~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 14  Οκτωβρίου 2016  :
~


Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΣ ...
Σήμερα έμαθα κάτι απίστευτο που δεν γνώριζα :
Ο πρωθυπουργός μας Αλέξιος Τσίπρας , με τις τόσες αλήθειες που κάθε λεπτό εκστομίζει προς άπαντες ,(να τον χαιρόμαστε όλοι μας ) ,  γι΄ αυτό και κανείς δεν τον πιστεύει τα εξής : ;  ;  ; 
Ο εργολάβος πατέρας του ήταν αδελφός της ΣΥΖΎΓΟΥ του Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ , Δέσποινας ,στην επταετίας της Επανάστασης των Συνταγματαρχών (χούντας για τον Αλέξη μας ) , έπαιρνε πολλές εργολαβίες και Ολόκληρη τότε η οικογένεια του πατέρα Τσίπρα , ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της  "χούντας" .- Ο Αλέξης μας βγήκε  από τα αριστερά αριστερότερος αλλά σήμερα άκρα δεξιότερος και Καραμανλικός , γι΄ αυτό και μας έβγαλε Πρόεδρο Δημοκρατίας και το Άξιο κατ΄ εμέ Προκόπη Παυλόπουλο .- Ερωτώ , είναι γεγονός όλα αυτά ή τα λένε οι κακές γλώσσες  ; 
~ Μερικά ψέματα ή ψεύτικες Αλήθειες του Αλέξη μας :
-  Με  60% το ΟΧΙ γίνεται μεγάλο ΝΑΙ  !
~ Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης , εφαρμόζει τα αντίθετα ..
~ Δεν διορίζει χωρίς αξιοκρατία κανένα δικό του άτομο ...διορίζει περίπου 27.000 κομματόσκυλα ..
~ Διαγράφει τα μνημόνια ...υπογράφοντας πιο βαρύτερο το 3ο μνημόνιο .
~ Χορεύει τσάμικο τους Ευρωπαίους , πριν προλάβει χορεύει ο ίδιος τον καρσιλαμά των Ευρωπαίων που διάλεξε ..
~ Εφαρμόζει το σύνταγμα με δικό του χουντικό τρόπο σε πολλά επίπεδα ...
~ Δεν θα κλείσουν οι τράπεζες ...φέρνοντας το κάπιταλ -κοντρόλ ..
~ Δεν θα μειώσει καμιά σύνταξη ...οι συντάξεις μειώνουνε στο40-60% .-
~Θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία ... άρχισε πληστηριασμούς  .-
~ Δεν θα αγγίξει κανείς δημόσια περιουσία ....ξεπουλώντας τα πάντα στους αχόρταγους Ευρωπαίους ..
κ.π.α.
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν ΧίωΗ προσευχή είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Όπως μέσα στον καθρέπτην βλέπει ο άνθρωπος τι λογής είναι η μορφή του, έτοι και με την προσευχή, όταν είναι θερμή και ειλικρινής, αποκαλύπτεται ο εσωτερικός άνθρωπος. Ποιος είσαι, η προσευχή θα σου το δείξη.

14 Οκτωβρίου
Ιερομάρτυρος Σιλβανού. Μεγαλομαρτύρων: Γερβασίου και Ναζαρίου (†α΄ αι.), Κελσίου, και Προτασίου. Πέτρου του Αυσελάμου. Οσίων Κοσμά του ποιητού του Αγιοπολίτου (1) (†787). Γρηγορίου επισκόπου Άσσου (Μυτιλήνης ). Θεράποντος επισκόπου Αλαμανίας. Ιγνατίου (του Αγαλλιανού), επισκόπου Μηθύμνης. Ιωάννου επισκόπου Δαμάσκου και Νικολάου απλού, του Ρώσου. Οσίας Παρασκευής της νέας, της «Επιβατηνής».
(1)Ο Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός ανατράφηκε από τον ευσεβή Σέργιο, που ήταν πατέρας του Ιωάννη του Δαμασκηνού. Ο Σέργιος ήταν υπουργός οικονομικών του Χαλίφη των Αράβων. Ο Ιωάννης και ο Κοσμάς είχαν αγάπη και έφεση προς την μάθηση τόσο αυτή που αφορούσε τις επιστημονικές γνώσεις όσο και τα ιερά γράμματα. Γι` αυτό το λόγο ο Σέργιος προσπαθούσε να τους βρει ένα σοφό δάσκαλο. Η ευκαιρία που έψαχνε παρουσιάστηκε όταν οι Άραβες σε μία λεηλασία που έκαναν στη Σικελία έπιασαν αιχμάλωτο τον μοναχό Κοσμά από την Καλαβρία. Ο Σέργιος τον ελευθέρωσε και του πρόσφερε την φιλοξενία του με αντάλλαγμα να διδάξει τους υιούς του. Ο Κοσμάς ήταν άνδρας με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, είχε σπουδάσει Θεολογία, Φιλολογία, Μαθηματικά και ήταν ικανός να διδάξει φιλοσοφία και ρητορική. Γνώριζε επίσης μουσική και ποίηση. Υπό την καθοδήγησή του ο Ιωάννης και ο Κοσμάς πρόκοψαν λαμπρά. Μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα, όπου έγιναν δεκτοί από τη Μονή τού Αγίου Σάββα. Ο Κοσμάς μετά από προτροπή του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων χειροτονήθηκε το 743 επίσκοπος της Μαϊουμά. Διετέλεσε τα καθήκοντά του με επιμέλεια και ευσυνειδησία. ~ 
Στις 14/10/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος, Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός επίσκοπος Μαϊουμά, Οσία Παρασκευή η Νέα η «Επιβατηνή»
 ~  Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~   Τετράριθμον σύνταγμα, τῶν Ἀθλητῶν τοῦ Χριστοῦ, Λαζάριον μέλψωμεν, σὺν Γερβασίω ὁμού, Προτάσιον Κέλσιον οὗτοι γὰρ τὴν Τριάδα, ἀνεκήρυξαν πάσι, λύσαντες δι' ἀγώνων, τὴν πολύθεον πλάνην. Αὐτῶν Χριστὲ ἰκεσίαις, πάντας ἐλέησαν.
 ~*  Απολυτίκιο Αγ. Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κέλσιου - 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/hZVf3mPGQfM  .-


Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και....
 
Οσία Πελαγία

Οσία Πελαγία
 
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
 
Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από τ....
 
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος

Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
 
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών

Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
 
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος....
 
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
 ***  Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 14/10/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Πύλη στο πρώην στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού 
Εγκρίθηκε μελέτη προϋπολογισμού 12.500 ευρώ με το ΦΠΑ, αναφορικά με την κατασκευή νέας πύλης στη θέση όπου βρισκόταν η κεντρική πύλη του πρώην Στρατοπέδου Παπαφλέσσα, στο οποίο έδρευε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.
Η πύλη θα κατασκευαστεί στη δυτική πλευρά του σημερινού Ανατολικού Κέντρου και συγκεκριμένα στο μέτωπο της οδού Ιλάρχου Κουρκουτά, εκατέρωθεν του υφιστάμενου δρόμου πλάτους τριών μέτρων που συνδέει την οδό Μαυρομιχάλη με τις λειτουργίες του Ανατολικού Κέντρου, όπως το ΕΚΑΒ, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, παιδικές χαρές κ.λπ.
Θα αποτελείται από δύο κάθετα στοιχεία (κολώνες – ορθοστάτες) από οπλισμένο σκυρόδεμα, ύψους 5 μέτρων, επενδεδυμένες με φυσική πέτρα και την αντίστοιχη θεμελίωσή τους επί του εδάφους, καθώς και από στέψη τριγωνικού σχήματος και ύψους δύο μέτρων, η οποία θα φέρει το σήμα και την επιγραφή του πρώην Στρατοπέδου Παπαφλέσσα.
Συγχρόνως, πάνω στις μεγάλες πλευρές των πυλώνων της πύλης και προς τη μεριά του κεντρικού δρόμου, σύμφωνα με τις έγγραφες υποδείξεις του νυν 9ου Συντάγματος Πεζικού, θα τοποθετηθούν αντίστοιχα δύο μαρμάρινες επιγραφές, μία στην οποία θα αναγράφεται ένα σύντομο ιστορικό της πολεμικής δράσης του Συντάγματος και στην άλλη η απονομή του προσωνυμίου «Γιαννιτσά».
Η πύλη θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο χώρο πάνω στην πλατεία Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου. Συγχρόνως με την εν λόγω παρέμβαση, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριγωνικής νησίδας για την ασφαλή διέλευση των πεζών, εμβαδού 320 τετραγωνικών μέτρων, με την οποία επιτυγχάνεται η ορθή διευθέτηση της μέχρι σήμερα άναρχης στάθμευσης οχημάτων στη μέση του χώρου, που περιβάλλεται από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Μεσσηνιακού και το χώρο του Ανατολικού Κέντρου (πρώην στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος Πεζικού). Η εν λόγω νησίδα θα αποτελείται περιμετρικά από μία ζώνη πλάτους 0,80 μέτρων, που θα χρησιμοποιείται ως πεζοδρόμιο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα φυτευτεί κατάλληλα με δέντρα και θάμνους.

*** Πλημμυρόπληκτα εκατοντάδες αυτοκίνητα 
Καμία αποζημίωση για τους οδηγούς που δεν τα είχαν ασφαλίσει
 Πέρα από τις ζωές που χάθηκαν, τα σπίτια και καταστήματα που καταστράφηκαν, πολλοί είδαν τα αυτοκίνητά τους να παθαίνουν σοβαρές ζημιές κατά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Για το λόγο αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Νομού Μεσσηνίας, Θεόδωρο Καλογερόπουλο.
Όπως μας είπε αρχικά, θεωρεί καθήκον του Σωματείου να βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους. Έτσι, μέλη του Σωματείου, καθώς και προσωπικό άλλων συνεργείων, έσπευσαν να βοηθήσουν τους πληγέντες επισκευαστές για να αποκαταστήσουν τα συνεργεία τους, τα οποία άγγιξαν σε αριθμό τα 15, ενώ σε δύο οι ζημιές είναι τεράστιες.
  Η επόμενη ημέρα
Αναφορικά με την επισκευή ενός οχήματος που γέμισε λάσπες, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ότι όλα μπορούν να φτιαχτούν, αλλά αρκετές φορές το κόστος είναι μεγάλο.
Από την πλευρά τους, πάντως, ως σωματείο, αποφάσισαν να βοηθήσουν τους άτυχους αυτούς οδηγούς, ζητώντας τα ελάχιστα χρήματα που θα μπορούσαν να λάβουν για την επισκευή.
Τα δε αυτοκίνητα που έχουν φτάσει στα συνεργεία της Μεσσηνίας λόγω των ζημιών από τη θεομηνία είναι πάρα πολλά, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες τα αφήνουν και φεύγουν, αφού δεν έχουν χρήματα να τα επισκευάσουν, τουλάχιστον προς το παρόν, κάτι που ο ίδιος θεωρεί λογικό, «αφού όταν ένας άνθρωπος δεν έχει ρούχα, δεν κοιτά να φτιάξει το αυτοκίνητό του».
  Μη ασφαλισμένα και αποζημιώσεις
Σχετικά με ένα αυτοκίνητο που υπέστη ζημίες ή καταστράφηκε από τις πλημμύρες, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων & Μηχανημάτων διευκρίνισε ότι, αν δεν είναι ασφαλισμένο για τέτοια αίτια, δε δικαιούται αποζημίωσης.
Δοθείσης της ευκαιρίας, κάλεσε την Πολιτεία και το Δήμο να παρέμβουν και να δώσουν στους οδηγούς, έστω, μια μικρή αποζημίωση.
  Ανασφάλιστα – κατάθεση πινακίδων και παζάρια
Όσον αφορά στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα κυκλοφορούν 600.000 οχήματα χωρίς ασφάλιση, ενώ 150.000 οδηγοί έχουν παραδώσει πινακίδες κυκλοφορίας. «Αν αυτά κυκλοφορούσαν- μας είπε- η αγορά θα κινούνταν διαφορετικά και ο άλλος δε θα σκεφτόταν τα 5 ευρώ παραπάνω για να κάνει μια ασφάλεια πιο ειδικευμένη, ώστε σήμερα να δικαιούται αποζημίωσης».
Κλείνοντας σχολίασε πως καθημερινά μέλη του Σωματείου μπαίνουν στη διαδικασία του παζαριού με τους οδηγούς, αφού οι δεύτεροι προσπαθούν να γλυτώσουν έστω κι ένα ευρώ, ενώ γενικότερα αρκετοί «ξεχνούν» τα αυτοκίνητά τους στα συνεργεία λόγω οικονομικής στενότητας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ελπίδες ότι θα ξανανοίξει 5 χρόνια μετά η Υπηρεσία Ανηλίκων Καλαμάτας 
Η πρώτη σοβαρή πιθανότητα, έπειτα από 5 χρόνια, να επαναλειτουργήσει η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας διαφαίνεται μετά τη χθεσινή πρόσκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μετάταξη σε αυτή ενός υπαλλήλου κλάδου ΤΕ Επιμελητών Ανηλίκων.
Το υπουργείο ανακοίνωσε αρκετές θέσεις για παρόμοιες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα και καλεί τους υπαλλήλους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Η αντίστοιχη υπηρεσία της Καλαμάτας έκλεισε το 2011, μετά τη συνταξιοδότηση των δύο επιμελητριών και έπειτα από 33 χρόνια λειτουργίας και έχοντας προσφέρει σημαντικό έργο. Από τότε, υποτυπωδώς και για ορισμένες άκρως απαραίτητες διαδικασίες, οι ανάγκες καλύπτονται από επιμελητές Ανηλίκων της Πάτρας.
  Με μετάταξη
Οι συγκεκριμένες μετατάξεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορούν υπαλλήλους προερχόμενους από υπουργεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, υπαλλήλους ΝΠΔΔ ή εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, ΝΠΙΔ οποιασδήποτε μορφής που τελούν υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους και ΔΕΚΟ μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και στις οποίες την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει το Δημόσιο.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν:
-Όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπουργείων ή άλλων δημοσίων Υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ. για τους οποίους έχει παρέλθει πενταετία από το διορισμό τους ή από προηγούμενη μετάταξη
-Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) κρατικών ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ και τακτικοί υπάλληλοι κρατικών ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων.
Οι υποψήφιοι προς μετάταξη υπάλληλοι για τον κλάδο ΤΕ Επιμελητών Ανηλίκων θα πρέπει να κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα:
-Κοινωνικής Εργασίας ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα ή ΠΣΕ (ΤΕΙ) ή αντίστοιχο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή ΠΣΕ (ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.
Όλοι οι υποψήφιοι προς μετάταξη υπάλληλοι θα πρέπει, επίσης, να κατέχουν πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ.
Οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται πρέπει να καταθέσουν αίτηση από 24 Οκτωβρίου έως και 23 Νοεμβρίου 2016, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Τμήμα Υπηρεσιακής Κατάστασης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Επιμελητών Ανηλίκων και Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.
  Παραβατικότητα ανηλίκων
Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα ανηλίκων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει γίνει επιτακτικότερη η ανάγκη επαναλειτουργίας της υπηρεσίας. Όμως, μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις φορέων και συλλόγων προς την Πολιτεία έχουν πέσει στο κενό. Επανειλημμένες επιστολές έχει στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ζητώντας τη στελέχωση της υπηρεσίας, καθώς οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν.
Οι υπηρεσίες επιμελητών είναι υπηρεσίες των δικαστηρίων ανηλίκων, στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου. Αποτελούν τον κύριο δημόσιο φορέα εξωϊδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων, 8-18 χρόνων, που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Επίσης, ασχολούνται με την πρόληψη εμπλοκής ανήλικων σε αδικήματα. Πριν από την εκδίκαση μιας υπόθεσης, ο επιμελητής συντάσσει και παραδίδει εμπιστευτική έκθεση που μόνο ο δικαστής έχει δικαίωμα να διαβάσει. Σε αυτή προτείνεται ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του ανηλίκου και το μέτρο που πρέπει να του επιβληθεί. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής διαμορφώνει άποψη για την εν γένει προσωπικότητα του ανηλίκου, που πηγάζει από τις οικογενειακές συνθήκες, τον τρόπο ζωής κ.λπ.
Ο επιμελητής είναι ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει το αναμορφωτικό μέτρο της επιμέλειας. Συνεργάζεται με τον ανήλικο και την οικογένειά του, ώστε να μην επαναλάβει την ίδια ή άλλη παραβατική πράξη.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Παναγιώτης Γιαννόπουλος: «Ο νεποτισμός μεγάλο πρόβλημα στην Ιατρική» 
«Μεγάλο πρόβλημα η άσκηση της Ιατρικής στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα»
   Η επιστήμη της Ιατρικής, το λειτούργημα που σώζει ζωές, τα σύγχρονα προβλήματα του κλάδου και οι πολύτιμες συμβουλές στους νέους που θα τον υπηρετήσουν σύντομα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θάρρος» ο γενικός χειρουργός του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Παναγιώτης Γιαννόπουλος: 
  -Ήταν το όνειρό σας να γίνετε ιατρός ή σας κέρδισε αυτή η κορυφαία επιστήμη στην πορεία;
Θυμάμαι από μικρό παιδί ήταν το όνειρό μου να γίνω χειρουργός, όχι απλά γιατρός. Μάλιστα, παίρνοντας το πτυχίο της Ιατρικής αισθανόμουν πως είχα κάνει ήδη το μισό δρόμο για την εκπλήρωση του ονείρου μου.
  «Η μόνη συνταγή για ό,τι κάνεις, είναι να το αγαπάς πάρα πολύ και κάθε στιγμή να προσπαθείς να μαθαίνεις κάτι νέο»
 -Υπάρχει συνταγή της επιτυχίας σε τέτοιου είδους λειτουργήματα; Μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας το πιο δύσκολο χειρουργείο που είχατε μέχρι τώρα;
Νομίζω, η μόνη συνταγή για ό,τι κάνεις, είναι να το αγαπάς πάρα πολύ και κάθε στιγμή να προσπαθείς να μαθαίνεις κάτι νέο. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη Χειρουργική, η επιστήμη προχωρά και αποδέχεται καινοτομίες που κάνουν το έργο μας πιο εύκολο. Τα χειρουργεία, είτε είναι εύκολα είτε δύσκολα, πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όλα με έναν τρόπο που έχεις μάθει επιστημονικά και να είσαι πάντα συγκεντρωμένος, γιατί πρόκειται για τη ζωή του συνανθρώπου σου, την οποία σου έχει εμπιστευτεί.
  -Πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθετε στο 100% των δυνατοτήτων σας, δεδομένων και των διαχρονικών προβλημάτων που μαστίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία;
Δυστυχώς, η ελληνική πραγματικότητα με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία βάζει πολλά εμπόδια στο έργο μας. Τα καλύτερα υλικά είναι, δυστυχώς, και τα πιο ακριβά και πλέον τα μηχανήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο μαζί με την επιστημονική κατάρτιση και τις γνώσεις του ιατρού για το άριστο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, η οικονομική πραγματικότητα σε υποχρεώνει στην αγορά του πιο φθηνού και πολλές φορές αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας μηχανήματος ή υλικού.
  Με προβληματίζει το γεγονός πως παιδιά καθηγητών Ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων κληρονομούν τα «έξυπνα» γονίδια των γονιών τους και γίνονται κι αυτά καθηγητές Ιατρικής στα ίδια Πανεπιστήμια
 10435917_10203899069210943_4286741636758562596_n.jpg
  -Υπάρχει μέλλον για τις επόμενες γενιές ιατρών στην Ελλάδα; Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που προσανατολίζονται προς τα εκεί και τις οικογένειές τους;
Η Ιατρική είναι πράγματι όνειρο πολλών νέων. Δυστυχώς, η άσκησή της στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο τον επαγγελματία ιατρό λόγω έλλειψης οργάνωσης, υλικών ή ειδικευμένων κέντρων.
Παιδιά που έχουν αυτό το μικρόβιο και την αγάπη για αυτό το λειτούργημα, δε νομίζω ότι πρέπει να κάνουν πίσω. Παιδιά που «πρέπει» να γίνουν ιατροί λόγω οικογενειακής παράδοσης, νομίζω πρέπει να ακολουθήσουν άλλον δρόμο, γιατί η συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοική.
Με προβληματίζει το γεγονός πως παιδιά καθηγητών Ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων κληρονομούν τα «έξυπνα» γονίδια των γονιών τους και γίνονται κι αυτά καθηγητές Ιατρικής στα ίδια Πανεπιστήμια.
*Συνέντευξη στον Ηλία Γεωργουλάκο

*** Ο πλούτος του μεσσηνιακού καλαθιού: Υγεία, Αντιγήρανση, Γαστρονομία, Επιχειρηματικότητα 
«Ευμάρεια»: Εκδήλωση για τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων 
 Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, το Παντοπωλείο Παραδοσιακών Προϊόντων «Ευμάρεια» (Ναυαρίνου 33, Λιμάνι Καλαμάτας) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο πλούτος του μεσσηνιακού καλαθιού: Υγεία, Αντιγήρανση, Γαστρονομία, Επιχειρηματικότητα» την προσεχή Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα.
Η αγροτική παραγωγή και γεωργία συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια, στην περιφερειακή οικονομία και στην κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και διατηρώντας τον κοινωνικό ιστό. Από την πρωτογενή παραγωγή ως την τυποποίηση και τη διάθεση, από τις διατροφικές και ποιοτικές αρετές των τοπικών προϊόντων ως την αξιοποίησή τους στην εστίαση, στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, τα ιδιαίτερα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής αποτελούν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, για την ανάδειξη της τοπικής αγροτοδιατροφικής αλυσίδας και την άρρηκτη σχέση της με τη μακροζωία, την απασχόληση, την εστίαση και τον τουρισμό, θα μιλήσουν οι:
-Θεοδώρα Γ. Καλογεράκου, σύμβουλος Θρέψης, Αντιγήρανσης και Ευεξίας MSc, «Η διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων»
-Παύλος Γκραίκης, πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «Η συμβολή των τοπικών προϊόντων στη δημιουργία της Μεσσηνιακής Υπεραξίας»
-Λεωνίδας Κυριακόπουλος, τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης /σεφ, «Η χρήση των τοπικών προϊόντων στην παραδοσιακή και δημιουργική κουζίνα». 

***  «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» το Σάββατο στην Καλαμάτα 
Την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», το προσεχές Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, σε 27 πόλεις της Ελλάδας, ταυτόχρονα με τη μεγάλη πανευρωπαϊκή διοργάνωση. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για την Οδική Ασφάλεια, με έμφαση στους νέους και κεντρικό μήνυμα ότι «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».
H συγκεκριμένη δράση πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα (Αρχή οδού Αμφείας, πλατεία 23ης Μαρτίου) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με πρωτοβουλία και συντονισμό του Παναγιώτη Παπαντωνίου, συγκοινωνιολόγου πολιτικού μηχανικού, διδάκτορος ΕΜΠ, με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της οδού Αμφείας.
Η δράση έχει εξαιρετική σημασία δεδομένου ότι, παρά τη μείωση των τροχαίων συμβάντων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με φετινή έκθεση του ETSC πανευρωπαϊκά, ένας στα τέσσερις θανάτους από τροχαίο οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

*** Κάλεσμα εθελοντών από το Kalamata:21 ενόψει της επίσκεψης της επιτροπής επιλογής (βίντεο) 
Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 ζητεί εθελοντές όλων των ηλικιών, για να συμμετάσχουν στην επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Η Επιτροπή Επιλογής θα επισκεφθεί την Καλαμάτα στις 9 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μιλούν αγγλικά και να είναι διαθέσιμοι στις 7 και 9 Νοεμβρίου.
Η εθελοντική εργασία θα διαρκέσει από 2 έως 8 ώρες, ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο κάθε ενδιαφερομένου. Η υποβολή δηλώσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου και θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του KALAMATA:21, είτε τηλεφωνικά στο Γραφείο Υποψηφιότητας (www.kalamata21.eu, τηλέφωνο 27211 81030).
Video: KALAMATA:21 γίνε εθελοντής στην επίσκεψη επιτροπής  ,  https://youtu.be/a7wUnvJDIpI  .-

***  Πέθανε ο Ντάριο Φο 
Πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, σε ηλικία 90 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία.
Θρήνος στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο για την απώλεια ενός μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, του Ντάριο Φο. Ενός ανθρώπου που με την δράση του αλλά και με το έργο του συγκλόνισε γενιές και γενιές στην Ιταλία και σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Ντάριο Φο γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1926 και πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.
Ο Ντάριο Φο, γεννήθηκε στο Λεγκιούνο-Σαντζιάνο, στην επαρχία του Βαρέζε. Ο πατέρας του Φελίτσε ήταν διευθυντής των ιταλικών σιδηροδρόμων και η οικογένεια άλλαζε συχνά σπίτι λόγω των μεταθέσεων του. Ο Φελίτσε ήταν επίσης ερασιτέχνης ηθοποιός και σοσιαλιστής. Ο Ντάριο έμαθε την τέχνη της διήγησης απ' την γιαγιά του και από Λομβαρδούς ψαράδες και φυσητές γυαλιού.
Το 1940, μετακόμισε στο Μιλάνο για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Brera Art Academy, αλλά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του χάλασε τα σχέδια. Η οικογένειά του πήρε μέρος στην αντιφασιστικό αγώνα και λέγεται πως βοηθούσε τον πατέρα του να φυγαδεύει πρόσφυγες και στρατιώτες των Συμμάχων στην Ελβετία. Κοντά στο τέλος του πολέμου, ο Φο στρατολογήθηκε στο στρατό της Δημοκρατίας του Σαλό, αλλά δραπέτευσε και κατάφερε να κρυφτεί για το υπόλοιπο του πολέμου.
Μετά τον πόλεμο, συνέχισε τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο Μιλάνο. Εκεί αναμείχθηκε με τα λεγόμενα μικρά θέατρα στα οποία άρχισε να παρουσιάζει τους αυτοσχέδιους μονολόγους του. Το 1950 άρχισε να εργάζεται στο θέατρο του Φράνκο Παρέντι, και σταδιακά εγκατέλειψε την εργασία του ως βοηθός αρχιτέκτονα.
Το 1951 ο Φο συναντάει τη Φράνκα Ράμε, γόνο θεατρικής οικογένειας. Μετά από λίγο καιρό, αρραβωνιάστηκαν. Τον ίδιο χρόνο προσκλήθηκε να παρουσιάσει τη ραδιοφωνική εκπομπή Κοκορίκο στη RAI, το εθνικό ραδιόφωνο της Ιταλίας. Έκανε 18 σατιρικούς μονολόγους όπου μετέτρεπε βιβλικές ιστορίες σε πολιτική σάτιρα. Οι αρχές, σκανδαλισμένες, ακύρωσαν την εκπομπή.
Το 1953 γράφει και σκηνοθετεί το σατιρικό έργο Δάχτυλο στο μάτι. Μετά από αρχική επιτυχία, η κυβέρνηση και η εκκλησία αντιδρούν και εν συνεχεία η θεατρική ομάδα με δυσκολία έβρισκε θέατρο όπου μπορούσε να παίξει. Παρ' όλα αυτά, το έργο έτυχε θερμής υποδοχής απ' το κοινό. Η Φράνκα Ράμε και ο Ντάριο Φο παντρεύτηκαν στις 24 Ιουνίου 1954.
Δούλεψαν σε κινηματογραφικές παραγωγές στη Ρώμη. Ο Φο έγινε σεναριογράφος και δούλεψε σε πολλές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων και μερικών του Ντίνο ντε Λαουρέντις. Ο γιος τους Τζάκοπο, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους. Το 1959 γυρίζουν στο Μιλάνο και ιδρύουν τη θεατρική ομάδα Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε. Ο Φο έγραφε σενάρια, έπαιζε, σκηνοθετούσε, και σχεδίαζε τα κουστούμια και τα σκηνικά.
Το 1960 κερδίζουν την εθνική αναγνώριση με το Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ στο θέατρο Οντεόν του Μιλάνο. Κι άλλες επιτυχίες ακολουθούν. Το 1961 τα θεατρικά έργα του αρχίζουν να παίζονται σε Σουηδία και Πολωνία.
Το 1962 γράφει και σκηνοθετεί την εκπομπή Καντσονίσιμα στη RAI. Ο Φο χρησιμοποιεί το σόου για να περιγράψει τη ζωή των απλών ανθρώπων και γρήγορα γίνεται επιτυχία. Ένα επεισόδιο για ένα δημοσιογράφο που σκοτώθηκε απ' τη Μαφία ενόχλησε τους πολιτικούς που είχε ως συνέπεια ο Φο και η Ράμε να λάβουν απειλές κατά της ζωής τους και να μπουν κάτω από αστυνομική προστασία. Φεύγουν απ' την εκπομπή όταν η RAI αρχίζει να λογοκρίνει το πρόγραμμα. Η ιταλική ένωση ηθοποιών καλεί τα μέλη της να αρνηθούν να τους αντικαταστήσουν. Απαγορεύεται η εμφάνισή τους στη RAI για τα επόμενα 15 χρόνια. Συνεχίζουν να παίζουν στο Οντεόν.
Το 1962 το έργο τους για τον Χριστόφορο Κολόμβο ενοχλεί ακροδεξιές ομάδες και προκαλεί βίαιες επιθέσεις. Το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα τούς προμηθεύει σωματοφύλακες.
Το La Signora e da buttare (1967) είχε σχόλια για τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ και τη δολοφονία του Κένεντι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ το θεώρησε ασέβεια προς τον πρόεδρο Τζόνσον, και ο Φο δεν μπορούσε να βγάλει αμερικανική βίζα για πολλά χρόνια μετά.
Την δεκαετία του 70 πολά έργα του προκαλούν και πάλι αίσθηση. Κορυφαίο το: Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού (1970) που ασκούσε κριτική στην κατάχρηση εξουσίας του συστήματος δικαιοσύνης. Ο Φο το έγραψε μετά από μια τρομοκρατική επίθεση από ακροδεξιούς στην Εθνική Αγροτική Τράπεζα (Banca Nazionale dell'Agricoltura) στο Μιλάνο. Το Φενταγίν (1971) ήταν ένα θεατρικό έργο για την ασταθή κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και οι ηθοποιοί αποτελούνταν από πραγματικά στελέχη της PLO. Από το 1971 ως το 1985, η θεατρική ομάδα δώρισε μέρος των εισπράξεών της για την υποστήριξη απεργιών του ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το 1973 η ομάδα μετακομίζει στο Σινεμά Ροσίνι στο Μιλάνο. Όταν ο Φο άσκησε κριτική στην αστυνομία σε ένα από τα έργα του, ακολούθησαν αστυνομικές επιδρομές και η λογοκρισία αυξήθηκε. Στις 8 Μαρτίου, μια νεοφασιστική ομάδα απήγαγε τη Φράνκα Ράμε, την βασάνισε και την βίασε. Η Ράμε επέστρεψε στη σκηνή μετά από δύο μήνες με νέους αντιφασιστικούς μονολόγους.
Αργότερα τον ίδιο χρόνο, η ομάδα κατέλαβε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κτίριο στο κέντρο του Μιλάνο και το ονόμασε Παλατάκι Liberty (Ελευθερία) (Palazzina Liberty). Άνοιξαν το Σεπτέμβρη με το Λαϊκός Πόλεμος στη Χιλή (Guerra di popolo in Cile), ένα έργο για μια εξέγερση ενάντια στην χιλιανή στρατοκρατική κυβέρνηση. Γράφτηκε μετά το θάνατο του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Ο Φο συνελήφθη όταν προσπάθησε να αποτρέψει την αστυνομία να σταματήσει την παράσταση. Το έργο του Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω! (1974) ήταν μια φάρσα για το κίνημα αυτοδιαχείρισης όπου γυναίκες (και άντρες) έπαιρναν ότι ήθελαν από την αγορά, πληρώνοντας μόνο ότι μπορούσαν. Το 1975 έγραψε το Φανφάνι ράπιτο (Fanfani rapito) προς υποστήριξη ενός δημοψηφίσματος υπέρ της νομιμοποίησης της έκτρωσης. Τον ίδιο χρόνο αυτός και η Ράμε επισκέφτηκαν την Κίνα. Το 1975 ο Φο προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ για πρώτη φορά.
Το 1976 ο νέος διευθυντής της RAI προσκαλεί το Φο να κάνει ένα καινούριο πρόγραμμα, Το Θέατρο του Ντάριο (Il Teatro di Dario). Εντούτοις, όταν η δεύτερη έκδοση του Μίστερο Μπούφο παρουσιάζεται στην τηλεόραση το 1977, το Βατικανό το θεωρεί "βλάσφημο" και οι Ιταλοί ακροδεξιοί άρχισαν να γκρινιάζουν ξανά. Παρ' όλα αυτά, η Φράνκα Ράμε, έλαβε το βραβείο IDI σαν η καλύτερη τηλεοπτική ηθοποιός.
Το 1978 ο Φο κάνει την τρίτη έκδοση του Μίστερο Μπούφο. Ξαναγράφει και σκηνοθετεί το Η Ιστορία ενός Στρατιώτη (La storia di un soldato), βασισμένο σε μια όπερα του Στραβίνσκι. Αργότερα διασκευάζει, επίσης, όπερες του Ροσίνι. Γράφει κι ένα έργο για το θάνατο του Άλντο Μόρο, το οποίο ποτέ δεν παίχτηκε δημόσια.
Το 1980 ο Φο και η οικογένεια του βρίσκουν ένα νέο καταφύγιο, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αλκατράζ (Libera Universita di Alcatraz), στους λόφους κοντά στο Γκούμπιο και την Περούτζια. Αγόρασαν την κοιλάδα κομμάτι-κομμάτι. Το "καταφύγιο", επί του παρόντος, το διαχειρίζεται ο Τζάκοπο Φο.
Το 1981 το America Repertory Theater του Κέιμπριτζ προσκάλεσε τον Φο να πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Ιταλικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη. Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ αρχικά αρνήθηκε να του παραχωρήσει βίζα αλλά αργότερα, το 1984, συμφώνησε να του δώσει μία για 6 μέρες μετά από διαμαρτυρίες Αμερικανών συγγραφέων. Το 1985 τους παραχωρήθηκε ακόμη μία και έπαιξαν στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο θέατρο του πανεπιστημίου του Νιού Χέιβεν, στο Κέντρο του Κένεντι στην Ουάσινγκτον, στο Θέατρο των Εθνών στη Βαλτιμόρη και στο θέατρο Τζόυς της Νέας Υόρκης.
Το 1989 έγραψε Γράμμα απ' την Κίνα (Lettera dalla Cina) σε διαμαρτυρία για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. Τον ίδιο χρόνο ήταν ο πρώτος Ιταλός που σκηνοθέτησε στην Κομεντί Φρανσέζ.
Το 1981 πήρε το βραβείο Σόννινγκ απ' το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το 1985 το βραβείο Premio Eduardo, το 1986 το βραβείο Όμπι στην Νέα Υόρκη και το 1987 το βραβείο Agro Dolce. Στις 9 Οκτωβρίου του 1997 τού απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Στις 17 Ιουλίου του 1995, ο Φο έπαθε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και έχασε σχεδόν όλη την όρασή του. Η Ράμε τον αντικατέστησε στις παραγωγές για ένα διάστημα. Ο Φο ανένηψε σε ένα χρόνο.
Στα έργα του έχει ασκήσει κριτική, μεταξύ των άλλων, στην πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά και το Μεσανατολικό. Τα έργα του συχνά βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell'arte. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.
Το 2006, ο Φο έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί δήμαρχος του Μιλάνο, την πιο σημαντική, οικονομικά πόλη της Ιταλίας. Ο Φο, που πήρε πάνω απ' το 20% των ψήφων, υποστηριζόταν από την Κομμουνιστική Επανίδρυση.   newsit.gr

***  Το χάσμα των ελληνικών Περιφερειών διευρύνεται 
Δεκαετίες εφαρμογής αγροτικών προγραμμάτων, και οι δείκτες παραγωγικότητας και οικονομικής ανάπτυξης των Περιφερειών της Ελλάδας, σε σύγκριση με αυτές άλλων χωρών – μελών, κάθε άλλο παρά συγκλίνουν. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύουν ότι σε βασικούς δείκτες, όπως η παραγωγικότητα εργασίας, η κτηνοτροφία ή το επίπεδο διάβρωσης των εδαφών, οι ελληνικές Περιφέρειες υστερούν σημαντικά.
Ο χάρτης απεικονίζει την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή την προστιθέμενη αξία που παράγει ένας πλήρως απασχολούμενος αγρότης, στις 231 Περιφέρειες της Ευρώπης. Στις 42 πιο παραγωγικές Περιφέρειες, η παραγωγικότητα του μέσου αγρότη υπερβαίνει τα 45 χιλιάδες ευρώ ανά μονάδα ανθρώπινης εργασίας το έτος. Οι Περιφέρειες αυτές συγκεντρώνονται στην πλειοψηφία τους στο δυτικό μέρος της Ευρώπης, δηλαδή 11 στη Βρετανία, 9 στην Ολλανδία, 3 στη Γερμανία (διευρυμένες Περιφέρειες), 4 στη Δανία, 1 στη Σουηδία, 5 στη Β. Ιταλία, και 2 στη Β. Ισπανία.
Στο άλλο άκρο του επιπέδου παραγωγικότητας βρίσκονται 44 Περιφέρειες, όπου ο μέσος πλήρως απασχολούμενος αγρότης δημιουργεί προστιθέμενη αξία έως επτά χιλιάδες ευρώ το έτος. Οι Περιφέρειες αυτές αφορούν στο σύνολο των οκτώ Περιφερειών της Ρουμανίας, τις 14 από τις συνολικά 16 Περιφέρειες της Πολωνίας, τις πέντε από τις επτά περιοχές της Ουγγαρίας, τις τρεις από τις έξι της Βουλγαρίας, το σύνολο της Τσεχίας και Σλοβενίας, για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία μόνο σε επίπεδο χώρας και όχι σε επίπεδο Περιφερειών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν από δύο Περιφέρειες στην Πορτογαλία και τη Βρετανία (Β. Σκωτία και Β. Ιρλανδία) και από μία σε Ιρλανδία και Λετονία.
Η Ελλάδα κατατάσσεται σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση. Τέσσερις Περιφέρειες, αυτές της Ηπείρου, του Ιονίου, της Αττικής – Νήσων και του Βορείου Αιγαίου, χαρακτηρίζονται από παραγωγικότητα εργασίας μικρότερη των επτά χιλιάδων ευρώ. Οι υπόλοιπες κατατάσσονται στη δεύτερη χειρότερη κατηγορία.
  Η πορεία της κτηνοτροφίας
Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η εκτροφή βοοειδών μεταξύ 2003 – 2013. Την περίοδο αυτή, το ζωικό κεφάλαιο αυξήθηκε σε 60 μόλις περιοχές, σε σύνολο 233 όλης της Ε.Ε. Οι περιοχές αυτές αφορούν 17 χώρες-μέλη (κυρίως Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Ουγγαρία και δευτερευόντως Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία), ενώ υπήρχαν μεμονωμένες περιοχές σε Δανία, Λετονία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Κροατία.
Αντίθετα, όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας ανήκουν σε εκείνες όπου το ζωικό κεφάλαιο βοοειδών μειώθηκε. Ιδιαίτερη μείωση (πάνω από 2,2% το έτος) καταγράφεται στον αριθμό ζώων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τα Επτάνησα, την Αττική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, το Β. και Ν. Αιγαίο. Μικρότερη μείωση παρατηρείται στη Στερεά, ενώ η μείωση περιορίζεται σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα.
Αρνητική πορεία παρουσιάζει και η αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής. Μερικές από τις ευρωπαϊκές περιοχές -μόλις 30, σε σύνολο 236- όπου παρατηρείται μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος βρίσκονται στην Ελλάδα (Στερεά, Αττική, Νότιο Αιγαίο). Αντίθετα, αύξηση παραγωγής παρατηρείται συνήθως σε περιοχές όπου η αγελαδοτροφία έχει μικρό ειδικό βάρος (Κρήτη, Ήπειρος, Πελοπόννησος).
Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι φθίνουσα πορεία ακολουθεί και ο «παραδοσιακός» κτηνοτροφικός κλάδος, η αιγοπροβατοτροφία.
  Διάβρωση εδάφους
Το επιφανειακό στρώμα του εδάφους περιέχει οργανική ουσία, μέταλλα, υγρασία, αέρα, ζωντανούς οργανισμούς. Η ποιότητά του, που διαμορφώνεται μέσα από πολυετείς διεργασίες, καθορίζει την ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, το βαθμό βιοποικιλότητας, αποτελεί μέσο καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, αποθηκεύει νερό.
Η διάβρωση των εδαφών από το νερό είναι η κύρια μορφή υποβάθμισης της αγροτικής γης στην Ε.Ε. Ως μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται η ποσότητα χώματος που μεταφέρεται από τη βροχή, την επιφανειακή απορροή, τη δημιουργία ρυακιών.
Οι σκανδιναβικές χώρες, το βόρειο τμήμα της Ε.Ε. (Γερμανία, Πολωνία), αλλά και μέρος της δυτικής (Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία), παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα διάβρωσης των εδαφών, μικρότερα τους ενός τόνου ανά εκτάριο. Αντίθετα, στις χώρες του Νότου, όπου το ανάγλυφο του εδάφους, η κατάσταση της υπάρχουσας χλωρίδας και οι καλλιεργητικές πρακτικές διαφέρουν, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης.
Στην Ελλάδα, με εξαίρεση το Νομό Ημαθίας, σοβαρά προβλήματα διάβρωσης παρατηρούνται στο μέτωπο της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, των νησιών του Ιονίου και την Κρήτη.

 ***  Ξενοδοχεία φιλικά προς τους ποδηλάτες – Ενδιαφέρον και στη Μεσσηνία 
Οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φίλοι της ποδηλασίας, έχουν πλέον τα «δικά τους ξενοδοχεία». Η εταιρεία ΝΑΤΤΟΥΡ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), ξεκινούν το project απονομής του σήματος (label) με την ονομασία «Bike Friendly Hotel» στα ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία/καταλύματα.
Τα ελληνικά ξενοδοχεία – καταλύματα, που τηρούν μια σειρά βασικών και επιλέξιμων κριτηρίων, θα μπορούν να λάβουν το label, με το οποίο θα τονίζεται η ειδική τους σχέση με το ποδήλατο και θα μπορούν να το εμφανίζουν – προβάλλουν στο site τους.
Ήδη, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετά ξενοδοχειακά καταλύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια, Κω, Μέτσοβο, Πήλιο, Μεσσηνία κ.ά.
Επίσης, έχει ήδη απονεμηθεί το πρώτο label στα δύο ξενοδοχεία του Porto Carras, τα Meliton Beach και Sithonia Beach, ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις για απόκτηση του label άλλα 20 ξενοδοχειακά καταλύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

***  Τα νερά της πλημμύρας στέγνωσαν νωρίς 
Ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την Καλαμάτα, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν ιδιαίτερα μοιάζουν αφημένοι στην τύχη τους. Τα σπίτια και οι περιουσίες των περισσοτέρων καταστράφηκαν ολοσχερώς, αλλά αν κρίνουμε από τα χρήματα που έχει στείλει μέχρι τώρα η κεντρική Διοίκηση στο Δήμο, δεν προβλέπεται να αποκατασταθούν γρήγορα.
Τα ποσά που δόθηκαν είναι, τουλάχιστον, αστεία μπροστά στο μέγεθος της ζημιάς. Για την αποκατάσταση των υποδομών έχουν σταλεί 250.000 ευρώ, την ώρα που το συνολικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 408 οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα δοθεί το ποσό των 586 ευρώ ανά άτομο και συνολικά μόλις το ποσό των 5.860 ευρώ.
Στα ανωτέρω χρήματα συνυπολογίζονται οι έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν, αλλά και η αποκατάσταση των οικοσκευών που καταστράφηκαν. Χρήματα που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίοι αγωνιούν κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Από την πλευρά τους, στο Δήμο Καλαμάτας, ύστερα από αρκετά Δημοτικά Συμβούλια, κατάλαβαν πως η χρονοτριβή και οι εντάσεις μόνο να δυσχεράνουν μπορούν την κατάσταση. Η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών από τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας μπορούμε να πούμε πως λειτούργησε σχετικά γρήγορα.
Εκτός, όμως, από τις τοπικές τριβές και ενέργειες, η συμπεριφορά της κεντρικής Διοίκησης, που είναι εξίσου σημαντική, γεννά ένα βασικό ερώτημα: αφού όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν στη διάθεσή τους εμπεριστατωμένο φάκελο σχετικά με τις ευθύνες της κοινοπραξίας του Μορέα –όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Καλαμάτας-, για ποιο λόγο δε συγκαλείται άμεσα σύσκεψη στην Αθήνα; Υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όταν περιμένει τόσος κόσμος μετέωρος; Αν για μια κυβέρνηση που ωρύεται μέρα νύχτα πως έχει κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι προτεραιότητα οι πληγέντες στις φτωχογειτονιές της επαρχίας, τότε τι είναι;
Οι πλημμύρες και οι καταστροφές που αυτές προκάλεσαν στην Καλαμάτα φαίνεται πως ξεχάστηκαν γρήγορα και μπήκαν σε δεύτερη μοίρα από τη κεντρική Διοίκηση. Όσοι, όμως, είδαν το σπίτι και την περιουσία τους να γίνονται ένα με τις λάσπες, αναμένουν λύσεις και σοβαρές απαντήσεις.
Ελπίζω κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να ασχοληθούν και μαζί τους.
Του Ηλία Γεωργουλάκου

***  Νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: Η αλήθεια, το μαύρο χρήμα και ο δανεισμός 
 Καλλιτέχνες δεν είδα, μουσικές δεν άκουσα, συμπαράσταση… δεν υπήρξε. Όλα δεν… Αρνητικό πρόσημο-σε σχέση με το μαύρο στην ΕΡΤ, την καθολική συμπαράσταση και τις μέχρι πρωίας συναυλίες- είχε η χθεσινή διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση από τον πρωθυπουργό, αλλά τα είπαν με τον κ. Παππά και βλέπουμε…
«Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις» και «Βαρεμένε, Κουίκ, Καββαδία, Αθανασίου, με τη δική μας δουλειά γίνατε υπουργοί», ήταν τα συνθήματα που επικράτησαν.
Ο κ. Παππάς είπε στους τεχνικούς ότι τώρα πραγματοποιείται η μετάβαση σε βιώσιμα τηλεοπτικά σχήματα, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα ήταν τηλεοπτικά σχήματα με συνεχώς μειούμενες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αυξανόμενη υπερχρέωση, ενώ πρότεινε τριμερή σύσκεψη ιδιοκτητών καναλιών - παλαιών και νέων -, εργαζομένων και κυβέρνησης, πρόταση την οποία οι εργαζόμενοι είδαν - και δικαίως - θετικά.
Εκείνο που δεν είπε ή μάλλον απέκρυψε ο υπερυπουργός στους εργαζομένους, είναι πως η εξορθολόγηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι προαπαιτούμενο της τρόικας από το πρώτο μνημόνιο και η πρόβλεψη συνοδεύει και το τρίτο, στο οποίο έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός είναι να μαζευτούν 350.000.000 ευρώ, τα οποία θα πάνε σε ειδικό κωδικό για την αποπληρωμή του χρέους και όχι για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, όπως ψευδέστατα υποστηρίζει ο κ. Παππάς.
Η βατραχομυομαχία (ένα εύθυμο έπος), που ακούμε στη Βουλή μεταξύ Τσίπρα, Μητσοτάκη και λοιπών, δεν αποτελεί παρά μια καλά σκηνοθετημένη θεατρική παράσταση για τις εντυπώσεις και το θεαθήναι αφενός και το δήθεν ξεκαθάρισμα λογαριασμών αφετέρου, μεταξύ παλιού και καινούργιου, γιατί άπαντες –παραταξιακά - πλην ΚΚΕ και, δυστυχώς, Χρυσής Αυγής είναι συνένοχοι στο έγκλημα.
Τα νέα κανάλια είναι θνησιγενή από χέρι, γιατί τα υπέρογκα ποσά που έδωσαν για τις άδειες και εκείνα που θα δαπανήσουν για εξοπλισμούς και μισθούς στην Ελλαδίτσα των 11 εκατομμυρίων και της κρίσης, δε θα τα πάρουν ποτέ από τη διαφημιστική πίτα. Μοιραία, λοιπόν, θα πάνε σε δανεισμό – αλλά μόνο από τράπεζες του εξωτερικού (η Αttica κάηκε) - ή σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Διαφορετικά, θα καταλήξουν σε μαρασμό ή θα συνεχίσουν το δρόμο του MEGA, μέχρι να εξορθολογηθεί και πάλι το το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο...  Tου Δημήτρη Γιατράκου

*** Τσίπρας στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: "Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του"
Τσίπρας στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: "Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του"
~   Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εισηγητική του ομιλία στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το συνέδριο καλείται με αίσθημα της ιστορικής ευθύνης να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.
"Πρώτα από όλα οφείλει να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό από τα τρία αυτά χρόνια, από το 1ο στο 2ο Συνέδριο ενώ ακολούθως οφείλει, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα :
Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη ;
Δεύτερον : Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον : Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;
Τέταρτον : Με ποιούς θα πάμε ;
Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς;"
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του 1ου και του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια των οποίων συμπυκνώθηκε ο πολιτικός χρόνος, "αποδείξαμε ότι εκτός από την αριστερά του διαρκούς απολογισμού των αιτιών της ήττας, εκτός από την αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στην ίδια τη φωτιά, να μπει στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια."
Τόνισε ότι "αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε, γιατί η σωτηρία των κοινωνικά αδυνάμων από μια πρωτόγνωρης έντασης λεηλασία και καταστροφή, είναι προϋπόθεση για κάθε σχέδιο που θέλει να έχει ως ορίζοντα το κοινωνικό μετασχηματισμό. Και για μας αυτός παραμένει ο στρατηγικός μας ορίζοντας."
Πρόσθεσε ότι "ο συνολικός κοινωνικός μετασχηματισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα που είναι το όραμα και ο στρατηγικός μας ορίζοντας, δεν μπορεί να έρθει πιο κοντά σε συνθήκες ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να είναι υπόθεση διεργασιών σε μια και μόνο χώρα".
"Αντιθέτως, σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, οφείλουμε να παλέψουμε βήμα-βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και αυτό είναι το σχέδιό μας. Συγκροτούμε συμμαχίες και αλλάζουμε σιγά αλλά σταθερά τους συσχετισμούς στην Ευρώπη" πρόσθεσε.
"Ταυτόχρονα στην Ελλάδα, δουλεύουμε σκληρά σε έναν οδικό χάρτη ρεαλιστικό για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα του 2021.
Μια χώρα που η ευημερία όλων θα είναι προϋπόθεση για την ευημερία του καθένα ξεχωριστά. Αυτό είναι το σχέδιο που καλούμαστε να υπηρετήσουμε" είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν το Συνέδριο επιχειρήσει να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα που έθεσε "θα καταφέρουμε να εκπονήσουμε και επαρκές σχέδιο μια αξιόπιστη και συγκροτημένη απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το αν θα τα καταφέρουμε".
Υπογράμμισε ότι αυτήν την απάντηση έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνική πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός "καθαρού μηνύματος ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε".
Ανέφερε ότι και ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι "ξέρει να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει αν χρειαστεί, αρκεί να έχει καθαρό ορίζοντα", ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ "απέδειξε ότι "ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά."
Έκανε λόγο για την αισιοδοξία της βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ που "κατάφερε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην χώρα", ενώ η ίδια βούληση τον οδήγησε τον χειμώνα του 2012 να διακηρύξει την ετοιμότητά του να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, και να "συναντηθεί με τις προσδοκίες ενός ολόκληρου κοινωνικού ρεύματος που είχε σπάσει τους δεσμούς του με τις παλιές πολιτικές εκπροσωπήσεις. Το κοινωνικό ρεύμα των πλατειών."
"Και αυτή η συνάντηση οδήγησε στη μεγάλη εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015 που συντάραξε το σύνολο της Ευρώπης και του κόσμου" πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον "πόλεμο φθοράς" εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνοντας την "χρηματοπιστωτική ασφυξία, τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας και ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας".
Τόνισε ότι "είχαμε μαζί μας την πίστη και την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού" ο οποίος "ακόμη και όταν ο εκβιασμός έφτασε στο απόγειο του με το κλείσιμο των Τραπεζών και τους ελέγχους κεφαλαίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στάθηκε στο ύψος του και έδωσε μια αποστομωτική απάντηση στο δημοψήφισμα του Ιουλίου που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας."
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα της, και "δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς.Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις."
"Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε στον Ευρωπαϊκό δρόμο - όπως οι Συνεδριακές μας αποφάσεις όριζαν άλλωστε- και να μην προχωρήσουμε σε μια αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση" τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτηρίζοντας ως βάσιμη την κριτική "που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ" τόνισε, ταυτόχρονα πως "η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία.
Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες."
"Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις συνέπειες μια εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα "δεν θα τις χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα τις χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική. Και αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα."
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μια πολύ καλύτερη Συμφωνία "από αυτή στην οποία ήταν δεσμευμένος ο Σαμαράς, κατά τουλάχιστον 22 δισ. στη τριετία, φέρνοντας μικρότερα πλεονάσματα."
Ταυτόχρονα, είπε πως "δεν καταφέραμε να τερματίσουμε την λιτότητα, δεν καταφέραμε να σπάσουμε την συμπεφωνημένη γραμμή της Ευρώπης, καταφέραμε όμως να την διαρρήξουμε" και "να εκκινήσουμε την αρχή της αλλαγής της, έστω και με δειλά και ανολοκλήρωτα βήματα."
"Μιας Ευρώπης, που τώρα πιστεύω συνειδητοποιεί στο σύνολό της, ότι κίνδυνος για τη συνοχή της δεν είναι η Αριστερά που επιδιώκει την αλλαγή της πορείας της, αλλά η ακραία δεξιά που επιδιώκει τη διάλυσή της. Πράγμα που γίνεται περισσότερο από φανερό, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία" πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε πως αμέσως μετά την Συμφωνία του Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με την Συμφωνία γνωστή και υποσχόμενος την εξάντληση "κάθε δυνατότητας και κάθε περιθωρίου για να οικοδομήσουμε, παράλληλα με το πρόγραμμα, ένα σχέδιο κοινωνικής προστασίας, αναδιανομής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και, παράλληλα, ένα σχέδιο προοδευτικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος."
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν πήρε "λευκή επιταγή, αλλά εκ νέου σαφή εντολή με τα ίδια ποσοστά για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα."
Ανέφερε ότι πέραν τούτων, η λαϊκή εντολή περιλάμβανε και την "υλοποίηση ενός οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, ο οποίος οδικός χάρτης ήταν σαφής από την Συμφωνία του Ιουλίου: Ολοκλήρωση της Πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης και αμέσως μετά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την απομείωση του χρέους και ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας."
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση "έκλεισε ουσιαστικά τον περασμένο Μάιο και τυπικά προχθές" και πρόσθεσε: "Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής.
Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας."
Υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη".
Έκανε λόγο για είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, τονίζοντας πως "αρκεί ένα και μόνο νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση. Και το νεύμα που δίνεται από τη διαρκή σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ των θεσμών, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε."
Επισήμανε ότι κάθε παράταση της ελληνικής κρίσης είναι άδικη, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς και επανέλαβε ότι η "Συμφωνία πρέπει να τηρηθεί από όλους".
"Και θέλω να το καταστήσω σαφές : Η αόριστη προτροπή : "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε.." Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε.Ταυτόχρονα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας είπε οτι "αυτό το αυτονόητο αίτημα" το συμμερίζονται οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών της Ελλάδας, τόσο στην διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και εντός ακόμα του ίδιου του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου "είναι πλειοψηφικές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του προβλήματος: Οι δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών, της Γερμανικής Αριστεράς και των Γερμανών Πρασίνων. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό από την σημερινή Γερμανική κυβέρνηση."
Έκανε λόγο για διαμόρφωση κοινής στάσης χωρών και πολιτικών δυνάμεων που πέραν των ελληνικών διεκδικήσεων "μάχονται και για μια συνολικά διαφορετική πορεία της ΕΕ", καθώς στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και της κρίσης ασφάλειας, διεξάγεται μια πολυεπίπεδη και πολυμέτωπη πολιτική σύγκρουση που αλλάζει μορφές και ανατάσσει δυνάμεις και αφορά αφενός μεν "την σύγκρουση Βορρά-Νότου και Κέντρου-Περιφέρειας, αφετέρου δε την εσωτερική μάχη σε κάθε χώρα μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της αλληλεγγύης και των δυνάμεων που είτε επιλέγουν ανοιχτά τον διχασμό και το κλείσιμο της Ευρώπης, είτε τρέφουν τον διχασμό με την φανατική υποστήριξη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας."
Χαρακτήρισε την έκβαση αυτής της μάχης ως καθοριστική για την πορεία της Ευρώπης στον 21ο αιώνα με την έννοια ότι "ή θα εξελιχθεί η Ευρώπη σε μια Ένωση-φρούριο, με εθνικές αναδιπλώσεις και βάθεμα του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου ή σε μια ανοιχτή Ένωση οικονομικής συνεργασίας, δημοκρατίας και σύγκλισης των οικονομιών της."
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη "τόσο στη συγκρότηση ενός μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου που θα θέσει με ένταση το θέμα της οικονομικής σύγκλισης και των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη, όσο και στην συγκρότηση ενός παράλληλου μετώπου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο σύνολο της Ηπείρου μας.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως κύριους στόχους του μετώπου αυτού τους εξής:
  • Την αντιμετώπιση και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας
  • Την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς
  • Την αποφυγή των εθνικών αναδιπλώσεων
  • Την αποφυγή της μετατροπής της Ευρώπης σε Ένωση-Φρούριο
  • Την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας
  • Την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας.
 Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης συγκλίσεων, "με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς", με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους "έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα."
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο ερώτημα "αν υπάρχει πεδίο και δυνατότητα άσκησης αριστερής πολιτικής στην χώρα με δεδομένους τους σκληρούς περιορισμούς" η απάντηση "χωρίς να είναι απλή, είναι καταφατική" και στη συνέχεια προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, "με δεδομένη την ιστορικού χαρακτήρα αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 όταν η δημοσιονομική προσαρμογή έφτασε τα 65 περίπου δισ.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο ασύλληπτο 27%, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και η αγορά εργασίας απορυθμίστηκε πλήρως υπό την πίεση που ασκεί αντικειμενικά στην εργασία ο εφεδρικός στρατός των ανέργων, το κοινωνικό κράτος κατεδαφίστηκε και η κοινωνική προστασία εκμηδενίστηκε."
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει, υλοποιεί και διευρύνει διαρκώς το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, υλοποιεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων νομοθετώντας την δωρεάν πρόσβαση τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει αποκαταστήσει χιλιάδες αντισυνταγματικά απολυμένους του Δημοσίου Τομέα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έχει επιτύχει το άνοιγμα όλων των σχολείων ομαλά, έχει καταφέρει να υπερασπιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του "σε σύγκρουση με τις θέσεις τόσο των θεσμών όσο και της αντιπολίτευσης που ήθελαν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις αλλά και την μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό."
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα λόγο για αντιμετώπιση των αδικιών που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ αναφέρθηκε στην ψήφιση της ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εκτεταμένης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
Υπογράμμισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα "δημιουργούν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο προϋποθέσεις στήριξης και ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων στρωμάτων και οδηγούν την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης."
"Είναι ακριβώς και αυτές οι πολιτικές που συνέτειναν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες την περίοδο της διακυβέρνησης μας. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας αριστερής πολιτικής ανακατανομής βαρών και μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας και της εργασίας" πρόσθεσε.
Μιλώντας για την πρόταση της "νεοφιλελεύθερης ΝΔ του κ. Μητσοτάκη" είπε ότι αυτή περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις "με εξοικονόμηση τουλάχιστον δύο δισ. από περικοπές και απολύσεις στην υγεία και στη παιδεία και από τη κατάργηση όλων των δομών αλληλεγγύης και των προγραμμάτων στήριξης που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ."
"Και αυτή ακριβώς είναι μια από τις κύριες μορφές που παίρνει σήμερα ο ταξικός αγώνας στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά, είναι τόσο το Δ.Ν.Τ όσο και η ΝΔ που επαγγέλλονται μια γενικευμένη απορύθμιση ώστε δήθεν να δημιουργήσουν ευνοϊκό έδαφος για επενδύσεις και από την άλλη μια πολιτική με ορίζοντα την αναδιανομή που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Και είναι ακριβώς αυτός ο αγώνας που διεξάγεται καθημερινά όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και στο πολιτικό επίπεδο" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι αυτές οι δυνάμεις "θέλουν ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην φθηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, χωρίς τήρηση των στοιχειωδών κανόνων και χωρίς δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων, οι δυνάμεις δηλαδή της απόλυτης ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη."
"Εμείς από τη δική μας πλευρά υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών. Ενός παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας: Το υψηλών προσόντων και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της" πρόσθεσε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων "από τη μια μεριά το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού που έχει αποδειχτεί όχι μόνο κοινωνικά καταστροφικό αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό και από την άλλη το μοντέλο της ριζοσπαστικής αριστεράς που στοχεύει σε έναν συνολικό κοινωνικό μετασχηματισμό."
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως έτος σταθμό το 2012 καθώς μέχρι τότε "φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10%. Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος Εθνικός μας στόχος για την επόμενη πενταετία."
Ανέφερε ότι τα βασικά πεδία στα οποία θα κριθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι:
-Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πεδίο χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο της κυβέρνησης το "ευρωπαϊκό κεκτημένο".
-Το πεδίο αυτό της κοινωνικής οικονομίας, όπου ο στόχος είναι η δημιουργίας ενός παράλληλου και ανταγωνιστικού προς το κυρίαρχο σύστημα συνεργατικής παραγωγής και ανταλλαγής που δεν θα λειτουργεί με βασικό στόχο το κέρδος αλλά την εργασία.
-Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
- Η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα ετη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην συγκρότηση , για πρώτη φορά, συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με καθολική κάλυψη και πρόσβαση του πληθυσμού.
"Εντός του 2017 θα έχουν προσληφθεί 10000 γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, ενώ ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας" πρόσθεσε.
 Σύντροφοι και Συντρόφισσες,
 "Αν η αναδιανομή και η ανάπτυξη είναι η μια πλευρά αυτού που ονομάζουμε παράλληλο πρόγραμμα δηλαδή του προγράμματός μας που εφαρμόζεται στα διάκενα, στα περιθώρια και στα εσωτερικά ρήγματα της Συμφωνίας του Ιουλίου, η άλλη πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι η εμβάθυνση της απαξιωμένης δημοκρατίας, η επιβολή της νομιμότητας σε όλους ανεξαιρέτως, καθώς και η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών "εκκινεί ο μεγάλος κοινωνικός διάλογος για την αναγκαία Συνταγματική μεταρρύθμιση".
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα "να ισχύουν οι κανόνες για όλους", ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες "που είναι πια πραγματικότητα" και τον οποίο χαρακτήρισε ως "μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα", διότι "για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας."
Πρόσθεσε ότι η θέσπιση των προϋποθέσεων είναι "η αναγκαία συνθήκη", αλλά "όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη", καθώς "η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση."
"Θέσαμε τις βάσεις για τη νομιμότητα και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Αποδείξαμε ότι εμείς δε λογαριάζουμε από ονόματα και δε μας φοβίζουν οι εκβιασμοί. Και το κυριότερο εξασφαλίσαμε 258 εκατομμύρια για το δημόσιο ταμείο, εκ των οποίων τα 80 έχουν ήδη κατατεθεί στα κρατικά ταμεία και κατευθύνονται ήδη, στο σύνολο τους, σε δράσεις κοινωνικής προστασίας" πρόσθεσε.
"Είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον ανυποχώρητο αγώνα που δίνουμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απόδοση δικαιοσύνης που τους έχει οδηγήσει σε ένα αδιανόητο κρεσέντο συκοφαντίας και ψεύδους. Νομίζουν ότι θα μας αποσταθεροποιήσουν. Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Νομίζουν ότι θα υποχωρήσουμε.
Ε, λοιπόν, ας το ακούσουν και από εδώ από το Συνέδριό μας :Όχι μόνο λοιπόν δεν θα υποχωρήσουμε αλλά θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας.
Έναν αγώνα τιμής για την Αριστερά και τον Ελληνικό λαό" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος, στα ζητήματα που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αν και στο 1ο Συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να είναι κόμμα των μελών του και όχι των ομάδων και συνιστωσών του, εντούτοις "επί δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε και έχουμε ευθύνη για αυτό, ως κόμμα με πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα.
Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους πρώην συντρόφους μας, που αποχώρησαν το προηγούμενο Ιούλη."
Έκανε λόγο για φαινόμενα "κρίσης και διάλυσης" "και έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ, που δε τα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα" και πρόσθεσε ότι "παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει το φαινόμενο αυτό σε τέτοια ένταση, εντούτοις ακόμη δε μπορούμε να πούμε ότι η απόφασή του 1ου Συνεδρίου για ΣΥΡΙΖΑ κόμμα των μελλών έχει υλοποιηθεί. Και οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να υλοποιηθεί."
Είπε επίσης ότι δεν υλοποιήθηκε ούτε η απόφαση για "αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ", προσθέτοντας ότι "οφείλουμε από τώρα να δουλέψουμε με σχέδιο συγκροτημένο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 και φυσικά για το δυνάμωμα των οργανώσεων μας σε τοπικό επίπεδο."
Αναφερόμενος στις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι "το κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του."
Είπε ότι δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για την κυβερνητική πολιτική χωρίς το κόμμα,
"όπως και δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ".
Τόνισε την χρεία του κόμματος για Κεντρική Επιτροπή που θα "εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη."
"Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός. 'Αλλωστε οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας" τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται και για τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και για το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης, πρότεινε την εκλογή πέραν της ΚΕ και Επιτροπής Δεοντολογίας "που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις."
Καλώντας σε ουσιαστικό διάλογο στις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στοίχημα του Συνεδρίου το να τεθούν ξανά οι βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό, καταλήγοντας "αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με εμπιστοσύνη, τόσο στο λαό που θέλει να ενταχθεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Και οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα. Αλλά και να το περιφρουρήσουμε. Γιατί δεν θέλουμε απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα. Αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς.
Όπου τα μέλη και τα στελέχη της δεν θα αντλούν κύρος από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλεί κύρος από τα μέλη και τα στελέχη του."
"Μόλις αυτό το καταφέρουμε θα φέρουμε δις πέρας και το πιο δύσκολο σχέδιο με επιτυχία.
Δε λυγίσαμε και δε θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Δε θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε" κατέληξε στην εισηγήσή του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε άλλα τρία οχήματα στο κέντρο των Γαργαλιάνων
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε άλλα τρία οχήματα στο κέντρο των Γαργαλιάνων
~ Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός απόψε στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων.
Σύμφωνα με το gargalianoionline.gr, ηλικιωμένη οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στο ύψος του δημαρχείου και έπεσε πάνω σε τρία αυτοκίνητα, δύο εξ αυτών παρκαρισμένα. Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης μάλιστα το ένα από τα παρκαρισμένα κατέληξε πάνω στο πεζοδρόμιο, που βρίσκονταν τα τραπεζοκαθίσματα καφετέριας. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν καθόταν κάποιος, ούτε περνούσε πεζός.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
Επιπλέον 60 εκ. ευρώ στις ομάδες του Europa League από το 2018

***Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου  2016


Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 83-65 (Γιουλ 22 - Λοτζέσκι 14)

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου   2016

Γαλατασαράι-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 84-109 (Γκιουλέρ 16 - Ντε Κολό 22)

Μιλάνο-Μακάμπι Τελ Αβίβ 99-97 (Χίκμαν 22 - Γκάουντλοκ 27)

Ερυθρός Αστέρας-Νταρουσάφακα 70-73 (Κούζμιτς 16 - Κλάιμπερν 19)

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου  2016

Ούνικς Καζάν-Μπαρτσελόνα (19:00)

Φενέρμπαχτσε-Μπάμπεργκ (20:30)

Πρεμιέρα και για ΠΑΟ με τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις (21:15)

Μπασκόνια-Αναντολού Εφές (22:00)

***   Νέο «μπαμ» με Καντσούτση έκανε η Καλαμάτα 
Μετά την επιστροφή του Βασίλη Αθανασόπουλου από την Παναχαϊκή πριν από λίγα 24ωρα, η Καλαμάτα προχώρησε σε ένα ακόμα μετεγγραφικό «μπαμ», ανακοινώνοντας χθες την απόκτηση του Τάσου Καντούτση!
Κοινά χαρακτηριστικά των δύο ποδοσφαιριστών οι δεσμοί τους με τη Μαύρη Θύελλα -με παλιότερες πολύ επιτυχημένες θητείες στην ομάδα- και η εντοπιότητα, καθώς και ο δεύτερος έχει μεσσηνιακές ρίζες καταγωγής.
Είναι φανερό ότι η διοίκηση των «μελανόλευκων» αποφάσισε να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του και κανέναν να χαλάσει το …πάρτι της επανόδου στις εθνικές κατηγορίες.
Και όχι μόνο καθιστώντας πανίσχυρο το ρόστερ, με τις δύο αυτές νέες πρωτοκλασάτες προσθήκες στην επίθεση και στο κέντρο της άμυνας, αλλά εμμένοντας αφενός στην επιλογή να διατηρήσει τον αποκλειστικό ντόπιο χαρακτήρα της ομάδας και παράλληλα να «χτίσει» τις αγωνιστικές βάσεις και για την επόμενη χρονιά, στη Γ’ Εθνική.
Ο Τάσος Καντούτσης ενσωματώθηκε άμεσα με την Καλαμάτα, προερχόμενος από ένα σύντομο ανεπίσημο πέρασμα από τον Εργοτέλη στις αρχές της σεζόν και τελευταία τον Ηλυσιακό, όπου επίσης δεν «έδεσε», έχοντας ίσως τις …σειρήνες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στα αφτιά του, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική Κύπρου με την Ομόνοια Λευκωσίας.
Ο υψηλόσωμος 22χρονος διεθνής με τις «μικρές» εθνικές ομάδες αμυντικός είχε ξαναφορέσει τη μελανόλευκη φανέλα το διάστημα 2012-2014, σε δύο «γεμάτες» σεζόν.
Η διοίκηση της Καλαμάτας αναμένεται να έχει εγκαίρως στα χέρια της τα δελτία τόσο του Αθανασόπουλου, όσο και του Καντούτση κι έτσι οι δύο ποδοσφαιριστές προβλέπεται να τεθούν κανονικά στη διάθεση του τεχνικού διδύμου Μάνα-Χατζηαγγελή για την αναμέτρηση της 4ης αγωνιστικής της Α’ Τοπικής, κόντρα στην Αβία.
Αντίθετα, παραμένουν νοκ άουτ οι τραυματίες Κουντάνης, Κουκούτσης και Γεωργιόπουλος.  Χ.Ε.

*** Η 3η αγωνιστική της Α’ Τοπικής με το βλέμμα του Αντώνη Μαυρέα 
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
 Ο Αντώνης Μαυρέας ανέλαβε φέτος να καθοδηγήσει τη φιλόδοξη Αναγέννηση Παραλίας και παρά την «αστάθεια» κατά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, με το «εύκολο» 3-0 επί του Εθνικού Mελιγαλά το περασμένο Σάββατο, δείχνει ότι βρίσκει το δρόμο της. Σχολιάζοντας τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής της Α’ Τοπικής ο έμπειρος Καλαματιανός τεχνικός τονίζει ότι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος είναι «αναγνωριστικό» για όλες τις ομάδες, που δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα που έδειξαν στα φιλικά ή το κύπελλο. «Για 2-3 αγωνιστικές ακόμα όλες θα ψάχνουν τη «χημεία» και τα πατήματά τους, καθώς οι περισσότερες χτίζονται από την αρχή. Και αυτό σημαίνει ότι όλα τα αποτελέσματα θα είναι ανοικτά» είναι μια γενική εκτίμηση που κάνει ο Αντώνης Μαυρέας, ενώ αναφερόμενος στις οκτώ συναντήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, επισήμανε τα παρακάτω:
Καλαμάτα-Απόλλων Καλαμάτας 2-1
Είχα την ευκαιρία να δω το β’ ημίχρονο αυτού του αγώνα. Σαφέστατα η Καλαμάτα ήταν καλύτερη, αν και φλύαρη, και κέρδισε δίκαια. Ο Απόλλωνας μπορώ να πω ότι με εξέπληξε, καθώς είχε πολύ σοβαρή παρουσία και στάθηκε πολύ καλά. Με ενθουσίασε ιδιαίτερα η παρουσία του κόσμου που βρίσκεται στο πλευρό της Μαύρης Θύελλας, ακόμα κι όταν παίζει στον τοπικό.
 ΑΕ Αβίας-ΑΟ Κυπαρισσίας 1-2
Στο α’ ημίχρονο που το είδα από κοντά ήταν καλύτερη η Κυπαρισσία. Βέβαια η Αβία το πάλεψε όσο δεν πήγαινε άλλο, αλλά η ομάδα της Τριφυλίας είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση και πήρε τη νίκη, έστω και στο τέλος.
 ΑΟ Διαβολιτσίου-Τέλος Άγρας 5-2
Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα για τον ΑΟ Διαβολιτσίου που με εξέπληξε. Ξέρω ότι έχει ενισχυθεί, αλλά δεν περίμενα ένα τέτοιο σκορ, καθώς ο Τέλος Άγρας θεωρώ ότι είναι από τις πολύ καλές ομάδες και θα παίξει κάποιο ρόλο στο πρωτάθλημα. Γενικά πάντως τέτοια σκορ δεν νομίζω ότι θα τα δούμε στην Α’ Τοπική, τουλάχιστον στον α’ γύρο.
  ΑΟ Φαραί-Ανδρούσα 0-1
Το είδα αυτό το νυχτερινό παιχνίδι στο γήπεδο «Μπαχράμης» που ήταν πολύ δυνατό και αγωνιστικό και φάνηκε από την αρχή ότι όποιος έβαζε το γκολ θα κέρδιζε. Από τη στιγμή που το πέτυχε η Ανδρούσα κατάφερε να το διαχειριστεί καλά και να το κρατήσει μέχρι το τέλος. Μου άρεσαν και οι δύο ομάδες πάρα πολύ. Πιστεύω ότι θα δούμε πολλά τέτοια ποδοσφαιρικά ματς στο φετινό πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής.
Πανθουριακός-Πάμισος Μεσσήνης 2-0
Ο Πανθουριακός είναι μια πολύ ενισχυμένη ομάδα με έμπειρους παίκτες, αλλά περίμενα ότι αυτό το παιχνίδι θα ήταν περισσότερο «κόντρα». Είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, πέτυχε γρήγορα τα γκολ και αυτό ήταν καθοριστικό, απέναντι στην ομάδα του Παμίσου που μάλλον δεν βρέθηκε σε καλή μέρα.
 Αναγέννηση-Εθνικός Μελιγαλά 3-0
Εμείς είχαμε ένα εκρηκτικό α’ ημίχρονο, παίζοντας πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και κάνοντας την καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνιση. Εκεί κρίθηκαν όλα, χωρίς να αφήσουμε περιθώριο στον Εθνικό να αντιδράσει, παρ’ ότι παραμένει μια πάντα μια αξιόλογη ομάδα.
  Μιλτιάδης-Εράνη 3-0
Δεν ξέρω  πώς ήρθε αυτό το 3-0, αλλά ήταν ένα αποτέλεσμα που με εξέπληξε, αν και όλοι ξέρουμε πόσο δυνατός είναι ο Μιλτιάδης στην έδρα του. Ήταν η 3η νίκη που πετυχαίνει σε ισάριθμους αγώνες και αυτό δείχνει ότι είναι μια αξιόλογη ομάδα. Και η Εράνη δεν παύει να είναι μια ιστορική και μεγάλη ομάδα που δεν έχει βρει όμως ακόμη τα πατήματά της.
  Ολυμπιακός Καλαμάτας -Αστέρας Αρφαρών 3-1
Μπορεί τα Αρφαρά να προηγήθηκαν, αλλά η νίκη του Ολυμπιακού είναι ένα «φυσιολογικό» αποτέλεσμα. Είναι μια αξιόλογη ομάδα, που το έδειξε και στο μεταξύ μας παιχνίδι. 

*** ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣ Μεσσηνίας γι΄ αυτό το Σ/Κ  :
Α΄ Κατηγορία (4η αγωνιστικ
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ-Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  ΓΗΠ. ΕΠΣΜ  Σάββατο 15/10/ (15:30) ΑΛΕΞΕΑΣ Η., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ., ΒΡΥΩΝΗΣ Β.  
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
 ΓΗΠ. "ΚΤΕΛ " Σάββατο 15/10/ (15:30) ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ.Α.Σ.
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
 ΓΗΠ. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΝΙΚΑΣ Δ., ΤΣΟΥΚΑΛΗ Α., ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ΓΗΠ.ΜΕΛΙΓΑΛΑ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ
 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Κυριακή 16/10/ (15:30) ΠΛΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ., ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΓΚΟΥΜΑΣ Ν.      
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ
 ΓΗΠ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Κυριακή 16/10/ (15:30) ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΣΚΟΡΔΟΣ Η.          
 Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
 ΓΗΠ. "ΒΑΣ. ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ" Κυριακή 16/10/ (15:30) ΝΙΚΑΣ Δ., ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ.  
ΕΡΑΝΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΓΗΠ. ΙΛΙΑΤΡΩΝ Κυριακή 16/10/ (15:30) ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε., ΤΣΟΥΚΑΛΗ Α.            
Α1 Κατηγορία (3η αγωνιστική)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΓΗΠ.  ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ Σ., ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
ΓΗΠ. ΜΓΣ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ., ΣΤΑΥΡΟΥ Δ.    
Α.Ο. ΔΩΡΙΕΑΣ-ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ΓΗΠ. ΔΩΡΙΟΥ  Σάββατο 15/10/ (15:30)  ΠΛΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ., ΒΟΣΝΑΚΗΣ Κ., ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ.          
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
 ΓΗΠ. "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Σάββατο 15/10/ (18:30) ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ., ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ.        
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ
 ΓΗΠ. "ΚΤΕΛ" Κυριακή 16/10/ (15:30) ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Ι., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ.
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ
 ΓΗΠ. "Π. ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ"  Κυριακή 16/10/ (15:30) ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν., ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ.
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ
 ΓΗΠ. ΑΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ Κυριακή 16/10/ (15:300 ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ., ΚΑΥΚΑΣ Α.      
Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (2η αγωνιστική)
ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟΥ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΓΗΠ.  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΚΟΜΠΙΛΙΡΗΣ Π.
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ-Α.Ε. ΜΑΝΗΣ
 ΓΗΠ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΚΑΥΚΑΣ Α., ΝΙΑΡΧΟΣ Γ.
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ
 ΓΗΠ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Σάββατο 15/10/ (15:30) ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε., ΤΑΓΑΡΗΣ Δ.
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ-ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ΓΗΠ. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ Κυριακή 16/10/ (11:00) ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ Σ., ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε., ΚΟΜΠΙΛΙΡΗΣ Π.        
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ
 ΓΗΠ. "ΚΤΕΛ'  Κυριακή 16/10/ (12:30) ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ., ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ., ΝΙΑΡΧΟΣ Γ.
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ
 ΓΗΠ. "ΠΑΝ.  ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 16/10/ (15:30) ΣΑΚΚΑΣ Β., ΣΤΑΥΡΟΥ Δ., ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (1η αγωνιστική)         
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ-ΑΠΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
 ΓΗΠ. "ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ" ΜΠΟΥΚΑΣ  Σάββατο 15/10/ (15:30)               
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
 ΓΗΠ. ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ Σάββατο 15/10/ (15:30)                  
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ-ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ
 ΓΗΠ. "ΠΑΝ.  ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Σάββατο 15/10/ (15:30)                  
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ
 ΓΗΠ. ΛΟΓΓΑΣ Κυριακή 16/10/ (15:30)                  
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ-ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ
 ΓΗΠ. "ΠΑΝ. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 16/10/ (18:30)                  
Γ΄ Κατηγορία (1η αγωνιστική)
ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ-ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ΓΗΠ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Σάββατο 15/10/ (15:30)                  
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΠΣ ΑΡΙΣ
 ΓΗΠ. "ΚΤΕΛ" Κυριακή 16/10/ (10:00)                  
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ-ΑΠΟΚ ΙΚΑΡΟΣ
 "ΠΑΝ.  ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ Κυριακή 16/10/ (12:30)                  
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ-Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ
 ΓΗΠ. ΕΠΣΜ Κυριακή 16/10/ (15:30)                  
ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ
 ΓΗΠ. "ΚΤΕΛ" Δευτέρα 17/10/ (15:30)                  
Μικτών Ομάδων Νέων - 5ος Όμιλος (1η αγωνιστική)
ΜΙΚΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ
 ΓΗΠ.  ΕΠΣ Ηλείας Τετάρτη  19/10/ (15:00)                  
ΜΙΚΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΑΧΑΪΑΣ
 ΓΗΠ.  ΕΠΣ Αιτ/νίας "Θ. Πασσιόπουλος" Τετάρτη 19/10/ (15:00)               
ΜΙΚΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
 ΓΗΠ. ΕΠΣΜ Τετάρτη  19/10/ (15:00)                  
Μικτών Ομάδων Παίδων - 5ος Όμιλος (1η αγωνιστική)             
ΜΙΚΤΗ ΗΛΕΙΑΣ-ΜΙΚΤΗ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ/ΙΘΑΚΗΣ
 ΓΗΠ. ΕΠΣ Ηλείας Τετάρτη19/10/ (13:00)                  
ΜΙΚΤΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ-ΜΙΚΤΗ ΑΧΑΪΑΣ
 ΓΗΠ. ΕΠΣ Αιτ/νίας "Θ. Πασσιόπουλος" Τετάρτη 19/10/ (13:00)               
ΜΙΚΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΜΙΚΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΗΠ. ΚΟΡΔΙΑ  Τετάρτη  19/10/ (13:00)    

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 : ~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :
  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARANEWS Πέμπτη 06 Οκτωβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfaranews-06-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-09-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 10  Οκτωβρίου  2016  : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-10-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 08  και 09  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/08-09-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016
  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016:  
   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-12-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 14  Οκτωβρίου 2016 :
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-14-2016.html  .-

  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5024  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3135 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3133  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.301   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010