~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωση .
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 .
~

~*Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  1  Ιούνιος 2018:

~*Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  2 με γέροντα μοναχό Φίλιππο  Ιούνιο 2018: https://youtu.be/zk_TDnxa9dw .-

~*Οδοιπορικό στο Αγιον Όρος   3  ξενάγηση μοναχός Φίλιππος Ιούνιος 2018 : https://youtu.be/eiKY_Wi5Vus  .-

~*Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  4  με ιερομόναχο Φίλιππο Ιούνιο 2018: https://youtu.be/i90PhKC-zSA .-
 

 
 
 
 
 ~

~  20 Ιουνίου: Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Μεθοδίου 
~  Τη   μνήμην του Αγίου Ιερομάρτυρος Μεθοδίου του Επισκόπου Πατάρων τιμά σήμερα, 20 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Μεθόδιος έζησε κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η σπάνια αρετή του και η μεγάλη μόρφωση που τον διέκρινε τον ανέβασαν στον επισκοπικό θρόνο των Πατάρων.
* Σαν επίσκοπος, επεδίωκε να επιτελεί τέλεια τα καθήκοντα του. Ο φωτιστικός λόγος του, σε συνδυασμό με το άγιο παράδειγμα του, έτρεφε τις ψυχές των ανθρώπων του ποιμνίου του.
Ήταν ακοίμητος φρουρός του ορθοδόξου δόγματος και αποφασισμένος σε όλη του τη ζωή «φυλάσσειν τά δόγματα τά κεκριμένα υπό τών αποστόλων» (Πράξεις των Αποστόλων, ιστ’ 4).
Να φυλάττει, δηλαδή, τις αποφάσεις, που είχαν οριστικά κριθεί σαν μόνες ορθές από τους Αποστόλους. Γι’ αυτό και πέτυχε μετά από συστηματικό αγώνα να περιορίσει σημαντικά στην επαρχία του τους οπαδούς των λανθασμένων δοξασιών του Ωριγένη. Όμως, αυτοί οι λίγοι που έμειναν, για να εκδικηθούν, κατάφεραν να βάλουν δικό τους υπηρέτη κοντά στο Μεθόδιο.
Και κάποια μέρα που ο επίσκοπος αρρώστησε, τον σκότωσε με μαχαίρι. Αλλά ενώ τον μαχαίρωνε, ο Μεθόδιος άκουσε το δολοφόνο να λέει: «έτσι σκοτώνουν οι Ωριγενιστές». Τότε μειδίασε ελαφρά και έγειρε το κεφάλι του ευχαριστημένος, παραδίδοντας το πνεύμα του στον Κύριο. Ήταν η χαρά, διότι έπεφτε θύμα του καθήκοντος του να διαφυλάττει τα ορθά δόγματα της Εκκλησίας.
Ο Σ. Εύστρατιάδης όμως, στο Αγιολόγιο του, έχει άλλη γνώμη περί των βιογραφικών στοιχείων του Αγίου αυτού και την παραθέτουμε ως έχει: «Ήκμασε περί τά τέλη τού γ’ καί τάς αρχάς τού δ’ αιώνος: κατά τόν Ιερώνυμον (De Νirill. 83) καί τόν ιστορικόν Σωκράτην (Εκκλ. Ιστ. 6,13) ήν ουχί Πατάρων επίσκοπος, αλλά Ολύμπου τού εν Λυκία καί είτα επίσκοπος Τύρου (τής Φοινίκης), κατ᾿ άλλην δέ γνώμην, επίσκοπος Φιλίππων τής Μακεδονίας.
Η τοιαύτη πλάνη, τού νά λέγεται Πατάρων επίσκοπος, προήλθεν εκ τού ότι ο περί αναστάσεως διάλογος αυτού εκτυλίσσεται εις τά Πάταρα. Ο Μεθόδιος ήν διαπρεπής αρχιερεύς καί πλατωνικός φιλόσοφος, αντίπαλος σφοδρός τών Ωριγενιστών καί ποιητής δόκιμος, ως φαίνεται εκ τού περισωθέντος έργου αυτού «Συμπόσιον τών δέκα παρθένων ή περί αγνείας».
Κατά τόν επί Διοκλητιανού διωγμόν υπέστη τόν μαρτυρικόν θάνατον εν Χαλκίδι (τής Συρίας).
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. θείας πίστεως.
Θείαν μέθοδον της ευσεβείας εθησαύρησας τη Εκκλησία ως ιεράρχης και μάρτυς, Μεθόδιε, συ γαρ σοφίας τον πλούτον δρεψάμενος, αθλητικώς το σον τάλαντον ηύξησας. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
~ Απολυτίκιο Αγ. Μεθοδίου Επισκόπου Πατάρων - 20 ΙΟΥΝΙΟΥ   :
https://youtu.be/4vSd5AhKA9M .-

*~  Πατρών Χρυσόστομος: «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» (ΦΩΤΟ)
~ Η εκδήλωση αυτή, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Την πρώτη βραδιά, Σάββατο 16.6.2018, τους χορούς παρουσίασαν: α) Ο Σύλλογος Ποντίων ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ, β) Ο Λαογραφικός Όμιλος Αριδαίας «Οι ΑΛΜΩΠΕΣ», και ο γ) Λαογραφικός χορευτικός Όμιλος «ΧΟΡΟΠΑΔΕΙΑ»
Την δεύτερη βραδιά, Κυριακή 17.6.2018, οι χοροί παρουσιάστηκαν αποκλειστικά από τα τμήματα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πατρών.
Την πρώτη παράσταση των τμημάτων, ετίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του επήνεσε όλους όσοι εργάστηκαν με ζήλο και ζέση ψυχής για την διοργάνωση του ωραιότατου αυτού Χορευτικού Πανοράματος, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πατρών, τους Δασκάλους, όσο και όλα τα μέλη των χορευτικών τμημάτων που συμμετείχαν.
Ο Σεβασμιώτατος, καλοσώρισε τα χορευτικά από τις άλλες πόλεις και εμνήσθη των αλησμονήτων Πατρίδων, των οποίων την βαρειά πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά διατηρούν και ζωντανεύουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, των οποίων τα μέλη είναι απόγονοι των ξεριζωμένων αδελφών μας.
Ιδιαιτέρως έκαμε μνεία στην Μακεδονία και μάλιστα εν όψει των γνωστών εξελίξεων και ετόνισε ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική και ότι οποιαδήποτε συζήτηση διαφορετική δεν συνάδει με την ηρωική ιστορία και αιματοποτισμένη γη της Μακεδονίας και αποτελεί εθνική μειοδοσία στην υπόθεση της υπερασπίσεως των εθνικών μας και απαραγράπτων δικαίων.
Στο σημείο αυτό ξεσηκώθηκε ο Λαός και διά βοής και παρατεταμένων χειροκροτημάτων εξέφρασε την πάγια θέση των Ελλήνων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Στην δεύτερη παράσταση, τον Σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου.


***  Να ευχαριστείς κάθε μέρα μ’όλη σου την καρδιά τον Θεό!
~  Όταν προσεύχεσαι στο σπίτι το βράδυ ή το πρωί, ή στην εκκλησία την ώρα της θείας λειτουργίας, φρόντισε να είσαι επιμελής στο έργο σου αυτό και να προσπαθείς μ’ όλη σου την καρδιά να δοξολογείς το Θεό.
*  Ο Κύριος κι η Παναγία Μητέρα Του θα σε φωτίσουν και θα βάλουν στην καρδιά σου κάποια φωτεινή ιδέα για τον τρόπο που θα το κατορθώσεις αυτό. Αν θέλεις να συνθέσεις κάποια ομιλία ή κήρυγμα και δεν ξέρεις τί να γράψεις, επειδή δεν έχεις «ύδωρ ζων» στην καρδιά σου, δεν έχεις παρά να το ζητήσεις με πίστη στην προσευχή σου.
Ο Κύριος κι η Παναγία Μητέρα Του θα σου υποδείξουν το θέμα για το κήρυγμα και θα φωτίσουν το νου και την καρδιά σου για να το αναπτύξεις.
Να ευχαριστείς κάθε μέρα και μ’ όλη σου την καρδιά το Θεό που σου έδωσε ζωή «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή» Του, μια λογική, ελεύθερη κι αθάνατη ζωή. Να ευχαριστείς ιδιαίτερα το Θεό που σε αποκατάστησε και σε οδηγεί πάλι στην αιώνια ζωή, μετά την πτώση και καταδίκη σου στον αιώνιο θάνατο.
Κι αυτό το έκανε όχι με την παντοδυναμία Του, αλλά με το να παραδώσει σε θάνατο το Μονογενή Του υιό για τη σωτηρία μας.
Να Τον ευχαριστείς ακόμα που καθημερινά χαρίζει ζωή σε σένα, αν και αμαρτάνεις αμέτρητες φορές με την ελεύθερη βούλησή σου και βαδίζεις από τη ζωή στο θάνατο.
Κι αυτό το κάνει με το που θα πεις «Πάτερ, ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιον σου» (Λουκ. ιε’ 18). Να Τον ευχαριστείς που σε έκανε καλά από την αρρώστια σου, μ’ όλο που εκτίθεσαι ασύνετα στους κινδύνους και τις αρρώστιες, που είναι προάγγελοι του θανάτου. Να Τον δοξολογείς που διορθώνει τα σφάλματά σου και δε σου στερεί την επίγεια ζωή, γιατί ξέρει πόσο την αγαπάς και γιατί δεν είσαι ακόμα έτοιμος για τη μέλλουσα, την αιώνια ζωή.
Να Τον ευχαριστείς για όλα τα μέσα που σε στηρίζουν στη ζωή, για όλες τις χαρές μα και για τις θλίψεις της ζωής. Τα πάντα προέρχονται από Εκείνον, τον Πανεύσπλαχνο Πατέρα. Όλα πηγάζουν από την Πρωταρχική Πηγή της Ζωής, που μοιράζει και χαρίζει ζωή σε όλους.
Άνθρωπος ευγενικός και καλλιεργημένος λογαριάζεται εκείνος που σκορπάει γενναιόδωρα και αγαπητικό τα αγαθά και τα χαρίσματά του σε όλους, που χαίρεται όταν του δίνεται η ευκαιρία να κάνει το καλό και να ευχαριστεί τους άλλους, χωρίς να περιμένει καμιά ανταπόδοση.
Άνθρωπος ευγενικός και καλλιεργημένος λογαριάζεται εκείνος που δεν είναι φαντασμένος, που δεν ξιπάζεται σε εκείνους που συχνάζουν κοντά του και ωφελούνται από τη γενναιοδωρία του, που δεν τους παραμελεί, που δεν τους υποτιμά στη σκέψη του, αλλά τους εκτιμά όπως την πρώτη φορά που τους συνάντησε ή και περισσότερο ακόμα.
Τυχαίνει συχνά να κομπάζουμε και να υπερηφανευόμαστε μπροστά σε εκείνους που μας πλησιάζουν. Με το που τους συνηθίζουμε όμως νιώθουμε πως μας κουράζουν και τους περιφρονούμε, τους λογαριάζουμε για τίποτα. Πολύ συχνά τοποθετούμε κάποιον άνθρωπο στη συνείδησή μας πιο χαμηλά κι από ένα ζώο που αγαπάμε, ή κι από ένα αντικείμενο ακόμα.
Όταν προσευχόμαστε, που και που είναι καλό να λέμε και λίγα λόγια αυτοσχέδια, που να είναι γεμάτα πίστη κι αγάπη για τον Κύριο.
Ας μη χρησιμοποιούμε πάντα τα λόγια των άλλων για να συνομιλούμε με το Θεό, ας μη παραμένουμε πάντα νήπια σε ό,τι έχει σχέση με την πίστη και την αγάπη μας για Εκείνον.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε και το μυαλό μας, να βγάζουμε κάτι κι από την καρδιά μας. Όταν χρησιμοποιούμε τα λόγια των άλλων συχνά τα συνηθίζουμε και ψυχραινόμαστε στην προσευχή. Πόσο ευάρεστο είναι στον Κύριο το ψιθύρισμα που βγαίνει κατευθείαν από μια καρδιά γεμάτη πίστη, αγάπη κι ευγνωμοσύνη!
Είναι αδύνατο να το εκφράσει κανείς. Πρέπει μόνο να πούμε πως όταν προσευχόμαστε στο Θεό με δικά μας λόγια η ψυχή μας ριγά από χαρά, πυρπολείται ολόκληρη, ζωοποιείται, νιώθει μακάρια. Λίγα λόγια θα πεις, μα θα νιώσεις τέτοια ευλογία, όση δε θα ένιωθες αν έλεγες τις πιό μακρές και κατανυκτικές προσευχές των άλλων, αν τις προφέρεις από συνήθεια, χωρίς αμεσότητα.
Όταν ζητάς κάτι από τον Κύριο, να είσαι σίγουρος πως η εύσπλαχνη και γενναιόδωρη δεξιά Του είναι έτοιμη να σου χαρίσει τις δωρεές Του. Η δεξιά του Κυρίου είναι αυτή που έδωσε κι εξακολουθεί να δίνει τα αρίφνητα πλούτη Του σε όλους. Να λογαριάσεις ανόητες τις σκέψεις που σου σπέρνουν αμφιβολία για το αν θα λάβεις ή όχι εκείνο που ζήτησες.
Αυτη εΐναι αφροσύνη, όμοια με εκείνην για την οποία γράφει ο Ψαλμωδός: «Είπεν άφρων εν καρδία αυτού· ουχ εστί Θεός» (Ψαλμ. ιγ’ 1). Όταν ζητάμε βοήθεια από κάποιον γενναιόδωρο άνθρωπο, φανταζόμαστε προκαταβολικά το χέρι του απλωμένο για να δώσει.
 ~   Γιατί οι επίγειοι ευεργέτες ακολουθούν το παράδειγμα του Πανεύσπλαχνου Πατέρα κι είναι ελεήμονες και γενναιόδωροι, μας δίνουν αυτό που τους ζητήσαμε αμέσως, όπως έχει ειπωθεί: «Τίς εστίν εξ υμών άνθρωπος, ον εάν αιτήση ο υιός αυτού άρτον, μη λίθον επιδώση αυτώ; και εάν ιχθύν αιτήση, μη όφιν επιδώσει αυτώ; ει ουν υμείς, πονηροί όντες, οίδατε δόματα αγαθά διδόναι τοις τέκνοις υμών, πόσω μάλλον ο πατήρ υμών ο εν τοις ουρανοίς δώσει αγαθά τοις αιτούσιν αυτόν;» (Ματθ. ζ’ 9-11).
Όταν μέσα σου νιώθεις ένα πλάκωμα να επιμένει και την ολιγοπιστία να σε τυραννά, να ξέρεις πως στην καρδιά σου έχει θρονιαστεί ο εχθρός και περιπαίζει την άγνοιά σου, την αδυναμία σου και την αστάθειά σου στην πίστη.
Πρέπει να καταδικάσεις αμέσως την αφροσύνη, την τύφλωση και την ολιγοπιστία σου, καθώς και την αγνωμοσύνη σου για τον προηγούμενο φωτισμό και τ’ αγαθά που έλαβες από το Θεό χάρη στην πίστη σου· τ’ αγαθά εκείνα που τώρα με την αμαρτωλή έμμονη στην ισχυρογνωμοσύνη σου αρνείσαι ή δεν τα δέχεσαι όπως τα δεχόσουν πριν. Και τότε ο Κύριος θα σε ελεήσει. Θα φύγει το πλάκωμα της καρδιάς και θα ειρηνέψεις. Ο εχθρός θέλει ακόμα και σε ζητήματα πίστης να τους κάνει όλους ν’ ακολουθήσουν το ψέμμα, τήν πλάνη του.
Ο αναγεννημένος άνθρωπος, ο «καινός», βρίσκει ευχαρίστηση στην υπακοή, ενώ ο παλιός άνθρωπος της αμαρτίας θέλει ν’ αντιστέκεται, και να παρακούει. Γι΄ αυτό, Κύριε, «γενηθήτω το θέλημά Σου». Δέχομαι σαν έκφραση της θέλησής Σου όλα όσα μου ζητούν οι αρχές, όλα όσα μου κάνουν οι άλλοι, όλα όσα μου τυχαίνουν, γιατί τίποτα δε γίνεται χωρίς Εσένα. Βρίσκεσαι μέσα σε όλα, μέσα απ’ όλα, παντού.
Ο Θεός είναι πνευματική ύπαρξη. Από Εκείνον πηγάζει κάθε ύπαρξη, χωρίς Αυτόν τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Από Εκείνον αντλούν όλα την προέλευσή τους, τη συνέχεια, τη ζωή. Εκείνος είναι άπειρα μεγαλύτερος από το χρόνο και το χώρο. Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Μπροστά Του όλα μοιάζουν ανυπόστατα, ανύπαρκτα.
Εκείνος είναι πανταχού παρών. Δεν περιορίζεται από το χώρο, ούτε από τα βουνά ούτε από τα ουράνια σώματα, ούτε από τη θάλασσα ή τον αέρα, τη φωτιά ή το χώμα. Εκείνος καλύπτει αιώνια κάθε χώρο, με τη δύναμή Του διατηρεί στη ζωή όλα τα όντα, βρίσκεται παντού, στο πιο απίθανο σημείο του διαστήματος, γιατί περιέχει τα σύμπαντα. Με λίγα λόγια ο Θεός είναι αυτό που είναι, δηλαδή η μόνη Ύπαρξη, ο μόνος Ων.
Αν την ώρα της θείας λειτουργίας ο αδελφός σου κάνει κάτι άτακτα, χωρίς επιμέλεια, μην εκνευρίζεσαι μαζί του. Ούτε μέσα σου να το σκεφτείς, ούτε και να εκδηλωθείς.
Να είσαι συγκαταβατικός στα σφάλματά του και να έχεις στο νου σου πως όσο ζεις κάνεις και συ πάρα πολλά σφάλματα, πως είσαι και συ άνθρωπος με πολλές αδυναμίες, πως ο Θεός είναι καρτερικός και πολυέλεος, συγχωρεί και τις δικές σου και τις δικές μας αδυναμίες αμέτρητες φορές. Να θυμάσαι τα λόγια της Κυριακής προσευχής: «Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών».
Τα λόγια αυτά πρέπει να μας θυμίζουν πως κι εμείς είμαστε πάντα μεγάλοι οφειλέτες, μεγάλοι αμαρτωλοί ενώπιον του Θεού κι ότι γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ταπεινωνόμαστε και να μην είμαστε αυστηροί με τα σφάλματα των αδελφών μας, που είναι κι αυτοί αδύναμοι, σαν κι εμάς. Όπως δεν κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τους άλλους, γιατί είναι αδελφοί μας, είμαστε αλλήλων μέλη.
Ο εκνευρισμός προέρχεται από έλλειψη αυτογνωσίας, από υπερηφάνεια, από το γεγονός ότι δεν υπολογίζουμε τη μεγάλη διαφθορά της φύσης μας και γνωρίζουμε πολύ λίγο τον πράο και ταπεινό Ιησού.
Ο Θεός δοκιμάζει τις αμαρτωλές τάσεις της καρδιάς μας με ποικίλους τρόπους. Τον φιλάργυρο, για παράδειγμα, τον δοκιμάζει με την απώλεια χρημάτων ή της περιουσίας του, ή και μέρους αυτών, επιτρέποντας στους κλέφτες και τους ληστές να τον κλέψουν. Έναν τον δοκιμάζει με πλημμύρες ή με πυρκαγιά, άλλον με ανώφελες σπατάλες σε αποτυχημένες εμπορικές δραστηριότητες.
Τον υγιή άνθρωπο τον δοκιμάζει με αρρώστιες και έξοδα για φάρμακα και γιατρούς· άλλον με το θάνατο της γυναίκας του, της αδελφής του ή κάποιου φίλου του κι έναν τρίτο με ατιμία. Τους δοκιμάζει όλους με διαφορετικούς τρόπους, για ν’ αποκαλύψει στον καθένα τις αρρωστημένες πλευρές της καρδιάς του και να τον κάνει να διορθωθεί.
Πολλούς πρέπει να διαπεράσει ξίφος την ψυχή τους για ν’ αποκαλυφτούν οι κρυφοί λογισμοί τους. Όποια ζημιά και να πάθεις στην περιουσία σου όμως πρέπει να πιστεύεις πως αυτό είναι από το Θεό και να λες: «Ο Κύριος έδωκεν, ο Κύριος αφείλατο· ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο είη το όνομα. Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας» (Ιώβ, α’ 21).

***  Χριστιανός είναι ο άνθρωπος της Αγάπης και όχι ο άνθρωπος των νόμων
~  Νηστεύουμε, εκκλησιαζόμαστε, προσευχόμαστε, εξομολογούμαστε… Χριστιανοί όμως δεν είμαστε… Πολλές εγκλωβιζόμαστε στους «νόμους» και δεν προχωρούμε στην ουσία των πραγμάτων. Διότι αντί να αποκτούμε διαμέσου όλων των παραπάνω αγάπη, συγκατάβαση, συγχωρετικότητα, υπομονή, κατανόηση, ταπείνωση, γινόμαστε πιο σκληροί, αυτοανυψωνόμαστε σε κριτές των άλλων -των αμαρτωλών- λες και εμείς είμαστε οι αμόλυντοι και αναμάρτητοι…
*  Τελικά, Χριστιανός είναι ο Άνθρωπος της Αγάπης και όχι ο άνθρωπος των νόμων, είναι ο Άνθρωπος της Υπακοής και της Ταπείνωσης και όχι ο άνθρωπος του φανατισμού και του αδιάκριτου ζηλωτισμού…
Είναι κρίμα να νομίζουμε ότι θα βρούμε τον Χριστό μέσα από τις κατακρίσεις των άλλων, τις διαβολές, την επιδειξιομανία και την τήρηση κάποιων εντολών χωρίς την αναζήτηση της ουσίας της Χριστιανικής διδασκαλίας.
Ας μην γελιόμαστε… «μπορεί να είμαστε της Εκκλησίας» αλλά του Χριστού δεν θα γίνουμε ποτέ, εάν δεν αποτινάξουμε την εμπάθεια και τον εγωισμό που φωλιάζει μέσα στην καρδιά μας.
Τα χρόνια μας περνούν μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, χωρίς να γνωρίσουμε τον Χριστό. Τα χρόνια μας περνούν διαβάζοντας και μελετώντας τους λόγους των Θεοφόρων Πατέρων που βίωσαν την Παρουσία του Παρακλήτου, χωρίς να μας αγγίζει ουσιαστικά και βαθιά ο λόγος τους.
~  Η χαρά χάνεται καθώς μεγαλώνουμε, η καθαρότητα αμαυρώνεται και η απλότητα γίνεται ιδιορρυθμία. Πολλοί χριστιανοί στο διάβα της πορείας τους χάνονται μέσα στον καθωσπρεπισμό και την συνήθεια.
Ο Χριστιανός είναι ο παθιασμένος άνθρωπος. Ο άνθρωπος που ποθεί τον Μέγα Εραστή της ύπαρξής του, τον Νυμφίο Χριστό ο οποίος στέκει αεικίνητος μέσα στον χωροχρόνο και έξω απ’ αυτόν και μας καλεί στο αιώνιο πανηγύρι της Βασιλείας του Πατρός.
Θες να γίνεις του Χριστού; Γίνε αδελφός του πλησίον σου, γίνε αγκαλιά παρηγοριάς, γίνε χαμόγελο, γίνε προσευχή, γίνε φωτιά χαράς, γίνε χορός συγχώρεσης, γίνε σιωπή ταπείνωσης, γίνε θυμίαμα αγάπης.
Και ο μυστηριακός τρόπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μας προσφέρει όλες τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ευδοκιμήσει ο κάθε «επίδοξος εραστής» της Χάρης Του. Είναι στην δική μας διάθεση να εκμεταλλευτούμε το πολύτιμο αγαθό της Αλήθειας που μας προσφέρει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ώστε να ελευθερωθούμε από τα δεσμά του νόμου και να εισέλθουμε στον οίκο της Χάριτος.
Αρχιμ.Παύλος Παπαδόπουλος

***  Ελ. Αλειφέρη: «Ικανοποιήθηκε ο διακαής πόθος της κας Μπούζα να γίνει αντιπεριφερειάρχης» 
Χαρακτηρίζει τεχνητό το ζήτημα με την αίθουσα συσκέψεων 
 Για τεχνητό ζήτημα από την κα Μπούζα κάνει λόγο με χθεσινή της δήλωση η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, όσον αφορά στα κλειδιά της αίθουσας συσκέψεων και τη συνέντευξη που έδωσε προχθές η πρώτη.
Μάλιστα, η κα Αλειφέρη επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τα κλειδιά συμπίπτει με την ανάληψη από την κα Μπούζα των νέων της καθηκόντων, υπογραμμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες, παρά το πρόβλημα στις σχέσεις της με την Περιφερειακή Αρχή, ποτέ δεν τέθηκε θέμα πρόσβασης στην αίθουσα συσκέψεων.
  Δήλωση
Αναλυτικά, η κα Αλειφέρη αναφέρει στην δήλωσή της: «Με αφορμή τη χθεσινή μη νόμιμη ενέργεια για εντολή αλλαγής κλειδιών στην αίθουσα συσκέψεων “Παναγιώτης Φωτέας” από την κυρία Αντωνία Μπούζα, αλλά και τις αναληθείς εν συνεχεία δημόσιες δηλώσεις της επί του συγκεκριμένου θέματος, ενημερώνω άμεσα τους πάντες ότι κλειδιά της αίθουσας συσκέψεων “Παναγιώτης Φωτέας” διέθεταν τρεις υπάλληλοι καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και εχθές που έλαβε χώρα το συμβάν και ποτέ μα ποτέ στο παρελθόν δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της προαναφερόμενης αίθουσας συσκέψεων, ούτε βεβαίως υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και τους τελευταίους τρεις μήνες.
Προφανώς το “πρόβλημα” που προσπάθησε να εμφανίσει η κυρία Μπούζα με την αίθουσα συσκέψεων “Παναγιώτης Φωτέας” είναι τεχνητό και συμπίπτει ως φαίνεται με την ανάθεση σε αυτήν κάποιων αρμοδιοτήτων της Π.Ε. Μεσσηνίας, οι οποίες πιστεύει ότι ικανοποίησαν τον διακαή της πόθο να ορισθεί αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, καθώς και άλλη σκοπιμότητα, η οποία και θα αποκαλυφθεί.
Για όλους, δε, τους υπόλοιπους ισχυρισμούς, που απευθύνονται προσωπικά σ’ εμένα, στις χθεσινές δημόσιες δηλώσεις της σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων μου και στο παρελθόν και τώρα, θα τοποθετηθώ άμεσα δημόσια σε συνέντευξη την προσεχή Πέμπτη».
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ στο ΣΚΟΠΙΑΝΟ!Σήμερα η επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα…
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει συγκαλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της«Γκάζι» έχουν πατήσει τα Σκόπια, επιχειρώντας να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού τους ονείρου.
Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται το Κοινοβούλιο με στόχο να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει συγκαλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.
Μόλις χθες το κοινοβούλιο επικύρωσε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, την ανάγκη για υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO καταψήφισε και προανήγγειλε πως θα απέχει από την συνεδρίαση. Παράλληλα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο πολίτες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι «ένα όνομα έχουμε», ενώ έκαιγαν και έσκιζαν το κείμενο της συμφωνίας.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν μοιάζουν να πτοούνται. Ο Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού». Έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.
Στις λεκτικές επιθέσεις που δέχτηκε αυτός και ο Ζάεφ από μέλη της αντιπολίτευσης που τους χαρακτήρισαν προδότες, απάντησαν πως οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα. Εξάλλου, από τη στιγμή που απαιτείται απλή πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.
~  Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει διορία επτά ημερών για να το υπογράψει. Το πιθανότερο είναι να εξαντλήσει την προθεσμία και να μην υπογράψει, καθώς έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί. Αποστέλλεται και πάλι στον Ιβάνοφ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει δεύτερο βέτο. Τέλος, η επόμενη μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης Ζάεφ είναι το δημοψήφισμα, η τέλεση του οποίοι λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ακόμα και τέλη Αυγούστου.
Η επικείμενη συμφωνία κυριαρχεί και στην εγχώρια επικαιρότητα, πυροδοτώντας πολιτικές συγκρούσεις. Επιζήμια την χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι παράγει ήδη τετελεσμένα. Μια εβδομάδα, μάλιστα, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών και με ερωτηματικό αν θα δει και την Άνγκελα Μέρκελ, η ΝΔ στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
«Δεν δώσαμε το όνομα, αλλά το πήραμε πίσω», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι τα Σκόπια πρέπει να ικανοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις, μέσω της συνταγματικής αλλαγής, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και να μπορέσουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται εντός εκτός και επί τα αυτά. Μετά τις εσωτερικές γκρίνιες που διχάζουν το ΚΙΝΑΛ και τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, απέναντί της βρίσκει και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επικροτεί τη συμφωνία.
Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα για τους δημόσιους προπηλακισμούς που δέχονται. Παρότι υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται ακραία μειοψηφικά φασιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι ακυρώνουν όπως όπως τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους.  rotothema

***  Άρθρο «ΦΩΤΙΑ» για το Νίκο Κοτζιά! Του ασκούν ΣΚΛΗΡΗ κριτική
Η athensreviewofbooks.com συνεχίζει τη διαμάχη της με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας ακόμη πιο σκληρή γλώσσα για τον Υπ.Εξ.
Παραθέτουμε το νέο της δημοσίευμα σε συνέχεια εκείνου που είχαν δημοσιεύσει πρόσφατα (για παλιότερο δημοσίευμα βλ. ΕΔΩ):
Όταν οι άλλοι διάβαζαν επιστημονικά έργα αυτός έγραφε προπαγανδιστικές μπροσούρες με ανελλήνιστα τερατώδη ψέματα στην ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ. Όταν αποφάσισε σε προχωρημένη ηλικία, ελέω Γ. Α. Παπανδρέου, να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα ήταν πια αργά για να μάθει τα στοιχειώδη.
 του ΜΑΝΩΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ,
Σ’ αυτή την ηλικία αντί να μαθαίνεις ξεχνάς. Σε ένα πράγμα είναι μόνο γόνιμος σαν τον Νείλο: ποταμός ψεμάτων και απατηλών αυτοσχέδιων κατασκευών που ρέει ακατάπαυστα. Σε συνέντευξή του σε προστατευμένο περιβάλλον (στον Σ. Κοτρώτσο, την τέταρτη που «παραχωρεί», στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επόμενη Μέρα», 4.6.2018) ο πολυκαθηγητής Κοτζιάς σε ένα παραλήρημα προχειρολογίας, ανευθυνότητας και μεγαλείου αναφέρθηκε στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τα οποία χειρίζεται, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Για να προκαλέσει τη συμπάθεια των τηλεθεατών προέβαλε τις… θυσίες του για να υπηρετήσει τα εθνικά θέματα, επικαλούμενος κουτοπόνηρα (αυτό είναι το επίπεδό του) «τα 30 κιλά που πήρε από την καρέκλα του Υπουργού, που κάθεται και δουλεύει όλες αυτές τις ώρες ακίνητος». Και κατεβάζοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο: «Εγώ αντέχω κάθε μέρα να τρώω δημοκρατική κριτική, σφαίρες, απειλές, εκβιασμούς και δεν αντιδρώ όπως ξέρετε».
Ακούγοντάς τον να φλυαρεί ακατάπαυστα, σε άθλια Ελληνικά, σκέφτηκα να απομαγνητοφωνήσω τη συνέντευξη για να έχω καλύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τη γλώσσα ένας επαγγελματίας λασπολόγος και συκοφάντης λαών και ανθρώπων, που συνεργάστηκε με το καθεστώς Χόνεκερ και υπηρέτησε την προπαγάνδα των πιο στυγνών δικτατοριών.
Λόγος ασυνάρτητος, σύγχυση φρενών, αδυναμία να πει δυο λογικά και αληθινά επιχειρήματα: τα πιο πρόχειρα μέσα είναι η απάτη, το ψέμα και ο λεκτικός τραμπουκισμός ‒ αυτή είναι η ειδικότητά του, το επάγγελμα δεκαετιών, η δεύτερη φύση του. Δεν θα αναφερθώ τώρα στα ψεύδη, τις αντιφάσεις και τις ιταμές απειλές του (ειδικά με τα απόρρητα έγγραφα) προς τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίες εξόργισαν πολλούς από αυτούς. Θα περιοριστώ σε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις από τα απειράριθμα μορφολογικά, συντακτικά, σημασιολογικά και πραγματολογικά λάθη του υπουργού Εξωτερικών, τα οποία είναι απαράδεκτα για έναν πρόσθετο λόγο: Ο Κοτζιάς κατάφερε να γίνει ‒όπως έγινε!‒ καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σ’ αυτή τη γλώσσα και με αυτά τα επιχειρήματα δίδασκε τους φοιτητές του; Διότι, ενώ επαίρεται ότι είναι καθηγητής Διεθνών Σπουδών, είναι τόσο αγράμματος που δεν γνωρίζει πώς κλίνεται η λέξη «Διεθνής». Ο Κοτζιάς δεν ξέρει αποδεδειγμένα να κλίνει τα τριγενή και δικατάληκτα σιγμόληκτα σε -ης, -ες και -ής, -ές: Λέει: η διεθνή πολιτική, να υπάρχει σαφή διάκριση (τρεις φορές). Η διεθνή διάσκεψη (δυο φορές): «Το 1992-1994 έγινε η Διεθνή Διάσκεψη ISO. Η Διεθνή Διάσκεψη ISO είναι η κατοχύρωση των ονομάτων….».
Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών μιλά για τη «Μακεδονία του Πιρή» και για την «Επιτροπή Μπαταντέρ [= Badinter / Μπαντεν-τέρ], η οποία Επιτροπή Μπαταντέρ, αναλαμβάνει να κάνει το εξής: πρώτον, …. Τι έκανε εδώ με την Επιτροπή Μπαταντέρ;»
~ Οι παρατονισμοί είναι συχνοί: ασμενώς (δυο φορές), αντί ασμένως. Σε σοβαρή, υποτίθεται, συνέντευξη μιλά σε πολύ χαμηλό υφολογικό επίπεδο, όπως δείχνουν η αχρείαστη επανάληψη του δεύτερου άρθρου: ο Αλέξης ο Τσίπρας (δύο φορές), ο Σπύρος ο Δανέλλης και τα φτηνιάρικα «αυτό δεν παίρνεται υπ’ όψιν», «δημόσια κουβέντα», «τουιτάκια και κολπάκια», «για να κάνει ένα τσίρκο εδώ στη χώρα», «μην κάνουν τις παρθένες και τους παρθένους» (3 φορές), «η κυρία Σπέκχαρ; ήταν κομμάτι [= μέλος] της ομάδας της διαπραγματευτικής».
Και αφόρητες ασυναρτησίες, όπως λ.χ.:
Σ. Κοτρώτσος: (…) Για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».
Ν. Κοτζιάς: Του Προφήτη Ηλία.
Σ. Κοτρώτσος: Ναι. Εντάξει. Μακάρι να ήταν του Προφήτη Ηλία.
Ν. Κοτζιάς: Το «Ίλιντεν» αυτό θα πει. Είναι σαν το «Άγιος Μαρίνος».
Οι φλύαρες επαναλήψεις δείχνουν την αμηχανία στην οποία περιέρχεται ο καθηγητής της… Διεθνή Πολιτικής:
Όσον αφορά τον ξένο παράγοντα θα πρέπει να σας πω την δική μου εμπειρία. Δεν ανακατεύτηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, όσον αφορά τη δική μου εμπειρία. Το ίδιο ισχύει για τον ασύντακτο λόγο: (…) Αναπτύξαμε τη συνεργασία ανάμεσα στην Αστυνομία και τις δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορα από τις δυο πλευρές. Της Πυροσβεστικής που προστατεύουν τη φωτιά η οποία την εποχή της παγκοσμιοποίησης υπάρχουν μεγάλες φωτιές από τις οποίες δεν προστατεύονται με εθνικά μέτρα.
Η ακατανόητη σύνταξη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη: Αλλά το γεγονός ότι τους προστατεύω (αναφέρεται σε κόμματα της αντιπολίτευσης) προκειμένου να τελειώνουμε, δεν σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών και προκλήσεων σε βάρος της κυβέρνησης και εμού προσωπικά.
Κακοποιεί τη γλώσσα απειράριθμες φορές. Κάνει λόγο για: άθλιο «συφερτό», «αρχαιϊσμό» (2 φορές), «ανημέρωτους», «βαρείς συκοφαντίες»,… Το νέτα σκέτα το κάνει αγνώριστο: «σκέτο νέτα». Το κοινολογώ το λέει «κοινωνιολογώ». Επιμένει ότι του «εξασκούνται επιθέσεις» και ότι «αποδείχθηκαν πολύ βαρείς οι συκοφαντίες». Καμαρώνει ότι «επί υπουργία μας» κάνουμε εξωτερική πολιτική «με τους πιο υψηλούς ειδικευμένους στον τόπο μας». Κακοποιεί το ευαγγελικό (Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, 22, 21) απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ λέγοντας δυο (2) φορές Τα του Καίσαρι τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.
Ο Κοτζιάς επικαλείται άστοχα το καβαφικό «Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα / που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι / να πούνε.» για να προβάλει τις «ηγεμονικές (sic) ικανότητές του»: «Γιατί όταν έρχεται η μεγάλη στιγμή του μεγάλου ναι, ή του μεγάλου όχι, πρέπει να επιδείξεις διευθυντικές ικανότητες, αρχηγικές, ηγεμονικές ικανότητες.»
Τέλος, μόνο ένας πολυκαθηγητής Κοτζιάς θα μπορούσε να επικαλεστεί την ανύπαρκτη «ρανίδα των ικανοτήτων» του: πιστεύω ότι εκεί όπου ετάχθην από τον λαό και από τον Πρωθυπουργό μου πρέπει να υπηρετώ μέχρι την τελευταία ρανίδα των ικανοτήτων μου.
Τα Ελληνικά του είναι άθλια, αλλά οπωσδήποτε πολύ καλύτερα από τα Αγγλικά του, με τα οποία δίδασκε ‒κατά φαντασίαν εννοείται‒ στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ στα οποία κατείχε (sic), σύμφωνα με την απάτη επί δικαστηρίω που διέπραξε, θέση Καθηγητού (!), πράγμα που διέψευσαν τα εν λόγω πανεπιστήμια, αλλά αυτό στην χώρα του Σώρρα δεν θεωρείται επίμεμπτο. Το έχουμε ξαναγράψει: N. Kotzias: Imaginary Professor at Oxford University, Harvard, Marburg… (βλ. http://athensreviewofbooks.com/?p=1944)
Σημείωση: Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ ορισμένα από αυτά τα λάθη έχουν διορθωθεί στο κείμενο. Προφανώς αυτοί που το απομαγνητοφώνησαν γνωρίζουν περισσότερα γράμματα από τον… Πολυκαθηγητή.

***  Συνεχίζεται και σήμερα  Τετάρτη ο άστατος καιρός 
 O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα   Τετάρτη 20/6/2018 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ! Το «μαχαίρι» με το οποίο ο Πούτιν «τεμαχίζει» τη Μέση Ανατολή
~ οι πύραυλοι S-400, μαζί και με άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα, αποτελούν το «μαχαίρι» με το οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν «τεμαχίζει» και κρατά διαιρεμένες της χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι εξαγωγές των οπλικών συστημάτων δίνουν μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ, αλλά και επιρροή στη Μόσχα, σε μια περιοχή που καλπάζει προς την σύγκρουση.
Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρονται στους ρωσικούς S-400, ως το οποίο «το πιο ικανό και θανατηφόρο σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας στον πλανήτη».
Το παρατσούκλι του από το ΝΑΤΟ είναι Growler, αυτό το φορητό όπλο μπορεί να εμπλακεί σχεδόν με οποιονδήποτε εναέριο στόχο, από βαλλιστικούς πυραύλους έως stealth μαχητικά και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων. Είναι απλά το καλύτερο. Δεν τίθεται καν ζήτημα σύγκρισης με τους αμερικανικούς Patriot.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ρώσοι βρίσκουν εύκολα αγοραστές, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Οι Τούρκοι υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η ιδέα ότι θα στρέφεται στους Ρώσους έχει εξαγριώσει τους Αμερικανούς πολιτικούς τόσο πολύ ώστε το Κογκρέσο προσπαθεί να μπλοκάρει την πώληση των μαχητικών F-35 στους Τούρκους, καθώς και πολλών άλλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων.~

Ένα πρόσφορο έδαφος για τους S-400
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι δεν εντυπωσιάζονται από τις απειλές του Κογκρέσου, καθώς φαίνεται να υπάρχει συμφωνία με την Κυβέρνηση Τραμπ, ύστερα και από τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη της Μανμπίζ, αλλά και την καθυστέρηση της παραλαβής των S-400 για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι χειριστές του συστήματος. Έτσι κι αλλίως τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος , όσο και ο ΥΠΕΞ έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία με την Ρωσία είναι τελεσίδικη και ότι ακόμα και αν μπλοκαριστεί η παράδοση των F-35, υπάρχουν και εναλλακτικές.
Πέραν από την Τουρκία, στις χώρες που θέλουν να αγοράσουν τους S-400 βρίσκονται η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Συρία, όπου ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος αποδείχθηκε το τέλειο θέατρο επιχειρήσεων για να παρουσιάσει η Ρωσία τις ικανότητες των S-400. Μεταξύ των πιο εντυπωσιασμένων από αυτά που έχουν δει είναι οι Σαουδάραβες. Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε έναν ακήρυχτο πόλεμο για την περιφερειακή ηγεμονία.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του βασιλιά Σαλμάν στη Μόσχα, υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας για την αγορά ενός αριθμού οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του S-400, με την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η μεταφορά τεχνολογίας για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο της ανασυγκρότησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, Vision 2030, με επικεφαλής τον γιο του βασιλιά, τον πρίγκηπα του Στέμματος Mohammed bin Salman.
Οι Αμερικανοί δεν έκαναν κανένα δημόσιο σχόλιο την εποχή εκείνη, ίσως επειδή είχαν ήδη μαλακώσει από την τεράστια συμφωνία που ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ τον Μάιο του 2017. Αυτή η συμφωνία, λέγεται ότι θα αποφέρει 350δις δολάρια σε βάθος 10ετίας στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας – Κατάρ
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι δεν σταμάτησαν εκεί την επιχείρηση πώλησης των S-400 στη Μέση Ανατολή. Ακολούθησε το Κατάρ, το οποίο ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου, μέσω του πρεσβευτή του στη Μόσχα, ότι ήταν σε καλό δρόμο για την οριστικοποίηση συμφωνίας για την αγορά του συστήματος. Μιλώντας στο πρακτορείο Tass , ο πρεσβευτής Fahad bin Mohammed al-Attiyah δήλωσε: «Οι συζητήσεις για το θέμα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».
~Αυτό ήταν αρκετό για να εξοργιστούν οι Σαουδάραβες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη με το Κατάρ εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Σαουδική Αραβία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, επέβαλαν έναν αποκλεισμό από ξηρά, αέρα και θάλασσα, ζητώντας από το Κατάρ να σταματήσει την στήριξη του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, να κλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera και να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική των υπόλοιπων χωρών του Κόλπου.
Το Κατάρ έχουν αποδειχθεί ανένδοτοι στις πιέσεις των χωρών του Κόλπου. Η οικονομία τους έχει ξεπεράσει τον αποκλεισμό, αλλά και επικοινωνιακά φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα από τους αντιπάλους τους σε αυτή τη διαμάχη.
Την 1η Ιουνίου, η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι είχε δει μια επιστολή του Βασιλιά Σάλμαν προς τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με την οποία η Σ. Αραβία προσπαθούσε να κερδίσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην προσπάθεια της να πιέσει την Ρωσία να μην προχωρήσει στην πώληση των S-400 στο Κατάρ. Σύμφωνα με τον Le Monde, ο Βασιλιάς εξέφρασε «βαθιά ανησυχία». Η επιστολή συνέχιζε απειλώντας με χρήση βίας εναντίον του Κατάρ σε περίπτωση που η πώληση πραγματοποιούνταν.
Από την πλευρά του, το Κατάρ έχει επιδοθεί σε μια εξοπλιστική φρενίτιδα, αγοράζοντας οπλικά συστήματα τόσο από την Τουρκία, την Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά γιατί, συγκεκριμένα, η συμφωνία των S-400 προκάλεσε την οργή των Σαουδαράβων.

Διπλωματική σιγή ασυρμάτου
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να εμποδίσουν τη συμφωνία αποτελούν επίθεση στην κυριαρχία της χώρας του και σημείωσε ότι το Κατάρ δεν αποτελεί απειλή για τη Σαουδική Αραβία. Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Al Thani σχολίασε: «Το Κατάρ πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτές τις ενέργειες με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τον παράνομο αποκλεισμό «.
Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι ο Μακρόν αποφάσισε να μην αναμιχθεί στην διαμάχη. Αντίστοιχα Σαουδαραβικά καλέσματα τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Λονδίνο αντιμετωπίστηκαν με παρόμοια διπλωματική σιωπή. Πρόκειται για μια περίεργη προσέγγιση από τους Σαουδάραβες να προσπαθήσουν να πείσουν τις άλλες χώρες να πιέσουν τους Ρώσους. Γιατί δεν πήγαν απευθείας στους Ρώσους;
Ίσως οι Σαουδάραβες να έκαναν ακριβώς αυτό και να απείλησαν να σπάσουν τις συμφωνίες με τους Ρώσους. Αν όντως συνέβη αυτό, τότε οι Ρώσοι δεν φαίνεται να φοβήθηκαν. Γνωρίζουν ότι οι Σαουδάραβες χρειάζονται τους S-400 λόγω της ιρανικής απειλής. Αυτό ισχύει περισσότερο τώρα που ο Τραμπ αποχώρησε από την συμφωνία που απέτρεπε το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η πώληση των S-400 στο Κατάρ κρύβει μια διπλή μεθόδευση. Πρώτον είναι μια καλή εμπορική συμφωνία για την Ρωσία και δεύτερον δίνει στην Ρωσία επιρροή στις αντικρουόμενες και κατακερματισμένες πολιτικές των κρατών του Κόλπου.
Βοηθώντας την διατήρηση της έντασης μεταξύ των χωρών του Κόλπου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει την επιρροή του στο Ιράν. Μέχρι στιγμής, οι Ιρανοί είναι οι μοναδικοί νικητές της διαμάχης μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Παρακολουθούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου να αυτοϋπονομεύεται, όταν θα έπρεπε, μεταξύ άλλων, να λειτουργεί ως μια στρατιωτική συμμαχία έναντι εξωτερικών απειλών (βλ. τον ρόλο του Ιράν στην Υεμένη). Άλλη νίκη για τον Πούτιν.
Η ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας
Ο Πούτιν έχει καταφέρει να σώσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ από μια στρατιωτική ήττα, υποστηρίζοντας την παρέμβαση και τις φιλοδοξίες του Ιράν στη Συρία, και ταυτόχρονα κατάφερε να κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους εχθρούς του Ιράν, τις χώρες του Κόλπου. Και όλα αυτά έγιναν, ενώ ο Πούτιν ενίσχυε την παρουσία και τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή. Το κερασάκι στην τούρτα, η πώληση των S-400 στο Κατάρ, που αποδεικνύει ότι το διαίρει και βασίλευε καλά κρατεί στην Μέση Ανατολή.
Χαμένο σε όλους αυτούς τους περίτεχνους ελιγμούς και τις μηχανορραφίες, ανάμεσα όλες τις πωλήσεις και συναλλαγές και τα συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κανείς μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι ένα από τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα που είναι διαθέσιμα στην διεθνή αγορά καταφθάνει στην περιοχή με άνευ προηγουμένου ρυθμούς, την στιγμή που η περιοχή καλπάζει προς μια ανάφλεξη με μεγάλες πιθανές παγκόσμιες συνέπειες.
Πηγή onalert, Middle East Eye, Reuters

***  ΤΟ ‘ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ’ πάει ΣΥΝΝΕΦΟ στις εμφανίσεις ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ!Ανησυχία στο Μαξίμου για την ΟΡΓΗ… (ΒΙΝΤΕΟ)
Δοκιμάζονται τα όρια των πολιτικών αντοχών του Τσίπρα – Προβληματισμός στο Μαξίμου – Διαλυτικά φαινόμενα στους ΑΝΕΛ – Ερώτημα, πλέον, το πόσο θα αντέξει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, που ελπίζει στη διάσπαση της κεντροαριστεράς.
Απότομη προσγείωση σε μία εφιαλτική κοινωνική πραγματικότητα επιφύλασσε η επόμενη ημέρα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας για το Σκοπιανή για την κυβέρνηση, η οποία πέρασε από τις θριαμβολογίες στη γενικευμένη αποδοκιμασία.
Υπουργοί και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού βιώνουν τώρα από την αντίθετη, τα όσα έζησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την ωμή κατακραυγή από ένα οργισμένο μέρος της κοινωνίας. Ο μεγάλος φόβος για τους κυβερνώντες είναι πλέον, μήπως η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργήσει ως αφορμή για το ξέσπασμα της γενικότερης δυσφορίας για την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και των συνεχών δεσμεύσεων για σκληρά μέτρα, που ουσιαστικά έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Στην περίπτωση που τα δύο αυτά ρεύματα της κοινωνικής δυσαρέσκειας συναντώνται και αλληλοτροφοδοτούνται, θα πρόκειται πιθανόν για την έναρξη μίας ταχύτατης διαδικασίας φθοράς και τελικά αποδρομής για την κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Καθίσταται δε σαφές ότι το πολιτικό κεφάλαιο και οι αντοχές του κυβερνώντος σχήματος εξαντλούνται, με το ερώτημα «πόσο θα αντέξει» να πλανάται ήδη στο πολιτικό σκηνικό και αν τροφοδοτεί σενάρια.
Η κυβερνητική ρητορική εξαντλείται, μάλλον αναμενόμενα, σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, στην προσδοκία περί διάλυσης της κεντροαριστεράς και εύρεση συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο αυτό. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά να αποκλείσει αυτή τη διέξοδο στον Αλέξη Τσίπρα, η επιμονή κάποιων δυνάμεων στο ΚΙΝΑΛ να τείνουν ευήκοα ώτα στον ΣΥΡΙΖΑ, συντηρεί τις ελπίδες του Μαξίμου.
Και δεύτερον, επιχειρεί να υποβαθμίσει και να ταυτίσει τις κοινωνικές αντιδράσεων με την ακροδεξιά. Η Κουμουνδούρου ισχυρίστηκε το βράδυ της Τρίτης ότι «οι δήθεν αυθόρμητες αποδοκιμασίες από πολίτες σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά στημένα επεισόδια από μεμονωμένα ακροδεξιά στοιχεία, και με τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ. Πρόκειται για περιθωριακές ενέργειες, και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζουμε».
~ Στο ίδιο και πιο επιθετικό ύφος ήταν και η δήλωση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος δέχθηκε αποδοκιμασίες σε εκδήλωση στα Γιαννιτσά και «χρέωσε» τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιούς της ΝΔ» και σε «νεοναζί της Χρυσής Αυγής».
«Προδότη» φώναζαν τον Κοντονή στα Γιαννιτσά

Ωστόσο, η έκταση και η ένταση των αποδοκιμασιών, που δέχονται υπουργοί και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού δεν αφήνουν περιθώρια για τις κοινωνικές διαθέσεις, τουλάχιστον μίας μεγάλης μάζας κόσμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν θύμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας, μαζί με την Θεοδώρα Τζάκρη. Το παρατεταμένο «ουουου» και ο χαρακτηρισμός «προδότες», που τους απέδωσε ο κόσμος, κατά την επίσκεψή τους στην εισαγγελία Γιαννιτσιών, αντηχεί ακόμα στα αυτιά τους.
Μάλιστα, πηγαίνοντας αμέσως μετά στην Έδεσσα, παραλίγο να βρεθούν κατάφατσα με πολίτες, που ήθελαν να τους επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας για τη συμφωνία με τα Σκόπια και οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Τελικά άκουσαν το πλήθος να τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή».
Διαμαρτυρία πολιτών κατά την αποχώρηση Κοντονή στην Έδεσσα – Voria.gr

Η κυρία Τζάκρη, συμπέρανε ότι «η ΝΔ συμπράττει σε οργανωμένες επιθέσεις με τη Χρυσή Αυγή»
Νωρίτερα στη Λάρισα, πολίτες αποδοκίμασαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση.
Έντονα ήταν και τα επεισόδια και στα Χανιά, όταν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αποδοκιμάστηκε κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων των ΑΝΕΛ.
Σωσίβιο το χρέος;
Μέσα σε αυτό το κοινωνικό κλίμα, οι κυβερνώντες προσδοκούν πλέον μόνο σε μία καλή ρύθμιση για το ελληνικό χρέος στο αυριανό eurogroup, ώστε να «ισοφαρίσουν» την κατάσταση. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η ρύθμιση θεωρηθεί θετική – παρά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις, που υπάρχουν από πολλές πλευρές – είναι αβέβαιο αν θα κατευνάσει το κύμα οργής, καθώς εκτιμάται ότι η αίσθηση πως η κυβέρνηση έδωσε το όνομα Μακεδονία στη διαπραγμάτευση για τα οικονομικά, μπορεί να κάνει χειρότερα τα πράγματα για το Μαξίμου!
protothema

*** Σαν ΣΗΜΕΡΑ η ιστορική μάχη σε Κιλκίς-Λαχανά! Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της Αν. Μακεδονίας
 
Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή της υπέρ των ελληνικών όπλων, άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας…
και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης. Η μάχη του Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά.
Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς (Κουκούς, όπως το ονόμαζαν) στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Το Κιλκίς κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ήταν άντρο κομιτατζήδων, ενώ στην πόλη είχαν απομείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες.
Από την ημέρα της κατάληψή του, οι Βούλγαροι πραγματοποίησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο οχυρωματικών έργων και δημιούργησαν μία αμυντική γραμμή που εκτεινόταν από το Καλίνοβο (σήμερα Σουτογιαννέικα Κιλκίς) μέχρι το χωριό Λαχανάς στα βόρεια του σημερινού Νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικά τα οχυρωματικά έργα στην περιοχή του Κιλκίς είχαν ανάπτυγμα γύρω στα 10 χιλιόμετρα και βάθος έξι χιλιόμετρα.
Το ελληνικό επιτελείο, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό της 16ης Ιουνίου, αποφάσισε να επικεντρώσει την κύρια επιθετική του ενέργεια στη γραμμή Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά. Αν κατόρθωνε να εκπορθήσει τη βουλγαρική αμυντική γραμμή, ο δρόμος προς την κοιλάδα του Στρυμώνα και τις Σέρρες ήταν ανοιχτός. Διαφορετικά διακυβευόταν η τύχη της Θεσσαλονίκης και των ελληνικών κατακτήσεων στη Μακεδονία.
Η ελληνική επίθεση εκδηλώθηκε το πρωί της 19ης Ιουνίου 1913, σύμφωνα με το επιτελικό σχέδιο. Η 1η Μεραρχία με διοικητή τον αντιστράτηγο Μανουσογιαννάκη και η 6η Μεραρχία με διοικητή τον συνταγματάρχη Δελαγραμάτικα ενήργησαν επίθεση στον ορεινό τομέα του Λαχανά, οι Μεραρχίες 2η (διοικητής υποστράτηγος Καλάρης), 3η (διοικητής Υποστράτηγος Δαμιανός), 4η (υποστράτηγος Μοσχόπουλος), 5η (Συνταγματάρχης Γεννάδης) διατέθηκαν για τη βασική επιθετική ενέργεια στο Κιλκίς. Η 10η Μεραρχία υπό τον συνταγματάρχη Παρασκευόπουλο επιτέθηκε κατά των υψωμάτων του Καλίνοβου. Η ταξιαρχία του Ιππικού υπό τον συνταγματάρχη Ζαχαρακόπουλο συνέδεε τις τέσσερεις μεραρχίες του «κέντρου» με την 10η. Η συνολική δύναμη των ελληνικών δυνάμεων ανερχόταν σε 117.861 άνδρες και 176 κανόνια. Την αμυντική γραμμή των Βουλγάρων υπερασπιζόταν η 2η Στρατιά υπό τον στρατηγό Ιβανώφ, με δύναμη άνω των 40.000 ανδρών.
Οι μάχες από την πρώτη στιγμή ήταν πεισματώδεις και πολλές φορές εκ του συστάδην: σώμα με σώμα και εφ’ όπλου λόγχη. Οι ελληνικές απώλειες υπήρξαν μεγάλες. Λόγω του λοφώδους και γυμνού εδάφους της περιοχής, οι Έλληνες στρατιώτες ήταν διαρκώς εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά. Μετά από σφοδρές, κατά κύματα, επιθέσεις, ο ελληνικός στρατός το βράδυ της 20ης Ιουνίου βρέθηκε σε απόσταση ολίγων εκατοντάδων μέτρων από τις πρώτες οχυρωματικές θέσεις των υπερασπιστών του Κιλκίς.
Οι Βούλγαροι είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο ορυγμάτων, τα οποία ήταν ενισχυμένα με πρόχειρα, αλλά καλοφτιαγμένα πυροβολεία. Ήταν βέβαιο ότι μία κατά μέτωπο επίθεση θα στοίχιζε στους επιτιθέμενους σημαντικές απώλειες και θα τους καθήλωνε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό, το επιτελείο διέταξε την 2α Μεραρχία να εκτελέσει πλευρικό νυχτερινό αιφνιδιασμό, που ήταν απολύτως επιτυχημένος. Μόλις ξημέρωσε η 21η Ιουνίου επιτέθηκαν και οι υπόλοιπες τρεις μεραρχίες του κεντρικού τομέα. Στις 11 το πρωί οι Βούλγαροι άρχισαν να υποχωρούν σε όλο το μήκος του μετώπου με κατεύθυνση τη Δοϊράνη και τον Στρυμώνα. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος διέταξε την 4η και 5η Μεραρχία να τους καταδιώξουν. Το ισοπεδωμένο Κιλκίς ήταν υπό ελληνικό έλεγχο.
~  Αμέσως σχεδόν ξέσπασε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τις εκτεταμένες καταστροφές, που προκλήθηκαν στο Κιλκίς. Η βουλγαρική πλευρά κατηγόρησε τον ελληνικό στρατό ότι πυρπόλησε την πόλη, ενώ το ελληνικό στρατηγείο υποστήριξε ότι την πόλη πυρπόλησαν οι υποχωρούσες βουλγαρικές μονάδες. Ο ανταποκριτής των Τάιμς του Λονδίνου Κρόφορντ Πράις θα γράψει:
Η πόλις του Κιλκίς εκαίετο ήδη όταν είχον εισέλθει εις αυτήν οι Έλληνες, συνεπεία του πυρός του πυροβολικού – γεγονός άξιον ιδιαιτέρας προσοχής, αφού ακολούθως υπεστηρίχθη ότι δήθεν επυρπολήθη υπό του νικηφόρου στρατού.
Στο δεξιό της ελληνικής παρατάξεως, η 1η και η 6η Μεραρχία έδωσαν πείσμονες μάχες για να καταλάβουν τα υψώματα του Λαχανά. Η 1η Μεραρχία είχε πιο εύκολο έργο, καθώς προχώρησε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση. Αντίθετα, η 6η Μεραρχία αντιμετώπισε ισχυρότερη αντίσταση από τους Βούλγαρους και χρειάστηκε η εφ’ όπλου λόγχη για να καταληφθούν τα στρατηγικής σημασίας υψώματα 605 και 544 το βράδυ της 19ης Ιουνίου. Την επομένη, οι δύο μεραρχίες συνέκλιναν για να αντιμετωπίσουν τον βουλγαρικό στρατό στα χαρακώματα του Λαχανά. Στις 3 το απόγευμα της 21ης Ιουνίου οι δύο μεραρχίες επιτέθηκαν κατά των βουλγαρικών θέσεων και σε μία ώρα τους κατέβαλαν, αφού οι Βούλγαροι έχοντας πληροφορηθεί την κατάρρευση του μετώπου στο Κιλκίς, άρχισαν να υποχωρούν άτακτα προς τα βορειοανατολικά. Κύριο μέλημα της ηγεσίας τους ήταν να προλάβουν να διατηρήσουν υπό την κατοχή τους τις γέφυρες του Στρυμώνα, προτού φθάσουν εκεί οι ελληνικές δυνάμεις.
Στον τομέα του Καλίνοβου, η 10η Μεραρχία είχε απέναντί της την 3η Ταξιαρχία της 3ης Μεραρχίας του Βουλγαρικού στρατού, η οποία ήταν οχυρωμένη στα δύσβατα υψώματα της περιοχής. Στις 8 το πρωί της 19ης Ιουνίου επιχείρησε επίθεση εναντίον των εχθρικών θέσεων, αλλά αποκρούστηκε. Την επομένη απόσπασμα της 10ης Μεραρχίας κατέλαβε τη Γευγελή, που είχε εγκαταλειφθεί από τους Βουλγάρους και βρήκε άθικτη τη γέφυρα του Αξιού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρα η ίδια μονάδα κατέλαβε τους Ευζώνους και στη συνέχεια διατάχθηκε να μεταβεί στο Κιλκίς, όπως και η υπόλοιπη μεραρχία. Όμως, η αντίσταση των Βουλγάρων συνεχιζόταν στα υψώματα του Καλίνοβου, μέχρι το απόγευμα της 21ης Ιουνίου, οπότε υποχώρησαν μετά τη διάσπαση του μετώπου στο Κιλκίς.
Μετά την επικράτηση των ελληνικών όπλων, ο Έλληνας επιτελάρχης αντιστράτηγος Βίκτωρ Δούσμανης τηλεγράφησε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο:
Μετά χαράς αναγγέλλω την κατάληψιν του Κιλκίς, μετά τριήμερον σφοδρόν αγώνα. Ο εχθρός καταδιώκεται κατά πόδας. Ηθικόν στρατού μας έκτακτον.
Η ελληνική νίκη ήταν σπουδαία, από κάθε άποψη, αλλά το κόστος σε αίμα βαρύ. Οι νεκροί και οι τραυματίες ανήλθαν σε 8.828 άνδρες. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι απώλειες σε αξιωματικούς, καθώς ηγούνταν των μονάδων τους για να εμψυχώσουν τους άνδρες τους, πολλοί από τους οποίους ήταν νεοσύλλεκτοι. Μία άλλη εξήγηση μας δίνει ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης στα απομνημονεύματά του:
Οι Βούλγαροι είχαν ορίσει καλούς σκοπευτές για να χτυπούν ειδικά τους αξιωματικούς που φαίνονταν γιατί γυάλιζαν τα χρυσά γαλόνια στο καπέλο και τις επωμίδες. Ύστερα από αυτό διατάχτηκε όλοι οι βαθμοφόροι να βγάλουν τα διακριτικά τους για να μην γνωρίζονται από μακριά». Οι απώλειες από τη βουλγαρική πλευρά ήταν 6.971 άνδρες νεκροί και τραυματίες, καθώς και 2.500 αιχμάλωτοι.
Η επόμενη πολεμική αναμέτρηση Ελλήνων και Βουλγάρων θα γίνει στις 23 Ιουνίου 1913 στη Δοϊράνη.    ansimera.gr

***  Ταξιαρχία SEEBRIG: Το ελληνικό ΦΕΚ με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε την παρουσία της στη χώρα
Σήμερα έχουμε κάνει εκτενή αναφορά στην Ταξιαρχία SEEBRIG και τον σκληρό τρόπο με τον οποίο φέρεται να λειτουργεί (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα) στη χώρα μας και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Πολλά ακούγονται για την εν λόγω ταξιαρχία και πολλοί καταγγέλλουν ότι είχε παίξει ρόλο στα βίαια επεισόδια της Κυριακής στο Πισοδέρι Φλωρίνης. Στο παρόν άρθρο θα σας δείξουμε κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Πρόκειται για το πρωτόκολλο της Συμφωνίας για την Πολυεθνική Ειρηνευτική δύναμη της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που έχει ως στόχο να καταστέλλει διαδηλώσεις στην ασταθή περιοχή.
Το παρακάτω ελληνικό ΦΕΚ έχει όλη τη συμφωνία, τόσο στα αγγλικά, όσο και στα ελληνικά. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω:


Σχετικά με την SEEBRIG και το ρόλο της στη χώρα μας, μπορείτε να δείτε την ανάλυση που έκανε ο Κ. Βελόπουλος στην εκπομπή Κόντρα & Ρήξη (ή να κάνετε κλικ ΕΔΩ):


***  ΕΓΓΡΑΦΟ! Επιβράβευσαν με διήμερη άδεια τα ΜΑΤ που έριξαν ξύλο και χημικά στο Πισοδέρι


To έγγραφο που θα σας παρουσιάσουμε σίγουρα θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Το bloko.gr παρουσιάζει τη διαταγή με την οποία ο επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας, εκφράζει την ευαρέσκεια του για τον επαγγελματισμό των αστυνομικών που συμμετείχαν στα μέτρα, μεταφέρει ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και δίνει την εντολή για την χορήγηση δύο ημερήσιων αναπαύσεων.***  Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης 17 κατηγορούμενων για το ταξί της κοκαΐνης 
Με βαριές κατηγορίες, που αφορούν κυρίως στη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών, δικάζονται κατά περίπτωση από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας 17 άτομα, για την υπόθεση που εξιχνίασε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας πέρυσι το Νοέμβριο, εντοπίζοντας στα διόδια της Βελιγοστής να μεταφέρεται με ταξί κοκαΐνη.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται στις κατηγορίες, κυρίως της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της πώλησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση ότι αποσκοπούσαν σε όφελος άνω των 75.000 ευρώ. Ιδιαίτερα οι δικηγόροι υπεράσπισης σημείωσαν πως ούτε από τις συνομιλίες που έχει καταγράψει η Αστυνομία προκύπτει ότι είχαν συγκροτήσει δομημένη ομάδα, ενώ η όποια διακίνηση ναρκωτικών απ’ όποιους γινόταν, ήταν στο πλαίσιο της τοξικομανίας που οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν.
Χθες, κατά τη διαδικασία, ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ η εκδίκαση θα συνεχισθεί σήμερα με τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Βασικός κατηγορούμενος, και με την κατηγορία ότι ήταν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, είναι 56χρονος, ο οποίος έχει απασχολήσει πολλές φορές τις Αρχές με υποθέσεις ανθρωποκτονιών, ναρκωτικών και εκβιασμών, ενώ έχει καταδικασθεί στο παρελθόν και με δις ισόβια. Πέρυσι που συνελήφθη βρισκόταν στο σπίτι του με περιοριστικούς όρους, καθώς είχε αποφυλακισθεί λόγω προβλημάτων υγείας.
  «Κούρσα» κοκαΐνης
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, όταν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έστησαν μπλόκο στα διόδια της Βελιγοστής και σταμάτησαν ταξί που ερχόταν στην Καλαμάτα. Το όχημα οδηγούσε η 45χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη του ταξί, ενώ συνοδηγός ήταν η 41χρονη σύζυγος του 56χρονου κατηγορούμενου ως αρχηγού και επιβάτις η 66χρονη πρώην σύζυγος του. Μάλιστα, όπως κατέθεσε χθες και αστυνομικός, στο πίσω κάθισμα μαζί με την 66χρονη βρισκόταν και ο ανήλικος γιος της 41χρονης και του 56χρονου.
Οι αστυνομικοί στην τσάντα της 66χρονης βρήκαν δύο ποσότητες κοκαΐνης, βάρους 56,2 και 46 γραμμαρίων. Στο δε πατάκι του συνοδηγού βρέθηκε ποσότητα λαθραίου καπνού 242 γραμμαρίων και ένα στιλέτο στο ντουλαπάκι του ταξί. Στη συνέχεια, ο 56χρονος συνελήφθη στο σπίτι του στη Μεσσήνη.
Στο εδώλιο από χθες κάθονται όλοι οι παραπάνω, καθώς επίσης ο 48χρονος ιδιοκτήτης του ταξί και σύζυγος της οδηγού, ένας 49χρονος από τη Θουρία που κατηγορείται ως μέλος της οργάνωσης, ένας 70χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, ένας 51χρονος από το Χαρακοπιό, δύο 50χρονοι από την Καλαμάτα, μια 24χρονη από την Καλαμάτα, άλλος ένας 50χρονος από την Καλαμάτα, ένας 37χρονος από την Καλαμάτα, ένας 46χρονος από την Καλαμάτα, ένας 35χρονος αλλοδαπός και άλλα δύο άτομα που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών.
Ο 56χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός κατηγορείται επίσης για παραβίαση περιοριστικών όρων, καθώς οι κεραίες είχαν «πιάσει» το σήμα του κινητού του τηλεφώνου να περνά τα διόδια του αυτοκινητόδρομου. Ο δε 48χρονος ιδιοκτήτης ταξί αντιμετωπίζει και κατηγορία παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς κατηγορείται για παράνομη μεταφορά 6 Αλβανών στις 18 Οκτωβρίου 2017 από το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας στη Αρχαία Νεμέα Κορινθίας, αντί 650 ευρώ.
  Μάρτυρες
Ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν τρεις αστυνομικοί, με τον πρώτο να αναφέρεται στην έρευνα που έγινε στο ταξί στα διόδια της Βελιγοστής, το δεύτερο στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του 50χρονου από τη Θουρία και βρέθηκαν 370 γραμμάρια χασίς, μικροποσότητα ηρωίνης, μια σφραγίδα του νοσοκομείου και μια ατζέντα με ονόματα τοξικομανών, και τον τρίτο στην κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου από γραφείο δικαστικού υπαλλήλου από τον Αρμένιο.
Αρκετά δικονομικά ζητήματα τέθηκαν από την απουσία για λόγους υγείας δύο άλλων αστυνομικών, καθώς οι δικηγόροι έκριναν ότι είναι ουσιώδεις και πρέπει να παραστούν. Αρχικά για τον έναν ζητήθηκε να μην αναγνωσθεί η κατάθεσή του και να διακοπεί η συνεδρίαση για να έρθει να καταθέσει. Από το δικαστήριο απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα.
Στην κατάθεση του συγκεκριμένου αστυνομικού που αναγνώστηκε, αναφερόταν η επισύνδεση τηλεφώνων και η καταγραφή συνομιλιών που τους οδήγησε στη σύλληψη των κατηγορούμενων και στην αποκάλυψη του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών. Μάλιστα, ανέφερε ότι κατά την παρακολούθηση της δράσης τους είχαν διακινηθεί 1.300 γραμμάρια κοκαΐνης, 1,5 κιλό ηρωίνης και απροσδιόριστες ποσότητες χασίς, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Οι δε τιμές πώλησης των ναρκωτικών ανά γραμμάριο ήταν: για κοκαΐνη από 90-120 ευρώ, για ηρωίνη από 25-30 ευρώ και για χασίς από 5-10 ευρώ.
Αίτημα διακοπής της δίκης, προκειμένου να έρθει να καταθέσει και ο δεύτερος αστυνομικός, κατέθεσε στη συνέχεια ο ένας εκ των δικηγόρων του 56χρονου κατηγορούμενου ως αρχηγού, αλλά απορρίφθηκε επίσης από το δικαστήριο.
Η συνεδρίαση χθες έκλεισε με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης. Ο αδελφός του 56χρονου κατέθεσε ότι ο αδελφός του από τότε που αποφυλακίσθηκε ασχολιόταν με 200 πρόβατα περίπου που κατείχε, ενώ όταν τον συνέλαβαν, οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να μπουν στο χώρο, με αποτέλεσμα τα ζώα να αρρωστήσουν, πολλά να πεθάνουν και να καταστραφεί οικονομικά. Χαρακτήρισε δε τον αδελφό του ταλαιπωρημένο και εξαρτημένο από τα ναρκωτικά.
Η μητέρα της συζύγου του 56χρονου κατέθεσε ότι η κόρη της είναι μια κοπέλα με πτυχία και ξένες γλώσσες που εργαζόταν σε τράπεζα και ο πρώην άντρας της την έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Πριν τη συλλάβουν, όπως είπε, ήταν με τον νυν σύζυγό της και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, ενώ εξαιτίας των ναρκωτικών είναι πλέον βαριά άρρωστη.
Κατέθεσαν, επίσης, συνάδελφοι ταξιτζήδες του κατηγορούμενου ζευγαριού, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με ναρκωτικά.
Τελευταία ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε κόρη του κατηγορούμενου συνταξιούχου αστυνομικού, η οποία ανέφερε ότι ο πατέρας της είναι χρόνιος χρήστης και πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Έτοιμη η 3η Γαλάζια Νύχτα Καλαμάτας (βίντεο)
Η βραδιά της Παρασκευής 22 Ιουνίου θα έχει οπωσδήποτε δροσιά, καθώς προβλέπεται... νυχτερινό μπάνιο, στο πλαίσιο της 3ης Γαλάζιας Νύχτα Καλαμάτας! Η Γαλάζια Νύχτα συνεχίζεται, μετά τις πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις πέρυσι και πρόπερσι, με σκοπό την ψυχαγωγία των Καλαματιανών και των επισκεπτών, την προβολή της περιοχής, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης, καθώς και την τόνωση της κίνησης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τη διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και θα διεξαχθεί την Παρασκευή από τις 21.00 και μετά.
Επίκεντρα θα είναι 4 σημεία στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας και της περιοχής της:
1. Κεντρική προκυμαία λιμένα, με το εξής πρόγραμμα: δραστηριότητες γνωριμίας με τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας (19.00 – 21.00), μουσική από ραδιοφωνικούς σταθμούς (21.00 – 22.00) και χοροί από όλες τις Σχολές Χορού (22.00 – 00.30)
2. Έναντι Ιερού Ναού Ανάστασης: μουσική από ραδιοφωνικούς σταθμούς, χορευτικά, ζωντανή μουσική και happenings
3. Δημοτικό parking οδού Ναυαρίνου: μουσική από ραδιοφωνικούς σταθμούς, χορευτικά, ζωντανή μουσική και happenings
4. Μικρά Μαντίνεια: μουσική από DJs, χορευτικά από τοπικούς συλλόγους.
Video: 


*** Ανακατατάξεις στο Δήμο Καλαμάτας: Εκτός Πολεοδομίας η Παναγιώτα Κουράκλη 
Η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ειδικότερα για την αλλαγή στη θέση της διευθύντριας της Πολεοδομίας, ήταν αναμενόμενη. Έρχεται, δε, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο δήμαρχος και η τέως, πλέον, διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα η τελευταία να υποβάλει την παραίτησή της.
Το αίτημα της κυρίας Κουράκλη έμεινε στο… ψυγείο για κάποιο διάστημα, στη συνέχεια ακούστηκε ως πιθανότερη διάδοχος η Νατάσσα Κυριακοπούλου, αλλά η θέση της στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. οδήγησε το δήμαρχο σε αλλαγή πλεύσης.
Χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα το εξής δελτίο Τύπου από τη Δημοτική Αρχή:
«Από την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 τίθεται σε ισχύ απόφαση του Δημάρχου  με το ακόλουθο περιεχόμενο:
  «Α) ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προϊσταμένη: Κουράκλη Παναγιώτα του Νικολάου, Κατηγορίας / Κλάδου ΠΕ06 Τοπογράφων – Μηχανικών, με βαθμό Α΄
 2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠ
Προϊσταμένη: Βαρβουτσή Αικατερίνη του Ιωάννη, Κατηγορίας / Κλάδου ΠΕ Τοπογράφων – Μηχανικών, με βαθμό Α΄
 Β) ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη: Λυκουργιά Χριστίνα του Γεωργίου, Κατηγορίας/Κλάδου ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, με βαθμό Α΄
 Γ) Αναθέτουμε στο Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Τζαμουράνη το έργο της άσκησης της εποπτείας στις Διευθύνσεις που ασχολούνται με τεχνικό αντικείμενο και ιδιαίτερα στις Διευθύνσεις Πολεοδομίας, Προγραμματισμού – Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, καθώς και Γεωτεχνικών.
Η άσκηση εποπτείας συνίσταται στα εξής:
•Στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων (μηχανικών, τεχνικών, πολιτών) με τις εν λόγω Διευθύνσεις
•Στην πρόταξη υποθέσεων και γενικά στον καθορισμό προτεραιότητας σε έργα που συνδέονται με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις ή είναι δημοτικού ή δημοσίου συμφέροντος
•Στη σύνταξη απαντήσεων σε αιτήματα πολιτών και στην καλύτερη δυνατή συνεργασία με τις Ανεξάρτητες Αρχές
•Στην εισήγηση προς το δήμαρχο σχετικά με μετακινήσεις τεχνικών Υπαλλήλων μεταξύ Διευθύνσεων ή Τμημάτων με τεχνικό αντικείμενο
•Στη συνέργεια Δημοτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημοτικών Νομικών Προσώπων σχετικά με τα τεχνικά έργα (ΔΕΥΑΚ, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ΚΑΚ – ΒΙΣΦΑΚΑ, Διοκλής ΑΕ)».
Επίσης, από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 τέθηκε σε ισχύ Απόφαση του Δημάρχου με το εξής περιεχόμενο:
«Α) ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
1) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προϊσταμένη: Τούντα Ειρήνη του Μαρίνη, Κατηγορίας / Κλάδου ΠΕ 01 Διοικητικού – Οικονομικού, με βαθμό Α΄
 2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Προϊστάμενος: Νασόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, Κατηγορίας / Κλάδου ΠΕ04 Αρχιτεκτόνων, με βαθμό Α΄
 3) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Προϊσταμένη: Λυκουργιά Χριστίνα του Γεωργίου, Κατηγορίας / Κλάδου ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών, με βαθμό Α΄
 4) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ
Προϊστάμενος: Ζαμπάρας Αθανάσιος του Ιωάννη, Κατηγορίας / Κλάδου ΠΕ Γεωπονικού - Γεωτεχνικού, με βαθμό Α΄, με παράλληλα καθήκοντα στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων
 Β) ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
1) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Αναπληρωτής Προϊστάμενος: Αλεξανδρόπουλος Χρήστος του Νικολάου, Κατηγορίας /Κλάδου ΔΕ01 Διοικητικών, με βαθμό Α΄
 2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠ
ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
Αναπληρωτής Προϊστάμενος: Σταθόπουλος Αθανάσιος του Θεοδώρου, Κατηγορίας /Κλάδου ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, με βαθμό Α΄, με παράλληλα καθήκοντα στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών – Υπηρεσία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε) της ιδίας Διευθύνσεως.
Όταν οι προϊστάμενοι Τμημάτων τοποθετούνται με παράλληλα καθήκοντα σε Τμήματα της ιδίας Διευθύνσεως ή άλλων Διευθύνσεων, τα καθήκοντα αυτών καθορίζονται από τον Γενικό Γραμματέα".
Α.Π.

***  Έκλεψε το φίλο της και πούλησε τα κλοπιμαία 
Για κλοπή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος συνελήφθησαν τη Δευτέρα τρία νεαρά άτομα στους Γαργαλιάνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μια 29χρονη κοπέλα τα ξημερώματα της Δευτέρας έκλεψε από 47χρονο που ήταν μαζί ένα κινητό τηλέφωνο, μια κάρτα ανάληψης χρημάτων και 20 ευρώ.
Στη συνέχεια πούλησε το κινητό και την κάρτα ανάληψης σε έναν 26χρονο και μια 26χρονη αντί 15 ευρώ.
Το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Γαργαλιάνων συνέλαβαν αρχικά τους δύο 26χρονους, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν το κινητό και η κάρτα ανάληψης.
Λίγη ώρα μετά συνέλαβαν και την 29χρονη.
Στην κατοχή της 29χρονης βρέθηκε και ηρωίνη, βάρους 3,16 γραμμαρίων, σε μορφή «βραχάκι», η οποία κατασχέθηκε.
Η 29χρονη κατηγορείται για κλοπή και ναρκωτικά, ενώ οι δύο 26χρονοι για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Στο μεταξύ, εξιχνιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας η κλοπή μιας μοτοσικλέτας το βράδυ της Κυριακής.
Χθες αστυνομικοί εντόπισαν έναν 20χρονο Ρομά να οδηγεί την κλεμμένη μοτοσικλέτα και σχηματίστηκε δικογραφία.  Β.Β.

***    Μόνιμα μποτιλιαρισμένη η Αθηνών 
Είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να διασχίσει την οδό Αθηνών την ώρα που λειτουργούν τα καταστήματα και να μην πέσει σε μποτιλιάρισμα.
Αιτία τα αυτοκίνητα που σταματούν για λίγο (;) μπροστά στα καταστήματα και, μάλιστα, πολλές φορές στο ίδιο ύψος, στο αντίθετο ρεύμα.
Έτσι φρακάρουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ειδικά όταν την οδό επιχειρούν να διασχίσουν και λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνουν η Δημοτική Αρχή και η Τροχαία Καλαμάτας, αλλά πρέπει άμεσα να λυθεί αυτό το ζήτημα.
Σίγουρα τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν, αλλά υπάρχουν και στενά, όπως και χώροι όπου τα αυτοκίνητα μπορούν να παρκάρουν.
Και το «σταμάτησα για ένα λεπτό» δεν είναι δικαιολογία…
Οι περισσότεροι για ένα λεπτό σταματούν, αλλά τελικά φρακάρουν τα πάντα. Π.Μπ. 

***  “Τζίλντα” στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας 
Με τη θρυλική ταινία “Gilda” ξεκινούν την Πέμπτη 21 Ιουνίου οι θερινές προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.
Η “Gilda” βγήκε στις αίθουσες το 1946, υπό τη σκηνοθεσία του Charles Vidor, για να προκαλέσει με τον αδάμαστο χαρακτήρα και την αποπλανητική γοητεία της. Σαφώς χαρακτηρίστηκε σύντομα ένα έργο προκλητικό με "την πιο προκλητική απόπειρα στριπτίζ στον κινηματογράφο".
Η Gilda αποτελεί το διασημότερο και κορυφαίο ρόλο της περιβόητης και επονομαζόμενης "ερωτικής θεάς" των μεταπολεμικών χρόνων, της πανέμορφης ηθοποιού και χορεύτριας Rita Hayworth. Ο σκηνοθέτης Charles Vidor δεν έκρυψε το θαυμασμό του για την υπέροχη ηθοποιό, δίνοντάς της ένα ρόλο ζωής που την εκτόξευσε στην κορυφή του Hollywood. Οι αφίσες της ταινίας έγραφαν: "Δεν υπήρξε ποτέ μία γυναίκα σαν την Gilda!". Και όντως δεν υπήρξε».
Αξέχαστη η σκηνή με το θρυλικό «Put the Blame on Mame» στριπτίζ που έρχεται προς το τέλος της ταινίας, Φοράει το μαύρο σατέν φόρεμα, το κόκκινο κραγιόν και τα λικνίσματα των γοφών της σαν στολή εργασίας. Ανεβαίνει στην πίστα και τρελαίνει τα αρσενικά - για να αποδείξει ότι μπορεί. Ο χορός της είναι ιεροτελεστία εκδίκησης και αυτοκαταστροφής συνάμα. Γελάει και τα μάτια της κλαίνε.   Η συνέχεια επί της οθόνης…
Η ταινία σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παρότι υπήρξε υποψήφια μόνο για καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Καννών 1946. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Rita Hayworth.  Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18.   Α.Π. 

***  Ένας χρόνος φυλακής και 5.000 ευρώ σε 31χρονο που έκλεισε γατάκια σε κάδο απορριμμάτων 
Ένα χρόνο φυλακής και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ κόστισε σε έναν 31χρονο από τα Τρίκαλα το κλείσιμο ενός κάδου απορριμμάτων στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, όπου εντός βρέθηκαν πεταμένα τρία γατάκια.
Ο νεαρός άντρας κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για κακοποίηση ζώου, παρά την άρνησή του πως κατάλαβε ότι μέσα στον κάδο βρίσκονταν γατάκια, αλλά και την κατηγορηματική δήλωση της καταγγέλλουσας ότι δεν τον είδε να πετάει κάτι, παρά μόνο να κλείνει το καπάκι.
  Έκλεισε τον κάδο
Η καταγγέλλουσα κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι το βράδυ της 31ης Αυγούστου του 2013 μαζί με παρέα βρισκόταν στην περιοχή του Κορδία. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το γήπεδο της ΕΠΣ και εκεί κάποιοι κάδοι απορριμμάτων.  Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα είδε έναν άντρα να πηγαίνει στους κάδους και να κλείνει το καπάκι. Αυτό, όπως είπε, της προκάλεσε εντύπωση. Έτσι άνοιξε τον κάδο και είδε μέσα πεταμένα τρία γατάκια. Αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία και υπέδειξε το άτομο που είδε να κλείνει το καπάκι.
Σε ερωτήσεις της Έδρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είδε το νεαρό να κρατάει ή να πετάει κάτι στον κάδο, παρά μόνο να κλείνει το καπάκι, και εκτίμησε ότι τα γατάκια βρίσκονταν εκεί από πριν.
Ο πατέρας του κατηγορουμένου εξήγησε στο δικαστήριο ότι είναι πλανόδιοι πωλητές και είχαν έρθει από τα Τρίκαλα, πωλώντας οικιακά είδη. Βρήκαν το σημείο κοντά στο γήπεδο και μαζί με άλλους πωλητές το επέλεξαν για να περάσουν τη νύχτα. Ισχυρίσθηκε πως όταν ετοιμάσθηκαν να φάνε, του μύριζε ο κάδος με τα σκουπίδια που ήταν κοντά και ζήτησε από τον κατηγορούμενο γιο του να τον κλείσει, όπως και έκανε. Ούτε άκουσαν, όπως είπε, ούτε είδαν τα γατάκια.
  Απολογία
Τα ίδια ανέφερε στην απολογία του και ο 31χρονος, εξηγώντας πως ούτε άκουσε ούτε είδε τα γατάκια όταν έκλεινε το καπάκι. Δεν μπόρεσε, όμως, να δώσει πειστική απάντηση γιατί η καταγγέλλουσα μόλις άνοιξε το καπάκι είδε τα γατάκια και αυτός όχι.
Επίσης, από την πρόεδρο του Δικαστηρίου του επισημάνθηκε ότι εκείνο το βράδυ στην Αστυνομία παραδέχθηκε την πράξη του, ενώ τώρα λέει άλλα. Μάλιστα, η πρόεδρος του υπενθύμισε ότι στην Αστυνομία δήλωσε ότι μετάνιωσε, ότι ήταν μια απερισκεψία και πως έκλεισε το καπάκι για πλάκα και μετά θα το άνοιγε.
Ο 31χρονος ισχυρίσθηκε ότι τότε δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν οι αστυνομικοί και απαντούσε σε όλα ναι.
Η εισαγγελέας, τελικά, ζήτησε την ενοχή του και πρότεινε, εκτός από το ένα έτος φυλάκισης, να του επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Τελικά το δικαστήριο του επέβαλε ένα χρόνο φυλάκισης και 5.000 ευρώ. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  «Ο Θρίαμβος των Αργοναυτών» από τη Φιλαρμονική Καλαμάτας 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας έδωσε συναυλία στο Βόλο, κατόπιν πρόσκλησης της «Μαγνήτων Κιβωτού» και των συνεργαζομένων με αυτήν φορέων. Μάλιστα, παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το ορχηστρικό έργο «Ο Θρίαμβος των Αργοναυτών», που συνέθεσε ο Robert Sheldon, Αμερικανός συνθέτης, το 1997.
Το πρόγραμμα που ερμήνευσε με επιτυχία η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας ήταν αφιερωμένο στη θάλασσα, με 4 ενότητες: «θάλασσα και μοναξιά», «θάλασσα και ξενιτιά», «θάλασσα και έρωτας» και «θάλασσα και μάνα».
Σολίστ ήταν η μονωδός και μουσικολόγος Γιώτα Δημητροπούλου και ο Δημήτρης Χαρλέπας, μουσικός και τραγουδιστής της Φιλαρμονικής, ενώ αφηγητής ο Γιάννης Πλεμμένος, πανεπιστημιακός - εθνομουσικολόγος και ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών.
«Ο Θρίαμβος των Αργοναυτών» και συνολικά το πρόγραμμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των φιλόμουσων του Βόλου.
Η συναυλία δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, του αρχηγού και του α΄ υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους κοινού.
Τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας διηύθυνε ο αρχιμουσικός Κώστας Νικολέας και τη συνόδευσαν στο Βόλο η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος και Μαριάννα Ψηλάκη, σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας.


*** Αθλητικά Νέα :

*** ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΡΩΣΙΑΣ 2018*** Χθές 19-06-2018:
 ~  *  ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ    1-2 .-^
~*  ΠΟΛΩΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ   1-2 .-  ^
~* ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ  3-1 .- ^

Εικόνα live21962136/106782.jpg
*** ΣΗΜΕΡΑ 20-06-2018 :
~* ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 1-0 .-
Το γκολ : 23' ΓΚΟΛ Ο ΣΟΥΑΡΕΣ, 1-0 Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ! O Σάντσες εκτέλεσε το κόρνερ, ο τερματοφύλακας της Σαουδικής Αραβίας έκανε τραγική έξοδο και ο Σουάρες βρήκε την μπάλα στο... πιάτο, κάνοντας με ένα απλό πλασέ το 1-0
Σαουδική Αραβία: Αλοβάις – Αλμπουράικ, Οσάμα, Αλί, Γιασέρ – Οταΐφ, Σαλμάν, Ταϊσέρ – Χατάν, Σαλέμ, Φαχάντ
Ουρουγουάη: Μουσλέρα – Βαρέλα, Χιμένες, Γοδίν, Κάσερες – Σάντσες, Βεσίνο, Μπεντανκούρ, Ροντρίγκες – Σουάρες, Καβάνι
Διαιτητής είναι ο Κλεμέν Τουρπάν από τη Γαλλία


~*  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ   1-0  .- ^
Το  γκολ :Με την κεφαλιά του στο 4’, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε άλλα δύο ρεκόρ και χάρισε μια ακόμα νίκη στην Πορτογαλία, αυτή τη φορά με 1-0 επί του Μαρόκου, μαζί με την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ!               


~* ΙΡΑΝ  - ΙΣΠΑΝΙΑ  0-1 .-^
Το  γκολ : 54' ΓΚΟΟΟΟΟΛ η Ισπανία, σε προσπάθεια του Ντιέγκο Κόστα, να σουτάρει γίνεται διπλή κόντρα πάνω του και καταλήγει στα δίχτυα.  ***Α' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
14/6
ΜΟΣΧΑ
ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
5-0
15/6 
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
 0-1
19/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
3-1
20/6
ΡΟΣΤΟΦ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
1-0
25/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΡΩΣΙΑ
25/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Β' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
15/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΜΑΡΟΚΟ - ΙΡΑΝ
 0-1
15/6
ΣΟΤΣΙ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
 3-3
20/6
ΜΟΣΧΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
1-0
20/6
ΚΑΖΑΝ
ΙΡΑΝ - ΙΣΠΑΝΙΑ
0-1
25/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΙΡΑΝ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
25/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
 Γ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
16/6
ΚΑΖΑΝ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
 2-1
16/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΠΕΡΟΥ - ΔΑΝΙΑ
0-1 
21/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΔΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
21/6
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ
26/6
ΜΟΣΧΑ
ΔΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
26/6
ΣΟΤΣΙ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ
 Δ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
16/6
ΜΟΣΧΑ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
 1-1 
16/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ
 2-0
21/6
ΝΙΖΝΙ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΡΟΑΤΙΑ
22/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
26/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
26/6
ΡΟΣΤΟΦ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
 Ε' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
17/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΣΕΡΒΙΑ
 0-1
17/6
ΡΟΣΤΟΦ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
 1-1
22/6
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
22/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
27/6
ΜΟΣΧΑ
ΣΕΡΒΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
27/6
ΝΙΖΝΙ
ΕΛΒΕΤΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
17/6
ΜΟΣΧΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ
 0-1
18/6
ΝΙΖΝΙ
ΣΟΥΗΔΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
 1-0
23/6
ΡΟΣΤΟΦ
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΜΕΞΙΚΟ
23/6
ΣΟΤΣΙ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
27/6
ΚΑΖΑΝ
Ν. ΚΟΡΕΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
27/6
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΟΥΗΔΙΑ
 Ζ' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
18/6
ΣΟΤΣΙ
ΒΕΛΓΙΟ - ΠΑΝΑΜΑΣ
 3-0
18/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΤΥΝΗΣΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ
 1-2
23/6
ΜΟΣΧΑ
ΒΕΛΓΙΟ - ΤΥΝΗΣΙΑ
24/6
ΝΙΖΝΙ
ΑΓΓΛΙΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
28/6
ΚΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
ΑΓΓΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
28/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΠΑΝΑΜΑΣ - ΤΥΝΗΣΙΑ
Η' ΟΜΙΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
19/6
ΣΑΡΑΝΣΚ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
 1-2
19/6
ΜΟΣΧΑ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
 1-2 
24/6
ΕΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ
24/6
ΚΑΖΑΝ
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
28/6
ΒΟΛΓΟΓΚΡΑΝΤ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
28/6
ΣΑΜΑΡΑ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
 ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
30/6
ΚΑΖΑΝ
Γ1 - Δ2 (49)
30/6
ΣΟΤΣΙ
Α1 - Β2 (50)
01/07
ΜΟΣΧΑ
Β1 - Α2 (51)
01/07
ΝΙΖΝΙ
Δ1 - Γ2 (52)
02/07
ΣΑΜΑΡΑ
Ε1 - ΣΤ2 (53)
02/07
ΡΟΣΤΟΦ
Ζ1 - Η2 (54)
03/07
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΣΤ1 - Ε2 (55)
03/07
ΜΟΣΧΑ
Η1 - Ζ2 (56)
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
06/07
ΝΙΖΝΙ
Νικητής 49 - Νικητής 50 (57)
06/07
ΚΑΖΑΝ
Νικητής 53 - Νικητής 54 (58)
07/07
ΣΑΜΑΡΑ
Νικητής 55 - Νικητής 56 (59)
07/07
ΣΟΤΣΙ
Νικητής 51 - Νικητής 52 (60)
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
10/07
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Νικητής 57 - Νικητής 58 (61)
10/07
ΜΟΣΧΑ
Νικητής 59 - Νικητής 60 (62)
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
14/07
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ηττημένος 61 - Ηττημένος 62
ΤΕΛΙΚΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
15/07
ΜΟΣΧΑ
Νικητής 61 - Νικητής 62

***  Με την ομάδα του Μαραντόνα κληρώθηκε ο Ατρόμητος!
Αντιμέτωπος με την ομάδα της οποίας πρόεδρος είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα θα τεθεί ο Ατρόμητος! Οι Περιστεριώτες κληρώθηκαν στον β’ προκριματικό του Europa League με τη Ντιναμό Μπρεστ της Λευκορωσίας.              
~Την τιμή να φιλοξενήσει (και την ελπίδα να αποκλείσει) μια θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου θα έχει ο Ατρόμητος.
Μετά την κλήρωση για τον β’ προκριματικό γύρο του Europa League οι Περιστεριώτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Ντιναμό Μπρεστ, πρόεδρος της οποίας έχει αναλάβει ο Ντιέγκο Μαραντόνα!
Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 26 Ιουλίου στη Λευκορωσία, ενώ ο Αργεντινός θρύλος και η ομάδα του θα βρεθούν στο Περιστέρι για τη ρεβάνς στις 2 Αυγούστου. 
Εφόσον ο Ατρόμητος ξεπεράσει το εμπόδιο της Ντιναμό (στην οποία αγωνίζεται και ο Έλληνας αμυντικός Γιάννης Κάργας) θα βρεθεί στον γ’ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στους ανίσχυρους.


*** Με Χιμπέρνιαν ή Ρούναβικ ο Αστέρας Τρίπολης
Έγινε η κλήρωση του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League.

~  Το νικητή του ζευγαριού Χιμπέρνιαν (Σκωτία)-Ρούναβικ (Νήσοι Φερόες) θα αντιμετωπίσει ο Αστέρας Τρίπολης στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League. 
Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί εκτός έδρας, στις 26/6, ενώ ο επαναληπτικός στην Τρίπολη θα γίνει στις 2 Αυγούστου. 
***


~~***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-                                                                                                                 
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσηςΤρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό ! http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .- 

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .- 

~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018: http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_14.html .-  
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_15.html .-   
~*  ΑΡΦΑΡΑ - ARFARA Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Κυριακή 17 Ιουνίου  2018: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημερωσης .
Δευτέρα 18 Ιουνίου2018: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~*ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΒΟΛΤΕΣ στον κόσμο μας  20 γέφυρες που προκαλούν δέος , ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ,    ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/20-18-2018-2018-arfara.html .-
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~*
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωση .
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 

Κωνσταντινούπολη ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6418 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.437   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

 

 
~