~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

   Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016  :
~
25 Ιανουαρίου
Γρηγορίου (1) αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, του Θεολόγου(†390). Μάρτυρος Μεδούλης. Νεομάρτυρος Αυξεντίου του εκ Βελλάς (†1720). Οσίων Απολλώ, Δημητρίου του σκευοφύλακος, Καστίνου πρώτου επισκόπου Βυζαντίου και Μάρη του ψάλτου. Πουπλίου του εν τω Ευφράτη και Θεοδότου ηγουμένου της μονής «Πουπλίου».
(1) Γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό της Καππαδοκίας από ειδωλολάτρες γονείς, το Γρηγόριο και τη Νόννα. Μετά τη γέννηση του Γρηγορίου και το φωτισμό του Αγ. Πνεύματος, γίνονται χριστιανοί και βαπτίζονται. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές στη Ναζιανζό, ενώ τη μέση εκπαίδευση στη Καισαρεία, όπου και γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μ. Βασίλειο. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του, επίσκοπο πλέον Ναζιανζού. Όμως ο άγιος προτίμησε τη γαλήνη και την ηρεμία και αναχωρεί για ένα ησυχαστήριο στον Πόντο κοντά στο φίλο του, τον Μ. Βασίλειο. Οι θερμές όμως παρακλήσεις των δικών του τον οδήγησαν και πάλι στη πατρίδα, όπου και τέθηκε εκ νέου στη διάθεση της Εκκλησίας. Μία σειρά όμως θανάτων, του αδελφού του Καισάρειου, της αδελφής του Γοργονίας, του πατρός και της μητρός του, πλήγωσαν την ευγενή ψυχή του. Στη συνέχεια η θεία πρόνοια οδήγησε τα βήματά του στην Κωνσταντινούπολη, όπου με τον πλέον μαχητικό τρόπο υπερασπίσθηκε την Ορθοδοξία και κατέφερε καίρια πλήγματα κατά των δυσεβών Αρειανών. Εκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όμως στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο μια μερίδα επισκόπων τον αμφισβήτησε για ιδιοτελείς σκοπούς. Ο άγιος υπέβαλε την παραίτησή του και αναχωρεί για την πατρίδα του Αριανζό, όπου εκοιμήθη ειρηνικά το 391. Άφησε πλουσιότατο συγγραφικό έργο με έργα δογματικά, ερμηνευτικά, ηθικά και ασκητικά συγγράμματα, επιτάφιους λόγους, ύμνους και ποιήματα. Για την όλη παρουσία του η Εκκλησία τον αποκάλεσε “Θεολόγο”. ~ 
Σήμερα 25/01/2016 εορτάζουν:
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Όσιος Πούπλιος, Άγιος Αυξέντιος ο Νεομάρτυρας
~
Πώς να διαβάζεις τους ψαλμούς
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΌταν διαβάζεις τους στίχους της ψαλμωδίας σου, μη σκέφτεσαι ότι είναι λόγια αλλουνού, που τα επαναλαμβάνεις κι αυτό, για να μη νομίσεις ότι οι ψαλμοί, πού έχεις μπροστά σου για πνευματική μελέτη, είναι ατέλειωτοι, και παραβλέψεις τελείως την κατάνυξη και τη χαρά που φέρνουν. Εσύ, λοιπόν, όταν προσεύχεσαι, να διαβάζεις με κατάνυξη τους στίχους, σαν να είναι δικά σου λόγια, και να καταλαβαίνεις οσα λες, σαν να είναι το έργο σου αυτό, που πρέπει να το εκτελείς τέλεια.
~
Βιογραφία
Άγιος Γρηγόριος ο ΘεολόγοςΟ Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού (1η Ιανουαρίου) και την Νόννα (5 Αυγούστου). Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο (βλέπε 9 Μαρτίου) και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία (βλέπε 23 Φεβρουαρίου).
Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου). Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).
Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.
Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της.
Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη.
Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης.
Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου.
Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης.
Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος ενώ το ιερό σκήνωμα του φυλάσσετε στον ομώνυμο Ναό του στην Νέα Καρβάλη.
Το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Ιερό Ναό της Νέας ΚαρβάληςἈπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Ὁ ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας· ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
~
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
 
Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της
 
Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος

Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθά....
 
Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος
 
Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής
 
Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας
 
Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ο Αλεξανδρεύς

Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ....
 
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και  Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πα....
 
Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας
 
Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου
25/01 Απολυτίκιο Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου - 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:
 http://youtu.be/y4n4iA-sOSk?list=PL486131D5F8EB4EE2 ,


***  Γιώτα Κοζομπόλη: "Θα βγούμε από το πηγάδι, με τις λιγότερες δυνατές γρατσουνιές" 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας μιλάει για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά Η πρώτη φορά Αριστερά κλείνει ένα χρόνο εξουσίας και σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη, έχει φτιάξει πια ένα ιστορικό γεγονός. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο "Θάρρος", πολλοί και από διάφορες πλευρές προσπαθούν να το λοιδορήσουν, αλλά, μάλλον η απόφαση του ελληνικού λαού προβληματίζει και φοβίζει στο εσωτερικό και εξωτερικό. Για την κυρία Κοζομπόλη η Αριστερά είναι παρούσα και μπορεί να περάσει από τη φάση της πολιτικής αναδίπλωσης και των συμβιβασμών, σε μια προγραμματική αντεπίθεση με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των αδυνάτων. Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξή της. Κυρία Κοζομπόλη θυμάμαι όταν βρέθηκα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015, μέσα στους πανηγυρισμούς φίλων και μελών μου είπατε: «Πέρα από την ικανοποίηση του αποτελέσματος, οφείλουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας και το μεγάλο στοίχημα του συνθήματος «πρώτη φορά Αριστερά». Ένα χρόνο μετά, θεωρείτε ότι η κοινωνία έχει καταλάβει το διαφορετικό βηματισμό που θέλατε να δώσετε; Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Όντως το 2015 ήταν μια συγκλονιστική χρονιά. Πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη δόθηκε εντολή διακυβέρνησης στην Αριστερά. Οι στίχοι του Ελύτη «Ένα το χελιδόνι και η Άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» αποτυπώνουν ακριβώς αυτό που συνέβη. Η Κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα, με διαλυμένη κρατική μηχανή και την κοινωνία να στενάζει από τη λιτότητα και την ανεργία. Εκτός του μείζονος θέματος της διαπραγμάτευσης οι προτεραιότητες ήταν τρείς : • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης : έγιναν πολλά και θετικά βήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τα προγράμματα σίτισης, στέγασης και παροχής ρεύματος σε 500.000 αδύναμους συμπολίτες μας, (3.200 οικογένειες στη Μεσσηνία), τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα προγράμματα απασχόλησης 200.000 ανέργων, την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία, την κατάργηση του 5/εύρου κα. • Ανάσες δημοκρατίας και κοινωνικής ευαισθησίας: άνοιγμα της δημόσιας τηλεόρασης, επαναπρόσληψη των 15.000 υπαλλήλων, που ανάλγητα και αντισυνταγματικά είχαν απολυθεί από τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Δημοκρατικές τομές και παρεμβάσεις για την επιλογή διευθυντών στις σχολικές μονάδες, ακύρωση της τιμωρητικής, δήθεν αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τους φυλακισμένους, το σύμφωνο συμβίωσης κα. • Χτύπημα της διαφθοράς και διαπλοκής : Έγιναν πολλά με χειροπιαστά αποτελέσματα. Σας θυμίζω μόνο τι κάναμε εμείς με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ελέγχθηκαν χιλιάδες μεγαλοφοροφυγάδες, επώνυμοι και ισχυροί πλήρωσαν μέχρι τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο. Κάμποσοι μεγαλόσχημοι προφυλακίστηκαν και έπεται συνέχεια. Σας θυμίζω το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη λυσσώδη αντίδραση των καναλαρχών και των φίλων τους. Όλα αυτά έγιναν, παρά τις αντιδράσεις ξένων και εγχώριων συμφερόντων, την έλλειψη χρημάτων, με απειρία, αστοχίες και λάθη. Συνεπώς έγιναν αρκετά θετικά βήματα, παρά το ναρκοθετημένο τοπίο. Δεν μας αρκούν όμως, ούτε είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε «άλλαξε βηματισμό η χώρα και η κοινωνία». Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Είναι δίκαιο και λογικό όμως να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας .Να περάσουμε σε δύο ζητήματα που καίνε αυτή την περίοδο την κοινωνία. Το πρώτο είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αυγή» δήλωσε: «Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση. Ένα μόνο δε θα ανεχθούμε: να την πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια». Συμφωνείτε με την παραπάνω δήλωση; Όπως όμως έχετε διαπιστώσει και η ίδια οι πολίτες είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Διευκρινίζω ότι το φορολογικό δεν έχει ανοίξει ακόμα. Θα γίνει συγκροτημένα και με διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα γίνονται διάφορες παρεμβάσεις προετοιμασίας του Υπουργείου Οικονομικών. Το ασφαλιστικό είναι όντως επείγον, μεγάλο και δύσκολο θέμα . Επείγον, γιατί τα ταμεία δεν έχουν λεφτά και σε λίγα χρόνια δεν θα δίνουν τις συντάξεις των ανθρώπων, αν δεν γίνουν ρυθμίσεις σήμερα. Με ποιο τρόπο χάθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων, ιδίως το 2012, όλοι γνωρίζουμε και ας μην μας προκαλούν με την υποκρισία τους ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο, γιατί αφορά 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους και γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πετσόκοψαν έντεκα φορές τις συντάξεις έως και 40%. Δύσκολο, γιατί οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για νέες μειώσεις, γιατί ουδείς δέχεται να χάσει κεκτημένα, ακόμα και όταν είναι παράλογα. Γιατί υπάρχει σήμερα μια χαώδης κατάσταση με πολλά ταμεία και ιδίως πολλούς, ανόμοιους, συχνά άδικους, τρόπους συνταξιοδότησης ή παροχών. Μόνο στο ΙΚΑ υπάρχουν 910 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού συντάξεων. Το προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας στηρίζεται σε τρείς αρχές. Ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους. Πνεύμα δικαιοσύνης με θεμέλιο μία βασική σύνταξη για όλους και πάνω σ΄ αυτήν επιπλέον, σύνταξη ανάλογη με τα χρόνια ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές καθενός. Βούληση στήριξης και όχι μείωση των συντάξεων κάτω από 1000 ευρώ. Επίσης οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων (με καθαρό εισόδημα κάτω από 12.000€) δεν αυξάνουν. Βελτιώσεις, διορθώσεις και άρση αδικιών, είμαι σίγουρη, πως θα γίνουν. Ιδίως για νέους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Προσωπικά έχω δώσει προτάσεις και γίνονται συνεχώς συσκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πιο δίκαιες και ορθολογικές επιλογές. Συνεπώς σωστή είναι η παραπάνω δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου. Οι δε κινητοποιήσεις είναι χρήσιμες, αρκεί να συνοδεύονται από διάλογο και προτάσεις. Προτάσεις πάντως από την αντιπολίτευση (δεξιά και αριστερή) δεν υπάρχουν. Έπειτα υπάρχει και το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία και θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Αντί οποιασδήποτε προσωπικής μου τοποθέτησης απέναντι στα αποκαρδιωτικά φαινόμενα νεποτισμού, παραθέτω ένα μόνο απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, εκείνο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή (8/2/2015). «Προχωράμε στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και στον περιορισμό προνομίων υπουργών αλλά και βουλευτών. Διότι εμείς δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε δομές εξουσίας και προνόμια εξουσίας. Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και να περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, δηλαδή στον ελληνικό λαό.» Άμεσα λοιπόν αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές». Νομίζω ότι σ’ ένα μεγάλο βαθμό κόμμα, βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, έχουν ήδη... αδειάσει τον ηγέτη τους, παραβιάζοντας τις αριστερές αρχές που έθεσε με την Πρώτη Φορά Αριστερά. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και όλων μας πως θα τελειώσουμε οριστικά με το πελατειακό και κομματικό κράτος, που «έχτισαν» επί δεκαετίες, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχύει στο ακέραιο και υλοποιείται. Ήδη κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σύντομα το σημαντικό νομοσχέδιο Βερναρδάκη για διαφάνεια και αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα μείωσε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων από 1200 σε 600. Μείωσε την αποζημίωση των υπουργών, βουλευτών και γενικών γραμματέων. Αφαίρεσε παλαιά προνόμια, απαίτησε «λιτό βίο» απ’ όλους. Σας θυμίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποποιήθηκε το βουλευτικό αυτοκίνητο. Προσφέρουμε μέρος της βουλευτικής μας αποζημίωσης μηνιαία σε δομές αλληλεγγύης. Δεν ωφελούν, ούτε ισοπεδωτικές, αντικοινοβουλευτικές επιθέσεις, ούτε υποκρισίες από κάποια ΜΜΕ που «θυμήθηκαν» φέτος τα θέματα αυτά, ενώ σιωπούσαν χρόνια. «Εκείνοι που έχουν καταλερωμένη τη φωλιά τους ψάχνουν να βρουν λεκέδες στην αυλή σου», λέει ο ποιητής Μ. Αναγνωστάκης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αλλά και κάθε βουλευτής, με μέτρο και λογική, πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία, για να κάνει τη δουλειά του και το καθήκον του, προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Εννοείται, ότι τους μετακλητούς συνεργάτες του τους επιλέγει ο υπουργός και κανένας άλλος. Αυτό είναι λογικό και γίνεται παντού και πάντοτε. Στη διάρκεια του 2015 σημειώθηκε σεισμός στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με την ανάδειξη στην εξουσία της Αριστερά και των συμμάχων της και την παράλληλη κατάρρευση του προ ισχύσαντος δικομματικού συστήματος. Η μεγαλύτερη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σχεδόν 12 μήνες μετρά το αξιοσημείωτο γεγονός, τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό στη διαχείριση της χώρας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει φανεί να λειτουργεί κάποια νέα σχέση ανάμεσα στην πολιτική και στην κοινωνία, οι αποφάσεις συνεχίζουν να λαμβάνονται όπως πάντα: ερήμην των πολιτών, με την κοινωνία καθηλωμένη στις κερκίδες για ιαχές και χειροκροτήματα. Για να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές από μια κυβέρνηση, ιδίως αριστερή, χρειάζεται: πρόγραμμα και βούληση υλοποίησής του, ελευθερία κινήσεων, χρήματα και πόροι, αναγκαίος χρόνος, συμμετοχή της κοινωνίας. Η δική μας κυβέρνηση έχει πρόγραμμα και βούληση, αλλά της λείπουν τα χρήματα. «Δεί δή χρημάτων», κατά τον Δημοσθένη. Επιπλέον η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία από τους δανειστές, λόγω του υψηλού δανεισμού και αναγκάζεται να υλοποιεί και πολιτικές, που δεν μας αρέσουν. Ο χρόνος είναι ασφυκτικός, αφού πρέπει να νομοθετούμε και να υλοποιούμε πολλά, ταυτόχρονα με χίλιες δυσκολίες. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα στις 20/9/15, σημαίνει πολλά και μας δίνει δύναμη να τα καταφέρουμε. Έχω επίγνωση, πως η κοινωνία εξουθενώθηκε επί 6 χρόνια. Έχει κουραστεί, θέλει γρήγορα να λυθούν τα προβλήματα της. Το σέβομαι και το κατανοώ. Οι αλλαγές θα γίνουν πιο γρήγορα, εάν σταθεροποιηθεί η οικονομία, γίνει αξιολόγηση και ρυθμιστεί το χρέος. Τότε θα μπορούμε να βγούμε στο «ξέφωτο» και ν’ αρχίσει η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Ν΄ ανοίξουν δουλειές! Αυτό είναι το στοίχημα και καθήκον μας. Έτσι θα βγει και η κοινωνία στο προσκήνιο. Με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που σχεδιάζουμε άμεσα για το πολιτικό σύστημα, το κράτος, τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό που οπωσδήποτε ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να πληροφορηθεί τουλάχιστον, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της, ποιο ακριβώς ή έστω περίπου είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και φυσικά εάν το ακολουθούμενο πρόγραμμα οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα ή μήπως σε κανένα. Αυτό που πράγματι την ενδιαφέρει και τη θλίβει είναι η αίσθηση ότι μέχρι σήμερα παραμένει ανεύρετη κάποια σαφής και διακριτή γραμμή πλεύσης, εκτός από αυτήν των δανειστών, η οποία όμως δεν οδηγεί την χώρα και την κοινωνία πάρα στο πουθενά. Στην οικονομία, υπάρχει η αίσθηση ότι σπαταλήθηκε και συνεχίζει να σπαταλάται πολύτιμος χρόνος, χωρίς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση να είναι σε θέση παρουσιάσει κάποιο δικό της πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη. Η πολιτική σύγκρουση σε Ελλάδα και Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης εστιάζεται στο ερώτημα «λιτότητα ή ανάπτυξη»; Η κυβέρνηση Τσίπρα, μόνη στην Ευρώπη και χωρίς συμμάχους, είπε «ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» και όχι λιτότητα. Οι ευρωπαϊκές και εγχώριες ελίτ μας λοιδορούσαν. Σήμερα, άλλαξαν τα πράγματα στον ευρωπαϊκό Νότο. Ιδίως μετά τις εκλογές σε Πορτογαλία, Ισπανία. Δυστυχώς δεν ήρθαν νωρίτερα και ο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων στη σύγκρουση του καλοκαιριού, μας οδήγησε σ’ επώδυνο συμβιβασμό και υπογραφή μιας σύμβασης, που αρκετά σημεία της είναι έξω από το πολιτικό μας σχέδιο. Τα έχουμε ξαναπεί όλα αυτά. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε για να «βγούμε από το πηγάδι, με τις λιγότερες δυνατές γρατσουνιές» . Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η οικονομία σταθεροποιείται και έγκυροι αναλυτές το αναγνωρίζουν, σε αντίθεση με την προπαγάνδα των καναλαρχών. Μιλούσαν για ύφεση 4% το 2015 και τελικά είναι μόλις 0,5%. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, με 5,5 και όχι με 25 δις, αποφεύγοντας κούρεμα καταθέσεων. Απορροφήθηκε το 100% των 6,5 δις από το ΕΣΠΑ. Προστατεύτηκε από πλειστηριασμούς το 61% της πρώτης κατοικίας και όχι το 16%, που ζητούσαν κάποιοι από τους δανειστές. Αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους, οι εξαγωγές , ο τουρισμός, παρά τα προβλήματα με τα capital control. Όλοι μιλούν για ανάκαμψη της οικονομίας από το καλοκαίρι. Ο Γ. Δραγασάκης και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Γίνονται λοιπόν θετικά βήματα, αλλά χρειάζονται πιο πολλά και πιο γρήγορα για τους επόμενους μήνες. Σχέδιο υπάρχει. Λείπουν όμως τα χρήματα και οι δανειστές που τα έχουν μας τα δίνουν υπό όρους. Η γρήγορη αξιολόγηση και η ρύθμιση του χρέους θα κρίνουν κυρίως τις εξελίξεις και το αν θα ανακάμψει η Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εκτός από τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή υπάρχει και η Μεσσηνία. Πέρασε ένας χρόνος και δεν έχουμε δει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Ο σιδηρόδρομος έχει χαθεί, υπάρχουν μόνο οι δρόμοι των μεγαλοεργολάβων, στη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Θα ήθελα την άποψή σας για τις παραπάνω παρατηρήσεις. Είστε ικανοποιημένη για τα όσα έγιναν ή θα γίνουν στο Νομό μας; Είναι αλήθεια πως οι έντονες και ραγδαίες εξελίξεις του 2015 απορρόφησαν το χρόνο και τη δράση μας κυρίως στα κεντρικά κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Παρά την απειρία μας, συμβάλλαμε στην ψήφιση πολλών και θετικών νόμων, που έχουν καθολική αξία, και για τους Μεσσήνιους /ες. Προβάλαμε και διεκδικήσαμε λύσεις σε αρκετά τοπικά θέματα, (ΠΟΠ ελαιολάδου, διαχείριση σκουπιδιών, κάλυψη ιατρικών κενών, οδικούς άξονες, περιβαλλοντικά θέματα κα). Μαζί με την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουμε ένα πιο συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων για το νομό. Νομίζω πως στους επόμενους μήνες αυτό θα εκτεθεί δημόσια. Το χρειαζόμαστε όλοι. Έχουμε καθυστερήσει, αλλά είμαι αισιόδοξη. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Αγρότες έκλεισαν την Ε.Ο. Καλαμάτας- Τρίπολης (βίντεο και φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
 
Στους δρόμους είναι από το πρωί οι αγρότες της Μεσσηνίας, η πρώτη συγκέντρωση έγινε στη Μεσσήνη όπου οι αγρότες του Νομού αποφάσισαν να συνεχίσουν στους δρόμους βάση των αποφάσεων που πήρε πανελλαδική επιτροπή αγροτών χθες στα Τέμπη.
Οι αγρότες ξεκίνησαν με τα τρακτέρ τους λίγο πριν τις 12 και αρχικά απέκλεισαν τους κόμβους του αεροδρομίου της Καλαμάτας καθώς και αυτόν που ενώνει την Ε.Ο. Καλαμάτας Μεσσήνης με τον νέο αυτοκινητόδρομο.
Τελικά οι αγρότες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μπλόκο στα διόδια της Καλαμάτας με την κυκλοφορία να γίνεται από την παλαιά Εθνική Οδό.
Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι οι αγρότες αποχώρησαν και συνέχισαν με αποκλεισμό στον κόμβο του Ασπροχώματος  ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι το τέλος, ενώ καλούν όλο τον κόσμο να βγει στο δρόμο αλλά χωρίς κομματικές ταυτότητες.
Για τις κομματικές ταυτότητες μάλιστα, υπήρξε ένταση το πρωί όταν μέλη της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Θανάση Πετράκο έφθασαν στο σημείο κρατώντας φυλλάδια του κόμματος.
Τελικά η ένταση τελείωσε όταν μετά από απαίτηση των αγροτών τα μέλη της ΛΑΕ αποχώρησαν.
 ΒΊΝΤΕΟ  1  ,   Αγρότες διόδια Καλαμάτας   : https://youtu.be/jjW8-IMuhg8 .-
Βίντεο  2 , Αγρότες Μεσσήνη 2016  ,: https://youtu.be/oywD09iqCZ4 .-
Βίντεο 3  , Πρόεδρος συλλόγου Μεσσήνης : https://youtu.be/9BrLMN0yn-c .-
Βίντεο 4  , Μπλόκο Καλαμάτας- Αγρότες 2016 : https://youtu.be/96BCX6I0XLA .-

***  Παραμένει το μπλόκο των αγροτών στο Ασπρόχωμα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν (φωτογραφίες και βίντεο)          
      
 \
 
 
 
 
 
Νέα ενημέρωση 14:35
Στον κόμβο του Ασπροχώματος παραμένουν οι αγρότες της Μεσσηνίας που συνεχίζουν να κρατούν κλειστό το δρόμο.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους τα τρακτέρ θα φύγουν από το οδόστρωμα στις 3 το μεσημέρι, αλλά όχι και από το σημείο.
Ακόμα πρόσθεσαν ότι για σήμερα δεν θα υπάρξει νέο κλείσιμο και καλούν τον κόσμο να βγει στο δρόμο.
Νεότερη ενημέρωση 12:45
Έκλεισε πριν λίγα λεπτά αιφνιδιαστικά ο κόμβος του Ασπροχώματος από τα τρακτέρ που βρίσκονταν στο σημείο από χθες.
Στο σημείο σημειώθηκαν ουρές από αυτοκίνητα που ήταν εκεί και τα περισσότερα πραγματοποιούν αναστροφή και να χρησιμοποιήσουν κάποιες άλλες παρακαμπτήριες οδούς. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστος μέχρι και τις 2: 30 το μεσημέρι. Οι αγρότες καλούν όλο τον κόσμο να βγει στο δρόμο για να μην περάσουν τα μέτρα είτε με Κυβέρνηση Τσίπρα ή και με Οικουμενική όπως διαδίδουν.
Η αστυνομία ενημερώνει τους οδηγούς στον κόμβο Ζαφείρη και αρκετοί γυρνούν πίσω, ενώ στο σημείο έχει δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα
Στους δρόμους της Μεσσηνίας θα βγουν ξανά τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα σήμερα Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τους αγρότες  θα κλείσει ξανά ο κόμβος του Ασπροχώματος από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.
Αγρότες έκλεισαν την Ε.Ο. Καλαμάτας- Τρίπολης (βίντεο και φωτογραφίες)
Video: Αγρότες Ασπρόχωμα , https://youtu.be/R9cwD1f0BkM  .-  και 
Βίντεο 2  : Αγρότες δηλώσεις Ασπρόχωμα  , https://youtu.be/O0KHCtk4Z7M  .-
 
***  Ύμνος στο Μάνο Λοΐζο το αφιέρωμα με τη Δώρα Λοΐζου χθες στην Κυπαρισσία! (φωτογραφίες)

 
 
 
 
 
 
 
Ύμνος στο Μάνο Λοΐζο ήταν το αφιέρωμα με τη Δώρα Λοΐζου χθες το βράδυ στην Κυπαρισσία, μετά την πρωτοβουλία του Γυμνασίου της πόλης για τη διοργάνωση της μουσικής εκδήλωσης! Το αφιέρωμα που παρουσιάστηκε ήταν ιδιαίτερο και μοναδικό, όπως άλλωστε μοναδικός ήταν και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και στιχουργός! Η σεμνή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» η οποία πλημμύρισε με νοσταλγικές μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή και έγραψαν ιστορία στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι! Η Κυπαρίσσια, πολυτάλαντη καλλιτέχνις, Δώρα Λοΐζου, με την αισθαντική φωνή της και τη σαγηνευτική σκηνική της παρουσία, ερμήνευσε γνωστά και λατρεμένα τραγούδια από τη δισκογραφία του Μάνου Λοΐζου ταξιδεύοντας μουσικά το κοινό, από την Αλεξάνδρεια στα πέρατα της γης, όπου ακόμα και σήμερα, οι Έλληνες - και όχι μόνο - σιγοτραγουδούν κομμάτια από το δημιουργικό έργο του Μάνου Λοΐζου! Το κοινό καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας πως, «το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια του ανοίγματος στην κοινωνία, όπως πρέπει να κάνει κάθε σύγχρονη σχολική μονάδα, παρουσιάζει και φέτος ένα μουσικό αφιέρωμα στη ζωή και διαδρομή του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοίζου…». Ευχαρίστησε, δε, τους καθηγητές, τους μαθητές και του χορηγούς που βοήθησαν και στήριξαν τη διοργάνωση της εκδήλωση και όλους τους συντελεστές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της Δώρας Λοΐζου και των συνεργατών της μουσικών! Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ανδρέας Βαρελάς και ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Πετράκος. Η Δώρα Λοίζου, η οποία κατάγεται από την Κυπαρισσία και έχει πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια στην πόλη, την οποία αγαπά και επισκέπτεται πολύ συχνά, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας για την τιμητική πρόσκληση, για δεύτερη χρονιά, να συμμετάσχει στην εκδήλωση για το μεγάλο Μάνο Λοΐζο! «Το πρώτο τραγούδι που είπα μπροστά σε κοινό, σαν επαγγελματίας, πολλά χρόνια πριν, ήταν του Μάνου Λοΐζου, το “Όλα σε θυμίζουν” και από κει και πέρα η ιστορία πήρε το δρόμο της! Ο Μάνος Λοίζος με τις συνθέσεις του, θεωρώ πως, έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην Ελληνική μουσική και μαζί με το Μάνο Χατζιδάκι και το Μίκη Θεοδωράκη ήταν για μένα οι μεγαλύτεροί μου δάσκαλοι. Ουσιαστικά, ο Μάνος Λοΐζος με έμαθε να τραγουδάω! Το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας με τιμά για δεύτερη χρονιά με την πρόσκλησή του και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το διευθυντή του σχολείου, τον κ. Θεοδωρόπουλο και όλους τους καθηγητές για τη βοήθειά τους και τη συνεργασία τους. Θεωρώ πως, τα παιδιά σας είναι πολύ τυχερά που έχουν αυτούς τους καθηγητές, ειλικρινά! Κι έτσι, μου έδωσε κι εμένα την ευκαιρία να σας συστήσω απόψε το Μάνο Λοΐζο, μέσα από την επιλογή των τραγουδιών που κάναμε μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς μου…», σημείωσε η Δώρα Λοΐζου, τονίζοντας πως, «Ο δρόμος του Μάνου Λοΐζου είχε τη δική του ιστορία και είναι όμορφο όταν ανταμώνουμε, να τον συλλογιόμαστε και να τον τραγουδάμε!». Το πολυπληθές ακροατήριο μαγεμένο από την ηδονική φωνή και υπέροχες ερμηνείες της Δώρας ταξίδεψε γαλήνια με το νου, συντροφιά με πλούσια συναισθήματα στην καρδιά και στην ψυχή! Το αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο περιελάμβανε την παρουσίαση του έργου του με αναφορές στη βιογραφία του, συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού, από τους καθηγητές του Γυμνασίου, Μαρίκα Καραμπά, Γιώργο Τσάλτα και Δήμητρα Παπαντωνοπούλου. Μαζί με τη Δώρα, στο πιάνο ήταν η Χάρις Αμουντζά, στην κιθάρα ο Βασίλης Σαλταγιάννης, στο μπουζούκι ο Νίκος Διακίδης και στα κρουστά ο Αντρέας Νικόλης. Εντυπωσιακή ήταν, επίσης, η παρουσία μαθητών του Γυμνασίου που χόρεψαν τραγούδια του Μάνου Λοΐζου! Η.Γ. - 

***  Η μη διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει 3,8 εκατ. το 6μηνο!

20 ΕΝΕΡΓΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ, 56 ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Πρόστιμα ύψους 29,5 εκατ. ευρώ πληρώσαμε το 2015 για 46 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, καθώς και για 136 που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Παράλληλα γλιτώσαμε 5,3 εκατ. ευρώ πρόστιμα από το κλείσιμο 24 ενεργών ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και την αποκατάσταση 87 ανενεργών, αλλά χρειάστηκε να επιχορηγήσουμε τους δήμους με 11 εκατ. ευρώ για να διαχειριστούν όπως όπως τα σκουπίδια που δεν είχαν τι να τα κάνουν. Ας θυμηθούμε, όπως αναφέρει η Τάνια Γεωργιοπούλου στην "Καθημερινή", ότι στις αρχές του 2015, όταν πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές έκλεισαν αναγκαστικά, για να μειωθεί το ύψος των προστίμων που θα πληρώναμε, οι δρόμοι του Πύργου, της Ολυμπίας και άλλων πόλεων γέμισαν για μήνες με βουνά απορριμμάτων, γιατί δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση απόθεσης και διαχείρισης. Τα στοιχεία για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμα παρουσίασε ο Ευάγγελος Καπετάνιος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, σε ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για τα απορρίμματα. Στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμη 46 ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ 136 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καμία χωματερή, ενώ στην Πελοπόννησο οι σκουπιδότοποι καλά κρατούν, αφού λειτουργούν 20 χωματερές και 56 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Η μη διαχείριση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιφέρεια κοστίζει σε πρόστιμα 3,8 εκατ. ευρώ κάθε εξάμηνο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης λειτουργούν 2 χωματερές και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα 2 (εξαμηνιαίο πρόστιμο 240.000 ευρώ), στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει ΧΑΔΑ, αλλά 36 πρώην ΧΑΔΑ δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1,4 εκατ. ευρώ), στα Ιόνια νησιά λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 3 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 360.000 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν 4 ΧΑΔΑ και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 520.000 ευρώ), στη Στερεά Ελλάδα λειτουργεί μία χωματερή και 6 έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000), στην Αττική λειτουργούν 3 ΧΑΔΑ και 10 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 640.000 ευρώ), στο Βόρειο Αιγαίο 2 ΧΑΔΑ είναι ενεργοί και 4 δεν έχουν αποκατασταθεί (εξαμηνιαίο πρόστιμο 320.000 ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο 11 ΧΑΔΑ ενεργοί και 14 μη αποκατεστημένοι (εξαμηνιαίο πρόστιμο 1.440.000 ευρώ), στην Κρήτη μόνο ένας μη αποκατεστημένος ΧΑΔΑ (εξαμηνιαίο πρόστιμο 40.000 ευρώ). Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Οκτώβριος 2005) για τη διάθεση των απορριμμάτων της σε ΧΑΔΑ, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρει λύση ώστε να αντικατασταθούν οι σκουπιδότοποι με συστήματα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων, τα οποία υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2005 οι ανεξέλεγκτες χωματερές ήταν 3.036. Όταν το 2009 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας για τους ΧΑΔΑ, είχαν μείνει 396, εκ των οποίων οι 90 ενεργοί και οι υπόλοιποι όχι περιβαλλοντικώς αποκατεστημένοι. Για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων επιβλήθηκε στην Ελλάδα πρόστιμο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, κάθε εξάμηνο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που κλείνει οριστικά και κατά 40.000 ευρώ εφόσον αποκατασταθεί. - 

***  Απαράδεκτη εικόνα στο Ασπρόχωμα (φωτογραφίες)

 
Το 2014 υπήρξε εκτενέστατο δημοσίευμα. Το ίδιο και το 2015. Προχθές, περάσαμε και πάλι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Ασπροχώματος. Η ίδια απαράδεκτη εικόνα. Επιπροσθέτως, πολλοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που ανησυχούν κυρίως για τα παιδιά τους, επειδή ο χώρος έχει μετατραπεί σε μια επιπλέον εστία μόλυνσης, με επακόλουθο παραβατικές, επικίνδυνες δραστηριότητες, λόγω της απαξίωσης του σταθμού, που βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πραγματικής κατάρρευσης. Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος σ’ αυτό τον τόπο να διορθώσει τα πράγματα; Α.Π. - 
 

***  Ήλιος με “δόντια” και σήμερα στην Καλαμάτα

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας  για σήμερα  Δευτέρα  25/1/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Από τις απογευματινές ώρες και μετά θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-85%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Α. Τσίπρας: «Είμαστε περήφανοι για τις μάχες μας, θα συνεχίσουμε»- ΝΔ: «Σε πανικό ο Αλέξης Τσίπρας»         
      
Σε δύο πόλους ταξικής αντιπαράθεσης, από τη μια της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναδείχθηκε από τα πλούσια προάστια της Αθήνας και εκπροσωπεί τους λίγους που θέλουν να κυριαρχήσουν εις βάρος των φτωχών, και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται στους πολλούς και αγωνίζεται για τα λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, όπως είναι το ασφαλιστικό και οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, αλλά σε ανοιχτές πληγές, όπως είναι η υπογραφή του τρίτου μνημονίου και το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ στη συνέχεια έδωσε το στίγμα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν για «να δικαιωθεί η μεγάλη συμμαχία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», για να αλλάξει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση.
Πάντως, κεντρικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η περιγραφή του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με όρους ταξικής πάλης, ιδεολογικού προσήμου και πολιτικών επί βασικών ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, η Δημόσια Διοίκηση, τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Είμαστε περήφανοι για τις μάχες μας, θα συνεχίσουμε»
Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε, θα συνεχίσουμε κόντρα στις αντιξοότητες».
«Συγκρουστήκαμε με το κατεστημένο στην Ευρώπη, που συνεχίζει με δογματική εμμονή στις λανθασμένες συνταγές» και «παρά τις αντιξοότητες πατάμε γερά στα πόδια μας για να τελειώσουμε αυτά που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καστροφής».
Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με το παλιό κατεστημένο, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα και επισήμανε ότι πορεύεται με αυτοπεποίθηση πως «όσο κι αν λυσσομανούν» η Ελλάδα δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των οργανωμένων συμφερόντων, αλλά η κυβέρνηση θα την βγάλει από την κρίση, με τον λαό όρθιο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το "έτος μηδέν", ώστε η χώρα να πορευθεί απο άλλη θέση για το μέλλον της, ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2021, στην 200η επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά γράφει ιστορία με τους αγώνες και «εάν τα οράματά μας δεν χωράνε στη σημερινή πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπουμε τα οράματά μας, ούτε την πραγματικότητα, αλλά αγωνιζόμαστε να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας».
«Όλοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους»
Υπογράμμισε ότι μπαίνει ένα δίλημμα, καθώς η ταξική αντιπαράθεση οριοθετείται πλέον με σαφήνεια και πρόκειται για τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης μεταξύ της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται στην ακροδεξιά του κ. Σαμαρά και του κ. Γεωργιάδη, και από την άλλη η Αριστερά.
«Όλοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι από την μια πλευρά βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, «ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια για να κερδίσει τη ζωή», και από την άλλη οι λίγοι που θέλουν να κυριαρχήσουν πάνω στους φτωχούς, αυτοί δηλαδή που εκπροσωπεί η «νεοφιλελεύθερη ΝΔ».
Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν αμφιβολίες και απογοητεύσεις, ωστόσο «θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτή τη μεγάλη συμμαχία, να δικαιώσουμε τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας [...] δεν θα γίνουμε φωτοβολίδα [...] γιαυτόν τον κόσμο παλεύουμε, σε αυτόν στηριζόμαστε και σε αυτόν απευθυνόμαστε έναν χρόνο μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις κινητοποιήσεις, γιατί πρόκειται για έναν αγώνα για κάτι καλύτερο, και η κυβέρνηση θέλει διαρκή διάλογο με την κοινωνία για να κάνει πράξη τους αγώνες.
«Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, αλλά πρέπει να προχωρήσει»
Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση -κι αυτό χωρίς ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά κάποιων ηγετικών στελεχών στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που το καλοκαίρι ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς ή τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Τόσο στο ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στη ΝΔ, καλώντας τον «μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μεταρρυθμιστικά εξαπτέρυγα του Ποταμιού» να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους: Αν θα ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση για τη Δημόσια Διοίκηση και ποια είναι η πρότασή τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ζήτησε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει εάν θέλει την μικρή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, ή επιζητά νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις. Ζήτησε επίσης να ξεκαθαρίσει η ΝΔ ποια είναι η θέση της απέναντι στα αιτήματα των αγροτών τους οποίους η ίδια φτωχοποίησε.
«Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη χώρα, αν η ΝΔ παρέμενε στη διακυβέρνηση του τόπου; Θα έφερνε ο κ. Βρούτσης την ίδια πρόταση με τον κ. Κατρούγκαλο; Θα έδινε η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μάχη για τα "κόκκινα δάνεια"; Ή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε, δε, ότι η «συμμαχία των προθύμων του "ναι" [στο δημοψήφισμα] επανέρχεται», αλλά τώρα θα πρέπει να απαντήσει: «Ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ».
«Ποιοι μιλούν για οικογενειοκρατία;»
Αναφερόμενος στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, παρατήρησε ότι η μείωσή τους ήταν από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν 630, ενώ επί ΝΔ ήταν 1.200.
«Ποιοι μιλούν για οικογενειοκρατία; Αυτοί που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να ρίξει την αντιπαράθεση τόσο χαμηλά. «Δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένειά του, αλλά θα μιλήσουμε με όπλο τις ιδέες μας για το τι πρεσβεύει, τι πράττει και τι έχει πράξει» είπε αναφερόμενος στις απολύσεις στο Δημόσιο, επί ΝΔ.
«Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση είναι δημόσια διοίκηση» ξεκαθάρισε για τα όσα λέγονται περί διορισμών, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επαναπροσλάβει στο Δημόσιο μόνο τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες.
Η διπλή παγίδα και το δημοψήφισμα
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του 2015, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απέφυγε τη διπλή παγίδα της έλλειψης ρευστότητας και του Grexit, «με τη στήριξη του λαού που μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε τρεις κάλπες, σε λιγότερο από ένα χρόνο».
Χαρακτήρισε ως «την πιο δραματική την αναμέτρηση» αυτή του δημοψηφίσματος, όταν οργανωμένα συμφέροντα έσπερναν τον πανικό στον κόσμο. Όμως, «ο λαός έδωσε αναπάντεχη απάντηση» και «έτσι αποφύγαμε την πρώτη παγίδα της έλλειψης ρευστότητας».
Στη συνέχεια, σε συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, αποφύγαμε το Grexit σημείωσε και πρόσθεσε ότι αμέσως η κυβέρνηση ζήτησε την έγκριση και τη λαϊκή εντολή, για να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.
Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι μετά την εμπειρία της διαπραγμάτευσης αυτής, η Ευρώπη δεν είναι η ίδια, μίλησε για τους «πρώτους καρπούς», αναφερόμενος στην κυβέρνηση αριστεράς στην Πορτογαλία, ενώ ευχήθηκε το ίδιο να συμβεί σύντομα και στην Ισπανία. Ακόμη, υπογράμμισε την υποστήριξη της Γαλλίας και την αλλαγή ρητορικής από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
«Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί» αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει με τον τρόπο που έκανε, ή εάν υιοθετούσε «ανόητες συμβουλές ορισμένων για τυφλή σύγκρουση», καθώς σε αυτήν την περίπτωση, εκτός των άλλων, θα «μετατρέπαμε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη σε απολογητές της καταστροφής».
Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν έπρεπε να γίνει το δημοψήφισμα, απάντησε ότι όσοι το θέτουν ξεχνούν τι περιείχε το τελεσίγραφο των δανειστών, ενώ σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέγραψε χειρότερο μνημόνιο από τα προηγούμενα, απάντησε ότι δεν θυμούνται τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια λόγω των προηγούμενων μνημονίων.
«Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ο λαός έχει να συγκρίνει. Η δύσκολη συμφωνία που με την ψήφο του ενέκρινε και μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε, για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου από την κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται, και προσδιόρισε ως την επόμενη μεγάλη μάχη της κυβέρνησης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Ηλένα Κρητικού
Newsroom ΔΟΛ


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σε πανικό ο Αλέξης Τσίπρας»
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Απόψε ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει τον πανικό του. Ξεκίνησε με κακοστημένη προπαγάνδα, συνέχισε με προσωπικές επιθέσεις και κατέληξε σε ύβρεις. Αντί να απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη του βρίσκεται η χώρα επέλεξε την παλαιά, ξεπερασμένη τακτική των προσωπικών επιθέσεων.
Αντί να απολογηθεί για τα ψέματά του, επέλεξε την ακραία πόλωση. Αντί να μιλήσει στην κοινωνία που δοκιμάζεται από τις πολιτικές του, απευθύνθηκε στο στενό κομματικό του ακροατήριο. 
Είναι σαφές ότι κάθε μέρα που περνά βουλιάζει στην ανυποληψία. Τον αφήνουμε στη μοναξιά του, καθώς πλέον οι πολίτες κάθε μέρα του γυρίζουν την πλάτη».

*** Ένας στους τρεις δικηγόρους στην Καλαμάτα έκανε από 0 έως 5 παραστάσεις το 2015!          
      
Σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους βλέπουν μαζί με όλους του κλάδους και οι δικηγόροι και αυτό τους έκανε πλέον να βγουν δυνατά στους δρόμους, εξαγγέλλοντας κινητοποιήσεις, ενώ ήδη από αύριο ξεκινάνε την τρίτη εβδομάδα αποχής από τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το 2015 από τους 340 δικηγόρους που είναι μέλη του, 110 δικηγόροι έκαναν ολόκληρο το χρόνο από 0 έως 5 παραστάσεις στα δικαστήρια!
  Κλείνουν τα γραφεία
Σχεδόν το 1/5 των δικηγόρων της Καλαμάτας δεν έκανε για έναν ολόκληρο χρόνο ούτε μία παράσταση σε αίθουσα δικαστηρίου, ενώ άλλοι τόσοι έχουν κάνει ολόκληρο το έτος έως πέντε το πολύ.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, 60 δικηγόροι, ολόκληρο το 2015 δεν έκοψαν καμία παράσταση, ενώ 50 δικηγόροι έκοψαν το ανώτερο από 1 έως 5 παραστάσεις. Από 6-10 παραστάσεις έκοψαν συνολικά 40 δικηγόροι της Καλαμάτας.
Περίτρανα λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η κρίση έχει πλήξει τον κλάδο των δικηγόρων, με αρκετούς, κυρίως νέους, να μη μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Κάποιοι δικηγόροι έχουν ήδη επιλέξει να κλείσουν τα γραφεία τους και να μεταφέρουν την έδρα τους στο σπίτι, για να γλυτώσουν τα ενοίκια.
  Δεκάδες διορισμοί
Σε όλες πλέον τις δικασίμους των δικαστηρίων πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, κυρίως στα ποινικά δικαστήρια, εμφανίζονται χωρίς δικηγόρο και ζητούν διορισμό συνηγόρου.
Μόνο στα ποινικά δικαστήρια το 2015, εντός της αίθουσας του Εφετείου, ζητήθηκαν και διορίσθηκαν (αμείβονται δηλαδή από το Δημόσιο και όχι από τον κατηγορούμενο) συνολικά 88 δικηγόροι.
Φυσικά, ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς διορίζονται ακόμα περισσότεροι πριν τη δικάσιμο μιας υπόθεσης, όταν κατηγορούμενοι δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν δικηγόρο για να τους υπερασπισθεί.
Σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι και το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιασθεί τα έξοδα για τους πολίτες. Για παράδειγμα, μια αίτηση από το αρχείο «προ κρίσης» ήθελε δύο μεγαρόσημα, που κόστιζαν 50 λεπτά το ένα, ενώ τώρα το κόστος είναι 5 ευρώ! Η κατάθεση, δε, απλής μήνυσης έχει φτάσει στα 300 ευρώ.
Επίσης, η επιβολή ΦΠΑ εκτίναξε το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη κατά 23% και κατέστησε ακόμα πιο απαγορευτική τη σχέση δικηγόρου -  πελάτη.
Οι δικηγόροι πλήττονται και από την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ πλέον είναι πεπεισμένοι ότι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού θα είναι «ταφόπλακα» για το επάγγελμά τους.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που δεν μπορεί πλέον να καταβάλει εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Η κατάσταση φυσικά, είναι πολύ πιο δύσκολη για τους νέους δικηγόρους, με την πλειοψηφία αυτών να θεωρεί κατόρθωμα να μπορεί να καλύπτει τα βασικά έξοδα διατήρησης ενός δικηγορικού γραφείου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Οι περισσότεροι διορίζονται          
     
Δεκάδες είναι οι διορισμοί δικηγόρων που γίνονται τους τελευταίους μήνες στα ποινικά δικαστήρια, καθώς οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο.
Τώρα πλέον, περισσότεροι είναι οι δικηγόροι που διορίζονται παρά αυτοί που πληρώνονται από πελάτη.
Οι αμοιβές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ένα δικηγόρο που διορίζεται δεν είναι καθόλου μικρές για την εποχή μας και κατά μέσο όρο ο διορισμός ενός δικηγόρου από το δικαστήριο σε κάθε υπόθεση κοστίζει συνολικά στο κράτος περίπου 900- 1000 ευρώ,  ανάλογα δε με το βαθμό του δικαστηρίου και πολύ περισσότερα.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους διερμηνείς που παίρνουν ελάχιστα χρήματα για να παραστούν σε μια δίκη με αλλοδαπό κατηγορούμενο (13-14 ευρώ) και μάλιστα το κράτος έχει χρόνια να τους πληρώσει.   Δύο μέτρα, δύο σταθμά.  Β.Β.  

***   Ορυζώνες στο κέντρο της Καλαμάτας         
     
Φαίνεται ότι στο Δήμο Καλαμάτας αποφάσισαν να καλλιεργήσουν και ρύζι στα παρτέρια της πόλης και μάλιστα στο κέντρο. Στη φωτογραφία φαίνεται ένα από αυτά στην πλατεία Σιδ. Σταθμού.
Tο παρτέρι έχει γεμίσει και μάλιστα το νερό χύνεται ,πλέον, στο πεζοδρόμιο.
Ρύζι φυσικά μην περιμένουμε γιατί δεν θα βγει πότε, αλλά καλό θα είναι στο Δήμο να κάνουν έναν έλεγχο στα συστήματα αυτόματου ποτίσματος και να γίνει ρύθμιση όπου υπάρχει πρόβλημα. Kι αυτό γιατί  δεν είναι το μοναδικό σημείο στην πόλη που το πότισμα γίνεται λάθος. Σε άλλα, μάλιστα,  σημεία ποτίζεται απλά και μόνο το τσιμέντο. Π.Μπ.

***  Η…Καλαμάτα καινοτομεί στην Κολομβία

Οι ιδρυτές της Crowdpolicy, Μιχάλης Ψαλλίδας και Γιώργος Καραμανώλης, θα συμμετέχουν ως μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Μεντεγίν στην Κολομβία στις 14-17 Μαρτίου 2016. Το GEC 2016 άπτεται ποικίλων θεμάτων, όπως: Καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης στον τομέα της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία της επιχειρηματικής νοοτροπίας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη φιλόδοξων νεοσύστατων επιχειρήσεων. Ό,τι χρειάζεστε για να αξιολογήσετε την απόδοση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της πόλης σας. Τα δεδομένα ως εργαλείο για τους επιχειρηματίες και ως οδηγός για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης. Πώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αρχίζουν να επιλύνουν σημαντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ζητήματα διατροφής και νερού. Προσδιορίζοντας νέες τάσεις στην αύξηση της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων σε αρχικό στάδιο. Δράσεις για την ενίσχυση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων των γυναικών επιχειρηματιών και της νεολαίας, κ.α. Το GEC 2016 θα πραγματοποιηθεί σε μια πόλη που δεν είναι όπως όλες οι άλλες, όπου οι επιχειρήσεις του μέλλοντος είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει αλλάξει ριζικά μια ολόκληρη κοινότητα. Το Μεντεγίν, ένας αναπτυσσόμενος κόμβος επιχειρηματικότητας που από πολλούς αποκαλείται «η πιο καινοτόμα πόλη στον κόσμο», υπόσχεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έθεσαν οι προηγούμενες πόλεις που φιλοξένησαν το GEC, Μιλάνο, Μόσχα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Λίβερπουλ, Σαγκάη, Ντουμπάι και Κάνσας Σίτι, όπου το GEC παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2009 από το Ίδρυμα Ewing Marion Kauffman. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Δικτύου Επιχειρηματικότητας μέσα από τη γνωριμία με το όραμα του GEN, συναντήσεις με εκπροσώπους του, και προγράμματα που μπορούν να είναι χρήσιμα για την Ελλάδα. Το GEC 2016 φιλοξενείται από το GEN Global, την πόλη του Μεντεγίν, το Ίδρυμα Kauffman και τους κορυφαίους οργανισμούς του GEN που παρέχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο φάσμα έρευνας, προγραμμάτων και δράσεων όλο το χρόνο σε όλο τον κόσμο. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -

***  Βαριά ατμόσφαιρα         
    
Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου σε όλη την Καλαμάτα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Ένα σύννεφο είχε απλωθεί πάνω από την πόλη και η μυρωδιά έφτανε έντονα μέχρι τη Βέργα και τον Αλμυρό.
Φανταστείτε τι τραβάνε εκείνοι οι άνθρωποι σε όλη την περιοχή του Μελιγαλά, όπου αυτό το ζουν καθημερινά και σε πολύ πιο έντονο βαθμό.
Πάντως, αρκετοί πλέον παραδέχονται ότι άλλο ένα μεγάλο λάθος είναι και η περιοχή χωροθέτησης της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων. Β.Β. 

***   52χρονος υπεύθυνος κυλικείου ασελγούσε σε μαθήτριες δημοτικού         
     
Στη σύλληψη ενός 52χρονου υπεύθυνου κυλικείου σε δημοτικό σχολείο της βορειοανατολικής Αττικής προχώρησαν αστυνομικοί μετά από καταγγελίες γονέων ότι ασελγούσε σε βάρος των παιδιών τους.
Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σχολείο και άρχισαν τις ερωτήσεις, ο 52χρονος ομολόγησε ότι όντως είχε κατ' επανάληψη ασελγήσει σε βάρος μικρών κοριτσιών.
Όπως είπε, δε, στους αστυνομικούς χρησιμοποιούσε για δέλεαρ δωρεάν αναψυκτικά και τρόφιμα προκειμένου να ξεμοναχιάσει τα κορίτσια.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για αποπλάνηση παιδιού και ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής κατά συρροή και κατ’  εξακολούθηση, οδηγήθηκε στον ανακριτή ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή. protothema.gr
 
***   Ένα ιστορικό λεύκωμα της Alpha Bank: «Με λογισμό και μ’ όνειρο»…         
     
Τη φράση «Με λογισμό και μ’ όνειρο» απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού χρησιμοποίησε ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος το 1987, στα εγκαίνια του Κεντρικού Κτιρίου της Alpha Bank, προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι της Τράπεζας την είχαν οδηγήσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Με λογισμό και μ’ όνειρο» είναι και ο τίτλος της έκδοσης του Ιστορικού Αρχείου της «Alpha Bank 19ος – 21ος αιώνας», που εξιστορεί και απεικονίζει την πορεία της Τράπεζας, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται 140 περίπου χρόνια πίσω όταν το 1878 ιδρύθηκε στην Καλαμάτα ο Εμπορικός Οίκος Ι.Φ. Κωστόπουλου, ο οποίος λίγο μετά ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες.
Η παρουσίαση της έκδοσης, μετά την πετυχημένη εκδήλωση στην Καλαμάτα, συνεχίστηκε και προχθές στο Κεντρικό Κτίριο της Τράπεζας από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Κωστή και τον Διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή» κ. Αλέξη Παπαχελά.
Όπως σημειώνει σε χθεσινό της ρεπορτάζ "Η Καθημερινή", την εκδήλωση τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ παρευρέθησαν οι πρώην Πρωθυπουργοί κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος και Λουκάς Παπαδήμος, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργιος Μιχελής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ενώσεως Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, εκπρόσωποι του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου και φίλοι της Τραπέζης. Εκ μέρους της Alpha Bank, παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοικήσεως, καθώς και ενεργά και αποχωρήσαντα στελέχη της Τράπεζας.
Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο χρόνια αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.
 Ακολούθησε το 1924 η συγχώνευση της Τράπεζας Καλαμών με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Νότιο Πελοπόννησο.
 Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκρότησης που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική Τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.
Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού Ομίλου που της επέτρεπε να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής της Τράπεζας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δεκαετίες 1970, 1980 και 1990, ήτοι “την εποχή του Γιάννη Κωστόπουλου”, ο οποίος εισήγαγε βαθιές αλλαγές για την Τράπεζα και σημαντικές καινοτομίες για την ελληνική αγορά.
Ο κ. Μαντζούνης ανέφερε χαρακτηριστικά την αλλαγή της επωνυμίας και του λογοτύπου της Τράπεζας, τη σημαντική επέκταση του δικτύου και την αλλαγή του ύφους των καταστημάτων, τα οποία έγιναν πιο φιλικά προς τον πελάτη, ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν ο κ. Κωστόπουλος ανέλαβε τη Διοίκηση της Τράπεζας. Από τότε όπως σημείωσε, ήταν η μόνη Τράπεζα, που κάθε νέο της Κατάστημα κοσμούσε ένα έργο Έλληνα καλλιτέχνη.
Ο κ. Κωστής ανέφερε επίσης, ότι, μέσω της Έκδοσης, αποτίεται φόρος τιμής στους ανθρώπους που, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, συνέβαλαν στην επιτυχή λειτουργία και τη διαρκή εξέλιξη της Τράπεζας.
 Ως εκ τούτου, μνημονεύονται οι βιογραφίες των σημαντικών προσωπικοτήτων που “σφράγισαν” με τη δράση τους την ιστορία της Alpha Bank, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην ιστορία της χώρας μας.
 Ενδεικτικώς ανέφερε τον Αλέξανδρο Κορυζή, πρωθυπουργό της χώρας το 1941, τον Διονύσιο Λοβέρδο, τον Γεώργιο Ιατρού και τον Σταύρο Κωστόπουλο, μικρότερο υιό του Ι.Φ. Κωστοπούλου, επί πολλά έτη Βουλευτή Μεσσηνίας και επανειλημμένως Υπουργό και Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης.
Στην καθοριστική συμβολή του κ. Γιάννη Σ. Κωστοπούλου στην εξέλιξη της Alpha Bank επικέντρωσε την παρουσίασή του ο κ. Παπαχελάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορίες και γεγονότα που κατά καιρούς του έχει αφηγηθεί ο  κ. Κωστόπουλος. 

***  Τα capital controls «πνίγουν» την οικονομία και τις εξαγωγές           
     
Ανάλυση για το κόστος των capital
controls στην εξωστρέφεια της οικονομίας
 «Περισσότερο αναγκαία από ποτέ η απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα» δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή ανάλυση του Συνδέσμου επί των στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος.
«Βαρύ τίμημα, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων, πλήρωσαν το 2015 οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας, ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις ανάκαμψης που είχαν δημιουργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «δυσχεραίνουν και οι όροι των συναλλαγών με τους εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνονται τα ποσοστά των πραγματικών εισπράξεων έναντι της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων, όπως δηλώνεται στα τελωνεία (απαιτήσεις), ενώ με μικρότερους ρυθμούς μειώθηκαν οι προκαταβολές για εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό».
  Η ανάλυση του ΚΕΕΜ
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος, προκύπτουν για τους κλάδους των εξαγωγών προϊόντων (πλην πετρελαιοειδών), τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες, σε απόλυτους αριθμούς, απώλειες της τάξης των 1,88 δισ. ευρώ για το 11μηνο του 2015 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Οι απώλειες αυτές ανέρχονται στα 4,54 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και οι εξαγωγές καυσίμων, οι οποίες, όμως, πλήττονται και από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (-29,8% στις τιμές εξαγωγής του 2015, σε σχέση με αυτές του 2014).
Παράλληλα, η επιβολή των capital controls ανέκοψε τη δυναμική που είχαν αποκτήσει οι περισσότεροι κλάδοι στο α' εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα οι τελικές απώλειες να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι αντί απωλειών 1,88 δισ. ευρώ, η ελληνική οικονομία θα είχε αυξημένα έσοδα κατά 1,65 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν 1% του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια, οι φαινομενικές απώλειες από τον εκτροχιασμό των διαδικασιών στις συναλλαγές και τους ρυθμούς ανάκαμψης στην οικονομία εκτιμώνται ως και τα 3,5 δισ. ευρώ ή περισσότερες από 2 μονάδες του ΑΕΠ.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «το μέγεθος των επιπτώσεων των κεφαλαιακών ελέγχων από την ανατροπή της κανονικότητας στην οικονομία και, ειδικά, στους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, ξεπερνά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή το 2016 και δυσχεραίνει την εξεύρεση ισοδύναμων για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων, όπως το ασφαλιστικό. Σε περιβάλλον ασθμαίνουσας ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και περιορισμό των παγκόσμιων εξαγωγών, καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Η παραγωγική μηχανή της Ελλάδας και οι εξωστρεφείς κλάδοι, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, θα πρέπει να υποστηριχθούν ενεργά, αντί να υφίστανται πρόσθετες επιβαρύνσεις σε φόρους, εισφορές, ειδικά σε συνθήκες συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ επί των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εξαγωγές αγαθών (εξαιρουμένων των καυσίμων) εισέφεραν στο πρώτο 11μηνο του 2015 πρόσθετα 720 εκατ. ευρώ (+4,6%), σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, ενώ ο τουρισμός άλλα 770 εκατ. ευρώ (+6%). Αντίθετα, οι εισπράξεις από πωλήσεις πλοίων μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ (-70,2%) και από μεταφορικό έργο, κυρίως, λόγω της καθίζησης των εισαγωγών, κατά 2,64 δισ. ευρώ (-21,9%), ενώ τα έσοδα από λοιπές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 730 εκατ. ευρώ (-18,1%).
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε όλες τις εξεταζόμενες κατηγορίες εσόδων/εισπράξεων υπήρξε επιδείνωση όρων, μετά τον Ιούνιο του 2015, με εξαίρεση τις εξαγωγές αγαθών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές των καυσίμων έβαιναν μειούμενες με ρυθμούς της τάξης του 25,2%, ενώ των πλοίων με -56,1%. Τα έσοδα από εξαγωγές αγαθών κινούνταν ανοδικά κατά 0,3%, ενώ του τουρισμού κατά 8,4%. Μεγάλη ανατροπή καταγράφεται, κυρίως, στα έσοδα από μεταφορές, που ενώ ως τα μέσα του προηγούμενου έτους αυξάνονταν με ρυθμούς της τάξης του 2,5%, στη συνέχεια κατακρημνίστηκαν (-21,9%). Αντίστοιχα, εντάθηκαν οι πιέσεις στα έσοδα από Λοιπές Υπηρεσίες (από -5,7% στο α' εξάμηνο, σε -18,1% στο 11μηνο του έτους).
Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, με αναγωγή σε ετήσια βάση και με υπόθεση εργασίας τη διατήρηση των ρυθμών εξέλιξης εσόδων/εισπράξεων του α' εξαμήνου (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων), στην ελληνική οικονομία θα είχαν εισρεύσει συνολικά 1,68 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι στο σύνολο του 2014.
Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζονται στην εξίσωση αυτή οι απώλειες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από τις μειωμένες εισαγωγές αγαθών (πλην καυσίμων), καθώς υπερκαλύπτονται από τις μειωμένες πληρωμές για μεταφορές (-620 εκατ. ευρώ).
  Καθυστερήσεις στις
πληρωμές από το εξωτερικό
Την ίδια ώρα δυσχεραίνουν και οι όροι των συναλλαγών με τους εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνονται τα ποσοστά των πραγματικών εισπράξεων έναντι της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων, όπως δηλώνεται στα τελωνεία (απαιτήσεις), ενώ με μικρότερους ρυθμούς μειώθηκαν οι προκαταβολές για εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, στο 11μηνο του 2015, η αναλογία εισπράξεων προς δηλωμένες εξαγωγές διαμορφώθηκε στο 96,27% (ή 22,7 δισ. ευρώ εισπράξεων προς 23,6 δισ. ευρώ εξαγωγών), έναντι ποσοστού 98,48% την ίδια περίοδο του 2014. Χαρακτηριστική είναι η επιδείνωση στους κλάδους πλην καυσίμων, που στο 11μηνο του 2014 εμφάνιζαν πλεόνασμα εισπράξεων (101,63%), έναντι ελλείμματος το 2015 (98,08%), λόγω της ταχύτερης αύξησης των απαιτήσεων (+8,4%) έναντι των εισπράξεων (+4,6%).
Με άλλα λόγια, οι αγοραστές ελληνικών προϊόντων παρέτειναν το χρόνο εξόφλησης των Ελλήνων εξαγωγέων κατά 3,6% ή κατά 13 ημέρες, σε σχέση με το 2014.
Αντίστοιχα, οι εισαγωγείς αγαθών (πλην καυσίμων) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σκληρούς όρους ως προς τις προκαταβολές και τις εξοφλήσεις των προμηθευτών τους από το εξωτερικό. Ειδικότερα, στο 11μηνο του 2015 οι Έλληνες εισαγωγείς είχαν καταβάλει ήδη 27,9 δισ. ευρώ για την προμήθεια προϊόντων από το εξωτερικό, όταν από τα Τελωνεία της χώρας έχουν περάσει στην Ελλάδα προϊόντα αξίας 20,32 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 137,35% (από 139,2%) το 2014.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων υπολογίζει ότι οι Έλληνες εισαγωγείς κλήθηκαν το 2015 να επισπεύσουν τις πληρωμές (ή τις προκαταβολές τους) προς τους προμηθευτές κατά 9 ημέρες νωρίτερα από ό,τι το 2014, επιδεινώνοντας έτσι τους όρους ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
  Μικρότερο
πλεόνασμα στο ισοζύγιο
Οι θετικές επιδόσεις των εξαγωγών προϊόντων (πλην καυσίμων) και του τουρισμού είχαν, τέλος, θετικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών που εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 911 εκατ. ευρώ στο 11μηνο του 2015. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2014 η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα 1,82 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο ισοζύγιο.
Επιπροσθέτως, οι συνολικές εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο 11μηνο του 2015 έφτασαν τα 49,44 δισ. ευρώ. Με τους υφιστάμενους ρυθμούς μείωσης των εισπράξεων, το έτος αναμένεται να κλείσει στην περιοχή των 53 δισ. ευρώ. Το 2014 έκλεισε με συνολικές εισπράξεις 54,72 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 30,5% του ΑΕΠ της χώρας (έναντι ποσοστού 41,6% του μέσου όρου της ευρωζώνης).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ
Η Καλλονή πήρε το ντέρμπι των... ουραγών
         Καλλονή - Πανθρακικός  2-0  .- ^
Τα  γκόλ  : οι Φαβάλι (53`) και Αναστασιάδης (85`). -
Διαιτητής: Ανδρέας Παππάς (ΕΠΣ Αθηνών
 Κίτρινες κάρτες: Πεταυράκης, Ποτουρίδης
 Καλλονή (Καραγεωργίου): Δαύκος, Μίκιτς, Βαλιός, Αναστασιάδης, Γκόλιας, Καλτσάς, Τσαμπούρης, Φαβάλι (76` Σπυρόπουλος), Μανούσος (87` Ούκα), Γεωργίου, Κάρλσον (70` Μάρκοβιτς).
Πανθρακικός (Ελευθερόπουλος): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Μελίσσης, Ντίγκινι, Λαδάκης (78` Ηλιάδης), Μεχία, Μπαϊκαρά, Μάρτινς (57` Βάλτερ Φερνάντεθ), Μπουγαΐδης (46` Πεταυράκης), Ποτουρίδης, Ίγκορ.
Βίντεο  από τον αγώνα  :
ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  2-0  δηλώσεις γκόλ  19η  αγων  23/01/2016 : https://youtu.be/Nhjbq1YGME8 .-                                                                                                Καλονή-Πανθρακικός  2-0  2ο γκόλ  23/1/2016  19η  αγων : https://youtu.be/XabIk4Kf8Y4 .-

Δύο δοκάρια ο Πανιώνιος στο 0-0 με τον Αστέρα Τρίπολης
       Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης    0-0 .- ^
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
Κίτρινες κάρτες: Κόρμπος, Τζανδάρης - Στανισάβλιεβιτς
Πανιώνιος (Μαρίνος Ουζουνίδης): Διούδης, Οικονόμου, Χατζηισαΐας, Κόρμπος, Σιώπης, Ρισβάνης, Βλάχος, Καραμάνος, Μπακασέτας (87` Χαλκιαδάκης), Μασούρας (73` Τζανδάρης), Ανσαριφάρντ (90`+3 Καθάριος).
Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Μπαντής, Λούι, Γιαννούλης, Αλόκο, Γκοϊάν, Χαμντανί, Κουρμπέλης, Φούντας (44` λ.τ. Λανθαρότε), Μπερτόλιο (69` Νίκο Φερνάντες), Στανισάβλιεβιτς (82` Ιγκλέσιας), Γιάννου.

Δύσκολα ο ΟΣΦΠ τη Ξάνθη , «Χ» στη Ν.Σμύρνη, νίκη για Καλλονή
      Ολυμπιακός - Ξάνθη  1-0  .-^
Το  γκόλ  : γκολ του Άλαν Πουλίδο στο 74' .-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σαλίνο, Ιντέγε, Μποτία - Μπέρτος, Λουσέρο, Σολτάνι
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία, Ντα Κόστα, Φορτούνης (85΄ Φορτούνης), Κασάμι (65΄ Ντομίνγκες), Ελαμπντελαουί, Πουλίδο, Ντουρμάζ, Σαλίνο, Ζντιέλαρ, Πάρντο (65΄ Ιντέγε)
ΞΑΝΘΗ (Ράσβαν Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Λουσέρο, Φλίσκας, Ορφανίδης, Καπετάνος (86΄ Χερέα), Λισγάρας, Καρυπίδης (81΄ Σκουρτάι), Ντιμιτρόφ (80΄ Τριάδης)
Βίντεο  με γκόλ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ :
 ΟΣΦΠ-ΞΑΝΘΗ 1-0  19η  αγων   23/1/2016,  γκόλ ΟΣΦΠ : https://youtu.be/KOYZiV170F8 .-
 ΣΑΒΒΑΤΟ Καλλονή-Πανθρακικός 2-0
(53΄ Φαβάλι, 85΄ Αναστασιάδης)

Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης 0-0
Ολυμπιακός-Ξάνθη 1-0
(74΄ Πουλίδο)

ΚΥΡΙΑΚΗ
Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός 0-2
(57΄ Μπεργκ, 78΄ Εσιέν)

Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα 0-2
(72΄ Μανιάς, 89΄ Τσουκαλάς)

Βέροια-Παναιτωλικός 0-1
(12΄ Βιγιαφάνες)

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0
(33΄ Βάργκας)

ΔΕΥΤΕΡΑ
19:30 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής - Πλατανιάς

*** Για  την Α1  στο μπάσκετ  Δευτέρα 25-01-2016 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑ;ΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  80-66 , ( 53-29).- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 27-9 , (53-29) , 66-54 , 80-66 .-

 ***  Στην  16η αγωνιστικής στη  Β΄ εθνική :
Σάββατο (23/1/2016)
 Χανιά – ΑΕΛ  0-0 .- ^
 Τρίκαλα – Απόλλων Σμύρνης   0-1 .- ^

***  Α΄ Τοπικό ποδόσφαιρο 18η  αγωνιστική :
Το πρόγραμμα και οι διαιτητές
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016
Πάμισος - Ολυμπιακός Καλαμάτας  2-1  .- ^ 
Μεσσηνιακός - Εθνικός Μελιγαλά  0-0 .- ^
Μιλτιάδης - Σπερχογεία  2-1 .- ^ 

*** Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  16η   αγωνιστική  :
Ασπρόχωμα - Κορώνη   1-1 .- ^  Σα
Α.Ο.  Ομόνοια -ΑΕ Αβίας  0-1 .- ^ Σα
Κεραυνός Κ-Χανδριναϊκός  0-0 .- Σα
Μεθώνη-Αίαντας Κ.  1-0 .-^ Σα

*** Β΄ Τοπικό Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο  14η  αγωνιστική   :
Ηρακλής Κυπ.-ΑΟ Πατίστα  3-0 .- ^ Σα
Άμφεια-Κοπανάκι  6-4 .-^ Σα
Δόξα Κ.-Πράσινα Π.   0-1 .-  ^ Σα
Θύελλα Χαρ.-Ανάληψη   1-1 .- ^  Σα

***  Γ΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας  11η  αγωνιστική  :
Πανευαϊκός-Αστ. Βαλύρας  2-1 .- ^ Σα
  ΑΕ Λογγάς-Θησέας Κ. 8-1 .- ^   Σα
Δαναός- ΑΟ Χατζή   –  Σα

***  ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ... ΕΠΣΜεσσηνίας  :
 Δόξα Καλαμάτας – Ηρακλής Καλαμάτας  3-2 .- ^
ΑΟ Ασπροχώματος – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης 1-3 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Σπερχογείας  1-2 .- ^
 Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Φαραί  2-1 .- ^
 Μεσσηνιακός – ΑΕ Μάνης  3-5 .- ^

***  Πίτα με βραβεύσεις και ιστορία 127 χρόνων για το Μεσσηνιακό! (φωτογραφίες)  

 
 
 
 
 
 
Σε μια όμορφη εκδήλωση που γεφύρωσε 127 χρόνια αθλητικής ιστορίας, χάρις (και) στην αναδρομή του δημοσιογράφου Ηλία Μπιτσάνη, ο Μεσσηνιακός έκοψε χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου, την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, βραβεύοντας παράλληλα αθλητές και παράγοντες για την προσφορά τους στον σύλλογο ή ευρύτερα στον αθλητισμό. Σημαντική η λίστα των τιμώμενων προσώπων και περιλάμβανε τους παρακάτω: Δέδες Κώστας (γυμναστής-προπονητής), Μπιτσάνης Ηλίας (δημοσιογράφος), Σκαφιδά Γιούλικα (ηθοποιός-παλιά αθλήτρια του συλλόγου), Κουτραφούρης Ιωάννης, Κακαλίκας Δημήτριος, Βλάσσης Κωνσταντίνος, Παναγιωτόπουλος Τζίμης (μέλη Δ.Σ. Ομοσπονδιών ΕΟΚ, ΕΙΟ, ΕΟΠΕ, ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, αντίστοιχα), Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Λαζαρίδης Γιώργος (πρωταθλητής Τένις σε αμαξίδιο), Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μεσσηνιακού, Σιρίνινα Αναστασία, Νίκα Όλγα, Εξηνταβελώνη Ελένη, Νταγιοπούλου Χρυσάνθη (βολεϊμπολίστριες), Τσάτουμας Λούης, Τσούσης Βασίλειος, Κούσκουλας Γεώργιος, Πανταζής Παναγιώτης, Δημητροπούλου Κρηνιώ (αθλητές στίβου), Χαντζή Ελένη, Καλυβιώτης Γιάννης (προπονητές στίβου), Μανωλόπουλος Μανώλης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Νταβουτιάν Γιώργος του Κοσμά και η Μαρία Παναγιωτοπούλου (ποδηλασία).Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας - 

***  Ήττα με 3-1 στη Μανωλάδα για την Καλαμάτα         
     
Με το αριστερό μπήκε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος η ομάδα της Καλαμάτας. Αν και η τοπική μας ομάδα ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ χάρις στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Χατζηλιόντα στο 3ο λεπτό δεν κατάφερε να κρατήσει για πολύ ώρα το υπερ της σκορ καθώς στο 12ο λεπτό ο Γούρμος ισοφάρισε για την τοπική Δόξα σε 1-1, σκορ με το οποίο τελείωσε και το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο έμπειρος επιθετικός των γηπεδούχων σημείωσε ακόμα 2 γκολ, μέσα σε 5 λεπτά (62ο και 67ο) σημειώνοντας χατ-τρικ το οποίο και χάρισε τη σπουδαία νίκη στην ομάδα του με 3-1. Με αυτή τη νέα ήττα η τοπική μας ομάδα βρίσκεται πλέον 4 βαθμούς κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Ο Λεωνίδας Μπίλης ξεκίνησε το παιχνίδι με τους: Σταυράκης, Γαλανόπουλος, Λιόλιος, Κανταρτζής, Κασμερίδης, Τσιμικλής, Τορεζάνι, Κεμάλι, Παναγιωτόπουλος, Χατζηλιόντας, Κολημήτρας.
TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(14η αγωνιστική)

Παναρκαδικός - Ηρακλής Ψαχνών 3-0
Δόξα Ν. Μανωλάδας - Καλαμάτα 3-1
Κανάρης Νενήτων - Λεβάντε 3-1
Βύζας Μεγάρων - Λουτράκι 1-4
Αιολικός - Χαλκίδα 1-1
Βάρδα - Παναργειακός 0-2
Ερμιονίδα - Σπάρτη 2-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Σπάρτη 19-12    28
-. Παναργειακός    23-11    28
3. Δόξα Ν. Μανωλάδας    19-13    27
4. Παναρκαδικός    22-9    25
-. Αιολικός    26-14    25
6. Βάρδα    20-15    23
7. Λουτράκι    19-13    19
-. Χαλκίδα    13-10    19
-. Ερμιονίδα    20-18    19
10. Βύζας Μεγάρων    15-28    16
11. Καλαμάτα    12-13    15
12. Κανάρης Νενήτων    11-26    12
13. Ηρακλής Ψαχνών    7-22    10
14. Λεβάντε    11-33    5
 
***  Παραιτήθηκε ο Μπίλης! Ψάχνει ξανά προπονητή η Μαύρη Θύελλα         
    
Δεκτή έγινε η παραίτηση που υπέβαλε χθες στη διοίκηση της Καλαμάτας, μετά το ματς της Μανωλάδας, ο προπονητής της ομάδας Λεωνίδας Μπίλης. Ο Γιώργος Ράλλης συμφώνησε με τον προπονητή ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, και ήδη βρίσκεται  σε ψάξιμο για το νέο τεχνικό της Καλαμάτας, τον 3ο μέσα στην σαιζόν.
 
***

~   Από τις τελευταίες  μας αναρτήσεις   του Ιανουαρίου  2016  :
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                           
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-              
~  Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιανουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-22-2016.html  .-
Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Παρασκευή  22  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/22-2016.html .-    
 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 23  Ιανουαρίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-23-2016.html .-                           
  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  23  και  24  Ιανουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-  
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24  Ιανουαρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-24-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-25-2016.html .-  
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
****    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4463 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2782 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2753   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9997   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4736 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 575 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.524   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   552 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  496. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139                 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   

  ~