~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 03 Απριλίου 2015

ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  03  Απριλίου  2015  :
 

  ARFARA Απρίλη - 03-2015 το φεγγάρι βραδιάζοντας: : http://youtu.be/fkdSCAnuM0A ,

 ***  Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άγιος του Ελληνισμού, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
 
https://ithageneis.files.wordpress.com/2012/04/ceb8ceb5cebfceb4cf89cf81cebfcf83-cebacebfcebbcebfcebacebfcf84cf81cf89cebdceb7cf83.jpg Ο άνθρωπος που απέδειξε ότι αρκεί ένας, για να ελευθερώσει ένα Έθνος.
Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής… εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του. Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.
Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.
Στις 23 Μαρτίου του 1823 συμμετείχε στο υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στρατιωτικό σώμα που κατέλαβε την Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αμέσως μετά έβαλε σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στον Μωριά, γιατί αλλιώτικα δεν θα μπορούσε να επικρατήσει η επανάσταση, όπως πίστευε. Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, τον επέβαλαν ως αρχηγό του επαναστατικού στρατού της Πελοποννήσου.
Στη μάχη των Δερβενακίων (26 – 28 Ιουλίου 1822), όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυΐα και η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων. Η ίδια, όμως, κυβέρνηση θα τον φυλακίσει στην Ύδρα, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων των ετών 1823 και 1824, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα τον απελευθερώσει τον Μάιο του 1825, όταν ο Ιμπραήμ απειλούσε να καταστείλει την επανάσταση και θα του αναθέσει εκ νέου την αρχιστρατηγία του Αγώνα. Μετρ του κλεφτοπολέμου και της «καμμένης γης», θα κατορθώνει να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση μέχρι τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (7 Οκτωβρίου 1827).
Μετά την απελευθέρωση συντάχθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια κι έγινε ένα από τα επιφανή στελέχη του Ρωσικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας διώχθηκε ως αντιβασιλικός και καταδικάσθηκε σε θάνατο τον Μάιο του 1834. Μετά την ενηλικίωσή του, ο Όθωνας του χάρισε την ποινή, τον διόρισε σύμβουλο της Επικρατείας και τον ονόμασε αντιστράτηγο.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κολοκοτρώνης τα πέρασε στην Αθήνα με την ερωμένη του Μαργαρίτα Βελισσάρη (η σύζυγός του είχε πεθάνει το 1820), στο ιδιόκτητο σπίτι του, στη γωνία των σημερινών οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα. Την ίδια περίοδο υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Φεβρουαρίου του 1843, λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι του από δεξίωση στα Ανάκτορα. Από τον γάμο του με την Αικατερίνη Καρούσου απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Πάνο (1798-1824), τον Γενναίο (1806- 1868), τον Κολλίνο (1810-1848) και την Ελένη, ενώ από τη σχέση του με τη Μαργαρίτα Βελισσάρη τον Παναγιωτάκη (1836-1893), τον οποίο αναγνώρισε με τη διαθήκη του.
Πηγή: sansimera.gr

 *** Ο Τσίπρας γύρισε υπέρ του το παιχνίδι - Ο μόνος που ύψωσε ανάστημα στη Μέρκελ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «προχωρώντας με σύνεση και... αποφασιστικότητα» κατάφερε να προσαρμοστεί στη «στρατηγική της ασφυξίας» που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι και να γυρίσει υπέρ του το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης.
«Η πίεση τώρα γύρισε μπούμερανγκ στην Άνγκελα Μέρκελ».
Αυτό υποστηρίζει με μια μακροσκελή ανάλυσή του ο γνώστης των ελληνικών και ευρωπαϊκών πραγμάτων Ρομαρίκ Γκοντάν στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune».
Ο Γκοντάν υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι Ευρωπαίοι το... παρατράβηξαν. Και μπορεί με την επιλογή τους να χρονοτριβήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, βάζοντας μια θηλιά γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας, να πέτυχαν την οπισθοχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το αίτημα της διαγραφής του χρέους, αλλά και με την επιλογή της να καθίσει τελικά στο τραπέζι συζητώντας ισοδύναμα, ωστόσο αυτό μπορεί να καταλήξει εν τέλει σε αδιέξοδο που δεν θα συμφέρει ούτε τους εταίρους.
«Στην πραγματικότητα, είναι ένα αδύναμο σημείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Στην απέναντι μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας (είχε τον χρόνο) να αναπτύξει τη δική του στρατηγική που τώρα φαίνεται να αποδίδει καρπούς» γράφει χαρακτηριστικά ο Γάλλος δημοσιογράφος.
Η στρατηγική της θηλιάς και της χρονοκαθυστέρησηςΌπως αναφέρει ο αναλυτής της «La Tribune», οι Ευρωπαίοι επέλεξαν την εξής απλή στρατηγική: χρονοτριβούμε. Η χρονοκαθυστέρηση προκαλεί ασφυξία εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας, πρόκειται δηλαδή για «τη στρατηγική της θηλιάς» κι έτσι «ο χρόνος παίζει υπέρ των δανειστών, σύμφωνα με αυτά που πιστεύουν οι Βρυξέλλες, καθώς τα θησαυροφυλάκια των ελληνικών τραπεζών αδειάζουν, η οικονομική κατάσταση υποβαθμίζεται και η ΕΚΤ, σε κάθε περίπτωση, κάνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να εκραγεί κόβοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα».
«Αυτή η ευρωπαϊκή στρατηγική βασιζόταν σε μια βεβαιότητα» γράφει ο Γκοντάν. Η βεβαιότητα αυτή δεν είναι άλλη από το «ότι η Ελλάδα θα αρνείτο να αναστρέψει το παιχνίδι επιλέγοντας τη χρεοκοπία ή την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ». Βεβαιότητα την οποία χαρακτηρίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος «χωρίς απολύτως κανένα νόημα, δεδομένου ότι πριν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σοβαρές (από τις προεκλογικές της εξαγγελίες δεσμεύσεις) ώστε να αποφευχθεί η “ρήξη”». Κι επαναλαμβάνει: Αυτό ήταν και το αδύναμο σημείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρόνο να αναπτύξει τη δική του στρατηγική που σήμερα φαίνεται πως αποδίδει καρπούς».
Η Αθήνα έπαιξε το παιχνίδι των Ευρωπαίων με τους όρους τους, αλλά δεν κατάλαβαν πως το έκανε για τους Έλληνες ψηφοφόρους
«Η Αθήνα έπαιξε το παιχνίδι της “χρονοκαθυστέρησης” όπως ακριβώς ήθελαν οι Ευρωπαίοι», γράφει ο δημοσιογράφος της «La Tribune» κι «έκανε κάθε βδομάδα όλο και περισσότερες παραχωρήσεις».
Μάλιστα, «οι Ευρωπαίοι εξέλαβαν αυτές τις κινήσεις, ως οπισθοχωρήσεις και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους». Ωστόσο, δεν αντιλήφθηκαν πως «αυτές οι παραχωρήσεις δεν ήταν για αυτούς, αλλά έγιναν για να δείξουν στον ελληνικό λαό την επιθυμία της κυβέρνησής του να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη, και κατά συνέπεια την ειλικρινή της δέσμευση να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, [...] αλλά και για αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Έλληνες τον ΣΥΡΙΖΑ: τον τερματισμό της λιτότητας και της “ταπείνωσης” του ελληνικού λαού».
Οσο κυλά ο χρόνος, τόσο η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της ρήξης
Όμως, όσο περνούν οι μέρες και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν με τη στρατηγική της θηλιάς και της χρονοκαθυστέρησης, τόσο μοιάζει πως επιστρέφει το σκηνικό της ταπείνωσης και αυτή είναι η αιτία κατά τον Γκοντάν που η λέξη «rixi / ρήξη» (σ.σ. τη γράφει και στα ελληνικά και με ελληνικούς και με λατινικούς χαρακτήρες, δίνοντας ερμηνεία της στο γαλλικό κοινό), άρχισε να ακούγεται όλο και πιο συχνά από τα χείλη πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου».
Ωστόσο, επισημαίνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας, «ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι κάλυψε τα νώτα του και πλέον μπόρεσε να περάσει στην επίθεση, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους». Κι επειδή γνωρίζει ότι «τη μικρή Ελλάδα δεν τη συμφέρει μια κατά μέτωπον επίθεση», εξαπέλυσε μια επίθεση φιλίας επισκεπτόμενος την Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας τη σύγκληση της μίνι Συνόδου Κορυφής και αποστέλλοντας τη νέα λίστα, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα «καλής θέλησης».
Παράλληλα, επειδή «ξέρει ότι για να πετύχει τον στόχο του, πρέπει να σταθμίσει τη δύναμη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Και για αυτό έστειλε κι άλλα ξεκάθαρα μηνύματα ότι ακόμη και η ρήξη είναι δυνατή».
Η προσέγγιση με τη Μόσχα
Κατά τον συντάκτη της γαλλικής εφημερίδας, τα μηνύματα αυτά που στέλνει η κυβέρνηση μέσω είναι δύο τύπων. Το πρώτο αποστέλλεται με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο που δεν είναι άλλο από την ισχυροποίηση των δεσμών Ελλάδας-Ρωσίας, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους Ευρωπαίους εταίρους.
Η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή
«Το δεύτερο είναι πιο ευθύ» κατά τον Ρομαρίκ Γκοντάν: «ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται και για τη ρήξη». Σε αυτό το σημείο, ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρεται σε δύο κρίσιμα δημοσιεύματα. Αυτό του Reuters, ότι η ελληνική πλευρά φέρεται να ενημέρωσε το Euro working group της 1ης Απριλίου πως η χώρα αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία δεν θα πληρώσει την επόμενη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Και σε αυτό της Telegraph, στο οποίο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο της απευθείας ρήξης, της εθνικοποίησης των τραπεζών και της επιστροφής στη δραχμή.
Ο χρόνος δεν κυλά υπέρ των Ευρωπαίων πια
Ετσι, κατά τον δημοσιογράφο της La Tribune, ο χρόνος δεν φαίνεται να κυλά πια υπέρ τον Ευρωπαίων και η στρατηγική της ασφυξίας κρύβει πια πολλούς κινδύνους καθώς η μη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μπορέσει να προκαλέσει ένα ντόμινο από ελληνικά φέσια και στους υπόλοιπους πιστωτές (EFSF και ΕΚΤ).
«Ετσι ξαφνικά, η κατάσταση των Ευρωπαίων έγινε λιγότερο όμορφη» σχολιάζει ο Γκοντάν και προσθέτει ότι «ο χρόνος δεν κυλά πια υπέρ τους», καθώς το να πιέζεις οικονομικά την Ελλάδα μπορεί να είναι μια «καλή ευκαιρία για να την αναγκάσεις να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μπορεί να θέσει επίσης σε κίνδυνο τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης».
Κατά τον Γάλλο αναλυτή, «αυτός είναι και ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμφίβολα δεν θέλει τη ρήξη, αλλά μια συμφωνία με την οποία θα μπορεί να επιβάλλει της μεταρρυθμίσεις “τους”, αλλά χωρίς να φαίνεται πως το κάνει κάτω από τον ζυγό της λογικής της παλιάς Τρόικας». Το επόμενο euro working group είναι κατά τον Γκοντάν «η ευκαιρία» για τους Ευρωπαίους  να σταθμίσουν τους κινδύνους της στρατηγικής τους, δεδομένης και της χρονικής στιγμής που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί, μία ημέρα πριν από τη λήξη της αποπληρωμής του ΔΝΤ και δύο ημέρες μετά της επίσκεψης του Τσίπρα στη Μόσχα.
Η πίεση βαραίνει τώρα τη Μέρκελ
Ο Γάλλος αναλυτής επισημαίνει σε αυτό το σημείο, ότι πλέον η Άνγκελα Μέρκελ είναι αυτή που πιέζεται πια, καθώς από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την έφερε προ των ευθυνών της σε περίπτωση που προκαλέσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και της εμμονής του Βόλγγκανγκ Σόιμπλε στην πολιτική της λιτότητας. «Το ερώτημα, λοιπόν, έγκειται στο αν (η Μέρκελ) θα μπορέσει να οπισθοχωρήσει την ώρα που στο πολιτικό της στρατόπεδο αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τη βοήθεια προς την Ελλάδα». «Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας έχει θέσει το δίλημμά του στη Γερμανίδα καγκελάριο -αναφέρεται στην ανάλυση της La Tribune- «ή να πάρει το πολιτικό ρίσκο μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή να πάρει το ρίσκο μιας παροχής βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς τις μεταρρυθμίσεις». «Δίλημμα για το οποίο θα κληθεί να πάρει απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα (των καθολικών)» συμπληρώνει ο Γκοντάν.
Τσίπρας, ο μόνος ηγέτης που ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στη Μέρκελ
Τέλος, κατά τον δημοσιογράφο της «La Tribune», «απομένει στον Αλέξη Τσίπρα, που έχει υποτιμηθεί πολύ από τον ξένο Τύπο, να κάνει επίδειξη στρατηγικής ενός έξυπνου ηγέτη» και μπορεί «ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην είναι σίγουρος για τη νίκη, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που μπόρεσε να υψώσει πολιτικό ανάστημα στον τομέα της τακτικής απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ».

***  Διπλή επίσκεψη Α. Τσίπρα στη Μόσχα μέσα σε ένα μήνα - Τι λέει το Κρεμλίνο για τις συμφωνίες που θα υπογραφούν
 Δύο φορές μέσα σε ένα μήνα θα επισκεφθεί τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Από το Κρεμλίνο επιβεβαιώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο
Βλαντιμίρ Πούτιν την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8 Απριλίου, όπου αναμένεται να τεθεί και όλη η ατζέντα των ελληνορωσικών σχέσεων με φλέγον το ζήτημα της οικονομίας αλλά και θα γίνει κανονικά, εκτός απροόπτου, η αρχικώς προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τους εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου.
Αν όντως επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας για τις οποίες άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μιλήσει για περίοδο «άνοιξης». Από την Τετάρτη πάντως θα φανεί ποια θα είναι η έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας, ειδικά στο θέμα το οικονομικό δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να υποκύψει στους εκβιασμούς των μνημονιακών μέτρων για να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη διαφανεί με την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα από τη Ρωσία. Αρκεί όμως αυτό ή είναι το μόνο που αναμένει η ελληνική πλευρά από το ταξίδι του Α. Τσίπρα στη Μόσχα; Προφανώς και όχι. Εκτιμάται πως θα τεθεί το θέμα ενός δανείου από τη Ρωσία, όπως επίσης και η στήριξη μέσω άλλων ζητημάτων, όπως της ενέργειας και του τουρισμού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Tass", απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, είπε ότι από το Κρεμλίνο απεστάλη στον Έλληνα πρωθυπουργό «ισχύουσα πρόσκληση» και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία διευθέτησης της ημερομηνίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο ηγετών.
«Όταν γίνεται συντονισμός των προγραμμάτων, αδιαμφισβήτητα τότε λαμβάνονται υπ’ όψη οι επιθυμίες των προσκεκλημένων. Εκφράστηκε η επιθυμία, (επιλέχθηκαν) βολικές ημερομηνίες, γι’ αυτό και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα γίνουν στις 8 Απριλίου», ανέφερε ο Ντ. Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου διευκρίνισε ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Μαϊου «θα είναι μια επίσκεψη εργασίας με τον Β. Πούτιν, ενώ στις 9 Μαΐου το τελετουργικό είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Νίκης. «Πρόκειται για διαφορετικές εκδηλώσεις», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Β. Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι επιθυμία της Μόσχας θα ήταν να ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός και στις δύο υπάρχουσες προσκλήσεις.
Χθες το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι κατά τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Τσίπρα την 8η Απριλίου «σχεδιάζεται η συζήτηση ευρείας γκάμας ζητημάτων συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον εμπορικό-οικονομικό και τον επενδυτικό καθώς και τον ανθρωπιστικό-πολιτιστικό τομέα αλλά και επίκαιρων διεθνών προβλημάτων» και αμέσως μετά «έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών».
Σχολιάζοντας την προετοιμασία του εορτασμού της 9ης Μαΐου και το ζήτημα της άρνησης πολλών ξένων ηγετών να παρευρεθούν σε αυτόν, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα χαρεί να υποδεχθεί όλους, «όσοι επιθυμήσουν να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά της μνήμης της Νίκης και την κατανόηση της σημασίας μιας κοινής απόκρουσης των προκλήσεων και απειλών για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Πρόσθεσε πάντως πως «παρόλα αυτά πρωτίστως πρόκειται για μια γιορτή για εμάς, είναι μια δική μας εορτή, γιατί είμαστε οι νικητές. Είναι μια γιορτή για τους βετεράνους μας, οι οποίοι νίκησαν εκείνον τον πόλεμο». Στα τέλη του μήνα, όπως είπε ο κ. Πεσκόφ, θα ξεκαθαρίσει ποιοι ξένοι ηγέτες θα παραστούν τελικά στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Νίκης» στην Κόκκινη Πλατεία.
Κοινώς ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι μας.

 *** Πώς "πιάνουμε" το προζύμι
 

Το καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η οποία επιταχύνει την διαδικασία. Βέβαια το χειμώνα η διαδικασία δεν είναι διαφορετική, απλά παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο. Από την στιγμή που θα έχουμε μια υγιή καλλιέργεια, το προζύμι μπορεί να διατηρηθεί αρκετά εύκολα και όποτε το χρειαστούμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από ένα μικρό φρεσκάρισμα.
Γενικά
Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για να "πιάσουμε" προζύμι, κάποιοι έχουν λογική, αλλά οι περισσότεροι είναι γεμάτοι προκαταλήψεις και είναι, είτε ανούσιοι, είτε καταλήγουν σε μέτριας ποιότητας προζύμι. Για να πιάσουμε το προζύμι, πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθούν οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί. Όπως στους περισσότερους μικροοργανισμούς, οι συνθήκες αυτές είναι η υγρασία και το κατάλληλο θρεπτικό, ή αλλιώς φαγητό. 
Για να "πιάσουμε" λοιπόν προζύμι, πρέπει αρχικά να αιχμαλωτίσουμε τους μικροοργανισμούς με το κατάλληλο δόλωμα και έπειτα να αναπτυχθεί μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα τους. Η σύσταση του αλευριού είναι σχεδόν ιδανική για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί σε ισορροπία η πολύπλοκη αυτή συμβιωτική σχέση. Ο μύκητας ζυμώνει κυρίως τα απλά σάκχαρα του μείγματος και τα υποπροϊόντα της ζύμωσής του γίνονται τροφή για τα βακτήρια της καλλιέργειας. Τα βακτήρια με την σειρά τους διασπούν κάποια πιο πολύπλοκα σάκχαρα για να μπορέσουν να ζυμωθούν από τους μύκητες της καλλιέργειας και εκκρίνουν ένα αντιβιοτικό με το οποίο προστατεύουν την καλλιέργεια.
Γι' αυτό τον λόγο το φαγητό τους από την αρχή πρέπει να είναι ακριβώς αυτό, αλεύρι και νερό. Οποιαδήποτε διαφορετική προσθήκη όπως ζάχαρη, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, αλάτι, επηρεάζει  τόσο τους μικροοργανισμούς που αιχμαλωτίζονται, όσο και την ισορροπία μεταξύ τους. Από την στιγμή βέβαια που θα έχουμε μια υγιή και σταθερή καλλιέργεια, μπορούμε με αυτήν να ζυμώσουμε τόσο ψωμιά που περιέχουν μόνο αλεύρι και νερό, όσο και πλούσια ζυμάρια που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, γάλα, αυγά, βούτυρο κλπ.
Τι χρειαζόμαστε
Χρειαζόμαστε ένα βάζο και μια ζυγαριά, όπως αναφέρθηκαν στον βασικό εξοπλισμό. Μέσα στο βάζο αρχικά θα αιχμαλωτίσουμε και μετέπειτα θα διατηρούμε την καλλιέργεια, δηλαδή το προζύμι. Η ζυγαριά σε αυτή την φάση δεν είναι απαραίτητη, η ακρίβεια που δίνει όμως βοηθά πάρα πολύ, όπως και σε όλες τις φάσεις παραγωγής ψωμιού. 
Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν τροφή για το προζύμι πρέπει να είναι το αλεύρι που θα χρησιμοποιούμε σαν βάση για τα περισσότερα ζυμάρια, οπότε διαλέγουμε κάποιο αλεύρι από σιτάρι είτε σκληρό είτε για όλες τις χρήσειςΤο νερό που θα δώσει την υγρασία μπορεί να είναι οποιοδήποτε, όπως νερό βρύσης, αν και θεωρητικά είναι καλύτερα το νερό να μην περιέχει χλώριο το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Διαδικασία
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, νερό και αλεύρι ανακατεύονται στο βάζο. Το μείγμα αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου εκτεθειμένο, τόσο στους μικροοργανισμούς του αέρα, όσο και στους μικροοργανισμούς που έχει το ίδιο το αλεύρι. Διάφοροι μικροοργανισμοί "μολύνουν" αυτό το μείγμα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η αρχική αυτή φάση κρατά περίπου μία βδομάδα. Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας η καλλιέργεια ταΐζεται, προστίθεται δηλαδή αλεύρι και νερό με συχνότητα περίπου μια φορά την ημέρα. Τα προϊόντα ζύμωσης των μικροοργανισμών στην αρχική αυτή φάση μπορεί να είναι από διάφορους εστέρες (μυρωδιά ώριμων φρούτων) μέχρι και ενώσεις θείου, που δεν μυρίζουν πολύ ευχάριστα. 

Ο σακχαρομύκητας είναι ο πρώτος που κάνει την εμφάνισή του, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από την δεύτερη ημέρα. Ένα στέλεχος λακτοβάκιλου εμφανίζεται περίπου στο τέλος της βδομάδας, συμπληρώνοντας τις προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη καλλιέργεια, παράγοντας οξέα και δίνοντας μια όξινη μυρωδιά. Εκείνη την στιγμή οι μικροοργανισμοί έχουν έναν αξιόλογο πληθυσμό, ρίχνουν το pH και τελικά γίνονται κυρίαρχοι στο μείγμα. Το προζύμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά από την στιγμή που αποκτήσει ικανότητα να φουσκώνει, αν και πρακτικά πρέπει να αποκτήσει όξινη μυρωδιά και γεύση για να θεωρείται ολοκληρωμένο.
Αναλυτικά
Πρώτη ημέρα
Ξεκινάμε την διαδικασία τοποθετώντας στην παγίδα το κατάλληλο δόλωμα, δηλαδή αλεύρι και νερό. Το ανακάτεμα τις δύο πρώτες μέρες έχει σαν στόχο τον εμπλουτισμό του μείγματος με οξυγόνο, καθώς και την ομογενοποίηση του μικροβιακού του φορτίου, ενσωματώνοντας το πάνω μέρος του μείγματος, που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με το εσωτερικό.
 • Μετράμε στο βάζο 70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 70γρ νερό
  Η υφή πρέπει να είναι πηχτού χυλού αρχικά
 • Τα ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  Μπορούμε να αφήσουμε το κουτάλι μέσα στο βάζο για ευκολία
 • Αφήνουμε το βάζο για δύο ημέρες
 • Ανακατεύουμε 3-4 φορές την ημέρα
Ανάλογα την εποχή, προς το τέλος της δεύτερης ημέρας, θα παρατηρηθούν κάποια σημάδια ζύμωσης όπως μικρές φυσαλίδες. Συνήθως παρατηρείται στο επάνω μέρος να συγκεντρώνεται κάποιο υγρό (προϊόν ζύμωσης) και η υφή του μείγματος να γίνεται πολύ πιο αραιή λόγω της πρωτεόλυσης των πρωτεϊνών.

 
Τρίτη ημέρα
Συνήθως μετά την δεύτερη ημέρα παρατηρούμε κάποια δραστηριότητα. Ειδικά το καλοκαίρι παρατηρείται ίσως μια αμυδρή μυρωδιά αλκοόλ ή/και τυριού (λακτικό οξύ), ένδειξη ζυμώσεων στο μείγμα. Ανανεώνουμε το φαγητό μειώνοντας το ποσοστό του νερού διότι ήδη το μείγμα έχει πολύ αραιή υφή.
 • Προσθέτουμε στο μείγμα 70γρ νερό και 90γρ αλεύρι
 • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
 • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες
Τέταρτη ημέρα
Αν και βρισκόμαστε μόλις στην τέταρτη ημέρα, θα δούμε μεγαλύτερες και περισσότερες φουσκάλες και το μείγμα να φουσκώνει. Αν δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια ζύμωσης επαναλαμβάνουμε τα βήματα της προηγούμενης ημέρας, είναι πολύ σπάνιο όμως αυτό να συμβεί. Ειδικά με αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ίσως παρουσιαστούν μυρωδιές ώριμων φρούτων μέχρι να έρθει η καλλιέργεια σε ισορροπία.

Στο τέλος της τρίτης ημέρας υπάρχουν ήδη έντονα σημάδια ζύμωσης
 • Πετάμε σχεδόν όλο το μείγμα, αφήνοντας το πολύ μια κουταλιά της σούπας συνολικά 
 • Προσθέτουμε στο μείγμα 80γρ νερό και 100γρ αλεύρι
 • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
 • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες
Ο βασικός λόγος που πετάμε το μεγαλύτερο μέρος καλλιέργειας είναι καθαρά πρακτικός και δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι η καλλιέργεια είναι ημιτελής. Αν συνεχίζαμε το τάισμα με αυτό τον ρυθμό, το μέγεθος της καλλιέργειας θα αυξανόταν εκθετικά και στο τέλος θα έπρεπε να κρατάμε το προζύμι σε βαρέλι. Με αυτό τον τρόπο δεν σπαταλάμε επίσης πολύ αλεύρι για το κάθε τάισμα. 
Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο η καλλιέργεια πολλαπλασιάζεται συνέχεια και σαν συνέπεια τονώνεται από φρέσκα κύτταρα, τα οποία είναι ικανά να ζυμώσουν το αλεύρι με μεγαλύτερη ένταση. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να κυριαρχήσουν ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί.
Πέμπτη ημέρα και στην μετέπειτα
Εφόσον έχουμε σταθερά σημάδια ζύμωσης, επαναλαμβάνουμε τα βήματα της προηγούμενης ημέρας. Η καλλιέργεια είναι σχεδόν έτοιμη. Αν θέλουμε μπορούμε να μειώσουμε λίγο ακόμα την υγρασία  περίπου στο 70% ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να διακρίνουμε την διόγκωση του μείγματος. Η υφή του μείγματος μετά το τάισμα πρέπει να είναι περίπου σαν υγρό ζυμάρι αλλά όχι σαν χυλός.
 • Πετάμε σχεδόν όλο το μείγμα, αφήνοντας συνολικά το πολύ μια κουταλιά της σούπας 
 • Προσθέτουμε στο μείγμα 70γρ νερό και 100γρ αλεύρι
 • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
 • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες
Μερικές σημειώσεις
Πολύ μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μαγιά ή ζυμάρια που περιέχουν μαγιά, να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με το προζύμι διότι υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης του προζυμιού. Ο μικροοργανισμός της μαγιάς, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον σακχαρομήκυτα που υπάρχει στο προζύμι, έχει την ικανότητα να ζυμώνει την μαλτόζη (πολύπλοκο σάκχαρο). Για αυτή την ικανότητα το προζύμι βασίζεται στους λακτοβάκιλους, οι οποίοι ζυμώνουν και διασπούν την μαλτόζη. Όταν μαγιά έρθει σε επαφή με προζύμι, ζυμώνει όλη την μαλτόζη περιορίζοντας πάρα πολύ την ανάπτυξη των βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την ισορροπία και κυριαρχεί στο μείγμα, καταστρέφοντας το προζύμι.
Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στο πρόγραμμα ταΐσματος. Ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες που το προζύμι δεν έχει καθόλου ισορροπία, πρέπει να διατηρήσουμε αυστηρό πρόγραμμα. Για να διευκολύνουμε την κυριαρχία των κατάλληλων μικροοργανισμών, δεν αφήνουμε ποτέ το μείγμα χωρίς το κατάλληλο φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Όταν τελειώνει το φαγητό οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί αρχίζουν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι και με την πάροδο του χρόνου πεθαίνουν. Τα πεθαμένα τους κύτταρα γίνονται τροφή για ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς οι οποίοι, ειδικά αν το προζύμι βρίσκεται στην αρχική φάση, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τους επιθυμητούς οργανισμούς να αναπτυχθούν. 
Την 5η ημέρα είναι πλήρως έτοιμο
Για τις πρώτες δύο μέρες χρησιμοποιήθηκε 100% υγρασία, δηλαδή ίση ποσότητα νερού και αλευριού. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η μικροβιακή δραστηριότητα λόγω της αυξημένης υγρασίας. Στην συνέχεια μειώθηκε σε 80% και τελικά σε 70%, για να επιβραδυνθεί λίγο η ζύμωση και να είναι πιο εμφανής η διόγκωση του προζυμιού.
Σε αυτόν τον οδηγό χρησιμοποιήθηκε αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί συνήθως αυτό υπάρχει πιο συχνά σε κάθε σπίτι. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί αλεύρι από σκληρό σιτάρι πρέπει να προσαρμοστεί η αναλογία αλευριού-νερού, αυξάνοντας το νερό περίπου 10% σε κάθε περίπτωση. Αρχικά δηλαδή 110% υγρασία, έπειτα 90% και τελικά 80%, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του αλευριού σε πρωτεΐνες. 
Περισσότερα για τα ποσοστά αρτοποιίας.
Διατήρηση υγιούς καλλιέργειας
Από την στιγμή που θα αποκτήσουμε μια υγιή καλλιέργεια, ανάλογα την συχνότητα που φτιάχνουμε ψωμί, μπορούμε να ακολουθήσουμε διαφορετικούς τρόπους διατήρησής της.
Καθημερινή χρήση
Όταν φτιάχνουμε ψωμί καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα, η καλύτερη επιλογή είναι η συνέχιση του προγράμματος ταΐσματος που χρησιμοποιήσαμε κατά το "πιάσιμο" του προζυμιού. Αυτός ο τρόπος ταΐσματος προϋποθέτει δέσμευση αντίστοιχη με ένα κατοικίδιο λόγω της καθημερινής σχεδόν φροντίδας που χρειάζεται. Διασφαλίζει όμως μια ενεργή και δυνατή καλλιέργεια, η οποία με τον καιρό ωριμάζει και γίνεται όλο και πιο σταθερή. Προτείνεται για αρχάριους, διότι το προζύμι είναι έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή να ζυμώσει ψωμί και δεν χρειάζεται κάποιος επιπλέον έλεγχος. 
Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το καθημερινό και συνεπές τάισμα είναι πολύ σημαντικό. Εξαιτίας της μεγάλης θερμοκρασίας, η ζύμωση τελειώνει γρήγορα και ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί μολύνουν και αλλάζουν την ισορροπία της καλλιέργειας. Τον χειμώνα αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και η καλλιέργεια να συντηρείται ακόμη και με ένα τάισμα κάθε δύο ημέρες. Σε αυτό συμβάλει η χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος η οποία καθυστερεί την μόλυνση του μείγματος από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς και επειδή οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί ζυμώνουν πιο αργά το θρεπτικό.
Το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι η "σπατάλη" 100γρ αλευριού καθημερινά, ένα κόστος όμως που δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 3 ευρώ τον μήνα.
Η πρώτη δοκιμή με το καινούργιο προζύμι την 5η μόλις ημέρα
Σπάνια χρήση
Στην περίπτωση που φτιάχνουμε ψωμί μια φορά την εβδομάδα ή πιο σπάνια και δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να διατηρήσουμε την καθημερινή ανανέωση της τροφής του προζυμιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο διατήρησης του προζυμιού. Διατηρούμε το προζύμι στο ψυγείο. Μετά από ένα τάισμα και μόλις το προζύμι φτάσει την μέγιστη διόγκωση, ρίχνουμε τον ρυθμό ζύμωσης, τοποθετώντας το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι και εκτελούμε ένα ή σπάνια δύο ταΐσματα κάθε 24 ώρες, για να γίνει πάλι πλήρως ενεργό.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί για δυο εβδομάδες τουλάχιστον χωρίς ανανέωση του φαγητού. Μόλις περάσουν οι δύο εβδομάδες, το βγάζουμε και το φρεσκάρουμε. Αν όμως βρίσκεται για πολύ καιρό στο ψυγείο χωρίς να ανανεωθεί, τότε ίσως χρειαστεί πολλαπλά ταΐσματα για να γίνει πλήρως ενεργό.
Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου επιβραδύνει την ζύμωση
Συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα
Όταν θέλουμε να φύγουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σπίτι, έχουμε δύο επιλογές. Είτε παίρνουμε μαζί το κατοικίδιο (προζύμι), είτε αλλάζουμε την υγρασία του ταΐσματος και το αφήνουμε στο ψυγείο. Πρέπει σε αυτή την περίπτωση να ταΐσουμε το προζύμι με μείγμα χαμηλό σε υγρασία, ακόμη και 55%, π.χ. 100 γρ αλεύρι και 55 γρ νερό. Το προζύμι θα είναι σαν σφιχτό ζυμάρι και για να ομογενοποιήσουμε το ζυμώνουμε δυνατά σε έναν πάγκο και το επιστρέφουμε στο βάζο. Μόλις περάσει ο χρόνος που συνήθως φτάνει τον μέγιστο όγκο η καλλιέργειά μας, το τοποθετούμε στο ψυγείο. Με αυτή την σύσταση μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και περισσότερο από δύο μήνες.
Πότε και πώς χρησιμοποιείται
Πότε είναι έτοιμη η καλλιέργεια
Από την στιγμή που η καλλιέργεια αποκτά ικανότητα να φουσκώνει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζυμώσει ψωμί. Για να έχει όμως όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, θα πρέπει να αναπτυχθεί στην καλλιέργεια κάποιο βακτήριο που θα παράγει οξέα, όταν δηλαδή το προζύμι αποκτήσει όξινη μυρωδιά και γεύση. Αυτό συνήθως δεν παίρνει πάνω από μια βδομάδα, αλλά εξαρτάται πολύ από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, δηλαδή την εποχή.
Στο πείραμα που έγινε, το βάζο ήταν στους ~30C και στο τέλος της 4ης ημέρας απέκτησε έντονη όξινη μυρωδιά, ήταν έτοιμο δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τον χειμώνα το προζύμι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μια εβδομάδα για να αποκτήσει ισορροπία. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο που θα είναι έτοιμο το προζύμι, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι δεδομένο.
Στάδια ζύμωσης και μέγιστη διόγκωση
Μόλις το προζύμι αποκτήσει όξινη μυρωδιά είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε τον ρυθμό της ζύμωσης. Αυτό γίνεται παρατηρώντας το προζύμι να διογκώνεται, με πιο σημαντική την στιγμή της μέγιστης διόγκωσης του προζυμιού στο βάζο. Όπως αναφέρθηκε, μειώνοντας λίγο την υγρασία(70%) κατά το τάισμα της καλλιέργειας, μπορούμε να διακρίνουμε πιο εύκολα την διόγκωση στο βάζο. Κάθε φορά που ανανεώνουμε το φαγητό, το προζύμι αρχίζει να ζυμώνει το αλεύρι και σταδιακά να διογκώνεται. Κάποια στιγμή φτάνει το μέγιστο όπου μένει για λίγο χρονικό διάστημα. Σε εκείνο το σημείο το προζύμι περιέχει τον μεγαλύτερο και πιο ενεργό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά την ζύμωση. 
Στάδια ζύμωσης και διόγκωση ολοκληρωμένης καλλιέργειας, διάρκειας 7 ωρών
Για καλύτερα και πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, χρησιμοποιούμε το προζύμι περίπου κατά το χρονικό διάστημα που έχει τον μέγιστο όγκοΑυτή η στιγμή είναι ιδανική για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι, αν και μια ή και δύο ώρες νωρίτερα ή αργότερα δεν έχουν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Πολύ νωρίς όμως η αργά στην ζύμωση, όταν το προζύμι θα έχει μικρό όγκο, θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η καλλιέργεια φτάνει την μέγιστη διόγκωση περίπου στις 7 ώρες μετά το τάισμα.
Οι χρόνοι που αναφέρονται αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος (καλοκαίρι) και στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Κάθε προζύμι, για διάφορους λόγους, χρειάζεται διαφορετικό χρονικό διάστημα να φτάσει στο μέγιστο, οπότε καταγράφουμε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για την δική μας καλλιέργεια.Αυτό που συμβαίνει από εκείνη την στιγμή και μετά, είναι πως το φαγητό αρχίζει να τελειώνει και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί σταματάνε να ζυμώνουν και πεθαίνουν, μειώνοντας κατά πολύ τον πληθυσμό και την ικανότητά του να ζυμώσει. Ειδικά στα τελευταία στάδια κατά το οποία η δράση των πρωτεολυτικών ενζύμων είναι πολύ έντονη, ο όγκος του προζυμιού μειώνεται πολύ και η υφή του γίνεται πολύ αραιή.
Με αυτό τον απλό τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί μια υγιής και ισορροπημένη καλλιέργεια. Απο εκεί και πέρα με λίγη φροντίδα θα μας δίνει πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά ψωμιά απο οποιονδήποτε φούρνο.

*** Εντοπίστηκε η Βίκυ Σταμάτη
     
Λίγα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι εντοπίστηκε από τις Αρχές η Βίκυ Σταμάτη στην περιοχή του Χαϊδαρίου.  Σε λίγο περισσότερες πληροφορίες...
Σε μικρή απόσταση από το Δρομοκαΐτειο                                                   Συνελήφθη στο Χαϊδάρι η Βίκυ Σταμάτη
 Συνελήφθη στο Χαϊδάρι η Βίκυ Σταμάτη
~ Στην περιοχή του Χαϊδαρίου, κοντά στην εκκλησία της Παναγίτσας, σε μικρή απόσταση από το Δρομοκαΐτειο, εντοπίστηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής η Βίκυ Σταμάτη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σύζυγος του Aκη Τσοχατζόπουλου, που είχε αποδράσει από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη, επικοινώνησε μέσω τρίτου ατόμου με τις εισαγγελικές Αρχές, εκφράζοντας την επιθυμία να παραδοθεί και αναφέροντας και το σημείο όπου βρισκόταν.
Ενημερώθηκε η αστυνομία και μετέβη περιπολικό, το πλήρωμα του οποίου εντόπισε τη Βίκυ Σταμάτη στα σκαλιά της Εκκλησίας της «Παναγίτσας» πίσω από το Δρομοκαΐτειο.
Παράλληλα, υπήρξε και τηλεφώνημα στην Αμεση Δράση από διερχόμενο πολίτη, ο οποίος ανέφερε ότι έξω από την εκκλησία είδε μια γυναίκα που έμοιαζε στη Β. Σταμάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σταμάτη βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και εκφράζει την επιθυμία να έρθει σε επαφή με το παιδί της.
Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου απέδρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης από το δωμάτιο του Δρομοκαΐτειου, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενη.
Κατεπείγουσα έρευνα για την απόδρασή της έχει διατάξει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο.
Χθες, Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την απόδρασή της, συνελήφθησαν τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν την ευθύνη της φύλαξης της κ. Σταμάτη, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Κατά τον έλεγχο που έγινε στο δωμάτιο, μετά την απόδραση, βρέθηκε σημείωμά της, στο οποίο η Βίκυ Σταμάτη κατηγορεί τους δικαστές για την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισής της. Μεγάλο μέρος του κειμένου, πάντως, είναι ακατάληπτο.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Βίκυ Σταμάτη μιλώντας μέσα από το Δρομοκαϊτειο, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό της, λέγοντας: «Η ζωή που κινδυνεύει από λεπτό σε λεπτό από τα ίδια μου τα χέρια».
Ο 8χρονος γιος της Βίκυς Σταμάτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας μαζί με τον παππού και τη γιαγιά του, όπως προέκυψε από κατ' οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές.

 *** Βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο Μεσσήνιος Αλέξανδρος Τουρκολιάς         
     
Βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο, στις 19:00,  όπου και εξετάζεται από γιατρούς.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του οι γιατροί περιμένουν να σταθεροποιηθεί πρώτα η κατάστασή του και στη συνέχεια να τον υποβάλλουν σε εξετάσεις ή ακόμα και σε επέμβαση.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ζάλη, η παράλυση και η λιποθυμία.
protothema.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Θ", ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς υπεβλήθη χθες το βράδυ σε επέμβαση και μεταφέρθηκε στην εντατική, όπου οι γιατροί που τον παρακολουθούν περιμένουν να περάσει το κρίσιμο τριήμερο.
Από τους πρώτους που έσπευσαν χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας του, ήταν και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

*** Πήγαν να πετάξουν για Βιέννη και κατέληξαν στα κρατητήρια της Καλαμάτας
      
Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο αλλοδαποί, ένας (19χρονος υπήκοος Βιετνάμ και μία 39χρονη υπήκοος Αφγανιστάν, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο (2) διαβατήρια Αρχών Μαχάου Κίνας.
Επιπλέον, η 39χρονη, συνόδευε τον ανήλικο υιό της, τον οποίο είχε εφοδιάσει με Διαβατήριο Αρχών Μαχάου Κίνας, το οποίο επίσης κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Να είναι μόνιμη η πεζή περιπολία στην Αριστομένους
     
Με κάποιον τρόπο πρέπει να διασφαλιστεί η μόνιμη πεζή περιπολία αστυνομικών στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Έτσι, θα αποφεύγονταν περιστατικά όπως αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία, με το αγροτικό να κινείται στον πεζόδρομο. Ας σημειωθεί ότι ο οδηγός το είχε αφήσει για ικανό χρονικό διάστημα παρκαρισμένο έξω από κατάστημα τραπέζης, και όταν τελείωσε τη συναλλαγή του, έκανε τις απαιτούμενες μανούβρες και άρχισε να «ανηφορίζει» κινούμενος με μικρή ταχύτητα και τα αλάρμ σε λειτουργία…   Χ.Χ.

***  Ο Γιώργος Λαζαρίδης στο Gazzetta.gr και την Χριστίνα Βραχάλη (βίντεο)
      
Με αφορμή την πρόκριση της Εθνικής ομάδας αντισφαίρισης με αμαξίδιο στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα γίνει τον Μάιο στην Τουρκία, το Gazzetta.gr και η Χριστίνα Βραχάλη ήρθαν  μέχρι την Καλαμάτα, για να συναντήσουν από κοντά, τον κορυφαίο αθλητή με αναπηρία και μέλος της Εθνικής ομάδας, Γιώργο Λαζαρίδη!
Μαζί, περάσαν μια ολόκληρη ημέρα και γνωρίσαν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που εμείς, οι μη ανάπηροι, δημιουργούμε στους ανθρώπους με αναπηρία. Με την αμέλεια και την αδιαφορία μας!
Πηγή: Gazzetta.gr
 Αστέρας Αρφαρών  2015
*** Αθλητικά :Στην 13η αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ πρόκριση στους (8 )  TOP 16 .-:  
*** ΤΣΣΚΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  77-70 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 21-17 , (39-34) ,51-49, 77-70 .-
 Εφές Πίλσεν Ανατολού- Αρμάνι Μιλάνου  86-78 .- ^
Ζαγκλίρις - Ερυθρός Αστέρας   76-70 .- ^
 
***  Ταΰγετος - Άσπρη Θάλασσα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας (φωτογραφίες)
      
 
 
Παρασκευή βράδυ και η ιδέα να ανέβω Ταΰγετο αρχίζει και με τριβελίζει. Βέβαια, δεύτερες σκέψεις με κάνουν να αντιστέκομαι. Μπορώ να ανέβω; Θα αντέξω; Τελικά, προκαλώ τον εαυτό μου, όπως με θράσος συνηθίζω να κάνω τον τελευταίο καιρό, να πάει. Εάν δεν πας, δε θα μάθεις ποτέ εάν μπορείς...
Ξεπροβοδίζω μία αδερφική μου φίλη που φιλοξενούσα τις τελευταίες μέρες για τον τόπο που μεγάλωσα, την Αθήνα, και ξεκινώ με άλλους τέσσερις έμπειρους συνοδοιπόρους, από Καλαμάτα, για την τοποθεσία Μαγγανιάρη, απ’ όπου θα ξεκινούσε η πορεία μας προς το καταφύγιο της Σπάρτης. Οι καινούργιοι μου φίλοι ευχάριστοι και με αίσθηση του χιούμορ. Ωραία, σκέφτομαι, τουλάχιστον ό,τι κι αν γίνει, θα το απολαύσω! Τα λόγια της φίλης μου, φυλαχτό για εμένα: «Έχεις γίνει πολύ γενναία, θα τα καταφέρεις».
Το πρώτο μισάωρο της ανάβασης από τον Μαγγιανιάρη για το καταφύγιο με δυσκόλεψε πολύ. Θες η ανηφόρα; Θες η αδιάκοπη βροχή; Κουράστηκα, αλλά δεν τα παράτησα. Σκεφτόμουν τι κάνω εγώ βράδυ Σαββάτου στις θεοσκότεινες πλαγιές του πιο γοητευτικού βουνού της Πελοποννήσου, τον Ταΰγετο. Άλλοι θα βρίσκονταν στην πλατεία κάνοντας τις βόλτες τους. Οι αισθήσεις μου ήταν σε απόλυτη διέγερση. Μύριζα το δάσος, άκουγα το νερό. Πώς πέφτει πάνω στα δέντρα και πώς στο βρεγμένο χώμα. Προσπαθούσα να δω το φημισμένο υποσχόμενο κάλλος του τοπίου, αλλά η νυχτερινή ανάβαση δεν το επέτρεψε. Μιάμιση ώρα ανάβασης και δεν κατάλαβα πώς πέρασε. Βέβαια, η αίσθηση της πείνας είχε κάνει απόλυτα αισθητή την παρουσία της.
Για καλή μας τύχη, οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από Καλαμάτα ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, μας είχαν σκεφτεί και υπολογίσει, και μας υποδέχθηκαν με πολλών ειδών καλούδια. Άντα μου, οι χυλοπίτες σου ήταν καταπληκτικές και, Αθανασία μου, τα κεφτεδάκια σου αξέχαστα! Τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας, ήπιαμε το τσιπουράκι μας και ακούσαμε και τα τραγουδάκια μας. Μη φανταστείτε από ραδιόφωνα, αλλά από αυτούς, τους άλλους συνοδοιπόρους μας, που κάτι μου λέει πως γουστάρουν πολύ αυτό που κάνουν, για να εμπλέκονται σε αυτό ξανά και ξανά για τόσα χρόνια. Η πρώτη μου βραδιά στο βουνό έληξε με γέλια, όπως ακριβώς είχε αρχίσει.
Και ξημερώνει η επόμενη μέρα για την πολυπόθητη ανάβαση, την πρώτη μου, προς την κορυφή του Ταϋγέτου. Ετοιμάζομαι και βγαίνω έξω από το καταφύγιο, προσπαθώντας να ετοιμαστώ γι’ αυτό που επρόκειτο να ζήσω. Το τοπίο ήταν μαγευτικό. Όλα γύρω χιονισμένα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω χιόνι για φέτος, σκέφτομαι. Κρίμα που δεν έχω χρόνο να παίξω λίγο. Η φωνή της Ντιάνας, με την οποία άνοιξα αυτόν τον καινούργιο κύκλο στη ζωή μου, διακόπτει τον ειρμό μου. «Είσαι έτοιμη;» με ρωτά. «Δεν ξέρω, θα δείξει» απαντώ. Και ξεκινά η πορεία.
Πατώ με σεβασμό και σχεδόν με ευλάβεια αυτό το βουνό. Σκέφτομαι όλες τις κορυφές του, αλλά και αυτήν που περπατάμε για να ανέβουμε εμείς, την υψηλότερη από τις πέντε, στα 2407 μ., τον Προφήτη Ηλία. Φέρω στο μυαλό μου την ελληνική μυθολογία και τις πληροφορίες που βιαστικά διάβασα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Προσπαθώ να αναβιώσω και να φανταστώ τη φυλή αυτή των Σπαρτιατών πριν πολλά πολλά χρόνια και τις συνήθειές τους εδώ. Πρέπει να ήταν υπερήφανοι γι’ αυτήν τη γη που την πατούμε. Αισθάνομαι το δέος που νιώθει κανείς με μιας, καθώς κοιτά την υψηλότερη κορφή της Πελοποννήσου. Αλλά αισθάνομαι και φόβο, καθώς πατώ για πρώτη μου φορά πάνω σε χιόνι. Δεν το παραδέχομαι, όμως, και δεν το λέω ούτε στον εαυτό μου.
Ακολουθώ τα βήματα των συνοδοιπόρων μου και εμπλέκομαι σε συζητήσεις. Κρίμα που δεν μπορώ να θαυμάσω τη φυσιολογία του εδάφους, αλλά και τη ποικιλομορφία της βλάστησης. «... κι είναι ένα βουνό που σου γυρεύει να τ’ ακούσεις» θυμάμαι έναν στίχο του Νικηφόρου Βρεττάκου σ’ ένα ποίημά του για τον Ταΰγετο. Ο καιρός είναι άστατος κι έτσι δεν μπορώ ν’ απολαύσω για πολύ ούτε τις συζητήσεις ούτε το τοπίο. Η ομίχλη κάνει αισθητή την παρουσία της και χιόνι αρχίζει να πέφτει. Αντιλαμβάνομαι ότι καθώς περπατώ στο βουνό αλλάζει η σύστασή του. Από αφράτο σαν βαμβάκι, έγινε χοντρό, και μετά λεπτό σαν ζάχαρη άχνη. Ευτυχώς που δε φυσάει.
Περνά πάνω από μία ώρα, σαν το νεράκι του Μαγγανιάρη απ’ όπου ξεκίνησα, χωρίς να το καταλάβω. Σαν ο χρόνος να είναι αναλλοίωτος εκεί. Οι στάσεις συχνές, αλλά όχι με μεγάλη διάρκεια. Ίσα που να πιεις νερό, να φας κάτι και να τραβήξεις και καμιά φωτογραφία. Σποραδικά σηκώνω το κεφάλι ψηλά και κοιτώ αποσβολωμένη όλο αυτό το θέαμα, που καμία φωτογραφία δεν μπορεί να απεικονίσει μέσα από τα δικά μου μάτια. Και κάπου στα 2000 μ., στο σημείο Πλάκες, αποφασίζω να πάρω τον κατήφορο προς το καταφύγιο. Η ομίχλη, βλέπετε, είχε πυκνώσει αρκετά και φοβήθηκα ότι δε θα μπορούσα να φθάσω μέχρι τέλους. Βέβαια, οι πιο τολμηροί από εμένα, επτά στο σύνολο, συνέχισαν. Μπράβο τους!
Η κατάβαση ήταν ακόμη μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Έπεσα δυο-τρεις φορές, αλλά και τι πειράζει; Το βουνό θέλει σεβασμό, ακόμη και από τους πιο έμπειρους. Σεβασμό για τον τόπο που πατάς, αλλά και γι’ αυτήν την αίσθηση απεραντοσύνης που σου προσφέρει. Στα κλεφτά κοιτώ ψηλά αναρωτώμενη πώς τα κατάφερα ν’ ανεβώ σε αυτό το βουνό, που φαντάζει τόσο στέρεο και αγέρωχο. Ο λογισμός τρέχει και σε αυτούς που συνέχισαν, ευχόμενη να είναι καλά. Προσπαθώ να φυλακίσω αυτό που αισθάνομαι, βλέποντας αυτό το απέραντο άσπρο που φαντάζει σαν μία ατέρμονη άσπρη θάλασσα, όπως το παρομοίασε ο Βαλάντης. Από μικρή αγαπούσα τη θάλασσα, αλλά μεγαλώνοντας αγάπησα και το βουνό. Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν του την παρομοίωση, που χαράχθηκε στη μνήμη μου, καθώς χωρίς να το ξέρει, συγκέρασε τους λόγους που τελικά με κρατάνε στην Καλαμάτα.
Φθάνοντας στο καταφύγιο κάναμε μία απαραίτητη στάση για να περιμένουμε και την υπόλοιπη ομάδα που είχε ανέβει στην κορυφή και να κατηφορίσουμε πάλι όλοι μαζί. Έτσι, είχα την ευκαιρία να ξεκουραστώ λίγο και να περιεργαστώ καλύτερα τη φύση που δεν είδα το βράδυ του Σαββάτου. Το χώμα ήταν ακόμη υγρό και σύντομα βροχή ξαναξεκίνησε. Αλλά τα πανύψηλα κωνοφόρα δέντρα δέσποζαν εκεί, σαν από πάντα, επιβλητικά, να μας προστατεύουν. Ξαναπερπάτησα και το κομμάτι της πλαγιάς που με δυσκόλεψε τόσο στην αρχή, αυτή τη φορά με τη βοήθεια του ήλιου. Ήταν απότομο και κακοτράχηλο. Αλλά τελικά όχι και τόσο δύσκολο... Στο τέλος της βραδιάς κατάλαβα ότι δέθηκα με αυτό το βουνό και δεν μπορώ να περιγράψω επακριβώς με λόγια το όλο βίωμά μου. Η σωματική κόπωση ήταν ελαφριά, αλλά η αίσθηση που μου άφησε το βουνό αυτό της Πελοποννήσου, ήταν υπέροχη. Το βράδυ της Κυριακής τα όνειρά μου είχαν χρώμα λευκό...
Της Αρετής Γάκια
Νηπιαγωγού
Ανάβαση στον Σαγγιά
Ανάβαση στον Σαγγιά προγραμματίζει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας την Κυριακή των Βαΐων. Όπως αναφέρει: «Ως νότια απόληξη της οροσειράς του Ταϋγέτου θα μπορούσε να θεωρηθεί το ακρωτήριο Ταίναρο, εκεί όπου ο ορεινός όγκος χαμηλώνει σε ύψος, για να βυθιστεί στη θάλασσα στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ωστόσο, βορειότερα, ένας αυχένας με κατεύθυνση από την Αερόπολη προς το Γύθειο δημιουργεί μια περιοχή ασυνέχειας στη μεγάλη γραμμή του Ταϋγέτου. Αμέσως προς το νότο υψώνεται ο Σαγγιάς, το βουνό της “Μέσα” ή της “Κάτω” Μάνης. Είναι το βουνό που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Ταϋγέτου (ή κατά ορισμένους και τμήμα αυτού). Είναι ακριβώς το βουνό που, παρά τα 1.218 μέτρα του μέγιστου ύψους του, έχει διαμορφώσει τον ιδιαίτερο και άγριο χαρακτήρα της ιδιαίτερης αυτής γωνιάς της ελληνικής γης που ακούει στο όνομα: Μάνη.
Το τοπίο είναι τραχύ, άνυδρο και με χαμηλή βλάστηση. Οι εικόνες που αντικρίζει ο πεζοπόρος σπάνιες και μοναδικές. Από την κορυφή του Σαγγιά η θέα προς το Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο είναι ανεμπόδιστη. Το θρυλικό Κάβο Γκρόσο και η μοναδική χερσόνησος του Τηγανιού με το ομώνυμο κάστρο μαγνητίζουν το βλέμμα. Σε περίπτωση που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και διαυγής, μπορείς να δεις από δω ακόμη και τα βουνά της Κρήτης. Είναι η στιγμή που οι δυο περιοχές με τα πολλά κοινά γνωρίσματα επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η ανάβαση στην κορυφή του Σαγγιά θα γίνει από τον Πύργο Διρού. Η αναχώρηση από τα γραφεία μας θα γίνει στις 7.00 το πρωί της Κυριακής, 5/4/15.   Ώρες πορείας: 7    Βαθμός δυσκολίας: 2-3
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και το τηλ. 69777165806977716580». 
 
*** Ο αυτισμός δεν είναι μεταδοτικός. Ο ρατσισμός είναι
      
Η κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο προσπάθησαν να… σπάσουν τη σιωπή μας
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Σε αγώνα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας επιδόθηκαν χθες τα μέλη του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.
Με ένα τραπεζάκι και πλούσιο ενημερωτικό υλικό, τα μέλη του παραρτήματος προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι ο αυτισμός είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας και, συνεπώς, θα πρέπει να εκλείψουν τα φοβικά σύνδρομα ως προς τα άτομα που έχουν μάθει να συμβιώνουν με αυτόν.
Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν διάφοροι επαγγελματίες της πόλης, ειδικότερα της οδού Αντωνοπούλου, που υποστήριξαν το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, ενώ έγιναν και εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία με τη συνδρομή ειδικών παιδαγωγών και δημοτικών σχολείων της πόλης.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος που ήταν υπεύθυνος του Feeling Blue Project, του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν ένα χρόνο, σχολίασε στο «Θ» ότι σκοπός της προσπάθειας είναι να ενημερωθεί και να έρθει πιο κοντά ο κόσμος στο Κέντρο Ημέρας της πόλης, μαθαίνοντας και συμμετέχοντας σε δράσεις για τον Αυτισμό.
Το Project περιλαμβάνει παιχνίδια, σεμινάρια, προβολές ντοκιμαντέρ, εκδόσεις βιβλίων και cd, διαλέξεις εντός και εκτός Ελλάδας αναφορικά με τον αυτισμό και μια γκάμα αντικειμένων (μπλουζάκια, μπρελόκ, καρφίτσες κ.α.).
Διευκρίνισε δε, ότι όλοι όσοι εργάζονται για το Feeling Blue Project είναι εθελοντές και τα έσοδα διατίθενται εξ ολοκλήρου στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας.
Βέβαια, πίσω από την άξια συγχαρητηρίων χθεσινή προσπάθεια κρύβονται δεκάδες προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό, αλλά και οι οικογένειές τους, όμως ήταν μια ουσιαστική ενέργεια για να αρχίσει να σπάζει τα ταμπού για τον αυτισμό, με τα οποία είναι ποτισμένη και η κοινωνία της Καλαμάτας. Άλλωστε, οτιδήποτε είναι... διαφορετικό, δύσκολα γίνεται αποδεκτό. Και ο ανθρώπινος πολιτισμός στις ημέρες μας δεν περισσεύει.
Προσπαθώντας «να... ξεφλουδίσουμε» λίγο την πραγματικότητα μιλήσαμε με την εργοθεραπεύτρια Μαρία Κενσαλή: «Υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών τα οποία είναι κλεισμένα στα σπίτια, καθώς δεν αποκαλύπτουν το θέμα οι γονείς. Έως το 1992 δεν υπήρχε ούτε ως όρος στο θεσμικό πλαίσιο η έννοια του αυτισμού. Με το νόμο του 2008 καθιερώθηκε ο όρος του αυτισμού τυπικά και θεσμικά και εξ αυτού δίνονται και προνοιακά επιδόματα. Η δομή της Καλαμάτας, αντί για 15 παιδιά που είναι επιθυμητό όριο, φιλοξενεί 30, ενώ υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός με τον οποίο είμαστε σε τακτική επικοινωνία. Ο αυτισμός δε θεραπεύεται, όμως εκπαιδεύεται δια βίου με σημαντικά αποτελέσματα.
Από την άλλη, ας μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο αυτισμός, όπως και κάθε ιδιαιτερότητα, χρειάζεται αποθέματα ψυχικών δυνάμεων και κατανόηση. Πρώτα απ’ όλα από την οικογένεια του παιδιού.
Κάθε άνθρωπος αντιδρά και αντιμετωπίζει διαφορετικά καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή του, έτσι παρατηρούνται και διαφορετικές αντιδράσεις στα μέλη της οικογένειας με τον ερχομό ενός αυτιστικού παιδιού.
Τα κυριότερα συναισθήματα είναι σοκ, θλίψη και άρνηση, καθώς περιμένουν ένα όμορφο και υγιές παιδί και ξαφνικά μαθαίνουν ότι έχει αυτισμό, προσπαθώντας αρχικά να πείσουν τον εαυτό τους ότι δε συμβαίνει τίποτα στο παιδί.
Επιπλέον, αισθάνονται θυμό, αγανάκτηση, πανικό και ενοχή. Όμως, με τη σωστή ενημέρωση, αυτά τα συναισθήματα μειώνονται και με το χρόνο παύουν να υπάρχουν. Τέλος, παρατηρείται ανησυχία για τη βαρύτητα της διαταραχής, το μέλλον του παιδιού και τη στάση των οικείων και της κοινωνίας.
Μετά υπάρχει και ο ρόλος ο δικός μας. Στη μικρή μας, και όχι μόνο, κοινωνία, το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα και οι διακρίσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για τη φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή.
Ξέρετε, από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες της ζωής μου είναι όταν βγαίνουμε με τα παιδιά βόλτα και ο κόσμος τα κοιτάζει περίεργα. Κι αυτό που θα ήθελα να φωνάξω εκείνη τη στιγμή, είναι δείτε τον αυτισμό με την καρδιά σας. Τα μάτια σας ίσως σας ξεγελάσουν. Ο αυτισμός δεν είναι μεταδοτικός. Το χαμόγελό σας όμως είναι…».

*** ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4108  video .- 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   2418    video.-  2479.-                 https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 416   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        8942  βίντεο   .-
***
*** ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  του  ΜΑΡΤΙΟΥ  2015 :

~Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 28  και  29  Μαρτίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/28-29-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  28  Μαρτίου  2015 :   ARFARA NEWS  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/28-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Σάββατο 28/03/2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/28032015.html .-
~ Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779 , ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 ,  Γαλατάσαραϊ- Παναθηναϊκός 84-86  27/03/2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .- 
~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html  .-
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης   Δευτέρα  30  Μαρτίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  ενημέρωση Τρίτη  31  Μαρτίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Τρίτη 31 Μαρτίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html ,
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  Ενημέρωση Τετάρτη  01  Απριλίου  2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .-

ARFARA NEWS , Ειδήσεις Ενημέρωση , Πέμπτη  02  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-02-2015.html , .-
ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημέρωσες  Παρασκευή 03   Απριλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-03-2015.html .- ARFARA  NWES   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  03  Απριλίου  2015   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/04/arfara-nwes-03-2015.html .-

  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3845.-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 377. -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    943/ 1000.. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                         *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   346 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01                                      
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     *** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                               ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 364  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                            STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗς 65ΗΣ
"ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ"
-Είστε ο κύριος Μπουρδουλογόπουλος?Μπορείτε να μου υπογράψετε το τελευταίο σας βιβλίο "Ο ερωτας μετα τα τρία μνημόνια"?
-Ναι ασφαλώς, απάντησα κοκκινίζοντας.
Αντώνη έχεις ενα στυλό? γύρισα και ρώτησα το φίλο μου που πίναμε μαζί καφέ στου "Ξακουστού" στη Πειραική.
Πως σας λένε ?
-Λεμονιά
-"Στην καινούργια φίλη Λεμονιά με την ευχή να μην χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο για να έρθει ο έρωτας στη ζωή της.Με αγάπη Λυκούργος Μπουρδουλογόπουλος"
Της το έδωσα και εισέπραξα εκείνο το γλυκό καλοσυνάτο χαμόγελο του παιδιού, όταν του χαρίζουν το δώρο που περιμένει.
-Δεν μπορείτε να καθήσετε να πιείτε το frendo με την ησυχία σας εσείς οι επώνυμοι, είπε ο Αντώνης.Τι τραβάτε και εσείς οι διάσημοι!
-Αυτό δεν είναι τίποτα.Με μπερδεύουν να φανταστείς με τον υπουργό "ανασυγκρότησης των ερειπίων και της καταστροφής" τον Μεγαλομπουρδουλογόπουλο.Μόνο που εκείνος λέγεται Λεωνίδας.
-Τι Λεωνίδας, τι Λυκούργος!
-Καλύτερα να λένε συνέχεια το ονομά σου και ας το λένε και λάθος.Απο την άλλη σκέπτομαι μήπως είναι προτιμότερο να είσαι η χρυσή μετριότητα που λέει και ο φίλος μου ο Γιώργος.Περνάς απαρατήρητος ,κυκλοφορείς άνετα , δεν καρφώνεσαι, άσε που σαν "μέτριος" στο μέγεθος μπαίνεις παντού.
Πές μου Αντώνη πήγες στην παρέλαση ?
-Πήγα μόνο που ο καιρός μας τα χάλασε.Ηταν όλοι εκεί , όλος ο "Τσίριζα", χωρίς τα κάγκελλα[θα το άκουσα μέχρι 45 φορες στα δελτία ειδήσεων στην δημοκρατική κρατική και ιδιωτικη γλυφτικη τηλεόραση ]και τα ΜΑΤ .Μόνο κάποιοι ασυνομικοί χωρίς οπλισμό με μεζούρες γυρω απο το λαιμό μοίραζαν σοκολατάκια στο κόσμο και τρίγωνα Κατερίνης και αρκετοί στρατιώτες που έδιναν πλαστικές σημαιούλες παίρνοντας την δουλειά απο τους συμπαθείς Ρομά.
Εκεί να δείς αρματα μαχης,πυραύλους ,Ραιμένταλ,Πάο όλα προ Βίκυς Σταματη [απο την χρυσή επική εποχή του Τσοχατζο].Τμήματα πεζοπόρα του στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού , τμήματα ειδικών δυνάμεων να τραγουδούν ξένοιαστα "Εαμ, Ελλάς, Αριστερα πρωτη φορα αλλη δεν την παταω".Φούσκωσα απο υπερηφάνεια ανάμεσα σε τόσους πολεμιστές.Ακόμα στα αυτιά μου αντηχεί το βαρύ τσαρούχι του τσολιά[1 μισυ κιλο το καθένα] και με ξεσήκώσε η ιδέα να μοιρασθώ μαζί τους μια τεκίλα μετα τα δημοτικα όπως "Ρούσσα παπαδιά",στο μπάρ το " Ναυάγειο"
Τον κοιταξα με αμηχανία .Με τον Αντώνη είχαμε διαφορετικές πολιτικές θέσεις.Αυτός αριστερα απο φοιτητής, όπως και εγώ μόνο που στην επαγγελματική μου διαδρομή εγώ , άλλαξα πολιτικό χώρο .Μετα τα 7 βιβλία που έγιναν όλα good sellers και όχι best, αληθινά περίεργο, υποστήριξα την ευρωπαική νεοφιλελεύθερη παράταξη, ενώ ο Αντώνης παρότι έφτιαξε ένα στόλο απο 11 καζάδικα και 3 κρουαζερόπλοια παρέμεινε σταθερά αριστερός.Ομοφοβικός και στρειτ θρού εγώ, ανοικτός και large ο Αντώνης σε "νέες" εμπειρίες .Τοίχο-τοίχο εγώ, στη μέση του χορού και του μαγαζιού ο φίλος μου με χαμόγελο και αγάπη.Καταθέσεις στην Εθνική εγώ και σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, off shore στη Μπόρα-Μπόρα ο Αντώνης.
Είχαμε υπηρετήσει και οι δύο την πατρίδα εγώ στην Αεροπορία στο Καβούρι λόγω του μέσου μιας θειάς μου και αυτός στα ΛΟΚ στην Κύπρο.Βιβλιόκαυλος εγώ, στρατόκαυλος αυτός.Τα ετερώνυμα έλκονται?
Ποιος ξέρει?
-Τι σκέφτεσαι κύριε καθηγητά μου? με πείραξε
-Να, το πόσα χρόνια σε ξέρω βρέ ρεμάλι.Τι θα γίνει με εσάς?Πρώτη φορά αριστερά εδώ και δυό μήνες, πολύ μπλα μπλα και απο κεχρί τίποτα.Αν εξαιρέσεις το ενδυματολογικό κρεσσέντο, τους καμμένους κάδους στο κέντρο της Αθήνας, το πλιάτσικο της κουκούλας στη Νομική, τις καταστροφές και τη δημιουργική ασάφεια των γκράφιτυ στα αγάλματα και στο Πολυτεχνείο και τα ταξείδια στην οικονομική θέση του αεροπλάνου δν έχετε να δείξετε έργο.
nothing from nothing.The perfect zero.
Διαμαρτυρίες και στγκεντρώσεις δεν μπορουν να κυβερνήσουν την χώρα Αντώνη.
-Ενώ μπορούσε να την κυβερνήσει η οσφυοκαμπτική γυμνασμένη σπονδυλική στήλη των δικών σας, της νεοφιλελέ συμμαχίας?
Με τα Αγγλικά σαν μητρική γλώσσα στο επίπεδο του yes?
Mε τις αυτοκτονίες του κόσμου και την δημιουργία της στρατιάς των "τιμίων πλην νεοπτωχευμένων"?
Χρειάζεται η ρήξη Λυκούργο.Και το grexit απο τα ηθικά και οικονομικά αδιέξοδα.
-Ρήξη ψηφίσαμε Αντώνη?Ρήξη ψήφισε το 10% του λαου.Ο υπόλοιπος κόσμος δεν θέλει έξοδο.Ευρώπη θέλει.Και είμαστε Ευρώπη .Οσο πιο πολύ πτωχεύουμε τόσο πιο Βρυξέλλες γινόμαστε.
Ερχόμουν χθές απο το Ναυπλιο .Στο δρόμο Σάββατο βράδυ είμασταν το fiat το δικό μου και τρείς νταλίκες με ξένες πινακίδες στην διαδρομή των 150 χιλιομέτρων
-Οι υπόλοιποι ήσαν στο Ποσειδώνιο και ρίχναν λουλούδια στον Πλούταρχο ή στο Πάνθεον να δούνε τη "θεά" Βίσση.Αν περάσουμε το κάβο του Απριλίου πέφτουμε σε μπουνάτσα και δένουμε το καράβι σε απάνεμο λιμάνιο.
-Ποιό λιμάνι , της COSCO , στην Σαγκάη?Εγώ πάλι Αντώνη γιατί βλέπω βράχια παντού και πορεία "ανάποδο τιμόνι"?
-Γιατί είσαι "φορτωμένος,φραγκάτος και φευγάτος" Λυκούργο.
-Ενώ εσύ με σημαία Μάλτας στα καράβια σου και θυρίδες στην Γενεύη τίγκα στη χρυσή λίρα είσαι εραστής των τριών π "πτωχός, πεινασμένος,προκομμένος"
Που καταντήσαμε σμηνία σκέφθηκα .Να τσακωνόμαστε μεταξύ μας.Οπως τώρα για τα συνθήματα των "βατραχιών"
Τι θέλετε να φωνάζουν οι βάτραχοι?"Αλληλεγγύη στη Μπόκο Χάρα"
Αφήστε να δουλέψουν όλοι στο ρυθμό που ξέρουνΜην τους βγάζετε σε παρελάσεις.Τους απομυθοποιείτε.Οταν τους δούν πρέπει να ειναι αργά για αυτους που τους είδαν σε συνθήκες μάχης.
Η ευσυνειδησία και το πρόγραμμα είναι το προνόμιο για να "πάμε μπροστά" και όχι της πρώτης φοράς αριστερά ή της τριακοστής φοράς δεξιάς!
Η ανατολή της μετακαταθλιπτικής εποχής μας δίνει ένα ήλιο που με την ενότητα και την αγάπη δεν πρέπει να τον αφήσουμε να δύσει ποτέ.Το έχουν κατα νού οι βουλευτές?
Τι πίνεις και δεν μας δίνεις συρ[ρ]αφέα , με ρώτησε ο Αντώνης μαντεύοντας τις σκέψεις μου.
-Frendo σκέτο σαν εσένα "μπαρουτοκαμμένε βάτραχε"
Γίναμε διεθνιστές στο καφέ και την τεμπελιά."Καφετέ με τρίωρη χαλάρωση-looking και έρωτα μεσα απο την οθόνη του κινητού και του τάμπλετ.Εχεις πετύχει ζευγαράκι σου Mikel να φλερτάρει?Ούτε και εγώ.Ας είναι καλά τα i-phone.Δεν έχουμε μέτρο, δεν γίνεται ο Σωκράτης ηταν Χαβανέζος.Θα μου πείτε εδώ ο Αλέξανδρος λένε οι φίλοι μας ήταν Σκοπιανός .Οι σημερινές σχέσεις των ανθρώπων συμβαδίζουν με τα πρότυπα αυτών που μας κυβερνούν.
-Λυκούργο η κοινωνία εκεί έξω δική μας αντανάκλαση είναι , όπως και οι γειτονές μας στα σύνορα.
-Και η έλξη που νιώθω για την Ιφιγένεια , αντανάκλαση είναι?
-Ωπα.Εχουμε καινούργιο φλέρτ γραφιά?
-Να, την συνάντησα στο Σύνταγμα μετα τους χορούς και τα πανηγύρια.Μια μικρή συνιστώσα είναι , χόρευε τρίτη στο σύλλογο "'Αναγέννησης της Μαγούλιανης" συρτό Καλαματιανό.Την έφαγα με τα μάτια μου, της έδωσα το τηλέφωνό μου και μου υποσχέθηκε ότι θα με πάρει.
-Καλά θα περιμένεις πολύ ακόμα.Δεν νομίζω να εμφανισθεί.
-Μην είσαι αρνητικός, να πιστεύεις στα ονειρά σου, στον εαυτόν σου και να γνωρίζεις τις δυνατοτητες και τα ορια σου.Ετσι ότι σκεφτείς μπορείς να το πετύχεις και σε αυτό θα έχεις όλες τις βοήθειες της φύσης.
-Λες?
Το κινητό μου ξαφνικά κτύπησε .
-Εμπρός?Α , τι κάνεις?Πως, που θέλεις να βρεθούμε? Ο.κ καλώς.
Αφησα το τηλέφωνο στο τραπέζι.
-Ποιός ήταν , ρώτησε με περιέργεια ο Αντ΄ωνης.Το πρόσωπο?
-Ναι
-Τι σου είπε?
-Μου ζήτησε ραντεβού μετά τις μεταρρυθμίσεις όμως ,στα καρεκλάδικα.
-Δεν σε πιστεύω.
-Να το πιστέψεις ότι θέλουμε πολύ το έλκουμε.Καρατσεκαρισμένο!
-Τι να σου πώ βρε Λυκούργο φαίνεται ότι δεν θέλω τόσο πολύ την Ιρίνα Σαικ, γιατί δεν την έλκω.Ενώ αυτή με έλκει τόσο πολύ, με θέλει τόσο πολύ και δεν το ξέρω?.
-Ειναι το ίδιο με τον κόσμο Αντώνη.Οσοι αγαπούν ζούν σε ένα κόσμο αγάπης.Οσοι μισούν και εχθεύονται ζούν σε ένα κόσμο μίσους.Είναι ο ίδιος κόσμος.
Πάμε τώρα θα με περιμένει η Ιφιγένεια στο καρεκλάδικο "Οι πίνακες της Ελλάδας".Κυριακή μεσημέρι θα είναι γεμάτο.Βλέπεις οι Ελληνες αποφασίσαμε να κυκλοφορούμε με το λίπος επάνω μας σαν ορκισμένοι γιουροντιστες[πως λέμε τζιχαντιστές] μετα τις προτάσεις για φορολογία του "λίπους".Δηλαδή όσοι έχουμε λίγα λεφτά στην Ελλάδα είναι σιγουράκι ότι θα τα χάσουμε!Παλι οι λακίσαντες θα είναι οι κερδισμένοι σε αυτόν το τόπο.Ειναι τελικά ο πάτος του βαρελιου αυτό που βιώνουμε σημερα ή έχει και άλλο?
-Εχει και άλλο κατα την γνώμη μου.Με το χρηματιστήριο στις 520 μονάδες, την αναλογία 1 δολλαριο 1,24 ευρω τις συνεχείς "πτήσεις" καθε μήνα των δισ γιουρο προς το εξωτερικό μας βλέπω τέλη Απριλίου πριν την Πρωτομαγιά να τα αισθανθούμε όλα
-Ψωμί θαχουμε?
-Χωριάτικο ή πολυτελείας?
-Πολύσπορο απο την γνωστή αλυσίδα φούρνων.Η κόλαση, Αντώνη δεν είναι οι άλλοι, οι ξένοι, αλλά εμείς την φέρνουμε μέσα μας και την συντηρούμε.Και στην άλλη άκρη του κόσμου να πάμε την κουβαλάμε.Για αυτό όσο μακρυά και να φύγουμε , στην άλλη άκρη της γής να πάμε το μαθημά μας θα το πάρουμε .
-Εμεις θα δουλέψουμε ?Η θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι δουλεύουμε και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μας πληρώνει?Αυτή η άσκηση υπομονής που θα μας οδηγησει?Στη λύση ή στη ρήξη?
-Στη λύση της ρήξης.Τη μόνη ρήξη που προτείνω να κάνουμε είναι με τον εαυτόν μας.Είμαστε αγκαλιά με την ωραιότερη ερωμένη στον κόσμο ,την Ελλάδα και εμείς αδιαφορούμε για τον ερωτά της.
Μια μεταρρύθμιση πρέπει να κάνουμε και που καθυστερεί απο τότε που έπεσε δολοφονημένος ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας στο Ανάπλι ο Ιωαννης Καπποδίστριας
Να πάμε πρώτη φορα μπροστά.Μπορούμε?  Ι.Α.Λ.