~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή  28 Ιουλίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής ....από  το  2008  ....
~

Ό,τι αποστρέφεσαι, μην το κάνεις στον άλλο... Όποιος μπορεί να κράτηση αυτόν τον λόγο, του αρκεί για να σωθή.
Γεροντικόν
 

~ 28 Ιουλίου
Αποστόλων και Διακόνων Προχόρου προστάτου της Εκκλησίας Νικομήδειας, Νικάνορος, Τίμωνος επισκόπου Βόστρων και Παρμενά. Μαρτύρων Ακακίου του εν Μιλήτω (1), Δροσίδος και Ευσταθίου του εν Αγκύρα. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου, του Κασσανδριανού (†1777). Οσίων Ειρήνης ηγουμένης της Μονής του «Χρυσοβαλάντου» και Παύλου του Ξηροποταμηνού.
(1) Ο άγιος Ακάκιος καταγόταν από την Απολλωνία και μαρτύρησε στα χρόνια του βασιλιά Λικίνιου. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ευαγγελίου και δεινός κήρυκάς του. Λόγω του έργου του καταγγέλθηκε και βασανίστηκε. Όμως με τη θεία επέμβαση, βγήκε αλάβωτος από τα βασανιστήρια. Έτσι δεν έπαθε τίποτα όταν τον έριξαν μέσα σε καζάνι με βραστό νερό και διασώθηκε από την αγριότητα πεινασμένου λιονταριού. Βλέποντας αυτά τα θαύματα ο έπαρχος Τερέντιος, τον άφησε ελεύθερο. Στη συνέχεια ο άγιος μετέβη στην Μίλητο, όπου και συνέχισε το κήρυγμα του Ευαγγελίου και της μιας αληθινής πίστης του Κυρίου. Εκεί ο άγιος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ναό των ειδώλων και με την απειλή των βασανιστηρίων θέλησαν οι ειδωλολάτρες να τον κάνουν να θυσιάσει στα είδωλα. Ο άγιος Ακάκιος όμως με την δύναμη της προσευχής του και μόνο, μπόρεσε να συντρίψει τα αγάλματα των ειδώλων. Για αυτή του την πράξη αποκεφαλίστηκε. Το άγιο λείψανό του εναποτέθηκε στην πόλη των Συνάδων. ~
Σήμερα 28/07/2017 εορτάζουν:
Άγιοι Πρόχορος, Νικάνωρ, Τίμων και Παρμένας οι Απόστολοι και Διάκονοι, Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου
~  Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~   Βασιλείας γήινους πάλαι οὐκ ἔτυχες, ἀλλ' ἄφθαρτων στεφάνων νῦν σὲ ἠξίωσεν, ὁ Νυμφίος σου Χριστὸς ὁ ὡραιότατος ὢ καθιέρωσας σαύτην, ὅλη καρδία καὶ ψυχή, Εἰρήνη Ὁσία Μῆτερ, Χρυσοβαλάντου ἡ δόξα, ἠμῶν δὲ προσφυγὴ καὶ βοήθεια.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου - 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: https://youtu.be/-04xC5jLJT0  .-


~
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 

***  Άλλα τα μέσα, άλλη εποχή… 
Η φωτογραφία που είχε την καλοσύνη να φέρει στο «Θάρρος», επισκεπτόμενος την Καλαμάτα, ο κ. Αριστείδης Θωμόπουλος, ανηψιός του Γιάννη Θωμόπουλου, παλιού τυπογράφου του «Θ», ξύπνησε χιλιάδες νοσταλγικές αναμνήσεις.
Τότε που, για να στηθούν 2 σελίδες μεγάλου σχήματος, εργάζονταν σε βάρδιες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Τότε που η εφημερίδα στηνόταν στοιχείο στοιχείο (γράμμα γράμμα).
Αφού διέλυαν τις σελίδες της ημέρας, τοποθετούσαν τα στοιχεία (μεταλλικά γράμματα) στις κάσες που εικονίζονται περιμετρικά στη φωτογραφία, πάντα τοποθετημένα στη σωστή τους θέση, ανάλογα με το γράμμα, το μέγεθός του και τη γραμματοσειρά.
Μετά άρχιζαν να φτιάχνουν τα πληρωμένα και τις διαφημίσεις και, τέλος, τα κείμενα, ανάλογα με τη σειρά που ετοιμάζονταν από τους δημοσιογράφους.
Τέλος, κομμάτι κομμάτι άρχιζαν να «χτίζονται» οι σελίδες στο κεντρικό τραπέζι, το «μάρμαρο» όπως το ονόμαζαν.
Στη φωτογραφία, που πρέπει να τραβήχτηκε κατά τη 10ετία του 1950, εικονίζονται από δεξιά προς αριστερά: ο νεαρός μαθητευόμενος τυπογράφος Ντίνος Λάσκαρης, οι τυπογράφοι Γιάννης Θωμόπουλος και Αναπλιώτης, με τις ποδιές και πάντα με τις γραβάτες τους. Δυστυχώς, και λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά μου είναι αδύνατον να αναγνωρίσω τον πρώτο από αριστερά.
Στην εικονιζόμενη γωνιακή κάσα, καλοκαίρι, 7-8 χρόνων, πήρα τα πρώτα μου μαθήματα τυπογραφίας. Για να φθάνω μου έβαζαν μια καρέκλα και πατώντας πάνω της περνούσα ώρες ολόκληρες αντιγράφοντας τους τίτλους που μου έδιναν. Θυμάμαι ακόμα την απίστευτη κούρασή μου, μα και την απέραντη ευτυχία στο πρώτο μπράβο που μου έδωσαν!
Άλλες εποχές…  Α.Α.

*** Επιστρέφει το καλοκαίρι... Η πρόγνωση του καιρού της Παρασκευής στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 28/7/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 25-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.7 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Οικολογικό Σήμα Ποιότητας “Green Key” για το Elite City Resort 
Με επίκεντρο τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη και ακολουθώντας τις διεθνείς προδιαγραφές, το ξενοδοχείο Elite City Resort εξελίσσει διαρκώς το προϊόν του προσφέροντας υπηρεσίες που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής.
Στην προσπάθειά του να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καθαρότερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος, τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες και οικολογικές πρακτικές. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας “Green Key”, αποδεικνύοντας την υπευθυνότητα της επιχείρησης απέναντι στο περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο μέσα από συντονισμένες ενέργειες με απώτερο στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.
Το Green Key είναι ένα κορυφαίο διεθνές πρότυπο αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και αειφόρου λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας.
Tο Green Key δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, γνωστό ως FEE (Foundation for Environmental Education), μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση με αποστολή την εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, ανά τον κόσμο.
Εθνικός συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.
Για να βραβευθεί, δε, μία τουριστική μονάδα με το σήμα ποιότητας Green Key, χρειάζεται να πληροί ένα συγκεκριμένο αριθμό υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων. Τα κριτήρια αυτά εστιάζουν στην περιβαλλοντική διαχείριση της τουριστικής μονάδας και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των επισκεπτών, του προσωπικού, των προμηθευτών, των συνεργατών της, καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

*** Νικολάκου κατά Γόντικα: «Απαράδεκτη η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του “επαγγελματία προβοκάτορα”» 
«Η απαράδεκτη “πολιτική” συμπεριφορά του “επαγγελματία προβοκάτορα” εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Νίκου Γόντικα, ξεπέρασε τα όρια τόσο της δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας όσο και της ανοχής των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνα Νικολάκου.
Και συνεχίζει: «Στην ανακοίνωσή του σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, συνεχίζει να μεταχειρίζεται ψέματα ως επιχειρήματα, προκειμένου να τεκμηριώσει τους έωλους ισχυρισμούς του. Φτάνει, μάλιστα, σε σημείο να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα της Περιφερειακής Αρχής και να καλέσει τους πολίτες “να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια και να οργανώσουν την πάλη τους”, σε μια προφανή προσπάθεια καταστρατήγησης της νομιμότητας, εμφανιζόμενος ο ίδιος ωστόσο ως “προστάτης του δικαίου και των αδυνάτων”.
Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την ποιότητα της πολιτικής του πρακτικής και αναλόγως τον έχουν κατατάξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην ελάσσονα μειοψηφία. Του έχουν αναθέσει, ωστόσο, το ρόλο να ασκεί γόνιμη κριτική και να καταθέτει προτάσεις, κάτι στο οποίο έχει αποδειχθεί εντελώς αναξιόπιστος και ανεπαρκής.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης και η Περιφερειακή Αρχή διακρίνονται για τις τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, για τη βαθιά γνώση των προβλημάτων της Πελοποννήσου και την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της. Για το λόγο αυτό οι πολίτες τον εμπιστεύονται για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Σε ό,τι αφορά τα πυρηνελαιουργεία του Μελιγαλά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν αυτός που ενεργοποίησε τα πρόστιμα που “κρατούσαν στο συρτάρι” οι υπεύθυνοι των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα ο κ. Γόντικας και η παράταξή του να έχουν αντιδράσει για το θέμα αυτό.
Ο κ. Τατούλης προέβη παράλληλα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διενέργεια συστηματικών μετρήσεων, ώστε τα αποτελέσματά τους να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας για το σχεδιασμό ρεαλιστικών, τολμηρών και βιώσιμων λύσεων για όλους, πολίτες και πυρηνελαιουργούς. Βασικός στόχος η προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Άμεσα θα πρέπει να ανασκευάσει τα συκοφαντικά του ψεύδη σχετικά με τη στάση της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ζητήσει συγγνώμη για τη στάση του αυτή από τους πολίτες.
Από την πλευρά μας, δε θα επιτρέψουμε στον κ. Γόντικα και τους συνοδοιπόρους του να στήσουν τα λαϊκά δικαστήρια που μάτωσαν αυτό τον τόπο και στιγμάτισαν την ιστορία του». 

***  «Πράσινη» η Καλαμάτα; ναι, αλλά με δουλειά πολλή 
Μπορεί οι πολίτες μέσω WWF να την ψήφισαν, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά 
 Γιάννης Αδαμόπουλος: «Έλλειψη προσωπικού και αστυνόμευσης οι εχθροί των πάρκων» 
 Ένα από τα χαρακτηριστικά της Καλαμάτας, που την ομορφαίνει, είναι το πράσινο. Βέβαια, πολλές φορές αυτή η ομορφιά αλλοιώνεται ή και παραμορφώνεται, αφού η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καλή.
Τα αίτια είναι πολλά, με κύριο εκείνο της έλλειψης προσωπικού, ενώ πολλές φορές και οι βάνδαλοι βάζουν «το χεράκι τους». Λίγες ώρες μετά την περιποίηση ενός σημείου, οι καταστροφείς πιάνουν δουλειά και διαλύουν ό,τι- έστω και λίγο- επιδιορθώθηκε.
Στον αντίποδα, πάντως, η WWF ή, καλύτερα, οι πολίτες που ψήφισαν, αποφάσισαν να δώσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας πρασίνου στην Ελλάδα στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2016 το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, δημιούργησε το WWF Green Spaces, μια καινοτόμο, δωρεάν εφαρμογή για κινητά. Ένα χρόνο αργότερα 9.000 πολίτες, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, έχουν αξιολογήσει μέχρι τώρα 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Βάσει της αξιολόγησης, σε επίπεδο Δήμων η Καλαμάτα με μέσο όρο 7,8 στα 10 στέφεται «πρωταθλήτρια» του πρασίνου, μιας και τα πάρκα της έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία.
Το «Θάρρος» μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο, έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά το αντικείμενο, μιας και είναι στο επάγγελμα γεωπόνος.
Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως μας είπε και ο ίδιος, γίνονται προσπάθειες βελτίωσης, αλλά πολλές φορές αυτές εξανεμίζονται σε λίγα λεπτά.
adamopoulos.jpg
  -Πείτε μας σε τι κατάσταση βρίσκεται το πράσινο στην Καλαμάτα με μια πρώτη ματιά…
Το πράσινο στην πόλη σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση, κάτι που οφείλεται στο ότι αυτή τη στιγμή στο δρόμο είναι όλοι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργα σχετικά. Σημαντικό είναι ακόμα ότι κάθε μέρα είναι έξω 3 με 4 συνεργεία της αυτεπιστασίας της Υπηρεσίας Πρασίνου, ώστε τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία ή τα σημεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα να υπάρχει καθαριότητα.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, αφού εκεί που υπάρχει πολλή ζέστη μετά ακολουθούν μεγάλες βροχοπτώσεις και έτσι τα χορτάρια ξαναπετούν αμέσως.
Όμως, από την πλευρά της Υπηρεσίας γίνεται προσπάθεια να είναι η πόλη σε ανεκτά επίπεδα.
  -Μία από τις πάγιες απαντήσεις, όταν αναφερόμαστε σε προβλήματα στο πράσινο, είναι η έλλειψη προσωπικού. Πόσο έχει μειωθεί και τι γίνεται με το έκτακτο προσωπικό;
Αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια, αφού το προσωπικό που εργάζεται στο πράσινο έχει μειωθεί, τουλάχιστον, κατά τα 2/3 σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε τις περισσότερες δουλειές μας με εργαζομένους που έρχονται από τον ΟΑΕΔ, με ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται στην Υπηρεσία είτε για δύο μήνες είτε για οκτώ. Εργαζόμενοι, όμως, που είναι ειδικής διαχείρισης, αφού είναι συνήθως άνεργοι κάποιας ηλικίας, οπότε δεν είναι αυτό που όλοι λένε εργάτες πρασίνου.
Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο αυτοί οι εργαζόμενοι ξεκινούν να δουλεύουν στις 7.00 το πρωί και γύρω στις 12.30 το μεσημέρι τελειώνουν. Οπότε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με αυτά τα μέσα προσπαθούμε να κρατούμε το πράσινο σε καλά επίπεδα.
  -Οι Καλαματιανοί βοηθούν για τη διατήρηση του πρασίνου;
Δυστυχώς, ο κόσμος δε βοηθά ιδιαίτερα, ίσως φταίει και η εποχή, καθώς κυριαρχούν τόσα προβλήματα στο σπίτι του καθενός. Ο κόσμος πλέον θεωρεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τέλη που πληρώνει, ο Δήμος ή κάθε δημόσια υπηρεσία πρέπει να του κάνουν τα πάντα.
  -Πάρκο ΟΣΕ… ένας χώρος μοναδικός για τα ελληνικά- τουλάχιστον- δεδομένα. Γιατί έχει αυτή την εικόνα;
Το Πάρκο του ΟΣΕ είναι ένα πνεύμονας πρασίνου που θα τον ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά έχει μεγαλώσει και γεράσει, ενώ εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε με διάφορες παρεμβάσεις, μέχρι στιγμής μικρές. Το πρόβλημα, όμως, είναι και οι βανδαλισμοί. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι πριν από μία εβδομάδα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έβαψε και αποκατέστησε όλα τα βαγόνια. Βάφτηκαν όλες οι κολώνες φωτισμού, έγινε αμμοβολή σε όλες τις μάντρες του Πάρκου, ενώ βάφτηκαν και όλα τα οικήματα. Όμως, αν πάτε μια βόλτα σήμερα στο Πάρκο, θα δείτε ότι όλα έχουν γίνει όπως ήταν πριν από την παρέμβαση. Παντού υπάρχουν ξανά γκράφιτι, ενώ έγινε βανδαλισμός ξανά κάποιων βαγονιών.
Όλο αυτό το μεγάλο κοστολόγιο, καθώς και οι ώρες εργασίας, καταστράφηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
  -Συχνά βλέπουμε φθορές στο συγκεκριμένο Πάρκο. Είστε υπέρ ή κατά του να κλείνει ένας τέτοιος χώρος τις νυχτερινές ώρες;
Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του να κλείνουν τα πάρκα το βράδυ, όπως και να υπάρχει φύλαξη, αλλά και ωράριο λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ- και έτσι έχω δει όπου έχω πάει, ειδικά στην Ευρώπη- ότι λειτουργούν τέτοιοι μεγάλοι χώροι. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν και εργασίες σε τέτοιους χώρους.
Πλέον βλέπουμε τη λύση του να κλείνει κι αυτό το πάρκο, ενώ να σημειωθεί ότι ήδη γίνεται μια μεγάλη μελέτη, ώστε να αλλάξουμε όλα τα φωτιστικά, με προϋπολογισμό γύρω στα 170.000 ευρώ.
  -Πέραν του φωτισμού, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο συγκεκριμένο πάρκο;
Προχωρά ακόμα ο κεντρικός διάδρομος, που θα είναι για αθλητές ή για άτομα που θέλουν να τρέχουν, όπως και η εργολαβία ώστε να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής.
Και τελικά, προσπαθούμε, προσπαθούμε, προσπαθούμε, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα τέτοιο πάρκο θέλει πάνω από μισό εκατομμύριο για να θεωρηθεί ότι φτιάχνεται από την αρχή. Όπως ανέφερα πιο πάνω, πολλά πράγματα είναι πολύ γερασμένα και θέλουν αντικατάσταση.
  Ανατολικό και Δυτικό Πάρκο… Ξεκίνησαν με μεγάλες αξιώσεις, αλλά, τελικά, γνωρίζουν την απαξίωση…
Είναι δύο χώροι που προσπαθούμε εμείς, απλά με κάποιους εργολάβους στην αυτεπιστασία μας, να τα κρατάμε αρκετά καθαρά. Δυστυχώς, σε αυτά τα δύο σημεία υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αστυνόμευση. Ως υπηρεσία κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις, αλλά έπειτα από 2-3 μέρες αυτές έχουν πέσει στο κενό.
Για παράδειγμα, σε γήπεδο που υπάρχει δίπλα στη Φοιτητική Εστία και είχε πίλαρ για τον ηλεκτροφωτισμό, κάποιοι έκοψαν τη συρμάτινη περίφραξη, κατέστρεψαν το πίλαρ, όπως και τις ρακέτες στο γήπεδο. Πλέον, όπως μαθαίνουμε, πάνε εκεί το βράδυ για να φορτίζουν τα κινητά τους την ώρα που παίζουν.
  -Πάρκο Αλμυρού… Η κατάσταση εκεί;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο πάρκο ανήκει στο Δασαρχείο, το οποίο το έχει παραχωρήσει κατά χρήση στο Δήμο. Στη συνέχεια ο Δήμος το μίσθωσε σε ιδιώτη, που έχει αναλάβει να το κρατά καθαρό.
Εμείς, ως υπηρεσία, επειδή είδαμε ότι υπάρχει μεν προσπάθεια, αλλά το μέγεθος του πάρκου είναι πολύ μεγάλο, στείλαμε συνεργεία και κάναμε κάποιους καθαρισμούς. Επίσης, παραχωρήσαμε υλικά για τον ευπρεπισμό του. Γενικότερα είμαστε σε συνεχή επαφή, ώστε ο χώρος να γίνεται καλύτερος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα (σ.σ. χθες) τοποθετούνται παιχνίδια στην παιδική χαρά του, οπότε ελπίζω μέσα στο χρόνο να λειτουργήσει όπως πρέπει και, φυσικά, πιστοποιημένα.
  -Παιδικές χαρές στην πόλη… ένα ακόμα ζήτημα που επιζητά λύσεις…
Αυτή τη στιγμή στην πόλη υπάρχει εργολάβος που κάνει τη συντήρηση των παιδικών χαρών, άρα είμαστε πάνω σε αυτές. Επίσης, βρισκόμαστε στη διαδικασία πιστοποίησής τους. Στην Καλαμάτα υπάρχουν περίπου 40. Αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί οι 15 και θέλουμε να πιστοποιήσουμε όσες περισσότερες γίνεται.
  LostFile_JPG_167744.jpg
  Τα αδέσποτα στην πόλη
Σχετικά με τα αδέσποτα στην πόλη, ο κ. Αδαμόπουλος, που είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μας είπε ότι γίνεται προσπάθεια συγκρότησης της πενταμελούς επιτροπής, που έχει τέσσερα μέλη που δεν είναι στο Δήμο. Έτσι αυτό που γίνεται είναι προσπάθεια συνεννόησης, ενώ σχολίασε πως δεν είναι τυχαίο που πριν από ένα μήνα άλλαξαν τα μέλη της 5μελούς και όλα δείχνουν ότι θα αλλάξουν εκ νέου.
Αυτή τη στιγμή, όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος, υπάρχει εργολάβος στο δρόμο που, όταν υπάρχει καταγγελία, μαζεύει τα αδέσποτα, με στόχο να «σπάσει» τις αγέλες, καθώς ο νόμος αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αγέλες σκύλων στην πόλη. Έτσι πρέπει τα σκυλιά να απομακρύνονται μεταξύ τους.
Επίσης, υπάρχει εργολάβος που σε περίπτωση ατυχήματος απομακρύνει τα σκυλιά από τον κόσμο, έπειτα από εισαγγελική εντολή.
  Δεσποζόμενα ζώα  και ηλεκτρονικός έλεγχος
Σε ερώτησή μας, αν γίνεται έλεγχος των τσιπ που πρέπει να υπάρχουν στα δεσποζόμενα ζώα, ο κ. Αδαμόπουλος απάντησε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Βάσει νόμου, η αρμοδιότητα έχει περάσει στους παραπάνω και θα έπρεπε να κάνουν περιπολίες στην πόλη με τα ειδικά σκάνερ και να ελέγχουν αν τα ζώα φέρουν τσιπ.

ditikokedro.jpg
  ΡΑΣΤΕΡ
 Τα ψηλά δέντρα και τα κλαδέματα
Σχετικά με το ερώτημα που θέτουν συχνά στον κ. Αδαμόπουλο για τα ψηλά δέντρα και τα κλαδέματα, θέλησε να ενημερώσει ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου και τότε θα γίνει η διαχείριση αυτών των δέντρων.
  ΡΑΣΤΕΡ
 Τα πράσινα σημεία και ο θρυμματισμός
Για το θεσμό των «πράσινων σημείων», που ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, ο κ. Αδαμόπουλος παρατήρησε ότι πάει αρκετά καλά, αν και ακόμα υπάρχουν πολλοί συνδημότες μας που θεωρούν ότι, επειδή πληρώνουν τέλη καθαριότητας, μπορούν να παρατούν τα προϊόντα κλαδέματος οπουδήποτε. Για το παραπάνω φαινόμενο ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί όσο μπορεί να μη γίνεται.
Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημότες για τα πράσινα σημεία, ενώ το κεντρικό σημείο τους είναι στο φυτώριο του Δήμου, όπου έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος θρυμματιστής. Μέρος του προϊόντος θρυμματισμού θα δοθεί στη ΔΕΥΑΚ για τη διαχείριση της λιματολάσπης.

  parkoose (1) 2.jpg
  «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ακολουθεί το άρθρο από «Τα Νέα» για τον τίτλο της Καλαμάτας ως πρωταθλήτρια της WWF:
Στο Άμστερνταμ το ποσοστό του αστικού πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο φτάνει τα 27 τ.μ. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως κατώτατο επιθυμητό όριο τα 9 τ.μ. ανά κάτοικο. Στην ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όχι μόνο είναι λιγοστοί οι χώροι πρασίνου στις ελληνικές πόλεις, αλλά 9.000 συμπολίτες μας τους βαθμολογούν με λίγο πάνω από τη βάση. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
Τον Απρίλιο του 2016 το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή δημιούργησε το WWF GreenSpaces, μια καινοτόμο, δωρεάν εφαρμογή για κινητά. Ένα χρόνο αργότερα συνολικά 9.000 πολίτες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή έχουν αξιολογήσει μέχρι τώρα 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.
Άλλωστε, με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν «να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή το σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Ωστόσο, το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας» όπως τονίζουν οι άνθρωποι της οργάνωσης.
Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αποδεικνύει περίτρανα πως όσον αφορά στους χώρους πρασίνου στην Ελλάδα, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Ο μέσος όρος βαθμολογίας που έδωσαν οι Έλληνες χρήστες ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10. Αυτό το δεδομένο δηλώνει ότι γενικώς οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με την ποιότητα ούτε με την κατάσταση των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.
Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εφαρμογής, φέτος προστέθηκαν στη λίστα 37 νέες πόλεις, ανάμεσά τους η Έδεσσα, το Ρέθυμνο, η Κατερίνη, η Κως, η Λήμνος, η Κέρκυρα και η Σπάρτη, στις οποίες οι πολίτες κατέγραψαν και αξιολόγησαν το πράσινο. Μάλιστα, τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η αξιολόγηση ήταν η ποιότητα και η ποσότητα του πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας, καθώς και η ποιότητα και το είδος των υποδομών μέσα στους πράσινους χώρους.
«Το WWF GreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. Η άποψή τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους.
Καλούμε, λοιπόν, τις Δημοτικές Αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο» λέει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.
Από τους 1.700 χώρους, κάτω από το 5 βαθμολογήθηκαν 451 χώροι. Πρώτη στη λίστα με το λίγο και κακής ποιότητας αστικό πράσινο είναι η Αθήνα με 38 χώρους και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Παλλήνη, το Περιστέρι, η Καλαμαριά, ενώ και η Γλυφάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές. Ενδεικτικά, ακόμη και το Πεδίον του Άρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας και το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5 στα 10, κάτι που καταδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Στον αντίποδα, βρίσκονται 261 χώροι που βαθμολογήθηκαν με άριστα, ανάμεσά τους το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.
Μάλιστα, βάσει της αξιολόγησης σε επίπεδο Δήμων η Καλαμάτα με μέσο όρο 7,8 στα 10 στέφεται «πρωταθλήτρια» του πρασίνου, μιας και τα πάρκα της έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Ακολουθούν ο Δήμος Πετρούπολης (μ.ό. 7,7), ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (μ.ό. 7,5) και η Τρίπολη. Υπάρχουν όμως και Δήμοι που κατρακύλησαν στην πράσινη λίστα. Έτσι, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους Δήμους Κασσάνδρας, Θέρμης, Ρεθύμνου, Λάρισας και Ζωγράφου.
«Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, Δημοτικές Αρχές και Πολιτεία, ότι το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται, επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες» καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας.

*** Γενική πρόβα για το «Καλαματιανό» για γκίνες… 
Η δεύτερη γενική πρόβα για τον Καλαματιανό χορό θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 30 Ιουλίου (20.00 – 21.30), στην προκυμαία Καλαμάτας.
Στη διάρκειά της θα γίνει οργάνωση, συντονισμός της προσπάθειας και θα δοθούν νούμερα. 

*** Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΕΘ 
Μετά τις αρχαιρεσίες της Κυριακής 23 Ιουλίου 2017 η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου (ΜΕΘ) έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Γιώργος Παντελόπουλος
Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Παπαθεοδωρίδης
Γραμματέας: Σταύρος Μαργέλης
Ταμίας: Δημήτρης Σταυρόπουλος
Μέλη: Θεόδωρος Σινάνης, Νίκος Γεωργακάς, Νίκος Σταυρόπουλος, Χρυσούλα Μέμμου, Αριστείδης Μουντζούρης.
Εξελεγκτική Επιτροπή: Δημήτρης Βρυώνης, Γιώργος Σινόπουλος, Παναγιώτης Γκούζος.  

***  «Έξωση» σουβλατζίδικων από το πανηγύρι Κυπαρισσίας 
Περασμένα μεσάνυχτα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κι ενώ το Σώμα βρισκόταν σε «διαλυτική» κατάσταση, με τους περισσότερους να έχουν αποχωρήσει ή να βρίσκονται προς την έξοδο και άλλους να είναι όρθιοι εντός της αίθουσας, εκτός ημερήσιας διάταξης αποφάσισε ομόφωνα την… «έξωση» των σουβλατζίδικων από το μεγάλο πανηγύρι του Σταυρού στην Κυπαρισσία στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ίσως να μην ήξεραν περί ποίου θέματος «συζητούσαν», ίσως να μην κατάλαβαν, ίσως όμως και να γνώριζαν και να έπραξαν με πλήρη συνείδηση και συναίσθηση. Τι έγινε αν με αποφάσεις και πράξεις τους «διαλυθεί» και το πανηγύρι της Κυπαρισσίας;
Η απόφαση, ωστόσο, έχει και μια άλλη παράμετρο: το γεγονός ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που εισηγήθηκε το θέμα στο Σώμα, είχε συνεδριάσει και είχε αποφασίσει να μείνουν οι παράγκες με τα σουβλάκια στις θέσεις και τα σημεία που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια!
Η ίδια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έπειτα από έγγραφο επιχείρησης που επικαλέστηκε κάποιο νόμο – χωρίς να αναφερθεί στο Σώμα ο νόμος και δίχως να εξηγηθεί πώς και γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Τριφυλίας τον «παρέβαινε» και φέτος αποφάσισε να γίνει νομοταγής – αποφάσισε και εισηγήθηκε την «έξωση» των σουβλατζίδικων, χωρίς καν να αποφασίσει, προτείνει και εισηγηθεί σε ποιο χώρο θα μετεγκατασταθούν.
«Ως προς τη χωροθεσία πάγκων και τραπεζοκαθισμάτων για χορήγηση εδεσμάτων – ποτών και τροφίμων στους επισκέπτες (ψησταριές), η θέση τους να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μ. από την πλησιέστερη τουριστική μονάδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το χώρο τοποθέτησής τους θα τον ορίσει η Επιτροπή Ελέγχου και Λειτουργίας της Εμποροπανηγύρεως», αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας!
Η «έξωση», ως φαίνεται, ένοιαζε μόνο τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του και τίποτε άλλο. «Έξωση» που θα έχει συνέπειες τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και οι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη της ΕΠΖ είχαν επικαλεστεί στην πρώτη απόφασή τους, οι παράγκες με σουβλάκια να μείνουν στις θέσεις και τα σημεία που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 9 Μαΐου συνεδρίασε το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας. Η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου, εισηγήθηκε και πρότεινε να μεταφερθούν όλες οι παράγκες με σουβλάκια από τους χώρους που ήταν μέχρι και πέρυσι, σε οικοδομικό τετράγωνο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και επί της οδού Ναυαρίνου, στο χώρο με το γκαζόν στο τέρμα του πανηγυριού, επειδή – όπως ισχυρίστηκε – το 2016 προκλήθηκαν προβλήματα από τις ψησταριές στα ξενοδοχεία πλησίον του πανηγυριού.
Από την αντιπολίτευση, ο τοπικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρης Γιαννόπουλος, είπε ότι η λειτουργία του πανηγυριού μέχρι τώρα ήταν άψογη και εξυπηρετούσε τους πανηγυριστές και τους επισκέπτες, προσθέτοντας ότι μετακίνηση σε άλλον χώρο πιθανόν να προκαλέσει ζημιά οικονομική στο Δήμο και στην όλη διαδικασία του πανηγυριού. Με τον κ. Γιαννόπουλο συμφώνησε και ο τοπικός σύμβουλος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Μπαράκος.
Τελικά, το Τοπικό Συμβούλιο – με την ισχύ της διπλής ψήφου της προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας, επειδή Αλεξοπούλου και Τζαβέλα, από τη συμπολίτευση, ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς των ψησταριών και Γιαννόπουλος και Μπαράκος κατά – έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση προτείνοντας ο χώρος της πλατείας στο τέρμα του πανηγυριού που καλύπτεται με γκαζόν να οριστεί ως χώρος αποκλειστικά για ψησταριές και να μεταφερθούν εκεί όλες.
Στη συνεδρίαση της Ε.Π.Ζ. στις 15 Μαΐου ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος, Γιάννης Κατσούλας, ανέγνωσε στα μέλη την απόφαση του συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας. Ευθύς εξαρχής ο Αλέκος Κουτρουμπής διαφώνησε με τη μεταφορά των ψησταριών, τονίζοντας πως με τέτοιες αλλαγές διαλύεται το πανηγύρι, ενώ συμφώνησε με την άποψη των τοπικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας.
Ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι με τη μεταφορά όλων σε ένα χώρο δημιουργείται κάτι περίπου σαν γκέτο και διαφώνησε με τη μεταφορά, όπως την εξέφρασε ο κ. Γιαννόπουλος στο τοπικό συμβούλιο.
Ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, διαφώνησε με τη μεταφορά, ενώ είπε πως κι εκεί που προτείνεται να μεταφερθούν όλες οι ψησταριές είναι κατοικημένη περιοχή και θα προκληθεί πρόβλημα και αναστάτωση.
Προβληματική χαρακτήρισε τη μεταφορά και ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πούλος, ενώ και ο πρόεδρος της Ε.Π.Ζ. και αντιδήμαρχος, Γιάννης Κατσούλας, σχολίασε ότι η συγκέντρωση όλων των ψησταριών σε ένα χώρο θα δημιουργήσει πρόβλημα.
Υπέρ της μεταφοράς τάχθηκε μόνο ο Σπύρος Χρονόπουλος, θέτοντας θέμα για το εάν εκεί που θα μείνουν – όπως ήταν όλα τα χρόνια – μπορούν να λάβουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τι μεσολάβησε και η Ε.Π.Ζ. σε επόμενη συνεδρίασή της πήρε ακριβώς αντίθετη απόφαση; Η αναφορά περί ισχύουσας νομοθεσίας για απόσταση από τουριστικές επιχειρήσεις μόνο ως έωλο και φτηνό επιχείρημα και πρόφαση άνευ ουσίας και σημασίας μπορεί να εκληφθεί. Για τη λειτουργία των πανηγυριών στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, υπάρχει και το λεγόμενο εθιμικό δίκαιο! Και επίσης, για πέντε μέρες δεν παθαίνει κανένας και καμία επιχείρηση τίποτα από το πανηγύρι. Μήπως στην απόφαση υπάρχει ιδιοτέλεια; Μήπως σκοπιμότητα; Μήπως στόχευση είναι η «διάλυση» και το τέλος του πανηγυριού της Κυπαρισσίας; Εάν αυτό επιθυμούν διακαώς και παντοιοτρόπως, θα πρέπει να αναλογιστούν πως αν «διαλυθεί» το πανηγύρι Κυπαρισσίας, ο Δήμος Τριφυλίας θα χάσει έσοδα 60.000, 70.000, έως και 110.000 ευρώ!
Με την ευκαιρία, ας δώσει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στη δημοσιότητα τα έσοδα από το πανηγύρι της Κυπαρισσίας από το 2011 έως και το 2016, αναλυτικά κατ’ έτος!
Πάντως, οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι αιρετοί και στα χέρια τους έχουν τις τύχες του Δήμου και των συμπατριωτών τους, για το ίδιο θέμα άλλα να λένε τη μία φορά και άλλα την άλλη και να άγονται και να φέρονται με κίνητρα που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα και επιχειρήματα που δεν πείθουν, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αντίθετα, προβληματίζουν την κοινωνία και τους πολίτες για το εάν οι επιλογές, αποφάσεις και πράξεις τους είναι αποτέλεσμα αγνών προθέσεων ή ιδιοτελών σκοπιμοτήτων!
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Θρήνος στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας, νεκρός ο πιλότος Νίκος Γρηγορίου 
«Τον Ιούλιο κάποτε… Σώμα του καλοκαιριού, μεγάλο καλοκαίρι… Τη μοίρα μας δε θα τη πει κανένας…» έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος. Κι αυτές οι τελευταίες ημέρες του μήνα «μυρίζουν» θάνατο στη Μεσσηνία. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χάθηκαν τρεις νέοι άνθρωποι. Οι δύο γέννημα της μεσσηνιακής γης, ο τρίτος «φιλοξενούμενο παιδί».
Οι λέξεις των εφημερίδων είναι σκληρές για μια ακόμα φορά.  Νεκρός βρέθηκε χθες τα ξημερώματα ο Νίκος Γρηγορίου, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην 120 Πτέρυγα Μάχης της Καλαμάτας ως εκπαιδευτής. Ο 34χρονος ήταν ένας από τους δύο αγνοούμενους της πτώσης αεροσκάφους στη Λάρισα.
Ο Νίκος Γρηγορίου μεγάλωσε στην Αμφιλοχία και μπήκε στη Σχολή Ικάρων. Πετούσε με αεροσκάφη «Φάντομ» και υπηρετούσε στην 348 Μοίρα. Όταν η Μοίρα έκλεισε φέτος το καλοκαίρι, μετατέθηκε για την 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, όπου παρουσιάστηκε και στη συνέχεια έλαβε άδεια.
Στο αεροσκάφος επέβαινε, επίσης, ο ιδιοκτήτης του, Διονύσης Τσεκούρας, 43 ετών, γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της εμπορίας και διανομής καφέ. Ο Διονύσης Τσεκούρας ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
  Το χρονικό
Η τραγωδία διαδέχτηκε το θρίλερ των ολονύχτιων ερευνών εντοπισμού του υπερελαφρού αεροσκάφους και των δύο επιβαινόντων του, το στίγμα των οποίων χάθηκε λίγο μετά τις 9.00 προχθές το βράδυ στην περιοχή του Τυρνάβου.
Από εκείνη την στιγμή, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του Στρατού σάρωναν την περιοχή ανάμεσα στα Δένδρα, τα Πλατανούλια και τον Τύρναβο.
Τελικά, λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα, χθες, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους της Αερολέσχης Λάρισας στα Δένδρα και συγκεκριμένα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Άργισσας.
Οι δύο επιβαίνοντες, ο 34χρονος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Καλαμάτας και ο 43χρονος ιδιοκτήτης του αεροσκάφους και εκπαιδευτής της Αερολέσχης Λάρισας, βρέθηκαν δυστυχώς νεκροί και δεμένοι με τις ζώνες τους, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες στα καθίσματά τους.
Μετά δύο ώρες κατάφεραν οι πυροσβέστες να απεγκλωβίσουν τις σορούς των δύο αδικοχαμένων αντρών και περίπου στις 5.00 το πρωί μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λάρισας.
Πλέον, αναμένεται να ακολουθήσει έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία...
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** ΔΕΥΑΚ: Οι Καλαματιανοί μπορούν άφοβα να κάνουν το μπάνιο τους
Νέες μετρήσεις για τα νερά του Δήμου Καλαμάτας έγιναν γνωστές από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Βεργόπουλο, οι οποίες αφορούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και έγιναν από την Επιχείρηση στο πιστοποιημένο εργαστήριο που διαθέτει.
Μετρήσεις γίνονται πλέον σε 15 σημεία της ακτογραμμής, ξεκινώντας από τα κάρτ και καταλήγοντας στη Μ. Μαντίνεια.
Τα τελευταία αποτελέσματα, όπως είπε ο κ. Βεργόπουλος, δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική, τόσο σε εντεροκόκκους όσο και σε ευρήματα μικροοργανισμών.
Κλείνοντας, τόνισε ότι οι Καλαματιανοί μπορούν άφοβα να κάνουν το μπάνιο τους και να χρησιμοποιούν την όμορφη παραλία και τα καταγάλανα νερά του Δήμου.
\Ποιότητα  νερών κολύμβησης\
Β’  ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Ημερομηνία δειγματοληψίας
25/7/2017
 
 Α/A
Σημείο δειγματοληψίας
 
Ε. ColiΕντερόκοκκοι
Χαρακτηρισμός
 1ΠΙΣΤΑ ΚΑΡΤ
50

60
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 2ΑΓΩΓΟΣ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
15

6
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 3ΚΟΡΔΙΑΣ -
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

7

9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 4 ΔΕΛΤΑ ΝΕΔΟΝΤΑ
25

20
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 5ΝΟΚ
8

22
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 6ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
ΕΝΑΝΤΙ ALPHA BANK

4

30
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 7ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ –
ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ

6

15
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 8ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΡΑΣ
< 4

10
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 9ΒΙΛΑ ΚΑΡΕΛΙΑ
< 4

15
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 10HORIZON BLUE
< 4

12
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 11ΕΣΠΕΡΙΑ
< 4

5
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 12ΕΛΙΤ
< 4

4
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 13ΠΛΗΣΙΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ –
ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ

< 4

14
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 14ΠΑΡΚΟ ΑΛΜΥΡΟΥ
< 4

26
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 15Μ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ –
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ

5

18
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 Χαρακτηρισμός ποιότητας νερών σύμφωνα με την νέα οδηγία 2006/7/Ε.Ε
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
 
250100 * 
 
ΚΑΛΗ  
  
500 *200 * 
 
ΕΠΑΡΚΗΣ
 
500 **185 ** 
        
 
                     * Το 95% των δειγμάτων     ** Το 90% των δειγμάτων
 Π.Μπ.

***  Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!Η Βρετανία στέλνει ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ...

~ Μόνο ως πρόκληση, από το Πεκίνο, μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση των Βρετανών να στείλουν το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth στη Νότια Σινική Θάλασσα για να υπογραμμίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοϊας σε διαφιλονικούμενα ύδατα.
«Ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε με τα δύο νέα κολοσσιαία αεροπλανοφόρα, που ναυπηγήσαμε, είναι να τα στείλουμε σε αυτή την περιοχή για να διατρανώσουμε την προσήλωσή μας σ’ ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σ’ αυτές τις υδάτινες οδούς που είναι απολύτως ζωτικές για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον από το Σίδνεϊ.
Η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα ενός μεγάλου μέρους της θαλάσσιας αυτής περιοχής επικαλούμενη αρχαία δικαιώματα, που αναφέρονται σε ναυτικά βιβλία ηλικίας 600 ετών. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πέρυσι ότι οι ιστορικές διεκδικήσεις της Κίνας δεν έχουν νομική βάση, ετυμηγορία που απέρριψε οργισμένα το Πεκίνο.
Το μήκους 280 μέτρων και με εκτόπισμα 65.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth είναι το μεγαλύτερο πλοίο που ναυπηγήθηκε ποτέ για το βρετανικό πολεμικό ναυτικό.

*** Πανελλήνιες εξετάσεις!Ποιες σχολές εκτοξεύονται ως και 1.500 μόρια...

~ Παρά τις κακές αποδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι σχολές υψηλής ζήτησης στα Πολυτεχνία κρατάνε τις βάσεις τους, το ίδιο και οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές, ενώ αυξάνονται και οι βάσεις στα ΤΕΙ που αφορούν σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.
Την ίδια ώρα στην περιφέρεια φαίνεται ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα φαίνεται με βάση την εκτίμηση των βάσεων να εκτινάσσονται στα ύψη ανεβαίνοντας ως και 1.500 μόρια. Μικρότερη μεταβολή αναμένεται στο τμήμα του ΕΚΠΑ με τη βάση να ανεβαίνει κατά 630 μόρια, ενώ σε Ιωάννινα η σχολή Νηπιαγωγών αναμένεται να εκτιναχθεί 1.200 μόρια και το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Ρόδου περισσότερα από 1.300 μόρια.
Οι οικονομικές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να έχουν νέα πτώση, όπως αυτή του ΟΠΑ με πτώση άνω των 600 μορίων, ενώ η Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του ΠΑΠΕΙ αναμένεται να πέσει πάνω από 700 μόρια.
Οι σχολές πληροφορικής σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά αναμένεται να έχουν πτώση άνω των 450 μορίων.
Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να έχουν μικρή άνοδο μεταξύ 80 και 100 μορίων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των υποψηφίων.
Στα Πολυτεχνία, στην Αθήνα η σχολή Αρχιτεκτόνων αναμένεται να έχει πτώση περί τις 250 μονάδες, ενώ η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα έχει πτώση λίγο πάνω από 100 μόρια.
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας, ωστόσο οι βάσεις δεν δείχνουν να μειώνονται πολύ. Για παράδειγμα οι σχολές Ηλεκτρολόγων σε Πάτρα, Χανιά και Ξάνθη αναμένεται να έχουν πτώση από 280 ως 350 μόρια.
newsit

***  Φρίκη! Νηπιαγωγεία ειδικά για…διεμφυλικά παιδιά...

~ H προπαγάνδα του Τρίτου Φύλου, ή των Άφυλων παιδιών ή ένας Θεός ξέρει τι έχεις τρελάνει τη Δύση.
Τα νηπιαγωγεία για διεμφυλικά παιδιά είναι πραγματικότητα στη Σουηδία.
Το «εναλλακτικό» Vice μας παρουσιάζει την εισαγωγή από την Σουηδία των παιδικών σταθμών που πρεσβεύουν την…ουδετερότητα του φύλου, φιλοξενώντας ως επί το πλείστον παιδιά διεμφυλικά. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα παιδιά αυτά ηλικίας ακόμη και 4 ετών, προέρχονται από οικογένειες LGBTQ γονιών.
Μάλιστα αξίζει να τονιστεί πως τα νηπιαγωγεία για διεμφυλικά παιδιά χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Βίντεο :Raised Without Gender , https://youtu.be/4sPj8HhbwHs .-
~ Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ένα ατομικό αναγνωριστικό ουδέτερο για το φύλο, «hen», χρησιμοποιείται συνήθως σε όλη τη σουηδική κοινωνία. Για παράδειγμα το παιδί ενός Αμερικάνου «διάμεσου σεξουαλικά (intersex)» φωτογράφου Del, ο Mika, που γεννήθηκε βιολογικά αρσενικό, φοράει φορέματα έχει μακριά μαλλιά ενώ συχνά βάφει και τα νύχια του.
Η ‘μόδα’ αυτή έχει αρχίσει να καταλαμβάνει την ‘προοδευτική’ Β. Ευρώπη και σιγά σιγά επεκτείνεται και στην υπόλοιπη. Σύντομα και σε εμάς.

*** ΣΟΚ! Δίνουν 22.000 σπίτια σε λαθροεισβολείς…

~   Περίπου 22.000 πρόσφυγες αναμένεται να μετακινηθούν σε ενοικιαζόμενα ακίνητα, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA που χρηματοδοτεί η Ε.Ε..
Σύμφωνα με το πλάνο, έμφαση θα δοθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 93,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει εισόδημα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που θα καλύπτει το ενοίκιο.
Επιπλέον, στους πρόσφυγες θα δοθεί και οικονομική βοήθεια.
Να υπενθυμίσουμε ότι εκατοντάδες Έλληνες ζουν στον δρόμο λόγο των «προγραμμάτων βοήθειας» της Ευρώπης;

*** Η 'ΧΡΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ' του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ! Ο τελικός Διάδοχος...

~ Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία είναι δεδομένο βάση των δημοσκοπήσεων. Το ότι ο Τσίπρας δε θα την κερδίσει ξανά είναι κάτι που η πλειοψηφία του λαού πιστεύει, η λεγόμενη παράσταση νίκης.
Ωστόσο η Ν.Δ έχει τα προβλήματά της ή για να ακριβολογούμε ο Πρόεδρός της.
Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τραβά, τόσο κάποιοι σπρώχνουν τη ‘χρυσή εφεδρεία’, που ακούει στο όνομα Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί πως το κόμμα έχει πρόβλημα ταυτότητας. Μόνο τυχαίο δεν είναι που αυτό αυξάνει όσο περνάει ο καιρός. Ο φορέας του καινούριου, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει πρόγραμμα ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην Προεδρία. Παράλληλα εμφανίζεται να έχει προχωρήσει σε πολιτικό φλερτ με ονόματα παρωχημένα όπως αυτού του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι μάζες δε συγκινούνται.
Όταν λοιπόν υπάρχει ένδεια πολιτική εμφανίζονται πρόσωπα ως Μεσσίες και εν προκειμένω ο λόγος για το Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αυτοί οι ίδιοι άλλωστε κύκλοι τονίζουν πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι Ευρωπαίος και με διάθεση συμβιβασμού μεταξύ των τάσεων στη Νέα Δημοκρατία.
Έχει ψωμί η μάχη στην Πειραιώς.

***  ΠΑΛΑΙΑ ΗΘΗ κι ΕΘΙΜΑ! Τα Πλοκάμια των Μίντια κι η Κυβέρνηση...

~   Η πίτα μοιράστηκε. Ο χθεσινός πλειστηριασμός ανέδειξε τον Ιβάν Σαββίδη ως νικητή, καθώς απέκτησε τους τίτλους των εφημερίδων «Έθνος»,  «Έθνος της Κυριακής» και η «Ημερησία», ενώ, οι εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», πέρασαν στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Την ίδια ώρα, οι δυο άντρες κατέχουν ισόποσο-περίπου-ποσοστό στο Mega, με τον κο Μαρινάκη να έχει το 22% και τον κο Σαββίδη το 20%.
Ωστόσο, οι εξελίξεις με τον Mega και τον Πήγασο δεν επισκιάζουν ένα ύποπτο παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση, η οποία, ήδη από πέρσι το καλοκαίρι με τις τηλεοπτικές άδειες, επιδιώκει να βάλει χέρι στα ΜΜΕ.
Όπως έγινε γνωστό, στα γραφεία του ΕΣΡ συγκεντρώθηκαν μεγάλα ονόματα των media,μεταξύ άλλων ο κος Κοντομηνάς και ο κος Βαρδινογιάννης, και σύμφωνα με τα όσα ακούγονται  κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι τηλεοπτικές άδειες. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μία από αυτές και όπως αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει στόχο να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά θα εκμεταλλευτεί τη «δίψα» των καλανάρχων για μία συχνότητα, ώστε να εισβάλλει στα media, από περισσότερες εισόδους…

***   ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ το Πολιτικό Κατεστημένο ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ! Απάντησε σε ΟΛΑ, δεν έκρυψε ΤΙΠΟΤΑ...

~  Η χθεσινοβραδινή εμφάνιση του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, στην εκπομπή Κontra 24, με τον Αιμίλιο Λιάτσο έδωσε σε όλους τους Έλληνες ανάσα ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν είναι μόνο η προσωπικότητα του Κ. Βελόπουλου, αγαπητός από όλους τους Έλληνες, αλλά και το KYBEΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, που είναι και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Ρεαλιστικό διότι στηρίζεται στην πραγματικότητα και όχι σε μυθοπλασία, όπως έκαναν τα κόμματα μέχρι τώρα. Εφαρμόσιμο διότι στηρίζεται σε παραδοχές που είναι κοινώς αποδεκτές και απλά δεν υπήρξε η βούληση για την εφαρμογή τους.
Το ότι η εκπομπή εκτοξεύτηκε στην τηλεθέαση δε χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο. Όπου εμφανίζεται ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ τα μηχανάκια της AGB παίρνουν φωτιά.
VIDEO : KONTRA24 31/01/2017 ΜΕΡΟΣ 1 , https://youtu.be/RHRw5WbrkZI  .-
VIDEO 2 : KONTRA24 31/01/2017 ΜΕΡΟΣ 2 , https://youtu.be/4do08t0xe_c .-
VIDEO3 : KONTRA24 31/01/2017 ΜΕΡΟΣ 3   , https://youtu.be/nYxLgNQzFXo .-


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Ανακοινώθηκε η προκήρυξη, σέντρα στις 17 Σεπτεμβρίου για τη Γ’ εθνική 
Η ΕΠΟ ανακοίνωσε χθες την προκήρυξη της Γ’ Εθνικής, δίνοντας τέλος στην αγωνία για ενδεχόμενες εκπλήξεις και διευκολύνοντας τον σχεδιασμό των ομάδων. Η έναρξη του πρωταθλήματος της περιόδου 2017-2018 ορίστηκε για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο 8 ομίλων (ήταν 4 πέρυσι), με τη Μεσσηνία να έχει διπλή εκπροσώπηση, καθώς η Καλαμάτα επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες μετά από ένα χρόνο και ο Τσικλητήρας Πύλου ανανέωσε την παραμονή του. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν από τις ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως τις 14 Αυγούστου και στη συνέχεια θα γίνει γνωστός ο καταρτισμός των ομίλων, που θα στηριχθεί σε γεωγραφικά κριτήρια. Στην Football League θα προβιβαστούν οι μισές πρωταθλήτριες (4), που θα προκύψουν μέσα από ειδικό τουρνουά ανόδου. Από την άλλη «σφαγή» προβλέπεται στον υποβιβασμό, καθώς από τις περίπου 14 ομάδες κάθε ομίλου, περίπου οι μισές θα επιστρέψουν στα τοπικά πρωταθλήματα!
Τα βασικότερα σημεία της νέας προκήρυξης έχουν αναλυτικότερα ως εξής:
  Άρθρο 3: Δήλωση Συμμετοχής / Έναρξη
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε οκτώ (8) Ομίλους. Οι Ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο., έως την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 και ώρα 15:00, Δήλωση Συμμετοχής (πρωτότυπη) σε ειδικό έντυπο, που θα γίνει γνωστό στις ομάδες, μέσω δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας. Η Δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο των πεντακοσίων (500) ευρώ.
  Ομάδες, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, προς την Ε.Π.Ο. και τις Ενώσεις που ανήκουν, μέχρι την ημέρα της πρώτης κλήρωσης θεωρείται ότι δεν υπέβαλλαν Δήλωση Συμμετοχής.
  Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία Ομάδες, που δικαιούνται συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, δεν λάβουν μέρος δεν αναπληρώνονται για κανένα λόγο και η Ε.Π.Ο., διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ανάλογα το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων.
  Ως ημερομηνία έναρξης των αγώνων ορίζεται η Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.
  Άρθρο 6. Γήπεδα / Ημέρα - ώρες έναρξης αγώνων
Όλοι οι αγώνες της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας διεξάγονται σε ημέρες που ορίζονται από την Επιτροπή και υποχρεωτικά, σε γήπεδα που θα διαθέτουν τη νόμιμη άδεια λειτουργίας και ακόμη τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Α της προκήρυξης.
Δεν θα ισχύσει καμία εξαίρεση. Για την έγκυρη συμμετοχή μίας Ομάδας στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας πρέπει να δηλώνεται ένα γήπεδο ως κύρια έδρα. Οι Ομάδες όμως έχουν την δυνατότητα με την Δήλωση Συμμετοχής να ορίσουν και ένα δεύτερο γήπεδο ως εναλλακτική έδρα. Σωματείο που δεν διαθέτει γήπεδο με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές δεν θα γίνεται δεκτό στο Πρωτάθλημα.
Σε περίπτωση που το γήπεδο-έδρα Σωματείου καταστεί ακατάλληλο, προσωρινά ή μόνιμα, κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η Επιτροπή Γ΄ Εθνικής θα μπορεί να ορίζει τους αγώνες του σε άλλο γήπεδο, το οποίο θα υποδεικνύεται από το Σωματείο και θα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ένωσης στην οποία ανήκει το Σωματείο και πληροί τους όρους της διοργάνωσης. Γήπεδο εκτός των ορίων της Ένωσης δεν μπορεί να δηλωθεί ως έδρα από ένα Σωματείο, εκτός εάν ρητά επιτρέπεται από την Ε.Π.Ο. να το πράξει, (Καταστατικό άρθρο 78 παρ. 4).
  Άρθρο 7. Γιατρός αγώνα
Η παρουσία γιατρού αγώνα είναι υποχρεωτική. Ο γιατρός έχει την υποχρέωση να αποδείξει την ιδιότητά του με οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα Ιατρικού Συλλόγου η σφραγίδα).
  Άρθρο 8. Προπονητές
Σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου όλα τα Σωματεία Γ΄ Εθνικής είναι υποχρεωμένα να απασχολούν ως Προπονητή κάτοχο Διπλώματος U.E.F.A. Β΄ τουλάχιστον και για τους τυχόν, Βοηθούς Προπονητές το Πιστοποιητικό U.E.F.A. Β΄ τουλάχιστον. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης το οποίο είναι αναγκαίο για την άσκηση των καθηκόντων του Προπονητή, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο. (http://www.epo.gr/Default.aspx?a_id=42944).
Οι προπονητές θα φέρουν την Ειδική Ταυτότητα και το Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδει η Ε.Π.Ο..
Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή Προπονητή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται στην Ε.Π.Ο. (Τμήμα Προπονητών), εντός δέκα πέντε (15) ημερών, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις.
  Άρθρο 9. Ποδοσφαιριστές
Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστών χωρίς τα δικαιολογητικά του άρθρου 18 του Κ.Α.Π.
  Είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά (7) ποδοσφαιριστών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.
Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.
Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως πέντε (5) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα τριών (33) ετών. Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2017 - 2018 εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από 01.01.1985.
  Άρθρο 10. Ομάδες Υποδομής
Όλα τα Σωματεία υποχρεούνται να συμμετάσχουν, με την ανάλογη ομάδα, στο Πρωτάθλημα Υποδομών της Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκουν.
Το Σωματείο υποχρεούται, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας , να υποβάλει στην Ε.Π.Ο. (υπόψη της Επιτροπής Γ΄ Εθνικής) αντίγραφο της Δήλωσης Συμμετοχής στο ως άνω πρωτάθλημα. Εάν οι Ε.Π.Σ. δεν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία για την έναρξη των Πρωταθλημάτων τους και ως εκ τούτου τα Σωματεία δεν έχουν αντίγραφο της Δήλωσης Συμμετοχής, υποχρεούνται να καταθέσουν αντ' αυτής Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 Ν. 1599/1986) με την οποία θα βεβαιώνουν ότι, θα συμμετάσχουν στο ως άνω Πρωτάθλημα.
Σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει πλήρως, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή, στα πρωταθλήματα υποδομής της Ε.Π.Σ. απαγορεύεται η συμμετοχή του, με όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, στους αγώνες πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, έως την συμμόρφωσή του με την παραπάνω υποχρέωσή του, εκτός εάν δεν διεξάγει ανάλογα Πρωταθλήματα η Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκει.
Η Επιτροπή Γ΄ Εθνικής έχει το δικαίωμα να ζητεί, όποτε αυτή κρίνει απαραίτητο, επίσημη ενημέρωση από τις Ε.Π.Σ. για το εν λόγω θέμα.
  Άρθρο 13. Προβιβασμός - Υποβιβασμός
 Προβιβασμός στη Β΄ Εθνική
Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των Ομάδων θα προβιβαστούν στη Football League οι τέσσερις Ομάδες, (οι δύο πρώτες κάθε Ομίλου), που θα προκύψουν από το «ειδικό πρωτάθλημα». Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.
  Παραμονή στη Γ΄ Εθνική/Υποβιβασμός στις Ε.Π.Σ.
Ο αριθμός των Ομάδων, συνολικός και ανά Όμιλο, που θα υποβιβαστούν, στο τέλος της περιόδου, στα πρωταθλήματα ευθύνης των ΕΠΣ, θα αποφασιστεί από την Ε.Π.Ο. μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής.
  Προβιβασμός από Ε.Π.Σ.
Οι πενήντα τρεις (53) Πρωταθλήτριες ομάδες των Ε.Π.Σ. και οι τρεις (3) Δευτεραθλήτριες Ομάδες των ιδρυτριών Ενώσεων, δηλαδή συνολικά πενήντα έξι (56) Ομάδες, προβιβάζονται στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία για την περίοδο 2018 - 2019.
  «Ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό στη Football League
Μετά το πέρας της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί «ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό των Ομάδων στη Football League για την περίοδο 2018 - 2019 με τους εξής όρους:
α. θα πάρουν μέρος σε αυτό οι πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου κάθε Ομίλου. Συνολικά θα πάρουν μέρος οχτώ (8) Ομάδες.
β. Θα σχηματιστούν δύο (2) Όμιλοι των τεσσάρων (4) Ομάδων ο καθένας ως εξής:
Ο ένας Όμιλος θα απαρτίζεται από τις πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 1ου,2ου,3ου και 4ου Ομίλων και ο άλλος Όμιλος αντίστοιχα από τις πρώτες Ομάδες των 5ου,6ου,7ου και 8ου Ομίλων.
γ. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός - εκτός έδρας). Συνολικά θα διεξαχθούν έξι (6) αγωνιστικές σε κάθε Όμιλο.
δ. Οι δύο πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε Ομίλου θα προβιβαστούν στη Football League. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.
ε. Οι υπόλοιπες Ομάδες του «ειδικού πρωταθλήματος» θα παραμείνουν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2018 - 2019.
  Άρθρο 14. Ειδικές αναλογίες υποβιβασμού/προβιβασμού
Αν στη διαδικασία υποβιβασμού/προβιβασμού ανάμεσα στη Football League και στη Γ΄ Εθνική κατηγορία από την αγωνιστική περίοδο 2018 - 2019 και μετέπειτα απαιτηθεί, για λόγους αναδιάρθρωσης του αριθμού των Ομάδων της Football League, διαφορετική αναλογία υποβιβασμού/προβιβασμού αυτή θα διαμορφωθεί με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου και θα ανταποκρίνεται στις αναγκαίες αριθμητικές διορθώσεις και μεταβολές.
  Άρθρο 15. Αδειοδότηση Ομάδων
Από την αγωνιστική περίοδο 2017 - 2018 και μετέπειτα όλες οι προβιβαζόμενες στη Football League Ομάδες θα πρέπει να πληρούν στο ακέραιο τα ειδικά κριτήρια και τις προβλέψεις του Κανονισμού Αδειοδότησης Ομάδων για την συγκεκριμένη κατηγορία Ομάδων, όπως θα ισχύουν.
Ο έλεγχος των κριτηρίων και η τελική κρίση ανήκουν στο Τμήμα Αδειοδότησης των Ομάδων και στα όργανά του.
  Άρθρο 16. Καταρτισμός Ομίλων
Οι Όμιλοι του πρωταθλήματος θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια όπου αυτό είναι εφικτό. Αν ο αριθμός των Ομάδων μιας Ένωσης είναι μεγαλύτερος από τέσσερις αυτές θα κατανεμηθούν, εάν απαιτείται, είτε με δική τους επιθυμία, είτε με κλήρωση σε περισσότερους του ενός Ομίλους.
 
***  Νίκη με... θαυμαστικό για ΠΑΟ, «Χ» ο ΠΑΟΚ, ήττα ο Πανιώνιος
Στο Europa League
Μάχες στο Europa League έδωσαν οι ελληνικές ομάδες στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός απέδωσε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο -για τα δεδομένα της εποχής- και ίσως αδικείται από τη «φτωχή» νίκη επί της Καμπάλα (ΠΑΟ - Καμπάλα 1-0).
Οι «πράσινοι» που είχαν και δοκάρι στο β' ημίχρονο θα μπορούσαν να καθαρίσουν την πρόκριση από τη Λεωφόρο, αλλά με λίγη προσοχή στο Αζερμπαϊτζάν δεν θα έχουν πρόβλημα.
Ο ΠΑΟΚ αν και εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών, κατάφερε να ισοφαρίσει και να φύγει αήττητος από την Ουκρανία κόντρα στην αδύναμη Ολιμπίκ (Ολιμπίκ Ντόνετσκ - ΠΑΟΚ 1-1).
Ο Πανιώνιος πάλεψε στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι, αλλά μια αμυντική ολιγωρία του στοίχισε την ήττα (Μακάμπι - Πανιώνιος 1-0), έχοντας όμως ελπίδες ανατροπής και πρόκρισης στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης.
Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 2 και 3 Αυγούστου. Newsroom ΔΟΛ


~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΜΠΑΛΑ  1-0 .- ^
Το γκολ  στο 37΄με πέναλτι ο Κολίνς .-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα (Ισπανία)
ΚΊΤΡΙΝΕΣ: Βέρνιντουμπ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Μολέδο, Κολοβέτσιος, Ζέκα, Κουρμπέλης, Λουντ, Χατζηγιοβάνης (70΄ Καμπέσας), Άλτμαν (87΄ Δώνης), Μολίνς (70΄ Λουτσιάνο).
ΚΑΜΠΑΛΑ (Ρομάν Χρίχορτσουκ): Μπεζοτόσνι, Κουρμπάνοφ, Βέρνιντουμπ, Στάνκοβιτς, Μπούλτχαϊς, Μαλόουν (76΄ Κονέ), Χιουσεΐνοφ, Χόλιντεϊ, Ζοζέφ-Μονρόζ, Όζομπιτς, Νταμπό.
 
 


 
~ ΟΛΙΜΠΙΚ  - ΠΑΟΚ   1-1  .- ^
Διαιτητής: Αλέν Μπιερί (Ελβετός)
Κίτρινες: Κραβτσένκο, Σάκχοφ, Λέοβατς.
ΟΛΙΜΠΙΚ: Μαχράτζε, Λούκατσιουκ, Κραβτσένκο, Μόχα (64' Μιχανόφ), Σαμπάνοφ, Σεστάκοφ, Μιεμτσανίνοφ, Τσίμπαλιουκ, Μπογκντάνοφ, Μπιλένκι (78' Σοντέϊ), Χομούτοφ (69' Μιχαίλοφ).
ΠΑΟΚ: Ρέϊ, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Κρέσπο, Τσίμιροτ, Κάνιας, Κάμπος (55' Ενρίκε) Σάκχοφ (55' Μπίσεσβαρ) Πρίγιοβιτς, Μακ (81' Πέλκας).
 
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛΑΒΙΒ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0 .-^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπαρτ Βερτέντεν (Βέλγιο)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κγιάρτασον, Σπούνγκιν - Ταπόκο
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ζόρντι Κρόιφ): Ράικοβιτς, Σπούνγκιν, Τίμπι, Μπεν Χαΐμ, Νταβιντζάντα, Γεΐνι (83΄ Πέρετζ), Γκολάσα, Μπατόκιο, Σούνφελντ, Ατζίλι (75΄ Ιτσχάκι), Κγιάρτασον (85΄ Ρικάν).
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Βλάχος, Μπανανά, Οικονόμου, Σαραμαντάς, Κόρμπος, Ταπόκο (83΄ Ντουρμισάι), Σαββίδης (73΄ Παπαγεωργίου), Λάμπρου, Μασούρας, Γεσίλ (90΄+2 Γλύνος).
 
 
***
 
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/news-07-2017.html .-
~*   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ιούλιος  2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2017-1-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Ιουλίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-08-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 09 Ιουλίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-09-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΔΕΥΤΈΡΑ 10  Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-10-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-12-2017.html ..-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/news-13-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/news-14-2017.html .- 
~*  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 :
~
Στο αγιάζι των ενημερώσεων : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-15-2017.html ,- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-16-2017.html .- 
 ~ Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-17-2017.html ,-
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-18-2017.html .- 

~ *  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/news-19-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-20-2017.html .-

  * Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή  21 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-21-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 22 Ιουλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-22-2017.html .-  
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  2 Σάββατο 22 Ιουλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-2-22-2017.html .- 
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-23-2017.html .-
~
* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/news-24-2017.html .-  
 ~  * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-25-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  27 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 ...::  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/news-27-2017.html .-
~ *   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή  28 Ιουλίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής ....από  το  2008 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/news-28-2017.html .-
~
~  http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                        
 www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                          
 Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5759   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3663   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.067  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 ~ https://www.youtube.com/user/stamos01  .-
~ https://www.youtube.com/user/stamatios01  .-
~ https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~***  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  
~** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-   
~** https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
~***   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~**  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~