~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 .
~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!


 ~ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 08-02-2018
~~~~~~~~~~~~~~~~
 
 Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοσ...τής.
~* «Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».
— Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης

  ΑΠΟΚΡΙΕΣ (Καθαρά Δευτέρα για φέτος 19-02-2018 )
~~~~~~~~~~~~
Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
~* Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας». Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)
~* Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, μέχρι και του Μ. Σαββάτου.
Με την εμφάνιση και τον βαθμιαίο καταρτισμό του σαρανταήμερου της νηστείας προ του Πάσχα, ακολούθησε και η ανάγκη της δημιουργίας σχετικής ασματικής ποίησης και της συλλογής της σε ένα βιβλίο.
Έτσι δημιουργήθηκε το εκκλησιαστικό βιβλίο Τριώδιο,το οποίο αρχικά περιείχε τρεις ωδές.
Περιλαμβάνει ιερά ποιήματα από τον 5ο ως τον 15ο αιώνα.
Το πρώτο έντυπο του Τριωδίου εξεδόθη στην ελληνική γλώσσα το 1522 μ.Χ.
ΟνομάζεταιΤριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σημαίνει οι τρεις ύμνοι που συνηθίζουμε να λέγε στην εκκλησία.
Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του «Τελώνη και Φαρισαίου».
Τη δεύτερη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του «Ασώτου Υιού».
Η τρίτη είναι της «Απόκρεω».
Η τελευταία Κυριακή της αποκριάς είναι η «Τυρινή» (τυροφάγου).
Το τέλος της αποκριάς είναι την αυγή της επόμενης μέρας:
η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, που ονομάζεταιΚαθαρά ∆ευτέρα.
~* αποκριές.
Ηπρώτη εβδομάδατου Τριωδίου λέγεται καιΠροφωνή ή Προφωνέσιμη, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι αποκριές. Η εβδομάδα αυτή λέγεται καιαμόλυτη ή απόλυτη, επειδή τότε οι ψυχές των πεθαμένων βγαίνουν στον Πάνω Κόσμο.
Η πρώτη εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου.
Ηδεύτερη εβδομάδαλέγεταιΚρεατινή ή της Κρεοφάγου ή Ολόκριγια,επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νηστεύουν Τετάρτη και Παρασκευή.
Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω, ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν η τελευταία μέρα της κρεοφαγίας (από + κρέας) όλης της περιόδου του Τριωδίου.
Ητρίτη εβδομάδαλέγεταιΤυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τη Δευτέρα, μια εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα, άρχιζε η αποχή από το κρέας και επιβαλλόταν η χρήση τυριού και γαλακτερών σαν ενδιάμεση άσκηση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας.
Από την Καθαρή Δευτέρα, αμέσως μετά την Κυριακή της Τυρινής, όλοι οι κανονισμοί της νηστείας επανέρχονται σε ισχύ. Ωστόσο η ελεύθερη χρήση του κρασιού μετατρέπει αυτή τη Δευτέρα σε αποκορύφωμα της αποκριάς.
Από την προτελευταία Κυριακή, την Κυριακή της Απόκρεω, πήρε την ονομασία της ολόκληρη η περίοδος των τριών εβδομάδων (από Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Τυροφάγου) πριν από την Καθαρή Δευτέρα, πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Όλη αυτή η περίοδος ονομάζεται λαϊκά και χωρίς μεγάλη συνέπεια "αποκριά" ή "αποκριές" ή "απόκριες", δηλαδή μέρες αποχής από το κρέας, σε αντίθεση με τη "Σαρακοστή", δηλαδή τις σαράντα μέρες νηστείας.
~* Αποκριά: ετυμολογία, διάρκεια, προέλευση
Αποκριά ετυμολογικά σημαίνει μακριά από το κρέας (εκκλησιαστικά).
Είναι η περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου, ψυχικής και σωματικής,για να βιώσει το Θείο Πάθος και την ανάσταση του Σωτήρα Χριστού.
H αποκριά διαρκεί τρεις εβδομάδες και ξεκινάει 60 μέρες πριν το Πάσχα.
Αποκριά(λαογραφικά)
Η περίοδος αυτή συνδυάζεται με το έθιμο του «Καρνάβαλου» που είναι η θεότητα της Αποκριάς. Είναι έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας, του «μασκαρέματος».
Προέλευσηαποκριάς
Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.
Συνδέεται µε την λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασμών.
Ετυμολογία της λέξης: καρναβάλι
Η λέξη καρναβάλι ετυμολογικά προήλθε από τις λατινικές λέξεις:
κάρνε (κρέας) και λεβάρε (αίρω, σηκώνω):
carnem levare που σημαίνειδιακοπή της βρώσης κρέατος.
Στα ελληνικά η λέξη αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας, παύση της κρεοφαγίας.
Η ετυμολογία από το carrus navalis= αμαξίδιο ναυτικό, καρότσι ναυτικό, λόγω του ιερού πλοίου του Διόνυσου, θεωρείται αβάσιμη από τους Έλληνες λαογράφους.
Εκδοχές για την προέλευση του Καρναβαλιού:
` ~ Προέρχεται από τις παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων και τις γιορτές προς τιμή του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυμίας.
Από τα Σατουρνάλια ή τα Λουπερκάλια των Ρωμαίων.
Από την μεταφορά των Καλανδώντων Ρωμαίων από την αρχή του έτους στην αρχή της Άνοιξης.
Από τη συγχώνευση εθίμων που υφίστανται από την αρχαιότητα και έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης.
Γιορτάζονταν και βιώνονταν δυναμικά από το λαό μας. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές με τολμηρές φράσεις και πράξεις.
Η παράδοση του καρναβαλιού εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.
Οι παγανιστικές πρακτικές ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που δεν καταργήθηκαν τελείως . Όταν εμφανίστηκε ο χριστιανισμός, αν και οι άνθρωποι σταμάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύμπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να μεταμφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόμους παρέμειναν.
- Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της πατρίδας μας γιορτάζονταν οι Αποκριές με τον ίδιο τρόπο, με μικρές διαφορές ή παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή,
~   ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ :
Γιαγιά, τι ’ναι το Τριώδιο;
-----------------------------------------
 
~ Η Ελπίδα και ο Γιώργος, είναι απ’ τα παιδιά που έχουν την ευλογία στην οικογένειά τους, να ζει πολύ κοντά, η γιαγιά Σοφία
Απλή στους τρόπους, κολοσυνάτη, χωρίς πολλές γραμματικές γνώσεις, όμως πολύ πιστή στο Θεό.
* Μας αρέσει να την ακούμε με προσοχή κάθε φορά που αποφασίζει να μας διηγηθεί κάποιο από τα θαύματα που έζησε…
Τις Κυριακές λοιπόν μετά απ’ την εκκλησία,έχουμε τη συνήθεια να μαζευόμαστε όλοι μαζί στο σπίτι της,
για το μεσημεριανό φαγητό και, έτσι έγινε και σήμερα…
Αφού απολαύσαμε τα νόστιμα και καλοψημένα φαγητά της γιαγιάς, μαζέψαμε και τακτοποιήσαμε τα πιάτα και τη κουζίνα. Οι «μεγάλοι» πήραν το καφεδάκι τους και βγήκαν να τ’ απολαύσουν στον ανθοστόλιστο και μυρωδάτο κήπο.Μπήκαμε κιόλας στην Άνοιξη βλέπεις!
Η γιαγιά έκατσε στη συνηθισμένη της γωνιά κάτω απ’ τις αγαπημένες της, άγιες εικόνες και τα’ άσβεστο με τα’ Άγιο Φως απ’ την Ανάσταση, καντηλάκι της.
– Σήμερα λοιπόν παιδιά μου ξεκινά το Τριώδιο…
– Γιαγιά, τι’ναι το Τριώδιο;ρώτησε η Ελπίδα.
– Με την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου που διάβασε ο παπάς σήμερα στην εκκλησία και λίγο πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή, ο Θεός μας θυμίζει πως υπάρχουν δυο λογής ανθρώπων: οι υπερήφανοι ,και οι ταπεινοί που αναγνωρίζουν τα σφάλματά τους και μετανοιώνουν γι’αυτά.Γι’ αυτό κι Εκείνος τους αγαπά.
Την επόμενη Κυριακή, είναι η παραβολή του Ασώτου που μας λέει για το γιό ενός πλούσιου πατέρα, που αποφάσισε να σπαταλήσει το μερίδιο απ’ τη περιουσία του και να φύγει μακρυά απ’ το σπίτι του…
– Γιαγιά , είπε ο Γιώργος , έμεινε για πάντα μακρυά του;
– Ευτυχώς όχι,παιδί μου!αφού πέρασε πολλή δυστυχισμένη ζωή,γύρισε κλαίγοντας στον πατέρα του, παρακαλώντας τον να τον συγχωρέσει…
– Και την άλλη Κυριακή γιαγιά, που λέμε της Αποκρηάς θα ντυθούμε να πάμε στο καρναβάλι όπως κάνουν και τα’άλλα παιδιά;
– Άα! Γιωργάκη μου ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός λέει μια παροιμία! Και ξέρεις τι λέει ο Χριστούλης μας; Όπου είναι ο θησαυρός μας ,εκεί είναι και η καρδιά μας!
– Τι συμαίνει αυτό γιαγιά;
~ * – Σημαίνει παιδιά μου ότι, αυτό το έθιμο είναι απ’τα παλιά , απ’ τους αρχαίους ακόμα που λάτρευαν το θεό Διόνυσο και έβαζαν μάσκες και ντύνονταν παράξενα κι ύστερα, έκαναν πράξεις άσεμνες, που δε λέγονται παιδί μου!…
– Ο Απόστολος Παύλος μας λέι να φεύγουμε απ’ την ειδωλολατρεία και οι άγιοι της εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος μας παροτρύνουν να μοιάζουμε με τις μελισσούλες που πετούν στα μυρωδάτα λουλούδια του αγρού κι απ’ αυτά τρυγούν το νέκταρ, κι όχι με τις μύγες που πηγαίνουν όπου είναι βρωμιά!…είπε ο πατέρας ,πού άκουσε τη κουβεντούλα τους!
– Μα τι θα πουμε στους συμμαθητές μας που θα παρατηρήσουν ότι λείπουμε;
~ * – Μπορείτε με θάρρος , σαν γνήσιοι χριστιανοί, ν’ απαντήσετε ότι :
Προτιμούμε να μη στενοχωρήσουμε το Χριστούλη μας και ότι δε γίνεται να υπηρετούμε δυο κυρίους…Ή τον Ένα θ’αγαπάμε ή τον άλλο…
Και ξέρετε πως γι’ αυτό θα κερδίσετε από ένα λαμπερό στεφάνι ,απ’ το Θεό γιατί αγωνίζεστε γι’ Αυτόν;
– Εγώ το θέλω αυτό το στεφάνι ,γιαγιά!
– Κι εγώ!
Μπράβο, καλά μου παιδιά! Τώρα είστε ήρωες σαν τους αγίους μας και όπως ο αη-Γιώργης, μαρτύρησαν και δε πρόδωσαν τη πίστη τους, παρ’όλα τα πλούτη και τ’αξιώματα που τους έταξαν οι άρχοντες!
Χαρά σ’αυτούς π’ακούν το λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν! Και ξέρετε; Εκείνη τη μέρα θα σας φτιάξω τη πιο νόστιμη τυρόπιτα και θα φάμε κι απ’ το αγαπημένο σας γλυκό σταφύλι που έφτιαξα με τα χεράκια μου, κι αν θέλετε, θα σας δείξω τα παράσημα που ο παππούς σας κέρδισε στο πόλεμο του ’40…
– Αλήθεια γιαγιά;
– Φυσικά ,είπε κι η μητέρα,που συμπλήρωσε την παρέα μας, κι έτσι , θα γιορτάσουμε όλοι μαζί, χριστιανικά!…
    Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης
Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com)Άγιος Θεόδωρος ο ΣτρατηλάτηςΆγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης - Μιχαήλ Χατζημιχαήλ© www.michaelhadjimichael.comΆγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης~ 8 Φεβρουαρίου
Ζαχαρίου του προφήτου. Θεοδώρου του Στρατηλάτου (1) (†319). Μαρτύρων Μάρθας και Μαρίας (2) των αδελφών και Λυκαρίωνος. Οσίων, Νικηφόρου, Στεφάνου και Φιλαδέλφου, Μακαρίου επισκόπου Πάφου και Πολυκάρπου.
(1)O άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Συχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό. Όταν ο αυτοκράτορας Λικίνιος επισκέφθηκε την Ηράκλεια είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τον Θεόδωρο. Ζήτησε ωστόσο κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για τον άγιο, οι οποίες δυσαρέστησαν τον αυτοκράτορα. O Θεόδωρος ήταν χριστιανός. Αμέσως ο Λικίνιος διέταξε να φέρουν τον άγιο ενώπιόν του και όταν παρά τις παρακλήσεις, τις απειλές και υποσχέσεις ο άγιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του και υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε.
(2)Οι αγίες Μάρθα και Μαρία ήταν αδελφές, οι οποίες έζησαν κατά την περίοδο των ανελέητων διωγμών των Χριστιανών από τους άθεους και ασεβείς ειδωλολάτρες. Οι δύο αδελφές καταδικάστηκαν διότι αφιέρωσαν την ζωή τους στη διάδοση της ευαγγελικής πίστης, ιδίως ανάμεσα στο γυναικείο κόσμο. O έπαρχος προσπάθησε με διάφορες κολακείες και τεχνάσματα να τις πείσει να λυπηθούν τη νεότητά τους, αλλά εκείνες έμειναν αμετάπειστες και επισφράγισαν την πίστη τους με το τίμιο αίμα τους μαζί με τον νεαρό μοναχό Λυκαρίωνα.
~** Τσικνοπέμπτη και Εκκλησία: Τι σημαίνει για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
 ~ : Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε φέτος την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
*  Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής!
Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεασσαρακοστής.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την νηστεία πριν από το Πάσχα: την 1η εβδομάδα την λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, την 2η εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας (από εγκράτεια και «φρενάρισμα» των θελημάτων μας), αλλά τρώμε μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα (άμα είναι και βιολογικά, ακόμη καλύτερα)!!!.
~ Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου, δηλαδή την Απολυτή σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα των «απόκρεω» ίσχυε η νηστεία και έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη έχουμε πάλι νηστεία, δηλαδή προετοιμασία για τα επερχόμενα.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή, δηλαδή την Πέμπτη.
Επειδή με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, αναδύεται έντονη τσίκνα-κάπνα, ονομάζεται τσικνοπέμτη.
Εχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί, για να μας θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
~* Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή ή Προφωνή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.
*** Σκόπια: Αλλαγή στάσης για την ονομασία, δείχνει δημοσκόπηση
~  Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικής, διεξήγαγε έρευνα στο κράτος των Σκοπίων και διαπίστωσε αλλαγή στην κοινή γνώμη σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας.
*  «Πέρυσι το 30% των πολιτών αντιτάχθηκε πλήρως στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, λόγω του φόβου της αλλαγής ταυτότητας, και κατόπιν δημοσίων συζητήσεων εμπειρογνωμόνων και ανώτερων αξιωματούχων, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 19,6%».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «το περίπου 20 τοις εκατό των πολιτών είναι έντονα κατά της αλλαγής του ονόματος του κράτους, επειδή φοβούνται την ταυτότητα, αλλά εάν το όνομα του «μακεδονικού» έθνους και της γλώσσας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, τότε το 41% των πολιτών θα αποδέχονταν την αλλαγή του ονόματος.
~  Σημειώνεται ότι η δημόσια συζήτηση με τους πολίτες πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων καθώς και πρώην αξιωματούχων, ενώ πριν από τη συζήτηση διεξήχθησαν συνεντεύξεις με 1200 πολίτες από όλη τη χώρα.
Η έρευνα έδειξε ότι η εμπλοκή των πολιτών στη συζήτηση σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ επηρέασε σοβαρά την κριτική σκέψη τους και αυξήθηκε η προθυμία τους να αντιμετωπίσουν τα οφέλη και τις προκλήσεις της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

*** Το συγκλονιστικό κείμενο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς
~  Πολλές φορές σαν γονείς, ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα παιδί που το μόνο που θέλει είναι αγάπη από εμάς.
Τα οικονομικά προβλήματα, τα νεύρα της δουλειάς και το άγχος της επιβίωσης μας κάνει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο.
* Ποιο είναι αυτό; Ο τρόπος μας και η συμπεριφορά μας απέναντι στο παιδί μας. Διαβάστε το συγκλονιστικό κείμενο της Κατερίνας Μάλλιου.
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να σε φοβάμαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, τραυμάτιζες την αυτοπεποίθηση μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν είχα αξιοπρέπεια επειδή ήμουν μικρός…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να μην τολμάω, να μη δοκιμάζω, να μην προσπαθώ να ανακαλύπτω, να μην παίρνω πρωτοβουλίες, για να μη θυμώνεις…
Ενώ εσύ μου φώναζες, με έκανες να νιώθω ασήμαντος και αδύναμος…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου έδειχνες ότι δεν μπορούσα να σε εμπιστεύομαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν μπορούσα να σου μιλήσω αν είχα κάποιο πρόβλημα ή κάποιος μου έκανε κακό, γιατί φοβόμουν πώς θα αντιδρούσες…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι όταν αγαπάμε κάποιον, έχουμε δικαίωμα να του φερόμαστε άσχημα…
~  Ενώ εσύ μου φώναζες, η φωνή σου δεν με άφηνε να σκεφτώ τα λόγια σου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, ίδρωνα, η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά, το στομάχι και τα αυτιά μου πονούσαν…
Ενώ εσύ μου φώναζες, θύμωνα που δεν νοιαζόσουν για αυτά που ήθελα να σου πω…
Ενώ εσύ μου φώναζες, αναρωτιόμουν που πήγε ο μπαμπάς μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να φωνάζω κι εγώ…
Ενώ εσύ μου φώναζες, ήμουν μόνος μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, σκεφτόμουν ότι δεν μ” αγαπάς πια…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι επιτρέπεται να φέρομαι άσχημα σε κάποιον πιο αδύναμο από μένα…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες πώς να φερθώ στα παιδιά μου όταν μεγαλώσω…
Ενώ εσύ μου φώναζες, δεν φανταζόσουν τον αγώνα που πρέπει να δώσω τώρα που μεγάλωσα, για να μη γίνω σαν εσένα…

***  Ο Πάπας έδωσε στον Ερντογάν το μετάλλιο «Άγγελος της ειρήνης» (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
 ~  Στη βιβλιοθήκη του Βατικανού συναντήθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια συνάντηση που διήρκεσε 50 λεπτά. Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγός του Εμινέ, η κόρη του Έσρα, και πέντε υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.
* Στο τέλος της συνομιλίας τους ο Πάπας δώρισε στον Ερντογάν μετάλλιο με «τον Άγγελο της ειρήνης». «Είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και στην δικαιοσύνη. Είναι ο άγγελος της ειρήνης που στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.
Παράλληλα, ο Πάπας δώρισε στον Τούρκο πρόεδρο και ένα έργο χαρακτικής που απεικονίζει την βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, όπως ήταν το 1600, το μήνυμά του για την φετινή ημέρα της ειρήνης και την εγκύκλιό του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκανε δώρο στον πάπα έναν πίνακα κεραμικής με την θέα της Κωνσταντινούπολης και μια κασετίνα με βιβλία του μουσουλμάνου θεολόγου Μεβλανά Ρουμί.
~  Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, στο τέλος της επίσκεψης χαιρέτισαν τον Αργεντινό Πάπα με μια μικρή υπόκλιση και αγγίζοντας με το χέρι την καρδιά τους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Φραγκίσκος ζήτησε από το τουρκικό προεδρικό ζεύγος -όπως συνηθίζει- να προσευχηθεί υπέρ του έργου του, και ο Ερντογάν του απάντησε με χαμηλή φωνή: «Και εμείς περιμένουμε μια δική σας προσευχή».
~* Holy See: Erdogan welcomed to Vatican by Pope Francis : https://youtu.be/UVQ261hqX9M .-

***  Ανησυχία και «αιχμές» Αναστασόπουλου για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος 
«Ο Τσώνης λύνει τα προβλήματα μόνο στα λόγια»
 Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, πάνω στα ζητήματα επικαιρότητας του Δήμου Μεσσήνης, παραχώρησε χθες το πρωί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος.
  «Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος να γίνει με όρους του 21ου αιώνα και όχι με του 1950»
Ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου εκδηλώνοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις γύρω από το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που, όπως σημείωσε, κινδυνεύει να χαθεί.
Υπενθύμισε ότι είναι έτοιμη η μελέτη της παραλιακής χάραξης, για την οποία είχαν περάσει περιβαλλοντολογικοί όροι και είχε προσαρμοστεί στις «επιθυμίες» του Δ.Σ. Μεσσήνης, η οποία και θα μπορούσε να έχει δημοπρατηθεί.
Επίσης, ανέφερε ότι από τα τέλη του ’16 αναμένουν τη μελέτη που προετοιμάζει ο «Μορέας» πάνω στη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου.
Ο κ. Αναστασόπουλος υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, έχει δεσμευτεί να φέρει και τις δύο μελέτες, όταν τελειώσουν, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να συγκριθούν τα κόστη κατασκευής και το Σώμα να αποφασίσει για την πιο συμφέρουσα για το Δήμο. Πρόσθεσε δε, ότι- σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση- εκεί θα αποδειχθεί ότι η μελέτη της παραλιακής χάραξης δεν είναι «Φαραωνική» όπως είχαν κάποιοι υπαινιχθεί, αλλά ίσως κοστίζει και λιγότερο από την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου. Τόνισε, επίσης, ότι ο νέος δρόμος πρέπει να κατασκευαστεί με όρους του 21ου αιώνα και όχι με όρους του 1950 που ο κάθε παράγοντας ζητά να περάσει κοντά από το κτήμα του…
Ζήτησε, τέλος, από τον κ. Τσώνη να σταματήσει να κρύβεται γύρω απ’ αυτό το ζήτημα και να πάρει ξεκάθαρη θέση, ενώ υπογράμμισε ότι αν το έργο χαθεί, η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στο σημερινό δήμαρχο Μεσσήνης… Απαντώντας σε ερώτηση αν υπονοεί κάτι λέγοντας «για όρους του 1950», ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι εκφράζει την ανησυχία κατοίκων της Ανάληψης που είχαν δει ένα προσχέδιο του δρόμου και κατέληγε σε ένα «Σίγμα τελικό», ενώ θα μπορούσε να πηγαίνει ευθεία.
Για να σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι ανησυχίες, τόνισε ότι πρέπει ο κ. Τσώνης να σταματήσει να κυκλοφορεί με τη «μελέτη» στο πορτμπαγκάζ και να τη φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  Συγχαρητήρια σε Χαρίτση για το σχολείο στο Πεταλίδι, «καθυστέρηση» καταλόγισε σε Τσώνη
Ο Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου.
Αρχικά συνεχάρη τον κ. υπουργό που επενέβη τόσο άμεσα και χρηματοδότησε μέσω του ΠΔΕ με 450.000 ευρώ την επισκευή του σχολείου.
Αναφορικά με το «ιστορικό» της υπόθεσης και τις αναφορές που έγιναν προς τη δική του Δημοτική Αρχή το περασμένο Σάββατο, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι παρέλαβε στα «χαρτιά» από τον πρώην Δήμο Πεταλιδίου μια απόφαση για χρηματοδότηση 500.000 ευρώ, την οποία επικαιροποίησε από τον ΟΣΚ και προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου το 2013, καθώς και στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Το έργο «σκόνταψε» από τον ανάδοχο, καθώς δεν είχε οικοδομική άδεια, όπως πολλά ακόμα παλιά σχολικά κτήρια, και σταμάτησε η δημοπρασία.
Συμπλήρωσε δε ότι η δική του Δημοτική Αρχή έκανε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες και το σχολικό κτήριο απέκτησε Οικοδομική Άδεια στις 22/1/2015, δύο μέρες μόλις μετά την ανάληψη καθηκόντων του κ. Τσώνη.
Αναρωτήθηκε δε, γιατί από τότε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσώνης δεν έκανε τίποτα πάνω σ’ αυτό το θέμα παρά μόνο τον περασμένο μήνα ενημέρωσε τον κ. υπουργό, τον οποίο και συνεχάρη για την άμεση ανταπόκριση.
  Μεγάλα τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών
Ο κ. Αναστασόπουλος στο τέλος της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της Μεσσήνης, τόσο στο οδικό επαρχιακό δίκτυο όσο και στην αγροτική οδοποιία, ζητήματα που κρατούν πίσω τις παραγωγικές «δυνάμεις» της περιοχής. Κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι «λύνει» τα προβλήματα μόνο στα λόγια, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει κάνει το παραμικρό ακόμα για το αρδευτικό του Τρικόρφου, που «λιμνάζει», έργο που είναι πολύ αναπτυξιακό.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι, όταν κατέθεσε ερώτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα, ο δήμαρχος εμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης/11/2017 γεμάτος υποσχέσεις ότι τα έργα εντάσσονται σε χρηματοδότηση από τον υπουργό κ. Χαρίτση, ωστόσο τίποτα πάνω σ’ αυτά δεν ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, τρεις μήνες μετά τις «ανακοινώσεις» Τσώνη, ενώ και κανείς γενικός γραμματέας δεν έχει πει το παραμικρό.
Επίσης, ανέφερε και τις «υποσχέσεις» του Γ. Τσώνη για την υδραυλική μελέτη στην Αρχαία Μεσσήνη, η οποία υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες του ’16, την οποία ακόμα αναμένουν, ενώ σημείωσε ότι και η 3η επαρχιακή οδός παραμένει σε «μαύρο χάλι» με ευθύνη της Περιφέρειας, στην οποία όμως δεν έχει ασκήσει καμία πίεση η Δημοτική Αρχή.   Του Κώστα Γαζούλη

***  Τσικνοπέμπτη σήμερα και… πήραν φωτιά τα κάρβουνα και μας περιμένουν 
Μπορεί χρόνο με το χρόνο να μειώνονται εξαιτίας της κρίσης, αλλά και φέτος θα στηθούν ψησταριές σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.
Από πλευράς Δήμου οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα έχουν ως εξής:
Στο Ιστορικό Κέντρο και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του θα διοργανωθεί εκδήλωση στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο της οποίας ορχήστρα θα διασκεδάσει το κοινό.
Στην Κεντρική Αγορά οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10.00 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι στα κρεοπωλεία της, όπου με τη συνεργασία των επαγγελματιών του χώρου θα προσφερθούν κεράσματα στα κάρβουνα μαζί με κρασί, χορούς και τραγούδια.
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις το βράδυ, στο Πήδημα και την Ασπροπουλιά.
  Συνεχίζεται αύριο το Καλαματιανό Καρναβάλι
Με μια μικρή παύση συνεχίζονται οι επίσημες εκδηλώσεις του Καλαματιανού Καρναβαλιού. Έτσι όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν, πρέπει να θυμούνται ότι αύριο στις 10.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί Disco Party στο ξενοδοχείο Elite City Resort.
Επίσης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, το Σαββάτο στις 7.00 το απόγευμα, θα καταλήξει o νυχτερινός περίπατος, που θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Αριστομένους και Μακεδονίας. Αφού, λοιπόν, τα πληρώματα φτάσουν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα ακολουθήσει συναυλία με τον Κώστα Δόξα.  Π.Μπ.

***  Επιστρέφουν στα ΠΕΔΥ Μεσσηνίας 20 γιατροί που είχαν απολυθεί 
Επιστρέφουν στο ΕΣΥ και σε θέσεις της Μεσσηνίας 20 γιατροί που είχαν απολυθεί από το πρώην ΙΚΑ, έπειτα από νέα πρόσφατη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει συνολικά 283 απολυμένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ – πρώην ΙΚΑ. Στην υγειονομική περιφέρεια της περιοχής μας, στην 6η ΥΠΕ, δικαιώθηκαν 46 γιατροί, εκ των οποίων οι 20 είναι στη Μεσσηνία.
Με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται να επαναπροσληφθούν με την ίδια εργασιακή σχέση που είχαν προ της απόλυσής τους.
  Απόλυση
Στα δικαστήρια είχαν προσφύγει γιατροί του πρώην ΙΚΑ που είχαν αναγκαστεί να επιλέξουν είτε το ΕΣΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο. Πλέον με την απόφαση που τους δικαιώνει μπορούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο εάν το επιθυμούν, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία υποχρέωση να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στο τέλος του 2018, όπως προβλέπει νόμος του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, τους επιδικάζονται μισθοί υπερημερίας για την περίοδο από 1/4/2014 έως 31/3/2015.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ καλεί όλους τους γιατρούς να στελεχώσουν άμεσα τις μονάδες στις οποίες εργάζονταν πριν από την απόλυσή τους και τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών χωρίς καμία χρονοτριβή να τους εντάξουν στο σύστημα με άμεση ρύθμιση των μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
  20 στη Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία δικαιώθηκαν συνολικά 20 γιατροί. Ειδικότερα, από το πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας δικαιώθηκαν 13 γιατροί και συγκεκριμένα: Ένας νευρολόγος, ένας ορθοπαιδικός, δύο γενικοί ιατροί, δύο γαστρεντερολόγοι, ένα πνευμονολόγος, δύο οφθαλμίατροι, ένας καρδιολόγος, ένας γυναικολόγος, ένας ενδοκρινολόγος και ένας παιδίατρος.
Στο πρώην ΙΚΑ Κυπαρισσίας δικαιώθηκαν επτά γιατροί και ειδικότερα δύο παθολόγοι, ένας οδοντίατρος, ένας δερματολόγος, ένας γυναικολόγος, ένας ορθοπαιδικός και ένας καρδιολόγος.  Β.Β.

*** «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας» στην Καλαμάτα με τη WWF 
Στην Καλαμάτα βρίσκονται μέλη της WWF, προκειμένου να πραγματοποιήσουν και εδώ το πρόγραμμα «Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας».
Όπως είπε χθες η υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη ζωή», Βίκυ Μπαρμπόκα, σήμερα και αύριο θα στηθεί στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου μια κινητή βιωματική έκθεση με διαδραστικά παιχνίδια. Εκεί, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί θα μάθουν με ποιον τρόπο οι επιλογές στο φαγητό επηρεάζουν και τον πλανήτη. Επίσης, θα γίνει γνωστό πώς συνδέεται το πιάτο μας με τον πλανήτη και, τελικά, θα γίνει κατανοητό ότι οι σωστές επιλογές στο φαγητό κάνουν καλό στην υγεία αλλά και στην υγεία του πλανήτη.
Τέλος, η κα Μπαρμπόκα σημείωσε ότι αύριο το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ένωση Αρχιμαγείρων Ελλάδος- Μεσσηνίας, θα μαγειρέψουν και θα παρουσιάσουν τοπικά προϊόντα, ώστε να γίνει γνωστό πώς τα εποχικά και τοπικά προϊόντα εύνουν την υγεία του ανθρώπου αλλά και του πλανήτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ευχαρίστησε το Δήμο και την Επιτροπή Εθελοντισμού, αφού χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών η όλη δράση δύσκολα θα υλοποιούνταν.
  Πράσινο και Δήμος Καλαμάτας
Εκ μέρους της WWF η κα Βίκυ Μπαρμπόκα ανέφερε ότι πέρυσι είδαν το Δήμο Καλαμάτας να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις των δημοτών ως προς το πράσινο. Έτσι, εξέφρασε την ελπίδα ότι από τη νέα εκστρατεία ο Δήμος Καλαμάτας θα αναδειχθεί πρωταθλητής και στη βιώσιμη διατροφή, ώστε να μάθουμε να τρεφόμαστε καλύτερα και, τελικά, να δείξουμε καλά παραδείγματα μέσα από μια καλή συνέργεια εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών.
Για την επίσκεψη των μελών της WWF ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, είπε ότι η διεθνής αυτή οργάνωση είχε απονείμει το 2017 στο Δήμο το πρώτο βραβείο για το πράσινο, ενώ κατά το 2018  θα φυτευτούν στην πόλη χιλιάδες δέντρα. Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ σχετικά με την παρουσία τους στην πόλη, ανέφερε ότι μέσω δράσεων ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει μια καθοδηγητική προσπάθεια για τον τρόπο που θα πρέπει να διατρεφόμαστε. Π.Μπ.

*** Νέα διήμερη άδεια παίρνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας 
Νέα διήμερη άδεια δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια για την εγκληματική δράση της 17Ν.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα βγει αύριο το πρωί στις 9 και θα επιστρέψει σε δύο ημέρες.
Η συγκεκριμένη άδεια είναι η δεύτερη κατά σειρά που εγκρίνεται για τον πολυ-ισοβίτη της 17Ν, καθώς είχε λάβει για πρώτη φορά άδεια πριν από τρεις μήνες, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων αλλά και τις πρεσβείες χωρών, πολίτες των οποίων υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.  iefimerida.gr 

*** Καφέ κάδοι βγαίνουν στους δρόμους της Καλαμάτας 
Στις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα των απορριμμάτων αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.
Πρόκειται για ζήτημα που, όπως είπε, είναι το δυσκολότερο της Ελλάδας, ενώ οι εξελίξεις έχουν να κάνουν με τη χθεσινή είδηση ότι έφθασαν οι καφέ κάδοι, όπου θα εναποτίθενται οργανικά, προδιαλεγμένα, απορρίμματα.
Κάτι εξόχως σημαντικό, σχολίασε, αφού έτσι θα μειωθεί το βάρος και ο όγκος των απορριμμάτων, με τη διαδικασία της διαχείρισης πλέον να αλλάζει, καθώς θα διαχωρίζονται τα σύμμεικτα απορρίμματα που οδηγούνται για διαχείριση στη Μαραθόλακκα.
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι «μεγάλους κάδους θα εγκαταστήσουμε στα στρατόπεδα, στο νοσοκομείο και στην παραλία». Οι μικροί κάδοι θα διατεθούν σε καταστήματα, σχολεία, οικίες, κλπ.
Επίσης, ο Δήμος θα προμηθευθεί 30.000 βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, όπου θα τοποθετούνται τα οργανικά απορρίμματα. Αυτές θα διατεθούν σε όσους μετάσχουν στο πρόγραμμα.  Π.Μπ.

*** Απολογισμός, σύνθεση απόψεων και προετοιμασία για το 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο από την «Πελοπόννησο Πρώτα» 
Πατσαρίνος: «Ο Τατούλης κουβαλάει όλα τα κακά του παλιού πολιτικού συστήματος»
   Εκδήλωση απολογισμού, σύνθεσης απόψεων, ενημέρωσης των πολιτών για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες, αλλά και προετοιμασία εν όψει του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Rex η περιφερειακή παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, «Πελοπόννησος Πρώτα».  Μιλώντας αρχικά η περιφερειακή σύμβουλος Στέλλα Καρλαύτη τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση αποσκοπεί στην καλύτερη συνεργασία και στο να προάγει τη δημοκρατία μέσα στο συνδυασμό, ενώ άσκησε δριμεία κριτική προς την Περιφερειακή Αρχή και τον κ. Τατούλη προσωπικά. Ειδικά ως προς το 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου τόνισε ότι η Περιφέρεια μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό, ώστε αυτό το συνέδριο να αποτελέσει εφαλτήριο για την κοινωνία. Παράλληλα, κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για την «πλαστή» εικόνα που παρουσιάζει μέσα από ελεγχόμενα ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι η παράταξή τους πάσχει από επικοινωνιακό έλλειμμα και δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες τους, που στόχο έχουν πάντα να συνθέσουν απόψεις και όχι να διχάσουν.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Πατσαρίνος. Ο κ. Πατσαρίνος τόνισε ότι αγωνίζονται για μια δίκαιη ανάπτυξη σε παράλληλο δρόμο με την κυβέρνηση. Επισήμανε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες προς την αυτοδιοίκηση έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, κάτι που φαίνεται και από την παραδοχή που τυγχάνουν ακόμα και από Περιφέρειες και Δήμους που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση ιδεολογικά. Πρόσθεσε δε, ότι το 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει να δώσει πολλά στην περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην απλή αναλογική που προωθείται στην αυτοδιοίκηση, που θα προσδώσει μεγαλύτερη αίσθηση δημοκρατίας και θα ενισχύσει το θεσμό.
Στη συνέχεια ο κ. Πατσαρίνος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη για μια σειρά θεμάτων, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι κουβαλάει όλα τα κακά του παλιού κομματικού συστήματος. Αδιαφάνεια, αυταρχισμό, ύβρις, εσκεμμένες εντάσεις, ακόμα και συγκεντρωτισμό που επιφέρει αντιδράσεις και μέσα στην παράταξή του, τόνισε. Προχώρησε δε, σε μια συγκεκριμένη καταγραφή αναφέροντας παλινωδίες του, όπως είπε, σε ζητήματα όπως η αναπτυξιακή τράπεζα, η διαστημική πύλη, η μεταφορά μαθητών, τα πυρηνελαιουργεία, τα κέντρα κοινότητας, η δακοκτονία και τα κουνούπια, οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους που γίνονται «πελατειακά», όπως και οι επιχορηγήσεις σε συλλόγους.
Ο κ. Πατσαρίνος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των σκουπιδιών και των υποδομών. Χαρακτήρισε το έργο ΣΔΙΤ που προωθείται «Φαραωνικό», εκφράζοντας σιγουριά ότι θα «σκοντάψει» σε κοινοτικές οδηγίες κ.ο.κ., ενώ τόνισε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι η εναλλακτική διαχείριση.
Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τατούλη και για τις ΧΑΔΑ που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, γιατί ουσιαστικά κοίταξε πώς θα «καπελώσει» τους Δήμους για να επιβάλει τη λύση ΣΔΙΤ και όχι να συνεργαστεί μαζί τους.
Τέλος, στο ζήτημα υποδομών ανέφερε τη στασιμότητα στο δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό, λέγοντας ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Πελοποννήσου κ. Κατσιφάρας κάνει πολλά για την Ολυμπία Οδό, το Καλαμάτα-Ριζόμυλος για το οποίο δεν πιέζει η Περιφέρεια, καθώς και το περιφερειακό και επαρχιακό δίκτυο, όπου την επίβλεψη έχει η Περιφέρεια και παραμένει σε άσχημη κατάσταση.
Στην αναφορά για τις υποδομές ο κ. Πατσαρίνος επανέλαβε και το θέμα με τις αναθέσεις στην εταιρεία του αδερφού του περιφερειάρχη, λέγοντας ότι έχουν καταντήσει «ανέκδοτο» στην Περιφέρεια οι 16 παρατάσεις του Μεγαλόπολη – Καρύταινα, βάζοντας και θεσμικό ζήτημα, λέγοντας ότι εν έτει 2018 η εταιρεία του αδερφού του περιφερειάρχη δε θα έπρεπε να παίρνει δουλειές από την Περιφέρεια.
Με το πέρας της τοποθέτησης του κ. Πατσαρίνου ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με μέλη της παράταξης.
  Του Κώστα Γαζούλη Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***   Μεγάλη επιτυχία ο αποκριάτικος παιδικός χορός του ΣΕΟ 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, ο αποκριάτικος παιδικός χορός του Τοπικού Τμήματος Καλαμάτας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στη Λέσχη Αξιωματικών της 120 ΠΕΑ, ανοίγοντας το Τριώδιο.
Η επιτυχημένη εκδήλωση πλαισιώθηκε από χαρούμενες παιδικές φωνούλες, ευφάνταστες μεταμφιέσεις, παραδοσιακό γαϊτανάκι, σερπαντίνες, χορούς σε καρναβαλικούς ρυθμούς, οδηγικά τραγούδια, διαγωνισμό χορού και δημιουργικά παιχνίδια από τα στελέχη του ΣΕΟ.
Επί τη ευκαιρία το Τ.Τ. Καλαμάτας εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς το διοικητή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, Χρήστο Πεταλά, καθώς και το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών της 120 ΠΕΑ, που με την υπέροχη φιλοξενία και την αμέριστη συνεργασία τους συντέλεσαν στην επιτυχία του χορού.
Τέλος, ευχαριστεί όλους εμάς, μικρούς και μεγάλους, που το τιμήσαμε με την παρουσία μας και εύχεται σε όλους Καλές Απόκριες! 

***  Ερωτηματικά για παραχώρηση 25 στρ. δάσους Ελαίας σε Σύλλογο για κατασκηνωτικό κέντρο 
Ερωτηματικά και αντιδράσεις προκλήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σχετικά με το δωδέκατο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αυτό αφορούσε λήψη απόφασης, ώστε ο Δήμος να υποβάλει αίτημα στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για παραχώρηση (κατά χρήση) έκτασης περίπου 25 στρεμμάτων στο δάσος Ελαίας με στόχο τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου φιλοξενίας αποδήμων και εθελοντών, έπειτα από προγραμματική σύμβαση και σύμπραξη με το «Σύλλογο Συνεργασίας και Φιλοξενίας Απόδημων Ελλήνων». Ο εν λόγω σύλλογος ιδρύθηκε ακριβώς για τη δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου στην περιοχή με φορέα υλοποίησης και διαχείρισής του που θα οριστεί από κοινού με το Δήμο Τριφυλίας.
Το εν λόγω θέμα είχε διατυπωθεί, προφανέστατα, λανθασμένα στην πρόσκληση της συνεδρίασης με τα θέματα Η.Δ. ως «Λήψη Απόφασης για παραχώρηση (κατά χρήση)  25 στρεμμάτων  δάσους Ελαίας για δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου φιλοξενίας αποδήμων και εθελοντών», κι αυτό επισημάνθηκε ευθύς εξαρχής από την επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή.
Την εισήγηση για την υποβολή αιτήματος του Δήμου στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για την παραχώρηση (κατά χρήση) των 25 στρεμμάτων από το δάσος της Ελαίας (σ.σ. έκταση στην οποία κατασκηνώνουν από το 1982 πρόσκοποι και Ελληνόπουλα της Διασποράς) έκανε ο Βίκτωρ Στιβανάκης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, με περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Προσκοπισμό.
Στη γραπτή εισήγηση που διανεμήθηκε στην έναρξη της συζήτησης του θέματος στο Σώμα, σημειώνεται: «Από το 1982 στην περιοχή του παραλιακού δάσους της Ελαίας πραγματοποιούν κατασκήνωση πρόσκοποι από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πατρών. Η συνεχής παρουσία τους αυτά τα 35 χρόνια αποδείχθηκε επωφελής και για την τοπική κοινωνία και για το δάσος».
Επίσης, αναφέρεται ότι οι πρόσκοποι λειτούργησαν πυροσβεστικά και προσέφεραν στο δάσος με δεντροφυτεύσεις, καθαριότητα, προστασία και ότι τα οφέλη για τους κατοίκους και την περιοχή ήταν πολλά (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά), ενώ η περιοχή διαφημίζεται σε παιδιά και ενηλίκους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Τα τελευταία, μάλιστα, δέκα χρόνια στις κατασκηνώσεις φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι, εκτός από 200 περίπου προσκόπους, και άλλα 100 Ελληνόπουλα της Διασποράς και νέοι από την Ευρώπη.
Το 2017 είχαν προτάσεις για πάνω από 10 αποστολές με 20 – 30 άτομα η κάθε μία, αλλά χωρίς υποδομές ήταν αδύνατον να τις δεχθούν. «Γίνεται, λοιπόν, απαραίτητο να διαμορφωθούν κάποιες εγκαταστάσεις σε ένα πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, ώστε να γίνει δυνατόν να φιλοξενηθούν παιδιά με τις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας», τονίζεται και αφού αναφέρεται ότι η δημιουργία ενός κατασκηνωτικού κέντρου θα αναβαθμίσει την περιοχή και θ’ αποτελέσει αξιοπρεπή χώρο που θα χρησιμοποιείται και από το Δήμο, σημειώνεται ότι «θα αποτελέσει κέντρο φιλοξενίας Ελληνόπουλων από όλο τον κόσμο που επιζητούν τη γνωριμία με την πατρίδα και τα παιδιά μας».
Ακολούθως, επισημαίνεται ότι, «προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω, ιδρύσαμε το “Σύλλογο Συνεργασίας και Φιλοξενίας Απόδημων Ελλήνων”…», ενώ σχετικά με την πρότασή του Συλλόγου, τονίζεται πως «η πρότασή μας συνίσταται στην αίτηση για παραχώρηση για χρήση στο Δήμο Τριφυλίας της έκτασης του δάσους της Ελαίας, δεξιά του δρόμου που κατέρχεται από τον οικισμό προκειμένου να δημιουργηθεί πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και φιλοξενίας για παιδιά και νέους σε συνεργασία με το Σύλλογο.
Η πρόταση αυτή αποτελεί επανάληψη της πρότασης που είχε υποβληθεί στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας από το Δήμο Αυλώνος το 2009, με μόνη αλλαγή το φορέα υλοποίησης. Ο φορέας υλοποίησης θα οριστεί από κοινού από το Δήμο και το Σύλλογο».
Μάλιστα, ο κ. Στιβανάκης ανέφερε ότι στο Σύλλογο συμμετέχουν ως μέλη ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης. Μέλος είναι και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Ελαίας, Άρης Σκλάβος.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε ότι το δάσος της Ελαίας είναι ο πνεύμονας του Δήμου Τριφυλίας και χρόνια τώρα η κοινότητα των προσκόπων είναι εκεί, ενώ με τη συνεργασία του Δήμου, τα τελευταία χρόνια, η επισκεψιμότητα έχει γίνει πιο μαζική. Επίσης, επισήμανε ότι χρειάζονται υποδομές με οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία, τονίζοντας ότι «για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρειαστεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και του σωματείου. Ο φορέας που ουσιαστικά θα παραχωρηθεί θα είναι ο Δήμος, όμως είναι οι συνέργειες αυτές που πρέπει να γίνουν…».
«Γιατί ο Δήμος πρέπει να μεσολαβήσει στο Δασαρχείο και να ζητήσει τα 25 στρέμματα για παραχώρηση στο Σύλλογο; Σκεφτόταν ο Δήμος να λειτουργήσει δημοτική κατασκήνωση; Για ποιον λόγο θα πρέπει να δημιουργηθούν κατασκευές μέσα στο δάσος της Ελαίας; Από τη στιγμή που ο νόμος Τσιρώνη, του 2016, επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση για επιστημονικούς λόγους; O 998 του ’79 επιτρέπει και σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, συλλόγους, σωματεία να διεκδικήσουν οι ίδιοι άδεια απ’ το Δασαρχείο, από το υπουργείο. Γιατί δεν πάει ο ίδιος ο Σύλλογος να ζητήσει την άδεια και από εκεί και πέρα να δούμε τι θα γίνει; Επίσης, είμαστε εν αναμονή του Π.Δ. Που ξέρουμε τι θα ορίζει το Π.Δ.; Κι αν εμείς απόψε αποφασίσουμε να πάμε στο Δασαρχείο, να ζητήσουμε άδεια και τη δώσει την άδεια το Δασαρχείο και το Π.Δ. βγει και πει ότι δεν επιτρέπεται, τι θα κάνουμε μετά; Για ποιον λόγο δεν περιμένουμε να τελειώσει το Προεδρικό Διάταγμα, απ’ τη στιγμή που στην περιοχή επικρατεί ένα ειδικό πλαίσιο;», αναρωτήθηκε η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή.
«Έρχεται να ζητηθεί η παραχώρηση 25 στρεμμάτων μέσω του Δήμου. Αυτή την εισήγηση θα έπρεπε να έχει κάνει ο Δήμος και όχι να έρχεται εκ των υστέρων να ενημερωθούμε, γιατί χρειάζονται αυτά τα 25 στρ. Επομένως, λίγη διακριτότητα ρόλων δε βλάπτει. Κι απ’ τη μεριά του Δήμου θα ’πρεπε να προηγηθεί το αίτημα στο Δασαρχείο και μετά να έρθουμε να συζητήσουμε για ποιο σκοπό και εάν πρέπει να δοθεί. Αυτό το κομμάτι που απαιτεί ο Σύλλογος, μέσω του Δήμου να μεσολαβήσει να δοθεί απ’ το Δασαρχείο, καταρχήν μπαίνει ένα ερώτημα ως προς τα χρόνια χρήσης, που δεν απαντήθηκε. Δεύτερον, αν αυτή η λογική επικρατήσει κι από άλλους Συλλόγους, τι θα γίνει; Θα τεμαχιστεί το δάσος και θα δοθεί σε κάποιους συλλόγους; Μπαίνει ένα ζήτημα με το Π.Δ. που δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα…», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης.
Τη σύμφωνη γνώμη του στο θέμα εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Ελαίας, Άρης Σκλάβος, ο οποίος είναι μέλος στο Σύλλογο.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή… 
Εγώ αναπτερώνομαι, όταν έρχεται ο 8χρονος και μου λέει: «Νονά, θα ντυθώ πρώτα μπάτμαν και στις άλλες πρίγκιπας». Ξυπνάω από το λήθαργό μου και θυμάμαι που η θεία Βούλα ή Χαρά (έτσι τη φωνάζαμε), μέγιστη μοδίστρα, μου έφτιαξε στολή βασίλισσα της νύχτας. Φόρεμα εκπληκτικό, σε μαύρο μετάξι, με χρυσά αστέρια και γαλάζιο τούλι παντού. Καπέλο κωνικό χρυσό και ραβδάκι μαγικό, ολόχρυσο, με αστέρι ολάκερο από χρυσοκλωστή. Πήγα στο χορό του σχολείου στην έκτη Δημοτικού, πετούσα χούφτες χαρτοπόλεμο πιστεύοντας ότι χάριζα χρυσόσκονη στους συμμαθητές μου. Με το φόρεμα κοιμήθηκα και ναι, ήταν μεσημέρι Τσικνοπέμπτης. Μεγάλη γιορτή, σου λέω.
Όμως, έτσι είναι, η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή. Η τσίκνα από το λίπος του χοιρινού στα κάρβουνα θεραπεύει ψυχές και σώματα. Κάθε τόπος και έθιμο, κάθε οικογένεια με τη δική της γιορτή. Η προέλευση του ιδιαίτερου εθίμου της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη του χρόνου. Συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι απαραίτητη ιεροτελεστία για την καλή υγεία στην οικογένεια και για την ευφορία της γης την άνοιξη. Όλα τα παράγωγα από τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων έχουν την τιμητική τους.
Θα σου πω ένα φοβερό μυστικό Τσικνοπέμπτης για τη δική μου πατρίδα, την Καλαμάτα. Πρέπει να σου πω ότι τα λουκάνικα στην Καλαμάτα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αλλαντοποιοί από πάππου προς πάππου ξετυλίγουν την τέχνη τους καθημερινά, ενώ την Τσικνοπέμπτη και όλες τις μέρες της Αποκριάς δίνουν ρέστα. Τεχνίτες του κρέατος παλαιόθεν και ιδιαίτερα της αλλαντοποιίας, σου δείχνουν το δρόμο για να γιορτάσεις αξέχαστα, με σεβασμό στις μνήμες σου και τον τόπο σου. Τα καζάνια βράζουν με παστό ποίημα, η πηχτή παρατεταγμένη, τα κάρβουνα κατακόκκινα από τη θέρμη και η Καλαμάτα καλωσορίζει τις Απόκριες με ένα από τα πιο νόστιμα λουκάνικα, αυτά με το πορτοκάλι.
Θα σου δώσω συνταγή συνοδευτική για τα ψητά σου, βεβαίως με λουκάνικο χοιρινό με πορτοκάλι:
  ΣΑΛΑΤΑ LOUKANIKO PROJECT
3 με 4 πατάτες όχι πολύ μεγάλες
1/2 λουκάνικο Καλαμάτας με πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας σύγκλινο ψιλοκομμένο
2 με 3 κλωναράκια θυμάρι
6-7 καπαρόμηλα ( αν δε βρω, χρησιμοποιώ απλή κάπαρη, αλλά βάζω 2 κουτ. σούπας)
  Σάλτσα
5 με 6 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 με 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
1 κουταλιά σούπας γεμάτη μουστάρδα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
 Πλένω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις κόβω σε κύβους. Χαράζουμε και ψήνουμε το λουκάνικο τόσο όσο να είναι ζουμερό. Το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι. Αφήνουμε τα καπαρόμηλα ως έχουν. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Δεν προσθέτω αλάτι, γιατί και το λουκάνικο, αλλά και το σύγκλινο, έχουν ήδη από την παρασκευή τους. Κρατάω τα καπαρόμηλα για το στολισμό του πιάτου μου.
Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα και το μέλι. Προσθέτω το χυμό λεμόνι και συνεχίζω το ανακάτεμα, προσθέτω την καπνιστή πάπρικα.
Ρίχνω τη σάλτσα μου και ανακατεύω με προσοχή όλα τα υλικά μαζί, ώστε να μη λιώσω τις πατάτες. Στολίζω με τα την κάπαρη.
  Της Γεωργίας Κουτσούκου

*** Τσικνοπέμπτη -τσίκνισμα στο Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών , από τον Σύλλογο Γονέων  και κηδεμόνων την 08-02-2018 : ώρα  11.00-13.00,
 
 
*** Τσικνοπέμπτη βράδυ στο Αρφαρά  από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αρφαρών :


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Για το  ευρωμπάσκετ  Eurobasket  Euroleague   22η  αγωνιστική :
Πέμπτη 08-02-2018  :
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  94-82 ,(46-38).-^
Τα  δεκάλεπτα :22-23, 24-15 , 19-23. 29-21 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ   80-76 ,( 46-40) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-22, 25-18, 21-13 , 13-23 .- ^
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  103-99 ,(49-42).-
Τα  δεκάλεπτα :21-23, 28-19 , 24-24 , 30-33  .- 
ΜΑΛΑΓΑ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ 81-68, (40-28) .-  ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-12 , 17-16 , 23-27, 18-13 .-^
Παρασκευή  09-02-2018 :
ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ - ΚΙΜΚΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς

~**  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε   21/22 αγωνιστικές :
Κατάταξη (σε 20 αγώνες)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας     17-5   
Ολυμπιακός            14-7   *
Φενέρμπαχτσε        14-7   *  
Παναθηναϊκός        14-8   
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Ρεάλ Μαδρίτης         13-8      *    
Ζαλγκίρις Κάουνας    13-8     * 
Κίμκι                          12-9     *
Μακάμπι Τελ Αβιβ    12-10   
-----------------------------
Μπασκόνια                10-12    
Μάλαγα                      9-13    
Μπάμπεργκ                8-13      *
Μπαρτσελόνα            7-15     
----------------------------
Ερυθρός Αστέρας      8-13   *    
Βαλένθια                    8-14    
Αρμάνι Μιλάνο          7-14   *   
Αναντολού Εφές        6 -16 

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 ήττα εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ        εκτός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης     εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ    εντός

*** Οι  δύο (2) επόμενες αγωνιστικές στο Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 23
22.02. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜπασκόνια
 
22.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΜιλάνο
 
22.02. 21:00ΟλυμπιακόςΒαλένθια
 
22.02. 21:45ΟυνικάχαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
23.02. 19:00ΚίμκιΠαναθηναϊκός
 
23.02. 19:30Αναντολού ΕφέςΖαλγκίρις Κάουνας
 
23.02. 21:45ΜπάμπεργκΕρυθρός Αστέρας
 
23.02. 22:00ΜπαρτσελόναΡεάλ Μαδρίτης
 
Αγωνιστική ημέρα: 24
01.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜπαρτσελόνα
 
01.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
01.03. 21:45ΜιλάνοΑναντολού Εφές
 
01.03. 22:00ΜπασκόνιαΚίμκι
 
02.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟυνικάχα
 
02.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός
 
02.03. 21:30ΒαλένθιαΜπάμπεργκ
 
02.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΦενερμπαχτσέ


*** Για το Κύπελλο Ελλάδας  2οι  αγώνες :
Τετάρτη  07-02-2018 :
ΑΕΛ  ΛΑΡΙΣΣΑ -ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  3-2 .- ^
Στον 1ο  αγώνα 2-1 με νίκη για ΠΑΣ Γιάννινα .-
Τα γκολ : 11΄Κρίσμαν , 22΄, 82΄ Κόντες , 99΄Μασούρας , 108΄ Φατσιόν .-^
Κάρτες : Μιλοσαβλιεβιτς , Λαγός , Γαρουφαλιάς , Κικάρσκι , Ζίζιτς , Φατσιό , Σολτάνι , Βιντάλ , Λεοζίνιο , Κόντε , Μιχαέλ Περρόνε - ^,

~ ΑΕΚ Αθηνών-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  2-1 .- ^
Στον 1ο αγώνα αποτέλεσμα  0-0  .-
Τα γκολ : 57΄ Χριστοδουλόπουλος , 73΄Αραούχο , 83΄Ταχτσίδης .- ^
ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Κονέ, Λόπες (28' Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (Γαλανόπουλος 88'), Μασούντ, Λιβάγια (Αραούχο 65')
Ολυμπιακός (Κόντης): Προτό, Ομάρ, Ζιλέ (Οφόε 65'), Νικολάου, Κούτρης, Ρομαό, Ταχτσίδης, Μάριν (Πάρντο 70'), Φορτούνης, Μιραλάς, Ανσαριφάρντ (Τζούρτζεβιτς 74').

~ ΛΑΜΙΑ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   1-4  .- ^
Στον 1ο  αγώνα 1-0 με νίκη από Πανιώνιο .-
Τα γκολ :  17΄Ντουμισράϊ, ,31΄ Μασούρας , 40΄Βάντερσον , 55΄Ντουρμισάϊ , 90+2΄Λάμπρου   .- ^
Κάρτες : Μασούρας , Μπανανά ,Βάντερσον , Ασίγμπα ,  .-^

~**  Πέμπτη  08-02-2018 :
~  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  1-3,(0-1).-^
Στον 1ο  αγώνα  2-0 με νίκη από τον ΠΑΟΚ  .-
Τα γκολ : 24΄Σάκοφ , 54΄Βασιλακάκης , 67΄Κανας , 79΄Κουλούρης .-
Κάρτες : Σάκιτς ,

*** Για την   Football League  σήμερα ο αγώνας :
~ ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ- ΤΡΙΚΑΛΑ 1963   3-0 .- ^

*** Το είπε και το κάνει! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ του Γιαννακόπουλου για την παραμονή στην Euroleague... ~ Η αντίδραση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods μετά την απόρριψη του αιτήματος αναστολής της τιμωρίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την EuroLeague ήταν άμεση. Μερικά μόλις λεπτά αφότου έγινε γνωστή η είδηση, οι "πράσινοι" τοποθετήθηκαν επίσημα για το γεγονός, επισημαίνοντας πως τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει ο "ισχυρός άνδρας" του "τριφυλλιού".
 ~ Η σχετική ανακοίνωση:
"Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ενημερώνει τους φιλάθλους της ότι ο Εφέτης της Euroleague απέρριψε το αίτημα για αναστολή της ποινής που είχε επιβληθεί στον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Είναι προφανές πως δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, πριν την αναμέτρηση της Πέμπτης (8/2) με την Μπασκόνια, με το ερώτημα που έχει θέσει ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Γι’ αυτό και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ξεκινά άμεσα τις ενέργειες ώστε ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αφού ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες, να αποφασίσει για το μέλλον της ομάδας στη διοργάνωση, μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο".  sport24.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .- 
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6038   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3871   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3881  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 807    βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-