~* ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ : free counters

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  06 Μαρτίου 2018 .
~ 
~ 6 Μαρτίου
Μνήμη της ευρέσεως του τιμίου Σταυρού μετά των τιμίων ήλων υπό της μακαρίας Ελένης (326). Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου (1) (Φρυγίας) και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων (†845) . Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του θαυματουργού(2) και Μαξίμου του μάρτυρος.
(1) Οι άγιοι 42 Μάρτυρες, έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου και όλοι τους κατείχαν μεγάλα αξιώματα, ήταν ταξίαρχοι και στρατηγοί. Όταν το 838, η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τούς Άραβες και το χαλίφη Μουτασίμ, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι 42 αξιωματούχοι γόνοι ευγενών βυζαντινών οικογενειών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι. Εκεί οι άγιοι στερούμενοι ακόμη και το νερό προσεύχονταν στον πανάγαθο Θεό να τους αξιώσει γρήγορα της τιμής του μαρτυρίου. Και όντως λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τούς υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στο αξιώματα τους εάν αλλαξοπιστήσουν και γίνουν Μωαμεθανοί. Οι αγιοι με ένα στόμα και μία καρδιά αντέταξαν το γενναίο τους φρόνημα και αρνήθηκαν τη προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.
(2) O όσιος Ησύχιος, καταγόταν από το χωριό Ανδράκινα της Γαλατίας. Σε νεαρή ηλικία, φλεγόμενος από πόθο για την ασκητική ζωή εγκατέλειψε τη πατρίδα του και πήγε στο όρος του Μαΐωνος στα μέρη της Αρδανίς, όπου έκτισε καλύβα και ζούσε από την καλλιέργεια των γύρω ερημικών αγρών. Αργότερα κατέβηκε στους πρόποδες του βουνού, όπου βρήκε πηγή και έκτισε το ναό του Αγ. Ανδρέα. Έζησε αυστηρότατη ασκητική ζωή και εκοιμήθη οσιακά σε μεγάλη ηλικία. Το έτος 781, ο επίσκοπος Αμασείας Θεοφύλακτος, μετέφερε το ιερό λείψανό του στην Αμάσεια.
~**   Αήθης επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

 ~ Μια πρωτοφανής και πέρα από κάθε λογική επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
~ Αγνωστοι τοποθέτησαν μηχανισμό με γκαζάκια στην είσοδο των γραφείων της Μητροπόλεως, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό και περίπου στις 03:30 έγινε η έκρηξη.
Αποτέλεσμα ήταν να προκλθούν σοβαρές φθορές στην είσοδο και μια μικρή φωτιά που κατασβέστηκε από το κλιμάκιο οκτώ πυροσβεστών με τα δύο οχήματα που έφτασαν.
~ Προανάκριση για την επίθεση διενεργούν το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και η Αστυνομία. Πρόκειται ασφαλώς για μια επίθεση που δείχνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αστυνόμευσης ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως στόχος είναι πλέον και η Εκκλησία.
Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr…Γκαζάκια Στην Μητρόπολη Νέαπόλεως κ Σταυρουπόλεως : https://youtu.be/7jwTvG1NJns .-
~** Ερευνα: Θρησκεία-Πατρίς-Οικογένεια, θέλουν οι Ελληνες
~ Ισχυροποιείται το τρίπτυχο «θρησκεία-πατρίς-οικογένεια- στην ελληνική κοινωνία τον τελευταίο χρόνο, όπως αναδεικνύει νέα έρευνα της DiaNEOsis, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν επισήμως στα τέλη Μαρτίου.
~ Σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRD, της έρευνας που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και συγκρίνει τα αποτελέσματα με τον Δεκέμβριο του 2018, διαπιστώνεται ενίσχυση των εθνικιστικών τάσεων και «προσκόλληση» στους παραδοσιακούς θεσμούς-ιδίως μάλιστα από τις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Μαύρος επισημαίνει τρεις κυρίαρχες τάσεις στη σημερινή κοινωνία:
Πρώτον, την επιστροφή στην κοινωνικότητα/συστημικότητα, καθώς το 58% των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι «η αναταραχή είναι η (νέα) κανονικότητα». Η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες (από το 53,5% τον Δεκέμβριο 2016 σε 63% τον Ιανουάριο 2018), οι δαπάνες για διαρκή αγαθά (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές)
Δεύτερον, ανάγκη για ανάστημα -κάτι που έγινε ορατό και στη μαζική κινητοποίηση για την ονοματολογία της πΓΔΜ. Οι Έλληνες έχουν την ανάγκη να νιώσουν υπερήφανοι και αναζητούν από κάπου να «πιαστούν».
Τρίτον, ανάγκη για προστασία, γεγονός που εξηγεί την έξαρση της εθνικιστικής τάσης, ιδίως στην κεντροδεξιά και την ακροδεξιά και τις ηλικίες 25-54 ετών. Το 98% των Ελλήνων δηλώνουν εμπιστοσύνη στον θεσμό της οικογένειας και ακολουθούν οι θεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό και το 60% ότι βρίσκεται «κοντά στη θρησκεία», πηγαίνοντας τακτικά στην εκκλησία.
~ Η αίσθηση ανασφάλειας που επικρατεί στη ελληνική οικονομία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν «μυστικές ομάδες» στη χώρα ή το εξωτερικό που «κινούν τα νήματα». Επιπλέον, το 49% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, από 38% που ήταν το ίδιο ποσοστό πριν. Τέλος, το 28% των πολιτών πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν».
Όσον αφορά στην Πολιτική, οι Έλληνες επιλέγουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «πρότυπο» για τον ιδανικό Έλληνα ηγέτη (34%), και ακολουθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ (14%) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (13%). Σε επίπεδο κρατών, πιο «συμπαθητική» στα μάτια των Ελλήνων είναι η Ρωσία και ακολουθούν η Γαλλία και η Κίνα.
Την «έντονη συναισθηματικότητα» των Ελλήνων υποδεικνύει ως βαθύτερο αίτιο για τα αποτελέσματα της έρευνας ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, τα οποία μάλιστα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «συναισθηματική σύγχυση» και θεωρεί σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη τη δύναμη της οικογενείας ως θεσμός, η οποία έχει «συναισθηματική κυριαρχία στους Έλληνες που αναζητούν την ίδια ασφάλεια στους θεσμούς της Πολιτείας και αυτό καλλιεργεί τις πελατειακές τάσεις».
Ο κ. Ράμφος τονίζει ότι πρέπει οι Έλληνες να περιορίσουν την αυτάρκειά τους, η οποία καλλιεργείται εν πολλοίς από την οικογένεια και αποτελεί βασικό εμπόδιο στη συνεννόηση και συνεργασία που διαπιστώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής οικονομίας.

*** Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος «καταγγέλει» τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο
~  Πυρά προς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο ρίχνει με ανοικτή επιστολή του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, που φαίνεται πως βρήκαν κάθετα αντίθετο τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο.
*  Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ.Αμβρόσιος
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς
Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην
Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομον
ΚΑΛΑΜΑΤΑΝ
Θέμα: Θεολογικές απορίες, επισημάνσεις ή και διορθώσεις.
Σεβασμιώτατε εν Χριστώ Αδελφέ,
Απευθύνομαι προς την αγάπην Σας σήμερα διά της παρούσης ανοικτής επικοινωνίας, καθ’ όσον κατά τόν Ιερόν Χρυσόστομον «τα δημοσίως λεγό- μενα και πραττόμενα δημοσίως να ελέγχωνται» (βλ. ΕΠΕ, 23, 393),
επικαλούμαι δε συγχρόνως τόσον το προκεχωρημένον της ηλικίας μου, όσον και τα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης.
Παρακαλώ Υμάς εκ προοιμίου να μου συγχωρήσετε το τόλμημα.
Έπειτα από τα εισαγωγικά ταύτα, ας έλθωμεν τώρα εις το θέμα μας. Αντικείμενον της παρούσης ερεύνης αποτελεί η υφ’ Υμών δοθείσα Συνέντευξις, ήτις και εδημοσιεύθη το Σάββατον 24.02.2018 εις τη Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Εκ προοιμίου οφείλω να Σας τονίσω, ότι διά την παρούσαν ενέργειαν αφορμή δεν απετέλεσαν οι τίτλοι εφημερίδων ή και Μ.Μ.Ε, όπως π.χ. οι κάτωθι:
· «Πόλεμος Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Καλαβρύτων για την αμαρτωλή παράσταση»
(βλ. ΜΑΚΕΛΕΙΟ, 27.02.2018, σελ. 16) ή
· «Καρφιά του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για την Εκκλησία και τα συλλαλητήρια» (βλ. site: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, 26.02.2018) ή
· «Κόντρα Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Καλαβρύτων για την παράσταση…»
(βλ. site PENTAPOSTAGMA, 26.02.2018) κλπ.
Παραβλέποντες τα ύπερθεν και άλλα συναφή δημοσιεύματα, επιθυμούμεν να εστιάσωμεν την προσοχήν Σας επί συγκεκριμένου σημείου της συνεντεύξεως, ώστε να μη προκαλούνται αλλοιώσεις και παρερμηνείες του Χριστιανικού Ήθους και της αμωμήτου ημών Πίστεως, πολλώ μάλλον, καθ’ όσον Υμείς είσθε και Καθηγητής της Θεολογίας! Ίδού, λοιπόν, το προς διασάφησιν σημείον:
«Στην Εκκλησία τα άκρα δεν έχουν θέση, γιατί πάντοτε οδηγούν δε διάσπαση και διχασμό και κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες διχαστικές τάσεις εμφωλεύει ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης και της εκμετάλλευσης της Εκκλησίας, γι αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας ομιλούν για την μεσότητα. Η οποιαδήποτε ταύτιση με τα άκρα είναι μονομέρεια, απομόνωση και πάντοτε καταλήγει επιζήμια για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας».
Ώστε αντικείμενον της παρούσης παρεμβάσεως είναι η θεωρία της μεσότητος. Θα Σας παρακαλέσω να μας γνωρίσετε δημοσίως τα αποδεικτικά εκείνα στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν την πορεία της Εκκλησίας στην μεσότητα. Και μάλιστα την περί αυτής διδαχή των Αγίων Πατέρων.
1. Ναι, ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΥΧΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΤΗΤΑ!
Ούτω, λοιπόν, κρίνοντες τα λόγια σας εξ επόψεως κοινωνικής -και όχι χριστιανικής- συμπεριφοράς, θα συμφωνήσωμεν μεθ’ Υμών! Καθ’ όσον στην καθημερινότητα έχομεν:
ΤΑ ΑΚΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΤΗΤΑ, όπως
· Το λάδι – το ξύδι και το Λαδόξυδο!
· Λεμόνι – Λάδι και Λεμονόλαδο!
· Πλούτος – Φτώχεια και Μεσαία τάξις!
· Οίνος – Νερό και κρασί!
· Δημοτικό Σχολείο – Πανεπιστήμιο και Γυμνάσιο!
· Νερό αλμυρό – νερό γλυκό και νερό υφάλμυρο!
· Ανήφορος – κατήφορος και ίσωμα!
· Χειμώνας – Καλοκαίρι, και Άνοιξη!
Σε όλα αυτά τα σχήματα η μεσότης είναι αποδεκτή!
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΒΛΗΤΑ:
· Άνδρας – Γυναίκα και τρίτο γένος, Ομοφυλόφιλοι!
· Αρσενικό – Θηλυκό και Αρσενοθήλυκο!
· Άνδρας – Γυναίκα και Ανδρογυναίκα!
· Άνδρας – Γυναίκα και Θηλυπρεπής
Άρα η μεσότης, την οποίαν επαγγέλλεσθε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πάντοτε αποδεκτή!
ΤΕΛΟΣ,και στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας απαντάται η μεσότητα! Στο Βάπτισμα π.χ. έχουμε νερό κρύο – νερό βρασμένο και νερό χλιαρό! Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη, ότι η μεσότης εφαρμόζεται στην Εκκλησία!
Ιδού, λοιπόν, η μεσότητα σε όλο της το μεγαλείο, πλην όμως στην Καθημερινότητα, όχι όμως και στην Ηθικότητα!
Επομένως ταύτα πάντα δεν μπορούν να στηρίξουν την άποψή Σας περί μεσότητος στην Εκκλησία εξ επόψεως χριστιανικής Ηθικής και συμπεριφοράς!
Πολλώ μάλλον, αφού η Κοινωνία απεριφράστως καταδικάζει αυτή την νοοτροπία ως προς τον ανθρώπινο χαρακτήρα, γι αυτό και κατακρίνουμε τον Διπρόσωπο, τον Ψευδολόγο, τον Υποκριτή, τον Μοιχό, τον Αρσενοκοίτη, τον Κλέφτη, τον Απατεώνα κλπ, δηλ. κάποιες άλλες ήπιες μορφές της αμαρτίας ή της αμαρτωλής μεσότητος. Εδώ, δυστυχώς δι’ Υμάς, ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ μεσότης! Τι κρίμα!
Διερωτώμαι, λοιπόν:
1. Μήπως αυτή ήταν η αιτία, ένεκα της οποίας και Υμείς, ως Μέλος της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Συνοδικής Επιτροπής στο Διάλογο για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Δημόσια Σχολεία, δεχθήκατε την αποπομπή εκ του Σχολείου του μαθήματος των Θρησκευτικών, ένεκα της οποία η Ορθοδοξία μας προδόθηκε βάναυσα; Δεχθήκατε π.χ. τα παιδιά μας να διδάσκωνται κατά τρόπο ισοσκελή και ισότιμο για το ΧΡΙΣΤΟ, τον ΒΟΥΔΑ, τον ΜΩΑΜΕΘ κλπ. Θα επαναλάβω το ερώτημα: Μήπως, λοιπόν, αυτή η θεωρία της μεσότητος ήταν η αιτία της συντελεσθείσης προδοσίας της Ορθοδοξίας μας στο μάθημα των Θρησκευτικών; Σεις το γνωρίζετε! Ελέγξατε εαυτόν!
2. Μήπως, επίσης, προ καιρού ένεκα αυτής της θεωρίας της μεσότητος Υμείς προσωπικώς εξεφράσθητε συμπαθώς για τους Ομοφυλόφιλους; Εκ των χειλέων Σας εξήλθε ο βλάσφημος λόγος «Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη»! (Βλ. Δηλώσεις Σας της 24.12.2015 στο www.tharrosnews.gr). Βεβαίως, Αδελφέ μου, είναι άνθρωποι-συνάνθρωποι-αδελφοί μας. Αλλ΄όχι καί παιδιά του Θεού! Διότι στην αγκαλιά του Θεού δεν μπορούμε να βρούμε, τα κακότροπα και καταδικαστέα εκείνα παιδιά σαν τον Άσωτο! Γίνονται δεκτά και στην αγκάλη του Θεού και στην Εκκλησία μόνον εάν και εφ’ όσον μετανοήσουν και αλλάξουν συμπεριφορά! Είναι παιδιά του Θεού; Αυτό είναι ερευνητέον! Δεν είναι όμως και «δημιουργήματα» του Θεού! Διότι ο Θεός έπλασε μεν τον άνδρα και την γυναίκα, όχι όμως και τον τύπον των ανωμάλων! Όλους αυτούς ο Θεός τούς συχαίνεται και τους αποστρέφεται! Γι’ αυτό ακριβώς και έρριψε φωτιά εξ ουρανού και τούς κατέκαυσε! Θυμηθήτε τα Σόδομα και τα Γόμμορα! Πλανάσθε, λοιπόν, Σεβασμιώτατε Αδελφέ, καί μάλιστα πλάνην οικτράν! Η θεωρία Σας είναι δαιμονική! Όλοι αυτοί, λοιπόν, οι ανώμαλοι, οι παρά φύσιν, οι ομοφυλόφιλοι είναι ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ καί όχι δούλοι του Θεού! ‘Ολοι αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ! Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας, ότι και ο Διάβολος άγγελος ήταν, τελικά όμως είναι ο εκπεσών Άγγελος, αντάρτης, επαναστάτης εναντίον του Δημιουργού! Σεβασμιώτατε, πλανάσθε καί μάλιστα πλάνην οικτράν! Διαστρεβλώνετε τον Νόμο του Θεού, διδάσκετε την ανομίαν! Η αντιμετώπιση της αμαρτωλής γυναικός, στην οποία αναφερθήκατε τότε στις Δηλώσεις Σας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ, ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΚΑΜΜΙΆ ΣΧΈΣΗ με την περίπτωση των Ομοφυλοφίλων! Εκείνη δεν προέβαινε σε διαφήμιση της αμαρτωλής βιοτής της, αλλά κρυβόταν! Οι Ομοφυλόφιλοι πραγματοποιούν παρελάσεις! Με τα Gay’s Parties υπερηφανεύονται! Θα το επαναλάβω: Σεβασμιώτατε, πλανάσθε καί μάλιστα πλάνην οικτράν!
3. Στον κήπο της Εδέμ ο Δημιουργός έδωσε την άδεια στους Πρωτόπλαστους να τρώγουν από όλα τα δένδρα, από όλους τους καρπούς του Παραδείσου, πλην ενός, εκείνου του «γνώναι καλόν ή πονηρόν». Οι Πρωτόπλαστοι έφαγαν μεν, όχι όμως με λαιμαργία. Μόνον μια «μπουκιά» έβαλαν στο στόμα τους! Και όμως ο Θεός τους έδιωξε από τον Παράδεισο! Επίσης δεν τιμώρησε μόνο την Εύα, αφού αυτή ήταν ο δράστης, αυτή είχε απλώσει το χέρι της και έκοψε τον απαγορευμένο καρπό! Τιμώρησε εξ ίσου και τον Αδάμ, τον οποίον η Εύα είχε παρασύρει!
Ας είμεθα, λοιπόν, προσεκτικοί! Αυτό το «μπουρδούκλωμα» των εννοιών και των πραγμάτων δεν είναι φιλόθεο! Αντιθέτως! ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΩΣ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ! Ως χριστιανός αγαπώ τον Θεό και μισώ την αμαρτία! Ως χριστιανός επίσης αγαπώ τον αμαρτωλό, αλλά ΜΙΣΩ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΊΑ! Δεν την αμνηστεύω, όπως Υμείς! Γι’ αυτό και πλανάσθε! Για Σας ισχύει ο λόγος του Κυρίου: «Οδηγοί τυφλοί. Ουαί υμίν, ότι κλείετε την βασιλείαν των Ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων. Υμείς γαρ ουκ εισέρχεσθε, ουδέ τους εισερχομένους αφίετε εισελθείν» (Ματθ. 23,14-16) με την πλάνην σας και την πεπλανημμένην διδασκαλίαν σας!!!!!!
2. ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, αντιθέτως, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΑ και ΟΧΙ ΤΗΝ ΜΕΣΟΤΗΤΑ:
Ιδού μερικά δείγματα της απολυτότητας ή της ακεραιτότητας:
· Ο Θεός είναι ένας και μοναδικός! Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός!
· Μετά θάνατον υπάρχουν μόνον ο Παράδεισος και η Κόλαση! Δυστυχώς δεν υπάρχει και κάποια ουδέτερη ζώνη! Όσοι, λοιπόν, ακολουθούν την μεσότητα ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ;
· Η εντολή του Χριστού προς ημάς είναι «Το ΝΑΙ, ναι και το ΟΥ, ου, ίνα μη εις υπόκρισιν πέσητε!» (Ιακ. 5,12). Η υποκρισία είναι μεσότης!
· «Οίδά σου τα έργα, ότι ούτε ψυχρός ει, ούτε ζεστός∙ ούτως, ότι χλιαρός ει,……μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου!» (Αποκ. 3, 15-16).
· «Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν ……Ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά!» (Ματθ. 6, 24).
· «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, …οδηγοί τυφλοί, οι διϋλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνετε!» (Ματθ. 23, 24)
Κατόπιν των ανωτέρω, Σεβασμιώτατε, διερωτώμαι: Μήπως η περί μεσότητος θεωρία Σας οδηγεί στην εφαρμογή της λαϊκής παροιμίας «Και με τον σκύλο Bonjour και με την γάτα Καλημέρα»; Μήπως η θεωρία Σας αλλοιώνει το περιεχόμενο της αμωμήτου ημών Πίστεως; Μήπως οδηγεί τον άνθρωπο στην προδοσία του Θεού; Σκεφθείτε το!
~  Στο θεατρικό έργο Jesus Christ Superstar, το οποίον Σεις δεν τολμάτε να καταδικάσετε, υβρίζεται ο Σωτήρ του κόσμου, ο Νυμφίος της ψυχής μας, ο Χριστός! Είναι, λοιπόν, αποδιοπομπαίοι όσοι επιχειρούν -με κάθε νόμιμο τρόπο- να διακόψουν την βλάσφημη αυτή θεατρική παράσταση; Ανήκουν στους ακραίους; Δεν είναι οι αληθινά πιστοί; Μήπως είναι Μάρτυρες της Πίστεως;
Εξ άλλου και στο θέμα της Πατρίδος, ενώ επισήμως η Ορθοδοξία μας δεν γνωρίζει όρια κατά το «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ.3, 29)∙ και ενώ πάλιν παραγγέλλει και καθορίζει το γνωστόν «ημών γαρ το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλιπ. 3,20) παρά ταύτα Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ταυτίζεται με την έννοια της Πατρίδος, όταν εξαγγέλλει αγώνες «υπέρ Βωμών και Εστιών», όταν τίθεται αρχηγός Επαναστατικών Αγώνων (βλ. Παλαιών Πατρών Γερμανός, Παπαφλέσσας, Γρηγόριος ο Ε΄ κλπ. ), όταν διοργανώνει το Κρυφό Σχολειό κλπ.
Εδώ πάλιν η θεωρία της μεσότητος πάει περίπατο!
Βεβαίως η Εκκλησία δεν ταυτίζεται με πολιτικά σχήματα και κόμματα! Στην αγκαλιά Της όλοι χωράνε! Παρά ταύτα στους κόλπους της δεν αποδέχεται τα άπιστα μέλη. Ωσαύτως ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ στις τάξεις του ιερού Κλήρου, πρόσωπα τα οποία δεν είναι απολύτως αγνά, δηλ. άγευστα της σαρκικής ηδονής έξω και πέρα από τα όρια του γάμου!
3. ΤΕΛΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ!
Αυτή και μόνον η παράγραφος, Αδελφέ, πρέπει νά Σας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.
· Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο Οποίος έλεγχε δημοσίως τον Ηρώδη για την παραβίαση του ηθικού Νόμου! Τι του έλεγε; «Ουκ έξεστί σοι έχειν την γυναίκα του αδελφού σου!» (Μαρκ. 6, 18). Ήτο σαφής και απόλυτος! Που είναι η μεσότης της Υμετέρας θεωρίας; Βεβαίως ο Τίμιος Πρόδρομος πλήρωσε την μαχητικότητά του με τον αποκεφαλισμό Του! Αυτό όμως είναι και η αιτία της διαχρονικής τιμής Του ως Αγίου της Ορθοδοξίας μας. Με την θεωρία της μεσότητος ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ! Οι συμβιβασμοί στην Ηθική είναι έξω από το πνεύμα του Χριστιανισμού!
· Ας θυμηθούμε επίσης τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Πως συμπεριεφέρετο; Με απολυτότητα, δηλ. με συνέπεια στην χριστιανική Του ιδιότητα! «Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τελικά πέθανε εκδιωγμένος από την αυτοκρατορική αυλή το 407, λόγω του αυστηρού ελέγχου, που ασκούσε στην Ευδοξία», γράφει ο βιογράφος Του! Η Ευδοξία Τον έστειλε σε εξορία! Μια μικρή υποχώρηση, μια μικρή «μεσότητα», ένας μικρός συμβιβασμός με την συνείδησή Του, θα Τον έσωζε!
· Ας θυμηθούμε λίγο την βιωτή Του: «Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της Πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κάθε κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της» Η Αυτοκράτειρα Ευδοξία, τελικά, με την σύμπραξη εκκλησιαστικών Παραγόντων της εποχής, οι οποίοι ακολουθούσαν την θεωρία Σας, την περί μεσότητος θεωρία, συνελθόντες σε μια ληστρική Σύνοδο στο χωριό Δρυς της Χαλκη-δόνος, αποφάσισαν την καθαίρεση και την εξορία του Αγίου σ’ ένα χωριό της Βιθυνίας. …… από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.».
· Σεβασμιωτατε, Σας παρακαλώ να μας προσκομίσετε αδιάσειστα στοιχεία, διά των οποίων θα θεμελιώνεται η θεωρία Σας περί «μεσότητος»! Στην συνέντευξή Σας είπατε και τα εξής:
· «Στην Εκκλησία τα άκρα δεν έχουν θέση, γιατί πάντοτε οδηγούν σε διάσπαση και διχασμό και κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες διχαστικές τάσεις εμφωλεύει ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης και της εκμετάλλευσης της Εκκλησίας, γι αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας ομιλούν για την μεσότητα».
· Αδελφικώς Σας παρακαλώ, να σκεφθείτε λίγο πιο ώριμα: Μήπως η θεωρία Σας είναι μια σατανικής εμπνεύσεως θεωρία; Μήπως η μεσότης Σας μας χωρίζει από τον Δικαιοκρίτη Θεό, ο Οποίος έχει ορίσει και τα βραβεία σε περίπτωση ονειδισμού ή και διώξεων για το άγιο Όνομά Του; Ασφαλώς η ΜΕΣΟΤΗΣ δεν οδηγεί βεβαίως σε διώξεις, ταπεινώσεις κλπ. ΠΛΗΝ όμως ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ! Ιδού και η απόδειξη:
· Μακάριοι εστέ, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις Ουρανοίς»! (Ματθ. 5, 11-12).
Σεβασμιώτατε,
Σας καταγγέλλω δημοσίως: Αλλοιώνετε το περιεχόμενο της αμωμήτου ημών πίστεως! Διδάσκετε κοσμικές διδασκαλίες! Συνεπώς με την διδαχή Σας καθίστασθε ένοχος! Αναλύοντας τη θεωρία Σας, θα έλεγα, ότι σύμφωνα με την θεωρία Σας:
· Το ψέμμα απαγορεύεται μεν, όχι όμως και το λίγο, το μικρό, ψέμμα!
· Η ανηθικότης απαγορεύεται μεν, όχι όμως και τα μικρά ηθικά παραστρατήματα!
· Η γύμνια βεβαίως απαγορεύεται, όχι όμως και το λίγο ξεγύμνωμα μιάς γυναίκας!
· Η αμαρτία απαγορεύεται! Υπάρχουν όμως τα μεγάλα και τα μικρά, τα συγγνωστά αμαρτήματα! Γι αυτά δεν πρέπει και να στενοχωρούμεθα! Ανθρώπινο είναι και το «σφάλλειν!»
Ας τελειώνουμε!
Ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος προς τους Κορινθίους, τους λέγει και τα εξής: «Μη γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις∙ τις γαρ μετοχή δικαιοσύνῃ και ανομίᾳ; Τις δε κοινωνία φωτί προς σκότος; τις δε συμφώνησις Χριστού προς Βελίαλ; Η τίς μερίς πιστῷ μετά απίστου;» (Κορ. Β΄ 8, 14-16)
Με περισσή, λοιπόν, αγωνία θα περιμένω ή την ανατροπή των παραπάνω θέσεων και απόψεων ή την αναντίρρητη απόδειξη περί της Μεσότητος ως Κανόνος Ηθικής ζωής και συμπεριφοράς κατά την διδασκαλία των ……Πατέρων! Εννοείται των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας μας και όχι βέβαια εκείνων της Μεταπατερικής Θεολογίας!
Μετά τιμής, αγάπης και της εν Χριστώ παρρησίας
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 5 Μαρτίου 2018
*****
Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμην γιά την αναφορά μου σε ένα θέμα Σας, προσωπικής φύσεως: Είσθε και Μητροπολίτης εν ενεργεία και συγχρόνως Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως γνωστόν ο Νόμος επιβάλλει στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου να κατοικεί μονίμως στην περιοχή, όπου και το Πανεπιστήμιο ευρίσκεται. Σεις, παρά ταύτα, κατοικείτε στην Καλαμάτα και διδάσκετε στην Αθήνα!
Πλην όμως η απόλυτη εφαρμογή το Νόμου δεν Σας επιτρέπει να είσθε Καθηγητής στην Αθήνα και να κατοικείτε στην Καλαμάτα!
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θεωρία της μεσότητος, την οποίαν πρεσβεύετε, κατ’ επέκταση δε η χρήση των πολιτικών παρεμβάσεων, των μεσαζόντων και των μέσων (υπό την έννοια «αυτός έχει τα μέσα. Θα τα βολέψει!») μπορεί να επιλύει όλα τα προβλήματα και να παρέχει διέξοδο στα αδιέξοδα! Όθεν, κάποιος ως Πανεπιστημιακός Καθηγητής, χρησιμοποιών τα Μέσα και την Μεσότητα, μπορεί να παραβιάζει τους Νόμους, αλλά συγχρόνως και να εξασφαλίζει την ανοχή των αρμοδίων Οργάνων! Έτσι λοιπόν η αρχή της μεσότητος γίνεται σανίδα σωτηρίας: Έχει επικεφαλίδα την γνωστή παροιμία: «Και με τον σκύλο bonjour και με την γάτα καλημέρα!»
Γιατί, λοιπόν, Σεις να συμμετάσχετε σε Διαδηλώσεις για την Μακεδονία; Γιατί να προβείτε σε Δηλώσεις υπέρ της Μακεδονίας; Με τον τρόπο αυτό ασφαλώς θα λυπήσετε, ή ακόμη περισσότερο θα εξοργίσετε, τον Πρωθυπουργό μας κ. Τσίπρα, τον Υπουργό της α-Παιδείας κ. Γαβρόγλου κλπ, οπότε κινδυνεύετε! Δεν θα Σας επιτρέπουν πλέον την παραβίαση των κειμένων Διατάξεων! Τότε θα πρέπει να επιλέξετε: Ή Καθηγητής στην Αθήνα ή Μητροπολίτης στην Καλαμάτα! Η δαιμονική μέθοδος της μεσότητος, των συμβιβασμών, της συμπλεύσεως με την παρανομία, τα κλειστά μάτια μπροστά στην ανομία, τα κλειστά αυτιά στη διαφθορά κλπ μας βολεύει! «Επιπλέομεν», λοιπόν σε οποιαδήποτε κατάσταση! «Όπερ έδει δείξαι» ήτοι «Και με τον σκύλο bonjour και με την γάτα καλημέρα!».

***  Οταν ο Πατρών Χρυσόστομος πέταξε έξω τον ψευδοεπίσκοπο των Σκοπίων (ΒΙΝΤΕΟ)
~ O Σερβος Επίσκοπος Αθανάσιος Γέφτιτς σηκώνεται για να μιλήσει από το βήμα του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ για τη Μακεδονία και ασπάζεται την ελληνική σημαία.
*  Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος είχε τονίσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Σεβασμιώτατου σε ένα περιστατικό με τον ψευδοεπίσκοπο των Σκοπίων την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου.
~ Η εκδήλωση έγινε το βραδυ του Σαββατου παρουσία πλήθους κόσμου και με θέμα: “Ποια Μακεδονία; Εγώ γνωρίζω μια μόνο την ελληνική” με κεντρικό ομιλητή τον σεβασμιότατο πρώην Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης (Σερβίας), Αθανάσιο Γιέφτιτς που διοργάνωσε το σωματείο «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ», παράρτημα Πατρών υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
~* Tempo24 - Μητροπολιτης Πατρων Σκοπια (1) : https://youtu.be/yjqN1nqpBb0  .-
~* Tempo24 - Μητροπολίτης Πατρών Σκόπια (2) :
https://youtu.be/xtf-qOMIecs   .-
~* Tempo24 - Μητροπολίτης Πατρών Σκόπια (3) : https://youtu.be/sI1u4I1SWlw .-

*** Γυναίκα σκοτώθηκε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα 
Τροχαίο δυστύχημα συνέβη χθες το μεσημέρι στην οδό Αρτέμιδος.
Ειδικότερα μια 64χρονη έχασε τη ζωή της όταν το όχημα που οδηγούσε ο 67χρονος σύζυγός της κατέληξε πάνω σε τσιμεντένιο στηθαίο.
Από τη σύγκρουση τραυματίσθηκαν και οι δύο επιβαίνοντες και τελικά η γυναίκα εξέπνευσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Φώτο αρχείου.

*** Στις 19 Μαρτίου παρουσιάζεται το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 
Να προκαλέσει συζητήσεις και ανάλογο πολιτιστικό… θόρυβο θα επιδιώξει για φέτος η παρουσίαση του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Μάλιστα, σκοπός των εκδηλώσεων παρουσίασης του προγράμματος θα είναι να βρίσκεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα. Γι' αυτό φέτος τα… αποκαλυπτήρια θα γίνουν γρηγορότερα από κάθε χρονιά και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξουν και πολιτιστικά δρώμενα και να μην εξαντληθεί η συνέντευξη Τύπου σε κάποιους τυπικούς μονόλογους.
Κι όλα αυτά, γιατί είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί σε μια συνέντευξη Τύπου, από την οποία μάλιστα απουσίαζαν οι πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ της χώρας.
Πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί ότι αυτό δεν οφειλόταν μόνο στον τρόπο με τον οποίο διοργάνωναν την παρουσίαση η διεύθυνση του Φεστιβάλ και το υπουργείο αλλά και στη γενικότερη υποβάθμιση του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ εξαιτίας της πολύχρονης μεγάλης κρίσης στις επιχειρήσεις του Τύπου.
Μέσα από την παρουσίαση που θα γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού ο θεσμός του Φεστιβάλ προσδοκά, όχι μόνο να κερδίσει τις εντυπώσεις για τη φετινή διοργάνωση, αλλά να ενημερώσει έγκαιρα την κοινότητα του σύγχρονου χορού για το πρόγραμμα και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία είναι αυτά που φέρνουν έσοδα, μαζί με τα εισιτήρια των παραστάσεων.
Τη νέα ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει, ως γνωστόν, ο Graphic Designer, Photographer & film-maker, Mike Rafail. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Θέλαμε ένα λογότυπο δυναμικό, που να μπορεί να μεταμορφώνεται όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα, που παρά τα γενικά του γνωρίσματα, πλάθεται, πιέζεται, τρέχει, στέκει ακίνητο, αγωνίζεται, κοιμάται, αισθάνεται, αναπνέει, ζει, φθείρεται, καταστρέφεται, αναγεννάται… Τα τρία γράμματα του KDF εμμένουν στη φύση του χορού ως μορφή γλώσσας. Ταυτόχρονα αποτελούν ένα σταθερό σύνολο από το οποίο πηγάζει η ελευθερία για ανεξάντλητες δυνατότητες εφαρμογών στο σύνολο του επικοινωνιακού υλικού σε ό,τι αφορά τη μορφή, τη διάταξη, τα χρώματα, την καθαρότητα, τη λάμψη, την υφή, το βάθος».
Παράλληλα, όπως τόνισε η Λίντα Καπετανέα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις», την ίδια περίοδο που γίνεται το Φεστιβάλ στην Καλαμάτα γίνονται πολλές ανάλογες διοργανώσεις σε μεσογειακές χώρες. Γι’ αυτό το μέλημά της ήταν οι παραστάσεις που θα δοθούν στην Καλαμάτα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, να μην έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφερόμενο κοινό, ενώ σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια, αυτά θα γίνουν αφενός με σπουδαίους δασκάλους και αφετέρου με ανταγωνιστικές τιμές για τους σπουδαστές.
Και όλα αυτά, τόνισε η Λίντα Καπετανέα, πρέπει να παρουσιαστούν έγκαιρα, ώστε να ενημερωθούν από νωρίς οι ενδιαφερόμενοι και να κάνουν τις κρατήσεις και τις αιτήσεις συμμετοχής τους. Α.Π.

*** Μεσσηνία: Προσλήψεις ατόμων σε ΕΛΤΑ και ΟΑΕΔ 
Προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών, ζητούν σε διάφορους νομούς της χώρας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μέσα από πέντε προκηρύξεις.
Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και η Μεσσηνία.
Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδος ανακοίνωσε την πρόσληψη 27 ατόμων για τις Υπηρεσιακές Λειτουργίες των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε. που εδρεύουν και στο Νομό Μεσσηνίας. Πρόκειται για 10 άτομα εσωτερικής εκμετάλλευσης ΔΕ, 16 διανομείς ΔΕ  και έναν οδηγό ΔΕ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών έχει οριστεί για τις 9 Μαρτίου.
Επίσης, στην πρόσληψη 19 ατόμων στη Μεσσηνία, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προχωρά ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για συμβάσεις διάρκειας εννέα μηνών (και όχι πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2018) και αφορούν στην τετράωρη απασχόληση του προσωπικού, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες και επείγουσες περιστάσεις καθαριότητας στα κτήρια του ΟΑΕΔ.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στην προκήρυξη έχουν οι υποψήφιοι από 18 έως 65 ετών. Επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο τίτλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης - δηλαδή απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980, Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου - ή ισοδύναμο απολυτήριο τίτλο Κατώτερης Τεχνικής Σχολής ή απολυτήριο τίτλο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης της χώρας μας ή άλλο ισότιμο τίτλο του εξωτερικού.
Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση- υπεύθυνη δήλωση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εντός ορισθείσας προθεσμίας συνεπάγεται την απόρριψη των υποψηφίων, ενώ αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, δε θα εξεταστούν.  Α.Π.

*** Ανενημέρωτες από το 2014 (!) οι τροποποιήσεις του Σχεδίου Πόλης Καλαμάτας στην ιστοσελίδα του Δήμου 
Παράπονα δεχθήκαμε από δημότη για την κατάσταση που επικρατεί στις «Τροποποιήσεις Εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης Καλαμάτας» στην ιστοσελίδα του Δήμου. Όπως μας μετέφερε, οι αλλαγές στο Σχέδιο Πόλης ενδιαφέρουν πολλούς ιδιοκτήτες και μηχανικούς και όταν αυτός προσπάθησε να βρει κάποια τροποποίηση, είδε ότι ο πίνακας που υπάρχει έχει ημερομηνία 11-4- 2014!
Στο Δήμο, βέβαια, πριν από τον Πίνακα αναφέρουν: «Η εφαρμογή "Τροποποιήσεις Εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης Καλαμάτας" αποτελεί βοηθητικό εργαλείο και δεν υποκαθιστά το αρχείο Εγκεκριμένων Τροποποιήσεων που τηρείται στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας. Ως εκ τούτου, ουδεμία ευθύνη φέρει ο Δήμος για τυχόν παραλείψεις ή λάθη που ενδεχομένως υπάρχουν στο αρχείο που ακολουθεί».
Ναι, μπορεί ο Δήμος με την παραπάνω ενημέρωση να καλύπτεται για την αμέλειά του, αλλά μόνο φυσιολογικό δεν είναι εδώ και 4 (!) χρόνια να μην υπάρχει μία ενημέρωση σε αυτό το αρχείο.
Αν είναι, λοιπόν, να έχουμε μια κατηγορία απλά για να λέμε ότι την έχουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου, καλύτερα θα ήταν να την κατεβάσουν παρά να «παίζουν» με τους ενδιαφερόμενους!  Π.Μπ. 

*** Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» 
Για ποιες εργασίες παίρνετε επιδότηση
Την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με επιδότηση έως και 70% των δαπανών για τις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες μπορούν να πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά, καθώς την Πέμπτη 8 Μαρτίου ανοίγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ.
Καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα. Το ανώτατο ύψος τους, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να ανέρχεται στα 25.000 ευρώ.
Επιλέξιμη στο πρόγραμμα είναι μια κατοικία εφόσον: Χρησιμοποιείται ως κύρια. Υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη. Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτά διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος έως και δύο παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.
Η έβδομη και τελευταία κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό από 45.000 έως και 50.000 ευρώ. Η πρώτη ή χαμηλότερη κατηγορία αφορά στις οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και με οικογενειακό έως 20.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερομένους θα αφορούν στις εξής κατηγορίες: 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων. 2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. 3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένων του δώματος / στέγης και της πιλοτής. 4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης. 5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει για την υποδοχή των αιτήσεων. Σε αυτή θα συνδεθούν και όλες οι τράπεζες.

***  Όλα στο Facebook: Τι πιστεύουμε, τι ψηφίζουμε, τι... αγαπάμε 
Στις αρχές του 2017 ένας μαδριλένος ερευνητής είδε να εμφανίζεται στη διεύθυνσή του στο Facebook μια απροσδόκητη διαφήμιση: «Συνδεθείτε με την gay κοινότητα και νοικιάστε διαμερίσματα σε εξαιρετικές τιμές από ανθρώπους σαν κι εσάς»! Ο ερευνητής δεν είχε αναρτήσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πώς μια επιχείρηση ενοικίασης θερινών κατοικιών γνώριζε μια τόσο προσωπική πληροφορία για αυτόν;
Σύμφωνα με το Βήμα με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο Κάρολος ΙΙΙ της Μαδρίτης ο ερευνητής δημοσίευσε στα μέσα του περασμένου μήνα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που στόχο είχε να καταγράψει αν και άλλοι χρήστες του Facebook δέχονται, όπως κι αυτός, στοχευμένες διαφημίσεις που συνδέονται με τους σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.
Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν σοκαριστικό: σε ποσοστό 73% οι ευρωπαίοι χρήστες του Facebook έχουν γίνει στόχοι ειδικών του μάρκετινγκ, οι οποίοι γνώριζαν και εκμεταλλεύθηκαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αποδεκτών χάρη στο δημοφιλέστερο, βάσει συνδρομητών, μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Αφελείς αποκαλύψεις
Χάρη στις πληροφορίες που άθελά του αποκαλύπτει ο χρήστης του Facebook για το πρόσωπό του, πληροφορίες που αφορούν ως επί το πλείστον τις επωνυμίες των προϊόντων που καταναλώνει, αλλά και πληροφορίες για τις προσωπικές πεποιθήσεις του, ακόμα και για τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του, οι διαφημιστές τον κατατάσσουν σε διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες και τον καθιστούν στοχευμένο αποδέκτη διαφημίσεων προϊόντων που, κατά το μάλλον ή ήττον, τον αφορούν. Διότι μια πιτσαρία πλέον έχει τη δυνατότητα να στέλνει διαφημιστικά μηνύματα μόνο στους φίλους της ιταλικής κουζίνας.
Για να διακρίνουν τα «ανώδυνα» ενδιαφέροντα των χρηστών του Facebook (για παράδειγμα, το ενδιαφέρον κάποιου για τον διάσημο τραγουδιστή Ενρίκε Ιγκλέσιας) από τα πιο «ευαίσθητα» ενδιαφέροντα (όπως ας πούμε είναι το ενδιαφέρον κάποιου για την «παράνομη μετανάστευση»), οι ισπανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα δείγμα από 126.000 διαφορετικά «κέντρα ενδιαφερόντων» χρησιμοποιώντας αλγορίθμους ειδικούς στην ανάλυση αμφισβητούμενων λεκτικών επιλογών και όρων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές με τη βοήθεια 12 ειδικών ψυχολόγων και γλωσσολόγων διαμόρφωσαν έναν κατάλογο περίπου 2.000 «κέντρων ενδιαφερόντων» που αποκαλύπτουν εντυπωσιακές λεπτομέρειες για την ιδιωτική ζωή των χρηστών του Facebook. Ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία οι χρήστες ανέτρεχαν σε ένα από τα «κέντρα», διαμόρφωναν ένα προφίλ άκρως αποκαλυπτικό των προσωπικών τους πεποιθήσεων και επιλογών.  in.gr

*** Ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 στην Costa Navarino 
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ της Λουκέρνης στην Πύλο, όπου περισσότεροι από 50 ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού και πρωτοπόροι της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας συμμετείχαν με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας τη σύμπραξη του δημόσιου και τη ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, Gerald Lawless, o διευθυντής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ Alain Dupeyras, ο τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Taleb Rifai, η διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Isabel Hill, o διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού Ασίας και Ειρηνικού PATA Mario Hardy, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών ΙΑΤΑ Paul Steele, υπουργοί Τουρισμού και αξιωματούχοι ξένων χωρών, ακαδημαϊκοί, ειδικοί της τουριστικής αγοράς, και ιδρυτές πρωτοπόρων τουριστικών επιχειρήσεων και start-ups.
Στις συνεδρίες μετείχε και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο αναπληρωτής γ.γ. του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ, Αγγελική Χονδροματίδου.
Μάλιστα, η κα Κουντουρά, η οποία με πρωτοβουλία της είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη διοργάνωση του WTFL ΤhinkTank στην Ελλάδα, έκλεισε τις εργασίες του φόρουμ. Στην τοποθέτησή της συνόψισε τα βασικά μηνύματα για την τουριστική ανάπτυξη που προέκυψαν από τις εργασίες και τις τοποθετήσεις των ηγετών.
Οι δε συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη της αξίας της βιομηχανίας ταξιδίου, τουρισμού και φιλοξενίας συνολικά, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και στην προώθηση των μηνυμάτων του Φόρουμ σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης, καθώς και στην ατζέντα των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών G20.
Ο παγκόσμιος τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία όπως προβλέπουν οι παγκόσμιοι φορείς - 1,8 δισ. διεθνείς αφίξεις έως το 2030, διπλάσιες σε σχέση με το 2010 (UNWTO), 3,7% ετήσια ανάπτυξη στα αεροπορικά ταξίδια έως το 2035 (ΙΑΤΑ) και ετήσια αύξηση κατά 4,5% στις τουριστικές επενδύσεις την επόμενη 10ετία (WTTC).
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης συνολικών κυβερνητικών πολιτικών για τον τουρισμό σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών
 Βασικά σημεία
Βασικά σημεία των συνεδριών αποτέλεσαν:
•H ανάπτυξη των υποδομών οφείλει να δημιουργεί συνολικά οφέλη για τους τουρίστες-επισκέπτες, τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία, και την ευρύτερη οικονομία. Ενισχύει τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα, κινητοποιεί το εμπόριο, μειώνει τη φτώχεια, προστατεύει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.
•Για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι προορισμοί καλούνται να επενδύσουν σε υποδομές που αποφέρουν μοναδικές υψηλού επιπέδου τουριστικές εμπειρίες σε ένα πιο διαφοροποιημένο και υψηλών απαιτήσεων τουριστικό κοινό.
•Η ανάγκη υποδομών θα πρέπει να συνυπολογίζει τέσσερις παραμέτρους: υλικές γενικές και ειδικές υποδομές (μεταφορές, φιλοξενία και ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως θεματικά πάρκα, μουσεία), ψηφιακές υποδομές, οικολογικές υποδομές (π.χ. εθνικά πάρκα και βιοποικιλότητα) και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στο ρόλο της τουριστικής εκπαίδευσης και υψηλού επιπέδου κατάρτισης των εργαζομένων, καθώς και παροχή διευκολύνσεων στις μετακινήσεις (βίζες, συναλλαγές κ.τ.λ.)
•Έμφαση δόθηκε στο ρόλο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς και στην αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την επίτευξη του στόχου για την τουριστική ανάπτυξη.
•Οι καινοτόμες συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα (και ο συνδυασμός γης, κεφαλαίου, γνώσης και επιδεξιοτήτων από διαφορετικούς συμμετέχοντες) ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, και υποστηρίζουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και εμπειριών.
Να σημειωθεί πως το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από το WTFL, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Costa Navarino, ενώ οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Μεσσηνίας και συμμετείχαν σε ειδικές εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό τη γνωριμία τους με τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και τις αυθεντικές εμπειρίες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία της περιοχής.

*** Αναχώρησε η αποστολή της Καλαμάτας για τη Νίσυρο 
Μεταφέροντας την αγάπη και την υποστήριξη των Καλαματιανών προς τους ακρίτες του Αιγαίου, αναχώρησε χθες η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας για τη Νίσυρο της Δωδεκανήσου. Στην αποστολή μετέχουν 3 αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, 22 άτομα από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, 4 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» και ένας δημοσιογράφος, οι οποίοι θα μετάσχουν στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα της απελευθέρωσης της Νισύρου και της ενσωμάτωσής της στην Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη, 7 Μαρτίου, και σ' αυτές θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η Νίσυρος «υιοθετήθηκε» από το Δήμο Καλαμάτας το 2000, επί υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και δημάρχου Παναγή Κουμάντου. Η αποστολή της Καλαμάτας θα μεταβεί στη Νίσυρο με πλοίο και, κατόπιν συνεννοήσεως με το δήμαρχο του νησιού, θα φιλοξενηθεί εκεί. Ο δε Δήμος Καλαμάτας θα καλύψει τα έξοδα μετάβασης, που θα γίνει οδικώς μέχρι τον Πειραιά και στη συνέχεια ακτοπλοϊκώς (μέσω Κω).
Σημειώνεται ότι στη Νίσυρο μεταφέρονται και τοπικά προϊόντα, ως δώρα, προσφορά των επιχειρήσεων της πόλης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο. 

***  «Μορφή του νερού» η μεγάλη νικήτρια των Oscars 
Με μεγάλη νικήτρια την ταινία η «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ολοκληρώθηκε η φετινή βραδιά των Oscars. Η 90ή απονομή δεν «στιγματίστηκε» από ευτράπελα και λάθη, αλλά από όμορφα σκηνικά, πολλές εκπλήξεις και ηχηρό μήνυμα να δοθεί τέλος στη σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών.
Το αριστούργημα του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο κατέκτησε τέσσερα Oscars από τα 13 που ήταν υποψήφιo, κάτι που το έφερε στη θέση των νικητών της βραδιάς, πάνω από την «Δουνκέρκη» με τρία και τις «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» με δύο.
«Είμαι μετανάστης, σαν τον Αλεχάντρο, τον Γκαέλ, τη Σάλμα και τα τελευταία 25 χρόνια ζω σ' ένα κόσμο που είναι παντού. Νομίζω το ωραιότερο πράγμα είναι να σβήνουμε τα όρια. Το 2014 είχα μια τρελή ιδέα για έναν αμφίβιο θεό και μία μουγγή γυναίκα και κάποιοι πίστεψαν ότι αυτή η ταινία ήταν σίγουρο στοίχημα. Ευχαριστώ τους φίλους και την οικογένειά μου», ήταν τα λόγια του μεξικανού σκηνοθέτη.
Η «Μορφή του Νερού» κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας, όπως και αυτά της σκηνοθεσίας, μουσικής και σκηνογραφίας.
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ήταν η νικήτρια της κατηγορίας Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι», ενώ για τη ίδια ταινία ο Σαμ Ρόκγουελ κατέκτησε το αγαλματίδια για τον Β' ανδρικό ρόλο.
Ένα από τα μεγάλα φαβορί, η «Δουνκέρκη», κατέκτησε τρία Oscars, αυτά των ηχητικού μοντάζ, ηχητικού μιξάζ και μοντάζ.
Ο Γκάρι Όλντμαν κέρδισε επιτέλους Oscar Α' ανδρικού ρόλου για την ταινία «H πιο σκοτεινή ώρα».
«Ζω χρόνια στην Αμερική κι είμαι ευγνώμων για τα δώρα που μου έδωσε. Το σπίτι μου, την οικογένειά μου, και τώρα το Όσκαρ. Οι ταινίες έδωσαν ένα όνειρο σ' ένα αγόρι από του Σαουθάμπτον», είπε στην ομιλία του.
«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι ξανά ανάμεσα σε τόσες ταλαντούχες γυναίκες και τόσο ταλαντούχους άνδρες» ανέφερε ξεκινώντας την εισαγωγή του ο Αμερικανός παρουσιαστής, Τζίμι Κίμελ, ενώ αναφερόμενος στην γκάφα της περσινής απονομής όπου το Oscar καλύτερης ταινίας αρχικά δόθηκε στο «La la land», για να διορθωθεί λίγο αργότερα και να δοθεί στο Moonlight, είπε αστειευόμενος: «Φέτος, αν ακούσετε το όνομά σας, μη σηκωθείτε αμέσως, δώστε μας λίγο χρόνο να σιγουρευτούμε...».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Χάρβεϊ Γουάινστιν που διαγράφηκε από την Ακαδημία («μόνο άλλο ένα μέλος της Ακαδημίας είχε την ίδια ποινή, επειδή... έδινε τα screeners του»), ενώ προέτρεψε το Χόλιγουντ να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική παρενόχληση, ώστε «οι γυναίκες να έχουν ν' ασχοληθούν μ' αυτήν μόνο... σ' όλα τα υπόλοιπα πεδία της ζωής, σ' όλο τον υπόλοιπο κόσμο».
Χρυσό αγαλματίδιο πήρε και η ταινία «τρέξε» με τον, Τζόρνταν Πιλ να κερδίζει το Oscar πρωτότυπου σεναρίου. «Σταμάτησα 20 φορές να γράφω αυτή την ταινία, γιατί θεώρησα ότι δεν μπορούσε να γίνει, αλλά πίστεψα ότι αν γυριζόταν, ο κόσμος θα την έβλεπε» ανέφερε κατά την παραλαβή του βραβείου. in.gr

*** Σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες: «ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ» 
Στους σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες της Ελλάδος συμπεριλαμβάνεται ένας ακόμη μεγάλος του πλούτου. Πρόκειται για τον Πρόδρομο Αθανασιάδη, πιο γνωστό ως Μποδοσάκη. Ένας ακόμη επιφανής του πλούτου που ωφέλησε τον τόπο μας με τις ευγενικές και ανθρωπιστικές του χορηγίες.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι, όσοι δωρίσουν τέτοια μεγάλα ποσά για κοινωφελείς σκοπούς, αποβλέπουν στη διαφήμιση. Ο γράφων έχει διαφορετική γνώμη. Τι διαφήμιση θα μπορούσαν να χρειάζονται οι κολοσσοί του χρήματος και, μάλιστα, τις πιο πολλές φορές μετά θάνατον; Τι διαφήμιση χρειάζονται τα ιδρύματα Ωνάση, Νιάρχου, Γουλανδρή και άλλων φτασμένων μεγάλων;
Οι ουσιαστικές έννοιες αυτών των χειρονομιών είναι δύο. Να ωφεληθούν οι συνάνθρωποι και το κράτος, και να μείνει το όνομα του δωρητού στην ιστορία του έθνους και να μνημονεύεται.
Από παλιά πιστευόταν ότι η υστεροφημία είναι μια από τις καλύτερες κληρονομιές που μπορεί να αφήσει ο άνθρωπος πίσω του και η ευτυχία είναι πολύ μεγάλη, όταν φεύγεις ως ευεργέτης.
Οι ευεργεσίες και οι καλές πράξεις είναι οι μόνες αποσκευές που ακολουθούν τους ανθρώπους στο ταξίδι τους για τους ουρανούς.
Ο Μποδοσάκης κληροδότησε όλη του την περιουσία  εν ζωή στο ίδρυμα.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Πρόδρομος Αθανασιάδης. Έδωσε όλη του την περιουσία στο Ίδρυμα, που σημαίνει ότι είχε βάλει σκοπό της ζωής του τη δημιουργία μεν, αλλά και τη συμπαράσταση στην Πολιτεία και στο συνάνθρωπο.
Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1979 και έτσι έκλεισε ο κύκλος μιας πολυτάραχης και πολύπλευρης ζωής. Τα φιλανθρωπικά έργα που έκανε αθόρυβα σε όλη του τη ζωή, συνεχίζονται μέχρι σήμερα, χάρη στο «Ίδρυμα Μποδοσάκη» το οποίο είχε ονομάσει εν ζωή «Το παιδί μου».
Το 1919 έκανε δωρεά στο Ηράκλειο Κρήτης για την ανέγερση σχολείου που φέρει το όνομά του. Ακολούθησαν δωρεές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε εκκλησίες, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε συλλόγους, σε πνευματικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε εκπαιδευτήρια και ενίσχυσε πολλούς νέους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Οι «Τάιμς» του Λονδίνου το 1935, σε δημοσίευμά τους, είχαν υπολογίσει τις χορηγίες του σε 200.000 λίρες Αγγλίας.
Το 1955 δώρισε ποσό 400.000 δολαρίων για την ανέγερση τεχνικής σχολής στην Κύπρο, ενώ το 1960 δώρισε και μεταβίβασε στην ελληνική κοινότητα της Κύπρου τις μετοχές των Κυπριακών του επιχειρήσεων (μεταλλίων, ζύθου και οίνου, υφαντουργίας και γύψου) που είχε στο όνομά του.
Το 1968, από κοινού με τη σύζυγό του Ιωάννα όρισαν με συμβολαιογραφική πράξη ότι μετά το θάνατό τους το σπίτι που κατοικούσαν, μαζί με το οικόπεδο των 8,5 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό (οδός Στρατηγού Καλλάρη 50), θα περιερχόταν στο ελληνικό Δημόσιο, για να χρησιμοποιείται ως κατοικία του εκάστοτε πρωθυπουργού της χώρας. Τελικά το κτήριο αυτό σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Το 1972 ο Μποδοσάκης διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα και ανεγείρει το Μποδοσάκειο Δημοτικό Σχολείου του Κολεγίου Αθηνών σε οικόπεδο 185 στρεμμάτων, με υποδειγματικές εγκαταστάσεις. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1977 και το κόστος του υπολογίζεται σήμερα σε 17.500.000 ευρώ. Το 1976 δώρισε στο κράτος το ποσό των 40.000.000 δραχμών για την ανέγερση του κτηρίου όπου θα στεγάζονταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, γνωρίζοντας πόσης ιστορικής σημασίας ήταν τα επίσημα έγγραφα του γένους και τα οποία ήταν συσσωρευμένα υπό δυσμενείς συνθήκες στα υπόγεια του μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Το έργο θεμελιώθηκε το 1982 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2003. Ο Μποδοσάκης ήταν δημιουργικός, αλλά και φιλόπονος. Σφοδρή του επιθυμία ήταν να προσφέρει στο έθνος και τους Έλληνες όσα περισσότερα μπορούσε. Δυστυχώς, ο θάνατος του στέρησε την προσωπική του αυτή ικανοποίηση. Όμως, το ίδρυμά του συνεχίζει και υλοποιεί τα οράματα του μεγάλου αυτού εθνικού ευεργέτη.
Το Μποδοσάκειο Ίδρυμα ενισχύει και χρηματοδοτεί: το αρχείο του Τόμας Γκόρντον. Ο Σκοτσέζος αυτός φιλέλληνας έζησε ενεργά τον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία και έγραψε την πολύτιμη ιστορία της ελληνικής επανάστασης.
Χρηματοδοτεί ακόμα παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες, τα γενικά αρχεία του κράτους, το στάδιο του Κολεγίου Αθηνών, την Ένωση Φίλων της Ακρόπολης, την πιλοτική ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, την Εταιρεία Υποβρύχιων Ερευνών, το Ίδρυμα Απροσάρμοστων Παιδιών «Η Θεοτόκος», την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» για παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία, το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ακόμα τουλάχιστον 70 νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, σχολές, μητροπόλεις, εκκλησίες, κέντρα ερευνών, κ.ά., που δεν είναι δυνατόν ν’ αναφερθούν όλα σ’ αυτό το δημοσίευμα.
Σήμερα το Ίδρυμα Μποδοσάκη αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης μιας ευρείας κοινωνικής πολιτικής.
Αυτό ήταν το έργο του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Πρόδρομου Αθανασιάδη – Μποδοσάκη.  Του Βασίλη Ι. Μανιάτη

*** Έκλεισαν οι μπάρες στο μετρό Συντάγματος - Ποιοι σταθμοί ακολουθούν 
Στην τελική ευθεία μπήκε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Η αρχή έγινε την Κυριακή, από το σταθμό του Συντάγματος, ενώ μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν σταδιακά όλες οι μπάρες του μετρό και του ηλεκτρικού.
Σημειώνεται ότι η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου. Από τις 5 έως τις 10 Μαρτίου και από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου το κλείσιμο των πυλών θα διεξαχθεί σε ώρες μη αιχμής (δηλαδή εκτός 6:00-10:00 και 15:00-19:00).
* Οι επόμενοι σταθμοί
- Οι σταθμοί «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Άλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» θα κλείσουν στις 11 Μαρτίου (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοικτή). Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών των προαναφερθέντων σταθμών.
- Στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας» οι πύλες έχουν ήδη κλείσει (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή). Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών των προαναφερθέντων σταθμών.
* Οι οδηγίες από τον ΟΑΣΑ για την εύρυθμη μετακίνηση των επιβατών
Ο Οργανισμός υπενθυμίζει στο επιβατικό κοινό:
- Να έχει εφοδιαστεί με έγκυρο ηλεκτρονικό εισιτήριο-κάρτα (ATH.ENA Ticket / ATH.ENA Card).
- Να επικυρώνει το εισιτήριο-κάρτα στις πύλες του σταθμού εισόδου.
- Να επικυρώνει το εισιτήριο-κάρτα στις πύλες του σταθμού εξόδου.
Δηλαδή, ο επιβάτης με σταθμό αφετηρίας π.χ. την «Αττική» και τελικό προορισμό το «Σύνταγμα», προκειμένου να εξέλθει από τον σταθμό «Σύνταγμα» οφείλει να επικυρώσει το εισιτήριο-κάρτα πρώτα στις πύλες του σταθμού «Αττική» και στη συνέχεια στο «Σύνταγμα».
~ Η πύλη των ΑμεΑ στο «Σύνταγμα», η οποία χρησιμοποιείται για τη διέλευση ανέργων και ΑμεΑ, θα παραμείνει ανοιχτή από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου και θα κλείσει την επόμενη ημέρα. kathimerini.gr

*** Έξι νέα κρούσματα ιλαράς μέσα σε 3 ημέρες στη Μεσσηνία 
Έξι κρούσματα ιλαράς σε παιδιά τσιγγάνων μέσα σε 3 ημέρες δηλώθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας και οι εκτιμήσεις είναι πως διανύουμε το μήνα, που πιθανότατα θα αυξηθούν.
Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στη Μεσσηνία είχαν δηλωθεί συνολικά από το Σεπτέμβριο 19 κρούσματα ιλαράς σε παιδιά και ενήλικους.
Ευτυχώς όλα είχαν θετική έκβαση και όσοι νόσησαν ανάρρωσαν πλήρως.
Ωστόσο, όλοι όσοι νόσησαν ήταν ανεμβολίαστοι.
  Παιδιά τσιγγάνων
Στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου δηλώθηκαν άλλα 6 κρούσματα όλα σε οικογένειες τσιγγάνων που δηλώνουν κατοικία στο Δήμο Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κορίτσι 13 ετών που νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για δυο αδελφάκια κορίτσια 9 και 10 ετών, που επίσης νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Για άλλα δύο κορίτσια 12 και 13 ετών που δεν απαιτήθηκε νοσηλεία στο Νοσοκομείο και για ένα αγόρι 10 ετών που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο. Και αυτά τα παιδιά ήταν όλα ανεμβολίαστα για ιλαρά.
Στο Τμήμα Εμβολίων της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνία, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ο εμβολιασμός για την ιλαρά, ενώ πλέον εκεί καταφεύγουν αρκετοί τσιγγάνοι, έχοντας θορυβηθεί από τα κρούσματα που καταγράφονται.
  Αυξάνονται συνεχώς
Μέχρι την 1η Μαρτίου συνολικά στην Ελλάδα καταγράφηκαν 1.829 κρούσματα ιλαράς, εξακολουθώντας η μεγαλύτερη συχνότητα να είναι στη Νότια Ελλάδα. Επίσης, στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.  Πανελλαδικά έχουν σημειωθεί 3 θάνατοι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.
Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου σε όλη την Πελοπόννησο είχαν καταγραφεί 145 κρούσματα ιλαράς με τα περισσότερα να έχουν εκδηλωθεί στην Κορινθία και αμέσως μετά να ακολουθεί η Λακωνία.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του Χειμώνα και τις αρχές τις Άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες, κυρίως λόγω επιπλοκών. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Τιμή στους βετεράνους
 Μια τιμητική εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ (αν και με αρκετά χρόνια καθυστέρησης…) διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, δυστυχώς με τη χορηγία δύο ιδιωτικών εταιρειών και μιας κρατικής φίρμας (ΕΛΤΑ), αν και επρόκειτο για ένα μηδαμινό έξοδο (τύπωμα μερικών προσκλήσεων και μερικών επαίνων), που θα έπρεπε να είχε φροντίσει η ίδια η Ένωση Συντακτών.
Εν πάση περιπτώσει, η βραδιά κύλησε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ένωσης, μέσα σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από συγκίνηση για 15 από γηραιότερους εν ζωή συναδέλφους, έξι από τους οποίους διανύουν τη δέκατη δεκαετία της ζωής τους. Ήταν εκεί ο Χάρης Λυμπερόπουλος (ετών 96), ο Πέτρος Λινάρδος (92), ο Μίμης Παπαναγιώτου (91), ο Γιώργος Παντούρης (89), ο Βαγγέλης Φουντουκίδης (89), ο Γιάννης Διακογιάννης (87) και οι κάπως… νεότεροι Ντίνος Βεντίκος, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Μάκης Παπαζήσης, Γιώργος Λιβέρης, Ανδρέας Μπόμης, Νίκος Γερακάρης και Σταύρος Τσώχος. Δεν παραβρέθηκαν –αν και είχαν ενημερωθεί και αποδεχτεί τη βράβευσή τους- ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (83), ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικός συντάκτης, ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος (93), γνωστός για τη μακρά αποκλειστικότητά του ως ρεπόρτερ του Αριστοτέλη Ωνάση, και ο αειθαλής γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος (93), ο οποίος παραμένει μάχιμος, διαγράφοντας μια εκπληκτική καριέρα.
Με εξαίρεση τον Παπαδόπουλο (χάρη στα εκατοντάδες τραγούδια που έχει γράψει), τον Μίμη Παπαναγιώτου, ο οποίος αρθρογραφεί ακόμη στο «Flash της Μεσσηνίας» και τον Μητρόπουλο, που συνεχίζει με το αστείρευτο πνεύμα του να συναρπάζει με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, τα ονόματα των λοιπών τιμηθέντων ίσως δε λένε κάτι στους σημερινούς νέους αναγνώστες. Υπήρξαν, όμως, πρωτοπόροι του αθλητικού ρεπορτάζ, αυτοί που κατά τις δεκαετίες του’ 50 και του’ 60 έδωσαν τις μάχες τους ώστε τα σπορ να κερδίζουν δημοσιότητα και μπόλικες σελίδες στον Τύπο.
Από το ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στους καλεσμένους, με μικρό βιογραφικό των βετεράνων, αξίζει να σταθεί κάποιος στο καταπληκτικό σημείωμα του Κώστα Μητρόπουλου, μια και ήταν ό,τι πιο έξυπνο μικρό κείμενο διάβασα τον τελευταίο καιρό, και ας είναι καλά. Επιτρέψτε μου να το μεταφέρω στη στήλη με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά!
Γράφει ο κορυφαίος σκιτσογράφος:
 «Η Μπέτι Ντέιβις έλεγε ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι για δειλούς. Εννοούσε στην Αμερική προφανώς. Γιατί εδώ οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι ούτε για δειλούς ούτε για γενναίους. Είναι για κλάματα. Προσέχτε. Εγώ. Μια πάρα πολύ μεγάλη ηλικία. Γεννήθηκα πριν από έντεκα οικονομικές κρίσεις, δύο δικτατορίες, ένα μεγάλο πόλεμο, ένα εμφύλιο, τέσσερις χρεοκοπίες, τέσσερις υποτιμήσεις και δεκαοκτώ σεισμούς. Αν έπρεπε να πω κάτι σαν την Ντέιβις θα ’λεγα ότι: Οι μεγάλες ηλικίες είναι όμορφες, αν τις έχεις ζήσει με μια παρέα από ενδιαφέροντες, ευφυείς, εγγράμματους και γοητευτικούς συνομήλικες σαν αυτούς εδώ απόψε».
Γιώργος Αρκουλής
 -Με τα σκίτσα και το αστείρευτο χιούμορ του Κώστα Μητρόπουλου έχουν ξεχάσει –πρόσκαιρα έστω- τα προβλήματά τους γενεές επί γενεών. Ας είναι καλά!

*** Το τέλος των μνημονίων και το κομματικό/πολιτικό σύστημα
 Όταν οι νέοι, το μέλλον της Ελλάδας, οι πιο μορφωμένοι και δημιουργικοί φεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά στα ξένα. Όταν η ανεργία είναι στα ύψη και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Όταν η χώρα έχει ένα-δύο-τρία; εκατομμύρια μετανάστες, έναν αριθμό που δεν αντέχει. Όταν ο αριθμός των ανήμπορων και των αστέγων αυξάνεται. Όταν μια χώρα συνεχίζει να δανείζεται, κι’ όταν τα δανεικά είναι δανεικά, είτε είσαι δεξιός είτε είσαι αριστερός. Όταν, όταν, όταν….
Όταν το κομματικό/ πολιτικό σύστημα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αφού δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και όταν ψηφίζει μέτρα, τα οποία δεν εφαρμόζει. Όταν, λοιπόν, συμβαίνουν αυτά και άλλα πολλά, είναι αδύνατο να ξεπεραστεί η κρίση.
Κάποιες άμεσες αλλαγές που οφείλει να κάνει και να στηρίξει το κομματικό/ πολιτικό σύστημα είναι π.χ. στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη διαδικασία ίδρυσης των επιχειρήσεων, στην απονομή της δικαιοσύνης, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων κτλ.
Όμως, το κομματικό/πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δεν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά θέλει να φορτώσει τις αποτυχίες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Γερμανία κτλ. Επιπλέον, κάποια μικρά κόμματα συνεχίζουν να χωρίζουν τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, για να μην χάσουν τους οπαδούς τους.
Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ποτέ στην ιστορία σε καμιά χώρα δεν δόθηκε τόσο μεγάλο δάνειο (130 δις ευρώ  δάνειο + 100δις ευρώ κούρεμα του χρέους= 230 δις ευρώ). Και βέβαια οι δανειστές μας επέβαλλαν τα περίφημα μνημόνια. Και βέβαια τα μέτρα είναι σκληρά.  Όμως, σωτηρία χωρίς θυσίες δεν υπάρχει. Και οι θυσίες είναι μεγάλες, πρωτίστως, για αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους και για αυτούς που ψάχνουν να βρουν δουλειά.
Βέβαια, σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε τέτοια κρίση, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμα και εντός του ίδιου κόμματος. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι πολιτικές αποφάσεις, τα οποιαδήποτε μέτρα, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματα και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Αλλά, σε μια δημοκρατία, επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας, όπως αυτή εκδηλώνεται, ανάλογα, στις εκλογές και στις κομματικές ψηφοφορίες, άποψη την οποία οφείλουν να σέβονται, οι όποιες μειοψηφίες. Μάλιστα, όταν η πλειοψηφία είναι πολύ μεγάλη, η οποιαδήποτε μειοψηφία δεν χρειάζεται να φωνασκεί και να καταστροφολογεί.
Ίσως θα πρέπει να λεχθεί ότι οι διάφορες ψηφοφορίες, που έγιναν στη βουλή, για τα μνημόνια ήταν από τις κρισιμότερες. Και, μάλλον, κάθε επόμενο μνημόνιο ήταν πιο αυστηρό από το προηγούμενο. Επίσης, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα μνημόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Και αυτό, διότι αφενός δεν υπήρχαν αναπτυξιακά μέτρα και αφετέρου, διότι εμείς δεν τα εφαρμόσαμε. Οπότε η ευθύνη θα είναι δική μας και όχι των άλλων.
Παρεμπιπτόντως, ίσως είναι από τις λίγες φορές που τα κόμματα είχαν δικαίωμα να επιβάλλουν κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση των μνημονίων. Από την άλλη μεριά, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της ψηφοφορίας, οι βουλευτές είχαν δικαίωμα- δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα- να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, υπακούοντας στη συνείδησή τους. Επομένως, ό,τι κι’ αν ψήφισε κάθε βουλευτής καλώς εψήφισε. Καθένας έκρινε από τη δική του οπτική γωνιά. Κι’ όταν εξετάζεις από τη δική σου σκοπιά, επόμενο είναι να βλέπεις διαφορετικά από τον άλλον. Αυτό είναι και ορθό και δίκαιο. Αυτό σημαίνει ελευθερία. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.
Έφθασε η ώρα οι πολίτες να ξεχάσουμε τις κακές συνήθειές μας, όπως δάνεια, υπερκατανάλωση, σπατάλη κτλ. και να αρχίσουμε δουλειά. Να θυμηθούμε ότι οι γονείς μας δημιούργησαν περιουσίες με σκληρή δουλειά και οικονομία. Και,  σαν κράτος, χρειάζεται να έχουμε περισσότερα έσοδα από έξοδα, δηλαδή να έχουμε πλεόνασμα, για να ξεπληρώσουμε τα χρέη.
Έφθασε η ώρα να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ως κοινωνία και ως κράτος. Επιπλέον, να συνειδητοποιήσουμε, ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα, κοινωνική γαλήνη, εφαρμογή των νόμων, εμπιστοσύνη κτλ. δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Και είναι βέβαιο ότι, χωρίς επενδύσεις, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, κι’ έτσι θα συνεχίζουμε στη φτώχεια μας. Αλήθεια, αν οι αντιμνημονιακοί ήταν επιχειρηματίες, θα έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα;
Έφτασε το τέλος των μνημονίων και η ώρα για το κομματικό/πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του, να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση.
Παύλος Μάραντος 

*** Αναπτυξιακά Συνέδρια και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Αξίζουμε Καλύτερα! 
Ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης  πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Τρίπολη Αρκαδίας. Γιατί επικοινωνιακή φιέστα ήταν το λεγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο». Το παλαιοκομματικό «κατόπιν ενεργειών μας» πήρε σάρκα και οστά με την κυβερνητική απόβαση στην Πελοπόννησο. Η Κυβέρνηση ήθελε να καταστήσει σαφές το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Και  το πέτυχε.
Για δυο ημέρες αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων υποδέχτηκαν υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και λοιπούς κρατικούς παράγοντες, αναλύοντας, ζητώντας, ευχαριστώντας,  προσδοκώντας κάποια εξαγγελία , κάποια επιπλέον παροχή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  και το ΕΣΠΑ. Δεν έκαναν τίποτα διαφορετικό αυτού που είναι καταδικασμένη να κάνει η τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας από συστάσεως του ελληνικού Κράτους.  Απλώς, τώρα το έκαναν σε «κοινή θέα», με αποτέλεσμα κάποιοι, που υπερβάλλανε και εκτέθηκαν σε θερμά αγκαλιάσματα και φωτογραφικά ενσταντανέ, να «μειωθούν» τελικά  στα μάτια πολλών ανυποψίαστων  και να χρεωθούν με υποτέλεια, προσωπικής φύσεως, ενώ έκαναν απλώς τη δουλειά τους.
Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, παρά το όνομα της, δεν είναι «αυτο-διοίκηση». Δεν έχει δικούς της πόρους, ούτε μπορεί να τους αναζητήσει, ενώ αυτούς τους πόρους που της δίνει η Κεντρική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να τους διαθέσει όπου και όπως νομίζει. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχει μέχρι και νόμος που ορίζει πως πρέπει να «μοιράζονται» στα ΜΜΕ οι κάθε λογής δημοσιεύσεις και οι ανακοινώσεις από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.(!)
  Αναγκάζεται έτσι η Αυτοδιοίκηση να καταφεύγει σε «τερτίπια», προκειμένου να εξοικονομήσει, κυριολεκτικά «από εδώ και από εκεί», χρήματα, για να ικανοποιεί ανάγκες της, οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ. Όσο περισσότερο υπερβάλλει σε απαιτήσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες εξοικονόμησης έχει. Όσο περισσότερες σόλες παπουτσιών λιώσει σε υπουργικά γραφεία, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αναπτύξει στενή σχέση με ένα κυβερνητικό παράγοντα,   που,  ως άλλος «Σεΐχης»,  θα «μοιράσει»  δώρα στους υπηκόους  - τοπική κοινωνία (λες και είναι δικά του…!). «Θλιβερό», αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
Αυτό φυσικά το γνωρίζει πολύ καλά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, θυμίζω,  το 2013 είχε αποκαλέσει τους αυτοδιοικητικούς «βλαχοδήμαρχους»…)  και γι αυτό φρόντισε, με την διοργάνωση των «Αναπτυξιακών Συνεδρίων» σε όλη τη χώρα, να «εκθέσει» τα στελέχη των ΟΤΑ και να περάσει το μήνυμα: «Έχω δίπλα μου την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και όποιος δεν είναι μαζί μας,  είναι απέναντί μας». «Διαίρει και βασίλευε»….  Κάποιοι (Δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι) το αντιλήφθηκαν εγκαίρως και γι αυτό φρόντισαν να κάνουν την δουλειά τους με ευσυνειδησία μεν , σε χαμηλότατους τόνους δε. Εκτός κάδρου.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και των αντιπροσώπων της. Αξίζουμε καλύτερα! Και η λύση είναι μία: Απελευθέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα δεσμά του «κρατισμού», μέσω του διαχωρισμού των «θεσμών» και τις κατανομής των αρμοδιοτήτων.
Η ουσιαστική αποκέντρωση των Ο.Τ.Α. κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο, πρέπει να είναι η στόχευση όλων μας για το μέλλον.
Οι ΟΤΑ πρέπει να διευκολυνθούν με νόμους να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους και κυρίως να αποκτήσουν την δυνατότητα να καθορίζουν και να εισπράττουν δικούς τους φόρους, ανάλογους με τις ανάγκες τους. Έτσι η οικονομική αυτοτέλεια τους θα είναι γεγονός και οι πολίτες θα γίνουν επιμελέστεροι στην πληρωμή των φόρων, αφού θα έχουν άμεση γνώση της διαχείρισης και της αξιοποίησής τους.
Επίσης, σημαντικό βήμα προς την πλευρά της βελτίωσης της αυτοδιοίκησης θα είναι να δοθεί η δυνατότητα συμπράξεων μεταξύ των ΟΤΑ και συγκρότησης ομάδων, που θα οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και θα μειώνουν το κόστος της καθημερινότητας.
Η μεν Τοπική αυτοδιοίκηση θα ασχολείται με την βελτίωση της ζωής των πολιτών της και την ανάπτυξη,  που θα είναι συμβατή με την  ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής (είναι προφανές ότι με διαφορετικό τρόπο πρέπει να αναπτυχθεί η Περιφέρεια π.χ Ηπείρου με τα βουνά και την κτηνοτροφία της και διαφορετικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους ελαιόκαμπους και  την θάλασσα της),  η δε Κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται με  τον συντονισμό όλων των ΟΤΑ και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους στη  δημοσιονομική προσαρμογή της Χώρας.  Μια ομαδική δουλειά δηλαδή, όπου η κυβέρνηση θα είναι «ο πρώτος μεταξύ ίσων» στην μάχη για την ανάπτυξη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου περιέγραψε ενώπιον του Πρωθυπουργού αυτό το ιδανικό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έβαλε από την μια πλευρά την (κάθε) Περιφέρεια και από την άλλη την (κάθε) Κυβέρνηση, «τωρινή και αυριανή». «Η κυβέρνηση Σας» και  «η περιφέρειά Μας». «Η δουλειά Σας» και « η δουλειά Μας». Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη . Ήταν μια βαθιά αντιπολιτευτική ομιλία αυτή του κ. Περιφερειάρχη, κατά τη γνώμη μου.  Αντιπολιτεύτηκε τον Κρατισμό και την εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να παρεμβαίνει ολοκληρωτικά και να αναμειγνύει θεσμούς και φορείς εξουσίας για να τους ελέγχει. Αυτό πρέπει να ζητά και ο κάθε αυτοδιοικητικός. Αυτό πρέπει να επιδιώκει. Την ριζική – επαναστατική  μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την  απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αντιθέτως μάλιστα. Ποιος είπε όμως  ότι είναι εύκολες οι …..Επαναστάσεις;
της Πιπίνας Π. Κουμάντου

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Και μαθηματικά στην Β’ Εθνική ο Εθνικός, με 3άρα στα Ζαρουχλέικα 
Παρά τις απουσίες των έμπειρων παικτριών Βουτσά και Φιλανδριανού ο Εθνικός Καλαμάτας δεν πήρε μόνο το θετικό αποτέλεσμα που χρειαζόταν την Κυριακή στα Ζαρουχλέικα, αλλά μια επιβλητική νίκη με σκορ 0-3, με την οποία εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδο στην Β’ Εθνική ποδοσφαίρου των γυναικών.
Το δρόμο προς την κατάκτηση του 3πόντου άνοιξε η παίκτρια-προπονήτρια Ντορίτα Μαυροειδή στο 20’ με πλασέ, έπειτα από κόρνερ της Καλύβα και το 0-1 ήταν το σκορ του α’ 45λεπτου.
Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού η καλαματιανή ομάδα βρήκε για δεύτερη φορά το δρόμο προς τα δίχτυα, με σουτ-κεραυνό της Καλύβα. Το τελικό 0-3 διαμόρφωσε με ένα δεύτερο προσωπικό τέρμα η Μαυροειδή.
~ Ήταν η 6η νίκη του Εθνικού σε ισάριθμους αγώνες.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΛAΜΑΤΑ: Δημητρακοπούλου, Σπηλιοπούλου, Καλύβα, Πουλακίδα, Χαρλέπα (83’ Σαούτη), Κομινάκη (66’ Παναγιωτακοπούλου), Νικολοπούλου, Τσαμπούκου (75’ Βασίλοβιτς), Λεμπέση (77’ Τσιγάρου), Μαυροειδή, Γιαννοπούλου.
~ Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής
Ατρόμητος-Εθνικός 0-3
Δόξα Πηγαδακίων-Νίκη Τραγανού 3-2
~* Η βαθμολογία
1. Εθνικός Καλαμάτας 18
2. Λύκοι Αιγιαλείας 7
3. Δόξα Πηγαδακίων 7
4. Ατρόμητος Ζαρουχλέικων 5
5. Νίκη Τραγανού 2
-Έναν αγώνα λιγότερο έχει η Δόξα Πηγαδακίων.
~* Η επόμενη αγωνιστική (18/3)
Λύκοι Αιγιαλείας-Ατρόμητος Ζαρουχλέικων
Εθνικός Καλαμάτας-Δόξα Πηγαδακίων

***  Μηδενισμός και αφαίρεση τριών βαθμών η τιμωρία στον ΠΑΟΚ 
Μηδενισμό του ΠΑΟΚ, κατακύρωση του μη διεξαχθέντος αγώνα της Τούμπας με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού και αφαίρεση τριών βαθμών από την ομάδα της Θεσσαλονίκης αποφάσισε το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League για το ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής που δεν ξεκίνησε ποτέ, μετά τον τραυματισμό του Οσκαρ Γκαρθία από αντικείμενο (ρολό χαρτιού) που ρίχθηκε από την εξέδρα.
Επιπλέον, στον «Δικέφαλο του Βορρά» επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού της έδρας του για δύο αγωνιστικές, που σημαίνει ότι το κυριακάτικο (11/3) ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
tovima.gr

*** Νέος πρόεδρος της ΕΠΣΜ ο Βασίλης Σπηλιώτης 
Ο Βασίλης Σπηλιώτης είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, όπως αποφάσισε χθες το βράδυ στην πρώτη του συνεδρίαση το νεοκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο. Οι υπόλοιπες θέσεις κατανεμήθηκαν ως εξής: Α’ αντιπρόεδρος Άγγελος Γεωργόπουλος, Β’ αντιπρόεδρος Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, Γ’ αντιπρόεδρος Κώστας Μπούνας, Γεν. γραμματέας Νίκος Ρούτσης, Ταμίας Τάκης Κακλαβούρας και μέλη οι: Τάκης Βασιλόπουλος, Σάκης Γεωργιόπουλος, Γιώργος Χουλιάρας, Τάκης Νινιός και Βασίλης Φωτεινάκης. Η πλευρά Βασιλόπουλου διαμαρτύρεται για κακή αρχή, καθώς δεν έγινε δεκτή καμία πρόταση να δοθεί κάποια θέση σε μέλη της ομάδας του, η οποία μάλιστα είχε τους πρώτους σε σταυρούς συμβούλους, ωστόσο εξακολουθεί να κυνηγάει την ανατροπή της πλειοψηφίας θέτοντας ζήτημα κωλύματος για δύο μέλη της πλειοψηφίας.
Χ.Ε.

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Φεβρουαρίου  2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/news-03-2018.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-        
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~*ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/news-24-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018
  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-25-2018.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .- 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html .- 
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24  και 25  Φεβρουαρίου 2018 .Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/24-25-2018.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018
  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/news-27-2018-28-1-750-457.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , * 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Μαρτίου 2018
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-03-2018-3.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**

~ ***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6122   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 971   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-