικά και καταναλωτικά) και πιστωτικές κάρτες. Και το κυνήγι δεν έχει τελειωμό... Α.Π. - 

***  «Kalamata cardio tennis»: Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ΟΑΚ
 
 Οι βάσεις ενός νέου θεσμού μπήκαν χθες στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ στη Δυτική Παραλία, με την άθληση στην υπηρεσία της καθημερινής μας υγείας και ευεξία. Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας καρδιάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Καλαμάτας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας πραγματοποίησαν το 1ο Cardio sports. Στο πρόγραμμα που συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τένις και διάφορα αθλητικά παιχνίδια, αλλά κυρίως cardio tennis, ένα καινοτόμο άθλημα που συνδυάζει αντισφαίριση και γρήγορη γυμναστική υπό τους ρυθμούς της μουσικής, ενώ αναγνωρισμένοι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να δώσουν συμβουλές άσκησης και διατροφής, με σκοπό την προστασία από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Κόντρα στη σοκαριστική διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταγράφονται επισήμως 18.000 εμφράγματα και ανάλογος αριθμός εγκεφαλικών επεισοδίων. Μίλησαν πιο συγκεκριμένα οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι Παναγιώτης Αλεξόπουλος και Ασημίνα Λιακοπούλου και ο ιατρός-Καρδιολόγος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Βασίλης Σπανό. Παραβρέθηκε, τέλος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, Κώστας Σαρρής. - 

*** Επέστρεψε στη Μονή του Βουλκάνου η εικόνα της Παναγίας (φωτογραφίες)
  

Χθες γύρω στις 12 το βράδυ επέστρεψε στο Μοναστήρι του Βουλκάνου η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας. Μάλιστα ήταν η εντυπωσιακή η συμμετοχή των πιστών που περπάτησαν από τη Μεσσήνη έως τη Μονή του Βουλκάνου - 

***  Αγορά τοπικών προϊόντων Ταϋγέτου στο Λαδά         
           
Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 
 Αγορά αγροτικών προϊόντων από τον Ταΰγετο θα πραγματοποιηθεί στην Τοπική Κοινότητα Λαδά την Κυριακή 12 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 το πρωί.
Στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Λαδά, όπου θα διοργανωθεί η αγορά, θα στηθεί επίσης παραδοσιακό γλέντι από την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Λαδαίων, με ζωντανή μουσική, ενώ θα προσφερθούν εδέσματα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Δήμο Καλαμάτας, την Τοπική Κοινότητα Λαδά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Λαδαίων, ενώ θα συμμετάσχει ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Πληροφορίες: Μιχάλης Αντωνόπουλος, τηλ. 6977 251741, Αθηνά Μασουρίδου, τηλ. 697 6006052.
 
*** Θετική πρωτοβουλία από την ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας

Η αξία του αρχαιολογικού χώρου στα Ακοβίτικα της Καλαμάτας είναι ανεκτίμητη, ωστόσο ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι της πόλης που τον έχουν επισκεφθεί και τον γνωρίζουν. Γι’ αυτό είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας να γνωρίσει το χώρο στους μικρούς μαθητές της πόλης, στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου». Συγκεκριμένα, η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου ξεναγεί μαθητές της πόλης στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, όπου βρίσκεται το Πρωτοελλαδικό Μέγαρο. Μία ακόμα λαμπρή πρωτοβουλία της ΛΗ' Εφορείας. Α.Π. - 

***  Νέες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Καλαμάτας αύριο και μεθαύριο

Τα κρουαζιερόπλοια Costa Classica και Costa Neoromantica αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμένα Καλαμάτας αύριο και την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου. Αύριο, το Costa Classica θα βρεθεί στο λιμένα Καλαμάτας μεταξύ 14.00 και 19.00. Θα προέρχεται από το ιταλικό λιμάνι Μιλάτσο και ο επόμενος μετά την Καλαμάτα σταθμός του θα είναι ο Πειραιάς. Θα επιβαίνουν σ’ αυτό πλήρωμα 546 ατόμων και 1.040 επιβάτες, εκ των οποίων 932 Γάλλοι. Το Costa Neoromantica θα βρίσκεται στο λιμένα Καλαμάτας μεταξύ 7.00 και 16.00 της Πέμπτης. Θα έχει 1.285 επιβάτες, κυρίως Ιταλούς, Γερμανούς και Ελβετούς, καθώς και επισκέπτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες Τους τουρίστες θα υποδεχθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας. Επισημαίνεται πως το Costa Neoromantica θα επισκεφθεί το λιμάνι της Καλαμάτας πολλές φορές μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται δε, πως στον προγραμματισμό μίας μόνο εταιρείας περιλαμβάνονται περί τις 25 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων τους πρώτους μήνες του 2015, ενώ την Καλαμάτα περιλαμβάνουν στους προορισμούς τους και άλλες εταιρείες. Ο Δήμος γνωρίζει πως για το 2015 είναι προγραμματισμένες τουλάχιστον 50 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Καλαμάτας και ο δήμαρχος, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, είχε συνάντηση στον Πειραιά με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών του χώρου, με σκοπό την ενίσχυση των αφίξεων στην Καλαμάτα τέτοιων σκαφών. Για το σκοπό αυτό, θα ετοιμασθεί ειδικός φάκελος προβολής της Καλαμάτας και των πλεονεκτημάτων που διαθέτει. - 

***  Σε ισχύ από τον Οκτώβριο το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις         
         
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα με βάση το οποίο οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ -από πώληση ή παροχή υπηρεσιών σε άλλη επιχείρηση- δεν είναι υποχρεωμένες να τον αποδίδουν στην εφορία. Παράλληλα και οι επιχειρήσεις που δεν τον έχουν εξοφλήσει, δε θα μπορούν να τον εκπέσουν.
Σημειώνεται ότι το μέτρο με βάση τη νομοθεσία αφορά σε πρώτη φάση επιχειρήσεις με τζίρο ως 500 εκατ. ευρώ, ενώ η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Αικατερίνη Σαββαΐδου, έχει υποβάλει εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου το όριο αυτό να αυξηθεί στα 2 εκατ. ευρώ.  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

***  Επιμένουν στο «όχι» για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων οι Σουηδοί της Καλλιρρόης 

 -Έστειλαν επιστολή και στο νέο δήμαρχο Οιχαλίας Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου Την πλήρη αντίθεση στη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη εκφράζουν με επιστολή τους και προς το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Οιχαλίας, Αριστείδη Σταθόπουλο, τα μέλη της σουηδικής κοινότητας που κατοικούν στην περιοχή. Γνωστοποιούν ακόμη πως είχαν αποστείλει και στον προκάτοχό του επιστολή και πως τον Αύγουστο ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους του Συλλόγου των απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και του πρόσθετου χώρου ταφής υπολειμμάτων. Και σημειώνουν: «Από τα έγγραφα και τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας που τέθηκαν στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε ότι το εργοστάσιο που σχεδίασε η ΤΕΡΝΑ, και που επίκειται να κατασκευαστεί στη θέση “Ονί” Καλλιρρόης, στερείται ολοκληρωμένης περιβαλλοντολογικής και υδρογεωλογικής μελέτης».Η επιστολή Την επιστολή υπογράφει η μορφωτική ακόλουθος Ρέα Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ και με το περιεχόμενό της συμφωνούν οι οικογένειες των Ελληνοσουηδών στον ελαιώνα της Καλλιρρόης: Σβαν-Μέλμπεργκ, Σβένσον-Νούρντστρεμ, Άντριους, Παπαφίγκου-Άννερχεντ και Παπαφίγκου-Κουτσιάφτη. Όπως αναφέρεται σε αυτή, «η εισήγηση των Καλαμούτσου και Ματζουράνη, τοπογράφου μηχανικού και χημικού μηχανικού αντιστοίχως, από 17-1-2014, που βασίζεται σε υποβληθείσες τεχνικές εκθέσεις μηχανικών και σχετικών επιστημονικών συνεργατών, έχει παραποιηθεί ή περικοπεί ή διορθωθεί. Από τις 10 σελίδες που ήταν η αρχική εισήγηση μόνο οι 6 κατέληξαν στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η πραγματική εικόνα της εισήγησης. Λείπουν τα επίμαχα αρνητικά σημεία που σαφώς υποδηλώνουν την ακαταλληλότητα του χώρου που επέλεξε η προσωρινή ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου”. Λείπει ακόμη και η περιγραφή της μεθόδου διαχείρισης, δηλαδή το σχεδιάγραμμα που υπήρχε στο τέλος της μη διορθωμένης εισήγησης. Με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και όχι του ειδικού επιστήμονα, θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα σε ένα-δυο σημεία της έκθεσης που μας περιήλθε –έκθεση που αφορά στα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής (υψηλός και ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της άνω Μεσσηνίας )– και να υπογραμμίσουμε και εμείς την υπόδειξη του γεωλόγου Α. Τηνιακού, σε ανύποπτη χρονική στιγμή (22 χρόνια πριν προκύψει το πρόβλημα), ο οποίος στην τεχνική του έκθεση επισημαίνει: “…σε ακτίνα τουλάχιστον 4 χλμ. ανάντη και 1 χλμ. κατάντη της δημοτικής γεώτρησης (Μελιγαλά) θα απαγορεύεται απολύτως κάθε απόρριψη λυμάτων, τοξικών ουσιών, σκουπιδιών κ.λπ., προς αποφυγή κάθε κινδύνου ρύπανσης στο νερό της υδρευτικής γεώτρησης…”. Η παραπάνω επισήμανση συμπίπτει με την άποψη της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Καλλέργη, από την οποία προκύπτει ότι οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση σε υδροφόρο ορίζοντα με μεγάλη ρυπαντική τρωτότητα (Υδροφόρο Μελιγαλά), καθιστά αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ, από όπου, ενδεχομένως, θα προέρχονται ρύποι. Στην τεχνική τους έκθεση επισημαίνουν: “Θεωρούμε ότι η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή”. Καταλήγοντας, θα θέλαμε επίσης να σταθούμε στις τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας του Δήμου Οιχαλίας (κ.κ. Παρασκευόπουλου και Καλλέργη), η οποία από τη σχετική ενημέρωση που είχαμε, σε Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τον προηγούμενο μήνα, χαρακτήρισε τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ εικονική. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τα κίνητρα της εν λόγω εταιρείας. Εμείς που ζούμε στη Σουηδία είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα μπορούν να τεθούν πάνω από το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο έχουμε ενημέρωση και πλήρη γνώση του οικολογικού εγκλήματος που μεθοδεύεται να γίνει στην Καλλιρρόη και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό και ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής μας, για να αποτρέψουμε όλοι μαζί το καταστροφικό έργο. Παρενθετικά σάς γνωρίζω ότι στο αρχαιολογικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο στις 24 Σεπτεμβρίου, έγινε αναφορά στη Μάλθη και στη συνεργασία που επίκειται να έχουν Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι στην Καλαμάτα το 2015. Το θέμα θα είναι η μελέτη και ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των αρχαιολογικών ευρημάτων που προέκυψαν από τις ανασκαφές Σουηδών αρχαιολόγων στην Ελλάδα. Επικεφαλής της σουηδικής επιστημονικής ομάδας είναι η κυρία Gullog Nordquist, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, η οποία, μεταξύ άλλων, μνημόνευσε το σπουδαίο έργο του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin, ο οποίος στη δεκαετία του 1930 εγκαινίασε το πρώτο μουσείο για τη φιλοξενία των σημαντικών ευρημάτων της Μάλθης, αποτυπώνοντας την εμπειρία του στο αμετάφραστο στα ελληνικά βιβλίο του, Σε θάλασσα κόκκινη σαν κρασί. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Σουηδοί έχουν ρίζα σε αυτούς τους ελαιώνες, και μια ιστορία να αφηγηθούν. Εκ μέρους της μικρής σουηδικής μας κοινότητας στην Καλλιρρόη, σας παρακαλούμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να αποτραπεί η οικολογική καταστροφή και η εν γένει υποβάθμιση της περιοχής». - 

***  Στον πεζόδρομο της Αριστομένους

Δε χρειάζεται να καθίσει κάποιος πολλή ώρα για να δει τα στραβά και τα ανάποδα στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Σε μικρό χρονικό διάστημα είδαμε αυτοκίνητο να περνά από την Καπετάν Κρόμπα, προερχόμενο από τη Νέδοντος, να βγαίνει στον πεζόδρομο και να συνεχίζει την πορεία του έως την 23ης Μαρτίου. Λίγο αργότερα, στην οδό Πολυβίου, δικυκλιστής έσπρωχνε το σκούτερ του με τον κινητήρα σε λειτουργία, μέχρι να διασχίσει τον πεζόδρομο και να βρεθεί ξανά στο ασφάλτινο κομμάτι της Πολυβίου. Τον πρώτο διδάξαντα μιμήθηκε γυναίκα οδηγός αυτοκινήτου, που προφανώς το είχε σταθμεύσει στην οδό Σφακτηρίας. Βγήκε στην Καπετάν Κρόμπα, έστριψε και αυτή προς βορρά και συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της… Χ.Χ. - 

***   Από Οκτώβρη έως Απρίλιο εμφανίζεται ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα         
           
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.
Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος «γρίπη» χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του «κρύωμα» ή «ίωση» αλλά με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, «γρίπη» είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.
Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
  -Πώς μεταδίδεται;
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο, όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
  -Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
  -Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
  -Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1– 4ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–
7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό διάστημα.
  -Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Αυτά είναι:
•υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
•γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
•κυάνωση
•άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
•μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
•διέγερση ή σπασμοί
•επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά στους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας είναι:
•υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
•δύσπνοια
•πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
•λιποθυμικά επεισόδια
•σύγχυση
•πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
 -Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένα όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
  -Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
•Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
•Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
•Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
•Μεταμόσχευση οργάνων
•Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
•Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
•Χρόνια νεφροπάθεια
•Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄́τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής
αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
7. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
  -Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω πάθει γρίπη;
Μπορεί να έχετε γρίπη εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Βέβαια, μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αυτό όμως είναι σπάνιο.
  -Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Για το λόγο αυτό:
•Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
•Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
•Κρατήστε απόσταση από τους άλλους, όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
•Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.
•Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
•Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών.
•Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.
  -Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές.
  -Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;
Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.
  Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης
Γραφείο Νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω Αναπνευστικού

***  Αθλητική  ενημέρωση  :
*** Σημείο αναφοράς το περίπτερο της Μαύρης Θύελλας 
 

Στο φύλλο της Κυριακής και στο σχετικό ρεπορτάζ της Καλαμάτας, αναφέραμε ότι απέμεναν ελάχιστες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο περίπτερο της ομάδας, στο λιμάνι, κάτι που επιβεβαιώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο και μέσα από τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, που αναφέρει για την «παράδοσή» του… «Καλαίσθητο και λειτουργικό, μετά τη ριζική ανακατασκευή του, το περίπτερο της Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Φαρών και Ναυαρίνου, είναι πλέον έτοιμο και από την ερχόμενη Κυριακή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους φίλους της «Μαύρης Θύελλας». Η ανακαίνιση κατέστη δυνατή χάρη στην συνεισφορά των χορηγών του ΠΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ και το σχεδιασμό του διακοσμητή και φιλάθλου της ομάδας Βαγγέλη Σαραντόπουλου. Το περίπτερο θ’ ανοίξει… ταμεία από την ερχόμενη Κυριακή λειτουργώντας ως εκδοτήριο εισιτηρίων για το ματς της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής μεταξύ της Καλαμάτας και του Ζακυνθιακού, αλλά η χρήση του δε θα περιοριστεί εκεί. Σύντομα θα αποτελέσει και σημείο διάθεσης των αναμνηστικών προϊόντων και ειδών της μπουτίκ της ομάδας. Παράλληλα, θα αποτελέσει και σημείο ενημέρωσης με παροχή πληροφοριών προς κάθε ενδιαφερόμενο για τα χορηγικά προγράμματα της Καλαμάτας. Επίσης, την ερχόμενη Κυριακή το πρωί, μια συνεργάτης του τμήματος μάρκετινγκ, ντυμένη στα χρώματα της ομάδας, θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας κάνοντας προπώληση εισιτηρίων για το απογευματινό παιχνίδι. Το Δημοτικό στάδιο θα παρουσιάσει μια διαφορετική, καθαρά ποδοσφαιρική, όψη με τον Ζακυνθιακό, αφού περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου θα έχουν τοποθετηθεί οι διαφημιστικές πινακίδες των χορηγών. Παράλληλα με όλα τα προηγούμενα, ο υπεύθυνος διαφήμισης του συλλόγου Νίκος Νίκας, «τρέχει» και το θέμα της μπουτίκ, που σύντομα θα λειτουργήσει εντός του σταδίου με κινητό περίπτερο»Χωρίς δράση το Σαββατοκύριακο μετά από απόφαση του Ανδριανού Από χθες το απόγευμα οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας επανήλθαν στην καθημερινότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Νίκου Κουρμπανά στο στάδιο, όμως το πρόγραμμα, που είχε στο βάθος της εβδομάδας την εντός έδρας αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής με τον Ζακυνθιακό, θα διαφοροποιηθεί ύστερα από την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, για αναβολή όλων των αγώνων των εθνικών πρωταθλημάτων, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, που κατέληξε χθες το πρωί. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Κώστα Κατσούλη, ο οποίος έχασε σήμερα τη ζωή του πέφτοντας θύμα οπαδικής βίας, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, αναβάλλονται όλοι οι επίσημοι αγώνες των εθνικών διοργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής». Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν σίγουρα αναμενόμενη, δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά υπάρχει σκεπτικισμός για το εάν μπορεί να επηρεάσει την ομάδα τη στιγμή που προέρχεται από συνεχόμενες νίκες, και από την άλλη η θετική ανταπόκριση, γιατί θα δοθεί σε παίκτες – τραυματίες ευκαιρία να επανέλθουν. Σαλαπάτας, Δημητριάδης, Πολυχρόνης θα είναι έτοιμοι, Σκάρος και Αργυρόπουλος κερδίζουν χρόνο, ενώ η κατάσταση του Τριάντου, που τραυματίστηκε στα πλευρά θα εκτιμηθεί πιθανότατα σήμερα. Ν. Μπ. -

*** Το πρόγραμμα για  την 2η ημέρα του Champions League  έχει ως εξής:
 

5ος όμιλος
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μάντσεστερ Σίτι-Ρόμα  1-1 , (1-1).- ^
Τα γκόλ : 4΄ πεν. Αγκουέρο ,23΄Τότι ,
Κάρτες :Μαϊκον ,
Διαιτητής του αγώνα είναι ο Ολλανδός, Κάιπερς, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Φαν Ούκελ, Ζένστα και 4ο τον Σάαπ επίσης από τις Κάτω Χώρες
Η 11άδα της Σίτι: Χαρτ, Σαμπαλέτα, Κομπανί, Ντεμικέλις, Κλισί, Νάβας, Φερναντίνιο, Τουρέ, Σίλβα, Αγουέρο, Τζέκο,
Η 11άδα της Ρόμα: Σκορούπσκι, Μαϊκόν, Μανωλάς, Μπιβά, Κόουλ, Κεϊτά, Πιάνιτς, Ναϊνγκολάν, Φλορέντζι, Ζερβίνιο, Τότι .
Στον πάγκο για τους Άγγλους: Σανιά, Μίλνερ, Κολάροφ, Καμπαγέρο, Λάμπαρντ, Μανγκαλά, Γιόβετιτς,.
Στον πάγκο για τους Ιταλούς: Ιτούρμπε, Λιάγιτς, Τσούρτσι, Ντέστρο, Χολέμπας, Παρέδες, Τοροσίδης,.
 
Ώρα  19.00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπάγερν Μον 0-1  , (0-1).- ^
Τα γκολ : 21΄ πεν. Μίλερ ,
Κάρτες : Λάμ ,
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Λ. Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Ιγκνασέβιτς, Αντρέι Μπερεζούτσκι, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Σένικοφ, Τόσιτς, Μιλάνοφ, Ερεμένκο, Νάτχο, Μούσα
Μπάγερν Μονάχου (Π. Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Ντάντε, Μπενατιά, Μπερνάτ, Λαμ, Αλάμπα, Τσάμπι Αλόνσο, Γκέτσε, Λεβαντόφκσι, Ρόμπεν, Μίλερ


6ος όμιλος
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Παρί Σ.Ζ.-Μπαρτσελόνα 3-2  , (2-1) .- ^
Τα  γκολ : 10΄ Νταβίντ Λουϊζ ,   11΄  Μέσι ,  26΄ Βεράτι , 54΄Ματουϊνή , 56΄ Νεϊμάρ ,
Κάρτες : Άλβες , Βεράτι , Μπατουνί ,
Παρί Σεν Ζερμέν: Σιρίγκου, Βαν ντερ Βιλ, Μαρκίνιος, Νταβίντ Λουίζ, Μάξγουελ, Μότα, Βεράτι, Ματουϊντί, Παστόρε, Καβάνι, Λούκας Μόουρα
Μπαρτσελόνα:  Στέγκεν, Ντάνι Αλβες, Μασεράνο, Ματιέ, Αλμπα, Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Πέδρο, Ινιέστα, Μέσι, Νεϊμάρ,

ΑΠΟΕΛ-Άγιαξ  1-1  , (1-1) .- ^
Τα γκολ : 28  Άντερσεν  , ΄31΄ πεν.  Μαντούκα ,
ΑΠΟΕΛ – Άγιαξ:
ΑΠΟΕΛ (Γ. Δώνης): Πάρντο, Ζοάο Γκιλέρμε, Καρλάο, Αντωνιάδης, Τιάγκο Γκόμες, Βινίσιους, Μαντούκα, Νούνο Μοράις, Αλωνεύτης, Σέρινταν
Άγιαξ (Φ. Ντε Μπουρ): Σίλεσεν, Φαν Ριν, Βέλτμαν, Μοϊσάντερ, Μποΐλεσεν, Φέργκεβερ, Κλάασεν, Σένε, Σερένο, Σίγκθορσον, Άντερσεν

7ος όμιλος
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σπόρτινγκ Λισ.-Τσέλσι  0-1   , (0-1) .- ^  34΄Μάτιτς ,
Σπόρτινγκ Λισσαβώνας – Τσέλσι:
Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (Μ. Σίλβα): Ρουί Πατρίτσιο, Μαουρίσιο, Σαρ, Σίλβα, Τσέντριτς, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Αντριέν Σίλβα, Σλιμανί, Καρίγιο, Νάνι
Τσέλσι (Ζ. Μουρίνιο): Κουρτουά, Ιβάνοβιτς, Φιλίπε Λουίς, Κέιχιλ, Τέρι, Φάμπρεγκας, Όσκαρ, Αζάρ, Μάτιτς, Σίρλε, Ντιέγκο Κόστα

Σάλκε-Μάριμπορ  1-1  , (0-1) .-^   37΄Μπόχαρ , 56΄Χούντελαρ
Σάλκε – Μάριμπορ:    
 Σάλκε (Γ. Κέλερ): Φέρμαν, Αόγκο, Φουκς, Μάτιπ, Μπόατενγκ, Ντράξλερ, Αϊλάν, Μπαρνέτα, Νοϊστέντερ, Τσούπο – Μοτίνγκ, Χούντελαρ
 Μάριμπορ (Α. Σίμουντζα): Χαντάνοβιτς, Σούλερ, Μέγιατς, Ραΐσεβιτς, Βίλερ, Φιλίποβιτς, Ιμπραΐμι, Βρσιτς, Μποχάρ, Μέρτελι, Ταβάρες
  
8ος όμιλος
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σαχτάρ Ντόνετσκ-Πόρτο   2-2 , (0-0) .-^  34΄αποκρούεται πεν. Μπραχιμί , 52΄Άλεξ , , Τεϊξέϊρα ,85΄Αντριάνο ,  88΄.  93 ΄Μαρτίνεζ
Σαχτάρ Ντόνετσκ – Πόρτο:
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Μ. Λουτσέσκου): Πιάτοφ, Κούχερ, Σρνα, Ρακίτσκι, Αζεβέδο, Στεπανένκο, Φερνάντο, Ντάγκλας Κόστα, Άλεξ Τεϊξέιρα, Λουίζ Αντριάνο, Τάισον
Πόρτο (Ζ. Λοπετέγκι): Φαμπιάνο, Ντανίλο, Ίντι Μάρτινς, Μαϊκόν, Μαρκάνο, Σάντρο, Μπραχίμι, Ερέρα, Όλιβερ Τόρες, Τέγιο, Αμπουμπακάρ

ΒΑΤΕ Μπορίσοφ-Αθλέτικ Μπιλμπάο   2-1 , (2-1) .-^ 19΄ ,  Πολιακόφ ,  41΄ Καρνέρκι ,  41΄Αντούριθ ,
Μπάτε Μπορίσοφ – Αθλέτικ Μπιλμπάο:
 Μπάτε Μπορίσοφ (Α. Γερμακόβιτς): Τσέρνικ, Κάγκους, Φιλιπένκο, Μλαντένοβιτς, Πολιάκοφ, Γιαμπλόνσκι, Καρνίτσκι, Α. Βολόντκο, Μ. Βολόντκο, Γκορντέιτσουκ, Σίγκνεβιτς
 Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ε. Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Λαπόρτε, Σαν Χοσέ, Ιραόλα, Βαλενθιάγκα, Μπενάτ, Ιτουράσπε, Ιμπάι Γκόμεζ, Ρίκο, Μουνιαΐν, Αντούριθ

*** Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της βραδιάς:5ος όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπάγερν 0-1 (21' πεν. Μίλερ - τελικό)
Μάντσεστερ Σίτι - Ρόμα 1-1 (4' πεν. Αγουέρο - 24' Τότι)

6ος όμιλος

ΑΠΟΕΛ - Άγιαξ 1-1 (32' πεν. Μαντούκα - 27' Σένε)
Παρί Σ.Ζ. - Μπαρτσελόνα 3-2 (10' Νταβίντ Λουίς, 26' Βεράτι, 55' Ματουιντί - 12' Μέσι, 56' Νεϊμάρ)

7ος όμιλος

Σπόρτινγκ Λισ. - Τσέλσι 0-1 (34' Μάτιτς)
Σάλκε - Μάριμπορ 1-1 (59' Χούντελααρ - 38' Μπόχαρ)

8ος όμιλος

Σαχτάρ - Πόρτο 2-2 (52' Τεσέιρα, 85’ Λουίς Αντριάνο – 83’, 89’ Μαρτίνες)
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Μπιλμπάο 2-1 (19' Πολιάκοφ, 41' Καρνίσκι - 43' Αντούριθ)
 
*** Ο  ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης :
Με τον Παναγιώτη Γλύκο να ταξιδεύει, τελικά, με την ομάδα, «πέταξε» αργά το μεσημέρι, με πτήση τσάρτερ, για τη Γαλλία ο ΠΑΟΚ, για την αναμέτρησή του με τη Γκινγκάμπ, την Πέμπτη (2/10/2014), για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.
 
***5ος όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπάγερν (Γερμανία) 0-1
Σκόρερ: 22΄πεν. Μίλερ
Διαιτητής: Γουϊλιαμ Κόλουμ (Σκοτία)
Κίτρινες: Μπενάτια, Ερεμένκο - Λαμ
 ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Ιγκνάσεβιτς, Αλ. Μπερεζούτσκι, Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ, Τόσιτς (78΄ Εφρέμοφ), Μιλάνοφ, Ερεμένκο, Νάτσο, Μούσα (66΄ Ντουμπιά).
ΜΠΑΓΕΡΝ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Μπενάτια, Ντάντε, Μπερνάτ, Λαμ, Αλάμπα, Τσάμπι Αλόνσο, Γκέτσε (77΄ Σακίρι), Λεβαντόφσκι (90΄ Πιζάρο), Ρόμπεν (81΄ Ραφίνια), Μίλερ.

Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Ρόμα (Ιταλία) 1-1
Σκόρερ: 4΄πεν. Αγουέρο - 23΄ Τότι
Διαιτητής: Μπγιόν Κάιπερς (Ολλανδία)
Κίτρινες: Ζαμπαλέτα - Μαϊκόν, Νάινγκολαν
 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Χαρτ, Κομπανί, Ζαμπαλέτα, Κλισί, Ντεμικέλις, Χεσούς Νάβας (46΄ Μίλνερ), Σίλβα, Φερναντίνιο, Γιάγια Τουρέ, Τζέκο (57΄ Λάμπαρντ), Αγουέρο (84΄ Γιόβετιτς).
ΡΟΜΑ (Ρούντι Γκαρσία): Ντε Σάνκτις, Γιανγκά-Μπιβά, Κόουλ, Μαϊκόν (90΄ Τοροσίδης), Μανωλάς, Νάινγκολαν, Πιάνιτς, Κεϊτά, Φλορέντσι (83΄ Χολέμπας), Τότι (72΄ Ιτούρμπε), Ζερβίνιο.

6ος όμιλος
 ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Άγιαξ (Ολλανδία) 1-1
Σκόρερ: 31΄ πεν. Μαντούκα - 28΄ Άντερσεν
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Κίτρινες: Γκιγέρμε, Αλωνεύτης - Μοϊσάντερ, Φιέργκεβερ, Σίλεσεν, Σίγκθορσον
 ΑΠΟΕΛ (Γιώργος Δώνης): Πάρντο, Γκιγιέρμε, Καρλάο, Αντωνιάδης, Μάριο Σέρζιο, Τιάγκο Γκόμες (71΄ Ντε Βινσέντι), Βινίσιους, Μαντούκα (79΄ Ευφραίμ), Νούνο Μοράις, Αλωνεύτης, Σέρινταν (81΄ Τζιμπούρ).
ΑΓΙΑΞ (Φρανκ ντε Μπουρ): Σίλεσεν, Φαν Ράιν, Φέλτμαν, Μοϊσάντερ, Μπόιλεσεν, Φιέργκεβερ, Κλάασεν, Σένε (74΄ Ελ Γκαζί), Σερέρο, Σίγκθορσον, Άντερσεν (74΄ Κίσνα).

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 3-2
Σκόρερ: 10΄ Νταβίντ Λουίς, 26΄ Βεράτι, 54΄ Ματουιντί - 12΄ Μέσι, 56΄ Νεϊμάρ
Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)
Κίτρινες: Βεράτι, Ματουιντί, Φαν ντερ Βιλ - Άλβες
 ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Λοράν Μπλαν): Σιρίγκου, Μάξουελ, Μαρκίνιος, Φαν ντερ Βιλ, Νταβίντ Λουίς, Λούκας (90΄+ Μπαεμπέκ), Μότα, Ματουϊντί, Βεράτι (71΄ Καμπάιγ), Παστόρε (86΄ Σαντόμ), Καβάνι.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Μασεράνο, Άλμπα, Άλβες (83΄ Ραμίρες), Ματιέ, Ράκιτιτς (69΄ Τσάβι), Μπουσκέτς, Ινιέστα, Πέδρο (62΄ Μουνίρ), Μέσι, Νεϊμάρ.

7ος όμιλος
 Σάλκε (Γερμανία) - Μάριμπορ (Σλοβενία) 1-1
Σκόρερ: 56΄ Χούντελααρ - 37΄ Μποχάρ
Διαιτητής: Κάρλος Καρμπάγιο (Ισπανία)
Κίτρινες: Μπόατενγκ - Φιλίποβιτς, Βίλερ, Μέρτελς
 ΣΑΛΚΕ (Γενς Κέλερ): Φάρμαν, Αόγκο, Φουκχ, Ματίπ, Μπόατενγκ (79΄ Μέιερ), Ντράξλερ, Αϊχάν (46΄ Ουσίντα), Μπαρνέτα, Νόιστεντερ, Τσούπο-Μοτίνγκ (66΄ Ομπάσι), Χούντελααρ.
ΜΑΡΙΜΠΟΡ (Αντε Σίμουντζα): Χαντάνοβιτς, Ραϊτσέβιτς, Σούλερ, Βίλερ, Φιλίποβιτς, Μέγιατς, Ιμπραΐμι, Βρσιτς (67΄ Μεντι), Μποχάρ (82΄ Σάλαλιχ), Μέρτελς (80΄ Ντιαγιέ), Ταβάρες.

Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) - Τσέλσι (Αγγλία) 0-1
Σκόρερ: 34΄ Μάτιτς
Διαιτητής: Αντόνιο Λαχόθ (Ισπανία)
Κίτρινες: Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Μαουρίσιο, Σέντρικ - Ιβάνοβιτς, Αζάρ, Φελίπε Λουίς
 ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Μάρκο Σίλβα): Ρούι Πατρίσιο, Σίλβα, Σαρ, Μαουρίσιο (64΄ Πάουλο Ολιβέιρα), Σέντρικ, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (81΄ Μοντέρο), Ζοάο Μάριο, Νάνι, Καρίγιο (81΄ Καπέλ), Σλιμανί.
ΤΣΕΛΣΙ (Ζοζέ Μουρίνιο): Κουρτουά, Ιβάνοβιτς, Κέιχιλ, Τέρι, Φελίπε Λουίς, Μάτιτς, Φάμπρεγας, Σούρλε (58΄ Γουίλιαν), Όσκαρ (71΄ Ομπι Μίκελ), Αζάρ (84΄ Σαλάχ), Ντιέγκο Κόστα.

8ος όμιλος
 Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) - Πόρτο (Πορτογαλία) 2-2
Σκόρερ: 52΄ Τεϊσέιρα, 85΄ Λουίς Αντριάνο - 89΄ πεν,90΄+3 Μαρτίνες
Διαιτητής: Τσουνεΐτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες: Κούτσερ, Στεπανένκο, Σρνα, Φερνάντο - Τόρες, Μάικον
 ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Πιάτοφ, Σρνα, Κούτσερ, Ρακίτσκι, Αζεβέδο, Φερνάντο, Στεπανένκο, Ντάγκλας Κόστα (79΄ Μπερνάρ), Τεϊσέιρα, Τάισον (75΄ Ιλσίνιο), Λουίς Αντριάνο.
ΠΟΡΤΟ (Χουλέν Λοπετέγκι): Φαμπιάνο, Λουίζ, Μάικον, Μάρτινς Ίντι, Άλεξ Σάντρο, Μαρκάνο (65΄ Κουϊντέρο), Ερέρα, Όλιβερ Τόρες, Τέγιο, Αμπουμπακάρ (65΄ Μαρτίνες), Μπραχίμι (78΄ Αντριάν Λόπες).

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) - Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1
Σκόρερ: 19΄ Πολιάκοφ, 41΄ Καμίτσκι - 45΄ Αντούριθ
Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)
Κίτρινες: Πολιάκοφ - Λαπόρτ, Μπενιάτ, Τοκουέρο
 ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Αλεξάντρ Γερμακόβιτς): Τσέρνικ, Χάγκους, Φιλιπένκο, Μλαντένοβιτς, Πολιάκοβ, Γιαμπλόνσκι, Καρνίτσκι (81΄ Ροντιόνοφ), Α. Βολόντκο, Μ. Βολόντκο (81΄ Γιάκοβλεφ), Γκορνέιτσουκ (90΄ Ολέκνοβιτς), Σίγκνιεβιτς.
ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Ιραόλα (77΄ Τοκουέρο), Σαν Χοσέ, Λαπόρτ, Μπαλενθιάγα, Ιτουράσπε, Μπενιάτ, Μικέλ Ρίκο (46΄ Θουσαέτα), Ιμπάι Γκόμεθ (46΄ Ντε Μάρκος), Μουνιαΐν, Αντούριθ.
 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3676   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
 http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2097     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2086   video.- 
Σύνολον                                                        7864   βίντεο   .-

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    651.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   232 .-                                 
 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :

**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές  σημαντικών  θεμάτων και  ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html  -
~   Άρωμα  από  Μεσσηνιακό  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  19  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/19-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  20  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/20-2014.html ,.-
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/20-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  21  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  22 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.- 
~Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  23  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/23-2014.html , .-  
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  23  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/23-2014.html  ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  24  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/24-2014.html ,.-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  26 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html ,.- 
~ Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~ Αρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Σεπτεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.- 
~  Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27  και  28  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.- 
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου  2014   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html  
~ Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  30  Σεπτεμβρίου  2014    :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-