~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,,, από το 2008 ...
~
Αφήσατε το ίδιον θέλημα, διότι είναι θάνατος ψυχής εις τον άνθρωπον. και ας σκεπάζη ο ένας του άλλου τα σφάλματα, δια να σκεπάζη και ο Χριστός τα ιδικά σας.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)


 
 ~ 26 Σεπτεμβρίου: Εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

~ Τη Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τιμά σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Αρκετοί είχαν την άποψη ότι ο Ιωάννης δεν πέθανε, αλλά μετατέθηκε στην άλλη ζωή, όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας. Αφορμή γι’ αυτή την άποψη έδωσε το γνωστό ευαγγελικό χωρίο, Ιωάννου κα’ 22. Όμως, ο αμέσως επόμενος στίχος κα’ 23 διευκρινίζει τα πράγματα.
* Η παράδοση που ασπάσθηκε η Εκκλησία μας είναι η έξης: Ο Ιωάννης σε βαθειά γεράματα πέθανε στην Έφεσο και τάφηκε έξω απ’ αυτή. Αλλά μετά από μερικές ήμερες, όταν οι μαθητές του επισκέφθηκαν τον τάφο, βρήκαν αυτόν κενό. Η Εκκλησία μας, λοιπόν, δέχεται ότι στον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου συνέβη ότι και με την Παναγία μητέρα Του.
Δηλαδή, ο Ιωάννης ναι μεν πέθανε και ετάφη, αλλά μετά τρεις ημέρες αναστήθηκε και μετέστη στην αιώνια ζωή, για την οποία ο ίδιος, να τί λέει σχετικά: «Ο έχων τόν υιόν έχει τήν ζωήν, ο μή έχων τόν υιόν τού Θεού τήν ζωήν ουκ έχει» (Α’ επιστολή Ιωάννου, ε’ 12). Εκείνος, δηλαδή, που είναι ενωμένος μέσω της πίστης με το Χριστό και τον έχει δικό του, έχει την αληθινή και αιώνια ζωή.
Εκείνος, όμως, που δεν έχει τον Υιό του Θεού, να έχει υπ’ όψιν του πως δεν έχει και την αληθινή και αιώνια ζωή.
Απολυτίκιο:
Ήχος β’.
Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ηγαπηπημένε, επιτάχυνον, ρύσαι λαόν αναπολόγητον, δέχεταί σε προσπίπτοντα, ο επιπεσόντα τω στήθει καταδεξάμενος· ον ικέτευε, Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνην, και το μέγα έλεος.
~

 ~

Σήμερα 26/09/2017 εορτάζουν:

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση), Άγιος Νείλος ο νεότερος από την Καλαβρία
~ Ἦχος β’.
~ Ἀπόστολε Χριστῷ τῷ Θεῷ ἠγαπηπημένε, ἐπιτάχυνον, ῥῦσαι λαὸν ἀναπολόγητον, δέχεταί σε προσπίπτοντα, ὁ ἐπιπεσόντα τῷ στήθει καταδεξάμενος· ὃν ἱκέτευε, Θεολόγε, καὶ ἐπίμονον νέφος ἐθνῶν διασκεδάσαι, αἰτούμενος ἡμῖν εἰρήνην, καὶ τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Μεταστάσεως Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού - 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/loA8i9qpjLY .-
~
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
*** Ποτέ Θεία Κοινωνία χωρίς ευλογία – Αληθινή ιστορία
~ Κάποτε μια νεαρή ψυχή εξωμολογήθηκε, όμως ήταν τέτοια η κατάστασις της που δεν της επέτρεπε η θεία Κοινωνία.
*Αυτή νευρίασε, πληγώθηκε ο εγωισμός της, φαίνεται, και αντέδρασε.
Επειδή ήταν συγγενής του επισκόπου, πήγε σε αυτόν και διαμαρτυρήθηκε.
Ο δεσπότης της είπε:
-Έλα την Κυριακή στον τάδε ναό που θα λειτουργήσω, και θα σε κοινωνήσω εγώ.
Πήγε λοιπόν η κοπέλλα και την ώρα που έφθασε στο Άγιο Ποτήριο, έκανε έναν φοβερό εμετό με μαύρα υγρά.
Φυσικά δεν κοινώνησε, γιατί την έπιασαν και σπασμοί στην κοιλιά και έμεινε για την άλλη Κυριακή.
Έκανε την νηστεία της και ξαναπήγε.
Φθάνοντας μπροστά στο Άγιο Ποτήριο, το στόμα της δεν άνοιγε!
Ήταν ερμητικά κλειστό.
Μιά, δυό, τρεις προσπάθειες…, κανένα αποτέλεσμα!
Άρχισε να μουγκρίζει, “πετάχτηκαν τα μάτια της”… και απομακρύνθηκε.
Θυμήθηκε τον Πνευματικό και ξαναπήγε.
Ο Πνευματικός της είπε:
-Θα κοινωνήσης τότε, που σου προσδιόρισα ούτε μια μέρα λιγότερο… και θα δείς τη Θεία Χάρη.
Περίμενε, κοινώνησε τότε που της είπε ο Πνευματικός, και απεκατεστάθει πλήρως η ειρήνη μέσα της.
Άπο το βιβλίο “Εμπειρίες κατα την Θεία Λειτουργία”
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

*** Τι είναι η Θεία Μετάληψη και γιατί Μεταλαβαίνουμε;
Η Θεία Μετάληψη ή θεία Κοινωνία (=ενότητα) ή θεία Ευχαριστία είναι το κέντρο της Εκκλησίας. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει χριστιανισμός. Η επίγεια Εκκλησία είναι οι χριστιανοί ενωμένοι γύρω από το κοινό Ποτήρι της θείας Μετάληψης.
* Η Θεία Μετάληψη είναι το «φάρμακο της αθανασίας και αντίδοτο κατά του θανάτου», όπως το ονομάζει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος γύρω στο 110 μ.Χ., που η Εκκλησία εξαρχής θεωρεί ότι είναι το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, στο οποίο έχει μεταβληθεί μυστηριωδώς το ψωμί και το κρασί.
Βλέποντας παραμορφωμένα την εκκλησιαστική ζωή, αντιμετωπίζουμε τη θεία Μετάληψη ως ένα προσωπικό μας γεγονός («πάω να μεταλάβω», χωρίς να νιώθω δεσμό με τους άλλους που μεταλαβαίνουν συγχρόνως) και μάλιστα ως εξαίρεση στην καθημερινότητά μας, ενώ, στην πραγματικότητα, σε κάθε λειτουργία θα έπρεπε να μεταλαβαίνουμε όλοι όσοι είμαστε στο ναό, εκτός φυσικά αν ο πνευματικός μας μάς έχει ζητήσει να απέχουμε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
Αυτό θα σήμαινε ότι κάθε μέρα θα προσέχουμε να μην αμαρτάνουμε, όχι όμως κι ότι θα νηστεύουμε κάθε μέρα. Αν κοινωνούσαμε ταχτικά, θα αρκούσε να νηστεύουμε όταν είναι μέρες νηστείας, δηλαδή τις σαρακοστές, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές (με εξαιρέσεις) και τις άλλες νηστίσιμες εορτές, όπως η ημέρα του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, ή η επέτειος της αποτομής της κεφαλής του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, 29 Αυγούστου.
Η θεία λειτουργία γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να κοινωνήσουν οι παρευρισκόμενοι και λειτουργία ονομάζεται μόνο εκείνη η εκκλησιαστική τελετή, στην οποία τελείται η θεία Μετάληψη. Δεν είναι λειτουργία ο εσπερινός, ο γάμος, η βάφτιση, η κηδεία, το ευχέλαιο, οι Χαιρετισμοί κ.τ.λ. Όλα αυτά λέγονται «ακολουθίες». Λειτουργία λέγεται μία ακολουθία, αυτή που γίνεται κάθε Κυριακή και γιορτή και περιλαμβάνει τη θεία Μετάληψη. Υπάρχει και η θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, που γίνεται τις καθημερινές της μεγάλης Σαρακοστής (πριν το Πάσχα), με θεία Μετάληψη που έχει καθαγιαστεί την προηγούμενη Κυριακή.
Αυτό που τρώμε, όταν μεταλαβαίνουμε, είναι το αληθινό Σώμα και το αληθινό Αίμα του Χριστού, και όχι απλό ψωμί και κρασί που μόνο «συμβολίζουν» το Σώμα και το Αίμα Του. Ο Ίδιος το λέει στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, 6, 48-59: «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής… Ο άρτος που θα δώσω εγώ είναι η σάρκα μου, την οποία θα δώσω υπέρ της ζωής του κόσμου. Αλήθεια σας λέω, αν δε φάτε τη σάρκα και δεν πιείτε το αίμα του Υιού του ανθρώπου, δεν έχετε ζωή μέσα σας. Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει ζωή αιώνια και εγώ θα τον αναστήσω την έσχατη ημέρα. Γιατί η σάρκα μου είναι στ’ αλήθεια τροφή και το αίμα μου στ’ αλήθεια ποτό. Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου μένει μέσα μου κι εγώ μέσα του…».
Φυσικά ο Ίδιος ο Ιησούς παρέδωσε τη θεία Μετάληψη στους ανθρώπους κατά το μυστικό δείπνο (που λέγεται «μυστικός», επειδή περιελάμβανε το «μυστήριο» της θείας Μετάληψης κι όχι επειδή… ήταν κρυμμένοι), όπως φαίνεται στα Ματθ. 26, 26-29, Μάρκ. 14, 22-24, Λουκ. 22, 17-20, και Α΄ προς Κορινθίους 11, 23-30.
Στους πρώτους χριστιανούς, η θεία Μετάληψη λεγόταν «κλάσις του άρτου» (κόψιμο του ψωμιού) και γινόταν τουλάχιστον κάθε Κυριακή, δηλαδή τη «Μία των σαββάτων», ημέρα της ανάστασης του Χριστού (βλ. Πράξεις των αποστόλων, 20, 7).
Γιατί όμως μεταλαβαίνουμε; Πώς η θεία Μετάληψη μας βοηθάει να πλησιάσουμε το Θεό; Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την απάντηση.
Ο άνθρωπος ενώνεται περισσότερο μ’ αυτό που τρώει παρά με οτιδήποτε άλλο. Τρώγοντας λοιπόν το Σώμα και πίνοντας το Αίμα του Χριστού, ενώνεται με Αυτόν. Γίνεται έτσι «μικρός Χριστός». Δε γίνεται βέβαια άγιος αυτόματα και μαγικά. Όμως η ένωση αυτή με το Θεό (δηλαδή με το Χριστό) ενισχύει τον άνθρωπο, για να μπορεί να αντέξει το μεγάλο μαρτύριο της αγάπης.
~  Χωρίς τη θεία Μετάληψη, Κύριε, δε μπορώ να εκπληρώσω την εντολή Σου «αγαπάτε αλλήλους» και μάλιστα «αγαπάτε τους εχθρούς σας» (Λουκ. 6, 27-36). Συνήθως λέμε: «Τους εχθρούς μου θέλω να τους μισώ. Άλλωστε, αν αγαπώ χωρίς όρια, οι περισσότεροι θα με εκμεταλλευτούν, θα με προδώσουν, θα με συντρίψουν! Και, γεμάτος πόνο, ή θα εξοντωθώ ή θα βάλω φρένο στην αγάπη μου και θα πάψω να προσπαθώ να τηρώ την εντολή Σου. Θ’ αγαπώ μόνο αυτούς που μ’ αγαπούν και τους άλλους απλά θα τους «συμπαθώ» μέσα σε περιορισμένα όρια».
Έχω όμως το Σώμα και το Αίμα Σου, που με θωρακίζει και με κάνει ν’ αντέχω και να συνεχίζω μαζί Σου. Αν θέλω. Αν είμαι πωρωμένος και δε θέλω ν’ αγαπήσω, και κάθε μέρα να μεταλαβαίνω, θα είμαι (μη γένοιτο) μακριά Σου…
Αν και οι προεκτάσεις της θείας Μετάληψης είναι πάρα πολλές, ας αναφέρουμε μερικές όσο το δυνατόν απλούστερα.
Καθώς ο άνθρωπος μεταλαβαίνει, συμβαίνει μια πολλαπλή ένωσή του με όλο το υπόλοιπο σύμπαν. Στη θεία Μετάληψη θεωρούμε ότι συνοψίζεται και μεταμορφώνεται όλη η κτίση.
Αποτελεί σύνοψη, πρώτον, ολόκληρου του υλικού κόσμου, που εκπροσωπείται μέσω των δύο βασικών τροφών –που εκφράζουν τη σχέση αυτού του κόσμου με τον άνθρωπο, γιατί μια καθοριστική έκφανση αυτής της σχέσης είναι η τροφή, όπως αναφέρει και ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν (ο άνθρωπος ζει επειδή τρώει, δηλαδή βάζει μέσα του τον κόσμο και ενώνεται μ’ αυτόν).
Δεύτερον, αποτελεί σύνοψη όλης της ανθρωπότητας, με την υπερφυσική παρουσία του Χριστού, που δεν είναι απλώς άνθρωπος, αλλά νέος Αδάμ γι’ αυτό στο πρόσωπό Του περιλαμβάνονται δυνάμει όλοι οι άνθρωποι, από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας. Τρίτον, όλης της Θεότητας, γιατί ο Χριστός, ως Θεός, είναι πάντα ενωμένος με τα άλλα δύο Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Τέταρτον, της σταύρωσης και της ανάστασης του Χριστού, γιατί το Σώμα Του κόπηκε και το Αίμα Του χύθηκε, καταργώντας τις θυσίες των παλιών θρησκειών και εγκαινιάζοντας το μόνο αληθινό τρόπο λατρείας, τη μόνη θυσία: την αυτοθυσία.
Έτσι, θεωρούμε ότι ο χριστιανός που μεταλαβαίνει επιτελεί την ύψιστη ένωση με όλη την ανθρωπότητα, με όλη τη δημιουργία και με το Θεό, αλλά και συμμετέχει με μυστικό τρόπο στη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού. Και φυσικά ενώνεται ιδιαίτερα με εκείνους που κοινωνούν την ίδια μέρα, γιατί όλοι κοινωνούμε από το «κοινό Ποτήριο».
Υπόψιν ότι, κατά την αγία προσκομιδή (στην πρόθεση), την ουσιαστική έναρξη της θείας λειτουργίας, ο ιερέας βγάζει από το πρόσφορο μερίδες για το Χριστό (τον «Αμνό» = αρνάκι), την Παναγία, τους αγγέλους, τους αγίους και κάθε ζωντανό και νεκρό, τα ονόματα των οποίων του έχουμε δώσει (σε χαρτάκια) να μνημονεύσει. Όλα αυτά τοποθετούνται σ’ ένα μικρό δίσκο (το «δισκάριο») και στη συνέχεια μπαίνουν στο άγιο Ποτήριο και γίνονται η θεία Μετάληψη. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να μεταλάβεις, μέσα στο Ποτήρι –το κοινό Ποτήρι, το Ποτήρι της αγάπης που μας ενώνει– βρίσκεται σε μικρογραφία όλο το σύμπαν.
Ας σημειώσουμε τέλος ότι το πρόσφορο, το ψωμί της θείας Μετάληψης, είναι ένα, γιατί συμβολίζει την ενότητά μας, και στρογγυλό, γιατί συμβολίζει τον κόσμο. Όσο απομένει και δε γίνεται Σώμα Χριστού, καθώς και τα επιπλέον πρόσφορα, κόβεται και μοιράζεται σ’ εκείνους που δεν κοινωνούν «αντί Δώρου». Είναι το «αντίδωρο». Βέβαια εμείς παίρνουμε αντίδωρο ακόμη κι όταν κοινωνούμε, όμως ο αρχικός προορισμός του αντίδωρου ήταν για εκείνους που δεν κοινωνούσαν.
Του Θεολόγου Θ.Ι.Ρηγινιώτη, Νοέμβριος 2012, Φως Ιλαρόν φ.2

*** Εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας με ΠτΔ και τέσσερις Υπουργούς 
Την προσεχή Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες κ.λπ.
Εν όψει των εγκαινίων, στο νέο Δημαρχείο πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης του πρασίνου, πολλών νέων φυτεύσεων (θα φυτευθούν περί τα 100 δένδρα), επέκτασης των δικτύων άρδευσης, συντήρησης του πρασίνου κ.λπ.
Την επόμενη ημέρα και ώρα 10.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για αυτοδιοικητικά θέματα υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι δήμαρχοι του Νομού Μεσσηνίας και αυτοδιοικητικά στελέχη, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών.

*** Με το καλημέρα καταλήψεις σε σχολεία της Καλαμάτας 
Μπορεί η σχολική χρονιά να ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες, αλλά ήδη κάποια σχολεία της Καλαμάτας μπήκαν στον χορό των καταλήψεων.
Έτσι από σήμερα το πρωί υπό κατάληψη βρίσκονται το 4ο ΕΠΑΛ και το 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας.  φώτο αρχείου 

*** Πέρασαν και από την Καρδαμύλη "οι μεσσηνιακές ημέρες διαβήτη" 
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στην Καρδαμύλη οι δράσεις του Ενημερωτικού Προγράμματος «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας», το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία»!
Το πρόγραμμα, που αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, διεξάγεται από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Μετά την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου), το Μελιγαλά (30 Ιουλίου) και το Πεταλίδι (1 Σεπτεμβρίου), η έκτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Καρδαμύλη.
Το συνολικό συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων 50 κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδους Διαβήτη, στην κατάμεστη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης.
Στο ενημερωτικό μέρος δόθηκαν οι διαλέξεις: «Παχυσαρκία και Διαβήτης» από το διευθυντή ΕΣΥ Παθολογίας, υπεύθυνο Π.Ε.Δ.Υ.-Κ.Υ. Αγίου Νικολάου Δυτικής Μάνης, Νικόλαο Γκιούλο, «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα» από τον κ. Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο» από το χειρουργό, επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού.
Την εκδήλωση προλόγισαν η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών «Γλυκιά Μεσσηνία», Αθανασία Καρούνου και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ιωάννης Μαραμπέας.
Επόμενοι «σταθμοί» θα αποτελέσουν η Λογγά (30 Σεπτεμβρίου), η Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου), ο Αριστομένης (21 Οκτωβρίου), καθώς και η Κυπαρισσία, οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά (εντός του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017).  

*** Παρέμβαση στη Θεμιστοκλέους 
Σε εφαρμογή απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, υποστηρίζει το σχετικό δελτίο Τύπου, συνεργείο του Δήμου ξεκίνησε χθες την αφαίρεση δένδρων βραχυχίτωνος από τη νησίδα της Θεμιστοκλέους. Η παραπάνω παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία, διότι οι ρίζες των δένδρων αυτών είχαν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο οδόστρωμα.
Μετά την ολοκλήρωση της απεγκατάστασης των δένδρων, θα γίνει αποκατάσταση του οδοστρώματος και της νησίδας, καθώς και νέα φύτευση σε αυτήν, όπου θα εγκατασταθούν δένδρα φωτίνιας και θάμνοι ελαιάγνου.
Καλό θα ήταν να γίνουν και άλλες ανάλογες παρεμβάσεις…   Α.Π. 

*** Κάθειρξη 8 ετών για διορισμό με πλαστό πτυχίο
Κάθειρξη 8 ετών για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και χρήση πλαστού εγγράφου καταδικάσθηκε χθες πρώην δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος είχε διορισθεί με πλαστό πτυχίο.
Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας δέχτηκε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και πρότεινε να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να απαλλαγεί λόγω παραγραφής, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την πρόταση.
Καταδικάσθηκε, λοιπόν, για το κακούργημα και του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Έγινε δε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
  Πρότειναν… παραγραφή
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου εξήγησε ότι αποδέχεται την πράξη του, όμως όλα τα χρόνια εργάσθηκε κανονικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και μετά Περιφερειακή Ενότητα, προσφέροντας σημαντικό έργο. Χαρακτηριστικά, είπε ότι προσέφερε τόσο μεγάλη εργασία που αντισταθμίζει τη βλάβη που κατηγορείται ότι προκάλεσε.
Αναλύοντας περισσότερο, ο δικηγόρος είπε ότι η συγκεκριμένη θέση ήταν προσωποπαγής και θα διοριζόταν ακόμα και με το απολυτήριο Λυκείου. Κατά συνέπεια, το ποσό που έπαιρνε επιπλέον, λόγω του πτυχίου, ήταν 150 ευρώ το μήνα και υπολογίζοντας από το 2066 έως το 2014, η ζημιά που προκάλεσε ανέρχεται σε 30.760 ευρώ. Έτσι, υποστήριξε ότι πρόκειται για πλημμέλημα και όχι κακούργημα και, άρα, έχει παραγραφεί ως αδίκημα.
  Απολογία
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος προσελήφθη με ειδικό νόμο το 2001, τον οποίο ψήφισε η Βουλή για τους ειδικούς συνεργάτες βουλευτών και ευρωβουλευτών. Εργαζόταν δε σε γραφείο ευρωβουλευτή.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος διευκρίνισε αρχικά ότι η σχέση με τον ευρωβουλευτή ήταν προσωπική. Δήλωσε ότι νιώθει άσχημα για όλη αυτή την ιστορία, ενώ εξήγησε ότι ήταν φοιτητής ακόμα και χρωστούσε κάποια μαθήματα ώστε να αποκτήσει το πτυχίο του. Όταν είδε αυτή την προοπτική με τον ειδικό νόμο, αποφάσισε ότι μπορεί να προσφέρει από μια τέτοια θέση. Η πρόθεσή του, όπως είπε, ήταν να δώσει τα μαθήματα και να πάρει το πτυχίο. Γι’ αυτό σκέφτηκε να μη διορισθεί μόνο με το απολυτήριο, διότι η γραφειοκρατική διαδικασία μετά για την αναγνώριση του πτυχίου διαρκεί πολύ.
Όταν διορίσθηκε όμως με το πλαστό πτυχίο, από διάφορα προσωπικά περιστατικά που συνέβησαν, αλλά και το φόρτο εργασίας, δεν μπόρεσε να δώσει τα μαθήματα και να πάρει το πτυχίο.
Καταλήγοντας, είπε ότι στο αντικείμενο που εργαζόταν και είχε σπουδάσει είχε γνώσεις, συνεχώς τις εμπλούτιζε και ήταν καλός στη δουλειά του. Ωστόσο,  το δικαστήριο δε δέχτηκε τη μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα και καταδικάστηκε για κακούργημα.Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  EIMΑΣΤΕ ΣΤΟΧΟΣ του ΙSIS! Προειδοποίηση ΣΟΚ..

~ Ως κοινωνίες πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις τζιχαντιστών, που θα περιλαμβάνουν και νέους τρόπους δράσης, τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, Φρανσουά Χόισμπουργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα προσκεκλημένος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σημειώνει ότι και η Ελλάδα, ως μια από τις «πύλες της Ευρώπης», κινδυνεύει, επισημαίνοντας ότι μια χώρα μπορεί να είναι στόχος η ίδια ή σημείο διέλευσης. Καθώς, μάλιστα, η Ελλάδα καλείται «να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές με περιορισμένους πόρους», προκρίνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της τρομοκρατίας που θα περιλαμβάνει διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, κοινή χρηματοδότηση και ανταλλαγή τεχνικών μέσων.
 Αποτέλεσμα εικόνας για Φρανσουά Χέισμπουργκ:
 Βαθύς γνώστης των θεμάτων ασφαλείας, ειδικός σύμβουλος των πρώην Γάλλων προέδρων Σαρκοζί και Ολάντ και ιδρυτικό μέλος της Γαλλογερμανικής Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας, ο κ. Χόισμπουργκ μιλάει ακόμη για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στο προσφυγικό.
Αποτέλεσμα εικόνας για Φρανσουά Χέισμπουργκ:
Πόσο σοβαρή απειλή συνιστά το ISIS για τη Δύση;
 – Προσεγγίζοντας την απειλή από το DAESH –προτιμώ να χρησιμοποιήσω το αραβικό ακρωνύμιο επειδή το μισούν ο ηγέτης και τα μέλη του DAESH– δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τζιχαντιστική τρομοκρατία υπήρχε πολύ πριν το DAESH αποκτήσει το προβάδισμα στη Συρία και στο Ιράκ, πριν από τρία χρόνια. Οι τρομοκρατικές ενέργειες της Αλ Κάιντα –η 11η Σεπτεμβρίου παραμένει μακράν η πιο θανατηφόρα επίθεση– εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα μάς υπενθυμίζουν ότι η κατάρρευση των εδαφικών φιλοδοξιών του DAESH στη Μέση Ανατολή δεν θα σηματοδοτήσει και το τέλος του τζιχαντισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πτώση του χαλιφάτου δεν είναι απαραίτητη, καθώς χωρίς την καταστροφή του DAESH στη Συρία και το Ιράκ, δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα ανασυγκρότησης αυτών των περιοχών που επλήγησαν από τον πόλεμο.
 – Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία;
 – Οσον αφορά την Ευρώπη, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις τζιχαντιστών και ορισμένες από αυτές θα περιλαμβάνουν και νέους τρόπους δράσης. Προκειμένου να τις αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε τις συνέπειές τους, προφανώς πρέπει να οικοδομήσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας και να ενισχύσουμε τους κοινούς μηχανισμούς της Ε.Ε., όπως η Europol, και κυρίως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν. Πρέπει επίσης να αποφύγουμε να κάνουμε το λάθος να διαβάσουμε εσφαλμένα τη φύση της απειλής. Στην Ευρώπη πρέπει να αντιληφθούμε ότι η τρομοκρατία, είτε είναι της τζιχάντ είτε ακροδεξιάς ή αριστερής εξτρεμιστικής προέλευσης, αποτελεί εγκληματική δράση και όχι ένοπλη πρωτοποριακή συμπεριφορά ενός κοινωνικού κινήματος. Οι κίνδυνοι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι αν αντιμετωπίσουμε τους τζιχαντιστές στην Ευρώπη ως αγώνα ενάντια σε μια εξέγερση και όχι με τα αυστηρά καθορισμένα εργαλεία της αντιτρομοκρατίας. Εχοντας ασχοληθεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για σχεδόν είκοσι χρόνια και κατά την εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η εκ πρώτης όψεως ακαδημαϊκή συζήτηση έχει τεράστιες πρακτικές συνέπειες.
 – Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την τρομοκρατία;
 – Η γεωγραφία είναι πεπρωμένο και αυτό ισχύει και για την τρομοκρατία. Η Ελλάδα είναι μια από τις πύλες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και άλλες χώρες. Η τρομοκρατία έχει αρκετά πρόσωπα. Μια χώρα μπορεί να είναι στόχος η ίδια, αλλά και σημείο διέλευσης. Αντιμετωπίζετε αυτές τις πολλαπλές απειλές με περιορισμένους πόρους. Δεν θα ήμουν αντίθετος σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της ανταλλαγής τεχνικών μέσων και βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 – Βλέπετε κίνδυνο αύξησης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο;
 – Η διαδρομή μέσω του Αιγαίου ήταν περιορισμένης σημασίας πριν από το 2015 και επέστρεψε σε αυτό το καθεστώς από το 2016 και μετά. Οι κυριότερες αιτίες φαίνεται να ήταν, κατά φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας, ο καλύτερος έλεγχος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, η τουρκική απόφαση –μετά τη συμφωνία με την Ε.Ε.– να περιορίσει την έξοδο των προσφύγων από την Τουρκία, το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, καθώς και η παρουσία του ΝΑΤΟ και άλλες ναυτικές περιπολίες στο Αιγαίο. Οι δύο πρώτοι παράγοντες μπορούν προφανώς να ανατραπούν, εάν η Τουρκία αλλάξει την πολιτική της. Προς το παρόν και όπως συνέβαινε πριν από το 2015, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κεντρική μεσογειακή διαδρομή που χρησιμεύει ως το κύριο σημείο εισόδου οικονομικών μεταναστών και προσφυγικών ροών από την Αφρική.
kathimerini

*** Στοιχεία που ΣΟΚάρουν για την ΑΛΒΑΝΙΑ! Είναι επίσημα...

~ Μπορεί η Αλβανία να ζει ένα οικονομικό θαύμα, για τα δεδομένα της, ωστόσο η πολιτική κρίση του πρώτου μισού του 2017 οδήγησε σε μεγάλο πλήθος αιτούντων ασύλου στην Ευρώπη.
Η  Eurostat επιβεβαιώνει αυτό που αφουγκραζόμαστε με τα επίσημα στοιχεία της.
Μπορείτε να δείτε το σχετικό πίνακα παρακάτω.


*** ΕΝΤΡΟΜΗ η κυβέρνηση! Τους ΑΠΕΙΛΟΥΝ...

~   Οι Έλληνες Anonymous είχαν δείξει εδώ και καιρό τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν, όταν ξέσπασε η κόντρα τους με Τούρκους hackers, όμως κανείς στην Ελλάδα δεν τους έδωσε την σημασία που τους άξιζε.
Τώρα, όμως, που έχουν «ξεφτιλίσει» κάθε τοίχο ασφαλείας των ιστοσελίδων του κράτους όλοι ασχολούνται μαζί τους.
Οι Anonymous αυτή τη φορά, μετά την κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα πλειστηριασμών προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΕΟΠΥΥ και της Τραπέζης Πειραιώς.
Την Κυριακή εξέδωσαν μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε: «Προς "Κυβέρνηση της Ελλάδος" Ελπίζουμε, ένα μικρό δείγμα να το πήρατε. Τα χειρότερα για εσάς έρχονται! Ο λαός δεν σας φοβάται!» ενώ λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 5 το πρωί της Δευτέρας έστειλαν και δεύτερο μήνυμα το οποίο ανέφερε πως «Η ΤτΕ ήταν μια δοκιμή. Δεν ήταν ακριβώς επίθεση, ήταν προειδοποίηση! Τα χειρότερα έρχονται!».

Η μεγαλύτερη απειλή, όμως, όλων ήρθε χθες το μεσημέρι ότι έστειλαν το εξής μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση και το κράτος: «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Πρός: ΕΟΠΥΥ , Τράπεζα Πειραιώς. 2 Βάσεις δεδομένων είναι στα χέρια μας. Μία λάθος κίνηση και όλα θα δημοσιευθούν και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σας!»

Τώρα πλέον όλοι στην κυβέρνηση τους υπολογίζουν και τους βλέπουν σαν απειλή. Γι’ αυτό οι Anonymous πρέπει ήδη να θεωρούνται πετυχημένοι...

*** ΠΟΛΕΜΟΣ στη Βουλή και στη μέση ο Μαρινάκης… (ΒΙΝΤΕΟ) 

~ Η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στη σχέση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο προκάλεσε μια δριμύτατη αντιπαράθεση στη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης για την εξεταστική επιτροπή.
“Έχω μάθει ότι το κοινοβούλιο έχει μια βασική αρχή, τον διάλογο. Και ομολογώ ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Καμμένος μιλούν τελευταίοι, διότι φοβούνται τις απαντήσεις” σχολίασε η κ. Μπακογιάννη. “Επειδή είμαι λίγο πιο παλιά εδώ μέσα, τζάμπα μάγκας είναι εκείνος που σηκώνεται από κει και προκαλεί να γίνει προκαταρκτική επιτροπή και στην εξεταστική κρύβεται πίσω από τις φούστες του κυρίου Τσίπρα”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στις σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Μπακογιάννη συνέστησε “ψυχραιμία” για να διορθώσει τη “φούστα”, με “τα παντελόνια του κυρίου Τσίπρα, αν αυτό ενοχλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”.
~ Π.Καμμένος(Υπ.Άμυνας-Πρ.ΑΝΕΛ)(Σύσταση Εξεταστικής)(25/09/2017) : https://youtu.be/df1zM7afZgo .- {Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση.} .-
~* “Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είμαι φίλη με τον κ. Μαρινάκη. Τον διόρθωσα. Είμαι κουμπάρα του από το 1996. Με έχει παντρέψει και έχω βάλει λάδι στο γιο του, ο οποίος είναι σήμερα 18 ετών. Αλλά επειδή εγώ από το 1996 είμαι στη Νέα Δημοκρατία, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τις εξαιρετικές σχέσεις του κ. Καμένου με τον Μαρινάκη! Και σας διαβεβαιώ ότι εγώ μεν είχα κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη, και είναι γνωστό σε όλους, αλλά ο κ. Καμμένος ο οποίος δεν είχε αυτού του είδους την κουμπαριά με τον κ. Μαρινάκη, τον επισκέπτετο πολλές φορές στο γραφείο του. Έτσι δεν είναι κύριε Καμμένε; Εσείς και όταν βρισκόσασταν σε αδυναμία, τώρα τελευταία, στέλνατε και τη σύζυγο να τον επισκεφθεί κύριε Καμμένε. Έτσι δεν είναι; Και επειδή θα σας πρότεινα να είστε προσεκτικός, διότι στη ζωή αυτή, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κύριε Καμμένε, και επειδή τα νταηλίκια καλό είναι να μπορεί κανένας να τα υποστηρίξει και άλλως πως, με προσοχή, με σεβασμό και ότι έχετε να πείτε, επειδή παλιά σας έδινα και καμία συμβουλή, αν έχετε στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, θα σηκωθείτε και αυτό που είπατε από αυτό το έδρανο, θα το πείτε τώρα σε όλους. Και θα πείτε ‘ψηφίστε την εξεταστική’ , για να μην γίνετε εσείς ρόμπα”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.
“Κυρία Μπακογιάννη, τον κ. Μαρινάκη τον συνάντησα ενώπιον σας, ενώπιον του κ. Γιακουμάτου και άλλων συναδέλφων, σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, με τον κ. Πατέρα. Αυτή ήταν η φορά που τον συνάντησα”, απάντησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε: “η γυναίκα μου δεν τον συνάντησε ποτέ. Τον μόνο που συνάντησε εν συνεχεία ήταν τον κ. Κουρτάκη και όταν έκανε την περίφημη εκπομπή στα Παραπολιτικά, ήρθε και ο κ. Μαρινάκης να χαιρετίσει. Αυτές ήταν οι συναντήσεις. Ακούστε κυρία Μπακογιάννη…πέστε μας εκείνο το εκατομμύριο στο Λονδίνο, που σας βρήκαν στο πόθεν έσχες, μήπως έφυγε από ναυτιλιακή που συστέγαζεται ο κ. Μαρινάκης; Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και αφήστε τη λάσπη σε εμένα!”.
~ Αντιπαράθεση Ντόρας Μπακογιάννη Καμμένου στη Βουλή : https://youtu.be/k5bm4U6gaPQ .-
“Κύριε πρόεδρε, εμένα δεν με εκπλήσσει η χυδαιότητα του κυρίου Καμμένου” απάντησε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε: “επειδή ακούει ο ελληνικός λαός όμως έχω την υποχρέωση να θυμίσω ότι όταν έγινε η ιστορία με το πόθεν έσχες, όπου αναρωτήθηκαν αν αυτό το ένα εκατομμύριο ήταν μετοχές ή μετρητά, εγώ κύριε Καμμένε, επειδή εγώ φοράω παντελόνια, προσήλθα σε αυτή τη Βουλή και ζήτησα από έναν-έναν τους συναδέλφους να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας μου. Και επειδή ο Μανώλης Γλέζος ζει, ήρθε και με ρώτησε. Μου λέει μα θέλεις να ψηφίσουμε όλοι υπέρ της άρσης ασυλίας σου; και είπα ‘ναι’. Και πήγα στο δικαστήριο και αθωώθηκα πανηγυρικά και φάνηκε ότι ήταν μια στημένη πολιτικά υπόθεση. Μια υπόθεση κύριε Καμμένο που δεν μπήκε στο αρχείο, υπήρξε από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα του άνδρα μου. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Εσείς όμως προσέξτε κύριε Καμμένε, διότι εμένα με έχουν ψάξει άνθρωποι άλλου επιπέδου. Σας διαβεβαιώ, πριν και μετά το Βουκουρέστι, με ψάξανε άνθρωποι όχι του δικού σας επιπέδου. Δεν έχω λοιπόν τίποτα να φοβηθώ. Εσείς όμως με τον τρόπο που έχετε μαζέψει τα λεφτά σας, προσέξτε, διότι μιλήσατε και τα πρακτικά γράψανε. Δεν υπάρχει χειρότερο να μην έχεις το θάρρος να πεις σε αυτούς τους ατυχείς συναδέλφους (σ.σ. δείχνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), που οι μισοί από αυτούς είναι μουγκοί σήμερα, ότι τους δίνεις τη δυνατότητα να ψηφίσουν υπέρ της εξεταστικής”.
“Τα χρήματα του χαμένου εκατομμυρίου της κυρίας Μπακογιάννη πήγαν από ναυτιλιακή εταιρεία η οποία κατά τύχη είχε έδρα τις εταιρείες του κ. Μαρινάκη”, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε “ότι αυτό αρκεί να γίνει μια εξεταστική όταν ολοκληρώσει αυτή την έρευνα η δικαιοσύνη, για να δούμε ποιος είχε σχέση με ποιον”.
Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, εκτυλίχθηκε κατόπιν της τοποθέτησης του πρώτου στην ολομέλεια της Βουλής.
Καθώς ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στα όσα ο κ. Γεωργιάδης τον κατηγόρησε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να απαντήσει επί προσωπικού. Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε την απόφαση του δικαστηρίου που καταδικάζει τον κ. Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του κ. Κουρτάκη, εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στο ποσό των 10.000 ευρώ. «Έχετε τώρα να πληρώσετε για το δικαστήριο 10.000 ευρώ, επειδή είστε συκοφάντης κύριε Καμμένε», είπε ο Γεωργιάδης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε εκ νέου από τον κ. Καμμένο να πληροφορήσει την Βουλή για το ύψος του ποσού με το οποίο χρέωσε – όπως ο ίδιος είπε – την πιστωτική του κάρτα για την εξόφληση της διαμονής του «στο καλύτερο ξενοδοχείο» του Λονδίνου. Ακόμη, του ζήτησε να δώσει την άδεια στο Καζίνο του Λονδίνου, «όπου έπαιξε ρουλέτα», να αποκαλύψει το ποσό, που τζογάρισε ο κ. Καμμένος.
Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε εξάλλου την αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ, στον Τάκη Μπαλτάκο, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό για να πει: «Αλήθεια κύριε Τσίπρα, ο συγκυβερνήτης σας είπε πως πήρε τηλέφωνο έναν «ακροδεξιό και χρυσαυγίτη», όπως εσείς χαρακτηρίζατε τον Μπαλτάκο. Είναι φιλαράκια ο κ. Καμμένος με τον Μπαλτάκο;».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε στην Βουλή έγγραφο, το οποίο, όπως ο ίδιος είπε, αποδεικνύει ότι υπεβλήθη πρόστιμο στην πεθερά του κ. Καμμένου για το σπίτι της στην Ικαρία, «γιατί έκλεψε το κράτος».
«Πήραν τα λεφτά του ΕΣΠΑ, είπαν θα το κάνουν τουριστικό κατάλυμα, το έκαναν βίλα, έφαγαν το πρόστιμο και τώρα δεν πληρώνουν και το πρόστιμο», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το ότι ο κ. Καμμένος δεν απάντησε ποτέ στην αναφορά του ότι ήταν «συνεργάτης του Γεωργαλά», είπε: «Καλά κάνατε και δεν τολμήσατε να πείτε λέξη σε μένα, γιατί μαζί σας τον είδα στο γραφείο σας, όταν με υποδέχθηκε το 1996. Εγώ, εσείς κι αυτός».
«Μήπως είδατε και τον Ιωάννη Μεταξά στο γραφείο μου, κύριε Γεωργιάδη; Ούτε έξω από το γραφείο μου δεν περνούσατε, ούτε εσείς, ούτε άλλα φασιστοειδή. Ούτε για έρανο δεν μπαίνατε μέσα. Όσον αφορά τις φωτογραφίες, μήπως να σας στείλουμε καμία από την κρεβατοκάμαρά μας; Αν δεν σας τις δίνει ο Κουρτάκης, να σας τις δώσουμε εμείς», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τέλος, ο κ. Καμμένος είπε πως «η πιστωτική του κάρτα είναι διαθέσιμη και μπορεί να γίνει έλεγχος».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην ομιλία του στη Βουλή, αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τόνισε πως για «πρώτη φορά κόμμα κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως πολιτικός βραχίονας εγκληματικής οργάνωσης».
Είπε ότι η υπόθεση αυτή θα αποδείξει πως υπάρχουν “τζάμπα μάγκες” και “επί πληρωμή βλάκες και απατεώνες εκπρόσωποι συμφερόντων” στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πάρα πολλά χρήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι όταν δύο τόνοι καθαρής ηρωίνης “βγουν στον δρόμο και πεθαίνουν παιδιά” κοστίζουν 3 δισ. ευρώ, προσθέτοντας “τα μαύρα λεφτά είναι για να βρίσκουν συνηγόρους υπερασπίσεως”.
Είπε ότι το μεσημέρι της 15ης Ιουνίου εκλήθη από εκδότη ο οποίος του προσκόμισε, άρθρο που έφθασε στα χέρια του από δημοσιογράφο του δικαστικού ρεπορτάζ, το οποίο ήταν “προτυπωμένο και από κάπου δοσμένο” το οποίο έκανε λόγο για ειδικό δικαστήριο για τον Καμμένο.
Ο εκδότης αρνήθηκε να το δημοσιεύσει, η εφ. “Το Καρφί” το δημοσίευσε στις 17 του μηνός, ενώ από εκείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα εκδόθηκαν δύο καινούριες εφημερίδες, επανεκδόθηκε μία και εξαγοράστηκαν άλλες τρεις υποεφημερίδες και εγώ είμαι ο μόνος πολιτικός που είμαι πρωτοσέλιδο για το “έγκλημα” να οδηγήσω στην Δικαιοσύνη μια υπόθεση ναρκωτικών, είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας “αυτοί που εκτελούν τα συμβόλαια είναι και αυτοί που λαμβάνουν τα χρήματα”.
Συνέχισε, αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα στο Διαδίκτυο που αφορούσε μήνυση του επιχειρηματία Στηβ Κακέτση κατά του Ι. Κουρτάκη και του Αλ. Κούγια τον οποίο (Αλ. Κούγια) είχε καλέσει ο Σ. Κακέτσης ως συνήγορο σε μια υπόθεση του που αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ.
“1 εκ. ευρώ θα πλήρωναν για να βγει ο Κακέτσης και να μας κατονομάσει γιατί ο κ. Μπρακουμάτσος κάνοντας την έρευνα έκρινε ότι δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και αφού δεν υπάρχει φυσικός, δεν υπάρχει και ηθικός” είπε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας ότι ο Σ. Κακέτσης δεν πήρε το 1 εκ. ευρώ, όπως δεν τα πήρε και ο εκδότης, ενώ “κάποιοι άλλοι τα πήραν και λειτουργούν ως πιστόλια της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας”.
Κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, για στοχοποίηση του Π. Κουρουμπλή με “μαϊμού-είδηση” προσθέτοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης “έφερε και αγωγή που με καταδικάζει γιατί εμπλέκω τον Κουρτάκη στην υπόθεση του Noor1. Η αγωγή όμως παραδέχεται ότι ο Κουρτάκης ήταν υπάλληλος του Αιμίλιου Κοτσώνη, αλλά τον απαλλάσσει γιατί δεν είχε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση Noor1”.
“Όταν κατέπεσε η σκευωρία, με το πόρισμα Μπρακουμάτσου, άρχισε η παρακολούθησή μου, όπου με έβρισκαν. Το δωμάτιο το έκλεισα με την κάρτα μου -το καταθέτω- και πρωί-πρωί ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε την παραίτησή μου γιατί ο κανονισμός του υπουργικού συμβουλίου δεν μου επιτρέπει να μπαίνω σε καζίνο. Έψαξα τον κανονισμό, πήρα τηλέφωνο και τον πρώην γ. γ. του υπουργικού συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκο, και μου είπε ότι τέτοιος κανονισμός δεν υπάρχει” είπε ο κ. Καμμένος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι όταν ανοίξει πραγματικά η υπόθεση με Προανακριτική Επιτροπή κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για ποινικά αδικήματα με πρώτο εκείνο τον εκβιασμό δικαστών, ενώ κατέθεσε ενδεικτικά πρωτοσέλιδα στα Πρακτικά της Βουλής.
Αναφέρθηκε επίσης και σε δεύτερο ποινικό αδίκημα, εκείνο των παράνομα αποκτηθεισών τηλεφωνικών συναλλαγών.
Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι ο ισοβίτης Γιαννουσάκης ήταν εκείνος που επικοινώνησε μαζί του και όχι αντιστρόφως, είπε ότι ο Γιαννουσάκης φοβόταν για την ζωή του, προσθέτοντας, έκανα το αυτονόητο, επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκείνος με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά.
Είπε ότι αποτελεί ηθικό χρέος να καταπολεμήσει τους εμπόρους ναρκωτικών προσθέτοντας “κάποιοι δέχονται να παίρνουν το ματοβαμμένο αντίδωρο από το χέρι τους”, τονίζοντας “δεν θα προσκυνήσω τους εμπόρους ηρωίνης, όπως δεν προσκύνησα τους εμπόρους των εξοπλιστικών”.
Έκανε λόγο για στοχοποίηση της οικογένειάς του, προειδοποιώντας τους βουλευτές, ότι “αν δεν τους κάνεις το κέφι, τότε αύριο θα στραφούν κατά της δικής σας οικογένειας”.
“Ειπώθηκαν πολλά για την υπόθεση Νoor1 με κατάθεση λογαριασμών απ’ όπου έφευγαν τα χρήματα από Μαρινάκη για Γιαννουσάκη. Να βρει τη ροή του χρήματος η Δικαιοσύνη. Μακάρι να είναι αθώοι. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον κ. Μαρινάκη, αλλά αν είναι πίσω από την υπόθεση αυτή να πληρώσει” είπε ο κ. Καμμένος, κάνοντας επίσης λόγο για υπόθεση με βουλεύματα που αργούν να εκδοθούν επί ενάμιση χρόνο καθώς και για εκκρεμούσα υπόθεση με στημένους αγώνες που αφορούν τον ίδιο επιχειρηματία.
“Είναι νομική υποχρέωση της παρέμβασης της δικής μου ως πολίτη και ως δημόσιου λειτουργού, δεν ανακάλυψα εγώ τον Μαρινάκη, τον κατονόμασε τρεις φορές ο Γιαννουσάκης, όλες μου οι επαφές έγιναν από το προσωπικό μου τηλέφωνο, όχι από πακιστανικά. Ουδέποτε εκβίασα τον Γιαννουσάκη. Ο εφοπλιστής Μαρινάκης είναι φίλος και συνεργάτης του Γιαννουσάκη, της Ντ. Μπακογιάννη και του συζύγου της Ισίδωρου Κούβελου, καθώς και του Μάκη Βορίδη που είναι και δικηγόρος των “Παραπολιτικών” του Κουρτάκη” είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι “ο Μαρινάκης και το “γιουσουφάκι” ο Κουρτάκης θα αντιληφθούν ότι υπάρχει Δικαιοσύνη στη χώρα”.
Επανέλαβε τις αναφορές του για καθυστερήσεις στην έκδοση βουλευμάτων “ενώ οι Ηριάννες παραμένουν στην φυλακή”, έκανε λόγο για “εκδιδόμενη λάσπη και συκοφαντία από υπανθρώπους του Τύπου” και κατέληξε τονίζοντας ότι στην πολιτική ζωή της χώρας “δεν θα επικρατήσουν οι Εσκομπάρ”.  anatropinews.gr

***  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΣΟΚ για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Το καράβι 'μπάζει' νερά...

~  Διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5% (έναντι 33% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5% (από 15%), 7,5% σημειώνει η ΔΗΣΥ (από 6%), 7% η ΧΑ (σταθερό), 6,5% καταγράφει το ΚΚΕ (έναντι 7,5% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), 2% η Ένωση Κεντρώων (από 2,5%) 2% οι ΑΝΕΛ (σταθερό), 1% Το Ποτάμι (από 2%) «άλλο κόμμα» δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων, ενώ 16,5% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων-85,5%- απάντησε θετικά, με το 9,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς πρόσθετα μέτρα ενώ το 5% απαντά δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Όπως διαπιστώνεται από τα ποσοστά, οι Έλληνες πολίτες έχουν απογοητευτεί και από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς καταγράφεται μείωση της πρόθεσης ψήφου, ενώ, το ποσοστό της αποχής παρουσιάζεται αυξημένο, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Δείτε όλη τη δημοσκόπηση αναλυτικά. 
O Kυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, σχολιάζει το αποτέλεσμα:


*** ΕΠΙΣΗΜΟ! Mεγάλη ανακάλυψη! Βρέθηκε το «Καρτερία»...

~ Το “Καρτερία”, το πρώτο στην παγκόσμια ιστορία ατμόπλοιο που πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, ένα πλοίο που πολέμησε στην Ελληνική Επανάσταση, ανακάλυψε ο αρχιτέκτων αναστηλωτής του υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλης Λεφαντζής, στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Η επιστημονική ανακοίνωση του ευρήματος έγινε σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου στον Ναύσταθμο σε επιλεγμένο κοινό.
Μεταξύ των παρευρισκομένων η ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών και επιλεγμένοι δημοσιογράφοι.
Ο Μιχάλης Λεφαντζής, ευρύτερα γνωστός από την αρχαιολογική ανακάλυψη στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, μίλησε στους παρευρισκομένους για το πώς εντοπίστηκαν τα μηχανικά μέλη του πολεμικού μας πλοίου, αναφέρθηκε στην ιστορία του “Καρτερία” και υπέδειξε που μπορεί, κατά τη γνώμη του, να βρίσκεται το υπόλοιπο πλοίο.
Ο Μιχάλης Λεφαντζής παρουσιάζει τα ευρήματα της “Καρτερίας” στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, σε Πανεπιστημιακούς και σε αξιωματούχους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.
Το TRIBUNE εξασφάλισε το πλήρες κείμενο της σημαντικής ομιλίας του Μιχάλη Λεφαντζή:
Το «Καρτερία», το πρώτο στην παγκόσμια ιστορία ατμόπλοιο που πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, το γνωρίζουμε από το πλήθος των ιστορικών καταγραφών της νικηφόρας διαδρομής του στις ναυτικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων της ελληνικής επανάστασης (1826-1828), αλλά και αργότερα της ενεργού του δράσης στην Καποδιστριακή περίοδο.
Τα απτά όμως στοιχεία τεκμηρίωσης που σώζονται, 200 χρόνια μετά από την σημαντικότατη πολεμική δράση του θρυλικού πλοίου, είναι ελάχιστα:
Τα αρχικά κατασκευαστικά σχέδια της ξύλινης κορβέτας του ναυπηγείου Brent Shipyard Deptford-on–Thames στο Λονδίνο το 1825, οι αποσπασματικά δημοσιευμένες μελέτες του Λόρδου Thomas Cochrane και του Alexander Galloway για τα μηχανικά μέρη του πλοίου και χειρόγραφες σημειώσεις της επισκευής που κατέστησε τελικά το «Καρτερία» λειτουργικό και αξιόμαχο, από τον πλοίαρχο Frank Abney Hastings.
Η εικόνα του πλοίου μέσα από τους πίνακες και τις γκραβούρες της εποχής, όπως και το αυθεντικό ξυλόγλυπτο ακρόπρωρό του (που βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), έχει οδηγήσει τους μελετητές σε σειρά αναπαραστάσεων του κελύφους του πλοίου, δίχως όμως να επιλύεται, τόσο ιστορικά όσο και τεχνικά, το ζήτημα της προσαρμογής της πρώτης ατμομηχανής σε μεγάλο πλήρως επανδρωμένο ξύλινο πολεμικό πλοίο με πανιά, ικανό για επιχειρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα και όχι για λέμβους και μικρά ποταμόπλοια, όπως συνέβαινε από το 1805 μέχρι το 1824.
 Η νέα έρευνα
Η σύγχρονη έρευνα για τμήματα της μηχανής του «Καρτερία», ξεκίνησε μάλλον αναπάντεχα τον Απρίλιο του 2017, όταν μου ζητήθηκε από την Διοίκηση του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, να επικαιροποιήσω μια Τεχνική Έκθεση που εκπόνησα κατά την θητεία μου ως Στρατεύσιμος Κελευστής στον Ναύσταθμο το 1998, για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος, κατασκευασμένου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνος.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν μεταξύ του επιλεγμένου κοινού ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, στελέχη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στελέχη από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν αναλάβει οι Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Με πρωτοβουλία του του ΔΔ/ΝΣ Αντιπλοιάρχου Κωνσταντίνου Συρόπουλου, ο οποίος βρήκε και ανέσυρε από το αρχείο την μελέτη του 1998 και την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του θέματος από τον Διοικητή του Ναυστάθμου Αρχιπλοίαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη, διενεργήθηκε τότε μια νέα αυτοψία στο κτίριο, όπου προέκυψαν νέα στοιχεία για την ιστορία και τις οικοδομικές του φάσεις.

Ο Μιχάλης Λεφαντζής με τον Διοικητή του Ναυστάθμου, αρχιπλοίαρχο Γεώργιο Μπαμπλένη.
Δεκαεννιά χρόνια μετά την αρχική μελέτη η οποία ήταν απολύτως προκαταρκτική, ενόσω δεν είχα επισκεφθεί τότε και τους ισόγειους χώρους του κτιρίου, η νέα επίσκεψη, μου επιφύλαξε μια έκπληξη: την ύπαρξη σιδηρών στύλων και δοκών με ήλους (δηλαδή «καρφωτών») και ενός λέβητα, του πρώτου τέταρτου του 19ου αιώνα, τα οποία αρχικά πίστευα ότι ανήκουν σε πλοίο της εποχής και σε δεύτερη χρήση εντάχθηκαν στο κτίριο για να ενισχύσουν την οροφή.
Όπως τελικά αποδείχθηκε από την έρευνα, το υλικό στο οποίο αναφερόμαστε, ξεκινάει ως δομικό υλικό εργοστασιακού κτιρίου του 1817 στο Manchester, προσαρμόζεται στα πρώτα πολεμικά ατμόπλοια της ιστορίας το 1824 – 1826 και τέλος, επιστρέφει πάλι ως δομικό υλικό ενίσχυσης του Κτιρίου της Κίνησης Λιμένος Σαλαμίνας, το 1891.
Τα στοιχεία της έρευνας που ακολουθεί, θεωρούνται αρκούντως ενδιαφέροντα και καθιστούν το κτίριο πολύ σημαντικό για την ιστορία του Ναυστάθμου και του Πολεμικού Ναυτικού, για την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και της Ναυπηγικής Μηχανολογίας, αλλά και για την βιομηχανική Αρχαιολογία.
 Οι οικοδομικές φάσεις του Κτιρίου της Κίνησης Λιμένος
Το κτίριο της Κίνησης Λιμένος, κατασκευάστηκε σε φάσεις από το 1883, δηλαδή μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Ναυστάθμου Σαλαμίνος (1881).
Κατά την δεκαετία 1880 – 1890, η μεταφορά των κύριων χρήσεων και των λειτουργιών του Πολεμικού Ναυτικού στην θέση Αράπη της Σαλαμίνας, από τον πρώτο Ναύσταθμο του Πόρου, περιλάμβανε, εκτός των κτιρίων διοίκησης του νέου Ναυστάθμου και τις εγκαταστάσεις κατασκευής και επισκευής των πλοίων του στόλου.
Τα πρώτα κτίρια που χτίστηκαν στον νέο Ναύσταθμο πέραν της εκπόνησης εκτεταμένων λιμενικών έργων, ήταν η κατοικία του Διοικητή (στην οποία διέμεινε ο Γεώργιος Α’), το Διοικητήριο και τα Νεώρια. Το λιθόκτιστο κτίριο της Κίνησης, μήκους 72μ. και πλάτους 8,70μ., κατασκευάστηκε λίγο αργότερα, στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου του Διοικητηρίου και στην αρχική του οικοδομική φάση το 1883, ήταν ισόγειο.

Α’ Οικοδομική Φάση (1883)
 Η βόρεια πλευρά του κτιρίου διέθετε έναν επιπρόσθετο στενό και επιμήκη ημικαμαροσκέπαστο χώρο, του οποίου οι αναλημματικοί τοίχοι παρελάμβαναν τις ωθήσεις των χωμάτινων πρανών του λόφου και απέτρεπαν την υγρασία και τα κατεισδύοντα ύδατα να έρθουν σε επαφή με το κυρίως κτίριο εν είδι αποστραγγιστικής ζώνης.
Σε επαφή με τον επιμήκη στενό χώρο, κατασκευάστηκε μεγαλύτερου πλάτους καμαροσκέπαστο τμήμα σε όλο το μήκος του κτιρίου, αποτελούμενο από κλειστούς βοηθητικούς χώρους, ελαφρά υπερυψωμένους από την στάθμη του εδάφους, οι οποίοι λειτουργούσαν πιθανότατα ως αποθήκη υλικού και πυρομαχικών.
Η οροφή του βόρειου τμήματος του κτιρίου ήταν βατή και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως χώρος κλήσης.
Η νότια πλευρά του κτιρίου, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: μεγάλα παράθυρα και θύρες αρθρώνουν την νότια όψη του και ο χώρος στην πλευρά αυτή ήταν αρχικά ενιαίος καθ’ όλο το μήκος.
Το δώμα αυτής της πλευράς, αποτελούμενο από μεταλλικές δοκούς διπλού “Τ” στα διαστήματα των οποίων εδράζονται πεπλατυσμένες καμάρες από οπτόπλινθους (πρωσικού τύπου), χρονολογεί και την κατασκευή αυτού του τμήματος του κτιρίου, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνος.
Ήταν μια σχετικά ελαφρά κατασκευή που μπορούσε να καλύψει μεγάλους χώρους και παρείχε προστασία σε περίπτωση φωτιάς, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις από το 1820, όταν ξεκίνησε και η ευρύτατη χρήση ατμομηχανών στην βιομηχανική παραγωγή.
Στο ανατολικό άκρο του κτιρίου, κατασκευάστηκε κυκλικός πυργίσκος με ιδιαίτερα σχεδιασμένο άνοιγμα εισόδου, του οποίου το μαρμάρινο υπέρθυρο ήταν οξυκόρυφο, στηριζόμενο σε φουρούσια.
Όπως φαίνεται από φωτογραφίες της εποχής, αυτό ήταν και το σημείο φύλαξης της νοτιοανατολικής γωνίας του συγκροτήματος του τότε Ναυστάθμου, δεδομένου ότι δεν είχαν κατασκευαστεί οι επεκτάσεις στους προβλήτες.
 Οι εξωτερική τοιχοποιία του οικοδομήματος είναι εμφανής λιθοδομή, η οποία καλύπτεται με επίχρισμα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Το κτίριο της Κίνησης από την πρώτη οικοδομική του φάση, διαθέτει όλα τα τυπολογικά χαρακτηριστικά ενός Λεμβαρχείου, ανάλογου με αυτά που συναντούμε σε πολεμικούς ναυστάθμους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Σχεδιάστηκε πιθανότατα ως το κεντρικό επιχειρησιακό κτίριο, τόσο για τις ημιόλιες – λέμβους και τα πλοία υποβοήθησης του ναυστάθμου, όσο και για το προσωπικό, ως ναυτώνας. Στους χώρους του φυλασσόταν τα ιστία και ο εξοπλισμός των πλοίων, όπως επίσης οπλισμός και πυρομαχικά, καθιστώντας το κτίριο αυτό, από το 1883 μέχρι τις μέρες μας, την καρδιά του Ναυστάθμου Σαλαμίνος.
 Β’ Οικοδομική Φάση (1891)
 Μετά την διάλυση παλαιών ατμομηχανών τροχήλατων πλοίων, εντοιχίζεται πρώϊμο μοντέλο κυλινδρικού λέβητα στο δυτικό άκρο του κτιρίου και τοποθετούνται σιδηροί στύλοι και δοκοί διπλού «Τ» από το πλαίσιο των μηχανών αυτών, στο εσωτερικό του νότιου τμήματος του ισογείου, για την ενίσχυση της οροφής η οποία εμφάνισε σοβαρά δομικά προβλήματα από καθιζήσεις στην στάθμη των θεμελίων.
 Γ’ Οικοδομική Φάση (1911)
 Με την έλευση του εύδρομου «Αβέρωφ» στον Ναύσταθμο, κατασκευάζεται προσθήκη ορόφου στο μεσαίο τμήμα του κτιρίου με μικτή οπτοπλινθοδομή. Οι νέοι χώροι χρησιμοποιούνται ως γραφεία και ενδιαιτήματα προσωπικού
 Δ’ Οικοδομική Φάση (1941)
 Κατά την γερμανική κατοχή, κατασκευάζεται νέο κέντρο ελέγχου του Λιμένος στο ανατολικό άκρο του ορόφου, αλλοιώνοντας τον κυκλικό πυργίσκο και γίνεται ενσωμάτωση μεταλλικών δοκών KRUPP στο μεσαίο τμήμα στο εσωτερικό του ισογείου.
 Ε’ Οικοδομική Φάση (1970)
 Κατασκευάζονται οι πλευρικές πτέρυγες του ορόφου και γίνονται εκτεταμένες επισκευές και στερεώσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα. Με την αλλαγή των χρήσεων των χώρων, ανάλογα με τις ανάγκες, γίνεται διάνοιξη νέων εισόδων στο ισόγειο και αλλοίωση των αρχικών παραθύρων.
 Στ’ Οικοδομική Φάση (1998)
Κατασκευάζεται με ελαφρά υλικά, νέο κέντρο ελέγχου R/F της Κίνησης Λιμένος με ελαφρά υλικά, πάνω από την ανατολική πτέρυγα του ορόφου και εκπονείται προκαταρκτική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του κτιρίου.
Οι σιδηροί στύλοι, οι δοκοί και ο κυλινδρικός λέβητας του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος
Η επικάλυψη των μεγάλων διαστημάτων με το δώμα πρωσικού τύπου στην νότια πλευρά του κτιρίου, θα πρέπει να εμφάνισε δομικές αστοχίες από νωρίς.
Στην δεύτερη οικοδομική φάση (στο τέλος της δεκαετίας του 1880), η οποία είχε επισκευαστικό χαρακτήρα, επιχειρήθηκε ενισχυτική υποστύλωση του αρχικού δώματος, με σιδηρούς χυτούς στύλους που φέρουν ήλους στον κορμό τους και σιδηρές δοκούς αποτελούμενες από ελάσματα σε διάταξη διπλού «Τ» τα οποία επίσης φέρουν παλαιού τύπου ήλους στη σύνδεσή τους.
Η γεωμετρία και τα χαρακτηριστικά των δοκών με τα ελαφρώς κυρτωμένα άκρα και τα κυκλικά ανοίγματα στο κατακόρυφο έλασμα, αλλά και το ίδιο το υλικό (ιδιαίτερα ενισχυμένος σίδηρος με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα, μαντέμι δηλαδή), παραπέμπουν σε βικτωριανή κατασκευή του πρώτου μισού του 19ου αιώνος.
Το ύψος των σιδηρών στύλων με συμφυή βάση και κιονόκρανο είναι 3,64μ. και το μήκος των δοκών είναι 5,44μ.
Η γενική εικόνα του υλικού αυτού, μας παραπέμπει άμεσα στα ακριβή σχέδια της πατέντας μίας εκ των πρώτων τροχήλατων ατμομηχανών από τους Boulton & Watt που χρησιμοποιήθηκε στα εργοστάσια υφαντουργίας της περιόδου 1810-1820 με τον τροχό ψηλά, στην οποία μάλιστα οι διαστάσεις του πλαισίου είναι ίδιες με του υλικού που βρίσκεται στο κτίριο της Κίνησης Λιμένος.
Βάσει των διαστάσεων και των προδιαγραφών του πλαισίου της μηχανής Boulton – Watt, οι στύλοι και οι δοκοί του αποτέλεσαν το κύριο δομικό στοιχείο των βιομηχανικών κτιρίων της εποχής αυτής, επηρεάζοντας το ύψος των ορόφων τους, όπως και τις γενικές διαστάσεις των χώρων παραγωγής.
Μια συγκριτική μελέτη σε αυτά τα βιομηχανικά κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα, ειδικά στο Manchester και στο Leeds, υπέδειξε πως ο τύπος των στύλων αλλά και των δοκών, έχει παραχθεί στο εργοστάσιο Galloway Iron Works και χρησιμοποιηθεί κυρίως στο Knott Mills του Manchester, ιδιοκτησίας του Alexander Galloway, από το 1811.
Στο δυτικό άκρο του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος, βρίσκεται ενσωματωμένος κυλινδρικός λέβητας ατμομηχανής της περιόδου του 1820, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη, ως δεξαμενή καυσίμων.
Στη φωτο, διακρίνονται αριστερά, ο κιβωτιόσχημος λέβητας του “Καρτερία” (μοντέλο Cochran – Galloway), ο αρχαιότερος σωζόμενος λέβητας διεθνώς και ακριβώς δίπλα ένας από τους πρωϊμότερους κυλινδρικούς λέβητες, ο δεύτερος λέβητας του “Επιχείρησις” από τον Galloway.
Στον λέβητα σώζονται οι σειρές ήλων που υποδηλώνουν την ακτινωτή διάταξη των εσωτερικών του ενισχυτικών ελασμάτων, χαρακτηριστικό του σχεδίου του Alexander Galloway, ο οποίος στο ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων που είχε, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τέτοιους λέβητες το 1825, με διάμετρο 2.10μ. και μήκος 6.20μ και 8.20μ. αντίστοιχα.
Ο λέβητας στην Κίνηση Λιμένος, έχει μήκος 8.20μ. και αποτελεί το ενισχυμένο μοντέλο της σειράς.
Η πρώτη πειραματική χρήση κυλινδρικού λέβητα από τον Galloway σε λέμβους και πλοιάρια μικρής κλίμακας, ξεκινάει πολύ νωρίς, κυρίως σε βασιλικές παραγγελίες των βόρειων χωρών, όπως της Δανίας, το 1820.
Η σπάνια περίπτωση της τοποθέτησης ενισχυτικών ήλων στον κορμό των στύλων που βρέθηκαν στην Κίνηση Λιμένος, όπως και η μικρή αλλά αισθητή κύρτωση των άκρων των δοκών, οδήγησε στο συμπέρασμα, πως στην δεύτερη χρήση τους, είχαν μετατραπεί σε φέροντα στοιχεία ατμομηχανής πλοίου του πρώτου τετάρτου του 19ου αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει και των μηχανολογικών χαρακτηριστικών του υλικού αυτού, φαίνεται ότι προέρχεται από ατμοκίνητο τροχήλατο ξύλινο πλοίο στο οποίο τοποθετήθηκαν σιδηροί νομείς και μεταλλικό πλαίσιο στον χώρο του μηχανοστασίου του για την στήριξη του άξονα των πλευρικών τροχών του.
Το δεξιό και το αριστερό σκέλος του άξονα των τροχών λειτουργούσε ανεξάρτητα, ήταν πακτωμένο σε διπλή σιδηρά δοκό, η οποία δεν εφαπτόταν στα πλευρικά τοιχώματα του πλοίου προς αποφυγή των διατοιχισμών και στηριζόταν μόνο σε οκτώ στύλους, εδραζόμενους σε ενισχυμένη σιδηρά βάση στο κατώτερο τμήμα της γάστρας του πλοίου.
Υπολογίζοντας τη στρέψη που δεχόταν η δοκός από τους τροχούς κατά την κίνησή τους στο νερό, κατέστη μετρήσιμη και η ισχυρή κάμψη που δεχόντουσαν οι υψηλόκορμοι σιδηροί στύλοι κατά την λειτουργία της ατμομηχανής.
Η ήλωση, το «κάρφωμα» των κορμών των κούφιων στύλων, ενδέχεται να υποδηλώνει και την τοποθέτηση ξύλου ή άλλου υλικού πλήρωσης στο εσωτερικό τους, για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Όλα αυτά τα πρωτόλεια μέτρα προστασίας και ενίσχυσης σιδηρών μονάδων, δηλώνουν ακριβώς, την εσπευσμένη και εν μέρει άστοχη προσαρμογή των δομικών τμημάτων ενός βιομηχανικού κτιρίου σε ένα ξύλινο πλοίο.
Βέβαια, αν αναλογιστούμε την τεχνογνωσία της εποχής, θα κατανοήσουμε τις ανυπέρβλητες και πολυπαραμετρικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, ενός απαράμιλλου τεχνολογικού άλματος μέσα στην βιομηχανική επανάσταση.
Μια τέτοια περίπτωση και μάλιστα η πρώτη στην παγκόσμια ιστορία, ήταν αυτή των δύο τροχήλατων ατμοκίνητων πλοίων που ήρθαν στην επαναστατική Ελλάδα κατά την περίοδο 1826-1828, του «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» και του «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ».
Είναι γνωστό ότι οι Cochrane και Galloway, σχεδίασαν την πρώτη παραγγελία συνολικά έξη πειραματικών ατμοκίνητων πλοίων για την ελληνική επανάσταση, με χρήματα από το δεύτερο επαναστατικό δάνειο της Ελλάδας.
Τελικά, μόνο δύο από αυτά έφτασαν εδώ: αρχικά το «Καρτερία» τον Σεπτέμβριο του 1826 με την εντατικότατη προσπάθεια του πλοιάρχου του Frank Hastings και αργότερα το «Επιχείρησις», το 1827.
Από τα καταγεγραμμένα γενικά χαρακτηριστικά των πλοίων, γνωρίζουμε ότι διέθεταν μηχανή Boulton – Watt και κιβωτιόσχημους λέβητες Cochrane- Galloway, χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής σχεδιαστική τεκμηρίωση αυτού του υλικού.
Τα πέντε μεταγενέστερα τροχήλατα ατμόπλοια που κατασκευάστηκαν την πενταετία 1835-1845 στον Ναύσταθμο του Πόρου, δεν διέθεταν αυτόν τον τύπο μηχανής και λέβητα, όπως και λίγο αργότερα, τα πρώτα μεταλλικά πλοία με προπέλα, είχαν εντελώς διαφορετική διάταξη μηχανοστασίου.
 Τα σχέδια κατασκευής του «Καρτερία», της τετρακάταρτης ξύλινης κορβέττας του ναυπηγείου Brent σε συνεργασία με τους Cochrane και Galloway, περιγράφουν μόνο τον άδειο χώρο του μηχανοστασίου χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, στα οποία φαίνεται ο καταμερισμός των χώρων του πλοίου σε τρία διακριτά τμήματα, όπου στο μεσαίο, θα τοποθετούνταν πλήρως απομονωμένη, η μηχανή.
 Οι διορθώσεις και επισκευές που κατέγραψε στα σχέδια αυτά με το μολύβι του ο Hastings λίγο αργότερα, δηλώνουν με λίγη παρατηρητικότητα, τα τεράστια τεχνικά προβλήματα που είχαν ανακύψει στο πλοίο κατά την προσαρμογή της μηχανής, η οποία προερχόταν από το εργοστάσιο του Galloway.
Όπως φαίνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το διάφορο ύψος των στύλων που στήριζαν τους πλευρικούς τροχούς με αυτό του χώρου της μηχανής του πλοίου.
Η Brent είχε κατασκευάσει εσωτερικό χώρο για στύλους ύψους 2.85μ. και αυτοί που έφερε να προσαρμόσει ο Galloway ήταν 3.64μ., οδηγώντας στην μεταλλαγή της κατασκευής του ανώτερου τμήματος των πλευρών του πλοίου και την τοποθέτηση των τροχών 1.00μ. ψηλότερα, με αποτέλεσμα μόνο ένα τμήμα 0.40μ από τα πτερύγια τους, να εισάγεται στο νερό.
Το πλοίο θεωρήθηκε «άχρηστον» από τους σχεδιαστές του και τέθηκε εκτός της παραγγελίας του δανείου, ως το πρώτο δοκιμαστικό μοντέλο.
Η εμφανής καθυστέρηση στην κατασκευή των πλοίων και τα καταγεγραμμένα ατυχήματα κυρίως στους λέβητες, οδήγησαν τον φιλέλληνα Hastings μετά από προτροπή του περιβάλλοντος του Ιωάννη Καποδίστρια, να αναλάβει το «άχρηστο» πλοίο και με δικά του χρήματα, να το επισκευάσει και να το φέρει ο ίδιος στην Ελλάδα ως δικό του πλοίο.
Ο Hastings προσθέτει ιστία, αυξάνει και ισοκατανέμει εκ νέου τα φορτία αγωνιζόμενος να ζυγοσταθμίσει την τροπίδα του πλοίου και βυθίζει την ίσαλο γραμμή κατά 0.30μ., έτσι ώστε τα πτερύγια των τροχών να βυθίζονται περισσότερο στο νερό.
Επικαλύπτει με σιδηρά ελάσματα τον εσωτερικό χώρο του μηχανοστασίου και σχεδιάζει τα κανόνια, τις καρονάδες των 68mm, με την προδιαγραφή να αντέχουν στην εντατική χρήση πυρωμένων βλημάτων.
Η μηχανή του «Καρτερία» δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην δημοσιότητα, διότι οι Cochrane και Galloway, είχαν κατηγορηθεί από το 1826 για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας της μηχανής του «Novelty» από τους Braithwait και Ericsson.
Μονάχα στο τέλος της δικαστικής διαμάχης, το 1830, παρουσιάζονται τα σχέδια «…ενός ατμόπλοιου…» από τον Εlijah Galloway, τα οποία όπως καταλαβαίνουμε πια, είναι η «ανώνυμη» απόδοση του ακριβούς εξοπλισμού του «Καρτερία» και του «Επιχείρησις».
Τοποθετώντας όλα τα σχέδια υπό κλίμακα και συγκρίνοντας τα επί μέρους χαρακτηριστικά τους, καταλαβαίνουμε πως αναπαριστούν τον ίδιο τύπο πλοίου και πως το σχέδιο του Εlijah Galloway, είναι το πληρέστερο σχεδιαστικά, αφού περιέχει τους στύλους και τις δοκούς των τροχών μέσα στο μηχανοστάσιο.
Το ύψος των στύλων είναι όντως 3,64μ. και το μήκος των δοκών είναι 5.44μ. όπως και στα στοιχεία που συναντήσαμε στην Κίνηση Λιμένος, επιβεβαιώνοντας την ταύτιση του υλικού που διαθέτουμε, με αυτό της «Καρτερίας» και της «Επιχείρησης».
Πέραν των οκτώ στύλων που στήριζαν τους πλευρικούς τροχούς, τα πλοία διέθεταν και έναν πιο κοντό στύλο, ύψους 3.00μ. τοποθετημένο ανάμεσα στα πιστόνια της μηχανής, δηλαδή στο σύνολο 9, όσοι είναι ακριβώς και οι στύλοι στο κτίριο της Κίνησης Λιμένος.
Μια έκπληξη που μας επιφύλαξε ο σημερινός ιστός της σημαίας του Ναυστάθμου, ή αλλιώς ο ιστός από το βρίκιον «Άρης» του Τσαμαδού, το πρώτο πλοίο της επανάστασης, είναι ότι στηρίζεται σε 5 επιπλέον σιδηρούς στύλους όπως αυτοί της Κίνησης Λιμένος, εκ των οποίων ο ένας πιο κοντός.
Ο εξαιρετικός συμβολισμός της συνύπαρξης του καταρτιού του «Άρη» με τους στύλους του «Καρτερία», μας υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι του Ναυτικού το 1921, εποχή που βυθίστηκε τιμητικά ο «Άρης» ενόσω είχε έντονα προταθεί να «εντοιχιστεί» σε κτίριο του Ναυστάθμου, γνώριζαν τα κομμάτια του «Καρτερία» και το σημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί μέσα στον Ναύσταθμο, το 1890.
 Ο πρώτος κιβωτιόσχημος λέβητας πολεμικού πλοίου στην παγκόσμια ιστορία
 Παρόλη την χαρά για την ταύτιση το υλικού που προαναφέρθηκε, τα ερωτήματα έγιναν όλο και περισσότερα για τα δύο πλοία.
 Κατά την εξέλιξη της έρευνας κατέστη σαφές, ότι ο Εlijah Galloway το 1830, «τοποθετεί» στο σχέδιό του κυλινδρικούς λέβητες, ενώ οι Cochrane και Galloway στο «Καρτερία» τοποθετούν δύο «κιβωτιόσχημους» πειραματικούς λέβητες με την τροφοδοσία καυσίμου από την οροφή.
Η τεχνική περιγραφή αυτού του λέβητα, αποτελεί και τον πυρήνα της δικογραφίας για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων που προαναφέρθηκε.
Ο λέβητας αυτός δημοσιεύεται ανεξάρτητα μετά το πέρας της δίκης και ήταν ως τώρα, το μόνο διαθέσιμο στοιχείο τεκμηρίωσης, μέχρι που ο Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος κ. Μπαμπλένης, με ενημερώνει πως υπάρχει μια παλαιότατη δεξαμενή νερού πλησίον του Διοικητηρίου.
Πράγματι βλέπω μια περίεργη, σιδηρά κιβωτιόσχημη κατασκευή που έχει μετατραπεί σε δεξαμενή, «καρφωτή» με ήλους, τεχνολογικά σύγχρονη με τα προαναφερθέντα ευρήματα, στηριζόμενη σε ακόμα 4 σιδηρούς στύλους.
Όπως αποκαλύφθηκε, αυτή η δεξαμενή, είναι ο παλαιότερος σωζόμενος κιβωτιόσχημος λέβητας πολεμικού πλοίου, γεγονός που πιστοποιείται από δύο σημαντικά στοιχεία: Το σχέδιο και την περιγραφή του λέβητα από τους ίδιους τους Cochran και Galloway σε δημοσίευση του 1830 και στο ότι το πρώτο τροχήλατο ατμόπλοιο που οι ίδιοι είχαν σχεδιάσει το 1824 για την επανάσταση στην Χιλή με το όνομα “Valparaiso”, διέθετε λέβητες αυτού του τύπου, οι οποίοι εξερράγησαν.
Ένα λίγο μεταγενέστερο αντίγραφό τους σε αμερικανικά ποταμόπλοια, αποτυπώνεται σε σχέδια και μακέτες από τους μελετητές, ενώ το μόνο σωζόμενο μέχρι τώρα παράδειγμα κιβωτιόσχημου λέβητα με κάποιες αλλαγές, είναι αυτό του τροχήλατου ατμόπλοιου «Μary Ann», του 1835, το οποίο αποτελεί το βασικό και σημαντικότερο έκθεμα ενός μεγάλου μουσείου στην Αυστραλία σήμερα.
Ο σωζόμενος κιβωτιόσχημος λέβητας του Ναυστάθμου, είναι ένας από τους δύο του «Καρτερία», διότι όπως αναφέρεται στις πηγές, μόνο ο ένας λέβητας του πλοίου είχε καταστραφεί ολοσχερώς.
 Αντίθετα, στο «Επιχείρησις» έγινε αντικατάσταση και στους δύο λέβητές του πριν φθάσει στην Ελλάδα το 1827, αφού οι δύο αρχικοί εξερράγησαν από τις πρώτες μέρες του ταξιδιού.
Ο Galloway για μεγαλύτερη ασφάλεια, χρησιμοποίησε στην αντικατάσταση το δικό του δοκιμασμένο σχέδιο κυλινδρικού λέβητα και όχι αυτό που είχε σχεδιάσει με τον Cochran.
Λόγω του κακού προηγούμενου της πρώτης παραγγελίας, όπου παραδόθηκαν μόνο δύο πλοία από τα έξι (εκ των οποίων η «Καρτερία» είχε κιόλας τεθεί εκτός παραγγελίας), αλλά και για τον σημαντικό λόγο ότι ο γιός του Alexander Galloway, την ίδια εποχή της παραγγελίας ήταν ο βασικός συνεργάτης του Ιμπραήμ της Αιγύπτου, ονομαζόμενος και Galloway Bey, οι σχέσεις των κατά τα άλλα πρωτοπόρων μηχανικών με την Ελλάδα, έχουν διακοπεί.
Επομένως, με δεδομένο το ότι το ελληνικό κράτος δεν έκανε ποτέ ξανά παραγγελία λεβήτων και μηχανών από την Εταιρεία της οικογένειας Galloway, ο κυλινδρικός λέβητας που βρίσκεται ενσωματωμένος στο κτίριο της Κίνησης Λιμένος, είναι ο λέβητας της «Επιχείρησης» και ο κιβωτιόσχημος λέβητας είναι του «Καρτερία».
 Η αλλαγή της θέσης του πηδαλίου και το ιδιαίτερο ακρόπρωρο της «Καρτερίας»
Το «Καρτερία», στις διάφορες αναπαράστασεις του, τόσο στα γνωστά σε όλους δημοσιευμένα μοντέλα με μικρές παραλλαγές, όσο και στους πίνακες αλλά και τις γκραβούρες του Krazeisen, έχει αρκετές ιδιαιτερότητες ως πλοίο, εξαιτίας της πειραματικής προσαρμογής της ατμομηχανής σε αυτό, με πρωταρχική αυτή της τοποθέτησης του πηδαλίου σε υπερυψωμένο χώρο ανάμεσα στους τροχούς, που βρίσκονται προς το πλωραίο 1/3 του πλοίου, εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας που θα είχε η τιμονιέρα του πλοίου από την πρύμνη.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα, εντοπίζεται στο εξαιρετικό ξυλόγλυπτο ακρόπρωρό του που εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το οποίο αναπαριστά αρχαίο πολεμιστή, πιθανότατα μακεδόνα, με λινοθώρακα και κράνος, ο οποίος στο δεξί χέρι κρατά σπαθί, ενώ το αριστερό προτάσσει ένα επίμηκες αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι δόρυ ή ράβδος.
Σε μια από τις γκραβούρες του Krazeisen φαίνεται ότι είναι στρατηγική ράβδος λόγω του μήκους της.
To γλυπτό μελετά ο αρχαιολόγος Antonio Corso, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ερμηνείας του, αφού το όνομα «Καρτερία» δεν συνδυάζεται με το θέμα του ακρόπρωρου.
 Η ερμηνεία ως προς το όνομα, πρέπει να προέρχεται από την Καρτερία στον «Τίμωνα» του Λουκιανού, αγαπημένο θέμα των Βρετανών λογίων από τον 16ο αιώνα.
Η ιστορία του φτωχού Τίμωνα που αποκτά τον Πλούτο με επέμβαση του Δία, ως επιβράβευση για την Καρτερία του και το ότι όλοι όσοι τον χλεύαζαν, μεταστρέφονται και γίνονται κόλακές του, είναι μάλλον μια μεταφορά, της αντιμετώπισης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής στην μόλις επαναστατημένη, μικρή Ελλάδα.
 Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας της «Καρτερίας»
Ο Λόρδος Cochran, παρότι είναι ο βασικός συντελεστής του αρχικού σχεδιασμού του πλοίου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός: εγκατέλειψε εν τη γενέσει το μόνο πλοίο του επαναστατικού δανείου που πολέμησε στην ελληνική επανάσταση χαρακτηρίζοντάς το «άχρηστον», σε αντίθεση με τον Hastings που με την επιμονή του και μόνο το καθιστά λειτουργικό.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας, μετά την καταστροφή της φρεγάττας «Ελλάς» από τον Μιαούλη στον Πόρο, χρησιμοποιεί το «Καρτερία» ως το επίσημο πλοίο του Κυβερνήτη και ορκίζει τους Cochran και Hastings ως υπευθύνους του πρώτου Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.
Ο θάνατος του Hastings το 1828 στο Ιόνιο, όπως και αργότερα η δολοφονία του Καποδίστρια, αλλάζουν την αντιμετώπιση στο «Καρτερία» και το «Επιχείρησις».
Ο Όθωνας θεωρεί τα δύο πλοία κατάλοιπα της Καποδιστριακής περιόδου, της οποίας την μνήμη θέλει να σβήσει.
 Στους καταλόγους των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού του 1831, το εξάχρονο πλοίο χαρακτηρίζεται για μία ακόμη φορά «άχρηστον», ενώ αναφέρονται οι ατυχείς προσπάθειες δύο ενός Άγγλου και ενός Γερμανού μηχανικού, να το επισκευάσουν στον Ναύσταθμο του Πόρου. Έκτοτε κυριαρχεί σιγή και λήθη για το πού κατέληξε το πλοίο.
 Το «Καρτερία» και η Κίνηση Λιμένος
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε βρει την άκρη του νήματος: Επί Γεωργίου Α’, το 1891, σιδηρά τμήματα του πλοίου εντοιχίζονται στην Κίνηση Λιμένος του νέου Ναυστάθμου Σαλαμίνας και το πλοίο, σάπιο και σε κακή κατάσταση, βυθίζεται σε κάποιο σημείο στην ευρύτερη περιοχή.
Σε παλαιότατο φωτογραφικό υλικό προ του 1883, έμπροσθεν του σημείου που θα κατασκευασθεί η Κίνηση Λιμένος, βρίσκονται τρία πλοία: το αριστερό ταυτίζεται με τον Άρη του Τσαμαδού και το δεξιό σε επαφή με τον νοτιοανατολικό προβλήτα του Ναυστάθμου, διακρίνεται το ακρόπρωρο του «Καρτερία».
Σε άλλη φωτογραφία της ιδίας περιόδου, ένα τροχήλατο ατμόπλοιο με τέσσερα κατάρτια και εμφανές υπερυψωμένο δωμάτιο ανάμεσα στους τροχούς που βρίσκονται προς το πλωραίο 1/3 του πλοίου, δεν είναι άλλο από το «Καρτερία».
Σε φωτογραφία της δεκαετίας του 1891, από αερόστατο, βλέπουμε το κτίριο της Κίνησης Λιμένος ισόγειο και μπροστά του το ίδιο τροχήλατο πλοίο με ικριώματα (σκαλωσιές) στο σημείο των τροχών. Είναι ακριβώς η ιστορική στιγμή της αφαίρεσης της μηχανής του «Καρτερία», από το ξύλινο πλοίο, έτσι ώστε το υλικό να ενσωματωθεί στο κτίριο.
Τα σημεία στα οποία βρέθηκαν τα προαναφερθέντα κομμάτια των δύο πλοίων, εκτείνονται από το κτίριο της Κίνησης, μέχρι και την κορυφή του λόφου του Διοικητηρίου.
Η σχηματοποίηση του αρχικού περιγράμματος του νοτιοανατολικού προβλήτα στην περιοχή αυτή, μας υποδεικνύει ότι το σκαρί του ενός από τα δύο πλοία, δεν θα πρέπει να βρίσκεται πολύ μακριά.
Ήταν άλλωστε συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται παλαιά πλοία ως υπόβαθρο για τις θεμελιώσεις στους προβλήτες του Ναυστάθμου, όπως καταγράφεται στην περίπτωση του πλοίου «Αφρόεσσα».
Πράγματι, υπάρχει κάποιο σημείο προς διερεύνηση.
Παρότι η ευρύτερη περιοχή πλησίον του κτιρίου της Κίνησης προς τον προβλήτα έχει υποστεί εκτεταμένες καθιζήσεις, υπάρχει ένα τμήμα που φαίνεται να διαφέρει και ξεχωρίζει ακόμα και στην σύγχρονη αεροφωτογραφία.
Το τμήμα έχει διαστάσεις 39.00 Χ 8.50μ. και στο βόρειο άκρο του, διακρίνεται η γνώριμη κυρτή πρυμναία περιμετρική χάραξη ενός πλοίου.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το «Καρτερία» ή το «Επιχείρησις» να έχει βυθιστεί στο σημείο αυτό γεμισμένο με πέτρες και περιβαλλόμενο από αργολιθοδομή.
Μια γεωφυσική διασκόπηση, ή ακόμα και μια μικρή τομή θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει.
Το κτίριο της Κίνησης Λιμένος, έχει λειτουργήσει αδιάλειπτα ως ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του Ναυστάθμου, από το 1883, μέχρι σήμερα.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου έχει αρκετά δομικά και στατικά και γεωτεχνικά προβλήματα, δεδομένης της φθοράς και της πολυετούς καταπόνησης των δομικών υλικών του.
Η σημασία του ως μνημείου είναι πολύ μεγάλη, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων του «Καρτερία» και του «Επιχείρησις» που βρίσκονται ενσωματωμένα σε αυτό πιθανότατα και για συμβολικούς λόγους.
Η εκπόνηση των βασικών τεχνικών μελετών για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημειακού αυτού συνόλου, όπως και το ίδιο το εγχείρημα της συντήρησης και αναστήλωσής του αλλά και ανάδειξής του ως χώρου μνήμης του Πολεμικού Ναυτικού, θα είναι πιστεύω η καλύτερη στρατηγική επιλογή για την διαχείρισή του στο μέλλον.
tribune

***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Το ΜΥΣΤΙΚΟ της CIA για τον Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ...

~  Η CIA μπορεί να έχει σχέση με πληροφορίες που αφορούν στο Μέγα Αλέξανδρο. Η απάντηση είναι “ναι” όσο κι αν ακούγεται ως θεωρία συνωμοσίας.
Πριν λίγο καιρό ήρθε στο φως μια μεγάλη ανακάλυψη. Οι αρχαιολόγοι από το Ιράκ και τη Μεγάλη Βρετανία έφεραν στο φως μια πόλη-κλειδί στην πορεία των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πρόκειται μάλιστα για μια πόλη που χτίστηκε είτε για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης στα Γαυγάμηλα, είτε μετά από αυτή για την εδραίωση της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πόλη του 331 π. Χ. Η οποία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία. CIA Μέγα Αλέξανδρο
Η CIA και το μυστικό της πόλης
CIA Μέγα Αλέξανδρο
Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά ότι στη θέση Νταρμπάντ ι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ.
Όλα αυτά μπορεί σε εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να μην λένε και πολλά. Ωστόσο πρόκειται για μια θέση κοντά στο χωριό Γαυγάμηλα, όπου έγινε η ιστορική μάχη που έδωσε στον Αλέξανδρο το θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Άρβυλα τη σημερινή Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.
Ιστορικά η θέση δεν είχε καμία σημασία για τη CIA. Οι Αμερικανοί ωστόσο ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή που βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία και έτσι από τη δεκαετία του 1960 είχαν βάλει μπροστά την επιχείρηση Corona για την πλήρη χαρτογράφησή της.
Έτσι κατασκοπευτικοί δορυφόροι μπήκαν μπροστά και κατέγραψαν τα πάντα. Στις εικόνες από το στρατηγικής σημασίας σημείο φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης.
Άλλωστε η ονομασία Καλάτγκα Νταρμπάντ σημαίνει στην κουρδική γλώσσα κάστρο στο ορεινό πέρασμα.
Οι δεκαετίες πέρασαν και τα στοιχεία της CIA αποχαρακτηρίστηκαν. Έφτασαν ως τα χέρια των ειδικών του Βρετανικού Μουσείου οι οποίοι γνώριζαν την σημασία της περιοχής την περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Όταν είδαν τις εικόνες πάρθηκε η απόφαση για έρευνα.
Η έρευνα άργισε σχεδόν 20 χρόνια από την περίοδο του αποχαρακτηρισμού των δορυφορικών εικόνων της CIA, ωστόσο είχε αποτελέσματα.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μάλιστα drones για να οριοθετήσουν την περιοχή μέσα στην οποία θα έκαναν την έρευνά τους.
Έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος. CIA Μέγα Αλέξανδρο
Στο σχεδιάγραμμα των ειδικών φαίνεται ξεκάθαρα το εξωτερικό τείχος, αλλά και η ακρόπολη, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ναοί.
CIA Μέγα Αλέξανδρο
Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα.
Ο John MacGinnis,  επικεφαλής της ομάδας στο πεδίο, δήλωσε στους Times:
«Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε πως ήταν μια πόλη γεμάτη κόσμο, στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν».  newsit

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!  Νικοπολίδης στο Τορίνο και μετά ξένος τεχνικός...

~ Παρελθόν αποτελεί από τον Ολυμπιακό ο Μπέσνικ Χάσι, καθώς η ήττα από την ΑΕΚ και κυρίως ο τρόπος που χάθηκε το ματς, οδήγησαν την διοίκηση να αποφασίσει την απομάκρυνσή του.
Οι Πειραιώτες όμως την Τετάρτη έχουν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, καθώς αντιμετωπίζουν εκτός έδρας την Γιουβέντους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει βρεθεί μέχρι τότε προπονητής.
Για αυτό λοιπόν, η ομάδα αναμένεται ταξιδέψει στο Τορίνο, για την πολύ δύσκολη αναμέτρηση με τη Γιουβέντους πιθανότατα με τον Αντώνη Νικοπολίδη στο «τιμόνι» της!
Ωστόσο, η εν λόγω επιλογή θα είναι προσωρινή, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με ξένο προπονητή, που έχει δουλέψει ξανά στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακό και να τον… επαναφέρει στην κορυφή της Σούπερ Λιγκ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, το όνομα που επέστρεψε στην επικαιρότητα είναι του Γκουστάβο Πογιέτ, που πρώτος σας αποκάλυψε το SportDog.gr
sportdog

***

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~* 
   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~**
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 : Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .-  
 ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 : Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-20-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-21-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-22-2017.html .- 
 ~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25-09-2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-25-09-2017.html .-
~**  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/23-24-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,,, από το 2008   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-26-2017-2008.html .-  
~*
 

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5809   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3706   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.227   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,

~**  ΣΕΙΣΜΟΙ ...ομιλία στο ΑΡΦΑΡΑ -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για σεισμούς την Κυριακή 24-09-2017 ,από ομότιμο καθηγητή Σεισμολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Κ.Χ. Μακρόπουλο ...σε  Βίντεο :
~** Ομιλία (1)του καθηγητού Σεισμολογίας κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/9Ik6q0JrWGI .- 
~** Ομιλία -2- καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/ 2017: https://youtu.be/eXSSTYl310o .- 
 ~**Ομιλία στο Αρφαρά για Σεισμούς (3) καθηγητού κ.  Κ.  Χ.  Μακρόπουλου 24/09/2017: https://youtu.be/0W4q_ahFRBk  .-
~**Ομιλία (4) για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017 καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου: https://youtu.be/ftnqaolRudo .- 
~** Ομιλία  (5)  για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017 καθηγητής κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλος:  https://youtu.be/AiDYx3iSI1E .-
 ~**Ομιλία -6- Αρφαρά  για σεισμούς καθηγητού Κ. Χ.  Μακρόπουλου 24/09/2017: https://youtu.be/vMY_oBO4lt4   .-
~**Ομιλία (7) καθηγητού κ  Κ. Χ.  Μακρόπουλου για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/Vj9g8mMvD8I  .-
~**
~**