~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Η Εφημερίδα μας 09 Οκτωβρίου 2014

Η  Εφημερίδα  μας   09  Οκτωβρίου  2014   :


 

 
***  Σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων το Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου         
           
Σημαντικά μειωμένα εμφανίζονται τα τροχαία ατυχήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για το μήνα Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στους 5 νομούς, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, το Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 53 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 63 το 2013 (μείωση 16%).
  Στοιχεία
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
-1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα έναντι 10 το Σεπτέμβριο του 2013 (μείωση 90%)
-13 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 10 το Σεπτέμβριο του 2013 (αύξηση 30%)
-39 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό έναντι 43 το Σεπτέμβριο του 2013  (μείωση 9%)
Από τα τροχαία αυτά, καταγράφηκαν συνολικά 76 παθόντες (έναντι 92 το 2013).
Ειδικότερα:
-1 νεκρός έναντι 10 το Σεπτέμβριο του 2013
-14 σοβαρά τραυματίες έναντι 15 το Σεπτέμβριο του 2013
-61 ελαφρά τραυματίες έναντι 67 το Σεπτέμβριο του 2013.
  2.500 παραβάσεις
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων τον προηγούμενο μήνα, όπως καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες της Τροχαίας, ήταν:
-Παραβίαση προτεραιότητας
-Υπερβολική ταχύτητα
-Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
-Παραβιάσεις σήμανσης
-Αντικανονικό προσπέρασμα
-Παραβίαση σηματοδότη
-Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών
-Απόσπαση της προσοχής του οδηγού
-Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
-Ολισθηρότητα οδοστρώματος.
Επίσης, το Σεπτέμβριο συγκροτήθηκαν 483 συνεργεία για αλκοτέστ, ενώ έγιναν 17.872 έλεγχοι για μέθη και διαπιστώθηκαν 207 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων, 2.275 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα:
-1.372 για υπερβολική ταχύτητα
-119 για μη χρήση κράνους.
-167 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας
-3 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
-180 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
-61 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
-27 για παραβίαση σηματοδότη
-263 για ΚΤΕΟ
-27 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
-3 για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
-11 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος
-30 για αντικανονικούς ελιγμούς
-4 για παραβίαση προτεραιότητας
-8 για αντικανονικό προσπέρασμα.

***  . Μαντούβαλος: «“Ποιο τραγούδι θα βάλουμε αύριο; Ο δολοφόνος;” ρωτούσε τρίτο άτομο το 18χρονο δράστη»         
    
Διατάχθηκε αναπαράσταση της δολοφονίας και άρση τηλεφωνικού απορρήτου για συγγενή του 18χρονου από τον Κάμπο
«Ποιο τραγούδι θα βάλουμε αύριο; Ο δολοφόνος;». Τις φράσεις αυτές, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, της οικογένειας Σγούρου, χρησιμοποίησε συγγενής του 18χρονου δράστη από τον Κάμπο σε μεταξύ τους συνομιλία στο διαδίκτυο, μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του 26χρονου Κώστα Σγούρου και του 25χρονου Γιάννη Κομμάτη στη Μάνη.
Μιλώντας στο «Θ», ο κ. Μαντούβαλος τόνισε ότι αυτό αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο πως υπάρχει εμπλοκή κι άλλου ατόμου, πλην των δύο 18χρονων που έχουν ήδη προφυλακισθεί για τη δολοφονία, και δεν μπορεί να είναι μια τυχαία συνομιλία.
Στο μεταξύ, χθες το Συμβούλιο Εφετών Καλαμάτας με απόφασή του διέταξε την αναπαράσταση του εγκλήματος, καθώς η πολιτική αγωγή επιμένει πως τέτοιο έγκλημα δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους δύο 18χρονους. Επίσης, διατάχθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, για το χρονικό διάστημα πριν και μετά τη διπλή δολοφονία, του συγγενικού προσώπου του 18χρονου δράστη από τον Κάμπο.   Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θ» που κυκλοφορεί Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Από το φλιτζάνι της γιαγιάς στην… καφεμαντεία online και τη χαρτομαντεία          
            
Μπορεί να έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε που η πιο διάσημη «καφετζού» του ελληνικού κινηματογράφου, η Γεωργία Βασιλειάδου, καθήλωνε τους (επί της οθόνης) πελάτες της με τις προβλέψεις της, αλλά το «διάβασμα» του φλιτζανιού -όπως και η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου- φαίνεται πως έχει χαρακτήρα διαχρονικό.
Πώς, άλλωστε, να εξηγήσει κανείς τις ουρές που σχηματίζονται, καθημερινά, σε καφέ της Θεσσαλονίκης που προσφέρουν υπηρεσίες «καφεμαντείας» και «χαρτομαντείας» από άτομα κάθε ηλικίας που θέλουν να μάθουν το μέλλον τους;
Μάλιστα, δε λείπουν και οι περιπτώσεις των καταστημάτων που αξιοποίησαν και το διαδίκτυο για να παράσχουν «καφεμαντεία online», αλλά και παιδότοπων, όπου μαμάδες, ενόσω τα παιδιά τους απολαμβάνουν το παιχνίδι, πίνουν τον καφέ τους ως την τελευταία γουλιά, προκειμένου να μάθουν το μέλλον τους.
Σε καφέ της Καμάρας, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, οι... καφετζούδες «λένε» καθημερινά περίπου 400 φλιτζάνια. Πρόκειται, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του καταστήματος Κώστας Κουκούλης, για μια υπηρεσία που παρέχεται από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ.
Τέσσερις κυρίες (δύο ανά βάρδια) «λένε» στους πελάτες του καφέ, ηλικίας από 16 έως και... 76 ετών (!), τα... μελλούμενα.
Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι του καταστήματος, η πλειονότητα των πελατών (σχεδόν το 95%) είναι γυναίκες που αναζητούν απαντήσεις σε οικονομικά και αισθηματικά ζητήματα που τους απασχολούν.
  Καφεμαντεία με σειρά προτεραιότητας και παιδότοπος για το... φλιτζάνι
Μάλιστα, για να αποφευχθούν...  μαλλιοτραβήγματα και παρεξηγήσεις, όπως συνέβησαν στο παρελθόν, το κατάστημα εισήγαγε σύστημα προτεραιότητας, μας είπε ο κ. Κουκούλης, εξηγώντας πως για να μην υπάρξουν άλλα τέτοιου είδους περιστατικά, ο αριθμός προτεραιότητας κάθε πελάτη προβάλλεται από την τηλεόραση του καταστήματος.
Πέραν του καφέ στην Καμάρα, σε άλλα δύο καταστήματα της ίδιας «αλυσίδας» (στις οδούς Παύλου Μελά και Μαρτίου), οι πελάτες απολαμβάνουν ανάλογες υπηρεσίες. Μάλιστα, το κατάστημα της Μαρτίου έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς είναι παιδότοπος. Κι ενόσω τα παιδιά παίζουν, οι μαμάδες τους απολαμβάνουν τον καφέ τους και μπορούν να ζητήσουν να τους «διαβάσουν» το φλιτζάνι.
  Καφεμαντεία online
Η καφεμαντεία έχει εισχωρήσει και στο χώρο του διαδικτύου, αφού πλέον μπορεί κάποιος να «διαβάσει» το φλιτζάνι του και εξ αποστάσεως. «Απλά πιείτε τον καφέ σας στο σπίτι σας και αφήστε όλα τα άλλα σε εμάς...» αναφέρει στην ιστοσελίδα του το διαδικτυακό καφέ, που όπως μας εξήγησε ο κ. Κουκούλης, προέκυψε ως ιδέα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο κι έχει απήχηση, κυρίως εκτός Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε κάνει πελάτισσες από την Αθήνα, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο» ανέφερε ο κ. Κουκούλης, διευκρινίζοντας ότι ο πελάτης πρέπει να πιει τον καφέ, να γυρίσει για 10 με 15 λεπτά το φλιτζάνι και στη συνέχεια να στείλει τις φωτογραφίες. Το, δε, κόστος της υπηρεσίας είναι ένα ευρώ συν ΦΠΑ.
Και μπορεί το «διάβασμα» του φλιτζανιού να έχει συνδεθεί, συνειρμικά, με το γυναικείο φύλο, σε άλλο όμως κατάστημα, που βρίσκεται επί της οδού Φράγκων, την «τέχνη» της καφεμαντείας ασκεί ένας 30χρονος (ο κύριος Ν.).
Το κατάστημα αρχίζει, σταδιακά, να αποκτά τακτικούς πελάτες, με τον κύριο Ν. να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
  Από την καφετζού στη… χαρτορίχτρα
Εξίσου δυναμικά «μπήκε» στην καθημερινότητα της πόλης και η χαρτομαντεία. Ακολουθώντας το λαϊκό άσμα, που λέει «...πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες», πολλές κυρίες -ο γυναικείος πληθυσμός υπερτερεί και εδώ έναντι του αντρικού- επισκέπτονται τακτικά την κυρία Μ. και την κυρία Στ. σε καφέ που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι.
Το 90% των πελατών είναι γυναίκες και το 10% άνδρες, ενώ οι δύο κυρίες που «ρίχνουν» τα χαρτιά εξυπηρετούν, στη διάρκεια μίας μόνο ημέρας, περίπου 42 άτομα διαφόρων ηλικιακών και επαγγελματικών ομάδων.
Αφού πιούν τον καφέ τους και πληρώνοντας δύο ευρώ, οι πελάτες του συγκεκριμένου καταστήματος μπορούν (από τις 3.00 το μεσημέρι μέχρι τις 10.00 το βράδυ, τις καθημερινές, και από τις 12 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 8 το απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα) να ζητήσουν να τους «ρίξουν» τα χαρτιά. Μάλιστα, μία από τις δύο «χαρτορίχτρες» λέει τα χαρτιά και στη νοηματική.
Οι πελάτες, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, «ασημώνουν» την τράπουλα, παρά την κρίση, αναζητώντας πληροφορίες για την ερωτική τους -κατά βάση- ζωή, ενώ ένα μικρό ποσοστό ψάχνει απαντήσεις και σε θέματα υγείας.
Δε λείπουν και οι περιπτώσεις κάποιων οι οποίοι, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Γιώργος Ιμσιρίδης, ζητούν πληροφορίες για κοντινά τους πρόσωπα.
 Ρωτήσαμε ορισμένες πελάτισσες αν τελικά όλα αυτά που τους έχουν πει βγήκαν και οι απαντήσεις τους είχαν ένα κοινό στοιχείο: «Αν δεν έβγαιναν, δε θα ήμασταν πάλι εδώ».
Ο κ. Ιμσιρίδης, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει άλλα δύο καφέ που θα παρέχουν την υπηρεσία της χαρτομαντείας στους πελάτες -ένα στη δυτική και ένα στην ανατολική πλευρά της πόλης- βλέποντας πως, τελικά, το νέο προϊόν που παρέχει έχει πολύ μεγάλη απήχηση. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ε. Σοφιανού

***  Φρεζάρισμα χθες, ασφαλτόστρωση σήμερα στην Φραντζή         
            
Λόγω καιρικών συνθηκών, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, τροποποιήθηκε το πρόγραμμα εργασιών ασφαλτόστρωσης της οδού Φραντζή ως εξής:
Χθες, από τις 13.00 έως τις 19.00, έγιναν εργασίες για την ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα της οδού μεταξύ των οδών Αριστομένους και Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπως και αποξήλωση της παλιάς ασφάλτου. Σήμερα από τις 9.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθούν εργασίες διάστρωσης – κατασκευής νέου ασφαλτοτάπητα.
Για την εκτέλεση των εργασιών θα απαιτηθεί η απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Φραντζή  σήμερα από τις 8.30 το πρωί έως το πέρας τους. Επίσης, διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στο τμήμα μεταξύ της οδού Αριστομένους και της οδού Σιδ. Σταθμού σήμερα από τις 8.30 το πρωί έως το πέρας των εργασιών ασφαλτόστρωσης. Ακόμη, αλλαγή της διαδρομής του αστικού λεωφορείου, το οποίο διέρχεται μέσω της οδού Φραντζή. Το δρομολόγιο θα εκτελείται μέσω των οδών Αριστομένους – Μακεδονίας – Νέδοντος – Αρτέμιδος με ταυτόχρονη απαγόρευση στάθμευσης στα φανάρια της Βασ. Γεωργίου, έτσι ώστε τα λεωφορεία να μπορούν να στρίψουν στην οδό Αριστομένους (στο τμήμα από την οδό Ανδρέα Σκιά έως την οδό Αριστομένους).
Παρακαλούνται οι οδηγοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να διευκολύνουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των παρεμβάσεων, καθώς και να υπακούουν στις οδηγίες της Τροχαίας και στις υποδείξεις του συνεργείου. Θα υπάρξει, δε, κατάλληλη σήμανση ρύθμισης της κυκλοφορίας από τον εργολάβο.

***  Γιατί και στο νεκροταφείο υπάρχουν ζωντανοί          
           
Μπορεί το σχόλιο να είναι μακάβριο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Καλό θα είναι να κάνουν μια βόλτα και από το νεκροταφείο οι του Πρασίνου στο Δήμο Καλαμάτας. Όπως δείχνει η εικόνα, ένα μεγάλο κλαδί ενός δέντρου έχει σπάσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει ο κόσμος από το συγκεκριμένο σημείο.   Π.Μπ. 

***   Ορκωμοσία νεοσυλλέκτων την Παρασκευή         
            
Παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Λαμπρόπουλου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2014 Ε΄ ΕΣΣΟ.
Η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί.

***  Συνελήφθη 48χρονος με χασισόδεντρο και χασίς

Με ένα χασισόδεντρο και ποσότητα χασίς συνελήφθη χθες το πρωί, στη Μεσσήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ένας 48χρονος. Έπειτα από πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί για κατοχή και καλλιέργεια χασίς, έκαναν έρευνα σε αποθήκη του στη Μεσσήνη. Εκεί βρήκαν ένα φυτό κάνναβης, 35 εκατ. μέσα σε μια γλάστρα και χασίς βάρους 26,8 γραμμαρίων. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα 12 γραμμαρίων ανακατεμένη με καπνό εμπορίου και 14,8 γραμμάρια χασίς. - 

***  Έστειλαν ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ σε εδώ και δεκαετία πεθαμένους         
           
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Απίστευτους τρόπους εφευρίσκει το κράτος για «να ξαφρίσει» χρήματα από την τσέπη μας. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ούτε καν φαίνεται αυτή η πρόθεση, με μερικούς μικρούς υπολογισμούς τα… κέρδη φτάνουν τα εκατομμύρια ευρώ, δίχως να το «πάρουμε μυρωδιά»!
Τις τελευταίες ημέρες, στα αρμόδια τμήματα του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, η λέξη «πανικός» είναι λίγη για να περιγράψει κανείς όσα γίνονται. Δεκάδες πολίτες κατακλύζουν τα γραφεία ζητώντας πιστοποιητικό δημοσίευσης ή μη διαθήκης, διότι το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ειδοποιητήρια πληρωμής ΕΝΦΙΑ σχεδόν σε όλους τους πεθαμένους μετά το 2000! Αυτό το πιστοποιητικό, όμως, που ζητείται για να μην καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ στον… πεθαμένο, θέλει χαρτόσημο 5 ευρώ για να εκδοθεί.
Χθες το πιστοποιητικό, μόνο στην Καλαμάτα, ζήτησαν πάνω από 100 άτομα. Αν υπολογίσουμε όλη την Ελλάδα, το ποσό που συγκεντρώνεται δεν είναι αμελητέο. Το αντίθετο μάλιστα. Ακόμα και… πλεόνασμα μπορεί να χαρακτηρισθεί.
  Πάνω από 100 αιτήσεις
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απευθύνονται οι πολίτες για θανάτους που έχουν σημειωθεί μετά το Μάρτιο του 2013, καθώς νωρίτερα η αρμοδιότητα ανήκε στο Πρωτοδικείο.
Χθες, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των δικαστηρίων σταμάτησε για περισσότερο από μία ώρα λόγω της φάρσας για τοποθέτηση βόμβας, συνυπολογιζόμενης και της κακοκαιρίας που επικράτησε μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, κατατέθηκαν 53 αιτήσεις για έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών.
Στο δε αρχείο του Πρωτοδικείου οι αιτήσεις ήταν ήδη 25, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν κατατεθεί άλλες 51.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία στο Πρωτοδικείο, έχουν ζητηθεί πιστοποιητικά ακόμα και για ανθρώπους που έχουν πεθάνει από το 2000, καθώς το υπουργείο τούς έστειλε να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.
  5 ευρώ ανά πιστοποιητικό
Οι υπάλληλοι και στις δύο δικαστικές υπηρεσίες τρέχουν και δε φτάνουν για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών, όμως το μόνο που γίνεται είναι αύξηση της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, δικαστικοί υπάλληλοι, καλά γνωρίζοντες τη διαδικασία, θεωρούν ότι μοναδικός σκοπός όλης αυτής της τρελής ιστορίας είναι η είσπραξη των 5 ευρώ που είναι απαραίτητα για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού. Διαφορετικά, όπως μας εξήγησαν, θα αρκούσε η κατάθεση απλώς του πιστοποιητικού θανάτου στην εφορία ή θα είχε νόημα, αν ζητούσαν πιστοποιητικό αποποίησης ή μη κληρονομιάς και όχι διαθήκης.
Θα μπορούσε, δε, να πει κανείς ότι επίτηδες στάλθηκαν ειδοποιητήρια για ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένους, καθώς εύκολα αυτό θα ελεγχόταν από τα αρχεία των Δήμων, ενώ «δύσκολα» οι νεκροί πλήρωναν μέχρι πέρυσι λογαριασμούς της ΔΕΗ όπου περιλαμβανόταν το χαράτσι.

***   Στη Μαραθόπολη το νέο μοντέλο της VW (φωτογραφίες)         
     
 
Πλημμύρισε αυτοκίνητα του νέου μοντέλου της VW η Μαραθόπολη από το πρωί στα πλαίσια της παγκόσμιας παρουσίασης του Passat! Στελέχη και ντιλερς της VW παίρνουν μέρος στις δοκιμαστικές διαδρομές από την Costa Navarino με τερματικο σταθμό τη Μαραθοπολη Τριφυλιας.
Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο «Θάρρος» 

***   Ακόμα μας μαθαίνουν… 
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς συναδέλφους δημοσιογράφους, από πολλές και διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Απαντώντας στην ερώτησή τους «από πού είμαι», εκείνοι που είχαν επισκεφθεί τη Μεσσηνία είχαν να πουν πολλά για τις ομορφιές της και όλοι – μηδενός εξαιρουμένου- πως θέλουν να την επισκεφθούν, τουλάχιστον, άλλη μια φορά. Όσοι πάλι δεν την είχαν γνωρίσει, ανέφεραν με ενθουσιασμό όσα είχαν ακούσει και εξέφραζαν την επιθυμία να την επισκεφθούν το συντομότερο. Κανείς, όμως, από τους παραπάνω δε γνώριζε ότι η Μεσσηνία έχει αεροπορικές συνδέσεις- και μάλιστα σημαντικές- και με προορισμούς του εξωτερικού. Ορισμένοι, μάλιστα, δε γνώριζαν καν ότι διαθέτουμε αεροδρόμιο. Ιδιαίτερα συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη, αγνοούσαν παντελώς την αεροπορική σύνδεση της περιοχής μας με τη συμπρωτεύουσα, βάζοντας ως ανασταλτικό παράγοντα να επισκεφθούν τη Μεσσηνία τη μεγάλη οδική απόσταση. Μπορεί να θεωρούνται λεπτομέρειες αυτά που αναφέρω, όμως πολλά πράγματα κρίνονται πλέον στις λεπτομέρειες. Η αύξηση της επισκεψιμότητας στη Μεσσηνία που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας προέρχεται, κυρίως, από το εξωτερικό. Όμως, δεν πρέπει να αμελούμε και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφερθούν στην περιοχή μας από τους επισκέπτες του εσωτερικού. Η αντίληψη που αποκόμισα είναι ότι, δυστυχώς, οι δυνατότητες της Μεσσηνίας δεν είναι γνωστές στους Έλληνες πέραν της Πελοποννήσου. Εκτός, λοιπόν, από το εξωτερικό, ενημερωτικές δράσεις πρέπει να γίνονται και στο εσωτερικό της Ελλάδας, ιδιαίτερα προς τις βόρειες περιοχές και τα νησιά. Και δεν είναι απαραίτητο να είναι εκθέσεις οι οποίες απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, αλλά ενημερώσεις στο ευρύ κοινό. Βίκυ Βετουλάκη -  

*** Εκεί όρθιοι στην ουρά και αξιολύπητοι
 Του Σταύρου ΤσαγκαράκηΦιλολόγου - Συγγραφέα Εκεί να μας βλέπουν όρθιους και αξιολύπητους στην ουρά, από τα ψηλά έδρανα της Βουλής. Αυτό θέλουν. Να μας βλέπουν όρθιους και στη γραμμή να περιμένουμε από τις έξι, από τις εφτά το πρωί, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, με μια αγωνία να μας τρώει τα σωθικά μη χάσουμε τη σειρά, μη μείνουμε πιο πίσω από τους άλλους... Εκεί στην ουρά στριμωγμένοι, ξέπνοοι, για να πληρώσουμε τα ΕΝΦΙΑ, τα χαράτσια, τα δάνεια, τις εφορίες. Εκεί όρθιοι σαν φτωχοί συγγενείς, σαν δεύτεροι, σαν παρακατιανοί, σαν τιμωρημένοι για κάτι που δε φταίξαμε. Εμείς εδώ στα χαμηλά τα δώματα, ενώ εκείνοι από τα ψηλά να μας οικτίρουν κάπως, να μας λυπούνται Να μας χτυπούν στην πλάτη, λέγοντας «για το καλό σας υποφέρετε. Υπομονή! Σε λίγο ανοίγουν οι αγορές. Κοιτάξτε το πλεόνασμα, θαυμάστε το! Και οι επενδυτές είναι στο δρόμο κι έρχονται όπου να ’ναι». Αυτά τα λένε από τα ψηλά τα δώματα εκείνοι βέβαια, γιατί ποτέ δεν τους θυμόμαστε να περιμένουν στην ουρά, ν’ αγανακτούν και να φωνάζουν για το δίκιο τους. Ντυμένοι πάντα καθώς πρέπει, εκείνοι με γραβάτες κι άψογα κοστούμια κι εκείνες με φορέματα και μαλαματικά, μια πανδαισία χρωμάτων, μια χάρη απαστράπτουσα. Τι κόσμος, άραγε, είναι αυτός; να αναρωτιέσαι βλέποντάς τους στις οθόνες. Πώς ζουν έτσι, πώς δηλαδή πορεύονται; Κι εμείς εδώ πώς ζούμε; Και πουθενά στα πρόσωπά τους να δεις μια στενοχώρια ή θλίψη για τη μιζέρια και τη φτώχεια εκεί έξω που θερίζει. Να πούμε κι εμείς: «ωραία, μας νοιάζονται μια στάλα, μοχθούν για μας». Αλλά παντού βλέπεις ανέμελα χαμόγελα και εγκάρδιες χειραψίες. Κι εμείς εκεί στις ουρές όρθιοι να λιώνουμε, λες και δε μας γέννησε μάνα εμάς, λες και δε δουλέψαμε τίμια, δε μοχθήσαμε γι’ αυτόν τον έρημο τον τόπο; Αλλά εκεί να στεκόμαστε όρθιοι με τις ώρες, με τις μέρες, απελπισμένοι και ασήμαντοι, χωρίς οξυγόνο, χωρίς ανάσα, να πεθαίνει ο άνθρωπος στα χέρια μας, να σβήνει κι εμείς ανήμποροι να τον βοηθήσουμε. Αναρωτιέμαι με οδύνη και πίκρα πώς μας κατάντησαν έτσι; Μοιάζει να μη θέλουν να μας αφήσουν να ζήσουμε τη ζωή μας οι ισχυροί της οικονομίας, αλλά και οι ισχυροί που βρίσκονται την εξουσία... Μοιάζει σαν να μας κλέβουν τη ζωή μας. Σαν κάποιοι να λεηλατούν με βέβαιους και σταθερούς ρυθμούς το σώμα μας και την ψυχή μας. Όμως, ως πότε θα τα αντέξουμε όλα αυτά; - 

***  H «τελευταία λέξη της επιστήμης» για τον γυναικείο οργασμό
Διαμάχης κλιμάκωσηH «τελευταία λέξη της επιστήμης» για τον γυναικείο οργασμό
Η Κιμ Μπάσιντζερ πλησιάζει την κορύφωση στην ταινία «9 1/2 Εβδομάδες»
Τελικά, φαίνεται πως τα μάθαμε όλα λάθος για το σεξ - τουλάχιστον αν πιστέψουμε μία νέα μελέτη. Την ανάλυση δημοσιεύει στην επιθεώρηση «Clinical Anatomy» ένα ζευγάρι ιταλών σεξολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο κολπικός οργασμός, το σημείο G, αλλά και ο κλειτοριδικός οργασμός στη διάρκεια του κολπικού σεξ είναι απλώς ανύπαρκτα.
Επί χρόνια οι γυναίκες μάθαιναν ότι μπορούν (και πρέπει) να έχουν οργασμό κατά την διείσδυση του πέους στον κόλπο, αρκεί να επιτυγχανόταν επαρκής διέγερση του κόλπου ή/και του σημείου G. Ωστόσο, ο δρ Βιντσένζο Πούπο, ερευνητής στο Ιταλικό Κέντρο Σεξολογίας  και η δρ Τζουίλια Πούπο, από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας,γράφουν ότι από μόνη της η γυναικεία ανατομία καταρρίπτει την θεωρία του κολπικού οργασμού. Όπως εξηγούν, οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν «κολπικό οργασμό» έχουν στην πραγματικότητα έλθει σε κορύφωση εξαιτίας της διέγερσης των παρακείμενων ερωτογενών δομών.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι βολβοί του προδόμου του αιδοίου (δύο δομές που μοιάζουν με αμύγδαλα και βρίσκονται στα πλάγια του κόλπου), τα μικρά χείλη του αιδοίου και το σπογγώδες σώμα της γυναικείας ουρήθρας (μία μάζα σπογγώδους ιστού που περιβάλλει την ουρήθρα).
Παρότι, δε, το «κλειδί» για τον γυναικείο οργασμό είναι στην πραγματικότητα η κλειτορίδα η οποία αποτελεί την πιο ερωτογενή περιοχή του γυναικείου σώματος,το πέος του άντρα δεν έρχεται σε επαφή μαζί της στη διάρκεια του κολπικού σεξ, διότι δεν έχει καμία ανατομική σχέση με τον κόλπο - συνεπώς δεν συμμετέχει στον οργασμό, σύμφωνα με τους δύο σεξολόγους. Διευκρινίζουν επίσης πως η κλειτορίδα είναι ένα πλήρως εξωτερικό όργανο και δεν υπάρχει καμία εσωτερική κλειτορίδα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι επιστήμονες.
Ο όρος «γυναικείο πέος» που συχνά προσδίδεται στην κλειτορίδα, συνεχίζουν, είναι σωστός, διότι δομικά είναι παρόμοια με το ανδρικό όργανο και, όπως αυτό, γεμίζει με αίμα και διογκώνεται.
Σε αντίθεση, όμως, με την ανδρική εκσπερμάτωση, γυναικεία εκσπερμάτωση δεν υπάρχει, γράφουν, και κακώς χρησιμοποιείται ο όρος. «Οι ειδικοί στην σεξουαλική ιατρική και οι σεξολόγοι πρέπει να μεταφέρουν σε όλες τις γυναίκες ό,τι είναι βέβαιο για τη βιολογικό βάση του γυναικείου οργασμού και όχι υποθέσεις ή προσωπικές απόψεις», σημειώνουν δεικτικά.
Και ισχυρίζονται, ότι αυτή η εσφαλμένη διασπορά ανυπόστατων θεωριών είναι που έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες να πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα με το σεξ, όταν στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικές. «Σε όλες τις γυναίκες, ο οργασμός είναι πάντοτε εφικτός, εάν τα γυναικεία στυτικά όργανα, όπως το γυναικείο πέος, διεγερθούν αποτελεσματικά με αυνανισμό, αιδοιολειχία, διέγερση από τον ερωτικό σύντροφο με το χέρι και με το κολπικο/πρωκτικό σεξ εφ’ όσον ταυτοχρόνως διεγείρεται η κλειτορίδα με το χέρι», καταλήγουν την ανάλυσή τους.  Newsroom ΔΟΛ

*** Ες αύριον τα νεότερα για την Κηπούπολη

Αντιπροσωπεία του Δήμου στο ΥΠΕΚΑ για τη Μελέτη Του Αντώνη Πετρόγιαννη Η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης κυριάρχησε στην προχθεσινή - καθιερωμένη- σύσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Μετά την τελευταία απόφαση του Α΄ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του έργου, αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να βρεθούν στο αρμόδιο υπουργείο τόσο ο αντιδήμαρχος Αν. Καραγιάννης όσο και η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Π. Κουράκλη, προκειμένου να πετύχουν ανατροπή ή μερική τροποποίησή της. Ως γνωστόν, η απόφαση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην εισήγηση της Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς τους όρους δόμησης αναφέρονται τα εξής: "Η περιοχή που προτείνεται να αποτελέσει τον τομέα Σ IV, είναι σκόπιμο, όμως, να διατηρήσει όσο το δυνατόν τη σημερινή της φυσιογνωμία ως πορτοκαλεώνας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε ηπιότερους όρους δόμησης. Σημειωτέον ότι η μελέτη αρχικώς είχε προτείνει ηπιότερους όρους (αρτιότητα οικοπέδων 1.000 τετραγωνικά μέτρα και συντελεστή δόμησης 0,4). Με την 448/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προτάθηκαν αρτιότητα οικοπέδων 500 μ2 και Σ.Δ. 0,7 και, έπειτα από αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, με διορθωτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε τελικά αρτιότητα οικοπέδων 600 μ2 και Σ.Δ. 0,6. Η Διεύθυνσή μας δε συμφωνεί με τις τελικές προτάσεις και θεωρεί πολεοδομικά σκόπιμο να καθοριστεί ο Σ.Δ. σε 0,4 και η κάλυψη από 50% σε 40%. Σε σχέση με την αρτιότητα των οικοπέδων, προτείνουμε να καθοριστεί σε 1.000 τ.μ., γιατί η κατάτμηση των οικοπέδων δεν είναι πυκνή (το 87,5% της συνολικής έκτασης της περιοχής αποτελείται από οικόπεδα μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μικρών οικοπέδων είναι τμήματα που αποτελούν συνέχεια των οικοπέδων της εντός σχεδίου περιοχής». Και η εισήγηση ολοκληρωνόταν ως εξής: «Εν όψει των παραπάνω το σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως». Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας στη σύσκεψη θα επαναπροτείνει να ισχύσει η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως εναλλακτική λύση, εάν δεν πετύχει αυτό, θα προτείνει η αρτιότητα των οικοπέδων να είναι στα 700 τετραγωνικά μέτρα και ο συντελεστής δόμησης να παραμείνει 0,6. - 

*** Πόλεμος μέχρις εσχάτων του Παναγιώτη Νίκα με τον Πέτρο Τατούλη

Παρέμβαση με δόσεις... σουρεαλισμού στη χθεσινή γενική συνέλευση του οργάνουΤου Αντώνη Πετρόγιαννη Από τη - λεγόμενη- μεταπολίτευση και εντεύθεν η πολιτική ζωή του τόπου, σε όλες της τις εκφάνσεις, καθορίζεται από τη συμπεριφορά, τη νοοτροπία και την ιδεολογία μιας κομματικής νομενκλατούρας, ενός στελεχικού δυναμικού που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σύστημα κατήγγειλε, χθες το μεσημέρι, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου ο απερχόμενος πρόεδρος και τρις εκλεγείς δήμαρχος Καλαμάτας με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας! Επιπλέον, ο κ. Νίκας βρήκε ακόμα μία ευκαιρία να καταγγείλει την πολιτική του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, τόσο στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών όσο και με τη διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος σημείωσε τα εξής: «Η ΠΕΔ Πελοποννήσου, στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, εξέφρασε δυναμικά την περιοχή μας και τα συμφέροντά της, προάσπισε την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης, στάθηκε δίπλα στους πολίτες και τις διεκδικήσεις τους». Ο Π. Νίκας στάθηκε στο φλέγον θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα: «Ζητήσαμε ενημέρωση από την Περιφέρεια για το διαγωνισμό. Ζητήσαμε ενημέρωση δημόσια, επίμονα και συνεχώς. Ποτέ δεν έγινε. Σήμερα, δε γνωρίζουμε: το ακριβές κόστος ανά τόνο, τα έξοδα μεταφοράς, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανά Δήμο, την τύχη της ανακύκλωσης, αλλά και την τύχη του διαγωνισμού». Τόνισε, ακόμη, πως «όλοι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε προσωρινές λύσεις διαχείρισης και να μην περιμένουν βοήθεια από πουθενά. Ο διαγωνισμός για να τελεσφορήσει (;) πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βαθέων, με συναίνεση και συμμετοχή – φυσικά - των Δήμων και του ΦΟ.Δ.Σ.Α.». Σχετικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ, είπε: «Χαίρομαι γιατί όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να τελειώνουμε με τον περιφερειάρχη, που μοιράζει όπως θέλει τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Χαίρομαι γιατί προωθείται διαδικασία για το ΠΕΠ αντίστοιχη του “Θησέα”, ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει τα χρήματα που θα λάβει από την αρχή της περιόδου». Προέτρεψε, τέλος, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να αγωνισθούν: «Για τη στερέωση του θεσμού και την αξιοπρέπεια του δημάρχου και της Αυτοδιοίκησης, για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε από το κράτος και δυστυχώς και από τις Περιφέρειες, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για το δημοκρατικό προγραμματισμό, ώστε και αξιοποίηση των πόρων να επιτυγχάνεται και να μη μετατρέπεται ο δήμαρχος σε ζήτουλα, οσφυοκάμπτη του περιφερειάρχη και της κεντρικής εξουσίας». - 

***  Ο γαλάζιος συνδυασμός υπερίσχυσε στην ΠΕΔ

Πρώτος σε ψήφους ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τη νέα σύνθεση της ΠΕΔ Πελοποννήσου χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση», που ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία, αναδείχθηκε πρώτος με 61 ψήφους.
Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Πελοπόννησος», από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ήταν δεύτερος με 36 ψήφους,
η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου», η οποία προέρχεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 15 ψήφους,
η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) 1 και
ο μεμονωμένος υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης, ως ανεξάρτητος αριστερός, 7.
~ Από τους 125 ψήφισαν οι 120 και οι 5 απουσίαζαν.
Αναλυτικά:
Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση: (Δήμαρχοι):
Αναστασόπουλος Ευστάθιος 44,
Γκάτζιος Κωνσταντίνος 31,
Καλαντζής Κωνσταντίνος 29,
Καμπόσος Δημήτρης 15,
Κατσίβελας Παναγιώτης 30,
Νίκας Παναγιώτης 30 (4ος έπειτα από κλήρωση),
Παπακυριάκου Αννίβας 30,
Σφύρης Δημήτριος 29. (Δημοτικοί Σύμβουλοι):
 Αντωνόπουλος Μιχαήλ 25,
Αργειτάκος Σταύρος 41,
Μαρινάκης Σαράντος 25,
Μπαχούμας Γιώργος 33,
 Νανόπουλος Βασίλης 32,
Σμυρνιώτης Γιάννης 44.
~ Για την ΚΕΔΕ:
 Αργειτάκος Σταύρος 38,
 Καραγιάννης 32,
Κοντογόνης Περικλής 30,
 Κρίγκος Δημήτρης 21,
Μαυρομιχάλης 23,
Σμυρνιώτης Ιωάννης 35.
~ Από την παράταξη Ανεξάρτητη Πελοπόννησος η σταυροδοσία εξελίχτηκε ως εξής: (Δήμαρχοι) Γιαννόπουλος Γιάννης 14,
Γκιώνης Γιώργος 18,
Λιάρος Χαράλαμπος 6,
Παυλής Δημήτρης 32,
Σταματόπουλος Σπύρος 20. (Δημοτικοί Σύμβουλοι):
Ανδρινόπουλος Ευστάθιος 11,
Βόσνος Δημήτρης 18,
 Γκιόλης Αναστάσιος 14,
Χριστόπουλος Ιωάννης 11.
Για την ΚΕΔΕ:
Βόσνος Δημήτρης 18,
Γκιόλης Αναστάσιος 17,
Μπούρας Παναγιώτης 14,
Τσιριγώτης Παναγιώτης 14.
Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου: (Δημοτικοί σύμβουλοι):
Κοκκινόπουλος Παντελής 4,
Κολοβός Ανδρέας 4,
 Λάζαρης Γιάννης 4,
Μάκαρης Εμμανουήλ 7,
 Μπεχράκης Σταμάτης 11,
Νικητόπουλος Δημήτρης 7,
 Παπαγιαννοπούλου Παναγιώτα 9,
Πέτρου Παναγιώτης 5,
Ψηλογιαννόπουλος Παναγιώτης 4.
Λαϊκή συσπείρωση: (Δημοτικοί Σύμβουλοι):
Οικονομάκος Δημήτρης 1.
Μεμονωμένος υποψήφιος: (Δήμαρχοι)
Βαλιώτης Ευάγγελος 7.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου εκλέγονται 21 μέλη, 12 δήμαρχοι και 9 σύμβουλοι.
~ Το νέο Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα εκλέξει τον πρόεδρο της ΠΕΔ, αλλά και τους υπόλοιπους εκπροσώπους σε διάφορα όργανα. - 

*** Μέτσοβο: μια ορεινή, καταπράσινη βόλτα
Μέτσοβο: μια ορεινή, καταπράσινη βόλτα © clickatlife.gr Μέτσοβο: μια ορεινή, καταπράσινη βόλτα ...  στο  χωριό  των Τοσίτσα  και  Ευάγγελου Αβέρωφ ...             
 Πίνδος, παράδοση, φύση, υψόμετρο, φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα… Το Μέτσοβο σας εγγυάται όλα αυτά κι ακόμη παραπάνω, αρκεί να πακετάρετε τη βαλίτσα σας και να κατευθυνθείτε περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή αυτή κωμόπολη που μετρά πάνω από 3 χιλιάδες κατοίκους και υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου, πράγμα που σημαίνει ότι η βαλίτσα σας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ελαφριά ρούχα.  Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και ομιλούν τη βλάχικη.
   Τριγυρίζοντας στα ομορφότερά του σημεία  Ξεκινώντας από την επαφή με τον πολιτισμό του, στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου και να θαυμάσετε υφαντά και κεντήματα, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και άλλα εκθέματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι εστί Μέτσοβο.
 Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ (εκ του Ευάγγελου Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο) θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.
 Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, ενώ αν είστε της πεζοπορίας, θα βρείτε διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο όρος Μαυροβούνι ένα ορειβατικό καταφύγιο 30 ατόμων για να διανυκτερεύσετε.
 Σημαντικό βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου αν ασχολείστε με το ψάρεμα μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή, σε ένα τοπίο που θα σας μαγέψει, ενώ μια στάση χρειάζεται να κάνετε και στο Νερόμυλο Γκίνα που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου και για χρόνια χρησιμοποιούσε τη δύναμη των νερών του ποταμού, μετατρέποντάς τη σε μηχανική ενέργεια που αξιοποιούσαν στο άλεσμα των δημητριακών.
 Οι λάτρεις του εκκλησιαστικού τουρισμού έχουν πολλαπλές επιλογές ανάμεσα στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, που αποτελεί ίσως τον πιο αξιόλογο ναό του, στο Μοναστήρι Αγίου Νικολάου με το ξύλινο καμπαναριό, στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα στην κωμόπολη, στο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες, κ.ά.
   Γεύσεις Μετσόβου  Περνώντας στο… ψητό, το Μέτσοβο διαθέτει πλήθος γεύσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε, με πρώτα και καλύτερα τα δύο τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού.
 Στο πλαίσιο της… γευστικής σας επιμόρφωσης προσθέστε και μια επίσκεψη στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα, όπως και στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια και τους χώρους παλαίωσης των κρασιών.
 Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά όπως αρνί με κουνουπίδι, λουκάνικο Μετσόβου, γίδα βραστή, κοντοσούβλι και πίτες! Πολλές πίτες!
   Κοντινές αποδράσεις  Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις εικόνες του ταξιδιού σας στην περιοχή, μπορείτε να οργανώσετε κοντινές στο Μέτσοβο εκδρομές. Τη χειμερινή περίοδο μπορείτε να επισκεφτείτε τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (Καρακόλι) και 5 χιλιομέτρων (Πολιτσές) από το Μέτσοβο, ενώ στα 6 χιλιόμετρα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2012.
 Μια βόλτα από τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς, από το Ανθοχώρι, το Ανήλιο με το χιονοδρομικό, το Βοτονόσι όπου θα ακούσετε και πολλά βλάχικα, θα ολοκληρώσουν την απόδρασή σας σε αυτή τη διαφορετική πλευρά της Ελλάδας.
   Τζούλια Τασώνη  

***  Αθλητική  εφημερίδα  :

*** Αθλητικές μεταδόσεις στη TV
Αθλητικές μεταδόσεις στη TV
Πέμπτη 9/10/2014 :
Live: ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (76-75 40'), με φόντο το τρόπαιο...
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός  77-76 ,  49-60 ,  (33-32) , 17-14 .-   μπάσκετ (προημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδος, ΟΑΚΑ, κεκλεισμένων των θυρών), 21.30, ΑΝΤ1
Σλοβακία - Ισπανία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport1
Αγγλία – Σαν Μαρίνο, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport2
Σουηδία - Ρωσία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport3
Σλοβενία - Ελβετία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport4
Λευκορωσία - Ουκρανία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport5
Παρασκευή 10/10/2014 :
Ιταλία – Αζερμπαϊτζάν, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport1
Κύπρος - Ισραήλ, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport2
Τουρκία - Τσεχία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport3
Ουαλία – Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport4
Βουλγαρία - Κροατία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport5
Ολλανδία – Καζακστάν, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 23.45, OTE sport2 Μ
 Σάββατο 11/10/2014 :
MotoGP Ιαπωνίας, μοτοσικλέτα (κατατακτήριες δοκιμές), 08.05, OTE sport2
Φόρμουλα 1, αυτοκίνητο (Γκραν Πρι Ρωσίας, κατατακτήριες δοκιμές), 13.50, OTE sport1
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ – Σαν Αντόνιο Σπερς, μπάσκετ (φιλικός αγώνας), 19.00, OTE sport3
Αρμενία – Σερβία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 19.00, OTE sport4
Ιρλανδία - Γιβραλτάρ, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 19.00, OTE sport5
Σκοτία - Γεωργία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 19.00, OTE sport2
Ρουμανία - Ουγγαρία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport1
Φινλανδία - Ελλάδα, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport1, ΝΕΡΙΤ
Πολωνία - Γερμανία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport2
Γαλλία - Πορτογαλία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport3
Αλβανία - Δανία, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport4
Βόρεια Ιρλανδία – Νήσοι Φερόε, ποδόσφαιρο (προκριματικά Euro2016), 21.45, OTE sport5
Κλίβελαντ Καβαλίερς – Μαϊάμι Χιτ, μπάσκετ (φιλικός αγώνας), 00.00, OTE sport3
Newsroom ΔΟΛ

*** Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11, 12 Οκτωβρίου) Ασπρόχωμα – Δώριο Εράνη Φ. – Εθνικός Μ. Αρφαρά – Πύλος Πάμισος Μ. – Ολυμπιακός Κ. Απόλλων Κ. – ΑΟ Σπερχογείας Κυπαρισσία – ΑΣ Ανδρούσας ΑΟ Διαβολιτσίου – Κορώνη Μεσσηνιακός – Τ. Άγρας - 

**BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3676   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2097     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2102   video.- 
Σύνολον                                                        7875   βίντεο   .-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2606  .-  
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    655.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   234 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/

***

~ Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-

~ Αρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Σεπτεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.- 
~  Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27  και  28  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.- 
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου  2014   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html  
~ Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  30  Σεπτεμβρίου  2014    :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
                                                                                                 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2014  :
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Οκτωβρίου  2014   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ,   Παρασκευή 03  Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/03-2014.html ,.-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~   Η  Εφημερίδα  μας  Κυριακή  05  Οκτωβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Κυριακή  05  Οκτωβρίου   2014  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .- 
10 ~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   Δευτέρα  06  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html .-
~ Επιλογές αναρτήσεων  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html , .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη 08  ΟΠκτωβρίου  2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .-
~  Άρωμα Ενημέρωσης   Τετάρτη  08  Οκτωβρίου  2014   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html 
17~ Επιλογές  αναρτήσεων ενδιαφέροντων θεμάτων  Τετάρτη 08  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .-
  ~Η  Εφημερίδα  μας   09  Οκτωβρίου  2014    : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-
~