~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 28  Οκτωβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  ....

~* Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές.     John F. Kennedy
 Είπε το "ΟΧΙ" του 1940 !(Μεταξάς)
 ~ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΠΟΣ  ΤΟΥ  1940 
Η απόφαση για την επίθεση κατά της Ελλάδας ελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 1940 από το Ιταλικό Πολεμικό Συμβούλιο, παρουσία του Μουσολίνι και παρά τις αντιρρήσεις πολλών από τους παρισταμένους για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπιζόταν η επιχείρηση.

~ Ο «Ντούτσε» ήθελε μία νίκη για να μπει στο μάτι του Χίτλερ, που είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις για μία επίθεση κατά της Ελλάδας. Πίστευε ότι η χώρα μας ήταν ο εύκολος στόχος. «Το μόνο μας εμπόδιο είναι οι λασπωμένοι δρόμοι» τον είχαν διαβεβαιώσει οι επιτελείς του. Ως ημέρα της επίθεσης ορίσθηκε η 26η Οκτωβρίου, αλλά ο Μουσολίνι τη μετέθεσε για τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμπέσει με τη 18η επέτειο της Πορείας προς τη Ρώμη, που έφερε τους φασίστες στην εξουσία.
~ Στην Αθήνα έφθαναν σωρηδόν οι πληροφορίες για επικείμενη ιταλική επίθεση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου ο Μεταξάς ενημέρωσε τους υπουργούς του για την κατάσταση και τους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική προπαρασκευή της χώρας είχε προχωρήσει ικανοποιητικά. Η αλήθεια ήταν ότι η χώρα μας ήταν σχεδόν ανοχύρωτη προς την πλευρά της Αλβανίας και με ελλιπείς στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς το βάρος είχε δοθεί στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Η ζωή, εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα κυλούσε στους δικούς της ρυθμούς. Το κοσμικό και πολιτιστικό γεγονός των ημερών ήταν η πρεμιέρα της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι» από τη νεοσύστατη Λυρική Σκηνή. Την παράσταση θα τιμούσε ο γιος του συνθέτη, γεγονός που είχε κινητοποιήσει την κοσμική Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι είχε καλέσει τον Μεταξά σε γεύμα μετά την παράσταση. Ο δικτάτορας αρνήθηκε («είναι δυσάρεστο για τον καθένας μας να δεχθεί το φιλί του Ιούδα» σημείωνε στο ημερολόγιό του») και έδωσε την εντολή σε μόνο δύο υπουργούς να παρακολουθήσουν την παράσταση.
Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου ο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Στέφανι» εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ελλάδας, στην οποία απαντά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ελληνική ηγεσία πιστεύει ότι η ιταλική επίθεση είναι ζήτημα ωρών. Ο αρχηγός του ΓΕΣ Αλέξανδρος Παπάγος επικοινωνεί με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ ενημερώνεται και ο Μεταξάς.
Τα άσχημα μαντάτα δεν θα αργήσουν. Στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα, Γκράτσι θα συναντηθεί τελικά με τον Μεταξά, αλλά για να του επιδώσει στο σπίτι του στην Κηφισιά τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι απαιτούσε από την Ελλάδα να μην εμποδίσει το στρατό του να καταλάβει ορισμένες στρατηγικές θέσεις στη χώρα μας. Η κυβέρνηση των Αθηνών είχε διορία τρεις ώρες για να δώσει την απάντησή της. Ωστόσο, αυτή ήταν αυτονόητη για τον δικτάτορα: «Donc, Monsieur c'est la guerre» («Λοιπόν, Κύριέ μου έχουμε πόλεμο!»). Με αυτές τις φράσεις στα Γαλλικά ειπώθηκε το ΟΧΙ από τον Μεταξά, που απηχούσε τις διαθέσεις του ελληνικού λαού. Αμέσως μετά, ο Μεταξάς ενημέρωσε τον άγγλο πρέσβη Πάλερετ και ζήτησε τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Ιταλοί δεν περίμεναν την εκπνοή του τελεσιγράφου. Ο αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα έδωσε την εντολή για προσβολή των ελληνικών θέσεων από τις 5 το πρωί. Την ώρα αυτή σημειώθηκε και η πρώτη ελληνική απώλεια. Ο 27χρονος πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από τα Τρίκαλα, που υπηρετούσε σε φυλάκιο της ελληνοαλβανικής μεθορίου, σκοτώθηκε από θραύσμα ιταλικού όλμου. Η ιταλική επίθεση εκδηλώθηκε με εισβολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στους τομείς της Πίνδου και της Ηπείρου (από το Γράμμο μέχρι το Ιόνιο) και με τοπικές συμπλοκές στην περιοχή της ΒΔ Μακεδονίας. Ο ιταλός αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα είχε στη διάθεσή του 135.000 άνδρες και ο έλληνας ομόλογός του Αλέξανδρος Παπάγος μόλις 35.000.
Στις 9:30 το πρωί πραγματοποιούνται και οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Πειραιά και το Τατόι δίχως συνέπειες, ενώ στην Πάτρα θα υπάρξουν νεκροί. Βομβαρδίστηκαν, ακόμη, η Διώρυγα της Κορίνθου και η ναυτική βάση της Πρέβεζας. Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ο Μουσολίνι γεμάτος καμάρι ανακοίνωνε στο Χίτλερ, με τον οποίον συναντήθηκε στη Φλωρεντία, την επίθεση κατά της Ελλάδας.
Το ΟΧΙ γίνεται δεκτό με πρωτοφανή ενθουσιασμό απ' όλο τον ελληνικό λαό, που ξυπνά στις 6 το πρωί από τους συριγμούς των σειρήνων και ξεχύνεται στους δρόμους, κρατώντας τη γαλανόλευκη. Οι στρατεύσιμοι ετοιμάζονταν για το μέτωπο «με το χαμόγελο στα χείλη» και το ραδιόφωνο μετέδιδε διαρκώς το περίφημο πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου: «Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από της 5:30 πρωινής σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους».
Η απόφαση της Ελλάδας να αντισταθεί προκαλεί αυθημερόν εκδηλώσεις θαυμασμού, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Σταδιακά αρχίζουν να καταφθάνουν δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης, με πρώτο αυτό του βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιου ΣΤ', που τονίζει: «Η υπόθεσίς σας είναι και ιδική μας υπόθεσις». Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεγράφημα του Τσόρτσιλ: «Θα σας παράσχομεν όλην την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον του κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην».
Οι ΗΠΑ, που ήταν εκτός πολέμου, εξέφρασαν απλώς τη λύπη τους δια του Προέδρου Ρούζβελτ, ενώ η Σοβιετική Ένωση παρέμεινε «άφωνη», αφού δεσμευόταν από το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ. Σε αντίθεση, ο Τουρκικός Τύπος δεν φείσθηκε διθυραμβικών επαίνων για το «ΟΧΙ». Η «Ικδάμ» έγραφε στις 29 Οκτωβρίου «Ζήτω η Ελλάς! Είμαστε υπερήφανοι, που έχουμε σύμμαχο ένα τέτοιο έθνος», ενώ η «Βακίτ» ανέφερε την Ελλάδα ως «αλησμόνητο για όλο τον κόσμο παράδειγμα γενναιότητας».
Πηγή: sansimera.gr

~***  28η Οκτωβρίου 1940: Στο ύψωμα 731 γράφτηκαν οι νέες Θερμοπύλες  
 ~ Είναι 9 Μαρτίου 1941,στο ύψωμα 731, του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου, όταν παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι η εαρινή επίθεση των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη ημέρα. 

* «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των». Αυτή τη διαταγή δίνει στους άνδρες του, ο ηρωικός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς. Είναι 9 Μαρτίου 1941,στο ύψωμα 731, του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου, όταν παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι η εαρινή επίθεση των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη ημέρα. Το ύψωμα 731 το υπερασπίζει το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά. Οι υπερτριπλάσιες σε δύναμη ανδρών ιταλικές δυνάμεις, ενισχυμένες με 400 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με τεράστιο αριθμό κανονιών, έπρεπε να καταλάβουν το ύψωμα και έτσι να τους ανοίξει ο δρόμος για τα Ιωάννινα.
 * Ήταν τόσα πολλά τα πυρά των Ιταλών στις 20 επιθέσεις εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, που το ύψωμα μετά τις μάχες, μειώθηκε κατά 5 μέτρα και σήμερα αναφέρεται στους χάρτες σαν ύψωμα 726 και όχι 731, καθώς το υψόμετρο καθορίζει την ονομασία τους. Τριακόσια πυροβόλα στρέφουν τις κάννες τους στο ύψωμα 731, το οποίο σφυροκοπείται ακατάπαυστα με βλήματα πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων. Σύμφωνα με τα Αρχεία Στρατού, έπεσαν 100.000 βλήματα μέσα σε δύο ώρες. Σε μισή ώρα δεν είχε μείνει δέντρο όρθιο στην κορυφή, σε μιάμιση ώρα τα πάντα ανασκάφτηκαν και σε δύο ώρες το ύψωμα είχε ρημαχτεί ολοσχερώς. Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, ο οποίος πολέμησε το 1940 στο αλβανικό μέτωπο, αποτυπώνει στο γραπτό του την εικόνα: «Ξημερώνει η 10η Μαρτίου 1941, ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλέρο, του Ιταλού Στρατάρχη ξαναρχίζει.
Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μίαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της. Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί. Τ' ακούει και ζαρώνει περίτρομη η ψυχή του ανθρώπου. Τα ελληνικά πυρά της έκοψαν την ορμή, ως που το μεσημέρι οι Ιταλοί ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, ξανάρχισαν, όμως, το πεζικό κατόρθωσε με μόνα τα δικά του να σπάσει το πρώτο κύμα του εχθρού. Στις 6 τ' απόγεμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χίμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά. Ήταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο».
Λόγω του μικρού αριθμού των αντρών και των λίγων πυρομαχικών που διέθεταν, η επίθεση αποκρούστηκε με μπουκάλια μολότωφ, τα οποία οι Έλληνες στρατιώτες τα έσκαγαν κυριολεκτικά πάνω στα πρόσωπα των Ιταλών στρατιωτών. Οι Έλληνες δε σταμάτησαν εκεί, αφού με τόσες ημέρες μάχης, η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Τους καταδίωξαν, πέρασαν τη χαράδρα με τους χιλιάδες νεκρούς κι έφτασαν μπροστά από τις ιταλικές γραμμές. Επικράτησε πανικός στο ιταλικό στρατόπεδο, αφού μόνο αυτό δεν περίμεναν να δουν. Φύγανε μετά από ώρα, στα πρώτα κροταλίσματα των Ιταλικών πολυβόλων. Εκτεθειμένοι λοιπόν οι Ιταλοί από τα ανατολικά, σταματούν τις επιθέσεις σε όλο το μέτωπο, οπότε και οι υπερασπιστές του 731 αποδεικνύονται αληθινοί νικητές και παίρνουν, μετά από μέρες, βαθιές ανάσες.
Το πρωί της 22ας Μαρτίου o Μουσολίνι παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη, «απογοητευμένος με τους στρατηγούς του», όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα. Ο στρατός του είχε υποστεί πανωλεθρία, με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 1.200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες. Το ύψωμα 731, που οι στρατιώτες της εποχής το ονόμασαν «Γολγοθά», έγινε θρύλος και αναγράφεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα, για να θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες του Αλβανικού Έπους. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941 έπεσαν υπερασπιζόμενοι το ύψωμα 50 Τρικαλινοί φαντάροι. Την 3η μέρα από το 5° σύνταγμα Τρικάλων χάνονται 586 άνδρες. Ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς, ο οποίος είχε πολεμήσει και στη Μικρά Ασία, επέστρεψε από το μέτωπο, λίγο αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση του 52ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Λιανοκλάδι, ενώ μετά την απελευθέρωση γνώρισε την εξορία και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1966.

Είναι 9 Μαρτίου 1941,στο ύψωμα 731, του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου, όταν παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι η εαρινή επίθεση των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη ημέρα. 

*  «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των». Αυτή τη διαταγή δίνει στους άνδρες του, ο ηρωικός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς. Είναι 9 Μαρτίου 1941,στο ύψωμα 731, του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου, όταν παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι η εαρινή επίθεση των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη ημέρα. Το ύψωμα 731 το υπερασπίζει το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά. Οι υπερτριπλάσιες σε δύναμη ανδρών ιταλικές δυνάμεις, ενισχυμένες με 400 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με τεράστιο αριθμό κανονιών, έπρεπε να καταλάβουν το ύψωμα και έτσι να τους ανοίξει ο δρόμος για τα Ιωάννινα.
Ήταν τόσα πολλά τα πυρά των Ιταλών στις 20 επιθέσεις εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, που το ύψωμα μετά τις μάχες, μειώθηκε κατά 5 μέτρα και σήμερα αναφέρεται στους χάρτες σαν ύψωμα 726 και όχι 731, καθώς το υψόμετρο καθορίζει την ονομασία τους. Τριακόσια πυροβόλα στρέφουν τις κάννες τους στο ύψωμα 731, το οποίο σφυροκοπείται ακατάπαυστα με βλήματα πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων. Σύμφωνα με τα Αρχεία Στρατού, έπεσαν 100.000 βλήματα μέσα σε δύο ώρες. Σε μισή ώρα δεν είχε μείνει δέντρο όρθιο στην κορυφή, σε μιάμιση ώρα τα πάντα ανασκάφτηκαν και σε δύο ώρες το ύψωμα είχε ρημαχτεί ολοσχερώς. Ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, ο οποίος πολέμησε το 1940 στο αλβανικό μέτωπο, αποτυπώνει στο γραπτό του την εικόνα: «Ξημερώνει η 10η Μαρτίου 1941, ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλέρο, του Ιταλού Στρατάρχη ξαναρχίζει.
Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μίαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της. Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί. Τ' ακούει και ζαρώνει περίτρομη η ψυχή του ανθρώπου. Τα ελληνικά πυρά της έκοψαν την ορμή, ως που το μεσημέρι οι Ιταλοί ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, ξανάρχισαν, όμως, το πεζικό κατόρθωσε με μόνα τα δικά του να σπάσει το πρώτο κύμα του εχθρού. Στις 6 τ' απόγεμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χίμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά. Ήταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο».
Λόγω του μικρού αριθμού των αντρών και των λίγων πυρομαχικών που διέθεταν, η επίθεση αποκρούστηκε με μπουκάλια μολότωφ, τα οποία οι Έλληνες στρατιώτες τα έσκαγαν κυριολεκτικά πάνω στα πρόσωπα των Ιταλών στρατιωτών. Οι Έλληνες δε σταμάτησαν εκεί, αφού με τόσες ημέρες μάχης, η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Τους καταδίωξαν, πέρασαν τη χαράδρα με τους χιλιάδες νεκρούς κι έφτασαν μπροστά από τις ιταλικές γραμμές. Επικράτησε πανικός στο ιταλικό στρατόπεδο, αφού μόνο αυτό δεν περίμεναν να δουν. Φύγανε μετά από ώρα, στα πρώτα κροταλίσματα των Ιταλικών πολυβόλων. Εκτεθειμένοι λοιπόν οι Ιταλοί από τα ανατολικά, σταματούν τις επιθέσεις σε όλο το μέτωπο, οπότε και οι υπερασπιστές του 731 αποδεικνύονται αληθινοί νικητές και παίρνουν, μετά από μέρες, βαθιές ανάσες.
Το πρωί της 22ας Μαρτίου o Μουσολίνι παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη, «απογοητευμένος με τους στρατηγούς του», όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα. Ο στρατός του είχε υποστεί πανωλεθρία, με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 1.200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες. Το ύψωμα 731, που οι στρατιώτες της εποχής το ονόμασαν «Γολγοθά», έγινε θρύλος και αναγράφεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα, για να θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες του Αλβανικού Έπους. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941 έπεσαν υπερασπιζόμενοι το ύψωμα 50 Τρικαλινοί φαντάροι. Την 3η μέρα από το 5° σύνταγμα Τρικάλων χάνονται 586 άνδρες. Ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς, ο οποίος είχε πολεμήσει και στη Μικρά Ασία, επέστρεψε από το μέτωπο, λίγο αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση του 52ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Λιανοκλάδι, ενώ μετά την απελευθέρωση γνώρισε την εξορία και πέθανε τον Φεβρουάριο του 1966.
 ~ 1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων. Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό τελεσίγραφο με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Στις 5:30 το πρωί αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.
1941: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής οι Αθηναίοι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.
1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.
~ 28 Οκτωβρίου
Της φωτοφώρου Σκέπης της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Ιερομαρτύρων Κυριακού επισκόπου Ιεροσολύμων και Αθανασίου του εκ Σπάρτης (Ατταλείας [†1653]). Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης, Αφρικανού, Μαξίμου, Τερεντίου, Πομπηίου, Φωκά. Των αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη: Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου (†1824). Οσίων Αθανασίου του νέου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Στεφάνου επισκόπου του Σαβαίτου. Φιρμιλιανού επισκόπου Καισαρείας. Μελχίωνος πρεσβυτέρου. Αρσενίου αρχιεπισκόπου Σερβίας και Φεβρωνίας.
~ Αν ο Θεός δεν δοξάση τον άνθρωπο, η δόξα των ανθρώπων είναι ένα τίποτε (Αββάς Σισόης).Γεροντικόν
~
* Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
* Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.
~* Απολυτίκιο Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/7WU_NqgOmxo  .-
~
Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απ....
 
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων

 .~* Φωτεινή Β.  Σ . στην πλατεία ΑΡΦΑΡΑ βόλτα   28/10/2017: https://youtu.be/9_Cvi4LbV_I    .-
~ Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του σπιτιού μου Φωτεινούλα 15 μηνών 28/10/2017: https://youtu.be/yF2P0uysuek .-
~ Δημοτικό Αρφαρών εκδήλωση   -2-  27/10/2017   :
https://youtu.be/yBCWyWRT51w   .-
~Δημοτικό Αρφαρών εκδήλωση 27/10/2017  -3-:
https://youtu.be/ZIgQYiO0QkY  .-
 ~Δημοτικό Αρφαρών εκδήλωση 27/10/2017  -4-:
https://youtu.be/9fEYafZC2WI   .-
~Δημοτικό Αρφαρών εκδήλωση 27/10/2017  -5-:
https://youtu.be/rqqvQn4mKr4  .-

*** Η Εκκλησία τη δεκαετία του 1940
~ Χρειάζεται να είναι κανείς εντελώς ανιστόρητος και κακοπροαίρετος για να αμφισβητεί την συμβολή της Εκκλησίας μας στους εθνικούς μας αγώνες. Ιδίως την δεκαετία του 1940, η Εκκλησία κράτησε άψογη εθνική στάση, που οφείλουμε να τη γνωρίζουμε και να την τιμούμε. Ευθύς εξαρχής, η φασιστική Ιταλία στόχευσε τον δεσμό μεταξύ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού.
Στις 15 Αυγούστου 1940, ο τορπιλισμός της Έλλης διαμήνυε πως στο Αιγαίο οι Έλληνες (δηλαδή οι Ορθόδοξοι) δεν είχαν καμία δουλειά να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Δεν είναι τυχαίο πως ο τορπιλισμός στόχευε τον εορτασμό της κοίμησης της Θεοτόκου, που αποτελεί στοιχείο διχογνωμίας της Ορθόδοξης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Με την κήρυξη του πολέμου, πολλοί κληρικοί και μοναχοί στρατεύτηκαν εθελοντικά και πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η εικόνα του στρατιωτικού ιερέα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Έπους της Αλβανίας. Αλλά και στα μετόπισθεν, η εκκλησία δημιούργησε ανθρωπιστικές οργανώσεις που στάθηκαν στο πλευρό της οικογένειας των μαχητών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-41, υπολογίζονται σε 60.000 οι οικογένειες του λεκανοπεδίου της Αττικής που φροντίστηκαν ποικιλόμορφα από την Εκκλησία.
Τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στον κατακτητή σηματοδοτεί η περήφανη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, που –στον κολοφώνα της κυριαρχίας του Άξονα!- αρνήθηκε να παραστεί στην παράδοση της πόλης των Αθηνών και να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου. Να υπογραμμισθεί πως με την πράξη του αυτή ο Αρχιεπίσκοπος δεν αρνούνταν απλά να τιμήσει μιαν κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως εκδήλωνε έμπρακτα την υποστήριξή του στην εξόριστη, ελεύθερη κυβέρνηση της Κρήτης και του Καΐρου, που υπό τον Βασιλέα Γεώργιο συνέχιζε τον πόλεμο κατά του Άξονα.
~ Στη διάρκεια της Κατοχής, η Εκκλησία οργάνωνε συσσίτια, φρόντιζε για την ένδυση, την υγειονομική περίθαλψη και τη θέρμανση των σκλαβωμένων. Πολλοί μοναχοί και κληρικοί συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ή θυσιάστηκαν για να μην προδώσουν τους πατριώτες. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στον κλήρο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που αντιμετώπιζε την μανιασμένη επιχείρηση εκβουλγαρισμού της Σόφιας, που στο πρόσωπο του Έλληνα «Πατριαρχικού» ιερέα έβλεπε ανέκαθεν τον μεγάλο της αντίπαλο.
Αποτελεί όνειδος για τους σημερινούς αμφισβητίες του ρόλου της Εκκλησίας, ανάμεσα στους οποίους ατυχώς συμπεριλαμβάνεται και ο νυν Υπουργός Παιδείας, ότι κατά τη δεκαετία του 1940 πολλοί κληρικοί δολοφονήθηκαν από άλλους Έλληνες, στο όνομα θολών και σκοτεινών ιδεοληψιών.
Τον Απρίλιο του 1949 ο π. Αναστάσιος (Καφαντάρης) της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος δολοφονήθηκε ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία, από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει κομμουνιστές στην Ιερά Τράπεζα. Αυτή είναι η ολέθρια κληρονομιά που φέρουν οι σημερινοί επίδοξοι διώκτες της Εκκλησίας μας. Ας προσέχουν τα βήματά τους για να μην καταβαραθρωθούν στα ίδια αντεθνικά και ανθρωποκτόνα σκοτάδια με τους δύσμοιρους ιδεολογικούς τους προκατόχους.
(*) Ο κ. Νίκος Ράπτης είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου-“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” 27/10/2016
 
*** Κονίτσης Ανδρέας για την 28η Οκτωβρίου: «Τότε η Ελλάδα είχε άξια ηγεσία»
~ Στο θάρρος που επέδειξαν οι Ελληνες και στην ηγεσία της χώρας την εποχή εκείνη αναφέρεται στην εγκύκλιό του για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου ο Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέας.
Συγκεκριμένα αναφέρει
ΘΕΜΑ: 28η Οκτωβρίου 1940 – «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες» (Κων. Καβάφης).
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-  Η νίκη της Πίνδου, με τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, ως πρωταγωνιστή, πέρασε πλέον στην ιστορική μνήμη του Έθνους.
Αλλά και η νίκη του Στρατού μας, στο θρυλικό Καλπάκι, με τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, πέρασε κι’ αυτή στην ιστορική μνήμη του Ελληνικού Έθνους.
Δυό μάχες – δυό Ηγέτες στρατιωτικοί – δυό νίκες περίλαμπρες, σφράγισαν το αθάνατο Έπος του 1940. Η Μάχη της Πίνδου, με την πάνοπλη εχθρική μεραρχία «Τζούλια», αν χανόταν, οι Ιταλοί θα καταλάμβαναν το Μέτσοβο και θα έκοβαν στα δύο την Ελλάδα. Τα φασιστικά στρατεύματα ήταν έτοιμα από καιρό, κρύβοντας όμως τα ετοιμοπόλεμα σχέδιά τους κάτω από δήθεν φιλειρηνικές διακηρύξεις του Μουσολίνι και του Τσιάνο, Ιταλού υπουργού των Εξωτερικών.
-Β-  Αλλά η Ελλάδα, τότε, είχε άξια Ηγεσία : Πολιτειακή, Πολιτική, Στρατιωτική και Εκκλησιαστική : Αρχηγός του Κράτους, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄. Πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Μεταξάς. Επί κεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος. Και Αρχηγός της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο από Τραπεζούντος. Έτσι, όταν τον Απρίλιο του 1939, η Ιταλία κατέλαβε την Αλβανία, τα πράγματα έδειχναν ότι, αργά ή γρήγορα, θαρχόταν και η σειρά της Ελλάδος. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση, χωρίς να παραβή την ουδετερότητά της, ενίσχυσε – κατά το μέτρο του δυνατού – τις στρατιωτικές Δυνάμεις και προς την πλευρά της Πίνδου και προς το Καλπάκι. Γιατί, αν ο εχθρός εξουδετέρωνε την εκεί άμυνα, θα έπεφταν τα Γιάννινα, οπότε, σύντομα, η Ελλάδα θα έχανε την ανεξαρτησία της.
-Γ-  Ο Δαβάκης, βαρειά τραυματισμένος, δεν πρόλαβε να «μαντρώση» τους Ιταλούς. Το έργο του, όμως, το συνέχισε ο Ταγματάρχης Ιωάννης Καραβίας, υπό τις οδηγίες του στρατηγού Βραχνού. Και σε λίγο, η περίφημη μεραρχία «Τζούλια» νικήθηκε κατά κράτος και διαλύθηκε, ενώ στην νίκη συνέβαλαν αθόρυβα, αλλά αποφασιστικά και οι ηρωΐδες «Γυναίκες της Πίνδου». Παράλληλα, όμως, η Ελλάδα έκλαψε τον πρώτο νεκρό Έλληνα αξιωματικό, τον Δωδεκανήσιο υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο.
Η Μάχη στο Καλπάκι, άρχισε σε λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου. Αλλά και εκεί οι Ιταλοί έπαθαν πανωλεθρία, μετά, μάλιστα, την οριστική γι’ αυτούς απώλεια της Γκραμπάλας, γύρω στις 15 Νεομβρίου του 1940. Έτσι, και ο στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος αναδείχθηκε άξιος και γενναίος ηγήτορας του Ελληνοιταλικού Πολέμου του 1940, και με την 8η Μεραρχία, της οποίας ήταν Διοικητής, απέκρουσε την εχθρική επίθεση και κατατρόπωσε τους Ιταλούς εισβολείς. «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες»…
~  -Δ- Αλλά, ενώ και οι δύο ήρωές μας, ο Δαβάκης στην Πίνδο και ο Κατσιμήτρος στο Καλπάκι, δόξασαν την Ελλάδα και δοξάστηκαν, στάθηκαν άτυχοι μετά την λήξη του Πολέμου. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, ο Κων/νος Δαβάκης συνελήφθη από τους Ιταλούς και, μεταφερόμενος ως όμηρος στην Ιταλία, πνίγηκε στην Αδριατική όταν το πλοίο τορπιλλίστηκε, το 1943. Εξ άλλου, ο στρατηγός Κατσιμήτρος, επειδή ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας στην γερμανοπρόβλητη Κυβέρνηση του Τσολάκογλου, για 3 ή 4 μήνες, θεωρήθηκε δωσίλογος. Και κάποιοι φρόντισαν να αμαυρώσουν την φήμη του.
Όμως, η αγνή Ελληνική ψυχή τους θαυμάζει και προσφέρει το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης της στην μνήμη τους. Η Ελλάδα χάρη στον ηρωισμό και την ανδρεία τους απώθησε τους επιδρομείς Ιταλούς. Και έδωσε στην κατατρομαγμένη Ευρώπη την βέβαιη ελπίδα ότι ο Γερμανικός Ναζισμος και ο Ιταλικός φασισμός θα συντριβούν – όπως και τελικώς συνέβη.
Ας είναι αιωνία και αγήρως η μνήμη της γενναίας και ηρωικής αυτής ξυνωρίδος : του Κωνσταντίνου Δαβάκη και του Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. Και καλόν είναι όλοι, ιδιαίτερα οι νέοι μας, ν’ ακούσουμε κάποιες σκέψεις του Δαβάκη, επίκαιρες και σήμερα όσο ποτέ : – Φροντίστε ο καθένας από σας να γίνη καλύτερος, να γίνη πραγματικός Έλλην και χριστιανός. Τότε η γαλήνη και η ευτυχία θα λάμψη στον ουρανό της πατρίδας μας. Οι κίνδυνοι που προέβλεψα στην Πίνδο υπάρχουν πάντοτε. Βλέπω τα αρπακτικά όρνεα που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να μπήξουν τα νύχια τους στο σώμα της Ελλάδος. Όχι ! Πίσω σατανάδες ! Θα αγωνισθούμε και εναντίον σας. Και με την βοήθεια του καλού Θεού, εμείς οι Έλληνες θα σας νικήσουμε.
Αυτά τα τελευταία λόγια ακούγονται σαν προφητεία. Τότε οι Ιταλοί. Τώρα, η Ενωμένη Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Ας μένουμε, λοιπόν, άγρυπνοι στις επάλξεις του χρέους.
Χρόνια πολλά, άγια ευλογημένα.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

*** Η κήρυξη του πολέμου στη Μεσσηνία μέσα από το πρωτοσέλιδο του "Θάρρους"
Το πρωτοσέλιδο του "Θάρρους" στις 29 Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο για το πως υποδέχτηκε η Μεσσηνία την κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς. Ήδη όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα οι πρώτοι Μεσσήνιοι έφεδροι έφυγαν για το μέτωπο από τις πρώτες ώρες του πολέμου ενώ με διάγγελμα ο Νομάρχης Μεσσηνίας Άγγελος Παπαδήμας ενημέρωσε τους πολίτες για την κήρυξη του πολέμου.
1379728_629329593785099_792654264_n.jpg
 (To αρχειακό υλικό του "Θάρρoυς" με ιστορία από το 1899,αποτελεί ένα "θησαυρό" για κάθε αναγνώστη. Ολόκληρο το αρχείο του Θάρρους σώζεται και σε ψηφιακή μορφή και μπορείτε να το βρείτε εδώ)

*** Με άστατο καιρό  σήμερα η παρέλαση στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  ΣΉΜΕΡΑ Σάββατο 28/10/2017 προβλέπεται νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/ 

*** Παλιά Καλαμάτα: Αφιέρωμα στους ήρωες και τις ηρωίδες της Εθνικής μας Αντίστασης (1940 – 1945) 
Σε δημοσιεύματα προηγούμενων χρόνων είχα αναφερθεί στους μεγάλους ήρωες του Αλβανικού Έπους. Είχα αναφερθεί στον ήρωα εύζωνα Κώστα Κουκίδη, που τυλίχτηκε με τη σημαία μας και πήδηξε από την Ακρόπολη. Στον Μαθιό Πόταγα, μαθητή Γυμνασίου, που αντιστάθηκε στους Γερμανούς και εκτελέστηκε επί τόπου. Στην Πηνελόπη Δέλτα που αυτοκτόνησε μην αντέχοντας να βλέπει τη σκλαβωμένη πατρίδα μας. Στον Αλέξανδρο Κορυζή που αυτοκτόνησε μην αντέχοντας την επερχόμενη σκλαβιά. Στον ταγματάρχη Κωνσταντίνο Βερσή, που αυτοκτόνησε όταν του ζήτησαν οι Γερμανοί να παραδώσει την πυροβολαρχία του.
Είχα ακόμα αναφερθεί στους ηρωικούς μας αεροπόρους, τους αετούς των αιθέρων, που τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία. Πιλότος Γρηγόρης Βαλκανάς από τους Χράνους της Αρκαδίας. Στο Μαρίνο Μητραλέξη, σμήναρχο. Στον υποσμηναγό Γιάννη Κυριαζή κ.ά.
Όμως, υπάρχει και ένα πλήθος από άγνωστες ηρωίδες που θυσιάστηκαν στα χρόνια της καταραμένης Γερμανικής Κατοχής για την ελευθερία της πατρίδα μας. Γυναίκες ηρωίδες, που έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει η Μπουμπουλίνα και η Τζαβέλαινα και το έσυραν μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης. Αφήνοντας πίσω τους τα ίχνη της ελληνικής ψυχής.
Η 60χρονη Λουκία Τοπάλη και η 38χρονη κόρη της κρεμάστηκαν στο ίδιο δέντρο.
Η 40χρονη Καλλιόπη Μαράτου – Χρήστου απ’ το Αργοστόλι δολοφονήθηκε στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.
Η 16χρονη Άννα Θωμάκου – Παυλάκου πυροβολήθηκε από τους ναζί και έπεσε σε πηγάδι για να σωθεί και να εκτελεστεί λίγους μήνες αργότερα στο Χαϊδάρι.
Η Μαργαρίτα Δημοπούλου και η 22χρονη Καίτη Βαΐδου εκτελέστηκαν επίσης στο Χαϊδάρι.
Η 18χρονη Ήβη Αθανασιάδου δολοφονήθηκε την ώρα που έγραφε συνθήματα στους τοίχους.
Η 25χρονη Αλίκη Χεμίκογλου έπεσε χτυπημένη από τα μανιασμένα φλογοβόλα των Γερμανών.
  Ο κατάλογος είναι μακρύς…
Η 31χρονη Αγγελική Ρογκάκου εκτελέστηκε μαζί με 21 συναγωνιστές της.
Εκατοντάδες ρίχτηκαν στις φυλακές βασανίστηκαν και υπέφεραν. Δεκάδες έμειναν ανάπηρες, περισσότερες μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως και χιλιάδες υπήρξαν εκείνες που στήριξαν τον αντιστασιακό αγώνα.
Και οι ιστορικοί Έλληνες και ξένοι αναρωτιούνται: Τι μπορεί να έκρυβε στην ψυχή της η καταγόμενη από τα Κρώρα της Θήβας, 22χρονη Καίτη Βαΐδου, όταν αγέρωχη αντιμετώπιζε τους Γερμανούς στρατοδίκες, που την καταδίκασαν σε θάνατο και την εκτέλεσαν τον Αύγουστο του 1944;
Γνώριζε πολλά, κι όμως δε μίλησε. Δε μαρτύρησε κανέναν. Έστησε το κορμί της, σαν άλλη Ζαν ντ’ Αρκ της Αντίστασης, η Ελένη Βαλλιάνου (1909-1944).
Η Ολλανδέζα Λουκία Σέλλε, σύζυγος του Παναγιώτη Τοπάλη, στα Λεχώνια Βόλου, μαζί με την κόρη της Σοφία είχαν μεταβάλει το εξοχικό τους σπίτι σε καταφύγιο μαχητών του εθνικού αγώνα. Γνωρίζοντας ξένες γλώσσες έγραφαν στον Τύπο της Αντίστασης και σε εφημερίδες του εξωτερικού, διέθεταν μεγάλα χρηματικά ποσά, οργάνωναν συσσίτια και πολεμούσαν τον κατακτητή. Υπό περίεργες συνθήκες συνελήφθησαν απ’ τους γκεσταπίτες και υπέφεραν αφάνταστα μαρτύρια.
Τις κρέμασαν μάνα και κόρη στο ίδιο δέντρο και μαζί ακόμα μία Ελληνίδα, τη Φιλίτσα Καλαβρού, 40 ετών. Τρεις όμορφες και γενναίες ψυχές άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ένα δέντρο.
Τελικά, φάνηκε ότι επρόκειτο για άτιμη προδοσία, γιατί επακολούθησε μεγάλο πλιάτσικο στο αρχοντικό τους σπίτι, όπου υπήρχαν πολύτιμα έργα τέχνης, ακριβοί πίνακες, αμέτρητα ασημικά, πολύτιμες πέτρες και χιλιάδες λίρες. Ήταν τ’ αργύρια της προδοσίας.
Μία ακόμη ηρωίδα, αφανής, της Κατοχής υπήρξε η Ακριβή Νικολετοπούλου. Εργάστηκε για την Αντίσταση, βοήθησε στην έκδοση εφημερίδας, μπήκε στη μυστική υπηρεσία των Άγγλων και εγκατέστησε πομπό στα Ζαρουχλαίικα. Στην Αθήνα έδρασε με το ψευδώνυμο Έφη. Συνελήφθη στο ξενοδοχείο των Ξένων (οδός Αιόλου). Υπέστη φριχτά βασανιστήρια και εκτελέστηκε στις 8 Σεπτέμβρη 1944.
Στο τελευταίο γράμμα προς τους γονείς της έγραφε:
«Είμαι ευχαριστημένη γιατί πεθαίνω σαν Ελληνίδα. Ο ωραιότερος και τιμιώτερος θάνατος».
Μία άλλη συγκλονιστική ιστορία ηρωισμού είναι της φτωχής ράφτριας Νίκης Χωμενίδου στην Αθήνα. Είχε μετατρέψει το σπίτι της, στην οδό Ρόδου, σε μόνιμο καταφύγιο Βρετανών. Ανήκε στην ομάδα της Λέλας Καραγιάννη. Η δράση της ξεκίνησε το 1941. Συνελήφθη από τους Ιταλούς, κλείστηκε στις φυλακές TRANI και από τότε δεν την ξαναείδε κανείς.
Αλλά και η εθνομάρτυρας Αλίκη Χεμίκογλου, κόρη του γνωστού στην αθηναϊκή κοινωνία γιατρού Γ. Χεμίκογλου, γεννημένη στο Παρίσι. Ο πόλεμος τη βρήκε στην Αθήνα, φόρεσε τη στολή της νοσοκόμας και βρέθηκε στο μέτωπο. Όταν έβγαλε τη στολή της νοσοκόμας, μπήκε στην Αντίσταση. Σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της κατασκοπίας, αλλά οι Γερμανοί βρέθηκαν στα ίχνη της, λίγο προτού φύγει για τη Μέση Ανατολή, και τη συνέλαβαν. Υπέστη πρωτάκουστα μαρτύρια στις εγκαταστάσεις των SS (οδός Μέρλιν 6). Της ξερίζωσαν τα μαλλιά, τη στεφάνωσαν με σίδερο που έσφιγγε, τη μαστίγωσαν και διοχέτευαν ηλεκτρικό ρεύμα στα ευαίσθητα σημεία του σώματός της. Κι όμως, σακατεμένη, την πήγαν να «ψυχαγωγήσει» Γερμανούς στρατιώτες, απ’ όπου και απέδρασε. Βρήκε καταφύγιο στο Χρυσό της Άμφισσας, σ’ ένα χαμόσπιτο, όπου προσπάθησε να περάσει τη νύχτα. Εκεί την εντόπισαν τα γερμανικά σκυλιά και εκεί γνώρισε τη μεγάλη «γερμανική θηριωδία… την έκαψαν ζωντανή με τα φλογοβόλα όπλα. Ήταν χειμώνας του 1943.
Το σημερινό δημοσίευμα αποτελεί μια μικρή ελπίδα της μεγάλης θυσίας που έγινε από πατριώτισσες Ελληνίδες, την καταραμένη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Είναι ένας μικρός κατάλογος ηρωίδων  που πέρασαν στο «Πάνθεον» της ιστορίας και που οι μορφές και τα ονόματά τους θα πλανώνται γύρω μας και θα ζουν στις καρδιές όλων για τη μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα.
  Για την ιστορική έρευνα: Βασίλης Ι. Μανιάτης 

*** Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του ΟΧΙ στην Καλαμάτα 
Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας θα διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες  και θα ολοκληρωθούν σήμερα ανήμερα του "ΟΧΙ".
Μεταξύ άλλων, χθες, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των Σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης. Στις 11.00 έγινε κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, επί της Κεντρικής Πλατείας, στους ανδριάντες των Ηρώων και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη και στις 12.00 ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις προτομές των Ηρώων επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Στις 13.00 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», για τους υπαλλήλους των Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τραπεζών και Οργανισμών. Την εορταστική εκδήλωση επιμελήθηκε το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.
   28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2017, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
Ώρα 07.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, η δε Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα περιέλθει τις οδούς της πόλης και θα παιανίσει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
Ώρα 08.00: Έπαρση σημαίας στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, κατά την οποία θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικό άγημα με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Ώρα 10.15: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη Φιλόλογο του Μουσικού Λυκείου Καλαμάτας Δωροθέα Βλάμη.
Μετάβαση εκπροσώπων Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως, οι εκπρόσωποι Αρχών και Οργανώσεων και το Κοινό θα μεταβούν στο χώρο της παρέλασης, επί της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί και θα μετάσχουν σ' αυτήν οι εξής: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Νομού Μεσσηνίας, Τμήμα Εθελοντών Νοσηλευτικής Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι Της Παράδοσης», Τμήμα Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Τμήμα Τοπικής Εφορείας Οδηγών και Προσκόπων, αντιπροσωπευτικά τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.
Ώρα 17.31: Υποστολή σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

*** «Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη» στην Τριφυλία 
Δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c) και ενημερωτικές διαλέξεις έγιναν την Τρίτη και την Τετάρτη στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά αντίστοιχα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ενημερωτικού Προγράμματος «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδους Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» για το 2017, που συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και δράσεις υλοποιούνται σε πολλές πόλεις της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
Στους Γαργαλιάνους δόθηκαν οι διαλέξεις: «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα» από τον κ. Χαλβατσιώτη, «Είναι απαραίτητη η ινσουλίνη στο διαβητικό;» από την ενδοκρινολόγο Λιάνα Τζίφα - Λούρα και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο» από το χειρουργό, επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Παναγιώτη Γιαννόπουλο και στα Φιλιατρά: «Παχυσαρκία και Διαβήτης» από την ενδοκρινολόγο Αρετή Κορακοβούνη, «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα» από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο» από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Και στις δύο εκδηλώσεις χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», Αθανασία Καρούνου, καθώς και αυτοδιοικητικοί του Δήμου Τριφυλίας.
Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, «η νόσηση από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Η δράση όλων μας στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι θα διεξαχθεί ακόμα μία αντίστοιχη δράση στις αρχές Νοεμβρίου στην Κυπαρισσία. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Μοίρασε ευθύνες ο Π. Νίκας για τη διαχείριση των σκουπιδιών 
Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και "λάβρος" εναντίον συναδέλφων του (Δ. Καμπόσος) που τον κατηγορούσαν για το κόστος στο Δήμο Καλαμάτας, στάθηκε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Αφορμή αποτέλεσε η έγκριση του διαγωνισμού προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Λυπούμαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση για 2,5 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να έχει προτείνει ή να έχει επιβάλει μια άλλη λύση, μια διαφορετική λύση, εννοώ ακόμα και στο γενικό επίπεδο, δεν το έκανε. Επομένως, το μόνο το οποίο απέμεινε είναι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, στέλνοντας έτσι κι ένα… μήνυμα ευθυνών για τη μελλοντική αύξηση των δημοτικών τελών.
Επιπλέον, χαρακτήρισε την έγκριση, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, του διαγωνισμού του Δήμου με τον οποίο η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων ανατίθεται στην εταιρία «Ηλέκτωρ», ως «κόλαφο» προς αυτούς που «είπαν και έγραψαν» διάφορα, αναφερόμενος προφανώς στο δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, που επανειλημμένως με δηλώσεις του μιλούσε για υψηλό κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων και για διαγωνισμό στον οποίο νόμιμη συμμετοχή είχε μόνο μία εταιρεία, η Ηλέκτωρ.
«Ειλικρινά χαίρομαι γι’ αυτή την εξέλιξη (την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο), γιατί σε αυτό τον τόπο δεν αφήνομε κάτι να προχωρήσει, δεν αφήνομε κάτι που είναι καθαρό να φαίνεται και καθαρό. Γι’ αυτό η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρώ ότι είναι κόλαφος για πολλούς οι οποίοι είπαν και έγραψαν διάφορα πράγματα. Δε θέλω να αντιπαρατεθώ περαιτέρω επ’ αυτού», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι η σύμβαση με την Ηλέκτωρ δε θα υπογραφεί αμέσως, αλλά θα προηγηθεί διαπραγμάτευση για μείωση τις τιμής που έχει προσφέρει (59,1 ευρώ ανά τόνο), δεδομένου ότι «μετά το διαγωνισμό ο Δήμος έχει εγκαταστήσει ένα αριθμό μηχανημάτων, υπάρχει μερικός εξοπλισμός και θα επιδιώξουμε τη μείωση της τιμής με απολύτως διάφανες διαδικασίες και αποφάσεις συλλογικών οργάνων».
Τέλος, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η σύμβαση με την Ηλέκτωρ θα διακοπεί αυτόματα μόλις ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση, σύμφωνα με το διαγωνισμό που έχει κάνει η Περιφέρεια και τον οποίο έχει κερδίσει η ΤΕΡΝΑ.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Καλαμάτα 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) με τον Εικαστικό Τομέα της «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου με το γενικό τίτλο: «πρόσθεση+». Η φάση αυτή προβλέπει την άφιξη αποστολής καλλιτεχνών από την ΑΣΚΤ στην Καλαμάτα.
Αναλυτικά η εικαστική δράση θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης από 5 έως 12 Νοεμβρίου, με τη μορφή ελεύθερου εργαστηρίου ζωγραφικής, όπου περίπου δεκαπέντε φοιτητές και τελειόφοιτοι του α' εργαστηρίου ζωγραφικής θα εμπνευστούν από τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και θα δημιουργήσουν έργα που αφορούν στην Καλαμάτα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τουλάχιστον δύο ζωγραφικά έργα.
Το αποτέλεσμα αυτής της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα εκτεθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη και η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 11 Νοεμβρίου, με διάρκεια ενός μήνα, έτσι ώστε να μπορούν να την επισκεφτούν περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας. Το ένα από τα δύο έργα του κάθε καλλιτέχνη θα διατεθεί με τη μορφή δωρεάς στη Δημοτική Πινακοθήκη, με σκοπό μέρος να παραχωρηθεί ώστε να κοσμήσει το Δημαρχείο της πόλης. Επιπρόσθετα, τα έργα μπορούν να φωτογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τη "Φάρις" ή το Δήμο (λεύκωμα, ημερολόγιο).
Τα έργα αλλά και η εικαστική προσέγγιση θα αξιολογηθούν εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά από καθηγητή της ΑΣΚΤ και το διευθυντή του τομέα και θα αποδοθούν τρία βραβεία. Τα χρηματικά έπαθλα που θα συνοδεύουν τα βραβεία αντιστοιχούν σε 600, 500 και 400 ευρώ καθαρά. Επίσης, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας διάλεξη σχετικά με το Α' Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ.
Η δράση αυτή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θέλει να καταδείξει τη σχέση του Εικαστικού Τομέα με τον κορυφαίο θεσμό εικαστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που είναι η ΑΣΚΤ. Τονίζεται η συνάφεια και η παράλληλη πορεία του καλλιτεχνικού προσανατολισμού των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Η πολλαπλή αυτή καλλιτεχνική δημιουργία θα δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλοι την εικαστική τέχνη εν τω γίγνεσθαι σε μια πραγματική της μορφή. Θα δοθεί η ευκαιρία να δουν όλοι τα οικεία τοπία της Καλαμάτας μέσα από τα μάτια των νέων καλλιτεχνών, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερη καλλιτεχνική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τους θεατές. Επίσης, αποτελεί καταγραφή του παρόντος χρόνου με την ιστορία της Καλαμάτας.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια του προγράμματος "Τέχνη στην πόλη μου", που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν.
Ο προϋπολογισμός της εκδήλωσης με τίτλο "πρόσθεση+" ανέρχεται σε 12.450 ευρώ.  Α.Π. 

*** 'ΣΚΑΝΔΑΛΟ' ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ τι έχουν να πουν;..

~ Ποιες ακριβώς είναι οι αυξημένες ανάγκες του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής;
Eίναι μήπως τα ταξίδια στις ΗΠΑ;
Είναι κάτι άλλο που δε γνωρίζουμε και καλό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει;
Το γράφουμε διότι δε μπορούμε να φανταστούμε για ποιο λόγο αυξάνεται το μηνιαίο όριο από 800,000 με ΦΠΑ σε ΑΝΕΥ ΟΡΙΟΥ! Καλά διαβάσατε ΑΝΕΥ ΟΡΙΟΥ….

*** ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ! Απαγγέλθηκαν οι ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για την 'ανάμειξη' της Ρωσίας...

~ Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον ενέκρινε χθες την απαγγελία των πρώτων κατηγοριών στην έρευνα για την φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι κατηγορίες, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι όποιοι από τους κατηγορούμενος θα συλληφθούν το συντομότερο τη Δευτέρα.
Αμερικανικές υπηρεσιών πληροφοριών είχαν καταλήξει τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επικρατήσει έναντι της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνά ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του προέδρου Τραμπ με τη Μόσχα, καθώς και τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων, όπως αυτό της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής. Tο υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε στα μέσα Μαΐου στον Μιούλερ, τον πρώην διευθυντή του FBI, την έρευνα αυτή.
Ο Πίτερ Καρ, ένας εκπρόσωπος του Μιούλερ, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο, έπειτα από αίτημα του πρακτορείου Ρόιτερς, σχετικά με την αναφορά του CNN.
Ο Τραμπ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για σύμπραξη μελών της εκστρατείας του με Ρώσους και έχει χαρακτηρίσει κυνήγι μαγισσών τις έρευνες γύρω από το θέμα. Το Κρεμλίνο επίσης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VOICENEWS! ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ! To EΠΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

~ Ξημερώνει μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, η 28η Οκτωβρίου και δέος γεμίζει τις καρδιές των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Το voicenews.gr τιμώντας τη μέρα,  σας παρουσιάζει σπάνιο, φωτογραφικό υλικό από το έπος του 1940.
 
 
 
 
 
 
 

*** MIΣΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΛΑΤΡΕΥΕΤΕ τους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ; Eίστε Ρατσιστές ή απλά ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;..

~ Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αίσθηση της πραγματικότητας.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η απόφαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας να διοργανώσει διανομή τροφίμων ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και ουχί για Έλληνες.
Δεν υπάρχουν φτωχοί Έλληνες που έχουν προβλήματα;
Αν γινόταν το ανάποδο δεν θα φώναζαν όλοι για ρατσισμο;
Όταν αποκλείεις κάποιον λόγο της φυλής του είσαι ρατσιστής. Τόσο απλά..


***  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ! Ο Κ. Βελόπουλος στον Γ. Αυτιά...

~  Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στην τηλεόραση του Σκάι το Σάββατο 28 Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα μιλήσει για ζητήματα που κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει.
Επιπλέον, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, ο κος Βελόπουλος θα φιλοξενηθεί στο πάνελ του Γιώργου Παπαδάκη, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" στον ΑΝΤ1.


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για το Ελληνικό ποδόσφαιρο Super League:
Για την 9η αγωνιστική ..
 Σάββατο 28-10-2017 :
ΛΑΡΙΣΣΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  1-0 , (0-0) .-^
Τα γκολ : 90+5΄ Ναζλίδης  .-

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ -ΚΕΡΚΥΡΑ  2-1  (0-0) .- ^
Τα γκολ : 71΄ Πμλίδης , 76΄Κόντε , 82΄ Γιάκος , .-^ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-0  ,(0-0) .-^
Τα γκολ : (δεν δόθηκε κανονικό πέναλτι σε χέρι του Ανδρούτσου) , 56 ΄ Λούκας Βιγιαφάνιες  ,
~ 15' Χέρι του Ανδρούτσου στην περιοχή έπειτα από προσπάθεια του Βιγιαφάνες. Ο διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί θεωρώντας ότι η απόσταση ήταν πολύ κοντινή. Έπρεπε να δώσει πέναλτι αφού ο χαφ των ερυθρόλευκων μεγαλώνει την επιφάνεια του σώματός του. ΝΑΙ ...
~ 75' Κίτρινη κάρτα σε Οφόε. Κανονικά έπρεπε να δοθεί κόκκινη στον Βέλγο χαφ, αφού σπρώχνει με τον ώμο τον Κουρμπέλη εκτός φάσης .-
* 80' Φωνάζει για πέναλτι ο Ολυμπιακός! Ο Χουλτ σπρώχνει τον Καρσελά εντός περιοχής, αλλά ο Παπαπέτρου δείχνει «παίζετε». ΟΧΙ..
Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου // Βοηθοί: Ιωάννης Τουμπακάρης / Κούλα Χασάν
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέδο, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουρμπέλης, Σιλά, Βιγιαφάνιες ( Καμπέσας) , Λουντ, Χίλιεμαρκ(Κουτρουμπής), Μολίνς (Μουνιέ) .-
Στον πάγκο: Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Κουτρουμπής, Ρέις, Μουνιέ, Καμπέσας
 Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ομάρ, Σισέ, Ένχελς, Κούτρης, Ρομαό, Οφόε( Ζιλέ), Φορτούνης, Πάρντο (Ανσαριφάρντ) , Ανδρούτσος(Καρσελά.), Εμενίκε
Στον πάγκο: Καπίνο, Μποτία, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Ανσαριφάρντ, Καρσελά, Φιγκέιρας

~** Σάββατο 28-10-2017  στο πρωτάθλημα U20 :
ΠΑΟΚ-ΑΣΤΈΡΑΣ Τρίπολης  0-0 .-^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΕΚ  1-0 .- ^
ΛΑΜΙΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 2-2 .- ^
ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ 4-2 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 , (0-0) .-^ 
ΞΑΝΘΗ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ   - Αναβλήθηκε

***  Για το ποδόσφαιρο στην Football League :
 Σάββατο 28-10-2017 :1η αγωνιστική
ΑΡΗΣ -ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ   5-0 , (3-0) .-
Τα γκολ : 19΄Πλατέλας , 24΄Πασσάς , 31΄Κάσσος , 74΄Καπνίδης/Λουκάρης , 90+3΄ Μπαργάν .-
Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
Σάββατο (28/102017)
Άρης-Αιγινιακός 3-0
(18' Πλατέλλας, 24' Πασάς, 31' Κάσσος)

Κυριακή (29/10/2017)
Εργοτέλης-Καλλιθέα (15:00)
Βέροια-Απόλλων Πόντου (15:00)
Σπάρτη-Παναιγιάλειος (15:00)
Δόξα Δράμας-Αναγέννηση Καρδίτσας (15:00)

Δευτέρα (30/10/2017)
Αχαρναϊκος-Απόλλων Λάρισας (15:00)
Παναχαϊκή-Τρίκαλα (15:00)
ΑΟΧ Κισσαμικός-Καραϊσκάκης (15:00)
Πανσερραϊκός - ΟΦΗ (15:00)

Η επόμενη αγωνιστική (2η)
Εργοτέλης-ΑΟΧ Κισσαμικός
ΑΕ Καραϊσκάκης-Αχαρναϊκός
Καλλιθέα-Παναχαϊκή
Απόλλων Λάρισας-Βέροια
Τρίκαλα-Άρης
Απόλλων Καλαμαριάς-Σπάρτη
Αιγινιακός-Δόξα Δράμας
Παναιγιάλειος-Πανσερραϊκός
Αναγέννηση Καρδίτσας-ΟΦΗ

*** Γ΄  εθνική στο ποδόσφαιρο στον 5ο Όμιλο :
 Η   αγωνιστική  , (5/11/2017)Τσικλητήρας-Καλαμάτα
Ζάκυνθος-Αστέρας Βλαχιώτη
Παλληξουριακός-ΠΑΟ Βάρδας
Λεωνίδιο-Αμαλιάδα
Αχαϊκή-Βραχνέικα
Πανηλειακός-Παναρκαδικός

*** Πρωταθλήματα ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α΄ Τοπικό  5η αγωνιστική
Σάββατο 28-10-2017 :
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  0-2 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΑΝΔΡΟΥΣΑ   1-3  .- ^
Α1  Τοπικό 5η αγωνιστική
Σάββατο 28-10-2017 :
ΔΩΡΙΟ-ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλίδι    1-0 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  3-2 .- ^
Β΄ Τοπικό 1ος Όμιλος 5η αγωνιστική:
Σάββατο 28-10-2017 :
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ  2-0 .- ^
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ-ΑΕΚ Καλαμάτας
Β΄ Τοπικό  2ος Όμιλος 5η αγωνιστική:  
Σάββατο 28-10-2017 :
ΠΑΤΙΣΤΑΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ    2-4  .- ^
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπειού-ΦΥΤΕΙΑ
ΔΑΝΑΟΣ-ΔΟΞΑ Καλαμάτας   1-2 .- ^
ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας-ΛΟΓΓΑΣ

** Τετάρτη 25-10-2017  :
Νέων ΕΠΣ ΙΘΑΚΗΣ/ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΕΠΣ Μεσσηνίας 2-4 .- ^
Παίδων  ΕΠΣΙΘΑΚΗΣ-ΕΠΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  0-5 .- ^

*** 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
 
Τρίτη, 24/10/2017
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 75-81
Κίμκι (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 85-78
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 68-69
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 100-90

Τετάρτη, 25/10/2017 :
Μπασκόνια (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία) 63-80 .-
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 81-63
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 81-70
Μάλαγα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 76-80 .-
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (26-27/10/2017)

Πέμπτη, 26/10/2017
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)    87-84 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-24 ,20-25 , 23-12 ,  25-23 .-
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  78-74 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-22 , 22-1715-1424-21 .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Κίμκι (Ρωσία) 92-75 , (49-40)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-20 , 27-20 , 25-15 ,  18-20 .-
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  66-87 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-18 , 15-22 , 19-2316-24 .-

Παρασκευή, 27/10/2017
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)   80-98 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 26-27 , 17-27 , 17-19 , 20-25  .- ^

Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 78-72 .- ^
Τα  δεκάλεπτα: 17-17  , 18-15 , 25-19 , 18-21  .-^

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)  70-68, (36-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα: 19-21 17-2317-11 , 17-13 , .-^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6 (1), Ρίβερς 5 , Παππάς 24 (2), Ντένμον 3 (1), Γκιστ 5 , Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 3 (1), Γκάμπριελ 3 (1), Όγκαστ, Λοτζέσκι 3 (1), Καλάθης 12 , Αντετοκούνμπο 6.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τόμπσον 4, Μέλι 14 (2), Μαχμούτογλου, Ουάναμεϊκερ 14 (2), Σλούκας 6 , Νάναλι, Γκούντουριτς 2, Βέσελι 15, Ντουβερίογλου, Ντατόμε 13 (3).

Βαλένθια (Ισπανία)-Μάλαγα (Ισπανία)  91-53  .-^
Τα  δεκάλεπτα:  31-11 , 26-14 , 16-1718-11 .- ^

Βαθμολογία
Ν-Η 

Ρεάλ Μαδρίτης 4-0
Ολυμπιακός 4-0
Κίμκι 3-1
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-1
-------
Βαλένθια   3-1
Φενέρμπαχτσε 2-2
Ερυθρός Αστέρας  2-2
Μακάμπι Τελ Αβιβ 2-2
-------- 
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-2
Παναθηναϊκός 2-2
Μπάμπεργκ  2-2
Μπαρτσελόνα 1-3
Αρμάνι Μιλάνο  1-3
Μάλαγα 1-3  
Μπασκόνια 0-4  
Αναντολού Εφές 0-4

5η  αγωνιστική :
02/11/2017 :
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ -ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.-ΜΙΛΑΝΟ
ΡΕΑΛ Μ. -ΚΙΜΚΙ Μ.
03/11/2017:
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ- ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ
ΤΣΣΚΑ Μ . -ΖΑΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

6η αγωνιστική :
09-11-2017 :
ΤΣΣΚΑ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.-ΡΕΑΛ Μ .
ΜΙΛΑΝΟ-ΖΑΚΛΙΡΙΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
10-11-2017 :
ΚΙΜΚΙ-ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ-ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΟΥΝΙΚΑΧΑ-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

~** Στο  Ευρωμπάσκετ :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ   νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  ,ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-

*** Για την Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ  :
Σάββατο 28-10-2017  :
ΚΥΜΗ -ΛΑΡΙΣΣΑ ΦΑΡΟΣ  70-71 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-22, 10-18 , 23-16 , 17-15 .-^

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ -ΑΕΚ  82-78 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :23-19,20-25 ,22-13 ,17-21 .- ^

ΚΟΡΥΒΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 68-67 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :20-17 ,18-23 ,17-11 , 13-16 .- ^

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΛΑΥΡΙΟ  73-95 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :23-22,12-18 , 16-30 , 22-25 .-^

 ΤΡΙΚΑΛΑ-ΠΑΟΚ    87-78  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-17 ,28-23 , 22-19 , 18-17  .-^

***

*** Κανονικά οι αγώνες στα γήπεδα ποδοσφαίρου της Μεσσηνίας 
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Tρεις αγώνες σήμερα, πέντε Κυριακή
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.,
 ΟΜΟΝΟΙΑ – ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
 ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΘΟΥΡΙΑ
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι συναντήσεις ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Διαβολτισίου και Εθνικού Μελιγαλά – Εράνης Φιλιατρών.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΑΝΔΡΟΥΣΑ

Τ. ΑΓΡΑΣ – ΑΟ ΦΑΡΑΙ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ.

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

ΟΜΟΝΟΙΑ – ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ. – ΕΡΑΝΗ Φ.
 
Αναλυτικά οι διαιτητές με τους βοηθούς που «σφυρίζουν» τα ματς της 5ης  αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, έχουν ως εξής:Σήμερα - 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – Πανθουριακός: Δ. Νίκας, Φ. Κασκάνης, Δημ. Σταυρόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Ηλ. Ρέκκας, Χ. Τσοπανάκης, Στ. Τσαούση
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΑΣ Ανδρούσας: Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Έρβ. Τζεμάλι
Κυριακή 29 Οκτωβρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – ΑΟ Φαραί: Ηλ. Νικολόπουλος, Χ. Τσοπανάκης, Ερβ. Τζεμάλι
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Αναγέννηση Παραλίας: Π. Σερεμέτης, Κώστας Βοσνάκης, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Διαβολιτσίου: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ι. Γιαννέτσος, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Πάμισος Μεσσήνης: Μ. Καρβούνης, Σ. Αθανασοπούλου, Φ. Κασκάνης
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – Εράνη Φιλιατρών: Δημ. Πλακογιάννης, Δημ. Ταβουλαρέας, Στ. Τσαούση.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 4 αγώνες)
1. Πάμισος Μεσ.         14-3     12
-. Απόλλων Καλ.        12-2     12
3. ΑΟ Διαβολιτσίου    5-2       10
4. Θουρία        10-2     9
-. Ανδρούσα    6-5       9
6.  Τ. Άγρας     9-6       6
-. Εράνη Φιλ.   5-7       6
-. Σπερχογεία   5-3       6
9. Εθνικός Μελ.          6-4       5
10. Κυπαρισσία 6-8    4
-. Ασπρόχωμα 5-7       4
12. ΑΟ Φαραί 3-3       3
-. Αναγέννηση Παρ.    3-14     3
14. Μιλτιάδης  5-10     1
-. Ομόνοια       2-9       1
-.Ολυμπιακός Καλ.     0-11     1
 A1 KATHΓΟΡΙΑ

ΔΩΡΙΟ – ΠΕΤΑΛΙΔΙ

ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.

ΧΩΡΑ – ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ

ΑΕ ΑΒΙΑΣ – ΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΑΕ ΜΑΝΗΣ

ΚΟΡΩΝΗ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛ.

ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ – ΑΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

~*    Αναλυτικά οι διαιτητές με τους βοηθούς που σφυρίζουν τα ματς της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – Απόλλων Πεταλιδίου: Ν. Τουρλομούσης, Ν. Γκούμας, Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Αστέρας Μικρομάνης: Ευστ. Ζαρακοβίτης,
Γ. Βανικιώτης, Ε. Παναγιωτόπουλος
Κυριακή 29 Οκτωβρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – ΑΟ Μεθώνης: Ν. Γκούμας, Ν. Τσίρμπας, Γ. Γαλακούτης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – Ολυμπιακός Ανάληψης: Ηλ. Σκόρδος, Αρ. Κυριόπουλος Γ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΕ Μάνης: Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
Ακρίτας Κορώνης – Ηρακλής Καλαμάτας: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ε. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βανικιώτης
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φυτειάς- ΑΕ Γαργαλιάνων: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Γ. Σκαρπέτης, Ηλ. Ρηγόπουλος.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 4 αγώνες)
1. ΑΕ Μάνης   10-2     10
-. Πεταλίδι       5-1       10
3. Αίαντας Καλ. 5-2    8
4. Δώριο          8-7       7
-. ΑΟ Μεθώνης 3-2    7
6.  ΑΟ Φυτειάς 6-5     5
-. Ηρακλής Καλ. 6-5   5
-. ΑΕ Γαργαλιάνων 3-4           5
9. Χώρα 2-5    4
-. ΑΕ Αβίας 2-5           4
-. Κορώνη 3-7 4
12. Ανάληψη 3-5         3
13. Χανδριναϊκός        3-6       1
-. Αστέρας Μ. 3-7       1
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Αρκετά ενδιαφέροντα ματς και στους δύο ομίλους
 ~ Οι διαιτητές των συναντήσεων  της 5ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές που σφυρίζουν τις συναντήσεις  της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής, που διεξάγονται σήμερα, αύριο και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, έχουν ως εξής:
Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Ατρόμητος Πλατέος: Ηλ. Σκόρδος, Ν. Τσίρμπας, Αθ. Παπαϊωάννου
Δημοτικό Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – ΑΕΚ Καλαμάτας: Δημ. Ταβουλαρέας, Ι. Γιαννέτσος, Β. – Ηρ. Ρηγοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Πατίστα – ΠΑΟ Καλλιθέας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ε. Μπασιλάρης, Αρ. Κυριόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – ΑΣ Φυτειάς: Δην. Πλακογιάννης, Γ. Ρουμελιώτης, Γ. Γαλακούτης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – Δόξα Καλαμάτας: Γ. Νιάρχος, Γ. Μιχαλόπουλος, Γ. Σκαρπέτης
Ώρα 6.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Νέδουσα – ΑΕ Λογγάς: Χρ. Γεωργαντάς, Βασιλ. Βρυώνης, Κων. Βοσνάκης
Κυριακή  29 Οκτωβρίου – 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Διαγόρας Κοπανακίου: Β. Σακκάς, Ε. Τσαούση, Αντ. Μιχαλόπουλος
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Παπαφλέσσας Άμφειας: Ηλ. Ρέκκας, Θεόδ. Τζιαμουράνης, Ηλ. Ρηγόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
Πανευαϊκός – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Δ. Σταυρόπουλος, Αθ. Παπαϊωάννου, Αντ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Παναθηναϊκό Καλαμάτας: Ν. Τουρλομούσης, Π. Κομπιλίρης, Γ. Ρουμελιώτης
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Μεσσηνιακός – Αστέρας Βαλύρας: Φ. Κασκάνης, Κων. Βοσνάκης, Θ. Τζιαμουράνης
Ρεπό: Κεραυνός Καλαμάτας, Πανιώνιος, Πράσινα Πουλιά.

***

~   ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αναρτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 :  Τριήμερη απόδραση -Διαδρομή -Εκδρομή στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ :ΣΚΙΑΘΟΣ- ΣΚΟΠΕΛΟΣ -ΑΛΟΝΗΣΟΣhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-39-2017.html .-
------------
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  03 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-03-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008    : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-04-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από  το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-05-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 ...  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-06-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 07  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2017/10/arfara-news-07-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από  το  ....2008: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-08-2017.html .-  

~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 07 και08 Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική επισκόπησης της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/07-08-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/news-10-2017.html .- 
 ~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης...από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,....   από το 20008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-13-2017.html .-
~*  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : B ΄ ΜΕΡΟΣ  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 14  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 20008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-14-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/news-15-2017-2008.html .- 
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  14 και 15  Οκτωβρίου  2017: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/14-15-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/news-16-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 17  Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-18-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-21-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-23-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2017/10/news-24-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου  2017:Αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/21-22-2017-8-0-1.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/10/news-25-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  20008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     από το  2008  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-27-2017-2008.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 28  Οκτωβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-28-2017.html  .-
~*(
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5893   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3761   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3756  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.410    βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279   ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~**