~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :
~


Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε ο αββάς Ευπρέπιος: «Εφόσον παραδέχεσαι ότι ο Θεός είναι αξιόπιστος και δυνατός, πίστευε Τον και θα μετέχεις στις ευλογίες Του. Αν όμως το παίρνεις αψήφιστα το πράγμα, σημαίνει ότι δεν πιστεύεις». Και πρόσθεσε: «Όλοι πιστεύουμε ότι είναι δυνατός ο Θεός, επίσης πιστεύουμε ότι τα πάντα μπορεί να κάνει, αλλά είναι ανάγκη να έχεις πίστη μέσα σου και για τις προσωπικές σου υποθέσεις, ότι δηλαδή και σε σένα θα κάνει θαυμαστά σημεία».
Γεροντικόν
 
   Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης - γύρω στα 1300 μ.Χ. - Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ και στην ΔΗΜΗΤΡΑ !
 Άγιος Λούππος Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
26 Οκτωβρίου
Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου (1) του μυροβλύτου και θαυματουργού (†306). Μαρτύρων Γλύκωνος και Λεπτίνας. Οσίων Βασιλείου, Ιωάσαφ του μάρτυρος (†1536), Λεοντίου και Λεοντίου, των εν Άθω.
(1)Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, έζησε και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, μία περίοδο φοβερών διωγμών εναντίον των χριστιανών. Ο Δημήτριος, ο οποίος καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Θεσσαλονίκης δεν φοβήθηκε τις διαταγές των αυτοκρατόρων και συνέχιζε να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Αυτή η δράση του τον οδήγησε μπροστά στον Δοκλητιανό, οποίος διέταξε τη φυλάκισή του. Στη φυλακή βρισκόταν κι ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε να θανατωθούν και οι δύο, ο Νέστορας και ο Δημήτριος. Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης~
Σήμερα 26/10/2016 εορτάζουν:
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, Μνήμη Μεγάλου Σεισμού
~ Ἦχος γ’.
~ Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Δημητρίου του Μυροβλύτου - 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/fqmGJIqc4pE .-

~
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
 
Προφήτης Ωσηέ

Προφήτης Ωσηέ
 
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερ....
 
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και....
 
Οσία Πελαγία

Οσία Πελαγία
 
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
 
Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας
~   Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης  Άγιος Ιωάσαφ ο νέος οσιομάρτυρας Άγιος Λούππος Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, Μνήμη Μεγάλου ΣεισμούΆγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης - Π. Κούβαρη και Ι. Χ. Θωμάς© (icones.gr)
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης - περί τα μέσα του 17ου αι. μ.Χ. - Mονή Iβήρων, Άγιον Όρος Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.
Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

***  Σαν ΣΗΜΕΡΑ!Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ γίνεται ξανά ΕΛΛΗΝΙΚΗ!Εθνική Ανάτασις...

~ Τον Οκτώβριο του 1912 κηρύχθηκε ο Α Βαλκανικός Πόλεμος, που αποτέλεσε την έκρηξη των συσσωρευμένων παθών των Βαλκανικών Λαών για ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δύο ήταν τα μέτωπα του Πολέμου. Ένα στη Θράκη που στόχευε στην Κωνσταντινούπολη και το δεύτερο στη Μακεδονία με στόχο τη Θεσσαλονίκη.
Πρώτιστος στόχος, για τον Ελληνικό Στρατό, βάσει σχεδίου ήταν η Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο για το ηθικό δίκαιο που είχε η Ελλάδα στην πόλη, αλλά και για τη στρατηγική σημασία της πόλης, που έδινε de facto κυριαρχία σε όλη τη Μακεδονία. Οι εντολές του Ελ. Βενιζέλου ήταν σαφείς. Πάρτε τη Θεσσαλονίκη, πάση θυσία.
Στις 25 Οκτωβρίου 1912 το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο και Διάδοχο Κωνσταντίνο εγκαταστάθηκε σε κτήριο στο χωριό Τόψιν (σημερινή Γέφυρα), λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το αγρόκτημα ανήκε στον εβραίο μεγαλοκτηματία και τραπεζίτη Σαούλ Μοδιάνο.
Είχαν προηγηθεί οι κρίσιμες στιγμές της προέλασης του ελληνικού στρατού από τα Γιαννιτσά στη Θεσσαλονίκη υπό καταρρακτώδη βροχή. Ο ποταμός Αξιός είχε πλημμυρίσει, εμποδίζοντας την κίνηση των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων. Ταυτόχρονα, πληροφορίες ανέφεραν ότι Βούλγαροι στρατιώτες βάδιζαν γοργά προς τη Θεσσαλονίκη. Η ανησυχία ήταν μεγάλη καθώς όποιος έμπαινε πρώτος έπαιρνε την πόλη.
Στις 3 τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Βενιζέλος τηλεφώνησε στον βασιλιά Γεώργιο, που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, ζητώντας του να διατάξει τον γιο του να προελάσει άμεσα προς τη Θεσσαλονίκη. «Σας καθιστώ προσωπικώς υπευθύνους διά την βραδύτητα με την οποία διεξάγετε τας επιχειρήσεις, αι οποίαι κινδυνεύουν να φέρουν τους Βουλγάρους πρώτους εις Θεσσαλονίκην», του έγραφε.
Έξι ελληνικές μεραρχίες, μονάδα ιππικού και ένα απόσπασμα Ευζώνων είχαν κυκλώσει τη Θεσσαλονίκη, έτοιμες να επιτεθούν μόλις λάμβαναν τη σχετική εντολή. Όλοι πίστευαν ότι η κατάσταση θα οδηγούσε σε Λουτρό Αίματος.
Την ίδια στιγμή οι οθωμανικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, με τη μεσολάβηση των προξένων πολλών μεγάλων δυνάμεων, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης. Τελικά, μετά από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, στις 17:30 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912 ο λοχαγός Αλέξανδρος Μαζαράκης παρέδωσε στον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο επιστολή του Χασάν Ταξίν Πασά, διοικητή της 8ης στρατιάς του Οθωμανικού Στρατού, με την οποία γνωστοποιούνταν ότι οι οθωμανικές Αρχές της πόλης είχαν αποφασίσει την παράδοση της πόλης στους Έλληνες. Τελικά η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.
Ο ίδιος ο Ταξίν Πασά αναφέρει πως:  «Βρέθηκα μπροστά στο τραγικό δίλημμα της έσχατης αντίστασης ή της παράδοσης υπό όρους με την ευχή του λαού της πόλης, των πολιτικών Αρχών και των προξένων», σημειώνει. «Αφού αντιλήφθηκα με βαθύτατη ψυχική οδύνη ότι ήταν αδύνατο να συνεχισθεί ο αγώνας και ότι κάθε περαιτέρω προσπάθεια ήταν μάταιη, πήρα την τραγική αλλά αναπόφευκτη πλέον απόφαση να διαπραγματευθώ με τον αντίπαλο».

Ήταν 21:30 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, όταν ο Δούσμανης και ο Μεταξάς έφτασαν στο Διοικητήριο προκειμένου να συναντήσουν τον Χασάν Ταξίν Πασά και να υπογράψουν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Λίγες ώρες αργότερα, στη 1:30 το πρωί, το πρωτόκολλο –που είχε συνταχθεί στα γαλλικά– υπογράφηκε από τους Οθωμανούς και τους Έλληνες. Το όνειρο των Ελλήνων και η πρόβλεψη του Βενιζέλου πως σε είκοσι μόλις μέρες ο ελληνικός στρατός θα απελευθέρωνε τη Θεσσαλονίκη, είχε γίνει πραγματικότητα.
Εκείνο το βράδυ της 26ης προς την 27η Οκτωβρίου κανείς δεν κοιμήθηκε. Η Θεσσαλονίκη ανάσαινε πια αέρα ελευθερίας, αέρα ελληνικό.
Χρέος όλων των σύγχρονων Ελλήνων ( και αυτών που έρχονται) είναι η υπεράσπιση των ελληνικών εδαφών, μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας. Όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας…
Ευχαριστούμε το pontos-news για τις πληροφορίες.

*** Στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου ο Ομπάμα
Την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Αυτή η ενημέρωση υπήρξε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

*** Με το 'Δάχτυλο στη Σκανδάλη' ΗΠΑ-Ρωσία!Μήπως ο ΤΡΑΜΠ είναι η Λύση;..

~  Συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ είχαμε, μόλις 100 μέρες μετά τη Σύνοδο της Βαρσοβίας για να συζητήσουν τα σχέδια τους για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε Πολωνία και Βαλτική.
Φυσικά ο ‘εχθρός’ εν προκειμένω δεν είναι άλλος από τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ βλέπει τις κινήσεις της Ρωσίας στις προαναφερθείσες περιοχές και τις εκλαμβάνει ως επιθετικότητα. Η Ρωσία βλέπει τις κινήσεις του ΝΑΤΟ και τις εκλαμβάνει ως επιθετικότητα. Η καχυποψία από αμφότερα μέρη είναι μεγάλη και δυσκολεύει τη συνεννόηση. Πώς όμως προέκυψε η καχυποψία;
Ευθύνη έχει ο Πρόεδρος Ομπάμα που αδυνατεί, είτε λόγω κακών συμβούλων είτε λόγω αντικειμενικής δυσκαμψίας των ΗΠΑ, να αντιληφθεί πως το 2016 δεν είναι 1996. Ούτε οι ΗΠΑ είναι η Παντοκρατορία που επιβάλει το δίκιο της σε όλο τον Πλανήτη ασύμμετρα ( όπως έλεγε ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ κάποτε) αλλά είναι μία αυτοκρατορία σε ύφεση. Ούτε η Ρωσία είναι ο ‘Μεγάλος Ασθενής’ αλλά μία οικονομικά εύρωστη (στρατιωτικά δεν το συζητάμε) αυτοκρατορία με στιβαρό χέρι στην Ηγεσία, αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Τραμπ με τα καλά του και τα κακά του, δείχνει να αντιλαμβάνεται πως οι δύο δυνάμεις πρέπει να συνεννοηθούν, πρώτον διότι δεν έχουν κάτι να χωρίσουν στην ουσία αλλά και αν έχουν μέσω της συζήτησης μπορούν.
Ίσως αυτό που χρειάζεται ο Πλανήτης είναι μία αλλαγή στο Λευκό Οίκο και τελικά να αναλάβουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η εναλλακτική (η Χίλαρι φαντάζει ‘γεράκι του Πενταγώνου) φαντάζει εξαιρετικά άσχημη επιλογή για τον Πλανήτη.

*** Προσφυγόπουλο τραυματίστηκε σοβαρά στη Λέρο
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τις βραδινές σήμερα το βράδυ στον επαρχιακό δρόμο Λακκίου - Παρθενίου στο νησί της Λέρου, όταν ημεδαπός οδηγός αυτοκινήτου, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, παρέσυρε δύο προσφυγόπουλα τα οποία κινούνταν πεζά, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ενός, ηλικίας περίπου 6 ετών.
Όπως έγινε γνωστό το άτυχο προσφυγόπουλο φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και γι' αυτό αποφασίστηκε η άμεση αεροδιακομιδή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Απονομή βραβείου «Αριστέας Μπουγάτσου» στους Γαργαλιάνους
Η βράβευση της τέταρτης κατά σειρά αριστούχου μαθήτριας του Λυκείου Γαργαλιάνων, στη μνήμη της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου, θα γίνει αύριο στη διάρκεια της σχολικής γιορτής του Λυκείου.
Φέτος θα βραβευτεί η Φωτία Γεωργοπούλου, η οποία πέτυχε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στη Νομική Αθηνών.
Τα βραβεία αυτά, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2012-13, προκηρύσσουν στη μνήμη της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου, για 6 συνεχή έτη, οι φίλοι της. Το αριστείο δίνεται στον μαθητή ή τη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων Μεσσηνίας που θα συγκεντρώσει, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που παρακολούθησε, τον μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το «Βραβείο Αριστείας» αντιστοιχεί στο χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ και σε ένα τιμητικό δίπλωμα.
 * Η φωτογραφία είναι από την αντίστοιχη απονομή του 2015 με τιμώμενη την Μαρία Αποστολοπούλου.

*** 3,20 ευρώ το κιλό το μαυρολίσιο λάδι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου
Στα 3,20 ευρώ πουλήθηκαν οι πρώτοι 30 τόνοι του φετινού μαυρολίσιου ελαιολάδου, οξύτητας 0,45, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου.
«Η τιμή είναι χαμηλή για τις πρώτες ποσότητες του μαυρολίσιου. Και μιλάμε για λάδι με οξύτητα 0,45 σ’ αυτή την τιμή. Γιατί, για την ώρα τα λάδια είναι πιο βαριά», σχολίασε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος και σημείωσε: «Και είναι χαμηλή, γιατί περσινό λάδι πριν ένα μήνα, πουλήθηκε 3,23 ευρώ. Και αυτό είναι περίεργο. Γιατί φέτος το λάδι θα είναι λιγότερο από πέρσι στην περιοχή μας και στη Μεσσηνία γενικότερα. Και στην Ιταλία θα είναι λιγότερο, λόγω της πτώσης του καρπού και της κερκόσπορας».
Υπενθύμισε ότι πέρσι τέτοια εποχή ο συνεταιρισμός πούλησε στα 4 ευρώ, αλλά η πραγματική τιμή του μαυρολίσιου ήταν 3,65 με 3,70 ευρώ. Ψηλά, 50 λεπτά ψηλότερα σε σχέση με φέτος.
Ωστόσο, ο κ. Σύρνος εξέφρασε την άποψη, τη βεβαιότητα ότι η τιμή θα ανέβει στο κορωνέικο. Παρατήρησε πως «η τιμή θα ήταν μεγαλύτερη, αν οι παραγωγοί μπορούσαν να κρατηθούν και να μην πωλούν, αλλά είναι οι μεγάλες ανάγκες τους που τους εξαναγκάζουν να πουλήσουν».
Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις εμπόρων που θέλουν να πάρουν λάδι, αλλά χωρίς να δώσουν τιμή. Και λένε πως θα δώσουν, ανάλογα με την τιμή που θα πουλήσουν.  Γ.Σ.

*** Ξηλώθηκε η συμμορία που εξαπατούσε τηλεφωνικά ηλικιωμένους και στη Μεσσηνία
Στα χέρια της Ασφάλειας Καλαμάτας έπεσαν ο "εισπράκτορας" και ο "στρατολόγος" ομάδας απατεώνων, που βάζει στο στόχαστρο ηλικιωμένους από τους οποίους επιχειρεί να αποσπάσει αρκετές χιλιάδες ευρώ, τρομοκρατώντας τους τηλεφωνικά πως το παιδί τους έχει προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί και κρατείται στην Αστυνομία, ισχυριζόμενοι πως χρειάζονται αρκετά χρήματα για να γλιτώσει τη φυλακή.
Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο Βούλγαρους, ηλικίας 31 και 38 ετών - ο ένας, ο 31χρονος, πιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής επ' αυτοφώρω στην Καλαμάτα, όταν πήγε για να εισπράξει τα χρήματα από το δήθεν θύμα του, χωρίς βέβαια να ξέρει πως τον περίμεναν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Ο άλλος, ο 38χρονος, συνελήφθη το ίδιο βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Μολάων, όπου άλλωστε μένει. Σήμερα μάλιστα αναμένεται οι δυο κατηγορούμενοι να δικαστούν στο Αυτόφωρο, όπου τους παρέπεμψε χθες ο εισαγγελέας - ενώ κρατούνται στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Οι έρευνες συνεχίζονται για να αποκαλυφθεί όλο το εύρος δράσης της ομάδας των απατεώνων, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν δρούσε μόνο στη Μεσσηνία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Μεσσήνιοι αστυνομικοί είναι στα ίχνη και συνεργών του Βούλγαρου "στρατολόγου" στη Νεάπολη, τη Σπάρτη, την Κω, την Καβάλα και τους Μολάους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι απατεώνες έκαναν πλήθος τηλεφωνημάτων προσπαθώντας να ξεγελάσουν κυρίως ηλικιωμένους και να τους πάρουν χρήματα, με το πρόσχημα ότι το παιδί τους κινδυνεύει να πάει φυλακή μετά από τροχαίο δυστύχημα.
ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ
Η αντίστροφη μέτρηση για τους δύο απατεώνες άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής, όταν κάποιος συνεργός τους πήρε τηλέφωνο στο σπίτι μιας 57χρονης Καλαματιανής. Ο άγνωστος έκανε στο τηλέφωνο ότι είναι ο γιος της και της είπε πως σκότωσε ένα παιδί με το αυτοκίνητό του - από μέσα ένας άλλος φώναζε ότι είναι αστυνομικός και μπορεί να τον βοηθήσει γιατί γνωρίζει τον εισαγγελέα, αλλά θα πρέπει να τους δώσει η μάνα του 30.000 ευρώ! Φυσικά, η γυναίκα το κατάλαβε ότι είναι απάτη και ειδοποίησε την Ασφάλεια, οπότε σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς τούς κράτησε στο τηλέφωνο, παζαρεύοντας το... τίμημα της ελευθερίας του γιου της, πείθοντάς τους ότι δεν προλαβαίνει να μαζέψει περισσότερα από 5.000 ευρώ. Οι απατεώνες βέβαια δεν θα έχαναν την ευκαιρία και έτσι έκλεισαν το ραντεβού για να πάει ο "εισπράκτορας" στο σπίτι της και να παραλάβει το ζεστό χρήμα. Εκεί τον περίμεναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και τον συνέλαβαν. Στο Τμήμα ο συλληφθείς τους έδωσε όνομα και διεύθυνση του ομοεθνή του που τον είχε στρατολογήσει, του 38χρονου στους Μολάους - ενώ ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς ότι θα εισέπραττε ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του 200 - 300 ευρώ.
Ο "ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ" ΚΑΙ Ο "ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΣ"
Οι δύο συλληφθέντες πάντως, ο "εισπράκτορας" και ο "στρατολόγος", είναι τα μικρά ψάρια του κυκλώματος, οι αναλώσιμοι. Τα... μεγάλα κεφάλια βρίσκονται στη Βουλγαρία και εκεί θα έστελνε άλλωστε τα χρήματα ο "εισπράκτορας", αφού κρατούσε την αμοιβή για τον κόπο του - ενώ και τα τηλεφωνήματα προς τα υποψήφια θύματα των απατεώνων γίνονται από βουλγάρικους αριθμούς. Οπως αναφέρουν άλλωστε οι πληροφορίες, ο "εισπράκτορας" είπε στους αστυνομικούς ότι ο ομοεθνής του από τους Μολάους τον έφερε σε επαφή με άλλους Βούλγαρους, που κάνουν αυτή τη δουλειά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο "στρατολόγος" από τους Μολάους φαίνεται ότι είχε μπάσει στο κόλπο και άλλους ομοεθνείς τους, σε έξι διαφορετικές πόλεις (Καλαμάτα, Νεάπολη, Σπάρτη, Κω, Καβάλα και Μολάους), και αυτός έφερε τον 31χρονο σε επαφή με άλλο Βούλγαρο, προφανώς με αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, που τον δασκάλεψε από το τηλέφωνο τι ακριβώς πρέπει να κάνει.  Ν.Κ.

*** Κλειστή η Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας λόγω μετακόμισης 
Κλειστή θα παραμείνει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, μέχρι την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, λόγω της μεταφοράς της στο νέο Δημαρχείο από το Διοικητήριο.
Στο νέο Δημαρχείο (παλιό Νοσοκομείο), στο 2ο όροφο, η Πολεοδομία θα λειτουργήσει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα μεταστεγαστεί το ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας, από το Διοικητήριο στο ισόγειο του ιστορικού Δημαρχείου, στην οδό Αριστομένους 28. Στο ιστορικό Δημαρχείο παραμένει και η Δημοτική Αστυνομία.
 Σε αυτή τη φάση δε θα μεταφερθούν τα αρχεία της Πολεοδομίας, διότι προβλέπεται να τοποθετηθούν στο υπόγειο της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής, που αυτή τη στιγμή μετασκευάζεται και θα αποτελέσει το νέο Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, δηλαδή μετά 4 - 5 μήνες, θα μεταφερθεί στο κτήριο αυτό και η Διεύθυνση Πρόνοιας.

*** Δύσκολη υπόθεση το τουριστικό τρένο στην Πελοπόννησο - Μόνο ο Οδοντωτός στο δίκτυο UNESCO
Η προοπτική ένταξης τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εξετάστηκε σε διεθνές συμπόσιο στη Ζυρίχη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συμμετεχόντων, και σε αντίθεση με την υπεραισιοδοξία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το τουριστικό τρένο στην Πελοπόννησο δεν θα είναι εύκολη διαδικασία καθώς απαιτεί πολύ λεπτομερή τεκμηρίωση (ο σχετικός φάκελος χρειάζεται χρόνο και χρήμα για να ετοιμαστεί) και έχει πολλούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο ο Οδοντωτός συγκεντρώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για ένταξη στο δίκτυο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των διοργανωτών για το συμπόσιο:
«Το Πολυτεχνείο ΕΤΗ (Εδρα Χωρικού Σχεδιασμού) της Ζυρίχης, σε συνέχεια του επιστημονικού έργου CODE PATRAS διοργάνωσε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στην Ζυρίχη ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα “Τουρισμός, Τρένο και Περιφερειακή Ανάπτυξη”. Ο στόχος του συμποσίου ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας επαναλειτουργίας  τμημάτων η ολόκληρου του ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου κατ’ αρχάς για τουριστική χρήση, καθώς και της δυνατότητας ένταξής του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ενα σύγχρονο τρένο, ως ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "όχημα" για την επιθυμητή χωρική αποκέντρωση, την αειφόρο και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την έξοδο από την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική κρίση.
Στο συμπόσιο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και Ε.Μ.Π., εκπρόσωποι των ΣΦΣ Ελλάδας και ΣΦΣ Αρκαδίας, εκπρόσωποι των Ελβετικών Σιδηροδρόμων Rhätische Bahn, καθώς και έγκριτοι Ελληνες και Ελβετοί επιστήμονες πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι, μέλη του CODE PATRAS.
Οι εκπρόσωποι της Rhätische Bahn παρουσίασαν την εμπειρία τους από την διαδικασία ένταξης των γραμμών Albula και Bernina στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι εν λόγω γραμμές ανήκουν στο δίκτυο της UNESCO από το 2008.
Κατά την διεξαγωγή των συμπερασμάτων τονίστηκε απ' όλους τους φορείς η ανάγκη της σταδιακής προσέγγισης για την επανενεργοποίηση του δικτύου και της σύνταξης φακέλου για την ένταξη τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ως επόμενα βήματα προτάθηκαν η διοργάνωση μίας κλειστής συνάντησης εργασίας των αρμόδιων εκπροσώπων των φορέων την άνοιξη του 2017 που θα χρησιμεύσει ως προετοιμασία μίας δημόσιας εκδήλωσης, ανοιχτή στο κοινό και τα ΜΜΕ, το φθινόπωρο του 2017 στην Πελοπόννησο, για την ολοκλήρωση και επίσημη διατύπωση της στρατηγικής και των επόμενων ενεργειών για την τουριστική αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου». 

***  ΒΟΜΒΑ για το ΧΡΕΟΣ...

~ Χρέος. Η λέξη που όλοι οι Έλληνες σιχαίνονται να ακούνε, είτε ως ιδιώτες είτε ως πολίτες. Το χρέος ωστόσο (με τα δεδομένα που έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις) είναι εδώ και μάλιστα αυξάνει μέρα με τη μέρα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μέσα σε ένα χρόνο το χρέος αυξήθηκε κατά 15,5 δις και πλησιάζει πλέον τα 330 δις ευρώ. Όχι μόνο αυτό αλλά αυξήθηκε και σε μία οικονομία σε ύφεση, με το ΑΕΠ μικρό και την ανάπτυξη αναιμική (για να το πούμε ευγενικά). Το χειρότερο είναι πως όχι μόνο έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα και δεν έχει μειωθεί, αλλά δεν υπάρχει και ένα οργανωμένο σχέδιο εξόδου από τη διελκυστίνδα της ύφεσης.
Εν τω μεταξύ παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πόσο μα πόσο αποικία έχουμε γίνει. Σε άλλες εποχές θα μας έδιναν καθρεφτάκια (ιθαγενείς γαρ), στην εποχή μας, μας δίνουν δόση και παίρνουν αεροδρόμια. Λιμάνια, ΔΕΚΟ, υποδομές τα πάντα.
Αν το ξεπούλημα είχε ξεκινήσει από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οι ΤσιπροΚαμμένοι απλά το αποτελείωσαν.

***  ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΦΙΛΗ! Ξεσηκώθηκαν βουλευτές...

~ Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την άρση της εγκυκλίου της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Στο κείμενο της ερώτησης ζητούν να αποσυρθεί η εγκύκλιος επειδή "εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα"
Όπως αναφέρουν, η εγκύκλιος "καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις ή /και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών".
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
Χρήστος Καραγιαννίδης,
Aννέτα Καββαδία,
Ευαγγελία Καρακώστα,
Γιώργος Κυρίτσης,
Γιώργος Πάλλης,
Χριστόφορος Παπαδόπουλος,
Μπέττυ Σκούφα,
Κώστας Σπαρτινός,
Ελένη Σταματάκη.

*** ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Ιδρύεται υφυπουργείο που θα υπάγεται...

~ Απίστευτο και μένει να δούμε αν θα είναι αληθινό.
Το σχέδιο ισλαμοποίησης και πλήρης αφανισμού της Εκκλησίας που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί με το υφυπουργείο που πρόκειται να ιδρυθεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που θα αφορά θέματα Εκκλησίας και θα υπάγεται κατευθείαν στο Μαξίμου.
Καλά διαβάσατε, αν γίνει, θα αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από το υπουργείο Παιδείας στο συγκεκριμένο θέμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα παίρνει τις αποφάσεις.

***  Στα χέρια της Αστυνομίας δύο Βούλγαροι σε Καλαμάτα και Μολάους που εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες 
Δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 31 και 38 ετών, ως μέλη σπείρας που έκανε απάτες, συνελήφθησαν στην Καλαμάτα και στους Μολάους από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων.
Ειδικότερα, ο 31χρονος, ως μέλος της συμμορίας που ενέχεται στη διάπραξη απατών, στις 23 του μήνα το μεσημέρι, μαζί με άγνωστους συνεργούς, παραθέτοντας ψευδή στοιχεία ως αληθή αποπειράθηκε να αφαιρέσει από 57χρονη στην Καλαμάτα 5.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός.
Όπως προέκυψε ακόμα, ο αρχηγός της σπείρας βρίσκεται στη Βουλγαρία, από όπου κάνει τις τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ στην Ελλάδα έχει στρατολογήσει ομοεθνείς του, οι οποίοι ουσιαστικά εκτελούν χρέη εισπρακτόρων.
Ο δε στρατολόγος από τους Μολάους είχε στρατολογήσει εισπράκτορες σε Καλαμάτα (αυτός που πιάστηκε), Σπάρτη, Νεάπολη, Κω και Καβάλα, ενώ ο ίδιος έκανε τον εισπράκτορα στους Μολάους.
Να σημειωθεί ότι η αμοιβή των εισπρακτόρων ήταν 200 με 300 ευρώ και έστελναν τα χρήματα είτε με δικό τους άνθρωπο είτε με ταξί στη Βουλγαρία, ή τα πήγαιναν oι ίδιοι.

*** Αντιπλημμυρική προστασία από Θουρία προς Καλαμάτα 
Άρχισαν οι εργασίες για την Α’ φάση του αγωγού ομβρίων από Θουρία προς Καλαμάτα
 Σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας 
 Ένα σημαντικό έργο υποδομών για την πόλη της Καλαμάτας ξεκίνησε χθες, από το σημείο πολύ κοντά στη νότια είσοδο της Θουρίας (έναντι του εργοστασίου Παπαδημητρίου). Ο λόγος για την «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών - Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας, α΄ φάση, τμήμα από Θουρία έως νοσοκομείο», με προϋπολογισμό 2.952.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η πίστωση, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας, διατέθηκε με απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο ορισμός της ΔΕΥΑΚ ως δημοπρατούσας αρχής, διευθύνουσας υπηρεσίας και προϊσταμένης αρχής.
Ανάδοχος έχει αναδειχθεί κατόπιν διαγωνισμού η Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ, που προσέφερε έκπτωση 53,24%. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή από την 30ή Σεπτεμβρίου.
  Λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα δεκαετιών
Ο δήμαρχος, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «πολύ χαρούμενη», τονίζοντας πως αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πλήττονται από την αδυναμία απορροής των ομβρίων. «Φτιάξαμε έναν εθνικό δρόμο πριν από κάποιες δεκαετίες και δεν είχε προβλεφθεί το αυτονόητο: τι θα γίνεται με τα όμβρια. Θα μαζεύουμε, πλέον, τα όμβρια από το σημείο αυτό μέχρι το νοσοκομείο. Είναι η πρώτη φάση του έργου. Ήδη έχει αρχίσει και η παρέμβαση, επί της Νέας Εισόδου. Με τον τρόπο αυτό, του χρόνου το χειμώνα δε θα υπάρχει ζήτημα εδώ, όπου έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα κάθε χρόνο, καθώς τα νερά συσσωρεύονται και έχουμε ζημιές ιδιαίτερα κατάντη του δρόμου», ανέφερε ο Π. Νίκας.
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το υπουργείο Υποδομών, γι' αυτό και συνεχίζεται η χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης ομβρίων μέχρι τη διασταύρωση προς Μεσσήνη, στο Ασπρόχωμα.
Από πλευράς εργολάβου ζητείται η κατανόηση των παρόδιων ιδιοκτητών για τη μικρή ταλαιπωρία τους λόγω της εκτέλεσης του έργου. Επίσης, θα πρέπει οι οδηγοί των διερχομένων οχημάτων να προσέχουν τη σήμανση και να ελαττώνουν ταχύτητα, ιδίως στα σημεία όπου στενεύει ο δρόμος λόγω καταλήψεως τμήματος του οδοστρώματος για την πραγματοποίηση των εργασιών.
Το έργο έχει σκοπό να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα απορροής ομβρίων που παρουσιάζονται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα από Θουρία έως νοσοκομείο και κάνουν το δρόμο ορισμένες φορές αδιάβατο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Με την υλοποίησή του, θα συλλέγονται τα όμβρια των ανάντη περιοχών και της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα από Θουρία έως νοσοκομείο και μέσω κυρίου συλλεκτήρα αγωγού θα παροχετεύονται στον ποταμό Ξερίλα, λίγο πριν από τη συμβολή του με τον ποταμό Άρι.

***  Διεξήχθη χθες ο διαγωνισμός προστασίας του Παμίσου 
Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας 
 Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υ.ΜΕ.ΔΙ. προέβη χθες στη διεξαγωγή Διεθνούς Διαγωνισμού με Ανοικτή Διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το Φράγμα Άρι-Μεσσήνη-Εκβολές στη θάλασσα και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης», προεκτιμώμενης αμοιβής 2.709.116,85 ευρώ (με ΦΠΑ). Στο διαγωνισμό προσήλθαν πέντε (5) συμπράξεις γραφείων μελετών και συνολικά τριάντα πέντε (35) γραφεία μελετών
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό, ανάδοχος θα αναδειχθεί η σύμπραξη με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με συναξιολόγηση, τεχνικής και οικονομικής προσφοράς και χωρίς άνω όριο στην οικονομική προσφορά και, επομένως, θα προκύψει σημαντικότατη έκπτωση επί της προεκτιμώμενης αμοιβής.
  Σύντομη τεχνική περιγραφή του προς μελέτη έργου
H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη του ποταμού Παμίσου. Στη μελέτη περιλαμβάνονται ο κάτω ρους του ποταμού Παμίσου, το ρέμα Μπούκας και τα συμβάλλοντα σε αυτό ρέματα, δυτικά του Παμίσου, τα οποία λειτουργούν ως αποστραγγιστικές/αντιπλημμυρικές τάφροι του κάμπου Μεσσήνης, καθώς και το τμήμα του ρέματος Άρι που διέρχεται ανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής έχουν κατασκευαστεί κατά διαστήματα διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι παρόχθιες πεδινές περιοχές τόσο της άνω όσο και της κάτω Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα υποφέρουν οι περιοχές του Δήμου Μεσσήνης.
Ο υφιστάμενος κυματοθραύστης για την προστασία της εκβολής του ποταμού Πάμισου δεν έχει ικανοποιητική λειτουργία. Παρατηρείται σημαντική συσσώρευση φερτών που δυσχεραίνουν την εκβολή.
Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται δυτικά της εκβολής του ποταμού Πάμισου, στην περιοχή Κουλντούκι Μπούκας, όπου εκβάλλει το ρέμα Μπούκας.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Πάμισου και του ρέματος Άρι. Το αεροδρόμιο έχει απειληθεί στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα και το 2006 σημειώθηκε κατάκλυση τμήματος αυτού.
Με τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας και την αποπεράτωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα – Καλαμάτα έχει ξεκινήσει και αναμένεται εντονότερη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Η αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της περιοχής των εκβολών του Παμίσου θα συμβάλει θετικά στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου στην περιοχή φράγμα Άρι – Μεσσήνη – εκβολές στη θάλασσα και του ρέματος Άρι ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής των εκβολών του π. Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης, ώστε να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής. 

***  Πρόληψη και ενημέρωση για κακόβουλα λογισμικά από την Ελληνική αστυνομία 
Ξεκίνησε προχθές η εκστρατεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την πρόληψη και ενημέρωση για κακόβουλα λογισμικά που προσβάλλουν φορητές συσκευές (mobile malware).
Η εκστρατεία πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα από 24 έως 30 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα σε είκοσι δύο (22) κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία, στην Ουκρανία, στην Κολομβία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την υποστήριξη της AMERIPOL.
Σε ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο (http://cyberalert.gr/mobile-malware/) της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναρτηθεί σχετικό υλικό, με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών για τις υφιστάμενες απειλές σε σχέση με το mobile malware, καθώς και για τους τρόπους προστασίας από τις διάφορες μορφές του.
Επίσης, το ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο σε 20 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ιστοτόπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της EUROPOL.
Αναλυτικά, μέσα από βίντεο, φυλλάδια και διαγράμματα επιδιώκεται η επίτευξη στο μέγιστο δυνατό εύρος ενημέρωσης του κοινού που περιηγείται στο διαδίκτυο μέσα από φορητές συσκευές, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αποφυγή απώλειας χρημάτων και της διαρροής - υποκλοπής προσωπικών ή/και επαγγελματικών δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι τα κακόβουλα λογισμικά αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, λαμβάνοντας μορφή «ψηφιακών όπλων», ενώ κάποια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν στις φορητές συσκευές.
Εξαιτίας των κακόβουλων λογισμικών, οι χρήστες κινδυνεύουν:
•με απώλεια προσωπικών πληροφοριών και χρημάτων
•με «κλοπή» της ψηφιακής ταυτότητάς τους
•με διαρροή επαγγελματικών δεδομένων και
•απώλεια όλων των αποθηκευμένων σε δεδομένων μιας συσκευής, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών φωτογραφιών, επαφών και e-mails, σε περίπτωση που αυτή σταματήσει να λειτουργεί.

 *** Μετανιωμένος εμφανίστηκε στον ανακριτή ο Μεσσήνιος δράστης του φονικού στους Αμπελόκηπους 
Στον ανακριτή για να απολογηθεί οδηγείται έπειτα από τριήμερη προθεσμία ο 60χρονος πρώην αστυνομικός, με καταγωγή από τη Μεσσηνία και υποψήφιος βουλευτής στο νομό με τη "Χρυσή Αυγή", που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του 68χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, την περασμένη Παρασκευή, στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βατοπεδίου, στους Αμπελοκήπους.
Ο εισαγγελέας τού άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοχρησία.
Ο ίδιος φέρεται να είπε κατά την κατάθεσή του στους αστυνομικούς ότι είχε συνεχείς τσακωμούς με το θύμα, το οποίο το μοιραίο βράδυ τού επιτέθηκε και τότε αυτός πήρε το όπλο του και «αντέδρασε» πυροβολώντας τον θανάσιμα.
Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι μετανιωμένος και ζητά συγγνώμη. Κάνει δε λόγο για φονικό για «ασήμαντη αιτία» και μιλά για απρόκλητη επίθεση του θύματος στον 60χρονο πρώην αστυνομικό.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου ο 60χρονος εμφανίστηκε με τον συνήγορό του στη ΓΑΔΑ, όπου και συνελήφθη από άνδρες του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, στους οποίους παρέδωσε και το όπλο του.

*** Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη περιφερειακή έκθεση «Πελοπόννησος EXPO» 
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η πρώτη περιφερειακή έκθεση στην ιστορία της Πελοποννήσου, η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» που φιλοδοξεί να προβάλει την παραγωγικότητα, την εμπορική δραστηριότητα και την ποιότητα της Ελληνικής Επιχείρησης.
Μέχρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν όλα τα ποιοτικά προιόντα του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας από τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου που ένωσαν τις δυνάμεις τους και ελπίζουν στην εξέλιξη του brand Πελοπόννησος. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του κτηρίου ΓΕΑ στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης.
Στην έκθεση, που έχει ως στόχο να ενισχύσει το πνεύμα συνεργασίας και σύνταξης δυνάμεων προς όφελος των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, θα συμμετέχουν πολλοί παραγωγικοί τομείς, ενώ θα διοργανωθούν σημαντικές εκδηλώσεις επιχειρηματικών συναντήσεων με επιχειρήσεις εισαγωγής του εξωτερικού μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network, προκειμένου οι πελοποννησιακές επιχειρήσεις να έχουν την άμεση ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να κλείσουν συμφωνίες με επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως και ενημερωτική ημερίδα εξαγωγικού προσανατολισμού του Enterprise Greece που στηρίζει ενεργά την «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO».
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της: Καθημερινές: 17.00 – 22.00 και Σαββατοκύριακο: 10.30 – 22.30.

***  Απέχουν και σήμερα από πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι  
Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την επανάληψη της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και αυτήν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία: α) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και β) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.
Κατ’ εξαίρεσιν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των Συλλόγων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος έπειτα από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, όταν κριθεί αναγκαίο. Ενδεικτικά θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων, καθώς και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες.
Είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού αποτελεί εγγύηση της νομιμότητας της διαδικασίας των πλειστηριασμών και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, χρήζει δε της προστασίας και του σεβασμού όλων. Ο πρόεδρος   Γεώργιος Ρούσκας

***  Υπογραφή της σύμβασης για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων μεταξύ των Δήμων Μεσσήνης & Οιχαλίας 
H σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας «Κατασκευή και λειτουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων για την επεξεργασία των οικιακών και δημοτικών απορριμμάτων των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας» υπεγράφη χθες στη Μεσσήνη μεταξύ των δημάρχων Μεσσήνης, Γεωργίου Τσώνη και Οιχαλίας, Αριστείδη Σταθόπουλου.
Αντικείμενο της ανωτέρω σύμβασης αποτελεί η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η διενέργεια  δημόσιου διαγωνισμού και καταληκτικά η κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
Τα ανωτέρω υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπλήρωσης των στόχων του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών και μη επικίνδυνων αποβλήτων, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της συνεργασίας για την προσωρινή διαχείριση τα τρία (3) έτη, με δυνατότητα παράτασης κατόπιν συμφώνων αποφάσεων των οικείων Δημοτικών συμβουλίων.

***  Ραγδαίες εξελίξεις στο Δήμος Τριφυλίας μετά την «καρατόμηση» διοικήσεων σε Φορέα και Κοινωφελή… 
Ο νέος πρόεδρος της Κοινωφελούς, Ανδρέας Μπουγάς, η γραμματέας - πρακτικογράφος, Φώφη Στυλιανού και ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιάννης Κατσούλας
Ζαχαρίας Κανελλόπουλος: «Στην πρόκληση και προσβολή του δημάρχου θα απαντήσω!»
 Ραγδαίες φαίνεται πως θα είναι οι εξελίξεις στη συμπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας και, κατ’ επέκταση, στη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την προχθεσινή «καρατόμηση» των διοικήσεων του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας» και της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας - Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.», με τη λήξη της θητείας τους, κι ύστερα από προσωπική επιλογή και πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα! Σημειώνεται πως εισήγηση για τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν στον ορισμό μελών σε Φορέα και Κοινωφελή Επιχείρηση δεν υπήρχε στο φάκελο των θεμάτων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Με μια αδόκητη πρόταση ο κ. Κατσίβελας «καρατόμησε» από το Φορέα τον πρόεδρό του, Ζαχαρία Κανελλόπουλο, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Κατσούλα και τα μέλη, από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, Δημήτρη Σαρμαντζή και Γιώργο Τσακανίκα και, από δημότες, Δημήτρη (Τζίμη) Χρονόπουλο, πρώην πρόεδρο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας και υποψήφιο με τον κ. Κατσίβελα, Παναγιώτη Σουρέτη, πρώην δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο με τον κ. Κατσίβελα και Φώτη Ανδρουτσή, υποψήφιο του κ. Κατσίβελα.
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Κατσίβελας φέρεται να μην είχε ενημερώσει κανέναν για τις επιλογές του, ενώ σίγουρα δεν είχε συζητήσει και δεν είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του Φορέα, Ζαχαρία Κανελλόπουλο!
Όπως, επίσης, θεωρήθηκε (και χθες συζητιόταν έντονα στην Κυπαρισσία) εντελώς άκομψο, πολιτικά και ηθικά προκλητικό και προσβλητικό, το γεγονός ότι ο κ. Κατσίβελας δεν είπε ούτε μία κουβέντα για τον Ζαχαρία Κανελλόπουλο και τους συνεργάτες του που ήταν στη διοίκηση του Φορέα μέχρι σήμερα, έστω ευχαριστώντας τους, ακόμη και τυπικά, για τη θητεία και την προσφορά τους.
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.jpg
Ο κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, μιλώντας χθες στο «Θ», χαρακτήρισε «πολιτικά και ηθικά ανέντιμο αυτό που έκανε ο δήμαρχος σε βάρος μου, χωρίς καν να με έχει ενημερώσει, χωρίς να πει ένα “ευχαριστώ” για τη θητεία και προσφορά μου, εντελώς απρόκλητα, που έχω δώσει την ψυχή μου και για την εκλογή του συνδυασμού μας, αλλά και για το Φορέα. Είναι προσβολή και για εμένα και για τους δημότες της Τριφυλίας που με εμπιστεύονται και με εκλέγουν και ιδίως για τη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας.
Στην πρόκληση και προσβολή του δημάρχου θα απαντήσω δημόσια», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Όμως, ο δήμαρχος Τριφυλίας δεν είχε ενημερώσει ούτε και το νέο πρόεδρο και τα νέα μέλη που θα πρότεινε στο Φορέα. Για πρόεδρο πρότεινε το Θεόδωρο Τσαλαμανδρή, ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν είχε προσέλθει ακόμα και το πληροφορήθηκε, έπειτα από ώρα, όταν και πήγαινε προς την αίθουσα, από δημοσιογράφους, στο διάδρομο του Δημοτικού Μεγάρου, ξεκαθαρίζοντας άμεσα και ευθέως πως δεν αποδέχεται την προεδρία. Το ίδιο είπε και στον ίδιο το δήμαρχο, πάλι ενώπιον των δημοσιογράφων, στο διάδρομο του Δημοτικού Μεγάρου, όταν ο κ. Κατσίβελας βγήκε από την αίθουσα για λίγο. Μόλις είδε τον κ. Τσαλαμανδρή τού είπε ότι τον έκανε πρόεδρο.
Ο κ. Κατσίβελας πρότεινε, από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, τον Παναγιώτη Τσίγγανο για αντιπρόεδρο και για τακτικά μέλη τον Αναστάσιο Αδρακτά, τον Ιωάννη Μερκούρη και το Βασίλη Παπαθεοδοσίου, με τους αναπληρωματικούς τους, ενώ ζήτησε και δύο από την αντιπολίτευση, από την οποία και προτάθηκαν οι Γιώργος Ασημακόπουλος και Σαράντος Κουκούμης, με τους αναπληρωματικούς τους.
Από εργαζομένους και πολίτες, ο κ. Κατσίβελας πρότεινε ως τακτικά μέλη την Ολυμπία Σταύρου, τον Κώστα Αντωνόπουλο, τον Αναστάσιο Μεθενίτη και τον Ιωάννη Γριβοκωστόπουλο, με τους αναπληρωματικούς τους.
Το Σώμα ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας.
Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσαν οι επιλογές του δημάρχου Τριφυλίας και για την Κοινωφελή Επιχείρηση. Ο κ. Κατσίβελας δεν πρότεινε για πρόεδρο ξανά το δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, Γιάννη Κατσούλα, τον οποίο, ωστόσο, πληροφορίες φέρουν να αναβαθμίζεται είτε σε αντιδήμαρχο είτε σε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς με τη λήξη της θητείας του σημερινού προέδρου του Σώματος, Γιάννη Καλκαβούρα, ο κ. Κατσίβελας φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την αντικατάστασή του.
Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε ο κ. Κατσίβελας για τη θέση του αντιπροέδρου, από την οποία «καρατόμησε» τη Βιβή Παντελάκη, όλως αναίτια, γεγονός που προκαλεί έντονα ερωτηματικά για τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα της επιλογής.
Οι «καρατομήσεις» συνεχίστηκαν και στα μέλη της Κοινωφελούς Επιτροπής, βγάζοντας από τακτικά τους δημοτικούς συμβούλους Ζαχαρία Κανελλόπουλο, Γιάννα Κωνσταντέλου και Δημήτρη Σαρμαντζή και τους πολίτες Γαρυφαλιά Τεριζάκη, νηπιαγωγό στους Γαργαλιάνους, και Μαρία Λιακάκη, ιστορικό, υποψήφια διδάκτορα Βυζαντινής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας.
Για πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης ο κ. Κατσίβελας επέλεξε και πρότεινε το δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, Ανδρέα Μπουγά, ο οποίος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος στον Κυνηγετικό Σύλλογο Γαργαλιάνων!
Για αντιπρόεδρο πρότεινε το Γιάννη Αδρακτά και για τακτικά μέλη, από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, το Γιάννη Μερκούρη, τη Μαρία Πανουσιοπούλου και τον Αναστάσιο Αδρακτά, με τους αναπληρωματικούς τους, ενώ ζήτησε και δύο από την αντιπολίτευση, από την οποία και προτάθηκαν οι Αλέκος Κουτρουμπής και Γιώργος Σκιαδάς.
Από κοινωνικό φορέα της περιοχής και πολίτες, ο κ. Κατσίβελας πρότεινε ως τακτικά μέλη τη Βιβή Παντελάκη, τη Βασιλική Καλκαβούρα, τη Δήμητρα Ανδρινοπούλου και την Πολυξένη Διακουμή.
Το Σώμα ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας.
Οι αποφάσεις για ορισμό μελών ναι μεν ήταν ομόφωνες, ωστόσο προκαλούν αντιδράσεις και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  «Τα χαΐρια μας εδώ»: Ένας θεατρικός μονόλογος βγαλμένος από την προσφυγιά 
«Τα χαΐρια μας εδώ: Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», ένα βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, ήταν η αφορμή για να ανέβει σε μερικές ημέρες ο θεατρικός μονόλογος «Τα χαΐρια μας εδώ» με την ηθοποιό Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη.
Το ανέβασμα, βέβαια, δεν είναι συνηθισμένο για τα δεδομένα της Καλαμάτας, αφού θα γίνει στο Καφενείο «Η Ελλάς» στην οδό Ακρίτα 127.
Ο λόγος που επιλέχθηκε ένας τέτοιος χώρος, όπως είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης Άγγελος Μπούρας, είναι γιατί το βιβλίο από μόνο του οδηγεί σε ένα χώρο μη θεατρικό. Είναι ένα έργο αφηγηματικό, ανθρώπινο και, κυρίως, λαϊκό, που πρέπει να βάλει την ηθοποιό ανάμεσα στο κοινό, αφού και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου ήταν μια τέτοια γυναίκα.
Τη γυναίκα αυτή υποδύεται, όπως προαναφέραμε, η Καλαματιανή ηθοποιός Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, η οποία δήλωσε πολύ χαρούμενη που βρίσκεται ξανά στην πόλη μας εδώ και τρία χρόνια.
Όπως είπε, το βιβλίο βρέθηκε έπειτα από πολύ ψάξιμο και προκαλεί συγκίνηση στον αναγνώστη. Συμπλήρωσε δε, ότι μπορεί να αναφέρεται σε πρόσφυγες της μνήμης, αλλά είναι σημερινό και στο τέλος δίνει στον αναγνώστη κουράγιο και αισιοδοξία, αφού δείχνει πως τα προβλήματα μπορεί να ξεπεραστούν.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η επιλογή του έργου έγινε από τον Γιώργο Αδαμόπουλο, που πρότεινε το βιβλίο στη Σταυρούλα Μπαρδουνίωτη, καθώς για αυτόν σημαίνει πολλά, αφού εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με αυτό το ξεχωριστό είδος μουσικής που είναι το ρεμπέτικο.
Τέλος, οι τρεις συντελεστές ευχαρίστησαν την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας και ιδιαιτέρως την κυρία Λέττα Πετρουλάκη, αφού η θεατρική παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα και την ευγενική στήριξή της.
Η παράσταση «Τα χαΐρια μας εδώ…» θα κάνει πρεμιέρα στην Καλαμάτα τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ. Θα παίζεται, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 9.00 μ.μ.
Προπώληση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας / Καφενείο η Ελλάς, πληροφορίες: 27210 92682.
Η παράσταση 
Πρόκειται για ένα θεατρικό μονόλογο, μια συγκλονιστική προφορική μαρτυρία με μνήμες από τη Σμύρνη, την απελευθέρωση και την καταστροφή της, τον ξεριζωμό των Ελλήνων και τα μετέπειτα δύσκολα χρόνια τους στην Ελλάδα ως πρόσφυγες.
Ο συγγραφέας Γιώργης Παπάζογλου παρουσιάζει τη μάνα του, Αγγέλα Παπάζογλου, μια Σμυρνιά τραγουδίστρια και γυναίκα του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, να αφηγείται με λαϊκή, γεμάτη μουσικότητα γλώσσα, τη ζωή της.
Η συνταρακτική επικαιρότητα του λόγου της Αγγέλας θυμίζει ότι είναι αμαρτία να ξεχνάς. Και όπως έλεγε και η ίδια: «Να μην ξεχνάς... Άμα ξεχνάς αυτά που ‘παθες, θα στα ξανακάνουνε χειρότερα».   Π. Μπ.


*** Αθλητική ενημέρωση :
Πρεμιέρα στην 1η αγωνιστική της Β' φάσης του Κυπέλλου

***  ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ στο ποδόσφαιρο :
Αναλυτικά το πρόγραμμα και αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:
Τρίτη 25/10/2016


3ος όμιλος
Ο Κάσσος... λύτρωσε τον Απόλλωνα στη «μάχη» με τον ΟΦΗ
Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ 1-0 .- ^
Τα  γκολ : Το γκολ που χάρισε το «τρίποντο» στην «ελαφρά ταξιαρχία» σημείωσε ο Κάσσος στο 69ο λεπτό.
Διαιτητή: Μακρυπόδης (Αχαΐας)
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Δημήτρης Σπανός): Χιώτης, Ντάσιος (79΄ Πάνος), Κύργιας, Δεληζήσης, Βαλεριάνος, Κονέ, Ρομάνο, Πουρτουλίδης, Περογαμβράκης (61΄ Κάσσος), Διαμαντόπουλος, Σιατραβάνης (87΄ Τσιάρας).
ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας): Δαύκος, Μίκιτς (73΄ Μιλοσάβλιεφ), Βαλλιάνος, Κώτσιος, Όστοϊτς, Νάστος, Αντουκόρ (81΄ Μασάδο), Χαντί, Μπουρσέλης (73΄ Κομεσίδης), Βουό, Ράντι.

4ος όμιλος
Ο Αγροτικός Αστέρας νίκησε με ανατροπή την Καλλονή
Καλλονή - Αγροτικός Αστέρας 1-2 .-^
Τα γκολ :Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 18' με τον Φράγκο, ο Τεγούσης ισοφάρισε στο 54', ενώ ο ίδιος είχε και δοκάρι στο 81' και στο 86' ο Τάι, που είχε περάσει ως αλλαγή, έκανε το 2-1 και έδωσε τη νίκη στους φιλοξενούμενους.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ζαραβινός (Αθηνών)
ΚΑΛΛΟΝΗ (Γιώργος Βαζάκας): Μανιάτης, Ζουλιώτης, Ρεπετσάς, Αποστόλου, Ποζατζίδης, Ντάλλας, Γιώργου (74' Σάββα), Παϊράμπα, Φράγκος, Κέρι (82' Λαμπράκης), Μπουρνουζάν (26′ Σοφιάνης).
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Νίκος Νεντίδης): Γιακουμής, Κυριακίδης (63' Κουκόλης), Βαφέας, Γκότοβος, Ουνγιαλίδης, Τεγούσης, Χατζής (83' Γκέσιος), Πάλλας (51′ Τάι), Τριανταφυλλάκος, Πάτο, Φιλίπε

5ος όμιλος
Τριάρα του Άρη στον Αιγινιακό για το Κύπελλο
Αιγινιακός - Άρης 0-3  .- ^
Τα γκολ : Το σκορ άνοιξε στο 18ο λεπτό ο Καπνίδης και ακολούθησαν δύο τέρματα του Μιλούνοβιτς, στο 71΄ και στο 82΄.
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ (Περικλής Αμανατίδης): Τόλιος, Γιατζιτζόγλου, Λιόλιος, Ζγκούρι (81΄ Ποσίνκοβιτς), Γκατσολάρι (60΄ Κυζιρίδης), Παπουτσογιαννόπουλος, Ζούρκος, Πασαλίδης, Γκούρτσας, Φασίδης (65΄ Ρανγκέλοφ), Πατράλης.
ΑΡΗΣ (Νίκος Αναστόπουλος): Διούδης, Καράμπελας, Τζανακάκης, Ιντζίδης, Ραούλ Μπράβο, Ρόβας (72΄ Παυλίδης), Ανάκογλου, Τάτος, Ντούνης (63΄ Μπαργκάν), Μιλούνοβιτς (83΄ Αντρέου), Καπνίδης .-

6ος όμιλος
«Ξέσπασε» η ΑΕΚ, νίκες για Αρη, Πανθρακικό και Απόλλων
ΑΕΚ - Κέρκυρα 4-0 .- ^
Τα  γκολ : στο 7΄ σουτ του Γκάλο  ,στο 78΄ με τον Χριστοδουλόπουλο , ο Πέκχαρτ με πλασέ έκανε το 3-0 , στο 90΄ ο Ντιόγκο  .-
Διαιτητής: Κιοτζένης (Ξάνθης)
Κίτρινες: Ανδρεόπουλος, Ντιόγκο, Μοϊσέ
 ΑΕΚ (Ζοζέ Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίας, Σιμόες (55΄ Γιόχανσον), Γαλανόπουλος, Πλατέλλας (55΄ Μάνταλος), Χριστοδουλόπουλος (86΄ Ζόριτς), Αραβίδης, Πέκχαρτ
 ΚΕΡΚΥΡΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Αραμπατζής, Ματιέ, Μοϊσέ, Γρομίτσαρης, Ντιόγκο, Ανδρεόπουλος, Ναζίμ (46΄ Νίκιτς), Γεωργίου, Ντουάλα (67΄ Σπίνουλας), Αρναρέλλης, Παμλίδης (70΄ Γεωργακόπουλος)

7ος όμιλος
Εύκολα ο Πανθρακικός, 3-0 την Καλλιθέα στο Κύπελλο
Πανθρακικός - Καλλιθέα 3-0 .- ^
Τα γκολ :Στο 37' ο Νικόλτσης , Στο 30' ο Ηλιάδης  , Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε στο 92' ο Καρδάρης.
Διαιτητής: Βρέσκας (Ημαθίας)
Πανθρακικός (Ανυφαντάκης): Γκαραβέλης, Πολίμος, Πετρούσης, Μπουγαΐδης, Μυρθιανός, Πλέγας (66′ Ψάλτης), Γαβριηλίδης, Ηλιάδης (60' Καρδάρης), Χαλκιαδάκης, Ρομπέρ, Νικόλτσης (76' Μήλιος).
Καλλιθέα (Γκώνιας): Ντούνης, Λεβέντης, Σταμόπουλος, Μουκτάρης, Πάτας, Γκίνης (74' Κατσικογιάννης), Μπέλης, Μάκο, Σμυρλής (68' Γουόρντεν), Τσίπρας, Σταματάκος.

Τετάρτη 26/10/2016
2ος όμιλος
Ολυμπιακός – Πλατανιάς (19:30, «Γ. Καραϊσκάκης»)

4ος όμιλος
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη (15:00 Εθν. Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»)

6ος όμιλος
Λαμία - Αναγέννηση Καρδίτσας (17:15, ΔΑΚ Λαμίας)

7ος όμιλος
Ατρόμητος – Παναιτωλικός (17:15, Δημ. Περιστερίου)

8ος όμιλος
Πανιώνιος – Λεβαδειακός (15:00, Γήπεδο Νέας Σμύρνης)

Πέμπτη 27/10/2016
1oς όμιλος
Πανελευσιακόςς – Τρίκαλα (15:00, Δημ. Ελευσίνας)
ΠΑΟΚ - ΑΕΛ (17:15, Γήπεδο Τούμπας)

2ος όμιλος
Σπάρτη - ΑΟ Χανιά (15:00, Δημ. Στάδιο Σπάρτης)

3ος όμιλος
Παναθηναϊκός – Ηρακλής (19:30, «Απ. Νικολαΐδης»)

5ος όμιλος
Αστέρας Τρίπολης - Βέροια (17:15, «Θ. Κολοκοτρώνης»)

8ος όμιλος
Πανσερραϊκός – Κισσαμικός (15:00, Δημ. Σερρών)

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 3ης (25-26/10) και 4ης (27-28/10) αγωνιστικής της Euroleague:
Κόντρα στην Αρμάνι ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Τρίτη, 25/10/2016
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)  87-94 .- ^

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  87-93 .- ^

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Αρμάνι στο ΣΕΦ με... ιταλική φινέτσα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 21:00  91-81 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 25-19, 46-41, 70-61, 91-81 .-
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 16 (4), Μπιρτς 12, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου, Σπανούλης 16 (1), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 9, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 8 (2), Χάκετ 10, Λοτζέσκι 10 (2).
 Μιλάνο (Ρέπεσα): ΜακΛίν 2, Τζεντίλε 12, Χίκμαν 6, Καλνιέτις 4 (1), Ραντούλιτσα 14, Ντράγκιτς 13 (1), Μάτσβαν 4, Πάσκολο 2, Σάντερς 8 (1), Αμπάς, Σιμόν 16 (2).

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)  87-91 .- ^

Τετάρτη, 26/10/2016
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:00
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Πέμπτη, 27/10/2016
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Μπασκόνια (Ισπανία)- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 22:00

Παρασκευή, 28/10/2016
Γαλατασαράι (Τουρκία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 21:15
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγώνες)
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-0 4
Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 4
Αρμάνι Μιλάνο 2-0 4
Φενερμπαχτσέ 2-0 4
Ολυμπιακός 1-1 3
Μπαρτσελόνα 1-1 3
Παναθηναϊκός 1-1 3
Μπάμπεργκ 1-1 3
Νταρουσάφακα 1-1 3
Ερυθρός Αστέρας 1-1 3
Ζαλγκίρις 1-1 3
Μπασκόνια 1-1 3
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-2 2
Ούνιξ Καζάν 0-2 2
Αναντολού Εφές 0-2 2
Γαλατασαράι 0-2 2

*** Σαρλερουά - ΑΕΚ  58-80 
{Στο Champions League }
Η ΑΕΚ έκανε βόλτα από τα... 6,75μ. στο Βέλγιο κόνρα στη Σαρλερουά
Τα δεκάλεπτα: 21-18, 37-43, 45-60, 58-80
ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ (Μπαστιανίνι): Λιμπέρτ 8, Λαμπότ, Μαρνγκράβ 6, Χάρις 9 (2), Ρίτσαρντσον 17 (2), Γκοντό, Μπόουμαν 10, Κεμπ 2, Σβαρτς 2, Ντέιβις 4.
ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 18 (3), Σάκοτα 12 (4), Βασιλειάδης 2, Μιλόσεβιτς 4, Ντίξον 14 (4), Λαρεντζάκης 2, Φόλκερ 7, Ιβάνοβιτς 10 (2), Μαυροειδής 3, Σκουλίδας, Ουίλιαμς 8.

*** ΠΑΟΚ - ΟΥΣΑΚ  59-52 .-^
 {Στο Champions League }
Ο ΠΑΟΚ φόρτσαρε στο τέλος και νίκησε την τουρκική Ουσάκ
Δεκάλεπτα: 8-16, 23-25, 38-40, 59-52
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος 12, Κόνιαρης, Τσόχλας 9 (3), Τέιλορ, Μιλιένοβιτς 8, Γλυιαδάκης 4, Σάιμπερτ 3 (1), Μπράιαντ 21 (1), Πέινερς 2, Κλάντον
ΟΥΣΑΚ (Οζάν Μπουλκάζ): Καβακλίογλου, Καντάν 2, Φρεϊμάνις 5, Λάιονς 11, Ντεμιρέλ 11 (1), Καϊρίς 4, ΜακΚίσιτς 11 (1), Μονρό 8

***Παλικαρίσια ισοπαλία στη Χαλκίδα ο Τσικλητήρας 
Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε ο Τσικλητήρας σήμερα το απόγευμα στη Χαλκίδα, όταν στο 38’ αποβλήθηκε ο Μπίζος για πέναλτι πάνω στον Ντελέκο και ο γηπεδούχος Α.Ο. μπήκε μπροστά στο σκορ με το εύστοχο χτύπημα του Βεζυρτζόγλου. Οι Πυλιώτες όμως έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν βρέθηκαν τυχαία στη Γ’ Εθνική, ισοφαρίζοντας στο 68’ με πέναλτι που κέρδισε ο Γραμματικόπουλος από τον τερματοφύλακα Μιτακίδη και αξιοποίησε ο Κυριαζόπουλος και παίρνοντας προβάδισμα στο 85’ με τον Τσώνη. Δυστυχώς όμως το συγκρότημα των Κακαλέτρη-Παλαμάρα ούτε αυτή τη φορά χάρηκε ολόκληρο το 3ποντο, καθώς στην εκπνοή ο Βεζυρτζόγλου ισοφάρισε –ήταν η 4η ισοπαλία σε 6 αγώνες για τον Τσικλητήρα που έχει ακόμα μια νίκη και μια ήττα, ισοβαθμώντας στην 5η θέση του 3ου ομίλου με τρεις ακόμη ομάδες. Η συγκεκριμένη φάση ξεσήκωσε τις έντονες διαμαρτυρίες των Μεσσήνιων που ζήτησαν επιθετικό φάουλ του σκόρερ στον Χοτζάι.

Γ’ Εθνική-3ος Όμιλος
Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής
ΑΟ Χαλκίς-ΑΟ Πύλου 2-2
Παμβουπρασιακός-Παναχαϊκή 0-1
Φωστήρας Αθηνών-Ερμιονίδας ΑΕ 3-1
Δόξα Μεγαλόπολης-Λουτράκι ΠΑΟ 3-1
Θήβα ΑΟ-Παναργειακός 2-2
ΑΟ Ζευγολατιού-Παναρκαδικός  2-2
Αχαϊκή-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου 1-0

Η βαθμολογία
1 Παναχαϊκή 8-0 16
2 Παναρκαδικός 8-2 14
3 Παμβουπρασιακός 8-3 13
4 Φωστήρας Αθηνών 10-2 11
5 Αχαϊκή 5-7 7
6 Ερμιονίδας ΑΕ 7-6 7
7 ΑΟ Πύλου 6-5 7
8 ΑΟ Ζευγολατιού 3-7 7
9 Αιολικός 4-3 6
10 Θήβα ΑΟ 5-8 6
11 Δόξα Μεγαλόπολης 8-13 5
12 Λουτράκι ΠΑΟ 3-7 4
13 Παναργειακός 3-6 4
14 ΑΟ Χαλκίς 3-4 4
15 Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου 1-9 1

Η επόμενη αγωνιστική (30/10)
Τσικλητήρας-Παναχαϊκή
Λουτράκι-Βάρδα
Παναρκαδικός-Δόξα Μεγαλόπολης
Αστ. Αμαλιάδας/Πανόπουλο-Ζευγολατιό
Ερμιονίδα-Χαλκίδα
Παναργειακός-Φωστήρας
Αιολικός-Θήβα

*** Η  επόμενη αγωνιστική στο Α΄ Τοπικό ΕΠΣ Μεσσηνίας : Σάββατο 29/10/16
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Κυριακή 30/10/16
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ για σήμερα  :
Τέταρτη 26/10/2016 15:00 OTE Sport 1
Πανιώνιος - Λεβαδειακός
Κύπελλο Ελλάδας
15:00 OTE Sport 3
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη
Κύπελλο Ελλάδας
17:15 OTE Sport 3
ΠΑΟΚ - ΑΕΛ
Κύπελλο Ελλάδας
17:15 OTE Sport 1
Ατρόμητος - Παναιτωλικός
Κύπελλο Ελλάδας
19:00 NOVASPORTS 1
Μπεσίκτας - Παρτίζαν
Basketball Champions League
 19:30 OTE Sport 1
Ολυμπιακός - Πλατανιάς
Κύπελλο Ελλάδας
20:00 NOVASPORTS 4
Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα
Euroleague
 20:45 NOVASPORTS 5
Φενέρμπαχτσε - Ζάλγκιρις
Euroleague
 21:00 ΕΡΤ1
Μπάμπεργκ - Παναθηναϊκός
Euroleague
 21:00 NOVASPORTS 3
Άρης - Μπάκεν Μπερς
Basketball Champions League
 21:05 NOVASPORTS 2
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Γαλατάσαραϊ
Euroleague
 21:45 OTE Sport 8
Λάτσιο - Κάλιαρι
Ιταλικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 2
Σασουόλο - Ρόμα
Ιταλικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 3
Νάπολι - Έμπολι
Ιταλικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 1
Γιουβέντους - Σαμπντόρια
Ιταλικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 5
Ίντερ - Τορίνο
Ιταλικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 7
Φιορεντίνα - Κροτόνε
Ιταλικό Πρωτάθλημα
21:45 NOVASPORTS 1
Μπάγερν Μονάχου - Άουγκσμπουργκ
Κύπελλο Γερμανίας

***

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-26-2016.html .- 
~
 

** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5044  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3153 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3151  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.356   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010