~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 :

Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ....
~
 
Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, φοβόμαστε τη Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
- Μη φοβάσαι τίποτα. Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους!
- Τι εννοείτε, Γέροντα;
- Όταν κάποιος είναι ετοιμοθάνατος, λέμε στην πατρίδα μου ότι έχει τα κόλλυβα στο ζωνάρι του. 
 ~ 11 Οκτωβρίου
Αποστόλου Φιλίππου (1), ενός εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν (Άϊδινίω ) της Μικράς Ασίας μαρτυρήσαντος. Οσίων Ζηναΐδος και Φιλονίλλης (2). Οσίων Θεοφάνους ομολογητού, επισκόπου Νικαίας (†850), Αρσακίου, Αρσενίου, Αττικού, Νεκταρίου, Σισινίου και Φιλοθέου του θεολόγου, πατριαρχών Κπόλεως. Θεοφάνους επισκόπου Σολέας και Ιωνά του εν Περγάμω της Κύπρου.
(1) Καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης. Ήταν ένας από τους επτά διακόνους της πρώτης Εκκλησίας, τους οποίους χειροτόνησαν οι Απόστολοι. Ο Φίλιππος ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερις θυγατέρες, οι οποίες είχαν το προφητικό χάρισμα. Ο ίδιος διέδωσε το ευαγγέλιο και βάπτισε πολλούς. Είχε το χάρισμα να κάνει θαύματα.
(2)Οι Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα ήταν αδελφές. Κατάγονταν από την Ταρσό τής Κιλικίας και ήταν συγγενείς του αποστόλου Παύλου. Αφού άφησαν την πατρίδα τους και εγκατέλειψαν όλα τους τα υπάρχοντα, περιόδευαν και ασκούσαν την ιατρική επιτελώντας ταυτόχρονα ιεραποστολικό έργο. Κάποτε έφτασαν στην πόλη Δημητριάδα, όπου και διέμειναν σε ένα σπήλαιο. Κατά τη διαμονή τους στο σπήλαιο αυτό η Ζηναΐδα θεράπευε από κάθε ασθένεια όσους προσέτρεχαν σε αυτήν για βοήθεια. Η Φιλονίλλα έκανε μακροχρόνιες νηστείες και πραγματοποίησε πολλές θαυματουργές θεραπείες και άλλα θαύματα. Και οι δύο Αγίες εκοιμήθηκαν εν ειρήνη στο σπήλαιο   .- ~
 
 ~  Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
~   Ἰσχὺν τὴν ἄμαχον, περιζωσάμενοι, κατεπαλαίσατε, ἐχθρῶν τᾶς φάλαγγας, καὶ ἐδοξάσατε Χριστόν, ἀθλήσεως τοὶς ἀγώσι, Πρόβε παναοίδιμε, ὁ πρόβας πρὸς τὰ κρείττονα, ἔνδοξε Ἀνδρόνικε, Ἐκκλησίας ἐκνίκημα, καὶ Τάραχε πιστῶν ἡ γαλήνη, ὁ τρισαυγὴς Μαρτύρων δῆμος.
 ~* Απολυτίκιο Αγ. Πρόβου, Τάραχου και Ανδρονίκου - 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ :
 https://youtu.be/AUkAXKISC60 .-
~

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απ....
 
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 Γόρτυνος Ιερεμίας για τον νόμο αλλαγής φύλου: Ντρέπομαι ως Έλληνας και αγανακτώ ως Ιεράρχης!

~  Ι.Μ. Γόρτυνος: Θέση για την νομοθέτηση που επιτρέπει την αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου στις ταυτότητες από την ηλικία των 15 ετών πήρε ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, ο οποίος τόνισε ότι ντρέπεται ως Έλληνας και αγανακτεί ως Ιεράρχης για τον συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως»αίσχους και ντροπής».
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ελευθεριάδης-Βήμα Ορθοδοξίας
Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
«Ντρέπομαι ως Έλληνας και αγανακτώ ως Ιεράρχης του ευσεβούς μάλιστα και ηρωικού λαού της Αρκαδίας και πονώ ως τέκνον ήρωος Αλβανικών ορέων, γιατί στην ένδοξη και αγιασμένη πατρίδα μας την Ελλάδα ψηφίστηκε πιά ένας νόμος περί αλλαγής φύλου, νόμος αίσχους και ντροπής. Αγωνιστήκαμε όσο μπορούσαμε, φωνάξαμε, βραχνιάσαμε φωνάζοντας, αλλά τίποτα δεν έγινε.
Όμως ο λαός μας, παρά τα αμαρτήματά του, είναι αγνός και φιλότιμος και αποστρέφεται την αισχρότητα και την ανηθικότητα. Πως λοιπόν οι άρχοντές μας έρχονται και επιβάλλουν έναν βρώμικο νόμο, αφού ο λαός μας εδήλωσε την αποστροφή του σ᾽ αυτόν; Δεν είναι αυτό δικτατορία; Για ένα τέτοιο νόμο, νόμο που προσβάλλει την υψηλή προσωπικότητα του ανθρώπου και την ίδια την φύση του, θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Και από το δημοψήφισμα αυτό θα φαινόταν η χρηστότητα των Ελλήνων πολιτών, στους οποίους τώρα ετσιθελικά μερικοί αφεντάδες επέβαλαν πρόστυχο νόμο.
Το κακό, χριστιανοί μου, έγινε, ο νόμος ψηφίστηκε και με τοιούτους νόμους φαίνεται ότι και το ελληνικό κράτος συμπορεύεται και αυτό στην διαφθορά των άλλων εθνών. Έτσι φαίνεται, αλλά δεν θα είναι έτσι. Γιατί εμείς εδώ οι Αρκάδες, αλλά και όλοι σχεδόν οι Έλληνες πατριώτες μας, θα πορευόμαστε, σαν χριστιανοί, την οδό που χάραξε ο Χριστός με το άγιο Ευαγγέλιό του. Και θα πορευόμαστε ακόμη με τα ήθη, με τα οποία μεγαλούργησε και δοξάστηκε η φυλή μας. Γι᾽ αυτό, όχι μόνο δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός στην αγιασμένη γωνιά της Αρκαδίας μας και στην πατρίδα μας όλη, αλλά εμείς οι ιερείς σας και όλοι σείς μαζί θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε και να αγανακτούμε για τον υπάρχοντα πιά αυτόν νόμο. Και εγώ ο επίσκοπός σας, χριστιανοί μου, θα μείνω πιστός στην υπόσχεση που σας έδωσα ότι δεν θα προσφέρω τιμή πολιτικού άρχοντος σε όσους ψήφισαν τον νόμο και επισκεφτούν τον τόπο μας.
 ~  Είμαστε, αδέλφια μου, σε χρόνια που η αμαρτία είναι στο προχωρημένο στάδιό της και ανέβηκε στον θρόνο και κυβερνά. Μη μας παραξενεύει λοιπόν το σατανικό φαινόμενο το ότι ψηφίστηκε από τους κρατούντες ο νόμος περί αλλαγής φύλου. Συμβαίνει αυτό που μου λέγουν οι παπούδες και οι γιαγιάδες του τόπου μας, ότι είμαστε σε χρόνια Αντιχρίστου. Ναί, ζούμε, αν όχι ακριβώς στα χρόνια Αντιχρίστου, ζούμε τα προδρομικά χρόνια του θηρίου του βιβλίου της Αποκαλύψεως με τα δέκα κέρατα και τα επτά κεφάλια. Αλλά, μη φοβάστε χριστιανοί! Η ίδια η Αποκάλυψη μας λέγει ότι την νίκη της μάχης δεν θα την έχει το επτακέφαλο θηρίο, αλλά το Αρνίον, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η αγία Του Εκκλησία.
Εμείς λοιπόν να είμαστε σταθεροί στην πίστη μας και την αγάπη μας στον Ιησού Χριστό, στις «Παρακλήσεις» μας και στους «Χαιρετισμούς» στην Παναγία Δέσποινά μας και την τιμή μας σε όλους τους Αγίους. Άσε, χριστιανέ, τον κόσμο με τους βρώμικους νόμους του και τα άνομα θεσπίσματά του. Όσο γι᾽ αυτούς που εψήφισαν τον νόμο αυτόν περί αλλαγής φύλου,για τον οποίον μιλάμε, εγώ ως Επίσκοπος του τόπου αυτού τους λέγω «ντροπή τους» και «αίσχος τους»!..Πολλές φορές αίσχος τους!… Αλλά, αφού τέλος πάντων «φαγώθηκαν» να τον ψηφίσουν, ας τον εφαρμόσουν οι ίδιοι πρώτοι στην οικογένειά τους και στα δικά τους παιδιά! Εμείς οι χριστιανοί Έλληνες, στην δική μας οικογένεια που λέγεται Ελλάδα, δεν θα τον εφαρμόσουμε.  Με τιμή και αγάπη σε όλους
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας».

Μεσογαίας Νικόλαος: «Υπάρχει σκοπιμότητα για το νομοσχέδιο» (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Για σκοπιμότητα από πλευράς της Κυβέρνησης όσον αφορά την αλλαγή του φύλου έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, που τόνισε μεταξύ άλλων πως έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τη στιγμή που υπάρχουν άλλα σημαντικά ζητήματα.
* Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στις θέσεις της Εκκλησίας και τις σχέσεις με την Πολιτεία.
Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Μητροπολίτης Νικόλαος…
~Βίντεο 1  : Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος για την αλλαγή φύλου στους Αταίριαστους (ΣΚΑΪ, 10/10/17) [1/2] , https://youtu.be/0Usum9dVZ9k   .-{Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου κλπ στους Αταίριαστους (ΣΚΑΪ, 10/10/17) [1/2]
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή "Αταίριαστοι" με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στο http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=29...}.-
~ Βίντεο 2 !: «Η Εκκλησία είναι προοδευτική»: Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος στους Αταίριαστους (10/10/17)[2/2] , https://youtu.be/BHuDpbMPVDM .- {Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου κλπ στους Αταίριαστους (ΣΚΑΪ, 10/10/17) [2/2]
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή "Αταίριαστοι" με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στο http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=29...}.-

***  Γερμανία: Εγκρίθηκε η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους
~  Η πρώτη υιοθεσία παιδιού από ομοφυλόφιλο ζευγάρι στη Γερμανία εγκρίθηκε από δικαστήριο στο Βερολίνο, ανακοίνωσε μια ένωση για την υπεράσπιση των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών.
*  Η απόφαση για την υιοθεσία ενός παιδιού από δύο άνδρες εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου από το πρωτοδικείο του Τέμπελχοφ-Κρόιτσμπεργκ, μιας νότιας συνοικίας της πρωτεύουσας, έπειτα από την έναρξη ισχύος, την 1η Οκτωβρίου, του νόμου «Γάμος για όλους» που δίνει το δικαίωμα υιοθεσίας και σε ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Ο Μίχαελ και ο Κάι Κόροκ παντρεύτηκαν στις 2 Οκτωβρίου και το μόνο που χρειάζονταν πλέον ήταν την ληξιαρχική πράξη γάμου, δεδομένου ότι το αίτημά τους για υιοθεσία είχε κατατεθεί πριν από αρκετούς μήνες. Το παιδί, ένα αγοράκι δυόμιση ετών, ζει από τη γέννησή του με το ζευγάρι αυτό που ορίστηκε ως ανάδοχη οικογένεια, αλλά δεν είχε καταφέρει, παρά τις προσφυγές που είχε καταθέσει ενώπιον γερμανικών δικαστηρίων, να το υιοθετήσει.
~  «Είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες με αυξημένη νομική προστασία. Είναι επίσης η απόδειξη πως ο ‘Γάμος για όλους’ δεν είναι μόνο συμβολικός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιοργκ Στάινερτ, εκπρόσωπος της ένωσης ομοφυλόφιλων και λεσβιών του Βερολίνου.
Ο νόμος «Γάμος για όλους», που εγκρίθηκε στις 30 Ιουνίου, τροποποίησε τον Αστικό Κώδικα ορίζοντας τον γάμο ως «ένωση μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ιδίου φύλου». Η Γερμανία έγινε έτσι η 15η ευρωπαϊκή χώρα που διευρύνει τον ορισμό του γάμου.

*** Αίτηση δικαιωθέντων συμβασιούχων του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας για παύση της δίωξής τους 
Με αίτησή τους που κατέθεσαν δικαιωθέντες συμβασιούχοι του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας ζητούν από το δήμαρχο και το Δήμο Τριφυλίας να παραιτηθούν από την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα κατά απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας που δικαίωσε τους συμβασιούχους.
Θυμίζεται ότι ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τον Απρίλιο του 2017 έριξε «πόρτα» στους συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο, σχετικά με την εργασία και την πρόσληψή τους.
Σύμφωνα με την αριθ. 52/2012 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, οι κάτωθι: 1) Παναγιώτα Αποστολοπούλου, 2) Φωτεινή Τσακάλου, 3) Γεωργία Μποζίκα, 4) Παντελής Γκολφόπουλος, 5) Ιωάννης Χρονόπουλος, 6) Ανδριανή Χριστοπούλου, 7) Παναγιώτα Λέφα, 8) Ευθυμία Σουλαντίκα, 9) Σωτηρία Κουτρουμπή, 10) Σεβαστή Λαμπροπούλου, 11) Κωνσταντίνος Γκοτσόπουλος, είχαν προσληφθεί, δυνάμει συμβάσεων εργασίας, από τον ΟΑΕ∆ στον τέως Δήμο Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, για χρονικό διάστημα 18 μηνών, κατά τις ημεροχρονολογίες που αναφέρονται στην απόφαση.
Μολονότι οι ανωτέρω προσλήφθηκαν με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από τον τέως Δήμο Κυπαρισσίας για την κάλυψη συνήθων, τρεχουσών και απολύτως τακτικών, προβλέψιμων και υπαρχουσών αναγκών αυτού, μόνιμης, διαρκούς και πάγιας προοπτικής, σχετικές προς τις ανάγκες που εξυπηρετούσε παράλληλα και το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του.
Επίσης, ο τέως Δήμος Κυπαρισσίας απασχόλησε τους ανωτέρω με διαδοχικές συμβάσεις (υπήρξε συνεχής και διαδοχική ανανέωση των συμβάσεων χωρίς εναντίωση από πλευράς του Δήμου) επί μεγάλο χρονικό διάστημα (από το έτος 2007-2008 μέχρι το 2010) και οι προαναφερθέντες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ανελλιπώς και αδιάκοπα.
Με την αριθ.73/2010 αγωγή τους ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας οι προαναφερθέντες στράφηκαν κατά του τέως Δήμου Κυπαρισσίας, ζητώντας να τους αναγνωρισθεί ότι συνδέονταν με αυτόν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από την ημεροχρονολογία προσλήψεώς τους.
Η συζήτηση της ανωτέρω αγωγής έγινε, ύστερα από αναβολές, στις 4 Απριλίου 2012 και το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας έλαβε την αριθ. 52/2012 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτή την αγωγή τους. Σφοδρές αντιδράσεις και καυστικά σχόλια προκάλεσε στην Κυπαρισσία η απόφαση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα και της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, τον Ιούλιο του 2015, να στραφεί εναντίον 11 συμβασιούχων του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας, οι οποίοι, με αγωγή τους, δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και ο Δήμος όφειλε να τους προσλάβει, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, παρά την αντίθεση θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.
Οι δικαιωθέντες συμβασιούχοι είχαν κάνει αίτηση προς τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας από το Γενάρη του 2017 χωρίς να πάρουν καμία απολύτως απάντηση. Προχθές, μετά και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας που παραιτήθηκε από ένδικα μέσα για πρόσληψη συμβασιούχων, επανήλθαν με νέα αίτησή τους, η οποία και, προφανώς, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ή και την Οικονομική Επιτροπή.
Στη (νέα) αίτησή τους αναφέρεται: «Είχαμε υποβάλει την από 20.1.2017 αίτησή μας προς το Δήμο μας με το ακόλουθο περιεχόμενο: “Όπως γνωρίζετε έχει εκδοθεί η αριθμ. 52/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, με την οποία κρίθηκε ότι οι διαδοχικές συμβάσεις μας αποτελούν μια ενιαία σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από την ημεροχρονολογία πρόσληψής μας, πλην όπως δεν υποχρέωσε το Δήμο να αποδέχεται την υπηρεσία μας, με αποτέλεσμα να μην απασχολούμαστε στο Δήμο από τη λήξη της σύμβασής μας έως σήμερα. Κατά της ως άνω απόφασης, έχει ασκηθεί η από 4.8.2015 αίτηση αναίρεσης του Δήμου, η οποία εκκρεμεί προς συζήτηση στον Άρειο Πάγο. Κατόπιν του προσφάτως εκδοθέντος ν. 4447/2016 (άρθρο 54) δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ αυτών να παραιτούνται των ενδίκων μέσων ή να μην ασκούν, σε όλες τις περιπτώσεις, εφόσον κρίνουν ότι η παραίτηση θα είναι επωφελής για το ίδιο το νομικό πρόσωπο.
Στα πλαίσια αυτά και δεδομένου ότι προκειμένου να καταστεί δυνατό να απασχοληθούμε και να αποδεχθείτε τις υπηρεσίες μας, πρέπει να παραιτηθείτε από την ασκηθείσα αίτηση αναίρεσης, ώστε η αριθμ. 52/2012 απόφαση να καταστεί αμετάκλητη και δυνάμει της ήδη αναγνωρισθείσας συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να απασχοληθούμε στο Δήμο Σας.
Επισημαίνουμε ότι η σχετική απόφασή σας, αφενός μεν, θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που βιώνουμε όλα αυτά τα έτη που εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση και, αφετέρου, θα εξασφαλίσει την ύπαρξη μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει το Δήμο για τα επόμενα έτη. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενέργειά μας”.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας (αριθμ. 446/2017 απόφαση/43/2017 συνεδρίαση) αποφάσισε την παραίτηση από τα ένδικα μέσα (έφεση) που είχε ασκήσει κατά της αριθμ. 2734/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε αναγνωριστεί για (8) συναδέλφους μας με σύμβαση stage, ότι στην πραγματικότητα οι συμβάσεις τους αποτελούν μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου. Κατόπιν της ως άνω αποφάσεως, ο Δήμος Καλαμάτας δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του παραιτήθηκε από την ασκηθείσα έφεση κατά των εργαζομένων ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, στις 19.9.2017, με αποτέλεσμα οι πρώην συνάδελφοί μας να εξασφαλίσουν θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δήμο Καλαμάτας.
Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε θερμά, όπως λάβετε υπόψη σας την ως άνω απόφαση του Δήμου Καλαμάτας και επανεξετάσετε το αίτημά μας για παραίτηση από την ασκηθείσα αναίρεση κατά της αριθμ. 52/2012 απόφασης του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, ώστε να απασχοληθούμε στο Δήμο μας με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς τους συμπολίτες μας».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** 8 δωρεάν εισιτήρια ανά έτος σε φοιτητές από την Καλαμάτα προσφέρει η Aegean 
Για 5η συνεχή χρονιά η ΑEGEAN παραμένει στο πλευρό των νέων και της ελληνικής οικογένειας και υλοποιεί το Πρόγραμμα Στήριξης Φοιτητών «Κοντά στους Νέους», το οποίο εγκαινιάστηκε κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013 – 2014. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους νεοεισαχθέντες φοιτητές που φοιτούν σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αντιμετωπίζουν την ανάγκη μετακίνησης.
Για τη νέα χρονιά, επιπλέον 250 πρωτοετείς φοιτητές θα λάβουν δωρεάν από την Aegean και την Olympic Air 8 εισιτήρια (μονής διαδρομής) ανά έτος, για όλη την τετραετή, πενταετή ή εξαετή διάρκεια των σπουδών τους. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία αυτή αφορά σε 100 νεοεισαχθέντες φοιτητές από περιοχές που εντάσσονται σε προορισμούς με δρομολόγια άγονων γραμμών: (Νάξος, Μήλος, Ζάκυνθος, Λέρος, Πάρος, Κύθηρα, Ικαρία, Σκιάθος, Κάρπαθος, Σκύρος, Σητεία, Χίος*, Σάμος*, Καλαμάτα* (*αφορά σε δρομολόγιο προς και από Θεσσαλονίκη), Καστελόριζο (μέσω συνδεδεμένου δρομολογίου: Καστελόριζο μέσω Ρόδου) και σε 150 νεοεισαχθέντες φοιτητές από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ήδη από το 2013 που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος, συνολικά μέχρι σήμερα 1.000 φοιτητές (250 νεοεισαχθέντες ανά έτος 2013, 2014, 2015 και 2016) ωφελούνται από το πρόγραμμα «Κοντά στους Νέους», λαμβάνοντας από την Aegean και την Olympic Air αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία προσφέρονται 100% δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση, καθώς η εταιρεία καλύπτει τόσο τους ναύλους όσο και τους φόρους αεροδρομίων.
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικά, καθώς η Aegean στοχεύει να στηρίξει τους νέους φοιτητές και να βοηθήσει στην ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής οικογένειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Η συνέχιση του Προγράμματος Στήριξης Φοιτητών «Κοντά στους Νέους», για 5η διαδοχική ακαδημαϊκή χρονιά, επιβεβαιώνει τη σαφή δέσμευση της εταιρείας να παραμένει -σε κάθε περίσταση- δίπλα στην ελληνική οικογένεια, συνεισφέροντας σε κάθε δυνατή ευκαιρία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.kontastousneous.gr, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μετά την εγγραφή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι πρωτοετείς της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017 – 2018 θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο www.kontastousneous.gr έως και τις 3 Νοεμβρίου, στις 23:59.
Εφέτος συμπληρώνονται 5 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος και οι πρώτοι δικαιούχοι από την ακαδημαϊκή χρονιά 2013 – 2014 με τετραετή φοίτηση ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Για όλους όσοι ξεκίνησαν μαζί της πριν μερικά χρόνια το ταξίδι της ακαδημαϊκής ζωής τους και που το 2017 είναι τελειόφοιτοι, η AEGEAN θέλει να συνεχίσει να είναι κοντά τους μέσω του προγράμματος πιστότητας Miles+Bonus. Έτσι, οι τελειόφοιτοι του προγράμματος «Κοντά στους Νέους», εφόσον επιθυμούν να εγγραφούν στο Miles+Bonus μέχρι τις 15/12/2017, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ως Blue μέλη και ο λογαριασμός τους θα πιστωθεί με 10.000 μίλια, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώσουν με αεροπορικά εισιτήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.kontastousneous.gr.

*** Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών: Η Καλαμάτα πλημμύρισε με χιλιάδες χαμόγελα και μελωδίες (φωτογραφίες και βίντεο) 
52  χορωδίες με 2.000 χορωδούς από 14 χώρες βρίσκονται από σήμερα στην Καλαμάτα για ένα μεγάλο γεγονός της χορωδιακής μουσικής, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 15 του μήνα.
Μια πρώτη γεύση από το Φεστιβάλ πήραν όσοι το απόγευμα της Τετάρτης βρέθηκαν στην Αριστομένους, όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των χορωδιών, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης στην Τέντα.
 Βίντεο : Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας 2017  , https://youtu.be/r3j5lDZeOFU  .-

*** Νέα απάτη μέσω κινητών: Κάνουν αναπάντητες… και σε χρεώνουν με κλήση εξωτερικού 
Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεπετάγονται οι απάτες που σκαρφίζονται διάφοροι επιτήδειοι για να αποσπούν χρήματα από πολίτες. Αυτή τη φορά το κόλπο γίνεται μέσω αναπάντητων κλήσεων και με γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κλήσεις και τα μηνύματα γίνονται από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού.
  Υψηλές χρεώσεις
Πρόκειται για αναπάντητες – ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις (SPAM) από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύκτιες ώρες, ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν λάβει αναπάντητες κλήσεις προερχόμενες από Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης (00387) και (00960) αντίστοιχα. Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους κλήσεις και μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής τους εξαπάτησης.
  Τι να κάνετε
Ειδικότερα, συστήνεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας:
-Να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες-ανεπιθύμητες κλήσεις
-Να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (sms), προβαίνοντας στην άμεση διαγραφή αυτού, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE ή μέσω twitter στο @CyberAlertGR.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Αποκατάσταση 4 πυρόπληκτων αρχαιολογικών χώρων στη Μεσσηνία 
Η αποκατάσταση τεσσάρων πυρόπληκτων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στη Μεσσηνία εγκρίθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.
Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους της Μάλθης, της Ακρόπολης του Ελληνικού, στο Δεσύλλα και στο Ελαιοχώρι.
Για την εκτέλεση των εργασιών που εγκρίθηκαν και για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών θα διατεθεί το ποσό των 50.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Οι εργασίες πρέπει να έχουν εκτελεσθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
  Εργασίες
Ειδικότερα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν σε κάθε έναν αρχαιολογικό χώρο είναι οι εξής:
  Αρχαιολογικός χώρος Μάλθης
-Ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση και γεωμετρική τεκμηρίωση του μυκηναϊκού τάφου της Μάλθης
-Προμήθεια και εγκατάσταση πληροφοριακών πινακίδων στον αρχαιολογικό χώρο και στο μυκηναϊκό τάφο της Μάλθης
-Εργαστηριακοί έλεγχοι των δομικών στοιχείων (ποιότητα και χαρακτηριστικά και ιδιότητες των λίθων και του εδαφικού υλικού των στρώσεων) του μυκηναϊκού τάφου
-Προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας, υλικών, εργαλείων
 Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης του Ελληνικού
-Αποψίλωση, καθαρισμός και εκθάμνωση στον αρχαιολογικό χώρο
-Διερευνητικές εργασίες
 Θέση Δεσύλλα
-Αποτύπωση και συντήρηση του αποσπασμένου ψηφιδωτού του Δεσύλλα
-Προμήθεια εξοπλισμού και υλικών για την άμεση προστασία, συντήρηση και καθαρισμό του αποσπασμένου ψηφιδωτού
-Καθαρισμοί και απομάκρυνση του πεσμένου δομικού υλικού του νεώτερου κτίσματος
-Αποτύπωση, διερεύνηση, μελέτη και τεκμηρίωση και συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου εντός του κτηρίου. Διερεύνηση της θεμελίωσης του νεώτερου κτηρίου και της γύρω περιοχής με σκοπό τον εντοπισμό λειψάνων των λιθοδομών θεμελίωσης του ρωμαϊκού κτηρίου
-Προμήθεια και τοποθέτηση συστημάτων αποθήκευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας των τμημάτων του ψηφιδωτού δαπέδου Δεσύλλα.
  Αρχαιολογικός Χώρος Ελαιοχωρίου
- Καθαρισμοί- διερευνητικές εργασίες.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ο παντοδύναμος δήμαρχος που δεν μπορεί να διώξει τους τσιγγάνους 
Εντύπωση προκαλεί η αδυναμία του δημάρχου Καλαμάτας να μη βρίσκει λύση με τους τσιγγάνους που έχουν καταλάβει μεγάλη περιοχή πίσω από το σχολικό συγκρότημα της οδού Αθηνών.
Το περίεργο είναι ότι, ενώ ο δήμαρχος έχει καταφέρει να πάρει τόσα από πολλές κυβερνήσεις, δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα των τσιγγάνων στην περιοχή.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να θέσει εκ νέου το ζήτημα, κι ας μην επιμένει στη μεταβίβαση του οικοπέδου στο Δήμο, αν αυτό μοιάζει αδύνατο, αλλά, έστω, στην απομάκρυνσή τους από το κρατικό οικόπεδο.
Είμαστε σίγουροι ότι, αν πεισμώσει ο δήμαρχος, θα μπορέσει να βγάλει την άκρη.   Π.Μπ. 

***  Συμφωνούν σε μονοδρόμηση και μελλοντική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου οι παρατάξεις… αλλά 
Στο Δημαρχείο Καλαμάτας συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, με σημαντικότερο αλλά και πρώτο θέμα αυτό της μονοδρόμησης της οδού Ναυαρίνου στο τμήμα Φαρών- Ακρίτα. Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής καλέστηκαν να ψηφίσουν αν συμφωνούν με την τεχνική έκθεση που έχει συνταχθεί και έχει να κάνει με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο αναφερθέν κομμάτι.
Να σημειωθεί ότι τα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής ήταν αρκετά και έτσι στην αίθουσα βρέθηκε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Τζαμουράνης, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σχετικά με την τεχνική έκθεση.
Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε προκειμένου να σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να εγκριθεί, αφού αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του έργου, ενώ τα μέλη ενημερώθηκαν ότι έχει εισηγητικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό.
Αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν ότι η οδός Ναυαρίνου χρειάζεται ανάπλαση, το ζήτημα ήταν όμως το είδος της, αφού στο τραπέζι έπεσαν κι άλλες προτάσεις, ενώ, όπως είπαν, η τεχνική έκθεση θύμιζε πιο πολύ έκθεση, αφού είχε πολλά τεχνικά κενά.
Το τελευταίο υποστήριξε ο Σταμάτης Μπεχράκης, λέγοντας ότι πρόκειται για μια γενικόλογη έκθεση.
Με τη σειρά του ο Μιχάλης Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει ανακολουθία και την έκθεση διακρίνει μια προχειρότητα, ενώ και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι θέλησαν να μάθουν αν υπήρξε διαβούλευση και αν ναι, με ποιους.
Για τα τεχνικά ζητήματα στην αίθουσα βρέθηκε, όπως προαναφέραμε, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών. Αρχικά ενημέρωσε για τη διαδικασία υποβολής και τη σημασία της, ενώ μίλησε για διάφορες προτάσεις που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί για αλλαγές που μπορούσαν να γίνουν στην οδό Ναυαρίνου.
Επίσης, ενημέρωσε ότι μελλοντικά στο κομμάτι που είναι να ξεκινήσει η μονοδρόμηση στόχος είναι η πεζοδρόμησή του, κάτι τεχνικά εύκολο, όπως είπε, και μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τον πεζόδρομο της Αριστομένους.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας όλοι βρέθηκαν σύμφωνοι με την τεχνική έκθεση και προσπάθησαν να καλύψουν τα ερωτήματα των μελών της αντιπολίτευσης.
Ύστερα από μιάμιση σχεδόν ώρα, όταν έφτασε η στιγμή των τοποθετήσεων ο Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε ότι οι αλλαγές στη Ναυαρίνου θα αλλάξουν όλη την πόλη, ενώ, όπως είπε, η παράταξή του δεν είναι αντίθετη, αλλά προτιμά την πεζοδρόμηση και έτσι ψήφισε λευκό.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι δε δέχεται να ψηφίσει μια αποσπασματική και χαοτική πρόταση και έτσι καταψήφισε. Τόνισε δε ότι η Ναυαρίνου θέλει παρέμβαση αλλά όχι τη συγκεκριμένη, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι, προκειμένου να παρουσιάσει έργο, προβαίνει σε αποσπασματικές αναπλάσεις. Κλείνοντας σχολίασε ότι αν ισχύσει η μονοδρόμηση όπως έχει σχεδιαστεί, η περιοχή θα επιβαρυνθεί κι άλλο με το κυκλοφοριακό και, τελικά, «θα παραλύσει».
Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Δημήτρης Φαββατάς, που ζήτησε ολοκληρωμένη παρέμβαση, ενώ θύμισε στην Επιτροπή δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το πρόβλημα στη Ναυαρίνου είναι μόνο 40 μέρες το χρόνο και έτσι δε χρειάζονται παρεμβάσεις.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου από τομεακό υπουργείου ή παραχώρηση στην Περιφέρεια 
Εάν η αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας δεν προχωρήσει με χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, τότε να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το αίτημα αυτό διατύπωσε χθες η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Καλαμάτα, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια ενέταξε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο το έργο για χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν προχώρησε, καθώς δεν ετοιμάσθηκαν και δεν παραδόθηκαν οι μελέτες που έπρεπε να έχει συντάξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μάλιστα, είπε ότι το αίτημα θα τεθεί και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας, όπου θα παραστεί.
Η κα Νικολάκου σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και ο στόχος λειτουργίας στην Τρίπολη αεροδρομίου low cost.
  Παραχώρηση
Αρχικά υπενθύμισε ότι η τελευταία παρέμβαση στις υποδομές του αεροδρομίου έγινε το 1991, με μία πολύ μικρή αναβάθμιση το 2002. Τώρα, όπως είπε, έχει επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα και από 30.000 επισκέπτες έχει ξεπεράσει το φράγμα των 250.000 επισκέψεων. «Για το λόγο, λοιπόν, αυτό άρχισε η μεγάλη προσπάθεια της ολοκλήρωσης των μελετών από την ΥΠΑ και για να είμαστε αξιόπιστοι, δημοσιοποιήσαμε τότε την επιστολή της προέδρου της υπηρεσίας, κυρίας Παπαδημητρόπουλου, η οποία είχε συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη για τα έργα εκσυγχρονισμού στο αεροδρόμιο. Και επειδή δεν περιμένουμε τίποτα από τους άλλους και θέλουμε να βασιζόμαστε στα δικά μας πόδια, το 2013 αλλάξαμε κωδικούς στο δικό μας περιφερειακό πρόγραμμα και δημιουργήσαμε νέο για υποδομές στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, δεσμεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Ουδέποτε, όμως, οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν. Ζητήσαμε επίμονα να ξεκινήσει η ένταξη του έργου στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπου υπήρχε δυνατότητα επιλεξιμότητας. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε.
Σήμερα είμαστε σε μία νέα προγραμματική περίοδο, που πλέον δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιλεξιμότητας. Δεν υπάρχει καν η προοπτική στα περιφερειακά προγράμματα να ενταχθούν αεροδρόμια. Για το λόγο αυτό στην πρώτη συνάντηση του περιφερειάρχη, στην οποία ήμουν παρούσα με τον κ. Σπίρτζη, το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν η ολοκλήρωση των μελετών από την ΥΠΑ και η ένταξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας στο τομεακό του υπουργείου. Κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένο ότι το νέο πρόγραμμα έχει λίγους πόρους και θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να ενταχθεί με τα εκατομμύρια που απαιτούνται για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Παρ’ όλα αυτά, διεκδικούμε ότι εκεί που έχει φτάσει η κίνηση στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτές τις υποδομές».
  Όχι στην ιδιωτικοποίηση
Ακολούθως, η κα Νικολάκου σημείωσε ότι το αεροδρόμιο είναι μια ιδιαίτερη υποδομή και απαιτείται πλήρης μελετητική ωριμότητα και από την ΥΠΑ, αλλά και με παρέμβαση του ΓΕΑ.
Η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με το νέο διοικητή της ΥΠΑ για την ωρίμανση των μελετών, ενώ ανέπτυξε τα σχέδιά της για το θέμα αυτό: «Για εμάς υπάρχουν τρεις θέσεις: Πρώτον, το αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον με τις υφιστάμενες υποδομές να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει σήμερα και με την αύξηση που αναμένεται ότι θα συνεχισθεί. Δεύτερον, λέμε ένα βροντερό όχι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι εθνικής σημασίας και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Αν λάβουμε υπόψη μας αυτά τα δύο και με δεδομένο ότι χρειάζονται αρκετοί πόροι, η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής είναι συγκεκριμένη: Εάν το υπουργείο υποδομών δεν έχει τη δυνατότητα να εντάξει την αναβάθμιση και την επέκταση του αεροδρομίου στο τομεακό του πρόγραμμα, πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παραχώρησή του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και του ανταγωνιστικού διαλόγου να προκηρύξουμε ένα μεγάλο διεθνή διαγωνισμό και να αναδείξουμε το αεροδρόμιο έτσι όπως του αρμόζει και όχι να προχωρήσουμε άρον άρον σε αυτό που πιθανόν θέλουν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, δηλαδή συνεχώς να απαξιώνεται, μόνο και μόνο για να το ξεπουλήσουμε σε φτηνή τιμή. Θεωρώ ότι η συνεργασία που έχει ο περιφερειάρχης με τους συναρμόδιους υπουργούς, με την ΥΠΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ, με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και με όλους όσοι έχουν εμπλοκή, θα μπορέσει να δώσει μια καινοτόμο και πρωτοποριακή λύση».
  Στον πρωθυπουργό
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες του αερολιμενάρχη και του προσωπικού, αλλά και στα προβλήματα και παράπονα από τους επισκέπτες το καλοκαίρι. Τόνισε ακόμα ότι αν κάποιος άλλος έχει άλλη πρόταση να την καταθέσει, ενώ σημείωσε ότι πολιτική βούληση για το αεροδρόμιο δεν υπήρξε ποτέ από κανέναν. Αντίθετα, αναφέρθηκε σε έργα της Περιφέρειας, όπως η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στο αεροδρόμιο, ο φωτισμός κ.ά.
«Ο αερολιμένας της Καλαμάτας πρέπει να γίνει σύγχρονος. Να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν μεγάλα αεροσκάφη και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες, σε ό,τι αφορά τους χώρους των αφίξεων και των αναχωρήσεων. Να εκσυγχρονισθεί ο Πύργος Ελέγχου και οι αεροδιάδρομοι. Αυτή είναι η πρότασή μας και αυτή καταθέτουμε στο υπουργείο» σχολίασε.
Καταλήγοντας η κα Νικολάκου είπε ότι αυτό θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα τεθούν στον πρωθυπουργό κατά το αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια, το οποίο, όπως είπε, θα είναι διαφορετικό, ενώ θα υπάρχει από τον περιφερειάρχη συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Γυαλιά- καρφιά τα έκαναν τσιγγάνοι στο σχολικό συγκρότημα της Αθηνών 
Π. Νίκας: Έκκληση στην Αστυνομία να τους αντιμετωπίζει χωρίς προνομιακή μεταχείριση
Αν κάποιος βρεθεί στη βόρεια πλευρά του σχολικού συγκροτήματος της Αγίας Τριάδας, θα διακρίνει μια περίφραξη που θυμίζει φυλακές. Παρ’ όλα αυτά, οι τσιγγάνοι (που έχουν καταλάβει γειτονικό χώρο) κατάφεραν να την καταστρέψουν και να εισέλθουν ξανά στο χώρο.
Ειδικότερα, χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας ενημέρωσε ότι υπήρξε μία ακόμα εισβολή αθιγγάνων στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος το βράδυ της Δευτέρας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα έκαναν γυαλιά-καρφιά».
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, αποτέλεσμα αυτής της εισβολής ήταν η καταστροφή διάφορων στοιχείων, όπως προβολείς, λάμπες φωτισμού, στέγαστρα, καθώς και μέρους της περίφραξης, την οποία, όπως είπε, με πολύ κόπο ο Δήμος είχε κατασκευάσει. Έτσι ο Δήμος Καλαμάτας προχώρησε σε μήνυση κατά αγνώστων, ενώ ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην Αστυνομία να αντιμετωπίζει όλους με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.
Όπως ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας, οι αθίγγανοι δεν μπορεί να έχουν προνομιακή μεταχείριση σε αυτόν τον τόπο, αφού αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, ενώ αναφέρθηκε και στο χώρο που έχουν εγκατασταθεί. Όπως εξήγησε, είναι εγκατεστημένοι σε κρατικό οικόπεδο, το οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει από αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, «και παρά τις προσπάθειες που έγιναν για 6 μήνες και παρά τα φράγματα, που άρμοζαν σε πολεμική κατάσταση, δεν υπήρξε λύση», σχολίασε.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, είπε ότι τα συνεργεία του Δήμου θα αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ έχει υπάρξει συνεννόηση με την Αστυνομία για μεγαλύτερη επίβλεψη.
Κλείνοντας ο Π. Νίκας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή για κανέναν, «στήριξη, βοήθεια και κοινωνική πολιτική ναι, αλλά απέναντι στην αντικοινωνική συμπεριφορά και στην καταστροφή πρέπει να είμαστε απολύτως κάθετοι».

Φράχτες που κάποιος μπορεί να δει σε σύνορα κρατών, στρατόπεδα ή φυλακές έχουν τοποθετηθεί στο σχολικό συγκρότημα, αλλά δε στάθηκαν ικανοί να σταματήσουν τους εισβολείς

Ακριβώς πίσω από την περίφραξη διακρίνονται οι «παράγκες» των τσιγγάνων

Στέγαστρο και προβολείς που οι εισβολείς κατέστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας

Στο σχολείο υπάρχει φύλαξη που ξεκινά στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 10.00 το βράδυ, με αποτέλεσμα τις «επικίνδυνες» ώρες να αφήνεται στα χέρια όποιου θέλει να εισέλθει…
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ο Τσίπρας σε F-16, «πετά» πάνω από το Αιγαίο
~ Με αεροσκάφος της 110 Πτέρυγας Μάχης
 Πτήση στο βόρειο Αιγαίο, με ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 52+ πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του ΑΤΑ στη Λάρισα.
Με άλλο F-16 πετά μαζί του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και με τρίτο, μονοθέσιο, αεροσκάφος, ως συνοδεία, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Έτσι και ο κ. Τσίπρας μπαίνει στο «κάδρο» των πρωθυπουργών που πέταξαν με F-16 όπως παλιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Προηγουμένως, του έγινε κανονικά η ενημέρωση για το σχέδιο πτήσης, φόρεσε τη στολή του ιπτάμενου, μπήκε στο κόπκιτ και με πιλότο ένα από τα έμπειρα στελέχη του ΑΤΑ, «πέταξε» με προορισμό το βόρειο Αιγαίο.
«Πετάει, πετάει ο Τσίπρας;»
Νωρίτερα, τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πετάει με πολεμικό αεροσκάφος F-16 της 110 Πτέρυγα Μάχης που βρίσκεται στη Λάρισα, είχε επιβεβαιώσει το non paper που εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης το Μέγαρο Μαξίμου.
Η άτυπη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε: «Πετάει, πετάει, ο Τσίπρας; Αυτή είναι η απάντηση στους συναδέλφους που αναρωτιούνται για το σημερινό πρωινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού».  in.gr
 
***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Έπαιξαν μπάσκετ και τίμησαν τη μνήμη του Σωτήρη Δαμουρά 
Το ενδιαφέρον του μπασκετικού κόσμου ήταν στραμμένο το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κλειστό της Μεσσήνης, όπου φιλοξενήθηκε το τουρνουά στη μνήμη του αδικοχαμένου μπασκετμπολίστα Σωτήρη Δαμουρά, με τη συμμετοχή της Καλαμάτας ’80, του ΓΣ Μεσσήνης, του Άτλαντα και της Καλαμάτα BC, οι οποίες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του ΓΣ Μεσσήνης, Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος απένειμε πλακέτα στον πατέρα του Σωτήρη Δαμουρά, Χρήστο, ενώ βραβεύθηκαν και οι ομάδες που συμμετείχαν.
Η Καλαμάτα ’80 που θα εκπροσωπήσει τη Μεσσηνία φέτος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατέκτησε την πρωτιά, κερδίζοντας την πρώτη μέρα την Καλαμάτα BC με 71-45, ενώ στο μεγάλο τελικό επικράτησε με 76-50 κόντρα στον ΓΣ Μεσσήνης. Οι «Νησιώτες» είχαν ξεκινήσει με νίκη 53-34, κόντρα στον Άτλαντα, ενώ με τη σειρά της η καλαματιανή ομάδα επικράτησε στον μικρό τελικό με 73-62, κατακτώντας έτσι την 3η θέση στη διοργάνωση.
Συνθέσεις
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 (Αλέξης Κορογόνας): Αναγνωστόπουλος, Σκοπέτος, Μπάζιος, Παπαγεωργίου, Χατζής, Πατικόπουλος, Κοντόπουλος, Βούλγαρης, Αρβανίτης, Μέντης, Κατσαρέας, Αρώνης.
ΓΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Μιχάλης Μπακογιάννης): Αντωνόπουλος, Χαραλαμπόπουλος, Δρακόπουλος, Μπακογιάννης, Στρατόπουλος, Χλεπας, Παλαμίδης, Σαμπαζιώτης, Τοσκα, Μιχαλόπουλος, Δημόπουλος.
ΑΤΛΑΣ (Αντώνης Παυλής): Τσούλος, Φωτεινάκης, Ρουμελιώτης, Παναγιωτόπουλος, Τριανταφυλλόπουλος, Πουλουπάτης, Ζυγουράκης, Μποζονελος, Δελφακης, Σαρρής, Γιατράκος.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ BC (Αντώνης Κούτρης): Μιχόπουλος, Τσιγαρίδης, Τσικούρης, Αντωνόπουλος, Μαθιόπουλος, Καρούτας, Ηλιόπουλος, Σιδέρης, Παθιάκης, Γιαννακόπουλος, Γεωργανάς. 

***

~ ~*   ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αναρτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :   
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 :  Τριήμερη απόδραση -Διαδρομή -Εκδρομή στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ :ΣΚΙΑΘΟΣ- ΣΚΟΠΕΛΟΣ -ΑΛΟΝΗΣΟΣhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-39-2017.html .-
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  03 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-03-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008    : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-04-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από  το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-05-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 ...  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-06-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 07  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2017/10/arfara-news-07-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από  το  ....2008: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-08-2017.html .-  

~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 07 και08 Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική επισκόπησης της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/07-08-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/news-10-2017.html .- 
 ~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης...από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-12-2017.html .- 
~*

~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5873   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3733   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3740  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.346   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~**

~
  ~* 2η  ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ……30-09-2017 :
1 ~Από    γιορτή μουσταλευρίάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017: https://youtu.be/E0HTNnqaaTs .-
2 ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 1ο : https://youtu.be/z8vJSEcLEb8 .-
3 ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30-09-2017 2ο: https://youtu.be/qp7nPmtK6Q8 .-
4 ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 3ο  : https://youtu.be/8Xte-mSIrrs .-
5 ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 4ο: https://youtu.be/NIzzzZ5z2oY .-
6~Από    γιορτή μουσταλευρίάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30-09-2017 5ο:  https://youtu.be/6QBfhpXqFA4 .-
7 ~Από    γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο Αρφαρά 30/09/2017 6ο: https://youtu.be/JWW9Z_t0d4w .-
8 ~*2Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ και ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ στο Αρφαρά 30/09/2017: https://youtu.be/DyPHrtOQ48A .-
9 ~ Φώτο-βίντεο  2η γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στο ΑΡΦΑΡΑ 30/09/2017: https://youtu.be/Fs4zX4Fl_8c .-
-----------------------------------------------------------
~**  ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ …ΠΡΕΣΠΕΣ … :
 ~*Φώτο βίντεο Εύβοια Σκιάθος Σκόπελος Αλόννησος 1,2/10/2017: https://youtu.be/5W9hPfzxdlU .-
~* ΠΡΕΣΠΕΣ Ψαράδες  σπήλαια  Αγία Ελεούσα  Μεγ. Πρέσπα  2017: https://youtu.be/qU00_fNqIsw .-
~*Foto-video ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΣΟΣ 30/09 έως 02/10/ 2017: https://youtu.be/pFc0jarO1PE   .-
~*Ψαράδες Μ. Πρέσπα Μόλος  τριεθνές σπήλαια Εκκλησάκι  Μικρής Ανάνηψης  2017: https://youtu.be/x0OYBgYMjhQ  .-